Home » Artikelen » 7. Huidproblemen? Hoe vaak poep je per week?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

7. Huidproblemen? Hoe vaak poep je per week? — 75 reacties

 1. Beste Mireille,
  Als ik de MIR-Methode niet doe ga ik slecht naar het toilet. Indien ik het elke dag doe ga ik ook elke dag. Heel blij mee.
  Gr Dimphna

 2. Ik deed in de zomer actief de MIR-Methode en kreeg blaasontsteking, heeft 4 maanden geduurd voordat dit overging en uiteindelijk veel antibiotica, die ik met tegenzin innam natuurlijk, maar uiteindelijk na de 4e kuur was het weg. Maar ik had eerst een maand geprobeerd zonder kuren, omdat ik dit zag als effect van de MIR-Methode en loslating van dingen. Heb ik hier goed aan gedaan?

  Ik doe nog steeds de MIR-Methode omdat ik best nog wel veel te helen, met name op emotioneel gebied.
  Heb altijd vertrouwen er in dat het goed is.

  • Ik ben al bekend met Dr Hamer en zit momenteel voor de zoveelste keer in een genezingsproces. Ik geloof ook echt dat dit proces (bij mij althans) gaat in ‘lagen’. Dus het heeft zich al vaak herhaalt, maar is iedere keer anders en diepere heling of zo. De jeuk is momenteel weer immens. Kan de MIR Methode hierbij ‘verzachting’ geven? Want sowieso is deze ‘jeuk fase’ goed omdat het met de genezing is. Dus…Dan betekent dat toch ergens dat het er moét zijn…? Maar het is nu weeral een maand en het is vrij verschrikkelijk om te doorstaan.

 3. Hallo ik doe nu enkele weken de MIR-Methode. Kreeg na ongeveer 2 weken behoorlijk jeuk in hals, keel en onderkaak. Ging gelukkig na enkele dagen weer weg maar nu is ‘t weer terug. Heb behoorlijk jeuk maar er is geen huiduitslag te zien en ‘t brandt soms behoorlijk. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Ik doe elke morgen en avond de MIR-Methode. Met veel belangstelling zie je uw antwoord tegemoet. Groetjes Gerda

 4. Voedingsvezels leveren weinig calorieën en veel gezondheidswaarde. Ze dragen mede bij aan een goede darmwerking en aan een goede darminhoud: Met allerlei gunstige neveneffecten, zoals dat ze de honger mede stillen, de calorische waarde verlagen, het cholesterol gehalte verlagen, het bloedsuikergehalte meer stabiliseren, minder kans op obstipatie en minder kans op diarree. Uit onderzoek blijkt dat we veel te weinig voedingsvezels eten.

 5. Beste Mireille,

  Sinds 2 weken doe ik weer de MIR-methode, ik merk dat ik heel veel eet. Ik eet veel meer dan normaal, nog nooit heb ik zo’n grote drang naar voedsel gehad. Ik ben in ieder geval niet zwanger.
  Zou dit iets te maken kunnen hebben met de MIR-methode, zou u hier iets meer uitleg over kunnen geven.

  Groetjes,

  Anna

 6. Hallo Mireille,

  Ik had vaak last van een prikkelbare darm totdat ik met behulp van het fodmap dieet (o.a. Martini ziekenhuis Groningen en facebookpagina) erachter kwam niet goed tegen tarwe te kunnen. het fodmap dieet doe je tijdelijk maar niet of weinig tarwe eten moet ik denk ik, mijn leven lang doen. Ik had last van verstopping (1x in de 2 a 3 dagen), buikpijn, was altijd moe, mijn nagels scheurden zo af, etc. Een te veel aan lactose bezorgt me juist buikpijn en dunne(re) ontlasting. Wat me het meest verbaasde was dat bij meerdere mensen met een prikkelbare darm, de blindedarm was verwijderd en/of een operatie aan de galblaas. Die lijkt nu toch een functie te hebben. Weet jij hier meer over te vertellen?

  • Beste Renee,
   Ik weet daar niet veel meer over te vertellen. Alleen dat de blinde darm een belangrijke functie heeft in ons immuunsysteem en we het liever in ons lichaam houden, net als de galblaas. Het lichaam zit heel vernuftig in elkaar en niets is er zomaar.
   Ben wel blij met je ontdekking en dat je er zo van opgeknapt bent!
   Groetjes, Mireille

 7. Hallo Mireille,

  Verhelderend dit artikel, dankjewel.
  Een van mijn dochters is geboren met ichtyosis, lijkt enigszins op psoriasis. De huid vervelt dan veel vaker dan gemiddeld. Deze dochter lijkt aardig met deze huidproblemen te kunnen leven. Echter, ze heeft last van ontlastingsproblemen zoals jij hierboven beschrijft. Ze is inmiddels 25, te zwaar, weet niet wat ze met haar leven wil, kan slecht tegen verandering en is helemaal zat van alle ‘goedbedoelde’ adviezen.
  Misschien heb je nog een tip wat het betekent dat ze deze aandoening bij haar geboorte al had.
  Bedankt alvast.
  Hartelijke groeten,
  Caroline

  • Beste Caroline,
   Ik heb het liefst dat je het een keer voorlegt aan een MIR-Methode begeleider, maar ik kan me voorstellen dat je dochter daar ook geen zin meer in heeft, met alle begrip! Wat de oorzaak zou kunnen zijn: als er verstoppingsproblemen zijn, veroorzaakt door de dikke darmmeridiaan, dan kan dat komen door angst. Angst voor het onbekende en/of angst voor de toekomst. Mensen die met een bepaalde taak geboren worden of die spanning of angst tijdens de geboorte hebben, kunnen dit soort angsten gaan voelen, waardoor uiteindelijk de dikke darm zelf ‘verstrakt’/’verstijft’. Dat zou dan uiteindelijk tot huidaandoeningen kunnen leiden, zelfs ichtyose.
   Ik hoop voor haar dat ze iemand mag treffen die haar werkelijk kan helpen. Huidaandoeningen zijn zó naar…
   Sterkte voor haar!
   Groetjes, Mireille

   • Dankjewel voor je steun, Mireille. Die angst klopt wel. Ze heeft de energie van een elfje in een reuzenlijf, dat is heel spannend voor haar. Ik stuur mijn kinderen regelmatig jouw artikelen door. Wie weet pakt ze daar wat dingen uit op.

    Veel succes en plezier met dit mooie werk.

    Liefs en groetjes, Caroline

 8. Microbioom de ontdekking van de laatste jaren. Vezelrijk eten dus start met onbewerkt voedsel en plantaardig en de ontlasting zal veel vlotter gaan. Hier is ook wel het boek “De mooie voedselmachine” ideaal leesvoer, Guilia Enders schreef dit boek omdat zij zoveel last had van haar huid. K zou ook iedereen die problemen heeft met het darmstelsel ten zeerste aanraden te gaan wandelen, stappen en bewegen op allerlei wijze vooral in de natuur.grts Diana.

 9. Hallo Mireille,

  Mijn kleindochtertje van 2,5 jaar poept 1 keer in de 7 dagen, ze heeft er veel last van vooral,op het moment dat ze moet poepen heel angstig en veel huilen. Mijn dochter heeft alles al geprobeerd maar het blijft hetzelfde. Dit probleem is al vanaf dat ze 8 maand is.ik doe de MIR methode standaard kan ik haar op afstand helpen.
  Warme groet,
  Dolly

  • Beste Dolly,
   Laat de moeder een keer een afspraak maken bij een MIR-Methode begeleider. Die kan werken aan de oorzaak van de angst, en aan de verstopping. Het heeft waarschijnlijk veel te maken met de dikke darmmeridiaan, maar dat zal de begeleider wel duidelijk maken. Er staat een uitleg over de dikke darmmeridiaan op de Be the MIRror-website, deel 4 van de meridianencursus.
   Veel sterkte en ik hoop dat het binnenkort minder mag worden!
   Groetjes, Mireille

 10. Hallo Mireille of anderen,
  Heb je ook ervaring met mensen die de ziekte van Crohn (lichte mate)
  hebben? Mijn dochter is 30 jaar.

  gr. Sandra

  • Beste Sandra,
   We hebben wel meldingen van mensen van wie de klachten minder worden. En 1 keer een bericht van een mevrouw uit Vlaanderen die helemaal van de ziekte van Crohn af was, inclusief 2 keer een nacontrole door haar specialist. Ze had de MIR-Methode ruim een jaar gedaan. Dat bijzondere verhaal hebben we helaas niet op papier, omdat ik na afloop van de lezing niet om de naam van die vrouw heb gevraagd… meer er is wel hoop. Misschien dat ze het een keer wil proberen?
   Groetjes, Mireille

 11. Dag Mireille, in je stukje Lees ik over de controle los laten, dat in verbinding kan staan met je darmen. Ik ben momenteel 39+2 zwanger en ben nogal een controlefreak. Ik merk ook dat ik tijdens mijn zwangerschap veel verstopt zit. Ik ben al enige tijd geleden gestopt met mirren omdat ik dacht dat het goed ging maar als ik dit artikel weer zo lees denk ik dat het toch weer goed is om te beginnen. Is het nog verstandig om in deze fase van mijn zwangerschap te beginnen met mirren? Het kan ook zo zijn dat je afvalstoffen uitscheidt en is dat dan juist niet schadelijk voor het kindje? Qua controle en het loslaten opzich zal ik er zeker goed aan doen. Ik denk ook dat het één van de grootste redenen is dat mijn bevalling niet begint en mijn angst is dat deze opgewekt moet worden.. Ik hoor graag van je.

  • Beste Kiki,
   Ja, je kunt altijd in elk moment van de zwangerschap de MIR-Methode weer oppakken. Graag zelfs! Want je gaat door hele processen heen als zwangere vrouw. En je nadert natuurlijk ook de bevalling en daar kan de MIR-Methode je ook bij helpen. Bijvoorbeeld om onnodige zorgen en behoefte aan controle los te laten. Hoe meer je kunt ontspannen tijdens de bevalling, hoe beter! Kindjes bepalen overigens vooral zelf wanneer ze willen komen. Met de MIR-Methode kun je het kindje eveneens al geruststellen doordat jij meer ontspant. Ga na de bevalling ook zeker nog door met de MIR-Methode, want dan herstel je sneller.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 12. Ik zit met een klein probleem. Wat kan je eraan doen om 2a3 per week naar het toilet te gaan ik moet nu elke dag naar de grote toilet gaan dus ik verteer veel wat ik vandaag op heb moet er morgen vroeg weer uit. En ik wil graag bij komen in gewicht maar als je elke dag moet kan je toch moeilijk aankomen
  dankjewel

  • Beste Han,
   Op zich is het heel normaal als je elke dag naar het toilet kan, maar zo te lezen ben je er niet blij mee, vanwege je gewicht. Het heeft niets te maken met naar het toilet gaan, maar het heeft te maken met hoeveel vetten je opslaat in je lichaam. Het kan goed zijn dat je darmen onvoldoende voeding opnemen uit je eten. Misschien komt het doordat je te ongezond eet, of doordat je darmen niet goed werken. Je kunt het altijd een keer laten controleren door een huisarts. Heb je bijvoorbeeld poep dat blijft drijven, dan kan het zijn dat er nog teveel vet in je poep zit en je galblaas niet goed genoeg werkt.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Hee Mireille… lpng time no see 🙂
    Ik schrik een beetje van je laatste zin, want poep blijft toch altijd drijven?!
    De mijne in ieder geval wel: en ik moet zeker 1 tot 2 x per dag…soms wel 3 en kom inderdaad nauwelijks aan. Ik eet wel heel gezond (weinig vet, suiker, zout, rook en drink niet) en ben zelden ziek!
    Moet ik nu naar mijn galblaas laten kijken?

    Liefs, Denise

    • Beste Denise,
     Ik zou zeker even op onderzoek gaan op internet en deze vraag voorleggen aan je huisarts. Je weet maar nooit en het kan je mogelijk verbetering in je spijsvertering geven!
     Ik duim voor je op meer inzicht en een goede gezondheid!
     Groetjes, Mireille

    • Hallo Denise,

     Het is helaas een misvatting dat weinig vet eten gezond zou zijn, we hebben juist vet nodig. Suiker maakt dik, vet echter niet. Zorg wel dat je de goeie vetten binnenkrijgt.
     Kijk ook eens op ahealthylife.nl of mercola.com

     Succes met mirren.

     Groetjes,
     Richard

 13. Hoi Mireille,
  Ik volg nu 4 weken de MIR-Methode.
  Had de afgelopen week 4 dagen diarree en nu kan ik ineens al 2 dagen niet naar het toilet.
  Is dit normaal?
  Groetjes,
  Han

  • Beste Han,
   Ja, dat is heel logisch. Wanneer je een aantal dagen diarree had, zijn je darmen leeg. Het duurt dan even voordat er weer nieuwe ontlasting komt. Als je anti-diarree middelen hebt gebruikt, kan dat ook de oorzaak zijn. Goed water blijven drinken.
   Groetjes, Mireille

 14. Hallo graag wil ik weten waar mijn enorme buik vandaan komt, waarschijnlijk stress… Maar hoe kom ik er vanaf?!?
  Ik schaam me zo omdat ik dagelijks de vraag krijg of ik zwanger ben terwijl wij al anderhalf jaar bezig zijn en en miskraam hebben gehad. Dus extra pijnlijk..
  Mijn buik is stressoorzaak nummer 1 waardoor ik vaak thuis blijf…

  • Beste Lin,
   Ben je al begonnen met de MIR-Methode? En hoe vaak kun je naar de wc? Je kunt naar je huisarts om het te bespreken. Of naar een MIR-Methode begeleider gaan.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Lin,
   Ik had dezelfde symptomen en zwanger worden lukte niet. Ik bleek endometriose te hebben. Een (makkelijke) operatie heeft geholpen. Misschien kan dat ook een oorzaak zijn. Nu heb ik 3 kinderen!
   Groetjes.

 15. Ik heb een keer Mir methode gedaan met vooraf gezegd te hebben “mijn darmen leeg maken”en paar dagen later ging ik naar de wc en ik heb echt mijn darmen helemaal leeg gemaakt een pot vol echt een berg zoveel had ik nog nooit gezien. Het ging wel gepaard met zweten en me helemaal niet lekker voelen, maar toen ik klaar was voelde ik met helemaal weer goed. Ik ga nu weer dagelijks naar de wc.

 16. HELLO MIREILLE IK HEB LAST VAN JEUK AAN DE ANUS OOK IN DE NACHT EN MOET OOK VEEL WINDEN LATEN WAT KAN DE OORZAAK HIERVAN ZIJN

  • Beste Roger,
   De winderigheid kan ontstaan door niet goed functionerende darmbacteriën, bijvoorbeeld door teveel antibioticagebruik. Anusjeuk is voor mij ook nog een puzzel. Ik heb een aantal cliënten die daar last van hebben en het enige waar ik bij kan komen, is dat ze allen gevoelige mensen zijn, maar dat ze die gevoeligheid niet ‘omarmen’, niet willen zien. Dit is nog een beetje vaag, ben ik me bewust, en ik puzzel er nog op verder. Wanneer ik zeker ben van mijn zaak, zal ik er een keer een artikel over schrijven.
   Hartelijke groetjes en sterkte!
   Mireille

   • Anusjeuk altijd last van bij moeilijke stoelgang…net of je nog niet helemaal klaar was rn ook blijft afvegen. 3 kleine hoeveelheden ontlasting verder is de jeuk weer over tot de volgende moeilijke poep beurt. ..
    Hangt bij mij veel samen met hormonen ook. Rond menstruatie geen probleem met ontlasting. Maar rond eisprong helemaal gek!
    Daarna meestal ook vag.infectie (schijnt ook vanuit darmen te komen )
    Pil helpt bij infectie maar maakt stoelgang weer problematischer
    Misschien als je die gebruikt eens proberen om daar een tijdje mee te stoppen en de verandering in je lijf te voelen?

    • Beste Wietske,
     Hee, wat interessant. Kan je me een bron vertellen waar je deze informatie gelezen of gehoord hebt?
     Groetjes, Mireille

     • Hallo Mireille
      Ik heb alleen praktijk voorbeelden,een familielid maakte mij er op attent.
      Bij het eten van varkensvlees had hij jeuk aan de anus en ik had er ook last van bij het eten van varkensvlees,ik ben
      ik ben gestop met het eten van varkensvlees,en geen jeuk meer.

      Groetjes,Wietske

      • Beste Wietske,
       Nou, dat geeft toch te denken! Ik hoop dat meer mensen met jeuk aan de anus het willen proberen! Dankjewel voor het vertellen!
       Groetjes, Mireille

 17. Donderdag bij een lezing van jou in Veldhoven geweest geweldig ! Niet normaal wat er allemaal op mijn pad komt ! ik gaf vrijdag iemand jou kaartje . Ze nam me in vertrouwen terwijl we staan te praten voelde ik zoveel energie om me heen zij ook . Het is heel bijzonder ik ga hier veel goede dingen mee doen met mezelf en voor andere . Geweldig dank je wel !!! marionX

  • Beste Marion,
   Wat bijzonder en wat fijn om te horen!
   Dat het jullie beide veel goed mag doen!
   Groetjes, Mireille Mettes

 18. Hoi mireille
  Ik ben nu 3 weken bezig ! De eerste 2 weken alleen 5-7 en nu ben ik een week met alle 9 bezig, zat in een zware depressie, waar ik nu uit ben ! Heerlijk…..
  Maar na een dag of 3 met de 9 stappen loop ik helemaal leeg ! Prachtig hoe dat werkt alle shit eruit ! Maar nu vraag ik me wel af, kan ik dat ook op een iets mildere manier doen, hoef nu niet te gaan wandelen of zo ! Kan het absoluut niet ophouden !
  En is het normaal dat dat zo heftig werkt ?
  Liefs Ria

  • Ha Ria,
   Ja, dat kan zeker. Zorg dat je genoeg blijft drinken en eet misschien wat beschuitjes. Het moet er wel uit, maar hoeft niet langer dan een dag of 5 te gaan duren. Volgens de huisartsenpost mag het maximaal 2 weken duren.
   Sterkte en dat je er maar flink van mag opknappen!
   Groetjes, Mireille Mettes

 19. Mijn ervaring is dat als ik gespannen ben en er veel in mijn leven gebeurt dat mijn ontlasting juist dun wordt. Is dit een reactie van je lichaam??? Ik doe als sinds januari 2x per dag de MIR-Methode en vindt het geweldig!!!!
  Bedankt dat je in mijn leven bent gekomen!!!!!

  • Beste Miriam,
   Ja, dat is inderdaad een reactie van je lichaam. Het kan goed zijn dat je lichaam de spanning eruit wil gooien, of een schoonmaak wil bewerkstelligen. Of je darmen raken te gespannen, waardoor vocht minder goed wordt opgenomen en de ontlasting te dun blijft. Houd het in de gaten en kijk hoe je verandert in het omgaan met spanning!
   Ik wens je veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 20. Ik wil even iets vragen. Mijn zoon gaat een paar keer per dag naar het toilet en het is smeuïg. Nu wil hij weten of dat normaal is. Zijn darmen rommelen altijd

  • Beste Marianne,
   Nee, het klinkt niet goed. Poep moet stevig zijn en bruin van kleur. Het is een idee om het uit te laten zoeken. Misschien via de huisarts, misschien de MIR-Methode proberen. En kijken wat hij allemaal eet op een dag. Geluid in de darmen is op zich wel normaal.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Beste Mireille,
    Ik ben 70 jaar en heb, sinds ik me dat herinner, altijd brijige ontlasting gehad, die soms drijft, soms niet. Ik voel me prima, niet te dik, niet te mager, geen huidproblemen. Brijige ontlasting hoort gewoon bij mij. Ik doe al jaren de MIR-methode en dat heeft geen invloed op mijn stoelgang.
    Je uitspraak: ‘poep moet stevig zijn’ vind ik dan ook erg kort door de bocht. Als je klachten hebt en je poep niet stevig is, zou dat een indicatie kunnen zijn dat er iets aan de hand is. Daarmee zou je naar de huisarts kunnen gaan. Brijige ontlasting is voor sommige mensen een normaal patroon. Dit lijkt me een wat genuanceerdere uitspraak.
    Groetjes,
    Ottoline

    • Beste Ottoline,
     Okee, fijn dat het bij jou goed voelt. Misschien moet ik het nuanceren. Dankjewel voor jouw ervaringen. Ik ga er nog even over puzzelen, omdat het me nog niet los laat, dat feit of overtuiging dat ontlasting stevig moet zijn. Maar misschien heb ik geen gelijk. Ik ga zoeken, lezen, navragen, dankjewel!
     Groetjes, Mireille

 21. Wat houd een geblokkeerde dikke darm in???
  Ik heb namelijk, alleen, in najaar/winter last van exzeemachtige rode vlekjes op rug van de hand ten hoogte vanmiddel en wijsvinger, wat soms wel eens behoorlijk jeukt…zou dat een verband kunnen zijn???

  • Beste Fiona,
   Ja, dat zou kunnen, omdat de dikke darmmeridiaan inderdaad door de wijsvinger loopt. Het kan zijn dat er emoties spelen, zoals schuldgevoelens, of niet los kunnen laten, of teveel behoefte aan conctrole. De dikke darmmeridiaan heeft veel effect op de huid, dus misschien vanwege de kou dat je het dan sterker merkt.
   Ik hoop dat het minder voor je gaat worden!
   Groetjes,
   Mireille Mettes

 22. Beste Marjorie,

  De 9 stappen van de MIR-Methode zijn echt voor alle leeftijden bestemd en geschikt, van nul tot honderd-plus 🙂
  Misschien kun je samen met haar de zinnen zeggen terwijl zij haar eigen handje aait, of de tekst voor haar uitprinten zodat ze de zinnen kan oplezen?
  Het maakt niet uit als zij niet helemaal snapt wat de zinnen betekenen of omvatten, haar onbewuste zal het moeiteloos oppakken en het zal sowieso werken!
  Heel veel succes, samen met je dochter!
  Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

  Marja Kikstra
  MIR-Methode begeleider in Enschede
  Persoonlijk protocol voor mens en dier; op afspraak en via
  Skype, telefoon, emailbegeleiding
  http://www.erevna.nl

 23. Hai Mireille , ik sta er echt van te kijken en vind het onbegrijpelijk als ik lees dat de mir zo snel helpt bij velen terwijl de problemen van jarenlange aard zijn. Ik doe de mir nu ruim 4 maanden trouw 2 x p/d, en nog slaap ik heel slecht en heb ik last van obstipatie, het gaat goed als ik dagelijks lijn,chia en hennepzaad eet, doe ik het 2dagen niet dan heb ik weer last van obstipatie. Ik blijf de mir trouw doen, want ik merk dat ik op andere vlakken er wel veel baat bij heb, kennelijk heeft mijn lichaam veel werk te doen….een hoop oud zeer op te ruimen. Nogmaals dank voor de MIR, deze is briljant. Groetjes nadine

  • Hai Nadine,
   wat fijn dat je op veel vlakken al verbetering merkt. Je lichaam is hard aan het werk. Je kan doorgaan met de stappen totdat je vrij van klachten bent.
   Mocht de behoefte ontstaan om op een andere manier wat dieper te werken op verschillende klachten dat kan je een begeleider consulteren, deze kan samen met jou onderliggende emoties opsporen en jullie kunnen meteen aan het werk, zodat je wellicht soepeler door het proces kan gaan.
   Vriendelijke en ondersteunende groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   Persoonlijk Protocol na afspraak via
   Telefoon, Skype en email ondersteuning
   http://www.terra-mater.nl

 24. Hallo Mireille,

  ik zit met een dikke darm , die dubbel zo lang is als normaal. Ben van kinds af aan altijd geobstipeerd geweest. Heb van alles geprobeerd zonder blijvende resultaten.. alle dagen 20km stappen is het enihe wat helpt, maar datvhou je niet vol.
  Na een weekje mir was de obstipatie verdwenen, nu na 4 weken nog altijd weg.
  Is het mogelijk dat vroegere prblemen terug de kop opsteken en verdwijnen die als ik verder ga met mirren.

  dank je voor deze eenvoudige methode,
  mieke

  • Hai Mieke,

   Wat fantastisch dat je je obstipatie kwijt bent, wat fantastisch!
   Ja, het kan zijn dat je met terugwerkende kracht door oude klachten heen gaat en meestal verdwijnen die als je doorgaat met de MIR-Methode. Ga gerust door zolang je klachten hebt.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 25. Hallo Mireille,

  Ik doe de MIR-Methode nu 5 maanden en de reuma die ik 5 jaar gehad heb is nu weg, dus ook de medicijnen die ik gebruikt heb. 2 maanden geleden kreeg ik echter hele droge huiduitslag,op mijn onderarmen,handpalmen en onderbenen, die soms flink jeukt, en een hele droge mond. Het breidt zich flink uit. Ik wil liever niet naar de dokter en blijf de MIR-Methode nog steeds doen. Ik drink veel water om de afvalstoffen af te voeren.Ik wil je héél erg bedanken voor de prachtige hulp die je aanbiedt met de MIR.

  Lieve groet Marie-José

 26. Sinds ik Aloë Vera Drink gebruik, heb ik bijna dagelijks ontlasting. Voorheen was het 1 x per 5 dagen, waar ik trouwens geen last van had. Ik wilde alleen de afvalstoffen niet te lang in mijn lichaam houden.
  (20 ml 1/2 uur vóór het ontbijt. Te koop bij De Tuinen of bij een natuurwinkel. Verpakking 500ml of 1000ml. Gewoon of met cranberry smaak. Deze laatste smaak vind ik zelf heerlijk)

 27. Ik heb last van verstoppingsdiarree.
  Het is bij mij chronisch.
  Nu heb ik een kookboek gekocht “Weten van (h)eerlijk eten”. Van Rineke Dijkinga.
  Dat helpt me enorm.
  Toch heb ik soms nog wel last van diarree, dus verstoppingsdiarree, dus er moet nog iets gebeuren.
  Ik ga weer de MIR methode doen en ervaren of het helpt.De help mailtjes wil ik graag uitproberen Groetjes Emilie

  • Ha Emilie,

   Ik wens je heel veel succes en hoop dat het uiteindelijk minder mag worden of zelfs over mag gaan.

   Sterkte en succes!
   Mireille Mettes

 28. Ik heb minimaal 2x daags ontlasting. Toch heb ik heel veel last v.jeuk rondom de anus, vooral na wassen en toiletbezoek. Ik heb wel last van huidflapjes in dat gebied. Zalf helpt eventjes maar de jeuk verdwijnt niet en vooral ‘snachts is het erg lastig. Wat kan ik doen? Ik heb de Mirmethode een hele tijd gelden al 4 weken gedaan en sindsdien doe ik hem meestal nog 1x per week.

  • Beste Toos,

   Het lijkt met het beste als je een afspraak maakt bij een MIR-Methode begeleider om uit te laten zoeken waar precies de oorzaak ligt. Je hebt zelf al heel veel voorwerk gedaan door de MIR-Methode zo lang te doen. Nu kun je het beste rechtstreeks de oorzaak aanpakken, zodat je niet nog langer met deze klacht blijft rondlopen.

   Veel sterkte in de tussentijd!
   Mireille Mettes

  • Hai Karin,

   Kijk ‘s op de homepage. Dan helemaal rechts kijken bij ‘Meld je aan voor onze Nieuwsbrief.’ Je kunt ook bij ‘Contact’ kijken. Dat is misschien makkelijker.

   Succes!
   Mireille

 29. Hoi Mireille,

  Mijn dochter heft precies zo’n probleem en bij mij is dat juist het tegenovergestelde – 3x per dag en ik word geen gram slanker.

  Groetjes,
  Gonny

  • Beste Gonny,

   Ja, te vaak naar de wc gaan, is een heel ander verhaal. Het kan dan heel goed zijn dat er teveel voedingsstoffen worden afgevoerd, die niet worden opgenomen door je cellen. Dan hebben je cellen te weinig brandstof (denk aan kooltjes) om je voeding te gebruiken (verbranden). Je hebt energie nodig om te kunnen afvallen en is die energie niet in je cellen, dan kan dat de oorzaak zijn dat het niet lukt.

   Heb je de MIR-Methode al ‘s geprobeerd? Je kunt 4 weken gratis begeleidingsmailtjes krijgen. Zie de homepage.
   Groetjes! Mireille Mettes

 30. Hoi Mireille,

  Het leek wel of deze tekst precies op mij van toepassing was, wat ik hier las klopt precies met wat ik allemaal heb. Al ik denk wel 10 jaar eczeem op mijn hoofd, waar ik nu voor bij een antroposofische arts loop en daar steeds druppels en gelei zalf krijg. Ook gebruik ik al speciale shampoo van de huisarts, maar weg gaan doet het niet. Het word minder maar, soms laait het weer op, waardoor mijn hoofdhuid vuurrood word en bijhoorlijk pijnlijk. Ik schaam mij er ook voor, en heb het idee dat een ieder die achter mij staat het zo kan zien, dit is niet zo volgens mijn man. In de zon moet ik een petje op anders verbrand het. Ik word er echt waar radeloos van, en zou ik heel graag willen dat het weggaat. Maar hoe? Ook heb ik een spastische darm, komt het daar van. De MIR-Methode helpt die er echt voor? En ik zeg de zinnen dan hard op voor met mijn ogen dicht meestal in onze slaapkamer, waar ik dan alleen ben. Moet ik dan met het opnoemen van de zinnen aan bv mijn eczeem denken? Ik hoop dat ik iets van u hoor. Het is al wel even geleden dat ik de MIR methode heb gebruikt ( vorig jaar ) en ik draag voor het eczeem een aventurijn steen groen. Is dat goed?
  Alvast vriendelijk dank,

  Groetjes Patricia

  • Ha Patricia,

   Voor de Aventurijn steen kun je het beste steen-experts raadplegen. Ik geloof er zelf in dat we alles met ons eigen lichaam kunnen oplossen, op voorwaarde dat we ons gezond verstand gebruiken en ook artsen of hulpverleners inschakelen wanneer dat nodig is. Ik verwacht dat jouw antroposofische arts ook veel voor je kan doen. Die heeft ook aandacht voor je darmen, neem ik aan?

   Je klachten zijn er al langere tijd. Het is dan het beste om de MIR-Methode zeker 4 maanden vol te houden.
   Je hoeft bij het opnoemen niet specifiek aan je klachten te denken, je onbewuste weet wel wat het moet doen.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 31. Beste Mireille,

  Ik kan me zeker vinden in je artikel, maar ik weet uit eigen ervaring dat je ook ernstig vertopt kunt zitten terwijl je wel iedere dag ontlasting hebt. Bij een familielid werd met echo een meter “versteende ontlasting” aangetroffen. Ernstig gevalletje van vasthouden denk ik. Is het dan raadzaam om extra te MIRREN op dikke darmmeridiaan zuiveren? Dank je wel voor je inspirerende artikelen!

  • Ha Sonja,

   Jee, wat een indrukwekkend verhaal. Ja, als ontlasting niet verder schuift en alleen maar indikt, kan ontlasting gaan ‘verstenen’ en ernstige klachten geven. Lang leve de artsen en medische kennis die dat dan kunnen ontdekken!
   Nee, het is niet nodig om de dikke darmmeridiaan apart te aaien, het zit al in begrepen in stap 4.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 32. hoi Mireille, Poepen is bij ons in Vlaanderen ‘de daad doen’. Misschien dat dit ook wel helpt voor een betere stoelgang. 🙂
  ik blijf je volgen, anders is gebroken lijnzaad ook wel een aanvulling bij de voeding. groetjes, clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.