Home » Artikelen » 191. Twee hoofdoorzaken van brandend maagzuur

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

191. Twee hoofdoorzaken van brandend maagzuur — 67 reacties

 1. Water drinken! Dat is nu juist het probleem! Als je zulke maagklachten hebt, krijg je juist last van al dat drinken. Ik (thans 62 jaar) zit al jaren in een vicieuze cirkel wat mijn spijsvertering betreft. En wat gebeurde er maandagavond? Ik nam een paar slokjes thee en ook een paar slokjes water, want ja ik moet drinken, en toen kreeg ik vreselijke pijnen in mijn maag die uitstraalden naar schouders en tot hoog in mijn nek. Ik had dit wel eens meer gehad, in een mildere variant, maar nu was het zo erg dat ik dacht: ik krijg een hartaanval of zo. Mijn man was ook zeer verontrust door mijn kermen, het werd zo erg dat hij 112 belde en binnen no time waren er 3 mensen van de ambulance. Gelijk aan de hartmonitor en de bloeddrukmeter en omdat mijn bloeddruk 200 was, bovendruk, vonden ze dat ik mee ‘moest’. Hup brancard op en met de ambulancewagen naar het ziekenhuis, spoedeisende hulp. Daar urenlang geweest, röntgenfoto’s van hart en longen, echo van hart, bloedafname etc. Geen afwijkingen. Advies: doorverwijzing naar specialist voor maagonderzoek (met die slang erin, ja daaaag) en maagzuurremmers want daar leek het toch heus vandaan te komen. Ik heb ook al jaren last van mijn slokdarm, een schrijnend gevoel en hoesten na het eten. Dus ik was al met groene klei bezig, als beschermlaagje vanbinnen. Het brandt vaak, soms alleen in de maag en soms tot in de keel. En vooral dat opgeblazen gevoel in de maag. Enfin, na maandag heb ik De zin van ziek zijn er maar ’s op nageslagen en ja, blijkbaar kan ik emoties niet (goed) verteren, vaak agressie die naar binnen slaat. Nu doe ik al bijna een jaar echt dagelijks (heel trouw ben ik daaraan) de MIR, twee keer. Maar dit is niet verbeterd. Een homeopaat raadde mij Beteine tabletten aan want idd zei ze, je hebt een tekort, dus neem svp geen maagzuurremmers. Vaak gaat dat zuurbranden ook samen met een maagslijmvliesontsteking(die er ws nu ook zit bij mij) Heel verhaal, maar wat ik nu wil vragen, Mireille, is: hoe doe je dat, als al dat drinken je maag opblaast en (vreselijke) pijnklachten geeft? Dagelijks zit ik met die frustatie van’ ik moet drinken maar ik kan niet zoveel drinken’.

  • Beste Emmy,
   Een flink probleem, omdat door droogte veel lichaamsprocessen niet goed kunnen lopen. Zou je dit artikel eens willen lezen? ‘Zes oorzaken voor een water-drinkprobleem’. En deze video eens willen bekijken? Misschien dat je dan een lichtje gaat branden.
   Lost dat niks op, neem dan echt even contact op met een MIR-Methode begeleider om uit te laten testen waardoor je geen water kunt drinken.
   Veel sterkte en vooral veel dorst gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Emmy, heb je dat maagonderzoek en evt. een darmonderzoek ook gehad? Ik had ernstige pds klahten en kreeg ook steeds meer last van mijn maag. Na veel gedoe via de huisarts ben ik door een tip bij de MCV kliniek in Apeldoorn terecht gekomen. En heb daar eind vorig jaar een maag- en darmonderzoek gehad en echt geen centje pijn. Bij zo veel en zo ernstige klachten moet er toch echt iets aan de hand zijn.
   Bijkomend voordeel van een darmonderzoek is dat je de dagen er voor moet zorgen dat je darmen leeg zijn en dat geeft veel ruimte, letterlijk en figuurlijk. Bij mij is de aanwezigheid van de helicobacter pylori in de maag geconstateerd. Ook is er een biopt genomen in darmen. Deze kliniek is gespecialiseerd in maag/darmklachten en zijn veel verder met kennis dan de zeer goed bekend staande mdl afdeling in het ziekenhuis in mijn woonplaats.
   Daarna wel antibiotica moeten slikken en met behulp van probiotica en advies van orthomoleculair of natuurarts de boel weer oppeppen.
   Heel veel sterkte met je gezondheid, laat je onderzoeken en geef de moed niet op!

 2. ik heb vooral in de ochtenduren last van zuur en oprisping, zo erg dat ik er steeds van wakker werd. en niet meer kon slapen, dit tot grote ergernis en andere klachten die daardoor volgden, maar deze morgend las ik dit artikel en heb terwijl ik klachten had, langzaam 2 glazen water gedronken en de klachten verdwenen. Ik ga de MIR-Methode behandeling eens een kans geven. Bedankt voor de tips

  • Beste Peter,
   Wat fijn dat je het geprobeerd hebt! En vooral: dat de klachten minder werden. Erg blij voor je!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 3. Toen mijn zoon een jaar of drie was, zei hij geregeld onder het eten: “Mamma, scherp”. Ik wist meteen wat hij bedoelde (maagzuur komt naar boven) en dat dat schade kon berokkenen aan zijn lichaam. Overal geweest, de dokter(!!!!) kon ook de oorzaak niet vinden. Via een vriendin kwam ik in contact met een vrouw die met een pendel de oorzaak van lichamelijke problemen onderzocht.
  Ik moest eea over mijn zoontje vertellen (eigenschappen en zo.) De uitslag was dat hij allergisch was voor…..gist. Dus behalve brood met gist ook geen koekjes, e.d. In de supermarket bleek mij dat in heel veel voedingsproducten gist zit, dus dat kocht ik dan niet meer. Hij heeft er nooit meer last van gehad. Nu is hij 32 jaar en hij is er “overheen gegroeid”. Kan nu ook gist verdragen.

  Het deed mij aan mijn vader denken: Die had ook altijd last van maagzuur en liep altijd met rennies op zak. Helaas kon ik het hem niet meer vertellen, maar mogelijk was hij ook allergisch….

 4. Beste Mireille, dank je weerom voor dit artikel. Zelf heb ik al jaren last van reflux en ja ook opkomend maagzuur. Bij mij is ook ‘het slot’ van de maag naar de slokdarm defect (maagbreuk), en effectief de artsen schrijven maar al te graag maagzuurremmers voor. Die remmers heb ik zelf ook een jaar of zeven genomen(aanvankelijk een noodzaak) tot ik er zelf ben achter gekomen dat het veel meer schade dan goed doet aan het lichaam, het begon zich ook al op mijn spieren en organen te richten. Ik heb mij ook het boek aangeschaft “Waarom maagzuur goed voor je is” waarin ik veel duidelijkheid kreeg over het maagzuur en de noodzaak er van, ook de medicatie wordt daarin uitvoerig besproken. Momenteel neem ik nog enkel ’s avonds een tabletje van 20 mg, en dat ben ik nu ook stilaan aan’t afbouwen. het alternatief waar ik enorm mee geholpen ben dat is ‘gember’. ik neem nu in de plaats gember tabletjes/capsules die ik bij de apotheek bestel en dat werkt supergoed! Dit is mij voorgeschreven door mijn dokter/homeopaat en ja hoor ik zal toch ook wel wat meer water moeten drinken !
  dank je nogmaals voor het artikel ! Lieve groetjes

 5. Dag Mireille,
  Dank voor de geweldige info. Ik slik ook maagzuurremmers maar zal meer gaan drinken. Mijn klacht is hoesten, en soms ook heesheid. Mijn huisarts denkt dat dat komt door het oprispende zuur.
  Nu probeer ik overgewicht aan te pakken, water te drinken, en vooral niet met een volle maag naar bed te gaan.
  Hartegroet, Janny.

 6. Bij mijn man is een jaar of 8 geleden het een barrett slokdarm ontdekt. Dit is ontstaan door opkomend maagzuur doordat het klepje niet goed werkt. Hij kreeg maagzuurremmers om het maagzuur onder controle te houden en kreeg te horen dat hij het de rest van zijn leven moet slikken. Hij wil heel graag de medicijnen afbouwen maar dat kan gewoon niet.

  • Beste Sandra,
   Ik weet ook niet of de MIR-Methode hem ermee kan helpen. Je zou dan de oorzaak moeten zien te vinden waarom het klepje niet goed werkt, als dat kan. Ik hoop dat jullie er hulp voor kunnen vinden.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Ze pakken de oorzaak niet aan namelijk de maagbreuk opereren. Maagzuurremmer is troep het remt de maagzuur die je nodig heb om je eten te verteren. Je voeding aanpassen, geen koffie, geen thee, geen tomaten, geen sinaasappels, geen citrien, geen frituur, geen vet eten, zo min mogelijk rood vlees, geen koolzuur, geen pikant eten. Je moet je eetpatroon fiks aanpassen plus 3 uur voor slapen gaan niets meer eten. Ik doe dit sinds maart en ik heb toedoen van cafeïne weer last van maagpijn al zo’n 6 weken. Ik ga morgen aardappelsap kopen want dat helpt ook heel goed. Oke dat was mijn verhaal

 7. Hallo Mireille, bij mij is jaren geleden een breukje in het middenrif geconstateerd waarvoor ik dagelijks 5 mg omeprazol slik.
  Ik heb vaker geprobeerd hiermee te stoppen, ook baking soda gebruikt, geen resultaat.
  Ik drink voldoende water, ben ook bij een mesoloog in behandeling geweest, dus ik weet wat ik beter niet kan eten.
  Ik heb nog niks gelezen over een middenrifbreukje, vandaar mijn verhaal.
  Hartelijke groet,Alma

 8. Het is goed je bericht over brandend maagzuur te lezen, ook alle reacties daarop. Ik ben meteen meer gaan drinken en kan me er iets bij voorstellen dat dit kan werken. Gelukkig boer ik alleen nog veel en voel wat ongemak bovenin mijn buik, het is nog wel dragelijk. Maar ik heb voedingsadvies ingewonnen en begrepen dat het wel enkele maanden kan duren eer het e.e.a. hersteld is. Bij mijn huisarts heb ik een test gevraagd om te laten controleren op de heliobacter pylori. Hierover lees ik echter niets in de berichten. Als die helicobacter aanwezig is dan zou ik aan drie soorten antibiotica moeten, met maagzuurremmers!, omdat de opvatting dat er teveel maagzuur wordt gemaakt. Zijn er meer mensen die daarop hebben laten testen? Ik hoop dat ik daar niet aan hoef te beginnen en ga door met veel te drinken en anders te eten plus de MIR-Methode.

  • Hello ik ben een beeldend kunstenaar en nu 85 jaar slank 48 kilo en rookniet en nooit alcohol gedronken omdat ik vroeger balletdanseres ben geweest…
   Maar ik heb al meer dan 40 jaar last van zuur branden
   Twee jaar geleden zeieen doktersasistente we kunnen een test doen op HELICOBACTER PILORY… en ja hoor ik had anti stoffen dus besmet met de helicobacter..
   ik ben toen gestopt met vlees en kip eten… de sarm klachten verdwenen maar het zuur is er nog vaak… ik neem dan vaakeen handje havermouth en kouw daar op of biscuit
   dan gaat het vaak over..
   ik heb geen behandeling van de arts gekregen want mijn antistoffen waren 19 en dar is dus maar 9 verhoogd..
   de mensen die 400of hoger hebben ..worden meestal wel behandeld met drie zware antibioticas. wat je lichaam ook geen goed doet…plus heb ik gehoord dadaarna niet altijd de helicobacter verdwenen is…

   ik ben nu weer naar van der pigge geweest drogist ..in haarlem en diverkocht mij een kruiden thee….
   maar geen bijsluiter smile…want ze mogen er geen tekts of uitleg aan geven homiopatis……
   ik drink wel elke morgen sinasappel sap vers
   misschien kan iemand mij een raad geven?
   dank bij voorbaat….. Luana h. uit Haarlem…

   • Beste Luana, Ik weet niet of je inmiddels al een oplossing gevonden hebt, maar ik heb hetzelfde probleem dat veroorzaakt wordt door een tekort aan maagzuur. daardoor kunnen er bacterien groeien omdat ze niet worden doodgemaakt. ook gaat je hele verteringssysteem naar de knoppen. ik vul nu mijn maag aan met maagzuurtabletten en houd mij aan een antihistaminedieet en het gaat mega goed.misschien een ideetje om te proberen

   • beste Luana, ik heb geen idee hoe oud dit artikel is en of je nog iets aan een antwoord hebt, maar je kunt voor advies voor homeopathische middelen altijd de leverancier bellen (A. Vogel b.v) ze mogen nl wel telefonisch advies verstrekken.

 9. Beste Mireille, Juist het drinken van water verhoogd bij mij vaak het brandend maagzuur, vooral ’s avonds. Weet jij, hoe dat kan?

  • Beste Mia,
   Nee, ik weet niet hoe het werkt. Misschien omdat de hoeveelheid vocht dan makkelijk naar boven stroomt? Het klinkt tegenstrijdig aan wat ik schreef. Misschien een keer met je huisarts overleggen? Het gaat in het artikel overigens over een flink tekort aan water dat niet met 1 glas opgelost is.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.