Home » Artikelen » 84. Jeuk, eczeem en je darmen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

84. Jeuk, eczeem en je darmen — 121 reacties

 1. Beste Mireille , dank alleen al voor de MIR-Methode , het is meer dan werkzaam! Pas het al jaren toe. Vaak 2 mnd. aaneengesloten, 3 maal per jaar! Met mijn darmen bleef ik toch tobben, wel stukken beter dank zij de MIR methode , maar toch …! Maak nu zelf melk-kefir ,s’morgens met havermout en fruit als ontbijt ,s’avonds voor het slapen gaan 150ml. Kefir! Het werkt fantastisch!! Het is ook te koop kant en klaar bij de biologische winkel of Arla biologische Kefir, maar het is een kleine moeite om het zelf te maken en tegelijkertijd veel werkzamer!! Zou dit ook een goede hulp kunnen zijn voor anderen, samen met de MIR methode?? Dank Mireillle voor alles wat je doet..

  • Beste Leida,
   Via de 9 stappen worden alle mogelijke oorzaken van het eczeem aangepakt.
   Wel belangrijk dat ook een van de ouders zelf de 9 stappen doet.
   Sterkte en beterschap! Mireille

 2. Ik heb als kind jaren onder de eczeem gezeten. Van voedsel allergieen (koemelk eiwit, noten/pinda’s, suiker tot tomaat..alles veranderde met de jaren). Echter was mijn ichaam een onrustige tijdbom, ik wijd het meer aan de stressfactoren die ik als emphaat oppikte bij mn ouders/verzorgers wat zich uitte in eczeem. Door te mediteren, bioresonantie kwam ik begin 20 van de hevige eczeemplekken af.

  De darmen spelen nog altijd op bij gluten, tomaat, zuivel (denk aan sibo).. een kwestie van bewust eten en dus jezelf geven wat je nodig hebt.. rust, ontspanning, veiligheid, liefde en voeding dat je nodig hebt om fit en vitaal te zijn.

  Je zit als kind (of later als volwassenen) soms gevangen in situaties waar je niet uit kan. Probeer dat toch te doorbreken. Je kan alleen jezelf redden, geven wat je nodig hebt en vredig laten voelen. Dat ‘recht hebben op een beter leven’ meer willen of boos zijn op wat mij is overkomen heeft me alleen maar in de weg gezeten.

  Alle liefs en intuitieve wijsheid gewenst.
  Groet; Charida

 3. Ha Mireille, ik ben twee weken geleden begonnen met je methode, en sinds een paar dagen zit mijn gezicht onder de vlammende eczeem, mijn oog, lippen, wang rn mijn hele hals, wat kan verlichten en is het een teken van werking? Lieve groet!

  • Beste Nicolien,
   Ja, dat is inderdaad een teken dat je lichaam aan het genezen is. Het zal vast heel onprettig zijn. Kijk op andere websites wat het kan verlichten. Vanuit de MIR-Methode zou je het beste je hand op de meest vlammende plekken kunnen leggen en dan met de andere hand erop aaien. Zie ook de EHBO op de Be the MIRror-website, als je wilt. (Dit is een betaalde website voor leden. De bijdrage van die website is de ondersteuning voor het werk van de MIR-Methode.)
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Dank Mireille, voor mij geeft sint jansolie wat verlichting maar dat zal voor iedereen anders zijn. Van enthousiasme ben ik aan niveau 1 begonnen, dank voor de fijne vibe en de toegankelijke vertaling van de materie!

 4. Hoi Mireille, ikzelf heb een spastische darm en last van obstipatie. Af en toe ervaar ik kramp. En een opgezette buik. Ik ga tussen de 3 en 5 dagen naar de wc. Ik heb een afspraak bij de huisarts gemaakt om mijn zorgen uit te spreken en kijken wat we kunnen doen om bijna dagelijks naar de wc te kunnen. Het maakt me bang voor de toekomstige gevolgen, omdat het om afval in je lichaam gaat wat zo lang blijft zitten.

  Nu heeft mijn dochter ook een trage stoelgang en drinkt ze veel te weinig. De hele dag probeer ik te stimuleren dat ze water drinkt. Ze is 4 jaar, en begrijpt nog niet goed wat de gevolgen voor haar kunnen zijn. Kan ik bij haar de MIR methode uitvoeren of een kinderlijke wijze? Ze heeft veel last van eczeem op polsen, knieholtes en plekjes bij haar mond en anus. Lijkt mij allemaal gerelateerd aan de stoelgang 🙂

  Groetjes Karin

  • Beste Karin,
   Ja dat kan inderdaad kloppen dat de klachten bij je dochter komen door de trage stoelgang. Je hoeft haar daar niet voor te behandelen. Het belangrijkste voor kinderen onder de 12 jaar, is dat ouders zichzelf behandelen. En als 1 van de ouders dat doet, helpt dat ook vaak al. Je bent dus al goed bezig.
   Veel succes en positieve vooruitgang met je stoelgang gewenst!
   Groetjes, Mireille

 5. Ik heb vooral eczeem in mijn nek en wangen. Ik heb zeer goede resultaten met een onbekende zalf genaamd Dr. Dudek Hennepzalf. De zalf is vetter maar het resultaat is effectief.

 6. Beste Mireille en team,

  Ik lees met veel plezier jullie berichten en gebruik enthousiast de MIR-Methode. Op jullie artikel over eczeem wil ik graag toch een aanvulling insturen:

  Het is wellicht een goed idee om bij de benadering van eczeem een onderscheid te maken tussen mensen (meestal kinderen) die voor het eerst ergens een plekje eczeem hebben en daar nog niet eerder voor behandeld zijn en de enorme groep die al jarenlang voor eczeem behandeld is door huisarts en dermatoloog. Deze mensen zijn bijna allemaal jarenlang (fors) behandeld met hormoonzalven en – preparaten, waardoor er sprake lijkt van “eczeem”, maar in werkelijkheid gewoon de “bijwerking” is van de gebruikte “medicatie”, die (je gelooft het niet…) juist eczeem en uiteindelijk ook echt heftige/ernstige uitbarstingen / opvlammingen kunnen veroorzaken (tot arbeidsongeschiktheid aan toe).

  Als je dit beeld nog niet kent, dan kun je op internet zoeken naar Red Skin Syndrome of naar Topical Steroid Withdrawal (TSW). De uitleg van dermatoloog dr. Rapaport (klokkenluider) vind je hier: http://www.red-skin-syndrome.com etc. Als je foto’s over deze aandoening goed bestudeerd, zul je zien dat het TSW-syndroom hele karakteristieke afwijkingen aan de huid geeft, die een dermatoloog diagnosticeert als “uit de hand gelopen eczeem”, patiënten zelf ook vaak zien als “een heftige uitbarsting”, maar wat in feite dus gewoon TSW of Red Skin Syndrome is; een wijd verspreid ziektebeeld bij duizenden mensen over de hele wereld, veroorzaakt door de “bijwerking” van de meest voorgeschreven medicamenteuze rommel voor eczeem. Medicijnvergiftiging zou je het ook kunnen noemen. Of een hele geniepige manier van “klantenbinding”. Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat dit schandaal uit de doofpot van de farmaceutische industrie komt (iets met schadeclaims/invloed farmaceutische industrie en de wens van veel patiënten voor een “quick fix” in plaats van het oplossen van de onderliggende oorzaak).

  Het is belangrijk dat mensen zich van deze situatie bewust zijn. De MIR-Methode werkt naar mijn idee fantastisch bij Eczeem en ondersteund absoluut in het herstel. Maar zolang mensen ondertussen het gebruik van deze medicamenteuze rommel gewoon voortzetten, is de kans vrij groot dat de mooie effecten van de MIR-Methode en alle andere goede dingen die je bij eczeem kunt doen niet uit de verf komen vanwege het desastreuze effect van deze “medicatie”. Het leek me goed daarom deze aanvulling aan jullie door te sturen, wellicht is dit ook behulpzaam voor anderen .

  Verder wil ik je graag bedanken voor alles wat je doet Mireille, echt super! Met steeds meer mensen zoals jij wordt de wereld steeds een beetje mooier!
  Fijne dag!

  Groetjes,
  Monique

  • Ben nu 4 weken bezig met de M.I.R.methode. Ik voel evolutie in mijn geest/lichaam.
   Ik ga voor 4 mnd, want ik heb beslist dat ik geen medicatie zou nemen voor mijn poly artritis. Een uitdaging dus… Mijn podoloog stelde spontaan een verschil van de nagels vast. De eerste dagen gaven heel wat innerlijke reacties, winden, lawaai, … nu zijn het de darmen. Kan het als reactie op de inenting COVID 19?

   • Beste Danielle,
    Ja, dat zou kunnen. De MIR-Methode moedigt je lichaam om te detoxen. Ook de niet-werkende of niet-natuurlijke stoffen die in een vaccinatie zitten.
    Op de Be the MIRror-website staat een webinar over hoe het lichaam detoxt. Mocht het je interesseren.
    Groetjes, Mireille

  • Ik sluit me als (ex)tsw-er hier helemaal bij aan. Veel mensen hebben geen eczeem maar uitslag veroorzaakt door hormoonzalfgebruik. Ik ben enthousiast over de MIR-Methode naar als mensen hormoonzalf blijven gebruiken zal de huid niet blijvend opknappen, ook niet met de MIR-Methode. Wellicht werkt het wel ondersteunend bij het ‘afkick’ proces waardoor dit met minder last en/of sneller verloopt.

  • Beste monique,
   Ik ben zelf (ex) tsw-er en ben je dankbaar voor je aanvulling en voor het benoemen van deze vreselijke aandoening. Ik wil graag vermelden dat ik tijdens mijn proces erg veel aan de mir methode heb gehad. Ik werd kalmer, kreeg steeds meer vetrouwen in het zelfhelend vermogen van mijn lijf wat allemaal resulteerde in een rustigere huid met minder jeuk, brand en roodheid. De mir methode was naast tijd en dode zeezout één van mijn toptools in deze strijd.

  • Beste Monique, ik las dit bericht van jou al eerder en kom het nu weer tegen. Dankzij jouw uitleg heeft mijn zus haar eczeem kunnen genezen. Eerdere pogingen om te stoppen met de hormoonzalf gaf zulke extreme klachten dat ze uiteindelijk toch de zalf weer ging gebruiken. Gesteund door de informatie, verhalen van lotgenoten en een orthomoleculair therapeut was zij, nadat ik jouw verhaal aan haar liet lezen, na een half jaar klachtenvrij (na ruim 50 jaar eczeem te hebben gehad). Ze heeft het echt zwaar gehad en had extreme klachten maar het was het meer dan waard om eindelijk niet meer afhankelijk te zijn van hormoonzalf. Langs deze weg ONTZETTEND VEEL DANK en voor andere mensen die dit lezen; zoek een goede therapeut en mensen om je heen die kunnen ondersteunen want het is echt niet alleen te doen. Lieve groet, Marga

 7. Lieve Mireille,

  MIR helpt écht by eczeem. Had er jàren last van en nu ik sinds meer dan een jaar MIR is het nog alleen maar mijn vingers en de binnenkant van mijn handen, vooral rechts. Mijn rechtse middelvinger is extreem hardnekkig : na elke vervelling denk ik, ha nu komt de normale huid weer, maar nee die wordt weer hard en gaat jeuken. waar staat die middelvinger voor. Ik moet daar zeker iets aan gaan doen.

  Verder kon ik niet het filmpje openen over Giulia Enders. Het was er niet meer ! Ik heb haar boek maar had haar graag horen praten . . . .

  Immense dank dat je zo trouw je missie volgt !! komt ons allemaal ten goede. Hilda

  • Ook ik had een paar jaar last van eczeem en wel in de plooien van mijn neusvleugels. De MIR-Methode hielp mij helaas niet. Totdat ik mij herinnerde dat iemand lang geleden eens tegen mij zei dat karnemelk heel goed is voor de darmflora. Ik ben iedere dag een glaasje karnemelk gaan drinken en na een paar weken was ik verlost van deze kwaal.
   Ik ben wel gewoontegetrouw de MIR-Methode altijd blijven doen.

  • Hallo Hilda,
   Je middelvinger staat volgens de Jin Shin Jyutsu Is (Japanse techniek) voor woede. Pak met je andere hand/vingers je middelvinger vast en houd 3 min. vast. Iedere vinger staat voor een ander item; verdriet-angst-zorgen enz.

 8. Lieve Mireille, vandaag 4 dec.2019, email over eczeem ontvangen, doorklikken naar het filmpje lukt niet!!!Wil je dat even na kijken? groetjes Marianne Martens…..

 9. Beste Mireille,

  Een paar dagen geleden heb de MIR-Methode weer opgepakt en het resultaat is nu al positief. De eczeem is langzaam aan het wegtrekken (grote plekken op handpalm en vingers). Ik ben ontzettend nieuwsgierig wat ik nog meer ga merken bij mijn geest en lichaam. Heel veel dank voor deze fantastische methode.
  Groetjes, Iris

 10. bedankt voor inspiratie… Ik wens iedereen heel veel geduld en geestelijke balans. Ik heb lang gezocht hulp. Dus ik informatie die me helpt toe te voegen. In een warm bad kan ik geef Janskruid Olie, 6 grote lepels. Het beste resultaat tot nu toe in deze: https://www.sint-janskruid-olie.nl/

  • Ik bevestig dat het ook goed voor mij werkt. Het is raadzaam om olie opnieuw aan te brengen na het drogen. En probeer in acht te nemen vooral psychisch welbevinden en vrolijkheid 🙂

  • Beste Ruben,
   Ik vermoed dat je het langer dan 4 weken moet volhouden om echt de oorzaken van het eczeem aan te pakken. Zou je dat eens willen proberen? En er is ook een webinar over huidaandoeningen waarin ik uitleg hoe ze ontstaan. Mocht je interesse hebben.
   Hoop dat je het nog wat langer wilt uitproberen!
   Groetjes, Mireille

 11. Ik ben nu een week bezig met de MIR methode maar heb twee dagen geleden ineens eczeem gekregen onder op mijn linker borst. Is dit een reactie op de methode?

  • Beste Mariska,
   Ja dat zou kunnen. Dan gaat je huid meehelpen om je lichaam schoon te krijgen. Bekijk eens de webinar ‘huidaandoeningen’ op de ‘Be the MIRror’-website, mocht je er meer over willen weten en vooral hoe je het kunt aanpakken. Als het goed is, gaat het gewoon weer over.
   Groetjes, Mireille

  • Ja, dit Hennepzalf ik probeerde. Het hielp me enorm. Vooral op de nek en wangen. Zeker beveel ik het. Ik heb niet zulke goede resultaten uit reuzel verwachten.

  • Ik heb deze Dr.Dudek Hennepzalf geprobeerd en is echt heel effectief. Het gaat over het vinden van een geschikt product. Zeer effectief. En tegen een goede prijs 🙂

  • Hallo Mireille,

   Ik ben nu zo’n 5 weken bezig met de MIR methode.
   Aan mijn ringvinger heeft de eczeem zich in alle hevigheid geopenbaard. Ik heb daar wel vaker last van maar niet zo erg als nu.
   Sinds vorige week veel buikpijn.
   Ik hoef gelukkig niet constant maar Het is wel diarree.
   En veel hoofdpijn en een heel onrustig gevoel in mijn lijf.

   Ik vroeg mijzelf af of dit met de methode te maken heeft?

   Warme groet,
   Corrie

   • Beste Corrie,
    Ja, dat zou kunnen. Het lichaam is vaak bezig met oude spullen op te ruimen. Als het goed is, gaat het met een week of twee vanzelf weer over.
    Sterkte!
    Groetjes, Mireille

 12. Dag Mireille,
  Een reactie vanuit België 🙂
  MIR-methode nu iets meer dan vier weken achter de rug, en ik blijf doorgaan :-).
  De resultaten zijn er, heel subtiel soms maar wel degelijk reëel!
  Bijvoorbeeld: als eczeempatiënt heb ik altijd een verstoorde relatie gehad met mijn huid… Wat merk ik: als ik nu nog eens krab of wrijf, doe ik dat – na zovele jaren! – veel voorzichtiger. Je zou kunnen zeggen: liefdevoller.
  En ik merk nog vele positieve dingen, ook dingen die niet met de huid te maken hebben 🙂
  Heel veel dank dus en oprechte groet,

  • Beste Katrien,
   Wat fijn dat je dat merkt, dat je liefdevoller krabbelt! Dat is echt al een hele stap! Ben blij voor je dat de MIR-Methode je zo goed doet!
   Groetjes, Mireille

 13. Hallo,
  Hoe kan ik deze methode doen met mijn dochter van vier, ze heeft erge eczeem en de beschrijving wbt haar darmen en voeding en stres, dat raakt me diep en komt erg binnen.

  Gewoon samen met haar gaan zitten en de stappen noemen en ik over haar handje of zijzelf. Of heb je een beter idee?

  Bedankt!

  • Beste Hanna,
   Je kunt het op een paar manieren doen. Je kunt haar aaien en zij kan ook zichzelf aaien. Vraag aan haar wat ze het fijnste vindt. Jij kunt de stappen noemen, maar dat mag ze ook zelf doen. Overleg even wat zij het fijnst vindt. En… als je voor haar klaar bent, is het ook belangrijk dat je daarna zelf de 9 stappen doet. Om jouw zorgen, verdriet los te laten, want ook dat kan meespelen bij het eczeem.
   Veel sterkte voor haar, en ook voor jou!
   Groetjes, Mireille

  • Dank je wel Mireille voor alweer een behulpzaam artikel. Ik heb sinds mijn geboorte last van eczeem en darmen. De MIR-Methode doe ik inmiddels al bijna 4 jaar. Ik herinner me zo goed hoe mijn lichaam zich in het begin zuiverde dat me dat nog steeds motiveert om ermee door te gaan. We lopen op alle niveaus van bestaan vaak vervuiling op. Eczeem en darmen zijn veel meer in balans. De tip voor hennepzalf heb ik meteen omgezet in een bestelling. Dank ook daarvoor.
   Mijn klachten hebben me geleid naar natuurlijke stoffen om te dragen, mijn lichaam mee te verzorgen en te voeden. Gelukkig is dat tegenwoordig veel beter verkrijgbaar.
   Wens dat MIR ook steeds verder verbreid mag worden.

 14. Hallo Mireille,geweldig wat de MIR-Methode allemaal met het lichaam kan done.Ik ben er mee begonnen vanwege de extreme jeuk die in Nov 2007 is begonnen (astma/eczeem in de genen).Ik weet de exacte datum omdat mijn vader op dat moment ook jeuk kreeg. Wij kregen in Jan 2008 te horen dat hij longkanker had zonder een goed vooruitzicht.De jeuk is bij hem weggegaan , uiteindelijk overleed hij in dec 2008.De jeuk is bij mij op en af gebleven en sinds het mirren….hevig uitgebarsten. Ik merk dat mirren echt wat bij me doet door oa: tussentijds menstrueren , levendige dromen , opvliegers, enorme vermoeidheid ,emotioneel , er komt veel los mbt het gemis van mijn vader…nu pas , maar dus helaas ook het uutbarsten van exceem werkelijk over mijn hele lichaam. Constante jeuk , op plekken die mk niet herken. Handen voeten oren lippen….Het onstekingsproces werd zo heftig dat ik antibiotica moest gebruiken….wat weer slecht is voor immuunsysteem
  Ondanks dat ik weet dat ik het gewoon moet volhouden vraag ik toch nog om advies.
  Heeft u nog tips wat ik er bij kan doen om het draaglijk te maken ?
  Nb ik mir nu bijna 4 weken

  • Beste Linda,
   Wat je het beste kunt doen, is een afspraak maken met een MIR-Methode begeleider om uit te laten testen wat de oorzaak is van de jeuk en hoe het komt dat het zo lang duurt. Ik neem aan dat je je voedingspatroon ook heb aangepast, met name met frisdrank? Ik wens je heel veel sterkte en snelle verlossing!
   Groetjes, Mireille

   • Dank voor je reactie. Voedingspatroon? Staat die ergens op de site ? Frisdrank neem ik zoiezo nooit…
    Ja inmiddels contact met een MIR begeleidster… en ondertussen door mirren. Groet linda

    • Beste Linda,
     Kijk naar de voorbeelden die ik hierboven in het artikel schrijf en als je wilt, lees dan vooral het boek van Jiulia Enders, zodat je gaat zien hoe darmen werken en welke voeding daar wel en niet bij helpt. Eczeem heeft veel met de darmen te maken!
     Groetjes en veel sterkte!
     Mireille

   • Hallo Mireille, ik ben ondertussen ongeveer 4 weken bezig met de MIR-methode. Ik ben gestart met stap 5 en 7 omdat ik in 2009 een burnout had en volgens mij heb ik die psychisch nog niet helemaal verwerkt. Voor de MIR-Methode had ik geen last van eczeem. Ik herinner me wel vaag dat ik dit in mijn kinderjaren heb gehad. Ongeveer een week geleden ontdekte ik een zwelling aan mijn linkervoet ter hoogte van de enkel met eczeem plekjes en jeuk. Heeft dit te maken met het uitvoeren van de MIR-Methode? Deze ochtend ook opgestaan met een zwelling aan de oogleden en rechterkant wang, ook hevige jeuk. Ondertussen heel erg veel steun gehad aan de begeleidingsmails en uitleg bij de verschillende stappen. Ik merk ook dat ik meer voor mezelf durf opkomen. Hebt u wat advies voor mij aub?
    Warme groeten, Katrien

    • Beste Katrien,
     Ja, het kan inderdaad zijn dat oude kwalen uit de jeugd tijdelijk terug komen. Het is alsof het lichaam in omgekeerde weg de klachten oplost. Je zwelling en jeuk komen me niet typisch voor als van de MIR-Methode. Het lijkt meer op een allergische reactie. Heb je iets anders gegeten of gedronken in de dagen ervoor? Of op een andere plek geweest dan doorgaans? Als het goed is, zal het weer weg trekken wanneer je door gaat met de 9 stappen. Als de klachten blijven, bezoek dan gerust een keer je huisarts.
     Sterkte en vooral goede gezondheid gewenst!
     Groetjes, Mireille

     • Dag Mireille,

      Hartelijk dank voor uw reactie op mijn bericht van 26/8. Ondertussen ben ik inderdaad bij de dokter geweest voor de jeuk en zwelling in mijn gezicht, deze is volledig verdwenen. Dit bleek een allergische reactie te zijn bij virale infectie. Ondertussen werk ik verder met de MIR-methode en ondervind ik daarbij kleine veranderingen op, waarmee mijn lichaam toont dat het hard werkt. Ik merk ook dat ik begripvoller ben geworden, dat ik meer mijn mening durf zeggen, dat ik mij minder aantrek van wat anderen van mij denken. Ik zeg mezelf vaak “je doet dat goed, als jij je goed voelt, is het ok. Wat maakt jou gelukkig?” En dat helpt. Natuurlijk ondervind ik soms ook mindere momenten en ik voel dat ik deze beter kan opvangen. Een welgemeende waardering voor uw MIR-methode en veel moed voor alle mensen die deze ontdekken en gebruiken. Warme groet, Katrien

 15. Hallo, ik ben met mijn derde week MIR-Methode bezig en ik ben zeer tevreden! Mijn exceem word beter en heb veel minder jeuk! Ik dacht, proberen kan altijd, maar had niet zo snel resultaat verwacht! Ik had sinds een jaar of drie op verschillende plekken, voeten, onderbenen, onderrug jeuk en krabplekken. Eerst van alles met en zonder bepaalde voedingstoffen geprobeerd. Maar dit werkt zoveel sneller en het veranderd je. Echt heel fijn!

 16. Beste Mireille en belangstellenden,
  Al sinds ik in de wieg lag, heb ik last van eczeem gehad (ben nu 48 jaar). Nooit een allergische reactie gehad of iets dergelijks. Er waren ook periodes dat ik helemaal geen eczeem had, maar soms speelde het erg op en had ik ook enorm veel last van jeuk. Van de huisarts kreeg ik hormoonhoudende zalfjes die tijdelijk hielpen en werd het echt te erg, dan kreeg ik een kuur Prednison.
  Zo’n 4 jaar geleden speelde de eczeem weer op, nu ook rond mijn ogen, een voor mij nieuwe plek. Ook op mijn armen speelde het erg op. Heel veel jeuk kreeg ik ook, ik werd er ‘s nachts vaak wakker van. Via een kennis kwam ik bij Esther Roijmans terecht, gezondheidstherapeute en MIR-Methode begeleider. Dat is nu ruim 1,5 jaar geleden. Vrijwel meteen met de MIR-methode gestart en kreeg iedere keer een MIR-Methode op Maat dat op mijn lijf was geschreven. Langzaam kwam ik bij de oorzaak van de eczeem, welke ervaring de eczeem triggerde. Iedere keer aaide ik weer wat “ballast” weg, totdat ik uiteindelijk terecht kwam bij de kern. Dat was meteen herkenning en vanaf dat moment kreeg ik de eczeem steeds beter onder controle. Nu kan ik zeggen dat ik, na 3 jaar onafgebroken jeuk te hebben gehad, al een half jaar GEEN JEUK meer heb! Door de MIR-Methode ben ik mezelf steeds beter leren kennen en sta ik steeds meer in mijn kracht. Dat had ik erg nodig!
  Het is een kwestie van volhouden en proberen je niet te focussen op de jeuk, dat levert alleen maar stress op, waardoor je meer jeuk krijgt.
  Ik kan het echt iedereen aanraden om met een MIR-Methode begeleider aan het werk te gaan.
  Groetjes, Lisette

  • Ik zou graag willen weten welke therapeut gespecialiseerd is in jeuk. Heb al mijn hele leven eczeem. En het Is alleen maar erger geworden. Ik wil ook graag jeukvrij zijn.

   • Beste Lisette,
    Er is geen begeleider die gespecialiseerd is in jeuk, maar alle begeleiders zijn gespecialiseerd in het vinden van de oorzaken van jeuk.
    Groetjes, Mireille

 17. hoi Mireille
  kan je door de MIR-Methode ook huidkanker krijgen? ben nu 5 weken bezig en heb al van alles gehad maar de huidkanker is wel het ergste wat ik krijg. lieve groetjes van anneke

  • Beste Anneke,
   Nee, gelukkig kan dat niet. Zie het maar zo: kanker ontstaat niet in een paar weken. Daar gaan maanden, zo niet jaren aan vooraf. Ik hoop wel van harte voor je dat je er goede hulp bij hebt van liefdevolle artsen. De MIR-Methode kan je helpen bij alle emoties en heftige ervaringen die je hierdoor hebt.
   Heel veel sterkte!
   Mireille

 18. Mijn man Ger en ik zijn samen je boek gaan lezen en meteen enthousiast begonnen met ” Mirren” . Bij mij als reactie diarree de eerste twee dagen en buikkrampen. Emotioneler dan normaal. En een week nadien werd ik echt ziek wat ik nooit ben met keelontsteking en veel snotteren en koorts. Sinds 2.5 maand gestopt met roken dus kan mede daardoor komen. Ik gebruik als eerste zin nu ; roken loskoppelen. Is dat ok?
  Ger had op moment van beginnen met de MIR-Methode alleen jeuk op achterkant armen en bultjes. Het is een soort uitslag maar geen eczeem. Hij had het ook vorig jaar erg heftig in de zomer. Hij heeft Sarcoïdose en ik denk wel eens dat die huidontstekingen ermee te maken hebben. De afgelopen winter ging het goed maar nu is het weer begonnen bij zijn armen. Dan heeft hij erge jeuk. Toen hij met jouw methode begon werd het in de eerste dagen erger en erger. Na een week zaten de rode bultachtige plekjes ook op zijn rug en buik. Ook werd zijn urine in eerste paar dagen donkerder. En was hij erg moe. Hij heeft er vertrouwen in dat de MIR-Methode hem zuivert van alle shit , ook deze heftige reactie ziet hij in dat daglicht. Ik vind dat hij ook wat moet smeren zoals die bepanthen crème van het kruitvat. Wat adviseer jij in deze Mireille? Super bedankt voor je lieve positieve werk en je liefde die ik erin voel . Liefs Sandra

  • Beste Sandra,
   Ja, wanneer er veel snot los komt, is je lichaam flink aan het afvoeren. Super! En koorts is ook een heel goed teken. Heb je het artikel daarover al eens gelezen? Nooit koorts? Erg moe? Zet je hersenen aan het werk!
   En nee, als je van een rookverslaving af wilt, zul je echt de woorden ‘Rookverslaving loslaten’ moeten gebruiken. Heb je mijn video daarover gezien? “Je verslaving overwinnen met de MIR-Methode”.
   Het zou heel goed kunnen dat de huiduitslag van Ger komt door de Sarcoïdose. De huid is dan mee aan het werken om ontstekingen te verwerken. Ja, de reacties die zijn lichaam vertoont, zijn duidelijk goede signalen. Hebben jullie ook de 6 weken begeleidingsmailtjes aangevraagd? Daar wordt dat in uitgelegd. Rechts boven op de home page, onder het plaatje van het boek, kun je dat aanklikken.
   Je mag altijd crèmes smeren als dat goed voelt. Kies dan de meeste natuurzuivere crèmes. Volgens mij is bepanthen prima. In de hoop dat de crèmes uiteindelijk niet meer nodig zijn.
   Veel geluk voor jullie samen!
   Mireille

 19. Nu, na 4 weken de MIR-methode te hebben toegepast is het eczeem aan mijn hand minder geworden. Het is nog niet helemaal weg, dus ik ga nog door met MIR’en.
  Ook droom ik meer en heb ik weer af en toe last van nachtmerries. Ik ben ook een poosje nogal pinnig tegen mijn omgeving geweest. En ik merkte dat mijn stem soms opeens zoveel harder is als ik tegen iemand praat?! Ik ben hier wel van geschrokken; ‘zo hard zeg ik dat anders nooit’. Weet jij of dit iets met het MIR’en te maken heeft Mireille? Voorlopig ga ik nog wel even door. Heel hartelijk bedankt voor je begeleiding!!

  • Beste Klaasje,
   Wat fijn dat je eczeem minder is geworden! En ja, dat soort dingen kunnen allemaal door de MIR-Methode komen en het is een kwestie van je balans daarin weer vinden. Goed dat je er nog even mee door gaat!
   Veel geluk,
   Mireille

 20. ik heb last van psoriasis op mijn hoofd huid en ook vreselijke hoofdpijnen steeds. Nu ik de MIR-Methode aan het doen ben krijg ik meer plekken achter op mijn armen. Nu ik weet dat het hier door kan komen vind ik het niet zo erg maar hoop wel dat het uiteindelijk weer verbeterd. Hebben hoofdpijn en psoriasis nog iets met elkaar te maken. Ik ben daarbij ook nog hoogsensitief.

  groetjes pascalle

  • Beste Pascalle,
   Ik weet niet of psoriasis en hoofdpijn aan elkaar gelinkt zijn. Hoogsensitiviteit en hoofdpijn komen wel heel vaak samen voor.
   Ik duim voor je dat je plekken zich gauw gewonnen mogen geven!
   Sterkte!
   Mireille

  • Pascalle, mijn migraines en psoriasis op mijn hoofdhuid en ellebogen werden drastisch minder dankzij het aanpassen van mijn voeding. Ik bleek een gluten en koemelk intolerantie te hebben en verdrag slecht varkensvlees en fructose. Mijn lichaam reageert er net zo op als bij toxische belasting. Dit heb ik ontdekt middels een bioresonantie scan. Hoop dat het bij jou ook weg zal gaan en dat je ontdekt welke oorzaak het heeft.

 21. hallo Mireille ik ben al bijna 18 maanden 2 keer per dag trouw aan het mirren ik heb een acne huid maar er veranderd helemaal niets ik slaap wel beter ik heb een rustig leven en ben 61 jaar ik ben bang dat het bij mij niet werkt graag je reactie

  • Beste Barbara,
   Als je darmen niet op orde zijn, zal je huid maar langzaam verbeteren. Dat je beter slaapt, is al een hele grote stap. Ik zou gewoon rustig verder gaan met de MIR-Methode, maar als het je te lang duurt, ga dan gerust een keer naar een MIR-Methode begeleider.
   Veel succes!
   Mireille

 22. Zelf doe ik bijna dagelijks de MIR-Methode toepassen. Lees nu over darmproblemen en wil hier even delen dat juist voor de spijsvertering Kombucha uitstekend kan werken. Het is een zure thee die je zelf kunt maken en de gehele spijsvertering reinigt. Het kost bijna niets alleen wat inspanning om het te maken. Je moet wel een Kombucha symbiose op de kop weten te tikken en op internet is er ook wel het één en ander over te vinden. NB Ik ben in het bezit van zo’n symbiose en kan het leveren/opsturen.

  • Hallo Marja. Ik zou graag een symbiose willen ontvangen als de kosten niet al te hoog zijn. Ik hoor graag van je. Vriendelijke Groet

  • Beste,
   Ik heb ook interesse!
   Is dat mogelijk om zo een kombucha symbiose op te sturen?
   Woon in België. Groetjes

 23. Hee hallo,

  Ik doe al een tijdje de MIR-Methode bij mijn zoon van 10 jaar die zo gevoelig is dat hij zelfs 1 op 1 onderwijs krijgt. Hij is de hele maand december flink ziek geweest. Hij heeft 7 dagen over de 39,5 koorts gehad en kreeg daarbij plotseling eczeem aan de binnenkant van zijn bovenbenen en aan de binnenkant van zijn armholtes. De overige 3 weken heeft hij veel gehoest en af en aan weer flinke koorts. Ik heb geen enkele keer de koorts laten dalen, geen kuur en alleen witte poeder leem op zijn eczeem tegen de jeuk en ben doorgegaan met de MIR-Methode. Hij is nu meer ontspannen dan ooit, veel rustiger, kletst gemakkelijker, is minder bang, minder moe, vrolijker en minder gefrustreerd. De eczeem is aan het verdwijnen.

 24. Hoi Mireille,
  voor mij was andersom, toen ik begonen met MIRMethode kreeg ik darmproblemen (PDS zeg de arts) + heel veel aandoeningen( tussen pukkels en eczeem en rosacea) nog niet duidelijk op mijn gezicht. ik vond het in het begin heel erg maar daarna vond ik het normaal als reactie van mijn lichaam door andere helingen methode en MIR-Methode want logisch: ik ben 41, van 0 tot mijn 30e was mijn leven niet zo leuk geweest (oorlog, oudersruzie,ouders verliezen,vluchten…. )en heb ik ontdekt dat ik HSP ben daarom zeg ik dat het normaal is. Mijn lichaam zegt tegen mij rustig maar IK KAN NIET alles tegelijk ik heb tijd nodig. Mireille jij bent een wonder voor mij want diep uit mijn hart had ik altijd gehoopt voor mezelf en voor mensen zoals ik een makkelijke manier of iets te kunnen vinden om al die pijn geheeld worden en te genezen.
  Lieve groet,Sara

 25. Beste Mireille, ik ben een trouwe fan van je methode, doe al ongeveer een jaar lang de miroefening dagelijks en heb mijn oogdruk ermee omlaag gekregen,daar heb ik je al eerder voor bedankt. Nu heb ik een kort vraagje, heeft niet te maken met eczeem maar ik weet niet zo goed hoe ik je anders kan bereiken. Ik moet morgen naar de kaakspecialist voor een uitgebreide wortelkanaalbehandeling en ik raak in paniek van de mondklem, ik wil dan steeds slikken maar dat lukt niet goed, welke stap van de methode zou ik tijdens de behandeling steeds kunnen herhalen???

  • Beste Linda,
   Ik weet niet of je dit op tijd leest, maar je kunt het beste de MIR-Methode EHBO doen. Ken je die al? Staat op de Be the MIRror-ledenwebsite. Als je het niet op tijd leest, ga dan voortdurend je handen aaien voorafgaand aan de behandeling. De hele tijd. Om zo je angsten te sussen en dicht bij jezelf te blijven.
   Veel sterkte morgen!
   Mireille

 26. Dag Mireille, heb de laatste tijd heel veel gelezen op je site, waarbij ook knopen doorhakken , heb ik gedaan adh van je vragen waar ik telkens nee op antwoordde. Ik ben nu een jaar thuis met burnout, ik doe de MIR-Methode van ongeveer juni vorig jaar waarbij ik dacht, wat doe ik in godsnaam voor rare dingen, ongeloof, toch blijven doen.
  ik kom net uit een heel diep dal, waarbij ik zwaar mijn grenzen overschreden heb en het gevoel heb een heel stuk achteruit te zijn gegaan
  opnieuw pijnen, minder energie enz
  ik ervaar eigenlijk wel dat ik begrijp wat je allemaal aankaart en geloof meer en meer in de MIR-Methode
  ik mag ook geen suiker eten, en na een jaar heb ik er minder en minder drang naar
  ik heb ook reeds geweend van het lachen , dit was zeker 10 15 jaar geleden
  wat ik nu merk is dat ik enorm veel last heb de laatste weken van jeuk, ik slaap ook niet lang, om 5 uur reeds wakker
  en ik merk dat ik in bepaalde conversaties begin te geeuwen?
  kan hier een verklaring voor zijn ?
  ten slotte, jij bent een wonderbaarlijk mens, en voel zoveel dankbaarheid dat ik eraan denk om lid te worden van Be the MIRror, als ik deze manier mijn steentje kan bijdragen, dan hebben jullie en ikzelf er beide iets aan

  • Beste Nellie,
   Dankjewel voor je bericht. Ja, geeuwen in gezelschap kan van alles zijn: verveling, ontspanning of dat je aan het loslaten bent. Dat je om 5 uur wakker wordt, heeft met de dikke darmmeridiaan te maken. Dat betekent vaak ook dat je in een loslaatproces bent. Ik schreef daar al eerder over in het artikel “Slecht kunnen doorslapen, wakker liggen en de werking van de meridianen.”
   Fijn als je nieuwsgierig bent naar nog meer. Op de Be the MIRror-ledenwebsite plaats ik zoveel mogelijk van mijn kennis, zodat het beschikbaar wordt voor iedereen. Ik zie mezelf niet tot in lengte van dagen cursus geven, omdat ik nog zoveel nieuws te ontdekken en onderzoeken heb!
   Ik hoop dat het jou en vele andere mensen moois mag blijven brengen!
   Veel geluk en sterkte met de jeuk!
   Groetjes, Mireille

 27. Hallo Mireille.
  Ik doe nu 2 weken de methode en ik merk dat ik jeuk heb,huiduitslag,tranend oog en een zere voet Maar ik kan al beter naar het toilet.
  Ik zit ook veel beter in mijn vel.Fijn dat ik reactie krijg. Ben hier heel blij mee.Dank daarvoor.
  Groetjes, Nel

 28. Hoi , ik Mir ook vrij regelmatig en dat doet me goed! Dank Mireille!!
  Heb – zover ik weet- m’n leven lang een droge schilferige huid en in de winter ook zo hier en daar wat eczeem. Wat mij ook helpt is me dagelijks insmeren met Hennep olie en de laatste maanden spray ik na het douchen eerst magnesium ‘olie’ op mijn lijf en na +/- 10/15 min. gaat daar wat hennep olie overheen. ( Eerst maak ik m’n handpalmen nat en dan doe ik er wat olie bij zodat het wat verdund gemakkelijker aan te brengen is) Resultaat: o.a. geen eczeem en schilfers meer! ( Darmwerking sinds jaren van alles geprobeerd te hebben – qua eetgewoontes- nu ook al jaren goed.)

 29. Hai Mireille,

  Bedankt voor de mail en de leuke video, zo’n enthousiaste jonge vrouw, die verwarmt de dag.
  Persoonlijk heb ik geen last van jeuk, maar ik heb nog steeds slaapproblemen zeker na de laatste heftige gebeurtenissen in Frankrijk, het land waar ik woon.
  Ik doe toch de MIR-Methode iedere dag al sinds 4 maanden. Misschien nog niet lang genoeg ? Iedere keer als ik beter slaap, wordt het verstoord als er onaangename dingen gebeuren.
  Wat denk jij hiervan ?
  Hartelijke groeten

  • Beste Ada,
   Het lijkt erop dat je wat basisveiligheid in jezelf mist. En dat je gevoelig bent. Het is belangrijk om dit soort nieuws weinig binnen te laten komen en verder te gaan met de veiligheid in jezelf te versterken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 30. Lieve Mireille. Mooi wat je schrijft. Alleen kunnen er soms ook andere oorzaken onder darmproblemen liggen. Zoals: verklevingen rond de darmen en andere organen in je lichaam (door endometriose, buikoperaties etc) die de werking van de darmen en andere organen ernstig beperken. Helaas zijn daar geen echte oplossingen voor, maar heeft het bijvoorbeeld wel obstipatie (chronisch) tot gevolg. Ook als je een veganist bent en heel bewust met voedsel omgaat. En dan moet je toch zelf pionieren, ook als je de MIR-Methode doet. maar ik hoop nog steeds dat er licht (verlichting) komt en de MIR-Methode doe ik met genoegen. Ik dacht alleen dat het ook zinvol kon zijn om te weten dat er veel oorzaken kunnen liggen aan slechtwerkende darmen.
  Liefs, Eleonora.

  • Beste Eleonora,
   Ja dat kan beslist. Dankjewel voor je aanvullingen! Ik hoop dat het voor jou beter mag worden!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Eleonora,

   Heb je wel eens gedacht aan een osteopaat voor klachten als verklevingen? Bij mij waren mijn darmen en andere organen ook licht verkleefd, door jarenlange spanning. Osteopathie heeft dit binnen een jaar verholpen! ‘t Is maar een tip, misschien heb je er wat aan… 😉

   Groetjes, Anaclara

   • Hallo Anaclara.
    Dank je wel voor je reactie.Ja, ik heb niet alleen gedacht aan een osteopaat , ik ben zelfs al sinds maart 2011 onder behandeling bij een osteopate. De verklevingen zijn zeer ernstig en zitten rond de darmen (zowel de dunne, de dikke als de endeldarm), de baarmoeder, de lever, dus eigenlijk door mijn hele buik. Ze moet ze regelmatig los maken, en het zal wel een blijvertje worden. maar lief dat je me de tip gaf, dank je wel. Groetjes, Eleonora.

  • Beste Eleonora.
   Ook ik heb problemen gehad met verklevingen van een operatie. Blaas-rug en darmproblemen waren het gevolg. Bij een osteopaat is dit opgelost. Ga er nog 2 keer per jaar naar toe om het in orde te houden. Verder doe ik al meer dan een jaar de MIR-Methode samen met mijn man,die van ons respectvolle,lieve,helpende,luisterende,vergevende,gezonde mensen heeft gemaakt. Wij wensen jou dit ook toe.
   Liefs Maria.

  • Hoi Eleonora, heb je gedroogd fruit geprobeerd ? Ik eet iedere avond, aan het begin van de avond een schoteltje met 3 gedroogde abrikozen, 3 gedroogde vijgen en 3 gedroogde dadels. Daarna eet ik niets meer ! Sinds ik dat doe ga ik iedere ochtend als een trein ! Mijn darmen zijn ook ernstig aangetast. Ik hoop van harte dat je net als ik van die ellende af komt. Wel heb ik nog steeds keiharde kanon scheten, maar dat vind ik niet zo verschrikkelijk erg. Groet, Pauline

 31. Beste Mireille,
  Ja, ik heb zeker baat bij de MIR-Methode. Ik had vele maanden last van een heel lichte vorm van psoriasis (zo noemde ik dat). Maar sinds enkele dagen is het weg. Ook is er verbetering in de darmwerking. Ik ben er heel blij mee.
  Lieve groet van Johanna.

 32. Hallo Mireille,
  ik had tijdens de feestdagen ontzettend veel jeuk, geen eczeem, maar vooral op benen, rug en zijkanten van mij lichaam.
  Tegelijke tijd ben ik begonnen met de MIR-methode.
  Binnen 3 dagen!!! mij jeuk was aanzienlijk minder geworden, ondanks heb ik vaak ongezond gegeten (voor mijn doen) tijdens deze periode.
  Nu ben ik ongeveer 3 weken bezig en de jeuk is bijna weg!
  Ik blijf deze methode bizonder vinden

 33. Hoi Mireille
  Ik ben al hele tijd bezig met eczeem eerst met homepatie daar mee is mijn lichaam aan reinigen gegaan en hierdoor kreeg ik het door dat bepaald proces bezig is in je lichaam wanneer ik in de zomer last kreeg van eczeem dan ging het goed met mijn allergieën in de zomer eet ik veel fruit en welke kleur fruit en veel rauwe wat eet en daar ben ik op gaan letten dus mijn lichaam was aan schoon maken en hoe mijn ontlasting eruit ziet en nu met de MIR-Methode merk dat meer behoefte anders zijn noten ik eet meer groentes en fruit en gezonde meel produkten en dat mijn lichaam flink aan het reiningen is veel afval gaat via hand en voetchakra,s uit het lichaam en gedachten kracht het aan te sturen veel te drinken veel te slapen op tijd te gaan slapen en acupunctuur behandeling te laten doen zo dat lever en gal darm maag long meridianen te reiningen om ophoping in lichaam op te schonen en diepere lagen in lichaam op te schonen
  Ik merk dat ik mijn veel energieker voel meer energie bezit
  Dat meer zin heb in eten met name gezonde voeding
  Meer rust in mijn hoofd en gedachten en vredelievend gedachten ik ben 6 maand bezig met mir methode en jaar bezig met acupunctuur behandeling en vele jaren op spirituele gebied en zo kom dichterbij mijzelf wie ik wil en mag zijn en waarvoor ik hier op deze aarde ben wat mijn voor bestemming is en mag zijn mijn en onze missie
  Veel liefs Elly

  • Beste ELLY,
   Hoe zou het zijn wanneer je wat meer rust en ritme ( lees: “punten en komma’s” e.d. ) in je leven brengt?

   Wanneer ik jouw verhaal en al die woorden lees, kan ik me best voorstellen dat je huid gaat protesteren.
   IK wens je veel rust, zelfwaardering en vitaliteit toe.
   een ontspannende groet, Marjolijn

 34. Lieve Mireille,
  Om meteen met de deur in huis te vallen: Ik had geen ecxeem, alleen erge jeuk op mijn rug”. Dit is na verloop van tijd verdwenen. Er voor in de plaats ?? kreeg ik ecxeem in mijn gezicht, vooral rond wenkbrauwen, nek en mond. Kan geen samenhang vinden.
  Gebruik geen cremes en huisarts schenkt er geen aandacht aan. Ouderdom komt met gebreken is zijn reactie en daarin heeft hij gelijk. Ik voel me echter niet “gehoord” .
  Ik blijf trouw elke dag tweemaal “mirren. Heerlijk om te doen en om zo aan jezelf te werken
  Hartelijk dank voor het antwoord vooraf.
  Liefs Toscajaap.

  • Beste Toscajaap,
   Dat je ouder wordt en meer klachten krijgt, kan ik me wel voorstellen, maar me erbij neerleggen wil ik niet. Huidaandoeningen zijn volgens mij niet nodig, ook niet op latere leeftijd. Het is een kwestie van door blijven gaan en uitzoeken waar het door komt. Je huid blijft zich tenslotte elke 4 weken vernieuwen, dus die kan echt verbeteren! Ga kijken wat je eet en drinkt en ga je eens verdiepen in de werking van de darmen, als je daar zin in hebt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 35. Hartelijk dank voor de verwijzing naar deze uitbundige dame. K ben gaan luisteren naar een Duitse uitzending. 7 km darmen en wij weten er zo weinig van. Nu dat noem ik gezondheidsleer.

 36. Goede morgen, even nog een aanrader op dit mooie artikel. Sinds kort is mijn dochter en ook ik erachter gekomen dat colostrum in pil vorm een geweldige positieve invloed op je darmen en eczeem en imuunsysteem heeft,een echte aanrader , in de reform winkel te verkrijgen. Het komt van de eerste melk van de koe dus zit bomvol vitamines etc. Google verteld je er alles over…..

 37. Beste Mireille
  Een van de belangrijkste reden van mij om de MIR-Methode te gaan doen os mijn eczeem, wat al vanaf 6 maanden bij mij is, met heftige en rustige fases.
  Vanaf oktober 2013. Naar een begeleider geweest.
  En nu zit ik toch weer in een heftige fase, waarin het uitgebarsten is. Ga door met de MIR-Methode, wordt er soms wel moedeloos van.
  Hartelijke groet,
  Eleonora

  • Beste Eleonora,
   Stress is een van de oorzaken dat eczeem opvlamt. Toch is het dan nog niet helemaal overwonnen, anders zou het niet meer terug komen. Ik wens je heel veel sterkte en hoop van harte dat het minder fel mag worden. Nog een keer naar een MIR-Methode begeleider terug? Lees ook vooral meer over de werking van de darmen. Wie weet zit daar nog een goede aanwijzing voor je in!
   Groetjes, Mireille

 38. Goedemorgen,
  Nou, hoe het met mijn darmen zal vergaan, weet ik nog niet, ik ben pas gisteren met de volledige MIR-methode begonnen, na eerst stappen 5 en 7 twee weken gedaan te hebben. Maar ik ben wel bijzonder verrast door wat er allemaal in het lijf gebeurt op die korte tijd.
  Ik huil bijv. heel moeilijk maar het is me in die weken wel al gelukt om dichter bij mijn gevoel te komen; ik rookte nog maar heb hier gisteren ineens een punt achter gezet want de eerste sigaret ‘s morgens voelde ik van in mijn tenen tot in mijn hoofd en gisteren bleef dat bij elke volgende sigaret, dus ik ben er maar meer gestopt en heb er ook totaal geen zin meer in, zo gek.
  Daarnaast heb ik het boekje ‘Van gifbelt naar tempel in 28 dagen’ van Jacqueline van Lieshout besteld. Ik hoop dat het niet dubbel op is om naast de MIR-methode ook nog eens met voeding te gaan ontgiften maar ik heb er nu de tijd en de ruimte voor dus we zien wel. En gezien de reactie van mijn lijf toen ik een aantal recepten aan het inkijken was; t leek wel of mijn lijf constant ‘Ja Ja Ja’ aan het schreeuwen was. En terugschakelen kan altijd nog. Dus, kort samengevat, de gewaarwordingen die ik nu al dmv. de MIR-methode heb ervaren, stemmen mij hoopvol.

  • Beste Lies,
   Wat een prachtige ontwikkelingen allemaal! Het ziet ernaar uit dat je je lichaam een grote dienst aan het bewijzen bent! Ik ben benieuwd hoe het je allemaal bevalt. Houd me op de hoogte!
   Groetjes, Mireille

 39. Ha Mireille,

  Wat een geweldige video met een prachtige vrouw! Dankjewel! Ik word heel nieuwsgierig naar het boek. Helaas heb ik ook al jaren last van eczeem en ik ben nu al enige tijd bezig met de MIR-methode. Aanvankelijk veranderde er niets, maar de laatste tijd neemt het in hevigheid toe. Er gebeurt in ieder geval iets … maar ik hoop dat het uiteindelijk zal verdwijnen, maar het zal geduld vragen, vrees ik. Ik ga in ieder geval het boek lezen!

  Lieve groet,
  Magda

 40. goeiemorgen,

  mag ik vragen?
  ik ken inmiddels de 9 stappen uit mn hoofd dus ik zeg de stappen, nog steeds hardop, maar uit mn hoofd?
  of is het van belang dat ik het ook lees?

  met vriendelijke groet en alvast dank voor de reactie.
  martine

  • Beste Martine,
   Dat is prima! Leuk dat je ze uit je hoofd kent. Je kunt af en toe controleren of je nog steeds de goede woorden gebruikt. Heerlijk als je het daardoor altijd, waar dan ook, bij de hand hebt 😉
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 41. Weet niet of de MIR Methode invloed heeft. Sinds april 2014 probeer ik van mijn nagelbijten af te komen. 6 Nagels zien er nu redelijk uit, geef de moed niet op, ga ervan uit dat toch de overige 4 eens door de MIR-Methode zullen volgen. Maar nu heb ik sinds 2 weken veel last van, lijken wel warmte bulten, vooral tussen en onder mijn borsten. Ook erboven en mijn hele buik. Jeuken verschrikkelijk en doen ook pijn. Lijken op hittebultjes in de zomer. Snap helemaal niet wat het is. Crempjes lijken te gaan zweten dus geen oplossing. Slaap er slecht van.

  • Beste Henriëtte,
   Je bent al naar je huisarts geweest, omdat je cremepjes hebt geprobeerd? Als het om schimmels gaat, is het belangrijk dat je kleding draagt die goed ventileert. Ga gerust een keer naar een MIR-Methode begeleider.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Nee, ben er niet mee naar de huisarts geweest. Voel me zo stom met eigenlijk “niets” Beetje jeuk, wat bultjes….Geprobeert met bodylotion, helpt niet. Kan het met de MIR-Methode te maken hebben?

    • Beste Henriëtte,
     Ja, de MIR-Methode heeft ook als effect dat je lichaam rotzooi eruit gaat gooien en daar kan hij je huid ook voor gebruiken. Zie verder veel gestelde vraag nr. 4.
     Sterkte enne… huisartsen zijn er niet voor niets, he!
     Groetjes, Mireille

 42. Hallo,

  Ik heb eigenlijk nooit last gehad van eczeem. Tot in augustus 2014. Plots begon ik bij mijn wenkbrauwen, neus en hoofdhuid last te krijgen van een rode, schilferende huid… Met m’n darmen heb ik geen problemen. Ik “poep” nog steeds goed en makkelijk. 😉 Al verschillende crèmes geprobeerd, maar niets lijkt te werken…. 🙁

  Ik ben 4 maand geleden begonnen met het toepassen van de MIR-methode, maar helaas… Het eczeem heb ik nog steeds… 🙁

  • Beste Sarah,
   Jee, dat is jammer! Heb je al eens laten onderzoeken of je darmen goed werken? Heb je ook al eens gekeken naar wat je eet en drinkt? Ik vind het lang duren. Misschien een idee om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om te laten uittesten hoe het komt dat je het nog steeds hebt?
   Ik hoop dat het over een paar maanden over mag zijn voor je!
   Veel sterkte!
   Mireille

  • Bij mij werkt BEPANTHEN Eczeem crème goed.
   Verlicht jeuk en roodheid en ondersteunt het huidherstel.ZONDER CORTISONEN !!!!!!!
   Bij het Kruidvat gekocht.
   Succes,
   Marion

 43. Hallo,
  ik vind het leuk te horen welke tips je geeft bij de vele kwaaltjes. Ik doe steeds de 9 stappen, wil dit dan zeggen dat ik steeds voldoe aan het verbeteren van al die kwaaltjes of moet ik dan specifiek maar die paar stappen doen die jij dan zegt?

  • Beste Jeannine,
   Nee, het beste is dat je gewoon de standaard 9 stappen zegt. Ik probeer in een artikel alleen een paar van die stappen uit te leggen, maar het blijft erom gaan dat je ze alle 9 doet.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 44. Beste Mireille,

  Kan ik de MIR-methode ook voor mijn zoontje van 15 maanden doen, ivm zijn eczeem op handjes, polsjes en knieholte? En op wat voor manier kan ik het dan het beste uitvoeren?
  Zelf doe ik de MIR-methode al zo’n half jaar 1 of 2x per dag. Voelt goed!!

  Dank je wel voor al je informatie.

  Groet Maureen

  • Beste Maureen,
   Ja dat kan. Dan aai je je zoontje, terwijl je de 9 stappen zegt. Het maakt bij kinderen niet uit waar je aait. Mag ook op ruggetje of beentjes. De zinnen kun je in gedachten opzeggen. Blijf zien dat bij stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen.’ het vooral gaat om de emoties die in ouders spelen en die kinderen onbewust overnemen. Het zal ervoor zorgen dat het contact tussen jou en je kind hechter wordt.
   Veel geluk! Laat me horen hoe het met hem gaat!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.