Home » Artikelen » 33. Je gebit, de poort naar je gezondheid

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

33. Je gebit, de poort naar je gezondheid — 138 reacties

 1. Hoi Mireille

  Ik wou vragen of de mir methode zou kunnen helpen bij het volgende,

  twee jaar geleden is mijn verstandskies eruit getrokken aan de onderkant bij de kaakchirurg, tijdens de verdoving is waarschijnlijk mijn zenuw geraakt, en sindsdien, is mijn tong dus aan de ene helft aan het tintelen, volgens de tandarts en kaakchirurg zou dit eventueel spontaan kunnen genezen, denk je dat de mir methode mijn zenuw zou kunnen herstellen, ik geloof dat alles kan, dus aub niet ontmoedigen, want mensen genezen van ernstigere dingen.

  Verder ben ik sinds 11 dagen bezig voor het eerst met de mir methode, ik ben begonnen met stap 5 en 7 alleen, na twee weken begin ik met alle negen stappen, wat me is opgevallen is een bloedend tandvlees ineens twee dagen, en nu iets minder, ik ben nog drie maanden geleden bij de tandarts geweest en ik ga twee keer per jaar naar de mondhygienist, alles was eigenlijk prima, zou stap 5 en 7 al een reactie kunnen opwekken? dat ik nu een bloedend tandvlees heb gekregen, het is wel al minder, en vermoed dat het zelfs weggaat, maar mijn tandvlees is ineens heel gevoelig.

  ben benieuwd naar je reactie
  Alvast dank,

  • Fijn dat je dit onder de aandacht brengt Mireille!

   Wat ik inmiddels een paar jaar als vast ritueel doe – naast tandenpoetsen! – is oilpulling. Hierbij spoel ik direct bij het opstaan met kokosolie gedurende 20 minuten. Dit doe ik terwijl ik mijn ontbijt klaar maak of me douche en aankleed. Ik spuug de olie uit in mijn vuilnisbak (restafval) en spoel en gorgel na met gekookt en afgekoeld water. Daarna drink ik een half uitgeperste (biologische) citroen aangelengd met lauwwarm water en dat doe ik met een rietje zodat mijn tanden zo min mogelijk in aanraking komen met zuur.
   Op deze manier werk ik mee met de mondflora. Het bevalt goed en de tandarts bemerkt minder tandplak. De tanden voelen gladder en gezonder. Het werkt idd door op je hele lichaam – alles wat via de mond gaat en de tanden komt naar de rest van je lichaam.
   Ik poets mijn tanden 2 keer per dag met fluoride vrije tandpasta, liefst biologisch.
   Ik hoop dat meer mensen hier wat aan hebben.
   Lieve groet, met een gulle zonnige lach!

  • Hey Mireille,

   Behandelingen bij de kaakchirurg kunnen inderdaad de zenuwen beschadigen, niet alleen door het snijden/uitboren maar ook door de verdovingsvloeistof.

   https://www.heelbewust.com/literatuur/aanreikend/schade-tandartsverdoving/

   Wat je zou kunnen proberen is om je te laten behandelen met vitamine B12 injecties (en eerst je B12 laten meten bij de bijv de huisarts).

   Uit een ervaringsverhaal van een B12 patient, hoorde ik dat deze persoon na een kaakoperatie, zenuwbeschadiging had opgelopen en tijdens het gebruik van de B12 injecties merkte zij dat ze haar gevoel in haar gezicht terug kreeg, hier had ze al niet meer op gerekend na jaren en de B12 nam ze in de eerste instantie voor andere klachten.

   Misschien mag je hier wat mee en helpt het samen met de MIR methode jouw lichaam verder te genezen.

   Succes!

 2. Schrik hier wel een beetje van. Morgen worden al mijn tanden en kiezen getrokken! Wat heeft dat voor gevolgen voor mijn gezondheid?

  • Beste Boukje,
   Dat hoeft geen enkel gevolg te hebben. De meridianen lopen ook door het tandvlees en kunnen het gedeelte van de tanden overnemen.
   Groetjes en veel sterkte!
   Mireille

 3. Als je last hebt van bloedend tandvlees kun je dagelijks je mond gaan spoelen met sisline thee. Werkt uitstekend en is nog voor veel meer dingen goed. Maar geheel met Mireille eens, regelmatig naar tandarts en mondhygiëniste gaan! Óok als je bang bent of weinig geld hebt, het gaat om je gezondheid, niets belangrijker dan dat.

 4. Hallo
  Ik doe de mir met tussen poses elke dag
  Ik heb door omstandigheden een slecht gebit. Maar kan nu ook niet naar de tandarts ivm financiële situatie. Ook omdat ik veel angst ervoor heb en de kosten dan hoger worden. Probeer wel mijn immuunsysteem zo goed mogelijk te ondersteunen.

 5. Hallo,ook ik was geïnteresseerd in een Biologische tandarts. Paste bij mijn levensstijl. Gezonde voeding, bewust zijn, homeopathie, yoga, holistisch.
  De aandacht voor het geheel vond ik fijn maar de aandacht en geduld bij het boren liep spaak. Ik kreeg een verdoving die natuurlijk beter is voor het lichaam maar niet tegen de pijn. De tandarts vond dat ik door moest zetten, er doorheen… Sorry, maar wanner ik die pijn voelde bij het boren ging dat echt niet. Haar geduld raakte op. Mijn tijd was om. Angst was geboren en ik ben niet meer terug geweest. Ben nu weer bij mijn oude tandarts en hij bouwd samen met mij weer aan mijn vertrouwen.
  Ik heb nu een zeurende verstandskies linksboven. Ben benieuwd waar die voor staat? Verstandig om eruit te halen? Mvg Gerda

 6. Ik die de MIR metode al 4 jaar dagelijks en dat ging alrTijd heel goed. Tot ik twee maanden geleden bij de tandarts was voor een vulling en daar een paniekaanval kreeg. Dat heb ik in mijn hele leven nog nooit gehad. Ik denk dan dat meridianen zuiveren bij mij het tegenovergestelde teweeg heeft gebracht. De tandartsen zijn alleen angsttandartsen dus daar hoef ik niet voor te veranderen. Kan iemand mij uitleggen hoe dit kan?

  • Beste Jolanda,
   Een paniekaanval ontstaat door verschillende triggers. Dat kan komen door een onbalans aan voeding in je lichaam, door een trigger die je aan een trauma doet denken, bijvoorbeeld doordat iemand over je grenzen gaat. Het kan eigenlijk van alles zijn, zelfs de angsten die andere mensen bij zich dragen. De MIR-Methode werkt niet op de manier die je beschrijft, dat het averechts zou werken. Kijk eens naar hoe de situatie precies ging. Wat werd er tegen je gezegd? Op welk moment begon de paniekaanval, buiten al? Of in de stoel? Of tijdens het boren?
   Als je wilt, kan je dit met een MIR-Methode begeleider aanpakken, om te onderzoeken wat de angel is die de paniekaanval heeft veroorzaakt.
   Veel sterkte met verwerken!
   Groetjes, Mireille

  • Kan het zijn dat je een reactie op de verdoving had? Ik kreeg op zeker moment een hevige reactie op de gewone verdoving, enorme hartkloppingen en huilen zodra ik in de stoel lag. Als ik rechtop zat ging het over. De tandarts herkende het als een reactie op adrenaline in de verdoving. Ik heb sindsdien alleen verdoving zonder adrenaline gekregen en niet weer dit probleem gehad.

 7. Ik heb een vals gebit ,dit gebit wordt niet verdraagt door mijn mond
  Ik zie er enorm van af …heb nog 6 eigen tanden van onder .. de tandartsen helpen me niet …kun je me raad geven
  Bedankt op voorhand
  Rita C.

  • Beste Rita,
   Misschien een gek idee, maar zou je de MIR-Methode een keer willen doen met het gebit in je hand? Wat je dan doet, is vrede geven aan het gebit, zodat het meer afgestemd raakt op je tandvlees/mond. En misschien moet je nog eens naar een andere, biologische, tandarts overstappen die jou wel willen horen met je klachten?
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 8. Hallo,
  Wat alweer een interessant artikel!
  Zo herkenbaar dit. Ik heb al lang last van onzekerheden en vermoeidheidsklachten, maar ook van een slecht gebit. Volgens mijn moeder poetste ik altijd mijn tanden als kind goed, maar had altijd gaatjes. Ook heb ik al vanaf mijn vroege kinderjaren last van mijn darmen. Zit hier dan zo’n verband in? Ik heb heel veel genen van mijn vader w.b. onzekerheid en piekeren.Hij heeft al op 18 jarige leeftijd een gebit gekregen.
  Op het moment worstel ik met burn-out klachten. Toch maar eens de amalgaan vullingen eruit laten halen? Wie weet er in Limburg een goede biologische tandarts? In mijn kiezen heb ik behoorlijke vullingen, vraag me af of dit nog wel kan. Lijkt me ook allemaal zo duur worden en ook zoveel gedoe! Erg vrolijk word je hier niet van en ik word er ook wel een beetje bang van, want mij lijkt wanneer je zo je tanden (zonder klachten)wilt gaan aanpakken, dat er vanzelf problemen bij komen.
  Ik MIR ook al behoorlijk lang, maar vind niet dat het er beter op wordt of lijkt dit misschien zo?!Ik ben nu nl. wel tot een punt gekomen, dat het zo niet langer kan en dat er iets moet gaan veranderen en dat ik daar ook echt voor wil gaan! Alvast bedankt voor de reactie!

  • Beste Denny,
   Ja, de MIR-Methode werkt soms vrij subtiel. Maar dat je nu verandering wilt, kan een van de effecten zijn. Hoe dan ook, vind ik het fantastisch dat je je gebit zo goed wilt aanpakken. Wat betreft amalgaam verwijderen, zijn er verschillende wijsheden. Een daarvan is dat je juist de amalgaam niet moet verwijderen, niet allemaal tegelijk tenminste, maar een voor een, pas wanneer ze slecht zijn geworden. Omdat bij het verwijderen ook schadelijke stoffen vrij komen. Ik zal je oproep ook op Facebook plaatsen. Kijken of er mensen zijn die een goede bio-tandarts in Limburg weten.
   Groetjes en veel sterkte!
   Mireille

   • Ik heb mijn amalgaam vullingen in 3 keer laten verwijderen en daarbij op de maankalender een goeie dag uitgezocht om naar de tandarts te gaan. Mir methode om deed ik al en 2 maanden daarna door een orthomoleculair therapeut laten testen of er nog ergens kwik zat in mijn lichaam. En wat denk je? Niks meer. Goed hé.

  • Ik ken er geen persoonlijk, maar op google vind je er een aantal in Limburg. Biologische tandarts of Biologisch-Holistische tandarts.

  • Belangrijk is om je darmflora te verbeteren.Onrgiftigen net bv Nano Ziver en daarna probiotica.Zoek ook een goede
   Orthomoleculair therapeut die je kan helpen .

  • Hallo Denny
   Ben ook bezig mijn amalgaam vullingen te laten verwijderen zonder dat ik klachten heb.
   Inmddels 2 gedaan en nu nog 2 en heb 1 kies laten trekken die een zenuwbehandeling had gehad
   Het is heel goed gegaan!

   Groetjes Wietske

 9. Mireille, er is in Sneek een OZON-tandarts . ik ben er al en paar jaar en ik weet uit ervaring dat hij meer weet en anders, hoe je met je mond kan omgaan om het daar weer gezond te krijgen.
  Ik weet zeker, dat het heel goed voor ons allen zou zijn, meer van zijn manier van behandelen af te weten. Mireille misschien kan jij contact met hem opnemen. Hij is de enige in Nederland die
  Ozon tandbehandeling geeft. Ik ben heel blij met hem! Groetjes aan jou. Hetty Groen

  • 1. deze meneer is geen tandarts maar een chiropractor ooit geweest.
   hij behandelt niet, gebruikt alleen maar een healozone apparaat wat we allemaal zelf kopen kunenn in duitsland. je hoeft alleen maar bij de fabrikant te zien wat het apparaat kan en niet kan. het is simpel: ozon onstmet en zorgt werkt antiviraal, bacterieel en sterk ontsmettend. is soort zuurstofverbinding en elke onsteking geneest van zuurstof en goede ph .
   je hebt letterlijk 1 minuut met ozon nodig van zon apparaat om je gebit te onsmetten . maar waar het fout gaat is dat die man uit SNeek vertelt dat hij wortelkanaalbehandelingen kan annuleren en dat hij dat wel even oplost met wat ozon in je tand doen. ( 200 euro per tand )
   dat is dus onwaar en onzin. DAARNA moet je gewoon je behandelingen doen bij de tandarts.
   Wat wel kan werken is dat je dingen kunt voorkomen door ozon behandelingen. wellicht.

 10. Lieve Mireille,
  op mijn 17e met voortanden op fietsstuur gevallen, ziekenfonds 1976, hup kunstgebit, voor bovenkant. Veel angsten, moeder ook.Geen ondersteuning, veel problemen, met hand voor mond lachen, kleefpoeder.
  Onderkant kreeg ook problemen, moeite met tandenpoetsen, bang voor tandarts,
  moest wortelkanaal, enorm bang, heb op internet OZON-behandeling gevonden, mijn redding. Is gas, diep desinfecterend, geen beul-werk meer.
  Het is al in veel landen maar niet in Nederland. Nu doe ik alleen nog 2x daags oil-pulling, ik vang de olie op in een flesje en gooi het bij het afval.
  En al jaren MIR-methode.
  Dank voor alles Gert

  • Beste Gert,
   Wat een historie voor je tanden! Ben blij dat je een weg hebt gevonden. Kun je meer vertellen over die OZON behandelingen? En dat oil pulling is ook erg interessant, he? Heb je daar een website voor om ons naar te verwijzen?
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille, dank voor je reactie, ja, was/is niet makkelijk, tanden is emotie,
    is trauma, generationeel. Dus nog meer problemen. In ieder geval wie zoekt zal vinden en toen ik dus voor 2 kiezen wortelkanaal behandeling moest, waar ik geen enkel vertrouwen in had, en ook emotioneel niet aan zou kunnen, ging ik opzoek op de internet en vond, Ozontandzorg in Sneek. Ozon(gas) wordt mbv een plastic tandhoes op de tanden gespoten en de tandzorger geeft hierbij voedingsadvies tw goed vlees te eten, dit heb ik gedaan maar kon het niet volhouden, dus ik hou mijn tanden nu vettig(anti-bacterieeel) met oilpulling, sochtends en savonds. Tanden poetsen ging me steeds moeilijker af, dus toen heb ik uiteindelijk besloten het te vervangen door oilpulling. Oilpulling is een oude methode uit Rusland die ik al jaren af en aan gebruikte eigenlijk om lichaam te reinigen en soepeler te blijven, ik heb copies ergens uit een oud boek. Nu is er veel info, op de internet, voel wat bij je aansluit.
    Veel goeds Gert

    • Hallo, maar nog weet ik niet wat oilpulling is en hoe dat in zijn gang gaat!! Zou iemand mij dat kunnen uitleggen?

   • Hallo Gert, ik las net over de ozon methode maar ook dat diegene geen tandarts is en dat het oplichting is dat ozon nooit zover door kan dringen….kun jij er iets meer over vertellen?

    Alvast bedankt

 11. Nanke,

  ik heb ook zoiets meegemaakt, een stukje metaal van een boortje o.i.d. van mijn vorige tandarts helemaal onderin de wortel van een kies,werd 19 jaar later ontdekt (?!) omdat de ontsteking bij de wortelpunten na twee keer wortelkanaal behandeling en antibiotica kuur niet (helemaal) genas. De tandarts kon er niet goed bij. Uiteindelijk bij de kaakchirurg in het ziekenhuis terecht gekomen, die heeft het vanuit de onderkant / buitenkant (door het tandvlees heen geboord )moeten verwijderen. Ik merkte er trouwens ‘weinig’ van, voor en na de genezing , qua energie. hopelijk kan die orthomoleculaire tandarts wel iets voor je betekenen wat dat betreft.

 12. Ik heb 2 jaar geleden amalgaan laten wegnemen bij 15 tanden ,het blijft een heel zwaar procces of dit uit mijn lichaam te krijgen .

  We geven niet op maar de voeding is ook heel belangrijk ARJURVEDISCHE WIJZE VAN LEVEN EN VOEDING SPEELT EEN HEEL BELANGRIJKE ROL
  ook de MIR METHODE HELPT

  Hartegroet
  Francine

 13. Hoi,
  kent er iemand een biologische/orthomoleculaire tandarts in het Antwerpse?
  Ik kreeg al Verschueren uit Deurne door maar die heeft een patientenstop 🙁 en kent geen collega’s haha.
  Alvast megadank vanwege mijn tanden en tandvlees! 🙂

 14. Toen ik begon met de MIR-Methode een aantal weken geleden, kreeg ik linksboven in een kies pijn, ik vermoedde in eerste instantie dat ik ten prooi was gevallen aan een gaatje na een leven zonder op mijn 48e jaar, na 2 dagen verdween de pijn, en las ik op internet en hier dat het met je meridiaan te maken kan hebben, en zo zie ik het nu ook, mijn onderbewuste is hard aan de gang, zo dat ik er automatisch aan denk de MIR-Methode te doen, en het niet wil overslaan, heel bijzonder om dit te ervaren..

 15. Dag Mireille, heel hartelijk dank weer voor dit artikel (en ook nog voor je reactie op het artikel over vergeven).. Sinds ik de MIR-Methode ben gaan toepassen breken er links en rechts stukken van mijn tanden en kiezen af. Ik vermoed omdat er nu heel, heel veel oud zeer bovenkomt. Ik heb bij een cursus geleerd dat tanden in bijvoorbeeld sprookjes symbool staan voor wijsheid. Ik heb mijn eigen wijsheid jarenlang genegeerd en wijsheid van anderen die ik gratis in mijn schoot geworpen kreeg ook, ik zie dit tanden afbreken niet zozeer als straf, maar wel als een gevolg van mijn keuzes. Ik heb ook echt het gevoel dat de wijsheid in mij afbreekt en ik steeds meer vastzit in mijn eigen schijnveiligheid, terwijl ik intussen zo goed weet dat het maar schijn is! Is dat normaal, dat je jezelf nog voor de gek kunt houden terwijl je iets al weet? Dat is toch bewust negeren en saboteren? En zelfs terwijl ik dát weet, houd ik er nog niet mee op. En dus vallen er hele stukken tanden uit mijn mond, alsof iemand me op de tanden tikt met de boodschap: ‘laat die informatie dan ook eens binnen, anders ben je het definitief kwijt.’ De laatste tijd voelt het ook steeds meer alsof elk stukje tand of kies dat ik verlies een onherstelbaar en onvervangbaar deel van mezelf is dat verdwijnt. Tanden en kiezen zijn ook onvervangbaar. De tandarts kan veel, maar het blijft lapwerk. Ik heb spijt van mijn keuzes en ik weiger op een of andere manier de consequenties te accepteren. Volgens mij heeft dit ook erg met acceptatie te maken. Elke keer als er iets misgaat, wat dan ook, krijg ik ook zo’n gevoel van: even doorbijten, tanden op elkaar en doorgaan. Maar al tandenknarsend van frustratie en glimlachend als een boer met kiespijn door het leven gaan is natuurlijk niet hetzelfde als doorzetten en jezelf ergens overheen helpen om vooruit te komen. Ik vind het erg dat ik mijn tanden en kiezen blijkbaar zo heb beschadigd al die tijd. Het voelt als een vreselijk verlies. Herkent iemand dit een beetje?

  • Beste NE,
   In de MIR-Methode kennen we dit verschijnsel als een vorm van zelfsabotage. Het wijst naar de hersenstam, waar de vecht/vlucht/bevriesmechanismen vandaan komen. Die worden geactiveerd, zodra je onbewuste vindt dat je iets doet dat onveilig is. Dit komt door ervaringen uit je jeugd. Elke keer dat jij een stap wilt zetten in je ontwikkeling, gaat dit mechanisme in werking en houdt je onbewuste jou tegen. Met de MIR-Methode geef je langzaam maar zeker vrede aan dit soort onbewuste reacties, net zolang totdat je je stappen kunt gaan zetten. Het afbreken van tanden en kiezen heeft daarbij meerdere oorzaken. Het is niet alleen jouw eigen aandeel, maar ook van de buitenwereld. Probeer daarom iets minder hard voor jezelf te zijn.
   Sterkte! En vooral veel geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

 16. Op aanraden van mijn paradontoloog slaap ik zonder gebit. Mijn tanden en gebit poets ik ‘s avonds en het gebitje bewaar ik droog tot ‘s morgens, minder kans op bacteriële groei. Als jong meisje werden er bij mij enkele kiezen verwijderd en vooraan brak ik twee tanden waarvan een later verwijderd werd. Ik had vroeger last van terugtrekkend tandvlees maar dankzij oilpulling en aandacht voor onderhoud is dat veel verbeterd. K heb zelfs al 35 jaar een brug over drie kiezen, bezoek wel jaarlijks een paradontoloog.
  Nadeel van het gebit met gehemelte dat mijn smaak sterk verminderd is. GRTS Diana

 17. Hallo Mireille,

  Ik heb een aantal amalgaamvullingen, een brug, een aantal wortelkanaalbehandelingen gehad en vullingen vervangen. Een paar jaar geleden een fikse ontsteking boven mijn brug gehad en de laatste wortelkanaalbehandeling was een maand of 4 geleden. Dit is gedaan door een tandarts die daar specialist in is. uit heel Nederland komen mensen voor deze behandelingen naar hem toe. Maar ondanks dat, maak ik me er toch een beetje zorgen over. Met name over eventuele sluimerende ontstekingen. Ook heb ik inmiddels al wat vullingen laten vervangen door composiet vullingen. Maar ook dat was geen succes, want daar heb ik heel veel pijn van gehad en nog steeds is die kies gevoelig. (dat gaatje zat heel diep) ik durf de rest nu niet meer te vervangen, want ik ben bang dat het juist meer ellende aanricht dan dat het verbetering geeft. De therapeut voor bioresonantie/kleurentherapie raad mij met klem aan om het wel te doen. Hij haalt de toxines die in je lichaam terecht komen weer weg met behandelingen. Desondanks voel ik mezelf er niet goed bij, maar dat komt ook met name door de laatste nare ervaring. Mijn vraag is of jij mij advies kunt geven n.a.v. deze informatie. Mijn tandarts zegt dat ik me nergens zorgen over hoef te maken en dat het de materialen allemaal veel beter zijn geworden. Het tandartscentrum waar ik kom staat zeer hoog aangeschreven wat hun kwaliteit van behandelingen betreft. Maar het zijn geen biologische tandartsen. Kun je met de MIR methode ook ontstekingen aanpakken? Je lichaam is immers in staat om ontstekingen elders ook aan te pakken. Dat zou toch in je gebit ook moeten kunnen? Dit in tegenstelling van wat er over wordt gezegd (dat een ontsteking aan gebit nooit helemaal weggaat).
  Ook bij ons kinderen doen we nu de MIR-Methode en bij mijn dochter van 6 is sinds vorige week een ontsteking naar voren gekomen tussen haar voortand en snijtand in. Ze is wel erg aan het knarsentanden. Er zit een bultje maar ze heeft geen pijn. Het ontstond uit het niets en daarom ga ik er vanuit dat het door de MIR methode komt. De kans is heel groot dat de tand getrokken moet worden. Maar ook nu denk ik dan weer…kan het lichaam deze ontsteking niet zelf aanpakken? We zijn zo snel geneigd om in te grijpen, maar hoe zit het met zelfgenezend vermogen?

  • Beste Marjan,
   Ja, in principe kan het lichaam het zelf aan. Maar… in het geval van tanden en kiezen zitten ontstekingen vaak op plekken waar het lichaam moeilijk een uitweg kan vinden. Dan ga je eerst een aantal dagen door intense pijnen heen. Het lichaam kan het zelf oplossen door het creëren van een tunneltje in het tandvlees. Via dat tunneltje komt dan het wondvocht eruit dat meestal vies ruikt. Dus kan je de pijn een tijdje verdragen, dan kan je het zelf laten genezen. Een vrouw in mijn omgeving deed daar onlangs 3 weken over. De meeste mensen kunnen die pijn en die ‘rustperiode’ niet opbrengen, vandaar dat we meestal kiezen voor de tandarts.
   De voortanden bij je dochter… kijk eens naar het webinar over de Gouverneurmeridiaan, als je wilt. Die staat op de ‘Be the MIRror’-website. Daarin leg ik uit wat de oorzaken kunnen zijn van klachten aan de voortanden. En dat je daar met de MIR-Methode wel wat aan kunt doen. Als je daar nog de tijd voor krijgt, tenminste. Overigens kun je ook nare ervaringen weer uitwissen met de MIR-Methode. Gewoon de 9 stappen blijven doen.
   Groetjes en sterkte voor je dochter!
   Mireille

  • Goede ontgiftigen met Nano Zilver!
   Werkt op bacteriën virussen en schimmels.
   Deze verscheidene weken gebruiken.
   Daarna ook lagere tijd probiotica .

   Succes,liefs en groetjes,Rina

 18. kan iemand mij vertellen welk orgaan met welke kies / tand verbonden is ? mijn eerst kies vanuit het midden ,voor mij rechts boven zit los !
  Ik kan hier niks over vinden, misschien heeft iemand een goede site hierover ??

 19. Bedankt voor de goede informatie. Dat over de meridianen bij de voortanden en connectie met nieren en angsten zou bij mij heel erg veel kunnen verklaren.
  Momenteel sta ik voor de keus wat te doen met een voortand (eerdere wortelkanaalbehandeling) en snijtand (met ontsteking bij de wortel) als gevolg van trauma (val jaren geleden). Ik denk aan verwijderen (trekken) en plaatsing van een implantaat met zirkonium. Wat is het effect van trekken en een implantaat op de meridianen?
  Dit wil ik op basis van https://www.organicconsumers.org/news/toxic-teeth-how-root-canal-could-be-making-you-sick. Met name het laatste gedeelte van het interview (filmpje) is geen prettige info…
  Er is ook een boek: http://blog.toxictooth.com (ook via bol. com te bestellen).
  Op http://www.earth-matters.nl/5/4564/gezondheid/van-terminale-kankerpatienten-onderging-97-voordien-een-wortelkanaalbehandeling.html staat ook: ‘Maar het alleen maar trekken van een tand, en het aanbrengen van de en of andere kunstmatige vervanging is niet genoeg. Tandartsen wordt geleerd om de tanden te trekken, maar je paradontale ligament te laten zitten. Maar, zoals je nu weet, kan dit ligament dienen als broedplaats voor dodelijke bacteriën. De meeste deskundigen die dit hebben bestudeerd adviseren om ook het ligament te verwijderen. Tegelijk met een millimeter van de benige schede, om hiermee het risico van het ontwikkelen van bacteriën in het achtergebleven weefsel drastisch te verminderen.’
  Ten slotte nog deze site: http://www.fonteine.com/wortelkanaalbehandelingen.html
  Hebben jullie een idee wat het effect van trekken is op de meridianen? Dit lijkt de gezondste oplossing… maar weinig tandartsen zijn het met me eens.

  • Beste Anna,
   Ik ben er helaas geen expert in, maar ik vind het super dat je je er zo in verdiept, want er is wel veel over te zeggen. Je kunt de meridianen altijd weer herstellen. Het zijn tenslotte energiebanen. Dat kan met de MIR-Methode, maar met vele andere methodes ook. Daar hoef je je gelukkig geen zorgen om te maken. Gebruik verder de EHBO vooraf en na de behandeling! Die kun je vinden op de Be the MIRror-ledenwebsite.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille, erg fijn om te horen dat de meridianen altijd weer kunnen worden hersteld, of er nu een tand uit is getrokken of niet. Dan gaat het bij mij nu vooral nog om hoe om te gaan met de ontsteking en dode tand(en)…
    Ik ga me zeker verdiepen in de MIR- incl. EHBO-methode. Erg bedankt voor de site en het meedenken. Groetjes, Anna

    • Hoi Mireille,
     Ik wilde nog even zeggen dat de MIR-EHBO me erg heeft geholpen voor en na de tandarts!
     Ik heb ook zo goed als geen napijn gehad na het trekken van de tanden. Zodra ik pijn voelde opkomen, kreeg ik het met MIR-EHBO weer weg. Volgens de tandartsen was 2 dagen napijn normaal geweest maar ik heb er geen last van gehad.
     Mooie, effectieve methode, hoor!

 20. Hoi Mireille,

  Goh interessant dit allemaal. Ben met de MIR-methode aan de gang gegaan. Ik ben ook tot het inzicht gekomen dat er een belangrijke relatie bestaat tussen algemene gezondheid en gebitsgezondheid. Ik heb 3 dode kiezen in m’n mond en overweg het trekken ervan. Mijn voorkeur gaat uit naar implantaten maar ik vermoed dat er nog steeds bacterieel infectiegevaar blijft bestaan dan. Dan maar n brug en/of n plaatje? Ik ga me laten adviseren door een bio-energetisch tandarts maar hoor graag ook jou mening. Ok dank alvast en keep up the good work! Groet, Mart

  • Beste Mart,
   Daarover kan ik je helaas niet goed adviseren. De biologische tandarts weet het ongetwijfeld wel. Voor en tijdens de behandelingen kun je wel de MIR-Methode gebruiken om te voorkomen dat er eventueel infecties kunnen ontstaan.
   En of je de dode kiezen moet laten trekken, weet ik niet. Laat de tandarts ook foto’s maken. Zij kunnen al heel scherp zien of er een ontsteking in aanleg is.
   Veel sterkte en geluk!
   Mireille

 21. Persoonlijk heb ik gemerkt dat mijn linker kaaksbeen terug meer ontspannen is dankzij de MIR-Methode. Ik zie dat dit een lang verhaal is geworden eer Oil pulling vermeld werd en dat is zeker een wondermiddel. Ook had mijn paradontoloog aangeraden niet dagelijks te poetsen. Beter eenmaal om de 24 uur degelijk poetsen en ook de manier en het moment van poetsen is belangrijk.
  Mijn tandvlees is door correct poetsen en olie spoelen VEEL verbeterd.

 22. Fijn om te lezen dat er steeds meer aandacht en bewustwording komt voor het belang van (natuurlijke) mondgezondheid

  En eindelijk meer erkenning voor holistische tandheelkunde en mondhygiëne, daar word ik blij van!

 23. Bedankt voor al je goeds ,vindt er veel steun bij ,ook in mijn werk ,vraagje hoe is het als je een volledig gebit heb .groetjes

  • Beste Maria,
   Als je een kunstgebit hebt, werkt de MIR-Methode hetzelfde. Het zal de heling van emoties door het trekken van de laatste tanden helen en tandvlees dat nog onrustig of ontstoken is, zal rustiger worden.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 24. Hallo Mireile,

  Goed stuk zeg over de tanden/mondflora! Sinds 2010 heb ik de MIR-Methode gedaan. Ik voel me veel daadkrachtiger en bewuster.Lichamelijk ben ik nog steeds aan het opruimen van veel ballast,emotioneel en fysiek.Maar ik groei iedere dag. Ook ga ik regelmatig naar een asyra therapeute,zij kent de MIR-Methode ook.

  Als aanvulling op jou stukje en andere reacties van mensen wil ik kwijt dat ik zelf poets met kokosolie-keltisch zeezout EN actimaris. Actimaris is een natuur-zuurstof produkt. Geen tandsteen en gaatjes meer en schone tanden!

  Bedankt Mireille voor de MIR methode en de informatieve stukjes.

  Veel liefde en licht,
  Suzanne

  • Zo heb ik laatst het boek Genees Tandbederf van Ramiel Nagel gelezen.
   Hoe een vader op natuurlijke wijze het gebit van zijn peuter redde.
   Reuze interessant om naast de MIR-Methode ook bezig te zijn met gezonde voeding.

 25. Sinds een week bezig met de MIR methode.
  Gisteren brak spontaan mijn kies uit de bovenkaak af, hoop dat de tandarts hem weer kan maken. Het voelt als een zeer groot gat.

 26. Weet je ook iets over implantaten? Ik heb er sinds kort eentje en volgens kan dat nooit meer verwijderd worden.

 27. Ik ben bijna 63 en heb helaas destijds al een paar tanden verloren. Maar ik heb er nog en velen zijn geplombeerd maar de laatste jaren heb ik geen last van mijn tanden alhoewel ik ze beter zou moeten verzorgen.Ik heb ooit een tante gehad die geen enkele tand meer had en ze kauwde zoals ik. Ze beet zelfs haar biefstuk stuk. Haar tandvlees was zo hard dat ze alles kon bijten ja zelfs een appel.Ze is 94 geworden.
  Beste groetjes, vic

 28. Hallo Mireille
  Door de verzorging van mijn zieke man, de verwerking van zijn heengaan, liep ik door meerdere omstandigheden op mijn tandvlees.
  Het heeft mij erg geholpen om naar binnen te gaan, alles heeft met elkaar te maken, de opleiding Oosterse Filosofie en massage mocht daar zeker in bijdragen.
  Nu ben ik 3mnd bezig met de MIR-Methode om los te laten in liefde, het gaat heel goed. liefs Tilly

 29. Heb zelf altijd een mooi en stevig gebid gehad, tot dat een tandarts het nodig vond mij door te sturen naar de kaakchirurg vanwege bloedend tandvlees, voor de tandarts was het beter poetsen. Dus op naar het ziekenhuis na de behandeling losstaande kiezen en tanden en extra bact. In de mond die niet weg te krijgen waren met antibiotica resultaat puntgaaf gebit er uit gevallen en nu prothese.
  Was ik maar op de hoogte geweest van andere behandelingen.
  Yvonne

 30. Hallo Mireille,

  Bedankt voor dit artikel. Fijn, dat je dit kenbaar maakt.
  Het kan heelveel hoofdpijn, griep, verkoudheid schelen als het gebit goed gereinigd is! Ik heb dit zelf ervaren als te drukke moeder!
  Bedankt voor de MIR methode, het is een eenvoudige manier om bewuster met je lichaam om te gaan, die je leert te vertrouwen op de wijsheid van het lichaam.
  Dat instaat is op een natuurlijke manier, heel veel zelf te reguleren.

 31. Ik lees ook vermoeidheid maar ik zie daar geen reactie op van iemand. Ik kamp nogal met vermoeidheid. Heb een redelijk gebit. Vele witte vullingen, de laatste jaren geen gaatjes.
  Ik heb een adenoom aan mijn hypofyse, slik hiervoor medicijnen (hydrocortison, thyrax en cabergoline), zijn deze schadelijk voor je tanden? is hier een combinatie mogelijk met vermoeidheid?
  Welk MIR-Methode stap is hierop van toepassing?
  Dank je wel!!

  • Beste Bianca,

   De MIR-Methode werkt met alle 9 stappen aan de oorzaken van vermoeidheid. Veel sterkte en succes met je gezondheid!

   Groetjes, Mireille Mettes

 32. Beste Mireille
  Dit najaar dit ik de MIR methode. Sinds die tijd herhaal ik de oefening 1x per week. Helaas merk ik niet dat dit een verbetering voor mijn gebit betekent. Ik heb een zwak gebit. En gisteren brak er al weer een stukje van een kies af. Voor de zoveelste keer naar de tandarts…. Misschien dat ik me eens op alle tips op deze site moet oriënteren. Of heb jij nog meer suggesties tav het toepassen van de MIR methode?

 33. Dag Mireille

  Ik ben al heel lang fan van je en heb de MIR-methode lal ongeveer 7 maanden waarvan 5 onafgebroken en 2 met tussenpozen, toegepast. Ik heb al maar dan 30 jaar last psoriasis en zeker al net zo lang colitis ulcerosa. Beiden in heveige mate. Ik ben sinds kort obv een natuurgeneeskundige therapeut en gebruik diverse middelen om mn immuniteit op peil te brengen.Daarnaast gebruik ik ook de medicatie van de dokter zoals corticorsteroiden, pillen en smeersels. Tijdens t gebruik van de medicatie van de natuurgeneeskundige bleek er beetje verbetering op te treden. Ik blijf wel de 9 stappen MIR doen. Vraag : zou het kunnen zijn dat de MIR te veel activiteit veroorzaakt waardoor er juist een averechts resultaat ontstaat. M.a.w te veel van het goede. Dank voor het lezen van dit epistel en je evt.antwoord. Met vr.gr.Paul

  • Beste Paul,

   De MIR-Methode werkt zo dat wat ‘opgeruimd’ moet worden, wordt opgeruimd in de mate waarin jij het aan kunt. Het kan daarom zijn dat je in het begin juist ‘klachten’ krijgt, maar dat moet na verloop van tijd weer over gaan. Je kunt voor je psoriasis altijd naar een MIR-Methode begeleider gaan, zodat die heel specifiek kan uittesten wat daar de diepere oorzaken van zijn. Ik hoor heel graag hoe het met je gaat, want psoriasis is een van die huidaandoeningen waarvan ik ooit hoop te horen dat de MIR-Methode iets kan doen.

   Veel sterkte en succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 34. Ik was erg verbaasd door synchroniciteit toen ik vandaag de email kreeg met de verwijzing naar dit artikel. Ik heb namelijk last van chronische vermoeidheid en ik ben juist vandaag iets gaan halen om mijn mond mee te spoelen omdat mijn tandvleesontsteking steeds erger aan het worden is. Heel linksonder is geinfecteerd en begint zich naar rechtsonder te verspreiden. Ik ben net klaar met 4 weken MIRmethode en had daarvoor ook de 2 weken stap 5 en 7 gedaan. Ik weet niet of de ontsteking iets met de MIRmethode te maken heeft, ik had wel regelmatig al een beetje last linksonder, maar nu rijst het wel echt de pan uit. Ik hoop dat het snel weer over gaat, met hulp van spoelen met corsodyl en veel poetsen en flossen.
  groetjes Suzanne

  • Het lijkt mij verstandig om toch naar de tandarts te gaan. Die kan je gebit beter bekijken en eventueel doorsturen naar een paratondist. Die is gespecialiseerd in tandvlees problemen. De Mir helpt vaak niet is mijn ervaring.

 35. Helaas heb ik door jarenlang medicijn gebruik, mn Lithium, mijn gebit volledig moeten laten verwijderen afgelopen jaar, alles brak af (daarvoor een perfect gebit) Gelukkig slik ik nu geen medicatie meer en gaat het prima met me en MIR als hulpmiddel voor mezelf en voor de katten thuis en de dieren in het asiel waar ik werk.

 36. Nog een mooie aanvulling op bovenstaande natuurlijke reiniging, “oil pulling”. Je pakt hiermee niet alleen je gebitsproblemen mee aan maar zet je hele lichaam aan het werk.
  Jaren ben ik bezig om bepaalde fysieke problemen aan te pakken.
  Sinds vier weken ben ik met de oil pulling bezig en het is wonderbaarlijk dat er in zo’n korte tijd grote en merkbare reacties zijn.
  Op internet is er veel informatie over “Oil Pulling te vinden.

  Daarnaast blijf ik ook de MIR-Methode dagelijks doen. Mogelijk stimuleert zij elkaar.
  Fijn dat er zo’n grote belangstelling is voor het “natuurlijk’genezen.

  • Over synchroniteit gesproken… Vandaag een artikel gelezen over oil pulling en ben onmiddellijk gestart. Ben nu een weekje bezig met de MIR-methode en heb het gevoel dat dit wel een ideale combinatie zou kunnen zijn. Ik vind schone tanden heerlijk, terwijl ik een tijd terug daar te weinig aandacht aan gaf. Ik merk dat de MIR-methode gemakkelijk is om vol te houden en het heeft reeds effect op mijn humeur/energie gedurende de dag. En daar bovenop slaap ik er heerlijk van!!

  • Dat is toevallig. Ik ben ook een paar weken bezig mijn mond te spoelen met olie. Er stond een artikel over in de Happinez. Er staan zeer bruikbare artikelen in dat tijdschrift. Want daar heb ik ook voor het eerst kennis gemaakt met de MIR-methode. Sinds eind oktober ben ik met handaaien begonnen. En merk dat mijn draagkracht enorm is toegenomen.

  • Heerlijk dagelijks de negen stappen van de MIR doorlopen en daarna doe ik ook de Oil Pulling.Het is mooi om te merken, hoe alles in elkaar en met elkaar verweven is.
   En over twee weken gaan mijn laatste amalgaam vullingen eruit,en worden vervangen voor beter matriaal!!!

   Er gebeuen mooie dingen wanneer men deze wil Zien en aannemen

  • Beste Els,
   Wat fantastisch voor je! Heel fijn om te lezen, voor zoveel meer mensen, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 37. Wat een toeval een artikel over verzorgen en onderhoud van het gebit! Ik sukkel al een paar maanden met mijn gebit, en dan vooral de rand aan de binnenkant van mijn tanden,plus mijn gehemelte, er is niets te zien en het bloed ook niet! Wel pijnlijk en gevoelig,Heb ook een brandende tong. Nu ben ik altijd heel alerd op mijn tanden,maar ik kan nog geen mondspoeling met mint of iets dergelijks gebruiken of alles staat in brand,ben een aantal weken geleden begonnen met de MIR-Methode, en had gehoopt dat daar meer verbetering in zou komen? Helaas nog niet het geval. Ben als kind zijnde wel op mijn voortanden gevallen en heb al jaren kronen, als daar een deel van mijn angsten vandaan komen, verklaart dat wel weer een hoop. Ben nu bezig met acupunctuur, wordt dit versterkt door, meridianen zuiveren??
  Ga nog even door met al de stappen, want ik heb mijn missie nog niet gevonden!
  Nog dank voor al je opbeurende woorden,

  Gerrie Moerland

 38. Hallo Mireille
  Dank je wel voor al deze informatie weer.
  Heb Jaren geleden al mijn amalgaamvullingen al laten vervangen door witte vullingen.Voelde me daar al meteen prettiger door.
  En nu met de MIR methode ben ik ook een stuk rustiger na mijn zelf toe.
  Dank je wel.
  Liefs Carola

 39. Hallo Mireille

  Met mijn tanden gaat het erg goed. dacht ik.
  Van morgen bij de tandarts geweest. Na jaren geen klachten nu een gaatje, waar ik geen last van heb, nog niet. Wel last van bloot liggende zenuw. Warm of koud is haast niet te verdragen.
  Verder heb ik niet het gevoel dat MIR wat voor mij betekent. Toch ga ik er nog steeds mee door, ik geloof wel in heling, van daar.

  Groeten Greetje

 40. Vol enthousiasme sinds 4 dagen bezig met de MIR-methode. Nu deze nieuwsbrief. Ik heb van geboorte geen snijtanden (wel in melkgebit) en voortanden afgeslepen voor kronen. Hoe kan ik deze meridianen nu zuiveren. En ja nieren en blaas zijn een kwetsbare plek in mij lijf?

 41. Een mooi stuk. Ik heb sinds een tijd last van terugtrekkend tandvlees waardoor ik slecht koud en warm kan verdragen. Heb onlangs de MIR methode gedaan, was zeker ook nodig voor mijn lijf en geest. Ben aan het nadenken wat dit terugtrekkend vlees mij wil vertellen, ik weet het nog niet. Heeft iemand een inzicht?

  • Ik heb ook last van terugtrekkend tandvlees. Ik loop bij een paratondist en mondhygiëniste. Het gaat nu heel goed. Speeksel test gedaan. Daaruit bleek dat ik teveel bacteriën in het speeksel had. Dit kanbook een erfelijk iets zijn. Ik heb tezijnertijd een hele uitleg gehad. Poetsen wat je wil het helpt niet om het weg te krijgen. Nu steeds goede reiniging bij mondhygiëniste. Gaat nu heel goed. Geen last meer.

   • Hallo Ria, dank voor de tip, dat is simpel om mee te beginnen. Ik zal eens informeren en advies gaan vragen. Lastig is het nl wel.Fijn dat jij geen last meer hebt. Dank!

 42. Hoi Mireille, er staat een interessant artikel in de BEYOND medicine nr.6 2013 ( vaktijdschrift complementaire geneeswijzen )
  De functie van het immuunsysteem met als metafoor de koelkast, of kunnen dode tanden en kiezen onderhevig zijn aan bederf.
  Groetjes Mirjam

 43. Nu ik de MIR-methode doe merk ik dat ik minder aanslag op mijn tanden heb. Ze zijn schoner en ze blijven schoner.

 44. Hallo Mireille. Wat komt je mail weer bijzonder op tijd.
  Afgelopen zondag is een fam. lid van me overleden en dat heeft toch nog wel heel wat emoties los gemaakt voel ik. Dit door het overlijden van m’n eigen ouders. Nog niet zo lang geleden. Ik Heb sinds gisteren zo’n enorme pijn in m’n kaak. Niet normaal. Heb meerdere pijnstillers geslikt. Ook nu nog heel gevoelig. Ik dacht aan de MIR-Methode en vroeg me af of het te maken had met detoxen. Nu lees ik over het knarsetanden en dat bleek ik enorm te hebben gedaan zondag op maandag nacht. Dacht ook steeds “Kiezen op elkaar”. Jouw bericht slaat dus nu echt op mij en zal me weer dagelijks de 9 stappen doen ipv of 2a3 x in de week.
  Dank je dus.

 45. Fijn om weer interessante info. te krijgen. Bij het lezen over de galblaasmeridiaan in de snijtanden, knarsetanden (bij mij tijdens het slapen de kaken zo stijf op elkaar klemmen dat het mij al kiezen gekost heeft. Ik heb nu zo’n beschermgebidje) en de oorzaak frustratie en boosheid, vroeg ik mijn af of dat laatste ook de oorzaak kan zijn van mijn galsteen (gal is ondertussen verwijderd) en nog steeds verhoogde leverwaarden? Ik ben voor dat laatste nog steeds onder controle maar er is nog geen oorzaak gevonden. Het is voor mij alleen de vraag hoe ik bij die frustratie en boosheid kom om eraan te werken? Want hoe ik ook nadenk, bewust kan ik niets bedenken waarover ik boos of gefrustreerd ben. Verder ben ik nu de 4de maand met MIR bezig en heel blij dat je zo’n bijzondere manier hebt gevonden om een lichaam te herstellen. Mireille bedankt!

  • Beste Karin,

   Het is een idee om ‘s een afspraak te maken bij een MIR-Methode begeleider. Die kan met jou uitzoeken, door middel van spiertesten, wanneer de boosheid is ontstaan en daar heel doelgericht aan werken, zodat het verdwijnt. De moeite waard!

   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 46. Lieve Mireille. Ook ik heb veel tandproblemen gehad, vele tanden, kiezen verloren vooraf gaand aan vele wortelkanaal en of wortelpuntoperatie’s. Draag nu onder en boven een frame voor de ontbrekende tanden, kiezen.
  Het is een aantal jaren rustig geweest maar nu begint linksonder een oud behandelde tand weer op te spelen. Ben bij de tandarts geweest, er is een foto gemaakt inderdaad er zit weer een ontsteking. De tandarts kan deze tand niet behandelen omdat jaren geleden al een wortelkanaalbehandeling en een wortelpuntoperatie is gedaan. Heb een penicilline kuur gekregen als dit niet aanslaat moet de tand eruit. Het blijft gevoelig maar de pijn is minder, dat komt ook omdat ik momenteel veel pijnstillers slik omdat het me in de rug is geschoten. Nu krijg ik heel sterk het gevoel dat ik mijn tand zo snel mogelijk eruit moet laten halen, vreemd dit gevoel laat me niet los. Lieve groetjes.

 47. Hoi Mireille, ik zet jouw nieuwsbrief altijd op mijn zakelijke facebook pagina, maar dit keer wilde hij niet uploaden. Is er iets veranderd?

  Groetjes Merel

  • Hai Merel,

   Nee hoor, niks veranderd. Kijk anders maar of je hem van mijn Facebookpagina kunt afhalen.

   Succes en dankjewel voor het delen!
   Groetjes, Mireille

 48. Sinds een maand doe ik tijdens het mirren ook aan oil-pulling.
  In je mond neem je eetlepel koud geperste olie( ik neem sesamolie)
  Hiermme spoel je op een rustige manier je mond
  dit doe je 20 minuten, ik ga dan zelf wat anders doen, toilet., kleding uitzoeken voor de dag enz
  na 20 minuten spuug je het uit, je mag het NIET inslikken ivm de heoveelheid bacterien die erin zitten
  naspoelen met warm water en je tanden poetsen.
  Mijn tanden zijn er witter schoner en sterker door geworden.
  In de laatste Happinez stond er n artikel over, het is een zeer oude indiase gewoonte en komt uit de ayurverdische geneeskunst

  • Hoi hoi ivm het oliespoelen, wil ik vragen de olie op te vangen en bij de vuilnis te doen, zodat het oppervlakte water niet met veel olie vervuilt word. liefs Gaia

 49. Voor mij een erg belangrijke video als het gaat om mijn gebit.
  Nog belangrijker is het voor mij om te ontdekken waarom we in de problemen komen als het gaat om ziekte en verval. Minder dan de genezing ervan. Het hele idee om ergens van te genezen of te helen, of te restaureren haalt onze aandacht weg van waar het op ziels niveau moet zijn. Het draagt informatie in zich en als mijn aandacht uitsluitend in het weigeren, wegwerken, ontkomen gaat zitten, dan zie ik niet wat ik waarlijk mag zien dat eerst in mijn onderbewuste overtuigingen of gedachtenruimte vastgeklonterd zat (karma).

  Begrijp me goed, heling is waarnaar wij en ik naar uitkijken, maar dat kan alleen blijvend zijn als ik de ziekte aanvaard voor wat is. En niet eens om ‘wat’ het te zeggen heeft. Maar omdat het gezien is…

  Tanden en kiezen zijn van hetzelfde materiaal als botweefsel en is in staat tot zelfheling. Daar hoeven wij niets aan te doen als we de juiste aandacht geven aan ons gebit.

  Problemen aan het gebit staan voor onze ideeën en onderbewust geloof over:
  Ergens je tanden inzetten
  Doorbijten
  Van je af bijten

  Tandvlees in verhouding tot de kiezen:
  Het zachte is ziek en zwak om het harde, standvastige nog te kunnen ondersteunen.
  Zodra we onze manlijke zijden, die het zachte vlees ingaan, ontvangen voor wat het is. En we het vrouwelijke, levensomvattende waarderen om de steun en koestering dan zal dat karmische ervan overgaan naar samenwerking van beide energieen.

  Ohhh, wat kan ik hier nog veel en fijn over schrijven. Vraag me als je wilt per mail!

  http://youtu.be/2Qd3sJR8jrE

  • Hallo Judith,
   Mooi en duidelijk verhaal van je!!
   Problemen aan het gebit staan voor onze ideeën en onderbewust geloof over:
   Ergens je tanden inzetten
   Doorbijten
   Van je af bijten

   Ik leer sinds een tijdje de Germaanse Geneeskunde en daar komt
   hetgeen jij schrijft over “ergens je tanden inzetten” etc. ook in voor. Stel je hebt ruzie gehad met iemand en dat gaat in oplossing dan krijg je last van die tand of kies. Het is dan in genezing en die tand kies zal sterker worden dan er voor. Alleen zul je even de pijn ervaren maar die is weer te verzachten met een zoutkorrel van keltisch zeezout er tegen aan te leggen, je voelt dan de pijn er uit trekken (geleerd via OZONtandzorg) Je moet dus wel dat probleem waardoor de pijn kwam blijvend oplossen en dat leren we via de GNM

 50. Chronische ontsteking wortels kiezen rechts boven.
  Cliente heeft zich laten behandelen door de tandarts. Toch bleef cliente last houden van pijn en ze voelde een bobbeltje in haar kaak.
  Na inzichten gekregen te hebben waar het mee betrekking had (met welke emotie) heeft cliënte zich (met een persoonlijk protocol) behandeld en na een tijdje waren de fistel en de klachten verdwenen.
  Natasja werkt ondersteunend aan de MIR-Methode met psychosociale en mentale begeleiding en diverse therapieën gericht op het lichaam.

 51. Een tekort aan bepaalde voedingstoffen omdat wij niet voldoende kennis hebben van wat wij binnen krijgen (tot de onwetende behoor ik ook) via onze voeding, stress noem maar op dus zorgen voor de juiste stoffen in het lichaam waardoor het lichaam zich kan beschermen. Onbalans in het lichaam kan ergens tot uiting komen: mond, huid, haar, geestelijk noem maar op! Je kan nog zo goed de mond verzorgen als het innerlijke lichaam niet krijgt wat het nodig heeft. Ik heb ondanks allen goede zorgen veel last van ontstoken tandvlees! Mijn lijf is mist iets!

  • Hoi Brenda, Ik kan je als goeie tip meegeven dat het schoonmaken tussen je tanden met fijne tandenragers(te koop bij de Etos/DA e.d.)bij mij een hoop tandvleesproblemen heeft opgelost. Het doet in het begin pijn en je moet jezelf echt overwinnen maar dan wordt het tandvlees sterker en gezonder en tussen de tanden en kiezen nu echt schoon. succes

   • Dank je wel voor jouw advies! Ik doe mondspoelingen met waterstofperoxide food grade, kokos olie, poets met himalaya tandpasta en keltisch zout en 2x per dag met ragertjes tussen de tanden! Ik ben al bezig met mijn voeding en ik denk dat het daarmee te maken heeft en waarschijnlijk uit zich problemen sneller via het tandvlees maar lief en dank voor jouw advies… grt brenda

 52. Het is leuk om te weten hoe belangrijk het gebit is, niet alleen voor je uiterlijk, maar ook voor de binnenkant van je
  lichaam. Mijn vraag is, wat gebeurt er met de meridianen als een kind gaat wisselen? Mijn kleindochter is aan het wisselen en ze is momenteel erg zenuwachtig en angstig.Ook is ze erg vermoeid. Zou dat verband met elkaar hebben? Ik ben erg blij met je mooie nieuwsbrieven omdat ik hierdoor meer bewust wordt wat mooi ons lichaam eigenlijk is en werkt. Het helpt mij om meer respekt en liefde te krijgen voor mijzelf. Dank je wel Mireille. Een lieve groet van Janna…

 53. Mooi artikel, alweer! Fijn dat mensen meer en meer inzicht krijgen en er zelf mee aan de slag gaan. Inhakend op het artikel op het gebit, problemen met het gebit ontstaan veelal van binnenuit. Het geeft aan dat je met jezelf aan het werk moet om van binnenuit sterker te worden. De MIR-Methode is daar een mooi voorbeeld van. Het laat ook mooi de ontwikkeling zien die iemand doormaakt en waar aan gewerkt moet worden. Het poetsen is heel belangrijk. Dat is iets wat extra aandacht behoeft. een mooi voorbeeld van anders poetsen is Solo profylaxe. http://www.solo-prophylaxe.de/c_faq.php?id=8. en het mooie is dat je dat maar 1x per dag doet. hartelijke groet, Ingrid

  • Beste Ingrid: ik ben gelijk naar solo-prophylaxe gaan kijken en ik zou het heel graag gaan uitproberen, maar via internet zie ik alleen maar mogelijkheden om het leren door een afspraak met een tandarts in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk te maken. Niet echt praktisch. Daarom wil ik heel graag weten: pas jij het zelf toe, hoe heb je dat geleerd en hoe kom je aan de materialen?
   Goed te horen dat de MIR-methode ook zoveel voor je gebit kan betekenen, dat motiveert me opnieuw om er mee door te gaan. Zoals je misschien kan raden heb ik nogal eens problemen (gehad) met gebit en tandvlees…. 😉

   • Hallo Mireille, ik en mijn hele gezin passen dit toe. (man, 3 kinderen). een hele bewuste manier van tandenpoetsen door ze allemaal 1 voor 1 te poetsen. Dit geeft een moment van rust. En aangezien iedere tand in verband staat met een orgaan oid, werkt dat ook door. Zelf ben ik bij een ‘holistische’ tandarts in Oeding. Dat is 1 km over de grens bij Winterswijk. Zij kijken heel anders naar een gebit dan de reguliere tandarts. Zij kijken naar het geheel. Dus ook naar andere klachten het verband daartussen en de ontwikkeling. Zonodig behandelen ze ook energetisch. Bij hen ben ik in contact gekomen met de Solo Profylaxe en zij leren het je ook. De materialen bestel ik via de site van de Solo Profylaxe. hartegroet Ingrid (ik ken jou van een bijeenkomst in Oss)

 54. Mooie informatie. Mijn dochter is in haar jeugd met de fiets gevallen en haar voortanden zodanig beschadigd dat er kronen op moesten. Het heeft jaren voor veel tandproblemen gezorgd. Nu ze zich (net als ik) meer en meer verdiept en bezig houdt met alternatieve en spirituele geneesmethoden, heeft ze ontdekt dat haar angsten met blaas en nier blokkades te maken hebben en dit is dan weer terug te voeren naar die akelige val van ooit. Dank voor je verhelderende bijdrage. De MIR methode draagt al jaren bij aan onze gezondheid.

 55. Dag Mireille, Al jaren ga ik naar de tandarts én mondhygiëniste. Ik heb bijna geen tandsteen meer en mijn gebit ziet er, ondanks mijn 73 jaar, nog goed uit. Toch ben ik de laatste keer bij de mondhygiëniste erg geschrokken. Ik heb meer dan een maand pijn in mijn gezicht, oor en mond gehouden. Ben zelfs in de vakantie nog naar een arts gegaan vanwege de oorpijn. Zij heeft erg diep gereinigd in een kies en waarschijnlijk een zenuw geraakt. Ik ben nu huiverig om terug te gaan.

 56. Dank je wel voor je informatie. Weet je iets over het volgende? Ik ben recent extra vitamine D gaan gebruiken en sindsdien voel ik lichte sensaties in mijn tandwortels en kiezen.
  En ik heb ook nog een tip: spoel je mond met Ratanhia mondwater van Weleda. Niet duur, je doet er lang mee en ik krijg altijd complimenten van mijn tandarts voor mijn tandvlees!
  Groetjes Arda

  • Beste Arda,

   Voor die vraag kun je het beste naar een MIR-Methode begeleider gaan om het uit te laten testen, als je het heel graag wilt weten. Voor mij is er niet logisch-gezien een verband tussen de vitamine D en de tandwortels.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 57. Hoi mireille,
  Kan het zijn dat een antibiotica niet werkt door de stap: detox alle toxische belasting? Ik had nl het idee dat, toen ik deze zin wegliet, de penicilline pas ging werken.
  Lieve groet,

  Annemieke

  • Hai Annemieke,

   Nee, dat heeft niets met elkaar te maken. Het is zelfs beter om stap 2 wel erbij te houden!
   Ik hoop dat de penicilline z’n werk heeft kunnen doen.

   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 58. Beste Mireille, dank voor je tandenwijsheid, ik wil aanvullen dat met olie spoelen en ozonbehandelingen de nieuwe tanden wijsheid is. Hierdoor heb ik mijn kiezen voor wortelkanaal behandelingen kunnen behoeden. Voor mensen uit trauma verledens is dit een zachte oplossing. Dank Dank voor de MIR en je nieuwsbrieven!!! Liefs Gaia

  • Beste Gaia,

   Hier had ik nog nooit van gehoord. Ik ga het ‘s onderzoeken. Dank voor de tip!

   Groetjes, Mireille Mettes

  • Gaia, Ik las net van jou over de ozonbehandelingen en heb het zelf ook als zeer goed ervaren! Geen pijn en een schoon gebit alleen erg prijzig want kreeg het niet vergoed! Dat houdt in dat veel mensen worden uitgesloten om hier heen te gaan en dat is toch wel jammer! Ik ben in Sneek geweest, alleen de 3 jaar onderhoudstijd zijn al weer een poosje om en moet het nu zelf doen maar heb er vertrouwen in.

  • Dank je Gaia voor uw nuttige informatie , toch even dit … spoelen met olie , is dit om het even welke olie ?? mag ik vragen welke olie u gebruikt dan doe ik het zeker goed!

   dank
   lis

 59. Eergisteren zag ik tot mn stomme verbazing dat een donkere aanslag aan de binnenkant van de onderste snijtanden zo goed als weg is. Ik poets wel vaker mijn tanden, maar niet zodanig dat dit die aanslag geelimineerd zal hebben. Naar de tandarts ben ik al 10 jaar niet meer geweest, sinds dat een boos geworden tandarts een kies simpelweg in de kaak weg ging breken omdat trekken hem niet lukte. Gangetje kaakchirurg was het gevolg plus een zware antibioticakuur omdat er een giga infectie was ontstaan door die slager.
  Sinds die infectie heb ik gelukkig geen gebitsproblemen meer gehad, maar juist doordat ik niet meer naar een tandarts ga, ben ik veel zorgzamer voor mijn gebit geworden. Daarbij weet ik dat ik beslist zal gaan wanneer ik problemen zal krijgen in de vorm van kiespijn of vullingen die het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld. Een bio energetische tandarts klinkt mij enorm positief in de oren, dus alvast research doen waar er eentje zit zodat ik weet waarheen ik kan gaan als er problemen zullen optreden. Interessant item Mireille! En nog even dit: ik weet dat onder controle staan beter is, maar dit werkt tot dusver voor mij en elk half jaar naar een tandarts gaan heb ik geen lust in. Gedoe, stress en kosten en alles kan weerlegd worden, maar desondanks toch geen zin in. Komt nog wel wanneer het mirren duidelijk maakt dat die argumenten volslagen onzinnig zijn:-)

 60. Dank je wel Mireille dat je over zo’n belangrijk onderwerp als het gebit schrijft. Ik vind het een super goed stuk. Alleen vind ik het ( zijnde ex Mondhygiénist) jammer dat de mondhygienist een onderbelichte plek heeft in je verhaal. Het is juist de mondhygiénist die een zeer belangrijke rol speelt in de preventie, en diagnose en behandeling van parodontitis.
  Het bewust zijn bij medici en verzekeraars over de gevaren van een slecht verzorgde mond is nog steeds onvoldoende.
  Er zou enorm veel geld in de gezondheidszorg bespaard kunnen blijven als er meer aandacht aan een gezonde mond besteed wordt middels preventie en goede voeding.
  Nogmaals heel veel dank voor alle mooie bewustzijn werk wat je doet.
  Veel liefs,
  Martien Faber

  • Hai Martien,

   Dankjewel voor je mooie aanvulling over de rol van de mondhygiëniste! Ik hoop altijd dat tandartsen naar hen doorverwijzen wanneer dat nodig is, maar misschien beter wanneer we zelf al het grote belang daarvan inzien en zelf ook ‘s naar een mondhygiëniste gaan. Ja, preventieve zorg is in deze zin essentieel en enorm kostenbesparend. We gaan het gewoon aan elkaar doorgeven, dan leren we van elkaar.

   Dankjewel voor je lieve woorden!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Hallo Mireille,
    Ik ben al jaren niet meer bij een reguliere tandarts geweest en al helemaal niet bij een mondhygienist. Als ik al ga dan liever naar een biologische tandarts en nog liever nar een orthomoleculaire tandarts, alleen zijn daar zo weinig van. Ik woon in het Noorden des lands en zou dan helemaal naar het zuiden moeten. Een biologische tandarts heeft 6 jaar geleden mijn 2 kiezen verprutst en ben toen naar OZONtandzorg in Sneek gegaan en wat is dat heerlijk behandelen. Sinds kort gebruik ik Kurkumatandpoeder en wissel af met mijn eigen gemaakte tandpasta van keltisch zeezout kokosolie en heb nog nooit zo’n schoon gebit gehad. daarnaast leer ik de Germaanse Geneeskunde en weet ik, dat als ik eens pijn heb of een ontsteking dat ik in genezing ben en dat de kies/tand er sterker weer uitkomt. Dus voor mij echt geen reguliere tandartsen meer. Ik vindt dat ze meer kapotmaken dan goedmaken. o.a. door altijd maar in een tand/kies te boren en dan niet te vergeten het verdovingsvloeistof wat de meeste tandartsen gebruiken wat echt slecht is voor de gezondheid!

     • Voor Kurkuma tandkrijt kijk je op deze site:
      http://www.vitalee.luondo.nl
      Je moet even aan de smaak wennen maar het bevalt mij heel goed. De gebruiksaanwijzing staat ook op die site.
      De ene keer gebruik ik die kurkuma en dan weet kokosolie met korreltjes Keltisch zeezout. Bij de natuurwinkel te koop, een pot niet ontgeurde kokosolie. Ik gebruik die kokosvet ook voor bakken en braden en zelfs als gezichtscreme, voor de haarpunten etc. Men zegt wel eens wat je op je huis smeert moet je kunnen eten. Voor de tanden schep ik wat uit de pot en doe dat in een jampotje en zet die in de badkamer. Daarnaast een klein potje keltisch zeezout. Ik doe dan een doperwtje kokosvet op de tandenborstel en strooi daarop iets zout en poetsen maar. Even wennen aan de smaak maar het is echt heel goed. En ik begin weer met de MIR. SUCCES

    • Heel goed jouw verhaal. Ik ben bij de biologische tandarts geweest in Limburg, maar die wilde al mijn 10 behandelde tanden/kiezen met wortelkanaalbehandelingen eruit halen. Dit toch maar niet gedaan, want het alternatief zijn twee plaatjes. Dan kan je niet goed kauwen meer, wat ook weer problemen voor je lichaam geeft. Nu toch bij een normale tandarts en die heeft een aantal vullingen overnieuw gedaan en nu wel heel veel pijn en gevoeligheid. Dus ik weet het even niet meer. Heb ook een consult gehad via de Germaanse Geneeskunde en daar blijkt, dat die wortelkanaalbehandelingen toch niet zo sterk op je meridianen werken als men wil beweren. Zij schijnen toch een andere visie hierover te hebben. Ik heb er geen verstand van. Is er iemand die daar wel verstand van heeft? Hoe maak je de kurkumatandpoeder of waar koop je die en hoe maak je je eigen tandpasta met zout en kokosolie? Zijn er nog andere tandartsen die met Ozon werken of is er alleen maar 1 in Sneek in heel Nederland? Uit jouw reactie lees ik Nanke, dat een biologische tandarts ook niet altijd goed werk aflevert. Je wordt ook wel behoorlijk “bang” gemaakt door al die berichten over hoe slecht wortelkanaalbehandelingen zijn. Enfin……moeilijk te weten wie je moet geloven.

     • Hallo Karin,

      http://www.vitalee.luondo voor de Kurkuma tandkrijt.
      Voor Kurkuma tandkrijt kijk je op deze site:
      kokosolie met korreltjes Keltisch zeezout. Bij de natuurwinkel te koop, een pot niet ontgeurde kokosolie. Voor de tanden schep ik wat uit de pot en doe dat in een jampotje en zet die in de badkamer. Daarnaast een klein potje keltisch zeezout. Ik doe dan een doperwtje kokosvet op de tandenborstel en strooi daarop iets zout en poetsen maar. Even wennen aan de smaak maar het is echt heel goed. Wat de GNM betreft, bij wie ben je geweest? Vindt het een beetje een vreemd verhaal van die persoon. Ozon Tandzorg zit alleen in Sneek. Ja die Biologische tandarts heeft er echt een puinhoop van gemaakt, eigenlijk moesten die kiezen er al lang uit en er zit een klein stukje naald onder in het wortelkanaal van 1 kies, die is toen afgebroken en moet er nog steeds uit maar daar heb ik geen zin meer in en ik wil zowieso geen kanaalbehandelingen meer. Dus binnenkort toch maar naar de orthomoleculaire tandarts in Limburg. dus jij weet iets van GNM? Zo ja, dan leer je geen angst meer te hebben en natuurlijk samen met MIR een heel goed iets.

    • Hoi Nanke, Wat de GNM betreft, dat was Bert van de Grondelle. Ik weet niet of jij mij iets kan vertellen van GNM waar jij dat doet of erover leest en met name over de tanden? Kan je mij eens mailen daarover? En jammer, dat die OZONtandzorg helemaal in Sneek zit. Ik zit in de Ardennen, wel erg ver weg. Ja, klopt dat tandartsen altijd boren en daarna zit je met pijn. Althans ik wel.Ben in december in Limburg geweest bij een tandarts en die heeft 3 vullingen overnieuw gedaan en sindsdien loop ik met pijn. Ik ben ook wel supergevoelig. Welke tandarts bedoel je in Limburg?
     Tandarts Abeling? Als je mij eens wilt mailen: kmoosterhuis@homail.com
     Groet,
     Karin

   • Dag Mireille, de mondhygiënist is rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat je geen verwijzing van de tandarts nodig hebt. Iedereen kan dus naar de mondhygiënist. De mondhygiënist is de specialist op het gebied van preventieve mondzorg en kan je helpen om je leven lang een gezonde mond te houden of om een gezonde mond te krijgen. Voor jeugd tot 18 jaar wordt de behandeling vergoed van uit de basisverzekering. Hoe jonger je begint met goede preventieve mondzorg hoe beter. Vanaf het eerste tandje is het kind welkom (en dan natuurlijk vooral informatie aan de ouders en tips hoe je de mond van je kind het beste kunt verzorgen). Ik ben het eens met Martien Faber dat de mondhygiënist is jouw stuk onderbelicht wordt. Het is juist de mondhygiënist die ontstekingen aan het tandvlees kan behandelen. Uiteraard zal de mondhygiënist altijd doorsturen naar de tandarts als er zaken zijn die niet tot zijn competenties behoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.