Home » Artikelen » De oorzaak van opvliegers en andere overgangsklachten.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

De oorzaak van opvliegers en andere overgangsklachten. — 46 reacties

  • Beste Ans,
   Daar weet ik nog onvoldoende over om over te kunnen schrijven. Via stap 6 van de MIR-Methode wordt de pms wel aangepakt.
   Groetjes, Mireille

  • Als je zoon jou niet bij hem thuis wil ontvangen. Als je zoon zelde of niet komt. 1x in de 3 maanden. Als hij de overhand heeft als hij je waarschijnlijk niet respecteert wat dan…

 1. Ik heb een jaar of 15 geleden gebroken met mijn ouders. Ze heeft mij nooit gewild en gunde me niets. Ik heb jarenlang psychotherapie gehad en hypnotherapie. Ik heb ze vergeven en losgelaten. Het waren hun en mijn lessen. Toch heb ik al jaren last van erge opvliegers.

  • Beste Wilma,
   Zou het nog in de familielijn kunnen liggen? Dat het om een andere vrouw dan je moeder gaat?
   Groetjes, Mireille

 2. Dag mireille, bedankt voor alles wat je doet!! Ik ben 62 jaar en heb nu 14 jaar opvliegers dag en nacht. Voeding, temperratuur, emoties maken geen verschil. Veel pillen en suplementen geprobeerd. Vanaf 28 oktober doe ik mirren 2x per dag. Nog geen resultaat. Mijn moeder is september 2018 overleden. De laatste 7 jaren veel zorg omtrend haar gehad, ben tevreden dat ik het gedaan heb.
  Heb de jaren voordat ik voor haar zorgde nooit het gevoel gehad dat ik met haar kon opschieten, ze was erg bepalend, sterk en zonder klagen mijn zus en mij alleen opgevoed omdat mn vader overleed toen wij 8 en 1 jaar waren. Denk niet dat ze kinderen erg leuk vond. Gewoon door gaan met Mirren? Of kan ik ook nog iets anders doen?

  • Beste Thea,
   Dankjewel voor je ruimhartigheid om zoveel voor haar te zorgen. En nee, niet elke moeder is blij dat ze kinderen heeft… Ja, ga vooral door met MIRren. Je doet het goed zo!
   Groetjes, Mireille

 3. Hoi Mireille,

  Ik ben vanaf mijn 37ste in de overgang, ik ben nu 47 .
  Een week geleden ben ik aan een hormoonkuur begonnen omdat ik er zoveel last van had en daarbij kreeg ik ook een recept mee voor vitamine D en calcium omdat ik nu al last van botontkalking bleek te hebben. Mijn moeder overleed 12 jaar geleden op 56 jarige leeftijd.
  We waren heel erg close en gunde elkaar het allerbeste.
  Dus vraag me af waarom mijn overgang zo heftig moet zijn?
  Groetjes en liefs
  Anita

  • Beste Anita,
   Alsnog gecondoleerd met het verlies van je moeder.
   Meestal zijn de oorzaken voor een pittige overgang veroorzaakt in je jeugd. Dat kan een enkel incident zijn geweest, waardoor er een té close contact of een té afstandelijk contact met je moeder is ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je moeder iets overkomt, dan wil je als kind haar beschermen. Is die drang om te beschermen te groot geweest, dan kan dat de rest van je leven onbewust in je systeem blijven zitten.
   Dus ook al is je moeder al overleden, kunnen er nog dingen zijn die in je onbewuste de oorzaak zijn van sterke overgangsklachten.
   Ik hoop van harte dat het binnenkort minder mag worden voor je!
   Groetjes, Mireille

 4. Graag wil ik reageren op de reactie van Monique.
  Tuurlijk heeft een tafel vier poten en toch is een koe geen tafel. Denkelijk – als wetenschappelijke leek op het gebied van een lichaam – hebben hormonen vast niet alleen maar te maken met de overgangsverschijnselen en spelen andere hormonen waarschijnlijk ook mee in combinatie met je moeder- issues. Dit is zuiver gebaseerd op mijn waarheidsgevoel hoor. Wel gaat de nuancing ook in dit geval op.
  De laatste weken merkte ik dat bij stap Moeder loskoppelen mijn emoties naar mijn moeder stukken minder werden en ook vervaagde haar beeld dat ik had. Mijn gevoelens tov haar veranderden en soms was er naast begrip ook een (heel klein) sprankje van warme gevoelens die ik niet kon plaatsen.
  Los daarvan was me opgevallen dat mijn nog steeds heftige opvliegers (ik ben 66jaar) afzakten. Gelukkig. Jammer genoeg niet altijd toch wel meestal.
  Bedankt Mireille voor dit artikel. Er blijkt in mijn geval zeker een herkenbare link te zijn en ik ben zoooo blij dat ik al behoorlijk wat resultaten boek via diverse ingangen en zeker met de toegankelijke MIR-methode.
  Lieve groet.

 5. Met interesse lees ik het artikel over los komen van je moeder en opvliegers.
  Mijn ervaring hierin is toch iets anders. Bij elke emotie komt de opvlieger. alleen je hebt vaak heel veel emoties waar je niet bij stil staat, zoals:
  “Oh helemaal vergeten dit of dat te doen” “He, laat ik t weer uit mn handen vallen, wat ben ik een sufferd, enz.

  • Beste Joy,
   En als je dat soort gedachtes hebt, is er dan een link te leggen met je moeder’s opvoeding?
   Groetjes, Mireille

 6. Ik heb mijn moeder niet bewust meegemaakt Zij overleed toen ik 2 was.
  Is het dan toch nodig om je los te maken? Dat lijkt me toch niet.Ik heb nooit een stiefmoeder gehad Dus echt zonder moeder opgegroeid.
  Heb wel veel last van nacht zweten en dat ik het onverwachts steeds erg warm heb

  • Beste Madele,
   Ja, in jouw geval is het ook nodig om je los te koppelen. Omdat het kan zijn dat je onbewust snakte naar een liefdevolle moeder. Daar misschien nog altijd diep van binnen naar kan verlangen. Misschien herken je daar iets in?
   Groetjes, Mireille

  • Dag Yvonne
   Dit was voor mij ook een eye-opener.
   13 jaar lang en nu met 65 nog steeds opvliegers.
   Succes met loskoppelen..groetjes marloes

 7. Lieve Mireille, ben ruim 69 jaar en al meer dan 15 jaar ontzettende last van hevige opvliegers,van alles geprobeerd,ook acupunctuur maar niets hielp/helpt. Ik doe al ruim 3 jaar iedere dag de MIR-methode het wordt iets dragelijker, maar is lang niet over. Nu maar 3x per nacht een opvlieger en door de dag en avond heen heel regelmatig weer een! Ik accepteer het nu maar,maar het kost me ontzettend veel energie! Mijn moeder had totaal geen last van de overgang,ze is ruim 7 jaar geleden overleden. Ik ben hooggevoelig en weinig tot geen begrip van mijn man,waar ik 50jaar mee ben getrouwd. Mijn moeder en man waren/zijn dominante persoonlijkheden,waar ik steeds meer en meer last van krijg. Ik weet dat ook jij mij niet kan helpen, maar het even van me af schrijven geeft al wat lucht. Liefdevolle groet,

 8. Dag Mireille graag vertel ik mijn ervaring. Mijn moeder was altijd op mijn vader gericht zo gezegd onderdanig. Ook de relatie moeder dochter was hierdoor verstoord. Onlangs is mijn vader overleden en kreeg ik mijn moeder terug. Bij mijn moeder in de keuken merkte ik op en zei tegen haar Ik heb geen opvliegers meer. Toen legde ik het verband al nu kreeg ik jou bevestiging. Liefs Karin

  • Beste Saskia,
   Het gaat over jou en je eigen moeder. En later gaat het om je kinderen naar jou toe. Doorbreek je het nu, dan zullen je kinderen de overgang makkelijker beleven.
   Groetjes, Mireille

 9. Al jaren doe ik de MIR methode en als ik terugkijk is er al heel veel veranderd. Soms verwaterd het en doe ik het niet of heel weinig. Wat ik merk is dat mijn overgangsklachten sterker aanwezig zijn. Ga ik dan weer met regelmaat Mirren dan wordt het veel minder en is het heel erg afgezwakt. Voor mij is het duidelijk dat het Mirren veel doet. Dankjewel Mireille.

  • Dag Yvonne
   Dit was voor mij ook een eye-opener.
   13 jaar lang en nu met 65 nog steeds opvliegers.
   Succes met loskoppelen..groetjes marloes

 10. Ter info. K heb qbsoluut geen last gehad bij de overgang. K dacht dat het ook kwam door mijn etensstijl. Al 25 jaar geen dierlijke producten. Ben er nu 70. Mijn moeder leeft nog op 98, nog wat eigenzinnig en pienter. ik ga bijna dagelijks langs bij haarcthuis als enige overblijvende dochter. K voel me niet schuldig als ik eens oversla. Woonde ook 20 jaar aan de andere kant van de wereld, daardoor weet ik niet hou zij die overgang beleefde.
  Relaties werken onbewust en ik raad iedereen dan ook aan te Mirren omdat het onbewuste soms traag vrij komt. T kan zo diep zitten. Bedankt Mireille om ons bewust te maken van ons onbewuste.

 11. Beste Mireille,

  Geld dit ook voor mannen. Ik merk namelijk al jaren, ben rond de 50 jaar, dat wanneer mijn vriend zijn moeder bezoekt het impact heeft op zijn ‘mannelijkheid’. Ik ben er zo van overtuigd dat hij losser moet komen te staan van het oordeel van zijn moeder om beter te kunnen functioneren en om geluk toe te laten in zijn leven. Is dit bij mannen ook een kwestie van loskoppelen van de moeder? Heb je dat ook kunnen waarnemen in je spiertesten of geldt dit alleen voor vrouwen?

  • Beste Sara,
   Ja, goed dat je het vraagt! Hetzelfde geldt voor zonen naar hun moeder. Ook hun hormoonstelsel raakt daardoor verstoord.
   Groetjes, Mireille

 12. ik heb eigenlijk maar 1 klacht sinds mijn eierstokken zijn weggenomen en dat is een droge vagina. ik kom sindsdien ook in contact met het thema seksueel misbruik.dit is gebeurd door mijn moeder niet lijfelijk maar wel psychisch bv me verplichten haar binnen te laten als ik in bad of douche was en me laten begluren of ze begon haar vagina te wassen. ze zei ook grove dingen bv je zou daar kanker moeten krijgen ik denk dus dat die klachten hierdoor komen.mijn moeder is dood maar ik wil met MIR-Methode aan het verwerken van dit misbruik werken..

  • Beste Sandra,
   Ja, geef jezelf de gelegenheid om dit in alle rust uit je systeem te krijgen. Is het pittig voor je, zoek dan vooral een keer begeleiding van een MIR-Methode begeleider.
   Sterkte alvast en vooral bevrijding gewenst!
   Groetjes, Mireille

 13. Ik vind het heel apart dat ik meteen in de overgang kwam nadat mijn moeder was overleden. Alsof het dat bij mij in gang zette. Verder geen serieuze klachten, wel wat warm en klam af en toe. Ik kan geen trui meer aan 😉 Maar ook een heel boeiende periode. Leuk artikel, ik zal het MIR-ren weer eens oppakken.

 14. Dag Mireille
  Reeds 18 jaar heb ik last van opvliegers. Echter lang niet zo erg meer als in het begin,maar ze zijn er nog wel. Ik heb gemerkt dat elke keer als ik koffie of een glas wijn heb gedronken het weer erger wordt.
  Wijn werkt het sterkst. Gelukkig drink ik maar een héél enkele keer. Kan er ook niet goed tegen. Bij een half glas begin ik het al te voelen in mijn ogen.
  Ik ben er achter gekomen dat ik in een symbiose heb geleefd met mijn moeder. 7 jaar na haar overlijden is het verbroken en de depressie (van 12 jaar) die daarmee samen bleek te hangen ook. Dit was in 2001. In 2000 zijn de opvliegers begonnen.
  Ik doe al een aantal jaar, met tussenpozen jouw methode.
  Graag ontvang ik een reactie van je.

  • Beste Lise,
   Ja opmerkelijk hoe het loopt dan, he!
   Enne… niemand kan tegen alcohol! En beter het helemaal lekker weg te laten uit je leven.
   Groetjes! Mireille

 15. Dag Mireille, ik vind het loskoppelingsproces een hele uitdaging als je moeder in een rolstoel zit,vasculaire dementie heeft en in een verpleeghuis woont waar niet de optimale zorg is die je als kind wenst. Als mantelzorger vind ik dat ik een stem ben voor mijn moeder en daardoor zijn ons levens niet los van elkaar, hoe graag ik dat ook zou willen en hoeveel stappen ik daar al in heb gezet. Ik heb dan nl. mijn ogen te sluiten en dat kan ik ook niet. Je verhaal geeft mij zeker inzicht, dank je wel.

 16. Wat een eye opener, Mireille! Ik heb bijzonder lang vastgezeten aan een zeer dominante moeder, die in 2017 euthanasie liet plegen. Op mijn 38e menstrueerde ik niet meer. Ik had helemaal geen overgangsklachten, al die jaren niet (ik ben nu bijna 65). Toen mijn moeder overleden was voelde ik mij als bevrijd, eindelijk mijn eigen leven kunnen gaan leiden! Het rare is, dat sindsdien ook de overgangsklachten begonnen, zeer heftig, zelfs met een niet goed functionerende schildklier, waarvor ik medicijnen moet slikken, terwijl ik anti medicatie ben!

  • Ik ben opgevoed door een narcistische moeder,die heeft mijn hele jeugd verziekt met haar claimende gedrag!Ik ben gebruikt en misbruikt door haar! Ik heb nu, gelukkig, geen contact meer met haar en ook bijna geen last van de overgang! Die ene opvlieger af en toe neem ik voor lief.

  • Inderdaad Mireille wat een openbaring.
   Ik had een hele goede band met mijn moeder en een verschrikkelijke overgang.op mijn 5oste kreeg ik anti depressiva die ik na 20 jaar nog steeds slik. Ik voelde mijn toen een stuk beter. Blijkt wel een kwaaltje aan de vrouwelijke kant van de familie te zijn.
   Mijn moeder werd op haar 52ste depressief,dat is nooit meer echt goedgekomen.
   Ze was zeer gesloten en al jong weduwe.
   Ik heb gevoeld dat ik nog tot mijn 53ste door de esoterische navelstreng met haar was verboden.
   Ik heb zelf gevoeld toen die op een zeker moment werd doorgeknipt.Mijn moeder was toen al dement.
   Ik ging elke week vanuit Baarn naar haar toe in Hoogezand.
   Vroeger had ik altijd last van heimwee toen ze nog leefde. Toen ze overleden was is die heimwee ook weggegaan.
   Ik kijk met veel plezier terug op haar, ik was dol op haar. Ze heeft alles voor me overgehad. Ik ben enig kind.
   Ik doe al bijna 2 jaar de MIR methode en blijf ermee door gaan.

  • Dit vind ik vreemd!
   Mireille , je hebt het duidelijk alleen over “Je moeder”, in de methode geef je aan dat het loskoppen van moeder niet alleen je moeder betreft.
   Zelf ben ik 75 jaar en nog dagelijks in de avond en nacht last van opvliegers, kan me niet voorstellen dat dat ook maar iets te maken heeft met mijn moeder.
   Ik ben nu al 2 maanden trouw bezig met jouw methode, vooral.voor jarenlange jeukklachten zonder zichtbare kenmerken.
   Ik ga toch nog maar even door.

   • Beste An,
    Het zou kunnen in de manier waarop ze jou heeft behandeld toen je jonger was. En het zou inderdaad ook de invloed van een andere vrouw kunnen zijn. Meestal gaat het om de moederband.
    Fijn dat je het nog even wilt verder doen.
    Groetjes, Mireille

 17. Ik vind dit artikel erg kort door de bocht en eerlijk gezegd erger ik me aan de stelligheid waarmee wordt beweerd dat de mate van overgangsklachten afhankelijk is van wel of niet losgekoppeld zijn van je moeder. De stelling is op geen enkel onderzoek gebaseerd.
  Vaak is het zo dat als je moeder een makkelijke overgang heeft gehad en ook het tijdstip waarop, dit ook zo gaat bij de dochter(s), maar ook dat is niet standaard..
  Ikzelf had geen goede band met mijn moeder door omstandigheden, maar een probleemloze overgang.

  • Beste Monique,
   Kan ik me voorstellen. Het is gebaseerd op de ervaringen die ik in mijn praktijk had. Dankjewel voor de nuancering.
   Groetjes, Mireille

   • Monique’s reactie onderschrijf ik van harte – ik had geen intieme band met mijn moeder, maar later kwam het helemaal goed door haar Alzheimer (gek genoeg was die een zegen). Maar waar zij een vrij makkelijke, korte overgang had sleept die van mij nu al tien jaar. Ik vermoed hele andere oorzaken.

    • Beste Vera,
     Je zou het een keer kunnen laten uittesten door een MIR-Methode begeleider als je wilt. Het zou ook nog kunnen samenhangen met een andere vrouw, familie van je moeder. ‘Moeder loskoppelen’ staat ook altijd voor het loskoppelen van andere vrouwen.
     Hoop dat de klachten minder mogen worden.
     Groetjes, Mireille

 18. Hallo Mireille,

  Ik heb al meer dan 8 jaar erg last van opvliegers en veelvuldig wakker worden ‘s nachts, waardoor ik erg uitgeput ben. Ik heb een goede band met mijn moeder. Ik doe bijna 3 jaar de MIR-Methode en heb al 2 keer een MIR-Methode op Maat laten doen.
  Dus dacht ik dat de mir mij hierbij niet kon helpen.
  Een vrouw met paranormale gaven zegt dat het komt door negatieve entiteiten die bij sommige mensen klachten veroorzaken. Zij kan die wegnemen, maar er komen altijd opnieuw entiteiten bij me binnen. Wat denk jij hiervan?
  In je tekst lees ik toch 1 iets dat van toepassing is bij me: je hebt nooit energie, je moeder altijd.
  Zou het enkel hieraan liggen?
  Dank voor je mooie gratis methode. Mijn kalknagels bijv zijn aan het uitgroeien. Joepie!
  Groetjes

 19. Hoor je elke week bij je moeder op bezoek te gaan en voor haar te zorgen? Ze vind namelijk dat we voor haar moeten zorgen. Ze is 82 jaar en ze kan nog redelijk goed. Ik kan niet zo goed overweg met mijn moeder en ik kom altijd gespannen van haar terug. De medische zorg is zo goed, mensen worden steeds ouder met toch steeds meer beperkingen. Is het onze taak om voor onze ouders te zorgen en dat ze niet eenzaam zijn? Ook al ben je er eigenlijk helemaal klaar mee?

  • Hoi Leah,

   Het gaat erom of je het wilt doen. Je kunt niet goed met haar overweg en daar zit dus het probleem, je bent er klaar mee zeg je. Ik herken dit maar al te goed. Mijn antwoord is dus nee. Je mag voor jezelf kiezen, voor je eigen geluk. Ouders zetten hun kinderen op de wereld maar ik vind niet dat ze daardoor continue aandacht en zorg mogen afdwingen. Ik doe dat ook niet bij mijn eigen kinderen, ze mogen en ik vind zelf moeten hun eigen leven leiden op de manier zoals zij dat willen. Als de verstandhouding goed is, komen ze graag bij hun ouders en hebben ze ook iets voor hun over.

  • Beste Leah,
   ik vind niet dat het alleen onze taak is om voor onze ouders te zorgen. Vooral als je niet zo´n goede relatie hebt met elkaar..

   Wel is het een uitdaging en een kans ( nu ze er nog is ) om je zelf zo te ontwikkelen dat je geen spanning meer hebt bij het bezoeken.
   Nu we volwassen zijn kunnen we onszelf alles geven wat we niet van hen gekregen hebben, en hen zien als ook gewoon menselijk, dus met tekortkomingen.. Dus ik zou zeggen, bezoek haar zoveel als jij zelf aan kan zonder verwachtingen… MIR-Methode met stap 0 moeder loskoppelen ? om extra los te laten? groeten van Marjolijn, met ook niet zo´n goede moeder-band.

 20. Ik ben 50 jaar en ik vind het erg moeilijk om los te komen van mijn moeder. Ik heb altijd het gevoel dat ik niet voldoe. Ze vind dat we voor haar moeten zorgen en ze is erg jaloers als we dingen zonder haar doen. Ik voel me altijd tekort doen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.