Home » Artikelen » 102. Twee oorzaken en 3 tips voor als brood je tegen gaat staan

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

102. Twee oorzaken en 3 tips voor als brood je tegen gaat staan — 88 reacties

 1. Huh, wat grappig, ik ben juist als een mafketel extra veel brood gaan eten sinds ik MIR. Wel echt dat lekkere biologische brood trouwens. Dat is voor mij ook niet zo moeilijk (en niet zo duur) want ik werk op een antroposofisch kinderdagverblijf en daar is alles biologisch, ik lunch daar mee met de kinderen. Heerlijk is dat.

  Wat ik wel bijvoorbeeld merk is dat ik veel slechter tegen chips en tegen snoep kan. Ik vind het nog steeds echt heerlijk en heb moeite om het te laten staan, maar de fysieke reactie is veel heftiger dan voorheen. Kon ik ooit rustig een kilo winegums in een kwart dag achterover slaan zonder er echt iets van te merken, word ik nu al vrij snel kribbig en sneller moe na 100 gram. Ben ik wel blij mee, want ik geloof dat ik mijn tanden mee opeet met al die suikertroep. Feestdagen zijn lastig voor me. Ik kom ook niet aan, ik word alleen druk en kribbig dus de nadelen werkten niet hard genoeg op tegen de verslaving. Dat is nu langzaam aan het schuiven.

  Ik vind snoepen nog steeds heerlijk en kan het nog steeds maar moeilijk laten staan, maar ik kan het makkelijker bij 1 dropje of paaseitje houden nu. Ik heb ook sneller het gevoel dat ik vol zit, genoeg heb gehad. De behoefte verdwijnt langzaamaan.

  Ik vind het razend interessant! Volgens mij reageert letterlijk niemand hetzelfde op bepaalde stoffen in ons eten. Ieder lichaam is een heel universum op zich, en zit zo specifiek in elkaar dat het niet te vergelijken is met wie dan ook. Dat zou ook verklaren waarom bijvoorbeeld een dieet bij de een wel en bij de ander niet aanslaat. Wat erg fijn is aan de MIR-methode is dat je inderdaad veel sterker gaat voelen wat voor JOUW lichaam specifiek wel en niet werkt.

  Bedankt!

 2. Mn opa was bakker maar ik voelde me veel beter toen ik stopte met brood eten. Ik heb bijna een jaar raw gegeten en alhoewel dat sociaal gezien nauwelijks te doen was, sprong mijnn energie vooruit. Nu eet ik weer gewoon en zakt mijnn energie idem.

 3. Ik eet ook bijna zo goed als geen brood meer maar de behoefte aan brood blijft nog wel en eet ik het zo nu en dan nog ééns.

 4. Brood was altijd mijn grootste liefde! En nog steeds kan ik erg genieten van de geur en de aanblik van brood (watertanden). Alleen kijken en ruiken is nu nog aan mij besteed. Brood (tarwe) maakt moe…vertering stagneert…en tarwe kan zelfs zorgen voor angst! Mijn dochter met een angststoornis kan dit zelf ervaren. Ook ik merk dat ik mij in mijn hoofd zoveel rustiger voel. Schoner in mijn lijf. Meer energie. En sinds ik de MIR doe (ruim een jaar) Geen enkele moeite meer om brood te laten staan. Salades..soep..linzen wafels..maïs of rijst crackers. Er is zoveel tegenwoordig! Dus mijn advies laat het staan je krijgt er zoveel voor terug!

 5. ik eet ook nog nauwelijks brood en als ik zelfgebakken speltbrood eet, dan vind ik het heel zwaar op de maag liggen en krijg daarna erge dorst. Waar dat laatste vandaan komt vraag ik me af ?
  Iemand enig idee ?

 6. Brood wordt volgens mij gewoon gebruikt omdat het een makkelijk en snel product is dat je klaar maakt om mee te nemen. Zelf merk ik bijvoorbeeld dat het eten van warm eten ‘s middags mij beter doet voelen, ‘s avonds hoef ik dan helemaal niet veel meer te eten. Moet eerlijk bekennen dat ik 2 keer warm eten niet erg vindt 😉
  Zelf laatst wraps gemaakt als lunch, met zalm erop of een gebakken eitje, kruidenkaas, sla. Was erg lekker, maar is niet echt erg goedkoop 😉 Het voelde tevens beter aan als brood.
  Merk dat ik steeds beter voel wat bepaalde producten voor effect hebben op mn lichaam, en op mn denken. Echt interessant!

 7. Ik eet al ruim 2 jaar geen graanprodukten meer, nooit meer een hongerdip gehad. En je gaat automatisch veel meer groente en andere natuurlijke produkten eten. Twee vliegen in één klap. En ook geen enkele keer het brood gemist, terwijl ik er wel hele dagen op had kunnen leven. Broodbuikboek is een echte aanrader.

 8. dag Mireille, zo’n twee maanden geleden merkte ik steeds vaker het brood te laten staan zonder daar problemen mee te hebben of me af te vragen waarom.Verbaasd was ik wel dat de boterham waarvoor je me ‘s nachts kon wakker maken: brood met ei, augurk en dik mayonaise, mij niet meer zo lekker smaakte. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was kwam ik thuis met een pak knackebrood – nooit eerder vrijwillig gekocht. Wat me achteraf het meest verwondert dat is dat ik er geen enkel probleem mee leek te hebben het brood van mijn menu te schrappen.Ja, zelfs de vriezer af te sluiten waarin ik altijd het brood bewaarde. Die paar bevroren pizza’s hoefden van mij ook niet meer.
  En dan komt uw mail over het tegenzin krijgen in brood. Het kwartje valt!
  Ik blijf trouw doorgaan tweemaal daags met de MIR-Methode.Het bewijs is geleverd. Wie weet gaat de jarenlange psoriasis op mijn pink ook op de vlucht.
  Dank u wel, Mireille. Zo’n groot wonder, zo begrijpelijk en eenvoudig toe te passen

  • Beste Ada,
   Nou, dan krijg je nog een verrassing, want morgen plaats ik een nieuw artikel en dit keer gaat het over een van de grootste oorzaken van psoriasis!
   Laat je het me weten hoe het met de psoriasis gaat?
   Groetjes! Mireille

   • Hallo Ada en Mireille, dit te lezen, nu wil ik ook graag iets over mijzelf vertellen en wat de MIR- methode voor mij doet.
    Op allerlei aspecten gaat het beter met me.
    Mij ging op een gegeven moment brood wat tegenstaan. Ik ging s’ ochtends yoghurt eten met havermoutvlokken en klein rood fruit en gebroken lijnzaad. Het gaat prima, heerlijk. En tussen de middag nog 2 boterhammen met wat rauwkost.
    Minder brood bevalt prima. En nu over de psoreasis, ik ben stomverbaasd dat er verband zou zijn tussen deze auto imuunziekte en het eten van brood??
    Toeval bestaat niet, wordt wel eens gezegd. Dat ik dit juist nu lees, voor mij zo aktueel.
    Ik heb psoreasis aan mij onderbenen en probeer genezing te bewerkstelligen , ook met de MIR- methode.
    Ik doe nu ongeveer 2 maanden de MIR- methode én van alles gaat beter, zelfvertrouwen, concentratie, eetpatroon e.d.
    Psoreasis is nu rustiger, maar nog niet over. Ik blijf vertrouwen houden.
    Mijn vraag is nu , Mireille, waar ik kan lezen over de oorzaken van psoreasis, zoals je belooft, “ de volgende dag “ te schrijven.
    Ik ben heel benieuwd.
    Dank voor de vele goede info. Die je geeft, ik ben er bijzonder enthousiast en geïnspireerd door.

     • Dank je Mireille, voor je snelle reactie. Fijn!
      En het klopt wat je schrijft over verdriet. Mijn bewustzijn wordt daar weer groter door.Door me meer en meer te uiten lossen blokkades op en voel ik me blijer en positiever. ook moediger en creatiever. Kleine stappen, echter de energie stroomt weer.
      De MIR- methode ondersteunt me daarbij.
      Hartelijk dank hoor, veel liefs,

  • Ik eet wel brood en veel koolhydraten, volg een eetmethode van weinig vet en veel koolhydraten maar dan wel de volwaardige en niet de geraffineerde . Mensen over de hele wereld leven op koolhydraten, lees “The China Study“. Ik ben het niet eens met dat broodbuikboek, hanteer
   de stelling, dat wie een boek schrijft over gezond eten en afvallen zelf ook slank moet zijn en ik vind de schrijver van dit boek niet echt slank en zelf een te dikke buik hebben. Mijn maaltijden bestaan uit koolhydraten, groente, wat fruit, linzen en bonen en wat noten en zaden en dat voelt fantastisch. Ik kan ook aanraden de film Fiorks over Knives aan

 9. Hallo Mireille,

  Ter aanvulling op bovenstaande opmerkingen – waar ik heel blij mee ben – deel ik de lezers graag de bevindingen van Ir. Ralph Moorman. Hij studeerde in Wageningen levensmiddelentechnologie, is nu werkzaam als lifestyle- en voedingscoach. Van zijn hand verschenen de boeken ‘de Hormoonfactor’, ‘het Hormoonbalansdieet’ (wat ik bij Eko Plaza indertijd kocht) en ‘de boodschappencoach’.
  Hij schrijft over tarwe: “Eet geen tarweproducten! Een van de opvallendste elementen van het hormoonbalansdieet is de afwezigheid van tarwe. Dus geen brood, deeg- en pastaproducten. Tarwe bevat namelijk gluten, een eiwit waar veel mensen een intolerantie tegen hebben opgebouwd en dat dan de darmwerking aantast. Dan kan tarwe nog een candidainfectie verergeren. Last but not least verstoort het fytinezuur in tarwe de opname van een aantal mineralen uit de voeding.(waar Guus ook al op wees!). Al deze zaken brengen op hun beurt de hormonale balans in gevaar. Tarwe zit natuurlijk ook in brood, dat daarnaast meer onwelkome stoffen bevat: transvetten, het kankerverwekkende acrylamide in de korst en (vaak) broodverbeteraars die bijwerkingen kunnen geven. Genoeg redenen om geen brood meer te eten. Glutenvrij brood bevat gebrande suiker, waardoor ik dit ook afraad. Let op: speltbrood bevat gluten en is dus ook ongeschikt. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven.
  Teff is een glutenvrije graansoort met goede eigenschappen. Het doet de bloedsuikerspiegel maar langzaam stijgen, bevat veel calcium en goed opneembaar ijzer – ideaal voor vegetariërs en ouderen. Bovendien bevat het in tegenstelling tot tarwe geen fytinezuur, een stof die de opname van mineralen als zink en ijzer verstoort. Teff is bijna net zo goed te verwerken als tarwe.” Einde citaten.
  Beste lezers, blijf wakker en doorvoel wanneer jouw body geen tarwe meer wil opnemen. Alles heeft zo zijn eigen tijd. De MIR-Methode houdt ons gelukkig WAKKER en bewust van lichaamssignalen, wil helen. Blijf delen!!!

  Groetjes, Rieta

 10. Beste Mireille,

  Deze reactie gaat niet over brood, ik hoop dat die er toch even tussendoor kan.
  Hoe kan ik meedoen met het financieel steunen ? Ik herinner me wel een bericht hierover maar bewaar niet altijd alles. Nu heb ik geen banknummer van je, terwijl ik het echt heel bijzonder vind wat je allemaal belangeloos aanreikt.

  groet van jet

  • Beste Jet,

   Dankjewel alvast, wat fijn! Je kunt doneren via de home page. Daar staat in de rechter balk het woord ‘Donaties’. Je kunt het ook terug vinden in artikel 100. ‘Help, de MIR-Methode groeit uit z’n voegen (jasje).’

   De donaties hebben ons geholpen om geld bij elkaar te krijgen om het Engelse boek te laten drukken. We hebben onze vertaalster gevraagd het af te ronden en we verwachten het eind juli te kunnen laten drukken. Ondertussen komt mijn nieuwe boek nog uit, die vooral over stap 9 zal gaan. Dus de donaties zijn ontzettend welkom!

   Groetjes, Mireille

 11. Jammer dat je het “haren in brood” artikel erbij haalt. Het is pertinent niet waar dat er haren in brood verwerkt worden. Of je L-cysteine nu uit haren of veren haalt, uiteindelijk is het echt alleen nog een aminozuur. Dat doet overigens niets af aan de smaakbeleving – over smaak valt niet te twisten.
  Mensen die heel weinig brood eten of helemaal niet meer, doen er verstandig aan om te kijken of ze wel genoeg jodium binnenkrijgen om andere lichamelijke problemen te voorkomen!

  • Beste Elske,
   Ja, de haren of veren die ervoor gebruikt worden, vind je uiteindelijk niet terug in het brood. Ik vind het wel zorgelijk dat de haren of veren eerst omgezet worden in aminozuren met behulp van zoutzuur. En dat het deeg daardoor ‘taaier’ wordt zodat het zijn structuur beter behoudt. Het maakt dat brood meer gummi wordt en in mijn ogen minder goed te verteren is. Ik vond het ook wel tekenend dat aan het eind van de documentaire (heb je het bekeken?) de bakker zelf de hap brood weer gauw uit z’n mond haalt.
   Dankjewel voor de aanvulling over jodium!
   Groetjes, Mireille

 12. Zo herkenbaar allemaal en hoe je met de MIR methode daar steeds bewuster van wordt, maar vooral keuzes gaat maken zonder “schuld gevoel”, maar gewoon omdat het je gelukkiger maakt…een boekentip rond dit thema, wat mij helpt om de dagelijkse kost gemakkelijk, gezellig en gezonder te maken, “PUUR eten dat je gelukkig maakt” van Pascale Naessens… Een boek vol makkelijke tips, recepten, en inspiraties zonder het gevoel dat je iets moet laten, eerder rijker wordt, nl je eigen gezondheid… En samen met de MIR-Methode wordt het leven dan alleen maar leuker….

 13. Hoi Mireille,
  Ik laat ook deels mijn brood staan of eet biologisch brood. Toch ben ik wel eens bang dat ik een jodiumtekort krijg. In biologisch brood wordt zeezout gebruikt en in gewoon brood bakkerszout, waar wel jodium in zit. Hoe kun je voorkomen dat je jodiumtekort krijgt ?
  Groetjes, Inkie

  • Beste Inkie,
   Het belangrijkste is dat je onderzoekt waar jodium in zit en of je dat in je overige voeding hebt zitten. Je schildklier ‘hamstert’ jodium, dus hoef je het niet elke dag op je menu te hebben staan. Het zit in vis en schaaldieren en in kelp. En sommige mensen beweren dat het zelfs in zeelucht zit!
   Op je gezondheid!
   Groetjes, Mireille

   • In Keltisch zeezout zitten wel 84 mineralen, waaronder jodium. Een halve theelepel van dit zout en je zit aan je adh voor wat betreft jodium. Ook norivellen en idd schaal en schelpdieren bevatten jodium. Vette vis iets minder dan de andere vissoorten.

 14. Hoi Mireille,

  Ik wil graag 2 boeken aanbevelen. Het eerste boek, “De mooie voedselmachine” van Giulia Enders, gaat over de werking van onze darmen. Het tweede boek : “Voedselzandloper” van Kris Verbugh gaat over gezond eten. Beide boeken zijn door artsen geschreven en geven veel inzicht over de gevolgen van ons voedsel en suggesties voor gezondere keuzes. Zeer leerzaam en nuttig!

  Met vriendelijke groet

  • Beste Rinske,
   Ja, dankjewel! Het zijn fantastische boeken waar we enorm veel van kunnen leren voor onze eigen gezondheid. En heerlijk duidelijk geschreven.
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 15. Hallo Mireille,
  Ja de MIR-Methode. Het klinkt als te mooi om waar te zijn maar dat is het niet. Ik heb het zeker 3 maanden gedaan en had er verbluffende resultaten door. Ik stond er ook niet zo vreemd tegenover omdat ik al bekend was met Touch For Health en door die behandelingen al bijzondere ervaringen had meegemaakt zowel lichamelijk als psychisch. Nadat ik de MIR-Methode zo’n 3 maanden had gedaan merkte ik dat ik van de slijmbeursontsteking in m’n bovenarm af was. Had dat al een paar jaar! Ook psychisch is er het nodige los gekomen en heb ik dingen uit het verleden los kunnen laten. Wat brood eten betreft, daar ben ik mee gestopt na het lezen van de Voedselzandloper en omdat brood bij mij slecht viel. Als ik brood eet dan blijft het als het ware in m’n maag ‘plakken’ in elk geval heb ik dan nooit meer honger en dat is niet omdat ik dan zo veel eet maar ik kan het kennelijk niet goed verteren. Daar komt nog bij dat ik het tegenwoordige brood meer op luchtige kauwgom vind lijken. Je kijkt er bijna doorheen en het veert als elastiek.
  Veel mensen vinden het moeilijk om brood helemaal weg te laten uit hun dieet want wat eet je dan?
  En het is zo simpel… ‘s Morgens havermout gekookt met sojamelk en een hand rozijnen er in.
  Dan ‘s middags een warme maaltijd en ‘s avonds eet ik soep en een salade of groente en vis. Je kunt deze twee maaltijden natuurlijk ook verwisselen.
  Helemaal verrukkelijk. En inderdaad ben ik een paar kilo afgevallen ook nog. Eerlijk gezegd houd ik me niet strikt aan de Voedselzandloper want ik eet nog wel aardappels en pasta maar brood hoef ik echt niet meer.
  Ik hoop dat meer mensen hier iets aan hebben, brood is echt heel gemakkelijk weg te laten hoor. En nog heel veel succes met het voortzetten en verspreiden van de MIR-Methode!

 16. Hallo sinds 2003 gluten allergie nu ik alleen gluten vrij brood en alles gluten vrij eet heb ik meer energie gekregen ,hier bij doe ik MIR-Methode ,voel mij goed hier bij .Dank je wel, wat een mooie mailtjes en ervaringen van al deze mensen lieve groetjes van Loeske

 17. Hallo, het eerste wat ik merkte toen ik een aantal weken aan het Mirren was was dat ik heel makkelijk brood kon laten staan en tot mijn eigen verbazing ‘ s morgens de tijd nam en nog steeds neem om fruit te maken. Ook al meer ik nu maar af en toe mijn fruit ontbijt en meestal s middags een salade met lekker dingen erin hou ik nog steeds vol!
  Had ik echt niet gedacht. En als ik zin heb neem ik een broodjje of een boterham. Zo heb ik een goed evenwicht gevonden waar ik me lekker fit bij voel.

  Groetjes Els

 18. Ik merk niets van een weerzin tegen brood, maar koop het dan ook bij de warme bakker.
  Zwitsers desembrood of spelt/biologisch. Sinds kort zijn alle E- nrs. geschrapt, fantastisch vind ik dat.
  An van der Ree

 19. twee jaar bezig met de MIR en inderdaad: vorig jaar rond deze tijd had ik ineens geen zin meer in brood. Na een korte koortsaanval, dat wel. Ik merkte meteen verschil, veel minder eetbuien als gevolg van een schommelende bloedsuikerspiegel.
  In de periode ervoor was er al verandering, en ging ik steeds vaker zelf bakken in plaats van uit de winkel te halen.
  Ben het afgelopen jaar heel streng geweest met tarwe, het kwam mijn dieet niet meer in. Ben er niet door afgevallen maar ook niet meer kilo´s aangekomen in de winter, en dat was eerder wel.
  Inmiddels eet ik af en toe wel weer eens brood, of tarwe, als ik er echt heel veel zin in heb. Dat beschouw ik dan maar als een vorm van balans 😉

 20. Hallo Mireille,
  Mooi stuk over brood! Dat filmpje is wel echt shockerend!
  Ik doe de MIR methode al een hele tijd, maar ben ondertussen ook wel met watandere dingen bezig, waaronder rem-therapie, osteopatie en ayurvedische masages! Dan weet je natuurlijk niet wat, waar vandaan komt. Sinds een tijd eet ik steeds minder brood (heb het boek broodbuik ook deels gelezen) en dat bevalt me prima. Ik had vooral last van weinig energie, snel weer honger, laag gewicht, schommelende bloedsuiker, enorme afterdinerdips (alleen te voorkomen door direkt na het eten flink te bewegen). Als alternatief eet ik ‘s morgens fruit (appel) met wat nootjes of ander rawfood, met wat maca en soms kurkuma erdoor. En wat later in de ochtend eet ik biogarde met bijv. teff. Dit geeft me een veel verzadigder gevoel als brood. Ik merk vaker als ik in het buitenland ben, dat ik dan brood beter verwerk! Als ik last had van obstipathie (niet zo vaak gelukkig), dan kreeg ik ook last van mijn rug en kon mijn rug zelfs helemaal vastzitten! Sindseen tijd doe ik het aaien van de MIRmethode niet op mijn hand, maar op mijn buik en dat terwijl ik op het toillet zit: dit bevalt me prima! Ik heb jaren last gehad van schimmelnagels die ontzettend broos en korrelig waren, nu heb ik bijna gave nagels. Waar het precies doorkomt het is zo fijn, want hoe hardnekkig is die kwaal. Voor mij genoeg reden om lekker door te gaan met Mirren, want baat het niet, schaden doet het zeker niet. Dank voor al je artikelen, ze zetten mij refelmatig aan het denken en soms neem ik daardoor een ander spoor! Bevalt me prima.
  Groet, Jans

 21. Beste Mireille,

  Als ontbijt neem ik i.p.v. brood een bord bio-yoghurt (natuur) met 5 soeplepels bio-havermout en een handvol bio-rozijnen. Heel lekker … en ik voel dat het goed is voor mijn lichaam.
  Bedankt voor al je waardevolle tips !
  Nog veel succes en een hartelijke groet.

 22. Hallo Mireille. Ik lees je mails altijd trouw. Wat het eten van brood betreft, heb ik geen last. Voor mij zou het fijn zijn, dat zoetigheid mij zou gaan tegenstaan.
  De MIR-Methode doe ik al sinds december jl.’s morgens en ‘s avonds.

  Hartelijke groet Greet

  • Beste Greet,
   Het is vaak een kwestie van tijd en meestal is oud verdriet er de oorzaak van. Dan heb je nog behoefte aan troost en je lichaam wil dat compenseren met zoet. Het kan ook nog zijn dat er nog teveel schimmels in je darmen zijn, die ‘snakken’ naar zoet. Dan zou je bijvoorbeeld meer yoghurt kunnen eten om meer goede bacteriën aan te maken.
   Houd vol, het komt goed.
   Groetjes, Mireille

 23. Hallo Mireille,
  wat weer een interessant artikel, ik had nooit zo erg nagedacht over brood, ja wel dat ik het goedkope supermarkt brood net spons vind en niet te eten, maar soms moet je wel als je geen inkomen hebt en de voedselbank je dat brood geeft. Ik heb inderdaad ook een periode gehad dat ik mijn dag begon met yoghurt, smiddags crackers at en geen behoefte had aan brood . Maar dit was voor mijn MIR periode en het gekke is dat ik sinds ik MIR doe ik weer helemaal op de broodtour ben, zowel smorgens als smiddags, lekker 2 broodjes appelstroop of broodje pindakaas. Ik had het gevoel dat ik dankzij de MIR weer `normaal` ging eten. Ja wat dat betreft denk ik dat ik echt een dwarsligger ben, want sinds ik de MIR-Methode doe, eet ik meer brood en meer zoet. Hoe kan dat? Ik wil ook heel graag gezond eten en gezond zijn en blijven, doe ik iets verkeerd?

  • Beste Marja,
   Nee, je doet niks verkeerd. Tenminste, je aait toch gewoon alle 9 stappen? Wat meestal voor komt, is dat mensen door periodes van oude emoties heen gaan als ze de MIR-Methode doen. Oud verdriet geeft bijvoorbeeld behoefte aan zoet, om jezelf te troosten. En als je bij de voedselbank moest aankloppen, heb je wel je portie gehad volgens mij.
   Heel veel sterkte en gewoon doorgaan!
   Groetjes, Mireille

 24. Hallo Mireille
  Heb ook al een tijdje geen brood meer gegeten omdat het me niet smaakte eet sindsdien een goed vezelrijk Knäckebrood. Voel me een heel stuk fitter en het opgezette gevoel is weg. toch maak ik af en toe zelf brood maar dan van een bio-meel, verse gist en boter die van lijnzaad gemaakt is. Daar het niet zo lang houdbaar is, deel ik het in een aantal sneetjes en vries ik het in maar wel zo dat het op een week verbruikt is. Zelf gemaakt en je weet wat er in zit. Het is wel wat meer werk maar smaakt heel lekker.

 25. Ik Mir nu bijna een jaar, niet trouw elke dag maar zeer regelmatig en nu je het zegt…….ik eet dus al maanden geen brood meer, ik taalde er niet meer naar, had er geen zin meer in , ben een paar kilo afgevallen ( was niet te dik dus dat afvallen vind ik niet echt een pluspunt) maar heb dit nooit gelinkt aan de MIR methode. Ben overgestapt op rijstwafels en soms ontbijt ik met het avondeten wat van de vorige dag over is gebleven. Wat grappig deze bijwerking van de MIR-Methode. Ik deed het voor mijn hoge oogdruk ( die inmiddels wat verlaagd is !! ) en verder voel ik me rustiger tijdens het MIRREN vandaar dat ik er regelmatig een momentje tijd voor vrijmaak.

  • Beste Linda,
   Wat schrijf je daar zo even tussendoor, dat je oogdruk verlaagd is?! Wat fantastisch!! Dat is echt geweldig nieuws voor heel veel mensen die daar ook last van hebben. Houd me op de hoogte hoe het over een paar maanden met je is!
   Groetjes, Mireille

 26. Hoi Mireille, goed dat je dit zegt. Ik was er al achter gekomen dat brood niet goed voor me was. Sinds begin februari eet ik geen brood meer, geen spelt en geen zuurdesem. In plaats daarvan rijstwafels. Ik voel me zoveel beter en blijer. En ben vier kilo lichter.
  Groeten en veel succes,
  bedankt voor je nieuwsbrieven.
  Clementine.

 27. Sedert ik de MIR-Methode doe, anderhalf jaar al, voel ik verandering. Een grote verandering is een dikke buik. Ik kan daar geen reden aan geven want ik eet minder brood en vrijwel geen suiker en geen alcohol. Ik maak mij daar zorgen in. Wat kan ik doen? Heeft iemand daar ervaring mee?

  • Beste Zoë,
   Nee, ik zou niet gauw weten wat daar de oorzaak van kan zijn, behalve winderigheid, maar dan zou je buik af en aan meer en minder bol moeten zijn. Heb je het al eens voorgelegd aan je huisarts? En anders kun je het een keer laten natesten door een MIR-Methode begeleider, als je wilt.
   Groetjes, Mireille

 28. Hoi Mireille,
  heb een vraag mijn cholesterol is veel te hoog zou ik dat met de MIR-Methode kunnen veranderen . die is heel hoog 8 namelijk. groetjes Willy

  • Beste Willy,
   Ja, dat moet in principe wel kunnen. Ik heb daar nog geen resultaatverhalen over gelezen, maar ik zou het proberen als ik jou was. Houd me op de hoogte!
   Groetjes, Mireille

 29. Wil graag nog enkele slechte effecten van brood toevoegen, die ik zelf heb gemerkt.
  Misschien ook interessant voor anderen…

  Ooit afgestapt van brood eten als basisvoeding, als onderdeel van een voedingsadvies om van rugpijn af te komen.
  Het bleek idd daarvoor positief te werken.
  Een spontaan bij-effect ontdekte ik ook, ik bleek van veel brood eten erg down te worden.

  • Beste Josephine,
   Nou, dat vind ik bijzonder om te lezen! Maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. Als brood teveel verstopping of spanning in je buik geeft, kan dat rechtsreeks aan je rugspieren gaan trekken. En jee, down worden, dat kan ik niet 1-2-3 verklaren, maar begrijp ik wel. Moet je kijken wat een voordelen het je heeft gegeven. Blij voor je en dankbaar voor degene die het je heeft geadviseerd!
   Groetjes, Mireille

 30. Hai Mireille,

  Bedankt voor dit interessante artikel.
  Als ik in Nederland ben, krijg ik snel genoeg van al die meelstoffen. Het geeft me een opgeblazen gevoel ook en na een week van brood maar ook overal aardappel in van alles, snak ik naar mijn groetenmaaltijd in Frankrijk.
  Maar ook hier moet je geen brood kopen bij supermarkt en het lekkerste is bio brood. Sommig witbrood is waardeloos, maar je hebt hier nu overal heel veel verschillende soorten brood met veel succes. Alleen de echte tradionnele Fransen, en die zijn er nog overal, wil zijn witte stokbrood. Dan moet dat bv “baguette tradition” zijn, anders is het vaak niet lekker.

  In Frankrijk worden groenten en vruchten en vis (in Bretagne wonende hebben we nog vis van de kleine vissersboten) aangeraden en kip en minder vlees eten.
  De Fransen aten vroeger heel veel vlees, maar dat is ook veel minder, misschien door het feit dat dat te duur is.
  Onze inkomsten hier liggen veel lager dan in Nederland en zeker met pensioen, want AOW bestaat niet en je mag maar tot een vrij laag bedrag pensioen aan vullen met andere pensioenen.
  Maar dat is weer een ander verhaal.

  Hartelijke groet Ada

  • Beste Ada,
   Toch is het heel boeiend, want ik las van de week dat in er in Frankrijk minder kinderen met ADHD zijn en dat zou onder andere te maken hebben met de goede voeding in Frankrijk, van bijvoorbeeld vetten.
   Dankjewel voor jouw aanvulling, interessant om het verschil tussen Nederland en Frankrijk te lezen.
   Groetjes, Mireille

 31. Ik kan me helemaal in je verhaal vinden. Doe de MIR-methode nu ruim zes weken. Sinds drie weken lunch ik ‘s middags met een heerlijke salade. Van de ene dag op de andere wilde ik geen brood meer eten. Dat ging samen met de behoefte aan heel veel water (minimaal 3 liter per dag). Suiker en alcohol gebruikte ik jaren lang dagelijks. Nu krijg ik er echt hoofdpijn van en staat het me tegen. Hetzelfde geldt voor koffie, dat beperk ik echt tot twee koppen. Vroeger kon ik sloten koffie drinken, maar was dan wel super gestrest. Nu dus zonder brood ben ik helder en aan het einde van de middag minder moe!!! Echt een aanrader dus!

 32. Wij zijn vorig jaar augustus rigoreus gestopt met tarwe eten.
  Wij hebben inmiddels een goede graanmolen gekocht, malen daar moderne tarwe vrije spelt in, rijst, peulvruchten ect. Inmiddels is mijn desem van Rogge zo lekker geworden, dat we hier goddelijk smakend brood van bakken.
  Wij maken onze eigen paté en worst. Naast dat het lijf dit veel fijner vindt, is het ook een leuke hobby geworden, en alle kruidenmixen die we nu zelf samenstellen om de tarwe en andere niet zo goedvallende producten te vermijden, eten we ook nog eens stukken lekkerder! Ik ben overigens nog maar 2 weken bezig met de MIR-Methode.

  • Ingrid laat ik nu ook een paté en worstliefhebber zijn. Ik ben zeer geïnteresseerd in de recepten. Misschien zou je die met me willen delen?
   Hartelijke groet,
   Leonie

   • Hoi Leonie,

    We zijn nog volop aan het kijken wat goed werkt, we gaam komende week een nieuwe batch metworst maken, incl koud roken en dan koken.
    Ik ga dit recept nu nog wat aanpassen, het wss nog steeds te mager. De paté is dit keer goddelijk geworden. Ik ga alles in een bestand typen en dat als pdf file maken. Dat duurt even. Ook interesse in kruidenmixen?
    Groetjes Ingrid. Ik wil niet mijn email hier neerzetten, eens denken hoe we anders samen in contact kunnen komen?

 33. MAG IK MIJN RAAD GEVEN …..ONDERZOEK NATUURLIJK ALLES WAT BIJ JE PAST WANT ELK LICHAAM REAGEERT ANDERS MAAR OVERDRIJF NIET TEVEEL WANT GEWOON GENIETEN VAN IETS WAT JE LEKKER VIND DOET OOK WONDEREN VOOR DE GEEST !! HEB SOMS T GEVOEL DAT MENSEN COMPLEET VERDWIJNEN IN INTELEGENTE KENISS UIT A LLERLEI BOEKEN MAAR DAT BOEK WERD GESCHREVEN DOOR IEMAND ANDERS MET EEN ANDER LIJF EN NIET DOOR JOU EIGEN ERVARING ! DE MIDDENWEG KIEZEN LIJKT MIJ NOG ALTIJD HET BESTE MET ALLES WAT WE KUNNEN/MOGEN ERVAREN IN T LEVEN !! GROET AAN ALLE MIR LEDEN XXXX

 34. Dag Mireille en andere lezers,

  Ik eet ook steeds minder brood, maar nog wel brood (desem) vanuit de biologische winkel. Waar je brood mee belegt is ook essentieel voor het verteringsproces. Asja Tsjachigova heeft hier veel boeken over geschreven. Zij heeft ‘de levensstijlmethode’ ontwikkeld. Als je dus alternatieve zoekt voor brood of om brood ‘op de beste manier’ te eten, kan ik je verwijzen naar het boek: het 12 weken programma van Asja Tsjachigova. Ze geeft ook regelmatig lezingen in het land.
  Sinds ik eet volgens haar methode voel ik me heel fit!
  En dan nog de MIR-methode erbij: ik kan wel 100 worden!!!

  lieve groet, Sonja

 35. Een tijd lang eet ik al glutenvrij (dus geen granen) en ik eet vaak rijstwafels, boekweitcrackers en havermoutpap. Ook een tip is om pannenkoeken te bakken van boekweitmeel en quinoameel. Die kun je meenemen en veel tegelijk bakken en invriezen.

 36. Beste Mireille,

  Al heel lang doe ik, met wisselende tussenpozen, de MIR methode. Ik ben al meerdere ‘kwaaltjes’ kwijt geraakt zoals bv. huiduitslag, mijn bloeddruk is genormaliseerd, cholesterol is gezakt tot ruim binnen de norm. De MIR heeft hier zeer zeker aan bijgedragen! Dankjewel Mireille!

  Brood vind ik erg lekker maar zeker niet alle brood. In mijn macrobiotische periode in de jaren 70/80 heb ik zuurdesem brood leren kennen. Sinds ongeveer 5 jaar is er hier in de buurt een natuurvoedingswinkel waar ik weer heerlijk natuurdesem brood kan krijgen. Brood waar je op kan kauwen en niet doorheen kan blazen zoals helaas ook bij het brood van de warme bakker. Het zuurdesembrood miste ik nog in het verhaal over brood.
  Hartelijke groet,
  Willy

  • Inderdaad Wlly, zuurdesem brood heeft een totaal andere uitwerking op je stofwisseling. Door het eten van zuurdesem brood kunnen veel maag-, darmklachten verdwijnen. Het goed moeten kauwen stimuleert de werking van onze spijsvertering (ook goed voor tanden en kiezen) en de door de gisting gevormde bacteriën hebben in onze darmen een gunstige invloed op ons immuunsysteem. Gist in gistbrood heeft dit niet. In tegendeel.

  • Beste Willy,
   Ja, goed van je. Ik heb het zuurdesembrood nu toegevoegd in het artikel. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

  • Niet alle warme bakkers over dezelfde kam scheren… Er zijn er echt wel bij die brood kunnen bakken hoor, zelfs desembrood. De natuurwinkel is ook niet altijd zo heilig…

 37. Goede morgen Mireille en alle MIRmensen van Nederland.

  Ik ben al een lange tijd bezig mijn lichaam dat te geven wat het echt nodig heeft en daar hoort het eten van brood eigenlijk steeds minder bij en staat er bij ons op de ontbijtschaal roggebrood, crackers en speltbrood en daarop smeer ik roomboter ipv margarine.

  Er raast een levensgevaarlijke volkorenbus door Nederland waaruit vrolijk dartelende jongens en meisjes springen die ons vol willen stoppen met volkoren broodjes onder het mom ‘Wat je ook doet, volkoren is altijd goed! Het Voedingscentrum propageert al 60 jaar de Schijf van Vijf, met daarin een grote rol voor koolhydraatrijke voeding: een volwassen man wordt geacht zeven boterhammen en vijf opscheplepels pasta, rijst of aardappelen per dag te eten. Wel het liefst volkoren natuurlijk, dat is altijd goed. Het Voedingscentrum vertelt ons niet dat één volkorenboterham een groter effect op je bloedsuikerspiegel heeft dan één eetlepel suiker. Dat komt door de hoge glycemische index van zowel witte als volkoren tarweproducten: de maatstaf voor het effect van koolhydraten op je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat koolhydraten uit tarwe snel worden afgebroken tot de in het bloed opneembare vorm glucose. Sneller zelfs dan door het eten van eenzelfde hoeveelheid slagroomtaart. Door deze snelle opname stijgt de bloedsuikerspiegel, waardoor de alvleesklier insuline afgeeft en de suikers in het bloed opneembaar worden voor spieren en organen. De energie die niet wordt gebruikt, zet het lichaam om in vet. Voor een moment waarop je lichaam wel energie vraagt, maar geen koolhydraten beschikbaar heeft om aan deze behoefte te voldoen.

  Insulinegehalte
  Als we het advies van het Voedingscentrum volgen, krijgen we bij iedere maaltijd koolhydraten binnen. Hierdoor blijft het insulinegehalte in ons bloed hoog, waardoor het onmogelijk is om onze reservevoorraad vet aan te spreken en waardoor het buikje blijft. Niet ondanks ons goede gedrag, maar dankzij ons goede gedrag.

  Het Voedingscentrum hamert alleen op de vermeende voordelen van volkoren: vezels, vitaminen, mineralen en een langere verzadiging, waardoor je minder trek in tussendoortjes krijgt. Het tegendeel is waar: door de hoge glycemische index van (volkoren) tarwe heeft je alvleesklier de neiging om méér insuline af te geven dan nodig is om je bloedsuikerspiegel weer op het normale niveau terug te brengen. Het gevolg is een dal waardoor je geneigd bent om twee uur na je ontbijt of lunch naar een tussendoortje te grijpen.

  Blijven over: de mineralen en vitaminen. Helaas wordt volkorenbrood in Nederland vaak te snel gemaakt, waardoor het van nature aanwezige fytinezuur niet wordt afgebroken. Dat gebeurt alleen tijdens een lang rijsproces. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen als ijzer, zink en calcium door ons lichaam.

  En vitaminen? In volkorenbrood zitten alleen een paar B-vitaminen. Een volkorenboterham bevat slechts 2 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1. Eet in plaats hiervan eenzelfde hoeveelheid (30 gram) venkel en je hebt al drie keer méér vitamine B1 binnen.

  Bloedsuikerspiegel
  Door eenzijdig de voordelen van volkoren te belichten (vitaminen, mineralen, vezels) wordt de kern van het probleem overschaduwd: de hoge glycemische index die voor volkoren en witte tarweproducten gelijk is. Terwijl we denken gezond bezig te zijn door veel volkoren producten te eten, jagen we in feite telkens onze bloedsuikerspiegel tot enorme hoogte. Als we deze energie niet gebruiken, worden we dik.

  Hoe anders is het in Frankrijk. Daar moet brood in de eerste plaats lekker zijn. Mooi, crèmewit stokbrood om door de vinaigrette van de salade te halen. Volkoren is voor varkens, zei broodprofessor Calvel. De subtiele aroma’s van tarwe komen alleen in een goed wit brood naar boven.

  Het wordt tijd om brood de nederige plaats te geven waar het past: als begeleider van de maaltijd. Als iets dat lekker is in plaats van gezond. En als u het eet: kies dan voor een goed gemaakt stuk brood zonder toevoegingen dat een lange rijstijd heeft gehad. Haal vezels, vitaminen en mineralen uit groente en fruit. En doe vlug een stap opzij als de volkorenbus komt aandenderen.

  Groetjes,

  Guus

   • Spelt heeft een hoge oplosbaarheid in water, hierdoor kunnen voedingsstoffen gemakkelijker worden geabsorbeerd door het lichaam en is het ook gemakkelijk te verteren. Het is rijk aan eiwitten (aanzienlijk rijker dan tarwe), bevat meer vitamine B-complex, en spelt bevat zowel eenvoudige als complexe koolhydraten. Deze complexe koolhydraten spelen een belangrijke factor bij de bloedstolling en het stimuleren van het immuunsysteem van het lichaam. Spelt is ook een fantastische bron van vezels. De nootachtige smaak van spelt is niet alleen heerlijk, het heeft zo veel andere nutritionele voordelen die verbazingwekkend goed voor je zijn. Aan de andere kant heeft spelt veel meer van de oorspronkelijke kenmerken behouden en is het veel voedzamer en voller van smaak. En daarbij komt ook nog eens dat je met spelt heel goed kunt bakken en koken.

    Vergeet niet dat spelt gluten bevat. Gluten zorgen voor de elasticiteit van het deeg, hierdoor kan brood rijzen. Hoewel gluten in spelt kwetsbaarder zijn dan andere tarwesoorten, bevat het brood ook minder luchtzakken, is het goed gevormd, en handhaaft het een duidelijke smaak.

    Groetjes

    Guus

 38. Helaas is ook biobrood heel vaak niet gevrijwaard van chemicaliën ! Het graan is wel biologisch geteeld maar daarna worden er ook additieven toegevoegd om het elastischer te maken, langer te bewaren,… Ik heb dat bij ons in de bioplanet al meermaals aangekaart. Ze noteren de melding wel, maar er is nog steeds geen brood zonder (rode) E-nummers momenteel.

  • Beste Christine,
   Dan blijft het toch het belangrijkste dat we blijven voelen of het brood ons goed doet. En dankjewel dat je de mensen blijft navragen en prikkelen om zoveel mogelijk gezond te produceren!
   Groetjes, Mireille

  • Christine, welke rode E nummers zijn dat dan (ik ken het boekje, ben fan), ik koop n.l. mijn zuurdesembrood bij een natuurwinkel en ben erg benieuwd of er in hun brood ook vreemde toevoegingen zitten.

   • Ik ben er niet meer zeker van maar ik denk een broodverbeteraar, mijn vriend heeft er een mail voor gestuurd. Nu zit er in de bloem zelf ook meestal een verbeteraar en die moeten ze niet vermelden omdat het geen ingrediënt is maar iets in een ingrediënt ! Ik zou daar zeker navraag naar doen. Bij ons in de natuurwinkel moet ik brood zonder additieven speciaal bestellen!
    Nu eet ik amper nog brood, gezien brood op zich geen meerwaarde is maar een belasting voor het immuunsysteem ;-).

    • Dank je wel Christine, ik ga met deze gegevens zeker naar mijn natuurwinkel, want ik eet nog steeds graag een paar sneetjes zuurdesembrood, maar uiteraard wel zonder onnodige toevoegingen.

 39. Ik ben veel bewuster gaan eten en de redenen die jij aangeeft spelen zeker mee, alleen nog m’n eigen gebakken brood en toch voel ik ook daar steeds vaker weerstand tegen. Maar vind het nog steeds lastig om goede alternatieve te vinden en om dat als gewoonte te accepteren want dat zal er ook wel bij zitten. Het mirren is al een eind op weg bij me maar nog lang niet klaar:)Het loslaten van…

  • Beste Loes,
   En dat is ook de fijnste weg, dat je jezelf rustig aan de tijd geeft en blijft voelen wat jouw lichaam wil. En soms helpt het ook om om je heen te vragen wat andere mensen doen. Ik ken een paar mensen die graag ‘s ochtends misu-soep drinken. Ik heb het een keer geproefd en vond het lekker, maar nog niet een keer ‘s ochtends geprobeerd.
   Groetjes, Mireille

 40. Ik heb inderdaad gemerkt dat het gewone brood me tegen ging staan. “Dweilbrood” noemde ik het. Inmiddels eet ik biologisch meergranen brood en daar voel ik me veel beter bij en de geur alleen is al zo lekker. Sowieso heb ik zeer goed gereageerd op de MIRmethode. Deed het 1x p.dag, 2x bleek te veel. En wat betreft ‘missie verduidelijken’, is het echt ongelooflijk. Mensen die op mijn pad komen, precies de meest stimulerende èn dat blijkt wederzijds, op mijn werk (beeldende kunst) wordt enthousiast gereageerd, ik verwezenlijk dingen die ik eerder niet voor mogelijk hield. En het spreekt mensen aan. Ik leef mijn droom. Prachtig. Dank ook Mireille!

 41. Ja, ik voel me ook beter zonder brood , mijn buik/maag voelt schoner en voel me frisser. Terwijl vers brood me soms nog steeds kan bekoren, kies ik \’s morgens voor een juiceplus.nl shake. Groeten Anita

 42. Lieve Mireille,
  je zegt dat mensen voor ander, beter brood beter naar de bakker kunnen gaan. Nu is het helaas zo dat ook warme bakkers allerlei conserveringsmiddelen, broodverbetermiddelen etc in hun brood hebben. Als je echt puur en zuiver brood wilt eten zul je het bij een biologische bakker moeten gaan kopen. Echt nog een wereld van verschil. Verder super bedankt voor dit waardevolle stuk weer.
  Liefs,
  Brigitte

  • Beste Brigitte,
   Dankjewel voor de aanvulling! Ik zal het aanvullen in het artikel, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 43. Beste Mireille,

  Dank je voor de steeds lieve en interessante artikeltjes!
  Ik wilde jou er wat dit artikel betreft toch op wijzen dat brood van de bakker net zoveel chemische middelen bevat als dat van de supermarkt. ik ben bij verschillende bakkers gaan vragen naar brood zonder een hele lijst ‘rode’ additieven (zie ‘Weet wat je eet’) en ze moesten me allen met lege handen naar huis sturen. Er zaten wel 10 toxische additieven in 1 brood. Erg he! Zelf bakken is een pak veiliger en nog beter helemaal geen brood eten. Granen zijn een ideale voedingsstof voor vogels. In de natuur zou geen enkel mens zomaar granen gaan eten of toch in zeer geringe mate. Het is niet echt ons basisvoedsel 😉

  Lieve groetjes,

  Christine

  • Beste Christine,
   Dankjewel voor de aanvulling! En ja, zelf onderzoek doen bij de bakker is dan nog wel het meest overtuigend! Ik heb het gewijzigd in het artikel, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

   • 🙂
    Nog een kleine opmerking : ook brood, hoe witter (geraffineerder) en lichter van gewicht hoe meer, geeft ook enorme suikerpieken ! Eigenlijk gaat ons lichaam er zowat mee om als met suiker, alcohol en koffie…. Enkel als het ‘witmeel’ gebonden is met vezels (volle granen) blijven de suikerpieken min of meer beperkt.

    Lieve groetjes,

    Christine

 44. Hallo Mireille, ja dit geld zeker voor mij, ik at normaal wel 6 broodjes per dag en nu nog maar 1 gemiddeld per dag ,ik doe de MIR nu anderhalf jaar en op alle vlak is mijn leven drastisch veranderd bv, ik heb mijn verlatingsangst/ bindingsangst overwonnen,ik heb de baan die ik al mijn hele leven voor ogen had gekregen slaap weer goed na 7 jaar, heb geen obstipatie meer , me darmen waren in de nacht altijd vol met lucht wat nu over is, me kalknagels zijn bijna weer gezond en ik ervaar veel kalmte en kracht in me leven.
  Ik doe de MIR ieder avond nog en blijf dit doen. Bedankt voor de tip over het kookboek want ik vind het nog wel moeilijk om een alternatief te bedenken. Als ik bv een dagje wandelen ga wat ik dan mee kan nemen.
  Groetjes Corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.