Home » Artikelen » 191. Twee hoofdoorzaken van brandend maagzuur

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

191. Twee hoofdoorzaken van brandend maagzuur — 90 reacties

 1. een uitgebreider informatie, ik had veel haak en oogjes. Maar nooit precies wat het is en wat je er aan kan doen. Een internist advies was maagpil etem mischien wel heel je leven.Niet gedaan was bij de reuma kreeg advies niet doen slecht voor je ..dat is mijn ervaring..Maar nog steeds last van maagzuur,vooral bij verkeerd eten.

 2. Ik heb het advies gekregen om rauwe aardappelsap een half uur voor een maaltijd te nemen. Na twee flessen moet alles weer goed zijn.
  Tot nu toe (1fles later) een goed resultaat.
  Aardappelsap is voor veel problemen goed.
  En natuurlijk doe ik al jaren de Mir methode!!
  Hopelijk helpt het bij meer mensen met deze vervelende klachten

 3. Ja, maagzuurremmers zijn als de pest. Huisarts nam me natuurlijk niet serieus maar kon voelen dat maag ‘dood’ en koud raakte ervan. Werd er depressief van. Maar die onverteerde brei sloopt ook de rest van je kanaal. Komt allemaal niet goed verteerd binnen bij je 12vdarm, en de rest

 4. Wat mij goed helpt is iedere dag een (klein) glas halfomhalf appelsap met grapefruitsap.
  Dat is ook goed als je wat galklachten hebt.

 5. Jullie hebben het maar over veel water drinken, het goede daaraan is dat je teveel plastic binnen krijg. Voor mij is het een gruwel, al die adviezen over veel water drinken.

  • Je krijgt alleen plastic binnen als je bronwater koopt. Je kan je eigen kraanwater verbeteren door een vitaliseerapparaat tussen de waterleiding te plaatsen. Best duur, je kunt er ook 1 op een kraan zetten, en dat water drinken. Lauw water wordt beter opgenomen dan koud water. Succes!

 6. Mijn (chinese) accupuncturist heeft me advies gegeven een stukje appel zonder schil te eten bij maagzuur en dat helpt geweldig goed. Groet, Mirjam

 7. Hallo Mireille,
  Groot probleem bij maagzuur zijn m.i. de koolhydraten. Koekjes aardappelen brood, rijst, pasta (en fruit waar ook suiker in zit).
  Veel groenten en eiwitten
  Bij drastische vermindering geen maagzuurprobleem meer bij mij.
  Groetjes

 8. HET BELANG VAN MAAGZUUR

  Allereerst moet je weten dat problemen met maagzuur niet het gevolg zijn van teveel maagzuur maar van te weinig maagzuur. Het spijsverteringskanaal is een buis waarin voedsel van boven naar beneden hoort te stromen, maar velen merken dagelijks dat het ook andersom kan, van onder naar boven. Is dit een wrede grap van de natuur? Nee, zeer zeker niet. Er is een spier die open en dicht hoort te gaan en die de verbinding vormt tussen je slokdarm en je maag. Dit noemt men vaak de maagpoort of het middenrif. Deze spier hoort zich te sluiten als er voldoende maagzuur aanwezig is met de juiste zuurgraad (zeer zuur, een pH van 2 of lager). Bij onvoldoende maagzuur van de juiste pH sluit deze spier zich niet, waardoor het weinige maagzuur dat je hebt omhoog kan komen.

  Hoe kan het dan dat het omhoog komt en niet op zijn plek blijft? Je moet weten dat het maagzuur maar voor 1 ding ontworpen is: de vertering van de grootste moleculen in ons voedsel, nl. de eiwitten. Deze moeten letterlijk opgelost worden in zoutzuur (maagzuur is waterstofchloride, vloeibaar chloor), de darmbacteriën kunnen deze grote moleculen niet afbreken. De allergrootste eiwitmoleculen in ons voedsel zijn dierlijke eiwitten en gluten in granen. Het mag duidelijk zijn dat als je te weinig maagzuur hebt je dus ook onvoldoende in staat bent deze kanjers van moleculen af te breken. Gevolg: een verstoppende en verstikkende massa van onverteerd eiwitrijk voedsel. Dit lokt anaërobe (zuurstofarme) micro-organismes als bacteriën en schimmels, de opruimers en vuilnismannen van moeder natuur. Deze doen zich tegoed aan de half verteerde massa d.m.v. gisting en rotting. Hierdoor ontstaan gassen, die een opgeblazen gevoel geven en ervoor zorgen dat het maagzuur omhoog gestuwd wordt.

  Hieruit kun je dus opmaken dat je een slechte eiwitvertering hebt. Ga bij jezelf na wanneer deze klachten optreden en wat je dan gegeten hebt. De kans is erg groot dat deze klachten volgen na de consumptie van vlees, zuivel, eieren of granen. Met deze voedingsmiddelen ben je dus bacteriën en schimmels aan het voeden. Je kunt er dan voor kiezen om dergelijke voedingsmiddelen te vermijden, maar daar maak je je spijsvertering niet sterker van. Je blijft dan nog steeds zitten met de volgende problemen:

  Lees hier verder: https://www.voedingisgezondheid.nl/maagzuur-2

 9. Jeetje, wat een inzicht.
  Ik heb afgelopen jaar ontzurende druppels gekocht van alka. Omdat ik verzuurd was door stress. Door die druppels kreeg ik al snel maagzuurklachten. Branden bij slokdarm en na eten veel boeren en lucht. Na een tijdje merkte ik dat het net leek of ik eten niet meer verteerde. Chronische diarree en bij veel eten krijg ik een enorm opgezette maag, soms moet ik overgeven omdat mijn maag uit elkaar lijkt te barsten. Ook lijk ik aan te komen. Ben er zo verdrietig van.
  Ik heb NOOIT last gehad van brandend maagzuur in mijn leven en legde al snel de link met de druppels want die zijn heel sterk en verdunnen maagzuur geloof ik.
  Ik ben nu ten einde raad. Ik merk dus ook bij het drinken van groene thee of kruidige thee dat ik mijn slokdarm voel branden. Nu lees ik dat groene thee maagzuur verhoogd dus wel goed voor mijn verdunde maagzuur?
  Wou dat ik de Alka druppels nooit had genomen. En wil hier zo graag vanaf. Elke dag maak ik me er druk over.

  • De druppels verhogen het maagzuur waardoor je zelf meer natrium bicarbonaat gaat aanmaken, waardoor de zuurgraad weer omlaag gaat. Misschien is jouw probleem dat je lichaam het natrium bicarbonaat onvoldoende kan aanmaken.
   Alka Vitae verkoopt ook capsules die bevatten natrium bicarbonaat bevatten. Er zit een speciale coating omheen, waardoor de capsule pas in de darmen uiteen valt. Zo wordt de maag ontzien en verzuring in de darmen en het lichaam tegengegaan.

 10. Slik al jaren maagbeschermers pantoprazol maar durf eigenlijk nog niet te stoppen. Water drinken is zeker heel belangrijk maar soms lukt het me niet om op een dag genoeg te drinken. Ik heb zelf het gevoel dat die maagbeschermer niet meer zo nodig is. Mijn bloeddruk is nu ook stabieler door de MIR methode. lieve groetjes José

 11. Water drinken! Dat is nu juist het probleem! Als je zulke maagklachten hebt, krijg je juist last van al dat drinken. Ik (thans 62 jaar) zit al jaren in een vicieuze cirkel wat mijn spijsvertering betreft. En wat gebeurde er maandagavond? Ik nam een paar slokjes thee en ook een paar slokjes water, want ja ik moet drinken, en toen kreeg ik vreselijke pijnen in mijn maag die uitstraalden naar schouders en tot hoog in mijn nek. Ik had dit wel eens meer gehad, in een mildere variant, maar nu was het zo erg dat ik dacht: ik krijg een hartaanval of zo. Mijn man was ook zeer verontrust door mijn kermen, het werd zo erg dat hij 112 belde en binnen no time waren er 3 mensen van de ambulance. Gelijk aan de hartmonitor en de bloeddrukmeter en omdat mijn bloeddruk 200 was, bovendruk, vonden ze dat ik mee ‘moest’. Hup brancard op en met de ambulancewagen naar het ziekenhuis, spoedeisende hulp. Daar urenlang geweest, röntgenfoto’s van hart en longen, echo van hart, bloedafname etc. Geen afwijkingen. Advies: doorverwijzing naar specialist voor maagonderzoek (met die slang erin, ja daaaag) en maagzuurremmers want daar leek het toch heus vandaan te komen. Ik heb ook al jaren last van mijn slokdarm, een schrijnend gevoel en hoesten na het eten. Dus ik was al met groene klei bezig, als beschermlaagje vanbinnen. Het brandt vaak, soms alleen in de maag en soms tot in de keel. En vooral dat opgeblazen gevoel in de maag. Enfin, na maandag heb ik De zin van ziek zijn er maar ‘s op nageslagen en ja, blijkbaar kan ik emoties niet (goed) verteren, vaak agressie die naar binnen slaat. Nu doe ik al bijna een jaar echt dagelijks (heel trouw ben ik daaraan) de MIR, twee keer. Maar dit is niet verbeterd. Een homeopaat raadde mij Beteine tabletten aan want idd zei ze, je hebt een tekort, dus neem svp geen maagzuurremmers. Vaak gaat dat zuurbranden ook samen met een maagslijmvliesontsteking(die er ws nu ook zit bij mij) Heel verhaal, maar wat ik nu wil vragen, Mireille, is: hoe doe je dat, als al dat drinken je maag opblaast en (vreselijke) pijnklachten geeft? Dagelijks zit ik met die frustatie van’ ik moet drinken maar ik kan niet zoveel drinken’.

  • Beste Emmy,
   Een flink probleem, omdat door droogte veel lichaamsprocessen niet goed kunnen lopen. Zou je dit artikel eens willen lezen? ‘Zes oorzaken voor een water-drinkprobleem’. En deze video eens willen bekijken? Misschien dat je dan een lichtje gaat branden.
   Lost dat niks op, neem dan echt even contact op met een MIR-Methode begeleider om uit te laten testen waardoor je geen water kunt drinken.
   Veel sterkte en vooral veel dorst gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Emmy, heb je dat maagonderzoek en evt. een darmonderzoek ook gehad? Ik had ernstige pds klahten en kreeg ook steeds meer last van mijn maag. Na veel gedoe via de huisarts ben ik door een tip bij de MCV kliniek in Apeldoorn terecht gekomen. En heb daar eind vorig jaar een maag- en darmonderzoek gehad en echt geen centje pijn. Bij zo veel en zo ernstige klachten moet er toch echt iets aan de hand zijn.
   Bijkomend voordeel van een darmonderzoek is dat je de dagen er voor moet zorgen dat je darmen leeg zijn en dat geeft veel ruimte, letterlijk en figuurlijk. Bij mij is de aanwezigheid van de helicobacter pylori in de maag geconstateerd. Ook is er een biopt genomen in darmen. Deze kliniek is gespecialiseerd in maag/darmklachten en zijn veel verder met kennis dan de zeer goed bekend staande mdl afdeling in het ziekenhuis in mijn woonplaats.
   Daarna wel antibiotica moeten slikken en met behulp van probiotica en advies van orthomoleculair of natuurarts de boel weer oppeppen.
   Heel veel sterkte met je gezondheid, laat je onderzoeken en geef de moed niet op!

  • Hoi Emmy, misschien kijken naar je ademhaling ook. Wim Hof kan dingen doen, maar ademen zoals moet helpt bij mij, levenslang niet goed gedaan. Misschien is dat bij jou ook een probleem. Teveel druk op maaguitgang etc. Ben bij fysio geweest ervoor en een logopdeist 🙂

 12. ik heb vooral in de ochtenduren last van zuur en oprisping, zo erg dat ik er steeds van wakker werd. en niet meer kon slapen, dit tot grote ergernis en andere klachten die daardoor volgden, maar deze morgend las ik dit artikel en heb terwijl ik klachten had, langzaam 2 glazen water gedronken en de klachten verdwenen. Ik ga de MIR-Methode behandeling eens een kans geven. Bedankt voor de tips

  • Beste Peter,
   Wat fijn dat je het geprobeerd hebt! En vooral: dat de klachten minder werden. Erg blij voor je!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 13. Toen mijn zoon een jaar of drie was, zei hij geregeld onder het eten: “Mamma, scherp”. Ik wist meteen wat hij bedoelde (maagzuur komt naar boven) en dat dat schade kon berokkenen aan zijn lichaam. Overal geweest, de dokter(!!!!) kon ook de oorzaak niet vinden. Via een vriendin kwam ik in contact met een vrouw die met een pendel de oorzaak van lichamelijke problemen onderzocht.
  Ik moest eea over mijn zoontje vertellen (eigenschappen en zo.) De uitslag was dat hij allergisch was voor…..gist. Dus behalve brood met gist ook geen koekjes, e.d. In de supermarket bleek mij dat in heel veel voedingsproducten gist zit, dus dat kocht ik dan niet meer. Hij heeft er nooit meer last van gehad. Nu is hij 32 jaar en hij is er “overheen gegroeid”. Kan nu ook gist verdragen.

  Het deed mij aan mijn vader denken: Die had ook altijd last van maagzuur en liep altijd met rennies op zak. Helaas kon ik het hem niet meer vertellen, maar mogelijk was hij ook allergisch….

  • Ik geloof dat water drinken goed is en dat de mens te weinig drinkt…vaak alleen maar koffie/ thee en fris.
   Maar ik geloof ook ivm maagzuurproblemen dat niet ieder maag even goed tegen bepaalde voedingsmiddelen kan ( kijk eens naar bloedgroepdieet). Ook helpt het heel goed om koolhydraten en eiwitten te scheiden . Je geeft je maag dan de ruimte om dit per groep te verteren. Echt..het helpt enorm, althans, bij mij wel..ik slik geen omeprazol meer!!

   • Is biocarbonara een middel tegen deze verzuring ?
    Bij de Ecoplaza.Een mespuntje elke dag met citroensap / sinasappelsap in warm water.s ochtens opdrinken.
    Met vriendelijke groet
    Ruth

 14. Beste Mireille, dank je weerom voor dit artikel. Zelf heb ik al jaren last van reflux en ja ook opkomend maagzuur. Bij mij is ook ‘het slot’ van de maag naar de slokdarm defect (maagbreuk), en effectief de artsen schrijven maar al te graag maagzuurremmers voor. Die remmers heb ik zelf ook een jaar of zeven genomen(aanvankelijk een noodzaak) tot ik er zelf ben achter gekomen dat het veel meer schade dan goed doet aan het lichaam, het begon zich ook al op mijn spieren en organen te richten. Ik heb mij ook het boek aangeschaft “Waarom maagzuur goed voor je is” waarin ik veel duidelijkheid kreeg over het maagzuur en de noodzaak er van, ook de medicatie wordt daarin uitvoerig besproken. Momenteel neem ik nog enkel ‘s avonds een tabletje van 20 mg, en dat ben ik nu ook stilaan aan’t afbouwen. het alternatief waar ik enorm mee geholpen ben dat is ‘gember’. ik neem nu in de plaats gember tabletjes/capsules die ik bij de apotheek bestel en dat werkt supergoed! Dit is mij voorgeschreven door mijn dokter/homeopaat en ja hoor ik zal toch ook wel wat meer water moeten drinken !
  dank je nogmaals voor het artikel ! Lieve groetjes

 15. Dag Mireille,
  Dank voor de geweldige info. Ik slik ook maagzuurremmers maar zal meer gaan drinken. Mijn klacht is hoesten, en soms ook heesheid. Mijn huisarts denkt dat dat komt door het oprispende zuur.
  Nu probeer ik overgewicht aan te pakken, water te drinken, en vooral niet met een volle maag naar bed te gaan.
  Hartegroet, Janny.

 16. Bij mijn man is een jaar of 8 geleden het een barrett slokdarm ontdekt. Dit is ontstaan door opkomend maagzuur doordat het klepje niet goed werkt. Hij kreeg maagzuurremmers om het maagzuur onder controle te houden en kreeg te horen dat hij het de rest van zijn leven moet slikken. Hij wil heel graag de medicijnen afbouwen maar dat kan gewoon niet.

  • Beste Sandra,
   Ik weet ook niet of de MIR-Methode hem ermee kan helpen. Je zou dan de oorzaak moeten zien te vinden waarom het klepje niet goed werkt, als dat kan. Ik hoop dat jullie er hulp voor kunnen vinden.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Ze pakken de oorzaak niet aan namelijk de maagbreuk opereren. Maagzuurremmer is troep het remt de maagzuur die je nodig heb om je eten te verteren. Je voeding aanpassen, geen koffie, geen thee, geen tomaten, geen sinaasappels, geen citrien, geen frituur, geen vet eten, zo min mogelijk rood vlees, geen koolzuur, geen pikant eten. Je moet je eetpatroon fiks aanpassen plus 3 uur voor slapen gaan niets meer eten. Ik doe dit sinds maart en ik heb toedoen van cafeïne weer last van maagpijn al zo’n 6 weken. Ik ga morgen aardappelsap kopen want dat helpt ook heel goed. Oke dat was mijn verhaal

 17. Hallo Mireille, bij mij is jaren geleden een breukje in het middenrif geconstateerd waarvoor ik dagelijks 5 mg omeprazol slik.
  Ik heb vaker geprobeerd hiermee te stoppen, ook baking soda gebruikt, geen resultaat.
  Ik drink voldoende water, ben ook bij een mesoloog in behandeling geweest, dus ik weet wat ik beter niet kan eten.
  Ik heb nog niks gelezen over een middenrifbreukje, vandaar mijn verhaal.
  Hartelijke groet,Alma

 18. Het is goed je bericht over brandend maagzuur te lezen, ook alle reacties daarop. Ik ben meteen meer gaan drinken en kan me er iets bij voorstellen dat dit kan werken. Gelukkig boer ik alleen nog veel en voel wat ongemak bovenin mijn buik, het is nog wel dragelijk. Maar ik heb voedingsadvies ingewonnen en begrepen dat het wel enkele maanden kan duren eer het e.e.a. hersteld is. Bij mijn huisarts heb ik een test gevraagd om te laten controleren op de heliobacter pylori. Hierover lees ik echter niets in de berichten. Als die helicobacter aanwezig is dan zou ik aan drie soorten antibiotica moeten, met maagzuurremmers!, omdat de opvatting dat er teveel maagzuur wordt gemaakt. Zijn er meer mensen die daarop hebben laten testen? Ik hoop dat ik daar niet aan hoef te beginnen en ga door met veel te drinken en anders te eten plus de MIR-Methode.

  • Hello ik ben een beeldend kunstenaar en nu 85 jaar slank 48 kilo en rookniet en nooit alcohol gedronken omdat ik vroeger balletdanseres ben geweest…
   Maar ik heb al meer dan 40 jaar last van zuur branden
   Twee jaar geleden zeieen doktersasistente we kunnen een test doen op HELICOBACTER PILORY… en ja hoor ik had anti stoffen dus besmet met de helicobacter..
   ik ben toen gestopt met vlees en kip eten… de sarm klachten verdwenen maar het zuur is er nog vaak… ik neem dan vaakeen handje havermouth en kouw daar op of biscuit
   dan gaat het vaak over..
   ik heb geen behandeling van de arts gekregen want mijn antistoffen waren 19 en dar is dus maar 9 verhoogd..
   de mensen die 400of hoger hebben ..worden meestal wel behandeld met drie zware antibioticas. wat je lichaam ook geen goed doet…plus heb ik gehoord dadaarna niet altijd de helicobacter verdwenen is…

   ik ben nu weer naar van der pigge geweest drogist ..in haarlem en diverkocht mij een kruiden thee….
   maar geen bijsluiter smile…want ze mogen er geen tekts of uitleg aan geven homiopatis……
   ik drink wel elke morgen sinasappel sap vers
   misschien kan iemand mij een raad geven?
   dank bij voorbaat….. Luana h. uit Haarlem…

   • Beste Luana, Ik weet niet of je inmiddels al een oplossing gevonden hebt, maar ik heb hetzelfde probleem dat veroorzaakt wordt door een tekort aan maagzuur. daardoor kunnen er bacterien groeien omdat ze niet worden doodgemaakt. ook gaat je hele verteringssysteem naar de knoppen. ik vul nu mijn maag aan met maagzuurtabletten en houd mij aan een antihistaminedieet en het gaat mega goed.misschien een ideetje om te proberen

   • beste Luana, ik heb geen idee hoe oud dit artikel is en of je nog iets aan een antwoord hebt, maar je kunt voor advies voor homeopathische middelen altijd de leverancier bellen (A. Vogel b.v) ze mogen nl wel telefonisch advies verstrekken.

   • Wat de Helicobacter Pilory doodt zijn capsules met olijfblad, te koop / of te bestellen bij de meeste gezondheidswinkels. Gewoon een kuur (1 potje) doen. Werkt veel sterker dan antibiotica, die ook de goede darmflora kapot maakt…

  • Hallo Monique, ik heb een aantal jaren geleden ook om een test gevraagd om te controleren op helicobacter pylori en deze test is ook bij mij gedaan. Ik bleek inderdaad de bacterie bij mij te dragen en na het nemen van de voorgeschreven antibiotica was ik eindelijk van de vreselijke maagpijn verlost. Eerder had ik hiervoor ook maagzuurremmers gekregen en die hielpen op zich wel. Mijn huisarts zei dat ik rustig maagzuurremmers kon blijven gebruiken omdat dat geen kwaad kon maar ik ben blij dat ik de test gedaan heb en zo het kwaad heb kunnen aanpakken i.p.v. de symptomen te bestrijden. Overigens heb ik de MIR methode ontdekt omdat ik destijds op het internet zocht naar maagklachten. Dat is dan weer het goede dat eruit voort gekomen is.

 19. Beste Mireille, Juist het drinken van water verhoogd bij mij vaak het brandend maagzuur, vooral ‘s avonds. Weet jij, hoe dat kan?

  • Beste Mia,
   Nee, ik weet niet hoe het werkt. Misschien omdat de hoeveelheid vocht dan makkelijk naar boven stroomt? Het klinkt tegenstrijdig aan wat ik schreef. Misschien een keer met je huisarts overleggen? Het gaat in het artikel overigens over een flink tekort aan water dat niet met 1 glas opgelost is.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 20. En wat, als je maagbeschermers MOET gebruiken omdat je ook door je chronische pijnklachten veel Diclofenac slikt, en dat al vanaf 2005? En ook omdat de KNO arts het voorschrijft na 3 operaties aan de stembanden? Ik slaap al met mijn hoofd hoger..(verstelbaar bed, want alleen extra hoofdkussen kan nekklachten veroorzaken) Ik heb bijna nooit last van maagzuur dat terugloopt en als ik dat heb, moet ik er snel iets voor gaan halen bij de HA. Drink inderdaad veel water, maar heb ook veel stress, en daar nog veel meer klachten door………Depressief, hoge bloeddruk, hoog bloedsuikergehalte in mijn bloed, overgewicht, tandenknarsen……..volgens mij had ik al dood moeten zijn met al die klachten en medicatie die ik slik.

  • Beste Angela,
   Een maagzuurremmer is wat anders als een maagbeschermer. Die zul je helaas moeten innemen als je medicijnen gebruikt die je maagslijmvlies aantasten.
   Veel sterkte en vooral toenemende gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Er staat toch echt Pantoprazol Teva 40 mg op het doosje en in de Bijsluiter echt dat het het maagzuur verminderd……….

    • Beste Angela,
     Is een maagzuurremmer dan hetzelfde als een maagwandbeschermer? Dat zou betekenen dat een maagwandbeschermer eigenlijk vooral het maagzuur afremt?
     Hmmm, ik merk dat ik het verschil niet goed weet. Of is het verminderen van maagzuur een onderdeel van het beschermen van de maagwand? Wie het weet, maag het zeggen. Haha, maag = mag.
     Groetjes, Mireille

     • Maagzuurremners worden inderdaad voorgeschreven als maagbeschermers, dus wat Angela zegt klopt. Vaak bij nsaid’s, dicolfenac etc. Daar mag je volgens mij niet zomaar mee stoppen.

  • Beste Gerda,
   Er is nooit een sluitingstijd hoor, maar soms duurt het een paar dagen voordat ik de reactie beantwoord. Je vraag en antwoord staan hier iets naar beneden.
   Groetjes, Mireille

 21. Ik ga zeker beginnen met de methode. Ik heb al last van maagzuur zolang ik mij kan herinneren (ik krijg echter nooit zuur in de mond). Twee keer gastroscopie laten doen en stuk tussen slokdarm en maag was heel rood. Bij mij heeft het zowiezo te maken met stress en bezorgdheid. Als ik angstig ben is het veel erger.

 22. Maagzuurremmers zijn slechts symptoombestrijders… voor de korte termijn en echt helemaal niet nodig. Zeker niet om je leven lang te blijven slikken…. lees er meer over op mijn produktpagina over natriumbicarbonaat. Super goedkoop, reuze effectief en lichaamseigen.

  De moeite waard om kennis van te nemen..
  https://www.magnesium-olie.nl/natrium-bicarbonaat-2/

  Je mag altijd bellen voor advies of ondersteuning.

  Warme groet, Peter Slagter, natuurgeneeskundig therapeut 06-46595669

 23. hallo Mireille
  ik heb het idee dat ik het krijg van water en thee drinken en dan vaak een uur na mijn eten begrijp dat je wel thee en water moet drinken dus ik kom er niet uit
  hg gerda

  • Beste Gerda,
   Drink je zwarte thee? Dus thee met looizuur? Daar kan de oorzaak in zitten. Klein plonsje melk erin en het looizuur doet al niet meer vervelend.
   Groetjes, Mireille

 24. Dag Mireille. Een oom van mij kreeg heel lang geleden van zijn arts het advies om het augurkensap te drinken bij maagzuur. Die arts wist w.s. wel van een maagzuur tekort.

 25. Hallo iedereen,

  iK zou heel graag willen reageren op dit artikel. Mireille, wederom gefeliciteerd!
  Ik heb heel ernstige maagzuurklachten gehad en wist intrinsiek dat ik geen medicijnen moest nemen. Ik heb het hele internet afgestruind destijds in alle talen die ik kende en vond uiteindelijk wat Mireille ook zegt: Het probleem is een TEKORT aan maagzuur en alle medicijnen, medici, nemen nog steeds aan dat het een overproductie van zuur is. Oplossing: Dieet: alkalish, dat kun je opzoeken. Beweging (chi gung, gewonne eenvoudige beweeg oefeningen, laat het middel lekker draaien (hoepelen). En het belangrijkste: STRESSREDUCTIE. stres is de trigger. (Van alle ziekten) en hoe simpel het ook klinkt. Wanneer je dat stuk hebt onderzocht bij jezelf reageert het lichaam met zelfheling en niet meer ziek worden. Maar het is natuurlijk de wortel. Het is niet het makkelijkste. Daarom is de zelfhelings methode MIR-Methode ook zo fijn. Die kan je helpen je gerust te stellen.Ik ben er vanaf gekomen. (Toen kende ik Mireille nog niet) Door vol te houden: ik ben echt heel ziek en mager geweest want ik kon niets eten en ik werd al ziek. Maar het kan. Laat je heling toe. Liefs voor allen.

  • Dit vind een heel positief bericht dank je wel.. en ook zal ik de zwarte thee met looizuur wegooien dan maar groene thee en zuiver water
   Ps als het zuur bij mij komt moet ik altijd hoesten…
   Hopelijkkan ik de MIR-Methode vinden.
   Lieve groet en dank je wel…

 26. Beste Mireille,

  Goed dat je dit onderwerp aankaart. Veel mensen hebben er last van. Graag wil ik wel even opmerken dat de verbinding tussen maag en slokdarm de sfincter heet (klepje tussen maag en slokdarm). Het middenrif is een koepelvormige spier en geen klepje; het middenrif heeft 3 openingen in de spier waardoorheen de aorta, de holle ader en de slokdarm lopen. De sfincter kan de doorgang van de slokdarm naar de maag openen en afsluiten. Het middenrif kan samentrekken, waardoor je bijvoorbeeld de hik krijgt. Indirect kan een strak gespannen middenrif ook brandend maagzuur veroorzaken, doordat de opening waardoor de slokdarm loopt, wordt samengedrukt (hierdoor wordt de opening krapper). De maag denkt dan dat er voedsel aan komt en gaat alvast maagzuur aanmaken. Van deze overmatige productie kun je dan last krijgen als het maagzuur via de sfincter in de slokdarm komt. Ik heb in mijn Body Stress Release praktijk diverse cliënten die veel last van brandend maagzuur hebben. Deze techniek kan helpen om de middenrifspier (en ook andere spieren) weer te laten ontspannen.
  Als je veel last van maagzuur hebt, is het ook verstandig om vet eten, scherpe kruiden, koffie/gewone thee en sinaasappelsap te mijden.

  • Beste Alexandra,
   Dankjewel voor de verbetering! Ik dacht ook al, waar blijft nou dat klepje? Ik ga het aanpassen, merci! En dankjewel voor je andere aanvullingen. Zo belangrijk om te begrijpen hoe het werkt.
   Groetjes, Mireille

 27. Ook ik heb al jaren last van brandend maagzuur. Altijd geweigerd maagzuurremmers te nemen omdat die op een andere manier veel schade aan de maag veroorzaken. Door zoveel mogelijk base te eten en zuur eten te vermijden heb ik mijn klachten aanzienlijk kunnen beperken. Het betekent discipline, geen of weinig alcohol, lichte vleessoorten,geen suikers of bewerkt voedsel,
  al met al een sober maar heel gezond leefpatroon. Google zuur/base voedsel. Wat emoties betreft, laat alle ballast uit het verleden in het verleden. Vergeef de mensen die je pijn hebben gedaan maar vergeef ook jezelf. Alleen dan kan je verder.

 28. Wat mij soms hielp is tl luvos in lauw water oplossen. Beetje appelazijn of baking soda in lauw water kan ook. Uitproberen wat voor jou het beste werkt. Water drinken is natuurlijk zeer goed, maar was niet altijd afdoende bij mij (Of had ik toch niet genoeg water gedronken ?)O ja Kauwen op wat droge havervlokken ( heb ik nog steeds bij mijn bed staan voor z.n.)

  • Beste Karin,
   Ja, dat is zo verwarrend! In mijn medische basiskennis leerde ik B9, maar overal in het Engelstalige gebied, noemen ze het B11. Gisteren nog over zitten discussiëren. Misschien kan ik het nummer beter weghalen…
   Groetjes, Mireille

 29. Hoi Mireille, ik ben nog niet eens een week geleden begonnen en heb al jarenlang problemen met mijn maag.Ik ben begonnen door je enthousiasme in je introductie video en heb nu al meer behoefte in water drinken dan ooit. meestal verplichte ik mezelf op een blauwe maandag om 6 glazen water te drinken,maar dat gaat nu vanzelf. Mijn maagklachten zijn sterk aan het verminderen en dat geeft zo een bevrijdend gevoel dat ik dat graag met je wil delen. Dankjewel

 30. Ha Mireille,
  soms ben ik eigenwijs en heb ik na alle (zelf) medicatie, ook de MIR methode, en alternatieve behandelingen van artsen, over ruim een jaar genomen toch de omeprazol van de huisarts gekregen.Ik heb nergens meer last van. Soms moet je wel eens kiezen voor een andere weg dan je zou willen.

  • Beste Marja,
   Precies, alles uitzoeken wat je kunt. Als het bij je past en goed voelt, blij voor je!
   Groetjes, Mireille

 31. Omdat ik een scheurtje in mijn middenrif heb moet ik wel maagzuurremmers gebruiken.
  Ik drink alleen maar water , eet geen tarwe.
  Sinds kort ben ik aloevera gaan gebruiken en zit nu van eerst60 Mg op 20 Mg maagzuurremmers
  Als ik helemaal niets gebruik heb er toch weer last van. Hoop er wel vanaf gekomen .
  Ken je het boek “Waarom Maagzuur goed voor je is” van Jonathan Wright?

  • Beste Margreet,
   Nee, dat boek ken ik nog niet! Dankjewel! en voel je je goed met de aloe vera? Fantastisch dat je de maagzuurremmers al zo ver hebt kunnen afbouwen!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Kunt sap halen bij de ekowinkel. Niet overdoseren, want dan ga je aan de race, he laxeert 🙂 Maar is goed voor slijmvliezen van slokdarm en de rest, darmen etc 🙂 Neem een slok zo nu en dan.

 32. Dag Mireille
  Kan je ook een aangeboren probleem hebben waardoor je lichaam systematisch te weinig maagzuur aanmaakt? Ik drink veel water en kruidenthee, draag nooit strakke kleren, ben niet zwanger en heb toch refluxproblemen. Ik doe de MIR-methode al een jaar of vier en de klacht blijft. Mijn dochtertje van 7 heeft er ook al sinds haar geboorte last van. Een strikt dieet waarin we rekening houden met onze voedingsintoleraties helpt ook niet. Volgens artsen en alternatieve therapeuten verteer ik vaste voeding te traag en laat mijn maag vloeistoffen dan weer te snel door. Een oplossing daarvoor kennen ze niet.
  Warme groet,
  Brigitte

  • Beste Brigitte,
   Het lijkt me een goed idee om deze vraag aan artsen te stellen en het echt te laten meten, want dat kan. De hoeveelheid maagzuur is meetbaar. Ik duim voor je dat er iets door duidelijk mag worden!
   Groetjes, Mireille

 33. Mijn vriend heeft al geruime tijd last ervan, hele onderzoeken gehad, bleek dat zijn klepje van slokdarm naar maag niet goed functioneerden.
  Hij moet nu leven lang tabletten slikken, want operatie was van tijdelijk aard.
  Voor die tijd kon hij amper eten en woog niet zo heel veel voor een man, dát heeft hij, dankzij de tabletten, ingehaald.
  Zo zie je maar, dat het óók ergens anders aan kan liggen…

  • Beste Fiona,
   Ja, laten onderzoeken is altijd de moeite waard. Ben erg blij voor je vriend!
   Groetjes, Mireille

 34. Dag Mirelle.
  Ik heb al jaren lang een behoorlijke middenrif breuk.eerst wist ik dat niet en had hevige aanvallen wat leek op een hart aanval;Pijn op de borst in de kaak en arm,Nu gebruik ik al heel lang RANITIDIN,
  Ik moet er wel erg om denken wat ik eet en na het eten niet bukken.Ik heb ook een poosje geprobeerd te stoppen met de medicijnen maar dan heb ik zoveel last dus maar weer begonnen.Ik drink ook veel water en thee.Ik doe de MIR methode,Dus wat kan ik meer doen ?

  • Ik heb vooral ‘s nachts last van maagzuur en daarom gebruik ik sinds kort LEFT, een klein apparaatje wat ervoor zorgt dat ik niet op mijn rechterzij slaapt. Daat is namelijk de zij waardoor je maag hoger ligt d an je slokdarm.
   Als je op je rechterzij ligt, gaat het apparaatje buzzen.

   Ik heb het idee.dat het helpt.
   Kost 29,90 en ik heb het online besteld.

 35. Een tijd had ik nogal eens last van een soort ‘ontploffing’ in mijn maagstreek, gevolgd door hevige pijn. M.i. had het te maken met mijn lighouding. Ik werd dan altijd wakker liggend op mijn linkerzij. Het leek net of er ineens een heleboel lucht in mijn maag ontstond. Even wat onfris: door het opwekken van de kokhalsreflex (vinger in de keel) kwam er dan lucht vrij en was de pijn snel verdwenen. Volgens mijn huisarts moest ik daarvoor maagzuurremmers nemen. Deze hielpen echter totaal niet en dus ben ik er heel snel weer mee gestopt. Goed erop letten hoe ik ging liggen, hielp wel. En ik heb er nu al een hele tijd geen last meer van gehad. Artsen denken veel te snel aan pillen!

 36. Mag ik nog een tip geven tegen brandend maagzuur ? Kleine maaltijden en ik zelf eet en drink na 18.00 of 19.00 niet meer .
  Vanwege ingezakte rug ( kleine maag)en slechtwerkende klep moet ik altijd oppassen .

  Ook kan je allergisch reageren op maagzuurremmers ,waardoor je juist veel meer last krijgt ( is mij vorige zomer overkomen ).
  En de maagzuurremmers die je bij de drogist kan kopen ,kunnen bij mensen die daar gevoelig niersteen bevorderend werken voor mensen die daar aanleg voor hebben .Als je niet zonder kunt dan het beste die door huisarts laten voorschrijven .Ook apotheken kunnen dan een oogje in het zeil houden met de medicijnen die je gebruikt en je ziektes .
  En heb je idd een kleine maag ,drink dan niet te veel als je lichamelijk veel en/of zwaar werk moet verrichten .Dat werkt dan tegen je .Het zuur komt omhoog ( denk aan bukken)en je beschadigd je slokdarm .Met schoonmaken en tuinwerk drink ik alleen vroeg in de ochtend even goed door .

  En vanzelfsprekend goed drinken op rustige dagen. Goed naar je lijf luisteren 🙂 .

 37. Hoi Mireille,

  Dank je wel voor dit stuk over brandend maagzuur. Super. Ik keek namelijk even voor mijn hond die al tijden last heeft van maagzuur (en ik zoek langdurige goede oplossingen). Nooit gedacht aan de link met tekort aan water!! Hij drinkt inderdaad heel weinig, dus daar ga ik actie op ondernemen.
  Nogmaals veel dank.

  Groetjes,

  Sabrina

  • Beste Sabrina,
   Wat goed dat je dat in de gaten hebt! Ik hoor het graag van je wanneer het verbeterd is!
   Groetjes, Mireille

 38. Hallo beste Mireille,
  Allereerst van harte bedankt met deze fantastische info. Ik heb hier altijd heel veel last van gehad maar heb daar de laatste tijd geen last meer van , ik heb er echter nimmer medicijnen voor gebruikt daar ik daar niet van houd ,het kan helpen tegen mijn kwaal maar wat doet het verder met mijn lichaam? Deze week echter had ik er voor het eerst weer last van en ik begreep er niet veel van daar ik niets had gegeten waarvan ik wist dat mijn lichaam dat niet wenste en nu weet ik het antwoord, ANGST ,heb ik weer wat te doen.ik ben zo blij met deze wekelijkse info en ik hoop hier nog heel lang van te mogen profiteren. Nogmaals heel,veel dank, Anna

  • Beste Anna,
   Wat mooi dat je zo naar jezelf kunt kijken en kunt invoelen wat er werkelijk speelt. Ik wens je fijne oplossing van de angst en nog meer vertrouwen toe!
   Groetjes, Mireille

 39. Beste Mireille,
  Was benieuwd naar de inhoud van dit artikel. Zelf heb ik geen last van brandend maagzuur maar veel mensen in mijn omgeving wel. Wat ze vaak als overeenkomst hebben is dat ze overgewicht hebben, vooral bij de buik. Nu komt overgewicht niet terug in dit verhaal maar het lijkt mij aannnemelijk dat dit ook een oorzaak kan zijn.
  Klopt dit?
  Hartelijke groet,
  Mara

  • Beste Mara,
   Ja, dat kan, dan zou het onder de eerste oorzaak vallen, te weinig ruimte in de buikholte. Dan zouden ze er vooral last van hebben bij zitten en bukken, bijvoorbeeld bij het schoenen aan doen. Maar, dan nog is de oorzaak vaak te weinig water drinken, dus de tweede oorzaak. Overgewicht en te weinig water drinken, hangen ook samen. Daar zitten dan trouwens wel vaak diepe emoties onder, dus het is niet zomaar een oplossing.
   Dankjewel voor je vraag!
   Groetjes, Mireille

 40. Ben heel blij met deze bovenstaande info ik was niet op de hoogte van het tekort aan water als mede veroorzaker van dit probleem, het speelt al heel lang bij mij en met de tips ga ik meteen aan de slag. Beetje sceptisch dat nog wel ik werk voor een MDL arts en de aanpak van brandend maagzeer is heel anders natuurlijk in de reguliere gezondheidszorg, aan de andere kant heb ik alle vertrouwen in deze aanpak, dubbel dus. Vandaag wordt een nieuw begin…

  • Beste Annelies,
   En vaak is het het leukst om het gewoon uit te proberen! Ik ben zelf ook weer meer water gaan drinken door dit artikel te schrijven. Water is zo simpel (in onze rijke landen, dan), dat we niet meer zien hoe belangrijk het is. Ik hoor heel graag hoe je je over een week of twee voelt!
   Groetjes, Mireille

 41. Na jarenlang maagzuurremmers te hebben geslikt, ben ik sinds twee jaar medicijnvrij omdat ik gestopt ben met het eten van tarwe. Naast het drinken van water is dit volgens mij ook een flinke veroorzaker van maagzuur. Spelt geeft geen enkel probleem.

  • Beste Elske,
   Ik heb in dit artikel expres de nadruk op water gelegd, omdat er vele voedingsadviezen zijn, hele goede, maar als mensen te weinig water drinken, is het eigenlijk weinig zinvol. Dankjewel voor je aanvulling! Ik denk dat je daar voor veel mensen gelijk in hebt. Misschien dat je dit artikel daar ook over wilt lezen? 102. Twee oorzaken en 3 tips voor als brood je tegen gaat staan.
   Dankjewel voor het aanvullen!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.