Home » Artikelen » 152. Vaginisme en pijn bij het vrijen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

152. Vaginisme en pijn bij het vrijen — 75 reacties

 1. Goedendag Mireille en Jaqueline,
  Sinds mijn 24 ste heb ik last van vaginisme, na mijn mislukte huwelijk is dit ontstaan, na mijn scheiding lukte de sex niet meer, mijn eerste vriend kwam echt niet naar binnen en ik had er ook geen zin in, mijn 2de vriend daar lukte het wel mee in eerste instantie maar na een paar keer ging het steeds moeilijker. De pijn is ondraaglijk, ladingen glijmiddel gebruikt dan ging het wel maar zo’n pijn dat ik dagen lang daarna nog voelde. Uiteindelijk naar een seksuoloog doorverwezen, oefeningen, gesprekken en op zich ging het wel wat beter, maar na verloop van tijd ging het weer mis. Inmiddels heb ik geen sex meer al ruim 20 jaar niet meer, ben nu 53, ik doe mijn man tekort en voel me geen vrouw, niet sexueel aantrekkelijk, het is zo erg de weerstand voor sex dat ik ook niet meer wil knuffelen uit angst dat hij meer wil, ben volledig geïsoleerd in intimiteit. Heb tegen hem meer malen gezegt dat hij maar een andere vrouw mag vinden omdat ik niets te bieden heb op sexueel gebied, maar dat wil hij niet. Ik vind het zo erg dat ik hem tekort doe en hij zich afgewezen voelt en toch bij mij wil blijven. Als toetje is er sinds een jaar lichen sclerose gediagnosticeerd, hormoonzalf wanneer het weer verergerd, dit gebruik ik minimaal en alleen 2 dagen indien het zo erg jeukt. Elk jaar controle door huisarts. Ik hoop dat de MIR-Methode iets voor mij kan betekenen en mij helpt Monique

 2. Hoi Mireille en Jacqueline, wat een mooi onderwerp. Ik zie in mijn praktijk ook heel veel mensen die een mooie relatie lijken te hebben en (bijna) nooit meer vrijen. En dat verwonderde me, want ik houd van vrijen en voel dat het een essentieel ingrediënt is in mijn relatie tot mijn partner.
  Ik heb mezelf geobserveerd, om te zien wat ik doe om het vrijen fijn te maken, zonder pijn. Ik gebruik eenvoudige technieken uit de kinesiologie om pijn en stress weg te halen. Deze heb ik opgeschreven in Making Love, nu verkrijgbaar in het Engels en Nederlands.
  Mogelijk is mijn boek een mooie aanvulling op die van Jacqueline. In mijn ogen wordt de wereld een fijnere plek, wanneer er meer liefde is, meer liefde voor jezelf, meer liefde voor de ander. Ik wens jullie dus vooral veel liefde, Merel
  P.S. De boeken kun je vinden op http://www.selfenizer.nl en http://www.selfenizer.com

  • Beste Lia,
   Het duurt altijd even voordat een reactie geplaatst wordt, omdat dat handmatig gebeurd. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk vragen ook beantwoord worden.
   Groetjes, Mireille

 3. Sinds er bij mij een stukje van mijn baarmoedermond verwijderd is lijkt er net aan het begin van mijn vagina een ring te zitten.
  Soort ring van littekenweefsel. Wanneer ik het zelf masseer met glijmiddel blijft het een hard strengetje dat bij het vrijen schuurt. Het voelt dan als schuurpapier! Heb je hier weleens eerder van gehoord?
  Zelf ben ik aan het experimenteren om het te masseren. Na een warm bad, met veel glijmiddel en een vibrator. Soms lukt dit en soms blijf ik ondanks alles droog.
  Weet jij wat dit zou kunnen zijn?

  • Hallo Narja,
   Het kan inderdaad heel goed mogelijk zijn dat er een stukje littekenweefsel zit. Bij de vaginaopening en in de vagina kunnen allerlei bobbeltjes, strengetjes, gevoelige plekjes, hardere en zachtere plekken zitten. Vanuit de website van ITS MY PLEASURE wordt er een cursus aangeboden om dit gebied te helen door hele zachte zelf massage in dit gebied. Ik heb daar veel goede berichten over gehoord. Juist hele zachte aanraking op de pijnplek of juist ernaast kan ervoor zorgen dat het gebied zachter wordt. De doorbloeding wordt dan ook wat beter. Dit kost wel tijd. Kijk of je in eerste instantie dit gebied met strijkingen met je vinger kan benaderen. Met een vinger kun je meer direct voelen. Ik geloof dat aandacht en zachtheid de sleutel hierbij is. Vriendelijke groeten, Jacqueline van de Bilt

 4. Heb je ook een tip om te voorkomen dat er kleine scheurtjes in de vouwen van de schaamlippen ontstaan?
  Mijn man is altijd heel voorzichtig en we gebruiken glijmiddel, Maar toch ontstaat er een scheurtje (een klein sneetje) precies in de vouw. Dat voelt heel branderig en duurt een dag of 3 voordat t weer genezen is. Doordat dit vaker gebeurt verkramp ik en lukt gemeenschap eigenlijk steeds moeilijker…

  Groet,
  Kate

  • Hallo Kate, Dit komt vaker voor dan je denkt. De huid is blijkbaar zo kwetsbaar, dat deze snel kleine scheurtjes laat ontstaan. Ik ben met name gespecialiseerd in vaginisme vanuit verkramping van de bekkenbodemspieren en dat daardoor gemeenschap niet mogelijk is. Dit heeft echt met de huid te maken. Hoe kun je de huid krachtiger krijgen. Vraag me af of je al bij gynaecoloog bent geweest en die ernaar heeft laten kijken. Soms helpen bepaalde soorten zalf wat. Wat in ieder geval belangrijk is is om contact te maken en de doorbloeding van dit gebied goed te houden. Niet alleen in jouw situatie maar eigenlijk voor iedere vrouw. Deze oefening is geen oplossing voor je probleem maar kan wel helpend zijn. Leg je hand over je vulva (vanaf je venusheuvel over je clitoris over je binnen en buitenste schaamlippen en vaginaopening) heen. Voel nu wat je voelt. Voel je de koelte van je hand, voel je de warmte van je vulva, voel je wat sprankeling, prikkeling? Dit is jouw vulva, wanneer je pijn hebt geef dan vooral je vulva liefdevolle aandacht. Vooral zachtheid naar dit gebied, zorgt mogelijk niet altijd voor oplossing maar mogelijk wel voor wat vermindering of in ieder geval geen verergering.

 5. Ook ik heb last van vaginale droogte, soms zo erg dat ik nauwelijks de ingang kan voelen. Dit is ontstaan in periode van de overgang. Gebruik soms een premeno ovule om het even wat vochtig te maken. Voelt niet toegankelijk meer voor vinger of penis.
  Vraag me af of onbewuste angsten hier ook een rol in gespeeld hebben. Seks is nooit echt mijn ding geweest. Helaas, heeft ook grote rol gespeeld in mijn scheiding.
  Zou het wel heel fijn vinden als dit allemaal weer wat meer zou kunnen werken. Heb nog niet alles gelezen, maar wat zou je kunnen adviseren?
  Dank je wel!

  • Hallo Lia, De overgang, seks niet echt je ding, vaginale droogheid het komt ongelofelijk vaak voor, maar mensen praten er weinig over en er zijn ook nog steeds weinig echt goede onderzoeken met daarbij goede middelen. Sommige vrouwen kiezen daarom voor hormoon therapie. Er zijn diverse middelen te koop voor vaginale droogheid die je kunt uitproberen. Google er maar op. Daarnaast wordt je vochtig, ook al kan het langer duren in de overgang, wanneer je lekker aangeraakt wordt, wanneer je opgewonden wordt. Om je eigen lichaam, je geslachtsdelen, opwinding te ontdekken raad ik je de cursus van its my pleasure aan. Hierin wordt zo mooi en zacht uitgelegd wat je kunt doen om contact te maken met je vulva en hoe je ook dit gebied meer van jezelf kunt maken. Mogelijk krijg je daardoor wat meer kennis over wat jij fijn en lekker vindt. Dat is vaak toch de start om van daaruit dit te bespreken met de ander waarmee je seks hebt. Het is misschien niet eenvoudig, maar het is onze verantwoordelijkheid om goed voor onszelf te zorgen en ook in ons seksleven. Wanneer wij niet weten wat we fijn en lekker vinden, wanneer wij dit niet durven te vragen, hoe kan de ander het dan weten. Wees zacht en lief voor jezelf. Maar hoop ook zo dat je op onderzoek uitgaat naar wat jij lekker vindt. Vandaaruit kun je mogelijk weer meer genieten en daaruit komt doorbloeding meer opgang en mogelijk ook opwinding. Wanneer er wel goede doorbloeding is maar geen vocht gebruik dan in ieder geval tijdens jezelf plezieren, opwinden, seks, gemeenschap een fijn glijmiddel. Op mijn website http://www.sunniva.nl staat een goede bij kopje hulpmiddel.

 6. Wat fijn dat jullie je ervaringen zo openlijk delen heel goed het blijft toch altijd een beetje geheimzinnig hier openlijk over te praten ,wat mij opvalt dat niemand het heeft over de clitoris ik ben 77 jaar en al jaren geen penetratie meer maar wel geweldig goede sexuele contacten .Wij gebruiken zeer veel glijmiddel en vooral bewerk ik de clitoris door fijne strelingen en mijn partner helpt hierbij, door het masturberen van ons beide ontstaat er een hoge opgewondenheid en orgasmes van ons samen en hebben we plezier en is penetratie niet nodig durf met elkaar te masturberen en experimenteren en plezieren . groet Jaantje

  • Hallo Jaantje, Wat mooi dat je dit deelt. En ja ook zonder penetratie kun je hele fijne seks hebben en daar beide heel veel plezier aan beleven. Vind vooral wat je schrijft over fijne strelingen mooi. Want inderdaad vaak zijn hele zachte, mogelijk zelfs super zachte strelingen zo subtiel fijn. Glijmiddel is super handig, omdat veel vrouwen het aanraken van clitoris, clitoris hoedje en schaamlippen niet fijn vinden wanneer het droog aangeraakt wordt. Het kan dan snel soort verdoofd aanvoelen, net als met te harde aanrakingen. Door het glijmiddel of de kokosolie (beide staan op mijn website http://www.sunniva.nl) voelt het vaak veel lekkerder aan.

 7. Ik heb sinds kort een relatie ik ben 68 en zij 63 maar ze heeft geen kinderen gehad
  Bij het vrijen gaat mijn penus er niet in we hebben glij olie geprobeert en goed voorspel maar het lukt niet ,wat ku nen we er aan doen

  • Beste Jos,

   Dankjewel voor je openheid om hier een vraag over te stellen! Ik denk dat er nog wel mogelijkheden voor jullie zijn. Zouden jullie daarvoor contact op willen nemen met Jacqueline van de Bilt? Ze heeft zich gespecialiseerd in pijn bij sex en vaginisme. Ze is echt super aardig en kan heel normaal praten over alle intieme zaken die bij vrijen horen. Ze kan jullie stapje voor stapje duidelijkheid geven over wat er niet goed gaat. En ze neemt alle tijd om jullie vragen te beantwoorden.

   Dit zijn haar gegevens:
   Telefoon: 0649088912
   Email: info@sunniva.nl

   Met vriendelijke groeten en in de hoop dat het voor jullie fijn mag worden!
   Groetjes, Mireille Mettes

 8. Beste iedereen, pijn bij t vrijen of vaginisme kan ook t gevolg zijn van PTSS. Ik ben momenteel onder behandeling bij Psytrec en heb daar geleerd hoe dat kan ontstaan. Toen ik nog maagd was ben ik seksueel lastig gevallen, maar zonder dat penetratie had plaatsgevonden. Daarna in relaties toen t niet ongewenst was, deed t altijd zeer. Zodra iemand n penis van meer dan 4 cm had 🙂 deed t ‘stoten’ tegen de baarmoedermond zo verschrikkelijk zeer. Ik ben nu 56, ik heb er nooit wat aan gevonden. Vrijen was prettig, totdat penetratie aan de orde kwam. Mijn therapeut heeft uitgelegd dat t kan zijn dat mijn lichaam tijdens het betasten enz. heeft besloten “tot hier en niet verder”. Dit klinkt nu voor mij heel logisch, alsof de stukjes op z n plaats vallen. Ga daarom ook na bij jezelf of er sprake is van n trauma of PTSS. Ook als je t idee hebt ‘dat t niet zo erg was omdat je niet echt verkracht bent’… Het kan altijd erger, maar t gaat om jou en jouw geluk, niet dat van n ander.

  • Hallo Elisabeth, Inderdaad vaginisme kan als oorzaak ook een trauma hebben. Ik merk vaak dat het een combinatie is van allerlei factoren. Nog niet voldoende kennis van je eigen lichaam, geslachtsdelen, te veel verkramping, spanning in je lichaam en ook je bekkenbodemspieren, soms verkeerde niet kloppende denkbeelden, ideeen over seks, gemeenschap, penis, vagina. Niet de juiste techniek weten hoe je op een zachter manier een vinger en of penis kunt toelaten in je vagina.
   Het gaat inderdaad om jouw geluk en jouw plezier dat is een belangrijk uitgangspunt. Ik heb vaak meegemaakt dat vrouwen met trauma ook met plezier gemeenschap kunnen gaan hebben als onderdeel van hun hele seksleven. Natuurlijk weet ik niet wat jouw trauma is. Maar ik wens het zo voor jou.

 9. Fijn dat vrouwen zich hier zo veilig voelen om over dit onderwerp te kunnen praten. Ik wil nog een kleine kanttekening/waarschuwing toevoegen. De kans op genitale wratten bij wondjes in en om de vagina is groot……De hoeveelheid mensen die die virus (familie van de koortslip en de veroorzaker van baarmoederhalskanker) bij zich dragen zonder het te weten, is groot.
  Ikzelf heb er vorig jaar 8 moeten laten verwijderen die hoog in de vagina zaten. Had in 2013 een baarmoederverwijdering gehad en schijnbaar, ook door verminderde weerstand is dat virus toen actief geworden. Ook dan doet het pijn bij het vrijen en kan het gaan bloeden. Het gevoel van vlijmscherpe messen ken ik ook……Dus zou ik toch even langs gaan bij de HA of de Vrouwenarts die inwendig kan kijken of er iets zit wat er niet hoort. Niet schrikken, en zeggen…..Maar dat is toch een geslachtsziekte??? Jaaaa, maar je kan zelfs jaren daarvoor besmet zijn geraakt bij het gebruik van dezelfde handdoek bv na het vrijen. Niet iedereen, dus ook de mannen niet, krijgen wratten als ze het virus bij zich dragen. Ik moet het virus ook al jaren bij me gedragen hebben voor er wratten ontstonden, maar binnen 2 weken na het onderzoek, kreeg mijn man ze ook………Hij kon smeren met een zalf, maar ik moest geopereerd worden, omdat ze zo diep zaten. Het is maar dat je het weet……..altijd oppassen met wondjes dus.

 10. Hallo Jacqueline,
  Wat goed dat je je verhaal zo openlijk hebt verteld. Ik heb sinds mijn 17e een vriend en het is ons pas ruim tien jaar later gelukt om gemeenschap te hebben. Je voelt je als vrouw gewoon minder dat je dat niet aan je man kan geven. Mijn man is heel geduldig geweest, maar het legt gewoon druk op je relatie. Ik ben eerder naar een bekkenfysiotherapeut geweest, daarna ging het stap voor stap. Bij ons is het uiteindelijk gelukt doordat we het vaker gingen proberen. Als het je niet lukt, dan blijf je smoesjes verzinnen om geen sex te hoeven. Ik vind sex lekker, maar dit heeft mij wel erg veel belemmerd. Nu zit ik met iets anders. Als mijn vagina vochtig wordt, dan krijg ik in mijn buik een vreemd en toch soms pijnlijk gevoel. Is het normaal dat je dit voelt als je vochtig wordt? Vroeger toen wij gewoon sex hadden zonder gemeenschap, had ik dat gevoel niet toen mijn vagina vochtig werd. Ik vraag mij af wat het vreemd en pijnlijke gevoel veroorzaakt. Alvast bedankt voor je reactie!

  • Hallo RB
   Wat super knap dat jullie het samen overwonnen hebben. Ik begrijp je emoties heel goed. Ik had deze ook en ik hoor dezelfde emoties van de vrouwen die ik begeleid heb. Smoesjes bedenken daar was ik heel goed in. Later kwam ik er achter dat de oefeningen die ik dan wilde uitproberen nog helemaal niet passend waren. Dat ik veel beter hele kleine passende stapjes kon zetten waarvan ik het gevoel had dat deze grote kans van slagen hadden dat ze zouden lukken. Stapjes waarbij angst of onzekerheid veel minder een rol speelden.
   Ja mijn verhaal zo open vertellen vind ik heel belangrijk. Ik wil het liefste dat geen enkele vrouw meer hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt. Een lange, moeizame, eenzame weg om mijn vaginisme te overwinnen. Bij mij kon er niets in mijn vagina. Er werd gezegd dat het psychische was, maar fysiek gezien lukte het me toch ook echt niet om iets in te brengen. Mijn bekkenbodemspieren bleken zo verkrampt te zijn dat er niets in mijn vagina kon. Om zo open over mijn kwetsbare verhaal te spreken moest ook ik veel drempels over. Het feit dat ik zoveel fijne reacties krijg, zoveel vrouwen heb mogen begeleiden met mooie resultaten geeft me de kracht om hier verder mee te gaan.

   Waar doet het precies pijn en is dit nog voor of wanneer de penis al in je is? Wanneer gaat de pijn weer weg? Nadat je bent klaargekomen, of de penis uit je is of mogelijk nog iets anders? Ik heb wel eerder over pijn bij opwinding gehoord, maar ik wil morgen in mijn netwerk nog wat navraag doen. Ik kom er morgen of het weekend op terug. Groetjes,
   Jacqueline

   • Hoi Jacqueline,
    Ja ik vind het echt goed. Ik heb het aan niemand durven te vertellen, pas toen ik naar de bekkenfysiotherapeut ben geweest heb ik het verteld aan mijn moeder en zusje. Hopelijk kom ik op een gegeven moment ook in een fase waar ik mij niet meer schaam. Bij mij was mijn bekkenspierbodem ook overspannen / te veel verkrampt, een vinger lukte wel maar meer deed pijn.

    Het is inderdaad pijn bij opwinding. Het is niet vergelijkbaar als menstruatiepijn, dit voel ik meer aan de onderkant van je buik. Deze pijn voel ik aan beide zijkanten van mijn onderbuik. Ik heb deze pijn voordat de penis in mij is, dus echt op het moment van opwinding. Als je het zou kunnen navragen graag! Bedankt alvast! Groetjes

    • Hallo RB
     Het heeft mij ook veel moeite gekost om open te zijn over dat ik vaginisme had en dat ik het heb overwonnen. Veel mensen denken dat ik het allemaal heel makkelijk doe. Maar bijvoorbeeld voor de uitzending van Spuiten en Slikken zat ik bijna te overgeven van de spanning. Aan tafel trilde ik helemaal. En ook bij het uitkomen van een artikel in een blad ben ik altijd zenuwachtig en denk ik dat mensen naar mij kijken en mogelijk denken o dat is die vrouw die dat probleem had. Eigenlijk gek. Er zijn meer dan 120.000 vrouwen in Nederland die vaginisme hebben en dan zijn de vrouwen die af en toe pijn bij seks hebben of pijn door vaginale droogte nog niet meegerekend. Maar zo weinig wordt er over gesproken.

     Ik heb vandaag navraag gedaan bij twee artsen. Zij raadden aan om via de huisarts een verwijzing te vragen naar een gynaecoloog/seksuoloog. Juist die combinatie zorgt ervoor dat er breed gekeken kan worden wat de oorzaak kan zijn. Voor deze afspraak lijkt het mij belangrijk om precies te weten waar de pijn zit, wanneer deze ontstaat en weer verdwijnt. Hierdoor kan de arts een betere diagnose stellen. Wanneer je dit wilt ontvang ik graag een mailtje van je met wat eruit gekomen is. Ik kan hier dan ook weer van leren.
     Ik heb eerder een vrouw begeleid die buikpijn had juist bij de gemeenschap. Bij diegene bleken het haar darmen te zijn. De buiken van haarzelf en haar man drukten tijdens de gemeenschap zo op elkaar dat haar darmen gingen opspelen en pijn doen. Deze pijn zat links onderin haar buik.
     Neem jezelf en je klacht serieus en probeer deze zo goed als mogelijk aan de artsen uit te leggen.
     Groetjes,
     Jacqueline
     info @ sunniva.nl (zonder spaties!)

     • Bedankt Jacqueline voor je reactie! Inderdaad heftig om het zo uit te spreken. Ik heb de huisarts gebeld en zij geeft aan om eerst even contact op te nemen met de bekkenfsychiotherapeut. Wellicht dat zij dit eerder aan de hand heeft gehad. Als dit niet zo is, dan kan ik terecht bij een gynaecoloog/seksuoloog. Ik houd je op de hoogte!

      Groetjes RB

  • Beste RB,
   Ik herken deze reactie,ik ben met pijn bij vrijen klachten bij een sexuologe geweest. Zij vertelde mij dat juist dan je erg nat kunt worden, een fysieke reactie en ook wel een slimme. Het komt ook bij verkrachting voor, je lichaam beschermd je zo tegen nog meer schade.
   Dat je nog veel mogelijk genieten!

  • Hallo RB, dankjewel! Ben heel blij dat met mijn eigen ervaring ik zoveel hoop en tools kan geven aan andere vrouwen. De smoesjes bedenken herken ik zelf heel goed. Maar wanneer je dit leest, stel je eens voor dat het mogelijk voor je zou kunnen zijn om hele fijn seks met zachte intieme gemeenschap te ervaren. Zou je dit ook willen. Veel vrouwen, zoals ook RB hebben het overwonnen.
   Ja pijn, vreemd gevoel in je buik bij opwinding vochtig worden hoor ik vaker. Ik geloof in alles met zachtheid benaderen dus ook dit vreemde en soms pijnlijke gevoel door je hand of zijn hand er overheen te leggen. Kijken of het gebied eronder dan wat zachter wordt. Je kunt voor je geruststelling langs je huisarts gaan om te checken. Vriendelijke groeten, Jacqueline

 11. Dag Mireille en Jacqueline,
  Wat fijn dat jullie pijn bij het vrijen bespreken.
  Zelf heb ik er ook last van en al creatieve oplossingen bedacht.
  Ik ga de kokosolie zeker proberen!
  Mijn vraag is of een gekantelde grote baarmoeder ook van invloed kan zijn? Bovendien heeft mijn partner een kromme penis.
  Andere standjes hielp even. Daarna niet meer.
  Ik ben als 12 jarige verkracht.
  Zou dit er nog mee te maken kunnen hebben?
  Ik “mir” al vele jaren,
  Hartelijke groeten!

  • Hallo Martina,

   Alles wat je beschrijft kan van invloed zijn. Bij verschillende standjes gaat de penis er net wat anders in en bij een grote gekantelde baarmoeder is het dan soms ook uitproberen wat het beste werkt. Ook tijdens bepaalde periode van de cyclus kan het zijn dat bepaalde standjes niet fijn aanvoelen. Door de kromming van de penis kan de wijze waarop je man zijn penis naar binnen brengt ook effect hebben. Verschillende standjes of soms net iets meer je bekken kantelen kan dan soms helpen.
   Wanneer je verkracht bent dan kan dit zeker effect hebben op verkramping van je bekkenbodemspieren en het feit of je je letterlijk durft open te stellen voor de penis van je man. Het brein kan heel snel associeren op eerdere vervelende gebeurtenissen waardoor je lichaam, bekkenbodemspieren kunnen verkrampen. Soms helpt het om je meer en meer bewust te worden dat de penis van je man aan je man vast zit die vast heel liefdevol is. Die met beleid met jou en je vagina wil omgaan. Die jou en zichzelf genot wil geven door gemeenschap. Wanneer je bij hem bent kun je bewust voorstellen dat je je aan hem overgeeft. Je zal merken dat het contact dan ook anders voelt. Daarna kun je wanneer jullie vrijen en gemeenschap willen ook bewust kiezen om je over te geven aan hem. Om bewust te zeggen tegen jezelf dat je zijn penis in je toe wilt laten. Ben benieuwd of dit effect kan hebben. Groetjes Jacqueline

 12. Dag Jacqueline, wat kan je vertellen over Lichen Sclerose in en rond de vagina? Weet je daar ook iets van? Ik (69) heb er nu een paar jaar last van en kan geen penis meer binnen hebben, al bij de buitenste ring doet het vreselijk pijn, alsof ik glas in mijn oog heb. Voorheen was ik heel vrij en toegankelijk.

  • Ik heb ook al heel lang lichen sclerose en de penetatie is onmogelijk geworden. Smeer al 3 jaar met cortisone creme wat ik erg sex killing vind en totaal niet helpt. De buitenst ring blijft afschuwelijk veel pijn doen. Doe al jaren de MIR-Methode.
   Graag zou ik inderdaad wat adviezen willen hebben of er nog andere mogelijkheden zijn.

   • Beste Manja,
    We hebben van twee vrouwen gehoord dat hun lichen sclerose een stuk minder was geworden. Is het een idee om naar een MIR-Methode begeleider te gaan om te kijken of er nog blokkades zijn, waardoor de lichen sclerose nog blijft.
    Groetjes, Mireille

  • Hallo Marion,

   Lichen Sclerose is een moeilijk probleem. Bij sommige vrouwen helpt tijdelijk met een cortisone, of andere creme smeren. Bij hen heelt de huid weer goed waardoor ze daarna gemeenschap kunnen hebben. Een verwijzing naar de gynaecoloog is daarvoor belangrijk. Ik heb goede ervaringen met Alant vrouw. Naast het smeren is het dan belangrijk om het gebied van je geslachtsorganen met veel beleid te benaderen. Dus tijdelijk stoppen met gemeenschap tot het gebied geheeld is. Het dragen van katoenen ondergoed en vooral geen inlegkruisjes gebruiken.

   Belangrijk voor iedereen is geen gemeenschap hebben wanneer dit pijn doet of extra wondjes oplevert. Hierdoor kan een extra vicieuze cirkel ontstaan van angst voor pijn en daardoor meer verkramping en minder goede doorbloeding. Daardoor kan het nog meer verergeren. In andere reacties heb ik hier oefeningen beschreven. Bij een aantal vrouwen heeft het geholpen om veel liefdevoller met het hele gebied van geslachtsdelen om te gaan. Met veel meer zachtheid. Meer contact maken met het gebied, zoals ik in andere reacties op vragen heb omschreven. We zijn vaak heel hard en oordelend over delen van ons lichaam die niet zo functioneren als we willen. Dat we dit heel moeilijk vinden is natuurlijk logisch, maar het deel zo veroordelen en soms ook te hard mee omgaan kunnen we ons afvragen of dat helpend is. Ik weet dat het geen antwoord is waar je op gehoopt had. Want een duidelijk helpende oplossing is er niet. Vaak is het een combinatie van oefeningen en zachtheid die kan helpen.

   Groetjes, Jacqueline

 13. Hoi…..

  Ik heb al vanaf mijn tienerjaren, pijn in mijn vagina,dat had toen temaken met de endrometriose, die overal zat,zelfs in mijn darmen.
  Waardoor de ingang steeds nouwer aanvoelde,na lange de jaren verstreken, en de gynecoloog via operatief jaarlijks, de plekjes ging weg schroeien, voelde het of ik na 5 jaar helemaal dicht groeide.
  Dat was ook werkelijk zo, want ik kon zelfs geen ontlasting meer, toen is mijn baarmoeder verwijderd op mijn 29 ste jaar, daar zaten grote vleesbomen, en dicht van de endrometriose, en de onderkant was helemaal ontstoken.
  Het was een verademing toen ik er verlost van was.
  Toch bleef het altijd schrijnen en gevoelig, en na mate ik oude ben, nu 57 jaar, erg droog, ook door een van mijn reuma kwestie,en mijn psoriasis wat lijkt dat het naar binnen is geslaan,echt in mijn vagina, de huid is daar zo dun,vaak tot bloedens toe,zelfs met minimale aanraking.
  Heb zetpillen gehad een half jaar lang, om te huid iets steviger te krijgen, helpte wel, maar altijd tijdelijk, en een hoop gesop wat niet prettig aan voelde.
  Gebruik nu simplex van mijn dermatoloog bij het vrijen als een soort glijmiddel, ook mijn man smeert zijn geslachtsdeel er mee in.
  Het gaat stukken beter nu,maar ondanks het goed insmeren moet ik wel opgewonden worden vooraf, en heel af en toe knapt/barst de huid dan nog stuk,tot bloedens toe.
  Maar zonder die simplex, zou ik echt niet kunnen.
  Gelukkig heb ik een man, met veel begrip ervoor, maar neemt niet weg, dat ik er wel vaak van baal.

  Ook door een endeldarm verzakking, waardoor de ontlasting later in mijn vagina na binnen viel, moest ik altijd met mijn duim vanuit de vagina mijn ontlasting naar buiten drukken, na die corectie van de endeldarm operatie, hebben ze er net teveel tussen uit geknipt,dat als ware het elastiekje een de boven kant van mijn anus naar de vagina te strak is nu, en ik vaak weer anuskramp heb, wat weer als gevolg doortrekt van mijn staatbotje tot mijn vagina.
  En helaas ze konden wel de uitstulping inkorten, maar er geen stukje tussen zetten, want wat weg is, is weg.

  Pfff… een lang bericht, maar ook wel even lekker om het te uiten hier.

  Liefs Vabrum

  • Beste Vabrum,
   Wat heb je veel meegemaakt aan ingrepen in je basisgebied. Dankjewel dat je er zo openlijk over schrijft. Ik hoop dat er toch nog verbetering voor je mag komen. Ben blij dat je man zo begripsvol is!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

   • Dank je Mireille,

    Na al die jaren leer je dat wel, want ik moest voor al die lichtkuren 3 maal per week van 1981 tot 2014, elk jaar, 40 behandelingen met de benen weid/naakt onder de zonnebank in het ziekenhuis, moest met mijn handen de schaamlippen open houden, zodat het UVB-licht er goed tussen kon, van mijn Dermatoloog, nu krijg ik peperdure spuiten voor, die ik om de 14 dagen zelf injecteer van €585,- per stuk, maar werken super, mijn huid is helemaal schoon, alleen op de vagina, en de nagel-psoriasis na.

  • Hallo Vabrum, Dankjewel voor je reactie. Fijn dat het opschrijven goed voelde. Delen over dit soort zaken kunnen we jammer genoeg maar zo weinig. Ik lees tussen alles door dat je schrijft dat je önadnks smeren toch opgewonden moet zijn” Hier wil ik wat meer over schrijven. Je vagina wordt tijdens opwinding meer doorbloed en ook wat langer. Door deze opwinding word je vagina klaar voor de penis. Dat is normaal, bij iedere vrouw werkt dit zo. Het nog niet opgewonden en vochtig zijn en dan gemeenschap hebben kun je vergelijken met gemeenschap proberen te hebben met een slappe penis. De penis is er klaar voor wanneer deze stijf is en dus opgewonden genoeg. Dat is met onze vagina ook zo. Bij opwinding, goed doorbloed waarbij je duidelijk voelt dat de huid wat opzwelt en voldoende vocht is je vagina er klaar voor. Ik denk dat dit een van de grootste problemen is bij pijn bij seks. Dat we dit feit als vrouw niet serieus nemen en daardoor de mannen soms ook te weinig. Dat er te snel overgegaan wordt op gemeenschap terwijl de vagina er nog niet klaar voor is.
   Groetjes Jacqueline

   • Hoi Jacqueline,

    Dank je wel voor je reactie, en goed dat je dat aanhaalde van opgewonden zijn, merkte wel, dat het dan makkelijker ging, maar eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar ook wel logies dat het zo werkt.
    Ook wist ik niet, de de vagina dan langer werd, dat is nieuw voor me.

    Dat is bij een bevalling toch ook zo, als de baarmoeder er nog niet rijp voor is, komt het kind er niet uit.
    Toen ik zwangerschapsvergiftiging had bij mijn eerste kind, ben ik op 5 manieren ingeleid, eerst met pillen, toen aan de machine, toen met een zalfje, en met een spuit, infuus opwekken, maar niets hielp, de ontsluiting wilde niet komen, 20 uur heb ik op de verloskamer gelegen, de arts zei tegen mij, als het er vanavond niet is, word het nog dit weekeind operatief gehaald.
    Die zelfde nacht, kwam het toch vanzelf, zonder het machine of poespas aan mijn lijf .

    Zo zie je maar, wat is de gewone moeder-natuur toch mooi, en bijzonder.

    Dank je weer wat wijzer geworden.

    • Hallo Vabrum,

     Dankjewel. Door jouw vraag kon ik deze belangrijke informatie met je delen. En via jou lezen heel veel andere vrouwen deze informatie ook. Daar word ik zo blij van. Dus dankjewel voor je openheid. Groetjes Jacqueline

 14. Als men sinds bvb meer dan 20 jaar géén gemeenschap mee heeft gehad en men komt een nieuwe partner tegen waarmee men eventueel ook een seksuele relatie zou willen aangaan, wat dan?

  • Hallo MA
   Ja er kunnen heel veel verschillende scenario’s gebeuren. Maar je zal niet de eerste zijn die bij een nieuwe partner waarbij je je vrij kunt voelen in je lichaam en vertrouwt voelt bij hem je volledig open kunt gaan.
   Neem het stap voor stap waar jij je veilig bij voelt. Groetjes, Jacqueline

   • Dag MA,
    Er bestaan intimiteitscoaches die seksuele educatie bieden voor het pad naar hernieuwd vrijen of voor het eerst vrijen, kijk maar bij http://www.ingewijd.nl. Ik doe dit werk en schrijf er een boek over. Een gesprek kan al voldoende zijn. De MIR-methode raad ik er bijna altijd bij aan. Hartelijks van Marion

 15. Mijn dochter wil tampons gebruiken maar het lukt niet. Zal dat ook hier mee te maken hebben? Wat kan ik haar voor tips geven? Alvast bedankt.

  • Smeer er iets vloeibare honing s’morgens,of vaseline bij je ingang van je vagina,dat deed ik altijd vroeger, dan voelt het minder droog,en glijd de tampon makkelijker maar binnen.

  • Hallo Anita,
   Mooi Anita dat je zo betrokken bent bij je dochter.
   Het niet lukken van een tampon inbrengen hoeft niet te betekenen dat je dochter vaginisme heeft. Vaak heeft het niet lukken te maken met de wijze van inbrengen van de tampon, te droge huid waardoor het pijnlijk is, te weinig kennis van je geslachtsdelen en door spanning verkrampte bekkenbodemspier waardoor het niet lukt. Bij het inbrengen van een tampon zijn een aantal aandachtspunten belangrijk. In mijn boek staan verschillende hele praktische tips beschreven.
   Groetjes,
   Jacqueline

 16. Ik had zelf ook opeens pijn bij het vrijen, bleek een plekje te zijn in de voor-vulva zeg maar. Dat plekje werd steeds erger en veroorzaakt dan een spanning bij de seks. Ik heb het behandeld met muntwater (sterke muntthee) is namelijk erg goed voor de verzorging van slijmvliezen. Het plekje werd beter maar er bleek meer aan de hand, toch even een kweek laten maken en daar kwam een bacterie uit. Dus toch behandelen. Waar ik zelf niet goed van werd toen ik ging “googelen” op “pijn vagina” dat je dan meteen terecht komt bij allerlei psychische oorzaken van die pijn en bij vaginisme. En dan krijg je dat je meteen onzeker wordt daarover dus als je het nog niet hebt zou je het er van kunnen krijgen. Dat vind ik kwalijk. Want ik denk persoonlijk dat de meeste klachten beginnen met kleine lichamelijke oorzaken (hormonen hoor je veel) en dan erger worden omdat vrouwen onzeker worden over de psychische reden die er dus niet altijd hoeft te zijn. Daar moet je mee oppassen.
  Groet,
  Patty

  • Zeker waar Patty. Meteen maar denken dat er iets tussen de oren niet goed zit maakt heel onzeker. Eerst kijken of er lichamelijk iets aan de hand is. Zo krijgen vrouwen tijdens en na de overgang last van een drogere schede. Ik gebruik zelf ook glijmiddel en ben daar heel blij mee. Niet gaan denken dat je niet opgewonden genoeg zou zijn en dat soort zaken die je steeds gespannener en onzekerder laten worden.
   Ik las hier bij de reacties ook als tip je vagina 2 maal per dag met kokosolie insmeren..zelf niet geprobeerd maar zou ook kunnen helpen.
   Vooral niet aan jezelf gaan twijfelen daar zijn wij vrouwen toch al zo goed in….

  • Hallo Patty,
   Wat mooi omschreven. Ik lees hier ook nog tips waarvan ik niet wist dat dit kon helpen. Dankjewel hiervoor. Het is inderdaad heel belangrijk om eerst na te gaan of er een lichamelijke oorzaak is. Wanneer je een heel klein wondje hebt bij je vaginaopening, in je vagina of je voorhof, kan gemeenschap al heel pijnlijk zijn. De oorzaak van het niet lukken van gemeenschap komt dan door de pijn van het wondje en heeft geen psychische oorzaak. Het gebeurd alleen ook vaak dat wanneer de oorzaak een wondje was waardoor je geen gemeenschap kon hebben het gevolg kan worden dat je bang bent voor de pijn en daardoor vaginisme kan ontstaan. Angst voor de pijn, daardoor kan je vagina steeds meer gaan verkrampen waardoor er op den duur geen gemeenschap meer mogelijk is. Dit kan dan blijven ook nadat de wondjes allang genezen zijn. Dan is de basisoorzaak wel lichamelijk maar ligt de oplossing in het psychische stuk van weer vertrouwen krijgen dat het wel kan. Open praten hierover met vrouwen onder elkaar zou hier zoveel meer bij helpen. Herkenning en tips krijgen van elkaar ook op dit gebied zou zoveel onwetendheid en schaamte kunnen opheffen.
   Groetjes,
   Jacqueline

 17. Lieve Mireille,
  Ja, heb gelukkig geen last van vaginisme, maar wel zou ik zo graag meer zin in vrijen willen hebben en meer genieten!!enkele jaren geleden is de baarmoeder verwijderd en doe al jaren de MIR.misschien een pilletje of i.d. alvast bedankt! Warme groet, Janna

  • Beste Janna,
   Helaas geloof ik niet zo in pillen om iets op te lossen. Soms nodig, maar liever niet. Ik schreef een keer een artikel over seksualiteit: ‘Hoe vrij ben jij?’. Misschien dat je dat wilt lezen? Er zijn vele elementen die meespelen bij een laag libido. Ik hoop dat het artikel je weer wat aanwijzingen geeft.
   Veel levensgeluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Hey Jana misschien eens contact opnemen met een bachbloesem therapeut.Deze mensen zijn bezig met emotie. Dit zijn geen pilletjes, maar heel natuurlijke druppels.zij richten geen schade,zijn niet verslavend,maar helpen je gemoed terug op het juiste spoor.

 18. Toen ik, veertig jaar geleden, met mijn man sex had, deed het altijd pijn. De hele dag erna schrijnde het. De huisarts zei: ‘doen jullie het wel goed?’…
  Vier jaar later. Vanaf de geboorte van mijn eerste kind, had ik geen pijn meer.
  Vanaf dat ik een jaar of vijftig ben, doet het weer pijn. Ik heb glijmiddel nodig. ( getipt door Renate Dorrestein, in een boek!!) De vulva wordt niet meer vochtig vanzelf. Het gaat, maar wel voorzichtiger. Maar och, er zijn veel wegen die naar Rome leiden! En heel prettige!

  • Beste Katerine,
   Ja, zo is dat! Er zijn vele manieren om het seksueel prettig met elkaar te hebben. Vaginisme blijkt ook bij veel vrouwen niks te maken te hebben met het kunnen krijgen van een orgasme, integendeel. Vaak hebben ze juist een bevredigender privéleven, doordat ze zoveel andere manieren uitproberen. Die staan overigens ook in het boek van Jacqueline van de Bilt genoemd!
   Groetjes en dankjewel dat je het zo openlijk deelt!
   Mireille

  • Hallo Katerina,

   Het klopt dat bij een aantal vrouwen in en na de overgang de productie van vocht echt veel minder is. Veel vrouwen blijven dan toch gemeenschap hebben die dan vaak niet fijn of zelf pijnlijk aanvoelt. Ook ik geef dan als tip glijmiddel. Wel er dan voor zorgen dat je opgewonden bent. Dit kan los staan van vochtigheid. De huid wordt dan wel goed doorbloed en wat opgezwollen. Wanneer dit zo is kun je glijmiddel op je vaginaopening en de penis van je man brengen. Dit geeft vaak het fijnste resultaat.

   Groetjes
   Jacqueline

 19. Pijn bij het vrijen is inderdaad iets waar je niet vrolijk van wordt. Na verschillende onderzoeken was de conclusie: de overgang, niets aan de hand, gebruik maar wat glijmiddel. Makkelijke conclusie voor een vrouw van 55. Weer een deuk erbij in mijn vertrouwen in dokters. Ik ben na enig speurwerk op internet mijn vagina 2x per dag gaan ‘insmeren’ met kokosolie. Na verloop van tijd verdwenen de klachten en heb ik steeds minder gesmeerd en op het laatst niet meer. Ik heb nu gelukkig nergens meer last van met vrijen.
  De psychische kant lost het natuurlijk niet op. Maar, voor mij, de lichamelijke kant wel.
  Fijne dag!

  • Beste Karin,
   Dankjewel voor het delen! Ik hoop dat veel vrouwen hier een goede tip uit kunnen halen, want ja, ‘gebruik maar glijmiddel’ is lang niet altijd de oplossing. Bijzonder, die kokosolie, dat had ik nog niet gehoord, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

    • Hallo Martine,

     Ruikt ook heel lekker, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

     Groetjes,
     Jacqueline

     • Hallo Jacqueline,
      ik heb tijdens een tantracursus gehoord ,dat je juist geen olie of vet mag gebruiken, maar glijmiddel op waterbasis, omdat de porien van het slijmvlies dan dicht gaan zitten en als het ware niet meer kan ademen en het slijmvlies naar verloop van tijd,daardoor juist droger wordt.
      Weet jij of dat klopt?
      Groeten van A

      • Hallo A,

       De ervaringen en meningen van verschillende deskundigen zijn verdeeld over glijmiddel op water of oliebasis. De deskundigen waarvan ik vind dat ze enorm liefdevol met hun lichaam omgaan adviseerde de kokosolie voor massage van de geslachtsorganen. Ikzelf heb gemerkt dat ik dit ook heel fijn vind. Vooral wanneer deze beetje warm is. Je kunt zelf uitproberen wat voor jou fijn voelt. Jij bent zelf de deskundige over je eigen lichaam.

       Als het echt gaat om glijmiddel om een vinger in te brengen of voor gemeenschap blijft glijmiddel op waterbasis vaak niet lang genoeg glijden. Die op oliebasis vaak veel langer.
       De reden dat ik glijmiddel aanraad is wanneer je opgewonden en vochtig bent je door de spanning opeens weer droog kunt worden. En wanneer je aan het uitproberen bent om een vinger of penis in je vagina toe te laten kan dit wat spanning geven. Je vagina kan dan wel helemaal goed doorbloed zijn en ook vochtig en dan opeens droog. Daarom raad ik dan aan om voordat je uitprobeert en vinger of penis in te brengen je op zowel de vinger of penis en de vaginaopening glijmiddel op basis van olie te doen. Wanneer je dan door wat spanning opeens droger wordt heeft dit geen gevolgen want het glijmiddel zorgt er dan voor dat het soepeler kan verlopen.

       Groetjes,
       Jacqueline

  • Hallo Karin,

   Wat fijn dat dit bij jou zo goed geholpen heeft. Ik geef vrouwen regelmatig de tip om hun geslachtsdelen te gaan ontdekken en daarbij gebruik te maken van kokosolie. Het is een hele fijne olie die voor je huid waar je ook zacht mee kunt masseren. Hierdoor worden ze meer vertrouwd met het hele gebied. Een bijkomend effect is dat het hele gebied dan ook meer doorbloed raakt wat het vochtiger worden van je vagina kan bevorderen. Ik ga je tip om 2x daags je geslachtsdelen in te smeren met kokosolie gebruiken. Dankjewel hiervoor. Jouw openheid zal veel vrouwen helpen.

   Groetjes, Jacqueline van de Bilt

   • Hallo Hilde,

    Ik haal het zelf in de natuurwinkel, omdat ik dan hoop dat het dan de minste bijproducten heeft.

    Groetjes,
    Jacqueline

 20. Hallo

  Ook ik heb heel veel pijn bij penetratie.
  Nooit gehad en sinds 5 jaar plotseling gekomen ik verdenk de overgang ervan ik ben nu 50.
  Ik ben nog steeds gewoon vochtig dus niet droog van binnen. Maar het lijkt of er met messen naar binnen word gegaan…vreselijk!! Ik doe nu ruim twee weken de MIR-Methode.
  Wat kan ik meer doen….

  • Hallo Siemona,

   Het komt vaker voor dat nadat je jaren met plezier en pijnloos gemeenschap hebt gehad, dit op een bepaald moment niet meer zo is. Ook de “messteken”heb ik vaker gehoord. Het achterhalen van de oorzaak hiervan is niet zo eenvoudig. Toch wil ik je wat ideeën geven die er mogelijk mee te maken kunnen hebben en een paar tips.
   Er kunnen wondjes zitten bij de ingang van je vagina. Of je bekkenbodemspieren zijn te verkrampt geraakt, mogelijk door spanning in je leven. Beide kunnen het effect geven van “messen”steken. Eenmaal pijn kan weer zorgen voor de vicieuze cirkel, waardoor er angst voor pijn ontstaat en daardoor nog meer verkramping.
   Mijn tips zijn:
   Het hele gebied rond de vagina goed te controleren op wondjes. Mochten deze er zijn dan daarmee naar de huisarts gaan.
   Met bekkenbodemoefeningen te onderzoeken of je bekkenbodemspieren te verkrampt zijn geraakt.
   Het hele gebied van je geslachtsdelen vooral heel liefdevol te benaderen altijd en vooral tijdens de volgende oefening. Leg je hand op je vaginaopening en voel het hele gebied onder je hand. Stel jezelf dan de vraag waar de pijnlijke messteken door komen. Wat je kunt doen om dit over te laten gaan. Het is vaak verbazend welke antwoorden er dan uit jezelf komen. Ik hoor of lees graag je reactie.

   Groetjes, Jacqueline van de Bilt

 21. Sinds mijn menopauze heb ik last van vaginale droogte. Gelukkig heb ik een lieve partner die daar begrip voor heeft maar mits wij ons niet zo vaak kunnen zien(hij woont in het buitenland) vind ik het wel heel vervelend. Ik heb wel gemerkt met de MIR-Methode toe te passen dat ik terug een beetje witverlies heb. Ik ben net 50 jaar geworden en hoop dat het op deze manier terug in orde komt. Groetjes

  • Beste Edda,
   Ja, dat hoop ik ook voor je! Fijn dat je er op deze manier, met je partner in het buitenland, ook de tijd voor krijgt om het te laten terug komen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Edda,

   Het gebrek aan vochtigheid kan te maken hebben met slechte doorbloeding in het hele gebied. De volgende oefening zou mogelijk kunnen helpen:
   Ga liggen en leg je beide handen over je geslachtsdelen heen. Dit kan je naakt doen, maar kan ook over je kleding heen. Adem rustig in je eigen tempo in en uit. Voel hoe dit gebied onder je handen aanvoelt. Benoem dan je verschillende geslachtsdelen met de volgende woorden: mijn venusheuvel, mijn binnenste schaamlippen, mijn buitenste schaamlippen, mijn clitoris, mijn voorhof, mijn plasgaatje, mijn vaginaopening, mijn vagina. Voel opnieuw hoe het hele gebied aanvoelt. Is het gevoel veranderd? Is het koud of warm? Voel je het een beetje tintelen? Alles wat je voelt is goed. Wanneer je de oefening vaker doet kan het per keer wisselen. Maar voel gedurende de dag nadat je de oefening gedaan hebt of je letterlijk je geslachtsorganen meer voelt. Dit kan ook in de vorm van wat meer warmte in dit gebied zijn. Over het algemeen zijn vrouwen niet zo gewend om met zoveel liefdevolheid met hun geslachtsorganen om te gaan of er zo aandacht aan te geven. Wat jammer eigenlijk het is ook een belangrijk onderdeel van ons lichaam.

   Groetjes, Jacqueline van de Bilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.