Home » Artikelen » 83. Hoe volwassen ben jij al?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

83. Hoe volwassen ben jij al? — 75 reacties

 1. Goedemorgen,

  Ja hoe volwassen ben ik?
  Goede vraag, het volwassen zijn betekent steeds weer werrken aan leerpunten en aandachtspunten.
  Niet meteen in een slachttofferrol, klagersrol of reddersrol gaan zitten.
  Nee dat is dus onvolwassen.
  Maar ook af en toe het kind niet in je gaan verliezen.
  Ruimte geven aan emoties want met verstand alleen kom je er ook niet.
  Ik houd het hierbij, misschien wat afgebakend, wel denk ik dat dit de kern is van volwassen zijn

 2. Dag Mireille,

  Ik (vrouw, bijna 35) krijg van mijn man vaak het verwijt dat ik nooit ouder ben geworden dan 14, en dat me dat ook nog goed uitkomt. Dat laatste steekt. Het doet me echt pijn als hij dat zegt, ik voel mijn eigen onvermogen om volwassen en gelijkwaardig te zijn met leeftijdgenoten of mensen die ouder zijn. Ik voel me meer op mijn gemak bij jongeren, maar dat wil ik helemaal niet! Ik wil bij mijn eigen leeftijd horen. Ik wil helemaal niet altijd als een bang meisje reageren op alles. Ik wil ook gewoon een rustige maar sterke vrouw kunnen zijn. Ik kan absoluut niet tegen verwijten en ik reageer ronduit allergisch als iemand anders me vertelt wat ik moet doen. Toch stel ik me vaak afhankelijk op en probeer ik me vreselijk aan te passen, zonder ooit het gevoel te hebben dat het goed genoeg is. Dit patroon herhaalt en herhaalt zich maar. Ik ga binnenkort schematherapie volgen, na een reeks nogal mislukte therapieën. De Mir-methode stelt gerust, maar in de tussentijd blijf ik wel steeds dezelfde ruzie met mijn man hebben. Ik weet het soms even echt niet meer. Mankeert er nou zoveel aan mij en wil ik dat niet zien, of laat ik me te makkelijk wijsmaken dat ik niet goed genoeg ben? Ik vermoed zelf een combinatie. Ik hoop dat de Mir-methode ook kan helpen om dit soort dingen wat helderder te krijgen. Ik wil wel gewoon de verantwoordelijkheid over mezelf nemen, niet elke keer in een hoekje kruipen en roepen dat ik niet durf. Ik wil me ook over mijn angsten en valkuilen heen kunnen zetten. Ik vermoed dat ik nu al een tijd in de categorie ‘bewust onbekwaam’ val, en ik wil zo, zo, zo verschrikkelijk graag door naar ‘onbewust bekwaam’ en daarna vol gas naar ‘bewust bekwaam’. Ik wil vooruit, verdomme! En het lukt me maar niet. Ik weet niet wat ik moet doen met deze gefrustreerdheid. Het helpt niet dat ik een man heb die me elke dag op mijn tekortkomingen wijst en me ook nog vertelt dat ik allang veel verder vooruit had kunnen zijn, maar dat het me wel goed uitkomt elke keer als ik niks bereik. Ik weet zeker dat dát niet waar is. Ik wil ook succes. Dit is geen kwestie van willen, dit is onmacht. En ik kan er niet tegen als mijn onmacht me verweten wordt. Is dat raar?

  • Beste Nienke, vrouwen zoeken vaak eerst de fout bij zichzelf en vaak valt er ook wel, vaak in positievezin, het eea te verbeteren aan onszelf vanuit het verleden. Per slot hebben we allemaal wel kwetsuren opgelopen. Dat mag echter m.i. nooit aanleiding zijn voor onze geliefden om ons daar op een vernederende manier mee te confronteren. Dus ik denk dat hij ook nog eea aan zichzelf te verbeteren heeft. Het is geen constructieve manier om elkaar te helpen iig. Ik vind dat je jezelf mag respecteren met al je mooie en nog te reconstruren kanten en ik wens je daar veel zelfliefde en succes bij

 3. Dag Mireille, serieuze vraag: klopt het dat ergens na je 28e je fontanellen dicht zitten en je dan daarna eigenlijk te oud bent om nog iets wezenlijks bij te leren? Volgens mijn vriend is dat zo en ik wil hem helemaal niet geloven maar intussen ben ik een vrouw van 34 die eerder bezig is met dingen waar een 16- of misschien 20jarige mee bezig is. Ik ben niet volwassen en voel me minder op mijn gemak bij volwassenen. Ik kan moeilijk een volwassen gesprek voeren en heb ook moeite verantwoordelijkheden te nemen voor dingen die ik fout doe. Met name als ik mijn vriend heb gekwetst weet ik niet hoe ik moet reageer. Hij schreeuwt altijd tegen me dat mijn sorry niet telt omdat ik het toch altijd opnieuw doe. Ik vraag me af of hij gelijk heeft en ik inderdaad te laat ben met volwassen worden, en het dus echt zo’n hopeloze zaak is. Volgens hem wil ik het niet graag genoeg en vind ik het niet belangrijk want ik had alle kansen en hulp van de wereld om me volwassen te gedragen maar ik doe het gewoon niet. Ik geloof zelf eerder dat het onmacht is maar misschien is dat alleen een smoes. Ik heb in elk geval een achterstand. Maar wat nu, ben ik te laat en is alles verloren? Zou het me werkelijk zo weinig interesseren?

  • Beste Nienke,
   Ja het klopt dat je fontanellen aan elkaar groeien, ik denk ook al eerder dan je 28e. Maar het heeft niets te maken met je denkcapaciteit. De hersenen van mensen blijven ontwikkelen, vooral wanneer ze nieuwe dingen doen. Ik vraag me af of het wel okee is hoe je vriend met jou omgaat en het lijkt me inderdaad logisch dat je in onmacht zit. Kan je hier met iemand over praten?
   Groeten en sterkte!
   Mireille

  • Beste Nienke, wat je niet helpt is boos en teleurgesteld worden op jezelf. Heb alsjeblieft geduld met jezelf en wees mild naar jezelf.
   Andere mensen die je steeds laten voelen dat je een kind bent en blijft hebben zijn niet goed voor je.
   Dat je hun gedrag accepteert is begrijpelijk maar niet echt helend voor je. Gelukkig weet je nu wat je graag wilt: een mens worden met zelfvertrouwen en liefde voor zichzelf. Daarbij horen geen mensen die je steeds vertellen dat je niet goed bent zoals je bent.
   Veel sterkte en wijsheid gewenst.

 4. Lieve Mireille, ik heb hulp gevraagd bij een van de MIR-begeleiders en wij hebben samen een MOM gemaakt. Ik voel dat die punten waar jij het over hebt sterker naar voren komen nu, ik heb dat eigenlijk een beetje weggestopt alsof het normaal is dat je regelmatig niet gehoord wordt enz.
  Het voelt inderdaad alsof er moed voor nodig is want je moet er wel echt mee aan de slag en het is ook pijnlijk als je alles eerst sterker voelt en ervaart. Ik ben benieuwd wat hier uit gaat komen.
  Dankjewel!

 5. Dag Mireille, ik doe al geruime tijd de MIR-Methode, soms stop ik een tijdje,totdat mijn “systeem” aangeeft dat ik weer moet beginnen. Ik zag een reactie van een deelnemer die van mij geweest had kunnen zijn , ook ik ervaar de stappen 3,5 ,7 en 8 als heel prettig.
  Vooral stap 8 chakra’s en aura optimaliseren geeft mij een fijn gevoel.
  Ben heel blij met de MIR-Methode, dank je hiervoor. Verder wens ik je mooie en fijne feestdagen.
  An

  • Beste An,
   Bedankt voor je reactie en ook fijne feestdagen toegewenst!
   Hartelijke groet,
   Team MIR-Methode

 6. Hi Mireille,

  Ik heb een vraag. Ik ben nu twee weken bezig met stap 5 en 7 en ik begin vandaag met het doorlopen van alle stappen. Wat ik mij afvraag is het volgende, ik wil graag van mijn rookverslaving af en zo zijn er nog andere dingen die ik verbeterd zou willen zien. Ik vraag me af of ik meerdere zinnen tegelijk kan toevoegen voorafgaand aan de negen stappen? En kan ik dit direct al doen of is het beter om eerst alleen de negen stappen te doorlopen en andere wensen pas later toe te voegen? Ik hoor het graag van je en ik ben erg benieuwd hoe de MIR-Methode voor mij werkt.

  Hartelijke groet.
  LT

 7. Beste Mireille,
  u heeft mij gevraagd om een reactie te melden.Sinds ik de MIR-Methode doe ben ik heel anders gaan eten,meer vis,altijd bruin brood,verschillende soorten zoals,notenbrood,roggebrood,multigranen,ik drink ook veel meer water,en eet meer fruit,ik ga ook stappen.Daar voel ik me goed bij.Ik heb gisteren het boek besteld.De dagelijkse begeleidingsmails lees ik iedere morgen. Op de stappen 1-2-3-5en 7 zaten er blokkades.Volgende week ga ik terug om de andere stappen te bekijken.Is het mogelijk dat ik nu nog heftiger reageer,vooral mijn vertrouwen naar mensen en het nog steeds niet helemaal wegkrijgen van beelden en malende gedachten.Toch ga ik blijven verder doen.
  Lieve groet,
  co

  • Beste Co,
   Ja, de MIR-Methode werkt vaak in golfbewegingen, telkens weer een diepere laag die wordt weggewerkt. Dan kunnen er tijdelijk juist weer reacties zijn, dus niks om je zorgen over te maken!
   Heel veel succes!
   Mireille

 8. Mireille,

  Ik pas de MIR-Methode toe vanaf 27 december 2014. Terwijl je ermee begint heb je zoiets van zou dit nu wel iets uitmaken. Ik betrap me er op dat ik al 55 jaar wacht op een erkenning van mijn talenten door mijn ouders en geloof het of niet maar ik heb die vandaag van mijn vader gekregen op 86 jarige leeftijd! Een heel emotioneel moment ♥ Hartelijk dank om me met deze methode in contact te brengen.

 9. Dag mireille,
  Ik ben nu al een poosje bezig met de Mir.
  Er zijn heel veel dingen stukken beter geworden. Eet ook anders maar altijd gezonde dingen. Waar ik al heel lang mee worstelde en de laatste jaren steeds meer tegen aan hikte is de ontmoeting met mijn ex op verjaardagen van mijn dochters. Inmiddels volwassen vrouwen. Ik wil dit niet meer. Ik heb dit te lang volgehouden voor hun. Niet voor mijzelf. Dit had ik een paar jaar geleden al gezegd tegen mijn dochters. Kwaad en verdrietig op mij. Ik zei jullie zijn nu volwassen en je hebt mij hierbij niet nodig dat ik bij je vader zit. Toen maar terug gedraaid voor de lieve vrede. Afgelopen zaterdag stikte ik er zowat in op die verjaardag. Mijn ex negeert mij de meiden zijn ook anders en ik ben mijzelf niet. Ik heb zo gehuild in de auto en mijn partner begreep mij en heeft me getroost. Ik heb nu een besluit genomen na 30 jaar om dit niet meer te doen. Het is klaar. Loskoppelen. Ook al protesteren mijn dochters.

  • Beste Ria,
   Wat een dappere beslissing! En ik ben erg blij voor je dat je partner je begrijpt.
   Veel sterkte en vooral veel nieuw geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

 10. Hallo Mireille,
  Dankjewel voor alle waardevolle mails die je me hebt gestuurd. Ik ben nu voor de derde keer begonnen met een aantal maanden mirren. Wat ik nu kan zeggen is dat ik mij vaak besef hoe lekker ik in mijnvel zit. Waar ik normaal over van alles kan stressen en daardoor niet kan slapen.. slaap ik nu echt goed en maak me niet druk. Klinkt simpel maar voor mij een groot verschil. Ik voel van binnen dat ik er mag zijn en hoor mijzelf praten en lachen!. Missie verduidelijken is nu aan de orde denk ik. Ik ga bijna verhuizen vlak bij de zee..met.veel jonge mensen dus leven om me heen. Een nieuw begin.
  Mireille ik ben echt geholpen met deze methode en wil je bij deze ontzettend bedanken..liefs Elly

 11. beste Mireille , Toen ik begonnen ben met de MIR methode , deed ik
  het eerst achter elkaar goed en het gaf mij een speciaal gevoel.
  Maar bij detox loslaten werd ik verschrikkelijk verkouden en het
  ging maar niet over . Nu had ik al jaren last van mijn longen en kreeg ik er medicijnen voor. ik ben bijna 80 jaar . Kan het zijn
  dat ik zoveel gif heb opgeslagen dat ik hier ziek van werd ?Ik ben ook twee keer geopereerd.

  toen ik gestopt ben met de MIR, ging het NL over. Nu ben ik heel
  voorzichtig weer begonnen . Maar kun je hier ook slaperig van worden? Nu ik ben benieuwd naar je antwoord .
  met vriendelijke Ettje

  • Beste Ettje,
   Ja, het kan goed zijn dat jouw lichaam veel aan het verwerken en eruit werken is. Lees ook de antwoorden bij de veel gestelde vragen, bij nr. 4. Daar staan alle mogelijke reacties op de MIR-Methode. En het is een heel goed teken! Je lichaam is hard aan het werk!
   Veel geluk en ook nog sterkte!
   Groetjes, Mireille

 12. Bij het lezen van de bekende woordjes:’Kindertjes die vragen worden overgeslagen’krijg ik tranen in mijn ogen. Hoeveel kinderen zijn daar niet van in de war geraakt? Als je een snoepje pakt, dan mag dat niet. Maar als je er (netjes) om vraagt, dan krijg je het dus (óók) niet!
  Als deze kindjes gaan bidden en God vragen om bepaalde gunsten, dan mag dat weer wèl. Vreemd allemaal.Het is gewoon kindermishandeling.
  Dit jeugdtrauma moest ik even kwijt.

  • wel herkenbaar, maar kindertjes die niet vragen worden ook overgeslagen. Ik begin nu pas te leren wat meer voor mezelf op te komen. Ik denk dat mensen die kinderen opvoeden zich voor ogen moeten houden dat ze volwassenen opvoeden. En dat die zich in de maatschappij moeten handhaven. Misschien is het een hele ouderwetse regel zodat ouders vroeger geen \”moelijke\” vragen hoefden te beantwoorden. Er lijkt me niets moeilijker dan opvoeden. Mede daarom heb ik geen kinderen.

  • Ja dit heb ik vroeger ook veel gehoord. Het probleem is dat ik zelf prakties nooit iets vroeg en heel vaak werd overgeslagen. Mijn 7 broers en zussen vroegen veel en daardoor viel een kind, dat niet voor zichzelf opkwam en dus niets vroeg, niet op en was zo ongeveer onzichtbaar.
   Hulp vragen heb ik niet geleerd en ik vond dat eigenlijk meer een bewijs van volwassenheid en zelfstandigheid om jezelf te kunnen redden.
   Maar nu ik bijna niet kan lopen heb ik eindelijk de moed om hulp te vragen, nadat vele buren me hulp aanboden. Ik ben verrast hoe hulpvaardig vele mensen zijn! Ik heb zelfs een buurmeisje van 15 jaar die heel veel aangedrongen heeft om iedere woensdagmiddag bij me langs te komen om te zien hoe het met me is en wat ze voor me kan doen!
   Ik heb nooit veel om mensen gegeven maar ik ben van gedachte veranderd……..

 13. Beste Mireille,

  Ik ben sinds 3 weken bezig met de MIR methode en lees je nieuwsbrieven met veel interesse. Ik heb de volgende vraag:
  n.a.v. een krantenartikel denkt mijn man (ik trouwens ook) dat hij last heeft van alexithymie. Ik heb er inmiddels veel over gelezen op internet. Dat zou veel van onze zeer regelmatig terugkerende problemen voor een stuk verklaren. Zou voor hem de MIR methode kunnen helpen??
  Ik ben benieuwd naar je reactie.

  Lieve groet, Moon

  • Beste Moon,
   De MIR-Methode helpt mensen wel om dichter bij zichzelf te komen en dichter bij hun eigen gevoelens. Of dat voor je man ook gaat werken, weet ik niet. Dat kan ik eigenlijk nooit vooraf zeggen. Het enige wat je kunt doen, is aan je man vragen of hij het een aantal weken wil proberen.
   Ik wens jullie beiden sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 14. Hoi Mireille,
  Dank voor dit artikel. Het raakt me echt. Ik mir nu 9 maanden. Werd er in het begin erg ziek van. Compleet met spoed afspraak bij de neuroloog. Was te enthousiast begonnen met alle 9 stappen. Maar begreep later dat ik eerst twee weken stap 5 en 7 moest doen. Daarna heb ik alle 9 stappen tot op heden twee keer per dag trouw gedaan. Ik merk dat er een proces gaande is waarbij vader loskoppelen en vooral moeder loskoppelen belangrijke stappen voor mij zijn. Ik ben bijna 40, maar van binnen nog steeds dat op zichzelf aangewezen, eenzame kind. Gek genoeg heb ik nu ook weer het gevoel dat ik mijn moeder eens een mirkaartje moet geven. Tot nu toe heb ik dat niet gedaan (vond dat het nu mijn tijd was) terwijl ik heel graag mensen help. Maar mijn moeder benaderen is voor mij super moeilijk. Het artikel spoort me gek genoeg aan om haar de hand te reiken terwijl het juist gaat over leren hulp te aanvaarden en leren dingen samen te doen. Wat denk jij Mireille, is het verstandig om haar te benaderen met de MIR-Methode? Dat botst toch met moeder loskoppelen of zie ik dat verkeerd?

  • Beste Betty,
   Ja, dat zie je gelukkig verkeerd. ‘Moeder loskoppelen’ betekent dat je alles wat nog onnodig van jou moeder in jou is, los laat. Haar verwachtingen, haar overbezorgdheid, haar depressie, haar frustraties, haar verdriet, haar onzekerheid, faalangst, alles wat op een of andere manier jouw levensweg nog in de weg kan staan. Ook leven met een heel succesvolle moeder kan een kind in de weg zitten. Als je eenmaal losser bent van je moeder, ga je merken dat het contact met je moeder verbetert. Dat je volledig bij jezelf kunt blijven terwijl je bij je moeder bent. En zo is de MIR-Methode ook altijd bedoeld: versterken van jezelf en van de relaties met anderen.
   Je kunt je moeder dus gerust een MIR-Methode kaartje geven. Of ze er voor open staat, dat merk je dan vanzelf, maar je kunt het haar in ieder geval een keer laten zien.
   Veel geluk en ook veel geluk met je moeder!
   Groetjes, Mireille

  • Je doet het best de ganse 9 , onmiddelijk volledig overlopen elk 3 Mirren
   en dan nog een 2x keer zoals voorgeschreven

 15. hoi Mireille
  heb de eerste twee weken alleen 5 en 7 gedaan had nogal een ferme reactie en uit mijn kindertijd heb ik veel ballast gehad dat ik nog al veel flauw viel waar ik soms nog mee kamp als ik pijn heb nu doe ik alle 9 de punten en kan al veel beter slapen ; en kan ook al meer loslaten en durf al eens neen te zeggen voel me al beter dank je wel daarvoor lieve groetjes
  Marie Jeanne

  • Beste Marie-Jeanne,
   Ben heel blij voor je! Vooral dat je beter slaapt!
   Veel geluk en plezier met neen zeggen!
   Mireille

 16. Beste Mireille,
  Eerst nog de beste wensen voor het nieuwe jaar.
  Ik ben door schoonzusje getipt. Ik heb nu 4 weken de MIR methode gedaan en ik moet zeggen ik heb een sterk krachtig gevoel over me.
  Ik heb 7 jaar zenuwpijn in mijn been met klapvoet (door operatie) ik hoopte door deze methode dat de pijn minder zou worden, maar dat is helaas niet gelukt. Was ook een hoop!
  Maar zoals ik me voel ben ik wel verder gekomen. Ik blijf nog door gaan. Dus bedankt voor alle dagelijkse adviezen, en succes met je werk. Hartelijke groeten Catharina

  • Beste Catharina,
   Ik ben blij dat je je er beter door voelt! Jammer dat de pijn nog niet is afgenomen. Bij de een lukt dat wel, bij de ander nog niet. Ik vraag me af hoe dat komt en ben daar ook op aan het onderzoeken, o.a. over wat pijn is en hoe ons immuunsysteem werkt. Als ik meer weet, zal ik het zeker vertellen.
   Heel veel sterkte en ook veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 17. Beste Mireille,
  Vooreerst mijn oprechte wederwensen voor het nieuwe jaar.Graag wil ik u feliciteren met het werk dat u verricht.Nog nooit heb ik gereageerd op uw schrijven,het wil zeker niet zeggen dat ik niet geïnteresseerd ben integendeel.Ik mir nu 6 maanden en de eerste week kon ik mijn eigen niet ruiken,ik stonk gewoon het was niet te doen.Na een week was het gelukkig gedaan.Dus dacht ik verder gaan want het helpt.Wat betreft uw artikel over volwassenheid, kan ik mij heel goed in terugvinden.Ik kon nooit iets goed doen, ik was een lompe, en als er iets verkeerd liep kreeg ik altijd de schuld.Ik verwijdt mijn moeder ook niets want zij heeft ook geen gemakkelijke jeugd gehad.Dus heel mijn leven heb ik moeten bewijzen wat ik kon.Het positieve hiervan is wel, en daar ben ik heel fier op dat ik niet alles kan maar toch heeeeeel veel.
  Spijtig dat al die voordrachten in Nederland plaats vinden en niet in België.
  Nog veel succes met uw initiatief ik zeg het verder.
  Groetjes Alida

  • Beste Alida,
   Zo is dat, fier zijn op uzelf! Dat is het mooiste wat een mens kan bereiken, vind ik. En mocht ik naar België komen, dan laat ik het beslist weten. Ik ga nog bezig met het plannen van een serie lezingen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 18. Hallo Mireille,

  Wel een beetje late reactie.
  Met het lezen van deze woensdag editie rolde er alleen maar tranen over mijn wangen van verdriet omdat het me heel diep raakt wat hier boven staat. Ik begin zo steeds meer de MIR-Methode te begrijpen waar hij allemaal wel niet goed voor is.
  Het slaat weer eens helemaal op mijn want ik kijk nog steeds met mijn kinderogen naar deze wereld en daar kom ik de laatste paar jaar steeds meer achter, laat ik het zo zeggen dat ik me er nu pas bewust van word. Ik heb je toch weer terug gevonden omdat je me iedere keer weer wakker weet te maken.

  Dank je hiervoor,

  Groetjes en een fijne dag,

  Guus

 19. Goedemorgen,
  In mijn enkele workshops benoem ik de Mir methode. De MIR heeft angst en dwang verwijderd, mijn moeders angst, karma angst en eigen angsten. Ik zeg altijd noem het maar op en het zit in mijn rugzak. Heel bijzonder en heftig. Een vriendin die een eigen bedrijft heeft belde mij op dat ze mij op straat had gezien en zag dat het helemaal niet goed met mij ging. Ze had er al meer over gesproken dat mijn behandelingen wilde betalen. In ‘t begin weigerde ik, omdat ik vond dat het woord geld niet tussen ons in hoorde te staan. De energetische orthomoleculaire therapeut heeft blastocyten, herpesvirussen, gordelroos verwijderd, amalgamen de oude grijzen vullingen zijn verwijderd en sinds die tijd heb ik weer wat grip op mijn leven, na jarenlang chronische vermoeidheid. Nu moeten nog 3 metalen tandkronen verwijderd worden waardoor ik Elektro smog vasthoud en wat leverproblemen veroorzaakt en veel extra gewicht. 3600 euro voor 3 nieuwe kronen heb ik niet, want ik leef op bijstandsniveau. Ik heb wel heel naïef op allerlei deuren geklopt, maar zonder resultaat. Deze week heb ik een lieve vriend verloren en ik zorg wel dat ik allerlei vrienden behandelingen mag ontvangen wat even echt nodig is. Het heeft lang geduurd om hulp te vragen Dit jaar is het jaar van de geit in de Chinese horoscoop, dus het is mijn feestje. Lieve groeten

 20. Hallo
  ik doe sinds februari de MIR-Methode. Eerst vier weken s’morgens en s’avonds en daarna elke ochtend. Maar ik weet niet wat ik verkeerd doe want ik merk er niets van. Ik had gehoopt dat mijn opvliegers wat minder werden en dat mijn ontlasting beter ging maar ik heb nog steeds last van obstipatie. Maar ik blijf volhouden want ik zal toch wel een keer iets gaan merken of doe ik iets verkeerd.
  Groetjes Janny

  • Beste Janny,
   Om te kijken of je iets verkeerd doet, lees dit artikel: de 9 oorzaken van teleurstelling in de MIR-Methode. Verder is het een idee om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om uit te laten testen hoe het komt dat er voor jouw gevoel zo weinig verbetert.
   Dat je het volhoudt, is in ieder geval al heel goed.
   Ik hoop van harte dat je er binnenkort iets van mag gaan merken!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 21. heb een vraag kan me iemand zeggen hoe ik vocht kan loslaten?
  en ik kreeg precies het tegenover gestelde met de mir kiespijn en erg is eruit gemoeten vaak heb ik het gevoel dat ik stil sta bij de mir groetjes Maria

  • Beste Maria,
   Vocht vasthouden kan veroorzaakt worden doordat je te weinig drinkt. Je lichaam houdt dan vocht vast uit angst dat het te weinig heeft.
   Jammer dat je kies eruit moest! Soms kan dat een enorme opluchting geven en dat je energie weer terug komt. De MIR-Methode helpt bij het duidelijk maken dat er een ontsteking is of dat er een plek is die aangepakt moet worden. Soms heeft het al te lang geduurd en kost het helaas een tand of kies. Ik schreef daar een keer een artikel over.
   Verder staat er op de Be the MIRror-ledenwebsite een video over als je het gevoel hebt dat de MIR-Methode niet werkt. Misschien een idee om daar eens naar te kijken?
   Heel veel sterkte en ik hoop dat het binnenkort mag verbeteren voor je!
   Groetjes, Mireille

 22. Hallo Mireille

  Ik heb de 5 weken de MIR-Methode helemaal gedaan was heel goed te doen maar nadat ik ben gestopt begon mijn probleem, mijn bloeddruk was te hoog ik moest mijn medicijnen aan laten passen, nu is hij weer goed.
  en na een aantal weken ben ik opnieuw met de MIR-Methode begonnen nu met eerst met de regels 5 en 7 is dat goed of moet ik stoppen????
  lieve Van mij Anny !!!

  • Beste Anny,
   Als je de MIR-Methode stopt en daarna weer wilt oppakken, kun je het beste gewoon de 9 stappen doen. Eerst weer bij stap 5 en 7 beginnen, heeft dan te weinig effect. Je doet het dus goed en kunt zelfs de volledige 9 stappen doen!
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 23. Hallo,
  drie jaar geleden ben ik dankzij de MIR-methode uit een relatie kunnen stappen die mij niet gelukkig maakte. Lange tijd heb ik geprobeerd om “ermee” te leven en “het zal wel beteren als ik mijn best blijf doen”. Ik was bang voor de leegte en de pijn indien ik de relatie zou beëindigen. Ik werd continu afgewezen door mijn partner en des te meer deed ik mijn best om toch maar een waardering te kunnen krijgen. Niets was minder waar. Maar door mijn angst en pijn zag ik het niet meer. Dankzij de MIR-methode heb ik afstand kunnen nemen van de situatie en ben ik deze objectiever en neutraal gaan waarnemen. Ik heb de angst kunnen loslaten wat onmiddellijk zorgde voor ruimte. Mijn innerlijke kracht nam toe. En de vragen kwamen in mij op: wat heb IK nodig om mij goed te voelen? Wat wil IK?
  Er verschenen beelden zoals de situatie zou kunnen zijn indien ik alleen was. Het waren plannen en ideeën die ik al zo lang opzij geschoven had en die ik nu kon waarmaken! Ik kwam meer en meer in mijn eigen kracht te staan. Ik was terug mezelf. En mijn missie is mij ook duidelijk geworden: mijn innerlijke vrijheid manifesteren!
  Liefs,
  Karen

 24. Weer een echte schot in de roos, dit artikel.
  Dankjewel, Mireille.
  Ik vermoed dat we met velen zijn die het zelf hebben moeten uitzoeken tijdens onze kinderjaren en niet echt gehoord werden.
  Dan kom je zo helemaal op jezelf te staan en heb je inderdaad de neiging om je hele leven zoveel mogelijk op jezelf te doen en alleen jezelf te vertrouwen.
  Nochtans is het heerlijk om dingen met anderen te kunnen doen, het voelt zoveel lichter, de last van je schouders, die je altijd zelf wou dragen, wordt er door verminderd, je kan het samen dragen.
  Dit is een geweldig voornemen voor het nieuwe jaar, die samenwerking met medemensen, en de MIR-Methode helpt me daarbij, dat weet ik zeker!
  Ik blijf dit doen, steeds weer, het blijft goed voelen!
  Ook wil ik graag kennismaken met de MIR-Methode EHBO.
  Nogmaals hartelijk bedankt, lieve Mireille en ik wens jou heel veel succes verder met jouw missie in 2015!
  Veel liefs,
  Liliane.

 25. Hallo Mireille
  Met grote schroom reageer ik op het bovenstaande.
  Al voor mijn geboorte was ik niet echt welkom. Dat is ook daarna lang zo gebleven. Ik heb altijd heel erg mijn best gedaan om (heel) aardig gevonden te worden.Dat doe ik nu ook nog veel te vaak.Blijkbaar nog niet volwassen.
  Ik help anderen door dik en dun. Als ik nu soms bewust voor mijzelf kies heb ik sterk het gevoel niet aardig gevonden te worden en ik denk ook altijd dat ik als ik voor mijzelf kies, ik dat ook heel lief aan anderen moet zeggen. Ze vinden me dus niet aardig of reageren zodanig, denk ik.
  Door heel veel oorzaken heb ik me heel erg afgesloten ook al denk ik dat het wel meevalt.Als iemand te dicht bij komt ben ik weg. Dat kan zelfs zijn als mensen hele lieve dingen tegen mij zeggen.
  En toch…ik voel me gelukkig. Heb een super baan in de particuliere verpleging, ben inmiddels 67 jaar maar werk meer dan ooit tevoren.
  Ik heb tot december al een half jaar de MIR-Methode gedaan. Merkte niet zo heel veel verandering. Ofwel raakte ik aan dingen gewent.
  Ben nu weer begonnen. Het geeft me toch een goed gevoel en ik slaap er prima door. Maar grote dingen die ik wel eens lees bij anderen merk ik niet zo. Denk er wel aan om eens begeleiding te vragen bij een MIR-Methode begeleider.
  Moet ik nog wel vertellen dat ik eens de “Be the Mirror”-dag heb gevolgd en dat ik me daarvoor en tijdens die dag geweldig voelde.
  Hartelijke groet, Ans

  • Beste Ans,
   Dat je er heerlijk door slaapt, dat is voor mij al iets groots, want goed slapen is zo’n beetje de basis van een goede gezondheid!
   Dankjewel voor al je fantastische werk in de verpleging!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Ans, nieuw gedrag geeft vaak een terugslag.
   Mensen die anders van je gewend zijn, reageren dan ook op hun manier, als je de dand veranderd.
   Lieve groet Gaia

  • Beste Hinke,
   Nee, dat hoeft niet. De MIR-Methode werkt toch altijd aan de oorzaak van de klachten. De 9 stappen doen dan al het werk al.
   Veel geluk en laat me horen hoe het gaat!
   Groetjes, Mireille

 26. Mijn vaders dood heeft veel doen loslaten. Ik hoef niet meer teveel voor een ander, ik hoef niet meer alleen.
  De MIR-Methode heeft hier vast ook een rol in gespeeld (doe ik sinds april …. soms een weekje niet).
  Dit ”ik hoef niet meer teveel voor een ander ( = vader loskoppelen), ik hoef niet meer alleen ( = moeder loskoppelen)”
  Voel me ruimer, optimistisch, zin om verder te leren zonder deze lasten. Gaat goed. Ben nieuwsgierig wat/waar het me nog meer brengen zal.

 27. Prachtig verwoord hoe ik het nu ook beleef en voel.
  Het was ook de tijd , dat er zo vaak naar kinderen werd gedaan, maar ik ben nog steeds naar mijn moeder en omgeving aan het pleasen geweest en ben ik inmiddels 63 jaar Jong !!
  Ik heb nu een ernstige ziekte, darmkanker, met gelukkig na de chemo een goed afloop, dus ik wil echt mijn leven anders gaan leven precies zoals hierboven staat beschreven .Ik heb gezien dat alles gewoon doordraait ook als ik niet beschikbaar ben . nee zeggen zonder schuldgevoel en duidelijk aangeven , wat ik wil voor mezelf, daar bij de ander niet vergetend, maar op mijn voorwaarde, dit was een opsteker voor mij, om weer vol te houden met de MIR-Methode.Daar krijg je rust van . Hartelijk dank van een trouwe volgster !! Marjanne

 28. Lieve Mireille,

  Wat een interessant artikel!
  Als ik hulp nodig heb kan ik dat gelukkig vragen op sommige vlakken althans.
  Mijn moeder stierf toen ik elf jaar was en ik werd niet echt opgevangen.
  Dus liep ik vaak met mijn ziel onder de arm rond, en probeerde mezelf maar te “redden”.
  Nog steeds wil ik de dingen liefst zélf oplossen, maar ben niet te trots om als het écht nodig is hulp te vragen.
  En de MIR methode draagt daar zeker aan toe!

  Bedankt en groetjes, Marléne

 29. Maar wat áls je hulp vraagt maar deze niet of nauwelijks ontvangt? Of ook dán weer afgewezen of in teleurgesteld wordt? En ik ben heus geen negatief persoon, integendeel. Wel al mijn hele leven veel verlies ervaren, zowel emotioneel, lichamelijk als in vriendschappen/relaties, waardoor ik als introvert mens nu eenzaam ben. Ik voel dit echter als een levensles en ben niet ongelukkig. Blij met mijn geloof en tel vaak mijn zegeningen, dankbaar zijn is ook een zegen!
  ik mir nu al bijna een jaar en de verandering vindt langzaam maar gestaag plaats, ik word inderdaad ‘volwassen’ en dat op mijn 53e..
  Veel dank dus voor je MIR methode!

  • Beste Wies,
   De meeste mensen zijn eigenlijk nog niet helemaal volwassen, dus wat dat betreft: beter laat dan nooit! Ik heb ook zo mijn uitdagingen! 😉
   Het kan zijn dat je hulp vraagt aan de verkeerde persoon. Het kan zijn dat je hulpvraag niet duidelijk is. Misschien goed om daar ook eens naar te kijken. Misschien heb je voor jezelf nog niet precies duidelijk wat je ècht nodig hebt en vraag je daar dus niet duidelijk genoeg naar. En misschien voel je nog steeds iets van “Ik moet het toch zelf ook kunnen?”
   Ik wens je nieuwe mensen op je pad waar je makkelijker echte hulp van kunt ontvangen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille, ik ben blij dat je schrijft ik ben ook onderweg.
    Soms lijkt het alsof je alwetend bent.
    Als we het alleen konden, zouden we alleen op aarde zijn,
    kreeg ik vaak door, we zijn samen dan weten we meer!
    Lieve groet Gaia

 30. Hoi Mireille, ik ben al zeker 5 weken trouw bezig met de 9 stappen. Ik ben mijn baan verloren en voel me erg ontevreden en somber. Ik wil graag doorgaan maar hoop zó dat ik er ook positieve gevoelens van krijg. Ik heb al veel meegemaakt en hulp gezocht voor deze gevoelens en slik ook fluoxetine. Groetjes en alvast bedankt

  • Beste Johanita,
   Ik wens je ook alle sterkte en geluk van de wereld! Als het te lang duurt voor je opknapt, ga dan een keertje naar een MIR-Methode begeleider. Die kunnen met hun testwerk veel versnelling aanbrengen in het loslaatproces.
   Veel geluk!
   Mireille

 31. Lieve MIREILLE,
  Ontzettend bedankt, voor deze fijne uitleg…want gelukkig ervaar ik hetzelfde, mijn missie is om mensen met zorgen en problemen te helpen en dat is prachtig, daar heb ik alleen maar lust van.maar….heb met Kerst een probleem met zoon en schoondochter gehad en kan dát zo moeilijk loslaten, Mireille, heb jij een idee, wat ik daarvoor zou kunnen doen?
  het houdt mij steeds bezig.dank voor de mooie brieven en succes en ben verder erg gelukkig,
  LIEFS van Janna

  • Beste Janna,
   Het zou het fijnste zijn als je de MIR-Methode EHBO zou kunnen doen. Als het moeilijk uit je hoofd gaat, kan het zijn dat je emoties in een vorm van paniek zijn. Dan is de gewone MIR-Methode wel goed, maar die duurt langer. Als je er sneller vanaf wilt, is de EHBO een idee. Die kun je leren bij een MIR-Methode begeleider of op de ledenwebsite http://www.bethemirror.nl
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 32. Heb zelf de MIR methode 2 maanden toegepast. Helaas heb ik geen veranderingen gevoeld. Mijn zus heeft wel baat gehad door de MIR methode toe te passen. Zij heeft grote angst om in een auto te rijden nadat zij een ongeluk had gekregen met haar auto. Nu heeft ze veel minder angst om met haar auto te rijden. Ben van plan de MIR methode nog een keer toe te passen. Mogelijk dat ik dan wel een verandering op merk. Ik geloof wel degelijk dar deze methode werkt.

  • Beste Paul,
   Ja, het zou kunnen dat het voor jou wat langer tijd nodig heeft. Sowieso raad ik mensen nu aan om gewoon door te blijven gaan met de MIR-Methode, zolang ze nog klachten hebben.
   Ik hoop dat het jou ook veel moois mag gaan brengen!
   Veel geluk!
   Mireille

 33. Wat een heerlijke bemoediging. Ik trek de stoute schoenen aan om hulp te vragen. Hulp om het mogelijk te maken om mijn studie om mediator te worden af te ronden. Ik ben ms patiënt en bij financiële instellingen krijg ik nul op het rekest. Nog vier trainingen voor de boeg en twee afrondende examens dan ben ik klaar en kan ik mijn eigen praktijk beginnen. Een aantal maanden geleden las ik je idee over crowd funding. Is er via jullie een mogelijkheid om me te helpen.
  Ik hoor graag. Het gaat om een bedrag € 5000,00.

  Warme groet,

  Christiane Stoutjesdijk
  c.stoutjesdijk@chello.nl

  • Beste Christiane,
   Wat een goed idee! Wat ik je sowieso als tip kan geven, is dat je naar http://www.oneplanetcrowd.nl gaat. Dat is een prima platform. Verder is het nodig dat je een video-opname maakt waarin je uitlegt wat je graag wilt en waarom je daar 5000 euro voor nodig hebt. Dat is prima uit te leggen en mensen kunnen ook echt sympathie voor je opbrengen als je vanuit je hart spreekt.
   Voor mij is het helaas nog niet mogelijk om je persoonlijk te begeleiden, gewoon uit tijdgebrek. Ik hoop dat ik dat volgend jaar wel zou kunnen! Misschien dat er hier iemand mee leest die jou wil ondersteunen? Het komt vooral neer op dat iemand je helpt om de website te lezen en helpt om een video te maken. Stapje voor stapje de instructies lezen van de website. Echt niet moeilijk! En laat het mij weten als je zover bent dat je de campagne start, dan zal ik reclame voor je maken!
   Hartelijke groetjes en veel succes!
   Mireille

   • Goed dat je Christiane geen geld hebt geleend, Mireille.

    Google haar naam maar eens…

    Christiane Stoutjesdijk is een notoire oplichtster. Al meerdere keren bij Tros Opgelicht aan bod geweest. Mensen hebben nog duizenden euro’s tegoed van haar, waar ze naar kunnen fluiten.

    Leen deze dame geen cent!

    • Beste Bastiaan,
     Wat goed dat je het zegt. Ik heb de uitzending van TROS Opgelicht bekeken. Ik ben verrast dat ze dan onder haar eigen naam nog om geld durft te vragen.
     Maar goed, een gewaarschuwd geld telt voor twee. Uit ervaring weet ik inmiddels dat het nooit echt okee is om iemand een groot geldbedrag te geven.
     Dankjewel voor het waarschuwen!
     Groetjes, Mireille

 34. Hoi Mireille,
  Verstandelijk zou je kunnen zeggen dat hoe volwassener je wordt hoe minder hulp je nodig hebt. Dus je zou verwachten dat je ook minder om hulp vraagt als je volwassener wordt.
  In dit blog draai je het om en dat vind ik een mooie eyeopener!
  Ik heb als kind veel zelf uitgezocht en opgelost. Die neiging zit nog altijd in mij.
  Ik pas de MIR-methode al een paar jaar toe en nu ik erover nadenk is mijn behoefte aan samenwerken de laatste jaren groter geworden en mijn drempel om hulp te vragen is verlaagd. Daar ben ik blij mee!
  Groet,
  Hans

  • Beste Hans,
   Ja, wat je als eerste schrijft, is ook absoluut waar! Dat is een ander artikel, verwacht ik! Leuk dat ik je met deze kon inspireren! Wat heerlijk dat je meer wilt samenwerken en het makkelijker voor je is geworden!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 35. Beste Mireille,

  Hoe zou ik via de MIRmethode af kunnen komen van de regelmatig terugkerende ontsteking boven in de luchtpijp. Zo’n ong. drie jaar geleden begon het dat elk jaar twee keer een ontsteking heftig opspeelt. Keel gaat dicht en ik haal moeilijk adem. Stem is een dag weg. En de weken daarna is het hoesten geblazen. De arts zegt dat het een vorm van inspanningsastma is en raad me aan op zo’n moment een pufje te nemen. daar ik graag selectief ben in de hulp die ik aanvaard;-) wil ik jou vragen hoe het werkt met de MIR-Methode. Waar moet ik me vooral op richten?
  groetjes Maud

  • Beste Maud,
   De MIR-Methode werkt laagje voor laagje de oorzaken weg van lichamelijke en emotionele klachten. Als het op het keelgebied is, zou het met je keelchakra te maken kunnen hebben. Dan zou je emotioneel kunnen kijken en jezelf afvragen of er dingen zijn die je niet mag of kan zeggen of dat je dat in je jeugd niet kon/mocht. Verder zouden er nog vele andere oorzaken kunnen zijn. Een MIR-Methode begeleider zou dat voor je kunnen uittesten. Als het inspanningsastma is, zou je sowieso ook moeten kijken welke stress eraan vooraf is gegaan. En als een pufje op zo’n moment werkt, is dat iets wat je altijd nog kunt doen. Wat dat betreft zou ik zelf altijd graag kiezen voor beide opties. Kijk vooral goed naar wat werkt en waar jij je goed bij voelt!
   Veel geluk en hopelijk heb je volgend jaar geen ontsteking meer!
   Groetjes! Mireille

 36. Klinkt heel bekent ik heb de MIR-Methode al eens gedaan maar ik weet of voel het niet zo. Zou ik ze nog eens doen dan
  Liefs Gertie

  • Beste Gertie,
   Ja, je kunt het gerust weer oppakken. Er zijn veel meer mensen die er niet veel van merken. Soms werkt het op een heel subtiel niveau dat je niet duidelijk ziet. Daarom schrijf ik dit soort artikelen, om te kijken of je je erin herkent. Pak het gerust weer op! Lees ook even dit artikel. Dat heb ik ooit geschreven voor mensen die er niet veel van merken: De 9 oorzaken van teleurstelling in de MIR-Methode.
   Ik wens je veel geluk en goede gezondheid!
   Groetjes, Mireille

 37. Goedemorgen
  Ik heb door de MIR-Methode geen tandplak en tandsteen en meteen geen last meer van zenuwontsteking in het wortel kanaal. Tevens gebruik de MIR-Methode om mijn darmen te zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.