Home » Artikelen » 32. Veertig manieren waaraan je kunt zien dat je van jezelf houdt!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

32. Veertig manieren waaraan je kunt zien dat je van jezelf houdt! — 151 reacties

 1. Mireille je bent een schatje
  Ook.al versta ik jouw wégen niet

  Als je vanuit jezelf spreekt BEoefen je zelfliefde !
  Of mensen dan luisteren of niet

  Kati

 2. Je vergeeft jezelf dagelijks voor alles wat je beter had kunnen doen
  Vergeven van jezelf is heel belangrijk
  Zodoende kun je ook makkelijker anderen vergeven

  Tegelijkertijd vier je wat er in jou ogen wel goed ging die dag en roep daarbij het gevoel van dankbaarheid op voor een aantal minuten zodat je er meer van kunt aantrekken

 3. Ook tijdens je werk kun je liefde of zorg voor jezelf toepassen. Ik werk al vele jaren in de huishoudelijke thuiszorg, eerst via organisaties, nu al enkele jaren als alfahulp. De eerste teamleidster met wie ik ooit te maken kreeg, was zelf verpleegkundige. Ze stimuleerde ons om ons gelijkwaardig te voelen met de verpleegkundigen. Zij liet geen gelegenheid voorbij gaan om ons, huishoudelijke hulpen, ervan te overtuigen dat ook wij belangrijk waren voor het bedrijf. Daarnaast kregen we een nuttige E3-cursus aangeboden: Effectief, efficiënt en ergonomisch werken in de huishoudelijke thuiszorg. Belangrijkste boodschap was: dat goed gereedschap en goede lichaamshouding voor ons even belangrijk is als in alle andere beroepen. We leerden handige en ergonomische technieken en kregen van het bedrijf goede werkspullen mee naar onze klanten. Nu ik alfahulp ben, kom ik bij mensen die werkspullen hebben van voor de oorlog, zeg maar. Of defecte, oude, vieze, onhandige spullen. Door de peptalk van mijn eerste teamleidster, de bewustwording van verstandig omgaan met je lichaam bij dit werk door de cursus en mijn eigen persoonlijke groei, vertel ik nu als alfahulp dat ik graag goed werk lever (anders verleen je nog geen hulp) en dat ik daarvoor goede spullen nodig heb. Ik kan daar soms best hartstochtelijk over vertellen. Kortom: Ervoor zorgen dat je bij belastend werk verstandig om kan gaan met je lichaam, ervaar ik als ‘houden van/zorgen voor jezelf’. Door serieus en trouw mijn klanten te helpen, toon ik respect en zelfrespect en krijg ik ook respect en waardering van mijn klanten.
  Daarnaast heb ik de afgelopen maanden mijn rooster aangepast aan mijn behoeften. Nu werk ik ‘s morgens 2 uren en ‘s middags 3. Ik ben gestopt bij klanten bij wie ik me niet meer happy voelde. Ik werk nu meer uren en heb veel minder stress. Kort daarna gebeurde het dat ik een nieuwe ragebol ging kopen bij de Blokker en dat ik thuis kwam met nieuwe klanten. Nee, die kun je daar niet kopen, maar een verkoopster vroeg of ik in de zorg werk en gaf me naam en tel.nummer mee van kennissen die om hulp zaten te springen. Het is ontzettend leuk om bij en voor hen te werken.

  • Wat een mooi en inspirerend verhaal Willy! Ik krijg spontaan ook zin om Alfahulp te worden..
   als je je normen en waarden helder hebt en kunt verwoorden geloof ik inderdaad dat je daarmee ook aantrekt waar je gelukkig van wordt.
   Lieve groeten,
   Leonie

 4. Onderzoek de dingen en behoud het goede…
  Wat voor de ander goed is, hoeft niet voor jou te gelden. Laat je niks opdringen dat niet bij je past.
  Wil je de dingen ruimer zien? Zet je (gekleurde/bevooroordeelde) bril (eens) af.
  Zorg dat wat uit jouw komt gezond is (helende gedachten, vriendelijke woorden).

 5. hallo lieve Mireille, tanden poetsen lukte me steeds niet, dat heb ik mogen vervangen door oil-pulling, dat lukt wel/goed, ben ik heel dankbaar voor/om,.
  lieve groet Gaia

 6. Hallo Mireille,

  Ik zou aan de lijst willen toevoegen: Wees trots op je kinderen, zelfs al ze dingen doen waar jij niet achter staat, trots omdat ze hun eigen weg durven gaan, trots omdat jij hun moeder bent en daarvoor hoeven ze geen beroemdheden te worden. Als ze mij vroegen: wat zou jij willen dat je kinderen later worden, heb ik altijd geantwoord: gelukkige mensen!
  Wees trots op jezelf en geef jezelf een schouderklopje als je iets gedurfd hebt wat je nog nooit had gedaan.

  • Wat mooi!
   Ja trots zijn is een groot goed, en zeer waardevol om te voelen. Mijn moeder geeft zelden complimenten.
   Ik wel: een compliment kost niets maar geeft een fijn gevoel. Voor beide partijen..

 7. Punt 23: ik heb wel eens dat een van mijn zonen nogal grof antwoord of me ruw aanspreekt. Dat vind ik ook niet leuk maar zeg het niet gauw want het triggert bij hem blijkbaar nog meer agressie. K ga daar eens vaker op mirren.
  Maar misschien wel een bijkomend punt want woorden en vooral de manier waarop ze gezegd worden zijn ook kwetsend.
  Dankbaar voor je wijsheid, Diana

  • Beste Diana,
   Ja, nou en of woorden kwetsend kunnen zijn en inderdaad vooral de manier waarop. Ik schreef ooit een artikel: ‘Schelden doet wel/geen zeer.’ En het is ook wijsheid om er niet op te reageren, wanneer je weet dat een volgende reactie mogelijk nóg agressiever zal zijn. Zelfbescherming.
   Groetjes, Mireille

   • Beste Diana,
    Is het een idee duidelijk en rustig aan te geven dat je dit niet prettig vindt? Wellicht op een ander moment, wanneer uw zoon rustig is.
    Daarmee zorg je naar mijn idee beter voor jezelf dan door niks te zeggen.

 8. Terwijl je druk bent en je hond of kat loopt je niet eens voor de voeten, toch even naar het mandje lopen en een dikke lange knuffel geven aan je huisdier. Daarna weer verder.

 9. Vraag je af waarom je je tijd en energie weg laat lekken, waarom je anderen belangrijker laat zijn dan jezelf! het zit er vaak ingemetseld: van vroeger uit werd er veelal op gehamerd hoe belangrijk het was anderen voor te laten gaan.
  Deed je dit niet, dan was je slecht, een egoist.
  Altijd anderen het beste, het grootste, het mooiste geven…

  Ik zag laatst een tekst op een grafsteen: zij leefde voor anderen.
  Ik dacht, dat is nu het schoolvoorbeeld van zelfverwaarlozing.

  En meteen erachteraan kwam het besef dat ik in grote lijnen met hetzelfde bezig was…en dat het behalve vanuit de wereld waarin iemand opgegroeid is ook gaat om erkenning, om gezien te worden.

  Het paradoxale is dat je door anderen te zien al heel snel de fout ingaat: je doet veel teveel en wordt zelf helemaal niet gezien!
  Er ontstaat alleen maar een beeld van je, dat is bij lange na niet wie en wat je bent.

  De omslag komt niet zonder moeite, er is een levensgroot schuldgevoel te overwinnen voordat je in staat bent op een ongewoon (voor wie ongewoon?!?) tijdstip te lezen, of zomaar overdag tv te kijken, om maar wat zaken te noemen die ‘echt niet kunnen’, want je bent een omgeving gewend die meteen beschuldigend het stempel ‘lui’ op je plakt.
  Wat een waanzin! en wat jammer dat het grootste deel van m’n leven al voorbij is voordat ik al die druk van me af kon zetten.
  Nou ja, er helemaal los van komen lukt nog steeds niet.
  Goede opvoeding geven is een gave die door weinigen correct uitgevoerd kan worden, de wachtlijsten voor hulp achteraf zijn ellenlang en daarbij is het ook maar de vraag of je de juiste hulp krijgt.
  De MIR-methode is anders, het is helen vanuit jezelf door middel van duidelijke handvatten.

  Mijn tip: de natuur is altijd thuis!

  • Beste Heni,
   Wat je schrijft ‘een levensgroot schuldgevoel overwinnen’, is denk ik precies waar het om gaat. Vooral als je ‘dienen is heilig’ bent opgevoed. Een schrale troost is dat vele mensen vooral van eerdere generaties nooit zover komen dat ze zichzelf op de eerste plaats gaan zetten. Ben blij dat je het heerlijk van je af aan het schudden bent!
   Groetjes, Mireille

  • Heni,
   Dit vind ik heel herkenbaar. Het is voor mij ook telkens weer een drempel waar ik over moet, om te doen waar ik zin in heb en de commentaren naast me neer te leggen. En hoe minder ik reageer, hoe minder commentaar ik krijg. Traag maar zeker en met (her)vallen en opstaan, wordt het makkelijker.
   Hartelijke Groeten,
   Hilde

 10. Ik zit tegenwoordig wat vaker gewoon maar even op een bankje, adem dieper in en kijk om me heen, bewust met mezelf alleen op een bankje, tas naast me, soms ook de fiets, heerlijk!

 11. Toen ik al je punten las kreeg ik het Spaans benauwd! Wat een ideaal mens wordt daar geschetst! Daar voldoet toch niemand aan? En dat moet je ook niet willen. Ik heb veel aan de MIR-Methode gehad en juist de acceptatie dat ik mag zijn die ik ben. Slordig, creatief, impulsief, spontaan, soms ongeduldig en soms engelachtig voorkomend. Heerlijk is dat. Als ik de veertig ideale punten zou willen naleven, zou ik in een keurslijf komen en mijn spontaniteit volkomen verliezen. Juist het accepteren van je (on)mogelijkheden en je eigen-aardigheden maken je de unieke persoon die je bent. Met een open mind voor de ander, dat natuurlijk wel. Succes verder, maar alsjeblieft geen ideaalbeeld van een volmaakt in balans mens. Dat is onleefbaar! (voor mij i.i.g.) succes verder!

  • Beste Noor,
   Och hemel, nee dat lijkt me niet de bedoeling! Ik heb de lijst nog eens aandachtig terug gelezen en kan me voorstellen dat het zo op je over kwam. Eigenlijk zou ik er ook bij kunnen zeggen dat je heerlijk om jezelf kunt lachen als je een keer klunst, knoeit of impulsief iets doet dat achteraf niet zo handig was. Zoiets?
   Groetjes, Mireille

 12. Leuk artikel Mireille.

  Ik heb een paar aanvullingen en het zijn eigenlijk ook andere woorden coor dezelfde inhoud:

  Als je je somber voelt, ga je een heerlijke groentesoep bereiden met verse ingrediënten die je rustig in stukjes snijdt en 1 voor 1 in de soep toevoegt..

  Je loopt elke dag in de tuin en geniet van de bloemen die in bloei zijn gekomen en de geur die ze afgeven

  Je bedankt je lijf elke dag voor zijn bewezen diensten aan jou. Je huid, je handen, je ogen. Ze werken hard voor je en dat waardeer je.

  Je gunt jezelf een dagje niets doen en maakt je niet druk om wat er allemaal blijft liggen of wat voor leuks je had kunnen doen.

  Als je merkt dat je een oude ongewenste gedachte over jezelf hebt zeg je rustig ‘ ik herken dit oude mechanisme:

  Je stelt je open voor onverwachte gebeurtenissen & ontmoetingen & ervaringen.

  Groetjes

 13. Vertel je kinderen regelmatig dat je van hen houdt.
  Geef je kinderen een compliment als ze iets gedaan of volbracht hebben,
  waarvan je weet dat het veel moeite kost.

 14. Nog een toevoeging: je geniet minstens net zo veel van je eigen gezelschap als het gezelschap van anderen en bent ook tevreden als je alleen bent.
  Net vóór ik de nieuwsbrief ontving bedacht ik me dat ik veel beter alleen kan zijn sinds ik de MIR methode doe. Nu mijn vriend 2 weken weg is geniet ik heerlijk van de tijd voor jezelf. Zo nu en spreek ik af met vrienden maar ik heb niet meer de behoefte alle tijd alleen op te vullen met gezelschap. Heerlijk!

 15. Ik heb de berichten allemaal gelezen en vele ontroerenden mij. Ik kan er niets aan toevoegen, maar ik wou alleen even zeggen dat ik trots op ons ben❤️

  Geweldig idee van jou Mireille, deze post! Hij heeft heel veel positiviteit in ons losgemaakt. Waarschijnlijk ook in mensen die minder positief van aard zijn. Dankjewel!

 16. Elke ochtend wordt ik gewekt door het lied: Ik houd van mij. Van Harrie Jekkers. Ik heb dit lied als wekker ingesteld op mijn smartphone.. word er altijd bij van. Ik vind het humoristisch en voelt als zó waar voor me.

 17. Hey Mireille
  Ik bedacht me vandaag iets, en nu ik het artikel lees, merk ik dat het samen kan hangen. Ik loop sinds een aantal weken, met het programma start to run. Ik bedacht me vandaag dat mijn schaamte verdwenen is, om in de buitelucht en voor het oog van anderen te sporten. Eerdere looppogingen jaren geleden) deed ik voorheen ver van huis, op plaatsen waar ik amper mensen zou tegenkomen en nog steeds met een schaamtegevoel, schuld en te felle inwendige kritiek naar mezelf toe. Vandaag kan ik gewoon op de dijk lopen, waar ik mogelijks veel mensen tegenkom, durf ik ongeschminkt mijn bril opzetten, hoewel ik dat lelijk vind. Ik heb geen negatief oordeel meer over mezelf, en ik trek mij een mogelijks oordeel van anderen niet meer aan. Ik ben nu zo trots op mijn sportprestatie, dat het mij bevrijdt. Houden van jezelf is ook beter in je vel zitten, jezelf positief kunnen bekrachtigen en hier trots over zijn. 🙂

 18. Lieve Mireille,

  Ook ik ervaar* wel degelijk dat ik aanzienlijk meer liefde voor mezelf heb gekregen!
  Dat is een GODS-geschenk aangezien ik altijd mild, warm zacht was voor en naar anderen terwijl ik voor mezelf de lat altijd hoog legde.
  Discipline hebben, mezelf uitdagen, streberig en veeleisend zijn “waren” mijn dagelijkse triggers.
  Ik heb vriendschappen die me meer energie kostte dan ze opbrachten losgelaten.
  Zo heb ik ook een clubje losgelaten, waar ik bij nader inzien, niet bij wilde horen…
  (Claudia De Breij – Mag Ik Dan Bij Jou?)
  Ik wordt steeds authentieker en kom thuis in mijn eigen geest, ziel, hart en lichaam.
  Het lijkt alsof ik neerdaal naar mijn oorspronkelijke blauwdruk.
  Dat bevrijdt me enorm!
  Gouden tip: bekijk op You tube: Ik Hou Van Mij met video – Harrie Jekkers

  Ben je zeer dankbaar Mireille: omdat de uitwerking van de MIR methode het keerpunt in mijn leven / relatie is geweest!

  * 6 maanden actief met 2 x daags MIR-en

  • Beste Aniet,
   Gefeliciteerd met jezelf terug vinden! Wat een stappen heb je gemaakt, enorm! Ben heel blij voor je met al je moed en de herwonnen liefde voor jezelf!
   Groetjes, Mireille

 19. Dag Mireille,
  Ik eet nog steeds te veel.
  Vooral als er veel mensen eten en ik erbij zit.
  Eet dan alles wat los en vast zit.
  Tot ik er misselijk van word.
  MAAR: HOERA!
  Ik word er nu misselijk van.
  Dit is een enorme vooruitgang.

  Tot nu toe werd ik depressief als ik zo veel at.
  Nu zie ik dat het door mijn onzekere jeugd komt.
  Nooit zeker weten of er wel een volgende maaltijd zou komen en vaak dagenlang niets te eten krijgen.
  Ik zie het misselijk worden als een enorme vooruitgang.
  Eindelijk begin ik in mijn lijf beter te voelen wat wel en niet goed voor mij is!
  Doe nu al een lange tijd trouw de MIR-methode.
  Ben er erg blij mee, omdat het zo’n eenvoudige methode is die ik overal in een paar minuten kan doen.
  Ik ben je er dankbaar voor.

  • Beste Lidwina,
   Wat fantastisch dat je beter kunt waarnemen wat je lichaam aangeeft, super! Ja, die misselijkheid is een duidelijk teken. En hoe scherp zie je het nu: dat de angst voor tekort aan eten je er onbewust toe dwingt om teveel te eten. Zo begrijpelijk! Ik wens je toe dat het langzaam maar zeker steeds meer afneemt en je prachtig naar je lichaam kunt luisteren.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 20. Op mijn spiegel zit al heel veel jaren een stickertje geplakt met de tekst van
  Byron Katie:
  “Wil je de liefde van je leven ontmoeten? Kijk in de spiegel “.
  Dat bepaalt me heel direct bij de noodzaak van mezelf te houden.
  En als ik om mezelf hardop lach omdat ik iets “doms” doe, ervaar ik ook dat ik van mezelf houd.

 21. Oh, oh lieve ( ik kan niet hallo of beste schrijven ) Mireille,

  Wat een veranderingen in nu bijna een week tijd.

  Ik ben je zo ontzettend dankbaar……

  Ik wil hier eigenlijk geen woorden aan geven.

  Ik ben nu 45 jaar.

  Een heel vervelend verleden, psychoses, depressies,

  zware trauma’s.

  In 2011 las ik het boek van Antoine van Staveren,

  Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid.

  Dát is er met me aan de hand, dit gaat écht over mij !

  Wat een prachtige eigenschap heb ik meegekregen.

  Toch bleef ik zoeken……

  Ik had niet de financiële middelen om alternatieve hulp te vinden.

  Wel het geluk een hele fijne spver te ontmoeten.

  En nu kom jij met je MIR methode, en alle artikelen die recht naar mijn hart gaan.

  Ik wrijf over mijn vingers even, symbolisch hé ?

  Dank vanuit heel mijn hart Mireille, ook namens de mensen die misschien

  niet kunnen schrijven.

  Ik ervaar jou als een engel voor mij, een liefdevolle , mooie engel.

  Wees zuinig op jezelf, zodat je je prachtige werk nog lang kunt voortzetten.

  Warme en liefdevolle groet,

  Mara.

  • Dankjewel lieve Mara,
   Dat het je veel goeds mag brengen! En ja, zuinig op mezelf zijn, is eigenlijk het belangrijkste! En het geldt meteen voor iedereen!
   Veel liefs,
   Mireille

   • Goeiemorgen lieve Mireille,

    Hoe het allemaal precies werkt weet ik niet.

    Maar ik voel jou kracht “gewoon” bij me.

    Het lichaam laat me dingen weten, eerder een reden voor paniek.

    Ik word psychotisch……en dit werd ik ook vaker.

    Alles heeft zo horen te zijn.

    Alle mensen die op mijn pad zijn gekomen.

    Hoeveel pijn en verdriet ik er ook vaak om heb gehad,

    ze hoorden bij mijn pad.

    En nu lieve Mireille, durf ik gaan te vertrouwen op mijn hart.

    Alleen nog mensen écht in mijn leven,die in mijn leven, bij mijn pad horen.

    Alles begint bij mezelf…..

    Ik lag net op de bank, kon niks, verlamd door gebeurtenissen,

    waar ikzelf ook mijn aandeel in zie.

    Maar die anderen…..

    Fleetwood Mac opgezet, met you can go your own way ! !

    En dan Ben ik er weer.

    Mooie dag, en een inspirator ben je helemaal voor mij !

    Warme groet,

    Mara.

    • Beste Mara,
     Fijn dat je je zo gesteund voelt! En muziek is blijkbaar een sterke motor voor je! Vaak aanzetten!
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

     • Goeiemorgen Mireille,

      Na twee weken stap 5 en stap 7 te hebben gedaan, vandaag alle 9 stappen !
      Ik heb in deze twee weken wel vaker naar je instructie video gekeken én geluisterd.
      Volgens mij, heeft dit ook al een héle positieve werking op mij gehad.
      Ik ervaar meer rust, en zoals ik bedoeld ben, zal ook uitkomen, is al aan het uitkomen.
      Voor Donderdag kan ik bij een MIR methode begeleidster terecht.
      Gewoon in mijn kleine dorpje, geweldig ! !

      Vol vertrouwen en met plezier volg ik mijn pad verder,
      en dit wens ik ieder dit dit leest, veel geluk !

      Warme groet,

      Mara

 22. Ik heb aan mezelf gewerkt . En grondig. Het leven heeft me rake klappen uitgedeeld de laaste 4 jaren. Ik kon er niets aan doen, soms is het leven hard. maar ik lag kompleet overhoop, onverwerkte blessures komen ongevraagd naar boven. Een diepgaande reis in mijn binnenste hielp me weer op een realistisch en gezonde wijze mijn leven op te bouwen. Het gaat nu goed met me. Niet perfect maar 100 keer beter dan kort geleden. De laatste ‘restjes’ doe ik met de MIR methode, verrassend eenvoudig methode. En toch maakt het nog best veel los. Vandaag had ik een slechte dag, veel woede kwam naar boven. ik lees deze tekst en ik zie alweer in ( ik wil dat nog wel eens vergeten) hoe veel ik eigenlijk toch van mezelf hou. Anders had ik dit nooit gedaan. Ik wil beter en sterker worden; Ik ga voor vooruitgang; Ik ga voor het leven. Ik hou van mezelf. Bij deze gedachte wordt mijn hart warm en voel ik dankbaarheid en vrede diep van binnen.

 23. Ik ga er vaker lekker alleen op uit en geniet ervan. Doordat mijn partner zowel lichamelijk als psychisch veel problemen heeft, deed ik dat tot een tijdje terug nooit omdat ik het zo zielig voor hem vond. Daardoor leefde ikzelf amper meer en miste vele leuke activiteiten van mijn dochter en kleinkinderen. Tot ik besefte dat ik mijzelf die beperking oplegde en ik heb toen het roer omgegooid. Laatst naar de kapper geweest en op weg naar huis een loempia gekocht en genoten. Ik dacht: wat is het fijn om samen met mij te zijn! Ik kies steds meer voor wat ik wil en prettig vind en doe zo min mogelijk waar ik geen zin in heb. Door de MIR-Methode is mijn denkwijze veranderd. Ik doe meer recht aan mezelf en weiger me uit balans te laten brengen door of voor een ander.

 24. Bedenk dat alle mensen er mogen zijn, ook mensen die jou niet liggen. Je kan mensen niet vormen naar jouw ideaalbeeld en dat hoeft ook helemaal niet. Roddel niet, laat iedereen in zijn waarde en ga mensen hooguit uit de weg als je er echt niet mee overweg kan.

 25. Iemand vraagt wat ik wens, omdat ik met een chronische ziekte thuis zit en niet kan werken. Ik ben verbaasd over de vraag en concludeer dat alles is zoals het nu moet zijn, in ontwikkeling en met ruimte voor mijzelf en aandacht voor mooie momenten en gebeurtenissen.

 26. Beste Mireille,
  dank voor al deze tips.
  Ik vraag me af waarom tip 40 erbij staat.
  Ik krijg geregeld geld van mijn ouders. Waarom zou ik hier nee op moeten zeggen? Als ik het nu niet accepteer komt het na hun dood mij en mijn zus toe.
  groeten Ellen

  • Beste Ellen,
   Wat grappig! Ik las het terug en begreep het ook niet. Het ging erom dat iemand je vraagt om geld aan je te lenen! Dus net andersom dan hoe het op je over kwam. Ik heb tip 40 nu anders verwoord, zodat er geen verwarring meer is.
   Veel geluk met het geld dat je mag ontvangen!
   Mireille Mettes

   • Dank je voor je reactie! je komt soms op het juiste moment met het juiste mailtje. Van de week ontving het mailtje dat je huilbuien kon hebben en die er mogen zijn. Net op een dag dat de tranen bij mij bleven lopen! Niet fijn maar t stroomt wel!

 27. Ik heb een verwarrend weekend achter de rug.Met de MIR-Methode kom ik opnieuw in mijn kracht, maar deze is soms wat te sterk, denk ik dan.
  Ik heb me fel kwaad gemaakt tegen mijn vader en schoonbroer, die beiden zeer autoritair zijn. (tijdens een feestje voor mijn moeder haar verjaardag). Het gevolg is dat bijna de ganse familie tegen mij gekeerd is. En toch heb ik geen slecht gevoel en kan ik mij nog niet excuseren. Wat betekent dit voor mij? Kan dit door de MIR-Methode komen?

 28. Ik luister naar de negatieve uitlatingen van iemand over mensen, en denk dan verbaasd over mijzelf; “Goh, ik ben nu veel minder negatief in mijn denken over mensen dan 4 maanden geleden.

 29. in een gesprek lukt het me vaker de ander te zien in wat hij of zij vertelt en ik zie daardoor ook wat ik op dat moment aan het leren ben. Dankbaar ben ik dan . Ik hoor dan ook achter de woorden en dat creert rust. Dan is het ook gemakkelijk een antwoord te geven, integer. Gevuld voel ik me dan.
  Maar soms lukt dat ook niet. en vroeger was ik dan kwaad op mezelf hiervoor.Nu minder. Eerst wel teleurgesteld. Maar dan open ik ook mijn hart hiervoor en weet.. zonder te beschuldigen. Ik ervaar.
  Zo is het leven liefdevol en uitdagend. toch mooi en leren blijft ,alle dagen, hetzelfde soms en toch weer anders. Nee zeggen tegen alles wat me eruit dreigt te sleuren, herkennend…

 30. Schrijf aan het eind van iedere dag in een speciaal boekje een paar positieve, mooie, lieve, of fijne dingen op van die dag. Op moeilijke dagen moet ik soms even ‘zoeken’ maar er is altijd iets te vinden!
  En terugbladeren in dit boekje is na verloop van tijd zo fijn, het laat je heel concreet zien hoeveel er is om dankbaar voor te zijn in je dagelijks leven.

  • Er zijn al heel wat zaken die ik zo gewoon doe omdat ik zo opgegroeid ben en door de yoga accademie ook zulke opleiding kreeg.Uiteraard verliest men soms is zulke dingen uit het oog.
   Beste groetjes, vic

 31. leef in het NU, niet in het verleden en morgen, geniet van de dingen die je op dit moment doet. NU fiets ik hier en geniet ervan,

 32. “Een vriendelijke lach,
  is wat ieder graag mag.
  Een vriendelijk woord,
  is wat ieder graag hoort,
  Maar een vriendelijke daad
  is het meeste waard!”

  Dit versje stond in mijn poëziealbum en van jongsaf aan gaf/geef ik (52) hier best vaak gehoor aan maar ik besef nu dat dit versje óók voor mezelf geldt..

  Dank je Mireille voor de MIR-methode en alle ‘levenslessen’.
  Stukje bij beetje knap ik ervan op!

 33. zonder voldoende inkomen (ontslag) is het soms moeilijk niet in de stress te raken positief te blijven (geld is energie) je moet toch echt wel genoeg hebben. ( er vallen veel tips af/werk/auto.
  -Wandelen en de natuur blijven gratis.
  -Ook mijn creatieve dingen probeer ik op te pakken.
  (iets doen of kopen is er gewoon even niet bij)
  -Doe vrijwilligerswerk om onder de mensen te blijven
  rust reinheid en regelmaat
  Eigen waarde – mijn missie? – als alle materiële zaken wegvallen.Was ook gewend mijn goede gevoel te kopen ,auto,sauna ,kleding,enz enz
  – ik ben dankbaar elke dag gezond weer op te staan
  de MIR methode geeft nu wel wat emotionele rust.
  Mijn vaste lasten kom ik niet onderuit.
  dit staat het houden van wel eens in de weg. Blijf optimistisch groet sietske

  • Sietse,

   Mooi gezegd! Gelukkig is de natuur gratis, wat je zegt! Ben blij dat de MIR-Methode je in deze moeilijke periode kan steunen!

   Sterkte en liefs!
   Mireille

 34. Aanvaard ook dat er moeilijke stukken op onze weg komen.Probeer ze te accepteren en er iets positiefs uit te halen.

 35. Als ik blij ben, voel ik bewust al mijn cellen in mijn lijf. Hoe blij voelt dan heel mijn lichaam. Het lijkt wel of mijn cellen dansen.

  Als ik ergens tegenaan stoot of iets laat vallen, zeg ik sorry. Was onbedoeld.

  Als de auto weer start zeg ik: “Vriendje dank je wel.”

 36. ik probeer te stoppen met “trekken aan een dood paard” zonder me daarover schuldig te voelen in de wetenschap dat ik er wel voor de ander ben en concreet zal gaan helpen als de ander daar ook echt voor open staat. Anders voel ik me net zo’n spons die wordt uitgeknepen zonder dat het mij energie geeft.

  • Inderdaad Miriam. Ik ben ook bezig met het beëindigen van z.g. vriendschappen, die me alleen maar energie kosten en verder niets opleveren. Dat voelt uiteindelijk als een bevrijding en lastenverlichting.

 37. Je bent al wat ouder aan het worden en wordt geconfronteerd met kleine en grote kwaaltjes. Ze beperken je in ruime mate in je doen en laten. Ik hou veel van muziek en lees heel graag, maar waar is de helpende hand die ik soms nodig heb. Goede voornemens heb ik, ik bel eens rond, je gedraagt je hoffelijk en toch datgene waar ik naar verlang komt niet.Mezelf complimentjes geven is akelig.

  • Dat klinkt wat treurig Raymond. Praat eens over wat je schreef met iemand. Bijvoorbeld, een van je buren, de mensen die je wel eens belt. Overal zijn helpers bv in buurthuizen, je huisarts. Zet een stap en dan volgen er andere stappen. Je doet ook de MIR-Methode, dat is al een compliment aan je zelf waard! Sterkte! Groeten, Wil.

  • Gewoon vragen om hulp kan altijd. Gun het aan anderen om zich blij te voelen, omdat ze iemand kunnen helpen! Ze moeten natuurlijk wel ‘nee’ mogen zeggen op het moment dat het niet uitkomt, maar wat is er niet fijner dan buurtgenoten die voor elkaar klaar staan, als de nood aan de man is. Dat geeft voor iedereen een heerlijk gevoel van geborgenheid, vooral als je alleen woont, zoals ik. Met een hond en heel af en toe een draaiduizelingaanval die mij totaal uitschakelt, kan ik op 3 buren om me heen terugvallen, als de nood aan de man is. Maar ik heb het WEL moeten vragen, natuurlijk. Want anders hadden ze het niet geweten.

 38. Alles is zo breed en voor iedereen verschillend te ervaren. Het lijkt mij mooi als je je patronen gaat doorzien, voor mij is dat hét moment waarop mijn creativiteit stokt; als ik iets voor de eerste of tweede keer doe en het niet écht goed voelt. Dan heb ik de keus en de kans om mezelf op een andere manier te bekijken, in alle rust.

 39. Mireille ,ik heb het heel positief ervaren de lezing van gisteren. Het bevestigt mij zeer dat het werkt. Intussen ben ik ruim 2 weken begonnen met de MIR methode al mijn klachten zijn natuurlijk niet verdwenen, maar toch begin ik te merken dat er iets aan het veranderen is. Het enthousiasme van jou is fantastisch om te zien.
  Ik blijf je natuurlijk volgen.
  Veel dank ook aan Ans v d Palen en de anderen.
  Lieve groet met alle succes voor ieder die hier mee aan de slag gaat.
  Dank, Marie-Anne

 40. als ik me eens in de put voel of teleurgesteld over mezelf, dan stop ik de draaimolen en stuur daar een liefdevolle glimlach naartoe,alsof ik dat stukje zelf omhels. Dan verdwijnt de spanning of het ongelukkig zijn en kan ik het loslaten , de draaimolen stoppen, en soms daar toe ook weten wat er werkelijk gaande was; Dan vergeef ik het ook mezelf en en zijn er de juiste woorden om het eventueel te communiceren indien nodig, omdat de energie dan rustig is en helder. Oprecht;.

 41. Ik geniet als ik moet schaterlachen en besef wat het met mij en de omgeving doet.
  Ik mag van mezelf ook lekker niets doen.
  Ik ben gezegend met een fantastische gezondheid.
  Mireille, ik ben dankbaar dat er mensen zijn zoals jij en geeft mij een speciaal gevoel.

  • Ja, mogen ontvangen en daardoor tegelijkertijd geven. Elkaar ontmoeten vanuit gelijkwaardigheid, steunend, versterkend. Vanuit liefde van het zelf. Vanuit liefde voor de ander.

 42. Probeer iets minder aan de wensen van anderen te voldoen en voel me trots.
  Wat mooi wat jij de mensen meegeeft Mireille, dank je wel!

 43. Wat een fantastische aanvullingen geven jullie! Er zijn er veel bij waardoor ik ook weer geïnspireerd raak, heerlijk! Met z’n allen weten we veel!
  Mocht je willen bijdragen, maar niet alle reacties hoeven lezen, dan kun je met CTRL-End meteen helemaal naar onderen springen, waar je jouw reactie kunt plaatsen.
  Hartelijke groetjes,
  Mireille

 44. Ga vooral negatieve mensen uit de weg!
  Glimlach veel naar andere mensen.
  Dankbaar zijn voor wat je hebt; geweldige kinderen, met wie het
  heel goed gaat na een moeilijke tijd; en een geweldige partner
  sinds 2008.

 45. Dit is een oud ritueel afkomstig van Shinto, (Japanse natuurrituelen). Je staat voor de spiegel en buigt diep voor jezelf waarbij je in de spiegel in je eigen ogen kijkt, en zegt; “dank je wel”. Idee is dat je jezelf dankt, je lichaam, je geest, je ware zelf maar ook de omgeving, natuur en de energie waar je deel van uitmaakt.

 46. Realiseer je hoeveel moeite iemand heeft moeten doen om je een bloemetje, presentje, of iets anders te hebben gegeven….
  Het stemt je nog dankbaarder dan je al was.

 47. Ik kan een broek drie maten kleiner kopen omdat ik eindelijk de rust heb gevonden om heel geleidelijk flink af te vallen. Ik let nu goed op mijn gewicht, eet gezond en beweeg veel. Een heerlijk gevoel en het kost niet eens moeite meer…..een nieuwe levensstijl.

 48. ik heb vele manieren kunnen aanvinken , dus ik ben al op de goede weg; dankuwel voor de goede raad Mireille; groeten van Monique.

  • Ook ik heb onlangs in de spiegel naar mezelf gekeken. Het was inderdaad een mooie bijzondere ervaring.

 49. Ik vind sporten niet echt leuk maar doe het wel omdat mijn lichaam het nodig heeft.Door de sportscool zonodig prioriteit te geven boven “verplichtingen” kies ik voor mijzelf.Daarna lekker even zwemmen en de sauna in als beloning.
  Ik verwen mijzelf geregeld met een bloeiende plant, liefst vol met knoppen, of een bos bloemen.

 50. Elke ochtend 10 zonnegroeten (yoga oefening) + MIR (avond 2de keer)
  Minimaal 1 x in de week een uur yoga
  Gemiddeld 1 x in de maand een dag sauna.

  • Hoi Sharon,

   Leuk om te lezen.Had ik geschreven kunnen hebben.Moet alleen weer eens naar de sauna ,dacht ik pas nog aan.Je eet vast ook gezond ,ik neem geen suiker (stukje +70% choc ) en geen tarwe meer .Moet wel oefenen met nee zeggen.Vind ik moeilijk op een verjaardag met taart b.v. omdat ik dun ben ,krijg je snel te horen jij kan het hebben,

   groetjes Tineke

 51. Een en ander bestudeerd en uitgeprint.
  Na 3x de 9 stappen van de MIR methode (begonnen in 2011) ben ik nog steeds erg moe. Er was na 9 jaar mantelzorgen voor mijn man, blijkbaar VEEL mis met mijn lijf en het gaat niet snel beter. Ik was na het overlijden van mijn man, mijzelf helemaal kwijt, maar na 3 jaar kom ik de “oude” Joke weer wat vaker tegen.
  Van de 40 punten lijst is ongeveer de helft al verwezenlijkt, dus ik heb nog even te gaan.
  Wat ik niet leuk vind: dat als je MIR methode noemt, er veel mensen zijn die het niet positief benaderen of ook al, het onzin vinden. Maar daar trek ik me de laatste tijd niets meer van aan. 7 Oktober 2012 ben ik met mezelf “getrouwd” en mijn ring herinnert me er telkens weer aan!!

  • Beste Joke,

   Ja, ik kan me die reacties voorstellen. Ik vermoed dat het een kwestie is van wennen voor veel mensen dat zelfheling blijkbaar heel makkelijk kan zijn. Over een jaar of 10 is het waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld. Ik doe mijn best het zoveel mogelijk aan mensen uit te leggen hoe het kan dat zoiets simpels daadwerkelijk werkt.

   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

   • Ja Mireille, er is zoveel waar we ons niet van bewustzijn. Ik heb het gevoel dat het te maken heeft met overgave en vertrouwen. Alles is Goddelijk geregeld, maar we ontregelen onszelf door er met ons verstand tussen te komen en onze intuïtie laten we dikwijls voor wat ze is. De woorden die we tegen onszelf zeggen in zelfrespect en liefde schenken de mogelijkheid terug te worden wie we in oorsprong ‘ZIJN’. Ze werken als een echo. Als Lichtwerker zet ik mezelf in het Licht wanneer ik jouw methode toepas. Je wordt dan vanzelf dankbaar en erkentelijk voor wie en wat je bent door je ogen te openen en te ‘zien’ wat er in je bewustzijn verschijnt en ook verdwijnt, maar ook nederig, want we dienen te buigen voor het mysterie. Ik vind het ongelooflijk dat je de MIR methode deelt met de hele wereld. Fantastisch, want dat is waar het in het Aquariustijdperk om gaat. Broederschap, delen, samen …
    Blij dit met jou te kunnen delen
    Hartengroet

  • Hallo Joke , wat een bekent verhaal, ben ook 9 jaar lang mantelzorger voor mijn man geweest, na zijn overlijden heb ik een burn-out gehad. Langzaam maar zeker kom ik van een wervelstorm in wat rustiger vaarwater en bemerk wat meer rust dankzij de mir die ik nu ruim 3 maanden doe en ademtherapie. Ik heb hier heel veel aan, heeft ontzettend veel los gemaakt. Van onbegrip in mijn omgeving of lacherigheden om de mir trek ik me niets aan, het is mijn ding en ik heb er veel baat bij (dank je wel hiervoor Mireille) . Joke , ik wens je heel veel rust en liefde voor jezelf en je omgeving toe.

 52. Als ik aan de kassa afreken.en zie in een ooghoek iets dat ik nog niet betaald heb in het karretje liggen. En ik roep spontaan o’ ik heb hier nog iets. Of als het stromend regent en je ziet een oud dametje lopen haar een lift aan bieden. De drol van mijn hond gewoon lekker op raap en in de prullen bak doe. Dat ik als ik er zin in heb ,gewoon lekker naast de hond huppel. Ik hou van me zelf volgens mij weet ik het zelf gewoon vaak niet. Bedankt dat ik het nu weer even inzie.

 53. Wanneer ik wakker word, ben ik dankbaar voor alles wat ik heb/ben.
  Voor ik inslaap, ben ik dankbaar voor wat me deze dag blij maakte.

 54. Dag Mireille,

  Vooreerst een gelukkig nieuwjaar en ook aan alle lezers.

  Ik ben blij dat ik de MIR-Methode ken, ze heeft me gesteund om yogalessen te gaan geven.

  Ik zie ook dat ik twee lijsten kan maken, dit is oké het accepteren is houden van jezelf.
  Ik dank iedere avond, tracht voor 10 zaken te danken.

 55. Als je gezond en vitaal bent, dan heb je een positief gevoel over je zelf. Als je gezond bent en vitaal, ben je goed in staat om andere mensen te helpen waar nodig is, enkel een goed en vriendelijk woord te zeggen tegen mensen die je ontmoet, maak je je zelf blij en een ander.
  Met vriendelijke groet,
  Aarnoud webmaster http://www.gezondvitaal.eu

  • Ook als je niet (fysiek) gezond en vitaal bent kun je er zijn voor jezelf en voor anderen! Dat is mijn ervaring en ik oefen iedere dag met het in praktijk brengen.
   Vriendelijk zijn, glimlachen en zachtheid uitstralen kan vrijwel altijd!

 56. Jaren lang slecht geslapen. Na een maand de MIR-Methode slapen als een roos.
  Ik heb de MIR door gegeven aan andere mensen met slaap problemen.
  Fantastisch bedankt
  Vriendelijke Groet Jerry

 57. Bedankt voor de 40 manieren. Wij zijn vaak niet bewust.dat is goed af en toe zich herinneren. Ik ben nog bezig elke dag groene smoothy drinken.

  • Dank je wel voor dit prachtige filmpje!
   Komt als geroepen, net zoals zij dat vermeld heeft.
   Het komt naar je toe wanneer het nodig is.
   Dank voor het delen!

 58. Beste Mireille,

  De foto van de vrouw die zichzelf omarmt is al zo duidelijk. Dat is wat de MIR-Methode bij mij teweeg bracht. Een enorme behoefte om mezelf stevig te omarmen. En heerlijk om te doen.
  En nu herken ik veel van je lijstje en valt het me makkelijker om in mijn bezigheden te blijven als mijn partner er doorheen fietst. En vraag ik hem rustig om me alleen te storen als het echt niet kan wachten. En dan komen we bij een van de zinnen hierboven en die las ik als Hoofdzaken van bij jezelf houden. Dat is het ver(ge)volg.

  Dank voor je prachtige werk, veel mensen in mijn omgeving zijn al enthousiaste Mirrers geworden.

 59. Ik accepteer wanneer ik Voel en Ervaar dat ik door een Veranderings/Transformatie proces heen ga en geef dit op een duidelijke doch vriendelijke wijze aan.

  Ik geef openlijk aan dat ik Hooggevoelig “anders” ben en dat ik van tijd tot tijd meer rust nodig heb.

  Ik hou van mijzelf, ook tijdens verwerkings periodes.

  Ik blijf het goede/positieve in mezelf en andere mensen omhoog halen, hoe ik mij ook voel.

  Ik stimuleer mezelf en anderen tijdens moeizame perioden.

  Ik deel mijn ervaringen wanneer dit goed voelt of wanneer ik voel dat een ander er iets mee kan.

 60. Ik werd door iemand gebeld voor het maken van een zakelijke afspraak. Geïnspireerd door jouw ideeën heb ik de suggestie gedaan elkaar halverwege te ontmoeten in plaats van dat ik naar zijn kantoor zou reizen (in het centrum van de stad), zoals hij voorstelde. En zo geschiede. Ik heb mijzelf een schouderklopje gegeven dat ik hierom heb durven vragen.

 61. Je durft je intuïtie te volgen, ook al lijkt het irrationeel.

  Wakker worden met een glimlach en diep van binnen voelen: hoe heerlijk dat ik besta!

  Dankbaarheid voelen

  Liefde en zachtheid durven voelen en ontvangen.

  Jezelf terugvinden, na je geërgerd te hebben, en glimlachen om jezelf en eventuele anderen door het herkennen van ieders zoektocht naar evenwicht.

 62. Je mag verdrietig zijn en het toelaten!
  Tegen jezelf zeggen, ik ben lief van binnen en mooi daardoor van buiten!
  Doe goed, en geef liefde, dan krijg je het terug en ik kan het weten!
  Dagelijks pijn, verdring het niet zeg het hard op! en ga iets leuks doen, pijn heb je toch wel! met of zonder iets leuks doen

 63. Je begint je dag met dankbaar te zijn omdat er weer een dag mag geleefd worden, dankbaarheid maakt je hart veel groter, eenmaal je hierin bedreven bent is het ongelooflijk hoeveel keer per dag je “dank je wel” kunt zeggen, de andere groeit ervan en jij krijgt ook een boost en …. Mireille,dank je wel voor dit toffe artikel, heb ervan genoten ☼

 64. Bedankt voor je lijstje ik heb er een aantal uitgehaald die ik wel gebruiken kan. Ik heb er zelf nog aan toegevoegd;
  Ik zorg ervoor als ik in het donker fietst of hardloop dat ik da gezien wordt door mede weggebruikers d.m.v. lichtjes en reflecterende kleding.

  Ik begin elke week met een goed voornemen, niet 1x per jaar want dat verwatert.

 65. ik vind het fijn iemand te helpen met verhuizen.(loslaten)
  mijn schoonzoon adviseren slippers te dragen in vreemde badruimtes.(lief zijn voor jezelf).

 66. Ik gebruik mijn tijd nu op een heel andere manier.
  Voel mij niet schuldig als ik rustig aan doe.
  Gebruik alleen wat mascara als ik daar zin in heb. Niemand heeft mij raar aangekeken omdat ik er niet meer altijd ‘op mijn best’ uitzie.
  Trek wel elke dag mijn bed recht, dat geeft mij energie, het zien van een opgeruimde kamer. Maar de groeiende afwas doet mij niks meer, die ‘zie’ ik alleen als ik kracht genoeg heb om mij daar doorheen te werken.
  Ik neem nu regelmatig wat tijd om met mijn poes te kroelen, ook al staat het hele huis op zijn kop.
  Ik reageer vaker positief, laat niet meer de schadelijke omstandigheden mijn humeur bederven.

 67. Mijn voornemen voor dit nieuwe jaar is: “geef jezelf een dag cadeau!” voor mij als single mama is dat al een hele uitdaging.

 68. Ik las elke week een creadag in voor mezelf en wie wil mag meedoen.
  Ik sta elke dag op met een blij gevoel dat ik de hele dag bij me draag, en als het even tegenzit komt dat blij gevoel even om aan haar te denken.

  • Beste Marie-Jeanne,

   Wat leuk, ik ga vanaf deze week ook beginnen met elke week een keer schilderen. Zoveel zin in!

   Groetjes, Mireille

 69. – ik lach mezelf aan als ik mij ergens in de spiegel zie
  – ik geniet van het ogenblik
  – ik laat de ver(oordeling) na mezelf toe meer en meer los
  – ik geniet mijn kopje koffie
  – ik schenk mijn dieren ieder dag wat tijd
  – ik kook gezond voedsel voor mij en mijn man
  – ik ben tevreden met wat ik heb
  – ik ben eerlijk tegen mezelf en anderen
  – ieder dag doe ik iets leuks alleen voor mezelf, een boek lezen, een luisterboekje horen

 70. Wanneer ik op straat loop glimlach ik naar mensen die me aankijken (en krijg vaak een glimlach terug, we hebben even contact)

 71. Je zet de auto een paar straten verder weg, zodat je nog lekker een stuk kunt wandelen
  Je zoekt de natuur op omdat je daar heerlijk nieuwe energie opdoet
  Iedere dag geef je jezelf en een ander een welgemeend compliment

 72. Wow, Mireille, bedankt, fijn om te lezen en natuurlijk vervolgens te doen, het feest der herkenning, handvatten voor mijn dagelijks leven! Ik voel vaak wel waar een eventuele angel zit, maar om het vervolgens snel naar voren te halen en toe te passen is lastiger. Ook al weet ik eigenlijk alles, dit maakt het concreet en daardoor (voor mij althans) direct toepasbaar…

 73. Wat een leuk idee om deze lijst zo aan te vullen…
  Heb er ook nog een paar:
  – als je je emotioneel of kwetsbaar voelt, blijf je heel dicht bij je gevoel
  – je knuffelt een dier
  – gaat regelmatig de natuur in
  – met goed contact met jezelf om te kijken welke kleren je vandaag wilt aantrekken en welke sieraden je wilt dragen…
  – je maakt regelmatig contact gedurende de dag met je hart, met het gevoel van liefde voor jezelf!

 74. Ik zie hier dat ik nog wel wat verbeterpunten op mijn lijst kan zetten. Maar ook dat ik toch al wel goed bezig ben. Ik ben nog altijd blij de Mir methode te kennen. Ik ben me meer bewust van mijn eigen behoeften. En probeer daar ook zoveel mogelijk aan te werken. Dit soort lijsten zijn een fijne hulp daarbij. Je kunt zo twee lijsten maken. De ene met hetgeen je al doet en de andere met hetgeen je nog wilt. En dan proberen alles op de eerste lijst te krijgen. Het word tijd dat ik een schrift aanschaf voor al die wijsheid. Anders hangt mijn hele hobbykamer vol met wijsheden.

  • Ik vermoed dat uw reactie zo is omdat u zich misschien schuldig voelt als u niet alles beantwoordt? Ja, Myrn, als u zoveel tijd over hebt is dat fijn. Voor mij is het juist een prioriteringszaak, ‘geef ik mijn kleine beetje vrije tijd op voor wie of wat dan ook ‘ ? Ik probeer juist nu mijn tijd zo te verdelen dat ik eerst voor mijzelf zorg, en als er genoeg tijd over is kan ik best daarvan aan anderen schenken. Maar eerst mijn gezondheid op bouwen, dan de ‘speelruimte’tijd voor evt kontakten. Dat wat ik altijd als ‘super-egoistisch’ beschouwde heb ik nu door de ‘MIR-Methode’ geleerd anders te waarderen. Veel sterkte bij het kiezen, hoe u wilt begrijpen en toepassen <3

  • Myrn; ik geef antwoord wanneer een mailtje vriendelijk bedoeld is. Ik voel me niet {meer} verplicht om te antwoorden echter wanneer het belangrijk is en het is een vriendelijke mail dan geef ik antwoord. Of wanneer je voelt dat iemand je hulp kan gebruiken geef ik advies, echter denk dan tegelijkertijd ook aan mezelf. Vraag me dan af of een mail beantwoorden me op het desbetreffende moment niet teveel energie kost {tijdens herstel/transformatie proces}.

 75. Ik gun mezelf de tijd om een mooi boek te lezen.
  Ik maak een lekkere wandeling en geniet van de natuur.
  Ik lees positieve teksten en hang ze op waar ik ze makkelijk kan zien.
  Eén keer in de week houd ik een verwendag voor mijn lichaam, scrubben, masker etc.
  Ik laat me masseren.
  Ik doe mijn qigong oefeningen omdat ik van mijn lijf houd.
  Ik maak gezonde smoothies klaar.
  Ik ga op tijd naar bed.
  Ik blijf in verbinding met mezelf.
  Ik geef mezelf complimentjes en spreek mezelf bemoedigend toe.

 76. Als ik erg moe ben, vooral de laatste tijd, i.v.m. een grieperig gevoel, doe ik alleen de nodige dingen en niet doorgaan zoals ik eerder deed, lekker op de bank een boek lezen.

  • Ans; dit is heel herkenbaar; ik ben ook de laatste tijd erg moe en tegelijkertijd zitten er veelal energieën. Het is dan een kwestie van grenzen tegenover jezelf en anderen aan te geven. Ik ging ook steeds maar door terwijl ik eigenlijk te moe was. Nu doe ik het nodige en neem rust. Ik weet dat dit een overprikkeling is en tevens een Transformatie proces en dit heeft ruimte en tijd nodig. Dus grenzen aangeven en tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk nu. Het grieperig gevoel geeft al aan dat er een transformatie proces gaande is en je lichaam geeft zo aan dat je wat extra rust mag nemen.

 77. Je begint de dag met EEN goed voornemen dat haalbaar is om diedelfde dag te ondernemen..
  Je belt zomaar even naar iemand die je wat langer niet gezien hebt..
  Je gedraagt je HOFFELIJK, door deuren open te houden, te groeten naar vreemden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.