Home » Artikelen » 104. De gevolgen van antibiotica

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

104. De gevolgen van antibiotica — 93 reacties

  1. De dokters zijn veel te laks met anti biotika ,Ik heb er psoriasis van gekregen toen ik 70 jaar was ,als ze maar van je van af zijn ,Het stond in de bijsluiter verergering van psoriasis tussen haakjes ,maar ze wuifde het weg ,Ben begonnen met metrotexstraat ,maar kreeg keelontsteking en
    oorontsteking en een darmbacterie ,en wat doen ze 2 anti biotika grote ovalen en grote ronde pillen tegelijk,Ik schoot helemaal onder de psoriasis ,mijn nagels vielen van een paar vingers ,op mijn hoofd kreeg ik het ,Ik was met de derde maand bezig ,,De dermetaloog wilde verder met de metrotexstraat ,maar ik stopte ermee ook de griepprik en corona prikken zijn triggers .Ik ben 82 De dermetaloog wou beginnen met lichte chemo,maar daar begin ik niet aan Ik voel me fit ,ben 24 uur mantelzorger voor mijn man ,en dat lukt me goed ,De dermovate zalf heeft mijn huid flinterdun gemaakt dus sta ik onder de blauwe plekken ,Ik kan alleen katoen verdragen,Gelukkig heb ik het niet in mijn gezicht ,maar voor de rest hou ik het verborgen .Maar ik ben een optimist geniet toch van het leven ,ik fiets veel ,fruit eet ik niet veel ,want dan vliegt mijn suiker omhoog ,,Maar de fabrikanten maken alles te zout en te zoet ,kan ook wel een tantje lager vind ik,Ach ik ben toch op leeftijd en er zijn ergere dingen ,Dus altijd naar de mensen kijken die het slechter hebben dan jij ,Zo ik heb even van me afgepraat .Als je het niks vind wat ik type ,hoef je het niet te lezen hoor .Ik vind je zo ook een bovenste beste vent ,groetjes Sien

  2. Ja, die Candida kwestie na antibiotica voor onze chronisch zieke dochter werd altijd met een glimlach weggewuifd door de specialisten. Ik had toen ook al het idee dat haar zeer ernstige buikkrampen door amoxiciline kwam. Een breedspectrum middel wat nagenoeg voor van alles ingezet wordt vanwege veelzijdigheid van antibiotica combi dat het bevat. Dochterlief had ook sondevoeding met lekker veel suikers dus dat was extra smullen voor candida’s die geen concurrentie meer hadden. Prompt konden we de klok weer op krampen gelijk zetten wat er een dag later op volgde. Ze bofte bij een ziekenhuisopname want dan kon het door het infuus en kwam het niet in de darmen terecht. Bij sommige artsen kregen we het voor elkaar om een andere voor te schrijven , een specifiekere gericht op de ontsteking, minder een combi dus. Vaak lukte dat niet omdat protocollen heilig waren met alle narigheid tot gevolg.

  3. Dag Mireille,
    U raadt nogal Yoghurt aan, maar hier krijg ik het zuur van en heb er ganse dag last van.
    Ik nam dat vroeger ‘s morgens met muesli, maar lukt niet meer.
    Groetjes,
    Marcel

  4. Beste Mireille,
    Sinds juni 2017 loop ik rond met vage lichamelijke klachten, regelmatig diarree, brijachtige ontlasting, misselijk, buikgriep, griep, steken in mijn buik bij de navel. Ik besloot naar de huisarts te gaan, zij hebben wat onderzoek gedaan maar ik werd niks wijzer. Mijn eierstokken waren gedraaid en de steken in Mn buik hadden te maken met pds wat in 2008 gediagnostiseerd is.
    Ik liet het er niet bij zitten en eiste een ontlastingsonderzoek. Hier kwam uit dat ik de helicobactor had en een darmparasiet.
    Voor beide ben ik behandeld met een antiobioticakuur. Dit betekent dat ik in een maand tijd 2 antibiotica kuren heb gehad.
    Ik voelde me weer wat beter maar sinds 3 weken weer veel misselijk, vorige weer griep gehad en toenstraks weer diarree.
    Die slechte weerstand… komt dat door de antibiotica en hoe lang duurt het voor mij weerstand weer oké is?
    Heeft u nog tips?
    Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet,

    Marieke Hendriks

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    • Beste Marieke,
      Deze vragen kun je het beste voorleggen aan een MIR-Methode begeleidster. Zij kan in alle rust met je uitzoeken wat er aan de hand is en wat de oorzaken zijn. Je krijgt dan ook een persoonlijke MIR-Methode op Maat mee naar huis.
      Veel sterkte!
      Groetjes, Mireille

    • Hoi Marieke.
      Heb je na al je antibiotica ook laten controleren of de helicobacter echt weg was?
      Die is nl erg hardnekkig. Ik had hem na drie kuren nog steeds!
      Nacontrole eisen en dan daarna homeopaat geweest voor ondersteuning.
      Veel beterschap hoor. Groet Rian

  5. Hoi,

    Is het drinken van appelazijn ook goed tegen candida (uiteraard maar een lepeltje, vermengd met water)

    Met vriendelijke groeten,

    • Beste Mr,
      Dat weet ik niet of dat daarvoor goed werkt. Misschien dat je op andere plaatsen op internet er meer informatie over kunt krijgen?
      Groeotjes, Mireille

  6. Beste Mireille,

    Daar ben ik weer met een reactie, maar ik was flink aan het zoeken naar een artikel over Candida op jouw site waardoor ik heel enthousiast ben nu ik wat gevonden heb. Ik heb hier een vraag over maar zal het proberen kort te houden want het kost je alleen maar tijd. Zodra ik een inkomen heb (in plaats van dat er alleen maar geld uitgaat)wil ik me graag abonneren op de Be the MIRror-ledensite. Voor nu alleen nog reacties. Ik heb zelf al geringe tijd last van eigenlijk al die klachten die je hierboven beschrijft en ook van de andere klachten die op Candida websites staan, waardoor ik vorig jaar rond deze tijd doormiddel van veel websites bezoeken, voor mezelf geconstateerd heb dat ik mogelijk een Candida infectie heb. Ik heb nog niet de mini test gedaan, maar dat wil ik morgen meteen gaan doen. Heel fijn dat je hier wat aandacht aan hebt besteed omdat ik soms heel wantrouwend word omdat sommige websites alleen een zogenaamd wondermiddel willen verkopen en omdat wordt beweerd dat dit niet door de reguliere gezondheidszorg erkend wordt. Wel heb ik twee onafhankelijke vrienden die hier last van hadden en zichzelf hiervan genezen hebben. Toen mijn man en ik, na lang reizen en bij andere mensen in huis te hebben gewoond, eindelijk op onszelf konden, zijn we meteen met een eigen samengesteld en “streng” dieet begonnen om weer de regie van onze gezondheid in eigen handen te nemen. Echter was het toen moeilijk omdat ons leven even op zijn kop werd gezet omdat we van Canada weer overhaast naar Nederland terug moesten. Hier in Nederland kwam ik in aanmerking met jouw geweldige methode en die sterkt me enorm (meer eigenwaarde?). Helaas moest ik na een paar weken aan een antibioticakuur waardoor ik nu weer opnieuw moet beginnen. Nu mijn dilemma, na het lezen van dit artikel heb ik weer vertrouwen in het bestaan van een Candida Overgrowth en zie ik het als de oorzaak van veel, al dan niet alle, klachten die ik nu heb. Echter vind ik het moeilijk om nu een heel streng dieet te volgen waarin ik helemaal geen suikers en gluten (hier ben ik nu ook gevoelig voor) eet aangezien ik onverklaarbaar een erg laag gewicht heb en zelfs last heb van de gevolgen van lichtelijk ondergewicht zoals continu koud zijn. Helemaal nu in deze koude winter is dat niet prettig. Maar misschien helpt zo’n streng dieet mij nu juist, misschien “eet” de Candida mijn voedsel wel op(?!). Heb jij enig idee wat het beste zou zijn voor mij om te doen en heb jij enig idee hoelang je zo’n dieet moet volhouden zodat de schimmel niet weer snel terug kan groeien? (De websites verschillen hierover van 4 weken tot 4 maanden of nog langer)

    Ik ben blij dat je noemt dat yoghurt juist goed is, want ik dacht dat yoghurt niet per se goed was in een Anti Candida Dieet, maar ik houd van yoghurt. Ook heb ik zelf gemerkt dat het drinken van zelf gebrouwen Kombucha thee enorm helpt tegen Candida alleen heb ik nu in Nederland helaas nog niet een eigen Kombucha zwam (iemand enig idee waar ik daar in Nederland aan kan komen?)

    Sorry mijn bericht is toch niet zo kort. Ik heb contact met een MIR methode begeleider dus ik kan het ook aan haar voorleggen tijdens mijn eerste consult.

    MVG,
    Rosalie

    • Beste Rosalie,
      Goed dat je ook naar een MIR-Methode begeleider gaat. Wat de MIR-Methode doet, is ervoor zorgen dat je goed in contact komt met waar je lichaam behoefte aan heeft. Dat je behoefte hebt aan yoghurt, geeft dat al aan. Luister daarnaar. En kijk ook of je wat meer vet kunt eten, zodat je meer op gewicht komt. Kijk en voel goed aan welk soort vet je behoefte hebt. Ik heb je vraag over de Kombucha zwam vet gemaakt. Ik hoop dat er iemand op reageert.
      Veel sterkte en geluk!
      Groetjes, Mireille

      • Hoi Rosalie

        Misschien is het ook een idee om eens naar een gezondheidswinkel te gaan en een tegenhanger van antibiotica, dus een probioticakuur te doen. Daardoor krijgen de goede bacterieen weer de overhand. Ik ben allergisch voor antibiotica, maar met enige regelmaat doe ik zo’n kuur en dat werkt. Je kunt het ook laten testen door een orthomoleculair therapeut.
        Succes!

        • Rosalie er is ook een site op Facebook die heet Kombucha Nederland, jun, scoby en kefir. Daar worden regelmatig scobies en kefirkorrels aangeboden door heel Nederland. Zelf heb ik zeer veel baat bij melkkefir, ik heb Colitis Ulcerosa en voel me zoveel beter door de grote hoeveelheid probiotica die er in zit.Ik maak het zelf het is zo eenvoudig! Veel succes, groetjes Rita

    • Ik kweek al 20 jaar kombucha en heb telkens nieuwe zwammen. Ik weet niet waar je woont. Ik woon in Breda dus kijk maar. Ik heb ze ook op marktplaats staan.

  7. Dag Mireille,
    op de “be the mirror” website staat jouw methode uitgelegd over het behandelen van virussen en bacteriën.
    Mijn vraag is of deze methode ook kan toegepast worden bij schimmelinfecties?
    Bedankt op voorhand.

  8. Dag Mireille,

    Anderhalf jaar geleden heb ik 2 antibiotica kuren gehad van 7 dagen, in zeer korte tijd voor blaasontsteking die ik kreeg in de zwangerschap. Daarna antibiotica tijdens de bevalling ivm streptokokken.

    Nu heb ik al geruime tijd, schimmel in mijn mond, wit plekje wat heel langzaam aan verdwijnt, ik drink hiervoor Pau d’arco thee. Wat ik niet kan.vinden hoelang de nawerking is van antibiotica? En misschien heb je nog tips hoe ik de schimmel sneller kan laten verdwijnen?

    • Beste Mon,
      Helaas kan ik je geen goede tip geven. De 9 stappen doen. Misschien dat iemand van de lezers je een tip kan geven. In ieder geval is het belangrijk dat je darmflora weer op orde krijgt. Yoghurt? Probiotica?
      Sterkte!
      Groetjes, Mireille

    • Voor schimmel in de mond of vagina doe ik cocosnoot oil pulling. Wel biologische gebruiken, in mijn mening. Voor oraal, je neemt een theelepel Cocosolie en smelt dit in je mond. Je gorchelt er mee als het nodig is. Het mag vermengd met speeksel. Na een minuut spuug je het uit, schraap de tong als het nodig is. Herhaal dit Max 3 x op een dag, zodat je lijf zelf ook mee kan helpen met haar zelfherstellend vermogen. Die activeer je niet voor niks met de MIR. Voor vaginaal, neem een biologische/katoenen tampon, vet deze flink in met cocosolie en gebruik dit een half uurtje inwendig. Voor uitwendig de cocosolie tien minuten laten zitten, en dan met een frisse katoenen lap, goed afdeppen. De ongemakken worden per direct verlicht, en nooit meer een doktersmideltje nodig gehad. Sterkte ermee

  9. Mijn man heeft Psoriasis, sinds hij ongeveer 18/19 jaar was. De Bioresonantie therapeute kwam erachter dat het door de zware metalen in de vaccinaties, die hij in dienst gekregen heeft, komt. Ook heeft ie veel last van zijn darmen en dat heeft ook te maken met onverwerkte emoties. Hij slikt nu al heel lang Chlorella en af en toe nog andere stoffen, die zij dan heeft uitgemeten. Heel langzaam gaat het beter met hem en gaan er zelfs plekjes psoriasis weg, maar zijn er op andere plaatsen ook weer bijgekomen. Dus er is veel in beweging in zijn lijf!

  10. Hoi Mireille,
    Waarom gaat bij de een het eten veel sneller door de darmen dan bij de ander (heeft betrekking op mijn dochter(44)? Zij heeft heel snel weer honger, terwijl zij meer (gezond) eet dan ik!
    Gr. Elly

    • Beste Elly,
      De kwaliteit van ieders darmen verschillen enorm. Het heeft te maken met hoeveel vezels je eet, dan kunnen darmen beter kneden en voortstuwen. Het heeft te maken met de opname-capaciteit van je darmen. Halen je darmen weinig voeding uit het eten, dan blijf je trek houden. Verder zou je het boek van Giulia Enders erover kunnen lezen: ‘Onze mooie voedselmachine’.
      Groetjes, Mireille

    • Hallo Elly,
      Ik had altijd snel weer honger als ik wat gegeten had. Na een aantal consulten bij een aryvedisch arts heb ik geleerd anders te eten. Hij raadde mij aan geen rauwkost en koud voedsel te eten. Alles gaat nu even in de wok en koud eten uit de ijskast moet nu eerst op kamertemperatuur komen. Sindsdien is mijn hongergevoel weg. Verder loop ik een traject van acht maanden bij hem om mijn doscha,zoals dat heet, weer in balans te krijgen. Als je niet eet wat bij je doscha past krijg je allerlei klachten. Iedere doscha, er zijn er drie en zeven combinaties, heeft echt ander eten nodig. Je kunt je doscha globaal zelf bepalen maar wat jij dan precies nodig hebt is uniek voor wie jij bent en daar heb je een consult voor nodig.

  11. Hai Mireille,

    Wat een mooi stukje.

    Mag ik een kleine aanvulling geven ? Pas geleden heb ik gelezen dat resistent zetmeel heel goed zou werken bij candida, spastische darm en zelfs diabetes. Er zijn onderzoeken geweest, die heel verrassende resultaten hebben gegeven.

    Wat is de werking van resistent zetmeel ?
    Resistent zetmeel helpt nl de flora in de dikke darm, is gunstig qua suikerspiegel, en wordt omgezet in boterzuur dat ontstekingen en darmkanker remt. Door de darmflora te herstellen, heeft de candida niet veel kans meer om zich uit te breiden.

    Je neemt twee keer per dag een dessertlepel in water. Het maakt niet uit welk merk resistent zetmeel je gebruikt. Het kan van Honig zijn, maar als je liever biologisch hebt is bioculinair een goed merk.

    Ik hoop dat veel mensen hier wat aan hebben.

    Zonnige groetjes
    Sacha

    • Beste Sacha,
      Dat kende ik nog niet. Ik heb even gekeken en het ziet er inderdaad veelbelovend uit! Dankjewel voor je aanvulling!
      Groetjes, Mireille

  12. Beste Mireille, er gaat inderdaad heel veel mis met antibioticagebruik door artsen…
    Zelf heb ik van van 1975 tot 2003 in de farmaceutische industrie gewerkt, waarvan het grootste deel met antibiotica.
    Eigenlijk zijn er een paar algemene vuistregels, die iedereen zou moeten weten, zéker de voorschrijvende artsen, maar ook erg handig voor de patiënt.
    Het zijn de zogenaamde ‘breedspectrum’ antibiotica die vaak onnodig gebruikt worden bij luchtweginfecties, en ‘gratis’ de darmbacteriën erbij uitroeien. Dit zijn amoxicilline, amoxicilline/clavulaanzuur en doxycycline – heel vaak middelen van 1e keuze bij de huisarts, die eigenlijk zo veel mogelijk vermeden zouden moeten worden.
    De aloude regel (áls er antibiotica nodig zijn!) is: ‘smal als het smal kan, breed als het breed moet’. Deze oude regel is later aangevuld met: ‘gericht’ werken.
    Er zijn antibiotica, die uitstekend een bacteriële luchtweginfectie kunnen bestrijden, zónder de darmbacteriën tegelijk uit te roeien, zoals het smalspectrum antibioticum feneticilline (een penicilline), en claritromycine (een macrolide). Beide zijn ook veilig voor kinderen.

    Als er al een breedspectrum nodig is, neem dan in ieder geval na de kuur een tijdje vitamine B complex.
    Natuurlijk zijn er nog veel méér weetjes en tips over dit onderwerp (die ik desgewenst graag zal geven: antibiotica bij zuigelingen, zwangerschap, ouderen, legionella, mycoplasma, Lyme), maar dit is de meest summiere basiskennis voor iedereen, waarmee hopelijk de voorschrijvende dokter enigszins ‘gestuurd’ kan worden, ten gunste van (het behoud van) de darmflora.
    Vriendelijke groet,
    John

    • Beste John,
      Dankjewel voor je aanvullingen! Interessant! Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die meer willen weten. Je liet je emailadres onderaan het bericht zien. Betekent het dat je dit publiek wilt laten zien? Dan plaats ik het terug. Je kunt ook reacties hier op de site beantwoorden. Dan kan meteen iedereen het lezen. Dankjewel voor je waardevolle toevoeging!
      Groetjes, Mireille

      • Beste Mireille, dank voor de attentie. Ik heb inderdaad mijn email-adres vrijgegeven voor vragen, omdat er zo enorm veel mis gaat met antibioticagebruik. Zonder enige pretentie de ‘wijsheid in pacht te hebben’ over dit onderwerp en zonder arts te zijn: 30 jaar praktijkervaring is óók iets waard -:)
        En zoals jij je ‘missies’ hebt, heb ik er óók een aantal, waaronder het overbrengen van enige basiskennis aan ‘de mensheid’ met betrekking tot infectieziekten, in ieder geval nét voldoende kennis, om een ‘waardig gesprekspartner’ van de dokter te zijn – de juiste informatie te geven en de goede vragen te stellen, teneinde de dokter in de gelegenheid te stellen, een zo optimaal mogelijke therapie voor de héle mens in te stellen -:)
        johnschoenmaker@gmail.com

        • Beste John,
          Bij deze je antwoord met je emailadres erbij. Fijn dat je in die zin beschikbaar bent voor mensen die nog vragen hebben over antibiotica! En jazeker, goede informatie die jij zelf hebt geleerd in je tijd dat je in de farmaceutische industrie werkt, is zeker wat waard. Boekje schrijven? 😉
          Dankjewel!
          Groetjes, Mireille

        • Beste John,
          is het zinvol het innemen van probiotica tijdens de anticioticakuur van 2 maanden (doxycline 100mg , 2 x per dag).

          • Dag John,

            Deze vaag heb ik ook; heb 1 week doxycline moeten slikken vanwege ontsteking na wortelkanaalbehandeling van tand. Ik heb van orthiflor probiotica gekocht om een tijd te slikken
            maar begin hier morgen pas mee [2 dgn. na einde kuur] om evenwicht te herstellen.
            Dit heeft hoop ik toch zin?
            Graag hoor ik van je.
            Bij voorbaat bedankt, met vriendelijke groet,
            Resy Moulen

          • Beste Sendy en Resy, allereerst mijn excuses aan Sendy, dat ik niet heb gereageerd – ik kom hier toevallig, en voor vragen was Mireille zo vriendelijk, mijn email-adres te publiceren.
            Resy, je bent heel slim bezig! Probiotica tijdens een kuur amoxicilline of doxycycline heeft weinig zin, omdat deze goede bacterien ook gedood of in hun groei geremd worden. Is de kuur eenmaal afgelopen: jaaaa, probiotica!
            Tijdens en na de kuur vitamine B complex is altijd goed, omdat de goede bacterien die normailter vitamine B (helpen) aanmaken, door de kuur worden gedood of in hun groei geremd worden.

            Ik zou overigens een eventuele volgende keer aan de tandarts vragen, waarom hij/zij doxycycline geeft, in plaats van bij voorbeeld een smalspectrum penicilline als feneticilline. En nog beter zou zijn: gewoon ‘ schoonspuiten’!
            Een tandwortelontsteking wordt namelijk bijna altijd veroorzaakt door bacterien, die of gevoelig zijn voor fenericilline, of anaeroob zijn (geen zuurstof nodig hebben). Tegen de kaatste werken amoxicilline en doxycycline helemaal niet, en tegen de eerste volstaat dus feneticilline, dat de darmflora ongemoeid laat.
            Dus met doxycycline schiet de tandarts met een olifant op een mug, terwijl die mug er waarschijnlijk niet eens is…

            Sendy, 2 maanden docycycline is wel erg bijzonder.
            Het is al weer enige tijd geleden, maar wil je zo alsnog zo vriendelijk zijn, mij je verhaal persoonlijk te mailen?

    • Hoi John, weet je iets over een preventieve antibiotoca kuur na een tekenbeet met een rode kring eromheen? Ik heb onlangs een anti biotica kuur gedaan na een tekenbeet op aanraden van de huisarts. 10 dagen, het was zo heftig! Nu ben ik net een beetje bijgekomen ervan en heb weer een tekenbeet, met rode kring! Ik wil echt zo voorkomen weer een antibiotica kuur te nemen, maar eigenlijk ook geen risico nemen. Ik heb iets gelezen over stevia. Dat zou effectiever zijn na tekenbeet dan antibiotica. Weet jij hierover of over antibiotica na tekenbeet meer? Dat zou super zijn! Bedankt!

      • De rode ring betekent dat je met lyme geinfecteerd bent. Ik zou je aanraden contact op te nemen met de lymevereniging, om verergering te voorkomen.

        • Tegen lyme werkt ook: kokosvet. 1 afgestreken eetlepel per dag kapselt de spirocheten in. En er zijn meer alternatieve middelen. Ik heb een therapeut ( Deva in Arnhem)die mij daarmee van lyme afhielp.
          Na ca 2 weken werken de antibiotica kuren niet meer trouwens

  13. Hoi Mireille, mijn man heeft chronische bijholteontsteking waarschijnlijk ook vanwege Candida. Via via het advies om voor iedere maaltijd een theelepel biologische appelciderazijn aan een glas water toe te voegen, gelukkig met goed resultaat!

  14. Beste Mireille,

    Ik ontdekte een gelige witte verdikking op mijn oogwit. Het schijnt onschuldig te zijn. Kan ik de MIR-Methode hiervoor gebruiken,opdat het daardoor verdwijnt? Ik heb in het verleden de MIR-Methode gebruikt,en ben toen gestopt. Wanneer ik nu weer begin moet ik dan weer eerst stap 5 en 7 doen?

    Een hartelijke groet, Wicky

    • Beste Wicky,
      Je kunt het proberen! En nee, je hoeft niet bij 5 en 7 te beginnen, maar kunt nu gewoon met alle 9 stappen beginnen.
      Laat het me horen welke verbeteringen je merkt!
      Veel geluk!
      Mireille

  15. Ik heb candida zij mij ex vriend die natuurgeneeskunde is.

    Ik kan alleen niet tegen dat vreselijk streng dieet. Is beperkt suiker eten ook goed?

    • Beste Mark,
      Voor zover ik weet, is het in het begin belangrijk om zo min mogelijk suiker te eten. Als je darmen eenmaal weer goed werken, kun je weer wat suiker eten. Belangrijk is ook dat je de goede soort suikers neemt. Suikers uit heel fruit (geen sap) en honing. Zo dicht mogelijk bij de natuur blijven.
      Groetjes! Mireille

      • Hai,

        Ik heb zelf candida en volg nu een dieet zonder suikers en geen gist. Honing is toch ook suiker? Daar voedt je een candida mee volgens mij en mijn holistische arts.

        • Beste Ans,
          Ja, honing is ook een suiker, een snelle suiker zelfs. Het heeft veel goede kwaliteiten, maar voor je suikerspiegel is het niet handig.
          Groetjes, Mireille

  16. Hoi Mireille

    Ik pas je MIR-Methode sinds kort toe, ik heb trombose gehad,wat advieseer jij mij kwa voeding.

    groetjes Mischa

    • Beste Mischa,
      Daarover kan ik niet heel gericht een advies geven. Belangrijkste is dat je duidelijk bij jezelf voelt waar je behoefte aan hebt. En blijf zo dicht mogelijk bij de natuur. Groeit het niet in de natuur, dan hoef je het niet te eten. Dat geldt overigens voor zo’n 95% van wat er in de supermarkt te koop is. Bloed heeft overigens de eigenschap om stroperiger te worden wanneer je teveel suikers eet en je lichaam die suikers onvoldoende kan verwerken. Dus probeer zo min mogelijk geraffineerde suikers binnen te krijgen.
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

      • O dat doe ik al,vanwege terugkerende candida,die van uit de darmen komt. mijn darmen zijn het probleem,ik eet geen suiker meer,want als ik het eet dan word erg beroerd.
        en ik beweeg erg veel en doe de mir methode 5 en 7.

        groetjes Mischa en bedankt voor het antwoorden.

  17. Hoi!
    Ik wil even reageren op het gebruik van Stevia. Zelf zet ik in het voorjaar een aantal plantjes in mijn tuin. Stevia of honingplantje, kun je zó kopen bij een plantenzaak of kwekerij. Af en toe pluk ik er dan wat blaadjea vanaf en laat ze een week of drie drogen tussen keukenpapier en kranten. Na drie weken zijn de blaadjes doorgaans gedroogd en kun je ze verkruimelen en in een goed gesloten pot bewaren. Ik doe dit een aantal malen, en zó kom ik dan de winter door! Een halve desertlepel op een volle pot thee is meéé dan zoet en bevat geen enkele calorie én geen kunststoffen. Soms is het leven hartstikke makkelijk joh!!!

  18. Hallo Mireille,

    Ik heb een openhart-operatie gehad en moet nu als ik naar de tandarts/mondhygiëniste ga altijd antibiotica slikken en vind dat vreselijk.
    Minimaal 3 keer per jaar.
    Ik eet dan rechtsdraaiende yoghurt.

    Kan ik nog meer doen?
    Heb al MIR-Methode toegepast vanaf oktober t/m maart.
    Moet ik langer doorgaan?

    Groetjes Lyda

    • Beste Lyda,
      Je zou jezelf een keer kunnen laten natesten bij een MIR-Methode begeleider of een orthomoleculair therapeut. Die kunnen nagaan of je darmen nog specifieke voeding tekort komen. Je moet natuurlijk niets, maar als je zou willen, kun je de MIR-Methode net zolang blijven doen als je klachten en/of uitdagingen in het leven hebt. Je mag altijd stoppen en kunt het altijd weer oppakken.
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  19. Lieve Mireille,ik heb al heel veel jaren getob met mijn darmen als ik niet thuis ben, vroeger altijd verstopping en tegenwoordig soms ongecontroleerd verlies. Ik doe veel aan wandelsport en met name dan heb ik veel last van winderigheid en ontlasting-verlies.
    Ik ben pas geleden naar een natuurarts geweest en deze vertelde me dat ik een amoebe in de darmen heb, zij schreef mij ” Antimoon” druppels voor en dit zou na 6 weken gebruik de klacht verhelpen. Suiker gebruik ik al heel lang in kleine mate.Ik heb jarenlang ontbeten met magere biologische yoghurt en volkoren beschuit, maar een andere alternatieve healer zij dat ik geen zuivel meer moet gebruiken en ook geen pasta. Aangezien ik Vegetarier ben wordt het me nu wel erg lastig met wat ik nog wel kan eten. Nog een byzonder detail is: dat ik vorig jaar zomer een antibiotica kuur heb gehad vanwege een tekenbeet en het gekke is dat het juist toen heel goed ging met mijn darmen. Dat kwam denk ik doordat ik nu al 2 jaar de MIR-Methode doe. Mij is ook gezegd dat ik op moet passen met gluten. Ik raak een beetje de kluts kwijt van al die verschillende adviezen. Nog 3 weken te gaan met de Antimoon druppels en dan maar weer afwachten .Wat zegt jouw gevoel erover? Bedankt voor al je positiviteit en hulp!
    Hartegroet, Louise.

    • Beste Louise,
      Ja, dat je de kluts kwijt raakt, snap ik heel goed, omdat de keuze van voeding wel steeds meer beperkt wordt. Ik zou haast willen zeggen: ga opnieuw op zoek. Als je vegetariër ben, eet je dan bijvoorbeeld wel eieren? Met name zacht gekookte eieren zijn bijzonder voedzaam. Verder zijn noten voor veel mensen er goed. Het is ook voor mij niet makkelijk om het met je te bespreken, maar ik zou zeker op zoek gaan naar wat er nog wel kan, want als je te beperkte voeding binnen krijgt, krijg je weer last van voedingstekorten. Laat je natuurarts het opnieuw met je bekijken en bespreek ook het beperkte dieet dat je nu nog hebt. Verder is het vaak een kwestie van je darmen weer op orde zien te krijgen en te gaan voelen, diep van binnen, aan welke soort voeding je behoefte hebt.
      Veel geluk!
      Mireille

      • Hallo Louise en Mireille,

        Ook mijn man en ikzelf hebben de ervaring gehad dat na een antibiotica kuur (voor mijn man 10 dagen ivm sinusitis en voor mij 2 maanden na een tekenbeet) onze darmen voor het eerst in ons leven ECHT gezond zijn.

        Je kunt altijd een goede probiotica nemen via capsules, maar omdat de goede merken nogal duur uit kunnen vallen, misschien niet voor iedereen bereikbaar.

        Een goede bron voor gezonde bacterien om je darmflora aan te vullen: rauwe zuurkool. (Hier in Amerika pasteurizeren ze heel veel en is het niet altijd makkelijk om te vinden, maar in Nederland komt het zo rauw uit het vat. Niet verhitten of maar heel licht verwarmen, anders dood je alle enzymen. Niet met aardappelen eten, ookal zijn we dat gewend als Hollanders 😉 De aardappel is een goede voedingsbron voor candida. Maak een lekkere salade met wat druiven/rozijnen en miso-dressing.)

        En ook miso bevat veel probiotica (en nog meer goeds voor je lichaam). Niet de pakjes misosoep van AH, maar de echte miso. Een flinke lepel in lauw/warm water (ook hier: niet verhitten) en je hebt een heerlijke bouillon. Of een flinke lepel in wat water en je hebt een lekkere dressing voor een salade.

        Zowel miso als zuurkool zijn rijk aan probiotica, als ik me niet vergis zelfs krachtiger dan yoghurt, en een goed alternatief omdat niet alle darmen het “melk/calcium” gedeelte kunnen verwerken.

        Ook Noni, Papaya en Purple Potatoe doen wonderen (een droog, organic en super potent poeder kun je bestellen in Hawaii).
        Extra zuurstof in je lichaam met behulp van 35% FOODGRADE hydrogin peroxide (waterstof peroxide) helpt zo’n beetje voor alles, en vooral voor candida. Er zijn free e-books beschikbaar in het Engels (Google voor “one minute cure free e-book”. Het moet echt foodgrade zijn en hou je aan het regime. Ookal wordt er gezegd dat het niet bedoeld is om oraal in te nemen, hier (en in Europa) werken artsen er mee (ook intraveneus) met prachtige resultaten voor ALLE ziektes.

        Appel Cider vinegar (geen idee hoe dat in het Nederlands heet) is heel goed om drie maal per dag op een lege maag, voor je maaltijd met 1 eetlepel in water te drinken. Alleen de RAUWE vorm, met de “moeder drab” op de bodem. Niet geschikt voor iedereen. Luister naar je lichaam. Als je het echt niet wegkrijgt, niet doen. Het verlaagt ook je behoefte aan suiker en help, naast gezonde darmen ook klachten van diabetes en hypoglycemie te voorkomen of te verbeteren.

        Nog een goede voor ondersteuning van je darmflora: honing en kaneel.
        Een flinke lepel (RAUWE en bij voorkeur uit de buurt waar je woont) honing en een flinke “shake” kaneel in een glas lauwwarm water. Voor de maaltijd en als je niet te veel honing wilt of kunt eten: best in de ochtend. En anders alleen de kaneel. Dat helpt om je “sugar cravings” te verminderen/te laten verdwijnen.
        Tevens goed voor ondersteuning bij diabetes en andere bloedsuiker gerelateerde ongemakken/ziektes.

        Ik hoop dat dit behulpzaam is.
        Hartegroet,
        Jassmone

        Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

        • Beste Jassmone,
          Dankjewel voor alle tips! Ik leer daar ook van. Is welkom en erg leuk te lezen dat je het vanuit Amerika stuurt!
          Groetjes, Mireille

  20. Ook vanuit Oostenrijk volg ik je. 2 jaar geleden 6 weken Antibiotica gehad ivm verdacht op rode vlekziekte. Daarna zeer moe, depressies en veel buikpijn, winderigheid en diarree. Viel 15 kg af kreeg nieuwe ontstekingen(blaas), kon slecht plassen enz. Kwam een Natuurarts tegen die mij melk, jogurt suiker en tarwe afraadde. Doe ik nu een jaar en is behoorlijk verbeterd. Maar nu lees ik dat je wel jogurt moeten eten, volg mij kun je beter geitenjogurt dan eten waar minder bacteriën inzitten die slecht voor je zijn? Daarnaast moet ik ook mijn leven veranderen, meer zelfliefde,niet zo hard voor jezelf zijn enz.

    • Beste Erna,
      Ja, ik begin over yoghurt en kwark, omdat daar goede bacteriën in zitten. Maar veel mensen kunnen koeien-yoghurt niet meer verdragen. Voor hen is dan geitenyoghurt beter, dus ja, mooie aanvulling!
      Groetjes aan jou in Oostenrijk! Toll!
      Mireille

  21. Ben nog maar 3 dagen bezig met de MIR methode,dus er moet nog veel veranderen in mijn lijf.Maar ik begrijp nu wel waar mijn erge suikerbehoefte vandaan komt!

  22. Hallo, ik gebruik al jaren geen suiker en eet gluten/lactose vrij. Wel gebruik ik Stevia als zoetstof. Nu hoorde ik van iemand dat Stevia heel slecht is ! Is dit waar ? Groetjes, Suzy

    • Beste Suzy,
      Dat weet ik nog niet. Ik heb daar nog geen onderzoeken naar gezien. Ik heb wel voor mezelf besloten dat ik het niet prettig vind. Ik voel me er niet goed bij en vind de smaak erg onprettig. Dus kijk goed of Stevia goed voelt voor je. In afwachting van meer onderzoek!
      Groetjes, Mireille

    • Stevia is een plant die heel gezond is. Wanneer je de hele blaadjes gebruikt krijg je alle werkzame stoffen van de plant binnen. Deze reguleren en stabiliseren de bloedsuikerspiegel en hebben nog een aantal theapeutische werkingen. In de winkel zijn er allerlei soorten stevia verkrijgbaar. Vaak gaat het dan om het stofje stevioside wat uit het blad van de plant gehaald is. Meestal is dat witte poeder of heldere vloeistof. Ook is er groen poeder verkrijgbaar, dan is het hele blad gedroogd en tot poeder vermalen. Bij alleen stevioside kan het voorkomen dat het vermengd wordt met andere stoffen… en of dat nu zo goed is, is nog een vraagteken En is afhankelijk met welke andere stof het vermengd is. Stevia heeft een zoetkracht die 200 tot 300 keer hoger is dan suiker en qua doseren is dat soms lastig omdat je er veel minder van nodig hebt. Er zijn vele onderzoeken naar gedaan. Mijn info komt o.a. uit een boek over suikers en zoetstoffen van Geert Verhelst. Verder heb ik een aantal jaren geleden er een werkstuk over gemaakt en heb toen ontzettend veel erover opgezocht. Zelf blijf ik erbij dat het over het algemeen het beste is om het volledige blad of groene poeder te gebruiken waar het totale blad in gebruikt wordt. Aangezien je dan alle stoffen hebt die erin zitten en niet alleen het geïsoleerde stofje. Dan voorkom je ook eventuele bijwerkingen. Hopelijk heb ik zo wat meer info over stevia kunnen geven…. het plantje is meestal vanaf het voorjaar te koop bij allerlei tuincentra en kwekerijen…. gewoon 1-2 blaadjes in de thee… groetjes, Evelien

      • Er is hier in Amerika veel informatie beschikbaar over over het poeder wat Evelien ‘stevioside’ noemt. Er wordt hier openlijk beschreven dat het eenzelfde slechte werking heeft als aspartaam e.d.
        Pure stevia is ok, maar luister altijd naar je lichaam. Als je het echt niet te pruimen vindt, dan is het waarschijnlijk niet goed voor je. Ookal gebruik je de puur natuurlijke vorm, groei je het zelf.
        Er is zoveel gaande in het lichaam en we zijn allemaal uniek. Verschillende personen met schijnbaar dezelfde klacht, in dit geval candida, kunnen hele verschillende voeding nodig hebben om te genezen.
        Het is altijd de moeite waard om het een paar dagen te proberen. Soms is het de ziekte, de candida die “praat”. Dat de candida, die op dat moment nog de overhand heeft, jou ervan probeert te overtuigen dat het beter is om niet suikerinname te verminderen. Maar als je het echt geprobeerd hebt en je gevoel, reuk, smaak zegt ‘nee’, dan geef je jezelf de beste zorg door te luisteren. Ons lichaam heeft een prachtig zelfhelend vermogen en is erg intelligent. Het is vaak ons eigen denken/dat wat we leren via de media en andere bronnen en het pushen wat ons in de weg zit.
        Als we ons laten leiden door het lichaam, de voeding, rust, beweging nemen die we nodig hebben en ECHT lief zijn voor onszelf, dan kan onze lichaamsintelligentie het weer overnemen.
        Dus: blijven aaien met MIR en LACH naar je darmen! Letterlijk. Ga rustig zitten, kijk met je innerlijk oog naar je darmen en LACH naar ze. Vorm een lach op je mond en focus op je darmen. Het helpt!
        Jassmone

  23. Dank voor het artikel over antibiotica. Ik heb net een flinke kuur in het ziekenhuis achter de rug. Geen last van de darmen, wel weinig energie. In overleg met mijn natuurgeneeskundige neem ik Biotiflor, D3 en K2. De MIR-Methode instructies over het opheffen van bijwerkingen medicijnen opgevolgd.
    Kan de MIR-Methode gebruikt worden om het bloed op de juiste dikte houden?

    • Beste Hinke,
      Dankjewel voor het noemen van de supplementen. Ik ken ze niet, maar dat komt omdat ik niet met supplementen werk. Er is veel voor te zeggen om tijdelijk supplementen te nemen wanneer je ernstige tekorten hebt. En het liefst dan geadviseerd door je natuurgeneeskundige. Mooi!
      De MIR-Methode werkt op vele fronten en heeft ook effect op de dikte van je bloed. Je hoeft daar niet iets bijzonders voor te doen. De 9 stappen werken daar al aan.
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  24. Hallo Mireille

    Ten 1e hartelijk dank weer voor al je informatie en je schrijven.
    Heel herkenbaar weer allemaal. Als kind veel medicatie en antibiotica geslikt, de laatste jaren nooit meer. Dit gaat tegen mijn principes in en de artsen weten dit van mij en reageren hier goed op. Ik doe nu al ruim 1,5 jaar iedere dag 2x de MIR Methode en ben in januari gestart met de Sugar Challenge.
    Mooi stel jullie 2!Goede combi! Ik eet geen suiker en geen brood meer, voel me fit, heb geen last meer van mijn darmen, diarree.
    Ik ga gewoon door met het Mirren en de SC.
    Dankjewel Mireille!!

    • Beste Dorin,
      Het leuke is, dat ik Carola van Bemmelen nog nooit ontmoet heb, maar ik vind haar werk gewoon erg goed. En ben erg blij dat ze daar zoveel tijd en energie in heeft gestoken!
      En ja, als medicijnen nodig zijn, dan moeten we ze helaas gebruiken. Gelukkig merk ik zelf dat artsen echt heel zorgvuldig afwegen of antibiotica echt nodig is. Ik vind het fantastisch dat artsen daar zelf ook in veranderd zijn!
      Ben erg blij te horen dat je je zo goed voelt!
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

  25. 3 weken geleden heb ik een kleine operatie gehad en ben een week van te voren al probiotica gaan slikken om mijn darmen voor te bereiden op de narcose en antibiotica die ik gekregen heb. Ook na de operatie heb ik nog zeker 2 weken extra probiotica geslikt en rustig aan gedaan, en ik kan nu wel zeggen dat alles weer “normaal” is…..

    • Beste Angela,
      Hee, dat is een invalshoek die ik nog niet kende. Wat een fijn idee om je lichaam van tevoren al wat meer te helpen. In het artikel heb ik geen probiotica genoemd, maar ik weet dat het goed kan zijn om die te gebruiken. Het liefst in overleg met een (natuur)arts of therapeut.
      Fijn te horen dat het goed met je gaat na de kleine operatie!
      Groetjes, Mireille

      • Hoi Mireille,
        Ik heb al een reactie elders gegeven, maar wij hebben dezelfde ervaring. Ook mijn man en ik bereiden een antibiotica kuur voor door van te voren, en ook tijdens!, erg belangrijk, extra probiotica te slikken. Capsules, zuurkool, miso, yoghurt en lachen naar de organen.
        Er zijn mensen en artsen die zeggen dat het slikken van probiotica tijdens een antibiotica kuur geen zin heeft, omdat de antibiotica de gezonde bacterien zou doden. Er zijn ook genoeg artsen en natuurgeneeskundigen die het aanmoedigen en voorschrijven. Onze eigen ervaring is dat het juist helpt.
        Groetjes,
        Jassmone

  26. Hallo Mireille,
    Dank je wel voor deze heldere uiteenzetting. Ik ben COPD (gold4) patiënte, dus heb chronische bronchitis en longemfyseem. Ik gebruik 18 uur per etmaal extra zuurstof, anders kom ik de dag niet door.
    In het begin van dit jaar heb ik 3 hele zware antibiotica kuren voorgeschreven gekregen omdat “men” een longontsteking vermoedde. Bij nader onderzoek bleek dit dus niet zo te zijn, maar was het een exacerbatie van de COPD en was antibiotica dus niet nodig geweest. Ik was zo moe dat ik mijn ene been niet meer voor mijn andere kon krijgen. En heel erg emotioneel. Kon huilen om niets. Bij een second opinion van een andere longarts, in maart, kwam uit de bus dat de chronische bronchitis de hoofdoorzaak is van de COPD en de emfyseem maar op een paar plekjes te zien is op de foto. Nu schreef deze longarts me meerdere inhalatie pufjes en een onderhoudskuur met een lichte antibiotica voor en ondanks mijn gevoel van “ik heb het liever niet” ben ik er mee begonnen…..Nog steeds heb ik er antipathie tegen en laat het liever liggen. Ik ga a.s. vrijdag kennismaken met een nieuwe longarts omdat de arts die ik had met pensioen is gegaan en hopelijk kan ik met deze arts hier open over praten.
    Verder moet ik vanwege familiaire darmkanker elk jaar een colonoscopie ondergaan en daarvoor moet je laxeren met troep die alles in je darmen kapot maakt. Dit jaar was een CT scan voorgesteld omdat dat minder belastend is voor mij, vanwege de COPD, maar helaas is op de scan een flinke poliep gevonden en nu “mag” ik nog een keer en dan de colonoscopie om de poliep te verwijderen.
    Dat betekent alles bij elkaar vanaf 1 januari: 3 antibiotica kuren, 2x spoelen voor de darmen en de onderhoudskuur antibiotica van de longarts. Hier word ik niet blij van en mijn darmen ook niet.
    Om ze tegemoet te komen eet ik om de dag yoghurt, drink ik elke dag 1 liter waterkefir, eet geen suiker, hooguit af en toe een stukje chocolade, zo puur mogelijk.
    Ik ben een trouwe MIR-Methode gebruiker, al val ik ‘s avonds halverwege vaak in slaap als ik de methode in bed doe……
    Ik weet niet wat ik nog meer kan doen om mijn darmen te sparen en te verwennen. Elke tip is welkom!!
    Bij voorbaat dank.

    • Beste Nelly,
      Zo te lezen doe je al heel veel heel goed! Wat fijn dat je zo zorgzaam met je lichaam om gaat! Je hebt gewoon meerdere porties pech achter elkaar gehad. Ik ben wel blij dat ze de poliep hebben gevonden en er iets aan kunnen doen. Wie weet geeft dat ook verbetering. Je zou nog een afspraak met een MIR-Methode begeleider kunnen maken, voor extra begeleiding en om uit te laten testen of er nog onnodig verdriet of andere emotie mee speelt. Verder is het de grootste kunst om je darmen te blijven voorzien van goede voeding en daar ben je al goed mee bezig. Er zijn orthomoleculaire artsen die je daar ook nog bij zouden kunnen helpen.
      Kortom, je doet het erg goed! Houd vol en geef je lichaam de tijd om te herstellen.
      Veel geluk!
      Groetjes, Mireille

      • Dank je wel Mireille voor je lieve woorden. Inderdaad ben ik altijd alert op wat mijn lichaam me laat weten/voelen. Van de poliep heb ik geen last, hij moet er alleen uit voordat het wel last gaat geven, want dan is het vaak te laat. Dit is standaard met jaarlijkse “uitje”, alleen dacht ik het dit jaar wat simpeler te kunnen doen d.m.v. de scan. Helaas…….
        Wat betreft mijn longen en het eventuele niet verwerkte verdriet…ik heb een schitterende jeugd gehad bij hele liefdevolle ouders, daarna aan schat van een echtgenoot leren kennen en in ons leven is wel het een en ander gebeurd wat verdrietig was, maar al relativerend en verwerkend heb ik dat dacht ik goed opgelost. Tranen zijn rond om te kunnen rollen en als het moet laat ik ze gaan en slik ze niet in, want eruit moeten ze, is het niet vroeg, dan is het laat en dan gaan ze wringen…..
        Binnenkort ga ik voor 8 weken naar een longrevalidatie kliniek en hoop daar nog wat kwaliteit en verbetering te vinden.
        Ook zal ik een informeren naar een orthomoleculaire arts. Bedankt voor de tip.
        Groetjes, Nelly

    • Hoi Piet,
      Dank je wel voor de tip. Ik heb hier van gehoord en ook op internet veel over gelezen. De methode staat me om de een of andere reden tegen. Het adem inhouden werkt verstikkend………
      Ik ga binnenkort een longrevalidatie traject in. Acht weken intern in een kliniek om te trainen en door verschillende disciplines bijgestaan worden. Dat heb ik 7 jaar geleden al eens gedaan en er beter van geworden, dus hoop daar nu ook weer wat kwaliteit te vinden. Eerst dit maar eens volbrengen. Groetjes, Nelly

  27. Beste Mireille,
    Weer een heel bijzonder artikel, dank-je-wel.
    Fijn dat je ook kwark aangeeft want ik mag (liever) geen yoghurt vanwege multiple myoloom. Gojibessen zijn daar zeer zeker niet goed voor.
    Verder doe ik acht dagen in de acht weken activia gebruiken en in de kwark gebruik ik een theelepel lijnzaad en tiazaad en als het nodig is cranberrybessen.
    Hartelijke groetjes Corrie

  28. Dag Mireille,
    Interessant artikel! Korte vraag: weet jij iets over het gebruik van zoetstof? Ik heb een stevige behoefte aan zoet, maar gebruik zoetjes (Candarel) in koffie en thee en zoetstof in poedervorm in de magere yoghurt, waarvan ik minimaal een halve liter per dag eet. Over het gebruik van zoetstof zijn, voor zover ik weet, de meningen nog altijd sterk verdeeld. Weet jij hier iets meer over? Bij voorbaat mijn dank voor je reactie.

    • Beste Maureen,
      Het is helaas nog onvoldoende duidelijk bewezen dat zoetstoffen slecht voor je zijn. Professor Lustig vertelt daar wel over in zijn lezing ‘Sugar, the Bitter Truth’. Die kun je op YouTube vinden. Het is wel snel Engels. Zoetstoffen zijn chemisch gemaakt. Ik geef er zelf de voorkeur aan om dit soort niet-natuurlijke middelen buiten mijn lichaam te houden. Een van de redenen is dat ik ooit een heel zakje ‘Nutraweet’ in mijn mond deed, omdat ik zin had in zoet. En de smaak die ik toen proefde was zo verschrikkelijk vies! Sindsdien vermijd ik zoetstoffen. Ik heb ooit ook een wetenschappelijk onderzoek in handen gehad over aspartaam. Daaruit bleek dat het zeer kwalijke effecten had op ongeboren embryo’s bij ratten.
      Zolang ik dat soort dingen zie, voor mij geen zoetstoffen meer.
      Veel succes met kiezen wat jij wilt!
      Groetjes, Mireille

      • Hallo Maureen,
        Om van suiker af te ‘kikken’ is vaak niet gemakkelijk. Je kunt hiermee starten door de zoetjes door stevia zoetjes te vervangen. En deze daarna langzaam te verminderen. Ik ben het met Mireille eens dat de meeste stevia ook niet een geweldige zoetstof is, maar wel beter dan de Candarel.Je hebt groene en witte stevia; de groene is onbewerkt dus bevat meer ‘gezonde’ stoffen. Deze wordt echter vrijwel niet verkocht en toegepast.
        Ander advies: eet halfvolle of volle yoghurt. Je krijgt dan ook waardevolle vetoplosbare vitaminen binnen.
        Succes, groet van Lanke

    • Hallo Maureen,

      In de winkels is steeds meer Stevia te vinden.
      Dit wordt gemaakt van de blaadjes van de stevia-plant.
      Het smaakt iets anders maar is wel zoet.
      Alle geraffineerde suiker is ook een voedingsbodem voor kanker.

    • Maureen, een zoetstof is geen suiker, maar je lijf denkt van wel….maakt dus insuline aan en krijgt dan geen suiker om te verwerken……Dus heb je dan insuline teveel……Bij vaak gebruik raakt je insuline aanmaak in de war, en kan je daardoor een te hoge bloedsuikerspiegel krijgen, en dus diabetes….
      Ook stevia doet dit, dus of je leert zonder suiker te leven of gebruikt de suiker uit fruit en honing…..Jammer, men begrijpt niet waarom er zoveel diabetes bij komen, maar dat is ook door de NEPsuiker, oftewel zoetstoffen.

  29. dag,
    wat een goed artikel weer over, ben hier zo blij mee.
    inderdaad is candida bij mij ook de grote boosdoener, of liever gezegd was. sinds ik de mir methode gebruik is het veel beter. mijn poep is stevig en mijn darmflora is uitstekend. ik gebruik elke morgen volle rauwe melk met kefir aangevuld met vlozaad, bijenpollen, lijnzaad, gelantinepoeder en havervlokken. smorgens eet ik dit dus en verder alleen savonds een gezonde biologische maaltijd. brood is uit mijn voeding verdwenen, om mijn jodium te krijgen gebruik ik keltisch zeezout en smorgens drink ik een glas sole met appelazijn om mijn maagsappen aan te vullen. want ook te weinig maagsappen geeft problemen omdat dan de eiwitten dan ook niet voldoende verteren.

  30. Goede morgen Mireille,

    Hartelijk dank voor deze tip, ook voor de andere mensen zal dit zeker weer een goede tip zijn en krijg jij het er vandaag weer erg druk mee.

    De huisartsen hebben me vroeger veel antibiotica voorgeschreven omdat ik toen erg vatbaar was voor ontstekingen zelfs in 2005 nog voor het bestrijden van de Helicobacter pylori met een behoorlijke zware kuur antibiotica waardoor ook de parodontitis uit mijn mond verdween waardoor ik nu al jarenlang weer gezond tandvlees heb, gelukkig voor mijn tandvlees maar me lichaam heeft met deze kuur een flinke opdonder gehad. Mijn darmen zijn in 2010 echt helemaal onderzocht en heb alle onderzoeken gehad die er maar konden zijn waaruit gebleken is dat ik nu door al die rommel er het prikkelbaar darmsyndroom aan over heb gehouden. Ook heb ik er erg genoeg ook heel veel gewrichtsproblemen aan over gehouden waardoor ik voortaan maar moeizaam kan sporten. Door het drinken van een Aloë Vera gel ben ik gelukkig en nagenoeg van mijn darm klachten af en sta ik weer veel fitter in het leven. Door dit alles ging ik ook veel meer op mijn voeding letten en zoals ik al eerder geschreven heb, heb ik daarvoor ook een eigen volkstuintje aangeschaft voor mijn eigen gezonde groente. Lieve mensen ga a.u.b zuinig met je darmen om want ze zijn echt van het grootste levensbelang.

    Groetjes en allemaal nog een fijne dag.

    Guus

  31. Dag Mireille,

    Ik heb al 4 jaar darmklachten, met soms hevige buikpijn. Ik heb eerder ook aan Candiida gedacht, maar dat is het niet. Ik ben wel flink geminderd met suiker. Onlangs is gebleken dat het een tarweallergie is. Nu ben ik op dieet, maar ik val heel erg af, ik eet nl geen brood meer. Voor mij is het dus zaak m’n lichaam weer in balans te krijgen en aan te komen . Ik neem aan dat het Mirren ook hiervoor zal kunnen helpen.

    • Hallo,
      Ik heb ook een anti tweewieler gedaan, maar ben er praktisch niks van afgevallen, mensen vertellen mij dat je rustig tussen de 5 à 10 kg van kon verliezen…
      Bij mij echt niet het geval, mag ik vragen hoe dat bij jou is gegaan ???

  32. Hoi Miranda,
    Helder verhaal dat darmen , antibiotica en Candida met elkaar te merken hebben. Ik herken veel van de symptomen die je opsomt. Maar hoe zit dat met poliepen die ook heel vaak in de darmen ( dikke darm) voorkomen? Is daar ook een verbinding mee met het antibiotica verhaal? Hartelijke groet!

    • Beste Clara,
      Goede vraag, maar dat weet ik helaas (nog) niet. Als ik er meer over weet, zal ik het je laten weten. Misschien een van de MIR-Methode begeleiders? Ik verwacht niet dat er een link tussen is, hoewel candida wel de darmwand kan aantasten.
      Groetjes!
      Mireille

      • Hoi Mireille,
        volgens mij had je het wel goed, hoor – het gaat toch om het onderwerp in de zin: ‘één’ van de oorzaken?
        Ik ben geen taalkundig expert, maar de regel is dacht ik toch:
        één ‘is’, meerderen ‘zijn’ :-).
        Liefs, Marja

        Marja Kikstra
        http://www.erevna.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.