Home » Artikelen » 54. Schildklieraandoeningen, wat bezielt je lichaam?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

54. Schildklieraandoeningen, wat bezielt je lichaam? — 196 reacties

 1. Rond mijn 40st werd bij mij een versnelde schildklierwerking vastgesteld. Tot zeker mijn 60ste heb ik daarvoor medicijneng(basolest en carbimazol) gebruikt.
  Mijn destijds nieuwe huisarts die ook chinees geneeskundige was stelde acupunctuur voor om van de medicijnen af te komen. Dit is gelukt! Jaarlijkse controle van mijn bloed levert steeds een positief resultaat.
  Wellicht draagt het feit dat ik met een zekere regelmaat de MIR-Methode gebruik daar ook aan bij.

 2. Lieve mensen. Mijn schildklier is iets te traag. Daarnaast heb ik een goedaardig gezwelletje op mijn schildklier. Na drie jaar tobben kwam ik bij een antroposofische huisarts en heb ik antroposofische druppels gekregen. Die druppels zouden mijn schildklier een boost moeten geven om iets harder te gaan werken. Ik gebruik ze nu een week en moet het nog afwachten of ik veranderingen ga merken. Ik hoop maar dat ik van de jeuk, hoofdpijn, vermoeidheid afkom en dat mijn libido weer aan gaat. De MIR-Methode doen lukt mij niet. Ik denk er niet aan en dan is er zo weer een dag voorbij.

 3. Hallo medewerkers.

  Ik heb misschien de ziekte van Graven maar zeker wist de interniste het niet, van waarde 52 en gebruik van Strumasol na een maand waarde 32 en weer een maand later 7..
  Door het medicijn heb ik nu slecht zicht. Ben erg gevoelig voor medicijnen ook voor mijn hart heb 3 jaar geleden een hart infarct en pacemaker gekregen. Is daar de MIR-Methode ook voor?
  Groeten Akky Keuning

  • Beste Akky
   Hiervoor kan je ook de MIR-Methode inzetten.
   We wensen je veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Team MIR-Methode

 4. Beste Mireille.
  Jouw nieuwsbrieven lees ik al een aantal jaren met veel plezier.
  In het verleden heb ik een tijdje de MIR methode gedaan en het gaf me een heerlijk gevoel van zelfwaardering. Hoewel mijn geheugen niet optimaal is kan ik de tekst nog steeds dromen hetgeen erg handig is op dagen dat ik hem weer eens wil doen.
  In de nieuwsbrief van vandaag lees ik dat jodium goed is voor de schildklier. Dat klopt, jodium is goed voor een gezonde schildklier, maar niet voor mensen met Hashimoto!!! Ik ben er van overtuigd dat de MIR methode onder de stap ‘alle tekorten aanvullen’ geen kwaad kan maar ik vermeld dit toch even zodat mensen met Hashimoto niet in de verleiding komen om extra jodium aan te gaan vullen met voeding of suppletie. Ik weet van mezelf dat die verleiding groot is omdat we nu eenmaal graag zo snel mogelijk van onze klachten af komen.
  Dus: Hashimoto patiënten onder ons die dit lezen: doe gerust de MIR stappen maar beperk de inname van jodiumrijke voeding of suppletie!
  Veel beterschap gewenst voor iedereen!

  • Beste Marita,
   Dankjewel voor hoe je over de MIR-Methode schrijft en dat het je zoveel zelfwaarde geeft! Je aanvulling over Hashimoto is waardevol, dankjewel! Ik heb hem toegevoegd aan het artikel, zodat het meteen duidelijk is voor anderen dat ze geen extra jodium gaan eten. Ik neem ook wel aan dat patiënten met Hashimoto dat zelf hopelijk ook weten? Maar goed, een extra waarschuwing is altijd waardevol. Dankjewel daarvoor!
   Groetjes, Mireille

 5. Beste Mireille

  Bestaat dit artikel ook in het frans…dus de Mir-methode in het frans ..het zou hier wat mensen kunnen helpen . Ik zelf heb er al veel baad bij gehad en nog steeds .
  Groetjes Hilde vanuit Frankrijk

 6. Ik heb bijna half jaar de MIR methode gedaan en merk nergens geen verschil in.ben nu gestopt,en merk ook nu geen verschil.blijkbaar doet het niks bij mij.

  • De MIR-Methode werkt altijd, maar is niet altijd duidelijk waarneembaar. Bij zo’n 20% van de mensen is er geen merkbare reactie op de MIR-Methode.
   a.) Je hebt al hard aan je gezondheid gewerkt, waardoor er geen opvallende veranderingen meer zijn. Voor jou is dan stap 9 het meest belangrijk: het verwezenlijken van je missie.
   b.) De veranderingen zijn vrij subtiel, waardoor je ze niet herkent. Let dan bijvoorbeeld op veranderingen in je humeur, in hoe je op anderen reageert, hoofdpijntjes, veranderingen in slaappatroon, etc.
   c.) Je lichaam is nog bezig met de voorfase. Dat betekent dat je lichaam ongemerkt hard aan de slag is om bijvoorbeeld je immuunsysteem te versterken of je hormoonstelsel op orde te brengen. Let dan vooral op of je vaker moe bent en of je veranderingen merkt in wat je wilt eten.
   d.) Een aantal mensen merkt helemaal niets en zal dan te rade kunnen gaan bij een MIR-Methode begeleider die met spiertesten uitzoekt wat er gaande is.

  • Beste, een jaar of 10 geleden had ik tumoren in mijn schildklier! Deze is toen per direct verwijderd! Ik leef nu op hormonen! Mijn zicht gaat enorm achteruit als ik moe ben & ben ook veel sneller moe!

 7. Mireille, dank je hartelijk voor weer een zeer informatief artikel, met voor mij wederom perfecte timing. Ik realiseerde me daardoor dat zowel mijn kater als ik voldoen aan alle criteria/psychologische traumatisering voor een schildklieraandoening en de symptomen hebben van een te traag werkende. Geweldig dat ik nu weet over het belang van jodium (dat ik als veganist niet/nauwelijks binnen krijg); ik heb meteen vloeibare jodium besteld en sinds gisteren gebruiken we dat. Het lijkt wel alsof ik nu al verschil merk……:-). Dank je wel voor al jouw geweldige werk! Loes B.

 8. Ik doe nu een half jaar de MIR methode en heeft me veel gebracht. Ik heb een traag werkende schildklier en had een scala aan klachten al jarenlang. Ik heb levothyroxine geslikt maar voelde me niet echt opknappen. Veel darmklachten, erg misselijk bij tijd en wijle, brandende plakken op mijn benen en voetzolen vooral ‘snachts, intermitterende pijn in mijn hele rug, veel huilbuien etc etc. Tot ik de boeken van Anthonie Williams las en daar de methode vond om mijn problemen aan te pakken. M.n. het boek Thyroid Healing. Daarnaast het boek Genezen met jodium van Mark Sircus. Ik heb de methode toegepast en ben ook jodium gaan slikken. Ik ga me zo langzamerhand een ander mens voelen. Geen darmklachten meer, niet meer die afschuwelijke misselijkheid, Geen huiltoestanden meer enz. enz. Alle medicatie afgebouwd. Eindelijk voel ik me steeds beter voelen. Ik kan iedereen aanraden om deze boeken te lezen. Ik blijf de MIR methode ook doen. Het vult elkaar prima aan denk ik. Ik laat volgende maand mijn schildklierwaarden bepalen, ben benieuwd maar ik denk prima waarden.
  Sterkte allemaal

  • Fantastische tips!
   Ik heb hetzelfde verhaal, MIR methode nog niet gedaan, echter ben nu enthousiast om het te starten.

   Thanks!
   Ben benieuwd naar uw nieuwe waarden ❤️

  • Beste Elles,
   Daar heb ik me nog niet in verdiept, helaas. Mocht jij het tegen komen, dan hoor ik het graag.
   Groetjes, Mireille

 9. Dag Mireille,
  ik voer de MIR-methode dagelijks uit sinds september 2018, heb al sinds 2003 de ziekte van Hashimoto (auto immuunziekte bij een te traag werkende schildklier). Ik slik hier dagelijks Thirax voor, maar kan inmiddels met 1/3 minder medicatie toe. Er helemaal van af komen lijkt me fantastisch, maar een utopie. So far so good?
  Groet Hesther

 10. Ze zijn hier al eerder genoemd: de boeken van Medical Medium Anthony William. Één daarvan gaat volledig over de schildklier. Er is er ook één over de lever. Aanraders! Super interessant met gedetailleerde beschrijving van hoe het lichaam werkt. Met andere inzichten dan waar momenteel nog veel vanuit gegaan wordt. Onder andere, en mijn gevoel zegt daarover 100% JA, dat auto-immuunziektes niet betekenen dat het lichaam zichzelf aanvalt. Het lichaam valt zichzelf NOOIT aan (het is daarentegen meestal een kwestie van virussen). Ik vind dat een belangrijk gegeven voor iedereen met schildklieraandoeningen ( en alle andere aandoeningen). Je kunt dan (weer) volledig op je eigen lichaam vertrouwen, het is je beste bondgenoot, het zal er alles aan doen om te zorgen dat je veilig bent. Vanuit die gedachte, samen met de kennis over je lichaam en de energetische (MIR bijvoorbeeld) kant is het ook weer veel gemakkelijker om te genezen.

 11. Hoi Mireille.
  In dit hoofdstuk vind je menig stukje over mijn bevindingen van de MIR i v m mijn schildklier. Hopelijk is dit het laatste. Want:
  Hoera! Vanmorgen van internist gehoord dat mijn bloedwaardes inzake de schildklier, stabiel zijn en dat ik niet meer terug hoef te komen.
  Zo’n 2,5 jaar terug, in juli 2016 startte behandeling wegens hypertheroide of wel multi nodulaire struma, of wel hete knobbel.
  Ik kreeg beta-blokkers, levatiroxine (euthyrox) en strumazol. in aug. toonde MRI-scan de knobbel aan en volgde advies voor behandeling met jodiumslok. Daar voelde ik niets voor.

  Op zoek naar alternatief stuitte ik op de MIR-Methode en daar ben ik nog steeds enorm dankbaar voor. Dank zij diverse sessies met MIR-Methode begeleidsters kon ik in overleg met de interniste al binnen enkele maanden de medicatie verminderen. De jodiumslok bleef evenwel in de lucht hangen, maar de interniste gaf me een jaar om te experimenteren. Ver binnen die termijn was ik van alle medicatie af. Ik bleef wel onder controle. Weliswaar waren de bloedwaarden iets te hoog, maar ik kreeg er steeds minder last van.
  De laatste maanden dacht ik dat de klachten weer terugkwamen, toen mijn partner voor hart-en nierfalen in het ziekenhuis belandde en dat enorm veel stress gaf. Nu het hem weer beter gaat nemen mijn klachten ook weer af. Toch ben ik nog eens voor controle naar de interniste gegaan. Maar de waarden zijn zo stabiel dat zij verdere controle niet nodig vindt.
  Genezen mag ik dat van haar niet noemen. Maar ik kan je wel vertellen dat bij mij de vlag uithangt.

  Wat de MIR-methode allemaal voor me doet is bijna niet te vertellen. Naast de MIR-begeleiding en vele seminars, grijp ik ook heel vaak naar de EHBO. Stress, oud verdriet, angsten, onveiligheid, woede, er is zoveel dat de gezondheid dwars kan zitten en de MIR kan zoveel. Ik ben er verschrikkelijk blij mee, maar blijf mijn schildklier koesteren met de liefde van de MIR-Methode.
  Ik wens iedereen de heilzame liefde ervan.
  En voor jou een dikke zoen er bovenop.

  Groetjes

  Conny Scholtes

  • Beste Bianca,
   Dat kan ik niet beloven en we hebben het ook nog niet teruggehoord van iemand die de MIR-Methode doet. Maar je kunt het gerust proberen (wel even overleggen met behandelende specialist) en mogelijk dat het verlichting van klachten kan geven.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

  • Nu dan een reactie van een mir methode gebruiker ( sinds 2013) met Hashimoto. Ik ben recentelijk gestopt met de mir omdat het bij mij niet hielp. Ben nu aan het vasten en veel gehad aan het boek” thyroid healing” van Anthony William. Hij zegt dat het Eppstein Barr virus de oorzaak is van oa de ziekte van Hashimoto. Dit virus bezet eerst de lever waarna het zich in de schildklier vestigt. De antistoffen zijn volgens hem dus gericht op het E.B. virus en niet op het schildklierhormoon weefsel. Ik heb ook nooit gesnapt waarom mijn lichaam zichzelf aan zou vallen.Nu ben ik bezig met een homeopathische ontstorings kuur om het virus er uit te werken. Het vasten moet de rest doen!
   Vriendelijke groet, Simone
   PS,vind het een geweldige methode Mireille en zeker effectief geweest op andere gebieden!

  • Hoi, Heel veel mensen met auto-immuun klachten hebben een Glutenintolerantie. Je kunt het Auto Immuun Eliminatie dieet eens proberen voor de lichamelijke klachten. MIR-Methode voor het mentale deel ;-))

 12. Dag Mireille en mirrors
  Ik heb mijn bloed laten nakijken vanwege allerlei klachten.
  Mijn TSH was 0.98 het wordt aangegeven dat het mag variëren van. 0,27 / 4.2.
  Dus mijn huisarts keurt het goed, zelf vind ik het een beetje op het randje en zag het graag iets hoger.
  De symptomen die je zo allemaal even noemt kan ik me bijna allemaal invinden. Ik MIR vanaf januari 2017.
  Zie graag een reactie tegemoet.
  In afwachting Geertje

  • Beste Geertje,
   Het is op zich fijn dat de arts zich nog geen zorgen maakt. Nu kun je doorgaan met zoeken naar de oorzaken dat je je niet fijn voelt en daaraan werken. De medicijnen bij schildklieraandoeningen zijn niet altijd even fijn… Met de MIR-Methode werk je aan de oorzaken van je klachten. Mocht het je te traag gaan, dan kan je een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan, als je wilt.
   Groetjes, Mireille

 13. Ik zie net deze methode voorbij komen (heb het wel eens eerder geprobeerd) en heb sinds twee jaar te maken met de ziekte van graves. Als ik het goed heb begrepen kan ik het beste eerst beginnen met stap 5,6 en 7 ook omdat ik gevoelig ben. Ik vraag me alleen het volgende af : Ik gebruik nu strumazol om de schildklier te remmen. Als ik nu deze methode ernaast ga doen, dan kan het zo zijn dat de hoeveelheid medicatie minder mag gaan worden, maar hoe weet ik dat ? Want mijn waarden voordat ik ziek werd, zijn niet bekend. Daarnaast krijg ik waarschijnlijk wel klachten op het moment dat ik deze methode doe en strumazol gebruik, omdat de hoeveelheid strumazol dan teveel wordt en dat is dan toch ook niet prettig? Wat ik eigenlijk wil zeggen dat ik op zie tegen schommelingen in mijn lichaam, omdat die er al zo vaak zijn met graves. Ik heb vooral te maken met mijn darmen, draaglast, depressieve gevoelens en angstiger.

  • Beste Renate,
   De enige manier is om met je huisarts samen dit aan te gaan. Vraag of je bloedwaarden kunt laten bepalen, zeg dat je de MIR-Methode wilt gaan doen en of je arts bereid is elke maand een controle te doen. Dan word je beter begeleid dan zonder arts. Je arts bepaalt uiteindelijk of je mag minderen of niet. Als je voorzichtig begint, dan alleen stap 5 en 7, NIET stap 6 erbij doen!
   Groetjes en sterkte!
   Mireille

 14. Ik word sinds bijna 4 jaar geplaagd door een te snel werkende schildklkier, ik neem nu daar medicatie voor, ik ben een fanatieke hardloopster, mijn klachten zijn begonnen bij een relatie met een psychopate, constant stress, maar met de medicatie kan mijn schildklier niet goed op peil worden gehouden, als mijn schildklier te hard werkt kan ik bijna niet meer lopen, door te hoge hartslag, ik heb ook ijzertekort waarvoor ik nu spuiten krijg, wat kan ik hier meer aan doen, mijn lopen is het belangrijkste in mijn leven,

  groetjes,

  Karien

  • Beste Karine,
   Ben je al lid van de ‘Be the MIRror’-website? Daar staat een techniek op om met de MIR-Methode je medicijnen beter op je lichaam te laten afstemmen, waardoor bijwerkingen minder worden. Daarnaast zou je een keer een afspraak bij een MIR-Methode begeleider kunnen maken om te laten natesten wat er nog meer voor mogelijke oorzaken kunnen zijn en die samen wegwerken.
   Veel geluk! Ik hoop dat je weer vrij uit kunt gaan hardlopen!
   Groetjes, Mireille

 15. Beste Mireille,

  Anderhalve week geleden ben ik begonnen met de MIR-methode, enkel stap 5 en 7 omdat ik me zowel fysiek als emotioneel niet fit voel. In het verleden voltooide ik al een cursus mindfulness die me veel inzicht in mezelf heeft gegeven. Maar dat nam de klachten op zich niet weg.
  Na anderhalve week enkel stap 5 en 7 van de MIR-methode te beoefenen, voel ik vooral al verandering op emotioneel vlak. Ik blijf rustiger in situaties waarin dat vroeger niet lukte, ik voel me stabieler.
  Vandaag heb ik te horen gekregen dat ik een overactieve schildklier heb. Na al die jaren van fysiek en emotioneel ongemak krijg je dan eindelijk een diagnose. Aangezien ik binnenkort aan mijn schildklierbehandeling begin en nog maar net met de MIR-Methode begonnen ben, ben ik benieuwd welke invloed deze twee elementen op mekaar gaan hebben. De medicatie zal al een groot effect hebben en dat wordt dan nog eens versterkt door de MIR-Methode. Het lijkt alsof ik enkele bewogen weken tegemoet ga. Kan je mijn bezorgdheid wegnemen?
  Groetjes, Joy

 16. Hoi
  Ben sinds januari afgebouwd met schildkliermedicijn. Na 18 jaar medicijnen te hebben geslikt. Afgebouwd samen met de huisarts. Ik was nu sterk genoeg om het aan te durven.Ook gelijk met afbouwen weer gaan mirren. Na een paar dagen voelden m’n keel al meer ontspannen en kreeg veel meer energie. Echt een paar weken bijna hyper…heerlijk Slik nu 3 weken niks meer voel me prima. 2 weken terug bloed geprikt, en m’n t4 was goed!! Tsh iets te hoog. Dat hyper gevoel is wel weer verdwenen. Ben zo blij!! Kan niet wachten tot het volgende bloedonderzoek.

  • Beste Judith,
   Ik ben blij te lezen dat je het rustig aan hebt afgebouwd in overleg met je arts. En wat een prestatie eigenlijk, he! Houd me op de hoogte van je vervolgonderzoeken!
   Dankjewel dat je het ons laat weten! Is een super-aanmoediging voor anderen!
   Groetjes, Mireille

 17. Beste Mireille,
  Ik MIR nu al zo’n drie jaar en dit heeft me veel goeds gebracht, zowel fysiek als emotioneel. Kan nu veel beter relativeren en afstand nemen van vervelende zaken. En heb al allerlei kleine fysieke ongemakken met MIR’ren verholpen. Een jaar of 8 geleden heb ik met NEI een aantal emotionele blokkades ‘opgeruimd’. Dat luchtte toen enorm op en gaf veel inzicht in de dingen waar ik tot dan steeds weer tegen aan liep. In de regel voel ik me in balans en gelukkig.
  Ongeveer 2 jaar geleden kwam toevallig door een bloedonderzoek aan het licht dat mijn schildklier op het randje van te traag functioneerde. Sindsdien regelmatig een bloedonderzoek gehad met steeds wisselende uitslagen, maar wel steeds op het randje. Deze kwaal komt in mijn familie meer voor.
  Sinds deze uitslag heb ik mijn best gedaan zoveel mogelijk jodium via mijn voeding binnen te krijgen. Maar nu merk ik dat mijn lichaam ondanks het dagelijks 2 keer MIR’ren en veel producten uit de zee te eten duidelijke signalen van een te traag werkende schildklier afgeeft, dunne broze nagels, dunner wordend haar, onverklaarbare spierpijn, vermoeidheid en gewichtstoename. Heb vorige week weer bloed laten prikken, maar de uitslag nog niet binnen. Vrees dat ik toch medicijnen nodig ga hebben. Ik ben 65 jaar.

  • Beste Tiny,
   Mireille heeft gelijk, echt naar de dokter gaan, liefst een huisarts die wat weet meer weet van de schildklier, want dat is een ingewikkeld ding waar je hele hormoonhuishouding mee te maken heeft en daar kan je je enorm beroerd van voelen. Ik heb een te snelle schildklier (met een ingekapselde struma) maar heb jarenlang alle overlast genegeerd voor ik achter de werkelijke oorzaak kwam, in de hoop dat het vanzelf over zou gaan. Tot twee keer bij een internist geweest. De eerste keer hield ik de boot af, want geen zin in de remedie: een radioactieve jodium behandeling. Een paar jaar later kwam een tweede internist (een vrouw) met hetzelfde voorstel. Toen ben ik zoekend op internet gestuit op de MIR-methode. Ik heb daar heel veel aan. Ik ben het gelijk gaan toepassen, naast het reguliere onderzoek van de interniste. Na een paar keer kon ik haar overtuigen van mijn geloof in de zelfhelende kracht van het mirren (gaf haar onder meer een folder van MIR-methode). Toen stemde ze in om de jodiumbehandeling een jaar uit te stellen. Inmiddels kon ik in de loop van afgelopen 7 maanden in nauw overleg met haar de dosering van het hormoon levotheroxyne afbouwen van 100 mg, naar 75, naar 62,5, naar 50 en nu naar 32,50. steeds als mijn lichaam aan de nieuwe dosering is gewend kreeg ik weer die vervelende bijwerking van opgejaagde hormonen. Dat zie ik dan als een signaal dat de dosering weer wat later mag en daar heeft de interniste dus steeds mee ingestemd. Ik moet ook strumazol slikken, maar het effect daarvan laat zich alleen door een scan meten en die wordt niet zo gauw gemaakt. Wel zei de interniste dat we over twee maanden maar een nieuw behandelplan moeten gaan maken. Ik was daar heel blij mee en met de recente verlaging van de dosering voel ik me weer veel beter.

   Ik beschrijf dit expres zo uitgebreid, hopelijk neemt het je angst voor een sprong in het diepe daardoor een beetje weg. Ik maak kleine stapjes vooruit en heb periodes van echte malaise maar door Mirren , drie x MIR op maat met begeleider om oude blokkades op te ruimen, en veel MIR-EHBO, zie ik het als een goede manier om die schildklier weer ,,gerust” te stellen.
   Hopelijk heb je hier iets aan. Heel veel sterkte. Conny

  • Hallo lieve mevrouw,

   Lees nu pas dit verhaal, maar ben benieuwd wat de uitslag was? Ik had je klachten namelijk ook: maar mijn schildklier werkte te hard! Dus misschien had je teveel jodium genomen, waardoor hij zo hard ging werken?

   Hoor het graag van je want ik moet 25-6 zelf naar de internist hiervoor…

   Liefs, Denise

   • hallo Denise,
    Het zal nu een jaar later zijn nadat ik schreef waar jij hierboven op reageert.
    Ik MIR nog steeds en ben nog steeds vrij van medicijnen. Of ik teveel jodium had genomen kan ik niet zeggen. In die zin is het probleem niet aangepakt.
    Zomer 2016 was de diagnose van de interniste multi nodulair struma. Volgens haar en eerdere collega’s, is dat alleen met een zgn. jodiumslok op te lossen. Ik voelde daar, zoals gezegd, niets voor, vanwege bijverschijnselen en omdat ik nergens zekerheid vond dat dit afdoende zou helpen.
    Kort na de diagnose, begin augustus 2016, ontdekte ik de MIR-Methode en heb me daar meteen in verdiept. Al snel kon ik de interniste overtuigen van mijn vertrouwen in de methode. Ze gaf me een jaar uitstel van de jodiumslok, om te experimenteren.
    Ruim binnen dat jaar (eind juni 2017) kon ik beide medicaties (strumazol en levotheroxine) volledig afbouwen. Dit onder controle van de interniste. Of de knobbel weg is weet ik niet. Maar de interniste blijft om de 6 mnd mijn bloedwaarden controleren en die zijn nog steeds heel acceptabel.
    Op dit moment kan ik zonder medicijnen goed functioneren. Als ik af en toe een dagje rustig aan inlas, want ik ben nogal doenerig.
    Ik MIR nog steeds want de methode helpt mij ook mentale knobbeltjes op te ruimen.
    Hopelijk heb je iets aan dit relaas.
    Ik wens je veel sterkte en vertrouwen.
    Liefs, Conny

    • Dag lieve Conny,
     Dankjewel voor je uitgebreide bericht! Je bent fijn op tijd: want ik heb 25-6 een afspraak met de internist, en vrees dat hij ook een ‘jodiumslok’ gaat voorschrijven. En dat zie ik ook niet zitten. Maar ik kan altijd nog beginnen met medicijnen en ze dan afbouwen.. dankjewel voor je verhaal.

     Ik merk ook dat mijn klachten zeer stressgerelateerd zijn. En intussen ook werkgerelateerd: want zij willen geen rekening met me houden-gaan zelfs tegen het advies van de bedrijfsarts in :-(. Heb mij nu ziek gemeld om geen hartkloppingen meer te krijgen.

     Dus ik solliciteer nu ook want heb niet de luxe om mijn baan op te zeggen helaas. Maar misschien per 1 juli: duim maar voor me!
     Liefs, Denise

     • Hoi Denise, dank voor je reactie op mijn schrijven. Wat fijn dat je daaruit zoveel hoop put. Maar vergeet niet dat ik al die tijd de MIR-methode heb geaaid, Daarnaast heb ik 2 x een MIR op maat laten maken en geaaid. Met die MIR’s op maat ontdekte een MIR-begeleider de dieper gelegen problemen voor de hete knobbels. Ik vertel dit maar voor de zekerheid. Waarschijnlijk MIR jij ook intensief, maar ik lees het niet in je verhaal. Ik wil je hoop geven en vertrouwen in je aanpak, maar ik ben geen begeleider, en geen dokter, laat staan een specialist. Zelf geloof ik in het zelfhelend vermogen dat wordt aangestuurd door de MIR-methode
      En ik heb voortdurend goed overleg gehad met de interniste.

      Ik wens je een goede gezondheid toe en verlossing van de stress naast de MIR-methode kan je daarvoor ook baat hebben met Mindfulness.) Ik zal vurig voor je duimen. liefs Conny

  • Ik heb hetzelfde, vroeger een te snelle, geholpen door homeopatisch arts, en weer goed gekomen. Zei dat na de overgang ik er wel weer last van zou kunnen krijgen. En dat klopte, nu te langzaam. Maar de homeopatisch arts zei dat wel weer bij te kunnen stellen en dat klopt. Het is wel raadzaam om ieder jaar ff te testen met bloedwaarde. Ik ben bij een homeopatisch arts/orthomoleculair voedingsspecialist. Het is wel zo dat wanneer je regulier medicatie van de specialist krijgt/huisarts, dat de homeopatie dan niet meer goed werkt . Want dan is er al teveel vernield door die medicatie. Dus zou er goed over na denken.

 18. Hallo Mireille,
  Heb te horen gekregen van natuurgeneeskundige dat mijn vele klachten veroorzaakt worden door een te snel werkende schildklier. Echter herken ik mijzelf eigenlijk meer in een aantal symptomen van een te traag werkende schildklier. Wil niet naar de dokter voor bloedonderzoek want ik wil toch die reguliere middelen niet nemen. Ik ben een HSP en reageer overal altijd zeer heftig op dus doe het liever op de natuurlijke manier. Omdat ik nu eigenlijk niet goed weet wat het is, te snel of te langzaam……kan de schildklier ook gereguleerd worden met de MIR methode? En omdat ik me momenteel zo enorm beroerd voel ben en zo heftig reageer op alles durf ik eigenlijk niet zo goed te beginnen met de MIR methode omdat ik niet weet wat er dan gaat gebeuren snap je? Wordt het eerst erger als je begint of niet? wat zou jou advies zijn voor mij om te beginnen? Heel graag hoor ik dat van je! en alvast bedankt! Groetjes, Elly

  • Beste Elly,
   Je zou er misschien toch beter aan doen om naar de huisarts te gaan voor een bloedonderzoek. De onzekerheid dat je niet weet wat je hebt, speelt ook door je hoofd. En als je de uitslag hebt, bepaal je daarna zelf wat je daarmee wilt doen. De MIR-Methode heeft wel positief effect op de schildklier. Je kunt hierover lezen in het artikel: 54. Schildklieraandoeningen.
   En de meeste mensen hebben weinig reacties op de MIR-Methode, dus heb daar vooraf geen zorgen over, maar vertrouw op het zelfhelende vermogen van je lichaam.
   Groetjes, Mireille

  • Dag Elly,
   Mijn reactie hierboven heb ik bij vergissing aan Tiny geadresseerd, maar het is bedoeld voor jou. Ik slik twee soorten hormoonpillen en de ene (levotheroxine) heeft best wel bijwerkingen. Vooral als je FT4 waarde weer ,op peil’is en je die eigenlijk niet meer nodig hebt. Maar dat kan door bloedmeting geconstateerd worden. Zo gauw ik weer een lagere dosering slik, is de bijwerking wel te verdragen.
   Wat Tiny betreft is het misschien handig om te weten dat ik 74 jaar ben.

   Hopelijk hebben jullie beiden wat aan mijn ervaring.
   Groet, Conny

  • Dag Elly, om wat meer te weten te komen over de werking van je schildklier en over de medicatie ervoor kun je lid worden van de Vereninging voor Gebruikers van Natuurlijk Schildklierhormoon. Daar kun je heel veel duidelijke informatie vinden. Ik zou beslist wel naar de dokter gaan. Doormodderen, zoals ik zelf gedaan heb, omdat ik niet wist wat er mis met me was, kan gevaarlijk zijn. Ik heb jarenlang zware problemen gehad vanwege een tekort aan schildklierhormoon, ik slik nu al 12 jaar Euthyrox, een niet natuurlijk schildklierhormoon, maar zomaar minderen of stoppen raad ik je beslist niet aan. Dat geeft ernstige complicaties. Zoek liever werkelijk deskundige hulp. Er zijn ook boeken over de werking van je schildklier. De VGNS kan je daarin ondersteunen en verder helpen.

  • Hoi Elly. Ik ben ook een HSP-er. Ik heb ervaren dat de MIR Methode ervoor heeft gezorgd dat ik nu VEEL beter energetisch beschermd en afgeschermd ben !!! HALLELUJA.. wat was dat hard nodig !!! Liefs en succes !

 19. Lieve Mireille,
  Rumi een maand geleden bleken na enorme vermoeidheid – en daarvoor een periode van intense stress in mijn werk – mijn bloedwaarden voor mijn schildklier te laag. Bijna op het randje. Ik voelde niets voor medicatie omdat dat niet mijn lichaam helpt om de verstoring zelf aan te pakken.
  Wij doen samen al weer bijna anderhalf jaar de Mir met goed succes, dus dat ben ik blijven doen.
  Ik snoepte wel regelmatig, voelde me echt verslaafd aan suiker.
  Voor de Kerst kreeg ik de twee boeken van Medical Medium en daaruit haalde ik informatie over het Epstein Barr virus, wat schildklierproblemen en mega veel andere \’ik weet niet wat het is, laten we dat medicijn maar proberen\’ ziektes teweeg brengt. Heldere en meer dan up to dat informatie van een man die al als 4 jarige de opdracht kreeg van een stem die zei dat hij tegen zijn oma moest zeggen: oma heeft longkanker – en dat bleek ook zo te zijn.
  Meer informatie is te vinden bij medicalmedium.com. Echt een aanrader, we gebruiken het om van alles in op te zoeken.
  Nu was ik duizelig en zooooo moe, dat kende ik niet van mezelf. Met behulp van zijn informatie leek het mij dat ik adrenal fatigue (bijnieruitputting) door te lange en te intense stress had opgelopen, waardoor mijn hersenen hormonaal uit balans gingen en dus de schildklier ook…
  Dat idee voelde echt op zijn plaats. Hij had een voorstel voor een 28 dagen dieet, ook om heavy metals te detoxen. Ik ben twee weken geleden aan dat dieet begonnen. Het houdt simpelweg in: alleen groenten en fruit voor 28 dagen. Na de eerste week was ik minder moe en mijn hoofd klaarde op. Na de tweede week voelde ik mijn energie omhoog gaan, Wow! Ik kreeg ideeen voor mijn werk waarbij ik dacht: wat maakt eigenlijk dat ik daar niet eerder aan heb gedacht???! Zo leuk en inspirerend. Krijg allemaal mensen om de tafel binnenkort en alles loopt vanzelf. Bijzonder!
  En gedurende die tijd de kristalchakras ook opgebouwd met de MIR-Methode. Ook met EFT (tapping) begonnen sinds een paar dagen. Bijzonder.
  Maar goed, om kort te gaan: detoxen van heavy metals, stress, en gezonder eten heeft in combinatie met de MIR-Methode een flinke ommekeer gegeven. Zo fijn om dat te kunnen melden hier.
  Hartelijk dank Mireille voor al je waardevolle informatie en de liefdevolle, natuurlijke en humorvolle manier waarop je het brengt – heel toegankelijk voor ons allen. Een dikke knuf voor jou!

  • Beste Suchita,
   Wat werk je hard om jezelf weer gezond te krijgen! Bewondering voor! En erg blij voor je dat het z’n vruchten afwerpt. Dat je maar weer heerlijke energie mag hebben om te doen wat je graag wilt doen!
   Groetjes, Mireille

 20. de huisarts schreef thyrax voor want mijn vermoeidheid kwam door de schildklier zei hij. hij deed geen bloedonderzoek. ik nam ze 3 jaar trouw in en merkte dat mijn libido die op en top was, langzaam verdween. ondertussen ging ik verhuizen las revieuws toevallig dat iemand ook zijn libido daardoor kwijt was. sprak met nieuwe arts die liet wel bloedonderzoek doen. er was niets met mijn schildklier aan de hand. cialis viagra of wat dan ook, de penis wordt niet meer stijf. niemand van de artsen weten echt wat ze moeten doen. injecties begin ik niet aan. typisch is ook dat bij een kleine verstijving gedurende 30 seconden er toch geen gevoel optreed bij de eikel. wat kan nu de gevolgen van thyrax opheffen. wat kan het gevoel tussen eikel en beweegbare huid weer terugbrengen. Hoor het graag. Albert.

  • Beste Albert,
   Best schokkend te lezen dat een arts je medicijnen voorschrijft zonder bloedonderzoek te doen naar je schildklier. Wat goed dat je zelf de link hebt gelegd met je verminderd libido. Zou je eens op de Be the MIRror-website willen kijken naar de video over het behandelen van de bijwerkingen van medicijnen? Dan kun je met terugwerkende kracht een deel van de werking van het medicijn weer uit je systeem halen. Dit kan je overigens pas doen als je de MIR-Methode minimaal 4 weken hebt gedaan. Hoop dat dat zo is!
   Sterkte! Enne… we hebben al eerder een melding gehad van een man dat bij hem de erectiestoornis na een jaar weer weg was. Dus blijf nog even hoopvol!
   Groetjes, Mireille

 21. Hoi Conny, natuurlijk vind ik het niet erg dat je het vraagt.

  Ik voel me nu wel beter, zeker wat dat zweten aangaat.

  Mijn voedselintoleranties had ik 8 jaar eerder dan de schildklierklachten. Ik kreeg zomaar uit het niets ineens een anafylactische shock, nadat ik in een zwembad bij de EHBO twee apc-tjes (acetylsalicylzuur, paracetamol en cafeïne had gekregen, vanwege erge hoofdpijn. Korte tijd later nog eens van een antireumatisch middel. Daarna kreeg ik heel zware astma. In mijn woonplaats hadden de artsen iets van: het zal wel een allergie zijn, maar we weten niet waarvoor. Pas na twee jaar kwam ik bij een allergoloog, die nog zonder uitslagen van de onderzoeken, alleen aan de hand van een vragenlijst, de diagnose gaf: intolerantie voor kleurstoffen, conserveringsmiddelen en salicylzuur. Met een dieet en wat ondersteunende medicijnen was ik toen binnen 4 dagen van die zware astma af. Helaas geloven artsen en specialisten dat nu bijna niet meer.

  Wat mij wel opviel, was dat de jaarlijkse bloedtesten voor de schildklier wel goede waardes aangaven, maar dat daaruit nooit geconcludeerd is dat ik de medicijnen misschien niet meer nodig zou hebben. Men ging er vanuit dat dit door de medicijnen kwam. Ik heb bij mijn huisarts maar niet gezegd dat ik denk dat het door het MIRREN gekomen is, hij (mijn vaste huisarts) staat niet zo open voor alternatieve behandelingen.

  Ik krijg van verkeerd eten meestal astma, maar de laatste tijd ook van heftige, lang aanhoudende hoofdpijn. Wel heb ik soms ook last van een verdoofd gevoel, vooral in mijn rechter voet. En ik heb heel snel koude handen en voeten (syndroom van Raynaud). De laatste tijd ook wel dat ik mijn hart voel kloppen in mijn oren en mijn hoofd, vooral als ik ’s nachts even uit bed ben geweest.

  Ik ben kortgeleden bij een orthomoleculaire praktijk geweest, waar mij werd aangeraden eens glutenvrij eten te proberen. Ik moet zeggen dat ik me daar beter bij voel. Veel minder branderige ogen en veel minder moe. Hij zei dat je het bij jezelf merkt, als je na het eten van tarweproducten een dip krijgt. Bij mij was dat duidelijk zo. Maar om het te laten testen moet ik nu eerst weer 6 weken gluten eten, anders werkt de test niet. (En als het medisch wordt vastgesteld, kun je een flinke belastingaftrek krijgen.)

  Ik lees wel vaker dat schildklier en voedselintoleranties met elkaar te maken kunnen hebben, bijv. door de verstoring van de hormoonbalans, maar hoe dat precies werkt weet ik niet.

  Je zou je misschien eens kunnen aansluiten bij een facebookgroepje voor salicylzuur- en oxalatenintoleranties. Misschien herken je daar iets in. Dit is de link:

  https://www.facebook.com/groups/Salicylatenhuis/

  Groetjes en sterkte,
  Ria

  • Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Wat vervelend voor je, al deze ontwikkelingen. Wil je me vertellen welke symptomen je nog hebt sinds je met schildkliermedicatie mocht stoppen? En hoe lang dat geleden was. Dank voor je tip. Veel sterkte gewenst.
   Groetjes, Conny

   • Beste Conny,
    Van mijn schildklierklachten heb ik geen last meer. Mijn bloedwaardes waren ook al goed, voordat ik de medicijnen afbouwde. Vanwege de bijwerkingen heb ik de medicijnen eerst 1 maand gehalveerd, daarna 1 maand op een kwart en ik slik nu twee maanden niets meer.
    Ik heb wel een beetje keelpijn en licht ontstoken luchtwegen, maar dat kan ook komen omdat ik ook met een deel van mijn astmamedicijnen gestopt ben. Van de inhalator kreeg ik hartritmestoornissen. En ik slik ook nog maar 1 van de 2 tabletten die ik er eerder voor had. Ik krijg van medicijnen bijna altijd last van de bijwerkingen.
    Groetjes, Ria

    • Dank dat je dit met me wilt delen. Hopelijk wil mijn te snelle schildklier ook zo reageren. Het is fijn dat er medicijnen zijn, maar ik denk dat het in feite toch chemische vervangers zijn van stoffen die je lichaam op dat moment van nature mist.
     De laatste tijd pas ik op klachten vaak de MIR-EHBO toe. Het verbaast me telkens weer hoe vaak klachten dan verdwijnen. Bijvoorbeeld: de laatste tien jaar had ik altijd al in december een zware kou of griep. Nu pak ik elk verkoudheidje meteen aan met MIR-EHBO en heb nog steeds geen griep. Niet dat ik weer de jonge godin voel van weleer, maar ik denk dat dat het MIRren, door mij vooral op de schildklier gericht, mijn hele gestel goed doet.
     Heel veel goeds gewenst,
     Conny

 22. Begin 2016 heb ik een week of acht de MIR-Methode gedaan. Ik had sinds 1993 een te traag werkende schildklier (Hashimoto), waarvoor ik verschillende medicijnen heb gehad, de laatste jaren Eltroxin. In de zomer van 2016 kreeg ik steeds meer last van de bijwerkingen, vooral veel zweten en bevangen raken door de hitte. Een vervangende huisarts stelde me voor de medicijnen af te bouwen. De afgelopen anderhalve maand gebruikte ik geen medicijnen meer. Vandaag kreeg ik de uitslag van de laatste bloedtest. Tot mijn verbazing zijn de waardes alleen maar beter geworden.
  Vandaag ben ik maar weer begonnen met MIRREN, in de hoop ook van mijn voedselintoleranties af te komen. Dank je wel, Mireille.

  • Beste Ria,
   Fantastisch nieuws voor je Ria! Ik ben heel blij voor je! Wat bijzonder!
   Ga zo door!
   Groetjes, Mireille

   • Op 13 april 2017 heb ik weer bloed laten prikken voor mijn te traag werkende schildklier. Half november 2016 ben ik de medicijnen gaan afbouwen en sinds januari 2017 gebruik ik geen medicijnen meer (Eltroxin). Zie mijn eerdere berichten van begin januari 2017.
    En hoera, mijn bloedwaardes zijn nog steeds goed!

    Inmiddels ben ik onder behandeling bij de MIR-methodebegeleidster Clémence van Asten in Tilburg.
    Ik hoop dat ik zo langzaamaan ook van mijn voedselintoleranties af kan komen. Ook met de medicijnen daarvoor ben ik eind januari 2017 gestopt (4 verschillende). Ik heb dat al eens geprobeerd voordat ik met mirren begon, maar toen kreeg ik het zo benauwd, dat ik er weer mee moest beginnen. Nu nies ik wel vaker en heb na verkeerd eten weer bijna 3 weken flink astma gehad, maar zo benauwd als eerder krijg ik het nu niet meer. Ook een gevolg van het mirren?

    Heb je misschien nog een advies voor me, Mireille, om sneller van die intoleranties af te komen? Men weet nog steeds de oorzaak niet van intoleranties. Wel dat ze niet te maken hebben met het immuunsysteem, zoals allergieën. Ze beperken mij nogal in mijn dagelijks leven.

    • Beste Ria,
     Wat een fantastisch goed nieuws! Ben zó blij voor je! Wat betreft de benauwdheid: bekijk eens de video van de meridianencursus, deel 2 over het Gouverneursvat. En voor de voedselintoleranties: kijk eens naar het webinar over allergieën. Ik verwacht dat je daar een grote sleutel gaat zien m.b.t. de intoleranties. Ze staan beide op de ‘Be the MIRror’-website.
     Veel geluk en succes bij Clémence!
     Groetjes, Mireille

  • Dag Ria, Wat fijn voor je dat je van de medicijnen af bent. Gefeliciteerd. Voel je je nu ook beter?
   Bij mij versterkt jouw ervaring de hoop dat ik met MIRren van een te snelle schildklier (multi nodulair struma) afkom.
   Ik ben dik 4 maanden bezig (met begeleiding) en het T4 hormoon begint van veel te hoog naar normalere waarde te dalen.
   Hoe de hete knobbel intussen reageert is nog onbekend, maar de internist stemde ermee in om nog een jaartje met mirren door te gaan voor zij beslist om medisch in te grijpen. (zelf ga ik er natuurlijk voor dat alle waardes dan zo sterk verbeterd zijn dat het niet meer hoeft!)
   In jouw verhaal valt me op dat jij ondanks betere waardes kennelijk toch nog last van voedselintoleraties hebt. Zelf reageer ik al lang jaren vaak heel naar op eten. Bijvoorbeeld hevige hartkloppingen na het ontbijt of een etentje, of een ijsje, of zomaar midden in de nacht. Een gevoel van verlamming, hartkloppingen, dooie handen, soms oorpijn. Herken jij dat?

   Hebben die van jou met je schildklier te maken en hoe manifesteren ze zich? Zou je me er iet meer over willen vertellen? En hoe denk jij dat met mirren te verbeteren? Hoop dat je het niet erg vind dat ik het vraag.
   Hartelijke groet, Conny

  • Beste Mireille,
   Allereerst een goed jaar gewenst. Gisteren heb ik een reactie geschreven op het verhaal van Ria en stelde haar daarover een vraag. Waarom is dat uit de reacties verdwenen? Ik doe de MIR-methode nu dik 4 maanden met grote inzet. En het stelt me teleur dat dit zonder meer gebeurt. Temeer daar het al de tweede keer is. Het knaagt aan mijn vertrouwen. Mag ik weten waarom het gebeurt?
   Met vriendelijke groet, Conny
   Conny

   • Sorry. Ik denk dat ik dit jaar maar eens ga werken aan het kweken van iets meer geduld? Ik zie nu pas wat er gebeurt. Wil je het vorige bericht alsjeblieft als niet geschreven beschouwen. Dank je.
    hartelijke groet

   • Beste Conny,
    Je reactie is niet verwijderd. Het lijkt zo. Het duurt soms een dag voordat ik reacties gelezen heb. Pas als ik ze gelezen heb, worden ze toegelaten. Soms vergeten mensen ook bij welk artikel ze een reactie hebben geplaatst. Je zult zien dat beide reacties van jou geplaatst zijn.
    Groetjes, Mireille

 23. Mireille ik doe stap 5 en 7 ik slik al jaren medicatie maar nu moeten stoppen omdat ik al 5 weken last heb van me darmen ,heb nog een tip voor me gr marianne

  • Beste Marianne,
   Heb je moeten stoppen door de medicijnen of door stap 5 en 7? Ga sowieso naar alle 9 stappen als je twee weken stap 5 en 7 hebt gedaan. En als het je te lang duurt, maak dan een keer een afspraak met een MIR-Methode begeleider. Dat kan ook telefonisch of via Skype.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 24. Hi,

  Ik ben een jonge vrouw van 25 jaar en gebruik sinds mijn 16e Thyrax (nu Euthyrox). Een afwijking aan de schildklier is iets wat bij ons in de familie veel voor komt. Daarom heb ik nooit bedacht dat mijn traagwerkende schildklier veroorzaakt kon worden door een emotionele blokkade. Al een hele tijd geleden heb ik gelezen over de MIR-methode en ik heb het toen volgehouden dit 4 weken elke dag 2x te doen. Voor mij heeft het jammer genoeg tot op heden niet veel gebracht. Nu, 3 jaar later vallen mijn haren uit.. zo erg dat ik inmiddels bijna kaal ben en een haarstuk draag (geloof me, dat wil je niet op je 25e). Ik ben weer gaan zoeken naar een onderliggende oorzaak (huisarts, dermatoloog, internist, osteopaat). De osteopaat gaf me meer informatie over het feit dat er vaak een emotionele blokkade ten grondslag ligt aan een schildklier afwijking en dat haaruitval daarvan een gevolg kan zijn. Ik dacht meteen; waarom heeft de dokter me dit niet 10 jaar eerder kunnen vertellen. Maar goed, daar heb ik nu niks meer aan.

  Ik ben verder gaan zoeken naar welke emotionele blokkade er ten grondslag kan liggen aan deze schildklier afwijking. is dit de ontstaan door scheiding van mijn ouders, een blokkade overgenomen van mijn moeder, van mijn vader.. voor mij was het onduidelijk. Toen ben ik bij een NEI therapeut terecht gekomen. Die eigenlijk gebruik maakt van dezelfde principes die gebruikt worden bij de MIR-methode. Maar tijdens deze therapie heb ik antwoorden gekregen op de vraag waar de blokkade zit, wat deze blokkade is en de bevestiging dat deze emotionele blokkade daadwerkelijk invloed heeft gehad om mijn schildklier en nu dus ook mijn haaruitval. Ik ben vanaf mijn geboorte met een valse start begonnen door 3 emotionele blokkades die ik over heb genomen van mijn vader. Mijn onderbewustzijn heeft jaren lang geworsteld met deze blokkade terwijl ik er haast geen weet van had, tot dat ik fysieke klachten kreeg. Jarenlang heb ik gevochten tegen mezelf en mezelf onbegrepen gevoeld en nu komt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Ik ga deze emotionele blokkades proberen weg te halen door middel van deze NEI therapie, maar ook door middel van de MIR methode. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik geloof dat ik nu eindelijk het goede pad heb gevonden naar mijzelf.. de persoon die ik altijd heb willen zijn, maar niet kon zijn. Ik hoop hierdoor ook van mijn fysieke klachten af te komen en weer met een volle bos (eigen) haar de straat op te kunnen gaan :).

  Mocht er iemand nog tips hebben hoe ik dit proces sneller kan laten verlopen, dan sta ik hier heel erg open voor :).

  • Hallo,
   Emotionele blokkades zijn heel snel op te heffen door Quantum touch allergy. Ik heb nog niet zolang geleden de workshop gedaan en wil je graag helpen. Maar je kan ook een therapeut zoeken op Qtouch.nl.
   Groet, Bertin

  • Hoi Merel, ik denk dat veel methodes/therapieën (maar niet de Mir-methode) werken aan symptoom bestrijding. Misschien vind je het interessant om eens te kijken naar de 5Biologische Natuurwetten (info via Heartconnection Nederland van Marjolein vd Meulen). Achterliggende oorzaak die NEI therapeut aanwijst kan heel goed kloppen. Marjolein kan je helpen de echte oorzaak op te sporen en aan te werken.
   Heel veel succes
   Warme groet van Marlies

 25. Dag Mireille
  Vandaag heb ik vernomen dat ik aan hyperthyreoïdie lijdt. Het was een verhelderend en emotioneel moment, aangezien ik al zo lang met verschillende symptomen worstel (moe en uitgeput, stemmingswisseling,…)en nu weet waarvan het komt.
  Ik besloot ook jouw artikel erover te lezen en de tranen sprongen me in de ogen, omdat ik vaak tegen mezelf zeg dat ik hier liever niet was geweest, op deze aarde. Ik vind hier mijn weg niet en ben zo vaak bedroefd.
  Mijn lichaam heeft mijn gedachten gehoord…Ik vraag me af: wat was er eerst: het schildklierprobleem waardoor ik me voortsleep of ‘het hier niet willen zijn’.
  Ik heb in het verleden de MIR-Methode gebruikt, ik begin vanaf vandaag terug ermee. Nochtans hunker ik naar het gevoel gelukkig te zijn hier op aarde.

  • Beste Beatrijs,
   En velen hunkeren naar datzelfde gevoel: hier gelukkig kunnen zijn. Het vergt veel van (gevoelige) mensen om dat te kunnen. Gelukkig zijn van de kleine dingen, het moois in de natuur. Dat is een gevoel dat er alleen is als je je van binnen gelukkig kunt voelen. Ik wens je toe dat je dat gevoel krijgt en in ieder geval: welkom op aarde! 😉
   Groetjes, Mireille

  • Dag Beatrijs
   Hoe gaat het met jou? Ben je beter geworden? Ik leef met je mee. Doe je best om boven op te komen. Geniet van de natuur en van alle kleine dingen die je mooi vindt. Ik heb mijn schildklier niet meer. Ik neem medicatie maar staat altijd hoog en laag. Ik ben ook uitgeput! Futloo

 26. Beste Mireille,
  Ben nu 14 dagen de mirmethode aan het toepassen dus kan ik er nog niet al te veel over schrijven, wel dat het prachtige serene momenten geeft.
  Ik heb geen “eigen” schildklierfunctie en mede daardoor alles wat je maar kunt bedenken. Mocht je nog wijze raad voor mij hebben dan hoor ik dat graag.
  groetjes Trees

  • Beste Trees,
   Voorlopig is het goed om de MIR-Methode te blijven doen en na de vier weken eens kijken of je een keer naar een MIR-Methode begeleider wilt gaan.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 27. Ik ga mij hier maar eens in verdiepen. Ja ik ben een dromer, verlies me in boeken etc.
  Sinds 3 jr trage schildklier. Lage hb. B12 en vit d. Ook een laag libido, wat man niet begrijpt. Menige ruzie hier over.net overgestapt naar euthyrox. Maar voel me niet echt beter. Ik ga mij er maar in verdiepen.

  • Beste Sylpha,
   Dankjewel dat je er naar wilt kijken! Het vergt best veel moed om te kijken naar eigen karaktereigenschappen en om te zien of je er zelf iets in kunt veranderen…!
   Succes!
   Groetjes, Mireille

 28. Hallo Mireille,
  Mijn dochter werd op heel jonge leeftijd, ik meen me te herinneren drie jaar, al gediagnosticeerd met een minimaal werkende schildklier. Ze heeft jarenlang Thyrax geslikt. Volgens de arts is ze ermee geboren. Heeft ze de aandoening dan meegekregen uit een vorig leven om nu te kunnen transformeren?
  Hartelijke groet,
  Elsemieke

  • Beste Elsemieke,
   Ik weet niet precies hoe dat soort dingen werken. Ik heb er wel allerlei theorieën over. Als je het zou willen uitzoeken, zou je het beste naar een MIR-Methode begeleider kunnen gaan om het uit te testen.
   Sterkte voor jullie!
   Groetjes, Mireille

 29. Ik ben gisteren naar de jaarvergadering van de VGNS (Vereniging voor natuurlijk schildklierhormoon) geweest. Voor alle mensen met schildklierproblemen een sterke aanrader om eens naar die site te gaan. Ik slik al ongeveer 15 jaar Euthyrox, net zoiets als Thirax. Ik heb heel veel informatie opgestoken, en er heel veel geleerd. Ook prachtige mensen ontmoet. Veel geleerd over de onbekende bijwerkingen van bij mij een te trage schildklierwerking.

 30. Ik vind de MIR-Methode fantastisch en heb nergens last van…(preventie)
  ik heb 10 à 12 jaar geleden een nucleaire slok gehad en moet nu thyrax slikken. Echter vorig jaar was die thyrax in een andere verpakking (blisterverpakking) overgegaan en dat gaf bij mij veel klachten. Na veel bloedonderzoek heb ik voorgesteld om euthyrox te gaan gebruiken, Het is iig een mindere dosis. Ik vraag me nu af of ik de euthyrox kan afbouwen, gewoon zelf doen! Mijn huisarts is er niet voor maar ik wil dit gewoon gaan proberen. Is dit verstandig? Gewoon een keer proberen?
  Dankjewel vast voor het lezen en eventueel beantwoorden!
  Groetjes, Grada

  • Beste Grada,
   Ik kan je helaas niet adviseren over het afbouwen van medicijnen. Het liefste heb ik dat je het in overleg met je arts doet. En doe het altijd heeeeel rustig aan, zodat je lichaam zich erop kan aanpassen. Succes met beslissen!
   Groetjes, Mireille

 31. Dag Mireille,
  Ik ben nu ongeveer 10 weken met de MIR bezig.IK vind her fantastisch. Ik voel me vooral geestelijk veel beter Vrolijk, Blij etc. Maar Ik heb een schildklier aandoening en ik krijg last ven zwalkende benen en draaingen in mijn hoofd.Mijn nagels zijn stilletjes bros geworden. Ik verdenk de schildklier ervan. Misschien is hij ook aan het verbeteren? Nu heb ik deze week bloed laten prikken oa. voor de schildklier en as. donderdag heb ik een telefonische afspraak met de interniste. Hoe kan ik haar uitleggen dat de MIR methode misschien van invloed hierop kan zijn. Zou jij dat aan mij uit kunnen leggen?? Bij voorbaat dank je wel.
  Marijke

  • Beste Marijke,
   Ja, goed dat je je schildklier opnieuw hebt laten onderzoeken. Het kan zijn dat het verbetert en dan werken medicijnen eigenlijk te sterk. Dat zou de zwalkende benen kunnen veroorzaken. Maar wacht eerst de uitslag af. Als je interniste er voor open staat, zou je de MIR-Methode kunnen noemen. Het is niet altijd makkelijk uit te leggen, maar je zou haar de naam van de website kunnen geven. Dan kan ze zelf kijken wat het is.
   Ik hoop met jou op goed nieuws!
   Groetjes en sterkte ondertussen,
   Mireille

 32. Ik ben zonder geheel schildklier geboren. Hiervoor slik ik dus zoals de rest ook gewoon medicijnen om het tekort aan hormonen toch binnen te krijgen. Kunnen die medicijnen botsen met de MIR-methode dat het me bijvoorbeeld meer energie zou kosten?

  • Beste Suze,
   Nee, de MIR-Methode werkt zo dat het altijd in harmonie is met wat het beste voor jou is. Als je medicijnen nodig hebt, zal de MIR-Methode eerder helpen om die medicijnen beter te laten werken. Als je moe bent door het doen van de MIR-Methode, dan kan dat wel. Dat is heel normaal, omdat je lichaam hard aan het werk is.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 33. mijn schildklier is volledig weggenomen januari vorig jaar; mijn hele hormonenhuishouding zit ook mede nu door de menopauze in de war.
  alle hulp is welkom om terug een beetje orde te krijgen ..
  ik slik nu dagelijks ‘s morgens medicatie voor de schildklier. mijn TSH waarde geraakt niet op normaal peil..
  hoe pak ik dit best aan ?

  • Beste Hilde,
   Je kunt gewoonweg de 9 stappen doen en dat lange tijd volhouden. Je lichaam zal dan de balans langzaam maar zeker weer terug brengen naar een aanvaardbare manier van leven voor jou. Duurt het te lang naar je zin, ga dan gerust een keer naar een MIR-Methode begeleider.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Goedemorgen, ik ben allang schildklierpatient, hypothereoide. Ik gebruik thyrax en dierlijk schildklier hormoon. Omdat ik me bij alleen thyrax niet veel beter voelde. Mijn huisarts luisterde niet naar mijn klachten, hij keek alleen maar naar de bloeduitslag.Die was goed, maar ik voelde me niet goed.
   Dus ben ik nu al jaren bij een anders denkende arts in A’dam. R.v.d. Vlies.
   Helaas is hij aan het afbouwen, vraag morgen naar een goede vervanger.
   Er zit volgens mij ook een goede in Haarlem. J.Beunk.
   Ga ik even navragen. Ik neem ook al heel lang supplementen ter ondersteuning omdat we tegenwoordig van het een en ander veel te kort komen. En nu met de MIR voel ik me sterker worden op allerlei fronten. Ik ga gewoon door. Heel bijzonder. Ik heb kaartjes besteld en als ik denk, hmm, deze persoon kan ook wel wat MIR gebuiken, geef ik een kaartje.Oja, de reguliere artsen werken met andere TSH waarden dan anders denkende artsen.Die willen graag onder de 2.Kijk verder dan je neus lang is, ga op zoek. Ga googelen. Heel veel succes. Gr Margreet

   • Margreet, hoe herkenbaar uw verhaal, ook ik zoek buiten mijn arts om en ben daar nog mee in een beginstadium. Kunt u tips geven, met vriendelijk groet Charlotte

   • heeft u inmiddels al iemand gevonden? Ook mijn vader liep bij Dhr v.d. Vlies nu ik ouder word krijg ik meer klachten die mogelijk hier mee te maken hebben. Ik zou graag met iemand praten met een zelfde gedachte grond.

 34. beste Mireille het is moeilijk te constateren of de methode al werkt bij mijn schildklieraandoening ook gebruik ik hier medicijnen voor maar daar krijg veel klachten van bijv maag/darm en zichtklachten ik ga binnenkort naar arts die er een andere methode opnahoudt meer natuurlijker het is dus afwachten maar ik ga stug door met de MIR-Methode gr HENK

 35. Hartstikke bedankt voor je reactie. Ik hou het zeker in de gaten (en mijn huisarts ook).
  Dankjewel voor je prachtige methode!

 36. Dag Mireille,

  Erg late reactie maar ik kwam via een recente nieuwsbrief op dit artikel en ik had een vraag naar aanleiding van de reacties over neuropathische pijnen.

  Kan dit ook voorkomen als bijwerking van de Mir-methode? Sinds ongeveer de tweede week van de 9-stappen methode (heb eerst alleen 5 en 7 gedaan) heb ik last van ‘rare pijnen’. Eerst in mijn handen, daarna ook voeten.
  De pijn verandert van een drukkend gevoel in de muis van mijn duim of handpalm tot een soort van kriebelend, licht brandend gevoel aan de bovenkant van mijn handen en voeten (ook onderkant daar).

  Ik ben naar een begekeider in de buurt geweest maar destijds had ik alleen last van een drukkend gevoel bij mijn handen en dacht ze aan RSI.
  Wel heeft ze de 9 stappen uitgebreid met herhaling van twee extra stappen.
  Toch vraag ik me af of dit normaal is.
  Bij voorbaat dank.

  • Beste Mel,
   Wanneer klachten verergeren is het vaak van belang dat je verder gaat kijken. De MIR-Methode is nooit de oorzaak van klachten, maar kan wel chronische ontstekingen aanwijzen door daar meer aandacht op te vestigen. Laat je altijd controleren door artsen om te zien of er iets anders aan de hand is. Verder is het vooral een kwestie van langere tijd doorgaan en ondertussen goed observeren hoe je klachten verlopen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 37. Beste Mireille,

  Ik heb al 15 jaar last van schildklierproblemen. Ik heb 9 en half jaar thyrax geslikt zonder dat mijn klachten verminderde. Vervolgens ging ik een tweede medicijn, cytomel (T3) erbij gebruiken. Ik ben op 2 januari jl. gestart met de MIR en merk nu al resultaat. Allereerst voel ik mezelf over het algemeen rustiger. Heb natuurlijk af en toe nog wel mijn kleine stress momentjes, maar gaat steeds beter. Daarnaast begint mijn gezicht te gloeien. Dit gevoel herkende ik voorheen alleen maar wanneer ik mijn medicatie ophoogde. Blosjes heb ik verder in mijn leven nooit gekend. Ook voel ik de energie veel meer door mijn lichaam stromen. Tevens merk ik dat ik vrolijker word en beter in mijn kracht kan blijven. Voorheen voelde ik mezelf sneller wiebelig door schommelingen in mijn hormoontoestand.

  Voorheen maakte ik mezelf nog wel eens zorgen over de dosis medicatie met daarbij nog aanvullende alternatieve middelen die ik dagelijks moet gebruiken Zo was ik laatst de cytomel vergeten toen ik een assessment moest doen. Pas toen besefte ik me wat voor een impact de schildklier heeft op het geheugen en de concentratie en realiseerde ik, dat ik deze kwaal niet had geaccepteerd.

  Nu heb ik weer goede moed dat ik ooit met mijn medicijnen kan minderen.

  Anja

 38. kan er een verband zijn met oogproblemen en schildklier, verticale en horizontale lijnen zijn erg vervormd en er zijn vlekken voor ogen en met het links oog kan ik niet meer lezen. Ik doe de Mir-methode
  reeds meer dan een jaar maar heb geen verbetering met mijn ogen.

  • Beste Lucia,
   Dat weet ik niet. Ik zou je het liefst willen vragen of je een keer naar een MIR-Methode begeleider wilt gaan om het te laten uitzoeken, want het is wel gek dat er nog geen enkele verbetering is met je ogen. Ik vermoed dat er een blokkade onder zit die niet weg wil.
   Veel sterkte!
   Mireille

   • Beste Lucia,
    Ik weet niet of je al bij een arts bent geweest, maar dat zou ik je zeker aanraden. Ik had vergelijkbare klachten en er blijkt nu iets met mijn hypofyse aan de hand te zijn.

    Ellie

    • Beste Ellie,
     Dankjewel voor deze aanvulling. Altijd goed om het te laten controleren en medisch te laten onderzoeken!
     Groetjes, Mireille

    • Dag Ellie, bedankt voor uw reactie, ik ben reeds vijf jaar in behandeling bij een netvliesspecialist maar tot hiertoe bestaat er geen behandeling voor mijn oogprobleem maar ik blijf wel op controle gaan en zoek nog steeds verder, ik zal ook eens informeren bij de arts voor uw tip.
     Lucia

  • Beste Lucia,

   er kan zeker verband zijn met oogproblemen en schildklier; de ziekte van Graves (bij een snelle schildklier) kan ook bij je ogen optreden. Ik zou hiervoor toch willen aanraden ook met de dokter (internist)contact opnemen , deze kan je ogen nakijken en indien nodig doorverwijzen naar oogarts. Een onbehandelde oogziekte kan veel problemen opleveren.
   Ondertussen doorgaan met de MIR-methode zou ik zeker doen, wellicht ook icm aanpassen van voeding. Zoek ook maar eens op Amber Albarda wat voeding voor je schildklier, uberhaupt je lichaam, kan doen.

   Succes!

  • Hoi Lucia,

   Schildklier en oogproblemen gaan in geval van de ziekte van Graves vaak samen. Ik heb dit al twintig jaar. Ga in ieder geval langs je huisarts.
   Over de MIR methode weet ik niet veel, maar als ik schildklier en ogen lees gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen. Toen ik last kreeg van mijn ogen was het al ernstig met mijn schildklier gesteld, met behandeling was het acute probleem snel onder de duim. De MIR methode lijkt mij wel de moeite waard om te volgen, maar zoek een arts op voor je ogen.
   Veel sterkte, Annemarie.

 39. Hoi Mireille,

  Hoe bijzonder kunnen gedachten zijn!
  Maandag j.l stuur ik per post een kaartje naar mijn zus met een aantal prachtige vlinders erop. Deze om haar een liefdevolle groet,en sterkte te wensen voor herstel na een operatie aan haar schildkier kort geleden. Nu open ik daarnet je nieuwsbrief, en bekijk ook je onderwerp over de schildklierwerking. En…. tot mijn verbazing lees ik; de schildkier heeft de vorm van een vlinder. Wat mooi toch dat juist op deze kaart mijn oog viel. Hopelijk komt het weer goed met haar, en mag zij zich over een tijdje weer ontpoppen tot een mooie vlinder.
  Dit wil ik graag even delen met jou en alle lezers.

  Dank je Mireille.

  Groet, Maaike

  • Beste Maaike,
   Wat een bijzondere toevalligheid! Ik ben blij voor je zus dat ze zo’n attente zus heeft! En inderdaad, dat het haar goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 40. Lieve Mireille,
  Ik ben echt onder de indruk van al je liefdevolle kennis. Je bent echt een mensenmens, een mooi mens!
  Mijn schildklier is al vele jaren ontregeld (te langzaam).Blijkt nu te snel te werken met tijdelijk aangepaste medicijnen. Ben al heel lang vermoeid, regelmatig echt down, slechte concentratie / geheugen. Mijn grip op het leven valt vaak weg. Diverse vormen van therapie helpen me tijdelijk…. ik vergeet echt letterlijk welke stappen ik moet ondernemen om te werken aan mezelf en dat vind ik heel beangstigend. (ik ben tenslotte nog maar 50 jaar 🙂 Te jong om niks meer uit het leven te halen.
  Ben hele tijd geleden ook met volle moed met de MIR-Methode aan het werk gegaan, maar opeens vergat ik het toe te passen.
  Ik ga er weer induiken en opnieuw terug oppakken (even opnieuw verdiepen hoe te werk gaan, want dat ben ik helemaal kwijt).
  Fijne zondag, Hugette

  • Dag Hugette, Er is onlangs onderzoek gedaan en het blijkt dat veel schildklierpatienten een gluten- en/of zuivel intolerantie hebben of er op z\’n minst gevoelig voor zijn. Wel \’s last van gezwollen buik? Wazig hoofd? Depressief? Pijnlijke gewrichten? En ga zo maar door…. Mij heeft het in elk geval voor deze klachten enorm geholpen om geen granen en zuivel te eten. Ook moeten je tekorten aangevuld worden (bij schildklier vaak B12, vit D, selenium en zink maar laat dit door een osteopathisch therapeut nakijken).
   Ik ben nog maar af en toe moe en heb mijn helderheid weer terug! Als je wilt weten: google: (ik hoop dat je engels leest) Izabella Wentz; zij geeft ontzettend veel informatie. Ze is zelf apotheker met Hashimoto. Ze realiseerde zich dat ze zich van pillen niet beter ging voelen dus zocht verder. Goede bron!
   Succes!

 41. Hallo, Mireille,

  nu ik alle bovengenoemde reacties ben ik zeer benieuwd hoe het zal gaan met mij als ik de MIR methode toepas bij mijzelf. Ik heb een aangeboren schildklierafwijking, mijn schildklier werkt te traag. Ik ben nu 48 jaar en ik heb al veel lastige momenten gekend in mijn leven maar ik ben altijd doorgegaan met leven en leuke dingen doen. Mijn waarden zijn pas gecontroleerd en die waren binnen de norm. Momenteel zit ik ook in de overgang en ik ondervind veel lichamelijk klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, buikpijn, momenteel erg emotioneel, en mijn hele lijf doet pijn. Ik weet niet of dat alleen van de overgang is maar ik kom vanavond naar je toe voor de informatie avond over de MIR methode.

  groetjes, Caroline

 42. Een klein jaar geleden kwam ik er bij toeval achter dat mijn schildklier te snel werkte. Met medicatie zijn de klachten verholpen, maar ik zit nog steeds niet lekker in mijn vel, waarschijnlijk vanwege het kunstmatige van het schildklierhormoon. Dat is tenminste zoals de natuurgeneeskundig arts waar ik ook naar toe ga het me uitlegde. Anderhalve week geleden ben ik met de MIR-Methode begonnen. Eerst twee weken alleen stap 5 en 7, daarna alle stappen. Sinds een dag of twee heb ik weer de klachten die bij een te snel werkende schildklier passen (o.a. hartkloppingen, trillende handen). Als het goed is hoor ik vandaag of ik mijn medicatie mag verlagen. Ik ben benieuwd!

   • Hoi Mireille,

    bloedonderzoek heeft inderdaad uitgewezen dat ik nu teveel schildklierhormoon binnen krijg en mijn medicatie is verlaagd! Superblij ben ik daar mee! Volgende maand moet ik weer op controle. Ondertussen ga ik natuurlijk gewoon door met de MIR-methode, ik ben nog maar kort bezig. Wel heel bijzonder dat het blijkbaar al in zo’n korte tijd effect kan hebben. Ik hou je op de hoogte.

    Groetjes,
    Murielle

    • Beste Murielle,
     Wat een fantastisch nieuws! Ben ontzettend blij voor je!
     Veel geluk en houd me op de hoogte hoe het verder gaat!
     Mireille Mettes

     • Hoi Mireille,

      gisteren ben ik weer op controle geweest en ik mag mijn medicatie wéér iets verlagen! Ik moet er wel bij zeggen dat ik de afgelopen weken moeite heb om de MIR-methode consequent toe te passen. Vanwege de vakantie heb ik bijna geen werk (ik ben invalkracht in de kinderopvang) en ik ben daardoor mijn structuur kwijt. Ik blijf wel doorgaan en probeer er zo snel mogelijk weer regelmaat in te krijgen.

      Eind september ben ik trouwens een jaar onder behandeling en dan gaat er gekeken worden of ik helemaal mag stoppen met de medicatie. In de hoop dat mijn schildklier zijn werk weer zelf gaat doen dan. Wordt vervolgd!

      Groetjes,
      Murielle

      • Beste Murielle,
       Wat spannend! Ben enorm blij voor je! Print de 9 stappen 10 keer uit en hang het op plaatsen waar je even een momentje kunt nemen, zoals in de keuken voor tijdens het koken, in de auto, voor als je net geparkeerd hebt, in de wc, naast je bed, etc. Dan lukt die 2 keer per dag vast wel.
       Veel geluk en houd me op de hoogte!
       Hartelijke groetjes,
       Mireille Mettes

 43. Wat late reactie, maar ook ik kamp met schilklierproblemen. Dankzij de Lithium die ik jaren geslikt heb is mijn schildklier te traag gaan werken en helaas niet terug naar normaal toen ik stopte met de Lithium. Ik heb de MIR-Methode wel gedaan, maar geen idee of het effect gehad heeft, misschien toch eens bloed laten prikken en ik ga vanaf vandaag weer oppakken, het is zo simpel en dan toch laten ‘versloffen’. De katten vinden het trouwens ook heerlijk. Ik hou je op de hoogte.

 44. Beste Mireille,
  Via mijn zusje in Zwitserland kreeg ik jou methode door ik woon in Ierland, je bent dus internationaal!
  Sinds 24 jaar heb ik schildklierproblemen. Na de geboorte van mijn oudste dochter ging het veel te snel, na een partiële operatie ben ik toen 10 jaar vrij van medicatie gebleven.
  Na baarmoeder problemen weer een opleving waarbij de schildklier weer volledig was terug gegroeid en weer modulair veel te hard werkte.
  Opnieuw opereren was geen optie verschillende alternatieve methodes gaven geen verbetering, helaas dus jodiumslok.
  Na en periode van onregelmatige waarden is het nu al jaren hetzelfde ik gebruik eltroxcyn. Ik heb gedurende 4 maanden dagelijks geMIRt en had het gevoel een stuk stabieler te zijn. Bloedwaarden gaven geen veranderingen.Toen is het versloft. Ik ben nu weer begonnen en merk dat het met name ook goed helpt tegen de opvliegers.
  Ik werk zelf veel met Reiki en Shiatsu, en dacht eigenlijk dat ik zelf mijn klachten wel kon regelen met deze methodes, maar het blijkt dat de MIR-Methode een prachtige aanvulling is!
  Dank je wel, Carin

  • Beste Carin,
   Ja bijzonder hoe het verspreidt! We zagen in het eerste jaar al dat er mensen uit de hele wereld op onze website keken. Blijkbaar wonen er veel familieleden van Nederlanders en Vlamen in het buitenland! De website bestaat ook in het Engels trouwens: http://www.mirmethod.com

   Ik ben blij dat je het weer hebt opgepakt, want waarschijnlijk is de MIR-Methode nog niet klaar voor je. Zo bijzonder om te lezen bij jou en andere vrouwen hier dat er een duidelijke link is tussen de baarmoeder en de schildklier. Ik hoop dat het met een maand of 2 wel in de bloedwaardes te zien is. Houd me op de hoogte!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

   • Beste Petra,
    De 9 stappen kun je op de website vinden. Je begint bij de homepage, kijkt de korte video en daarna kijk je de hele instructievideo. Zorg dat, als je de MIR-Methode wilt gaan doen, je je ook aanmeldt voor de 6 weken begeleidingsmailtjes op de homepage.
    Veel geluk!
    Mireille Mettes

 45. Hallo Mireille,
  toeval bestaat niet : ben net terug van de gyneacoloog en die vroeg zich af of mijn schildklier goed werkt, aangezien ik wat ben aangekomen en wat onregelmatigere cyclus heb. En dan vind ik je mail op de computer…
  Ik doe de MIR-Methode nu een 4tal weken en ik voel me er erg goed bij. Ik hoop dat de methode mij zal helpen om wat af te vallen en alles weer in balans te brengen (en mijn zin in zoetigheden wat afremt!)
  We zetten hoopvol door!
  lieve groet

  • Hai Sylvia,
   Ja, het valt je toe! Zin in zoet, heeft vaak te maken met de behoefte aan troost. Dat wordt in stap 7 aangepakt. Elke keer dat je jezelf aait, geef je jezelf ook troost, koestering, een beetje liefde. Dus blijf het doen, dan zal je zoetbehoefte minder gaan worden.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 46. Hallo Mireille,
  Mijn schildklier werkt al bijna 20 jaar niet of nauwelijks meer. Ik slik thyrax. Behandelingen van een natuurarts (niet alleen op de schildklier gericht) hebben niet geholpen. Een tijdje terug waren mijn bloedwaarden dusdanig dat ik de thyrax moest ophogen. De natuurarts adviseerde om jodium te gaan slikken en te kijken of dat werkt.
  Onlangs kwam ik met jouw MIR-methode in aanraking. Heb het een tijdje gedaan en na verloop van tijd merkte ik dat ik er weer mee gestopt was. Goed, ik zat midden in een erg hectische periode.
  Nu lees ik hierboven, dat stap 5 uit de methode maakt dat het lichaam jodium uit het voedsel zal gaan halen. Betekent dat dat het niet nodig is om extra kelbtabletten te slikken?
  Ik wil de MIR-Methode weer gaan oppakken, maar vraag me af als je thyrax slikt, hoe de bloedwaarden kunnen veranderen. Hoe je kunt constateren dat de schildklier het weer is gaan doen? Zou je dan de thyrax moeten gaan verlagen en kijken wat er gebeurt?
  Ik ben benieuwd.
  Hartelijke groet en dank voor je hulp.
  Bea

  • Beste Bea,
   Je hoeft in principe geen kelptabletten te slikken, maar om je lichaam extra te stimuleren, is het vast nog de moeite waard. Je schildklier slaat grote hoeveelheden jodium op, dus zou het na een poosje echt voldoende moeten zijn. Om vast te stellen of je thyrax mag afbouwen, zul je een bloedonderzoek via je arts moeten laten doen. De meeste mensen voelen eerst dat er iets bij ze verandert. Dat ze bijvoorbeeld veel vaker hyper worden of te nerveus. Dat zou kunnen duiden op teveel thyrax. Voel goed of je veranderingen merkt en ga zonodig naar je huisarts om een bloedonderzoek te laten doen.
   Heel veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Fijn, Mireille, dank je wel voor het uitgebreide antwoord. Ik laat het je weten als ik veranderingen waarneem.
    Hartelijke groet, Bea

 47. Hallo Mireille,
  Mensen verliezen zich o.a. in spiritualiteit schrijf je, maar wat is er mis mee om spiritueel te zijn, het brengt mij veel goeds.

  Gr. Marian

  • Ha Marian,
   Het is de onevenwichtigheid waar mensen zich in kunnen verliezen: alleen met spiritualiteit bezig zijn en ondertussen vergeten om ‘aards’ te leven. Als die in balans zijn, is dat natuurlijk prachtig.
   Groetjes! Mireille Mettes

 48. Beste Mireille,

  Allereerst bedankt voor je methode en hoe je hem liefdevol aan iedereen ter beschikking stelt! Daar heb ik veel bewondering voor.
  Volgens de internist werkt mijn schildklier helemaal niet meer (Hashimoto). Kan de MIR-methode mijn schildklier weer op gang krijgen?

  Hartelijke groet, Marjim

  • Beste Marjim,
   Dat kan ik je helaas niet garanderen. Ik heb wel één keer meegemaakt dat bij iemand de eilandjes van Langerhans (diabetes) weer gingen werken. In principe zou je lichaam zich moeten kunnen herstellen. Of het werkelijk gaat lukken, is afwachten. Ik hoop dat je het zou willen proberen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • hi Mireille,

    Ik zie staan dat er bij 1 iemand de eilandjes van langerhans weer gingen werken. Kun je mij vertellen hoe lang er gemirt is en hoe diegenen diabetes had?

    grt caroline

    • Hai Caroline,
     Dat was helaas in de periode dat ik de MIR-Methode ontwikkelde en een samenloop van allerlei experimenten en haar eigen vermogens geweest. Ik wilde hiermee aangeven dat het in ieder geval wel mogelijk is! Ik heb het nog niet gehoord dat dit met de MIR-Methode is gelukt, maar ik heb er ook nog niet gericht naar gevraagd.
     Groetjes! Mireille

 49. hoi Mireille,

  Een vraagje mijn schildklier werkt iets te traag gebruik daar een supplement voor. Verder gebruik ik vit. C,B12,Vit D,dim,en enzymen voor een betere darmwerking.Kan je dit gewoon blijven slikken? Hoe merk je dat je eventueel kan minderen? Merk nu nog niet veel verschil.

  groetjes Ilse

  • Beste Ilse,
   Ja je kunt alle supplementen gewoon blijven slikken. Je zou dan moeten laten natesten of je het nog nodig hebt. Bij de meeste mensen werkt het zo dat ze supplementen gaan ‘vergeten’. Dat ze er niet meer aan denken om ze in te nemen. Verder is het vaak een kwestie van gevoel, of het nog goed voelt voor je of niet. Er zijn veel alternatief therapeuten die het voor je kunnen uittesten of het nog werkelijk nodig is en ook artsen kunnen het via bloedonderzoek vaststellen of je nog voedingstekorten hebt.
   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 50. HalloMireille ik gebruik al 33 jaar tabletten voor een trage schildklier na het verwijderen van de baarmoeder en stoppen met roken van 50 sigaretten per dag en 10 koppen koffie.Daarna kwam ik 22 kilo aan binnen 11 weken helemaal opgeblazen van vocht en gaven ze mij THYRAX tabletten tot nu toe nog steeds. Kun je mij raad geven , Wil mij graag weer aanmelden , ben alle nieuws brieven en beg,emails kwijt BVD gr Toos

  • Beste Toos,
   Blijf sowieso de Thyrax gebruiken en blijf in gesprek met je arts of je mag minderen. Je kunt het beste de MIR-Methode blijven gebruiken en als het je allemaal te langzaam gaat, een keer een afspraak maken met een MIR-Methode begeleider. Die kan kijken naar de details van de 9 stappen en uitzoeken waar er nog blokkades zitten. Dan gaat het hele proces sneller. Ik zal je email doorgeven en je wordt weer aangemeld. We gaan binnenkort al deze nieuwsbrieven ook in de webwinkel te downloaden aanbieden.
   Hartelijke groetjes en veel sterkte!
   Mireille Mettes

 51. Beste Mireille, bij mij zijn al mijn problemen ook gestart met een te traag werkende schildklier. daarna zijn alle andere klachten gekomen, zoals depressie, vermoeidheid, 20 kg verdikt,restless leg syndroom, problemen met familie enz..Mijn klachten zijn nu reeds een pak lichter, zal ik maar zeggen. ik ben aan het afbouwen met antidepressiva, ik kom meer op voor mezelf, heb meer zin in het leven. Maar die schildklier is toch niet zo simpel. Ik doe de MIR-Methode al een 8tal maanden maar nog niet echt het gevoel dat ze sneller begint te werken. Er gaat geen gram af. Ik doe verder en hoop dat hier ook eens verandering in zal komen.
  vele groetjes,
  Rita

  • Beste Rita,
   Wat fijn dat je je al zoveel beter voelt en de antidepressiva wat mag afbouwen! Ja, schildklierproblematiek is beslist niet eenvoudig. Daarom was ik ook zo verrast bij de eerste melding dat het bij iemand wel gelukt was! Dat je niet afvalt, hoeft overigens niet door de schildklier te komen, maar kan ook te maken hebben met de familieproblemen en het verdriet dat daarbij zit. Mocht je een keer bloedonderzoek willen laten doen, dan is duidelijker vast te stellen hoe je schildklier het doet. Ik wens je toe dat je overgewicht ook langzaam maar zeker mag verbeteren voor je.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 52. twintig jaar geleden halve schildklier laten verwijderen met carcinoma. nu ductus thyroid glossus, ( restant schildklier cyste). en ook ontdekt dat de overblijvende helft weer cyste bevat. sta WEER voor operatie. vijf vrouwen in familie hebben al schildklier laten verwijderen met cyste, te hard werkend. neem dagelijks 125 elthyrone.
  kan mijn cyste met de MIr-Methode nog verdwijnen????? of zal ik ineens een rits in mijn hals laten plaatsen ? 😉

  • Beste Mariette,
   Het ziet er naar uit dat je onderdeel bent van een familie-systeem. Ik hoop van harte dat je dat kunt gaan doorbreken! Heel veel sterkte alvast met de operatie! Ja, in principe zouden cystes moeten kunnen verdwijnen, maar dat heeft tijd nodig. En ik heb daarover nog nooit een positief bericht ontvangen, dus kan ik het ook niet met zekerheid zeggen. Laat die rits nog maar even 😉 Als je wilt, zou je wel een keer naar een MIR-Methode begeleider kunnen gaan om dat familie-systeem sneller aan te pakken.
   Ik wens je heel veel geluk en sterkte!
   Groetjes, Mireille Mettes

 53. Hallo Mireille,
  IK vroeg me af of de MIR-Methode werkt als je geen schildklier meer hebt? Ik heb namelijk schildklierkanker gehad met een uitzaaiing waarna de schildklier verwijderd is. Ik gebruik nu een hoge dosering thyrax vanwege voorkoming dat het terug komt. Ik ben benieuwd naar je antwoord.
  Groetjes

  • Beste Henny,
   Ja, ook dan werkt de MIR-Methode. Die blijft namelijk ernaar streven dat je hormoonstelsel in evenwicht komt. Hoe dat precies in zijn werk gaat, weet ik niet. Ik weet wel dat het hormoonstelsel nog lang niet doorgrond is door de medische wetenschappers en dat soms blijkt dat hormonen op verschillende plekken in het lichaam worden gestimuleerd. We kunnen het alleen afwachten en hopen dat er bij jou iets mag veranderen.
   Veel geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Beste,
    Familie systemen , is dat hetzelfde als familie opstellingen?
    Ben momenteel aan het overwegen om dat te doen , daar ik weet dat er een serieus onbesproken trauma in onze familie aanwezig is sedert de geboorte van mijn nu tachtig jarige lieve vader.
    Kan je mij de gegevens van een mir begeleider bezorgen om dit aan te pakken en hoe werkt dat juist?
    Heeft het ook te maken met keel chacra /communicatie ?

    Lieve groet , mariette.

    • Beste Mariette,
     Familie-opstellingen is een prachtige therapievorm om heel snel te werken aan problemen vanuit je ouderlijk gezin. Dat geeft altijd een enorme versnelling aan je ontwikkeling. Zorg wel dat je bij mensen komt die er veel ervaring mee hebben, want het zijn intense processen. Je kunt daarnaast de MIR-Methode blijven gebruiken. Met familie-opstellingen werk je voornamelijk aan stap 3. Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen. Het is daarna belangrijk dat je de balans in je systeem brengt door alle 9 stappen te doen. Wanneer je naar een MIR-Methode begeleider gaat, dan kan die doelgericht werken aan de onderliggende trauma’s en dan bij alle 9 stappen. De MIR-Methode begeleiders vind je hier op de website onder ‘begeleiding’. Je kunt de begeleiders dan opzoeken via je eigen postcode, zodat je iemand vindt die bij jou in de regio woont.
     Ja, zo’n onbesproken trauma kan er voor gezorgd hebben dat de keelchakra geblokkeerd is en je dus het gevoel hebt dat je je niet vrij kunt uiten via communicatie.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille Mettes

 54. Dag Mireille,
  Ik ben heel blij met je artikel. Ik heb al jaren een te traag werkende schildklier. Door op een andere manier te gaan eten is mijn medicatie een aantal jaren geleden met 1/3 verminderd.
  Na nu 8 maanden voortdurende stress om zeer ernstig zieke familieleden en de zorg voor hen, is gebleken dat mijn bloedwaardes niet goed meer zijn. Hoe het precies zit weet ik nog niet.
  Dat hoor ik pas volgende week. Toch denk ik niet dat dit de hoofdoorzaak is van het achteruitgaan van mijn bloedwaardes. Ik heb best last van diverse trauma’s, maar vooral van een trauma dat ik maar omschrijf als “het me verschrikkelijk arm (willen) voelen”. En daarvoor vraag ik de laatste tijd weer regelmatig negatieve aandacht. Wat me zieker en vermoeider maakt. Dit gedrag heeft voor mij denk ik inderdaad te maken met het niet accepteren van mijn omstandigheden. En met onbewust een beter leven eisen? En om mijzelf straffen omdat ik op de wereld ben? Ik vind mijzelf ook zelden goed genoeg. Redenen genoeg om mijzelf te straffen met een schildklierprobleem?
  Met mijn hoofd snap ik dat het idioot is. Maar mijn lijf snapt dat dus nog niet. Ik ben al maanden verschrikkelijk moe en uitgeput. Maar ook voel ik mij wel heel erg snel zielig. En dat put ook uit. Terwijl er ondanks alle ellende beslist genoeg lichtpunten in mijn leven zijn. Het is dus de hoogste tijd om die rommel los te laten. Voorlopig alleen met de MIR-Methode. En binnenkort met ondersteuning van Mindfullnes. Waar ik erg blij mee ben.
  Dank je wel.

  • Beste Lidwina,
   Dankjewel voor je intens openhartige bericht! Ik vind het bijzonder mooi om te lezen hoe goed je naar jezelf kunt kijken. Met zoveel eerlijkheid! Ja, het probleem zit waarschijnlijk in je tweede winst, ziektewinst. Daar schreef ik dit artikel al eens over. Als je altijd aandacht hebt gekregen voor zielig zijn, dan is dat vaak het eerste wat in je op komt als je behoefte hebt aan aandacht. Zo te lezen heb je een zware tijd achter de rug, waarin je veel aandacht aan anderen moest geven en jezelf moest wegcijferen. Nu geeft jouw lichaam aan dat jij weer aan de beurt bent. Met moeheid. Geef eraan toe en verwen jezelf. Doe de dingen waar jij van opknapt, de natuur in? Als jij veel aandacht aan jezelf geeft, ga je vanzelf meer ontvangen, waardoor ook het ‘arm zijn’ vermindert. Er moet een gevoel gaan ontstaan van: ik ben de moeite waard en ik mag veel aandacht aan mezelf geven. De MIR-Methode helpt je daarbij.
   Ik wens je veel geluk en veel zelfliefde!
   Groetjes!
   Mireille Mettes

 55. Lieve Mireille,
  ik ben 65 jaar en heb een aangeboren te trage schildklier. Ik slik een maal daags een pilletje Euthyrox en daarmee gaat het meestal best goed. Soms moet de hoeveelheid wat omhoog, een andere keer weer wat omlaag. Ik voel dat altijd zelf goed aan.
  De laatste jaren zat ik op 125mg. en na drie maanden bezig te zijn met de MIR-Methode, ging hij ineens veel sneller.Ik heb bloed laten prikken en inderdaad…..de dosis mocht terug
  naar 100mg. Nu, tien maanden later is het nog steeds stabiel.Verder afbouwen zit er voorlopig nog niet in.Dit wilde ik even met je delen!
  Dank je wel voor alle mooie berichten en lieve groet,
  Louise.

  • Beste Louise,
   Wat een prachtig resultaat heb je al geboekt met de MIR-Methode! Ben erg blij dat je medicatie al wat mocht minderen! Wie weet wat dat verder nog gaat brengen. Ik ben erg benieuwd en hoor graag weer van je! En vooral of je je inmiddels ook beter begint te voelen.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 56. Mireille ik heb toen ook de 9stappen gedaan maar nu ben ik voor een paar behandelingen bij een voetreflex zou dat samen mogen of maar daarna weer verder gaan met de 9 stappen liefs Marianne

  • Beste Marianne,
   Je kunt gerust voetreflex erbij doen. Dat versterkt elkaar. Blijf de 9 stappen ondertussen gewoon verder doen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 57. Ben sinds kort omlaag gegaan met mijn medicatie voor de schildklier . Doe reeds enkele maanden de MIR-Methode . Met tussenpozen van enkele weken. Ik weet niet of de schildklier zich weer helemaal kan herstellen. Ik ben boven de zestig dus ook de leeftijd zal wellicht een rol spelen? Het eczeem op mijn achterhoofd blijft hardnekkig. Maar het wordt wel iets minder. Alles gaat heel langzaam .Zo ook het rare gevoel in mijn voeten vanwege de neuropathie. Heb je daar al ervaring mee?
  Voorlopig blijf ik de MIR-Methode toepassen en ik ben je dankbaar dat je dit alles met iedereen deelt.

  • Beste Antoinette,
   Wat fijn dat je mocht minderen met de medicatie, fantatisch! Ik weet dat elke orgaan zich in principe helemaal kan herstellen, maar in hoeverre dat ook daadwerkelijk gaat lukken, hangt van heel veel factoren af. Niet eens zozeer je leeftijd, maar veel meer welke oude ballast (emoties) je nog bij je draagt. Het blijft een kwestie van afpellen en enorm lief voor jezelf zijn, inclusief grenzen stellen. Dat is iets waar de meeste mensen niet zo sterk in opgevoed zijn. Maar we kunnen met z’n allen nog veel bijleren!
   Hartelijke groetjes en veel geluk!
   Mireille Mettes

  • Ook ik ben een week geleden begonnen met de MIR methode. En lees nu het verhaal van Antoinette 11/6 over een raar gevoel in de voeten door neuropatie. Ook ik heb last van , ik noem het altijd, watterig gevoel in mijn linkervoet en op de mijn hoofd. Tijdens het lezen van het stuk van Antoinette bedacht ik mij ineens dat ik met het kammen van mijn haren dat gevoel helemaal niet meer heb.. en ook de pijn en dat nare gevoel in mijn voet zijn een stuk minder. Ik had me nog helemaal niet gerealiseerd dat dit door de MIR-methode komt!

 58. Na vanaf mijn 40ste medicijnen te hebben geslikt i.v.m.een versnelde schildklierwerking koos ik toen ik eind 60 was voor een huisarts die zich gespecialiseerd had in Chinese geneeskunst en acupunctuur. De acupunctuur behandeling heeft mij van de medicijnen afgeholpen.Wellicht ondersteunt nu de MIR-Methode mij ook nog. Ik gebruik die o.m. om snel in slaap ge komen. Fijn dat deze methode bestaat, het heel me al veel goeds gebracht.

  • Beste Nel,
   Wat fantastisch dat jouw huisarts de regulier en Chinese geneeskunst combineert! Ben enorm blij voor je dat het zo goed heeft gewerkt! Ja, de MIR-Methode is voor een deel gebaseerd op Chinese geneeskunst, dus verwacht ik dat het je inderdaad verder kan ondersteunen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • Kunt u mij de naam van de chinese arts opgeven. Hopelijk leest deze mevrouw mijn oproepje.
   Niet alle acupuncturisten zijn even kundig. Bedankt voor een eventueel antwoord.

 59. Hallo Mireille,
  Ik doe sinds januari 2013 de MIR-Methode, bij mij werd uiteindelijk in augustus 2013 een traag werkende schildklier geconstateerd, waarschijnlijk werkte die al jaren niet goed .
  Ik had heel veel klachten en die worden nu minder, ik moet nog wel steeds de thyrax opbouwen in plaats van minderen.
  Momenteel zit ook ik in een heel zware periode mijn relatie van 30 jaar lijkt nu ten einde te lopen dit tot mijn grote verdriet.
  Maar door de MIR-Methode te doen merk ik wel dat ik er iets beter tegen opgewassen ben, ik ben al bij een MIR therapeut geweest maar dat heeft geen extra resultaat opgeleverd.
  Ik MIR gewoon Door, het geeft me in elk geval troost en een goed gevoel.
  Lieve groet Ricky

  • Beste Ricky,
   Ik wens je heel veel sterkte met je relatie! Dat het goed voor jou mag zijn, hoe het ook verloopt. Een sessie bij een MIR-therapeut heeft vaak veel effect, maar dat hoef je niet altijd te merken, jammer genoeg. Ik ben wel heel blij dat je dat gedaan hebt! Ik hoop dat je binnen korte tijd verbeteringen gaat merken en ook de thyrax wat mag worden afgebouwd.
   Ik wens je heel veel succes en ik hoor graag weer van je!
   Groetjes, Mireille Mettes

 60. Hallo ik kreeg net de tip over de schildklier om mn email. Ik heb een licht versnelde schildklierwerking , maar geen medicatie. Ik ben wel de laatste maanden 6 kilo afgevallen, maar dat was meer een reactie op achtereenvolgende situaties wat voor mij enorm veel stress heeft opgeleverd. Ben ook een week in de ziektewet geweest heb de hele week gehuild en liep te trillen op mn benen. Ik ga elk half jaar naar de endocrinoloog in het LUMC te Leiden voor controle. Er zitten wel goedaardige knobbeltjes op mn schildklier.{ Weefsel punctie} Ik heb wel heel veel klachten die passen bij hyperthyoride, ik ga nu dus door met de MIR-Methode die ik overigens al een week of 7 doe. Gisteren heb ik de tip gedaan over loslaten met je hand net onder de navel en het LIJKT of dit werking heeft, ik voelde vandaag dat ik niet zo piekerde en somber was, dus Mireille, ik ga rustig door. Een vriendin van mij is ook een week of 4 geleden begonnen. groetjes en ik laat nog wat weten hoe het verloopt met de schildklier.

  • Hai Lenie,
   Wat fijn dat je de MIR-Methode een kans geeft! Ik ben heel erg benieuwd wat het voor je gaat doen! Ik hoop van harte dat de endocrinoloog in Leiden je goed nieuws kan geven n.a.v. bloedonderzoek. Fijn dat je bij hen onder controle bent!
   Heel veel geluk! Ik hoor graag weer van je!
   Groetjes, Mireille Mettes

 61. Ik heb al sinds 1996 een traag werkende schildklier blijf nu wel stabiel aan dezelfde hoeveelheid medicijnen, ik hoorde van een medewerker van de Germaanse Geneeskunde dat zoiets ontstaat na dat er iets aan grijpends is gebeurd, daardoor zou de hormoonhuishouding van slag zijn,mede door een emotionele belasting die niet opgelost, weet nu de oorzaak wel maar er is nog geen verbetering ga met de MIR-Methode aan de slag

  • Beste Rika,
   Ja, dat is ook hoe we vanuit de MIR-Methode tegen gezondheid aankijken. Het enige is dat het niet een grootse ingrijpende gebeurtenis hoeft te zijn, maar dat ook een vrij onopvallende gebeurtenis de oorzaak kan zijn, iets wat je je niet meer herinnert.
   Ik wens je heel veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 62. Ik heb last van epilepsie en mijn alvleesklier werkt niet goed. Ook denk ik (de neuroloog niet ) dat mijn epilepsie iets te maken heeft met mijn hormonen. Ik reageer heel sterk op zout. De MIR methode vind ik fijn om te doen want mijn darmen werken te hard of te zacht en ik heb onlangs een detoxdieet gedaan en dat was helemaal een fijne combie. Ik weet op dit moment niet of ik ergens gevoelig voor ben want ik ben aan het veranderen van mijn epilepsie medicijnen en ik probeer wel trouw de 9 stappen te doen en dan meestal voor mijn darmen.

 63. Hallo allemaal, na maanden mirren heb ik in februari mijn schildklier medicatie voorzichtig afgebouwd. sinds eind maart niks meer. Ik zou volgens de bloedwaarden een trage schildklier hebben ,maar ik heb meer kenmerken van een snelle. Dat bleef me dwars zitten. toen ik het de huisarts vertelde accepteerde die dat zonder meer 🙂 grt. Ineke

  • Beste Ineke,
   Ben erg blij voor je en ook dat je zo’n begripsvolle arts hebt! Ben erg blij voor je dat er geen enkel symptoom meer is!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 64. Hoi Mireille, al zeker 20 jaar slikte ik euthyrox voor mijn schildklier die te traag werkte. Drie jaar geleden ben ik zeer drastisch anders gaan eten. Hierdoor kwamen erg veel oude vastgeroeste emoties vrij waardoor ik een burnout kreeg. Omdat ik geen troep meer wilde slikken ben ik op eigen initiatief gestopt met de medicatie en ben ik vorig jaar begonnen met de MIR-Methode. Tot nu toe heb ik nooit mijn bloed laten controleren want ik ben een beetje klaar met reguliere artsen maar ik voel me fantastisch. Dank je voor het delen.

  • Beste Marjolijn,
   Wat bijzonder dat je je hele voedignspatroon hebt omgegooid. Dat vergde nogal wat! Ik ben blij voor je dat je je zo goed voelt. Ik hoop dat je je nog een keer wilt laten controleren bij de artsen. Het is altijd een spannende beslissing om met je medicijnen te stoppen, maar ik ben blij voor je dat je er je goed bij voelt!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 65. Hallo Mireille,
  Dank voor het inzicht dat je me gaf met de nieuwsbrief over schildklier aandoeningen. Ik vind het inderdaad moeilijk hier op aarde te zijn, door allerlei omstandigheden en heb inderdaad ook medicijnen voor de schildklier. Ik heb een half jaar geleden ook lange tijd de MIR-Methode gedaan, ook extra begeleiding erbij gehad; toen wel wat resultaten geboekt, maar niet het specifieke wat ik gehoopt had. Er is de klad in gekomen, maar wel in de tussenliggende tijd al je berichten blijven lezen. Dit zet me weer aan het denken en ga de methode weer oppakken, wie weet boek ik weer wat resultaat. Ik laat wel weer wat van me horen.
  Hartelijke groeten,
  Marja

  • Beste Marja,
   Wat fijn dat je de MIR-Methode weer wilt oppakken. Ik heb de afgelopen maanden de meeste resultaten gehoord bij mensen die het langere tijd vol kunnen/willen houden. Sommige klachten zijn echt diepliggend en blijkbaar is het dan nodig om de MIR-Methode echt langere tijd vol te houden. Ik wens je heel veel succes en hoop wat van je te horen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 66. Ik heb schildklier die te traag is en doe de MIR-Methode al meer dan een half jaar iedere dag, maar bij mij is me schildklier iedere keer lager dan moeten er weer tabletten bij en ik eet ook veel zeewier zeekaraal

  • Beste Diana,
   Dat valt dan wel tegen dat de MIR-Methode nog helemaal geen effect heeft! Wat jammer! Het lijkt erop dat je schildklier niet veel doet met de jodium die je eet. Zou je een keer willen overwegen om naar een MIR-Methode begeleider te gaan? Die kan voor je uittesten of je lichaam de jodium wel opneemt. Het kan zijn dat er een emotionele blokkade zit die dit verhindert. Die kan je samen met de MIR-Methode begeleider aanpakken. Hoe dan ook hoop ik dat je klachten zich uiteindelijk toch gewonnen gaan geven.
   Heel veel sterkte!
   Mireille Mettes

 67. ben juist met de MIR methode begonnen vanwege schildklierproblemen ( graves, radio actieve slok en daarna veel schommelingen, ernstige oogproblemen en emoties) na anderhalf jaar nog geen verbetering… weet zo langzaam aan niet meer wat te doen, dus hoop iets meer over stap 5, 6 en 7 te horen ( ja die basisbehoeften en hormoonstelsel in evenwicht brengen) zit nog steeds op medicatie, dus vind het een positief verhaal maar merk zelf het effect nog niet!

  • Beste Karen,
   Wat jammer dat er na zolang de MIR-Methode doen nog geen enkele verbetering is! Zou je eens een keer naar een MIR-Methode begeleider willen gaan? Die kan voor je uittesten of het komt door een vastzittende blokkade die heel hardnekkig is. Ik hoop van harte dat er toch beweging in gaat komen en dat er iets zichtbaar gaat worden in je bloedwaardes. Hoe dan ook wens ik je heel veel sterkte en ben ik je dankbaar dat je de MIR-Methode wilde proberen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 68. Hallo Mireille,
  ik volg sinds kort al je berichten en deze zijn erg interessant, vooral ook door de situatie waar ik nu in zit.. ik heb ongeveer 2 maanden geleden de MIR-Methode toegepast maar ben gestopt vanwege heftige reacties in mijn lichaam en dus ook in mijn ziel..per ‘toeval” hebben ze een grote cyste (tot nu toe goedaardig dus maar zekerheid pas na de operatie)in mijn alvleesklier ontdekt . een goedaardige cyste op mijn nier. Nu, ik ben over de ergste schok heen psychisch gezien en weet dat dit een signaal voor mij is, vooral als ik kijk naar MIR-Methode basis behoeften aanvullen.
  Ik denk dat ik dit allemaal zo meemaak vanwege onverwerkte trauma’s e.d… of is dat te makkelijk??Is het gewoon weer rationeel een verklaring zoeken?
  Ik ben de laatste tijd erg emotioneel, huil veel maar dat is gekomen door een aurareading recent. ik zat téveel in mijn hoofd en nu niet meer, meer in mijn gevoel..Volgende week word ik geopereerd, dan gaat de staart van de alvleesklier eruit en de milt.. mijn vraag nu echter: kan ik verder met de MIR-Methode of is dat nu niet oké.. ik wil het me nl. niet zwaarder maken dan dat het is.. ik moet eens wat liever worden voor mezelf..bedankt, Ingrid T.

  • Beste Ingrid,
   Volgens mij heb je het precies goed: onverwerkte trauma’s. Als je veel in je hoofd leefde en je gevoelens niet merkte, kunnen die nu aan de oppervlakte komen door de MIR-Methode en door alles wat je mee maakt. Ja, ga vooral nu verder met de MIR-Methode, juist omdat je van die intense weken voor de boeg hebt. Ik wens je enorm veel sterkte bij de operatie en hoop op een heel spoedig herstel voor je! En… huilen is vaak opluchting gevend, dus mooi dat je daar gewoon aan toegeeft!
   Hartelijke groetjes en sterkte!
   Mireille Mettes

  • Lieve Ingrid,

   Ieder heeft zijn eigen proces te gaan inderdaad…
   En ik weet niet of ik je nu wel mag schrijven…
   Want mijn proces gaat om loslaten… Alles en iedereen…

   Maar als ik je lees, dan is er een enorme herkenning en zou ik je heel graag willen zeggen: laat je alsjeblieft niet onmiddellijk opereren!

   Ik kan je enkel mijn ervaring delen… Jij hebt je eigen pad te bewandelen en vooral je eigen gevoel te volgen… Maar misschien hebben we daar af en toe wat ondersteuning voor nodig… Vooral bij mensen (zoals wij) die een lange tijd voornamelijk vanuit het hoofd hebben geleefd)…

   Zelf ben ik nog uit een hele diep put aan het klauteren… Maar ik voel wel dat het Licht en de einde van de ‘tunnel’ dichterbij komt…

   In de lente van 2011 ben ik volledig gecrasht… Na heel wat negatieve ervaringen met de zogenaamde ‘reguliere’ geneeskunde (ik wil daarom niet zeggen dat ze slecht is…), besloot ik om mijn lichaam de kans te geven om op een natuurlijke wijze zich te herstellen. Ook omdat ik er volledig in geloofde en ik een sterke wilskracht aan mijn zijde heb.

   Om het kort te houden (want mijn verhaal is heel lang…), zonder de details: een aangeboren auto-immuun ziekte, een bijna doodervaring n.a.v. een hersenvliesontsteking op mijn 6e, 2 maanden later een miltwegname (de vele chronische gevolgen hiervan laat ik hier nu weg), eerste ernstige chronische pijnklachten op m’n 19e, verergering en verschillende aandoeningen, lente 2011 volledige burn-out, eerste fase borstkanker (linker), nu nog aan het herstellen van een volgens de ‘reguliere’ geneeskunde gedetermineerde CVS/fybromialgiediagnose (eigenlijk een accumulatie van heel wat aandoeningen)…

   Of, inderdaad, het transformeren van onverwerkte trauma’s… uit het huidige en vorige levens…

   De borstkanker heeft zich niet verdergezet, had o.a. ook cystes op m’n nieren en alvleesklier, die zijn nu weg…

   Zelf-research omtrent de miltwegname en mijn aangeboren aandoening, met ondersteuning van een therapeut, heeft tot een andere medische visie/diagnose geleid dan de wegname in de ‘reguliere’ geneeskunde.
   Ik spreek hier natuurlijk enkel over mijn situatie. Dit is ook geen medisch forum om er verder over te hebben.

   Sinds 2012 pas ik nog enkel natuurlijke ‘geneeswijzen’ of ondersteuning toe, vooral vanuit de holistische visie. Op deze site hierover nog verder uitwijden is denk ik ook niet aan de orde. Evenmin over de emotionele en energetische factoren.

   Wel kan ik erbij vermelden dat ik vorig jaar 2 maanden de MIR-methode heb toegepast en mijn lichaam er onmiddellijk op reageerde. Een ver stemmetje in mij zei dat ik deze methode misschien best voor een heel tijd zou mogen toepassen, maar de inwendige ‘boycotter’ (zoals ik het noem) verwierp dit. Ben onlangs opnieuw begonnen toen ik de newsletter over het schuldgevoel las. Ik ben Mireille dan ook heel dankbaar dat ze deze methode kenbaar heeft gemaakt en ter beschikking heeft gesteld! De nieuwsbrieven zijn tevens een ware ondersteuning!

   De MIR-methode is voor mij een heel goede aanvulling op andere begeleiding. En ik voel ook hoe ze blijft werken en volgens mij andere benaderingen ook ondersteunt en misschien zelfs versterkt, maar dit is mijn persoonlijke ervaring.
   @Mireille, dankjewel!!

   Lieve Ingrid, wat ik eigenlijk wou zeggen: een menselijk lichaam is ongelofelijk goddelijk ingenieus! Via allerlei tekenen probeert het ons iets duidelijk te maken over hoe we met onszelf omgaan. Als we het de kans geven is het in staat om zichzelf te genezen van kanker, kwaadaardige gezwellen en nog zoveel meer! Kijk naar moeder aarde! Is de zelfhelende energie daar niet overvloedig aanwezig…?!

   Ik ga je niet overhalen om je niet te laten opereren (want ik weet natuurlijk ook niet wat de reden hiervoor is), maar een tweede (of derde:) opinie vanuit een andere invalshoek, kan je misschien een ander beeld geven, over de soort begeleiding die je ernaast nodig kan hebben, en/of over jezelf.

   Ik kan alleen maar uit eigen ervaring spreken en je bevestigen dat een orgaan laten wegnemen, of zelfs maar een stukje, niet niks is…

   De milt is in de Chinese geneeskunde van de vijf hoofdorganen één van de belangrijkste…

   En het is de zetel van de ziel…

   Lieve Ingrid, wees vooral mild met jezelf… Je bent een goddelijke vonk en je hebt het recht om te stralen!

   En wat je ook beslist en onderneemt… Alles is ok…

   Ik stuur je veel liefs, vanuit het hart!

   Hartswarme lichtgroet,
   Anna

   • Dankjewel, lieve Anna, voor deze prachtige uiteenzetting. Je spreekt werkelijk vanuit eigen ervaring. Ik vertrouw ook zoveel mogelijk op de zelfhelende energie van ons lichaam.
    En het is ook een zegen dat we hierbij ons lichaam kunnen ondersteunen met de MIR-methode, bv.
    Ik wens je alle goeds toe en veel sterkte en goede moed op je weg naar heling.
    Lieve groeten,
    Liliane R.

 69. Beste Mireille,

  Allereerst geniet ik van je heldere en liefdevolle mailings.

  Ik gebruik sinds 2003 (Hypopituïtarisme a.g.v. een goedaardig hersentumor, MacroProlactinoom (zo groot als een ei) in en rond de Hypofyse) o.a. het medicijn Thyrax om het schildklierhormoon aan te vullen.

  Ik beoefen de MIR-Methode al een maand of 4 en helaas bleek bij het laatste bezoek aan de endocrinoloog dat deze waarde niet was gewijzigd. Sterker nog hij stelde voor de dosering iets op te schroeven. Dat heeft ook te maken met vermoeidheid en lusteloosheid, die me af en toe parten spelen.
  Wellicht kan de MIR-Methode geen hulp bieden bij een zwaar beschadigde Hypofyse.
  Het is niet alleen Thyrax wat ik gebruik, Hydrocortison (cortisol), Testosteron, Cabergoline staan dagelijks op mijn menu. Ook deze waarden zijn niet gewijzigd.

  Dat wilde ik even met je delen.

  Ik ga zeker door met mijn dagelijkse MIR-Methode, omdat ik er veel vertrouwen in heb.

  Dank voor al je goede werk en ik hoop eens een lezing bij te wonen (in Haarlem????).

  Groeten
  Steven

  • Beste Steven,
   Dankjewel voor je ervaringen! Jammer dat de MIR-Methode nog niets heeft gedaan voor je. Tenminste, niet meetbaar. Je hebt dan ook een complexere situatie, zo te lezen. Ik zou je graag willen vragen of je een keer naar een MIR-Methode begeleider wilt gaan om specifieker te laten uittesten waar de blokkades zitten. Zo kan je de MIR-Methode sneller voor je laten werken. Ik heb nog hoop dat het wel wat voor je kan doen. Hopelijk voelt het okee voor je. Zo niet, dan kun je altijd de MIR-Methode blijven gebruiken en dan gewoon wat langer!
   Veel geluk!
   Groetjes! Mireille Mettes

 70. Hai,

  Ik ben een vrouw en heb het al 28 jaar aan mijn schildklier overgehouden aan de zwangerschap en bevalling, heb twee keer een nucleaire kuur ondergaan ( een slok) en daardoor is mijn schildklier verbrand, ben benieuwd of er nog andere mensen zijn die dit ook hebben, en de MIR-Methode hebben toegepast en welke effecten dit voor hun heeft gehad

 71. wel jaren gelden werd ik brand mager en is in Ierland mijn schildklier verwijderd. Jaren later werd ik helaas dik en wekte hij te langzaam.
  Momenteel zit ik in een familie drama en de kilo’s vliegen er aan. Ik ben sinds Pinksteren met de MIR bezig. GRoet

  • Beste Annemieke,
   Heel veel sterkte met het familie drama! Dat is een van de zwaarste dingen om mee te maken. Ik wens je veel wijsheid en loslaten toe!
   Groetjes, Mireille Mettes

 72. Hi,

  Ik ga het meteen uitproberen! Heb lichte struma, maar de bloedwaarden zijn nog normaal. Ik wil kijken of de struma verdwijnt en zal je over vier maanden verslag doen.

  • Beste Annemiek,
   Heel veel geluk! Ik hoor het heel graag van je. Dankjewel dat je het wilt proberen!
   Groetjes, Mireille Mettes

 73. ik heb een te traag werkende schildklier. Na het verwijderen van mijn baarmoeder 23 jaar geleden,is het begonnen.
  Ik pas nu 4 maanden de mir methode toe en heb mijn medicatie iets verlaagd.
  Dit gaat prima.

  • Beste Machteld,
   Wat fijn om te horen dat je je medicatie iets kon verlagen. Ik ben erg blij voor je dat er beweging in zit! Boeiend ook om te lezen dat het begon met het verwijderen van je baarmoeder. Ook daar worden veel hormonen gemaakt, wat weer z’n effect zal hebben gehad op je schildklier. Ik hoop voor je dat het nog verder mag gaan in positieve zin.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 74. Ja,die wil tot leven,daar heb ook ik veel moeite mee gehad.Ik heb me decenia lang somber maar vooral onzeker gevoeld.ik doe de MIR-Methode al maanden,herhaal elke zondag 2x.Ik ben vooral blij met m n kids,heb steeds beter contact met ze,over spiritualiteit gesproken;het ontdekken van AARDEN is voor mij een eye opener geweest.En zoetigheid blijft mijn favoriet,die ik met veel compassie aanpak en contact met mijn innerlijke sence helpt ook.en vooral…DANK JE WEL ZEGGEN.bij deze Mireille.

  • Hai Rose,
   Ik ben erg blij voor je! Mooi dat je het zo aangeeft, want aarden is één van de grote uitdagingen voor gevoelige mensen. Stap 8 helpt daar aan mee, met chakra 1, de stuitchakra. Ik wens je veel geluk in je dagelijks leven en ben erg blij dat je weer zo’n goed contact met je kinderen hebt!
   Ik heb inmiddels de instructies gewijzigd: als je wilt, kun je beter de MIR-Methode elke dag blijven doen. Hoe actiever je jezelf helpt met de MIR-Methode, hoe sterker het werkt, heb ik inmiddels gemerkt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 75. Zelf heb ik een te traag werkende schildklier. Binnen een zes-tal weken laat ik mijn bloedwaarden nakijken. Ben zeer benieuwd.
  Mag ik hier ook een vraag stellen? Ik bemerk bij mezelf als ik de MIR methode toepas dat, terwijl ik de zinnetjes zeg, mijn aandacht soms wegdwaalt van wat ik zeg en ik met andere zaken bezig ben.
  Heeft dat dan wel zin gehad?
  Bedankt voor het antwoord.
  Brigitte

  • Beste Brigitte,
   Ik hoop ooit een fijn bericht te horen over je schildklier. Ik wens je toe dat de MIR-Methode voor je mag werken! Nee, het afdwalen tijdens het doen van de MIR-Methode is geen punt. Het is zelfs goed, omdat blijkt dat je ‘denken’ even is uitgeschakeld. Lees hierover meer bij vraag 1H van de veel gestelde vragen.
   Hartelijke groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 76. Hi, ik ben twee jaar geleden begonnen met de MIR-Methode. Vorig jaar is er een schildklier aandoening bij me geconstateerd en mede dankzij de verankering van de MIR-Methode en aandacht hiervoor zijn mijn bloedwaardes weer “normaal” en gebruik ik geen medicatie meer! Dankbaar … Namaste

  • Beste Caroline,
   Wat een fantastisch nieuws! Ben heel blij voor je! Zou je me willen vertelde wat er precies mis was met je schildklier? Heel veel geluk met je herwonnen gezondheid!
   Groetjes, Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.