Home » Artikelen » 78. Bevallen met de MIR-Methode

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

78. Bevallen met de MIR-Methode — 31 reacties

 1. Hallo allemaal,
  Ik ben in de laatste zwangerschap met de MIR bezig geweest en heb de ehbo ingezet tijdens de bevalling. Na de mooie bevalling ging het voor mij helaas goed mis maar gelukkig heb ik het toch overleeft en heeft de MIR me voor mijn gevoel ook weer geholpen bij mijn herstel en mentale onrust. Nu ik de MIR voor mezelf weer elke dag die, ging ik er vanuit dat het ook een rechtstreeks positief effect zou hebben op ons meisje omdat we nog zo verbonden zijn maar ik ga het vanaf dan nu ook bij haar doen.
  Dankjewel Marielle en alle anderen voor het delen
  Groetjes marieke

 2. Lieve Mireille,
  voor iedereen die een problematische bevalling heeft gehad lijkt me deze nieuwsbrief fantastisch.
  Toch heb ik ook wel moeite met de strekking ervan.
  Mijn lichaam én zelfvertrouwen deden precies het omgekeerde van wat je beschrijft! Nadat was vastgesteld dat ik spontaan nooit zwanger zou worden was ik zo’n 10 jaar regelmatig schijnzwanger. Daarna volgde een miskraam, daarna een fantastische zwangerschap én een prima bevalling. Mijn lichaam én mijn zelfvertrouwen lieten me geen moment in de steek! Daarna volgde een heerlijke zeven maanden van borstvoeding. Binnen 2 jaar was ik weer zwanger zonder complicaties. Bevalling dito en weer probleemloze borstvoedingstijd!
  Voor mij is die hele periode vooral emotioneel en fysiek de beste tijd van mijn leven geweest.
  Voor wie nog gaat bevallen, “ zet ‘m op meiden want het kan echt fantastisch zijn!”
  Hartegroet, Liesbeth

 3. Na het lezen van dit artikel schiet ik helemaal vol.
  Wat een eye opener en herkenning van mijn bevalling van 24 jaar geleden.
  Je schrijft de woorden die ik destijds zo ervaren heb . Echter heb ik nooit erkenning in mijn diagnose gekregen.
  Ik had altijd het gevoel dat ik niet goed genoeg was en ik de bevalling niet aankon met alle rampzalige kraamdagen die erbij hoorde. Raakte steeds verder weg van mijn gevoel van vreugde en vond het verschrikkelijk onrechtvaardig dat je als moeder moet baren en er daarna weer vrolijk zijn voor je kind.zo vaak aan de arme landen gedacht waar de moeder baart en de oma het kind verzorgt.
  Ik zou depressief zijn, nee geen postnale erkenning.(Ik was niet goed en ik moest mijn gedachten veranderen.
  Oh wat ben ik blij voor alle aanstaande moeders die zoveel wijsheid en hulp en erkenning mogen ontvangen.
  Ik ga door met mirren ( doe t al jaren) en pak ook dit item nog eens mee om op te lossen maar vooral erkend mocht worden.
  Ga zo door Mireille

 4. Dag Mireille,

  Dankjewel voor je mooie werk. Bij dit onderwerp zou ik toch graag een kanttekening willen plaatsen over een stukje tekst. Je schrijft “Elke bevalling is enorm intens en belastend voor een vrouw”. Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens. Intens, ja, dat klopt denk ik voor elke vrouw. Maar belastend, nee, mijn ervaring is heel anders. Alle drie mijn bevallingen verliepen soepel en snel. Het was intens en prachtig om zo op te mogen gaan in deze natuurlijke kracht van mijn eigen lijf. Alle keren beviel ik thuis in alle rust. Dat ging toen vaak zo rond 1975 – 1980. Tegenwoordig bemerk ik vaker onrust en onzekerheid bij jonge vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Daarom voel ik me geroepen je te wijzen op de kracht van woorden. De woorden ‘enorm’ en ‘belastend’ en ‘elke’ zouden beide mogelijk een onrust verhogende werking kunnen hebben op de vrouwen die jij juist zo goed wil helpen.
  Dankjewel.
  Lieve groet van Coby, een collega natuurgeneeskunde

 5. Beste Mireille,

  Mijn zus wil de MIR-Methode bij haar baby van 3 maanden doen, kan dat al? En dan ook eerst een week lang stap 5 en 7 bij de baby en daarna de 9 stappen? Mijn zus heeft 1,5 jaar geleden de MIR-Methode 4 of 5 weken lang bij haarzelf gedaan. Kan ze het nu bij de baby doen of moet zij eerst zelf nog een tijd de MIR-Methode doen voordat ze het bij haar baby doet? Klopt het dat mijn zus eerst de MIR-Methode bij haar baby doet en dat ze het erna ook bij haarzelf moet doen?

  Alvast veel dank voor je reactie.

  Gr,
  Nguyen

  • Beste Nguyen,
   Ja, ze kan meteen beginnen bij haar baby. Ze hoeft niet eerst stap 5 en 7 te doen, tenzij haar baby ernstige klachten heeft. En ja, ze doet eerst de 9 stappen bij haar baby en daarna nog eens bij haarzelf.
   Veel geluk voor haar!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,

    Veel dank voor je snelle reactie. Kan ze met 1 hand over het buikje van haar baby aaien? Of kan ze beter haar linker hand op het buikje liggen en met haar rechter hand over haar linker hand aaien?

    Met vriendelijke groet,

    Nguyen

    • Beste Nguyen,
     Het maakt niet uit hoe je de baby aait. Als het maar huid op huid is. Ze kan ook een beentje aaien of een armpje. Rechtstreeks op de huid van de baby aaiend, heeeeerlijk zachtjes!
     Groetjes, Mireille

 6. Ha Mireille,
  Binnenkort word ik oma en ik ben gevraagd door mijn dochter om bij de bevalling te zijn. Kan ik op het moment dat zij aan het bevallen is met of voor haar de MIR-Methode doen? Met haar lijkt me wat moeilijk want ze heeft vast iets anders aan haar hoofd. Zou de EHBO hier kunnen helpen? Ik vind het een twijfelgeval want bevallen is een natuurlijk proces. Zou je mij een advies kunnen geven? Alvast bedankt!

  Groetjes Renate

  • Beste Renate,
   Ja, je kunt beslist de MIR-Methode EHBO doen. Die zou ik daarvoor gebruiken, niet de gewone 9 stappen. Bespreek dat wel vooraf met haar of ze dat goed vindt. En blijf je ervan bewust dat als je de EHBO doet, je misschien niet alert bent op haar, dus zorg dat je je tussendoor ook goed focust op haar en volgt wat ze nodig heeft. Bevallen is absoluut een natuurlijk proces. En voor sommige vrouwen is het een moment waarin oude trauma’s of diepe emoties vrij kunnen komen. Dat kan een bevalling bemoeilijken. Ook teveel spanning kun je met de EHBO wegnemen, zodat ze meer ontspannen en bij zichzelf kan blijven.
   Zorg er ook voor dat je het alvast oefent, zodat je precies weet wat je moet doen. Oefen je alvast in het doen van de EHBO op afstand, zodat je haar niet hoeft aan te raken. De instructies daarover staan op de ‘Be the MIRror’-wesbite. Ben je daar al lid van?
   Ik wens jou en je dochter een prachtige bevalling! Dat het een intens mooie ervaring mag zijn!
   Veel geluk en succes!
   Mireille

   • Dank je wel voor je reactie Mireille! Ik ben lid van de Be-the-Mirror website dus ik ben flink aan het oefenen.
    Ook wij hopen op een voorspoedige bevalling. Lijkt me een intense ervaring.

    Groetjes Renate

 7. Beste Mireille,
  Ik heb de MIR-Methode een aantal jaar geleden ontdekt en ik wil het nu opnieuw gaan doen omdat ik zwanger ben 🙂
  Ik merk dat ik vrij onzeker ben bij alles wat ik nu doe en wil daarom graag even vragen: Ik ben nu 12 weken zwanger, kan de MIR methode geen kwaad voor het kindje? Kan ik nu al beginnen of moet ik wachten tot ik dichter bij de bevalling kom?
  Bedankt voor al je inspirerende teksten, ik lees ze elke keer weer graag!
  Groetjes, Sandra

  • Beste Sandra,
   Fantastisch dat je al 12 weken zwanger bent! Gefeliciteerd! Ja, je kunt gewoon de MIR-Methode doen. Die werkt altijd in harmonie met wat er nodig is. En in verwachting zijn is geen ziekte, maar een wonderschone en krachtige gave van het menselijk lichaam! Heel begrijpelijk dat je onzeker bent, want er gebeurt hormonaal heel veel in je lichaam. En natuurlijk gaat er ook veel in je leven veranderen en dat kan ook onzekerheid geven. Heel normaal! Erover praten met anderen, helpt vaak heel goed.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 8. Beste Mireille,

  Ik ben nu zwanger van mijn tweede jongen. Vorig jaar ben ik ernstig ziek geweest met de bevalling (HELLP-syndroom). Ik merk dat ik sinds ik bekend ben met de MIR-methode veel intenser bezig ben met de zwangerschappen. Ik heb deze methode al herhaaldelijk toegepast en het heeft mij meer innerlijke rust gegeven en meer bij mezelf gebracht. Ik hak ook letterlijk gemakkelijker knopen door die voor mij wel of niet goed voelen. KOrtom, ik heb beter leren luisteren naar mijzelf. Het mag nog beter.

  Liefs, Margreet

  • Beste Margreet,
   Wat fijn dat het goed voelt voor je om te doen. Ik hoop van harte dat deze bevalling prima zal verlopen! Veel geluk met je tweede zoon!
   Groetjes, Mireille

 9. Aan Mireille,
  Zelf ben ik verpleegkundige op een kraamafdeling en ben me er altijd zeer van bewust wat een impact het kan zijn voor (aanstaande) ouders. Ik denk dat wij als zorgverleners erg ons best doen en soms laat het ook wel eens te wensen over, helaas. Maar onze expertise is ook hard nodig!!! De nare ervaringen worden natuurlijk altijd onthouden en soms een heel leve lang. Het is jammer dat we vaak in een donker daglicht worden gezet, terwijl wij dit beroep uitvoeren omdat we graag willen begeleiden en deze tijd de meest bijzondere tijd van iemand willen maken!!!
  Zelf nu net weer zwanger van de tweede. Ik wil dolgraag de MIR methode ook tijdens mijn zwangerschap toepassen. Bedankt zeer inspirerend!

  • Beste Sarah,
   Ik denk dat het jullie ook meestal lukt om goed te begeleiden. Het hangt ook voor een groot deel af van hoe de kraamvrouw zich opstelt en hoe dicht ze bij zichzelf kan blijven. Ik ben zelf in het ziekenhuis bevallen van de eerste en vond de begeleiding super. Alleen even een moment toen er een wisseling van ploegen was, of zo, toen stonden er ineens 8 mensen om mijn bed. Heb mijn ogen maar weer dicht gedaan, ha ha!
   Dankjewel voor al je mooie werk!
   Groetjes, Mireille

 10. Ik heb twee prachtige thuisbevallingen gehad, waarvoor ik heel dankbaar ben. Het herstel na de eerste was wel zwaar, omdat ik als vegetariër altijd een laag ijzergehalte had en na bloedverlies dus helemaal..
  Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik begonnen met de MIR methode (stap 5 en 7) en dat hielp onmiddellijk met mijn chagerijnige stemmingen! Bovendien was mijn ijzergehalte na de bevalling (ondanks flink bloedverlies!) hoger dan ooit! Iedereen was verbaasd! Het herstel ging daardoor ook stukken sneller dan de eerste keer! Dank Mireille!

  • Beste Vera,
   Ik ben enorm blij voor je en dankjewel dat je je ervaringen met ons wilde delen. Is erg hoopgevend voor vele zwangere vrouwen.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 11. Hoi, ik heb eigenlijk een heel korte bevalling gehad, helaas weet ik er zelf niet veel meer van, was zo in mezelf gekeerd.
  Ook nadien geen hulp gehad ivm borstvoeding met gevolg dat dochter hongerkoorts deed.. Eenmaal thuis kwam alles pas op gang.. Na 5 maanden ontdekt dat ik zeldzame kanker heb..
  Kan je na 5 maanden nog in een postnatale depressie komen??

  • Beste Daisy,
   Of het echt een postnatale depressie genoemd kan worden, weet ik niet, maar je had genoeg reden om depressief te worden. Herstellen van een bevalling duurt meestal heel lang, 9 maanden. Dat je in die 9 maanden zulk slecht nieuws kreeg, zal je beslist sterk beïnvloed hebbnen.
   Ik wens je ongelooflijk veel sterkte!
   Mireille

 12. Hallo Mireille,
  Ik heb bijna 36 jaar geleden in Belgie een zoon gekregen.
  Het was een moeilijke bevalling maar het is een te lang verhaal om het in het kort op papier te zetten.Na een maand kwam mijn zoon weer in het ziekenhuis terecht en is geopereerd aan een waterhoofd en heeft 2 maanden in het ziekenhuis gelegen
  Ik heb in de volgende 3 jaren een hele moeilijke tijd gehad in Belgie ,omdat ik totaal geen begeleiding heb gehad en waarschijnlijk een postonale depressie heb gehad door dingen te lezen in de libelle
  die ik ook ondervonden heb.Ik heb in die jaren veel blokkades opgebouwd die nog in mijn lijf zitten!!
  Kan de “MIR-Methode” met die blokkades nu nog wat doen?
  Ik doe sinds half januari de MIR-Methode met een tussenpose van een maand.Ik hoor het graag van je.
  Met vriendelijke groet Annelies

  • Beste Annelies,
   Ja, de MIR-Methode werkt op alle fronten en pelt laagje voor laagje alle oude emoties af. Nu je het je weer even zo bewust bent hoe het allemaal bij je is gegaan in die eerste jaren, zullen deze emoties nog makkelijker loslaten.
   Veel geluk!
   Groetjes! Mireille

 13. Dank voor je ‘bevalling’

  Zelf ben ik geen moeder geworden maar op zo rond deze tijd wordt het tweede kind van een nichtje verwacht / geboren en ik hoop dat alles goed gaat. Met bovenstaand van ‘bevallen’ kun je / ik ‘mee bevallen’

  groet

  • Beste Geerdine,
   Ja, vlak het niet uit hoe meeleven met een bevalling je ook al veel doet. Ik wens je toe dat de bevalling voor die moeder goed mag gaan en wie weet kan ze iets hebben aan de MIR-Methode? Dat het voor jou een prachtige tijd mag zijn met zo’n nieuw klein wondertje!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

  • dank voor je schrijven, Mireille

   het meisje, Mirthe, is ondertussen geboren en moeder en vader maken het , op dit moment goed ….. iets om dankbaar voor te zijn

   • Beste Geerdine,
    Wat ontzettend fijn om te horen dat alles goed is gegaan! Mijn hartelijke felicitaties! Dat er veel geluk in jullie familie mag zijn!
    Groetjes, Mireille

 14. Dag lieve mireille,
  İk wil graag deze stappen weer oppakken nu dat ik weer zwanger ben 🙂 maar neem ik dan enkel de stappen door die je boven genoemd hebt? Of, hoe zat het ook alweer?
  Liefs filiz

  • Beste Filiz,
   Ja, goed van jou. Ik zal het toevoegen in het artikel. Je doet gewoon alle 9 stappen, want ze zijn allemaal nodig.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 15. Oh wat had ik graag de MIR-Methode gekend 23 jaar geleden. De bevalling was een ramp en ook werd m’n zoon uiteindelijk met een hersenschudding gehaald. Ruzie tussen de gynaecoloog en verpleging. M’n man afwezig en de laatste kwartier er pas bij, ze hadden hem de avond ervoor weg gestuurd naar huis want ik stelde me echt aan. Het zou nog wel weken kunnen duren. Ik zat vanaf dat moment in de overleef stand en dacht als dit niet m’n bevalling is dan kan ik dit dus niet en vertrouwde totaal niet meer op mezelf. De hele nacht alleen doorgeworsteld met een jongen die er stage liep. De verpleging zelf kwam niet meer langs. Ik had zelfs een injectie gehad om te gaan slapen was al 3 dagen bezig achteraf. Alleen rug weeën gehad en die blijken niet te zien te zijn op apparatuur. Ik zie nu dat het terugtrekken wat ik deed een natuurlijk gegeven kan zijn. Ik had hele gesprekken met m’n overleden vader. Ik blijk ook echt weg geweest te zijn. Mijn man vertelde jaren later dat ie zo bang was geweest en nooit meer kinderen wilde uit angst. Het heeft voor mij jaren geduurd om hier overheen te komen. 8 jaar duurde het voor de 2e zoon kon komen. Wel dmv Ivf en een keizersnee. Gelukkig was er toen een gynaecoloog die me steunde. Ik hoop dat de MIR-Methode ook dit onderwerp voor me aanpakt. Het heeft veel invloed gehad op ons leven. Bij m’n zoon maar vooral onbegrip bij familie want een bevalling is nooit leuk. Die van mij was niet alleen niet leuk. Het was een ramp waar ik met een helderziende na zo’n 17 jaar pas kon verwerken en een plek kon geven. Nu ga ik het laatste onmacht gevoel als laatste opruimen. Dank je wel voor deze mail van vandaag Mireille

  • Beste Loes,
   Ja, er spelen dan enorm veel emoties tegelijkertijd en is ook echt traumatisch. Rondom bevallingen heerst echter een groot taboe. Het wordt meestal niet besproken en je mag als kersverse kraammoeder alleen maar rozig zijn. Ik ben blij dat je er zo openhartig over vertelt, omdat je andere vrouwen daarmee de gelegenheid geeft om er zelf ook naar te kijken. En ja, de MIR-Methode helpt je om laagje voor laagje die intense emoties weer los te laten en terug te komen bij jezelf.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.