Home » Artikelen » 98. Vitamine D en de kracht van de zon

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

98. Vitamine D en de kracht van de zon — 45 reacties

 1. Goeie morgen allen, ik ben ook zo’n mens die het liefst elke dag naar buiten, de natuur in gaat en het doet me zo goed. Mijn hoofd wordt leeg door het lopen, mijn humeur schiet de goeie kant op en ik ben zover ik weet zo gezond als een vis. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de MIR-Methode elke dag 2 keer toepas. Een soort net als vroeger “bidden”. Elke avond en ochtend, nou ja, ik weet niet of het helemaal daar door komt, maar ik voel me er wel bij. Allemaal veel gezondheid toegewenst
  Ria

 2. Hoi Mireille, wat ik mis in dit artikel is dat de zonkracht ook heel belangrijk is voor het aanmaken van vitamine D. Dus een hele zonnige dag in maart wil niet zeggen dat je hiermee ook je vitamine D kan aanmaken omdat de zonkracht dan nog te zwak is. Ik las dit in een artikel van femkedegrijs.com . Zonnige groet Finette

 3. In deze tijd is het onder jonge mensen en hun kinderen hip om zodra er maar één zonnestraal is een zonnebril op te zetten. Volgens mij komen daar o.a. de vele depressieve klachten vandaan. Zonneschijn is zo belangrijk. Natuurlijk zijn er omstandigheden waarin het goed is je ogen te beschermen maar dit modeverschijnsel is echt niet goed. Voor mijzelf voelen de zonnestralen vooral in het voorjaar als een medicijn. Heerlijk. Genieten.
  Wat vind jij van deze trend om altijd maar een zonnebril op te zetten?
  Groetjes, Carla

 4. https://relaxmore.nl/shop/ingredienten-opti3/

  Hallo medewerker van het MIR-team,
  Jammer dat jullie het eten van vette vis en andere dieren adviseren. De verwachting is dat er na enige jaren zowiezo geen vis meer is voor alle mensen en de kwaliteit van de vis tegenwoordig is ook twijfelachtig. Het eten van andere dieren is ook geheel niet goed voor een duurzame wereld. Simpelweg 1 algenolie-capsule per dag en je krijgt voldoende Vitamine D. Zie bovenstaande link. Ik slik het al ongeveer 6 jaar en hoef zodoende niet 1 dier op te offeren voor mijn gezondheid.

  • Helemaal mee eens. Ik slik ook 2 algencapsules (epa dha ) en veganistisch en vit d tekort weg. Daarbij slaan die testen bij de huisarts de plank meestal mis. Het gaat er niet zozeer om of het in je bloed zit maar of je cellen het opnemen. Dat checken ze dus nooit. Daardoor kun je een groot tekort hebben zonder dat de bloedtest iets afwijkende laat zien. Zelfde geldt voor vit b12.

 5. van kind af aan ben ik moe, kon niet mee komen met mijn klas genoten met lekker buiten rennen, ik zocht daarom ook toen al de dieren op… ruim 10 jaar geleden ben ik geprikt op B12 en vitamine D en gluten… de vitaminen waren enorm laag en de gluten hielpen ook nog een mee om mijn D vitamine mee op te eten… buiten dan dat ik echt veel buiten ben om de vitamine D op te snuiven slik ik ook een hele hoge dosering aan pillen, en de B12 spuit ik nu elke week… wat eerst om de 2 weken was, maar afgelopen oktober was ik zo vermoeit dat ik elke week ben gaan spuiten, en nu met de MIR-Methode waar ik nu 3 weken mee bezig ben, voel ik nu dat ik nu echt met deze spuit van vandaag, niet zo vermoeid ben als anders, dus ja ik zie met dit al is het heel klein toch vooruit gang in!
  waar ik erg blij mee ben.

  • Beste Gerdien,heb je i.v.m. je vermoeidheid je al eens laten onderzoeken of je parasieten hebt, die eten letterlijk al je energie op.

 6. Hallo Mireille, via de huisarts slik ik vit d omdat mijn bloedwaarden laag waren en ik me niet goed voelde. Via Facebook lees ik de vitamine D groep sinds kort meer info hierover. Er blijkt ook een actieve vit d te zijn en het is belangrijk dat je bij bloedonderzoek beide waarden bepaalt voor de juiste verhouding, en die van b12. Best ingewikkelde materie, ook al omdat veel huisartsen ook niet weten hoe het precies zit. Hoe kan je hier met de MIR-Methode behalve ‘alle tekorten aanvullen’ en ‘hormoonstelsel in evenwicht brengen’ aan werken?

 7. Hallo Mireille,

  Ik vraag me vaak af hoe het werkt. Ik lijk alleen te functioneren als er (veel) licht in de lucht zit, zo noem ik dat maar. Een constante factor doet me enorm goed in de mate van welbevinden. Niet dat ik meer energie krijg, wel dat ik er gelijkmatiger kan leven. Ben chronisch uitgeput en afhankelijk van licht en warmte. Of ik een chronisch tekort aan licht heb. De zon is de energiebron, ik ben niet binnen te handhaven:) dan, moet naar buiten ‘om te tanken’. Ook al ben ik te uitgeput voor wandelen of andere actie, ik moet de zon voelen, omdat mijn batterij leger dan leeg lijkt te zijn, en dat zeer voelbaar is, fysiek en me emotioneel tegelijkertijd leeg (diep gat in mij) en vol emotie (angst) voel.
  Wens voor een wonder, Een pil die licht vasthoud/bevat:) het essentiële benodigde licht om overeind te kunnen blijven én levensvreugde te kunnen ervaren. Ik ervaar een basaal, totaal gebrek aan energie, niet een depressie, maar innerlijke droefheid en eenzaamheid, een intense moeheid die alle handelen soortement onmogelijk maakt, Zou er een tekort kunnen zijn aan licht? in zo’n extreme mate? Ondanks daglichtlampen, en buiten ‘tanken’? Zo’n pil’ die licht opslaat, dat zou wel mogen bestaan:), ik snak naar een beetje meer energie, naar innerlijke levenslust.
  Ik heb niet langer energie voor het hele rijtje van MIR-Methode, wrijf 1x pd alleen over mijn hand en zeg ‘MIR-Methode’, 2×3 achter elkaar. Merk echter geen verschil. Vergeet echter veel, ook het hoofd is overbelast en uitgeput.
  hartelijke groet,
  Aimee

  • Beste Aimee,
   Het leest alsof je wel zonlicht nodig hebt, maar dat je lichaam het zonlicht niet gebruikt. Heb je al laten controleren of je een tekort hebt aan Vitamine D? Dat kan door 1 simpele bloedtest. Vraag het aan je huisarts, omdat je alle symptomen lijkt te hebben. Houd verder in de gaten hoeveel suiker je binnen krijgt. Vooral in verborgen suikers, zoals fruitsappen. Dat kan ook de opname van goede mineralen die energie geven in de weg staan.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 8. beste mireille,ik maak me erg druk ik heb van middag te lang op balkon op 7hoog ik de zon gezeten ,ik doe t eigeluk nooit maar ik heb zo.n spijt er van ik ben wakker geworden met gloeien in me benen , wat kan ik doen er aan zal ik me dekbed niet op me leggen dat t koeld ik weet t niet ik ben ook hiepergonde zei de huisarts dus ik heb angst , wat zou ik moeten doen?????graag een antwoord hier over van uw vast H dank janny

  • Beste Janny,
   Je kunt het beste de EHBO leren in dat soort situaties. Om de brand uit je lichaam te behandelen en om je angsten te verminderen. Je vindt de EHBO op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 9. Sinds ik in 2012 werkzaam ben als postbezorger kom ik minimaal 8 uur per week buiten onder alle weersomstandigheden. Eerst had ik moeite met het zware werk. Na een tijdje heb ik meer spierkracht en conditie opgebouwd. En ook heb ik veel minder problemen aan de luchtwegen. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat dit voor een groot deel te maken heeft met voldoende zonlicht. En als het zonnetje weer schijnt dan zijn alle mensen ook veel zonniger en vriendelijker. Nu het weer voorjaar wordt kun je dit dagelijks merken.
  Groetjes Jeanne

 10. Gewoon een vraagje….ik doe bijna drie maanden de MIR-Methode….hoelang is het nodig de MIR-Methode te doen?

  • Beste Liliane,
   Je kunt de MIR-Methode het beste zo lang mogelijk doen. In ieder geval totdat je klachten over zijn.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 11. nou lekker die zon!!!!!!!!!!!!!! slik liever vitaminen d heb huid kanker met alle gevolgen van dien en daar help niets tegen en dan van die zon wil jullie waarschuwen blijf eruit dit is de zon niet meer van vroeger is maar straling groetjes

 12. Beste Mireille,
  Ja, het is nu heerlijk buiten, na ongeveer 4 maanden na een hartinfarct heel veel binnen gezeten te hebben, ben ik nu weer aan het trainen op de fiets om weer langere stukken te fietsen en niet bang of angstig te zijn.
  Het is zo fijn om door het zonnige boerenland te fietsen, daar word je blij van!! Voor iedereen veel plezier buiten, en we hopen op een zonnige zomer. Groeten Lize

 13. Als ik het goed begrijp worden we opgeladen met energie van de zon
  dat is straf, ik voel me beetje een zonnecel!!

 14. Het artikel, over vit. D en zonlicht, dat je me vanochtend stuurde, raakte me bijzonder. Al jarenlang, sinds de dood van mijn vader en tevens het verlies in contact met mijn broers en zus, slik ik antidepressiva, en sinds begin vorig jaar moest ik er ook vit. D. bij gaan slikken. ‘s Winters is het hele-
  maal hopeloos, dan voorzie ik mezelf dagelijks met wat ‘daylight’ m.b.v een lichtlamp. En nu vanochtend, geen zon, geen balkondeur, die ik open kan zetten, en geen kopje koffie op mijn balkon…ik merk het meteen aan mijn humeur. De laatste 4,5 dagen was ik een heel ander mens, ging graag naar buiten, bloemen plukken en naar de vogels luisteren, en kijken naar de zwanen, meerkoeten, die hun broedplaatsjes gingen voorbereiden.
  En steeds die overgangen, van dagenlang geen zon, naar weer een paar dagen wel zon, daar word ik toch zooo moe van, joh!
  Ja, misschien emigreren, zul je zeggen, maar daar heb ik al helemaal de puf niet voor…geen optie dus. Heb jij nog een goed idee?
  En nogmaals fijn, dat je met je artikelen op de hoogte blijft houden, ik stuur ze ook vaak door naar vrienden van mij. Als ik denk, dat ze er wat aan kunnen hebben. Verder ben ik druk bezig met mijn scriptie schrijven voor het eindexamen van mijn yoga-opleiding, is echt heel spannend, joh!
  Ik loop erg tegen mijn faalangst enerzijds, en prestatiedrift anderzijds aan, en zie daar maar eens een balans in te vinden!

  En, hartegroetjes, van Tineke

  • Beste Tineke,
   Wanneer je de MIR-Methode langere tijd blijft doen, heb je kans dat je gelijkmatiger wordt en vitamine D beter aanmaakt. Probeer het een aantal maanden vol te houden!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 15. Een vraagje ik heb een achterkleindochter en die heeft exceem in erge mate ze krabt zich helemaal open zou de MIR-Methode haar ook kunnen helpen ze kan het nog niet zelf doen zou de moeder dan het kunnen opzeggen en op haar armpje wrijven. Graag een berichtje hierover. Bedankt Maya

  • Beste Maya,
   Ja dat zou kunnen. Je kunt het altijd proberen. Er zijn al veel meldingen dat het eczeem minder wordt. Het is dan wel belangrijk dat de vader of moeder zelf ook de 9 stappen doet.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 16. Beste Mireille,
  Ik vind de zelftest van het vitamine informatie bureau echt slecht.
  Het geeft mij het gevoel dat ik dagelijks vitamine D moet slikken omdat ik boven de 50 ben. Meer zegt het niet. Jammer!

  • Beste Henny,
   Ja, het is een hele korte test. Misschien dat er betere testen te vinden zijn. Het schijnt wel een feit te zijn dat mensen van boven de 50 jaar extra Vitamine D mogen gaan slikken. Ik vind het het beste dat wanneer mensen èn weinig buiten komen èn gedeprimeerd zijn, ze altijd even bij de huisarts langs gaan en vragen om een controle op vitamine D.
   Dankjewel voor je reactie!
   Groetjes, Mireille

   • Ik heb zelf ook een vitamine D tekort gehad. De medische wetenschap geeft echter een veel te lage dosering aan. In het boek van dr. Madrid worden als basis veel hogere doseringen aangegeven. Ik heb nu maandelijks een dosering van colecalciferol dr. 50.000IE/ml, 2ml per maand
    Frans

  • Hoi Henny, ik kamp zelf met een enorm te kort en heb mij goed laten informeren bij de apotheek. Zij vertelde daar dat waarschijnlijk 9 van de 10 mensen een tekort hebben en dat je inderdaad boven de 50 er vanuit kunt gaan dat je tekort hebt en dagelijks 500 mg extra nodig hebt, boven de 70 is dit zelfs dagelijks 700 mg. Dus ook al ben je (terecht) sceptisch, het klopt wel hoor.

 17. Wat me raakt, Mireille, is dat je schrijft dat velen ontdekken dat hun bestemming deels ‘buiten’ ligt. Dat is precies mijn ervaring! Na een lang, voorbereidend pad, ging ik vormgeven aan de innerlijk sjamaan in mijzelf. Ik geef nu een ‘Vrouwencirkel Binnenstebuiten’ van een dag, sjamanistisch georiënteerde ‘medicijnwandelingen’ en een jaartraining ‘Vrouwenwijsheid aan de rivier’. Innerlijk reizen, afstemmen, schrijven, struinen in de natuur, en anderen inspireren om, in contact met je binnenste en al wat leeft, je eigen antwoorden te vinden. (zie ook http://www.rietvanrooij.nl)

 18. Ja,ik ben ook dol op zon(met mate).Loop elke dag buiten en geniet steeds meer van “moeder natuur”.Ben ook heel dankbaar voor die heerlijke zon en zeg, dank je wel zon ,dat je er bent!liefs Rose

 19. Hallo Mireille,

  Ja klopt wat je zegt mijn lichaam wil idd. naar buiten fietsen en mijn spirit wil pierewaaien 🙂 Ik ben je methode al sinds vorig jaar aan het testen (nov?) en sinds kort mijn twee lieve katten ~broertje, zusje~ , erg leuk om te voelen wat het ons doet. Ik ben dankbaar met een goede conditie en een homeopaat die samen met mij gedurende het jaar kijkt wat ik nodig heb aan supplementen en korrels en hij staat naast mijn levenslijn om mij te supporten (hup Mei, zet um op!) Daarnaast mediteer ik en doe yoga oefeningen (Tibetaanse).

  Op dit moment maak ik iets spannends mee want ik ben nog steeds zoekende naar die baan van mijn leven! En ik heb tegen mijzelf gezegd dat het mij gaat lukken binnen 3 maanden. Mijn financiële bron is dan ook echt uitgeput en ik wil ook geen bijstandsuitkering. Ik geloof daar in dat mij dat lukt maar soms voel ik mij zoals gisteren wel eens verdrietig omdat die “ja!” energieboog uit zijn balans word gehaald door de boodschap dat je niet aangenomen bent of dat mensen zeggen: “ja het is moeilijk vooral als je wat ouder bent…” Misschien moeilijk maar niet onmogelijk!, en je moet meer geduld hebben en wérkelijk geloven, denk ik dan. Dat haalt mij soms uit balans om die positiviteit alleen uit mijzelf te moeten halen en niet gestimuleerd te worden vanuit je leefomgeving.

  Willen jullie mij helpen om mij die boost te geven dat het mij allemaal gaat lukken eind deze maand??

  Iedereen alvast een fijne dag en jij Mireille bedankt voor je goede tips en uitleg in jouw berichten,

  liefs van Mei

  • Beste Mei,
   Heel veel geluk gewenst en ik hoop van harte dat je iets vindt waar je hart naar uit gaat en dat je je financieel geen zorgen meer hoeft te maken!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Mei, je bent goed bezig maar twijfelt dan toch nog. Boeken die helpen je plannen vorm te geven zijn oa die van Rhonda Byrne. Geloof in jezelf en pas dan kunnen anderen in jou geloven. Grts Diana

  • Lieve Mei, er is maar een methode om de baan te krijgen die je graag wil hebben en dat is door tegen je zelf steeds te blijven zeggen dat je die baan krijgt en daar positief in te blijven “staan” en alles wat je omgeving roept te negeren als het negatief is. Jij bent de “architect” van je eigen leven en met hulp van boven kont het allemaal goed.
   Succes met de zoektocht en geniet van het leven; er is zoveel moois te beleven.

   Groetjes,
   Ad

 20. Weer een mooi stukje!

  Maar hoe zouden we zonneallergie kunnen verklaren? Steeds meer mensen hebben er last van. Moeilijk oplosbaar probleempje, vooral niet in de zon helpt.

  • Beste Anja,
   Misschien leuk te weten dat ik ook ooit allergisch voor zonlicht was. Het heeft dan altijd te maken met oude emoties die ontstaan zijn op een moment dat je in de zon was. Meestal niet meer terug te halen. Door het uitwissen van die oude emoties voelt zonlicht niet meer als vijand, maar ga je merken dat je de zon weer goed kunt verdragen. Het uitwissen van die oude emoties kun je doen met de MIR-Methode.
   Groetjes! Mireille

 21. Hallo Mireille,
  Dank voor dit interessante onderwerp. Ik ben al een poosje bezig met het zg sungazen (zonnestaren). goed boekje hierover: Sungazing van Ron van Dijen. Dit schijnt al een oeroude methode te zijn voor een gezonder leven. Het kan allerlei ziekteprocessen keren. Eerst bestuderen om dit op verantwoorde wijze toe te passen.
  groetjes,
  Hanneke

  • Beste Hanneke,
   Ja, dat is interessant! Ik heb ooit een lezing bijgewoond van Hira Ratan Manek die alleen van zonlicht leeft. Was erg interessant en indrukwekkend.
   Dank voor de tip van het boek!
   Groetjes, Mireille

 22. Ik heb inderdaad meer het gevoel gekregen dat ik naar buiten wil, helemaal met dit mooie weer terwijl ik eerder toch veel sneller opgesloten binnen zat, zelfs met mooi weer. Ik heb vorig weekend veel buiten gezeten en maandag helaas iets te lang in de zon gezeten en ben nu de verbrande plekken nog aan het smeren,,, en de volgende dag heb ik spontaan de voortuin wat aangepakt. Ik stap veel makkelijker op de fiets ook als het niet moet. Voor mij werkt het dus zeker.

 23. Helaas is de kracht van de zon in Nederland niet zo sterk, en hebben we het hele jaar door extra Vit D nodig. Niet alleen kinderen en ouderen!!!
  Ook kan het zijn dat het systeempje dat Vit D maakt m.b.v. de zon kapot is door gebruik van medicatie. Schrik niet, maar slik je, of heb je lange tijd medicijnen voor suikerziekte, schildklierafwijkingen, epilepsie of bv prednison geslikt, zou je zéker je bloed moeten laten controleren. Ik ben ervaringsdeskundige in deze….Ik was 41 jaar toen ze bij mij matig tot ernstige botontkalking constateerden. Ik kreeg Fosamax dat de botopbouw stimuleert, maar toen ik 8 jaar later las dat je dat spul maar 5 jaar mag gebruiken, ging ik terug naar de huisarts en die stuurde me door naar de specialist. Die zag gelijk op de PC wat ik allemaal geslikt had aan medicatie en zei me dat mijn botontkalking daar aan lag, dat had het systeempje dat Vit D maakt m.b.v. de zon kapot gemaakt. Ik slik dus Vit D als medicijn, de rest van mijn leven. Fosamax hoefde ik niet meer te slikken, mijn botten waren weer sterk geworden, dat wel………Maar helaas zijn mijn benen niet meer recht, en daardoor heb ik meer last van mijn knieën, enkels en heupen. Dat zal helaas niet meer verbeteren, al slik ik trouw mijn Vit D elke dag! Dus, slik extra Vit D dan kan je veel leed bespaard blijven!!!!

 24. Dat klopt Mireille, Sinds ik de MIR-Methode doe ben ik ineens elke dag een uur, soms een half uur, gaan wandelen. Wat grappig. Niet alleen voor de gezondheid maar ook omdat het zo lekker is om buiten te zijn (ik heb het niet zo met sportscholen) en van de natuur te genieten.Gewoon ontspannen.

  • Wandelen, en dan bedoel ik niet slenteren, maar stevig doorlopen, is beter als de sportschool. Op de sportschool moet je oefeningen doen waarvoor ons lichaam niet gemaakt is, zware gewichten trekken of wegduwen, over je grenzen gaan om toch het aantal bewegingen te maken die op je kaart staan…….Niks van dat alles……ga inderdaad lekker de natuur in en wandel een half uur per dag, dat is voldoende!

  • Beste Maud,
   Wat heerlijk! Ja, wat dat betreft is het jammer dat al die sporttoestellen niet buiten worden gezet bij mooi weer! 🙂 Maar met fietsen of wandelen doen we ons lichaam ook al heel goed.
   Genieten maar!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.