Home » Artikelen » 103. Eelt op je voeten of op je ziel?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

103. Eelt op je voeten of op je ziel? — 219 reacties

  1. Lieve Mireille , ik heb alleen over mijn hele linkervoet eelt . Ben er vorige week mee in de zee geweest en de schilders zijn weg maar is nu heel rood geworden vooral links aan mijn voet tot zelfs op mijn voet. Ik doe de MIR-Methode iedere dag al 2 jaar lang . Ik ben wel zeer gevoelig neem veel van anderen personen over.

    Groetjes Gerrie

    • Beste Gerrie,
      Dat klinkt als een genezingsproces. Kijk het even aan en als je je er zorgen over maakt, laat de huisarts er dan even naar kijken. Of neem contact op met een MIR-Methode begeleidster die naar een diepere oorzaak kan zoeken.
      Sterkte met je voet!
      Groetjes, Mireille

  2. Wat heel goed werkt is je voeten 1x per week in een badje met warm water en witte azijn laten weken, je eelt komt los en je voeten voelen weer zacht aan..

  3. Lieve Mireille, wat toepasselijk weer. Ik was juist deze week hiermee bezig en vroeg me idd af of het iets met emoties te maken zou hebben. Webinar kindpijn kwam ook zo binnen. Ik heb heb heel erge eelt vooral ook onder mijn linker voorvoet (dat stuk waar je op staat als je op je tenen gaat staan), flinke pit ook. De pedicure krijgt het nooit weg. Ook mijn rechtervoet begon een tijdje geleden zo. Precies op dezelfde plek.Nu ben ik al een hele tijd bezig met de MIR methode bezig. Daarna letterlijk mijn oude leven achter me gelaten. Heb al zelf behoorlijk wat eelt weggehaald. Kan hopelijk binnenkort weer eens naar een pedicure. Ben benieuwd of het eelt dan wat weg wil blijven.
    Dank je wel voor alle hulp die je biedt middels je blog en webinars. Ook de video’s op de be the mirror site zijn super 🙂 Groetjes Marja

  4. Ik heb eelt bovenop mijn grote teen aan mijn rechter voet. Die teen beweegt uit zichzelf als ik de rechterkant van mijn lichaam aanraakt. Dit is al jaren zo en heeft volgens mij te maken met zenuwbanen/spieren. Heb chronische pijn in heup/lies gebied met pijnscheuten naar mijn been. Specialisten staan voor een raadsel. Ik dacht wellicht herkent iemand deze klachten? Zou dit uit een mogelijk onverwerkte emotie kunnen ontstaan?

    • Beste Mick,
      Ja, dat zou inderdaad over een onverwerkte emoties kunnen gaan. Bijvoorbeeld dat je niet hebt kunnen oppakken wat jij zélf wilde, maar dat je een levenspad hebt gekozen omdat iemand anders dat belangrijk vond (vader/moeder).
      Je zou eens naar een MIR-Methode begeleidster kunnen gaan voor een consult om het uit te laten testen om welke emotie het gaat, als je dat wilt.
      Groetjes, Mireille

  5. Dank Mireille voor deze tip!

    Oeps… ik zal toch aan de slag mogen gaan met… “oud zeer” blijkbaar?
    Te..veel eelt op mijn voeten!
    Weghalen natuurlijk, en een extra MIR- momentje nu ik weet waar het vandaan kan komenGa ik doen!!

    groetjes, Maaike*

  6. Ik doe nu sinds 7 weken mir methode en heb er veel profijt van. Nu wordt ik smorgens wakker met pijnlijk eelt in het midden mijn voet. Het gedeelte onder mijn tenen. Het voelt ook harder dan anders. Wat wil dit zeggen. Groetjes

  7. Lieve Mireille.
    Ik heb al gans mijn leven eelt aan de zijkant van grote tenen.
    Aan de linkse voet het meest en niet weg te krijgen. Ik ga regelmatig naar de podologe en ook zij krijgt het niet weg. Aan mijn hielen was het vroeger ook erg, maar dat is veel verminderd, misschien door de MiR-Methode die ik al 6 jaar doe. Dat ik al gans mijn leven, zo een zware last te dragen heb is waarschijnlijk mijn lot. En maar niet kan loslaten wat het verleden betreft speelt zeker ook mee.
    U weet dat ik een kind van 21 jaar heb moeten afgeven, dan nog onder zware omstandigheden. Maar sinds 17 april was mijn probleem zoon vermist, gelukkig heeft de politie hem na extreme zoeken gevonden vele kilometers verwijderd van zijn woonst(beschut wonen)en hem naar psychiatrie gebracht, nu probeer ik hem te bellen maar neemt al dagen telefoon niet op, wat me veel verdriet bezorgd. Wat ik tijdens zijn verdwijning heb meegemaakt kan ik niet onder woorden brengen. Wat kan ik doen, om nog enkele jaartjes misschien gelukkig te mogen zijn. Ondertussen staan er 83 op de teller. Naar een begeleider kan ik niet gaan, er is geen enkele in de beurt hier in Belgie.
    Sorry dat ik ben afgeweken van uw vraag, Ik kan het aan niemand vertellen, wat me nu weer overkomen is. Terwijl ik dit schrijf rollen de tranen!! Waarom??
    Heel veel dank voor al die mooie mails en al de moeite die u daar voor doet, DIKKE PROFICIAT. uit de grond van mijn hart.
    Veel liefs
    Nelly

    • Beste Nelly,
      Wat voelt het zwaar voor je op het moment! Zou je voor extra steun willen bellen met een MIR-Methode begeleidster? Veel van hen werken ook telefonsich, zodat u er niet naartoe hoeft te reizen.
      Hartelijke groetjes,
      Mireille

  8. Harde huid is niet hetzelfde als eelt. Door op blote voeten te lopen krijg je een harde huid, stevig en droog. Een eeltplek is een beetje gevoelig. Je neemt het nauwelijks waar, maar als je erop drukt voel je het. Ook niet echt goed en dat is maar fijn ook want anders heb je een likdoorn.

    • Hoe komen jullie erbij dat eelt niet ontstaat door schoenen? Wat vinden jullie uberhaubt van het dragen van schoenen voor de rest van het lichaam?

  9. Mijn voeten zitten vol eelt. Ik laat het 1x per maand weghalen door een pedicure en doe het tussendoor ook nog eens zelf want het komt heel snel terug.
    Mijn huid is erg droog en vooral rond de hakken is er een dikke laag die vaak scheurt ook al doe ik er nog zoveel voetcreme op.Ik doe de MIR methode nu zo’n 3 maanden maar merk niet veel verandering.Met het ouder worden zitten er ook steeds meer kleine pitjes in het eelt (overgang voorvoet-middenvoet) Ik ga door met de MIr -methode want het brengt wel verandering, hoe subtiel dan ook. Marianne

  10. Hallo,mijn probleem is mijn kleine rechter teen zij kan zit iets verdikking ,maar erg gevoelig, dan haast geen schoen meer aan . Wat kan hier de oorzaak van zijn.

  11. Oh, en hebben andere mensen hier ook wel eens dat het teentje naast je kleine teen ineens omhoog schiet, extreem veel pijn doet en niet meer in beweging te krijgen is? Na een tijdje gaat het dan over en lijkt het net alsof er nooit wat is gebeurd. Wat is dat nou?? Ik heb dat zeker een keer per maand, maar er is geen peil op te trekken. Gebeurt niet vaker als er spanningen of stress momenten zijn bijvoorbeeld. Herkenbaar voor anderen? Betekenis, tips iemand? Ik word er altijd heel akelig van!

  12. Huh, werkt het echt zo? Interessante gedachte… En als je nu eelt onder je voeten hebt omdat je erg veel op blote voeten buiten loopt? Ik beschouwde eelt altijd als iets gunstigs eerlijk gezegd. Als jonge student “spaarde” ik er zelfs voor om een beschermlaag op mijn voeten te hebben door jaren geen schoenen te dragen… Ik bedoel letterlijk jaren. Alles deed ik op blote voeten omdat ik het gevoel had nooit op aarde aanwezig te zijn, het hield me op de grond. Maar zo werkt het dus niet helemaal.

    Bij mij zit het eelt wel vooral op de plekken waar mijn voeten de tuintegels het vaakst raken: op de bal van mijn voet aan de onderkant, de hielen aan de onderkant en een klein stukje van de tenen aan de onderkant. Het is niet vreselijk dik en hard trouwens. Ook niet gebarsten. Ik was mijn voeten altijd als ik er buiten mee heb gelopen, misschien helpt dat ook? Ik ben benieuwd!

  13. Eelt op de hakken hielen, dacht vaak aan hakken in t zand. Ik kan behoorlijk standvastig zijn, maar ook herken ik onzekerheid

  14. zie ‘mijn ‘ eelt er niet tussen staan . zit aan de buitenkant net onder de kleine teen , dus niet op de teen maar iets lager onder mijn voetzool . linker voet iets meer dan de rechter . ben benieuwd naar die betekenis . ben op dit moment bezig met een therapeute om mijn verdriet / trauma’s weg te werken . had eelt niet daarmee in verband gebracht . Nellie

  15. Wat een herkenning en wat vreemd dat dit verhaal nu net bij me komt. Gisteren zat ik er nog aan te denken, dat ik je een keer moest melden dat geleidelijk aan vrijwel al mijn eelt op mijn voeten verdwenen is. Ik moest altijd zeer regelmatig het eelt van de topjes van mijn kleine tenen afknippen. Ik kon deze tenen ook niet recht krijgen. Ik liep op deze topjes. Verder stonden mijn beide grote tenen naar binnen met een flinke eeltknobbel op de zijkant. Nu is rechts helemaal recht en links heeft nog een lichte afwijking met wat eelt. Ook het eelt van de rest van mijn voeten is helemaal verdwenen en ik kan tegenwoordig ook weer schoenen zonder steunzolen aan, al doe ik voor het wandelen nog wel steunzolen in. Dit alles, terwijl mijn pedicure er 3 jaar geleden mee ophield en ik de verzorging zelf op me genomen heb. Ik ben wel beter voor mijn voeten gaan zorgen. Misschien ook vanwege het MIRren. Ik heb betere steunzolen gekregen en ik doe al vele jaren trouw dagelijks allerlei oefeningen met mijn voeten. En dan natuurlijk dagelijks eeltcrème gebruiken. Alles bij elkaar heeft in elk geval een heel goed effect! Overigens heb ik me nu op mijn 67e nog nooit zo goed gevoeld als nu. En ik kan eindelijk weer genieten van het leven. Daar hebben Luz met de Lichtacademie en Mahatma Revier die ik volgens mij ook beiden door jou heb leren kennen, ook een steentje aan bijgedragen. Dank voor alles.

  16. Wat een interessant artikel! Ik moet zeggen dat ik best wel emoties had die ik niet had verwerkt maar ik heb echt nog nooit eelt gehad. Kan het zijn dat het zich dan op een andere manier heeft geuit? Ik had namelijk wel heel veel last van m’n nek en m’n schouders. Ben benieuwd naar je mening!

  17. hallo Mireille.
    mijn 2 kids en ik hebben eelt op dezelfde plekken namelijk rechts en links aan de buitenkant onder de kleine teen tevens eelt op de hakken en ik heb in de zomer steeds kloven in de hakken. Hoe komt het dat mijn kids precies op dezelfde plaats eelt hebben kan dat genetisch zijn? groetjes Gerda

  18. Beste Mireille
    Ik heb al eelt op mijn voeten zo lang ik me herinner vooral grote teen en hiel, en ja ik kan blijkbaar heel moeilijk loslaten (ben dan ook een kreeftje ascendant) maar als je tips hebt hoor ik die graag om makkelijker te kunnen loslaten, ik ga idd normaal naar de pedicure en ik ga vaak wandelen maar toch ben ik een veel te vasthoudend type wat mij het leven zeker niet makkelijker maakt.
    In de winter is het minder, raar maar waar.
    Vele groeten Gerda,

  19. Wat een leuk artikel… ik heb mijn hele leven (61) poezelige voetjes, op een enkel plekje bij een enkel teentje na… en ha! Eyeopener, weer wat geleerd.. dat plekje, waar ik overigens geen last van heb, kan dus ook weg…

  20. Ik kan alleen maar super enthousiast worden van jouw bericht M. 25 jaar geleden maakte ik de overstap van kraamverpleegkundige naar pedicure, naar voetreflexioloog, naar tenen lezer etc…mijn voeten zijn stap voor stap veranderd, doordat ze onderdeel zijn van mij en mijn ontwikkeling. Voeten groeien echt ! eelt verdwijnt echt, niet alleen door het weg te schrapen want als je verder van binnen niet ontwikkeld komt het gewoon weer terug. Het is de keuze aan de bewoner van de voeten …mooi he; zo binnen zo buiten. Ina

  21. Ik neem regelmatig een voetbad met 2 delen natrium bicarbonaat en 1 deel keltisch of Himalayazout en ga dan met schuursponsje het eelt te lijf. Daarna een lekkere voedende creme erop. Nu weinig aan de hakken, alleen een paar kerven. Verder aan zijkant van beide voeten, iets lager dan grote teen een streepje eelt dat vrij ‘hardnekkig’ is. Heb wel veel meer eelt gehad vroeger. Leuk om deze info te weten ! Ken iemand die puur gladde voeten heeft, heel bijzonder.

  22. Mireille, wat is dit weer een leuke ontdekking.

    Er komt steeds opnieuw eelt aan mijn linker teen.
    En een klein beetje eelt zit aan de zijkant van de linker voorvoet.
    Betekent het iets dat het aan de rechter voet nauwelijks voor komt?
    Mijn voeten zijn verder poezelig zacht.

  23. Interessant artikel! Bij mij klopt het ook: heb vaak veel eelt op m’n hak, en zie inderdaad een link met onzekerheid en perfectionisme t.o.v. mijn eigen handelen. Soms valt het eelt er ‘spontaan’ af. Dit zal zeker te maken hebben met hoe ik op dat moment in m’n vel zit en of ik de MIR methode regelmatig doe. Zal het eens in de gaten houden!

    Wat ik me nog wel afvraag: bij mij is het alleen mijn rechtervoet waar eelt zit. De linker is zo zacht als maar kan! Heeft dit ook een bepaalde betekenis?

    Overigens is de rechter sowieso mijn ‘probleemvoet’: ik heb ook al tijden last van een kalknagel (grote teen). Het spreidt zich niet snel uit, maar gaat ook niet weg. Is hier ook een bepaalde betekenis aan gekoppeld?

  24. Goed om de voeten die ons dragen eens in het ‘voetlicht’ te plaatsen. Al eens bedacht hoe klein de oppervlakte van de voeten is ten opzichte van onze totale omvang?
    Om het eelt op mijn voeten te verwijderen gebruik ik een puimsteen. Wekelijks tijdens de douche als de huid zacht geworden is van het water, even met de puimsteen over het eelt gaan en je hebt weer mooi zachte voeten. Het eelt zal misschien niet van de eerste behandeling verdwijnen, maar elke week een beetje minder worden.

  25. Sedert ik een knie prothese heb aan de linkerkant heb ik ook aan mijn linker voet op de hiel een dikke laag eelt, ik ga regelmatig naar de pedicure maar de eelt komt altijd terug, nu heb ik sedert vorig jaar rechts ook een knie prothese en had verwacht dat ook daar de eelt zou toenemen maar dat is niet het geval, er is wel wat eelt maar niet in een abnormale hoeveelheid, nu vraag ik mij af waarom ik het zo erg heb aan mijn linkerkant…waarmee heeft het te maken?

  26. Beste Mireille,

    Ik heb eelt onder de bal van mijn voeten. Mijn moeder heeft dat ook al heel haar leven
    Verder heb ik eksterogen aan mijn linker kleine teen. Eerst was het aan de buitenkant, sinds enkele maanden aan de binnenkant van mijn kleine teen. Ik heb er 2 maanden een zeer pijnlijke ontstoken kleine teen van gehad. Ben nog steeds op zoek naar de echte betekenis hiervan, want ik ben er inderdaad ook van overtuigd dat het een onderliggende (emotionele) betekenis heeft.

    Veel liefs,
    Hilde

  27. Hallo Mireille. Mijn hele leven (69) heb ik op dezelfde plaatsen eelt onder mijn voeten en haal dat altijd weg. Vooral in de sauna elke week gaat dat makkelijk. Ik woon in Luxemburg en mijn vriendin en kinesiologe Kick Brackman die helaas overleden is, heeft mij ooit op jouw methode attent gemaakt. Ik doe de MIR-Methode weer frequent en heb heftige jaren achter de rug. Sinds deze zomer valt het me echter op dat het eelt wegblijft ondanks dat ik veel wandel. Alleen aan de zijkant van mijn rechter grote teen blijft het nog groeien. Duidelijk: sommige dingen zijn me ook nog teveel. Wat fijn om te zien via jouw artikel dat de grote positieve ommekeer in mijn leven onder mijn voeten ook merkbaar is! Hartelijke groet!

    • Hoi, ik heb eelt op mijn hak maar dat komt vooral omdat ik 6 maanden per jaar op slippers loop, in de winterperiode heb ik er veel minder last van en ik ga elke 6 weken naar de pedicure ook.

    • Dag Mireille, zeer interessant onderwerp. Zelf ben ik 41 en heb eigenlijk geen eelt op mijn voeten… even extra checken…
      ah, ik voel een hele kleine iets minder soepele plek thv hiel-voet overgang rechts…. ok, werken aan mijn onzekerheid. Is inderdaad een uitdagend thema voor mij.

      Sinds enkele weken vervang ik het woord moeilijk door uitdagend

      Een vriendin van mij is 6 jaar jonger en heeft er superveel op haar hielen… ik vroeg me toch regelmatig af waarom ik dit niet had.
      Dus dankjewel voor deze krachtige verheldering.

  28. Beste Mireille,
    Ik heb op mijn rechter hiel eelt op de rand en links op de linker grote teen, het is hard, ik schuur het om de dag weer glad en doe er klovenzalf op om het zacht te houden.
    Ik heb jaren geleden problemen met mijn rug gehad, en daar zit een licht kromming in, is er door de manuele therapeut niet uit te halen, en heb dan kans dat ik weer last krijg. ik heb er de laatste jaren gelukkig geen last meer van rugklachten. Om het halfjaar laat ik er even naar kijken door de manuele therapeut en corrigeert hij mijn bekken stand, hij weet van de eelt vorming, en zegt dan ook dat het voortkomt uit de rug en bekken stand. Ik ga om de acht weken naar de pedicure die dan het eelt weer wegsnijd. Als ik ‘s zomers met Crocks en Slipper loop dan groeit het nog sneller het eelt vocht natte voeten na het zwemmen e.d. Ik doe de MIR methode al zeker drie jaar.

    • Beste Nico,
      Goed dat je al weet dat het echte probleem vanuit je rug komt. Telkens eelt krijgen, betekent dat er iets is dat je alsmaar niet verteren kan. Wanneer je daar aan kunt werken, wordt het eelt minder. Je kunt overwegen daarvoor een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
      Toenemende innerlijke vrijheid gewenst!
      Groetjes, Mireille

  29. Ik heb al jarenlang een scherp eeltrandje onder mijn beide kleine tenen, bij elke stap die ik zet voel ik het.
    Probeer het zelf bij te houden, maar krijg het niet goed weg of minder scherp. Ook mijn pedicure lukt het niet. Ook had ik jarenlang on de zes weken eksterogen op beide kleine tenen, altijd dieper en erger op de rechter kleine teen. Hoewel beide teentjes nog steeds heel bol zijn, heb ik vd eksterogen geen last. Ook veel eelt aan de zijkant v beide grote tenen. Heb een staand beroep maar loop ook de hele dag. Ben vooral nieuwsgierig wat die scherpe randjes te betekenen hebben.,groetjes Patrice

    • Dat herken ik, heb sinds een paar jaar van die randjes onder verschillende tenen (niet onder de grote). Ze lopen van boven naar beneden en zijn niet op elke teen even hard,op mijn linkervoet zijn middelste en een na kleinste teen het hardst,op mijn rechtervoet het randje onder mijn kleine teen. Ben erg nieuwsgierig naar de betekenis ervan!

  30. Hallo Mireille,

    Ik ben ooit door te googlen op eelt op de hand bij de MIR methode uitgekomen en deze gaan doen. Naast andere hulp heeft de MIR methode mij al flink geholpen. M.b.t. het eelt op de voeten is het al minder maar op mijn rechterhand is het nog steeds aanwezig. Twéé plekjes één onder de aanzet van de pink en één onder aanzet van de ringvinger. Heeft dit enige betekenis?

    Hartelijke groeten,
    Linda

  31. interessant deze info!
    ik vroeg me af, ik heb sinds 10 jaar op allebei mijn grote tenen een hele diepe overdwarse groef. heb je enig idee wat dat zou kunnen zijn?
    ikbenheel benieuwd. groetjes daphne

    • Beste Daphne,
      Nee, dat weet ik helaas niet, maar ik denk dat iemand die veel met voeten werkt, dat wel weet.
      Groetjes, Mireille

  32. hey , ik heb reeds jaar of 4 continu 2 slapende tenen als ik rechtsta , aan de onderkant van deze tenen heb ik een eeltplek . het gaat om de linkervoet en de twee tenen naast mijn grote teen , ook heb ik in mijn linkerkuit veel spierspasmen en regelmatig kramp.kunnen jullie mij eventueel helpen of wat meer uitleg geven wa eventueel oorzaak zou kunnen zijn. dank bij voorbaat

    • Beste Luc,
      Ja, dat zou kunnen worden uitgetest door een MIR-Methode begeleider. En je zou eens naar de plekken van de meridianen kunnen kijken. Bijvoorbeeld de maagmeridiaan, miltmeridiaan of de levermeridiaan. Ik heb op de Be the MIRror-website een aantal meridiaanvideo’s staan en er komen er nog een paar bij in de meridianencursus. Maar je kunt overal op internet informatie vinden over de meridianen.
      Groetjes! Mireille

  33. heb aan de buiten zijde van alle 2 voeten opgezette bulten 4 a5 cm maar dat valt nog mee maar in die bulten zitten hele kleine eelt puntjes en dat geeft me de nodige problemen met lopen en werk als ze iets naar buiten komen vijl ik ze een beetje bij maar komen steeds weer, dit probleem doet zich alleen voor in de winter zomers nergens last van

    • Beste Ruurd,
      Het klinkt als iets waar een pedicure goed raad mee zou weten. Zou je daar een keer naartoe willen gaan? En misschien kan zij wel vertellen waar precies die plekken mee te maken hebben.
      Sterkte!
      Groetjes Mireille

  34. Ik ga 1 x in de 6 welen naar de pedicure. Ze zegt dat ik erg weinig eelt heb dus dat is mooi. Mijn voeten zien er goed uit maar toch word ik moe. Moe omdat er een neuroom zit tussen twee tenen. Dat maakt mijn voet minder soepel dan wenselijk is. Ik heb er zooltjes voor gekregen van een fijne podoloog. Maar ik heb het gevoel dat ik zelf mijn voeten sterker en soepeler wil maken. Van zooltjes worden je spieren ook wel lui. Via een berichtje op deze site ben ik op het spoor van ismakogie gekomen. Dat pas ik nu toe om mijn voeten, en eigenlijk mijn hele lijf, soepeler en sterker te krijgen. Ik ontdek nu pas hoe ongelofelijk belangrijk je voeten zijn. Als daar iets niet goed gaat voel je het uiteindelijk overal want ze zijn de basis.

  35. Mijn voeten plagen mij met eelt op de hoogte van de knobbels bij de linkervoet is het heviger dan de rechtervoet.
    Ik vind het geweldig dat er verbinding is met eelt en emoties. Het is een heel gevecht in mijn leven.

  36. Hi Mireille,
    Ik schaam me voor mijn voeten. Al vanaf mijn 30e jaar dikke eeltlagen onder mijn voeten. Ik ben een tijd bij een pedicure geweest die ze netjes verzorgde maar het groeide weer snel aan. Ook heb ik nu meer dan 10 jaar kalknagels (de grote teen en die naast de kleine teen). Ik loop graag op blote voeten en vind het zo vervelend dat mijn voeten zo lelijk zijn. Ik doe al gedurende lange tijd de MIR methode, helaas heeft het geen effect op mijn voeten. Ik ben inmiddels 53 jaar oud en blijf van alles doen om er vanaf te komen. Als je tips voor me hebt, houd ik mij van harte aanbevolen.
    Warme groet,
    Dick

    • Beste Dick,
      De beste tip die ik kan geven, is om eens naar een MIR-Methode begeleider te gaan en te laten uittesten hoe het komt dat jouw voeten zich zo willen ‘verhullen’. Kan je je gevoelens makkelijk uiten? Daar zit vaak een antwoord.
      Hoop dat het een verbetering mag brengen!
      Groetjes, Mireille

    • Beste Dick. Die voeten van u hebben u al die jaren gedragen om over deze wereld te gaan. Bekijk ze met liefde en liever niet met schaamte. Eelt wil (ik ben tenen lezer) altijd zeggen dat er niet graag met de buitenwereld gedeeld wordt. Een kalknagel wil zeggen dat u meer moeite moet doen om u te beschermen tegen wat er op u afkomt vanuit de buitenwereld. Nagels dienen daartoe en een kalknagel is extra dik geworden omdat de normale bescherming niet voldoende voor u was. Als u het over uw linker voet heeft dan betreft het gevoelszaken en uw rechter voet duidt op rationele zaken. De 4e teen links slaat op liefdeszaken (liefdesrelaties, maar ook houden van natuuur, sport etc.) en 4e teen rechts slaat op betrokkenheid. In het algemeen raad ik u aan hier eens over na te denken maar vooral ook om uw voeten met liefde te verzorgen. Een lavendelbadje met daarna heerlijke verzorgende crème kan al heel wat teweegbrengen. Ik wens u veel warmte voor uzelf toe. Carla

  37. Beste Mireille,
    Dank je wel voor de uitleg! Ik woon 3 weken in m’n nieuwe huis en voel dat eelt afneemt waar het zit zolang ik me kan herinneren: op de plek van de slokdarm. Ik ervaar het als speciaal en als een opluchting. Ik ben doodmoe van de verhuizing en het werken daarnaast, maar dit is een mooie ontwikkeling

    • Heel bijzonder wat eelt kan zeggen over je! Ik heb eind november 2017 hielspoor aan mijn rechterhiel gekregen. De hiel was een aantal dagen warm, klopte en een tekening van een soort paddestoel was zichtbaar. Onlangs is het eelt van die hiel er in grote vellen vanaf gegaan. Mijn hielspoor is eigenlijk voor 85% verdwenen. Houdt dit verband met elkaar ?

  38. Bijzonder artikel. Klopt precies bij mij. Maar ik heb sinds een tijdje ook eelt op de bovenkant van mijn (rechter) grote teen. Ik ben heel benieuwd wat dit betekent.

    • Beste Annemieke,
      De meridianen die in de grote teen lopen, zijn de miltmeridiaan en de levermeridiaan. Die komen nog aan bod in de meridianencursus die ik maak op de ‘Be the MIRror’-website. De miltmeridiaan heeft veel te maken met zelfvertrouwen. De levermeridiaan heeft veel te maken met boosheid. Verdiep je er gerust in op internet… heel interessant!
      Groetjes, Mireille

    • Goedemiddag,
      Wat een mooie site dit,veel gelezen ener van geleerd.
      Ook ik heb af en toe eelt op de hakken,loop op blote voeten en geef les op blote voeten (pilates),smeer ze bijna elke avond in met een fijne voetcreme.
      Mijn vraag is wel…hoe komt t dat ik af en toe een dikke barst in mijn hakken heb?pijnlijk ook,zegd dit ook wat over mezelf?emoties?

      • Beste Erna,
        Ik weet niet goed waar dat door komt. Misschien tekort aan vocht? Of misschien tekort aan vet in de huid. Een pedicure of voetreflexologe zal je er meer over kunnen vertellen, verwacht ik.
        Groetjes, Mireille

  39. Hallo Mireille,

    Buiten het feit om dat ik op meerdere plekken eelt heb op mijn voeten.
    Heb ik ook veel andere voetklachten de afgelopen 2 /3 jaar gehad. O.a hielspoor en een teen gebroken en nu loop ik met mijn voet in het gips omdat ik een breukje heb in mijn grote teen. Telkens betreft het de rechter voet!!
    Ik ben voor mezelf op zoek naar diepere betekenis.

    • Hai Catharina,
      Ik zal het de MIR-Methode begeleiders eens vragen die ook voetreflexologie doen.
      Groetjes, Mireille

      • Dank je wel voor je berichtje.
        Wacht wel af of het uberhaupt iets betekend of domme pech is.
        Groetjes Catharina

  40. Jeetje, gisterenochtend ben ik bij de pedicure geweest en zij heeft behoorlijk wat eelt weggehaald. In de avond kwam er ineens heel veel verdriet, tranen en emoties naar boven over de bevalling en kraamtijd van mijn eerste kindje: onverwacht prematuur. Een onstuimige en vervelende tijd in het ziekenhuis, waarin er zoveel is gebeurd, en zoveel voor je wordt beslist. Het is al bijna 1,5 jaar geleden maar ik had er ‘ineens’ zoveel verdriet van en voelde de onmacht van toen weer zo goed.

    Hopelijk is het nu uit mijn systeem, ik denk het niet maar hoop het wel.

  41. Ik heb eelt op beide voeten helemaal aan de binnenkant van mijn voet op de bal van mijn voet. Werd veel erger tijdens het tennissen en gaf dat altijd de schuld maar nu ik dit lees valt t kwartje. Wat betekent de plek van dit eelt ?

    • Hallo Chantal, vanuit mijn ervaring als docent voetreflexoloog en docent Tenen lezen wil ik je graag op weg helpen. Eelt staat ook voor beschermen en afschermen. De bal van de voet staat in verbinding met de longen =>de longen bepalen hoeveel adem je kunt innemen =>hoeveel adem je in kunt nemen bepaald hoeveel ruimte je voor jezelf kunt innemen => zo kom je bij de onderliggende betekenis terecht. Hoe sterk kun je in het veld staan! de MIR-Methode zal je in ieder geval helpen nog krachtiger voor jezelf op te komen.
      Ik hoop dat ik je weer een stukje op weg heb kunnen helpen. Kijk eventueel ook nog bij de reactie die ik aan Jorike heb gegeven.
      Harten groet, Marion van Brussel (MIR-Methode begeleidster) http://www.aventurijn.net

      • En wat te denken van schimmel? Het begint als een onschuldige zwemmers “eczeem” en dan krijg je kalknagels en als je die dingen niet grondig aanpakt, krijg je eelt en kloven en het kan zelfs naar binnen slaan, op je organen…….Als je Diabetes hebt, willen ze (in Duitsland) heel graag dat je de schimmel serieus en langdurig aanpakt tot ie echt helemaal weg is…………

  42. Bijzonder! Ook de uitleg in de verscillende berichten. Ik heb kleine ronde hardnekkige plekjes eelt op de voorvoet op de hooge van de 2e teen zowel links als rechts. Beide tenen zijn geklauwd en de linker 2e teen schuift een beetje inder de 3e. Weet iemand wat de eeltplekjes kunnen betekenen?

    • Hallo Jorike. Ik ben al jaren docent tenen lezen en voetreflexoloog vanuit die ervaring wil ik je graag verder helpen. Eelt betekend afschermen en beschermen van dat wat je jezelf nog niet helemaal eigen hebt gemaakt.Of nog niet helemaal vanuit je hart kunt doen. Je rechter 2e teen staat voor je wensen, verlangens en ambitie. Je linker 2e teen staat voor je eigen gevoelens. Door druk van buitenaf heb je de garagedeurtjes (nagels) dicht moeten doen (klauwteen) Ook heb je hier nog wat extra bescherming voor nodig het eelt.
      Je hier al van bewust te zijn is al een grote stap naar verandering. De MIR-Methode helpt je om sterker te worden. zodat je weet wat je kunt (2e teen rechts ambitie) en wat je wensen zijn Missie verduidelijken. Zodat je vanuit je mooie innerlijke kracht kunt zijn wie je bent.
      Groetjes, Marion van Brussel (MIR-Methode begeleidster) http://www.aventurijn.net

  43. Jeetje wat bijzonder dit stuk over eelt.
    Ben dagelijks bezig met vijlen en smeren.
    Het gekke bij mij is dat ik een mooi glad voetje heb☺echter mijn linkervoet met name de hiel is mijn eelt voet. Zou het met emotie te maken kunnen hebben?

  44. Hallo, ik wil graag vertellen hoe mijn voeten eraan toe zijn. Heel erg slecht dus en heb heel veel eelt. Ik schaam me er ook voor. Het eelt zit voornamelijk langs mijn grote teen, en aan de zijkant van mijn voet ter hoogte van de kleine teen. Mijn kleine tenen zijn ook niet eeltvrij. Ik moet zeker 1x per 2 weken mijn eelt verwijderen en er komt dan behoorlijk veel af. Ook de onderkant van mijn voeten voelen “branderig” aan en heb al advies aan de huisarts gevraagd maar die weten niet hoe dat komt. Hopelijk hebben jullie een goed advies voor mij hoe ik van al dat eelt af kan komen. Met spanning wacht ik jullie reactie af. Met vriendelijke groet….

    • Beste Annie, Het is al heel goed dat je dit durft te delen. Mogelijk laat je jezelf een keer verwennen door een Voetreflex-massage. Deze therapeute kan je dan ter plekke zaken duiden en door zachter voor jezelf te zijn en je emoties te leven, zullen je voeten ook geleidelijk aan zachter worden. Ik weet niet waar je woont, maar mocht het in de buurt van Heesch zijn , dan ben je bij MiasPraktijk van Harte welkom. Hartegroet en alle goeds, Mia.

    • Beste Annie,

      Ik ben registerpodoloog van beroep en wat je omschrijft zou heel goed kunnen passen bij het tarsaal tunnel syndroom. Dit is een zenuwbeknelling in de enkel meestal veroorzaakt door een verstoorde afwikkeling van de grote teen. Mensen net soortgelijke klachten zie ik dagelijks in de praktijk. Misschien ook iets voor jou om eens naar een goede registerpodoloog of podotherapeut te gaan. Kijk eens op http://www.podozorg.nl voor een registerpodoloog bij jou in de buurt.
      Groetjes Marcella

  45. Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe je dit dan zou verklaren. Biologisch gezien zet stresshormoon of wat dan ook zich niet om in eelt dus wat is dan volgens u wel de verklaring? En hoe zou het kunnen komen dat bepaalde plekken anders eeltvormen dan anderen?

    • Beste Fleur,
      Dat weet ik ook niet precies. Dat zouden we aan een voetreflexoloog, pedicure of misschien zelfs een dermatoloog moeten vragen. Ik heb kunnen constateren dat er een verband tussen is, maar hoe dat biologisch gezien precies werkt, weet ik niet. Dat sommige plekken wel eelt krijgen en andere niet, heeft voor een groot deel te maken met blokkades in energiebanen, zoals ik in het artikel schrijf. Dankjewel voor je boeiende vraag!
      Groetjes, Mireille

  46. Hallo Mireille,

    wat een bijzonder artikel over eelt (voor mij)! Ik had de relatie tussen eelt en onverwerkte emoties nooit gelegd maar het klopt helemaal. Ik heb al jaren eelt aan beide grote tenen en aan de hak van beide voeten! Soms ook aan de (vooral linker) kleine teen. Meestal haal ik het onder de douche weg met een puimsteentje of mijn nagels. Onzeker zijn klopt wel. tobben weet ik eigenlijk niet. Eerlijk gezegd verveel ik me in mijn werk en ook in mijn relatie.. Oei dat vind ik dan ook weer erg ondankbaar klinken..

    Overigens ben ik al zeker een jaar met de MIR methode aan de slag. Het heeft me geholpen om me verder los te maken van de lastige relatie met mijn ouders en scherper te zien wat er nu echt aan de hand is (emotionele chantage). Het blijft lastig om geen verantwoordelijkheid voor een ander te nemen maar toch ook liefde voor mijn medemens te voelen. Wat ik ook erg lastig vind is het echt willen stoppen met roken en met drop eten,

    dank voor je geode werk, ik blijf nog wel even MIR-ren,

    groet,
    Jolande

    • Hai Jolande, wat een bijzonder stukje van jou. Ik had het precies zelf zo kunnen schrijven. Alles is identiek aan mij en ik zou er veel over kunnen zeggen vanuit mijn pedicurevak en docent tenen lezer. Loslaten van alle verbindingen (emotioneel) is denk ik de belangrijkste. Je bent NIET verantwoordelijk. Omdat je open staat komen deze energieën binnen. Je mag je meer naar binnen richten dat is het liefste wat je voor jezelf kan doen (ik spreek tegen mezelf ook hoor haha). En schrijven.. ga schrijven! Bijvoorbeeld het boek “Schrijven naar Bewustzijn” van Joey Brown geeft fantastische zetjes hierin. Dank voor je bericht. Ik heb ook nog werk te doen.. minder doen! Warme groet, Sylvia

  47. Hallo Mireille,

    Ik had ooit een echt dikke, harde plooi precies op/onder de rand van de bal van mijn dikke tenen. Destijds van iemand gehoord dat dat de band met je ouders te maken kon hebben (inderdaad een relatie met veel onbegrip, schuldgevoelens en verdriet toen). Ik was toen 25, dat eelt zat er al minstens tien jaar en ik dacht dat voeten zo waren, dat iedereen dat had, maar ik ging in psychotherapie en met de schuldgevoelens is de de eelt ook verdwenen en (daar) nooit meer teruggekomen.
    Recentelijk (anderhalf jaar terug of zo) kreeg ik die hoedjes op mijn tenen die je beschrijft en die ik aan te kleine schoenen weet. Maar andere schoenen bracht eigenlijk geen verbetering. Jouw theorie lijkt eerder te kloppen: want ik heb 3 jaar terug (door fout van een ander) een ongeluk gehad en mijn lichaam is nooit meer hetzelfde geworden. De frustratie, het verdriet, misschien ook boosheid op de meneer (maar het was echt een ongeluk, hij deed het niet expres) zorgden ervoor dat ik depressief werd en ben na twintig jaar weer naar de psychotherapeut gestuurd. Het gaat nu (3mnd later) psychisch al stukken beter, dus ik ben meteen na het lezen van jou opmerking naar mijn voeten gaan kijken : en ja hoor, het eelt is veel minder (alleen op teentjes naast mijn dikke tenen nog zichtbaar).
    Maar ik heb één plek (op beide voeten als is het links echt dikker) waar de pedicure niets van snapt en die niet weggaat, is daar misschien van bekend waar het mee in verband staat?
    Zo’n twee cm onder mijn tweede teen (die naast de dikke) en nog net op de bal (wat volgens mij ongeveer de plek van je solarplexus is met voetreflex) heb ik op beide voeten een eeltpit. Ik weet niet wanneer het is begonnen, maar ik denk dat ik het al wel zo’n tien, twintig jaar heb.

    • Beste Déana,
      Wat fijn dat je eelt weer langzaam aan het verdwijnen is! Dat zegt heel veel over hoe je in ontwikkeling bent en van alles aan het loslaten bent. Super! De plek die je beschrijft bij je tenen, kan ik niet zo duiden, maar als je solar plexus erbij noemt, gaat bij mij een lichtje op. Het kan goed zijn dat het te maken heeft met in je kracht staan. Je solar plexus is je power-plek. Daar waar je kracht vandaan komt om te doen wat JIJ wilt. Mogelijk voel je je daarin gehinderd, of krijg je je leven nog niet zo voor elkaar dat je doet wat JIJ wilt. Past dat voor je? Verder is het een kwestie van tijd!
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

      • Hallo Mireille,
        Dankjewel voor je vlotte reactie. Heel goed mogelijk dat die eeltpit op mijn solar plexus daarmee te maken heeft, want ik heb geen idee wat ik wil. Ik acht mezelf over het algemeen zeer tevreden en zeker een gelukkig mens (ik de zin van geluk hebben en veel om echt dankbaar om /blij over te zijn) maar tegelijkertijd ben ik vaak verveeld met het leven en zoekende naar iets waar ik echt zin in heb, passievol op in kan gaan. Ik ben in ieder geval vanochtend met stap 5 en 7 van MIR begonnen en zal me aan de twee weken houden voor ik de hele reeks begin. Ik geef eerlijk toe dat ik skeptisch ben of het een uitwerking op mij zal hebben, maar ben nieuwsgierig genoeg om het te proberen. Als ik het volhoud, beloof ik je te vertellen wat het resultaat na vier weken is. En wat er ook gebeurd, wil ik dit sowieso nog even zeggen: bravo, en wat een bijzonder mooi mens je bent. ik heb zelden iemand zien spreken (en dat op een video!) die zo oprecht en warm overkomt.

  48. Hoi Mireille,
    Je schrijft de laatste weken artikelen op het juiste moment voor mij. Zo ook deze. Ik zit op dit moment weer in een volgend laagje van de emotionele ui, die afgepeld wordt. Een heftige periode. Ik heb last van gevoelloze hielen en gisteren heb ik daar maar eens laag eelt weggehaald. De gevoelloosheid bracht ik gevoelsmatig al in verband met deze periode, maar het eelt nog niet. Tot ik dit las. Thanks.
    Groeten, Alyt

  49. Hallo Mireille,

    Wat een mooi stukje, met een mooie waarheid.
    Nu heb ik een vraagje : Kun je dit stukje over de eelt en de kloven op de voeten ook “doortrekken” naar de handen ?

    Zelf heb ik momenteel (na al een tijd de MIR te doen) last van kloven in de zijkant van mijn wijsvingers en de binnenkant van mijn duimen. Meestal heb ik er last van in de winter, maar nu is het toch volop zomer.

    Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.

    Groetjes Sacha

    • Beste Sacha,
      Er zitten beslist overeenkomsten tussen de eelt op handen en voeten, maar niet alles is één op één hetzelfde. De meridianen zijn bijvoorbeeld anders. De plekken die je beschrijft hebben te maken met de dikke darmmeridiaan en de longmeridiaan. Kort door de bocht zou dat kunnen betekenen dat er verdriet is dat je niet kunt loslaten. Maar er kunnen ook hele andere oorzaken zijn. Veel sterkte!
      Groetjes, Mireille

  50. Heb t gedeeld op Facebook ! Nou nou! Ik word nog net niet voor gek verklaardik ken iemand waar dit zo bij klopt!! Maar hij staat er helaas ook niet voor open !heb de moed opgegeven en werk alleen aan mezelfheb mezelf laten verwennen met een klankmassage vorige weekgroet!Corrie

    • Beste Corrie,
      En dat is waar het uiteindelijk ook om gaat: eerst aan jezelf werken. Die klankmassage was vast heerlijk! Goed gedaan!
      Groetjes, Mireille

  51. Nooit geweten dat eelt aan de voeten, zoveel over iemand kan zeggen.
    Sinds kort ben ik met de MIRmethode begonnen en ik word steeds nieuwsgieriger.

  52. Wat betekend het eigenlijk als aan beiden voeten de tenen naast de grote teen klauwtenen zijn. Ik zat vroeger altijd met mijn tenen omgevouwen.
    Annemieke

    • Beste Annemiek,
      Dat weet ik niet zeker. Misschien een voetreflexologe die het weet? Het kan te maken hebben met de lever en boosheid. Boosheid die van binnen zat maar er niet uit kwam. Herken je daar iets van?
      Groetjes, Mireille

      • Hoi Mireille,

        Zo wie zo is boosheid iets waar ik moeite mee heb. Wij mochten thuis nooit boos worden en ik ben ook bijna nooit boos. Gebeurt heel zelden alvast.
        Dat het zou ermee te maken kunnen hebben. Doe nu sinds twee jaar de MIR-Methode werd me onlangs bewust dat ik de afgelopen maanden gestopt ben. Wil het wel weer gaan oppakken. Merk dat ik er steviger door sta en als ik ergens pijn heb is het sneller weg.
        Annemieke

        • Beste Annemiek,
          Fijn dat je het weer wilt oppakken! Jezelf begeleiden is gewoon heel fijn. Je mag altijd de MIR-Methode loslaten en weer oppakken. Zie het maar als een stuk gereedschap dat je altijd bij je hebt.
          Veel geluk!
          Groetjes, Mireille

      • Ik herken hier wel iets van wij mochten nooit boos worden en nog steeds word ik vrijwel nooit boos.
        De MIR-Methode doe ik trouwens al twee jaar, de laatste maanden iets minder. Heb er veel baat bij gehad en denk dat ik er toch nog maar even mee door ga.

        Annemiek

      • Hoi Mireille en Annemiek,
        De tweede teen kan zowel met de levermeridiaan (boosheid) als met de maagmeridiaan(zorgen)te maken hebben. Maar in de reflexologie kan het ook een andere oorzaak hebben. Soms is de tweede teen een stukje groter dan de grote teen en staat dat voor “nieuwsgierigheid” en dan bedoel ik het positief. Vaak zijn mensen dan heel leergierig en willen graag van alles weten.
        Annemiek, als je als klein kind of later in je leven “klein” bent gehouden kan het zijn dat je krampachtig in het leven staat.
        Denk ook eens aan de uitdrukking met “kromme tenen” staan.
        Maar de tweede en derde teen hebben ook met de ogen te maken. Het kan een soort bescherming zijn omdat er misschien veel indrukken op je af komen.
        Groetjes, Aukjen van der Zwan,
        MIR-Methode begeleider in Veenendaal

    • Beste Annemiek,
      Vanuit Tenen Lezen staat een klauwteen voor teveel druk van buitenaf.
      Je 2e teen van je rechtervoet heeft te maken met je verlangens,ambitie en wensen. Je tweede teen van je linkervoet heeft te maken met je eigen gevoelens. Zie de nagel als een garagedeur. Deze deuren heb je even dicht moeten doen.
      Groet, Marion docent Tenen Lezen en MIR-Methode begeleidster http://www.aventurijn.net

    • KLauwtenen hebben volgens mij te maken met teveel beïnvloed zijn door de dominante buitenwereld waardoor je dingen niet uit. Als de 2e teen klauwt, naast de grote teen, dan word (of werd) je gemanipuleerd.

      Marjoleine Benjamens MIR-Methode begeleider en voetreflexmasseuse
      Backonyourfeet.nl

  53. Misschien is het beter te vragen waar er geen eelt op mijn voeten zit. Smeer ze van tijd tot tijd goed in en verwijder eelt. Teen topjes, voorkant voet langs alle tenen rand naar achteren en randen hak.

  54. Mijn eelt zit aan de zij- en onderkant van mijn grote teen (beide voeten) en midden onder de voorvoet (ook beide voeten).

    • Beset Cora,
      Vanuit Tenen Lezen staan je grote tenen voor communicatie. Rechts communicatie over rationele zaken (werk, geld, huis) Links over gevoelsmatige zaken (familie,enz.) Bij eelt aan de zijkanten van de grote tenen heb je nog extra bescherming nodig om gevoelsmatige dingen en werk gescheiden te houden.
      Groet,Marion Docent Tenen Lezen en MIR-Methode begeleidster http://www.aventurijn.net

  55. Hallo,
    Wat geweldig dat wel of geen eelt op je voeten vertelt hoe het met de emoties gesteld staat.
    Het is bijzonder dat de MIR-Methode mij laat stralen, de eelt randen weg zijn, een dun laagje over de hele voet zit er nog, maar ik voel me er goed bij.
    Dank je wel,
    groet, Cornelie

  56. Hoi Mireille,

    Interessant nieuws weer.

    Ik ben het laatste jaar erg veranderd in positieve zin dankzij de MIR-Methode, de boeken ‘Gesprekken met God’ en door te mediteren(Wim Hoff methode).
    Loslaten en keuzes maken vind ik echter nog steeds erg moeilijk mn. op werkgebied en hobbygebied, wil ik teveel.

    Ik heb dan ook op diverse plekken eelt zitten mn. aan de voorkant van mijn voeten en mijn grote tenen. Alleen loop ik vaker zonder schoenen (ook op straat) om te aarden en contact met de natuur te maken.
    Ik vraag me daarom alleen af of eelt onder je voeten dan geen voordeel is?

    Namasté

    • Beste Hans,
      Jazeker, als je vaak op blote voeten loopt, is eelt welzeker een voordeel. Dan bescherm je je huid. Dus dan is eelt een prima extra voetzooltje!
      Groetjes en veel geluk!
      Mireille

      • Ik loop de laatste 35 jaar altijd op blote voeten (ook buiten als het even kan en binnen bij andere mensen als het maatschappelijk geaccepteerd wordt) en ben dus blij met het eelt, maar…. staat het dan nog steeds voor de emotionele blokkades waar je het over hebt.. of is het dan puur functioneel eelt door het lichaam zelf gecreëerd als bescherming?

        • Beste Claudine,
          In jouw situatie is de eelt vooral beschermend voor de tere huid aan je voeten.Kijk goed of er patronen in zitten. Als de huid op sommige plaatsen overdreven dik is, dan zou je daar naar kunnen kijken.
          Veel plezier met je blote voeten!
          Groetjes, Mireille

  57. Hoi Mireille
    Ik heb 2 klauwtenen ( zie mail 28/5) met daarop een schimmelnagel. Alleen op die 2 tenen.
    Ik doe de MIR methode vanaf dec 2013. Vandaag zag ik dat mijn schimmelnagels verdwenen zijn.
    SUPER!!
    Dit goede nieuws wilde ik je toch even laten weten.
    Bedankt Mireille

    groetjes Marjo

  58. Er zijn boeken die over tenen lezen gaan.De tenen geven een
    duidelijk beeld over wie we zijn ,er kan veel worden afgeleid
    met wie men te doen heeft.Het zijn inderdaad de spiegels van de ziel.

    Kamiel

  59. Beste Mireille de eelt op mijn voeten is zo goed als verdwenen maar ik heb al zo lang als ik me kan herinneren eelt op mijn handen als ik het laat verwijderen bij de manicure is het binnen de kortste tijd weer terug om de 4 weken laat ik het weg halen mijn linker hand is het ergste wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn? groeten van Barbara

    • Beste Barbara,
      Wat een bijzondere vraag. Ik weet het niet. Ik weet zelf niet wat het verschil is tussen de handen en de voeten. Misschien Jacqueline of Marion?
      Groetjes, Mireille

      • Dag Barbara en Mireille, zoals de voeten een spiegel zijn van hoe het met ons gesteld is, zo ook zijn de handen dat. Ik ben geen expert hierin maar heb zelf al veel kunnen begrijpen wat m’n handen, voeten en de rest van m’n lichaam te vertellen hebben. De boeken “Ziekzijn-Signalen van de ziel” en “De zin van ziekzijn” hebben me hierin heel erg geïnspireerd en dit niet alleen op het gebied van handen en voeten maar ook hoe de schrijvers van deze boeken elke ziekte zien als een signaal wat met ons aan de hand zou kunnen zijn. Zonnegroeten van Fee

  60. Hallo Mireille,

    Wat ik me afvraag, is of dit ook geldt voor je handen….ik werk erg veel met mijn handen, in de tuin, enz., maar geen greintje eelt, heel soms op de buitenrand van mijn wijsvingers, maar is er ook zo weer af. De binnenkant van mijn handen is zeer zacht.
    groetjes
    Irene

    • Beste Irene,
      Ja, in principe is dat hetzelfde verhaal! Ben blij dat je eelt altijd snel weer loslaat!
      Groetjes, Mireille

  61. Mooi artikel Mireille! Ik had toevallig (?) net de vraag wat eelt betekent en had net flink wat eelt onder m’n voeten verwijderd. Ik ga nu opletten of het terugkomt of niet. Ik heb de ervaring dat als ik dans het eelt snel toeneemt. Ik dans Argentijnse tango, vaak op hoge hakken en met het gewicht vooral op m’n voorvoet. Vandaag kreeg ik ook je begeleidingsmail met tip 41, de tip om weer ‘s terug te kijken naar het lijstje met klachten toen ik begon met de MIR-methode. Ik had toen nogal last van eksterogen en die zijn nu zo goed als weg, heb er in ieder geval geen last meer van.

    • Beste Saskia,
      Jee, wat fantastisch dat je eksterogen zo goed als weg zijn! Ik ben erg benieuwd waar dat voor staat! Jacqueline? Marion? Heel blij voor je!
      Groetjes, Mireille

      • Ik heb ook zo veel last van eksterogen onder mijn voeten. Na 6 weken ga ik weer naar de pedicure en onder elke voet zitten gemiddeld 10 stuks, grote en kleine en behoorlijk diep. Wat heb je gedaan Saskia?

      • Bij eksterogen kijk ik altijd op welk voetreflexpunt of welke teen deze zit. Dat kan je dan vertellen waar je onbewust jezelf op pijnigt. Bijvoorbeeld zit het op de bal van de voet waar het reflexpunt van de longen zit dan heeft het te maken met nog geen ruimte voor jezelf in kunnen/mogen nemen. Met de MIR-Methode pak je dus ook allerlei dingen vanuit het onbewuste aan zoals bij Saskia is gebeurt.

        Groet, Marion Docent Tenen Lezen en MIR-Methode begeleidster http://www.aventurijn.net

  62. Ik heb altijd terug komende eelt aan de zijkant van klein teentje/nagel…wat betekent dit? heb nog niet ondervonden dat de eelt verdijnt met de MIR-Methode te doen, maar ik ga wel om de 6weken naar de pedicure.
    Grtjs

  63. Hallo Mireille,
    Ik had altijd veel eelt onder mn hielen en het klopt: ik ben te hard voor mezelf en daarbij ook onzeker (geweest). Want ja sinds ik MIR ik me stukje bij beetje gelukkiger voelen en zit beter in mn vel. Ik snap nu waarom het eelt vanzelf loslaat op de hielen. Telkens komt er een stukje los dankzij de MIR-Methode. Verrassend!

  64. ja heb inderdaad eelt op mijn hakken. en ja ik heb veel onvewerkt verdriet en ja ik ben onzeker, en ja ik ben hard voor mezelf .

  65. Beste Mireille,
    Alweer verrassend interessant!
    Ik vraag me af wat het volgende betekent : ik heb eelt op de buitenzijde van mijn linker kleine teen, een echte knobbel die erg snel weer bijgroeit, verder heb ik eelt aan de buiten zijrand van de grote tenen en een fijn randje onder beide kleine tenen de hele lengte van de teen.
    Wat zegt dat over mijn emoties en balans ? Helpt extern vrwijderen dan ook om de emoties te helen ?

    Lieve groetjes,

    Christine

    • Beste Christine,
      Ja, dat is het bijzondere. Met de MIR-Methode werk je van binnenuit, maar het verwijderen van eelt helpt ook mee om de emoties te verwerken. Verder kan Jacqueline misschien nog wat aanvullen.
      Groetjes! Mireille

    • Hallo Christine,
      eelt aan de buitenzijde van je kleine linker teen kan te maken hebben met zelfvertrouwen/sexualiteit. Dit is ook je aarde teen. Hier loopt ook de blaasmeridiaan.Dit kan te maken hebben met de innerlijke richting.Een positieve affirmatie hiervoor is: IK heb controle over mijn leven.
      Groetjes,
      Jacqueline

      • Dank je wel voor je reactie Jacqueline. Kun je ook iets meer zeggen over die combi zelfvertrouwen/sexualiteit?

  66. Hoi Mireille
    Ik heb vrij weinig eelt op mijn voeten, maar ik heb wel 2 klauwtenen.
    De teen naast de grote teen is een klauwteen, aan beide voeten.
    Kun je daar iets over vertellen?

    Groetjes Marjo

    • Beste Marjo,
      Nee, daar weet ik helaas nog niet veel over. We vragen het aan Jacqueline, misschien dat zij het weet.
      Groetjes! Mireille

      • Beste Marjo,
        Je klauwteen rechtervoet staat voor je wensen, verlangens en je ambitie Je klauwteen linkervoet staat voor je eigen gevoelens. Dat een teen gaat klauwen betekend dat je tijdelijk je garagedeur (topje met nagel) dicht heb moeten doen om jezelf te beschermen tegen te veel druk van buitenaf. De MIR-Methode kan je hierbij zeker helpen.
        Groetjes, Marion van Brussel MIR-Methode begeleider en Tenen lees docent

    • Hallo Marjo,
      Mensen met kromme (hamer- en klauwtenen) accepteren druk van buitenaf en laten hun eigen energieën afvloeien. Aan beide voeten is het je 2e teen, dit zijn je luchttenen. Rechts heeft het nog de betekenis (harte)wensen/ambitie en links universele liefde/onbaatzuchtig. Mocht je meer willen weten kun je me bereiken onder http://www.mahamudra.nl.
      Groetjes Jacqueline

  67. Dit is een eyeopener voor mij! Ik heb al jaren last van eelt onder mijn voeten. De beschrijving van de oorsprong hiervan slaat helemaal op mij. Ik heb inderdaad emoties niet goed verwerkt. Ook de andere items zijn heel herkenbaar. Het gaat nu steeds beter; ik ben al jaren bij een pedicure en ik werk ook al veel aan mezelf om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik zit steeds lekkerder in mijn vel en inderdaad de eelt is niet meer zo hardnekkig. Maar ik draag ook steunzolen en de podotherapeut zegt dat het door de steunzolen komt. Maar door het dragen van steunzolen verzorg ik mijn voeten ook.
    Ik onderschrijf het artikel helemaal.
    Dan heb ik nog een opmerking: ik heb de MIR methode gedaan. Ik merkte er niet veel van of het werkte; maar ik ben dus al veel met mezelf bezig, vandaar waarschijnlijk. De MIR methode maakte me wel rustiger. Van anderen hoorde ik dat ze gewoon doorgingen met de MIR methode toe te passen. Dus wilde ik ook weer beginnen. Maar het is heel raar, het lukt me momenteel niet om het consequent vol te houden. Ik laat het nu een poos rusten. Maar in de toekomst ga ik toch weer een keer beginnen.

  68. Beste Mireille,
    Al jaren heb ik last van eelt op mijn hielen. Met ups en downs….
    Constant heb ik eelt, maar heel af en toe heb ik ook last van kloven, pijnlijk.
    Nu sinds een groot half jaar heb ik ook verschrikkelijke last van jeuk aan mijn voeten, is soms niet te harden van de jeuk!!! En daarbij zijn mijn voeten ook verschrikkelijk droog. Dagelijks worden die 2 maal ingesmeerd met voetbalsem.
    Groetjes Anneke

    • Had mijn man ook. Hij heeft een voetbad met soda genomen en nu heeft ie er al 2 weken geen last van. Alle eelt liet los en de jeuk is verdwenen.

  69. De zijkant van de grote tenen behoorlijk en onder de bal van de voet ter hoogte van de grote teen heb ik het een beetje.

  70. Hoi Mireille,
    Ik doe al 7 maanden het mirren,helaas heb ik op alle plekken eelt[veel]
    Ik moet mijn voeten iedere week bijhouden,anders kan ik niet meer lopen.
    Heb verder heel veel baat bij het mirren,er is al veel opgelost en verwerkt.
    Blijkbaar ben ik er nog niet en ga vrolijk verder,door de tip die iemand de vorige keer gaf,doe ik het sinds een week op mijn buik…..kijken wat dit met me gaat doen.
    Groeten van Clary.

  71. Hoi Mireille,

    Zelf heb ik ook last van eelt op mijn voeten, voornamelijk op mijn heel. Ben onder behandeling bij een pedicure. Alleen jammer dat de eelt even snel weer aangroeit, kennelijk heb ik nog veel emoties om los te laten. Zal wel nog een tijdje bij de pedicure onder behandeling blijven. fijn is ook dat ze ook een voetreflex massage geeft.

  72. hallo mireille

    om maar meteen met de deur in huis te komen,
    ik heb best wel eelt op mijn grote teen, en ook links.
    het zou kunnen dat ik daar last van heb.
    ik vijl het wel eens weg.
    leuk dat je een boek geschreven hebt,misschien koop ik het.
    groeten marian

  73. Hallo Mireille,

    Het is bijna niet te geloven wat ik lees over eelt. Heb zelf erg veel last van eelt op hakken, zijkant bij grote teen , bal van de voeten en de zijkant ervan. Heb er al vele jaren last van en haal het geregeld weg en gebruik dan ook geregeld een (voet)creme daarvoor maar het blijft terug komen. Soms, als ik in bed lig doen de hakken zo zeer van/door het eelt dat ik ga verliggen om zo niet met de hakken op het matras te liggen. Helaas gaat mijn leven niet over rozen en doe ik al maanden mee aan de MIR methode en blijf hopen dat het me verder zal helpen. Merk wel dat ik in vele situaties me minder druk maak en dus rustiger ben….. hoop zo ook het eelt te verliezen, buiten het feit dat het niet netjes staat is het mega lastig. Al die tijd dat ik zelf “MIR” geef ik het door aan allen die er voor open staan. Chapeau Mireille en je man . 😉

  74. Hallo Mireille, bij mij zit onder de bal van de voet eelt, maar alleen aan de rechter voet. Heeft dit ook speciale betekenis?

    • Hallo Astrid,

      Door het tenenlezen ben ik veel te weten gekomen over hoe iemand in mekaar zit, door de stand van de tenen, voeten , nagels en het eelt niet te vergeten.
      Nu is het zo dat je rechtervoet voor ratio staat en je linkervoet voet voor emoties.
      Misschien kun je hier iets mee.

      Groet Patty

    • Hallo Astrid,
      Vanuit de voetreflex staat de bal van de voet voor de longen, of te wel de ruimte die je voor jezelf kunt innemen.Zoals Patty al benoemd staat de rechtervoet voor rationele dingen zoals je werk, financiën, huis enz. Dus kun je jezelf de vraag stellen Kan ik hierin mijn eigen ruimte innemen en vrij ademen?
      Hoop dat je hier weer iets verder mee kunt naast de MIR-Methode.
      Hartelijke groet, Marion van Brussel (voetreflexoloog en Tenen Lezer)

  75. Ik heb vooral eelt op mn linkervoet, rechts van mn grote teen en de zijkanten van mn voet en hak. Al een hele tijd en ik krijg het niet onder controle.

  76. Misschien zijn er nog meer nuances aan te brengen?. Want ik ken iemand die zijn voeten helemaal zonder eelt zijn en toch lijdt die persoon aan een minderwaardigheidscomplex en heeft een heel negatief zelfbeeld. Dit vind ik niet helemaal rijmen te meer daar die persoon een uitermate binnenvetter is!!!. Niet schroomt om zijn frustraties tegenover een ander op een negatieve manier te uiten. Niet in is om aan zichzelf te werken, dus wat vertelt zo’n voet precies? (ik ben zelf voetreflexologe en kan die discrepantie niet thuisbrengen)….
    Groetjes Esther

  77. Hallo Mireille, wouw wat een verheldering. Ik heb altijd gedacht dat dit door verkeerd schoeisel o.i.d. kwam. Steunzolen en bezoek van de pedicure gaf verlichting maar niet voor lang.
    Mijn moeder had al heel lang dezelfde klachten dus ik dacht dat dit een DNA kwestie was (vertelde dit ook mijn dochter).
    Ik doe al geruime tijd de MIR-Methode en heb een poos kinesiologie therapie als aanvulling op de MIR-Methode gehad. Mijn ziele pijn had ik zeker nooit met eelt verbonden, nu weet ik beter en hoop dat de kennis en wetenschap bij mij zal indalen. Herinneringen uit mijn verleden zijn verdwenen (men zegt dat is niet voor niets, edoch?). In ieder geval ook dat ga ik aanpakken en hoop dat beide wetenschappen elkaar zullen versterken. Het bezoek aan de pedicure en de behandelingen door mezelf verzorgd zullen hopelijk voor verlichting zorgen.
    Een liefdevolle groet, Bianca.

  78. Dag Mireille,
    Wat een fascinerend onderwerp! Dank hiervoor. Ook het verschil tussen beide voeten vind ik erg interessant. Ik heb vooral last van eelt op de bal van mijn (linker)voet. In je beschrijving mis ik informatie over de achtergronden daarvan. Weet je hoe dat zit? Ik ben reuze benieuwd!
    Groet, Marinka

    • Beste Marinka,
      Nee, daar weet ik nog te weinig van. Misschien dat Jacqueline het kan aanvullen.
      Groetjes, Mireille

    • Hallo Marinka,
      Je linker voet correspondeert met je vrouwelijke kant en je emotie/gevoel. De bal onder je voet is de reflexzone voor je hart. Zoals je in het artikel van Mireille kunt lezen betekent eeltvorming een afscherming van iets. Bij jou zou het kunnen zijn dat je niet goed je emotie/gevoel kunt tonen/uiten. Het kan ook zijn dat je het niet fijn vindt als mensen je raken in je emotie. Een ander punt is ook nog mogelijk dat je je, doordat je eelt vormt, je afschermt voor de gevoelens van andere mensen, dat je hun gevoelens niet wilt hebben. Wil je meer weten kun je me bereiken onder jacqueline@mahamudra.nl.
      Groetjes Jacqueline

  79. Beste Mireille, Inderdaad een heel leuk artikel. eelt op de tenen en voeten heeft zo veel te betekenen. Op je rechter voet gaat alles over rationele zaken, op je linker voet over emotionele zaken. En dan die tien kleine teentjes… die vertellen alles over je zelf, hoe je karakter is, hoe je omgaat met de buitenwereld, hoe je emotioneel leven eruit ziet. Inderdaad, hier komt tenenlezen kijken. Voor meer informatie kan je terecht bij http://www.tenenlezen.be of http://www.tenenlezen.info.
    groetje ineke (docente tenenlezen)

    • Hai Ineke,
      Dankjewel voor de aanvulling! Ik vind tenen lezen erg leuk en bijzonder! Fijn dat je de website hebt genoemd!
      Groetjes, Mireille

  80. Bonjour Mireille très intéressant comme article .Moi j’avais des callosités sous les grnds orteils qui ont disparu depuis que je fait la MIR methode mais les callosites des cotes des talons ont augmenté je demande si elles peuvent disparaitre avec la MIR methode tout en prenant soin de mes pied? MERCI cordialement

    • Bonjour Zakia,
      Oui, c’est possible! Mais ça peut durer plus longtemps. Alors, ayez patience! J’espère que ça va te donner beaucoup de bien!
      Bonne chance!
      Mireille

  81. Hallo Mireille,
    Je MIR methode inspireert me en ik ben ook begonnen. Mooi verhaal over eelt, ik heb alleen maar eelt op mijn linkervoet (hiel, grote teen en de bal van mijn voet, rechts is poezelig! Dat vind ik best wel een beetje gek.
    Hartelijke groet,
    Patricia

  82. Hallo Mireille, wat een mooi artikel.
    Ik ken iemand die nog veel last heeft van oude emoties, erg onzeker is en ook weinig zelfvertrouwen heeft. Ze heeft wel doorgezakte voorvoeten maar er zit nergens geen eelt. Zou zij de uitzondering op de regel zijn?

  83. ik krijg alleen maar eelt op mijn rechtervoet (buitenkant hiel) als ik SANDALEN draag. Dit komt niet overeen met uw opmerking dat het NIET aan schoeisel ligt.
    Vraag: hoe verklaart u dit ?

    • Hallo Rinus,
      Je krijgt alleen maar eelt op je rechtervoet aan de buitenkant van je hiel als je sandalen draagt. Rechts correspondeert met je ratio. Je hiel is de zone waar je loslaat. Nu zijn sandalen schoenen met openingen. Het kan zijn dat dan in je onderbewuste iets gebeurt waardoor je ‘bang’ bent om open te staan voor je ratio/denken. Om nieuwe dingen toe te laten. Wil je meer weten kun je me bereiken onder jacqueline@mahamudra.nl
      Groetjes Jacqueline

  84. Hallo Mireille,

    Ben ook voetreflexologe en ben hier ook veel mee aan de slag geweest.
    Jouw omschrijving klopt heel goed.
    Als mensen hiervan iets meer willen weten is er een leuk boek over.
    Het heet “Tenen lezen“. De schrijver weet ik even niet. Ben mijn boekenkast nog op aan het ruimen.

    Heb zelf eelt aan mijn hakken. Ben nog niet zeker genoeg van mezelf.
    Werk aan de winkel dus.

    groetjes en bedankt, Marlène

  85. Ik ben nu ongeveer een half jaar bezig met de MIR methode en merk dat het mij goed ondersteund bij na een periode van ziekte. Het voelt als een instrument die ik zelf in handen heb zodat ik niet alleen overgeleverd ben aan de medische wereld.
    Soms heb ik last van eelt of eksterogen onder mijn voorvoet.
    Als oorzaak van het eelt midden onder mijn voorvoet ziet de pedicure het doorzakken van de voorvoet.
    Ik heb daarvoor aangepaste zolen gekregen, met een opstaan randje achter de voorvoet. Ik vraag mij af dit randje, van de zool, ook effect heeft op de drukpunten volgens reflextherapie. Ook jij kreeg een reactie van een voetreflex therapeut over drukpunten. Ik vraag me nu af of het verstandig is om aangepaste zolen te dragen. Die overigens wel minder eeltvorming geven of de oude punten. Wel komt er weer wat terug op andere punten.
    Ik weet niet of je hier iets mee kunt?

    (Ik heb wel eens eelt op een paar tenen. Zelf heb ik het idee dat dit komt door het lopen op Birkenstock slippers die een opstaand randje hebben).

    • Beste Emma,
      Overal waar druk blijft komen op voeten, kan eelt ontstaan. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam. Maar je voorvoeten moeten ook ondersteund worden. Ik heb hier onvoldoende kennis van om je goed te adviseren. Misschien dat een van de voetreflexologen hierop kan aanvullen.
      Groetjes, Mireille

    • Hallo Emma,
      je voorvoet correspondeert met je opnamegebied. Dit betekent vanaf je hoofd tot aan je hart/middenrif. Een eksteroog is een reactie op een overmatige wrijving/irritatie. Misschien kun je bij jezelf eens nagaan of er een irritatie is geweest op het gebied van kennis vergaren, misschien mocht je dat niet?! Wil je meer weten kun je me bereiken onder jacqueline@mahamudra.nl
      Groetjes Jacqueline

  86. Beste Mireille,
    Graag hoor ik van je wat de betekenis is van dikke lagen eelt aan de beide zijkanten, de buitenkant van de grote tenen. Ik ben heel benieuwd.
    lieve groet, Yvonne

    • Beste Yvonne,
      Buitenkant van de grote tenen betekent o.a. dat je je afschermt voor teveel prikkels. Het geeft meestal gevoeligheid aan. Als het eelt er hoogte van de bal van je grote teen zit, geeft het aan dat je je onnodig veel zorgen maakt om iemand.
      Groetjes, Mireille

  87. Ha Mireille,

    Bij mij zit het eelt ook op de hakken van beide voeten en aan de zijkant van de bal van mijn voet een heel scherp randje. Toevallig eergisteren weer een eeltscrubbeurt gehad en mijn voeten lekker dik ingesmeerd met schapenvet. Sokken erover en een nachtje ermee slapen. Daarna zien mijn voeten er heel anders uit.

    Groetjes Renate

  88. Ik heb mijn voeten even goed bevoeld en bekeken en best glad allemaal. Alleen lopen er wel 2 harde eeltstreepjes, links en rechts precies dezelfde. Ze beginnen midden tussen de grote teen en die ernaast (bij ‘de grens van voet naar teen’) en lopen dan recht tot waar de voorvoet ophoudt. Zou leuk zijn als iemand hier iets over kan zeggen. Alvast bedankt!

    • Beste Anita,
      Dat zijn precies die strepen die ter hoogte van de slokdarm lopen en in het hartgebied. Dat geeft aan dat je wel dingen zou willen zeggen, maar dat je het niet doet. Dat je nog teveel inslikt. Omdat het nog onveilig voor je voelt om je te uiten. Ga gewoon door met de MIR-Methode en blijf observeren hoe het met het eelt onder je voet gaat.
      Groetjes, Mireille

  89. Bedankt voor het mooie artikel! Ik kan het helemaal plaatsen. Maar wat ik me afvraag is waarom ik rechts heel veel eelt heb, en links (bijna) niets.
    Groetjes,Rita

    • Beste Rita,
      Voor zover ik het weet, staat de rechtervoet vooral voor denken. Misschien dat je teveel kopzorgen hebt, piekert, maalt. Links zou dan staan voor emoties.
      Groetjes, Mireille

  90. Hoi Mireille,
    mooi artikel over het eelt.
    Zelf heb ik mijn rechtervoet heel zacht en gaaf, alleen zit een heel klein stukje eelt aan de zijkant van mijn grote teen.
    Mijn linkervoet is sinds ik me kan herinneren een ander verhaal. Deze heeft een hardere hiel. Heb veel kloven en de huid is ook veel meer gerimpeld en droger.
    Ik heb me er al vaak over verbaasd dat er zo’n groot onderscheid is bij mijn voeten.
    Warme groet Gabriele

    • Hallo Gabriele,
      Buiten dat ik Begeleider MIR-Methode ben, ben ik ook reflexologe. Jij schrijft dat vooral je linkervoet sporen van eelt heeft. Zoals je kunt lezen in het artikel van Mireille is eeltvorming een afscherming van iets. Je hebt eelt op je hiel, de hiel staat in de reflexologie voor loslaten, linker voet correspondeert met gevoel, emotie. Het kan zijn dat je moeite hebt met het tonen, loslaten, uiten van emoties of gevoel. Wil je meer hierover weten kun je me bereiken onder http://www.mahamudra.nl. Groetjes Jacqueline.

  91. Hallo Mirielle,

    Mijn voeten zijn heel soepel en zacht nergens een spoortje van overmatig eelt dus zou ik niets van de bovenstaande problemen moeten hebben, helaas was dat maar waar.
    Wat ik wel heb, al jaren, regelmatig jeukende hielen in het midden van het loopvlak aan beide voeten.Er is niets te zien lijkt net onder de huid te zitten. Wat kan dat als oorzaak hebben?
    Fijne dag en groetjes

    • Beste Willy,
      Daar heb ik niet zo een antwoord op. Misschien dat een voetreflexologe daar iets van weet?
      Groetjes, Mireille

  92. Hoi Mireille
    Ik heb een dikke plak eelt onder mijn voet onder de linker kleine teen en aan de buitenkant van de hakken.
    Dat eelt is scherp.
    Mijn schoonzoon heeft babyvoetjes…glanzen zelfs.
    Ben toch benieuwd.
    Groetjes Riny.

    • Beste Riny,
      Bij de kleine teen heeft het vaak te maken met onzekerheid. Kijk eens naar de dingen die je niet durft te doen of niet durft aan te gaan? Bij de hakken heeft het vaak te maken met stappen niet durven zetten. En ook onzekerheid.
      Ben benieuwd wat je gaat ontdekken over jezelf!
      Groetjes, Mireille

  93. Hoi Mireiile,

    Ik ben zelf pedicure en vind dit dus een erg interessant artikel. Als ik een aantal voorbeelden uit mijn praktijk er bij haal, dan klopt het als een bus wat je schrijft.
    Zelf wil ik eigenlijk meer deze kant op, reflextherapie bijvoorbeeld. Ik merk alleen dat ik niet durf om de knop om te zetten voor mijzelf. Er zit nog een soort obstakel in de weg bij mijzelf voordat ik een studie aandurf. Als ik naar mijn eigen eelt kijk dan zit ik nog teveel in mijn hoofd te piekeren….
    Het lijkt wel of dit artikel mij weer een zetje in een nieuwe richting wil geven! Het is wel duidelijk, ik moet het mirren weer oppakken! Dank je wel!

    • Beste Emma,
      Mijn ervaring is dat pedicures echt smullen van de kennis die je met voetreflextherapie leert. Ik hoop dat je het aan wilt gaan! Het is ook vaak een hele praktische opleiding. En als voeten toch al je ding is…!
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  94. Hoi,ik heb 1 week geleden regressietherapie gedaan,nen dag nadien heb ik TOEVALLIG een zoutbad genomen,en intuïtief ben ik mijn voeten van mijn eelt aan’t verlossen,en nu zien mijn voetjes er nog altijd best goed uit…en nu krijg ik deze Mail van jou binnen…te gek voor woorden…dank je wel

  95. hallo Mireille,
    Heel erg herkenbaar het eelt verhaal. En kan ook zeggen dat ik het wel eens ben met jouw artikel. De voeten dragen ons namelijk, ze brengen ons van a naar b met al het gewicht van ons dat daarop leunt en steunt, lichamelijke en emotioneel.
    Het eelt onder mijn voeten bevind zich rondom de onderkant van mijn hak/hiel, langs het randje van mijn grote teen en op de teen naast mijn kleine teen…. Deze gaat helaas ook niet meer weg. Heb al verschillende pedicures gehad, maar op die specifieke teen gaat het maar niet weg en blijft het altijd hardnekkig terugkomen. Wat zou daar eventueel de betekenis van kunnen zijn en hoe verhelp ik het ism de MIR-Methode?

    Namasté,
    Michelle

    • Beste Michelle,
      Bij de tenen kan het eelt te maken hebben met teveel en te vaak denken. Of bezorgdheid en angst om op aarde te zijn. De hak/hiel heeft meestal te maken met onzekerheid en geen stappen durven zetten.
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  96. Hai Mireille,
    Eelt op mijn ziel heb ik niet zo, ik uit mij makkelijk. Zo makkelijk dat ik nu leer niet alles te zeggen en dan graag wel een beetje tactisch. Eelt op mijn voeten heb ik ruim voldoende zelfs veel meer dan toen rond mijn 20, toen ik vrij gesloten was. Als voormalig pedicure en voetreflexologe weet ik precies waar de zwakke punten zouden liggen. Dat klopt dus niet. Ik ben wel hooggevoelig en voel naar mijn idee soms te veel. Daar probeer ik mee om te gaan. De MIR methode heeft behalve een leuke positieve periode tijdens het Mirren (2 maanden) weinig opgebracht. Ik heb onrustige benen, hooikoorts en in de zomer schimmel op mijn handen.
    Liefs, Marlène

    • Beste Marlène,
      Als het om hooggevoeligheid gaat, zou het ook kunnen zijn dat je nog teveel prikkels binnen krijgt en je eelt vormt om bescherming te creëren. Misschien een keer naar een MIR-Methode begeleider om het te laten uittesten?
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  97. ongelooflijk,jij hebt gelijk,vroeger altijd onder de grote teen en de hiel heel vervelend,en sinds ik niet meer werk en geen stres meer heb,alles weg ,want ik haat schoenen,eenmaal thuis goei ik ze uit,draag geen hoge hakken maar gewone schoenen buiten en al mijn eelt is weggebleven,leven de blote voeten

  98. hallo!
    leuk artikel !!
    mijn voeten zitten al zo lang ik me kan herinneren vol met eelt. aan de zijkant van mn kleine en grote tenen ,
    en onder mn hele voet, met uitzondering van het middenstuk.
    onder de voet zelfs bijna een vinger dik. .
    hopeloze strijd om t weg te krijgen !!

    • Hallo jeja,
      buiten het feit dat ik Begeleider MIR-Methode ben, ben ik refloxologe. De MIR-Methode kan je erbij helpen om de eeltvorming te verminderen. Een ander iets wat je zou kunnen helpen, maak eens een afspraak met een reflexologe en laat je voeten eens aan hem/haar zien. De plekken waar het eelt zit correspondeert met organen. Organen hebben in de reflexologie een onderliggende betekenis. Wil je hierover meer weten kun je contact met mij opnemen via http://www.mahamudra.nl. Groetjes, Jacqueline

  99. Hallo Mireille,

    Bij mij zit het eelt juist op de buitenkant van de voet bij de kleine tenen. Wat betekent dat? En wat betekenen de pitten in het eelt? Het komt steeds gewoon terug. (Geen effect na jaar MIR-Methode.)

    Groetjes,

    Olga

    • Beste Olga,
      Bij de kleine tenen heeft de eelt het meest te maken met onzekerheid. Het is daar direct gekoppeld aan de blaasmeridiaan. Het kan ook betekenen dat het betekent dat je keuzes moet maken. Meestal wat grotere keuzes, als het eelt alsmaar terug blijft komen. Misschien iets met je missie… dat lijkt ook de pitten te verklaren. Je kunt er een keer mee naar een MIR-Methode begeleider gaan, omdat het al zolang duurt en de eelt nog steeds terug blijft komen. Kijk maar of het belangrijk voor je is.
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  100. Dag Mireille,
    Ik doe elke dag de MIR-Methode, had altijd veel eelt op mijn hakken, die is helemaal weg; naast grote teen is het een stuk minder dik geworden, ik heb dus nog wat te doen;-)…… Verhelderend jouw verhaal en compliment aan mezelf dat ik meer liefde heb voor mezelf!!! Dank weer voor je heldere uitleg, ik kan er mee verder!!!

  101. Hee Mireille, wat weer een mooi artikel. Ik herken de Dikke Hakken… Maar ook onder het kleine teentje, langs de rand een beetje. Misschien wel te lang teveel op de schouders genomen? En onder de Grote Teen… bij het schildklier vlak… Wat zou dat kunnen zijn..Het voelt oppervlakkig…en was veel erger…

    Hart groet uit Groningen!! Lara

    • Hai Lara!
      Ik weet het bij de tenen niet precies. Bij het kleine teentje eindigt de Blaasmeridiaan en die heeft ook alles te maken met onzekerheid. Net als de hak. En met beslissingen nemen. Misschien dat je ergens tegenaan zit te hikken?
      Hart groet terug uit Apeldoorn!
      Mireille

  102. Hallo Mireille, you make my day. Wat een mooi artikel. Dit is zo waar wat je schrijft. Zelf ben ik, buiten dat ik Begeleider MIR-Methode ben, reflexologe. De plekken waar eelt zit zijn ook weer te relateren aan organen. In de reflexologie heeft elk orgaan een onderliggende betekenis. Door middel van specifieke massages op de voeten kan het eelt, dus de afscherming, verminderen.
    Groetjes Jacqueline
    http://www.mahamudra.nl

    • Beste Jacqueline,
      Ja, wat leuk! Er zijn een aantal MIR-Methode begeleiders die ook voetreflexologes zijn en die weten er natuurlijk alles van! Zou je misschien bij sommige mensen die reageren nog wat kunnen toevoegen over de plaatsen waar hun eelt groeit?
      Dankjewel!
      Groetjes, Mireille

  103. Dag Mireille. Zoals steeds komt je artikel “als geroepen” ! Ik zei enkele dagen geleden nog tegen mezelf : ik wil terug van die malse babyvoetjes krijgen ! Inderdaad, ik heb al jaren eelt aan mn beide voeten, op alle plekken die je hierboven beschrijft. Een voetreflexologe zei jaren geleden al tegen me dat ik niet genoeg van mezelf hield en dat leidde zij af van de diepe kloof aan mn beide dikke tenen. Die kloven zijn er ondertussen niet meer dus ben ik wel al wat geëvolueerd maar de overige eelt blijft terugkomen. Hoewel … sinds ik de MIR-methode toepas vermindert het zichtbaar en krijg ik steeds meer zin om mn voeten regelmatig te verzorgen, hetgeen ik vroeger niet of uiterst zelden deed ! Daar heb ik dan ook een ingroeiende dikke teennagel met eeltvorming onder de nagel aan overgehouden (gevolg van een jarenlang niet verzorgde schimmelinfectie) … maar, zelfs dat lijkt te verbeteren hoewel een voetverzorgster zei dat dat niet kon. Sinds kort doe ik erg mn best om van mezelf te houden en pas ik de MIR-methode consequent toe en dat werkt, dat merk ik aan subtiele veranderingen. Steen na steen breek ik de muur af die ik in mn kinderjaren rond me opgetrokken heb …

  104. Ja! Eelt,
    Voor mij een steeds terugkerend euvel bij mijn vele dansen. Ik dans regelmatig op blote voeten de vijf ritmes. Telkens als ik weer door intense fases heen ga en enorm gestampt heb op het ritme van een of andere donkere beat, voel ik meteen daarna weer dat mijn eelt, vooral op mijn hakken weer is aangegroeid.
    En elke keer ga ik weer aan de slag met vijl en andere hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat mijn voeten weer “schoon en glad” zijn voor de volgende keer.
    De vraag komt nu bij me op wat de betekenis is van die eeltgroei bij dit intensief voetenwerk. En of dit te voorkomen is..?

    • Beste Jan,
      In principe ontstaat eelt op handen en voeten om je huid te beschermen. Dat zie je bijvoorbeeld bij mensen die veel met hun handen werken, zoals tuinders of boeren. Dan is eelt heel normaal. Wat jij beschrijft is ook hard werken voor je huid, dus lijkt het erop dat je lichaam gewoon meer eelt produceert om je huid te beschermen. Toch zou het ook emotioneel kunnen zijn. Dat je wel emoties loslaat tijdens het dansen, maar dat de verwerking ervan nog niet makkelijk is. Dat je lichaam aangeeft er nog meer mee te doen. Ik ben aan het zoeken, hoor. Kijk maar of het past voor je gevoel.
      Groetjes, Mireille

      • Raakt wel wat. Weet echter nog niet hoe ik de MIR-Methode hierin kan gebruiken (Behalve dan gewoon dagelijks doen) Zou een affirmatie vooraf kunnen helpen? Welke dan?

        • Beste Jan,
          De MIR-Methode 9 stappen doen al het werk al. Met de aanwijzing van Jacqueline kan ik weer verder kijken. De dunne en dikke darmmeridianen hebben bijvoorbeeld alles te maken met loslaten en met het verwerken van ‘in de steek gelaten zijn’. Je werkt daar al vanzelf aan in de 9 stappen, bij stap 4. Meridianen zuiveren. Dus gewoon blijven doen!
          Veel geluk!
          Groetjes, Mireille

        • Hallo Jan,
          Een affirmatie voor de dikke darm meridiaan zou kunnen zijn “ik laat het verleden los en maak ruimte voor verandering”. Een affirmatie voor de dunne darm meridiaan kan zijn “ik kan overal van leren”.
          Groetjes Jacqueline.

          • Dank allemaal voor jullie reacties. Boeiend! Jullie reacties raken, maar ik weet nog niet of dat alleen intellectueel is of ook dieper gaat. Ga in ieder geval met jullie suggesties aan de slag.

            Groet, Jan

    • Hallo Jan,
      buiten begeleider MIR-methode ben ik ook voetreflexologe. Mireille heeft helemaal gelijk wat betreft het loslaten en verwerking van emoties. Probeer eens na een danssessie het middenstuk van je voetzool, dus het stuk tussen hiel en bal van de voet te masseren. In dit gebied vind je o.a. de dikke en dunne darm. De darm hebben veel te maken met opnemen maar nog meer met verwerking. Wil je meer weten, je kunt me bereiken via http://www.mahamudra.nl. Groetjes, Jacqueline

  105. Ik heb een huidaandoening, palmoplantaire keratoderma op handen en voetzolen die zorgt voor een hele snelle verhoorning van de huid. Ik ga iedere 6 weken naar de pedicure om de eeltlaag onder mijn voeten goed te laten behandelen. Lastig dus om te zeggen of de MIR methode iets voor me doet op dit gebied.

    • Beste Paula,
      Ja, dat is zeker de vraag. Het zal dan sowieso langere tijd duren voordat je iets zou merken. Je kunt een keer een MIR-Methode begeleider overwegen om het proces te versnellen.
      Veel sterkte! En dankjewel voor deze melding, want ik kende die huidaandoening nog niet! Ik geef volgende week een webinar over huidaandoeningen. Dan kan ik meteen even studeren op de werking van het lichaam bij Palmoplantaire keratoderma. Dankjewel!
      Groetjes en sterkte!
      Mireille

  106. Ik moet je eerlijk zeggen, het eelt zit overal op m’n voeten… Als hoedjes op m’n kleinere tenen, aan de zijkant van m’n grote teen, op m’n hak. Het is ook erg scherp. Vroeger haalden m’n ouders het weg voor me. (en dan de ironie dat hetgeen wat ik moet verwerken, de emoties van m’n ouders zijn…)
    Tegenwoordig laat ik het zitten. Het heeft een dermate grote dikte aangenomen, dat het zich af en toe zelf ‘bijslijt’.

    • Beste Suze,
      De hoedjes op je tenen geven aan dat je teveel prikkels binnen krijgt. De kunst is om meer energetische bescherming te creëren. Daar werkt stap 8 in de MIR-Methode aan, maar er zijn natuurlijk meer manieren. De hak is meestal onzekerheid. Zolang er geen kloven ontstaan, kun je de eelt natuurlijk laten zitten, als beschermlaagje.
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  107. door de eeltvraag kom ik op Hielspoor, mijn man heeft hier voor de tweede keer last van en ik kan dit bij de MIR-Methode niet vinden Het is heel pijnlijk hij heeft nu een electerapie daar is het de vorige keer wel mee verholpen maar ik vraag me af waar het vandaan komt en hoe we het kunnen voorkomen en nu ook sneller kunnen genezen hij heeft echt heel veel pijn kan heel veel niet en het werkt ook in op zijn totale Welzijn en humeur wat heel normaal is denk ik maar zo jammer Heel graag antwoord en Extra dank voor de fotohulp Warme groetjes Luus

    • Beste Luus,
      Het staat me bij dat iemand een keer meldde dat de MIR-Methode had geholpen bij hielspoor, maar dat weet ik niet meer zeker. Pas als ik daar een paar meldingen over krijg, ga ik erover schrijven. Hielspoor heeft alles met de hiel te maken. In principe is eeltvorming op de hak een uiting van onzekerheid, geen stappen durven zetten. Het kan goed zijn dat je man tegen een grote beslissing aan hikt, die hij niet neemt, waardoor zijn lichaam gaat protesteren. Als dit niet bekend klinkt, dan is het een uiting van niet omgaan met gevoelens van onzekerheid. Mocht hij de MIR-Methode willen proberen, dan zal hij het langere tijd moeten volhouden, omdat hielspoor beslist geen milde klacht is. Maar dat hoef ik hem niet te vertellen.
      Veel sterkte voor hem!
      Groetjes, Mireille
      En graag gedaan met de foto! Ik hoop dat je kleinzoon het leuk vindt te zien dat zijn oma Mireille heeft ontmoet en dat het hem nu wel open kan stellen voor de MIR-Methode. We gaan het zien. Veel geluk!

      • Bij mij net zo……eelt op de hakken……ik besef inderdaad dat ik tegen een zware beslissing zat en onzeker was, maar net dit weekend heb ik een besluit genomen, kijken of het nu gaat verdwijnen, want het deed me pijn, met die kloven enz……….

  108. Als blote voeter zie en ervaar ik dit toch iets anders. Voeten zijn van nature gemaakt om op te lopen en de eelt is een natuurlijk proces om nieuwe huid aan te maken als je er op loopt. Nu ja, mijn zolen zijn harder en hebben eigenlijk een soort van kussen. Droge lelijke eelt heb ik niet. Vaak zijn schoendragers verrast hoe mooi glad mijn voeten zijn ondanks dat extra stevige isolatie laagje. Ik geef mijn voeten en mezelf wel regelmatig aandacht.

    • Beste Diana,
      Ja, toen ik het schreef, moest ik inderdaad denken aan mensen die veel op blote voeten lopen. Het eelt dat dan gevormd wordt, is echter natuurlijk eelt, precies zoals je het beschrijft. Dat is mooi glad. Het eelt van schoenendragers zou er eigenlijk niet moeten zijn.
      Groetjes! Mireille

  109. heel interessant jouw eelt artikel. Ik verzorg mijn voeten goed en ga ook naar de pedicure. En toch, wat gek alleen mijn linker voet zit onder de eelt op alle plekken, die jij beschreef.
    groetjes Chrlotte

    • Beste Charlotte,
      Hee, dat is natuurlijk heel interessant om naar te kijken! Ik meen dat links met emoties te maken heeft. De rechtervoet vooral met denken.
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  110. Mijn eelt zit vooral aan de achterzijde van mijn hiel en een beetje onderzijde, met name de overgang ertussen. Ik doe de MIR methode al een tijdje en het komt wel los, soms zoveel dat het pijnlijk werd om ‘stappen te zetten’, aan de achterzijde lijkt het opnieuw aan te groeien.
    Met name de onzekerheid is een stuk minder, maar een hardnekkige houding en nog niet volledig verdwenen.

    • Beste Ronald,
      Ja, mooi hoe dat werkt! Letterlijk moeilijk om stappen te zetten. Dan is het echt nog de onzekerheid die jou dwars zit. Dat kan te maken hebben met wat je hebt ervaren in je jeugd. De hiel correspondeert met de onderrug. Wanneer de onderrug verstoord is, komt dat vaak door emoties en meestal door onzekerheid. Stapje voor stapje doorgaan en je onzekerheid minder en minder kans geven.
      Veel succes!
      Groetjes, Mireille

  111. Mireille,
    ik heb eelt onder mijn beide grote tenen, onder de 4e teen (naast) de kleine teen dus en onder de rechter-voorvoet. Onder de 4e teen kan ik er niet goed bij; maar ik verwijder ze zelf onder mijn grote tenen.
    Onder de 4e teen, vooral van de rehtervoet is moeilijk zelf te verwijderen.

    • Beste Lucila,
      Hoe het bij de tenen precies zit, weet ik niet. Een voetreflexologe of iemand die ‘tenen lezen’ doet, zal je er meer over kunnen vertellen. De tenen hebben alles te maken met denken, met hoofdzaken. Teveel tobben, teveel piekeren. Te weinig verwerken.
      Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.