Home » Artikelen » 79. De vijf vragen om knopen door te hakken.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

79. De vijf vragen om knopen door te hakken. — 80 reacties

 1. Dank je wel voor de 5 checkvragen. Ik begin morgen opnieuw met vegetarisch eten, deze vijf vragen gaan me zeker ondersteunen tijdens moeilijke momenten.
  Met warme groet, Marina

 2. Dag Mireille, ben nu eindelijk toch weer blij met mijn beginnend dementerende man. Ik wilde een tijd zelf niet verder leven. Zag er geen gat meer in. Ben ook blij met dit artikel. Probeer elke dag dankbaar te zijn met alle kleine goede dingen die er nog steeds zijn. Ik kan ook weer genieten van zijn lijfelijke aanwezigheid, wat voor mij een essentieel goed is. Gewoon zijn hand vast kunnen houden is al heel belangrijk. Zit toch nog wel in een heel diep dal op het moment, maar heb ook het idee dat ik er wel weer uit ga komen. Het helpt om het even op te schrijven.
  Bij mij heb ik nog heel wat schillen af te pellen. Bijvoorbeeld de angst voor armoede. Die lijkt juist nu weer heel erg sterk te zijn. Soms denk ik dat dat soort tics voor dat ik ze los kan laten, nog eerst in hun volle hevigheid terug komen. Door het leven wordt ik in volle hevigheid geconfronteerd met loslaten. Is vast wel goed, maar ik heb het er vaak erg moeilijk mee.

 3. Ja lieve Mireille, ik heb niet zo direct last van verslaving, maar heb wel last om iemand die lastig is (of niet echt in een groep past) eruit te zetten… Dat hoort volgens mij ook bij knopen doorhakken… Ik doe al 2 jaar de MIR-methode, lees met aandacht je tips, was zelfs een tijdje abonnee, maar denk dat ik iets niet goed doe want merk weinig resultaat… Het enige wat me gelukkig maakt, is dat ik er heerlijk van slaap. Dankjewel Mireille !

 4. Hi Mireille, wat een superartikel weer vandaag, de 5 vragen, dank je wel.
  Nadat je me laatst een lieve knuffel gaf in Alkmaar en precies de juiste woorden sprak, heb ik het idee dat de MIR-Methode nog beter voor me werkt. Dank je wel en lieve groet Kini

 5. Dag Mireille, hartelijk dank voor weer een zeer leerzaam artikel! Heel goed om helder te krijgen dat ik aan mijn eigen energie (al) kan voelen of iets goed voor mij is. En de grote stap te nemen om mijzelf als het allerbelangrijkste aan te merken….tja. Hartelijk dank voor al jouw geweldige werk! Doe nu een jaar de MIR-Methode en het, en ook de aanvullende info, brengt me nog steeds verbetering/groei/fijne verrassingen!

 6. Beste Mireille,
  Jarenlang (40 jaar?) ben ik verslaafd geweest aan alcohol. Tot een paar jaar geleden de knop omging. Ik ben met de MIR methode begonnen en langzaam met vallen en opstaan kon ik van de alcohol afblijven. Iets wat me nooit gelukt is, lukte! Ik heb nu 3 jaar geen druppel alcohol gedronken en ik verlang er ook niet meer naar. Wel MIR ik nog altijd 2x per dag.Ik ben nu bezig mij los te maken van depressieve gevoelens, ook dit lukt dankzij de MIR. Vóór de 9 stappen, heb ik mijn eigen stap gezet: dankbaarheid voelen. Ik heb mijn tijd anders ingedeeld, ik sport veel, ik heb veel meer sociale contacten, ik voel me bevrijd en redelijk gelukkig. Na je artikel gelezen te hebben, ga ik me aanmelden voor vrijwilligerswerk. Dank je wel!

  • Beste Jo, wat een prachtig verhaal. Langzamerhand de alcohol kunnen laten staan, meer sporten, meer mensen ontmoeten en daardoor meer positieve gevoelens. En na zo goed voor jezelf gezorgd te hebben, ga je nu iets doen voor anderen (en ook voor jezelf). Een heel mooi voorbeeld wat kan met behulp van de MIR-Methode!!

 7. Goeiemorgen, ik doe al lang met tussenpozen de Mir alsook met mijn hondje op mijn schoot die suikerziekte heeft en waarlijk hij is veel verbeterd! Onlangs was ik 3 maanden thuis van mijn werk door “valpartij” waarvoor ik héél Dankbaar ben dat dit gebeurde, want ik weet dat het een signaal-boodschap is (Christianne Beerlandt) soms is het nodig om het een paar keer te lezen om inzicht te krijgen maar deze keer niet.Ik zag alles van op een afstand hoe het er aan toe ging op mijn huidig werk. Toen ik besliste om een andere job te zoeken was het bij de eerste sollicitatie bingo en ook een totale andere sector, van verkoop naar zorg, en voor de eerste keer in mijn leven heb ik zelf mijn ontslag durven te geven, was op mijn leeftijd een zéér moeilijke keuze en het resultaat is, op alle vlakken verbetering. Durven te voor “Jezelf”. Hartelijke groet

 8. Hallo, ik ben al een viertal maand bezig met de MIR-methode. Sinds enkele weken voorafgegaan door de zin “alcoholverslaving loslaten”. Ik heb de indruk dat het niet goed werkt bij mij. Ik drink te veel alcohol, ik heb last van snoepverslaving, bijt op mijn nagels… mijn relatie met mijn partner is niet meer goed. Kortom, alles loopt fout… ik ga regelmatig naar een psychologe, ben al bij iemand langs geweest om via hypnose van mijn suikerverslaving af te geraken. Helaas alles zonder succes…toch ben ik dankbaar dat ik de MIR-methode heb leren kennen. Ik ga er mee door…

  • Beste Veerle,
   Een pittige periode waar je in zit. Goed dat je steun organiseert. Ik wens je veel sterkte en zachtheid naar jezelf!
   Groetjes, Mireille

 9. Hoi Mireille,
  Ik ben een maand geleden gestart met de Mir methode, en hoe bijzonder maar na 24 jaar trouwe dienst bij mijn huidige werkgever ( waar ik de laatste 4 mnd echt niet meer met plezier naar toe ging). Kwam er een nieuwe baan op mijn pad, waar ik meteen heel blij van werd!
  Nooit maar dan ook nooit verwacht! Stap 9 missie verduidelijken sprak ik ook echt heel duidelijk uit!
  Ook het kontakt met mijn moeder is behoorlijk verbeterd, mijn moeder staat ook open om zich verder te ontwikkelen op sociaal vlak. Erg bijzonder om te ervaren!
  Nu lid geworden van je website en veel aan het lezen en luisteren, ontwikkelen dus!

  Ontzettend bedankt!!

 10. hallo Mireille

  De gewoonte om een pintje te drinken als ik dorst had is sinds ik de MIR-methode doe, nu zo ongeveer 2,5 maand, flink afgenomen.
  Ik merk het als ik op de weegschaal sta !!!
  Mijn gezondheid is nog niet optimaal, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik binnen een paar maanden kan berichten dat ik weer mijn eigen blije zelf ben.

  Bedankt en knuffel aan allen

  Rita

 11. ben na een aantal jaren weer begonnen met de mir en op het juiste moment denk ik. mijn partner is na 35 jaar samen, waarvan de laatste 7 jaar met die vreselijke, slopende ziekte, overeden in september!
  deze 7 jaar ben ik herhaaldelijk over mijn genzen gegaan en ingestort, maar iedere keer weer opgekrabbelt en verder gegaan, omdat ik hem niet wilde laten vallen.
  ik merk dat ik nu, zonder schuldgevoelens, voor mezelf kan kiezen en het steeds makkelijker gaat om knopen door te hakken en naar mijn eigen behoeftes te luisteren en ernaar te handelen!
  hoop dat het mij nu ook gaat lukken om af te vallen, aangezien ik de afgelopen jaren 25 kg ben aangekomen en het gewoon niet kon opbrengen om er iets aan te doen.
  bedankt dat ik van je MIR-Methode gebruik mag maken en dat je hem met iedereen wilt delen.

  • Beste Gabriele,
   Het is graag gedaan dat ik de MIR-Methode met je deel. Ik hoop van harte dat het je goed gaat doen! Veel sterkte met het verwerken van alles!
   Liefs, Mireille

 12. De MIR-Methode heeft mij geholpen en gezorgd dat ik oude patronen ben gaan loslaten. Vader/moeder loskoppelen, basisbehoeften aanvullen, chakra/aura en missie verduidelijken: dat waren voor mij de belangrijkste punten. Steeds wanneer ik ze noemde, kreeg ik een speciaal gevoel erbij. Ik heb mij bevrijd van oude plichten en schuldgevoel, ben beter voor mijzelf gaan zorgen, ben grenzen gaan stellen en afscheid genomen van nietwerkende vriendschappen, terwijl andere vriendschappen weer hechter werden. Ben meer gericht op mijn spirituele behoeften, neem tijd om te lezen, schilderen en in de natuur zijn. Mijn missie is te houden van de mensen om mij heen, hoe dat maakt niet uit. Door vrijwilligerswerk, door zorg, door een gesprek, dat plezier te maken. Dank je wel voor het doorgeven van deze eenvoudige maar doeltreffende methode. Op ieders weg zal een hulp komen, we moeten alleen de moed hebben om het op te pakken en onder ogen zien wat er werkelijk in ons leeft.

 13. Beste Mireille,
  Wat ben ik dankbaar dat jij en de MIR-methode op mijn pad zijn gekomen. Wel een heftig begin met een pittige griep die “toevallig” de kop op stak net nadat ik met de stappen 5 en 7 was begonnen. Even pas op de plaats en nu voel ik me op een bepaalde manier herboren.

  Thema ‘knopen doorhakken’ houdt me enorm bezig. Langzaamaan houd ik alleen die dingen in mijn leven over waar ik echt voor wil gaan. Andere dingen, zoals bestuursfuncties die vooral heel veel energie vergen, heb ik inmiddels laten varen. Heerlijk gevoel!

  Op andere thema’s in mijn leven werk ik veel met de wet van de aantrekkingskracht. Op de MIR-methode gericht zou dat kunnen betekenen een positieve affirmatie dat het proces door mag gaan buiten de 2×2 minuten actieve aandacht per dag. Of in meditatie expliciet aandacht aan besteden. Aan de andere kant lees ik ook dat het juist een kwestie is om je onderbewuste zoveel mogelijk te activeren (in die zin dat het juist goed is als je aandacht afleidt tijdens het opzeggen). In de Q&A kwam ik het antwoord hierop niet tegen. Hoe kijk jij daar tegenaan?

  Dank voor je mooie werk!

  • Beste Jop,
   De MIR-Methode is zo ontworpen dat je onbewuste altijd doorwerkt buiten de 2×2 minuten om. Het is dan een kwestie van ‘loslaten’ en je onbewuste z’n werk laten doen. En dan diep van binnenuit komt het vermogen naar voren om knopen door te hakken, of zoals jij beschrijft, van het loslaten van grote, ogenschijnlijk belangrijke zaken, zoals bestuursfuncties. Bravo daarvoor, overigens!
   Groetjes, Mireille

 14. Hi Mirelle
  Ik doe de mir methode sinds een paar maanden,
  Ik kan niet zeggen dat ik mij beter of slechter voel dan tevoren, ik voel geen verschil!
  Ik drink elke avond een paar glaasjes wijn en ik zou ook beter stoppen met brood eten en pasta, zoals Maria hierboven beschreef, want ik heb ook heel veel last van een opgezette buik en een bezwaard gevoel, maar ik heb tot hiertoe nog steeds geen karakter gehad om een van die zaken te laten…
  Kan het zijn dat het bij sommige mensen veel langer duurd eer men resultaat heeft?
  Ik ga zeker blijven volhouden, want ik blijf er in geloven. Alvast bedankt dat je dat voor ons allemaal wilt doen groetjes Chris

  • Beste Chris,
   Het drinken van alcohol alleen al kan een van de redenen zijn dat je nog geen grote verbeteringen merkt. Alcohol verzuurt je lichaam in een heel hoog tempo. Mocht je dat een beetje kunnen minderen, dan zou dat al fantastisch zijn. Drink je de alcohol om pijn en emoties te verzachten, dan zal het niet makkelijk voor je zijn. Laat dan de MIR-Methode eerst met jou werken aan de diepere oorzaken en pas als die pijn en emoties minder zijn, zal het drinken van alcohol minder belangrijk worden. Je gaat het dan vanzelf al minder drinken.
   Geef jezelf er de tijd voor!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Chris. Voor je problemen met je maag zou je je ook eens kunnen verdiepen in de methode-Montignac. Voor het verteren van koolhydraten (brood, etc.) is een ander type maagzuur nodig dan voor eiwitten. Eet je deze twee voedingsstoffen tijdens dezelfde maaltijd, dan neutraliseren de twee soorten maagzuur elkaar, waardoor je voedsel niet goed verteert. En dat geeft dan het zware gevoel, de opgezette buik en gasvorming. Als je maag verder gezond is, zou dit misschien kunnen helpen. Succes, en en beterschap, Coby.

 15. Hallo,

  Ik ben al meer dan zes maanden aan het MIRren. Heb in het begin kleine veranderingen gezien, maar zit nog steeds met ongelooflijk veel lichamelijke (fybromialgie,…) en psychische (angsten,verdriet,…) klachten. De laatste drie en half maanden heb ik me gefocust op mijn perfectionisme door aan het begin van de negen stappen: perfectionisme loslaten bij te voegen. In een van uw filmpjes zegt u dat je vier maanden aan een verslaving moet werken vooraleer je er echt van los bent. Ik zie perfectionisme als een soort verslaving – een dwangmatig gedrag. Momenteel zie ik nog geen enkel verschil. Moet ik tot de vierde maand wachten? Doe ik het fout? Moet ik misschien iets anders zeggen?

  Groetjes D.

  • Beste D.,
   Het is voor je onbewuste niet heel prettig als het al perfectionisme moet gaan loslaten, terwijl de diepe veiligheid nog niet aanwezig is. Laat je onbewuste het werk doen en houd je aan de 9 stappen. Je perfectionisme is nu nog een manier om de boel onder controle te houden, zodat je je veiliger voelt. Pas wanneer je je interne veiligheid sterk hebt, kan je langzaamaan het perfectionisme loslaten.
   Veel geluk! En zoek gerust een keer een MIR-Methode begeleider op als het je te zwaar is.
   Groetjes, Mireille

   • wat een wijze reactie Mireille! Maar is het niet toe te passen ook in andere moeilijke
    situaties? Dan, zit ik de denken dat elke MIR-Methode op Maat of toevoeging van zinnetjes niet nodig is.Hoe zit dat eigenlijk?
    Alvast bedankt

    • Beste Liv,
     In principe is dat ook zo, dat je het beste alleen de 9 stappen kunt doen, zodat je onbewuste zelf de weg kan kiezen. Maar er zijn situaties waarin het best een pittige uitdaging is om de tijd te nemen voor de 9 stappen. Het kan voor je gevoel langer duren. Daarom doen mensen weleens een MIR-Methode op Maat, zodat ze gerichter aan een bepaalde klacht kunnen werken.
     Groetjes, Mireille

 16. Dag Mireille,

  Punt 2 : Voel ik me hierdoor groeien…
  Ik begrijp dit niet echt goed.
  Dus:Ik doe iets…en hierdoor voel ik me groeien. Hoe moet ik me dan wel voelen om te weten dat ik er van groei?
  Wie legt mij dit eens even uit?
  Dank u,

  Christel

  • Beste Christel,
   Waar het om gaat is dat als je bijvoorbeeld met iemand optrekt, je je daardoor energieker of sterker kunt voelen, omdat de ander je aanmoedigt of bevestigt. Mensen die je daarentegen klein praten, daarvan groei je niet. Het kan ook een situatie zijn. Je doet iets nieuws en merkt dat je daarvan groeit, omdat het nieuw voor je is, maar het lukt je wel. Dat is dan iets om vaker te doen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Oh ja,het is nu al heel wat duidelijker geworden.
    Mireille, ik heb zonet je video over intuïtie bekeken maar wat zeg jij op het einde? Ga op …bij de mensen!
    Toch wel gek he, wij hebben dezelfde taal en toch begrijp ik je niet altijd even goed.

    Dag lieve Mireille, bedankt hoor!

    • Beste Christel,
     Je bedoelt de video die ik op de Be the MIRror-site heb gezet, he? Ik ga alle video’s nog ondertitelen, zodat het makkelijker wordt. Soms praat ik gewoon te snel en soms is de geluidskwaliteit ook niet goed. Wat ik als laatste zeg is: “Ga op internet kijken, mensen.” Wat ik ermee bedoel, is dat ik mensen wil uitnodigen om zelf te onderzoeken wat waar is en wat niet.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.