Home » Artikelen » 53. Loslaten, de kunst van het leven

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

53. Loslaten, de kunst van het leven — 115 reacties

 1. Beste Mireile,

  Ík heb geleerd dat aan loslaten een stap vooraf moet gaan, namelijk accepteren.
  Wat vind jij daarvan?

  Hartelijke groet en bedankt voor al je wekelijkse adviezen

  Bart

  • Beste Bart,
   Ja, ik vind dat een mooie aanvulling. Loslaten gaat 100% makkelijker als daar acceptatie aan vooraf is gegaan. Toch is dat geen ‘moeten’. Je kunt ook loslaten (bijv. kinderen) en daar langzamerhand pas volledige acceptatie in krijgen. Dat is dan wel wat harder ‘werken’ en jezelf leren beheersen, maar ook dat kan.
   Groetjes, Mireille

 2. Dag Mireille, hartelijk dank voor weer een geweldige nieuwsbrief en al jouw inspiratie, ook door jouw reacties! Met en dankzij de geweldige MIR-Methode heb ik al veel los kunnen laten. Maar daarbij stel ik voor mijzelf vast dat angst voor verandering precies dat is; angst. En dat leven vanuit angst (vooral) komt omdat aan mijn basisbehoeften (en tekorten) nooit (voldoende) is voldaan, en als je niks/weinig hebt, geen kapitaal om zo te zeggen, houd je vast aan alles dat je wel hebt, ook al is dat niet aangenaam. Om maar te zwijgen over (geen) zelfliefde. Pas als er een gedegen basis/wortelstelsel is, kunt je onbekommerd meebewegen. Zoiets 🙂 Ik ben mijzelf nu al een tijd aan het trakteren op een dagelijkse basisbehoeftendouche, op zich al heel emotionerend. En mijn buik aaien/mirren vond en vind ik inderdaad ook al heerlijk; dat helpt voelbaar bij/met zelfliefde. Dank je hartelijk voor alles en hartelijke groet, Loes B

 3. Ik lees deze nieuwsbrief in de ochtend in de bus zoals altijd, en ik had niet verwacht dat dit artikel me zo zou raken. Ik moest ervan huilen, vooral het stukje over dat toch niets permanent is, hoe graag we dat ook willen.
  Ik heb al bijna mijn hele leven een angststoornis, sinds het plotse weggaan van mijn vader, wat ik als klein kind natuurlijk niet begreep.
  Sinds die tijd heb ik altijd moeite gehad met verandering, en zelfs maar het idee dat ik gescheiden zou worden van de mensen of dingen waar ik van hou.
  Ik heb nog steeds heel veel pijn door het verliezen van mijn kat, die bijna net zo oud was als ikzelf. We waren dikke vriendinnen, ook al begrijpt misschien niet iedereen dat. Ze is een hele oude dame geworden.
  Ik vind het moeilijk om mijn angsten los te laten!
  Ik zal eens de MIR-Methode op die plekken proberen!
  Bedankt voor al je wijsheden en hulp die je zo graag aan iedereen bied.
  – Suzanne

 4. Beste Mireille, ik doe nu ongeveer 2 maanden de MIR-Methode na een spontane klaplong. Zat in een relatie van bijna 11 jaar, ging niet helemaal goed, maar had vertrouwen dat we eruit zouden komen. 13 okt wilde ze een break en midden okt geen contact tot 3 dec en toen was het 20 nov einde relatie. Ik ben er kapot van. Nu vraag ik me af komt het door de methode?
  Liefs Denise

  • Beste Denise,
   Nee, de MIR-Methode veroorzaakt geen breuken in relaties. Het kan wel zijn dat je zelf meer in balans komt en meer voor jezelf opkomt, of meer zelfvertrouwen krijgt, maar dat hoeft geen relatiebreuk te veroorzaken.
   Ik wens je heel veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 5. Hallo,
  Sinds dec 2015 doe ik de MIR methode. Ik zit nu thuis……ben tegen vanalles aangelopen. Ik ben duidelijk in beweging en heb mijn tijd even nodig. Zal je mijn jeugd besparen maar ik heb geleerd te dienen, me klein te maken als ik ongewenst was en ik heb geleerd precies te voelen wat een ander nodig heeft………allemaal invloeden van ouders. Prachtige eigenschappen mits je ook voor jezelf zorgt. En dat deed ik niet, ik heb een sterke wil en luister niet naar mijn hart. En juist dat laatste leer ik nu. Door vader en moeder los te koppelen heb ik het gevoel “naakt” over te blijven. Ik worstel met de vraag wie ben ik en wat wil IK. Ik ben mijn grenzen aan het leren voelen. Pfff wat moeilijk en wat eenzaam soms. Toch voel ik vooruitgang…….en reacties. Ik heb nu ineens een ontstoken navel, voor velen een hygiene probleem maar ik haal hier mijn thema loslaten uit…..het kost heel veel moeite! Er is weerstand….
  Ik heb ook diabetes 2. Ben de laatste jaren aan het terugvechten…..en dat lukte een heel eind. Maar op dit moment zit ik steeds te hoog! Thema: van mezelf leren houden…….niet makkelijk allemaal. Maar voel dus duidelijk dat er vanalles gebeurd!

  • Beste Corrie,
   Ja, en dat is ook de grootste uitdaging voor veel mensen: van jezelf houden. Toch ben je je al heel bewust en prachtig in verandering, inclusief een navel die het prachtig laat zien dat je aan het loslaten bent! Houd moed!
   Groetjes, Mireille

 6. Beste Mireille, Ik doe de MIR-Methode nu bijna twee jaar en heb al veel opgeruimd waardoor ik een ander mens ben geworden. Ik heb mijn positiviteit en vrolijkheid weer teruggevonden. En ga ook door met MIR-Methode omdat ik merk dat het wat blijft doen.

  Alleen droom ik veel en vaak over mijn moeder waar ik altijd een slechte band mee heb gehad, zij was er nooit voor mij en heeft ook aangegeven dat ze liever een zoon had gekregen. Merk dat ik nu wat meer afstand van haar neem, dit wel met de nodige irritaties van beiden kanten. Ben bijna 50 het heeft dus lang geduurd en ik vind het wel tijd worden. Maar wel vreemd dat ik zoveel droom en ook de dromen goed kan herinneren, ze gaan ook vaak over alledaagse dingen. Ook in mijn dromen is mijn moeder heel onvriendelijk tegen mij zoals in het gewone leven. Lieve Mireille ben ik eindelijk los aan het komen van haar?

  Lieve groet en bedankt,

  Anna

  • Beste Anna,
   Ja, het ziet er wel naar uit dat je je aan het losmaken bent van haar. Heel goed! En je dromen zijn blijkbaar overduidelijk, zodat je het nog scherper ziet. Ik wens je veel sterkte, maar vooral veel vrijheid! Ben blij te lezen dat je je positiviteit en vrolijkheid hebt terug gevonden!
   Groetjes, Mireille

 7. beste Mireille
  Ik zie dat er alleen dames reageren.
  Maar neem toch de stap om je advies of raad te vragen.
  Ik moet dingen loslaten uit het verleden die voornamelijk met mijn jeugd te maken hebben. Zoals het toen ging in huiselijke kringen. vooral met mijn vader.
  Maar ik zal eerst uitleggen waarom ik je hulp vraag.
  Ik heb zins lange tijd weer een relatie met een schat van een vrouw die begripvol,spontaan en die niet zo vlug op geeft.
  En voor onze relatie wil gaan. Doet ook de MIR-Methode al 1,5 jaar en heeft er goede ervaringen mee.
  Ben dus door haar met jou methode in aanraking gekomen en ben daar blij mee.
  Doe het nu 3 weken en merk dat er van als los komt.
  We willen beide dat onze relatie slaagt,we zijn niet voor niets elkaar tegen gekomen. En lopen dus niet meteen voor onze problemen weg.
  Nu wat er bij mij gebeurt is dat er dingen gebeuren die in mijn jeugd of tijdens mijn opvoeding gebeurde en die ik nu tegenkom bij mezelf.
  Het gaat er voornamelijk om hoe mijn vader deed tegen ons en mijn moeder.
  Ik kon nooit iets goed doen en als het goed was werd er niks van gezegd.
  Ook kon mijn vader dingen afdwingen bijv. tegen mijn moeder zeggen dat hij wegging heel intimiderend. en om het minste of geringste kwaad werd. En dat afreageerde op mijn moeder.
  Die altijd voor ons klaar stond als mijn vader zo weer tegen ons te keer ging.
  Nu merk in mijn relatie dat ik dat ook doe en dat is erg onprettig voor mijn lieve vriendin en mij zelf. Ze ziet aan mij dat er iets is en zegt iets en ik reageer er boos op terwijl ze me alleen maar wil helpen.
  De woede uitbarstingen en intimiderend gedrag. Herken ik uit mijn jeugd van mijn vader.
  Maar dat herken ik pas als het gebeurt is.
  Dit doet onze relatie niet ten goede. en hebben er beide ook veel verdriet van.
  Ik wil deze reacties niet maar het gebeurt toch.
  Ik merk wel als ik nu aan je schrijf dat ik er rustig van wordt,schrijf het van me af.
  Lieve Mireille wat kan ik hier aan doen zodat we een fijne relatie kunnen opbouwen, we willen er samen voor gaan.
  En ik ga zker met je methode door heb er profijt van.
  Bij voorbaad dank.
  groetjes theo

  • Beste Theo,
   De voorbeelden van je vader uit je systeem krijgen, is een uitdaging. Het is iets dat gaat slijten naarmate je langer de 9 stappen doet. Wat voor jou heel belangrijk wordt, is gaan observeren wanneer je je weer boos voelt worden of gefrustreerd. Zodra je die eerste signalen leert herkennen, kun je er iets mee doen: naar buiten lopen, de trappen op, in de auto even hard schreeuwen. Alles om het maar uit je systeem te krijgen en het niet op je vriendin afreageert, want dat is niet waar je boosheid hoort te zijn. Gelukkig begrijpt je vriendin dat wel. Zou je daarbij ook de MIR-Methode EHBO willen doen? Die doe je meteen als je je boos voelt worden. Kan je hem van je vriendin leren? Het staat op de Be the MIRror-ledenwebsite. Blijf er heel hard aan werken en houd sterk in de gaten dat je het niet op je vriendin afreageert. Het staat overigens ook in de 6 weken begeleidingsmailtjes. Ontvang je die al? Daar kun je je voor aanmelden via de home page, onder het boek. En je kunt nog het artikel lezen: 17. Woede? Leg je hart op je tong
   Ik wens je heel veel geluk samen met je vriendin! Ik vind het fantastisch dat je je er zo bewust van bent en het zo graag wilt aanpakken! Jouw vriendin vast ook!
   Veel geluk samen!
   Groetjes, Mireille

  • Hai Theo,
   Je zit op de goede weg, want je hebt ontdekt dat je hetzelfde doet als je vader, maar jij ziet het tenminste en dat is al zo belangrijk.
   Je mag blij zijn met zo’n lieve en begripvolle vrouw naast je.
   En natuurlijk wil je met haar op een goede manier doorgaan.
   Weet zij dat dit van jouw jeugd komt ?
   Het beste is er samen over te praten en haar bv te vragen stop tegen jou te zeggen wanneer je te ver gaat. En dat jij dan niet meteen woedend wordt en dat zal het moeilijkste voor jou zijn. Dus iets moeten leren los te laten van het verleden.
   Maar doe er niet te lang over om jouw gedrag te veranderen.
   Je mag blij zijn met zo’n lieve en begripvolle partner. Dus laat het niet te ver gaan en dat zij er, ondanks haar geduld, toch genoeg van krijgt en jij je hele leven daarna spijt zult hebben.
   Ik wens je veel sterkte en veel geluk samen met deze vrouw.
   Lotje

  • Blijven oefenen hè om je boosheid te overwinnen. Moet ik ook doen ook veel gezien in mijn jeugd

   Veel succes. MJ

 8. Hai Mireille, ik doe de MIR-Methode al jaren, op advies van Dr. Wieland,ik heb heel veel meegemaakt en nog steeds is het een gevecht, loslaten is en blijft moeilijk. Ik ga het eens proberen, onder mijn navel te aaien. Ik doe het nu in mijn gezicht. Ik merk dat ik de laatste tijd sommige stappen 4 keer wil doen, is dat een reactie die je vaker hoort? Wat zegt dat over mij? Hoor het heel graag van je. Gr. Ans

  • Beste Ans,
   Het kan goed zijn dat je de stappen die je extra wilt aaien, nu aandacht vragen. Zou je eens beter willen bestuderen? Hoe bewuster je er even mee bezig bent, hoe makkelijker je het kunt loslaten. Voorkom wel dat je de MIR-Methode veel te lang maakt, want dan wordt het steeds minder makkelijk om ‘even’ te doen.
   Groetjes! Mireille

 9. Hallo, ik weet niet direct waar mijn vraag te plaatsen
  al even heb ik gele tong,heel veel last van darmen, heel veel naar toilet
  nam net voedingssupplement voor de lever, kuur een maand
  ook mir begeleidster gehad week terug, morgen osteopate

  enige verklaring ?

  • Beste Nellie,
   Dat zijn allemaal opschoningsacties van je lichaam. Heb vertrouwen dat je lichaam bezig is met een grote schoonmaak!
   Groetjes, Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.