Home » Artikelen » 79. De vijf vragen om knopen door te hakken.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

79. De vijf vragen om knopen door te hakken. — 86 reacties

 1. Ik vind jullie het over eenvoudige zaken hebben zoals roken, drinken, alcohol. Maar wat als je een werk doet waar er geen groei meer inzit. Financieel heb ik dat geld wel nodig. Blijf ik dan zitten? Of doe ik verder? Ik heb maar 1 leven maar heb wel geld nodig. Geraak er maar niet uit.

 2. Weer een prachtig artikel, ik ben veel met mijn gezondheid bezig, en met alles wat daar rondhangt, ook de MIR-Methode, al doe ik die niet elke dag, ga er toch weer mee beginnen, want alles wat je doet ondersteunt elkaar
  Wat ik wil toevoegen wat betreft energie, ga naar taoleeraar Alx van Galen, vind je op internet, heel belangrijk en ook leerzaam,zeker de qi-gong oefeningen (energie)

 3. Hoi Mireille, Ik vind jou een schat!!!
  Ik heb 20 jaar lang een diepe relatie gehad met een vriendin; samen zijn we naar spirituele hoogtes gegroeid. Echter de laatste 5 jaar werd het een hangen en wurgen relatie ivm een vechtscheiding van haar zoon en 2 jaar geleden werd haar man ernstig ziek met overlijden vlak voor kerst 2019. Daarna heeft ze zich afzijdig gehouden, terwijl ik er altijd voor haar was. Ze vond me te vrolijk en niet begrepen, en ik vond haar zwaarmoedig, tot het depressieve aan toe.
  Kortom: Ook al houden we nog steeds veel van elkaar, het is de bedoeling van we ieder onze eigen missie hier op aarde gaan verwerkelijken. Ieder vanuit onze eigen kracht en niet leunend op elkaar. Ook een flinke les in onvoorwaardelijk van elkaar houden gehad: Ook al houd je nog zo veel van elkaar, dan nog kan het de bedoeling zijn dat je ieder – in ieder geval een tijd – los van elkaar verder gaat. Ik om weer te kunnen stralen en zij ook natuurlijk, maar op haar eigen tijd.
  Je MIR methode heeft me enorm hiermee geholpen.
  De spanning moest uit mijn keel en darmen. Ik had te lang gezwegen om te zeggen dat haar negatieve opmerkingen me niet aanstonden, te meer omdat ik voor haar was. Maar zij zag me niet omdat ze zich opsloot als een oester.

  Nog even iets anders: ikzelf werk ook met de Jin Shin jyitsu methode. Die heb ik al punt 10) aan jouw programma toegevoegd.
  a) zorgen loskoppelen
  b) angsten loskoppelen
  c) boosheid loskoppelen
  d) verdriet loskoppelen
  e) de schone schijn loskoppelen. Doen alsof er niets aan de hand is, terwijl je van binnen kookt.

  Die 5 punten schaar jij waarschijnlijk onder vader / moeder loskoppelen.

  Dank voor al je liefde,

  Dorothea

 4. Dank je wel voor de 5 checkvragen. Ik begin morgen opnieuw met vegetarisch eten, deze vijf vragen gaan me zeker ondersteunen tijdens moeilijke momenten.
  Met warme groet, Marina

 5. Dag Mireille, ben nu eindelijk toch weer blij met mijn beginnend dementerende man. Ik wilde een tijd zelf niet verder leven. Zag er geen gat meer in. Ben ook blij met dit artikel. Probeer elke dag dankbaar te zijn met alle kleine goede dingen die er nog steeds zijn. Ik kan ook weer genieten van zijn lijfelijke aanwezigheid, wat voor mij een essentieel goed is. Gewoon zijn hand vast kunnen houden is al heel belangrijk. Zit toch nog wel in een heel diep dal op het moment, maar heb ook het idee dat ik er wel weer uit ga komen. Het helpt om het even op te schrijven.
  Bij mij heb ik nog heel wat schillen af te pellen. Bijvoorbeeld de angst voor armoede. Die lijkt juist nu weer heel erg sterk te zijn. Soms denk ik dat dat soort tics voor dat ik ze los kan laten, nog eerst in hun volle hevigheid terug komen. Door het leven wordt ik in volle hevigheid geconfronteerd met loslaten. Is vast wel goed, maar ik heb het er vaak erg moeilijk mee.

 6. Ja lieve Mireille, ik heb niet zo direct last van verslaving, maar heb wel last om iemand die lastig is (of niet echt in een groep past) eruit te zetten… Dat hoort volgens mij ook bij knopen doorhakken… Ik doe al 2 jaar de MIR-methode, lees met aandacht je tips, was zelfs een tijdje abonnee, maar denk dat ik iets niet goed doe want merk weinig resultaat… Het enige wat me gelukkig maakt, is dat ik er heerlijk van slaap. Dankjewel Mireille !

 7. Hi Mireille, wat een superartikel weer vandaag, de 5 vragen, dank je wel.
  Nadat je me laatst een lieve knuffel gaf in Alkmaar en precies de juiste woorden sprak, heb ik het idee dat de MIR-Methode nog beter voor me werkt. Dank je wel en lieve groet Kini

 8. Dag Mireille, hartelijk dank voor weer een zeer leerzaam artikel! Heel goed om helder te krijgen dat ik aan mijn eigen energie (al) kan voelen of iets goed voor mij is. En de grote stap te nemen om mijzelf als het allerbelangrijkste aan te merken….tja. Hartelijk dank voor al jouw geweldige werk! Doe nu een jaar de MIR-Methode en het, en ook de aanvullende info, brengt me nog steeds verbetering/groei/fijne verrassingen!

 9. Beste Mireille,
  Jarenlang (40 jaar?) ben ik verslaafd geweest aan alcohol. Tot een paar jaar geleden de knop omging. Ik ben met de MIR methode begonnen en langzaam met vallen en opstaan kon ik van de alcohol afblijven. Iets wat me nooit gelukt is, lukte! Ik heb nu 3 jaar geen druppel alcohol gedronken en ik verlang er ook niet meer naar. Wel MIR ik nog altijd 2x per dag.Ik ben nu bezig mij los te maken van depressieve gevoelens, ook dit lukt dankzij de MIR. Vóór de 9 stappen, heb ik mijn eigen stap gezet: dankbaarheid voelen. Ik heb mijn tijd anders ingedeeld, ik sport veel, ik heb veel meer sociale contacten, ik voel me bevrijd en redelijk gelukkig. Na je artikel gelezen te hebben, ga ik me aanmelden voor vrijwilligerswerk. Dank je wel!

  • Beste Jo, wat een prachtig verhaal. Langzamerhand de alcohol kunnen laten staan, meer sporten, meer mensen ontmoeten en daardoor meer positieve gevoelens. En na zo goed voor jezelf gezorgd te hebben, ga je nu iets doen voor anderen (en ook voor jezelf). Een heel mooi voorbeeld wat kan met behulp van de MIR-Methode!!

 10. Goeiemorgen, ik doe al lang met tussenpozen de Mir alsook met mijn hondje op mijn schoot die suikerziekte heeft en waarlijk hij is veel verbeterd! Onlangs was ik 3 maanden thuis van mijn werk door “valpartij” waarvoor ik héél Dankbaar ben dat dit gebeurde, want ik weet dat het een signaal-boodschap is (Christianne Beerlandt) soms is het nodig om het een paar keer te lezen om inzicht te krijgen maar deze keer niet.Ik zag alles van op een afstand hoe het er aan toe ging op mijn huidig werk. Toen ik besliste om een andere job te zoeken was het bij de eerste sollicitatie bingo en ook een totale andere sector, van verkoop naar zorg, en voor de eerste keer in mijn leven heb ik zelf mijn ontslag durven te geven, was op mijn leeftijd een zéér moeilijke keuze en het resultaat is, op alle vlakken verbetering. Durven te voor “Jezelf”. Hartelijke groet

 11. Hallo, ik ben al een viertal maand bezig met de MIR-methode. Sinds enkele weken voorafgegaan door de zin “alcoholverslaving loslaten”. Ik heb de indruk dat het niet goed werkt bij mij. Ik drink te veel alcohol, ik heb last van snoepverslaving, bijt op mijn nagels… mijn relatie met mijn partner is niet meer goed. Kortom, alles loopt fout… ik ga regelmatig naar een psychologe, ben al bij iemand langs geweest om via hypnose van mijn suikerverslaving af te geraken. Helaas alles zonder succes…toch ben ik dankbaar dat ik de MIR-methode heb leren kennen. Ik ga er mee door…

  • Beste Veerle,
   Een pittige periode waar je in zit. Goed dat je steun organiseert. Ik wens je veel sterkte en zachtheid naar jezelf!
   Groetjes, Mireille

 12. Hoi Mireille,
  Ik ben een maand geleden gestart met de Mir methode, en hoe bijzonder maar na 24 jaar trouwe dienst bij mijn huidige werkgever ( waar ik de laatste 4 mnd echt niet meer met plezier naar toe ging). Kwam er een nieuwe baan op mijn pad, waar ik meteen heel blij van werd!
  Nooit maar dan ook nooit verwacht! Stap 9 missie verduidelijken sprak ik ook echt heel duidelijk uit!
  Ook het kontakt met mijn moeder is behoorlijk verbeterd, mijn moeder staat ook open om zich verder te ontwikkelen op sociaal vlak. Erg bijzonder om te ervaren!
  Nu lid geworden van je website en veel aan het lezen en luisteren, ontwikkelen dus!

  Ontzettend bedankt!!

 13. hallo Mireille

  De gewoonte om een pintje te drinken als ik dorst had is sinds ik de MIR-methode doe, nu zo ongeveer 2,5 maand, flink afgenomen.
  Ik merk het als ik op de weegschaal sta !!!
  Mijn gezondheid is nog niet optimaal, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik binnen een paar maanden kan berichten dat ik weer mijn eigen blije zelf ben.

  Bedankt en knuffel aan allen

  Rita

 14. ben na een aantal jaren weer begonnen met de mir en op het juiste moment denk ik. mijn partner is na 35 jaar samen, waarvan de laatste 7 jaar met die vreselijke, slopende ziekte, overeden in september!
  deze 7 jaar ben ik herhaaldelijk over mijn genzen gegaan en ingestort, maar iedere keer weer opgekrabbelt en verder gegaan, omdat ik hem niet wilde laten vallen.
  ik merk dat ik nu, zonder schuldgevoelens, voor mezelf kan kiezen en het steeds makkelijker gaat om knopen door te hakken en naar mijn eigen behoeftes te luisteren en ernaar te handelen!
  hoop dat het mij nu ook gaat lukken om af te vallen, aangezien ik de afgelopen jaren 25 kg ben aangekomen en het gewoon niet kon opbrengen om er iets aan te doen.
  bedankt dat ik van je MIR-Methode gebruik mag maken en dat je hem met iedereen wilt delen.

  • Beste Gabriele,
   Het is graag gedaan dat ik de MIR-Methode met je deel. Ik hoop van harte dat het je goed gaat doen! Veel sterkte met het verwerken van alles!
   Liefs, Mireille

 15. De MIR-Methode heeft mij geholpen en gezorgd dat ik oude patronen ben gaan loslaten. Vader/moeder loskoppelen, basisbehoeften aanvullen, chakra/aura en missie verduidelijken: dat waren voor mij de belangrijkste punten. Steeds wanneer ik ze noemde, kreeg ik een speciaal gevoel erbij. Ik heb mij bevrijd van oude plichten en schuldgevoel, ben beter voor mijzelf gaan zorgen, ben grenzen gaan stellen en afscheid genomen van nietwerkende vriendschappen, terwijl andere vriendschappen weer hechter werden. Ben meer gericht op mijn spirituele behoeften, neem tijd om te lezen, schilderen en in de natuur zijn. Mijn missie is te houden van de mensen om mij heen, hoe dat maakt niet uit. Door vrijwilligerswerk, door zorg, door een gesprek, dat plezier te maken. Dank je wel voor het doorgeven van deze eenvoudige maar doeltreffende methode. Op ieders weg zal een hulp komen, we moeten alleen de moed hebben om het op te pakken en onder ogen zien wat er werkelijk in ons leeft.

 16. Beste Mireille,
  Wat ben ik dankbaar dat jij en de MIR-methode op mijn pad zijn gekomen. Wel een heftig begin met een pittige griep die “toevallig” de kop op stak net nadat ik met de stappen 5 en 7 was begonnen. Even pas op de plaats en nu voel ik me op een bepaalde manier herboren.

  Thema ‘knopen doorhakken’ houdt me enorm bezig. Langzaamaan houd ik alleen die dingen in mijn leven over waar ik echt voor wil gaan. Andere dingen, zoals bestuursfuncties die vooral heel veel energie vergen, heb ik inmiddels laten varen. Heerlijk gevoel!

  Op andere thema’s in mijn leven werk ik veel met de wet van de aantrekkingskracht. Op de MIR-methode gericht zou dat kunnen betekenen een positieve affirmatie dat het proces door mag gaan buiten de 2×2 minuten actieve aandacht per dag. Of in meditatie expliciet aandacht aan besteden. Aan de andere kant lees ik ook dat het juist een kwestie is om je onderbewuste zoveel mogelijk te activeren (in die zin dat het juist goed is als je aandacht afleidt tijdens het opzeggen). In de Q&A kwam ik het antwoord hierop niet tegen. Hoe kijk jij daar tegenaan?

  Dank voor je mooie werk!

  • Beste Jop,
   De MIR-Methode is zo ontworpen dat je onbewuste altijd doorwerkt buiten de 2×2 minuten om. Het is dan een kwestie van ‘loslaten’ en je onbewuste z’n werk laten doen. En dan diep van binnenuit komt het vermogen naar voren om knopen door te hakken, of zoals jij beschrijft, van het loslaten van grote, ogenschijnlijk belangrijke zaken, zoals bestuursfuncties. Bravo daarvoor, overigens!
   Groetjes, Mireille

 17. Hi Mirelle
  Ik doe de mir methode sinds een paar maanden,
  Ik kan niet zeggen dat ik mij beter of slechter voel dan tevoren, ik voel geen verschil!
  Ik drink elke avond een paar glaasjes wijn en ik zou ook beter stoppen met brood eten en pasta, zoals Maria hierboven beschreef, want ik heb ook heel veel last van een opgezette buik en een bezwaard gevoel, maar ik heb tot hiertoe nog steeds geen karakter gehad om een van die zaken te laten…
  Kan het zijn dat het bij sommige mensen veel langer duurd eer men resultaat heeft?
  Ik ga zeker blijven volhouden, want ik blijf er in geloven. Alvast bedankt dat je dat voor ons allemaal wilt doen groetjes Chris

  • Beste Chris,
   Het drinken van alcohol alleen al kan een van de redenen zijn dat je nog geen grote verbeteringen merkt. Alcohol verzuurt je lichaam in een heel hoog tempo. Mocht je dat een beetje kunnen minderen, dan zou dat al fantastisch zijn. Drink je de alcohol om pijn en emoties te verzachten, dan zal het niet makkelijk voor je zijn. Laat dan de MIR-Methode eerst met jou werken aan de diepere oorzaken en pas als die pijn en emoties minder zijn, zal het drinken van alcohol minder belangrijk worden. Je gaat het dan vanzelf al minder drinken.
   Geef jezelf er de tijd voor!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Chris. Voor je problemen met je maag zou je je ook eens kunnen verdiepen in de methode-Montignac. Voor het verteren van koolhydraten (brood, etc.) is een ander type maagzuur nodig dan voor eiwitten. Eet je deze twee voedingsstoffen tijdens dezelfde maaltijd, dan neutraliseren de twee soorten maagzuur elkaar, waardoor je voedsel niet goed verteert. En dat geeft dan het zware gevoel, de opgezette buik en gasvorming. Als je maag verder gezond is, zou dit misschien kunnen helpen. Succes, en en beterschap, Coby.

 18. Hallo,

  Ik ben al meer dan zes maanden aan het MIRren. Heb in het begin kleine veranderingen gezien, maar zit nog steeds met ongelooflijk veel lichamelijke (fybromialgie,…) en psychische (angsten,verdriet,…) klachten. De laatste drie en half maanden heb ik me gefocust op mijn perfectionisme door aan het begin van de negen stappen: perfectionisme loslaten bij te voegen. In een van uw filmpjes zegt u dat je vier maanden aan een verslaving moet werken vooraleer je er echt van los bent. Ik zie perfectionisme als een soort verslaving – een dwangmatig gedrag. Momenteel zie ik nog geen enkel verschil. Moet ik tot de vierde maand wachten? Doe ik het fout? Moet ik misschien iets anders zeggen?

  Groetjes D.

  • Beste D.,
   Het is voor je onbewuste niet heel prettig als het al perfectionisme moet gaan loslaten, terwijl de diepe veiligheid nog niet aanwezig is. Laat je onbewuste het werk doen en houd je aan de 9 stappen. Je perfectionisme is nu nog een manier om de boel onder controle te houden, zodat je je veiliger voelt. Pas wanneer je je interne veiligheid sterk hebt, kan je langzaamaan het perfectionisme loslaten.
   Veel geluk! En zoek gerust een keer een MIR-Methode begeleider op als het je te zwaar is.
   Groetjes, Mireille

   • wat een wijze reactie Mireille! Maar is het niet toe te passen ook in andere moeilijke
    situaties? Dan, zit ik de denken dat elke MIR-Methode op Maat of toevoeging van zinnetjes niet nodig is.Hoe zit dat eigenlijk?
    Alvast bedankt

    • Beste Liv,
     In principe is dat ook zo, dat je het beste alleen de 9 stappen kunt doen, zodat je onbewuste zelf de weg kan kiezen. Maar er zijn situaties waarin het best een pittige uitdaging is om de tijd te nemen voor de 9 stappen. Het kan voor je gevoel langer duren. Daarom doen mensen weleens een MIR-Methode op Maat, zodat ze gerichter aan een bepaalde klacht kunnen werken.
     Groetjes, Mireille

 19. Dag Mireille,

  Punt 2 : Voel ik me hierdoor groeien…
  Ik begrijp dit niet echt goed.
  Dus:Ik doe iets…en hierdoor voel ik me groeien. Hoe moet ik me dan wel voelen om te weten dat ik er van groei?
  Wie legt mij dit eens even uit?
  Dank u,

  Christel

  • Beste Christel,
   Waar het om gaat is dat als je bijvoorbeeld met iemand optrekt, je je daardoor energieker of sterker kunt voelen, omdat de ander je aanmoedigt of bevestigt. Mensen die je daarentegen klein praten, daarvan groei je niet. Het kan ook een situatie zijn. Je doet iets nieuws en merkt dat je daarvan groeit, omdat het nieuw voor je is, maar het lukt je wel. Dat is dan iets om vaker te doen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Oh ja,het is nu al heel wat duidelijker geworden.
    Mireille, ik heb zonet je video over intuïtie bekeken maar wat zeg jij op het einde? Ga op …bij de mensen!
    Toch wel gek he, wij hebben dezelfde taal en toch begrijp ik je niet altijd even goed.

    Dag lieve Mireille, bedankt hoor!

    • Beste Christel,
     Je bedoelt de video die ik op de Be the MIRror-site heb gezet, he? Ik ga alle video’s nog ondertitelen, zodat het makkelijker wordt. Soms praat ik gewoon te snel en soms is de geluidskwaliteit ook niet goed. Wat ik als laatste zeg is: “Ga op internet kijken, mensen.” Wat ik ermee bedoel, is dat ik mensen wil uitnodigen om zelf te onderzoeken wat waar is en wat niet.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

 20. Allerbeste Mireille,dank voor deze mail.Ik heb,(had)last van mijn ongelukkig verleden met mijn ouders.Om niet echt ziek te worden had ik 7jaar terug een breuk gemaakt met hen.Door de MIR-Methode te doen,kreeg ik onverwachts een telefoon van iemand die me vroeg mijn moeder op te zoeken dat ze naar mij zocht.Ik was er echt van aangedaan.Ben haar direct gaan op zoeken(echt verwonderlijk van mij)Het weerziens was ongelooflijk mooi.Mijn moeder was nu eens echt een moeder,ze heeft me geaait,gekust,gesteeld.HET KOMT DOOR DE MIR-METHODE xxx Ik moet nog zeerveel loslaten van mijn verleden,deze achtervolgd mij.Hopelijk lukt het,dan zal ik me vrij voelen.

  • Beste Nicole,
   Wat ontzettend fijn dat je weer contact hebt met je moeder! Ik hoop dat veel van de oude pijnen helemaal uit je systeem gaan verdwijnen! Dat het je vrij voelen maar snel mag komen!
   Veel geluk! ♥
   Mireille

 21. Beste Mireille,
  Een aantal jaren terug ben ik begonnen met de Mir-methode. Elke dag 2x bij mezelf en bij de hond en kat toegepast. Er is destijds heel veel ‘losgekomen’. Mijn klachten werden steeds heviger. Uiteindelijk is na onderzoek de diagnose MS gesteld. Nu, 2,5 jaar verder, blijft de MIR me boeien. Ik adviseer en maak mensen om me heen enthousiast ,om een kijkje bij je duidelijke uitleg te gaan nemen. Helaas durf ik het bij mezelf niet meer toe te passen…mijn gevoel destijds was dat alle symptomen door de MIR versterkt werden. Kun je me misschien raad en/of advies geven? ( loslaten van die angst zal vast het antwoord zijn:-)) lieve groet, Maria

  • Beste Maria,
   Mocht je nog weer met de MIR-Methode willen werken, dan kan je het beste een MIR-Methode begeleider opzoeken, zodat je beter weet waardoor de tijdelijke verergering ontstaat. Het kan ook te maken hebben met de angst om te groeien. Op de ledenwebsite http://www.bethemirror.nl heb ik daar een video staan.
   Je kunt dus gerust de MIR-Methode weer oppakken. Blijf vertrouwen dat het altijd alleen maar werkt op een manier die gericht is op jouw groei en verbetering van jouw gezondheid.
   Sterkte en veel geluk!
   Mireille

 22. Hallo Mireille,
  In het voorjaar heb ik een periode de Mir methode gedaan ben er onbewust mee gestopt en ben nu alweer vanaf begin september met de MIR bezig. Ik heb een intense vriendschap gehad van ruim 30 jaar wat uiteindelijk beklemd aanvoelde. Sinds een jaar is dit contact er niet meer, het loslaten ervan en is nog steeds bezig was pittig maar het is goed zo. De laatste tijd maak ik steeds meer een keuze voor mezelf en zeg steeds meer ‘nee’. Heerlijk! aan de andere kant ook wel een beetje eng, ben soms bang dat ik niemand meer overhoud….
  Bedankt voor de MIR-Methode.
  Groetjes Lies.

  • Heb ook 4 weken de MIR-Methode gedaan. En is mij goed bevallen. Heb het gevoel dat ik met een diepere laag bezig ben maar word er niet vrolijker van. Zoek weinig contact met mijn omgeving en ben het liefst alleen. Dat is niet zozeer wat ik wil want voel hierdoor ook eenzaamheid. Is dat de bedoeling? Ik weet het niet.
   Groeten Caroline

   • Hey Caroline,
    Wat mooi dat je op die diepere lagen uitkomt. Door juist meer bij jezelf te zijn, met weinig contact met anderen, geef je jezelf de ruimte waarin onderliggende stukjes naar boven kunnen komen en helen, blijkbaar in jouw geval eenzaamheid. Misschien gelinkt aaan iets van vroeger? Zonder hierin al te veel te graven, als er bewustwording nodig is, zal dit zich op het gepaste moment tonen aan jou. Vertrouw op het proces, ga door met mirren en weet dat wat naar boven komt, al aan het zuiveren is en losgelaten wordt. Alle liefs Ragna

 23. Hallo Mireille, ik doe al langere tijd de MIR methode. Kan niet precies zeggen wat de vorderingen zijn. Misschien meer in mijn kracht Je vragen triggeren me. Ik heb telkens het gevoel voor mijn ouders te “moeten” zorgen. vader (80 jaar) en moeder (74 jaar). Mijn vader is opgenomen op e crisisafdeling, mijn moeder kan t niet meer aan om voor hem te zorgen. Maar wat nu? beiden doen een appel op me. ik wil dat eigenlijk niet meer. maar ook naar om hen zo te zien lijden. hoe laat ik de problemen bij hen? ik neem aan dat de stap vader loskoppelen en moeder los koppelen hier ook op werkt. Het kost me alleen maar energie maar schuldgevoel als ik het niet doe. En vanuit m’n hart wil ik ook graag dat het beter met hen gaat. liefs Ellen

 24. Dag Mireille,
  ik ben al even gestopt met de MIR methode maar het werkt nog wel door bij mij. En helemaal nu ik jou laatste artikel lees. Zoals je misschien al hebt gemerkt ga ik voor een diepere laag. Met alle respect voor de andere lezers, de bovenste laag is bij mij al afgepeld, het is dus nodig dat de diepgang verder ontwikkeld, (“afgewikkeld”) wordt.
  Ik doe veel vrijwilligerswerk, ik probeer het wat algemeen te formuleren. Voor een van mijn taken werd er regelmatig vergaderd en daarin was het soms nodig acties te melden. Het gebeurde nogal eens dat ik terug kwam van de vergaderingen dat ik dacht, wat doe ik hier, ik had nooit zin om te gaan, ik word er moe van en het kostte me heel veel energie, laat staan dat ik er energie van kreeg.
  Een keer had de secretaris een agendapunt gemaakt van iets waarvan ik melding zou doen in de vergadering, ze had mij niet gemeld dat zij het op de agenda had gezet, ik wist niet hoe zij op de hoogte was. Met andere woorden ze had het gras voor mijn voeten weggemaaid. Op zich kan dat soms handig zijn ,maar dit was de bekende druppel, het was al vaker gebeurd en ook andere dingen verdienden geen schoonheidsprijs. Ik was het allemaal zo zat, dat ik na haar actie per direct mijn functie heb neergelegd. (Dat ik dat durfde!!!!) Het heeft heel wat teweeggebracht binnen de organisatie. Het punt communicatie staat nu elke keer op agenda. Nee ik ben niet boos op de secretaris, het voelt wel heel bevrijdend dat ik ben gestopt en dat ik dit heb gedaan en ik denk dat dankzij mijn actie er heel iets goeds uit voorkomt. Mensen praten met elkaar, en hopelijk leren ze nog naar elkaar te luisteren. Ik voel me ontspannen en blij!! Komt dit door de MIR methode??

 25. Ikvoelmij heel goed ,het word alleen maar beter
  Er zijn soms van die lijntjes die de kop op steken
  Maar ik ben heel blij met de 9 stappen
  En ga er mee door
  Gr Annie

 26. Hallo Mireille, vorig jaar heb ik 4 weken de MIR-Methode gedaan en nu af en toe. Na twee weken ben ik ‘ vanzelf’ gestopt met broodeten! Ik eet nog steeds ‘s morgens alleen fruit en ‘s middags een salade of soep, maar ook soms weer een boterham.
  Het voelt veel beter en het verliep heel natuurlijk! Daarvoor bedacht ik het wel maar kwam ik er nooit toe….
  Groetjes Els

 27. Alcahol gebruik ik weinig of niet. roken nooit gedaan Ik heb sins de MIR-Methode gebruik . voel ik mij beter wel nu altijd een vuile mond .duidelijk minder pijntjes .ik zou graag afvallen .ik doe tussen de 3 a 4 keer per week aan sport .zwemen en dansen eet gezond val niet af . je lichaam kan te zuur zijn las ik wat kan ik hier aan doen .graag hier over bericht terug

  • Beste Sjef,
   Afvallen heeft voor 90% met oude emoties te maken, zoals vernedering, afwijzing, verdriet, je mond hebben moeten houden. Als je de 9 stappen stug blijft volhouden, verdwijnen die oude emoties uit je systeem. Pas dan kan je lichaam overgewicht loslaten. Je kunt ook altijd naar een MIR-Methode begeleider gaan. Die kan jou helpen om de emoties sneller los te laten.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 28. Hi, dit komt als geroepen… K zit midden in een los laat traject wb een ex.
  K vind t heel erg moeilijk om hem definitief los te laten.
  Het stukje over ‘luister je naar jezelf’, komt dit ook bij de Mir steeds meer naar boven in je zelf of welke stappen adviseer jij hierin??

  • Ha Bianca,
   Ja, dat naar jezelf kunnen luisteren, komt vanzelf naar voren als je de 9 stappen doet. Dan ga je bijvoorbeeld merken dat je lekker energie hebt, maar dat je ineens die energie kwijt bent. Je wordt je steeds bewuster dàt er energie weg lekt en gaat zien waar dat door komt (door gedachtes, oude emoties, of ontmoetingen met mensen, of…).
   Je wordt steeds scherper in voelen wat goed voor je is en wat niet.
   Geef het de tijd, loslaten is een proces wat meestal niet van de ene op de andere dag gaat.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 29. Hello mireille,
  Na 5 weken MIR-Methode kan ik me beter ontspannen.Ik heb een redelijk zwaar verleden,dus het is toch al iets.doe verder ,ook.
  Groetjes

 30. Lieve Mireille,
  Ik ben nu bijna 4 weken bezig met de MIR-methode.
  Ik merk dat ik enorm onrustig ben geworden in mijn hoofd en dat ik ‘s nachts regelmatig wakker word en dan niet meer kan inslapen.
  Dit had ik voor die tijd nooit, ik sliep altijd als een blok de hele nacht door.
  Is dit een normale bijwerking van MIR?
  Liefs Marianne

 31. Hallo Mireille ik doe de MIR-Methode nu een week of 6, waarvan ik in eertste 2weken nog nooit zo moe ben geweest, daarna ging het beter, en nu weer veel lastiger, maar ik ben dan ook een, ouwe dame, ha ha, dus zal wel langer de tijd nodig hebben.
  Ik ben nog niet van mijn niet nader uit te leggen slechte gewoonte af, maar wat heel positief is, dat ik diegene,in mijn hele naaste omgeving, waaraan ik me de hele dag groen en geel ergerde, met veel meer mildheid benader en dat dat het een stuk leefbaarder maakt.

  Kortom ik ga nog een poosje door hart gr andy

  • Beste Andy,
   Wat fijn dat er zoveel mildheid is gekomen! Puur goud! Fijn dat je het nog even wil volhouden. Ook die effecten gaan weer voorbij.
   Groetjes, Mireille

 32. Ik kan alleen maar zeggen; wat een fijn artikel Mireille!
  Ik doe de MIR methode nu al ruim een jaar.
  In mijn lichaam is nog heel veel verzet, maar juist dat sterkt mij in mijn gevoel dat er van alles gaande is om al die ballast kwijt te raken. Ik ga dus stug door 🙂

 33. Mireille, bestaat toeval? JA!!
  op dit moment volg ik een cursus “Karakter structuren’ waarin alles n de orde komt. Gister ervaren ook dat wat je nu toestuurt ……
  Toeval? NEE

  groet Geerdien

 34. Ik doe inmiddels ruim 4 wkn de MIR-Methode en ik heb tot mijn verbazing vrij vanzelfsprekend kunnen stoppen met brood eten. Al jaren heb ik na het eten van Tarweproducten zoals brood en Pasta, Pizza enz. last van mn darmen : opgezette buik en diarree; maar ik ben gek op brood, met lekker beleg en ook dol op alle pasta-gerechten . Maar toch kon ik het al na 2 wkn MIR-Methode zo ineens opgeven. En ik voel me zo veel energieker en ik ben er zo van opgeknapt ! Bovendien ben ik een paar kilo lichter en dat gaat vanzelf, de opgezette buik is bijna geheel verdwenen. Al jaren probeer ik tevergeefs af te vallen!! En na mijn besluit om anders te gaan eten ben ik nu dubbel beloond !! Hart gr Maria,…. en goede moed voor iedereen die dit herkend!

  • Dag Mirielle.
   Net op mijn verjaardag kreeg ik van jou deze duurbare tips waarin ik me helemaal kan vinden. De MIR methode bracht me al veel goeds, zowel op privé als op professioneel vlak. Dank voor het creëren en delen van dit concept langs deze weg.
   Groetjes
   Huguette

 35. “Toevallig” zat ik net de beslissing te overwegen of ik vandaag iets voor iemand zou gaan doen waar ik zelf totaal geen zin in heb. Maar ja, dan steken de schuldgevoelens weer de kop op hè? Omdat ik alle vijf vragen met “nee” kan beantwoorden besluit ik nu om het niet te doen en dat voelt voor míj goed! Maar als je hier eenmaal mee begint word je dan straks niet door iedereen als egoïstisch of a-sociaal bestempeld? Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken.

  • Beste Jorien,
   Ja, ik begrijp je bezorgdheid dat je ‘asociaal’ gaat zijn. Maar blijf erop vertrouwen dat je een ‘gever’ bent en dat de mensen die dankbaarheid tonen of die laten merken hoe blij ze zijn met je hulp er altijd zullen zijn. Dat kun je toch niet laten. Alleen bepaal jij zelf nu aan wie jij je tijd en aandacht geeft. Je hebt de touwtjes dan weer in handen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Jorien, dit geval herken ik. Zo komt het bij mij ook over.
   Ik heb er soms geen zin in, maar toch doe ik het.
   Prettig te weten dat er meerdere mensen zijn die met hetzelfde gevoel zitten, ik vind er troost in.Dankjewel, Ingrid

  • Hey Jorien, als iedereen helemaal trouw zou zijn aan zichzelf, dan zou er een perfecte balans zijn volgens mij. Een kloppend netwerk van uitwisselingen van ‘geven’ en ‘ontvangen’ in onvoorwaardelijkheid.nu zijn er nog heel veel mensen die heel sterk in de energie van tekort en pijn, verdriet, angst,… zitten wat zorgt voor voorwaardelijk geven en krijgen en daardoor ook deze gevoelens creëert. Wat dan tot ‘egoïstisch’ kan bestempeld worden. Maar dit is een fase, doordat we enkel antwoorden en ja zeggen als dat voor ons helemaal klopt, komen al die stukjes zichtbaar en waar bewustwording komt, komt ook heling. We zijn zo mooi aan het opruimen, voor onszelf en voor zovele anderen. Want als voorbeeld zijn we ook zo krachtig:) liefs Ragna

 36. Geweldig artikel Mireille!
  Ik doe de MIR-Methode al een jaar. Ik ben gestopt met niet te zeggen wat ik denk. Heel lang zei ik niet wat ik vond of dacht over iets. Ik leek ook wel niet bij mijn eigen gevoel te kunnen. Nu lukt dat véél beter. En ik ga er mee door, wie weet wat het me nog meer brengt.
  Hartelijk dank!
  Groetjes, Petra

 37. Hoi Miriam,

  Ik doe de MIR methode nu sinds april, trouw elke dag 2 x. En de laatste maand merk ik ineens dat ik zaken kan laten, in mijzelf geloof en inderdaad ik geloof het zelf bijna niet, Het voelt zo raar, ik kan zaken loslaten. Vaak slaat me de angst om het hart dat het weet net verdwijnt als het ineens tot me doordrong. Maar langzaam durf ik erop te vertrouwen dat ik inderdaad een patroon heb doorbroken en de verandering is doorgevoerd. Wat een bevrijding.

  dank je
  Anita

 38. Hallo Mireille, Ik heb de MIR-Methode 4 weken gedaan en het werkt.
  Ik voelde me de eerste 2 weken heel naar maar na die 2 weken werd mijn bewustzijn sterker en voelde me zelfverzekerder dus sterker en een beter contact met jezelf.
  Het is een mooie makkelijke methode eigenlijk voor een ieder aan te raden.Als je een lezing geeft in Rotterdam wil ik daar bij zijn en de MIR-Methode zal ik verspreiden.
  groet,Joke

 39. Hai Mireille,

  Bedankt voor deze fijne mail. Heel wonderlijk maar ik dacht de laatste dagen toch al aan het feit dat ik me happy voel. Ik doe nu de MIR-Methode sinds bijna 3 maanden en ik voel me goed, heb de indruk dat ik meer energie heb, ik denk aan mijn eigen mening, ik ruim op in huis, ik zit in een wandelgroep, ik doe mee aan een groep volks dansen en zingen, ik ontmoet nieuwe mensen, leuke vrouwen en ja, ik ben weer populair zoals ik vroeger op het gymnasium was, terwijl ik er niets speciaals voor doe, ik blijf echt mezelf. Ik lach veel, net als vroeger en ben vrolijk. Heel fijn, ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn, dus heb niet altijd behoeften aan anderen. Komt dit door loslaten ? Waarschijnlijk wel en door de 9 stappen van de MIR-Methode ? Ik ga er in ieder geval mee door, het neemt maar zo weinig tijd on beslag.
  Dus bedankt Mireille voor alle adviezen.

  • Beste Ada,
   Wat fijn dat het zo lekker met je gaat! En blijf ook zien dat je daarmee een lichtpuntje bent voor anderen! Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 40. goedemorgen Mireille,
  Ja, ik ben het afgelopen jaar gestopt met roken met hulp van de MIR-Methode en het ging net zo makkelijk als jij schrijft. 4 maanden doorgaan en je mindert vanzelf, toen ik op 3 sigaretten per dag zat heb ik op een ochtend zelf de knoop doorgehakt. Dat was 14 februari, de dag dat ik verkering kreeg met mijn man die er niet meer is.
  Ook ben ik gestopt met mensen die meer energie kosten dan dat het je geeft, mensen waarbij het alleen van mijn kant kwam, en het voelt goed. Mireille bedankt voor je ondersteuning, ik doe de methode nog elke dag 1x en het werkt voor mij. Groeten, Joke

  • Beste Wendy,
   Het belangrijkste is dat je niet iets doet, maar de oplossing van binnenuit laat komen. Wanneer je de MIR-Methode doet, verander je van binnenuit. Het kan zijn dat je man daardoor mee verandert. Zo niet, dan zal je zelf langzamerhand krachtig genoeg worden om knopen door te hakken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

    • Beste Yara,
     In principe werkt het bij iedereen zo. Of je het ook echt gaat merken, kan ik natuurlijk niet garanderen. Ik hoop dat je het wilt uitproberen. Ondertussen veel sterkte gewenst!
     Groetjes, Mireille

     • Beste mireille,

      Ben het al een paar weken aan het uitproberen maar merk Helaas niets.
      Toch bedankt voor je reactie.
      Groeten

 41. Ik heb gebroken met een destructieve relatie, moeilijk.
  Voel mij nu wel vaker alleen maar ook goed dat ik ben gestopt.

  • Beste Ineke,
   Dat zijn echt de moeilijkste beslissingen die er zijn. Goed gedaan!
   Veel sterkte met het terugvinden van jezelf!
   Groetjes, Mireille

  • Lieve Mireille! Net als Inekre ben ik gestopt met een destructieve relatie. Tijdens vier weken mirren vanaf maart dit jaar werd ik mondig naar mijn ‘partner’ en zette hem zelfs uit huis en dat had ik eerder nooit verwacht van mezelf. Ik was als verlamd eind mei toen hij weg was en ben wel aardig op weg om hier uit te komen. Het moeilijke is bijvoorbeeld dat ik pas tussendemiddag op gang kom en zeer laat slaap rond 01.30uur. Met al m’n innerlijke aanmoedigingen lukt het tot op heden niet, maar ik voel wel het vertrouwen dat het eens een keer blijvend goed komt met me. Er is wel veel gebeurd nadat ik de man uit huis zette: mijn allerliefste hond is overleden uit zichzelf( ik deed nog een keer de MIR bij hem en toen ging hij uit zichzelf!), en de man die ik eruit zette overleed… Dit was drie klappen vanaf 30 mei 2014. En voor het eerst in mijn leven(50 jaar) vind ik het fijn om alleen te zijn. Dankjewel voor alles wat je voor ons mensen doet!

 42. Ik ben nu een paar weken bezig met de 9 stappen. Ik was verslaafd aan menthol snoepjes. Ik kon ze de hele dag wel eten. Nu taal ik er niet meer naar. Dat viel mij ineens op. Heel bijzonder. Ik voel mij niet meer zo gespannen. Een verademing. Bijvoorbeeld van de week sollicitatie gesprekken moeten voeren en normaal kan ik daar al gespannen over zijn.Stel ik de juiste vragen hoe kom ik over etc. Nu was ik vol zelfvertrouwen. Mijn zelfvertrouwen gaat vooruit.Dat heb ik echt nodig. Dankje Mir.

  • Beste Ria,
   Wat heerlijk om te horen! Over die menthol snoepjes, maar vooral over de sollicitatiegesprekken! Dat gaat vast een leuke baan opleveren! Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.