Home » Artikelen » 77. Herfstblues en pijn in de onderrug

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

77. Herfstblues en pijn in de onderrug — 98 reacties

 1. Hallo,
  Fijn stukje gelezen. Ik heb er dagelijks baat bij. Op mijn 71ste, het masseren weer opgepakt. Mijn Indonesische nicht nam massage olie mee. Ik heb haar gemasseerd en ze spoorde mij aan te praktiseren. Die bijzondere week kreeg ik ongevraagd een massagetafel. Een vriendin belde mij of ik er iemand voor wist. Missie verduidelijken? Ik denk het wel. Ik doe veel vrijwilligerswerk voor vluchtelingen; ik behandel ze gratis. Ik zie ze opknappen, vertrouwen hebben in hun toekomst. Ik merk naast de behandelingen voor PTSS dat massage heel aanvullend is. Dank dat de MIR methode op mijn weg is gekomen. Het was ook helend voor mij. In aanvang was ik er nogal ziek van geweest, had een donkerbruine urine en veel hoofdpijn. Was een detox! Groet Louise

 2. Mijn lichaam heeft in het verleden heel vaak aan de rem getrokken door een forse migraine-aanval. Twee dagen doodziek en zeker twee dagen als een zombie door het huis. Maar dan een euforisch helemaal-schoongewassen gevoel, wist precies wat me te doen stond en kon de hele wereld aan. Toen de migraine (na de overgang) wegbleef was ik daar heel gelukkig mee, maar het heeft me even tijd gekost om andere manieren te vinden om te “resetten”. Een paar dagen geen afspraken, niks moeten, werkt prima.

 3. Dank je wel voor de aanwijzing van de end toets.
  Ik heb al dagen pijn in mijn onderrug inderdaad en ben ook stappen gaan ondernemen op mijn werk om gerespecteerd te worden en gewaardeerd. Het was een prettig gesprek en ik heb niet gekregen wat ik wilde, en toch heb ik een goed gevoel. Zo’n gevoel van het komt goed. Maar mijn rug zit nog steeds vast. Ik doe de MIR methode al lang en ben ook niet van plan te stoppen. Ik weet niet precies wat maar ik voel dat het me goed doet.Ik geniet erg van de webinars.

 4. Er wordt veel duidelijk. Ik heb sinds een aantal jaren Interstitiele Cystitis, dat is blaaspijn zonder dat er een bacterie zit. Mijn lichaam reageert feilloos. Ik heb altijd pijn in mijn blaas (soms onderrug) als ik boos ben (pisnijdig). Ik zie nu dat ik dan geen keuzes kan maken en teveel in mijn hoofd zit en de energie uit mijn lichaam trek (niet meer geaard). Als ik dan stil word en met mijn aarde steen (Hessoniet) ga zitten, word ik rustig, kan ik weer voelen en komt er altijd een antwoord, Of ik ga als vanzelf iets doen, wat op dat moment goed voelt i.p.v. “to do lijstjes” afwerken. Ja ik ben 75 jaar (bijna 76) opvoeding van vroeger he. Ik was gestopt met de MIR-Methode maar ga toch maar weer beginnen. Dank je voor je verhelderende artikel.

 5. Ps ik vind de herfst het mooiste seizoen van het jaar; geniet er elk jaar weer van. De kleuren, de tevoorschijn komende skeletten, al die schoonheid van afstervende planten, alle veranderingen, stormachtig weer! (Je merkt het: ik ben een echte Piet Oudolf/Dutch wave adept :-))

 6. Dag Mireille, sinds ik de door jou gegeven oefeningen voor de souplesse van mijn lichaam, met name het squatten, (dagelijks) doe heb ik nooit meer last van mijn onderrug (even afkloppen). Of dat ook komt door de combi met de MIR-Methode o.i.d. weet ik natuurlijk niet; er staat nooit iets bij :-). In elk geval ben ik er heel blij mee. Dus nogmaals hartelijk dank voor al jouw goede werk! En hartelijke groet, Loes B.

 7. oh ja, al vaak meegemaakt, maar altijd doorgegaan, tot nu. nu zin in binnen, rust, stilte, tijd voor mezelf. prachtig proces en heel blij met de MIR-Methode!!!!!!!!!!!!!!!!!

  groet leoni

 8. Hallo Mireille,
  Sinds gister ben ik lusteloos, moe, last van mn rug, chagrijnig. Vanmorgen werd ik wakker met keelpijn, last van mijn onderrug en het gevoel alsof ik niet geslapen heb. Tijd voor rust dus. Vandaag blijf ik in bed.
  Ik pak mijn telefoon en lees je artikel over de herfstblues. Zo herkenbaar! Tijd om de stilte weer op te zoeken. Sinds ik de MIR toepas, heb ik beter naar mijn lichaam leren luisteren.

 9. Dag Mireille,
  Ik zocht op internet naar “oorzaak van spierkrampen” en kwam bij de MIR methode terecht. Ik had de laatste tijd spierkrampen, en heel pijnlijk spierspasme in hals. Huisarts gaf Paracetamol en spierverslappers. Langzamerhand overgegaan, ik moest naat fysiotherapie, maar kreeg pas een afspraak voor over twee maanden.(ik woon in Israel). Dat schiet dus niet op. Toch was het behoorlijk over. Gisteravond opeens schoot de spit weer in mijn rug.Vanochtend kon ik bijna niet opstaan van de pijn.Hele onderrug verkrampt en ook pijn in knieen. Ik was drie dagen eerder begonnen met de 9 stappen, maar gisteren heb ik het niet gedaan (het was een bijzondere Joodse feestdag, Grote Verzoendag, je bent de hele dag in de synagoge). Ik was ook beetje bang geworden dat de MIR het misschien erger zou maken en dat ik beter eerst twee weken alleen twee stppen zou kunnen doen. Mijn erge pijn heeft zeker te maken met een grote beslissing waar ik tegenaan hik, nl. terugkeren naar Nederland na tientallen jaren. Kan ik nu beter twee weken alleen stap 5 en 7 doen en daarna pas het hele 9stappen lijstje? Of kan dat niet meer nu ik met de 9 stappen ben begonnen. Ik doe het al drie of vier dagen, minus gisteren dus.

  • Beste Chava,
   Geen zorgen, je doet het prima. De krampen in de spieren geven aan dat de beslissing die je te nemen hebt, een grote is. Terugkeren naar Nederland of niet, is natuurlijk ook een grote beslissing! Je lichaam heeft er nu voor gezorgd dat je echt rust moet nemen, zodat je de tijd en ruimte hebt om aan die beslissing te werken. Het lichaam is bijzonder slim in hoe ze iets voor elkaar wil krijgen! Dus heb vertrouwen en ga gewoon door met de 9 stappen.
   Groetjes, Mireille

   • Dank je Mireille, wat aardig dat je me antwoord. Ben meer gerustgesteld. Fysiotherapeut langsgeweest die me oefeningen heeft geleerd en me heeft ‘ingetaped’.

 10. Hallo Mireille,
  tja, lage rugpijn. Vanmorgen schoot het zo erg in de spier rechtsonder op de hoogte van mijn nieren, (gisteren al fysio gehad omdat die spier stijf was) dat ik zelfs er niet meer op kon staan, haast niet meer kon ademen, enz. Acuut naar de fysio gehinkeld, zonder afspraak, en meteen heeft men er iets aan gemanipuleerd. De rest van vandaag paracetamol, stukje wandelen langs het strand om het mogelijk iets los te lopen en intussen ook mijn hoofd wat tot rust te krijgen en lijf ook.
  Intussen ben ik nog steeds intensief bezig met de eetstoornis behandeling en zit ik op een moeilijk punt. Hoe verder , welke doelen nog, enzovoorts. Heftig en erg verwarrend en ook best beangstigend. Ik ben al zover, en nu lijkt er aan de ggz behandeling eindigheid te zijn. Ongelofelijk dat dat kan, als je het al zoveel jaren hebt gehad moet je toch eerst heel goed beter zijn. Geen terugval want dan trek ik het niet meer op deze leeftijd.
  Nu ik jouw artikel lees, tja, heeft het een relatie?

 11. Lieve Mireille,
  Ik heb een vraag welke voor mij heel belangrijk is . Ik doe de M.I.R. Methode nu 6weken en merk wel aan sommige dingen dat werkt . Ik zit in een zware Burn-out en ben Mantelzorgerster voor mijn man met CVA(geestelijk) al20 jaar en nu zei m,n lchaam stop en maakte de vreselijkste dingen mee. Van mijn huisarts kreeg ik te horen dat ze niet meer wist wat ze met mij aan moest . Ben toen zelf op de PC.gaan-zoeken en kwam 2 dingen tegen BSR en de M.I.R Methode ben meteen begonnen met allebei en dit ook aan BSR verteld ,deze had geen bezwaar. Nu mijn vraag ik bijf last houden van nerveuciteit en pijn tussen mijn schouderbladen voel me dan echt naar en wordt erg bang. Is dit normaal ? hoor graag van U . Veel liefs van mij , Irma B.

  • Beste Irma,
   Die pijn tussen je schouderbladen, de nervositeit en anderen klachten zijn niet normaal, maar ook niet raar. Je hebt een erg zware periode achter de rug en je lichaam heeft tijd nodig het te verwerken. Je kunt daar de MIR-Methode bij gebruiken. En misschien een keer een paar consulten bij een MIR-Methode begeleider afspreken om je er iets makkelijker doorheen te helpen. Zij testen dan een MIR-Methode op Maat voor je uit. Ik wens je erg veel sterkte en hoop dat je je lichaam en geest de tijd kunt geven om die vele jaren van te intens leven te verwerken.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 12. Mireille,
  Tja…een zeer late reactie die bij mij nu pas de kop boven steekt. Een kleine maand geleden begon ik -meestal naar de avond toe- rugpijn te krijgen. Vorige week bij de dokte en deze vertelde mij dat het ‘wandpijn’ was. Nog nooit van gehoord. Ook RX genomen maar niks te zien. Enkel een pijnstiller is volgens de dokter oké? Can you help?
  mvg
  Marc

  • Beste Marc,
   Helaas heb ik ook nog nooit gehoord van wandpijn. Een pijnstiller is natuurlijk een idee als je de pijn niet wilt voelen, maar het haalt de oorzaak niet weg. Kan het zijn dat je tegen een beslissing zit aan te hikken? Dat je sterk aan het twijfelen bent of je een bepaalde stap moet nemen? Ook wel apart dat je de rugpijn pas tegen de avond krijgt. Doe je overdag dingen die belastend zijn voor je rug, zoals veel tillen?
   Ik hoop dat het minder gaat worden voor je. Misschien een keer de MIR-Methode doen, met een hand op je rug? Als je erbij kunt, tenminste. Kijk hier voor meer uitleg: 124. Extra techniek met de MIR-Methode.
   Veel sterkte en ik hoop dat het gaat verminderen!
   Groetjes, Mireille

 13. Hi Mireille,
  Ik ben nu bijna 7 weken aan het mirren en jeetje mina die MIR-Methode werkt wel heel heftig op mijn lichaam, maar ik ga gewoon door, ik heb het gevoel dat er eindelijk een boel opgekropte oude ‘zooi’ wordt opgeruimd. Heel veel verdriet, gebroken harten, bedrogen en verlaten zijn, nooit steun krijgen van anderen (maar het altijd wel voor anderen zijn), altijd alles alleen regelen… enz enz, best een bekend liedje voor velen denk ik. Na ieder gebroken hart wordt mijn lijf weer zwaarder (niet van het eten!). Ik zeul letterlijk de troep van anderen met me mee. Ik ben er bewust van maar raak het maar niet kwijt. Vanaf het begin voel ik mijn lichaam (en dan voor al de onderste 3 chakra’s) direct reageren zodra ik de regels uitspreek. Last gehad van alles zo ongeveer: buikborrelingen, diarree, extreme moeheid (echt slapen als in een coma!), emotioneel en nu ben ik dan weer geveld door hevige spit (onderrugpijn). Ik begrijp dat er veel oude emoties losgelaten moeten worden, dat is goed, dat laat ik nu ook wel los, maar waar ik mee zit is dat keuzes maken. Ik denk dat deze rugpijn me nu dwingt tot rust, oké, maar ik heb geen idee welke keus ik moet maken, als in: ik maak nooit keuzes omdat dat nooit hoeft, ik bepaal en beslis alles mijn hele leven al zelf? Ik heb al mijn halve leven mijn eigen zaak en daar heb ik bewust voor gekozen omdat ik niet voor iemand anders wil werken (niet onder iemand anders!). Ik ben altijd extreem onafhankelijk geweest, van kleins af aan. Mijn vrijheid is mijn belangrijkste goed. Dus waarin moet ik nu keuzes maken? Het is me niet duidelijk. Ik ben iemand die inderdaad ‘zonder doel’ leeft van dag tot dag, en als je me vraagt: wat is het doel in je leven, dan kan ik daarop geen antwoord geven. Ik kan niks bedenken eigenlijk, wat ik zou moeten ‘doen’ of ‘bereiken’?? Er komt niets ‘tot me’?? Ik weet het even niet allemaal, Mireille?? Hoe nu verder? Uiteraard blijf ik doormirren!

  • Beste Marjolein,
   Wat fijn dat je zoveel effect merkt van de MIR-Methode. Overduidelijk is je lichaam keihard aan het werk! Ken je het boek ‘Waarom ben ik in Vredesnaam op aarde?‘ Daarin worden vele voorbeelden gegeven over wat een missie zou kunnen inhouden. Op deze website vind je ook een aantal voorbeelden. Een daarvan is 90. Ben jij een bruggenbouwer? Dat is iemand die mensen bij elkaar brengt en soms gebeurt dat in de zaak (winkel) die mensen hebben. Ik weet niet of jij zo’n soort zaak hebt, maar misschien dat je mijn manier van denken met dit artikel kunt volgen.
   Verder zou ik vooral even je lichaam voorrang geven en de rust omarmen die het afdwingt. Keuzes, veranderingen in je levensmissie komen daarna dan meestal vanzelf.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 14. Beste Mireille,
  Ik heb jaren last gehad van mijn bovenrug. Ziekenhuis in en veel verschillende therapieën gehad. Niks hielp.
  Toen kwam ik in aanraking met de MIR-Methode, hier ben ik flink mee aan de slag gegaan. Na ongeveer een half jaar werd het mij ineens duidelijk, ik werkte veel teveel en had te weinig tijd voor mezelf.
  Heb in het verleden kanker gehad, en wilde me waarschijnlijk bewijzen dat ik nog heel veel en hard kon werken.
  Ik ben echt minder gaan werken en voor mijn rug gaan sporten.
  Ik ben mijn rugpijn nagenoeg kwijt en voel me een veel prettiger in mijn vel.
  Groetjes Loes

 15. Ben bekend met chronische rugpijn al 15 jaar, dag en nacht pijn en beperkingen, alle trajecten al doorlopen zonder goed resultaat.
  Ben bezig met bodystress release en MIR methode sinds 3 weken, pijn klachten zijn wat beheersbaarder…maar nu laatste week meer rugpijn onderrug en inschietpijnen……kan dat met MIR-Methode te maken hebben???
  Heb al wel meer besluiten genomen tav mijn levenspad…..voelt goed.

  • Beste Carine,
   Het kan met de MIR-Methode te maken hebben, maar dan vooral in de zin dat oude emoties meer naar de oppervlakte komen. Onzekerheid en een gevoel van machteloosheid, mogelijk uit je jeugd, kunnen daarin een rol spelen. Ga rustig door en vooral met het nemen van je besluiten. Super!
   Sterkte!
   Mireille

 16. Hallo Mireille,
  Ik heb geen vraag over het artikel eelt op je voeten. Maar ik kan niks bij jou over epilepsie lezzen. Mijn zoon heeft vanaf zijn 6e jaar epilepsie.
  Hij heeft een fiets ongeluk in zijn 4 de jaar gehad. Hij kan niet werken is nu 29 jaar. Is wel ineens voor een jaar terug begonnen te schilderen.
  Ook over zijn aanvallen heel indrukwekkend en emotioneel. Hij kan haar fijn omschrijven aan de hand van zijn schilderij hoe hij het ervaart.
  Volgens mijn gevoel heeft hij een duidelijke missie in het leven.
  Hij heeft nl nog nooit getekend of geschilderd in zijn jonge leven.
  Gr Nannie

  • Beste Nannie,
   Dat hij is gaan schilderen, vind ik een heel goed teken! Ik heb nog niet geschreven over epilepsie, omdat ik nog geen overtuigende ervaringsverhalen heb ontvangen dat de MIR-Methode daarbij helpt. Ik weet dat het in theorie werkt, maar ik wil het graag eerst bevestigd zien door mensen voordat ik het aankaart. Vandaar! Het is tenslotte een intense aandoening!
   Ben heel blij voor hem dat hij de stap van het schilderen heeft genomen. Doet hij de MIR-Methode ook?
   Groetjes, Mireille

 17. Lieve Mireille,
  ik ben een 69-jarige vrijgezel en ben een maand geleden gestart met de MIR-Methode, en tegelijkertijd gestopt met koffie, suiker en alcohol; van die drie producten nam ik al niet veel wegens mijn makrobiotiese achtergrond. Reactie: na een paar dagen kon ik helemaal niet meer plassen, en ik ben dus maar weer met koffie begonnen; daardoor stopt de gunstige uitwerking van het weglaten van die voedingsmiddelen, en werkt nu alleen MIR. Ik merk daar overigens nog niet veel van, hoewel ik moet zeggen dat er op mentaal en emotioneel nivo wél veranderingen zijn: ik ben gestopt met een uitputtende relatie, én weer begonnen aan fitness. Ik zou me zo graag ook lichamelijk beter voelen, want behalve een vergrote prostaat heb ik een geïrriteerde, vergrote galblaas, arthritis in mijn voeten en knieën én al jaren lage rugpijn; ik weet je antwoord eigenlijk al: “ga door met de MIR-metode en alles zal beter worden, hou vol!” Logisch natuurlijk, want al die kwalen worden behandeld met de negen statements van de MIR-metode.
  Misschien is er tóch nog iets wat ik over het hoofd zie? Dank je wel.
  Met vriendelijk groeten,
  Hans Peters.

 18. mijn lichaam waarschuwde mij toen ik mezelf verloor in mijn werk (vaak 48 uur in de week) en dan nog 3 avonden per week naar oa yoga, Grieks dansen en handbal trainen. dat ging lang goed. wel moe maar gewoon door bikkelen. tot een mooie dag in februari mijn lampje uitging ik werd wakker in een groot zwart gat en een oninteresse in mijn omgeving partner en kind. door mirren en therapie ben ik eruit gekrabbeld en sta nu veel stabieler in het leven en leef meer bewust.

 19. Ik ben nu 11 dagen met de MIR-Methode bezig. Heel herkenbaar steeds de mailtjes. Zoals: gapen, zuchten, rommelen in mijn buik, veel ontlasting. Sinds zondag heb ik een ontzettende zere onderrug. Heel vervelend. Probeer er achter te komen wat het is, lijkt erop dat er emoties zijn die er niet uit willen komen. Kan niet makkelijk huilen. Heb je daar nog tips voor?

  • Beste Els,
   Gewoon doorgaan met de MIR-Methode en blijven kijken of er een beslissing is waar je tegenaan zit te hikken.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 20. De herfst hier in Spanje is anders. Eindelijk komen dan toch die druppels regen die de aarde zo nodig heeft. En als de regen voorbij is (die duurt hier hooguit een paar dagen) is alles weer schoongewassen, de zon komt er weer door, alles wordt weer groen, de rozen beginnen terug te bloeien. In mijn streek heb je toch wel bomen die van kleur veranderen, maar de meeste bomen hier zijn het hele jaar door groen en verliezen het hele jaar door wat blad. De schaduwen worden langer, de zon wordt milder, de dagen korter en de nachten kouder. Je hoort het KRUAKRUAKRUA van de migrerende vogels en dan weet je : de vorst komt er binnenkort aan. Want in tegenstelling to wat de meeste mensen denken, zijn er heel veel streken in Spanje waar het s winters koud is. Zonnig overdag, vriezen en koud s nachts. Grappig, ik zit nu binnen bij het houtkacheltje terwijl het buiten in de zon misschien wel 25 graden is. De huizen zijn hier immers gebouwd om de warmte BUITEN te houden. De herfst hier biedt veel mogelijkheden. Fietsen, bergwandelen zijn in de zomer onmogelijk, maar nu een festijn. Ook hier is de herfst een moment waar men afscheid neemt van de lange warme nachten die men op een terrasje doorbrengt naar een winter waar iedereen bij zijn kacheltje binnen blijft.

 21. Hallo Mireille,

  Ik ben inmiddels bijna 2 weken (sinds beurs Apeldoorn) met de MIR-methode bezig. Gisteren ben ik acuut snipverkouden en grieperig geworden. Mijn spieren in mijn hele lijf manen me tot rust en mijn onderrug voelt moe.
  Ik had zelf ook al het vermoeden dat dat door de MIR-methode kan komen. En stap 9 Missie verduidelijken is momenteel wel iets wat heel erg speelt. Ik ben ongeveer een jaar geleden redelijk spontaan voor mezelf begonnen (werkgever ging failliet), maar heb daar ook regelmatig twijfels over.
  Bewust bezig zijn met gezonde voeding en leefstijl had privé al jaren mijn aandacht, maar heb er nu mijn werk van gemaakt. Dat is aan de ene kant heel spannend en uitdagend, maar aan de andere kant ook wel lastig. Zoveel nieuwe dingen tegelijk om eigen te maken. Dat zorgt best wel voor de nodige stress. Maar na een jaar al opgeven voelt ook niet goed. Dilemma dus.
  Ik blijf lekker doorgaan met de MIR-methode en vertrouw erop dat mijn onbewuste mijn passie en levenspad duidelijk maakt.

  Grts., Acacia

 22. Ik was net 4 dagen begonnen met de MIR methode toen ik erg veel last van mijn rug kreeg. In eerste instantie dacht de arts aan spit en ik liep er gewoon mee door ondanks de pijn. Een week later bleek het een hernia en toen kon ik alleen nog liggen op de bank en ik moest tot rust komen, iets anders ging niet meer. Ik werd gedwongen om stil te staan bij de afgelopen jaren en ontdekte dat ik wel heel over mijn grenzen ben gegaan. Altijd bezig voor anderen en niet voor mezelf gezorgd. Altijd druk in in een hoog tempo en achter elkaar. Heel veel ballen in de lucht houden! Ik wenste mij een sabbatical jaar toe (ik werk een bijna fulltime baan) maar zag daarvoor geen financiële mogelijkheden. Tegelijkertijd kwam er een mail van Mireille over de 9 stappen in combinatie met geld. Om een lang verhaal kort te maken: plots deed zich een mogelijkheid voor om toch mijn wens te vervullen samen met een andere kijk op het hebben van geld! Ik heb nu afspraken met de werkgever over een sabbatical jaar en ik kan met de mogelijkheden die zijn geboden mijn kosten dekken. In december bouw ik af en in januari begin ik mijn jaar! Het heeft me ontzettend goed gedaan dit te besluiten! Ik ben er heel erg aan toe. Ik kan nu ook niet meer alles achter elkaar en in een hoog tempo. Mijn lichaam houdt me tegen en dwingt met rust te nemen en mentaal tot bezinning te komen. Ik werk nu 50% omdat mijn lijf niet meer wil en kan. Ik kan hier met mijn Wil geen invloed op uit oefenen merk ik. Kan dat kloppen Mireille? Is dat nu een begin van transformatie?
  Geen idee waar dit allemaal toe gaat leiden; ik probeer het los te laten al gaat dat niet vanzelf.
  Heb je nog tips voor mij Mireille?

  • Ha Martine,
   Het ziet er inderdaad uit als een prachtig begin van de reis ‘terug naar jezelf’. Kijk goed hoe je je bij deze situatie voelt en welke mogelijkheden er zich voor je openen. Enige tip die ik heb is vooral verder te gaan met de 9 stappen en desnoods een keer naar een MIR-Methode begeleider.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 23. Vandaag voelde ik me ineens erg moe. Op de fiets had ik moeite om te trappers rond te krijgen. Ook last van de onderrug en stijf in de gewrichten. Ik ga toch weer meer voor mezelf kiezen en even een stapje terug doen met alles wat moet.

 24. Hallo Mireille sinds drie weken doe ik de MIR methode ‘morgens en ‘s avonds (had ik al) heb veel last van onderrug bij het opstaan zgnd. startklachten. Ik voel dat ik min of meer STIL kom te liggen door vele keuzes die er voorbij gaan. Het is nu zo dat ik binnenshuis bijna nergens zin in heb behalve creatief bezig zijn en buitenshuis graag vertoef zoals veel in het bos wandelen met de hond, wat boodschappen doen op de fiets……merk wel dat ik vaak veel kritiek naar mezelf toe heb …..soort minderwaardigheidscomplex…..
  Hoop dat ik nu écht knopen ga doorhakken en in actie ga komen en dat uitstelgedrag aan de kant kan gaan zetten.
  Hart.gr.
  Marja

  • Beste Marja,
   Het leuke is dat de activiteiten die je wèl doet, precies de dingen zijn die ik zou adviseren als iemand knopen moet doorhakken! Je zorgt er daarmee namelijk voor dat je heel dicht bij jezelf komt en je hoofd leeg maakt. Dat is meestal de krachtigste manier om beslissingen in jezelf te laten rijpen. Mooi!
   Veel geluk,
   Mireille

 25. Hallo Mireille,
  Ik ben al een aantal maanden bezig met de MIR-methode en heb mede daardoor verschillende veranderingen ervaren. N.a.v. dit artikel over de rugpijn heb ik nog wel een vraag. Hoe zit het met de rest van de rug, bijvoorbeeld tussen de schouderbladen of onder de schouderbladen? Ik weet dat daar ook beide blaasmeridianen lopen. Waar kan de pijn in de spieren tussen de schouderbladen erop wijzen?
  Is het dan ook van belang om welke meridiaan het gaat of waar de pijn aanwezig is, of is het de combinatie van beiden?
  Hartelijke groetjes

  • Beste Silvana,
   Mijn ervaring is dat de blaasmeridiaan meestal pijnklachten in de onderrug geeft en dat pijnklachten tussen de schouderbladen meestal te maken hebben met emotionele pijn van het hart. Dus zaken die te maken hebben met liefde, met partners, met verloren liefdes, etc.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 26. Lieve Mireille
  Ik weet het niet zo goed, is het de MISSIE waarom we hier op aarde zijn, of de MISSIE met wat er mij te doen staat, ivm met verhuizen of niet. Ik heb elke maand zo veel last, van de zware huur die ik hier betaal, dat ik zo graag TERUG een eigendom zou willen kopen. Dan is er nog het probleem, die mens boven mij maakt veel lawaai als hij gedronken heeft(dikwijls) ik word daar zo nerveuse van toch kan
  ik maar niet beslissen, surtout omdat ik wil wonen waar er mensen voorbij komen. Gezien mijn leeftijd, nu kan ik nog af en toe buiten maar hoelang nog?? De prijzen in de stad Aalst voor een degelijk huis of appartement zijn zo hoog. Ik heb zoveel stres daar door en dan nog de zorgen om mijn jongste zoon, heeft zijn huur op gezegd en kan ook niet beslissen waar hij wilt wonen, de tijd dringt maar hij snapt het niet goed denk ik. Hij heeft borderline. Ook zeer zwaar voor mij om daar mee om te gaan. Soms weet ik niet wat te doen raad geven of best zwijgen. Waarom is dat allemaal zo verschrikkelijk moeilijk? Ik heb altijd gezegd, na heel veel jaren van alleen maar ellende TOCH ZAL IK NOG EEN MOOIE OUDE DAG KRIJGEN, maar daar begin ik nu aan te twijfelen. Het zal vlug moeten veranderen want ik word op 9 januari 78. Ik weet niet waarom ik hier nu zit te wenen(zelfmedelijden) of misschien omdat het allemaal weer naar boven komt? Volgens de huisdokter is het een mirakel dat ik hier nog ben
  Ik denk dat het gezegde klopt dat onze Lieve Heer de lasten legt op de sterkste schouders, is wel een magere troost.
  Kunt u een healing op afstand doen AUB. De betaling is geen probleem
  ik zit echt in de knoei, pas dagelijks de MIR- methode toe al van in de maand juni.
  Ik dank je hartelijk om ons dat te leren.
  Hoe gaat het eigenlijk met u, wij kunnen onze zorgen aan u vertellen
  heb u ook iemand om je zorgen (als u die hebt) te delen met iemand?
  Heel veel liefs van Nelly Oost-Vlaanderen

  • Beste Nelly,
   Met missie wordt bedoeld je levenspad, maar die kan zich op vele manieren uiten: in je dagelijkse bezigheden, in de mensen die je ontmoet, waar je woont, of je dieren bij je hebt, hoeveel geld je hebt, etc. Ik verwacht voor u beslist nog verandering en lichtheid. Ik hoop dat u de MIR-Methode wilt volhouden en zonodig een MIR-Methode begeleider wilt schrijven of bellen. Ik geef zelf geen consulten meer, omdat ik al mijn tijd en aandacht besteed aan het verspreiden van de MIR-Methode. En ja, als ik zorgen heb, heb ik een aantal lieve vriendinnen en een lieve man die mij vaak wijze raad geven of enkel en alleen naar mij luisteren. Zulke mensen zijn goud waard en ik wens u ook toe dat u iemand heeft die alleen even naar u wil luisteren.
   Bij zulk schrijven zijn tranen overigens meestal van verwerking, dus heeft u in mijn ogen weer een stap gezet.
   Veel geluk!
   Lieve groeten,
   Mireille Mettes

 27. Beste Mireille,
  Sinds 5 mnd doe ik dagelijks de MIR-Methode en ik lees je adviezen en artikelen. Sedert een paar weken voel ik me snel draaierig, duizelig als ik opsta, “licht” in m’n hoofd. Bloeddruk en hb-gehalte in bloed is goed. Ik wil dit graag verbeteren, ik voel me er wat onzeker door.
  Heel graag je advies,
  Ieteke

  • Beste Ieteke,
   Fijn dat je bloeddruk en ijzergehalte in het bloed goed zijn! Als je nog naar andere oorzaken wilt zoeken, kun je naar een MIR-Methode begeleider gaan. Ik kan daar vanaf hier weinig over zeggen. Kijk maar of je het kunt volhouden en zelf kunt verder gaan met de MIR-Methode. De blaasmeridiaan heeft ook vaak met onzekerheid te maken en loopt ook door je hoofd. Wacht even af hoe het aan het eind van deze week is.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 28. Hallo Mireille

  Wat herken ik veel in de verhalen. Ik heb een heel zwaar jaar achter de rug. Altijd buiten mezelf geleefd en dat heeft zich gewreekt, burn-out, een jaar blaasontsteking en darmen door teveel antibiotica van slag. Regressie therapie gedaan en een healing maar mijn lichaam reageert daar zo heftig op. .Deed daarbij de MIR-Methode maar ben daar maar even mee gestopt. Ik blijf slaapproblemen houden ,wil dus weer beginnen met de MIR-Methode loop tegen een enorme vermoeidheid aan gebrek aan energie en eetlust. Door deze verhalen heb ik door dat ik nog veel meer tijd en rust zal moeten nemen.groetjes Roelie

 29. Hallo Mireille,Ik ben blij met je artikel over “lage rugpijn”.het plaagt me al weken,fisio bezocht en oefeningen gedaan en doe ze nog steeds!.ik hou van de herfst en ook van de prachtige kleuren: rood,roestbruin,okergeel..zo mooi…
  Bij het schilderen, de kleur rood was het thema,heb ik mijn overleden poes,Floor ,in rood op papier neergevleid,Ik mis haar zo…tranen wellen op en ik ben verdrietig maar ook zo dankbaar dat ze er is…geweest.Ik ga mijn knuffelbeest oppakken en met een muziekje een herfstdansje doen.liefs,Rose.

  • Beste Rose,
   En ik wens je veel sterkte met het verlies van je overleden poes. Mooi dat je ook dankbaar kunt zijn dat ze bij je was.
   Liefs en sterkte!
   Mireille

 30. Omdat met het komen van de herfst de temperatuur zakt, drinken de mensen zonder erg minder water. Ze voelen geen dorst of willen niet te vaak naar de wc. De cellen hebben water nodig om opgevuld als zg.demperkussentjes tussen de wervels hun werk te kunnen doen. Je zult merken als je weer 2 1/2 water drinkt de rugpijn afzakt. Zet een fles op de aanrecht of buro om je te helpen herinneren, fles moet leeg en bijvullen.
  Ik vind de MIR Methode fantastisch, zo positief, dank je,Lida

 31. Hallo Mireille,
  Frappant jouw boodschap van vandaag; binnenkort wordt mijn huis zowel buiten als van binnen gerenoveerd. Daarom vind ik dit een mooi moment om op te ruimen en afscheid te nemen van een hoop overbodige spullen. Gister ging ik vol goede moed aan de slag en al gauw stond mijn hal vol met zaken die naar de stort konden. Na mijn auto te hebben volgeladen stapte ik in om alles weg te brengen en op dat moment had ik het gevoel dat mijn onderrug knapte: pijn!
  Nadat ik bij de milieustraat mijn auto had leeggemaakt stapte ik weer in en…mijn rugpijn was weg! Voor mij de boodschap hoe zinvol het is om op te ruimen en ballast los te laten!
  Dank je wel! En natuurlijk ga ik door met de MIR-methode.

  • IYvonne, ik ben zo blij met jouw reactie. Ineens wordt me van alles duidelijk, over opruimen, rugpijn, wát ik op te ruimen heb en de beslissing hierover. Dankbaar hiervoor
   Anneke

 32. Beste Mireille,
  Ik zou je graag een vraag willen stellen. Ik doe al een poos de MIR-methode, maar heb het de laatste tijd een beetje verwaarloosd, doordat ik erg druk ben op dit moment (we passen veel op ons kleinkind omdat mijn dochter vroege uren moet werken). Nu begint het me op te vallen dat ik steeds dingen vergeet; ik heb 2 x per week fysiotherapie, maar de laatste 3 weken vergeet ik steeds op tijd naar de behandeling te gaan. Ik vervelend, zou ik dit weer op een rij kunnen krijgen door de hele MIR-methode weer toe te passen, of kan ik beter een paar stappen eruit halen en die een paar weken doen? Ik snap mezelf even niet meer, ik moet het opschrijven in de agenda en dan nog vergeet ik dingen. Ik hoop dat u me op weg kunt helpen. Vriendelijke groeten en alvast bedankt.

  • Toch nog even een aanvulling: ik heb inderdaad op dit moment meer last van mijn rug, dus misschien toch een samenhang?

   • Ha Gina,
    Ja, ik zat je net te antwoorden. Ik denk dat je lichaam aangeeft dat je keuzes mag gaan maken.
    Veel geluk en wijsheid gewenst!
    Mireille

    • Hallo Mireille,
     Dank je wel voor je reactie. Toen ik mijn vraag intikte had ik al een idee dat ik dit antwoord zou krijgen, dus een bevestiging voor mij. Ik zal inderdaad de lijst met punten ophangen, bijv. in de keuken, waar je toch vaak bent, met het lezen zal het duidelijker worden geloof ik. En ik zal de punten weer iedere dag twee keer doen, dan zal het hopelijk rustiger worden in mijn hoofd. Heel erg bedankt! Ik laat nog weer van me horen.
     Vriendelijke groeten Gina.

  • Beste Gina,
   Nee, blijf altijd alle 9 stappen doen. Wat je het beste kunt doen, is de 9 stappen overal in huis ophangen, zodat je er makkelijker aan herinnerd wordt.
   Als je afspraken begint te vergeten, kan dat komen doordat je die behandelingen niet meer nodig hebt, of doordat je gewoon te druk bent en het overzicht niet meer goed hebt. Ga dan rust inbouwen in je dag en kijk goed welke afspraken nog wel en niet nodig zijn.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Mireille,

    Ik ben soms ook vervelend eigenwijs maar ik versta totaal niet, …
    dat er altijd maar zo’n vragen komen om uit jouw Mir 9 stappen zelf naar believen er gewoon een aantal uit te halen naar believen ?
    Het irriteert mij erg als ik dat lees en vind dat totaal niet fijn !
    Jij hebt daar zo veel tijd en moeite in gestoken eer je dit consult’ in elkaar had ?! ja moet effe van me af .
    Kan je daar iets meer de nadruk op leggen aub dat je deze 9 stappen niet zomaar in je hersenpan en gevoel” zijn binnengewaaid ! Je hebt daar veel moeite voor moeten doen.
    Groet Kati

 33. Niet allen de herfst, maar van alle seizoenen houd ik, omdat ze zulke waardevolle boodschappen voor mij mee nemen.De kleuren van de herfst laten me zien ,gebruik je vuurkracht om alle kleuren van het leven onder ogen te zien,de vallende blaadjes zeggen mij: “laat los wat je geen vreugde meer schenkt”.Dat laatste is voor mij een reden om spullen of kleding uit mijn huis te verwijderen,wat mij geen vreugde meer schenkt haal ik weg uit mijn huis,maar tegelijkertijd ruim ik ook gevoelens op die me geen vreugde meer schenken in mijn innerlijk huis.Elke dag creeër ik een stilte om te schrijven,’smorgens als ik op sta steek ik eerst een kaarsje aan en schrijf een kwartier over mijn gevoelens in mijn vreugde boek,de stilte moedigt me aan om te horen wat er innerlijk leeft.Door niet te oordelen maar alleen maar te luisteren komen de inzichten binnen.
  Gisteren ontdekte ik al schrijfende als ik het woordje GEEN lees, ik dat vertaal in IK DOE HET FOUT en mezelf daarmee naar de schaamte trek en eigenlijk ONDERHUIDS UITZEND dat ik geen fouten mag maken.Lijfelijk voelde ik dit inzicht binnen komen en besefte in alle cellen van mijn lichaam, ik sta me zelf niet toe imperfekt te zijn en geef me daardoor te weinig levensruimte.Vreugde komt mee als ik mezelf toesta een gevoel te ontvangen,welk gevoel het ook is positief of negatief,duw ik gevoelens weg, duw ik ook vreugde weg.
  Dit heb ik de afgelopen 15 jaar geleerd van een burn-out toen ik geen vreugde meer vond in het lesgeven,doodmoe was ik van het wegduwen van boosheid en verdriet.Door hulp te zoeken,door UITEN EN DELEN en te kiezen voor LEVEN kwam er verandering in mijn situatie en voel ik me met mijn 68 jaar van binnen nog heel jong en vreugdevol en heb nog genoeg energie om zinvol bezig te zijn voor de maatschappij,met vrijwilligerswerk en oppassen.
  Ik zou zeggen,doe als ik en geniet met volle teugen van die prachtige herfstkleuren,dat is de zon zien schijnen in de bladeren,de warmte en het vuur van die kleuren inademen. Geniet van de vuurkracht van de herfst,ze is als een hartsvriendin die je helpt als je in moeilijkheden zit en een luisterend oor voor je heeft.

  • Beste Elly,
   Wat heb je dit prachtig verwoord, een mooi voorbeeld om na te volgen!
   Een kleurrijke herfstgroet.
   Annie

  • Wat kun jij dit mooi verwoorden zeg. Ik geniet altijd van de herfst. Heerlijk seizoen. De mooie kleuren en contrasten buiten om je heen. Loslaten van het oude en openstaan voor nieuwe dingen in het leven. Gr ria

  • Elly

   Wat een mooie manier om de Herfst te vertalen. Ik heb jou’n stuk vol bewondering zitten lezen. Ik hou ook van alle jaargetijden en vind het prachtig om te zien hoe sterk de natuur om ons heen is de Madeliefjes die hun kopje weer liefdevol op heffen naardat iemand er overheen gewandeld is, de viooltjes in mijn tuin zo teer en fijn die na dagen vorst weer op nieuw beginnen te leven een boompje dat in een dak goot groeit of het sprietje gras dat zich door het wegdek. een weg naar buiten baant. Een boom die met alle hectiek om zich heen zich van zijn beste kant laat zien. Ik heb er bewondering voor. De natuur is zo sterk en zo mooi iedere dag weer op nieuwe. De natuur is om ons heen om ons aan te moedigen. En ben zo blij dat mijn ogen dit mogen en willen zien. Liefs Astrid

 34. Hoi Mireille,
  Je schrijft ook over de blaasmeridianen. Nu heb ik helaas sinds kort een blaasontsteking. Misschien ook een teken van het lichaam om naar binnen te keren? In mijn werk komen opeens taken en verantwoordelijkheden op me af waarvan ik moet uitzoeken of deze echt bij me passen. Geven ze mij energie of laat ik me teveel voor het karretje spannen? Ik ben steeds meer op zoek naar mijn ware ik. Ik geniet van de herfst!
  Hartelijke groet, Margreet

 35. Hallo Mireille

  Ik heb de MIR-Methode een jaar geleden aangereikt gekregen van mijn therapeut. Ik heb er tot nu toe niks mee gedaan. Ook ik loop al een tijd met rugklachten. Ik heb ook een vreselijk emotioneel jaar achter de rug. Mijn geweldig lieve moeder is in April overleden. Ik heb de laatste 3 jaar voor haar gezorgd. Mijn moeder was 3 jaar geleden al bijna heengegaan door een foute operatie maar die heeft ze overleeft. Ze heeft nog 3 geweldige jaren gehad ! Geen klachten en 100% bij geest. Ik heb ervoor gezorgd dat ze thuis kon blijven wonen, mijn moeder wilde echt niet naar een bejaardenhuis. Wat mijn familie wel wilde. Ik heb me 100 % ingezet om mamma thuis te houden. Naast mijn eigen leven. Nu is ze er niet meer..ik mis haar verschrikkelijk. Ze was zo geweldig !! Maar ik ben kapot.leeg. verdrietig. Hoor weinig van mijn familie. Ik zie er goed uit. .dus ze denken…het gaat goed met yvon. Maar ik kom niet in me rust….ik heb teveel gedachten. Ik kan heel goed alleen zijn hoor. Ik woon ook alleen. Ik heb een fijne vriend en een geweldig hondje. Ik woon dichtbij bos en hei..en heb ook fijne lieve mensen om me heen hoor. Maar ik ben ongelofelijk teleur gesteld in mijn broer en zussen. En dat doet pijn. Ze vragen nooit hoe t met me gaat..komen nooit eens langs.iedereen is maar druk.aan het jagen. Ik ben dat zo zat. Ik wil weer naar yoga gaan.heb ik 15 jaar gedaan.de laatste 3 jaar niet.
  Ik hou van rust..spiritualiteit. Ik kom er wel. Ik zit nu in een rouwproces. En ben uitgeput. Ik wil ook met de MIR-Methode beginnen..maar heb geen dicipline dat thuis te doen. En ik weet het..het kost maar een paar minuten..ik ga het toch proberen.
  Lieve groet
  Yvonne

  • Beste Yvonne,
   Ja, dat is het enige dat je kunt doen: goed voor jezelf zorgen! Wat fijn dat je yoga weer gaat oppakken. Als je het je makkelijker wilt maken, hand dan de 9 stappen overal in huis op, in de keuken, op de wc, naast je bed, dan wordt je er makkelijker aan herinnert. En er zijn ontzettend veel mensen de weg kwijt die maar jagen in een maatschappij die niet meer zo menselijk is. Het mooiste wat je kunt doen, is contact zoeken met mensen die dat herkennen en die wel graag met jou samen zijn.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille
    Dank voor je reactie.
    Ja ik ben dankbaar dat ik ook fijne mensen in mijn omgeving heb.
    Ik heb vanmiddag aardig wat gecopieerd en hang de MIR-Methode nu overal in mijn huis op.
    Ik hoop dat je ook een keertje richting T Gooi een lezing komt geven dan ben ik ook van de partij.
    En nog even over de herfst. .ik vind de herfst geweldig !
    Lieve groet
    Yvonne

 36. Lieve Mireille ,
  dank zij jou nieuwsbrieven word ik steeds opnieuw aan de MIR-Methode herinnerd en begin ik telkens weer opnieuw . Ook ik heb last van lage rugpijnen en lijd aan fibromyalgie (spierpijnen ) . Twijfelen doe ik heel veel vooral omdat ik nog 1,5 jaar moet werken en dan op pensioen mag . Mijn man is al thuis en soms heb ik het er moeilijk mee dat ik nog moet gaan , niet dat het echt tegen mijn zin is , want op het werk dat ik nog graag doe, heb ik veel sociaal contact en dan ben ik weer blij nog te gaan werken . Het is gewoon het vertrekken soms . Ik werk part-time en de dagen dat ik thuis ben voel ik me redelijk goed . Vanaf vandaag hebben mijn man en ik ons ingeschreven om te gaan fitnessen (de Miha cirkel ) om toch wat beweging te hebben en ons spieren wat te verstevigen , vooral voor de rug en nek en schouders . Dus dank u om me weer de MIR-Methode te laten doen , ik doe dit trouwens al lang maar soms verwatert het een beetje en dan zijn je mailtjes weer die hulp . Nog veel succes met de methode Mireille

 37. Hallo Mireille,
  Ik ben pas 3 dagen met de MIR.methode bezig,naar aanleiding van jou lezing op de beurs in Apeldoorn. Het sprak mij erg aan, gewoon om dat het simpel is toe te passen. Ik merk er nog niet veel van, maar deze uitleg over de onderrugpijn, dat is wat ik wel ondervind. Door mijn artrose heb ik dit wel vaker, maar het was al voor langere tijd weg. Ik ben inderdaad erg huiselijk, erg met mij zelf bezig, ik heb een kleine beginnende praktijk voor chakrahealing en massages, veel mensen komen op dit moment niet opdagen. Eerlijk gezegd zit ik er niet eens mee. Het zal wel nodig zijn dat ik meer rust moet ervaren. Ik ga zeker door met de MIR methode. Groetjes Frida

  • Beste Frida,
   Ja, wat leuk! Veel therapeuten merken het dat als ze een rustperiode nodig hebben, dat er dan ook minder cliënten komen.
   Veel geluk en heerlijke rust gewenst!
   Groetjes, Mireille

 38. Lieve Mireille, ik wil niet op Twitter , facebook of iets dergelijks
  want ik ben ook nog maar pas begonnen op mijn laptop en ik weet niet
  waar het dan allemaal terecht komt. dus moet ik computeren nog leren. lieve groet Ettje

  • Beste Ettje,
   Je hoeft ook helemaal niets! De meeste mensen zijn heel gelukkig zonder Twitter en Facebook, hoor! Ik hoop van harte dat je af en toe hier leest en je erdoor laat inspireren. Veel geluk en ook plezier bij het computeren!
   Groetjes, Mireille

 39. en of er aan de rem is getrokken! Dankzij jouw artikel weet ik het ook weer precies: op 1 april van de trap geroetsjt en op het moment dat ik onderaan de trap zat was m’n eerste gedachte: dit is een stopteken; ik mankeerde weinig (gelukkig), alleen een beetje last van m’n onderrug. Wel een paar dagen vrij genomen maar er verder niets mee gedaan. Half september ging ik tijdens een hevige onweersbui onderuit met m’n fiets; ik maakte een sliding met een halve draai waardoor mijn neus ineens de andere kant op wees en mijn eerste gedachte was: vanaf nu gaan wij de andere kant op. Toen ook geen schrammetje opgelopen… Sinds vorige week, in goed overleg met mijn leidinggevende, besloten om het dienstverband te beëindigen; de afdeling werd met nog meer mensen uitgebreid terwijl ik met de drukte op dat moment al niet meer uit de voeten kon; ik werkte nog maar 2 uurtjes per dag… Mijn neiging om in huis ineens van alles te gaan doen ipv eerst mijn rust te nemen is afgelopen zaterdag spontaan afgeremd toen ik mij vertilde aan een doos; gelukkig weer zonder al te veel gevolgen maar nu wel met het besef: rustig aan! Dus dankjewel voor dit artikel….hoe duidelijk wil je het hebben hè schiet er nu door mij heen…

 40. Beste Mireille,
  Wat bijzonder. Al dagen pijn in mijn onderrug. Vanmorgen was ik vroeg wakker, eigenlijk half wakker, half slapend. Er kwam een zinnetje naar boven: rusten in zijn. Ineens was ik klaar wakker, dat is het, dacht ik, ik ben te veel met moeten moeten moeten in de buitenwereld bezig, daarom zit ik zo rottig in mijn vel. En nu lees ik jouw artikel. Ik ga genieten van de kale bomen en keer naar binnen. Dank je wel!
  Lieve groet, Lisenka

 41. Lieve Mireille,
  vooreest hartelijk dank voor de MIR-kaartjes en hartjes die ik kreeg via de post.
  Ik heb sinds 2 weken ook lage rugpijn. Vroeger meestal rechts, nu links. Bij mezelf heeft het dit keer vooral te maken met de darmen. De dikke darm, met name, voor het ‘loslaten’. Ik die doe MIR -methode al ruim 6 maand en ben van plan om het te blijven doen. Het houdt mij op scherp, stukje discipline om via gedachtenvorm de cellen te zuiveren.
  Voor de pijn heb ik ook baat bij kompressen met Zweedse kruidenbitter en het bekloppen van de meridianen om de cellen in beweging te houden zodat ze gemakkelijker kunnen loslaten.

  lieve groet,
  Margot

 42. Hallo mireille
  Vanaf feb. Heb ik de Healingcode gedaan. Toen n paar weken pause. En nu ben ik ongeveer 3 weken bezig met de MIR methode. In het voorjaar had ik ook hevige rugpijn en nekpijn, en kreeg soms hoge koorts.
  Nu de laatste tijd is mijn rugpijn soms ook heel heftig.en gisternacht werd ik ook kleddernat wakker.. Heb me omgekleed en verder gaan slapen. s Morgens voor de zekerheid urine laten onderzoeken,maar die was helemaal schoon. Ik gebruikte ook colloïdaal goudwater. Maar gister las ik toevallig dar dat op de lange duur schadelijk kan zijn,en ben daar meteen mee gestopt.ik gebruikte het al vanaf maart. De pijn is soms zo heel erg , dat ik er vaak slapeloze nachten van heb. Eerder had ik n zware tijd. Kanker,3 operaties chemokuur. Ook nog n verhuizing tussendoor. Maar vlak nadat de chemokuur klaar was oma geworden. het mooiste cadeau!!
  Maar die pijn nu,is dat nu vanwege de MIR-Methode??
  Ik doe al juist erg rustig aan.

  • Beste Ellen,
   Nee, pijnklachten geven vaak aan dat je rust moet nemen, maar pijn in de onderrug geeft vaak aan dat je een beslissing moet nemen, dat je voor een keuze staat.
   Ik wens je wijsheid en geluk en vooral met je kleinkind!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille.
    Dank je wel voor je antwoord.

    Ergens denk ik dat het klopt. Maar soms…..?
    De pijn is soms zo heftig, meestal in de nierstreek, maar nu voor n gebied midden in mijn li. bovenbilspier. Dat is ZO heftig dat ik er soms misselijk van word!
    Kan dat werkelijk door n keuze komen?? Zo heftig?

    • Beste Ellen,
     Ja dat kan zeker! Het hangt er vanaf hoe belangrijk zo’n keuze is en hoe lang je die al voor je uitstelt. En het blijft altijd belangrijk om contact te houden met je huisarts.
     Veel sterkte!
     Groetjes, Mireille

 43. Hallo Mireille
  Nou en of er aan de rem wordt getrokken
  Al jaren maak ik meer uren op me werk waardoor ik last heb van stress en stijve nek en schouder (ik ben taxi chauffeuse)
  Ik ben een half jaar geleden met de MIR-Methode begonnen
  Nu heb ik door ontstoken schouderen de MIR-Methode duidelijkheid gekregen geen overuren meer voor mij en alles op een rustig tempo
  Het gaat enorm vooruit met mij
  Geen stress ,winter depressie ,snakken naar zoetigheid ,vermoeidheid ect
  Eindelijk zit ik zooo lekker in me vel
  Nou me ontstoken schouder nog (die ik dankbaar ben voor de kracht en de informatie gaf om alles aan te pakken )
  groetjes Anita

  • Beste Anita,
   Zo mooi dat je het zo kunt zien! Ik hoop van harte dat het duidelijk gaat worden wat je volgende ‘stappen’ zijn. Meer rust? Verandering binnen je werk?
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 44. Hai Mireille, bedankt voor deze fijne mail. Dit jaar geniet ik van de herfst, er zijn in de tuin van mijn flatgebouw nog bomen met rood orange bladeren, dat is zo’n mooi gezicht als de zon schijnt. Ik ga veel naar buiten en kan zo ook de onmisbare vitaminen D ontvangen. Ik had al een herfstschoonmaak in mijn kleine flat gedaan, en als het gietregent, dan ben ik aan het opruimen. Ik ben 1 1/2 j geleden verhuisd en al had ik toen veel opgeruimd en weggegeven en weggegooid, er waren dingen die ik goed moest sorteren voor ze weg te doen. Het is net als de bomen, alles wordt dan overzichtelijker en het geeft een voldaan gevoel. Nee, ik heb geen pijn in mijn onderrug, ik doe nu de MIR-Methode sinds 2 mnd.
  Wat ik het fijnste vind van de herfst, als ik aan het einde van de dag op straat loop en er niet veel mensen nog buiten lopen dan is het ook zo rustig, het spitsuur is dan ook net voorbij.Ik ruik de speciale herfstgeur, heerlijk, fijn op weg naar huis (ik voel me fijn in mijn kleine flat, ja kaarsjes aan en lichthoekjes), maar nog even lekker buiten me bewust de herfst atmosfeer inademenen.
  Ja dus genieten van de herfst.

 45. Lieve Mireille, even een berichtje met een heeeeeeeel groot bedankje voor al het werk dat je verricht en de liefdevolle toewijding die te voelen is voor alle verhalen en vragen van iedereen en dat zijn er ontelbaren langzamerhand. Zelf voel ik na een jaar de methode te doen altijd weer op allerlei gebied een heilzame reactie zowel op geestelijk als lichamelijk gebied. Ik hoop dat je nog vele mensen tot steun kunt blijven en natuurlijk je zelf ook!!!! EEN DIKKE KNUFFEL mieke

 46. 5 jaar geleden, werd ik ook door mijn lichaam gedwongen rust te nemen, stilt te staan en behoorlijk heftig. Het begon met plotseling slechter zien en lopen, 8 jaar daarvoor had ik de diagnose ms gekregen en dit was de derde terugval. Ik kreeg van de arts een kuur methylprednison en daardoor sliep ik niet meer, misschien een half uur per nacht. Ik kwam door dit alles in een depressie en werd opgenomen. Toen besefte ik dat ik me niet prettig voelde in het ziekenhuis en weer naar huis wilde naar mijn kinderen. Door medicijnen (toen het niet ging) dagbehandeling en therapie van de ggz ging het langzaam weer wat beter. Ook het lopen en het zien ging weer beter. ik ben nog niet volledig fit en vitaal maar met de MIR-Methode en andere cursussen gaat het nu weer een stuk beter met mij. Groetjes Karin

 47. Dag Mireille,
  frappant hoor, het lijkt wel of je dagelijks met me optrekt! Nu weer die onderrug. Hoe weet je dat ik daar last van heb?? Op zich ben ik altijd blij als ik dit soort dingen lees, dan ben ik blij dat ik niet de enige ben. Helaas, de MIR methode ben ik mee gestopt,ik heb het 6 maanden volgehouden het maakt geen verschil bij mij of ik de MIR wel of niet doe. Misschien is het leven al goed voor mij, al komt er van alles op mijn pad wat ik van te voren niet had kunnen vermoeden. Ik raak mijn werk kwijt door overheidsregels,terwijl ik het zo ontzettend naar mijn zin had!!Ben uit mijn vrijwilligerswerk gestapt vanwege communicatieproblemen, binnen de familie loopt het niet zo, kortom allemaal relaties denk ik dan. Vader en moeder loskoppelen was ook heel goed voor mij. Dus wat nu?? Ik kan nog geen beslissing nemen al heb ik er een paar genomen, maar dat zijn kleine stapjes en ja ook dat moet eerst, ik weet het, maar verder??? Ik ga maar eerst de stilte opzoeken. groetjes van mij.

  • Beste Marja,
   Dat is een mooie conclusie, want de stilte opzoeken is altijd goed. Kijk maar wat er in je op komt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 48. lieve mireille,
  5 jaar geleden kwam ik in een zware burnout terecht met ongeloof veel lichamelijke pijnen, waaronder veel pijn in m’n onderrug. Ik kende de mirmethode toen nog niet. Doorheen de pijn is het me wel duidelijk geworden dat ik keuzes diende te maken, en ander werk moest zoeken, al was het me dan nog niet zo duidelijk wat precies. Ik ben in een ander werk gestapt en had ergens het gevoel dat dit een ‘tussenstap’ was.
  Ik leerde de MIR-Methode kennen via een artikel in Happinez. Het trok mijn aandacht, of liever die van mijn ‘innerlijke wijsheid’ … Ik heb een hele tijd met de mir-methode gewerkt en ben er nu een tijdje geleden mee gestopt, maar heb het gevoel dat het gewoon ‘doorwerkt’! Mijn missie is me de voorbije dagen ZO HELDER geworden, dat ik me soms afvraag: hoe kan het dat ik dat voordien niet zag?! Maar dan krijg ik spontaan een antwoord (van mijn innerlijke wijsheid!), dat alle voorafgaande stappen, laagjes, pijn en verdriet nodig waren om tot de wijsheid te komen die ik nodig heb om mijn missie te kunnen verwezenlijken!En inderdaad: vaak denk ik terug aan voorafgaande stappen of pijn en verdriet en herken ik het puzzelstukje in het geheel! Ik ben zo DANKBAAR voor alles wat op mijn weg is gekomen, ook voor de MIR-methode! Dit heeft me vooral geholpen om veel dichter bij mezelf te komen en veel meer vanuit mijn intuïtie/innerlijke wijsheid te leven. Door aangeleerde patronen uit m’n jeugd leefde ik zo sterk in functie van wat anderen (als verlengstuk van de verwachtingen van m’n ouders!) van me verwachten. Mir heeft daarin een ‘keerpunt’ gebracht! Een geschenk voor deze wereld! Dank je wel, lieve Mireille!!!

  • Beste An,
   En dat is dan eigenlijk de kern waar alles om draait: dichter bij onszelf komen. Ben ontzettend blij dat het je zo goed heeft gedaan! Lang leve jouw innerlijke wijsheid!
   Groetjes, Mireille

 49. Hallo Mireille
  Ik val om van verbazing, ik heb de MIRmethode nu 4 weken gedaan en gedacht….. ” het zal wel” maar er was niets anders om me een steuntje te geven
  Nu heb ik sinds gisterochtend hevige rugpijn in mijn onderrug, gebeurde toen ik bij de vuilcontainer bezig was, ineens hoepel, rug op 90 Gr. En de gedachten hoe kom ik recht..
  Nu lees ik je brief en ik ben daardoor enigzins van de rails….
  Moet het even laten binnenkomen en dan aan mezelf gaan werken, hoe???!
  Ja, rust dat zal wel moeten , ik KAN moeilijk anders.
  Mijn vertrouwen in de MIR methode heeft wel een oppepper gekregen , dank je wel!
  Hartelijke groet henny

 50. Hi Mireille,
  Ik ben 58 en anderhalf jaar geleden stond ik nog voor de klas in de bovenbouw.
  Hard werken, veel stress.En die lage rugpijn waarmee ik dacht te moeten leven
  Mijn man was gestopt met werken en ik kon gebruik maken van een afvloeiingsregeling. We besloten uit het drukke Gooi te verhuizen naar het platteland net over de grens in Duitsland. We leven eenvoudig maar zó intens!
  We kunnen ons veel minder veroorloven, maar de stress is verdwenen( pas na een half jaar overigens.

 51. Na een heel verdrietige periode ben ik nu zover dat ik weer vol energie zit, met als resultaat de dingen aanpakken. Doorgaan. Gisteravond kwam ik te vallen met mijn fiets. Gelukkig liep het goed af! Dat wil zeggen: niets gebroken, wel veel pijn en moet het nu heel rustig aan doen! Pas op de plaats maken. Is goed voor mij!

 52. Nou heel opvallend weer. Zit sinds vrijdag stil door mijn lage rugpijn… Had van de zomer al een besluit genomen om aan een opleiding te beginnen. Door te weinig deelname is de start uitgesteld. Nadat ik het besluit had genomen begonnen met het opruimen van de kelder(Ik vind het zelf al moeilijk om dingen weg te gooien; voor het meeste heb je hard gewerkt om het te kunnen kopen; herrinneringen), totdat mijn oudste dochter thuis kwam en samen met mijn man in het opgeruimde begon te trekken en er bijna niets meer weg mocht. Nadat ik van verschillende kanten ook nog eens te horen kreeg of ik nou wel zeker was om deze opleiding te gaan doen, kwam ik toch weer aan het twijfelen. Nu heb ik weer de tijd gehad om na te denken en JA, IK GA DE OPLEIDING DOEN!! En JA, IK ga verder met OPRUIMEN!(Nadat mijn rugpijn weg is) Dan maar egoistisch, maar ik ben klaar met mijn rommel! Ik wil de overzicht die de kale bomen geven, het oude moet opgeruimd, voordat het weer lente wordt en er nieuwe bladeren aan de bomen komen(er nieuwe dingen kunnen gebeuren)
  Hartelijk dank voor je methode, Mireille!

  • Beste Miranda,
   Wat mooi dat je het zo kunt zien! Ik verheug me op je opgeruimde kelder. Wat zou dat fijne nieuwe mogelijkheden kunnen bieden.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hai Miranda,
   Ja natuurlijk die opleiding doen, die kelder opruimen ! Het is jouw leven en als jij dat graag wilt, vooral doen. Niemand anders dan jijzelf weet beter of die opleiding voor jou bestemd is en de kelder opruimen is moedig werk, dat moet ikzelf ook weer eens doen. Ik gooi dingen pas weg, als ze al een paar jaar niet meer gebruikt worden, maat ik vind dat niet moeilijk. En een opgeruimde en overzichtelijke kelder is natuurlijk heerlijk, dat is net als een opgeruimd hoofd.
   Dus veel sterkte en succes voor je opleiding.
   Hartelijke groet Ada

  • Miranda, daar zit ik ook mee ….. moeite met opruimen, kom er maar niet aan toe. Heb ook moeite met dingen weg te doen, vind het zonde en inderdaad, herinneringen. Ook door drukte, stress op het werk etc. komt het er niet van.
   Mijn hele zolder en schuur (eigenlijk hele huis) staan vol met spullen die ik steeds heb meegesleept en meeverhuist.
   Maar, binnenkort ben ik zonder werk en moet ik wel een ander pad inslaan. En dan ga ik opruimen, ik heb dan de tijd en hopelijk ook de rust ervoor. En ik ga mijn zelfstudie weer oppakken!!
   Jouw stukje inspireert me enorm !! Dat wou ik even melden.

   • Hallo Jans,
    Hoop dat je goed je huis door komt en op kunt ruimen in alle hoeken en gaten. Zelf ben ik begonnen op de plek, waar ik dacht het makkelijkst dingen weg te kunnen gooien, om te oefenen ;). Voor jou ook veel succes met je zelfstudie! Ben blij dat je mede door mijn stukje geinspireert bent!
    Hartelijke groeten Miranda

  • Beste Miranda,

   je kunt je dochter vragen om de dingen mee te nemen die ze graag wil bewaren en je man om een een ruimte in citybox ofzo te huren… Zij blij, jij blij, 😀

 53. Pfff, of ik dat dit jaar gemerkt heb. Absoluut en ik was/ben me er ook bewust van dat er een relatie zit.
  Door mijn rug gegaan en zeker een week amper kunnen bewegen van de pijn. Met de fiets gevallen en een pink gebroken, met een scooter gevallen en bovenbeen zwaar gekneusd. En dan links en rechts nog wat kleinere dingen.
  En waarom. Mijn vader bleek oktober 2013 ziek te zijn. En vanaf toen ging bij hem zijn situatie alleen maar achteruit met uiteindelijk in april naar een hospice gaan en afgelopen mei gestorven, bijna 88 jaar.
  Als mantelzorger en degene die één straat van hem af woonde ben ik hier zeer intensief bij betrokken geweest. Een heftige, verdrietige, mooie en dankbare periode in mijn leven. En hierdoor helemaal ‘onderuit’ gegaan. Letterlijk! Nu gelukkig weer terug bij mezelf met een heleboel lessen die ik heb geleerd.
  2014 is hierdoor een jaar dat me nog lang bij zal blijven vanwege de fysieke en emotionele dingen die er gebeurd zijn.

  • Beste Ellen,
   Ja, wat dat betreft reageert het lichaam feilloos. Soms gebeuren er dingen die je ‘vrij maken’ van je dagelijks werk, zodat je juist de ruimte hebt om er voor iemand anders te zijn.
   Ik wens je alvast een heeeeeerlijk 2015 toe!
   Groetjes, Mireille

 54. Lieve Mireille,

  Ik doe al ruim een jaar de MIR-Methode en ik zelf merk niet dat het effect op mij heeft. Is het zo dat ik dan niet bewust ben. Ik heb nu ook onderrug klachten maar dat heb ik al jaren. Soms blijft het heel lang weg en dan komt het weer voor een paar dagen. Zou dat hiermee te maken hebben. Ik weet dat ik keuzes moet maken maar het is zo moeilijk om het te doen.Liev groet, mina

  • Beste Mina,
   Sommige keuzes die mensen te nemen hebben zijn zo groot en ingrijpend dat het jaren kan duren voor ze voelen dat het het beste is. De MIR-Methode werkt altijd, maar je hoeft er niets van te merken. Als je wilt, kun je altijd een keertje naar een MIR-Methode begeleider gaan om je te helpen bij het maken van de keuzes.
   Veel sterkte en geluk!
   Groetjes, Mireille

 55. Sinds ik een jaar geleden de Mirmethode ben gaan doen heb ik spieren gescheurd in mijn knieholte, hebben we een heel zwaar financieel jaar achter de rug,slaap ik nog slechter dan ik altijd gedaan heb, heb ik inderdaad last van mijn onderrug, is mijn gewicht weer als vanouds lekker te zwaar, zijn mijn eierstokken verwijderd,heb ik bronchitis gehad, borstkanker tot nu toe overleefd en met de lichamelijke nasleep ervan moeten dealen in de vorm van te strak staande pezen en spieren.
  Is mijn acupunctuur praktijk tot staan gebracht,
  Het enige voordeel is dat het het een mantra is geworden waar ik binnen een paar seconden van in slaap val, of alle opgehoopte spanning van kan laten afvloeien en ik niet meer altijd hoef te braken bij alle spanningen die ik van anderen oppik.
  Dus ga ik doormet de MIR in de hoop dat het ook nog ten positieve zal keren. en misschien heeft zich de laatste paar weken het begin van een kentering ingezet.

  • Beste Jacqueline,
   Zoals je het schrijft, klinkt het alsof de MIR-Methode juist de oorzaak is van alle ellende! Ik ben blij dat de MIR-Methode je steunt bij het loslaten van de spanning die je zoveel hebt. Ik hoop inderdaad voor je dat je nu een jaar van positiviteit mag gaan ervaren en dat je gaat zien en voelen waar je weg heen leidt.
   Veel sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.