Home » Artikelen » 153. Frustratie heeft je veel te vertellen! Gefeliciteerd!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

153. Frustratie heeft je veel te vertellen! Gefeliciteerd! — 87 reacties

 1. Ik ben 2 of 3 maanden geleden voor de 2de keer begonnen met MIRren en heb zelf extra zinnen toegevoegd; de naam van mijn partner en dan loskoppelen en de naam van een buurman die erg dreigend is (was) en ik merk dat het helpt. Ik heb aangegeven dat onze relatie zoals het was niet meer goed voor mij is en heb eindelijk de knoop kunnen doorhakken en heb eigen woonruimte gezocht en gevonden. Graag zou ik willen scheiden maar vanwege psychische problemen van mijn man moet ik het rustig aan doen en nog even wachten. Erg frustrerend! Maar verder voel ik me ook krachtig omdat ik eindelijk voor mezelf opkom ipv mezelf continu op de tweede plaats te zetten vanwege de psychische klachten en erge artrose van mijn man.
  Verder had ik “ademhaling normaliseren” toegevoegd omdat ik last heb van chronische hyperventilatie en bezig ben met een Buteyko cursus wat nog niet echt aanslaat. Ik weet niet zo goed of die zin helpt maar baad het niet dan schaad het niet dacht ik.
  Heb jij nog tips om van chronische hyperventilatie af te komen?

  • Beste Anja,
   Wat een grote stap heb je gezet, gefeliciteerd! Dat vergt heldenmoed om bij iemand weg te gaan! Je kunt eens kijken bij het artikel over gedachtes. Daarin zeg ik iets over hyperventilatie. Ik verwacht zelf dat als je langer op jezelf bent, de hoeveelheid stress van je huwelijk ook minder en minder wordt en dat de hyperventilatie dan ook minder wordt.
   Veel sterkte, wijsheid en nog veel geduld gewenst!
   Groetjes, Mireille

 2. Hallo Mireille, graag steek ik je een hart onder riem (rare uitdrukking) voor het mooie werk dat je doet. Ik ben nu 6 weken 2 x per dag aan het MIRren en mijn leven is veranderd; ben benieuwd hoe duurzaam het is. Ik heb meer energie, ben opgewekter, creatiever.
  Het samen MIRren voegde voor mij tot nog toe nog niet veel toe. Ongetwijfeld komt dat nog. Tot zover al bedankt!

 3. Ik doe de MIR-methode ongeveer 5 maanden. Merk veel frustratie over allerlei zaken: werk, prive over ouders, zoon.
  Ik merk vooral dat ik geen zin/behoefte heb om mijn ouders te bezoeken. Ze wonen niet ver van mij en toch heb ik de energie niet om er naar toe te gaan. Het mooie is dat ik mij daar niet meer schuldig om voel. Als zij mij nodig hebben, sta ik natuurlijk wel voor ze klaar.
  Ik voel me ook vaak zo moe.

 4. Hi lieve Mireille,

  Ik MIR sinds rond 2012 met onregelmatige regelmaat.
  Ik zeg vaak dat ik niks merk van het mirren.
  Maar sinds anderhalf ben ik tussen tafel en bed gescheiden van mijn vrouw, heb ik onlangs in het werk voor mijzelf gekozen in plaats van voor de organisatie en sta ik op het punt om de potentiële liefde van mijn leven te ontmoeten…
  Hoezo merk ik niks van de MIR…? ;-))

  Lieve groet! Rori

 5. Beste Mireille, na lange tijd van psychische problemen. Depressiviteit, angststoornis, gaat het nu best goed met mij. Als ik bovenstaande reacties lees ben ik best bang dat als ik ga mirren het meer kwaad dan goed gaat doen. Ik lees over jarenlange fustraties en oud zeer wat niet weg gaat. Zijn mijn bedenkingen reëel, of zie ik het verkeerd ? Al vast bedankt voor je antwoord. Beste Groet. Arjhen

  • Beste Arjhen,
   Het gaat erom dat je een bewuste keuze maakt voor de MIR-Methode. En dat het kan zijn dat er oude emoties loskomen die tijdelijk best pittig zijn. Zo stap je er het meest reëel in. Je kunt altijd een consult afspreken met een MIR-Methode begeleider als het zelf doen van de MIR-Methode je te zwaar valt.
   Ik hoop dat je het desondanks wilt uitproberen.
   Groetjes! Mireille

 6. Ik weet niet of ik het al melde voorheen maar ik doe het nu dan weer.
  Sinds ik de Mir methode toepas (meer dan 2 jaar reeds) bijt ik terug op mijn nagels, dat deed ik ook in mijn jeugd, toen heb ik het afgeleerd maar nu doe ik het sinds een jaar of twee terug, ik kan niet verdragen dat er haakjes en velletjes rondom hangen en ze worden kei kort geknipt maar dan nog bijt ik.
  Groeten Gerda,

 7. Een combinatie van de MIR-methode en schema-therapie zorgt er voor dat ik steeds beter ga voelen wat ik wel en wat ik niet wil, en dat niet alleen, ik reageer er ook steeds meer op. Constructief en gezond. Ik weet nog steeds wanneer ik beter even mijn mond kan houden en er later op terugkomen, maar dat doe ik nooit meer ten koste van mezelf. Ik schiet ook niet meer door naar “EN NU GAAT HET VERDOMME PRECIES ZOALS IK HET WIL!!” Dus het gaat ook niet ten koste van anderen. De MIR-methode zorgt er ook voor dat de therapie veel dieper door kan werken. Het helpt enorm!!

 8. Beste Mireille,

  Sinds vorig jaar augustus doe ik de MIR-Methode. Ik merk na een jaar dat er dingen veranderen. Een belangrijke verandering is een groeiende toename van “oude boosheid” naar ouders en frustratie die bij mij bovenkomt. Zo herken ik mij zelf niet. Verder had ik afgelopen maanden last van enorme neuspoliepen. Heb al 20 jaar medicatie ivm huisstof allergie. Verstopte neus en niesbuien. Ik heb met veel interesse de artikelen gelezen over ontstekingen. Met behulp van medicatie de neuspoliepen bestreden. Nu is mijn vraag of neuspoliepen in relatie kunnen worden gebracht met veranderingen en opschonen in mijn lichaam?

  Bedankt
  Richard

  • Beste Richard,
   Die vraag is nieuw voor mij, maar zoals ik het kan inschatten, zijn neuspoliepen geen vorm van opschoning van het lichaam, maar geeft het nog iets aan wat nog uit je systeem mag. Rustig doorgaan met de MIR-Methode of een keer naar een MIR-Methode begeleider? En sterkte met het verwerken van de loskomende frustraties.
   Groetjes, Mireille

 9. Herkenbaar chackra 3 die geblokkeerd zit. Frustraties bij de vleet die ik voel. Dingen die ik niet meer wil dat gezegd wordt. Van jarenlang passief en bij alles neergelegd stilaan verandering in brengen. Het leven en je passies niet meer uit handen geven.

 10. Dag Mireille,
  Ik voel me de laatste 2 maanden voortdurend gefrustreerd.
  En waarom?
  Ik weet het niet.
  Ik heb ook voortdurend een prop in mijn keel.
  Erger me aan heel veel zaken.
  Ben ook behoorlijk tegen iemand tekeer gegaan.
  Vond haar vreselijk belerend.
  Terecht of onterecht, ik ga dwars tegen mensen die mij belerend behandelen in, ook als ze 100% gelijk hebben.
  Doe dan precies het tegendeel van wat ze willen bereiken, en ben als resultaat kwaad op mijzelf.
  Ben al jaren aan het mirren.
  Er komt ook erg weinig uit mijn handen.
  Weet echt niet wat ik wil.
  Hoop dat het snel overgaat.

  • Beste Lidwina,
   Het lijkt erop alsof je voortdurend in een ‘vechtmodus’ staat. Soms helpt het om de kwaadheid via beweging eruit te laten of flink te schreeuwen. In de auto, of op het strand tegen de wind in. En is het een optie om het vechten los te laten? (Als dat tenminste bij je speelt.) Dan kan de Grote Ontspanning beginnen.
   Ik hoop voor je dat er snel verbetering mag komen. Zo niet, kun je altijd nog een keer een MIR-Methode begeleider benaderen.
   Groetjes, Mireille

  • Heel herkenbaar, dat gevoel van een brok of prop in je keel.
   Na het webinar van afgelopen vrijdag over woede en frustratie loslaten had ik ineens het idee dat ik die prop zelf in stand houd door mijn adem in te houden, me op de achtergrond te houden en onzichtbaar te zijn want dat is ‘veiliger’.
   Of het door mijn werk komt of door alle vrijheidsbeperkende maatregelen die nu gelden, daar ben ik nog niet uit..

 11. Ik raak gefrustreerd van alle onrecht en het gebrek aan empathie bij veel mensen, de veranderingen laten te lang op zich wachten, veel mensen zijn mijnsinziens niet geinteresseerd in verandering, b.v. Jesse Freriks is onderzoeksjournalist en heeft mensen met schulden geinterviewd en kwam tot de schokkende ontdekking dat dit mede veroorzaakt wordt door een pervers boetesysteem dan sinds 2011 geldt. Verkeersboetes kunnen tot torenhoogte oplopen als er niet direct wordt betaald, vaak zijn het onterechte boetes van auto”s die niet meer rijden, mensen worden maanden in de gevangenis gestopt, hebben geen recht op een advocaat en worden niet gehoord door de rechter, dit is een schending van mensenrechten en niemand doet er iets aan want er wordt fors aan verdient door een enkeling. Landen als Denemarken en zelfs de VS gaan veel coulanter om met schuld, waarom trekken zo weinig mensen hun lot aan en waarom houd het mij zo enorm bezig. Ik doe de MIR-Methode, voel mij lichamelijk heel gezond, maar ik voel me gevoelsmatig eenzaam, ondanks een lieve zorgzame man.

  • Beste Elles,
   Ja, ik voel met je mee. Ook ik kan nog steeds gefrustreerd en verontwaardigd worden van het onrecht en uitbuiting. Ik prijs me dan altijd gelukkig DAT ik dat nog voel, omdat ik daardoor ook in beweging blijf en actie wil ondernemen. En wat helpt, is het aan elkaar door te vertellen, zoals jij nu doet, zodat we ons er als burgers massaal bewust van worden hoe er met ons wordt omgegaan en dat het niet deugt! Ik ga ook weer acties opzetten. Op 2e Pinksterdag, tijdens de ‘Be the MIRror’-Vredesdag. Dan heb ik een vijftal acties klaar staan die we met alle aanwezigen kunnen doen om veranderingen teweeg te brengen. Voelt altijd heerlijk en opwindend om te doen! Het gevoel dat we wel degelijk invloed kunnen uitoefenen!
   Dankjewel voor je schrijven, ik verheug me op meer!
   Groetjes, Mireille

   • Ik woon in Winterswijk en doe er 3 of 3.5 uur over om in Elspeet te komen, moet 2 of 3 maal overstappen, 25 minuten lopen en kom dan nog veel te laat aan, kortom erg moeizaam.

    • Beste Elles,
     Ja, dat is niet fijn om zo te moeten reizen. Je kunt wel vanaf station Nunspeet opgehaald worden. En we kunnen kijken of je met iemand mee kunt rijden. Wil je ons daarvoor dan een email sturen? Dan kunnen we kijken of we iets kunnen regelen.
     Groetjes! Mireille

 12. Beste Lezers,
  Ik bezocht een medium, jaren terug. Onverwachts, bevestigde deze persoon mij in al mijn ziens ervaringen ,die ik mijn leven lang al heb. Zo heftig, zo mooi! Het heeft mij enorm veel gebracht, maar ik wilde niet afhankelijk zijn worden van deze persoon. Ik wil het zelf doen. Zo’n drang om het zelf te doen….. en toen kwam de MIR. En nu ga ik, het zij met iets minder heftigheid, door vergelijkbare ervaringen. Ik heb al heel wat opgeruimd, maar met MIR nog meer, zelfs mijn huis wordt netter. En frustraties…hahaha… van de week nog, ben ik totaal onverwachts voor mijzelf, totaal ontploft. dat was lang geleden, heel erg lang geleden. Als een idoot geschreeuwd, naar een aantal mensen en toen ze niet luisterden, heb ik er zelfs een fysieke actie achteraan gegooid. Niet aan mensen gezeten hoor maar machines stopgezet. Tot grote verbazing van deze mensen, maar ook van mijzelf. En tjonge wat lucht dat op. En ik schaam me totaal niet, ik was er zo zat van en dat is nu wel heel duidelijk gemaakt. En er is gehoor aangegeven. Eindelijk.
  En weet je, ik was ergens mee bezig en dacht, goh, hier wordt ik blij van, wat leuk is dit. Daarna stap ik in mijn auto en rij naar huis. bij de oprit van de snelweg staat een lifter, het regent en ik stop, de vrouw rent naar mijn auto en springt erin. Ik rij al weer, want ik mocht daar eigenlijk niet stoppen. Waar moet je naar toe? Nou, als ik er daar en daar uit mag, zou dat mooi zijn. Oh, dat is prima, doen we. Wat ga je daar doen? Nou, ik ga iemand bezoeken die ziek is. Oh, zeg ik nog, moet je dan naar het ziekenhuis, want daar kan ik ook wel even langsrijden, kleine moeite en het regent zo hard. Maar nee, ze is niet zo ziek, haar hoofd is in de war. Ach, ja de doktoren zeggen daar van alles over, maar als je het aan mij vraagt, zo zegt mijn lifster” ligt het aan haar energien. Dan kijk ik mijn lifster voor het eerst eens even aan. Aan haar energieen? Ja, zegt ze, als ik dat combineer met sterrenbeeld en dan komt er een prachtig verhaal. Mijn oren zijn gespitst. Maar ja, zegt ze, sommige mensen zeggen dat ik mensen hier mee in hokje plaats, maar dat doe ik niet hoor. Dan vraagt ze naar mijn sterrenbeeld. Ik vertel het aan haar. Wat zij daarna tegen mij zegt………
  doet mij bijna uit de auto springen. Hoe kan die vrouw die ik net op gepikt heb voor een lift van A naar B, mij vertellen dat ik dat wat ik aan het doen was die ochtend moet doen, omdat ik daar zo blij van wordt, ze leest het uit mijn sterrenbeeld… weet je als je MIRt dan lijkt het wel of je dichter en dichter bij jezelf komt, en dan verschijnt er van alles op je pad. Het lijkt wel of alles bij elkaar hoort en inelkaar grijpt… Ik wens jullie allemaal van deze geweldige ervaringen!

  Mir ze! Karin

 13. HALLO

  BEN BEGONNEN OP 15 APRIL EN NOG STEEDS BEZIG OMDAT IK VOEL DAT HET NODIG IS. FRUSTRATIES TROEF ZOU IK ZEGGEN MAAR HET GAAT DE GOEDE RICHTING UIT, ZEKER WETEN. BEDANKT HOOR.

 14. Lieve Mireille,

  Voor mij geld op dit moment dat ik zoals ik het zelf noem,aan het uitzieken ben.Zeker voel ik veel frustratie omdat mijn lichaam mijn geest niet volgt, ik klussen in huis haast niet aangepakt krijg.Moet wel zeggen dat ik vanaf 2001 de een na de andere zware uitdaging heb gehad waardoor ik geen ruimte kreeg mijn eigen ding te doen.Voel me absoluut erg geblokkeerd, energie level 0.Positief in dit proces is het feit dat ik oude lasten van af aan het schudden ben, ermee verbonden zijn daar ook mensen bij die mij beklemmen.Door mijn hooggevoeligheid ervaar ik dat intens omdat hun energie bij mij binnenkomt.Ben nu energie aan het scheiden door mijzelf steeds te vragen of hetgeen ik voel wel van mij is.Er is zeker een persoon die ik maar niet los krijg, een man die meer van mij wil dan ik.Heb het contact verbroken, maar die man blijft geestelijk bezig en trekt enorm aan mij.Daar gaat 90 % van mijn energie heen, hij laat niet los.Ik ervaar dit als zeer beklemmend.Ik wil vrij zijn zodat ik mijn weg kan vinden zonder dit soort afleiding,ik hoop dat ik na dit proces mijn eigen weg weer vind, nu voelt het nog als een heel grote blokkade.Het is mij ook vaak opgevallen dat als je niets van een man wilt, ze harder gaan trekken als een soort zwarte wolk aan je blijven kleven, dat frustreert mij dus enorm.
  nou Mireille dat was het ,wel fijn om te lezen dat dit een erbij hoort
  gr van Ellie

  • Hallo Ellie,

   Ik hoop dat het oke is dat ik hier op reageer.
   Wat je schrijft,het lijkt wel alsof ik het zelf geschreven zou kunnen hebben,zo herkenbaar.

   veel sterkte,

   gr,
   Miet

 15. Dag allemaal,

  Als we over frustratie spreken ben ik ook ervaringsdeskundige. Echter terugkijkend en mede ook door het doen van de Mir-methode trekt de mist langzaam op en wordt alles helder.
  Ik heb werk gemaakt van creativiteit, van 2000 tot 2009 exposeren, lessen volgen en geven (somatische dagbehandeling). Creativiteit gaat vele kanten uit, maar er zit ook een addertje onder het gras. Als je niet goed de begrenzing in de gaten hebt geef je uiteindelijk vanalles weg en uiteindelijk kun je zelf met lege handen staan.
  Dit overkwam mij, schilderen ligt al jaren stil…..
  Ben niet bij de pakken neer gaan zitten en met heel veel wandelen (voetjes op de vloer) kwam ik uit bij een kringloopwinkel waar men vrijwilligers hard nodig hadden. Hier kreeg ik ruimte en vrijheid om een kledingwinkel in te richten. Of je het nu creëert op het doek of in de ruimte het is in feite hetzelfde. Uit het niets iets maken waar je de wereld een stukje mooier kunt maken en waar jezelf en andere mensen blij van worden.
  Dit doende en goed voeling houdend met je lichaam (dit is de grote uitdaging!!) is het verhaal positief. Je niet laten ontmoedigen door frustratie maar erdoorheen naar positiviteit zoeken in jezelf dat mag van mij LEVENSKUNST heten. Mirren wijst de weg, succes ermee allemaal, Groetjes Crea-Thea

 16. Mijn frustratie zit hem vooral in het feit dat ik alleen ben, een relatie is nu drie jaar heel plots beeindigd. Hebhet heel moeilijk om tussen koppels te vertoeven of om iemand te horen praten over mijn man, word vanbinnen dan heel bitchig.

  • Beste Mieke,
   Ja, dat is heel begrijpelijk. Het is ook zo vers nog en pijnlijk. Je zou het beste op die ‘venijnige’ momenten de EHBO kunnen doen van de MIR-Methode. Ken je die al? Je kunt de complete uitleg vinden op de ‘Be the MIRror’-website of het leren van een MIR-Methode begeleider of van iemand die het al onder de knie heeft.
   Groetjes, Mireille

 17. Lieve Mireille,
  Dankjewel,
  Dit kwam precies op het goede moment!Frustratie is een goed teken. Pietje precies in de verpleegkundige thuiszorg, worstelend met de tijd.Na werktijd contact met collega, uren vergoed gekregen, actie ondernomen dus. Besef nu dat ik van me heb laten spreken! Punt voor mij.Deze dag sluit ik glimlachend af en ben niet bang voor die gevoelens.Ik ben sinds kort weer opgestart met de MIR methode. Groetjes,
  Lilian

 18. Lieve Mireille,

  Ik ben nu 2,5 week bezig met de MIR methode en ik slaap al veel beter en inderdaad de laatste paar dagen ben ik zeer gefrustreerd en geïrriteerd, dacht zelfs dat het een terugval was, maar lees nu dat het goed is!
  Ik zag gister een documentaire over Food Matters en dat was ook een echte eye-opener, vooral over onze vitaminetekorten en ziektes die daar door voorkomen. Heb gelijk besloten om gezonder te gaan eten en extra vitamine C te gaan slikken.

  Verder ben ik blij met deze methode en ga ik na 4 weken me aanmelden voor de Be the MIRror.

  Liefs Elly

 19. Al na een paar dagen voelde ik een enorme ruimte in mijn buik tijdens het wandelen. Ik ben nu 2 maanden bezig en had idd 2 dagen geleden veel frustratie en heel chagrijnig en wist het gewoon niet meer en dood moe. Maar dat heb ik met regelmaat. Tè weinig rust nemen en wisselende suikerspiegel. Ook ga ik meer bewust dingen aanpakken én grens aangeven. Partner, ook wat autistisch, zegt vaak geef dit of dat even of haal dat even. Nu zeg ik NEE in de vorm van : ach doe jij dat maar.even of dáár ligt het.
  Helaas ben ik nog steeds niet weer gaan schilderen want er “moet” nog zo veel. Foto’s ordenen cassette bandjes idem de kindertekeningen van de 6 kleinkinderen etc. Het is wel leuk om weer de kinderstemmetjes te horen van de kleinkinderen en heb een paar gedigitaliseerd en verstuurd naar hen waarvan 1 een jaar in. Australië zit.
  Ik ben bijna 81 en je weet nooit wanneer je eind daar is heb ik een drang van opschieten. Maar lukt niet zo goed want oude foto s roepen ook emoties op!
  Ok ga nog maar door met de MIR-Methode maar de laatste dagen vergeet ik het soms een keer. Het is wel fijn dat je nu net mailde over die frustraties, dankjewel

  • Beste Aafje,
   Ja, en wat mij dan vaak helpt is als ik iets echt voor elkaar wil krijgen, dat ik dan elke dag een mini-stapje erin zet. Waar zou je willen schilderen? Eerst die plek in je hoofd bedenken. Dan op een andere dag kijken hoe je schilderspullen ervoor staan (wáár ze eigenlijk zijn). Een andere dag wat tubes verf kopen. En weer een volgende keer wat spullen klaar leggen. En als je dan een paar dagen later ineens zin krijgt, kun je zo -hup- beginnen. Met al die drukte komt het er zo vaak niet van, terwijl dit soort ‘liefhebberijen’ zo voedend en broodnodig zijn voor onszelf!
   Veel geluk, ook met je kleinkinderen! Wat zullen ze je cadeau leuk vinden!
   Groetjes, Mireille

 20. Ja, zeker gefrustreerd, in huis verdwijnen spullen naar de Dorcas echo heerlijk is dat!! En t gaat ook mild zonder frustratie maar op Werk kan Ik me moeilijk bezig houden met de things to do, normaal gesproken Ben Ik al Snel afgeleid maar laatste Paarl Dagen zwaar geiiriteerd en afgeleid… Slaap wel heel goed, veer dieper en voel me meer uitgerust, daarom snap Ik mijn gedrag op Werk nog niet.. Komt wel… Pas Een week bezig! En heb ook nu al super super Zachte warme handen! Bedankt!!

  • En ook beetje vreemd is ook dat na jaren geen hooikoortsklacht ik vandaag helemaal vol zit, komen oude klachten terug?

   • Beste Joyce,
    Ja, heerlijk die zachte handen, he! Oh, als je je zo geïrriteerd voelt op je werk, dan kan het goed zijn dat er iets borrelt! En oude klachten kunnen in het begin even opvlammen om vervolgens op te lossen. Heel normaal.
    Sterkte en fijne gezondheid gewenst!
    Groetjes, Mireille

 21. Beste Mireille
  Ik doe al meer dan een jaar de MIR-Methode.Heb vorig jaar oktober een punt gezet achter een vierjarige relatie met een narcist.Hij spookt nog regelmatig door mijn hoofd en word er triest en boos van.Alsook kan ik moeilijker beslissingen nemen en twijfel veel waardoor ik het gevoel heb dat ik echt blijf hangen.En voel mij hierdoor ook heel moe.

  Alvast bedankt

  Groetjes Conny

  • Beste Conny,
   Ik weet er niet het fijne van, maar ik weet wel dat het echt lange tijd kan duren voordat de ervaringen met een narcist diepe sporen in je achter kunnen laten. Het kost dan lange tijd om je zelfvertrouwen terug te winnen. Zoek vooral mensen op die deze ervaring ook hebben, of die jou erbij kunnen begeleiden. Gun het jezelf!
   Veel sterkte en vooral veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Conny….ik ken dat ook.Kijk eens naar Richard Grannon SPARTANLIFECOACH, You Tube..Hij geeft goede Tips.
    Groetjes Levin..

 22. Frustaties, wie heeft ze niet !
  Geweldig dat ze iets met je zullen moeten doen
  en dat jij er iets mee ‘moet’ doen !!

 23. Hoi Mireille,
  heb twee veilige weken van stap 5-7 gedaan en toen vier weken de hele reeks. Nu een maand later doe ik nog altijd trouw twee maal daags de MIR-Methode. Veranderingen zijn voelbaar, meer grond onder m’n voeten, en vooral weer zin in creativiteit omdat dit mijn “bezigheid” was en al jaren stil ligt.
  Ben bezig met het plannen van een expositie in (2017) dit geeft me de gelegenheid om hier langzaam naar toe te werken. Ben benieuwd hoe alles uit de verf komt, het voelt een beetje als de verloren dochter die weer terug komt op haar eigen stekje….
  Dit bedenk je niet, maar is vermoedelijk toch een gevolg van het “Mirren” weer terug naar de “basis”zo lijkt het wel. We zullen zien, dank ook voor de MIR-ehbo, dit gebruik ik bij hoofdpijn en knieklachten.
  Hartelijke groet, Thea

  • Beste Thea,
   Zó leuk dat je dit voor elkaar gaat krijgen! Het is mijn grote wens nr. 9 op mijn bucket list, maar daar mag ik nog een paar jaar aan werken, denk ik. Het vergt best veel om zoiets op te zetten en ik vind het gaaf dat je er voor gaat. Laat je het me weten als je expositie geopend gaat worden?
   Veel succes en veel voorwerk-plezier gewenst!
   Groetjes, Mireille

 24. Heel gek….als ik mijn verhaal terug wil lezen zie ik het niet meer staan totdat ik er weer iets opzet……sorry voor het ongemak 🙁

  • Beste Ada,
   Is helemaal okee. Het duurt vaak even voordat je bericht wordt toegelaten, omdat ik het eerst lees en dan meteen antwoord of gewoon plaats op de website.
   Groetjes en dankjewel voor het schrijven!
   Mireille

 25. ok goed dat ik dit nu lees ik was namelijk weer met de MIR-Methode gestopt omdat ik er echt super chagrijnig en gefrustreerd van werd en een echte bitch was naar mijn man en kinderen en dat wilde ik niet. Maar nu begrijp ik dat dat dus eigenlijk heel goed is en ik echt mijn eigen grenzen aan het aangeven was waar dus iedereen de hele dag overheen aan het gaan is. Dan ga ik dus toch maar weer beginnen en het nu ook gewoon volhouden want zo als het nu gaat trek ik het gewoon niet er moet echt wat gaan veranderen! groetjes Els

  • Beste Els,
   Prachtig hoe je het ziet! Zo werkt het precies: als je je grenzen voor het eerst gaat aangeven, lijkt het alsof je superchagrijnig of bitchy bent. Vaak is dat dan ook zo, omdat we dan nog niet rustig kunnen verwoorden hoe we het willen. We voelen wel dat we het zo NIET willen. Nu nog de middenweg gaan vinden en respect afdwingen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Els
   Het klinkt misschien gek maar ik vind het juist een voor uit gang. Want er word wel degelijk iets in werking gezet. Dat het moeilijk voor je is om zoals jij het zegt dat je chagrijnig en je als een bitch gedraagt terwijl je eigenlijk niet zo in elkaar zit. Dat is heel goed te begrijpen. Maar beste Els geloof het gaat je wel degelijk iets moois brengen.Mijn eigen man zei op een gegeven moment ik ga die Mireille is even bellen. Omdat ik niet alles meer voor zoete koek slikte. Het mooie is het heeft ons juist dichter bij elkaar gebracht.En dat gun ik jou van harte.Ik hoop dan ook dat je de MIR-Methode weer op pakt.En dat het je veel moois gaat brengen. Een dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 26. Beste Mireille
  Hier een berichtje van mij……doe de mir ook al langere tijd met tussenpauzes
  De laatste tijd merkte ik dat ik mezelf niet meer was , totdat ik vanmorgen jouw mail binnenkreeg en dacht ; nou datbis het dus : ik ben juist goed bezig…..dank je wel hiervoor
  Ook was ik de laatste tijd erg moe maar ook daar kwam ik vanmorgen achter; het blijkt dus van mijn hooikoortspillen af te komen en het verschil met of zonder pillen , het maakt niets uit dus heb voor mezelf besloten per direct te stoppen…..hoe minder megicijnen hoe minder bijwerkingen
  Heb jij nog een tip of een zin om minder last van mijn ogen door de hooikoorts te hebben
  Lieve Mireille…..jouw mail kwam vanmorgen precies op de goede tijd binnen
  Nogmaals dank je wel en ik blijf de 9 stappen weer gewoon doen

  • Beste Ada,
   Met de 9 stappen ga je de oorzaken van je hooikoorts aanpakken. Daar hoef je geen extra zin voor te gebruiken. En super dat je het zonder medicijnen gaat doen. Als je er toch geen verschil merkt…
   Veel geluk en fijne gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Ada
    Wat goed van jou dat je stopt met die medicijnen. Dit is een van die dingen wat gebeurt wanneer je de MIR-Methode doet je word bewuster van alles wat je op en in je lichaam stopt. Dat is zo’n mooie stap voor uit.
    Dank je wel voor het delen. Een hele dikke knuffel van mij.
    Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 27. Hoi hoi,

  Ik merk dat er heel wat veranderingen spelen in mijn leven. Ik ben me veel meer bewust van de overtuigingen die ik als kind heb ontwikkeld en die ontzettend veel invloed hebben om hoe de dingen in mijn leven lopen en op mijn houding en gedrag. Als toevoeging is ook hypnose op mijn pad gekomen en heb ik al een sessie gedaan waarbij je echt terug gaat naar jezelf als kind om de negatieve overtuigingen los te koppelen en te ontkrachten. Prachtig want nu verandert er nog meer!

 28. Goooooh, deze mail over frustratie komt mij als geroepen! Ik ben enthousiast begonnen met de MIR-Methode en had eigenlijk gelijk al effect: de eerste dagen veel dorst! Letterlijk, naar vocht. Water. Ik dronk na de 9 stappen een flesje water. Dat deed mij goed. Maar ik ben inmiddels weken verder en wordt in mijn omgeving herinnerd aan het doen van de 9 stappen. Ik kom de print met de 9 stappen steeds tegen…maar ik heb er geen zin meer an. En dat laatste, een ‘geen zin meer hebben’, geen interesse en en geen belangstelling meer hebben, geen motivatie voelen, kom ik op dit moment op alle lagen tegen…Vooral op werkgebied. Ik ben verpleegkundige op een drukke ziekenhuis-afdeling. Van 8 tot een uur of 11 gaat het goed, daarna blokkeer ik. Hoofd vol mist/watten. Ik kom er niet doorheen. Ik wil wel maar kan niet. Ik merk vooral dat ik het op deze manier niet meer wil. Voel mij ‘uit gezorgd’ als het ware. Ik ben snel geagiteerd en kan niet meer snel schakelen. Wat wel erg hard nodig is in mijn werk op deze afdeling. Ik baal. Als ik thuis ben begint alles te dalen: wat ik had moeten doen, had moeten zeggen etc. Kortom: ik voel mij erg gefrustreerd! Ik ga de MIR-Methode weer oppakken.

  • Beste Carla,
   Heel mooi! Kijk naar je frustratie en misschien kan je gaan zien wat je zo mist in je werk? Welke belangrijke elementen kun je niet kwijt in je werk? Tijdsdruk, een collega waar het niet mee botert, of misschien liever een ander soort artsen of patiënten om mee te werken?
   Het gaat vast helder worden.
   Veel geluk en mooie stappen gewenst!
   Groetjes, Mireille

 29. Pfieuw, wat ben ik blij dit te lezen zeg! Ik voel heel veel frustratie in mijn huidige baan en ben tot de conclusie gekomen dat deze niet meer bij mij past. Ik ben nu aan het solliciteren maar het gaat niet zo snel als ik zou willen en dan raak ik daar weer gefrustreerd door….. nu ik weet dat ik op de goede weg ben geeft dat mij weer hoop en energie. Op naar een mooiere wereld met een baan op maat voor mij .

  • Beste Tanja,
   Zo is dat! Super dat je dat inzicht hebt gekregen! Ga vooral kijken in wat voor setting je graag zou willen werken. Sportwereld? Kinderwereld? Theater? Ziekenzorg? Met mensen, dieren, natuur? Er komt vast iets moois op je af als je iets meer van de details kan inkleuren.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 30. Dit vind ik leuk! Gisteren een super frustrerende dag gehad en dan nu dit artikel! Geweldig! Ik ga denk ik eerst eens op zoek naar een gememe deler van mijn frustraties.

 31. De reactie op Ellen . Ik ben niet dezelfde marijke als van de autistische partner voor de duidelijkheid.
  Maar Marijke betreft jou autistische partner. Als hij meekon met jou zou dat gaan, maar het gaat niet! Probeer een weg voor jezelf te bewandelen. Blijf beiden blij met elkaar daardoor.

 32. Beste Ellen,
  Er worden wel steeds meer mensen wakker gelukkig.
  We worden heel klein gehouden en gestuurd.
  Maar ook dat gaat geleidelijk , de verandering.
  Heb vertrouwen, het gaat steeds verder openen. De macht is steeds minder sterk van die groep.
  Stuur licht en liefde naar alles en vergeef ieder die je pijn doet of heeft gedaan.
  Ook ik voel de onmacht van de controle boven en over ons.
  Maar er komt balans in onze wereld. Dus help met liefde sturen ook naar deze machtsbeluste mensen. Heb vertrouwen en vooral in jezelf

  • Dank voor je reactie, zelf heb ik het idee dat we eerder liefde voor onszelf moeten voelen, zodat we gesterkt de waarheid kunnen onthullen. Krijg eerder het idee dat psychopaten in een vechthouding schieten als ze met de naakte feiten worden geconfronteerd, dat liefde sturen op hen eerder een averechts effect heeft.

 33. Ja ik voel me gefrustreerd, omdat mijn partner autistisch is en hij het me niet verteld heeft, nog steeds niet. Ik voel me beetgenomen. Omdat ik dacht dat ik een avontuurlijke man gevonden had waar ik van alles mee kan ondernemen. Maar nu mag er niets veranderen, alles moet op zijn manier. Hij wil geen kleur en geen licht. Kleur, licht en verandering zijn alles voor me. Ik wil reizen maken naar spannende plaatsen die Ik nog niet ken. Het gaat allemaal niet gebeuren.

  • Beste Marijke,
   Dat is beslist niet makkelijk! Toch zijn er vast mogelijkheden. Een van de MIR-Methode begeleiders begeleidde eens een vrouw die in eenzelfde situatie zat. Die vrouw koos uiteindelijk voor haar relatie èn voor zichzelf: ze ging zelfstandig, zonder haar partner reizen. Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je je frustratie serieus neemt en je afvraagt hoe lang je nog gefrustreerd wilt blijven. Makkelijk gezegd, maar uiteindelijk gaat het om liefde voor jezelf.
   Veel geluk en moed gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel het is mooi om de frustratie te herkennen. Dat ik nu durf te voelen dat het me frustreerd. En dat ik de moed heb om het hier op te schrijven. Dank jullie voor je aandacht. Het voelt voor mij dat ik weer een stukje sterker ben.

  • Nu je het zegt……..meer frustratie ervaren, kribbig, chagrijnig,gewoon bitchy…..that’s me op dit moment! Heerlijk om het te lezen hier, ik was al bang dat ik tegen een burn-out aan zat! Eigenlijk alleen maar positief dus.
   Ik neem aan dat ik gewoon door moet gaan met de MIR methode maar kan ik nog iets anders doen?

   • Beste Rita,
    Nee, gewoon doorgaan en proberen te kijken naar wat er achter de frustratie zit! Wat wil het jou zeggen? Waar snak of verlang je naar?
    Veel geluk!
    Groetjes, Mireille

   • Dank je wel Wim, ik kom steeds dichter bij mezelf! mijn (volwassen) kinderen zijn een enorme bron van inspiratie.

  • Beste Marijke, ikzelf zit in een dergelijke situatie. In het begin dat ik mijn vriend leerde kennen dacht ik de “ware” liefde te hebben ontmoet. We wonen samen, we zijn reeds enkele jaren samen, en alles moet volgens zijn boekje gebeuren. Het ergste vind ik het commanderen tegenover mij, dit is niet goed, je moet dat zus of zo doen, pas op van dit….Ik begin het minder en minder te verdragen en begin meer en meer dingen voor mezelf te doen. Sinds ik de Mir methode beoefen, zie ik steeds duidelijker dat die relatie niet werkt. Els

   • Beste Els, Het is heel duidelijk als je eenmaal doorhebt als je partner Autistisch is. Veranderen is bijna onmogelijk hier, zijn spullen, zijn manier van leven. Als er een klein dingetje van mij hier in huis komt is het heel bedreigend voor hem. Dan heeft hij het gevoel dat hij geen controle meer heeft. Voor mij geeft dat het gevoel dat ik al tien jaar in iemands huis logeer. Frustrerend want ik wil dat het ook mijn huis is. Hij houdt van donker en kleurloos. Ik hou van licht en kleur. Hij doet zich voor alsof hij heel avontuurlijk is en in het begin leek dat ook zo. Maar dan kom je er achter dat altijd alles hetzelfde blijft. Als een autist denkt dat hij de controle verliest wordt hij boos, heel boos en hij wil niet praten. Vorig jaar is dat heel veel gebeurd hier. Maar ik ben nu aan het leren om mijn grenzen te stellen. Ik ben er nog niet van weggelopen, ik weet niet of dat gebeurd. Maar op dit moment is dit voor mij een goeie leerschool om mijn grenzen te leren zetten. En dat werkt! De woonkamer is nu nog een donker somber hol. Ik hoop dat ik dat stapje voor stapje kan gaan veranderen. Beste Els, neem zijn kritiek niet te serieus, het gaat niet over jou! Het is zijn onmacht.

 34. Goedemorgen Mireille,

  ik les zopas in je mail dat er in Zwevezele in Belgie ook een MIR-Methode cursus gegeven wordt deze maand. Dit is heel dicht bij waar ik woon en ik
  zou dit toch zo graag bijwonen. Kan je mij misschien laten weten op welke datum dit doorgaat?

  Vriendelijke groet.

  Sergeant Catheline.

  • Beste Catheline,
   In Zwevezele wordt een MIR-Methode kring georganiseerd. Dat is een bijeenkomst die geleid wordt door een MIR-Methode begeleider, in dit geval Sigrid Goossens. Het is bedoeld voor mensen die minimaal 4 weken de MIR-Methode hebben gedaan. Om andere mensen te leren kennen en samen de MIR-Methode te doen. Je kunt er hier meer informatie over lezen. Wat leuk dat het zo dicht bij jou is!
   Voor cursus voor professionals is er een in het najaar in Grobbendonk. Daar kun je hier meer over lezen. Die geef ik zelf.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 35. Goededag,
  Ik doe de MIR-Methode nu 3 weken en merk dat ik ineens aan het dromen ben over mijn ex. Je begrijpt dat ik dit niet fijn vind en wordt er onrustig en gefrustreerd van. Wat is hier de aanleiding van? En gaat dat ook voorbij?
  Mvrgr Miranda

  • Beste Miranda,
   Ja, dat zijn altijd indringende dromen, zeker… Het komt doordat je echt je ex aan het loslaten bent. In je dromen verwerk je veel van wat je hebt meegemaakt en blijkbaar ben je hem nu werkelijk aan het loskoppelen. Het gaat beslist weer over. Bij stap 3 ‘Vader loskoppelen’, werk je er actief aan mee om je ex los te koppelen, dus graag de MIR-Methode blijven doen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 36. Ik ben vooral gefrustreerd over de neoliberale, zeg rustig facistoide trekken die van onze de westerse “democratie”. De leugens en halve waarheden, hoe de banken, multinationals en verzekeringsmaatschappijen boven de wet staan en een staat binnen de staat vormen. Hoe de meeste mensen totaal geen weet daarvan hebben en zich als schapen naar een slachtbank laten lijden. Gelukkig zijn er wakkere mensen op hoge posities die de ondergrondse strijd hebben aangebonden tegen. De staatsmaffia.

  • Misschien moet ik weer de MIR-Methode gaan doen. Als kind had ik een enorm rechtvaardigheidsgevoel en ik zie hoe dat, door bovengenoemde elementen basisrechten van burgers teniet wordt gedaan en hoe we bergafwaarts kelderen, raak ik daar fysiek en emotioneel behoorlijk door uit balans.

   • Beste Elles,
    Ga eens op internet kijken naar allerlei groeperingen die zich inzetten voor de thema’s die jij noemt. Er zijn ontzettend veel mensen die hetzelfde voelen. Een aantal projecten heb ik verzameld op de projecten-pagina van de Be the MIRror-website. Er is enorm veel menskracht en tijd nodig. Wie weet kan je daar wel bij aansluiten.
    Zet je frustratie om in daden!
    Veel geluk!
    Groetjes, Mireille

  • Ja, we leven in een opportunistische maatschappij: we worden niet alleen belazerd door de drie genoemde instituten maar ook door overheid en bedrijfsleven.
   De farmaceutische en de medische industrie reiken elkaar de hand om de patiënt tot aan zijn dood uit te melken. ( verzekeringsmaatschappijen betalen wel ) De schrijnende voorbeelden ervaren we regelmatig terwijl op thuishulp wordt bezuinigd.( kost geld )Ook een arts heeft twee belangen: de patiënt beter maken en zijn omzet op peil houden en dat geldt ook voor het zieken huis.
   Niet westerse overheden functioneren voornamelijk door corruptie maar ook binnen Europa weet men daar wel raad mee. Veel kamerleden stoppen rond de zestigjarige leeftijd met hun Kamerwerk om dan nog tot aan hun pensioen jaar te profiteren van een ruime vergoeding:
   Wachtgeld.
   Mijn idee Ieder voor zich en God voor ons allen.

  • en als je hier wel van op de hoogte bent , wat dan ….. Ook ik zou graag mijn geld , waar ik jarenlang voor gewerkt heb , terug willen . Moet nu rondkomen van een schrale AOW . Toch probeer ik tevreden te zijn met wat ik wel heb !!

  • hier ben ik ook gefrustreerd door en heel erg ben al bijna 3 jaar aan het vechten voor een operatie die heel dringend is en mijn gezondheid erg schaadt wat steeds word afgewezen door het cz grote maffia ]en die kan alleen maar in België gebeuren
   en daardoor word het afgewezen waar leven we in? ben het helemaal met je eens liefs

   • Ik weet, dat je van de CZ niet naar Belgie mag. Heeft mijn man ook meegemaakt. Overgestapt naar VGZ en nu mocht het wel. Geweldig geholpen in St. Niklaas en in Brasschaat. Vooral Brasschaat was geweldig. Hij wil nooit meer ergens anders heen. Ze zijn daar zo lief voor je en doen het vanuit hun hart.

 37. Het is ongelooflijk! !
  Ik lees nu juist wat ik nodig heb!
  Voor een tijd heb ik de MIR-Methode niet meer gedaan. Tot wanneer begin mei ik leg het uit aan een vriendin…..boem!!!
  Ik deed het een paar dagen en al mijn emoties en frustratie kwamen weer omhoog…
  ….heel belangrijke dingen. Dan doe ik idd wat IK wil. Dat is geen makkie iets. Want men moet weer zich geconfronteerd worden met oordeling en degelijks soort dingen van de naaste. Wat mij betreft MIR werk op mijzelf zeer krachtig!!!
  Heb het soms bang van!

  • Beste Sandra,
   Ja, dat het dan ‘boem’ doet, is een teken dat je al heel lang met dingen rond liep, die je je maar liet gebeuren. Als je dan in je kracht komt te staan, kan het er ineens uit komen. Om dat te voorkomen, wordt het belangrijk om meer en meer te gaan voelen wat je werkelijk wilt en daar al eerder over te praten of het voor jezelf te regelen. Jezelf op de eerste plaats zetten. Dat is iets wat we niet kennen, omdat we dat als kind afleren, maar iets wat heel belangrijk is om onszelf gezond te houden.
   En bang van zijn… je bent niet bang van de MIR-Methode, maar van je eigen kracht! Dat is heel normaal, dat hebben we bijna allemaal. Daarover heb ik een video gemaakt die op de ‘Be the MIRror’-website staat en heet: ‘Als de MIR-Methode niet werkt.’ Het komt er in die video op neer dat de MIR-Methode soms niet lijkt te werken als iemand eigenlijk bang is voor zijn eigen kracht. En daar hebben bijna alle mensen last van.
   Desondanks: goed gedaan!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 38. Lieve Mireille,

  Al 4 jaar doe ik getrouw de MIR-Methode, door het feit dat ik 2 dikke darmen heb achter mekaar, had ik veel last van verstopping en dan overloop-diarree, mijn problemen daaromtrent zijn volledig voorbij en dit al na de 2de dag. Hartelijk dank.

  • Beste Mieke,
   Wat fantastisch! Wat een prachtig en bijzonder resultaat! Ik ben ontzettend blij voor je, want wat moet dat een opluchting zijn!
   Dankjewel dat je dit met ons wilde delen! ❤️
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.