Home » Artikelen » 6. ‘s Nachts wakker worden (niet kunnen doorslapen) en de meridianen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

6. ‘s Nachts wakker worden (niet kunnen doorslapen) en de meridianen — 143 reacties

 1. Mireille,
  Hoe zit dit met het vroeg wakker worden en niet meer verder kunnen slapen ivm slaapapneu?
  En hoe met de beide soorten slaapapneu? Je hebt immers Obstructief Slaapapneu (OSA) en Centraal Slaapapneu (CSA).
  Obstructief Slaapapneu (OSA) treedt op als de spieren en het zachte weefsel van de keel zich tijdens de slaap ontspannen en de bovenste luchtweg blokkeren.Centraal Slaapapneu (CSA) treedt op als de hersens geen signalen meer naar de ademhalingsspieren sturen tijdens de slaap.
  Is dit ook te verbeteren met de MIR methode? En dan met name de hersenen gestuurde vorm? (CSA)

  Dankjewel voor het antwoord

  • Beste Claudia,

   Ja, in principe kan de MIR-Methode verbetering geven bij beide vormen van slaapapneu, omdat het van binnenuit werkt aan verbetering van het hele lichaam, inclusief de emoties.

   Hartelijke groetjes,
   Team MIR-Methode

 2. De Mir methode heeft me al veel goeds gebracht. Ik was na zes weken gestopt, maar toen kreeg ik een terugval. Dus ben ik weer begonnen. Kennelijk heb ik een soort onderhoud nodig. Dus elke ochtend bij het opstaan en elke avond bij het slapengaan leek me goed te doen. Het gekke is dat smorgens als vanzelfsprekend gaat en savonds vergeet ik het altijd. En twee keer achter elkaar doen roept grote weerstand op. Wat is wijsheid? Zo laten of doorzetten? Bij voorbaat dank voor een reactie.

 3. Beste Mireille,
  In vorige berichten heb ik al vermeld dat ik nog.3maanden de mir methode toepas.
  Hoewel ik er overdag geen last van ondervindt ben ik een zeer slechte slaper, slaap heel moeilijk in en ben dan na zo’n twee uurtjes al weer wakker dat is zo rond een uur of 3 4 levermeridiaan/longmeridiaan en daarna is het “tobben ” met slapen.
  Wonderlijk blijft dat ik er overdag geen last van heb!
  Ik doe overdag al 2x de MIR-Methode, moet ik dat dan tijdens het wakker liggen nogmaals doen?
  Ik ben een controlefreak en denk wel eens dat ik niet slaap omdat ik dan de controle over wat er gebeurt kwijt ben.
  Vreemd he!
  Met lieve groet, An

  • Beste An,
   Wat fijn dat je er overdags geen last van hebt! Kijk eens naar de emoties bij de lever- en longmeridiaan. Kun je daar iets mee? Als je die emoties oplost (met en zonder de MIR-Methode), dan kan het zijn dat je in die uren weer gewoon doorslaapt. En ja, als je toch wakker ligt, kun je prima even de MIR-Methode doen. Wat je als laatste schrijft over ‘controlefreak’ zijn, zou best weleens de echte oorzaak kunnen zijn van je slaapproblemen! Gelukkig wordt behoefte aan controle ook aangepakt via de MIR-Methode, onder andere via de dikke darmmeridiaan, dus via stap 4 ‘meridianen zuiveren’.
   Veel geluk en toenemende heerlijke slaap gewenst!
   Groetjes, Mireille

 4. Dag Mireille,

  ik ben na ruim twee maanden de stappen te hebben gedaan( eerst stap 5 en 7 twee weken) daarna alles nu een tijdje zonder de dagelijkse momenten. Ik begon het te vergeten.
  Nu las ik dat je je onderwerp honger was werd er nieuwsgierig naar.

  Ik ben nog bezig met mijn eetbuiproblemen te aanvaarden en los te laten en heb het gevoel dat ik door de MIR methode te doen een week of vier geleden gestuit ben op de dieet- therapeut waar ik nu mee werk.
  Ik heb haar trouwens ook verteld over de Mir methode. Ik merk al verschil maar dat was al ingezet ook tijdens het MIRREn: bv wel eens minder drang/zin in mijn avocado chocomousse.

  Een van de beste tips die na een tijdje kreeg was: schrijf AL je klachten op, niet alleen waar je oorspronkelijk voor begon. Dat heb ik gedaan , was best veel. Naast eetbuien en lijnen stond ook het slechte slapen hoog op mijn lijst.
  Ik ben blij je te kunnen vertellen dat ik inmiddels helemaal van de melatonine af ben geraakt. Het ging zo grappig: op een avond dacht ik ..ik wil daar mee stoppen, ik ga afbouwen , ik had er geen zin meer in.En dat is binnen drie weken gelukt; elke week wat minder, van 1 mg naar niks.
  Het slapen gaat steeds beter , al wordt ik nog wel regelmatig om drie uur wakker.
  Ik neem me voor ‘s nachts de MIR methode weer te gaan doen. Het geeft zo’n fijn gevoel. Gelijk warmte in de voeten en benen.

  Over missie kan ik ook veel vertellen maar dat een andere keer

  Veel dank voor de nieuwsbrief vandaag en alles verder ook.

  Hartelijke groet,
  Annemarie

 5. Doordat ik veel nachtdiensten draai is mijn slaapritme uit balans, voorheen was het dat ik pas 3/4 uur in de nacht in slaap viel maar nu val ik rond 1/1.30 in slaap om na 1,5/2 uur wakker te worden en weer uren niet kan slapen..meestal val ik tegen 7/8 uur weer in slaap! Waar kan dit aan liggen, collega’s hebben dit probleem niet. Ik ervaar geen stress momenteel en lig ook niet te piekeren.
  Groet, Esra

  • Beste Esra,
   Zo’n verandering van slaappatroon kan vele oorzaken hebben. Zelfs dat je onbewust je werk zou willen veranderen. Zou je je vraag willen stellen aan een MIR-Methode begeleider? Dan kan zij het voor je uittesten met spiertesten. Dankjewel! Groetjes, Mireille

 6. ik val al om 8 uur s avonds in slaap ga dan ook naar bed maar iedere nacht tussen 00.30 en 1.00 ben ik klaarwakker en ga naar onder tv kijken of poetsen inmiddels want dit duurt nu al 8 weken , dat ik niet meer slaap s nachts…..

  • Beste Sandra,
   Is het voor jou mogelijk om dan om 00.30 uur in bed te blijven liggen en de 9 stappen te doen? Net zolang tot de slaap weer komt?
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Mireille
   Ik Mir al een maand of drie dagelijks (s morgens voor ik opsta en s avonds voor ik ga slapen) en zie niet echt verbeteringen maar ik blijf (dapper :-)) volhouden!
   Mijn hoofdprobleem, als ik het zo kan stellen, is dat ik heel slecht slaap.
   Zowel het inslapen als het doorslapen, soms slaap ik een ganse nacht niet.
   Het is niet dat ik pieker, het is eerder mijn hoofd dat geen rust vindt en dan mij maar bestookt met allerlei onbenulligheden en abstracte zaken…
   Soms is het ook zo dat ik niet echt ‘denk’ maar gewoon absoluut de slaap niet kan vatten!
   Heel eerlijk beïnvloedt dit mijn leven in grote maten omdat ik overdag snel moe ben en mijn hele lijf pijn doet.
   Heeft u tips hoe ik dit nog beter kan aanpakken?
   Alvast dank je wel!
   Groetjes
   Kristien

 7. De laatste tijd kan ik slecht inslapen, deze nacht heb ik naar mijn gevoel helemaal niet geslapen, vaak slaap ik de dag daarop weer redelijk, maar heb het de laatste tijd wel steeds vaker, denk eraan geen computerspelletjes meer te doen voor het slapen gaan.

  • Beste Elles,
   Ja, als je het computeren kunt laten minimaal 1 uur voor het slapen gaan, word je melatonine-aanmaak verstoord. Die wordt alleen aangemaakt als het donker is. Lees daarover ook hier in het artikel over slecht in slaap vallen. Ik hoop voor je dat het snel effect heeft! Slaap lekker!
   Groetjes, Mireille

 8. ik slaap slecht omdat mijn ouders en de minnaressen van mijn vader veel problemen hebben ze zien mij als hun moeder en maatschappelojke werkster en mijn man zien ze als hun vader en psychiater terwijl we dit niet zijn en komen geregeld ‘s nachts hun problemen vertellen waardoor we steeds slechter slapen en veel duizelig zijn van de slaap
  mijn ouders zijn narcisten en kunnen niks zelfstandig

  • Beste patriciagerard,
   Verdiep je in de materie van narcisten. Voor zover ik het weet is het belangrijk dat je hulp zoekt en afstand gaat creëren tussen jou en je ouders.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Narcisten moet je geen energie insteken en je aan onttrekken; ook als het je ouders zíjn! Zij zuigen je energie uit je en laten je niet met rust. na afstand nemen kunnen zij dit nog heel lang volhouden. De truc is geen reacties en geen emoties te tonen; daar ‘leven’ ze nl op.

 9. Beste Mireille,

  Ik heb een burn-out of depressie gehad en was door behandeling van een paranormale genezer veel beter op emotioneel vlak. Maar lichamelijk nog moe en dat komt omdat ik al jaren geen enkele nacht kon doorslapen. Nu had ik laatst weer een nacht dat ik niet kon slapen en heb toen een engelenkaart getrokken. Die zegde me dat ik moest schrijven wat er doorkwam. Ineens kreeg ik door dat ik de MIR-Methode moest toepassen en wel gedurende 7 weken. Ik heb het nu al 2 weken gedaan en heb inmiddels een blaasontsteking en ben doodop. Ik word ook elke nacht om 4 uur wakker. Is dit normale reactie op de MIR-Methode? Ik slaap dan ook niet meer in soms. Moet ik even pauzeren?

  vriendelijke groet,
  Maria

  • Beste Maria,
   Je lichaam gaat aan de slag en ontstekingen zijn gezonde reacties van een lichaam. Dat is een manier om iets uit te zuiveren. Lees ook ‘Ontstekingen zijn uitstekend’. Gaat het ondertussen weer wat beter met je? Om 4 uur wakker worden, heeft te maken met je Longmeridiaan. Misschien oud verdriet dat je aan het verwerken bent? En nee, pauzeren hoef je niet. Ga gerust door! Je lichaam reageert er prima op!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. Een vriend van mij heeft altijd in ploegen gewerkt. Nu heeft hij al 4 jaar geen werk meer, maar hij blijft slaapproblemen houden. Hij kon vroeger ook nooit slapen, alleen een beetje doezelen.
  Hij wil graag slaaptabletten, maar die krijgt hij niet meer. Ze deden nl. niks voor hem ook als hij er meer tegelijk innam.
  Wat kan hij doen?

  • Beste Lia,
   Zou je hem willen vragen of hij de MIR-Methode vier weken wil proberen? En als hij kan, zou hij een keer een consult bij een MIR-Methode begeleider kunnen afspreken om de oorzaken van de slaapproblemen uit te zoeken.
   Groetjes, Mireille Mettes

 11. Als je moeilijk kunt inslapen of ‘s nachts wakker ligt, kan je dan ook de EHBO-MIR-methode doen?
  Ik ben zeer benieuwd!

  Groetjes, Marijke

  • Beste Marijke,
   Je kunt het proberen, maar ik verwacht dat de rustige 9 stappen dan effectiever zijn.
   Groetjes en heerlijke slaap gewenst!
   Mireille

 12. doe al twee jaar de MIR-Methode nu even een paar weken niet. Mijn slaapproblemen hebben te maken met niet kunnen doorslapen. Ik slaap binnen 10 minuten maar wordt geregeld wakker tussen 1 en drie uur . ik heb aangeraden gekregen om celzouten te gaan gebruiken en ik slaap de hele nacht door. De MIR-Methode hielp mij hier onvoldoende in.Soms moet je gewoon zoeken wat voor jouw werkt.

  • Beste Hanneke,
   Goed dat je verder hebt gezocht. De MIR-Methode werkt aan de oorzaken van klachten, maar dat kan soms lang duren. Ben blij voor je dat de celzouten je helpen!
   Groetjes, Mireille

 13. Ik heb 2 jaar lang last gehad van paniekaanvallen tussen 2 en 3u ‘s nachts : hartritmestoornissen, rare tintelingen in linkerarm, ongewoon gejaagd gevoel, soms zag ik met de ogen open enkel een wit licht, soms allemaal trillende zwarte stipjes… Pas na 2 jaar is ontdekt dat ik stralingsgevoelig ben en de straling mij in een vecht-vlucht modus bracht alsook mijn melatonine volledig deed verdwijnen. Cellen zien die straling blijkbaar als lichtdeeltjes (fotonen) die hen bombarderen. Na het saneren van mijn slaapplaats : vervangen van electrische lattenbodem door een gewone, vervanging wekkerradio door een wekker op batterijen, vervangen van wifi door bedraaad internet, vervangen van dect door een telefoon met draad, verwijderen gsm’s, tablets, spaarlampen en dimmers… vind ik opnieuw rust en zijn alle nare symptomen ‘s nachts weg. Vele mensen die ik erover aangesproken heb, slapen veel beter nu alle elektrosmog uit hun slaapkamer geweerd is, evenals huilbabies die weer slapen na verwijderen van de straling van o.a. hun dect-babyfoon!
  Ik zou zeggen, blijven MIRREN, maar probeer ook eens alles uit te zetten en te zien wat het met u doet, zo is het MIRREN niet langer dwijlen met de kraan open 😉

 14. Beste Mireille,
  Ook voor mij is het niet kunnen doorslapen een punt.
  Er worden tijdsperioden met corresponderende organen genoemd.
  In de Jin Shin Jyutsu heeft elke vinger verbinding met organen.
  Als ik het goed heb.
  De duim : maag, pancreas, milt
  Wijsvinger : blaas, nieren
  Middelvinger: lever, galblaas
  Ringvinger: longen, dikkedarm
  Pink: hart en dunne darm

  Tussen 1 en 3 uur s nachts betreft het de lever en galblaas, derhalve de middelvinger.
  Bij MIR ren in de nacht / In bed zou dus het aaien van die bewuste vinger adequaat kunnen zijn.

  Als mijn opsomming niet juist is corrigeer het aub.

  Hartelijk dank voor alle informatie, steeds weer en meer.

  • Beste Bert,
   Ja, de Jin Shin Jyutsu is daarvoor heel interessant! Ik weet niet precies alle vingers uit mijn hoofd, maar ik heb wel veel plezier met de Engelstalige video’s van deze mevrouw, gewoon omdat ze zo vrolijk is en grappig. De link gaat naar de video over de middelvinger, inderdaad voor de lever en galblaas. Ik hoor graag hoe het ‘s nachts minder je bevalt!
   En dankjewel voor je interesse in mijn informatie!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Sylvia,
   Ja, dat kan ook. Meestal helpt het om gewoon de 9 stappen te doen, terwijl je de ene hand op je voorhoofd legt. Dan met andere hand over 1e hand aaien, terwijl je de 9 stappen doet. Als na 9 stappen het malen opnieuw begint, dan gewoon de 9 stappen weer doen. Het helpt ook om voordat je daaraan begint, eerst alle zorgen op een papiertje te schrijven. En te beseffen dat je er ‘s nachts in bed niet zoveel invloed op hebt. Succes!
   Groetjes, Mireille

 15. Ik word al jaren elke nacht wakker tussen 3 en 5, telkens met hartkloppingen, een echte paniekaanval, zweten….Ik heb wel veel zorgen momenteel (over mijn kinderen zoals ik eerder al zei) en ‘s nachts lijkt alles natuurlijk veel erger. Ik zou dus deze methode kunnen toepassen maar ik heb geen zin om ervoor op te staan en ik wil mijn man niet wakker maken. Kan het ook in gedachten ?

  • Beste Lydia,
   Ja, ‘s nachts lijken alle zorgen vele malen groter dan overdags. Hoe dat komt, weet ik niet goed. Misschien omdat we onszelf dan minder makkelijk kunnen sussen door afleiding? Ik zal dat nog eens onderzoeken, want vind het zelf ook een heel apart verschijnsel. Ja, je kunt de MIR-Methode gewoon in gedachten doen. Hoef je ook niet op te staan. Lees hier meer over bij vraag 3 van de veel gestelde vragen.
   Hoop dat je onrust ‘s nachts weer minder mag worden!
   Groetjes, Mireille

 16. Wauw! Net na het lezen van je artikel, de documentaire What the health gekeken. Inderdaad erg Amerikaans maar als je daar doorheen kunt kijken een enorme eye opener! Aan het einde een aantal mensen die plantaardig leven, heel bemoedigend.

  Dank je voor het delen.
  Warme groet,
  Gaby

  • Beste Gaby,
   Wat fijn dat je het hebt kunnen volhouden! Is een pittige film, vind ik. En ja, plantaardig leven is voor velen een goed idee. Het blijft zoeken naar een gezonde balans voor ieder’s eigen lichaam. Soms wat gezond vlees kan nodig zijn. En plantaardig eten kent z’n valkuilen. Maar als je ziet wat het wereldwijd voor fantastische verbeteringen oplevert als we allemaal minder vlees zouden eten… werk ik ook graag aan mee!
   Dankjewel voor het kijken!
   Groetjes, Mireille

 17. Ik slaap wisselend soms kan ik niet in slaap komen en soms word ik om 3 – 4 uur wakker en soms slaap ik aan 1stuk door tot de volgende ochtend. Doe al een paar maanden de MIR methode. Wat ik je zou willen vragen, heb soms het gevoel of ik griep krijg, ben dan doodop na een simpele wandeling van een uur met de honden, last van rillingen, soms zelfs kiespijn, raar gevoel rond hartstreek, ga dan ‘s middags naar bed en knap daar dan erg van op, de volgende dag voel ik me weer zo fris als een hoentje nergens last van, mankeer niets volgens bloedonderzoek. Gebruik geen medicijnen ben 62. Is het mogelijk dat ik last heb van de cosmische veranderingen die nu gaande zijn?

  • Beste Elles,
   Wat een goede vraag! Ja, dat kan zeker dat je daar last van hebt. En wat je doet, is eigenlijk het allerbeste: wanneer je je moe voelt, daaraan toegeven. Het is erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en goed te voelen wat er nu voor jou nodig is. Blij dat je zo goed naar jezelf luistert!
   Groetjes, Mireille

 18. Beste Mireille,
  Elke nacht word ik geplaagd door rls. Dit is een gekmakende bijwerking van Fluvoxamine (srri) wat ik slik. Zonder kan ik helaas niet.
  Heb jij enig idee wat ik hieraan zou kunnen doen?
  Hierdoor heb ik een enorm slaaptekort…
  Groetjes,
  Yvon

  • Beste Yvon,
   Jemig, dat lijkt wel een vicieuze cirkel dan. En slaaptekort ondermijnt je wel, helaas. Ben je lid van de ‘Be the MIRror’-website? Daar staat een techniek die je kunt doen om de bijwerkingen van medicijnen te verminderen. Hoop dat je het een kans wilt geven. Je kunt het ook aan iemand vragen die lid is of aan een MIR-Methode begeleider, mocht je een consult voor je klachten willen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Dag Yvon,
   Je zou eens kunnen kijken of magnesium iets voor je kan betekenen? Van magnesiumvlokken een spray maken en onder je voeten spuiten voor je gaat slapen. Voetenbadje kan ook. Heeft mij wel geholpen. Wel even checken of het geen kwaad kan in combinatie met je medicijnen.
   Succes

 19. Hallo Mireille,

  Ik doe al een aantal jaren de MIR methode tot grote tevredenheid. De laatste maanden word ik geregeld ‘s nachts vaker wakker en heb het vreselijk warm en voel mij heel onrustig en of ik ontplof. Ik voel mij dan heel somber en zie als een berg tegen de dag op, breekt de dag aan dan is de somberheid weer weg en overzie alles weer gewoon.Ik zit wel in de overgang maar dat het mij zo aanvliegt ‘s nachts lijkt het mij niet dat dit bij de overgang hoort. Of toch wel? 🙂

  Lieve groetjes,

  Anna

  • Beste Anna,
   Ja, dat kan heel goed de overgang zijn. Wil je eens proberen om op dat moment de 9 stappen te aaien?
   Groetjes! Mireille

   • Dat is precies wat ik mij ook afvraag. Al jaren lig ik nachts wakker maar denk dat ik nu
    ook in de overgang zit en lig als een kwispelende hond wakker in bed en langzaamaan wordt ik angstig, piekerig en diep onzeker tot soms aan huilen toe.
    Welke overgangs MIR stappen zou ik kunnen maken?
    Allemaal of een juist ook een paar in het bijzonder?
    Fijn om zo te kunnen communiceren met elkaar.
    Dank je voor je mooie werk Mireille
    Warme groet, Caroline

    • Beste Caroline,
     Voor overgangsklachten is het belangrijk dat je alle 9 stappen doet. De overgang zorgt bijvoorbeeld ook voor een nieuwe fase in je leven (stap 9) en maakt je werkelijk los van je ouders, vooral van je moeder. Dat maakt dat het contact met je moeder vaak verbetert en dat de zorg zelfs omdraait. Heb je ook gezien op wat voor tijdstip je wakker wordt? Kijk nog even of je die emoties herkent die bij die meridiaan horen.
     Groetjes, Mireille

  • Ik heb dat ook maar ben al 74 dus ik mag hopen dat de overgang nu toch wel ‘klaar” is. Ik ga de MIR-Methode s nachts maar eens proberen.

   • Ik word s,nachts zo een beetje om de anderhalf/2 uur wakker van de opvliegers,en ik ben inmiddels 65. Ik ben sinds ongeveer 2mnd.overgeschakeld naar iedere avond de MIR-Methode,vóór ik ga slapen, maar de opvliegers blijven. Het houd mij niet verder uit mijn slaap, ik word er wakker van,gooi mijn dekbed van mij af,slaap door tot ik het weer koud krijg,en trek dan automatisch mijn dekbed weer over mij heen, maar het zijn dan wel onderbroken nachten.

 20. Hallo Mireille,

  het lijkt wel als ik ga slapen of mijn hersenen dan opeens actief worden dus ik krijg het slaapgevoel niet terwijl ik dan helder ben terwijl ik wel moe ben, en doordat ze dan actief worden ga ik denken, wat kan ik hier nu aan doen en dan ben ik ook nog om het uur wakker. ik heb dit de laatste tijd. er zijn veel veranderingen in mijn leven geweest heeft dit er mee te maken?
  groetjes Yvonne

  • Beste Yvonne,
   Ja, veranderingen hebben verwerkingstijd nodig, dus dat kan zeker de reden zijn. Zou je eens willen kijken naar het tijdstip dat je wilt gaan slapen en welke meridiaan daar bij hoort? Het kan dan zijn dat vooral die meridiaan verstoord is, waardoor in slaap vallen moeilijker wordt. En na het avondeten alvast met pen en papier een aantal zorgen opschrijven en jezelf beloven dat je er de volgende dag mee bezig gaat, kan ook helpen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 21. Beste Mireille,

  Ik word de laatste weken, eigenlijk zolang ik me het kan herinneren tussen 6 en 8 constant wakker. Het is wakker worden 1x draaien en meteen weer in slaap vallen, dat dan ongeveer 10 keer. Door de dag heen merk ik het wel en het is ook aan te zijn en te voelen aan mijn ogen.. Aangezien dat gaat over niet kunnen loslaten en mijn dromen de laatste week vrij intensief over mijn ex gaat (van 4 maanden geleden) denk ik dat dat het probleem is, ja ik mis haar af en toe door de dag een aswell. Wat raadt je aan?

  • Beste Thierno,
   Je lichaam geeft het overduidelijk aan: je bent bezig met het loslaatproces van je ex. Gewoon doorgaan met de MIR-Methode, dan ga je over een tijdje vanzelf weer goed doorslapen. Duurt het je te lang, dan kun je een consult aanvragen bij een MIR-Methode begeleider. Sterkte en hopelijk binnenkort weer goede slaap!
   Groetjes, Mireille

 22. Beste Mireille
  Ik ben om half 6 wakker, en kan niet meer slapen, lig te piekeren, welke MIR methode zou ik kunnen toepassen?
  Ik maak me zorgen om alle kleine dingen, en piekeren om alle dingen.

  Met vriendelijke groet,
  Mala

  • Beste Mala,
   Om dat aan te pakken, doe je het beste de hele MIR-Methode, alle 9 stappen. Verder is het belangrijk om te weten dat piekeren veroorzaakt wordt door je gedachtes die ‘s nachts teveel hun gang kunnen gaan. Ik hield daar pas geleden een webinar over. Het komt volgende week op de ‘Be the MIRror’-website als video te staan, zodat je het nog terug kunt zien.
   Verder is het tijdstip, half 6 de tijd van de dikke darmmeriaan. Wanneer die geblokkeerd is, is het lastiger om dingen los te laten. Daaraan werk je met stap 4 van de MIR-Methode ‘meridianen zuiveren’.
   Veel sterkte en ik wens je een heerlijke onbezorgde nachtrust toe!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille, Ik ben nog 13 jaar oud en kan niet slapen als ik wakker word (S”ochtends) Als ik me ziek meld voor school (8:20) kan ik niet verder slapen weet u misschien de reden en wat ik er aan doen? Groetjes Appie

    • Beste Appie,
     Kijk eens naar het tijdstip waarop je wakker wordt en kijk hierboven in het artikel welke gevoelens daarbij horen. Herken je die bij jezelf? Is er iets op school waar je zorgen over hebt, bang over bent? Zoek dan een lief iemand op die jij vertrouwt en praat erover!
     Veel sterkte!
     Groetjes, Mireille

 23. Hoi Mireille ik was in dec. telkens om 2,22 wakker en moest dan ook plassen en dit is wel n keer of 5 tot 6 gebeurt en snap niet waarom dat zo gebeurde heb jij hier n verklaring voor heb in het verleden heb ik weleens zoiets gelezen maar weet het niet meer, heb zelf al veel ervaring gehad door de MIR-Methode, ik wil je nog heel erg bedanken voor jullie goeie inzet en doen dit allemaal vrijwilige basis ik wens jullie heel veel succes met jullie goeie en zeer positieve werkzaamheden. heel veel licht liefde en kracht met de MIR-Methode en natuurlijk ook voor jullie zelf groetjes ursela

  • Beste Ursela,
   Ik heb zelf ook dat soort periodes gehad dat ik telkens dezelfde cijfers op de klok zag. Ik heb er verschillende vormen van uitleg over gelezen, maar ik kan er helaas niet iets over vertellen dat een sluitende verklaring geeft. Ik had er eigenlijk ook niet veel aan en heb er verder geen aandacht aan geschonken. Dat je moet plassen, is wel een goed teken: loslaten! Je lichaam is aan het schoonmaken.
   Veel geluk en dank voor je hartelijke woorden!
   Groetjes, Mireille

 24. Wow, wat een mooi artikel!
  Nu “snap”ik beter waarom ik wakker wordt s nachts.
  Ik kom al jaren bij een natuurgeneeskundige en ik gebruik ook supplementen om mijn lichaam te ondersteunen.
  Sinds 2 maanden word ik wakker rond 3:30 s nachts en ben dan ook echt klaarwakker!
  Ik voel me dan enorm onrustig in mijn hoofd, mijn hoofd zingt liedjes bijv. en ik krijg een overload aan gedachtes/dingen die eerder die dag of week speelden.
  Mijn natuurgeneeskundige gaf ook al aan dat mijn zenuwstelsel overprikkeld is en ik gebruik hiervoor supplementen.
  Het was voor mij nog de vraag waar deze overprikkeling vandaan komt en wat ik er zelf aan kan doen…
  Maar als ik dit zo lees dan denk ik dat dit mij ook goed kan helpen.
  Bedankt!

 25. Al ruim een maand klokslag 3 uur wakker, tijdstip van slapen gaan maakt niet uit. Elke herfst komt dit terug, gaat pas weer over als de dagen langer worden en er meer licht is overdag. Ben aan het eind van mijn latijn gewoon. Kan niet meer helder denken gewoon.

  • Beste Amal,
   Dat klinkt als flink ondermijnend. Je slaap heb je hard nodig. Zou je een keer naar een MIR-Methode begeleider willen gaan om dit uit te zoeken? Je slaap is zo’n kostbaar iets voor je gezondheid! Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 26. Hallo Mireille,

  Ik lig ineens wakker midden in de nacht. Ik weet dat ik dan weer even dit artikel kan doorlezen. Ik doe ook de 9 stappen. maar omdat ik zo slaperig ben wil ik niet aaien of wrijven. Het maakt me zo wakker. Ik noem de 9 stappen op zonder ze hardop uit te spreken. Ik merk dat ik daar rustig van word. de spanning van “oh ik lig wakker” gaat weg. Ik ga gapen en slaap weer verder. Is dat goed? Ben ik dan ook bezig met de verwerking ook al aai ik niet…
  groetjes

  • Beste Anouk,
   Als het zo voor je werkt, gewoon doen! Wat je ook kunt doen, is met je voeten zchtjes tegen elkaar aan wrijven. Of met duim tegen wijsvinger, zodat je niet teveel hoeft te bewegen. Ik ben in ieder geval heel blij voor je dat je dan weer zo lekker in slaap valt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 27. elke avond word ik om de aderhalf uur waker en dan weer een tijdje
  in slaap vallen ik dat is altijd zoo alles wakker word kijk ik gelijk naar de klok en ja hoor xsacht de zelfde tijd weer

  • Beste Henny,
   Je meridianen (energiebanen) zijn dan veel te actief ‘s nachts. Dat kan te maken hebben met oude emoties of met wat je ‘s avonds nog eet of drinkt. Misschien een idee om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om dat uit te laten zoeken? Of krijg je al ideeën als je dit van mij leest?
   Groetjes en sterkte!
   Mireille

 28. Hallo Mireilĺe,

  Ik ben al anderhalve maand bezig met de MIR-Methode. Dat doe ik ‘s morgens als ik op sta en ‘s avonds als ik in bed leg. Dus 2 x daags. En nog slaap ik slecht. Ik ga dan tegen elf uur naar bed en slaap vrijwel direkt in tot kwart over een. Dan val ik een kwartiertje later weer in en tussen half drie en drie uur ben ik weer wakker en dan slaap ik pas weer in tussen vier en vijf uur. Komt het misschien doordat ik in bed nog de methode doe? Is het misschien beter dat ik dat ‘s middags doe of vroeg in de avond. Of twee keer achter elkaar?
  Het positieve van deze methode is dat ik van binnen een beetje rustiger ben geworden. En ik had jaren last van een scheur in mijn duim-nagel en nu heb ik geen last meer.

  Groetjes MHPS

  • Beste MHPS,
   Wat je beschrijft, zijn de tijdstippen van 3 meridianen die verstoord zijn. Je kunt de MIR-Methode gewoon ‘s avonds blijven doen. Daar ligt het niet aan. De meridianen heten achtereenvolgens de
   Levermeridiaan (1.00-3.00 uur) heeft veel te maken met onverwerkte boosheid, maar kan ook verstoord raken als je ‘s avonds nog alcohol drinkt.
   Longmeridiaan (3.00-5.00 uur) heeft te maken met rouwen of verdriet.
   Hoe vaker je de MIR-Methode doet, hoe meer je deze oude emoties los laat en je uiteindelijk beter kunt doorslapen.
   Ben heel blij dat je duimnagel inmiddels weer heel is! Dat is waar de longmeridiaan begint, dus wie weet heeft dat ook al met elkaar te maken gehad. Oftewel: je bent op de goede weg!
   Groetjes, Mireille

 29. Sinds twee maanden ben ik iedere nacht tussen half drie en vier uur wakker en dan slaap ik niet meer.
  Ik denk dat het komt dat mijn man met pensioen gaat. Ik werk nl. 23 jaar samen met hem en nu krijg ik een andere collega en dat ik daar tegen op zie. Ik heb sinds die tijd ook geen reuk en smaak meer. Zou het daar aan liggen?
  En als ik die MIR methode ga doen moet ik dan eerst punt 5 en 7 doen?
  En kan het ook ‘s morgens en ‘s avonds op een willekeurige plek doen?
  Of moet je die methode doen als je ‘s nachts wakker wordt in bed?

  • Beste MHPS,
   Ja, het zou goed kunnen dat het te maken heeft met je zorgen. Je reuk en smaak wordt sterk beïnvloed door de miltmeridiaan en die is nauw verbonden met de maagmeridiaan. Die maagmeridiaan raakt van slag wanneer iemand zich ernstig zorgen maakt, vooral over iets waar hij/zij geen invloed op kan uitoefenen.
   Je kunt gerust met alle 9 stappen beginnen. Ja, je kunt het op een willekeurige plek doen. Je doet het overdags 2 keer en mocht je ‘s nachts wakker worden, dan kun je het weer doen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 30. Hoi Mireille,
  In bovenstaand artikel noem je dat je snachts, wanneer je wakker wordt / niet kunt slapen, je de 9 stappen moet doen. Nu is mijn vraag: Doe je hier ook elke stap 3x achter elkaar terwijl je over je hand strijkt of noem je ze hier elke maar 1x op? Want overdag doe ik de stappen al wel gewoon 2 x en dan elke stap 3x achter elkaar.
  Groeten,
  Anyel

  • Beste Anyel,
   Ja, ook ‘s nachts doe je de MIR-Methode volledig, dus elke stap 3 keer noemen.
   Hoop dat je wat sneller in slaap kunt vallen!
   Groetjes, Mireille

 31. Vandaag ga ik beginnen met de MIR-Methode. Ik slaap slecht zolang ik me kan herinneren. Ik kom erg slecht in slaap, lig soms uren wakker ook al ben ik erg moe. Soms lijkt het wel: hoe moeier ik ben, hoe slechter ik slaap. Mijn hersenen blijven erg actief ‘s nachts, ik ben erg aan het nadenken en erg waakzaam, ik hoor elk geluidje. Tegen de ochtend ga ik pas fijn slapen. Ik slik af en toe melatonime pilletjes, maar dat helpt echt helemaal niks bij mij. Zijn mijn slaapproblemen te verklaren?

  • Beste Barbara,
   Ja, er zijn vele verklaringen voor, maar welke echt bij jou past, is de vraag. Lees ook het antwoord dat ik gaf op Johan, hieronder. Soms heeft het te maken met iets dat in je jeugd is gebeurd. Dat je ‘s nachts iets meemaakte waar je zo van bent geschrokken dat je elke nacht nog wakker ligt en licht slaapt, alert op wat er kan komen. Die oude blokkade kun je zelf uitwissen met de MIR-Methode, maar gun jezelf daar de tijd voor, zeker langer dan vier weken.
   Het kan ook zijn dat je hooggevoelig bent en dat elk geluidje te hard bij je binnen komt. Dan zouden oordopjes, bijvoorbeeld die zachte van Ohropax een oplossing kunnen zijn.
   Veel sterkte en vooral veel slaap gewenst!
   Groetjes, Mireille

 32. Ik heb 15 jaar geleden een zware griep gehad en mijn slaap-waakritme is sindsdien verstoord. Ik ben door de hele medische molen geweest (incl. dagelijkse monitoring van temperatuurmomenten, mobiele EEG’s en nachtelijke monitoring in het ziekenhuis). Doctoren concludeerden dat een verschoven aanmaak van melatonine om 13:30 ipv tussen 17:00 en 19:00 uur de oorzaak van mijn slaapprobleem was. Alleen lichttherapie zou kunnen helpen. Inmiddels is het jaren later en hoewel ik nu direct in slaap val als ik naar bed ga, slaap ik niet of nauwelijks door. Tussen de 4 en maximaal 6 uur slaap ik. Tegen 19:30 uur worstel ik standaard om niet in slaap te vallen. Kun je mij zeggen op wat voor manier deze methode mij zou kunnen helpen?

  Alvast bedankt

  Stephen

  • Beste Stephen,
   Schrijf eens op hoe laat je precies wakker wordt en wanneer je weer in slaap valt. Kijk dan in het artikel hierboven met welke meridianen dit samen hangt. De MIR-Methode werkt aan het opschonen van deze meridianen, doordat de onderliggende emoties worden aangepakt. Dat doe je gewoon met de 9 stappen. Zie de instructievideo. Duren verbeteringen je te lang, dan kun je altijd nog een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan om te laten uittesten waarom het doorslapen nog niet lukt. Maar probeer het eerst minimaal vier weken zelf!
   Veel geluk en ik hoor het graag hoe het gaat!
   Groetjes, Mireille

 33. Hoi,

  Ik heb vroeger veel slaap problemen gehad wat dacht ik kwam door een wisselend school ritme, lag uren wakker en tegen de tijd dat ik in slaap viel was er meestal maar een uur of 3 a 4 over om te slapen. Ondanks dat ik melatonine nam en echt moe was als ik naar bed ging.
  Na afgestudeert te zijn ben ik in ploegendienst gaan werken waardoor mijn dag en nacht ritme iedere week omdraait en ik op rare momenten moet slapen. Nu word ik de laatste tijd midden in de nacht (of dag dus, als ik dan moet slapen) wakker.
  Zou dit wakker worden met meridianen te maken kunnen hebben of zou me lichaam gewoon in de war zijn door mijn rare ploegendienst ritme?

  • Beste Merlina,
   Ja, door de ploegendiensten, draait de energie van je meridianen telkens weer om. Dat kan zeker invloed hebben op je slaap- en waakritme. Het kan ook te maken hebben met een verstoorde Hypothalamus. Die kun je weer in balans krijgen, net als de meridianen, met de MIR-Methode.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 34. Beste Mireille,
  Danku voor de tip Mireille.
  Is het mogelijk dat ik heftig reageer op de stap 3a en 3b, en een bijgevoegde stap ‘onderbewuste opruimen’.Het was verschrikkelijk deze voormiddag.Ik zag mijn ex en een vrouw. Doe ik er goed aan om dan de MIR-Methode te doen? Ik wil zo graag verlost worden van die beelden en gedachten .
  Lieve groetjes,
  co

  • Beste Co,
   Wanneer je op zo’n moment intense emoties ervaart, schrikt, dan kun je het beste meteen de MIR-Methode EHBO doen. Die vind je op de ‘Be the MIRror-website’. Ken je de EHBO niet, doe dan altijd gewoon de 9 stappen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 35. Beste Mireille,
  er zijn dagen dat ik me heel slecht voel,zoals vandaag.Mijn dochter gaat vandaag eten met haar vader .Ik ben verdrietig. Wat kan ik doen.Kan u me verder raad geven.
  Ik dank u van harte,
  Lieve groetjes,
  co

  • Beste Co,
   Ja, dit soort dagen zijn natuurlijk moeilijk en of je echt iets kunt doen, weet ik niet. Je kunt de MIR-Methode EHBO proberen (zie Be the MIRror-website) of een keer extra de MIR-Methode wanneer je erg verdrietig bent. Verder is het wellicht ook een kwestie van rouwen voor je en dan moet het verdriet er helaas gewoon even zijn.
   Veel sterkte!
   Mireille

   • Bachbloemen zijn in dit geval uiterst efficiënt. Lees er eens over of ga naar een apotheek waar ze gespecialiseerd zijn in Bachbloemen.

 36. Beste Mireille,
  het was fijn vrijdagavond ,ik had nog zoveel vragen willen stellen.Komt er nog zo een avond? Wat bedoel je eigenlijk met die technieken?Ik heb het financieel niet gemakkelijk,waardoor ik mij geen lid kan maken.IK zou heel graag vrede willen in mijn hoofd,in mijn hart en mijn leven .Ik heb het zo moeilijk om te aanvaarden dat mijn ex een vriendin heeft,ben echt jaloers.Kan u mij verder helpen aub.Ik vind het jammer dat de begeleidings-emails gedaan zijn.Dat gaf me een stimulans om op te staan.
  Dankuwel Mireille.
  Lieve groetjes,
  co

  • Beste Co,
   Ja, ik ga dit soort avonden (webinars) vaker organiseren. Je kunt de begeleidingsmails weer starten door jezelf af te melden, of door gewoon weer opnieuw aan te melden. Veel sterkte met het loskoppelen van je ex! Het komt goed!
   Groetjes, Mireille

  • De aangewezen Bachbloem voor jaloeizie is “Holly”. Daar zul je veel baat bij hebben. Bachbloemenessenties helen emotities!

 37. Beste Mireille,
  danku voor de tip.Ik weet dat het onbewuste en het onderbewuste dicht bij elkaar ligt.Kan er een blokkade zitten in mijn onderbewuste en dat het daardoor is kan ik niet kan loslaten en verwerken? Wat moet ik dan doen?Ik wil verder zoeken hoe het komt dat het loslaten en verwerken zo moeilijk gaat.Kan u mij daarover informatie geven aub.
  Hartelijke dank .
  Lieve groetjes,
  co

  • Beste Co,
   Je kunt dan het beste naar een MIR-Methode begeleider gaan. Die kunnen dit soort blokkades opsporen en er met je aan werken. Dan gaat je helingsproces sneller. Uiteindelijk krijg je de blokkades ook weg met de 9 stappen, maar dat duurt langer.
   Groetjes en geluk! Mireille

 38. Beste Mireille,
  danku voor het antwoord.Ik wil het zo graag loslaten en verwerken.Is het mogelijk dat mijn onbewuste het niet kan loslaten.Wat moet ik dan doen?Kan ik een zin bijvoegen en dewelke aub?

  Lieve groet,
  co

  • Beste Co,
   Nee hoor, je onbewuste kan het beslist loslaten! Geef het de tijd. Dat je het al zo bewust wilt, is al super, omdat je dan zelf heel hard mee werkt. Het komt, het komt! En je kunt gerust een extra zin toevoegen. Die mag je helemaal zelf bedenken. Kies waar je het eerste opgelost wilt hebben.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 39. Beste Mireille,
  ik doe de MIR-Methode nog altijd 1 keer per dag omdat ik emotioneel en geestelijk fel reageer.Inslapen is geen probleem, maar ik word iedere nacht wakker tss 3u en 5u,dan neem ik een slaappil en slaap ik tot 7u, soms 8u .Dan begin ik te piekeren en komen er van alle soorten beelden en gedachten van mijn ex en vriendin naar boven. Is het dan beter dat ik MIR.Kan of mag ik een zin bijvoegen om dat piekeren weg te krijgen.
  Kan u mij daarop een antwoord geven aub.
  Ik dank u alvast .
  Lieve groet,
  co

  • Beste Co,
   Het zou me liever zijn wanneer je een paar keer wilt proberen om tussen 3 en 5 uur de MIR-Methode te doen. Bij het wakker worden is je maagmeridiaan verstoord (7 uur) en dat zou met de slaappil te maken kunnen hebben. Het ziet er ook naar uit dat je iets aan het verwerken bent over deze mensen. Met wie kan je daarover praten? Voor veel vrouwen is praten namelijk hetzelfde als verwerken.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 40. Het is inmiddels een paar maanden dat ik om 4 uur wakker wordt, met krampen en drang. Ik kan dan niet meer slapen, en moet dan naar de wc, iedere morgen hetzelfde.Pas nog een darmonderzoek gehad, maar daar kwam natuurlijk niets uit.Het is erg vervelend, dat ik niet kan doorslapen, en dat ik steeds weer wakker wordt omdat ik dan moet “poepen”. hopelijk kan dit een oplossing zijn! Groetjes Marcel

  • Dag Marcel,

   Even een reactie op jou klachten die ik meen te herkennen.
   Hebben ze wel een feses test afgenomen en gezocht op darmparasieten voornamelijk de dientamoebe fragilis. Ben ook gezegend met deze parasiet en deze diertjes hebben een cyclus waardoor je midden in de nacht wakker wordt. Ik wordt ook vaak tussen 3.00 en 4.00 uur wakker.
   Klachten die jij benoemd horen ook bij deze parasiet. Moet je aanvragen bij huisarts.
   Ben ook begonnen een week geleden met MIR-Methode enkel stap 5 en 7. Heb al een nacht volledig doorgeslapen en een nacht kort wakker omgedraait en heerlijk doorgeslapen!

 41. Hoi Mireille,
  Ik word al jaren 2of 3keer wakker per nacht. Dat is sinds een borstbesparende operatie van borstkanker geweest in 1996. De kanker is nooit meer teruggekomen. Gelukkig. Nu is het de laatste tijd dat ik wel 5 keer per nacht wakker word, dus ik MIR sinds 2 nachten er lustig op los. Mijn vraag is: kan ik naast de 5 keer MIRren in de nacht, gewoon de 2 keer overdag MIRren ook gewoon doen?
  Ik ben benieuwd, want ik MIR dus nu totaal 9 keer de 9 stappen in 24 uur.
  Groetjes, Marijke

  • Beste Marijke,
   Ja, zoals jij het beschrijft, mag je de MIR-Methode gebruiken. Gewoon 2 keer overdags en ‘s nachts elke keer als je wakker wordt. Veel mensen doen het op die manier. Zo kun je slaapproblemen sneller weg krijgen.
   Veel sterkte en hoop dat je weer beter gaat slapen!
   Groetjes, Mireille

 42. Is er ook iets als teveel slapen? Want de laatste tijd slaap ik ongeveer van 23:00 tot 13:00 dit kan natuurlijk ook luiheid zijn alleen als ik wakker ben word ik weer moe omdat ik al mijn energie verspil aan hoesten dit heeft daarom ook flinke invloed op mijn slaaptijden ( nu mag ik blij zijn als ik 3 uur slaap heb). Mijn vraag was of dit eigenlijk effect zal hebben op mijn actuele slaaptijden.

  • Beste Jordi,
   Het zou kunnen dat je lichaam heel hard aan het werk is en daardoor extra slaap nodig heeft. Met een hele week van lange nachten, zou het wel minder moeten worden. Ga anders gerust naar je huisarts om het te bespreken. Je zou bijvoorbeeld ook een tekort aan vitamine D kunnen hebben dat maar heel weinig wordt aangevuld wanneer je weinig buiten bent. In luiheid geloof ik overigens niet.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireile

 43. Beste Mireille,
  Al paar jaar ben ik bezig met MIR methode. Ik ben blij dat mijn dochter mij dit methode gesteerd heeft. En natuurlijk ben ik ontzettend dankbaar jou. Ik volg elke artikel van je en heb ik je boek al paar jaar geleden gekocht. Toen heb ik in begin eerste 6 manden elke dag gedaan en na paar manden voel ik al grote verbetering in mijn gezondheid. Ik heb laatste 20 jaar heel veel stres gehaad. Eerste 10 jaar heeb ik heel hard gewerkt om te vluchten van alle elende die heeft oorlog in mijn geboorte land mij en mijn kinderen gebracht. Laatste 10 jaar lijkt dat eindelijk een rustige periode in mijn leven komt, maar dan krijg ik een andere situatie. Kind van mijn man en mijn kind alle twee moesten vechten voor hun leven omdat alle twee hebben ongenezelijke ziekte. Kanker dus. Plus zoon van mijn man is autostisch en schizofren. Ik ben persoonlijk perfekcionist en alle probleme van mijn naasten hebben enorm grote invloed op mij leven. Ik overneemt alle zorgen op mij zelf. Zo heb ik astma gekregen, fibromialgie, artose en natuurlijk slaap stornisen. Na verbetering van mijn gezondheid heb ik met MIR methode gestopt en nu is alles weer in enorme mate terug gekomen. Laatste 2 manden ben ik weer begonnen en al merk ik kleine verbetering. Ik vind jammer dat ik van die slechte situratie met mijn kinderen geen tijd heb gehad om een keer op je bijeenkomsten te komen. Maar dat komt nog.
  Ik wil je nog een keer bedanken voor alles watl jij voor ons allemaal doet.
  Hartelijke groeten
  Mira

  • Beste Mira,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden. Wat fijn dat de MIR-Methode zoveel voor je kan doen, maar wat heb je al veel meegemaakt! Ik wens je heel veel sterkte met het verwerken daarvan! Wie weet zien we elkaar ooit een keer. Tot die tijd heel veel sterkte en geluk gewenst!
   Mireille

 44. Goedendag

  Ik snap niet precies hoe niet doorslapen werkt i.v.m. de meridianen
  Niemand slaapt toch van 23uur tot 9uur,want dan zou je 10uur per dag slapen

  Hoe zit dit nu precies?
  Ik ga tussen 22uur en 23uur naar bed en ben rond 7uur a 8uur weer wakker
  vlgs de schema zou ik dan last van maag meridiaan hebben terwijl ik gewoon 8uur geslapen heb,dus uitgeslapen.zou ik denken………

  • Hai Mandy,
   Ja klopt hoor! Bij de maagmeridiaan is het dan zo dat als deze verstoord is, mensen tussen 7 en 9 niet of heel moeilijk wakker worden (wanneer ze verder goed hebben geslapen). Mensen die goed slapen, worden gewoon vanzelf tijdig wakker.
   Groetjes! Mireille

 45. Hallo Mireille,

  Kan het zijn dat de MIR-Methode soms gewoon niet werkt? Het is half twee snachts en opnieuw realiseer ik me dat ik al meer dan anderhalf jaar de mir methode heb toegepast voor mijn doorslaapprobleem met weinig resultaat. Blokkades zijn opgeheven met verschillende technieken en vormen van begeleiding wat al veel geld heeft gekost en zonder resultaat. Mijn huisarts zegt dat het bij mijn type valt dat ik regelmatig wakker ben. Van nature leef ik erg intensief, ben ik impulsief en chaotisch. Waarom werkt de methode niet ondanks mijn goede wil, opgeheven blokkades en trouwe mir methode toe te passen? Er staan succesverhalen maar zou dit ook wel willen delen.

  Met vriendelijke groet,

  Brigitta

  • Beste Brigitta,
   Er zijn wel meer mensen die niet snel iets merken van de MIR-Methode, maar het niet op de website schrijven. Slaapproblemen zijn een van de ingewikkeldste die er zijn. Een lichaam heeft meestal echt langere tijd nodig om alles weer meer op orde te krijgen en ja, bepaalde gewoontes kunnen tegenwerken. Mensen die bijvoorbeeld frisdrank drinken, werken hun slaap daarmee tegen, vanwege de enorme hoeveelheid suikers die ze drinken. Hetzelfde geldt voor alcohol. Het lichaam is dan ‘s nachts bezig om dat te verwerken en dat veroorzaakt meestal slecht of onrustig slapen. Ik hoop dat je de MIR-Methode nog wilt volhouden, maar als het je te lang duurt, ga dan gerust een keer naar een MIR-Methode begeleider om een MIR-Methode op Maat te laten maken.
   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 46. ik word sinds ik een hersenbloeding gehad heb, elke nacht om ongeveer 1 uur wakker, en slaap dan meestal slecht in, duurt soms wel anderhalf uur. Ik heb al eerder de MIR methode gedaan, maar sinds de hersenbloeding weer opnieuw begonnen, 2x p. dag, ‘s morgens en ‘s avonds. Kan ik dan rond 1 uur ‘s nachts weer opnieuw de handelingen en uitspraken doen, en hoeveel keer?

  • Beste Henny,
   Ja, dat is een goed idee. Zodra je wakker wordt, doe je de MIR-Methode. Je hoeft het dan meestal maar 1x te doen, maar als je wakker blijft liggen, kun je het gerust herhalen.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 47. Ik doe sinds juni 2014 de MIR methode. Verbeteringen heb ik nog niet echt gemerkt. Alleen heb ik het idee dat ik minder apneu’s heb (met CPAP). De laatste 14 dagen worden dit er echter weer meer. Ook slaap ik slecht en wordt bijna elke nacht om ca. 01:00, 03:00 en 05:00 uur wakker en heb dan moeite om weer in slaap te komen. De laatste week heb ik ‘s nachts ook last van mijn maag en buik waardoor ik alleen op mijn rug kan slapen wat het aantal apneu’s ook weer doet toenemen. Ik heb helaas een lichaam dat er lang over doet om weer in goede doen te komen. Is ook al 71 jaar bezig met slechte gewoontes en kwaaltjes?

  • Beste Truus,
   Kwestie van volhouden, want je lichaam is echt in staat om te herstellen. De tijdens dat je wakker wordt, zijn precies de meridiaantijden, dus zie ik ook daar nog kansen voor je dat de MIR-Methode werkt. Ik hoop dat het aantal ademstops door je apneu verder zal afnemen!
   Veel geluk!
   Mireille

 48. Hallo Mireille
  Onderwerp: niet kunnen doorslapen.
  We hebben zomertijd en wintertijd. Welke tijd houd ik aan?
  Groeten,
  Grada

  • Beste Grada,
   Houd altijd de tijd aan die het op dat moment is. Je interne klok past zich daarop aan. Dus kijk gewoon op de klok, dan zit je goed.
   Succes!
   Mireille

  • Beste Bert,
   Ga naar de homepage voor de korte video en naar de instructievideo. Als je die bekeken hebt, weet je hoe je de MIR-Methode moet doen.
   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 49. ik word vaak wakker tussen 3 uur en 6 uur
  en het is ook heel iritant want soms lukt het niet om wer te gaan slapen

  kan iemand me aub helpen

  • Beste Kimberly,
   Je kunt jezelf helpen met de MIR-Methode, doe je die al? Of anders naar een MIR-Methode begeleider gaan om je erbij te helpen. Die kan dan precies zien waardoor jij tussen 3 en 6 wakker wordt en daar gericht en snel met jou aan werken.
   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Beste Regina,
   Kijk op de home page van de website. Je begint met het kijken van de korte video en daarna de instructievideo. Zorg dat je je ook aanmeldt voor de 6 weken begeleidingsmailtjes op de home page!
   Veel succes!
   Mireille Mettes

 50. Hallo Mireille en alle andere lezers.
  Ben nu 1½ week bezig met de MIR-Methode. Vorige week een keer wakker geworden van een droom, en vandaag al weer.
  Vandaag gedroomd over een brand en dat er iemand weg was. Dat ik nu toch ook die persoon los moest laten, terwijl ik al eerder een andere persoon los had moeten laten. Leek net of ik een trap in mijn buik kreeg. Werd wakker van de pijn en meteen kwamen de tranen, terwijl het in mijn buik een heel verlossend/opluchtend gevoel gaf, was het ook erg verdrietig, en voelt het ook als een gemis.
  Zulke opluchtende dromen mogen best nog wel eens terug komen, maar hoop doch dat het niet te vaak gebeurt, want daarna is het wel gedaan met het slapen. En half zes is wel aardig op tijd.

 51. Hoi,Hoi Mirte,
  Ik doe al weer ‘n poosje de MIR-Methode , alleen niet in die volgorde van jou stappen van 1 t/m 9 maar ik heb ze me aangeleerd in alfabetische volgorde. Is dat bezwaarlijk.Heb/had last van galstenen, nu rustig. Ik heb ‘n kettingrokende vriendin, heb daar lichamelijk nooit last van gehad, alleen de laatste weken opvallen wel veel last; kan dat met de Mir methode te maken hebben. Is het al dan niet beter om bij de stappen die je doet ook daadwerkelijk te aaien op de plaatsen waar de organen(chakra’s, meridianen) zitten ?
  Gaat goed met me, maar opvallend is dat de bloeddruk is gestegen.

  hoor graag jou mening en hartstikke bedankt voor je methode; geniet echt van de zelfliefde.

  Hoor het graag. Groet Ben

  • Beste Ben,
   De stappen moeten helaas wel in de juiste volgorde gedaan worden, voor een optimaal effect. Ja, last krijgen van rook kan een van de effecten zijn.
   Veel succes!
   Groet, MIR-team

 52. ben 4maanden geleden begonnen met Mir en heb er veel aan.
  In het begin had ik steeds n chemische smaak in m.n mond,heel apart.
  Nu heb ik nare plekken op mń hoofd,net of er van alles uit moet.
  Het artikel over slecht slapen is heel herkenbaar voor me,ga er meteen mee aan de slag,
  Mir kwam op mijn pad ,moest zo zijn ,ben er erg blij mee,hartelijk dank!!
  Annemiek

 53. hallo mireille,

  ik heb nu ruim 4 weken de MIR methode gedaan, en herhaal deze nog iedere morgen (als ik onder de douche sta:) Afgelopen weekend kreeg ik oorontsteking, doorgebroken, maar ik houd nog last. de huisarts zei ” dat de gehoorgang voor het trommelvlies dik en ontstoken is, trommelvlies is bijna niet te zien”. ik blijf last houden, kloppend oor, ‘hoge toon’, dicht en dovig. zou dit ook een reactie kunnen zijn op de MIR?
  groetjes janne

  • Beste Janne,

   Ja, dat kan beslist een reactie zijn op de MIR-Methode. Je lichaam is blijkbaar iets aan het uitwerken. Normaal gaat een oorontsteking vanzelf over. Blijf de MIR-Methode doen en als het te lang aan houdt, ga dan nogmaals naar je huisarts om het te laten controleren.

   Sterkte en beterschap!
   Mireille Mettes

 54. Hallo,

  Ik ben nu 2 weken bezig met de MIR-Methode en merk duidelijk een verschil in mijn slaap patroon… ik wordt bijna elke nacht wakker.. Heb het gevoel dat er allemaal mensen zijn, heel raar. Ik heb afgelopen jaar een huis gekocht, alleen, maar als ik dan wakker wordt heb ik heel sterk het gevoel dat ik allemaal mensen te logeren heb en ben dan ook echt even gedesoriënteerd.
  Wanneer ik wakker word, tussen 23.00 en 3.00. Galblaas en lever volgens het artikel. Ik ben blij met deze informatie en ik ga er mee aan de slag.
  Voor de rest merk ik dat ik wel bewuster ben van mezelf.
  Ik las je artikel in de Happinez, waardoor ik interesse kreeg en naar je site ging! Heb er dus al veel aan gehad.

  Groetjes,

  Yasoma

  • Hallo Yasoma,
   Wat fijn dat je bewuster bent door de MIR-Methode. Voor mijn gevoel ben je een oude laag aan het opruimen, ook m.b.t. je gevoel dat er allemaal mensen te logeren zijn. Wat dit betreft, deze worden losgekoppeld via stap 3a en 3b.Vader loskoppelen, dat geldt voor alle mannen en jongens, Moeder loskoppelen, dat geldt voor alle vrouwen en meisjes.
   Het antwoord van je andere vraag: je bouwt wel op, eerst 4 weken de MIR-Methode doen, dan kan je haar loslaten en kan je als onderhoud de MIR-Methode een week doen, of een weekend, dan blijft de MIR-Methode in je systeem zitten. Echter, wanneer mensen langdurige klachten hebben dan is het raadzaam de MIR-Methode 4 maanden en soms langer te doen. Je hoort nog van mij.
   Ik wens je een bewuster en rustig leven toe,
   Vriendelijke groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

   • Hallo,

    Ik had via de mail, die ik binnen had gekregen ook al een keer geantwoord, maar ik weet niet of deze binnen is gekomen?
    Maar ik wilde even zeggen dat ik na 4 weken MIR-ren ;), Mijn slaappatroon helemaal anders is geworden! Beter, Ik slaap sneller in en slaap langer door!
    Ik ben echt zo blij dat dit op mijn pad is gekomen! Dank jullie allemaal!

    Gr,

    Yasoma

    • Lieve Yasoma.
     Wat heel fijn voor je dat je slaappatroon zo is verbeterd!! Wauw. Ik voel me helemaal blij worden voor jou.
     Dat dit patroon mag blijven voortduren. ( Ik ben een beetje achter met persoonlijke mailtjes. De belangrijk doe ik meteen 😉 )
     Dankbare groet namens Mireille Mettes,

     Margreet Pielage

     MIR-Methode therapeut in Ommen
     http://www.terra-mater.nl

  • Beste Diny,

   Ja, ik las ook dat iemand dat schrijft, maar het gaat echt alleen maar om de 9 stappen! In die 9 stappen zitten al alle ingrediënten, waardoor je beter gaat slapen. Daarvoor heb ik het bovenstaande artikel geschreven. Dus blijf gewoon bij de 9 stappen en dan pak je de slaapproblemen al aan!

   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 55. Ik heb nu ruim 6 weken de speciale slaap MIR-Methode gedaan en slaap sinds 4 dagen heel de nacht door. Ben reuze blij.
  Is er ook een speciale MIR-Methode voor depressiviteit en angsten?
  Hartelijke groet,
  Hannie.

  • Beste Hannie,

   Wat super om te horen! Gefeliciteerd dat je weer helemaal doorslaapt, heerlijk! Om depressiviteit en angsten aan te pakken, begint iemand met alleen stap 5 en 7, gedurende 2 weken, zodat eerst een basis wordt gelegd door het aanvullen van tekorten en het aanvullen van basisbehoeften. Pas daarna doet iemand alle 9 stappen. Daar zijn geen extra stappen bij nodig. Het enige wat nodig is, is dat iemand het dan langer dan 4 weken blijft doen. Het liefst 4 maanden lang.

   Veel geluk en als je een bericht wilt schrijven bij Resultaten bij ‘slaapproblemen’op onze website, dan heel graag!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 56. Beste mensen,
  Wakker worden heeft ook te maken met ons eigen bioritme wat zeer persoonsgebonden is. Normaliter ga ik om 20u slapen en sta elke ochtend fris en welgezind op om 02u 45. Zelfs al zijn er soms uitzonderingen dat ik pas om 23u naar bed kan toch wekt mijn innerlijke biologische klok me om 02u 45. Ik ben de ganse dag fit.

  • Beste Quirin,

   Ja, iedereen heeft zijn eigen bioritme, dat ben ik met je eens. Het is ook bepalend in welke periode van je leven je bent. Ik ben blij dat je met het ritme dat je noemt toch de hele dag fit bent!

   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 57. Dag Mirelle,

  Dankjewel!
  Ik word steeds vroeger wakker, vorige week 6.00 u in het afgelopen weekend om 5.00 u en nu 4.00 u
  Heb de MIR-methode gedaan. Er rollen nu tranen….
  Ik ben blij met je
  In liefde verbonden
  Corelia

  • Beste Corelia,

   Ik hoop van harte dat de MIR-Methode je gaat helpen bij het terugvinden van je slaapritme! Gewoon stug volhouden en dan gaat het als het goed is vanzelf weer in balans komen. Als het te lang duurt, maak dan een afspraak met een MIR-Methode begeleider, want slechte slaap is zo ondermijnend voor een goede gezondheid en goede energie overdag.

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 58. Hoi Mireille,

  Ik ben nu bijna klaar met de 4 weken MIR-Methode en ben er ongeveer anderhalf jaar geleden mee gestart. Had toen heftige reactie in de maagstreek, veel doffe pijn. Dat heb ik nu niet meer. Tevens nu ook geen heftige lichamelijke crisisreactie. Wel loskomen van emoties, oorpijn, meer moe, veel slapen. Nu ben ik in de overgang en lig vooral ‘s nachts om het anderhalf uur wakker en heb dan een opvlieger. Ik heb het artikel gelezen over slecht slapen. Kan ik ook de MIR-Methode gaan doen om het anderhalf uur als ik wakker word? Ik heb het al geprobeerd (drie nachten) en heb het idee dat ik dan rustiger en sneller weer in slaap val.

  Mireille alvast bedankt voor je reactie en ik ben blij met de MIR-Methode!
  Liefs Ineke

  • Beste Ineke,

   Ja, je kunt de MIR-Methode prima gebruiken voor verstoringen in je slaappatroon. Heel goed om de MIR-Methode dan te doen als je wakker wordt, zelfs als dat 5x per nacht voor komt. Ik heb nu een vrouw begeleid die na 1 consult al vrijwel elke nacht door slaapt. Wat een geluk voor haar!

   Dus ga gerust door en begeleid jezelf ‘s nachts. Ik hoor heel graag wat je ervaringen zijn over een tijd.

   En… van harte gefeliciteerd dat de heftige reactie in je maag en de doffe pijn weg is!

   Veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 59. Ik ben vaak rond 4 uur wakker ( de longmeridiaan ) heb ik gelezen en dat klopt wel . Veel meegemaakt als kind . en kan moeilijk loslaten . Heb ook veel last van hoesten en benauwdheid . Ik doe al weer 3 weken de MIR – Methode weer (had het al vaker gedaan) maar weer opgepakt. en als ik om 4 uur wakker word, doe ik hem weer en val dan weer heerlijk in slaap. ( jammer genoeg gaat hoesten nog niet weg ) misschien heb je nog een extra tip voor mij Mireille ? Ik blijf de MIR-Methode doen dat voelt goed. Heel veel Dank voor alle tips . Groetjes Joke

  • Ha Joke,

   Gewoon doorgaan! De dikke darmmeridiaan is zusje van de Longmeridiaan, wat het hoesten kan verklaren. Hoesten, als het met slijm is, is een goed teken, omdat je lichaam dan bezig is om het afval af te voeren.

   Veel succes!
   Mireille

 60. Dank je wel. Ik ben al jaren zeker meer dan 10 jaar elke 2 uur wakker. Ik slaap wel direct weer in en lig niet te hanewaken, heb geen sores aan mijn hoofd en geen geldproblemen. Wilt dat dan zeggen dat al mijn meridianen van slag zijn? Ik verlang er naar om gewoon is een nachtje door te slapen.

  • Ha Anne,

   Ja, het zou heel goed kunnen dat jouw meridianen niet optimaal werken. Je kunt de MIR-Methode uitproberen en kijken of er verandering optreedt.
   Ik hoor het graag als je beter gaat door slapen!

   Groetjes, Mireille Mettes

   • Dank je wel voor je super snelle reactie, ik ga het zeker uitproberen! Je hoort van mij!

    Hele fijne dag, gr. Anne

 61. Hoi Mireille,

  Bedankt voor je heldere Blog. Als acupuncturist ben ik er blij mee dat je de relatie tussen de meridianen en emoties onder de aandacht brengt en helder uitlegt. Ook vind ik het heel nuttig om de maximaaltijd van de meridiaan-systemen hierbij de betrekken. Dit geeft vaak zinvolle extra informatie. Wel denk ik dat het soms van belang kan zijn om ons te realiseren dat onze klokkentijd in Nederland ongeveer 40 min. voor loopt op de werkelijke tijd en met de zomertijd zelfs nog een uur meer. Afhankelijk van hoe laat het is als een klacht optreedt kan dit net het verschil maken in de tabel, alhoewel je vaak wel binnen hetzelfde meridianenkoppel blijft. Voor het uitvoeren van de MIR methode en dus ook voor het effect zal het niet uitmaken, maar als je gericht met een bepaalde emotie aan de slag wil kan het van belang zijn.

  Vriendelijke Groet,
  Frank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.