Home » Artikelen » 97. Ben jij een Hartverlichter?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

97. Ben jij een Hartverlichter? — 75 reacties

 1. Beste Mireille,

  Als Lachcoach van de Stralende Lachertjes ben ik het volledig eens met dit artikel. Ik ben zelf in Juli 2019 gestart met de Lachyoga en had van bij het begin een trouwe fan, mijn moeder. Elke keer kwam ze mee, om mensen te ontmoeten, maar ook om los te laten, want lachen is loslaten. Lachen is ook verbinding maken met ons innerlijke. We hebben 2x al een lachyoga onderons gedaan, een quality time moment waarbij de dochter moeder iets aanleert, en de moeder het aanvaardt. Dit was een heel mooi uniek moment voor ons beiden.
  Dus in deze tijden dat iedereen geconfronteerd wordt met het Coronavirus, is lachen cruciaal. Vandaar dat ik 2x/dag 10min lachen online doe, telkens op het uur van de glimlach.
  Met heel veel lachende groetjes,

 2. Beste Mireille,

  Lachen dat het invoeren van de basis inkomen actueel is voor deze tijden en dat mensen die niet naar hun werk kunnen, doorbetaald zouden moeten krijgen voor die periode hoelang de aanwezigheid van de corona virus duurt, en zo voort. / via de IMF of door een andere instantie / overal, in elk getroffen land.

  groeten,
  era

 3. Dankjewel voor dit artikel Mireille. Ik ben geen moppentapper en heb een hele serieuze kant. Tegelijkertijd voel ik me ook wel een hartverlichter. In mijn middelbare schooltijd gaf ik mezelf voor de spiegel af en toe een one woman show. Ik heb dat nooit op die manier voor publiek gedaan, maar ergens zit het in me. Juist in zware situaties zeg ik vaak iets dat alles wat lichter maakt. Vaak door het overdreven zwaar te maken. Dat werkt fantastisch. Daarom dacht ik ook meteen aan dit filmpje van Brigitte Kaandorp. Elke keer dat ik het zie schiet ik weer in de lach. Het is zo relativerend! https://www.youtube.com/watch?v=JLNvBvJ-F00

 4. Hoi Mireille, ik ben gestart met een lachclub nl. de Lachbende van Oostende. Gisterenavond had ik al 6 deelnemers en 5 mensen die zich verontschuldigd hadden. De 1st keer had ik 3 deelnemers, de 2de keer 8. Nog een beetje en ik zou er de brui aangeven…
  Jouw artikel komt net op tijd!!! Dit is geen toeval. Nu pas besef ik dat ik een hartverlichter ben : Hartcoherentie en lachanimator en daar zal doorgaan!
  1000x dank Mireille

 5. Ha lieve Mireille! Wat een heerlijke post… ik ben ook zo dol op lachende en schaterende baby’s! Word daar zó blij van
  Ik vind deze video’s echt héérlijk om naar te kijken: https://youtu.be/PHuLy0DT_84
  https://youtu.be/yo2s8-Ayy5U
  https://youtu.be/zZH0sNsaAz4

  En dit was één van de eerste die ik echt geweldig vond:
  https://youtu.be/V4AYcKVyHrE

  en wist je dat er iemand is die heerlijk ontspannende lachworkshops geeft? Dat is Marnix Lamers. Kijk maar eens naar deze link: https://ourhumannature.co/wendemaraan/

 6. IK heb geen video, maar wel een advies: 3 weken geleden heb ik helemaal dubbel gelegen van het lachen op de tennisbaan buiten, toen we met een fikse storm probeerden met zijn vieren een partijtje te spelen. Wat er toen allemaal gebeurde!!! Het had niets met tennis te maken, maar alleen van de verbaasde gezichten over alle vreemde kuren van de ballen in de wind kwam ik niet meer bij. In jaren niet zo gelachen!!!!

 7. Hoi allemaal, bedankt voor het mooie artikel en voor het delen van jullie videootjes. Bij deze video lag ik in een deuk, haha de kostuumpjes, gekke moves en enthousiaste gezichten zorgden ervoor dat ik niet meer bij kom. 😀 https://youtu.be/TIfAkOBMf5A

 8. Hoi Mireille en team,

  Mijn naam is Leon van der Zanden en ik ben al ruim 20 jaar hartverlichter van beroep Als cabaretier reis ik langs de theaters in Nederland, België en een paar keer per jaar voor Nederlandse expats in Azië en het Midden Oosten. Meerdere filmpjes staan op youtube (hieronder een eerste link).
  Sinds vorig jaar ben ik gestopt met touren in theaters en mag ik de humor bij bedrijven, onderwijzers, voetbaltalenten en in de zorg wakker maken. Vanuit die hoedanigheid zou ik ook graag met jullie in contact komen omdat ik het gevoel heb dat mijn missie aansluit bij die van jullie. Mochten jullie daar ook zo’n gevoel bij hebben dan hoor ik dat graag.
  Dank jullie wel

  http://www.leonvanderzanden.nl

  https://m.youtube.com/watch?v=h04-63frODg

 9. ik moet er alleen maar van huilen, van baby Micah .. ik ben te veel alleen, in mijn hoofd, en ver van mijn kinderen … bla bla rot jeugd, bla bla rot huwelijk, en bla bla maar door ik moet mezelf n schop onder de kont geven zegt mijn jongste .. het kind dat immer zorg nodig had maar opgroeide en opbloeide en n prachtig mens werd … nu is ze verloofd en heb k geen excuus meer .. ik moet aan de bak met mezelf …

  • Je was dus een geweldige moeder!!! Geef jezelf een enorme pluim en geniet van het resultaat. En inderdaad ga aan de slag met jezelf. Wees lief voor jezelf!

 10. Hallo, Ik woon in Frankrijk en ben 63 jaar. Ik heb sinds meer dan 9 jaar kanker. borstkanker aan de basis en daarna steeds weer uitzaaingen. en dus steeds weer chemo. Is het goed ,dat ik de MIR-Methode doe zoals iedereen of moet ik het anders doen. Mijn leverwaarden zijn helemaal niet goed op het ogenblik vanwege de chemo die ik krijg. Hoe kan ik daar het best op werken? met vriendelijke groet, Dicky de Zwart van Lienden

  • Beste Dicky,
   Ja, je kunt de MIR-Methode gewoon doen, net zoals iedereen het doet. Daarin hoef je niets aan te passen. Als je wilt, zou je de werking van de MIR-Methode kunnen versnellen door een keer een MIR-Methode op Maat te laten maken bij een MIR-Methode begeleider. Die werken ook via Skype of telefoon.
   Heel veel sterkte met alles wat je doormaakt!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Henriëtte,
   Dankjewel voor het delen. Wat is de natuur toch wonderschoon, he!
   Groetjes, Mireille

 11. Ha Mireille,

  Het wordt tijd om je even een mailtje te sturen en te laten weten dat de MIR methode echt prachtig en zo goed voor mij werkt. Ik heb jarenlang in een sluimerend depressief gevoel gehuisd, en ben daarin gekomen na een awakening in Nepal. Spontaan. Nu, na een verhuizing naar de juiste plek, durfde ik mijn medicijnen helemaal af te bouwen tot 0. Dat heb ik samen, tegelijk dus, gestart met de MIR methode. Het gaat hartstikke goed en ik ben nu vandaag helemaal van de medicijnen af. Spannend en goed op de balans blijven letten, maar dat het gaat is al zo’n geschenk. Dank je wel voor wat je hebt gebracht. En vast en zeker brengt.

  Lieve groet, Margriet

 12. Ik heb er nooit zo hard bij stilgestaan,maar door dit artikel is voor mij een echte eye-opener ,waardoor ik me bewust word dat ik toch wel een hartverlichter ben. Ooit(zo’n 20jaar geleden) kreeg ik van iemand een begroeting met ‘hey ons lachertje is daar’ en dat heeft heel wat jaren meegegaan in de kennissenkring.
  Ik gebruik heel dikwijls humor,doe soms de meest gekke uitspraken waarvan ik soms zelfs achteraf denk, hoe kom ik daar nu weer op. Soms besef ik pas, op moment dat iemand in mijn gezelschap begint te lachen dat ik een heel gek of grappig weerwoord of opmerking gegeven heb. Voelt wel goed om mensen aan het lachen te brengen. En mijn beste vriendin heeft me ook al dikwijls gezegd, als ze weer eens in een dipje zit en ik ben bij haar langs geweest dat ze er dan ook wel de humor in vind en dankzij mij ziet ze het dan weer helemaal zitten….

 13. Beste Mireille,

  Lachen is heerlijk, een poosje geleden deed ik mee met de lachmeditatie,
  en dat is zofijn om te doen
  Morgen heb ik de 4 weken MIR-Methode erop zitten,na een hartinfarct heeft het me veel goede dingen gebracht, ben er heel blij mee, en ga natuurlijk door.
  Dank voor deze fantastische manier om jezelf te genezen. Liefs Lize

  • Beste Lize,
   Wat fijn dat de MIR-Methode je steun geeft na zo’n heftige periode! Dat je hartje het nog maar heel lang mag blijven doen!
   Veel geluk!
   Mireille

 14. Hahahaha. Het schijnt dat lachen zonder reden net zo gezond is. Meer weten? Kijk op ww.lachwinkel.nl. Vrolijke groeten😄😃😀

 15. Ik ben al jaren een hartverlichter zonder dat ik dat door had .dankje wel dat je me laat inzien dat mijn humor er mag zijn en het kind in me niet hoef te verstoppen ..ik zing ook 🙂 groetjes yolanda

 16. Was het vroeger wel ja, maakte leuke typetjes………..maar dat is al lang geleden…….toen ben ik met iemand getrouwd, die later een narcist bleek te zijn en toen is het lachen me letterlijk vergaan. Inmiddels getrouwd met iemand anders, waar ik veel van hou, maar die dichtgeslagen is door alle ellende die hij vroeger heeft meegemaakt. Hij doet nu ook de MIR Methode, dus ik heb nog hoop…….
  Nu lach ik wel om wat ik lees soms en ook de filmpjes en plaatjes op FB laten me soms lachen, maar ik maak geen mensen meer aan het lachen…..wie weet later weer………

  • Beste Angela,
   Dan heb ik ook goede hoop voor je. Met de MIR-Methode is er veel mogelijk en ook het terug vinden van je blijheid. Had je artikel nr. 43 ‘Pas op, je humor komt terug.’ daarover al gelezen? Ik hoop voor jullie beiden dat het niet al te lang meer gaat duren. Veel sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

 17. Hallo Mireille,

  Ja, heeeerlijk om te lachen en tranen die over je wangen rollen. En daarna een voldaan gevoel. Laat ons maar lekker blijven lachen! Ik genoot van de lachende vierling filmpjes! Groetjes van Lucienne

 18. Juist daarom houdt ik zo van mensen met een verstandelijke beperking .
  Zij toveren mijn innerlijke glimlach naar boven .
  Een ieder gun ik deze pure oprechte liefde.

 19. Hai Mireille,
  Bedankt weer voor deze nieuwsbrief. Ik ben geen hartverlichter in de geest van moppen maken. Daarentegen, lachen kan ik en daarmee trek ik inderdaad veel mensen aan, want ik heb altijd een lach voor iemand. Dit is trouwens wederzijds, in de meeste gevallen lacht de ander dan terug. Het doet de ander maar ook jezelf goed. Ik heb altijd van lachen gehouden, en nu nog steeds, ik ben 67 jaar.
  Ik ken een vrouw, die graag iemand zou willen ontmoeten, dat doet me denken aan jouw verhaal van die jonge man, maar ze is zo intens triest en kleedt zich zo triest, dus zo lukt het niet.
  Hartelijke groet,
  Ada

 20. Hoi Mireille,
  Dank voor je reminder.Ik weet niet of ik hartverlichter ben. Maar als de sfeer eerlijk is maak ik opmerkingen waardoor vaak iedereen begint te lachen. Vaak ben ik mij er niet van bewust, Het gebeurt gewoon, En terug kijkend op de meest moeilijke periodes kwam het gevoel voor humor soms heel aarzelend om de hoek kijken. Daar was ik dan dankbaar voor. Bedankt voor je leuke berichtjes Groetjes Marly

 21. Hallo Mireille,

  Aansluitend op het stukje dat ik je vorige week woensdag schreef hoort dit zeker bij het verwennen van mijn lichaam maar ik vind het een moeilijk onderwerp. Ik wilde er eerst niet op reageren maar omdat ik toch altijd weer nieuwsgierig ben vond ik het wel op me slaan. Om maar met de deur in huis te vallen probeer ik het lachen meestal uit de weg te gaan, in plaats van, en zeker thuis. Ben ik nu een oude sacherijnig aan het worden, ik hoop van niet. Bij het schrijven van dit voel ik me wel enigszins verdrietig, vraag me niet waarom maar het voelt zo. Soms denk ik dat het leven van tegenwoordig niet meer om te lachen is omdat er zoveel ellende op deze wereld is en worden we door de grote leiders en mensen met het meeste geld voorgelogen om hun eigen rijkdom rijker te maken. Berichten over oorlogen is schering en inslag, ze vertellen het ook nog zo of ze er trots op zijn deze ellendige en soms gruwelijke nieuws te mogen brengen. Weet je waarom RTL4 het nieuws om 19.30 uur uitzend i.p.v. 20.00 uur op het andere net, om deze ellende als eerste te mogen vertellen. Zelf luister ik liever naar het NIEUWS VAN DE VOORUITGANG op de radio. Ik weet buiten dit om heel goed dat ik best heel veel mag lachen want het is een genezing van mijn somberheid maar ik kan het niet echt goed meer. Ik zou misschien meer naar theater moeten gaan maar dat komt er nooit meer van.
  Zit ik op het ogenblik in een verkeerde huid? ik weet het niet. Ik weet wel dat ik vroeger de mensen graag aan het lachen maakte maar tegenwoordig word ik hier op een één of andere manier in afgeremd.

  Groetjes van ons zonovergoten mooie eiland Texel,

  Guus

  P.S. Het boek, WATER, HET GOEDKOOPSTE MEDICIJN, past regelrecht in mijn collectie waarin ik me graag verdiep. Ik ben je er daarom ook erg dankbaar voor dat je het voorgeschreven hebt als een nieuw medicijn.

  • Beste Guus,
   Het kan natuurlijk zijn dat je door de ‘klappen’ van het leven wat versomberd bent. Toch is het mogelijk om jezelf daar weer langzaam uit te tillen. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe je je voelt als je al die video’s hier op deze pagina hebt bekeken. Uitdaging? En misschien wordt jij dan wel de hartverlichter van Texel? Kan maar zo gebeuren wanneer je je vrolijkheid weer kan terug pakken. Ik ken het radioprogramma niet. Op welke zender is dat te vinden? Lijkt me een gaaf programma! Ik zou willen dat ik er een keer mocht komen vertellen over de MIR-Methode! Maar ik ga er eerst maar eens naar luisteren!
   Hartelijke groetjes uit zonnig Apeldoorn!
   Mireille

   • Hallo Mireille,

    Op de radiozender Sublime FM komt op ieder half uur overdag het NIEUWS VAN DE VOORUITGANG en op het hele uur de ellende

    • Beste Guus,
     Dankjewel! Ik heb er nog nooit van gehoord. Ik ga kijken of ik het kan vinden.
     Ben benieuwd, dankjewel!
     Groetjes, Mireille

    • Ja! Daar ben ik ook zo blij me! Wanneer komt er eens wat meer evenwicht in de nieuwsberichten. Wat zou het mooi zijn als het nieuws met een paar prachtige positieve, hoopgevende, inspirerende en/of grappige berichten wordt afgesloten!We zouden open gaan i.p.v.afstompen.

 22. Hallo Mireille,

  Sinds enige tijd voer ik de MIR methode uit en voel dat dat goed is. Ook lees ik graag je artikelen. Vandaag kon ik je echter niet zo volgen wat betreft het youtube filmpje met de baby die lacht om het scheuren van het papier. Er staat ‘baby laughing hysterically’ en dat is precies wat ik zie. Het geluid van het scheurende papier veroorzaakt een trilling in de zonnevlecht van de baby en dat veroorzaakt het lachen. Welbeschouwd vindt de vader het leuk en hij denk dat zijn baby het leuk vindt. Maar is dat zo?
  Er staan vrij veel van dit soort filmpjes op youtube en als je heel goed kijkt zie je dat het een klein beetje gewelddadig is voor het kind. Het lijkt op schrikken. Van schrik kan je ook gaan lachen en dat kan opluchten omdat het de spanning ontlaadt maar heeft een baby dat al nodig?
  Een vreugdevol lachende baby ziet er anders uit; het wit om de ogen is dan minder zichtbaar en er is een glans om het hoofd aanwezig.
  Bedankt voor al je goede woorden en daden en ik bedoel dit niet als kritiek maar om even bij stil te staan.
  warme groet, Christa van Kan

  • Beste Christa,
   Dankjewel voor je waardevolle aanvulling. Ik laat de video link nog even staan meer mensen hierop attent te laten maken. Ik had het idee dat de baby in eerste instantie schrikt en dat het gevoel van schrikken een heerlijk gevoel is voor de baby, omdat het zo’n gekke sensatie is die ze op zijn ‘thuisplaneet’ waarschijnlijk niet kennen. Maar als ik jouw bericht lees, denk ik dat jij gelijk hebt en dat er andere manieren zijn om samen met een baby te kunnen lachen.
   Dankjewel voor je fijne feedback!
   Groetjes, Mireille

 23. Dag lieve Wereldverlichter!

  Mireille: je bent nu officieel één van mijn heldinnen. Ik heb een hartsvriend waar ik altijd zo om moet lachen, dat ik hem altijd stimuleer om daar mee te doen. Hij ziet zelf alleen nog niet, dat zijn humor helend kan zijn… omdat hij het lang als wapen heeft gebruikt, om zichzelf te beschermen. Vorig jaar was hij nog niet toe aan de MIR-Methode helaas. Heb hem nu meteen jouw nieuwsbrief toegestuurd: wens ZO dat hij de transformatie nu kan maken!

  Liefs en ik heb me net ingeschreven voor je webinar op 1 mei. Vorig jaar de MIR-Methode succesvol gedaan, en daarna begon mijn lichamelijke overgang (ben 45: het mag van mij 🙂 Maar het brengt ook lichamelijke veranderingen met zich mee die even wennen zijn…

  Liefs en ga zo door, innerlijke vredebrengster!

  • Beste Denise,
   Wat een eretitel, dankjewel! En ja, wat je hartsvriend zegt klopt natuurlijk ook vaak. Veel mensen zijn begonnen met grappen uit zelfbescherming en zien dan dat het een masker is. Toch ontwikkelen ze tegelijkertijd wel die verrukkelijke timing, grappige stemmetjes of aparte woorden, waardoor anderen toch aan het lachen gaan. Ik hoop van harte dat hij het zelfbeschermingsgevoel kan loslaten en dat zijn ontwikkelde gave mag blijven.
   Wens je hem geluk van mij?
   Groetjes, Mireille

 24. Geweldige video Mireille en dito onderwerp. Ook ik heb zo mijn momenten dat mensen echt dubbel lachen, om wat ik doe of zeg. Typetjes of grappige dialecten worden altijd erg gewaardeerd 😊 Meestal gebeurt het al, voor ik het in de gaten hebben. Ook ik heb laatst zo’n leuk clipje gezien. Bij deze gedeeld, baby’s doen het nou 1 keer goed op video ☺ http://youtu.be/Tb1km8truYk

  Hart groet, Lara

 25. Heel belangrijk en fijn. Ik doe nu een jaar de MIR-Methode en tot mijn eigen verbazing zit ik opeens bij een theatersportvereniging. Ik wist niet dat ik het in me had. Het haalt me helemaal uit mijn hoofd en ik lach er een stuk meer.

  • Beste Ellen,
   Oh ja, theatersport, dat is zó leuk! Ik wil dat ooit ook nog een keer doen. Misschien wel als mijn boek eenmaal klaar is en ik meer tijd heb. Veel plezier ermee!
   Groetjes, Mireille

 26. Het is waar, als ik lach en de tranen rollen over mijn wangen krijg ik de reactie: moet je die zien. Het lucht mij op als ik lach.
  Het nieuws op TV kijk ik niet, wel home video. Dingen waar ik om kan lachen. In mijn eentje kan ik ook heerlijk lachen.

 27. Mijn zoon is een top zanger en een “entertainer”. Volgens mij is hij zeer zeker een Hatrverlichter. Zijn ariestennaam is Gene Travis/Chocolade ijsje en is op facebook te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.