Home » Artikelen » 53. Loslaten, de kunst van het leven

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

53. Loslaten, de kunst van het leven — 115 reacties

 1. Beste Mireile,

  Ík heb geleerd dat aan loslaten een stap vooraf moet gaan, namelijk accepteren.
  Wat vind jij daarvan?

  Hartelijke groet en bedankt voor al je wekelijkse adviezen

  Bart

  • Beste Bart,
   Ja, ik vind dat een mooie aanvulling. Loslaten gaat 100% makkelijker als daar acceptatie aan vooraf is gegaan. Toch is dat geen ‘moeten’. Je kunt ook loslaten (bijv. kinderen) en daar langzamerhand pas volledige acceptatie in krijgen. Dat is dan wel wat harder ‘werken’ en jezelf leren beheersen, maar ook dat kan.
   Groetjes, Mireille

 2. Dag Mireille, hartelijk dank voor weer een geweldige nieuwsbrief en al jouw inspiratie, ook door jouw reacties! Met en dankzij de geweldige MIR-Methode heb ik al veel los kunnen laten. Maar daarbij stel ik voor mijzelf vast dat angst voor verandering precies dat is; angst. En dat leven vanuit angst (vooral) komt omdat aan mijn basisbehoeften (en tekorten) nooit (voldoende) is voldaan, en als je niks/weinig hebt, geen kapitaal om zo te zeggen, houd je vast aan alles dat je wel hebt, ook al is dat niet aangenaam. Om maar te zwijgen over (geen) zelfliefde. Pas als er een gedegen basis/wortelstelsel is, kunt je onbekommerd meebewegen. Zoiets 🙂 Ik ben mijzelf nu al een tijd aan het trakteren op een dagelijkse basisbehoeftendouche, op zich al heel emotionerend. En mijn buik aaien/mirren vond en vind ik inderdaad ook al heerlijk; dat helpt voelbaar bij/met zelfliefde. Dank je hartelijk voor alles en hartelijke groet, Loes B

 3. Ik lees deze nieuwsbrief in de ochtend in de bus zoals altijd, en ik had niet verwacht dat dit artikel me zo zou raken. Ik moest ervan huilen, vooral het stukje over dat toch niets permanent is, hoe graag we dat ook willen.
  Ik heb al bijna mijn hele leven een angststoornis, sinds het plotse weggaan van mijn vader, wat ik als klein kind natuurlijk niet begreep.
  Sinds die tijd heb ik altijd moeite gehad met verandering, en zelfs maar het idee dat ik gescheiden zou worden van de mensen of dingen waar ik van hou.
  Ik heb nog steeds heel veel pijn door het verliezen van mijn kat, die bijna net zo oud was als ikzelf. We waren dikke vriendinnen, ook al begrijpt misschien niet iedereen dat. Ze is een hele oude dame geworden.
  Ik vind het moeilijk om mijn angsten los te laten!
  Ik zal eens de MIR-Methode op die plekken proberen!
  Bedankt voor al je wijsheden en hulp die je zo graag aan iedereen bied.
  – Suzanne

 4. Beste Mireille, ik doe nu ongeveer 2 maanden de MIR-Methode na een spontane klaplong. Zat in een relatie van bijna 11 jaar, ging niet helemaal goed, maar had vertrouwen dat we eruit zouden komen. 13 okt wilde ze een break en midden okt geen contact tot 3 dec en toen was het 20 nov einde relatie. Ik ben er kapot van. Nu vraag ik me af komt het door de methode?
  Liefs Denise

  • Beste Denise,
   Nee, de MIR-Methode veroorzaakt geen breuken in relaties. Het kan wel zijn dat je zelf meer in balans komt en meer voor jezelf opkomt, of meer zelfvertrouwen krijgt, maar dat hoeft geen relatiebreuk te veroorzaken.
   Ik wens je heel veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 5. Hallo,
  Sinds dec 2015 doe ik de MIR methode. Ik zit nu thuis……ben tegen vanalles aangelopen. Ik ben duidelijk in beweging en heb mijn tijd even nodig. Zal je mijn jeugd besparen maar ik heb geleerd te dienen, me klein te maken als ik ongewenst was en ik heb geleerd precies te voelen wat een ander nodig heeft………allemaal invloeden van ouders. Prachtige eigenschappen mits je ook voor jezelf zorgt. En dat deed ik niet, ik heb een sterke wil en luister niet naar mijn hart. En juist dat laatste leer ik nu. Door vader en moeder los te koppelen heb ik het gevoel “naakt” over te blijven. Ik worstel met de vraag wie ben ik en wat wil IK. Ik ben mijn grenzen aan het leren voelen. Pfff wat moeilijk en wat eenzaam soms. Toch voel ik vooruitgang…….en reacties. Ik heb nu ineens een ontstoken navel, voor velen een hygiene probleem maar ik haal hier mijn thema loslaten uit…..het kost heel veel moeite! Er is weerstand….
  Ik heb ook diabetes 2. Ben de laatste jaren aan het terugvechten…..en dat lukte een heel eind. Maar op dit moment zit ik steeds te hoog! Thema: van mezelf leren houden…….niet makkelijk allemaal. Maar voel dus duidelijk dat er vanalles gebeurd!

  • Beste Corrie,
   Ja, en dat is ook de grootste uitdaging voor veel mensen: van jezelf houden. Toch ben je je al heel bewust en prachtig in verandering, inclusief een navel die het prachtig laat zien dat je aan het loslaten bent! Houd moed!
   Groetjes, Mireille

 6. Beste Mireille, Ik doe de MIR-Methode nu bijna twee jaar en heb al veel opgeruimd waardoor ik een ander mens ben geworden. Ik heb mijn positiviteit en vrolijkheid weer teruggevonden. En ga ook door met MIR-Methode omdat ik merk dat het wat blijft doen.

  Alleen droom ik veel en vaak over mijn moeder waar ik altijd een slechte band mee heb gehad, zij was er nooit voor mij en heeft ook aangegeven dat ze liever een zoon had gekregen. Merk dat ik nu wat meer afstand van haar neem, dit wel met de nodige irritaties van beiden kanten. Ben bijna 50 het heeft dus lang geduurd en ik vind het wel tijd worden. Maar wel vreemd dat ik zoveel droom en ook de dromen goed kan herinneren, ze gaan ook vaak over alledaagse dingen. Ook in mijn dromen is mijn moeder heel onvriendelijk tegen mij zoals in het gewone leven. Lieve Mireille ben ik eindelijk los aan het komen van haar?

  Lieve groet en bedankt,

  Anna

  • Beste Anna,
   Ja, het ziet er wel naar uit dat je je aan het losmaken bent van haar. Heel goed! En je dromen zijn blijkbaar overduidelijk, zodat je het nog scherper ziet. Ik wens je veel sterkte, maar vooral veel vrijheid! Ben blij te lezen dat je je positiviteit en vrolijkheid hebt terug gevonden!
   Groetjes, Mireille

 7. beste Mireille
  Ik zie dat er alleen dames reageren.
  Maar neem toch de stap om je advies of raad te vragen.
  Ik moet dingen loslaten uit het verleden die voornamelijk met mijn jeugd te maken hebben. Zoals het toen ging in huiselijke kringen. vooral met mijn vader.
  Maar ik zal eerst uitleggen waarom ik je hulp vraag.
  Ik heb zins lange tijd weer een relatie met een schat van een vrouw die begripvol,spontaan en die niet zo vlug op geeft.
  En voor onze relatie wil gaan. Doet ook de MIR-Methode al 1,5 jaar en heeft er goede ervaringen mee.
  Ben dus door haar met jou methode in aanraking gekomen en ben daar blij mee.
  Doe het nu 3 weken en merk dat er van als los komt.
  We willen beide dat onze relatie slaagt,we zijn niet voor niets elkaar tegen gekomen. En lopen dus niet meteen voor onze problemen weg.
  Nu wat er bij mij gebeurt is dat er dingen gebeuren die in mijn jeugd of tijdens mijn opvoeding gebeurde en die ik nu tegenkom bij mezelf.
  Het gaat er voornamelijk om hoe mijn vader deed tegen ons en mijn moeder.
  Ik kon nooit iets goed doen en als het goed was werd er niks van gezegd.
  Ook kon mijn vader dingen afdwingen bijv. tegen mijn moeder zeggen dat hij wegging heel intimiderend. en om het minste of geringste kwaad werd. En dat afreageerde op mijn moeder.
  Die altijd voor ons klaar stond als mijn vader zo weer tegen ons te keer ging.
  Nu merk in mijn relatie dat ik dat ook doe en dat is erg onprettig voor mijn lieve vriendin en mij zelf. Ze ziet aan mij dat er iets is en zegt iets en ik reageer er boos op terwijl ze me alleen maar wil helpen.
  De woede uitbarstingen en intimiderend gedrag. Herken ik uit mijn jeugd van mijn vader.
  Maar dat herken ik pas als het gebeurt is.
  Dit doet onze relatie niet ten goede. en hebben er beide ook veel verdriet van.
  Ik wil deze reacties niet maar het gebeurt toch.
  Ik merk wel als ik nu aan je schrijf dat ik er rustig van wordt,schrijf het van me af.
  Lieve Mireille wat kan ik hier aan doen zodat we een fijne relatie kunnen opbouwen, we willen er samen voor gaan.
  En ik ga zker met je methode door heb er profijt van.
  Bij voorbaad dank.
  groetjes theo

  • Beste Theo,
   De voorbeelden van je vader uit je systeem krijgen, is een uitdaging. Het is iets dat gaat slijten naarmate je langer de 9 stappen doet. Wat voor jou heel belangrijk wordt, is gaan observeren wanneer je je weer boos voelt worden of gefrustreerd. Zodra je die eerste signalen leert herkennen, kun je er iets mee doen: naar buiten lopen, de trappen op, in de auto even hard schreeuwen. Alles om het maar uit je systeem te krijgen en het niet op je vriendin afreageert, want dat is niet waar je boosheid hoort te zijn. Gelukkig begrijpt je vriendin dat wel. Zou je daarbij ook de MIR-Methode EHBO willen doen? Die doe je meteen als je je boos voelt worden. Kan je hem van je vriendin leren? Het staat op de Be the MIRror-ledenwebsite. Blijf er heel hard aan werken en houd sterk in de gaten dat je het niet op je vriendin afreageert. Het staat overigens ook in de 6 weken begeleidingsmailtjes. Ontvang je die al? Daar kun je je voor aanmelden via de home page, onder het boek. En je kunt nog het artikel lezen: 17. Woede? Leg je hart op je tong
   Ik wens je heel veel geluk samen met je vriendin! Ik vind het fantastisch dat je je er zo bewust van bent en het zo graag wilt aanpakken! Jouw vriendin vast ook!
   Veel geluk samen!
   Groetjes, Mireille

  • Hai Theo,
   Je zit op de goede weg, want je hebt ontdekt dat je hetzelfde doet als je vader, maar jij ziet het tenminste en dat is al zo belangrijk.
   Je mag blij zijn met zo’n lieve en begripvolle vrouw naast je.
   En natuurlijk wil je met haar op een goede manier doorgaan.
   Weet zij dat dit van jouw jeugd komt ?
   Het beste is er samen over te praten en haar bv te vragen stop tegen jou te zeggen wanneer je te ver gaat. En dat jij dan niet meteen woedend wordt en dat zal het moeilijkste voor jou zijn. Dus iets moeten leren los te laten van het verleden.
   Maar doe er niet te lang over om jouw gedrag te veranderen.
   Je mag blij zijn met zo’n lieve en begripvolle partner. Dus laat het niet te ver gaan en dat zij er, ondanks haar geduld, toch genoeg van krijgt en jij je hele leven daarna spijt zult hebben.
   Ik wens je veel sterkte en veel geluk samen met deze vrouw.
   Lotje

  • Blijven oefenen hè om je boosheid te overwinnen. Moet ik ook doen ook veel gezien in mijn jeugd

   Veel succes. MJ

 8. Hai Mireille, ik doe de MIR-Methode al jaren, op advies van Dr. Wieland,ik heb heel veel meegemaakt en nog steeds is het een gevecht, loslaten is en blijft moeilijk. Ik ga het eens proberen, onder mijn navel te aaien. Ik doe het nu in mijn gezicht. Ik merk dat ik de laatste tijd sommige stappen 4 keer wil doen, is dat een reactie die je vaker hoort? Wat zegt dat over mij? Hoor het heel graag van je. Gr. Ans

  • Beste Ans,
   Het kan goed zijn dat je de stappen die je extra wilt aaien, nu aandacht vragen. Zou je eens beter willen bestuderen? Hoe bewuster je er even mee bezig bent, hoe makkelijker je het kunt loslaten. Voorkom wel dat je de MIR-Methode veel te lang maakt, want dan wordt het steeds minder makkelijk om ‘even’ te doen.
   Groetjes! Mireille

 9. Hallo, ik weet niet direct waar mijn vraag te plaatsen
  al even heb ik gele tong,heel veel last van darmen, heel veel naar toilet
  nam net voedingssupplement voor de lever, kuur een maand
  ook mir begeleidster gehad week terug, morgen osteopate

  enige verklaring ?

  • Beste Nellie,
   Dat zijn allemaal opschoningsacties van je lichaam. Heb vertrouwen dat je lichaam bezig is met een grote schoonmaak!
   Groetjes, Mireille Mettes

 10. Beste Mireille,
  IK doe nu 9 dagen de 5 en de 7 van de MIR-Methode,maar om de beelden en gedachten weg te krijgen van mijn ex en zijn vriendin(ik weet niet wie het is)maar telkens als ik een vrouw zie gaat ze niet uit mijn gedachten en denk ik zou het die kunnen zijn.Ik heb gisteren de oef gedaan met mijn hand onder de navel.Mag ik nog een andere bijnemen of is het beter van enkel 5 en 7 te doen.Ik ben ‘s morgens ook zo angstig,schrik dat ik het niet uit mijn hoofd zal krijgen,schrik van ze ergens tegen te komen. Kan u mij raad geven?
  Hartelijke dank,
  co

  • Beste Corinne,
   Met alleen stap 5 en 7 is loslaten van andere mensen, loskoppelen bedoel ik, niet mogelijk. Ga gerust over op alle 9 stappen, zodat je daaraan kunt werken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 11. Lieve mensen,

  Ik had lange tijd last van rugpijn. Het was een pijn, anders dan anders, omdat ik er steeds last van kreeg als ik in bed lag. In de ochtenduren werd ik dan wakker omdat mijn rug zo verkrampt was, dat ik niet meer kon draaien. Soms niet meer kon ademhalen van de pijn. Foto’s in het ziekenhuis leverden (gelukkig) niets op en samen met de fysiotherapeut concludeerde ik dat ik last had van nachtelijke spanning. Dat zou niet vreemd zijn, omdat de stiefmoeder van mijn kinderen op sterven lag. Dit zorgde bij mij voor (opnieuw, na tien jaar) een achtbaan aan emoties, ook na haar overlijden.
  De fysiotherapeut kon mij niet van de pijn afhelpen en na aandringen/tips uit verschillende hoeken heb ik een osteopaat bezocht. Zijn onderzoek (o.a. bioresonantie therapie) leverde het beeld op dat de rugpijn ontstond uit problemen met de dikke darm. Bij de osteopaat kwam tijdens het onderzoek ook het woord “vasthouden” bij mij bovendrijven.
  Ik heb toen een aantal weken celwandversterkende capsules geslikt. Vanaf dag 1 hielp dit enorm. Toch werd ik soms weer wakker met pijn. Nu voelde ik het zelf ook duidelijk op de plek van de dikke darm.
  Later thuis las ik op de website van https://www.mirmethode.nl/ dat de dikke darm staat voor het vasthouden van emoties.
  Ongeveer twee weken daarna zakte de pijn naar beneden en kon ik uiteindelijk twee dagen niet lopen. De eerste avond moest ik met hulp van mijn man naar de wc. Totaal geen kracht meer in mijn benen. Ook omdraaien in bed lukte niet. De volgende ochtend belde ik met de osteopaat en die bevestigde wat ik zelf al voelde. Dit is het gevolg van mijn moeite met het loslaten van de emoties. Gewoon uitzingen dus. Na twee dagen en nachten werd ik ’s ochtendsvroeg wakker om half zeven en had ik meteen in de gaten dat alles het weer deed. Vervolgens zag ik een beeld voor me van een soort van lopende band waar ik herinneringen op weg zag gaan. Wat er gebeurde kon ik niet sturen, maar gebeurde gewoon. Ik probeerde zelf nog een paar nare herinneringen op de lopende band te zetten, maar toen stopte het.
  De eerste dagen daarna voelde ik me als herboren!

  Ook al ben je liever verlost van alle nare herinneringen, nu ze weg zijn, ervaar ik op die plekken ook een soort leegte, zonder houvast. Op die plekken moet ik weer leren om op mezelf te vertrouwen.
  Ik ben weer een beetje meer mezelf geworden.
  Dit zal wel niet het laatste zijn voor mij om op te ruimen, maar ik kan nu al uitkijken naar de volgende “schoonmaakbeurt”!

  • Hanneke, het is een hele boterham waar jij mee zit, ikzelf heb in mijn leven al o zoveel narigheid op gezondheid en emossionleel vlak mee gemaakt , maar als ik het jouwe lees …. ik ga hier niet alles op een rijtje zetten daar heb je niets aan , wel wil ik je meedelen dat ik zoals jij hetzelfde probleem had wanneer ik in bed lag kon ik me niet omdraaien van de pijn , ook had ik sinds een jaar of 10 ontzettende pijn van mijn scheenbeen , door de pijn aan of ter hoogte van de heup kon ik niet eens de trap op, dus moest ik me steeds aan de leuning optrekken enzo voort …. ik begon met de MIR METHODE en niet te geloven maar na slechts een 4 tal dagen was al de pijn volledig weg, ik kan nu op de trap lopen als een jong meisje , ( ik ben 67 ) met 2 jaar geleden een enorm zwaar fiets ongeval achter de rug , nek gebroken , schouderblad gebroken en 4 à 5 ribben . Gelukkig na de nek operatie is er geen blijvend letsel , maar ik bleef wel ontzettend veel pijn in mijn lijf behouden met het minste wat ik deed tot 2 jaar na datum , toen begon ik met de MIR-Methode en alle pijn verdween eveneens alle overige die ik hier reeds beschreef . Het lijkt wel een wondermiddel te zijn , dit alles hebben we toch maar te danken aan MIREILLE METTES !!! groetjes van Lisette

 12. hallo Mireile.
  een wat late reactie van mij.
  ik bewaar al je nieuwsbrieven, en las deze nogeens.
  de mir methode helpt mij goed;klaknagels groeien uit,darmen werken beter.
  maar nu heb ik een ander probleem,binnenkort wordt ik aan mijn rug geopereerd,pittige operatie volgens de arts.hoe kan ik met jouw methode mijn angsten weg nemen.ben bang voor de pijn,om niet meer wakker te worden,mijn vader is ook niet meer wakker geworden en overleden na een o.k.
  bang voor van alles.
  is dat normaal als je wat ouder wordt?????of is er meer aan de hand/
  heb je ook andere spreuken ,voor mij.dan deze 9.?
  alvast bedankt gr. ADA

  • Beste Ada,
   Ja, ik hoor wel van meer mensen dat ze wat onzekerder en angstiger worden naarmate ze ouder worden. Ik zou je het liefst willen vragen of je de MIR-Methode EHBO zou willen leren. Dat kan bij een MIR-Methode begeleider of op de ledenwebsite van de Be the MIRror.
   Veel sterkte en geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Ada, ik lees je reactie nu pas, over het bewaren ( vasthouden ) van alle nieuwsbrieven.
   Heb je wel in de gaten, dat alle nieuwsbrieven van Mireille Mettes gewoon op de website blijven staan en dat je ze daar altijd weer kunt teruglezen?
   IK wens je veel moed om al je angsten los te leren laten en te genieten van wat het leven ook is.
   vriendelijke groet van Marjolijn

 13. Beste mireille,

  Ik wil heel erg graag dingen uit mijn jeugd loslaten, maar vooral ook mijn vorige relatie.
  Het klinkt heel raar maar die relatie is al 10 jaar voorbij.
  Helaas zijn er toen zoveel vervelende dingen gebeurd dat ik er toch mee bezig blijf, eraan denken, dromen enz.
  Ik wil heel graag verder met mijn leven en weer een nieuwe relatie, maar het wil maar niet lukken, en er komt ook helemaal niemand op mijn pad.
  Ik doe nu al een half jaar de MIR-Methode, maar ik heb niet het gevoel dat ik al iets heb los gelaten van het verleden.
  Heb je misschien een tip voor me wat ik het beste kan doen.
  Groetjes Cynthia

  • Beste Cynthia,
   Wat waarschijnlijk het fijnste is, is om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan en te laten uittesten of er nog een blokkade is waarom het zo moeilijk is om je vorige relatie los te laten. De begeleider kan er dan ter plekke met jou aan werken.
   Heel veel succes en sterkte!
   Mireille

 14. Loslaten, de kunst van het leven

  Ik ben afgekeurd door UWV, en vind mijn werk zo leuk.a
  ik moet er erg aan wennen, doe aan yoga en zang
  Ben de structuur kwijt, bijna met pensioen en weer opnieuw beginnen

  ria

 15. Lieve Mireille
  Ik ben nu ongeveer 5 weken bezig met de MIR-Methode.Vorige week is mijn vader overleden.Ik had al moeite met loslaten.Nu mag ik nog meer gaan loslaten.Kan ik gewoon doorgaan tijdens deze moeilijke dagen voor zijn afscheid?Dank je voor de begeleidingsmails en nieuwsbrieven.
  Met vriendelijke groet Lisa

  • Loslaten niet verwarren met negeren. Dit heeft me jaren gekost om het verschil te zien. Loslaten heeft naar mijn mening met respect te maken ten opzichte van hetgeen je wilt en kunt loslaten. Oprechte communicatie naar diegene die wordt losgelaten vergt kracht en durf maar bij echte liefde is dit veilig.

   Mijn vader is 18 jaar geleden gestorven en nog oefen ik in loslaten. Bij levende mensen is communicatie mooi en kan ingezet worden zodat beide partijen niet echt hoeven te worstelen en kan ondanks het loslaten toch komen tot gezamenlijke oplossingen. Ik mag je loslaten maar wil je toch b.v. 1x per jaar bezoeken, mooi toch oprecht communicatie daar ben ik voorstander van.
   De MIR-Methode is daar een van en andere gun ik dit ook.

 16. Hi Mirelle,

  Ik heb een vraag. Wanneer je last hebt van emotionele onbalans wat voortkomt uit een vorig leven (even er van uitgaand dat jij open staat voor de mogelijkheid dat een vorig leven zou kunnen bestaan). Op welke manier zou je dat los kunnen laten? D.m.v. de negen stappen of zou je een stap moeten toevoegen? Zo ja, welke stap dan?
  Dank je wel! Hartelijke groeten van Wendy

  • Beste Wendy,
   Elke keer dat je de MIR-Methode doet, werk je laagje voor laagje aan het uitwissen van oude trauma’s. Dat komt omdat je door het aaien jezelf liefde geeft. Door het doen van de 9 stappen werk je ook aan oude trauma’s en ook uit vorige levens. Je hoeft daarvoor geen stap toe te voegen. Stap 3. ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’ werkt daar o.a. hard aan, maar ook stap 8, waar vele oude herinneringen in de chakra’s worden opgelost.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 17. ik doe nu vijf weken de MIR-Methode, trouw twee maal daags en heb niet het idee dat het iets bij mij doet. Mijn chronische klachten zijn: maagklachten, pijn in vingers, handen en voeten bij warm weer en slecht slapen. Moet ik vier maanden doorgaan en heb ik dan wel resultaat?

  • Beste Joan,
   Ja, je kunt het beste langer doorgaan, maar ik kan je geen garantie geven dat je klachten dan allemaal weg zijn. Je zou wel een keer een afspraak kunnen maken bij een MIR-Methode begeleider. Deze kan voor je uittesten waar in de 9 stappen nog blokkades zitten. Die blokkades werk je dan met de begeleider samen weg, waardoor de klachten zich sneller gewonnen geven.
   Ik wens je veel geluk en sterkte!
   Groetjes, Mireille Mettes

 18. Hallo Mireile

  Ik vind het moeilijk om dingen los te laten.
  Ik doe de mir-methode al sinds vorig jaar December.
  Heb er veel baat bij maar los laten lukt gewoon niet, het gaat een tijdje goed en dan komt het weer terug.

  groetjes Rachel

 19. Wat een stroom van reacties op deze nieuwsbrief. Hoe mooi is dat!
  Loslaten is dan meestal ook niet makkelijk, en gaat gepaard met pijn en verdriet. Maar daarna komt de opluchting. Elke nieuwsbrief is telkens weer en lichtpunt en helpt ons weer wat verder vooruit. Zo heb ik de laatste tijd voornamelijk bezig geweest met ‘mezelf vergeving schenken’. Met de MIR-Methode gaat het steeds weer makkelijker om een bepaald thema aan te pakken en een protocolletje te maken. Ik vind het dan zo fijn om te doen.
  Toch heb ik het met het woord ‘vergeving’ iets moeilijk en gebruikte ik daarom ‘vergiffenis’, maar daar zie ik dan weer het woord ‘gif’ in staan. Misschien wat muggenzifterij, maar ik wou het toch even zeggen.
  Dankje, Mireille, voor de MIR-Methode en de nieuwsbrieven en het publiceren van de vele reacties, want hieruit valt ook veel te leren, en kan men de onderlinge verbondenheid voelen van onze samenleving.
  Veel liefs,
  Liliane.

 20. Hallo Mireille,

  Nadat ik de MIR-methode 4 weken heb gedaan bij mezelf en bij mijn hond (hij vindt het heel prettig!)ben ik nu even een weekje gestopt. Nu heb ik gemerkt dat mijn zicht, zowel dichtbij als veraf, opeens een stuk minder is geworden. Maar voordat ik meteen een dure bril ga aanschaffen wilde ik je vragen of je hier ervaring mee hebt en of iemand zoiets al eens eerder heeft aangegeven.

  Vriendelijke groet,
  Jorien

  • Beste Jorien,
   Ja, dat komt vaker voor. Je kunt de MIR-Methode gewoon door blijven gebruiken, hoor. Wat minder zicht betekent, is dat je je ergens op mag focussen. Dat er een beslissing te nemen valt, of dat je iets onder ogen moet gaan zien. Als je daar eenmaal doorheen bent, worden je ogen weer scherper. De MIR-Methode kan je erbij helpen om je focus te verscherpen. Dit is ook mijn persoonlijke ervaring!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 21. Lieve Mireille,

  Loslaten is ook voor mij héél belangrijk, en ik merk dat ik dat beter kan sinds ik jouw methode toepas.
  Ik las in jouw boek dat 4 weken de MIR methode toepassen genoeg is,
  toch doet het me zó goed dat ik ermee doorgegaan ben.
  Moet ik dit nu ook los gaan laten?

  groetjes,
  Marlène

  • Hai Marlène,
   Nee, ga gerust door! Ik heb die 4 weken inmiddels losgelaten en zal dat veranderen in de volgende druk van het boek. We hebben namelijk zoveel meldingen van mensen die fantastische resultaten boeken, juist omdát ze het langer dan 4 weken hebben gedaan. ga dus gerust door zolang je nog klachten hebt of zolang het goed voelt voor je!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 22. Beste Mireille,

  Alleen al het feit dat er ruimte is om je verhaal te delen op deze site krijg je kansen aangeboden om dat, wat je hoog zit of dat wat je vreugde geeft los te laten.
  Zelf ontving ik een prachtig zelfinzicht toen iemand mij iets vroeg en ik hoorde mezelf zeggen: ” het is maar net, waar je je aandacht op richt”.Richt je je aandacht op problemen dan ontvang je problemen,richt ik mijn aandacht op een positieve uitkomst dan komt die energie naar me toe.Richt ik mijn aandacht op angst dan blijf ik angst voelen,je ontvangt namelijk wat je uitzend (dat is de wet van de natuur)
  Toen besefte ik ineens hoe belangrijk het is om te ontdekken waar ik onbewust mijn aandacht opricht.lijfelijk viel het kwartje en dat leverde me enorme vreugde op.
  Als je zorgen uitzend,spreek dan je zorgen uit, zeg ze hardop,schrijf ze op dan ontlaad je al.Mij helpt het om te zien dat iedereen voor mij een spiegel is,wat zie ik in de spiegel en voel in mijn binnenwereld wat mij raakt en ben de ander dankbaar dat ik even middels hem of haar heb mogen zien wat ik nog niet van mezelf zag.
  Zelfs mijn kat liet mij op een gegeven moment ontdekken, begin de dag met zachtheid.Hij zit namelijk al klaar op de bank als ik ‘s morgens op sta en wil dan geaaid worden en ontdekte, hij spiegelt mij zachtheid,de rust om met volle aandacht me op zachtheid te focussen.Hij laat me zien op welke plekken hij zachtheid nodig heeft en door het aaien ontvang ik ook zachtheid,ik voel het in mijn handen en trekt mijn lichaam door.
  Zo simpel zijn soms de boodschappen.
  Mireille ik ben blij met je nieuwsbrieven ik leer er veel van en ze helpen mij met groeien in innerlijke kracht.
  Hartelijke groeten Elly van den Berg

 23. Hallo Mireille,

  Ik ben deze week begonnen met de stappen 5 en 7. Gisteravond deed ik de methode voor het slapen gaan, ik kon daarna moeilijk in slaap komen, kan dit door de Mir komen?
  En kan je de methode vaker per dag doen dan die 2 keer, of is het effect hetzelfde?Ik voel namelijk behoefte om het vaker te doen.

  groetjes
  Erna

 24. Heel jong was ik toen ik al leerde om los te laten. Ik was gescheiden en van af die tijd mochten kinderen van gescheiden ouders kiezen waar ze wilden wonen, bij hun vader of moeder.
  Omdat mijn ex man een baan had en ik in de bijstand zat, had ik niet veel geld. Mijn kinderen die toen 12 jaar waren kozen voor hun vader, vanwege het geld. Liefde was niet belangrijk voor ze op dat moment. Toen ben ik begonnen met loslaten. Dat heeft heel wat voeten in de aarde gebracht. Ik ben toen mijn eigen leven gaan oppakken, maar heb ook veel contact met mijn kinderen gehouden. Terwijl ik ze losliet en zij hun keuzes konden maken, is bij mij het proces van start gegaan. Ik was vol vertrouwen in de toekomst en ik wist dat de kinderen later tot een andere gedachte zouden komen, waarom wij gescheiden waren. Dat is ook gebeurd. Ik heb zo’n goede band met ze gekregen en wat het mooiste van loslaten is, dat ik ze respecteer en in hun waarde laat, omdat zij toch ook in dit leven hun les moeten leren. Ik ben er altijd voor ze en help ze zoveel als ik kan.
  Ik zou tegen iedereen willen zeggen, loslaten geeft vrijheid, maar ook veel liefde, en verbondenheid en kijk er naar en laat ieder in zijn leven die dingen doen die voor hen op dat moment goed zijn. Maar help ze en geef goede raad, als ze er om vragen, want dat is het belangrijkste. Niet vanuit je zelf al met meningen aankomen.
  Dan ga je merken dat je veel liefde terug krijgt.

  Else

 25. Vader en moeder denken dat wij van hen zijn. Ik ben nu 47 jaar oud en ik kom niet los van hen.
  Ze vinden ook dat wij voor ze moeten zorgen.

  • Lieve Erna, ik voel de behoefte je veel sterkte te wensen met deze situatie: ik voel met je mee! Mijn moeder liet me pas los toen ze vorig jaar stierf op 93-jarige leeftijd. Toen hoefde ik ook niet meer voor haar te zorgen. En ik ben bijna 67! Ik hoop voor je dat het jou/jullie eerder lukt, wat een druk hè?
   Liefs, Dineke.

 26. Lieve Mireille.
  Er is in mijn leven heel veel gebeurd (soms denk ik dat ik drie levens in een keer heb gedaan), veel trauma’s, verdriet, eenzaamheid etc. Gedurende jaren van therapie etc. heb ik geleerd hoe belangrijk loslaten is. Ik denk dat ieder mens op zijn/haar eigen manier los laat. Voor mij heeft geholpen om naar mijn eigen stukken te kijken, te zien waar ik geen “nee” kon zeggen, te zien waar en waarom ik geen “zelfliefde” had. Dit alles intussen zonder oordeel, zonder schuldvraag. Wat ik zo’n geschenk van het loslasten vind, is dat er dan ook ruimte voor vergeven komt, ook vergeven van jezelf, van de dingen die je of niet of juist wel hebt gedaan. En met dat vergeven komt compassie, komt er ruime voor Liefde. Ik ben met mijn 61 jaar nog steeds bezig in dit proces. Wat ik van de MIR-Methode en jouw liefdevolle adviezen hierin vind: je helpt op zo’n zachte wijze de mensen om via de negen stappen juist ook in dit proces te gaan. De MIR-Methode doe ik nu twee maanden en het loslaten verdiept zich nog meer. Dus ja, loslaten is een zegen aan jezelf en daarmee ook aan anderen. Dit wilde ik even delen. Liefs, Eleonora.

 27. Ik ga ook aan de slag met de MIR methode, zo benieuwd wat het mij gaat brengen. Loslaten is ontzettend moeilijk inderdaad.

 28. Dag Mireille,
  Ik deed de MIR-methode de laatste tijd onregelmatig. Ik was zeker weten gehecht aan de pijn en het verdriet omdat dat emoties waren die “veilig” waren en die ik daarom niet wilde loslaten.
  Angst, verdriet en pijn zijn bekende emoties waar ik geleerd heb om mee om te gaan. Me ongelukkig voelen gaf een stuk zekerheid. Gelukkig zijn niet. Dat is dus nieuw en eng. Krankzinnig natuurlijk, maar zo werkt het wel. Ooit zat ik in een Blijf van mijn Lijf huis, waar vrouwen het misten om geslagen te worden, ook al is het een beroerde vorm van aandacht, het was tenminste een vorm van aandacht. Zo zie ik het ongelukkig willen zijn ook. Ook al is het een beroerde vorm van aandacht voor jezelf, het was in mijn geval een door mijzelf toegestane vorm van aandacht voor mijzelf. Ongelukkig zijn mocht. Gelukkig zijn mocht niet van mijzelf. Dank zij de MIR-methode kan ik dit mechanisme bij mijzelf nu goed zien.
  Toen je ooit schreef dat een meisje de MIR-methode op haar wangen deed ben ik het op de pijnlijkste plekken in mijn lichaam gaan doen. Dat heeft zeker geholpen. Door bovenstaand artikel besef ik dat ik weer voor een drempel sta. Dat geeft me een flinke duw in de rug om weer ijverig te beginnen met de MIR-methode. Dank zij jou vertrouw ik erop dat het mij gaat lukken en ik al die oude gedachten en emoties los kan laten. Vooral de gedachte dat ik het niet verdien om gelukkig te zijn.
  Dank je wel.

  • Beste Lidwina,
   Succes en moed gewenst met over de drempel heen stappen! Ik lees je ervaringen graag en denk dat veel mensen zich hier in kunnen herkennen. Dankjewel dat je het zo treffend hebt verwoord!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • Ik herken het heel goed. Je voelt je veilig in je verdriet! En dat is eigenlijk een raar idee. Ik wil terug naar de oude situatie, maar was dat zo goed en fijn? NEE!!! Maar er was wel aandacht en ik kon wel geven, maar wat kreeg ik terug aan warmte? Nu is het de kunst om los te laten. Ik ben blij met de MIR-methode. Ik hoop dat het mij verder brengt en ik weer open in het leven kan staan!

 29. mooie nieuwsbrief ,probeer wat werk los te laten, werk te veel.wil graag meer vrije tijd,maar dat lukt moeilijk omdat ik zelfstandig ben

 30. Lieve Mireille,

  Dankje wel voor de nieuwsbrief. Dit komt voor mij op het juiste moment. Ik ben ook nog steeds aan het loslaten. Ook ik ga mijn handen voortaan op mn buik leggen onder mijn navel. Je geeft zoveel inspiratie en inzicht. Ik heb de laatste paar weken ook wat darmproblemen.

  Groetjes,
  Liana

 31. Beste Mireille,
  Mijn zoon van 13 is nu een aantal dagen bezig met de MIR. Ik had je laatst gemaild over zijn onzekerheid en faalangst. Hij is ook een binnenvetter. Nu heeft hij de afgelopen 3 dagen erge buikpijn gehad, was niet fit en heeft een flinke huilbui gehad waarin hij vertelde over zijn onzekerheid. Ik kan me voorstellen dat dit de MIR nu bij hem losmaakt.Is hij aan het loslaten? Wat me opvalt, is dat ik me ook niet fit voel deze dagen, ben heel moe, duizelig en beetje somber. Is dit o.a stap 3 (moeder loskoppelen?). Wij hebben een hele sterke verbinding met elkaar.Hoor graag je reactie.

  • Beste Myrna,
   Ja, dat zou kunnen komen door de MIR-Methode, maar weet ik niet zeker. Zo’n huilbui is absoluut een goed teken en ook dat hij er met je over praat. Ja, het losmaken van elkaar zou een fysieke reactie kunnen geven. Je weet het zelf waarschijnlijk het beste waar het door komt.
   Heel veel succes voor jou en hem!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 32. Beste Mireille,

  Ik merk dat ik innerlijk veel rustiger ben geworden door de MIR Methode iedere dag te doen.
  Ik heb geleerd dat loslaten heel belangrijk is om naar de juiste richting te gaan die mij vreugde geeft.
  Loslaten is noodzakelijk om jezelf te kunnen ontplooien anders blijf steken in het verleden en die negativiteit is funest om te jezelf te ontwikkelen.
  Dank je wel

  groetjes
  Chantal

 33. Beste Mireille. Heel erg bedankt voor jou nieuwsbrief. Ik heb er gebruik van gemaakt voor mijn zoon van 9j. Er zijn wat onprettige situaties op school. dat hij meemaakt. Ik doe op tijd de MIR-Methode. Ik kan er niet meer zonder. En ik zie en voel nog dingen gebeuren. Maar het doet me heel goed. Mijn zoon was begonnen maar wil het voorlopig niet meer doen. Ik praat wel met hem en hoop dat hij weer gauw mee zal beginnen.

  Fijne tijd!

  Grgr. Lucia

 34. Hallo Mireille,

  Dat is inderdaad het moeilijkste ‘loslaten’. Sinds oktober vorig jaar ben ik begonnen met de MIR-methode. Verleden jaar is er door een gesprek met mijn ouders een breuk gekomen tussen ons. Heel raar want met ons laatste bezoek is alles uitgepraat en heb ik mijn vader vergeven van zakens die vroeger gebeurt zijn, mijn moeder heeft sinds dan alle contact gemeden en ze doet dit nog steeds. Dat was heel moeilijk voor me. Ik had slaapproblemen en met de MIR-Methode voelde ik me veel beter en het wakker liggen hierover ging ook beter. Telkens als ik het terug voel opborrelen doe ik de MIR-Methode en dan gaat het terug beter. Dit is voor mij op het juiste moment gekomen. Ik heb sindsdien al enkele mensen hiervan verteld en ze voelen hun er ook beter bij. Uw nieuwsbrieven hebben me ook al veel hulp geboden.
  Ik wens je nog veel succes Mireille met je werk.

  Veel lieve groeten
  Tine

 35. Hoi Mireille,

  Wat een mooie nieuwsbrief heb je vandaag! Dank je wel. Ik gebruik zelf steeds vaker het woord “vrijgeven”. Het geeft me een gevoel van ruimte en voelt warmer.

  Groetjes, Carla

 36. Ik heb de MIR-Methode geprobeerd maar was er niet consequent in, dus gebeurde er niets. Ik wil het graag opnieuw gaan doen. Heb al veel losgelaten maar soms merk ik dat ik nog niet helemaal los ben en dat is wel belangrijk. Ik heb een dochter verloren die door haar vader omgebracht is, en een ontzettend nare scheiding gehad. Veel stress daarna vanwege de nasleep van de scheiding en manipulatief en agressief gedrag van ex. Nu eindelijk alles op de rit, veel met psycholoog verwerkt maar nu dat is afgerond krijg ik steeds infecties, blaasontsteking, keelontsteking enz. Ik heb me nu voorgenomen om elke dag bij opstaan en naar bed gaan de MIR-Methode toe te passen. Hopelijk lukt het me om de stresskilo’s ook gelijk kwijt te raken 🙂 Bedankt voor deze methode en voor de reacties die me ertoe aanzetten het toch te gaan doen.

  • Beste vrouw,
   Ik wens je heel veel sterkte bij al het verwerken! Dat je de rust ooit mag gaan vinden wanneer je het echt allemaal kan gaan loslaten! Je kunt altijd nog naar een MIR-Methode begeleider gaan om een MIR-Methode op Maat voor jou te laten maken.
   Heel veel sterkte en ben blij dat je wat steun ervaart met de MIR-Methode!
   Groetjes, Mireille Mettes

 37. Beste Mireille, Bedankt voor je mooie artikel. Loslaten is voor mij het thema van het afgelopen jaar. Mijn dochter heeft sinds een jaar een eetstoornis, dit heeft heel veel impact op het hele gezin. Ik wil haar zo graag kunnen helpen, maar moet machteloos toekijken hoe de eetstoornis haar in haar greep heeft. Het is een verschrikkelijke lijdensweg. Ik ben natuurlijk ook gaan zoeken bij mezelf, wat kan ik “helen” zodat het voor haar makkelijker wordt. Ik ben in februari met de MIR-Methode begonnen en heb een aantal weken hierna flinke diarree gehad, ook in begin veel jeuk op de rug. Ik heb wel het idee dat ik door de MIR-Methode vertrouwen kan hebben en uitstralen, en de rust kan bewaren, echter met momenten schiet ook bij mij de angst en de wanhoop naar binnen, vooral omdat de weg zo heel erg lang lijkt en ze blijft hangen in haar angst om aan te komen en voor het leven te kiezen. Loslaten is het thema voor mij, ik pieker veel en ben eigenlijk 24 uur per dag met mijn dochter bezig. Automatisch doe ik al een aantal nachten de MIR-Methode op mijn buik als ik wakker lig. Maakt het uit dat ik dit verschillende keren per nacht doe? Ik ben vorige week begonnen met een persoonlijke MIR-Methode, en daarnaast doe ik dus de gewone MIR-Methode als ik het nodig heb. Ik heb het idee dat het vrij diep zit.
  Bedankt voor dit artikel!lieve groet, Mariska

  • Beste Mariska,
   Het is misschien wel een van de meest heftige loslaatprocessen die jij meemaakt. Wat fantastisch dat je ondanks al je angsten zo veel aan jezelf werkt. Ja, je mag het gerust meerdere keren per nacht doen, als het je helpt. Fijn dat je een persoonlijke MIR-Methode hebt laten maken! Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid en dat er voor je dochter ooit een ommekeer mag komen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Hallo Mariska, ik hoorde laatst van iemand het volgende, wat mij heeft geholpen om een stuk minder te piekeren over lastige situaties, en uiteindelijk ook een positief effect heeft op de situatie zelf. Misschien heb jij (of anderen) er ook wat aan: als je veel piekert/je zorgen maakt ergens over, stuur je in feite met je gedachten alleen maar negativiteit op een situatie af (met de beste bedoelingen natuurlijk, maar toch). Als je merkt dat je teveel begint te piekeren, probeer dan in plaats daarvan om in gedachten liefde, of zelfvertrouwen, of iets anders positiefs, naar je dochter toe te sturen, of naar de hele situatie. Dat te visualiseren, een beetje zoals je in een meditatie kunt doen.
   Ik heb ervaren dat dat alles een stuk lichter maakt en dat je ook makkelijker oplossingen gaat zien. Veel sterkte in ieder geval!

 38. Hallo Mireille,
  Begin dit jaar ben ik begonnen met de MIR-methode, eigenlijk een beetje met baat het niet, schaad het niet en we zien wel wat het doet. Ik kan je wel zeggen dat sindsdien mijn leven behoorlijk op zijn grondvesten is gaan schudden. O.a. heb ik mijn ouders eind januari losgelaten omdat zij mij niet los konden laten. Nooit heb ik het aangedurfd bang om wat nu gebeurd is. Ze kunnen het niet accepteren. De ruzie die het veroorzaakt heeft was niet mijn bedoeling, maar het vrije gevoel wat ik hierdoor heb gekregen is zo fijn ookal doet het pijn. Of het ooit nog goedkomt dat weet ik niet, nu nog niet in ieder geval, ze hebben me teveel gekwetst. Ook mijn voorbije relatie die nog in mijn leven speelde heb ik helemaal losgelaten.
  Ook zogenaamde vriendschappen die dat eigenlijk niet waren heb ik losgelaten. Ik laat niet meer over mezelf heen lopen, als er iets is wat me kwetst, of mijn kinderen aangaat, doe ik mijn mond open. Hoe een ander daarover dan denkt kan me eigenlijk niks meer schelen.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik weet bijna zeker dat dit door de MIR-Methode komt.
  Dank je wel dat je op mijn pad bent gekomen Mireille, je hebt mijn leven een stuk vrijer gemaakt, ondanks de pijnlijke momenten nog.
  groetjes Jacky

  • Beste Jacky,
   Wat heb je veel dappere beslissingen genomen! Het is uiteindelijk bijzonder krachtig om voor jezelf te kiezen, je eigen grenzen te respecteren. En meestal op langere termijn herschikken de familiebanden en komt veel weer dichter bij elkaar. Je hebt het mooi losgelaten, dus je gaat wel zien wat de toekomst je brengt. Voor nu ben ik heel blij voor je herwonnen vrijheid.
   Veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Hallo Mireille,
    Het doet nog wel wat met me hoor, maar ik lig er geen nachten meer wakker van, en mijn zoon van 15jr zei gisteren: “Mama je moet hier de positieve dingen uit halen”, ik zei wat dan bv? Hij zei: “Nou dat je veel vrolijker bent geworden bijvoorbeeld”…. Nou als dat geen compliment is.
    Soms voel ik me soms wel alleen omdat ik eigenlijk bijna niemand meer heb, maar ik probeer vooral gelukkig van binnen te zijn en te bedenken dat de dingen die ik doe of niet doe, voor mij goed zijn. En niet wat ik altijd deed, bezig zijn met het feit of een ander het wel goed of niet goed vond wat ik wel of niet deed. Want dat was altijd wel belangrijk….. de meningen van anderen….
    grtjs Jacky

  • Knap van je ! Ik doe sinds een 18 mnd de MIR-Methode en ook bemerk ik verandering, momenteel zit ik een in heel moeilijke fase,
   Een relatie van 30 jaar die niet meer loopt zoals ik wil. Ik ga ook Keuze s maken maar ik vind het vreselijk moeilijk.petje af voor jou !
   Met mijn ouders heb ik 20 jaar geleden gebroken met veel moeilijkheden, en sinds een jaartje weer sporadisch contact met mijn moeder.nu op mijn condities.
   Succes meid

   • Hallo Ricky, dat is ook heel moeilijk om een relatie van 30jr onder de loep te nemen en daar dan een beslissing in te nemen. Ik was in mijn huwelijk ook niet gelukkig met hem en heb mezelf een grens gesteld, ik zei tegen mezelf ik ga nog een half jaar mijn best doen en kijk of er verandering komt, na dat half jaar neem ik definitief een beslissing. En nadat half jaar was het nog hetzelfde toen heb ik me voor de keuze gezet: of ik accepteer dat dit nooit zal veranderen en ik zeur er nooit meer over, of ik zet de grote stap van een scheiding en ga een hele nieuwe onbekende fase in. Ik heb voor het laatste gekozen en ik kan je zeggen, het waren moeilijke jaren die volgden maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Behalve dan dat ik mijn kindjes nooit een normaal gezin heb kunnen geven dat vind ik nog steeds heel erg.
    Wat mijn ouders betreft, mijn vader wordt deze maand 73 en mijn moeder is 72 dus dat vind ik ook heel moeilijk. Ik heb altijd een hele hechte band gehad, te hecht want ik liet teveel gebeuren, gaf nooit mijn grenzen aan. En als dat dan wel eens gebeurde als het echt te hoog opliep dan liep het wel weer zo dat ik er weer een schuldgevoel aan over hield maar ja het waren mijn ouders dus ja, je moet respect hebben voor je ouders en je wilt ze niet kwijt. En ik zocht vooral altijd de fout bij mezelf, voel me altijd waardeloos, nutteloos, een slechte dochter, vriendin, partner, moeder, werknemer….. Ik werd niet echt serieus genomen met sommige dingen die me echt aan het hart gingen, die werden dan weggewimpeld zo van, ach doe niet zo flauw sjonge jonge….. maar mij deed dat echt heel veel pijn dan.
    Dat is iets wat ik heel moeilijk vind om mezelf goed te vinden voor wat dan ook. Ik heb eens voor de spiegel gestaan, heel dichtbij een tijdje terug en ik herkende mezelf niet eens, het was of er iemand anders naar me keek, zo raar en best eng.
    Maar jij komt er wel hoor Ricky, hoe moeilijk het ook is…
    Groetjes Jacky

  • Beste Jacky,
   Jouw verhaal is voor mij heel herkenbaar, het is alsof je mijn verhaal vertelt. Ik heb ook net vorige week het contact met mijn ouders verbroken na 47 jaar. Mijn grenzen werden ook telkens overschreden en ik heb altijd de lieve vrede willen bewaren, maar na een zoveelste “incident” waarin ik ben gekwetst kon ik niet anders dan het contact verbreken.
   Het voelt nog heel vreemd. maar ik heb behoefte aan rust nu. Ik merk dat ik emotioneel wat uitgeput ben, maar ik voel dat deze beslissing goed voor mij is. Jarenlang zijn mijn grenzen nooit gerespecteerd en nu is voor mij het punt gekomen om te zeggen: genoeg is genoeg! Ik heb mijn hele leven mijn ouders in bescherming genomen en maar weinig mensen weten hoe slecht onze band was. Ik heb ook besloten om vanaf nu mijn mond open te doen en vrijuit de waarheid te zeggen, of men het nu leuk vindt of niet…..en dat lucht enorm op! De MIR-methode geeft mij in dit geval enorm veel rust en heeft mij al op velerlei gebied enorm goed geholpen. IK wens jou heel veel geluk, gezondheid, sterkte en vrijheid toe Jacky!
   Vriendelijke groetjes,
   Ilse

 39. Ik heb mijn eigen bedrijf losgelaten. Ik hikte er al een aantal jaar tegenaan maar durfde het niet omdat ik niet wist wat ik dan moest gaan doen. Nu heb ik, sinds 4 maanden MIR-Methode, een maand geleden besloten te stoppen en dat voelt heel fijn en als een grote opluchting. Ineens had ik de moed om ermee te stoppen! Tijd voor nieuwe energie en ruimte in mijn hoofd en lijf.

  • Beste Diana,
   Dat zijn van die grote stappen! Gefeliciteerd met het loslaten van je bedrijf! Ik wens je veel geluk met je herwonnen vrijheid!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 40. Beste Mireille,
  Wat een fijne nieuwsbrief! Heb ik veel aan, ook om nog eens weer te lezen.
  Ik moet veel loslaten. Met mijn verstand weet ik dat dat moet, maar mijn hart werkt nog niet mee.
  Hoop en vertrouw dat het ooit weer beter gaat.
  Doe de oefeningen regelmatig. Nu op mijn buik!

 41. Beste Mireille,
  Hartelijk dank voor de MIR-methode, de begeleidende mailtjes en de inspirerende nieuwsbrieven. Ik ben nu zes weken bezig met de MIR-methode. In het begin voelde ik vooral vermoeidheid, mijn lichaam was hard aan het werken, maar dat voelde wel goed. Na zes weken voel ik dat ik steviger in mijn kracht sta. Aan mijn liefdespartner kon ik duidelijker dan voorheen mijn grenzen aangeven. Het resultaat is dat hij vertrokken is. Ik merk tot mijn verbazing dat ik zijn keuze goed kan respecteren. Natuurlijk vind ik het heel jammer, maar ik besef nu ook dat het nog belangrijker is om goed naar mezelf te luisteren. Dat heb ik in het verleden te weinig gedaan. Ik dacht altijd eerst aan de ander en dan pas aan mezelf. Ik voel nu dat het goed is te vertrouwen op mijn eigen gevoel en daar ook naar te handelen. En die lieve partner … die kan ik nu alle ruimte geven om met zijn eigen stuk aan de slag te gaan.
  Heel erg bedankt voor dit mooie geschenk !
  Els

  • Beste Els,
   Je hebt een woelige periode achter de rug, zo te zien. Maar wat mooi dat je zo duidelijk voor jezelf hebt gekozen. En wie weet wat er daarna nog voor je mag ontstaan!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 42. Dag Mireille,

  Van een buurvrouw ben ik met de MIR-Methode in contact gebracht,lees sinds kort de nieuwsbrief en reacties. Bijzonder wat er gebeurt, ik ben zelf nog te verward en kan mij niet concentreren alles is een grote puinhoop bij mij. Weet ook niet hoe of waar ik moet beginnen met de MIR-Methode.
  Woon niet meer bij mijn buurvrouw kan haar dus niet om hulp vragen. Ik ben door mijn vriend(ex) uit huis gegooid veel fysiek geweld, woon op een geheim adres.
  Kan jij mij stap voor stap helpen wat ik moet doen en hoe.
  Alvast bedankt.

  Groet Carla.

  • Beste Carla,
   Alvast veel sterkte met alles wat je moet doormaken! Je kunt de MIR-Methode doen door op deze website te kijken. http://www.mirmethode.nl Daar zie je instructievideo. Je kunt verder contact opnemen met een van de MIR-Methode begeleiders als je meer individueel advies nodig hebt. Deze staan op de website.
   Heel veel sterkte!
   Mireille Mettes

 43. Goede morgen
  je hebt het in je artikel over de 9 stappen, waar kan ik die vinden.

  Bedankt alvast , voor het antwoord thanks
  mariette

  • Beste Mariette,
   De 9 stappen staan uitgelegd op de website. Begin op de homepage met de korte instructievideo. Daarna de lange instructievideo. Onder die video staan ook de 9 stappen genoemd. Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 44. Hallo Mireille
  Hartelijk dank voor je methode,
  voor je brieven,
  je belangstelling!
  Ik heb er veel aan, en ga gewoon door!
  lieve groet
  Machteld

 45. lieve Mireille,
  afg elopen vrijdag had ik voedselvergiftiging:buikkrampen diarree en braken.jeeee,wat voel je je dan ziiiieeeeek.Mijn hele lichaam doet zeer.Toch een les geleerd,kijk uit met wat je erin stopt,in je lichaam.ik zal mijn handen op mijn buik leggen en de 9 stappen doen.

 46. Ik probeer het waarom/daarom en waarom niet/daarom niet van veel dingen veel losser te bekijken. bv. Mijn lijf kan niet tegen tarwe en suiker is ook niet zo goed en toch heb ik afgelopen vrijdag een stukje appeltaart gegeten. Ik was een dagje uit en keek (in een restaurant)veel relaxter naar de menukaart en ik dacht “ik ben nu hier en ik heb ook zin in een stukje taart”, het smaakte me heerlijk en het antwoord op “daarom niet” had ik de volgende dag. Het is nu woensdag en alles is weer rustig maar ik kijk ook terug op een heerlijk dagje uit. bedankt weer voor de nieuwsbrief. Ik heb veel contact met mijn handen. groetjes Winny

 47. Beste Mireille, je schrijft huid op huid contact met het rondjes wrijven op je buik.
  Bedoel je dan op de blote huid van je buik of is het wrijven over je hand voldoende? Ik ga het namelijk zeer zeker doen en ben er van overtuigd dat dit zal werken, als ik het goed doe.

 48. Door ‘ vader loskoppelen’ heb ik me voor t eerst met mijn vader verbonden gevoeld.Een verrassende en mooie ervaring (ook al is mijn vader al bijna 20 jaar geleden overleden) 🙂

  • Beste Anne,
   Ik ben zoooooo blij voor je! Wat een geluk!
   Dankjewel dat je het met ons deelde!
   Groetjes, Mireille Mettes

 49. Ha Mireille,
  Op de eerste plaats hartelijk dank voor je dus ondersteunende mail. Hier ben ik erg blij mee. Dagelijks dus. Evenals de wekelijkse nieuwsbrief zoals vandaag. Losgelaten heb ik de pijn en rancune naar mijn moeder toe. Ik accepteer de keuze van mijn zoon dat hij geen contact wil en laat het los.
  Is niet pijnloos. Ik ben nu 6 weken bezig met de MIR-Methode en er gebeurt veel in emotioneel opzicht.
  Ik ga gauw naar de buik over want ook ik heb darm problemen.
  Mireille heel veel dank voor je ondersteuning. Anders had ik het mogelijk losgelaten maar nu stimuleert het me om door te gaan hr dank Maud

 50. Lieve Mireille.
  Ik voel me dankbaar dat ik jou zeer waardevolle Nieuwsbrieven kan / mag lezen.
  Door mijn chronische vermoeidheid kost het mij wel moeite om alles tot me door te laten dringen .
  Ben niet zo mobiel ( momenteel last van beenhernia ) maar ik hoop dat “jullie” -ooit nog eens de gelegenheid hebben om in Alphen a/d Rijn een cursus te op te starten .
  Over loslaten ; kom net van de Manuele Therapeut ,hij had het ook over los laten ! Ik haal te hoog adem door spanningen , en heb nu geleerd met een buik ademhaling de Pijn wat los te laten !

  Begin Juli hoop ik 70 jaar te worden , heb al zeer veel los gelaten !
  Ik blijf oefenen met los laten , dat gaat maar door !

  Dank je wel ,voor je liefdevolle werk .
  Gr. Gerda

  • Beste Gerda,
   Dankjewel dat je elke keer de moeite neemt om de nieuwsbrieven te lezen! Ik hoop dat je in de komende jaren toch wat meer energie mag gaan ervaren en het leven wat soepeler mag worden! Ik kom wel na de zomer naar Rotterdam voor een lezing, maar dat is misschien nog te ver weg voor je?
   Ik wens je heel veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 51. Lieve Mireille,
  Heel fijn dat we je post steeds mogen ontvangen.
  Bij 3 staat vader loskoppelen en moeder loskoppelen, dat zijn dingen met menselijke relatie’s. Nu ik mijn vraagje, wat moet ik hardop zeggen om mijn overgewicht kwijt te raken, hopelijk heb je daar een antwoord op.

  liefs, Anny

  • Beste Anny,
   Voor overgewicht werken alle 9 stappen al samen. Het heeft meestal te maken met diep verdriet en het gevoel dat je te weinig beschermd wordt in het leven.
   Je kunt het beste de MIR-Methode zolang mogelijk blijven doen of een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan om een MIR-Methode op Maat te laten maken.
   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 52. Alles blijft in mijn hoofd hangen. Alsof mijn hersenen constant op ‘record’ staan. Vaak word ik ‘s nachts wakker en dan gaan mijn gedachten op ‘play’ en moet ik alles analyseren wat er gezegd en gedaan is. GEK word ik ervan. DAT moet ik leren loslaten. Ook de dingen waar ik me niet druk over hoef te maken. Loslaten! En ja, het is makkelijker even opgeschreven dan gedaan.
  Ik ga nog maar eens de MIR-methode toepassen en mezelf de tijd geven te herstellen van de ‘burn-out’ waar ik in terecht ben gekomen.

  • Hai Fera,
   Ja, geef jezelf de tijd! En als je ‘s nachts wakker wordt de MIR-Methode op je buik doen, dan help je zelf actief mee met loslaten.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • Beste Fera,

   heel veel succes. Ik heb precies hetzelfde meegemaakt als wat jij hebt beschreven. Ik zit nog in een burn-out en pas de MIR methode nu al denk ik 5 a 6 weken.

   Lieve groet,

   Marlène

   • Hallo Fera,
    Net als jij ben ik aan het herstellen van een burn-out. Ineens batterijen volledig plat al had ik eerder naar mijn lichaam moeten luisteren. Ik doe nu al 6 weken de MIR-Methode en ben gisteren naar een MIR-therapeute gegaan om een op maat gemaakte MIR-Methode. Maar mijn lichaam wou niet , de spiertesten lukten niet dus was ik teleurgesteld. Maar ik blijf moedig verder doen en maak binnenkort weer een afspraak en dan zal het wel lukken!!!
    Groetjes Sigrid

 53. Hallo Mireille,

  Je vroeg naar mijn ervaring met loslaten. In2010 ben ik een Reikipraktijk begonnen, ik hd zo af en toe een kennis die zich liet behandelen. In 2011 ben ik gestopt met werken ik was toen 61 en vond het welletjes, ik dacht nu is de tijd en ga ik me toeleggen op de Reiki, maar wie er kwam geen klant. Eind 2012 besloot ik om het los te laten. Ik was blij dat ik Reiki kon geven aan mezelf, mijn man en kinderen en kleinkinderen als ze het nodig hadden. Het werd 2013 en ineens in maart kreeg ik een Reikiklant weliswaar een bekende, maar dat deed er niet toe. Toen kwam zijn dochter en daarna zijn zwager en zo van lieverlee begon het te lopen. Ik heb nog niet echt heel veel klanten, maar ik zie het nu meer als hobby en ik vind het leuk. Afgelopen zaterdag heb ik zelfs een Reikicursus aan 2 personen gegeven. Dus het loslaten heeft mij heel veel opgeleverd en was ook heel goed voor mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde.

  Groetjes,
  Elly Gorissen

 54. Als ik een aantal weken de MIR-Methode doe, voel ik meer energie. Maar de laatste x vooral een gewrichtspijn die er al jaren zit, was nu weg. Dat voelt fijn. Ook heb ik het idee dat mijn hormonen meer in balans zijn, doordat ik minder last heb van pms en rugpijn voor en na de menstruatie. Positief dus! Liefs: Inge

 55. Nog even een vraag: als ik met mijn rechtse hand over mijn linkse aai dan draai ik de rondjes met de wijzers van de klok mee en voelt de linkse hand “dun” aan. Als ik met de linkse hand over de rechtse aai dan draai ik de rondjes tegen de klok in en voelt de rechtse hand “dik” aan. Heeft dit enige betekenis en maakt het wat uit welke kant je de rondjes draait?

  Lieve groeten Jolanda

  • Hai Jolanda,
   Nee, voor de MIR-Methode maakt het niet uit welke kant je op draait, als je maar huid-op-huid contact hebt. Kies de draairichting die voor jou het fijnste voelt. En wie weet kan jij zelf wel een betekenis eraan geven als je naar je innerlijke stem luistert? Ik ben benieuwd!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Hoi Mireille ,

    Deze methode bevalt heel goed en nu merk ik er veel meer van. Mijn handen voelen nu wel hetzelfde aan. Het slapen gaat nu veel beter en wat mij nu zeker wel opvalt is dat het communiceren nu beter gaat, ik kan mezelf veel beter uiten en mijn gevoelens laten zien. Mijn buik voelt nu heerlijk soepel aan en voor mijn gevoel zal het afvallen nu beter gaan. Het ontspannen gevoel in heel mijn lichaam is heerlijk. Ik merk aan veel dingen vooruitgang. Het gestrest zijn is minder en het loslaten gaat zachtjes aan ook beter, hier ga ik zeker mee door. Dank je wel !!!!!!!!!!!!!!

    Groetjes van een rustige en blije Jolanda

    • Beste Jolanda,
     Ik ben heel blij voor je! Klinkt alsof je meer van jezelf en je lichaam bent gaan houden!
     Groetjes en succes!
     Mireille Mettes

 56. Beste Mireille,

  Bedankt voor deze nieuwsbrief en deze manier ga ik zeker uit proberen, het spreekt mij heel erg aan. Nu snap ik beter waar mijn darmproblemen vandaan komen. Ik hoop dat het loslaten mij gaat lukken.

  Lieve groeten van Jolanda

  • Beste Jolanda,
   En ik wens jou daar heel veel geluk en opluchting bij!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 57. Mireille,
  Wat heb je weer een mooi stuk geschreven. Natuurlijk weer op het juiste moment!
  Dank voor je inspiratie.
  Astrid

 58. Ik heb de ellende en de boosheid die tijdens en na mijn scheiding gebeurde met mijn ex losgelaten. Te erg voor woorden. Ik heb het ergste ‘gewist’. Met als resultaat dat mijn kinderen nu zowel met mij als met mijn ex goed omgaan, en ik gewoon ‘on speaking terms’ met hem ben. Beter voor alle partijen.
  Ben voor het overige wel een erge piekeraar,en heb darmklachten. Wat is de MIR methode voor de buik? Vrgrt, Marij

  • Beste Marij,
   Wat dapper en wijs dat je het allemaal hebt kunnen loslaten! Het klinkt als dat je een hele sterke vrouw bent, dat je het zo hebt kunnen uitwissen! Ben erg blij dat je daardoor zoveel meer harmonie hebt kunnen creëren! De MIR-Methode kun je op je buik doen. Gewoon de 9 stappen aaien, zoals gewoonlijk, maar dan met je handen op je buik net onder je navel.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Beste Mireille,
    Wat is loslaten voor jou? Kun je dat zomaar even bedenken? Moet je dat zomaar even kunnen voelen? Moet je dan eerst je kind verliezen?
    Het leven is zoals het is. Je kunt er niets meer aan veranderen. In mijn beleving is dat er allemaal. Vreugde en verdriet. Het is je eigen vermogen om er op een bepaalde manier mee om te gaan.
    Vriendelijke groet.

    • Beste Erica,
     Je vragen begrijp ik niet helemaal. Loslaten zie ik als een proces dat niet zomaar even hup gebeurt. Je kunt jezelf wel ondersteunen in dat proces, bijvoorbeeld met de MIR-Methode. Dan nog blijft het een proces van pijn en van moed. Je vermogen om ermee om te gaan, kan volgens mij ook groeien.
     Ik wens je veel geluk!
     Groetjes, Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.