Home » Artikelen » 18. Schelden doet wel/geen* zeer

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

18. Schelden doet wel/geen* zeer — 74 reacties

 1. Ik dacht niet goed, voelde niet goed, deed niet goed, zei niet goed, ik was lastig, maakte alles kapot, mijn moeder was murw van mij, ik deed de opvoeding niet goed, ladingen haat al 61 jaar over mij heen.
  Ik ben er mee aan de slag. EMDR gestart, PTSS therapie met psilocybine en mdma.
  Ik ga het aaien proberen. Sinds een paar weken weer begonnen met MIRren, het lijkt nu effectief te zijn en de rest te ondersteunen. Kom ook toevallig informatie tegen die er precies bij helpt. Bijvoorbeeld teksten uit ‘the course’, over God en liefde en gelukkig zijn.

 2. Lieve Mireille.

  Helpt het ook, als het niet echt scheldwoorden zijn, maar zeer kwetsende woorden.

  Veel liefs
  Nelly

 3. Dag Mireille,
  Bedankt voor je stuk over pesten.
  Ik herken veel in alle reacties.
  Het helpt mij een stukje verder.
  Ik ben heel erg gepest als kind, en dat voelt nog steeds alsof het mijn eigen schuld is en dat ik niet genoeg mijn best heb gedaan.
  Vanavond kreeg ik twee keer een knuffel van mijn buurmeisje van 25, en ze zei dat ik altijd een hele goede soort oma voor haar geweest ben.
  Zij heeft nooit een oma gehad.
  Daar huil ik nu om en ik ben er ook blij mee, want dat heb ik tenminste goed gedaan in mijn leven.
  Op dit moment gaat alles veel slechter.
  En is het waarschijnlijk goed om mijzelf te troosten en te mirren met de woorden; Ik ben een goed kind.
  Omdat in die kindertijd de pijn zit.
  En later: Ik ben een goede vrouw.
  Het is goed om te weten dat het heel veel mensen helpt.
  Dank je wel.

  • ik wens je veel kracht en goede gedachten over jezelf ! de zon in je hart ! ga veel in de natuur dat helpt genezen.

 4. Zoveel reacties hier .De mijne : als een echte donkerroodharige( kastanjerood) in een dorpje aan de rand van Groningen werd ik van 6 tot en met mijn pubertijd wel 20 tot 30 x per dag uitgescholden .Echt elke dag .We moesten elke dag 5 en later 12 km fietsen naar school .Iedereen die ons inhaalde of tegemoet kwam begon te schelden .Ik ben heel lang bang geweest voor pubers op fiets of te voet .Als je weet wat dat met je doet …..Ik dacht dat ik de lelijkste mens op aarde was .Tot een moeder een video maakte over school waar mijn jongste dochter op zat .Daar stond ik ook op.Ik dacht goh wat een leuk mens .En dat was ik .Ik ben dus helemaal niet lelijk .Vanaf die dag vind ik me prima en leuk om te zien .Behalve sinds enkele jaren de enorme kyfose die ik heb .Nu vind ik me daarom niet mooi .Maar ja tis wat het is .

 5. Heel herkenbaar. Ik zei altijd al, dat ik liever een pak klappen zou krijgen dan dat er op mij werd gescholden. Niet dat ik veel klappen heb gehad hoor.nik ben nu 52 en er zijn dingen tegen mij gezegd, wat nu nog impact op mij heeft. Liefs Andrea

 6. Ha Mireille , gisterenmiddag had ik visite van een vrouw die ik via fb. ken .
  We vonden het allebei best spannend hoe het contact zou verlopen . Toen ik de voordeur open deed kwam zij met een lang uitgestrekte arm om mij een hand te geven ( ik ben een HSPer ) – dat gebaar kwam afstandelijk over ….gesprek ging moeizaam ,en ik had het gevoel dat het ‘n eenzijdig gesprek was – zij was wel aandachtig aan ‘t luisteren maar gaf weinig reactie – dat gaf mij geen fijn gevoel – ben eigenlijk geen makkelijke praatster .
  Na een paar kopjes thee afscheid genomen – en kreeg in een pb. te lezen dat zij ‘t wel een “mooie ontmoeting vond maar erg moe was van mijn hak op de tak verhalen .
  Daar ligt mijn pijn ! het niet op een goede manier communiceren ….
  Dus aan de slag met ” vrede aaien …. de scherpte is er van af , hoe wonderlijk werkt dat toch
  Ik ga weer voorzichtig beginnen met Mirren – ik heb ondervonden dat ik de 9 stappen beetje bij beetje moet doen anders kan ik een heftige reactie krijgen…

  Lieve groet ,
  Gerda

  • Beste Gerda,
   En zo mooi dat je het geprobeerd hebt! Volgende keer kan je misschien wat meer stiltes laten vallen. Laat de ander rustig nadenken om te kijken wat hij of zij te zeggen heeft.
   Hoop dat je een fijn iemand mag gaan ontmoeten waar het communiceren makkelijker bij gaat!
   Groetjes, Mireille

 7. Dit thema klopt als een bus, echter werkt dit ook zonder hand aaien.
  Hoe dan ook gewoon doen als je van een bepaalde overtuiging last hebt. Kan dus ook zijn ik doe nooit iets goed! Je maakt de zin zo groot dat het te zot voor woorden is en je het uiteindelijk niet meer wilt geloven wat je jezelf hebt wijsgemaakt. Succes en ga zo door Mireille!

 8. Hallo Mireille,

  Kreeg gisterenavond een opmerking een koele kikker te zijn. Tjeetje. Ik dachte erover na; is dat echt zo? Liet het gaan en nu lees ik je mail en deed de oefening. Top het werkte fantastisch. Superdankjewel. Ik ben je altijd enorm dankbaar voor alles wat je stuurt. Ik heb enorme bewondering voor je.

  Groetjes Hedwig

 9. Wat heftig zeg. En wat tegenstrijdig kan dit voelen. Die liefde en tegelijkertijd die woorden. Dat voelt niet goed, nog niet. Het strookt gewoon niet met elkaar. Het klopt nog niet. Het geeft me een gevoel dat niet meer te willen, dat tegenstrijdige. Het herinnert me namelijk aan de dubbele boodschappen die ik vroeger als kind kreeg van mijn moeder. Aan de ene kant hield ze van mij (zei ze, maar dat voelde steeds meer aan als ‘lege’ woorden), aan de andere kant kreeg ik namelijk akelige woorden naar mijn hoofd geslingerd die de rest van mijn leven nog bijna dagelijks door zouden werken tot op de dag van vandaag. O wat voel ik me er ellendig bij. Nog wel. Ik kan er nog niet helemaal doorheen. Ik kan nog niet doorgaan tot het akelige gevoel verdwijnt. Duurt wel erg lang. Toch wel veel meer dan die 20 keer hoor. Maar ik ga door hoor en ik hoop dat ik nu dan eindelijk bevrijd mag worden van de impact van die woorden die maar in mijn systeem door blijven galmen. Voelt wel goed om dan met de 9 stappen af te sluiten. Bedankt voor deze nieuwsbrief!

 10. Ha Mireille,
  Wat als je als volwassene te maken krijgt dat je dingen niet goed doet en gaat twijfelen aan jezelf. Terwijl ik zo krachtig overkom van buiten, volgens anderen..Ik aai mijn handen iedere dag etc., maar krab ze zoals vanavond ook open na weer een schuldgevoel, of sla mijn knokkels tegen de muur..Ik pijnig mezelf…waarom?? Wat doe ik fout…waar zit de blinde vlek?

  • Beste Yvette,
   Deze vragen kun je het beste voorleggen aan een MIR-Methode begeleidster. Zij kan in alle rust met je uitzoeken wat er aan de hand is en wat de oorzaken zijn. Je krijgt dan ook een persoonlijke MIR-Methode op Maat mee naar huis.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 11. Ik vind het een goed en mooi onderwerp! Kan mijzelf niet echt pest- woorden herinneren. Alhoewel ze er vast wel zijn. Ik heb bewust of onbewust dingen uit het verleden niet onthouden?!

  Maar mijn aandacht er op is nu wel groter.

  Bedankt.

 12. Ha Mireille,
  Wat heftig om dit te doen. Ik had niet verwacht dat sommige opmerkingen me zo diep geraakt hadden.
  Begon helemaal te trillen en ben na zo’n 20 keer maar gestopt en afgesloten met de 9 stappen. Poeh!
  En tijdens de 9 stappen begon het trillen opnieuw toen ik bij stap 3 was aangekomen…
  Toch voelt het goed, ik zal er zeker mee doorgaan,al bevende en huilend kom ik er wel!

  groeten,Cornelia

 13. Beste Mireille, Wat mij ook heeft geholpen, is het inzicht dat mensen die schelden reageren vanuit hun pijn en afweer, oorzaken buiten zichzelf leggen en er (nog) niet naar kunnen kijken als een deel van zichzelf. Dat inzicht hielp mij het schelden (uiting van onbehagen) bij de ander te laten en mezelf te blijven zien als iemand die pijn aanraakt bij de ander die er al is, zonder dat ik mezelf als veroorzaker (schuldige) hoef te zien. ♥

 14. Hier komt onder andere ‘ga eens wat DOEN’ en ‘doe eens wat nuttigs!’ Dit naast allerlei eerder genoemde au-opmerkingen. Geweldige oefening Mireille, en veel succes allemaal. Vind jezelf LIEF en GOED
  Anneke

 15. Wanneer een ander tegen je scheld, dan zegt dat vaak meer over die ander dan over jezelf. Schelden kan ook gebruikt worden als machtsmiddel. Dictators doen dat vaak om hun gelijk te benadrukken en hun ongelijk te camoufleren. Het kan ook een vorm van sadisme zijn. Plezier hebben om een ander te kwetsen.
  Ook heel belangrijk is dat je niet op jezelf scheldt en de eigenwaarde hoog houdt.
  Soms kun je met een reactie er een “spelletje” van maken. Zo van: Oh, dat valt wel mee, ik dacht dat het veel erger was. Dank je wel.

 16. Mireille, heel hartelijk dank voor dit artikel, nu heb ik gereedschap om woorden te ontladen want wat kunnen ze blijven hangen. Ze zeggen niet voor niets sticks and stones don’t hurt my bones but words do.

 17. Een van mijn ouders zei een keer tegen mij: “je hele leven ben je ons ongeluk geweest”.
  Was een ongewenst kind en ben de eerste jaren bij een oom en tante ondergebracht omdat mijn moeder ernstig ziek was en ik teveel verzorging nodig had.
  De vernederingen later van het niet gewenst meer zijn door mijn broers en zussen in het gezin heeft me veel parten gespeeld. Dat wordt nog een héél geaai Mireille 🙂

 18. Ik ben geloof ik niet veel uitgescholden maar wat ik wel als zodanig heb ervaren zijn de opmerkingen van mijn moeder over mijn vals zingen en ook een onderwijzer deed dat. Dat heeft nog steeds invloed op mijn zingen. Voluit gaan is nog steeds moeilijk voor me want die op Erik gen zijn diep gaan zitten. Ik zal erop gaan mirren dat vind ik een mooi idee. Zal inderdaad wel emotioneel zijn maar dat is goed. Dank voor het alweer goede idee. Erg bevrijdend dit soort gedachten

 19. Lieve Mireille,
  Misschien past mijn vraag niet helemaal in dit rijtje maar…kan ik ook de acht oorzaken van zwaarlijvig zijn aaien: vernedering, afwijzing, onvoldoende beschermd zijn… enz. Hoe doe ik dat dan en hoe lang.
  Volgens mij bevatten deze ook scheldwoorden.

 20. Hoi allemaal,
  Ook wanneer je zelf scheldwoorden gebruikt tegen een ander, raak je jezelf. ‘Wat je zegt ben je zelf’ hoorde ik vaak als kind. En nu gebruik ik dat zinnetje ook als mijn kind verdrietig is om iets wat tegen hem wordt gezegd. Dan vraag ik wat iemand bezielt om dat te zeggen en dat die gene zelf is wat hij of zij zegt.
  Ik ben in mijn huwelijk vaak uitgescholden en het besef dat het voor hem net zo verschrikkelijk was, heeft me veel inzicht gegeven. Nu heel ik van de wonden (gescheiden).
  Dank je wel voor dit artikel Mireille.
  Liefs

 21. Mijn ex was kampioen in het op rode knoppen drukken bij mij. Dat betekende dus heel veel ruzie, waarbij ik van te voren wist dat ik als verliezer uit de strijd zou komen. Dit is al meer dan 25 jaar geleden, maar doet toch nog pijn. En inmiddels weet ik door de 3 jaar met mijn 5 jaar geleden overleden vriend dat geen enkele van al de aantijgingen van mijn ex waar waren. Deze tijd met mijn vriend heeft me gelukkig weer sterk gemaakt, al had mijn relatie met hem tot mijn dood moeten duren. Door zijn houding over mijn ‘fouten’ heb ik geleerd om mezelf te accepteren zoals ik ben. Schelden raakt me niet meer. Ze hebben gelijk en dan is dat maar zo. Of ze hebben ongelijk en dat is dan hun probleem, maar niet het mijne. Waarschijnlijk heeft het Mirren dat ik al 5 jaar vrijwel dagelijks doe daar ook bij geholpen. Waar ik wel nog moeite mee heb, is dat velen tegenwoordig in mijn ogen ‘gewone woorden’ als ernstige aantijgingen zien. Wat is er nu mis aan een zwarte of witte huidskleur? Wat is er mis met homo-/heterosexueel/lesbisch? Wat is er mis met het woord knecht/zwarte Piet enzovoort. Wat is er mis met het woord neger? Er zijn toch ook blanken en aziaten? De meeste mensen zien er totaal niets negatiefs in. Alleen omdat anderen kennelijk ‘een rode knop’ voor dat woord hebben ontwikkeld, slaat die ander dan op tilt en neemt hierin via de sociale media een hoop mensen mee. Maar hoe kun je dit voorkomen? Ik heb zelfs tijdelijk een vriend gehad, die al op tilt sloeg als ik zei dat ik ‘hem lief vond’. Kennelijk was ‘lief’ zijn rode knop?Die zag in de hele wereld zijn vijand. Hoe help je deze mensen van hun negatieve wereldbeeld af? Op dit moment kies ik voor ‘loslaten’. Maar eigenlijk zou ik wat anders willen. Maar wat?

 22. Mireille , ik krijg regelmatig haat-post . Als er een artikel van mij in de krant staat , krijg ik het retour met een hatelijke opmerking erbij . Verstandelijk kan ik het naast me neer leggen , merk echter dat het me WEL raakt . Weet niet goed hoe hiermee om te gaan ? Groet Nellie

  • Beste Nellie,
   Ik weet helaas precies wat je bedoelt. Het is en blijft pijnlijk.. Het helpt als je er met anderen over praat. En als je probeert te zien wat iemand anders beweegt om zo te reageren. Hoeveel pijn en ‘verwonding’ moet die ander wel niet hebben!? Doe meteen de MIR-Methode, liefst nog de EHBO wanneer je weer zoiets ontvangt. Het is een kwestie van er vrede aan geven in jezelf, zodat het niet telkens weer op je af hoeft te komen.
   Groetjes, Mireille

 23. Beste Mireille,

  Bijzonder om dit te lezen. Enige weken terug kreeg ik van een jongen van pakweg 19 jaar een hele lading scheldwoorden over mij heen, omdat ik gevraagd had of hij even zijn headset wilde afdoen, omdat de buschauffeur iets tegen hem wilde zeggen. Ik was een “Vuil, vies, dik, oud en er kwam nog een ziekte voorbij wijf”. Het ging als een mes door mijn ziel, ben 48 jaar!

  Mijn eerste reactie was, die krijgt een fikse opmerking terug. Ik ben iemand die altijd zaken uitspreekt en zeker als onrechtvaardigheid in het spel is, ik laat mij niet klein houden. Nu had ik zoiets van ik zeg niets, het heeft geen toegevoegde waarde. Dan verzanden we in een scheldpartij. De scheldwoorden bleven de weken erop steeds door mijn hoofd malen en ik was er verontwaardigd over. Het deed zeer.

  Tot er een omslagpunt kwam en ik besefte dat deze jongen mij een spiegel heeft voorgehouden. Ik was de laatste twee jaar wat ingedut, wat minder actief qua bewegen, daardoor paar kilo´s aangekomen, had lichte gezondheidsklachten. Door zijn opmerking ben ik actie gaan ondernemen. Stappenteller gekocht, iedere dag extra gaan bewegen, door de MIR-methode zijn mijn gezondheidsklachten weg. Ik train nu voor de Vierdaagse en volgend jaar ga ik voor de negende keer de Vierdaagse van Nijmegen lopen.

  Het klinkt raar, maar ik ben die jongen nu dankbaar. De woorden raken mij nu niet meer. Mocht er ooit nog eens een scheldwoord mijn kant opgeslingerd worden en mensen zoals ik die zich uitspreken lopen daar vaker tegenaan, dan zal ik zeker de methodiek die je hier boven noemt uittesten.

  Hartelijke groet,

  Erinn

 24. Je bent chagrijnig, je bent hard, je bent een jankbalk, je bent dik, meisjes zijn stom en ga zo nog maar even door.
  Mijn broer was zoveel beter dan ik, tenminste dat gevoel werd mij gegeven.
  Ik ben al een heel eind gekomen en toch spelen deze woorden nog af en toe op.
  Nu dan deze woorden hard op gezegd onder het aaien. De eerste keer liepen de koude rillingen over mijn rug en kwam er een ontzettende huilbui. Na afloop voelden mijn handen zoveel zachter.
  Bij de tweede keer was de reactie al veel minder, alleen nog de koude rillingen.

  • Beste Sara,
   Wat mooi dat je het gewoon doet! Woorden kunnen zo hard zijn en zelfs nog in ons onbewuste een rol blijven spelen. Fijn dat je het jezelf gunt om de werking van de woorden uit te wissen. Blij dat je het eruit kon gooien door te huilen.
   Dat het je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 25. Hai mirreille ik herinner me dat ik jaren geleden een therapie van kinesiologie, touch for health heette die. ik kan me nog herinneren .dat ik opknapte van depressie .ik zat in een beschermde opvang met nog anderen. de therapeut leerde me enkele positieve affirmaties. ik kwam er om de andere maand en ik knapte er geestelijk ook van op.ik las toen net een boek over Bach-remedies. en ik deed het protocol,namelijk positieve affirmaties, wel leuk dat dit in de MIR-Methode ook speelt.ik doe nu wel stap vijf en zeven. anders ga ik wat te diep vind ik. groeten andre bedankt voor de steun Mireille. ik ga binnen kort een begeleider in mijn regio opzoeken.!! bye,bye

  • Beste André,
   Ik wens je er heel veel geluk mee! Fijn dat je de MIr-Methode zo mooi herkent vanuit jouw eerdere ervaringen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 26. Beste Mireille,

  Bedankt voor je mooie methode!
  Ik ben met stap 5 en 7 van de MIR-methode begonnen in het laatste trimester van mijn zwangerschap. De eerste twee trimesters had ik veel last van misselijkheid, een te laag ijzergehalte en zwaar wisselende stemmingen. Het laatste trimester was ik ineens veel vrolijker en fitter!

  Inmiddels ben ik bevallen van een prachtige zoon (onze tweede) met een mooie memorabele (thuis)bevalling. Wel heb ik daarbij veel bloed verloren. Dus is mijn ijzergehalte weer gemeten. Wonder boven wonder is het hoger dan ooit!! Aan de hoge kant zelfs! (8.5) Ik voel me ook erg goed!

  Bedankt!!

  • Beste Vera,
   Wat een fantastisch nieuws! Van harte gefeliciteerd met je zoontje! En gefeliciteerd met je goede gezondheid!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 27. Als kind kreeg ik van mijn adoptievader te horen dat ik te stom was om voor de duvel te dansen. Dat heeft er ingehakt. Ik heb daar zo’n 50 jaar last van gehad. Die houding ten aanzien van de medemens heb ik mijn man en kinderen ook aangedaan. Gelukkig heb ik een herkansing gekregen en ben ik als oma geworden wat ik als partner en moeder had willen zijn. Ik heb mijn vader kunnen vergeven, hij kon geen liefde geven en heeft daardoor veel gemist. Ik wou dat hij de MIR-Methode had leren kennen, maar hij is al een aantal jaren geleden overleden. Mireille, ik dank je voor de vele wijze lessen die je hebt doorgegeven.

 28. Rode knoppen,
  Ja, daar zitten wel een paneeltje met rode knoppen. Lijkt wel een radio. Nou, ga gauw aan de slag, heerlijk deze methode. Op veel onderwerpen heb ik de MIR-Methode al toegepast.
  Bedankt Mireille.

 29. Hallo, ik zit midden in een scheidingsproces, toen mijn echtgenoot nog in het gezin woonde, werd ik vaak door sarcasme en harde woorden vernederd. Nu krijg ik via smsjes hele nare teksten te verwerken. Ze gaan altijd over mijn karakter. Het kost mij enorm veel moeite om bij mezelf te blijven. Ik hoop zodat de Mir methode wat voor mij kan betekenen.

  • Beste Marion,

   Ja, dat hoop ik ook voor je. Erg heftig om dat allemaal op je af te krijgen. Hoe meer je daarvan in jezelf kunt helen, hoe minder bevattelijk, lees kwetsbaar, je ervoor zult worden. Laat de MIR-Methode je erin bijstaan om je zelfvertrouwen weer op te bouwen.

   Heel veel sterkte!
   Mireille Mettes

 30. Een goede Tip, ga er zeker mee aan de slag!

  Vroeger werd ik altijd neergezet als dat eigenwijze ding dat niet wilde leren, maar ik was hartstikke links, dyslecties, mijn moeder op mijn 4 jarige leeftijd verloren met haar pasgeboren kindje, ik werd vastgebonden met 1 hand op mijn rug op school, door de nonnen, werd niet begrepen, en mijn vader geloofde de nonnen,dat ik niet wilde leren en eigenwijs was, dus voor hem was ik altijd bang!

  Ik heb de zuster een keer voor de benen getrapt, om dat ik voor de zoveelste keer weer in de hoek moest staan, omdat ik perrongelijk weer mijn linke hand gebruikte!
  Nee ik wilde ook niet meer leren, ik werd niet begrepen en in mijn waarde gelaten, ik heb er nog steeds last van, mijn rechterkant is net zo getreind als mijn linkerkant, ben daardoor helemaal in de war!

  Dan hadden we vroeger nog veel gezinshulp, de 1 was aardig, de andere streng, is het dan raar, dat je eigenwijs wordt?
  Ik kan er nu nog steeds boos en verdrietig, om worden nu ik dit typ!

  Ik ga er zeker mee aan de slag bedankt ervoor!

  • Beste Vabrum,

   Ja, zo lezende heb je inderdaad een en ander te verwerken. Ik ben wel blij dat je er eigen-wijs van bent geworden! En die schop tegen die non aan hadden veel mensen ooit ook willen doen, als ik de verhalen daarover mag geloven. Dat komt toch nog vaak terug bij mensen. Ik ben blij dat je er veel creativiteit voor hebt teruggekregen met je schilderijen, want dat had je me al ‘s geschreven.

   Veel geluk!
   Mireille Mettes

  • Hoi Vabrum,
   Ja, lastig is dat he, voor een rechtshandige, om de linkshandige te laten en vice versa. Zo een spoelprogamma heb ik in mijn software, nou mirren, met de rode knopen werken. En als kind was er niet veel keuze dan mee te gaan in de “opvoeding van school en thuis”. Hopelijk krijg ik daardoor wat meer vertrouwen in mijn handen en mezelf.
   groet, Wilma

 31. Hallo Mireille,

  Van bovenstaande reacties heb ik er ook een aantal en ben maar gelijk gaan draaien. Tijdens het draaien kwamen er steeds meer ‘pijnlijke’ herinneringen waarvan een aantal door mijn opa. Ik woonde door omstandigheden bij mijn grootouders. Als 8 jarig meisje begreep ik op school niks van woorden met d,t en dt. Tijdens het draaien kwamen de taferelen weer boven. Opa werd altijd boos als ik het niet begreep.
  Hij maakte me niet voor ‘iets’ uit maar zijn boosheid vernederde mij.
  Het maakt me nog verdrietig en boos.

  Waar ga ik nu op draaien, op vernederen?

  Hartelijke groet,
  Ina

  • Hai Ina,

   Focus je maar letterlijk op de woorden die tegen je gezegd werden. In de 9 stappen die je tot slot doet, zit dan ook al de werking van je opa loskoppelen, bij stap 3.

   Veel succes en sterkte!
   Mireille Mettes

 32. Dank je wel Mireille, ik herinner me vooral; al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Of aartslelijk een verwijzing naar mijn achternaam. In de brugklas door jongens uitgesproken…. Ga meteen mirren, om die restjes pijn te transformeren.(Gelukkig vind ik mezelf nu wel mooi zoals ik ben….) Groetjes Annelies

  • Hai Annelies,

   Ja, gelukkig zie je zelf al dat je een mooie vrouw bent! Zo bijzonder hoe dat allemaal kan blijven hangen. Ik herinner me nu dat ik met mijn mond op een stoelleuning viel. De klas ging lachen, ik had een bloedlip. En er werd geroepen: ‘Ha ha, metworst met ketchup!’ Dat is dan een eenmalige geweest en die is geen ‘vlees’ geworden, maar het zit ‘m vaak in de herhalingen en de sfeer of emoties die erbij waren.

   Veel geluk met mirren!
   Groetjes, Mireille

 33. Ik werd niet geaccepteerd als kind, deed nooit iets goed, hoe moet ik dat oplossen qua aaien en wat moet ik dan zeggen

  • Hai Dorianne,

   Probeer terug te halen door welke zinnetjes je wist dat je niet geaccepteerd werd. Bijvoorbeeld: ‘Dorianne, ga jij maar naar buiten, want je loopt toch alleen maar in de weg.’ Als je dat soort woorden kunt terughalen, kun je ze gaan aaien, net zolang totdat de lading eraf is.

   Succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 34. Altijd gedacht dat je tegen plagerijtjes moet kunnen, maar als kind ben ik daar toch behoorlijk onzeker van geworden. Nu zelfs als een ander wordt geplaagd, gaat bij mij de rode knop, laat staan als ik geplaagd wordt. Aan de slag ga ik met de vrede in mezelf te brengen.

  Vriendelijk groet van Ria

  • Beste Ria,

   Ja, zo is dat ‘tegen plagerijtjes kunnen’ is uiteindelijk heel fijn, omdat er altijd wel mensen zullen zijn die komen testen of je nog rode knoppen hebt. Veel innerelijke vrede gewenst!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Tja…die pestwoorden….ze zijn zo erg,vooral als ze door een (stief)ouder worden uitgesproken…op school hoort het erbij kinderen plagen elkaar nu eenmaal….maar bij ouders,waar je je geacht word thuis/veilig te voelen….ik ging er in geloven….ik ben me er nu van aan het losmaken en dat voelt heel goed!!! Dankjewel voor de eye-opener!!!liefs,X.

   • Beste Xandra,

    Wat fijn dat het artikel een eye-opener voor je is! Ik hoop dat dat geldt voor nog veel meer mensen die uitgescholden werden door (stief)ouders. Dankjewel dat je daar zo open over vertelt, want dat kan anderen weer steunen.

    Heel veel succes en geluk!
    Mireille Mettes

 35. Hai Mireille,

  Wat een goede timing dit onderwerp! Ik ben namelijk met een MIR-begeleider op het thema ‘pesten’ gekomen. Daar is een groot deel van mijn protocol aan gewijd. Deze oefening is dus een mooie aanvulling.

  Ik heb vanochtend alle mogelijke rode knoppen ingedrukt en er kwamen veel ‘vergeten’ scheldwoorden boven. Het voelde als opruimen en daar ben ik blij mee, bedankt!

  Groeten,
  Sophie

  • Beste Sophie,

   Daar ben ik heel blij mee! Dat het pesten van vroeger maar helemaal uit je systeem mag verdwijnen!

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 36. Ha Mireille, wat mooi dit! Zelf heb ik geen herinnering aan schelden. Wel: mijn kinderen zijn heel erg uitgescholden door hun vader. Veel gekleineerd. Dat deed heel erg zeer. Vooral mijn zoon scheldt er op los nu. Het is niet aan te horen en ik zeg er steeds wat van, dat ik dat in mijn huis niet wil horen. Dat helpt niet echt… Helaas kan ik bij hun niet met de MIR aankomen……Daar staan ze überhaupt niet open voor. Kan ik ook wat doen?

  • Ha Mariël,

   Nee, je kunt niet zo heel veel doen. Wat ik zou doen, is wat jij al doet, het continu blijven herhalen dat je het niet wilt hebben in je huis. Soms helpt het als je erbij vertelt wat die woorden met jou doen, qua gevoelens. Verder kun je alleen doorgaan met aan jezelf te werken.

   Sterkte en succes!
   Mireille Mettes

 37. In mijn pubertijd hoorde ik geregeld van mijn vader en 1 vriendinnetje – als grapje – dat ik een dikke kont heb. “Ga met je dikke kont a/d kant, je krijgt al net zo´n dikke kont als je moeder.” Laatst nog tegen m´n vader gezegd dat hij van geluk mocht spreken dat ik niet anorexia heb of een enorm complex er aan over heb gehouden. En dan wordt het gewoon weg-gelachen. Nu weet ik dat het domheid was van diegenen. Met dat soort grappig bedoelde opmerkingen druk je wel een emotionele stempel bij iemand. Ik worstel vanaf die tijd met het idee dat ik te dik ben. Als ik foto´s van toen zie, had ik een normaal postuur. Helemaal niet DIK. In 2002 ben ik gestopt met roken en ja hoor; de 15 kilo´s vlogen er aan. Nu gebruik de MIR Methode om alles in balans te brengen… Ik ben er nog niet, maar met geduld en zelfliefde kom ik er wel.

  • Hai Marion,

   Het is ontroerend voor me hoe je het schrijft. Ja, die uitdrukking heb ik heel vaak in gezinnen gehoord. Het lijkt soms een basisbehoefte van een gezin om anderen naar beneden te duwen. Fijn dat je eraan werkt om het uit je systeem te krijgen. Super!

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 38. Hai Mireille

  Wat een mooie zeg en zo eenvoudig, wat fijn. Heb al veel met kinesiologie opgeruimd, maar wat er nog zit kan lekker zo weg en kan ik helemaal zelf doen. Dankjewel, heb je er nog meer? (van zulk soort tips bedoel ik). Liefs Babs

  • Hai Babs,

   Leuke uitdaging voor mij of je er nog meer hebt! Ik bedenk ze per week, dus ik weet nog niet of er meer tips zijn. Wel eentje over zelfliefde: dat is een video die ik heb opgenomen. Misschien leuk om ‘s te bekijken. http://www.mirmethode.nl/video/allevideos

   Hartelijke groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 39. Dag Mireille,
  Jouw schrijven komt als geroepen. Het ligt wel even anders bij mij.
  Ben onlangs erg geraakt door het gedrag van een familielid en voel de neiging om dat “betaald “te zetten hoewel ik weet dat het niet goed is en ik vertel mezelf van alles daarover. maar toch….
  als die figuur in mijn blikveld komt dan steekt het weer de kop op en wil ik iets onaangenaams terugdoen.
  Ik ga dus Mirren
  het heeft te maken met mijn gevoel van eigenwaarde en dat ga ik
  opkrikken met een zelfbevestiging.
  met groet ellen

  • Heel mooi Ellen,

   Je ziet dat het vooral jouw eigen rode knop is. Als je die kunt helen, gaan de woorden van het familielid naar de achtergrond en zullen je gevoelens van wraak ook verdwijnen. Dat is echt vrede stichten in mijn ogen!

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 40. Jeetje Mireille, fantastische oefening.
  Ik denk hierbij gelijk aan kinderen die het moeilijk hebben, thuis, op school, waar dan ook.
  Zou goede oefening op de scholen zijn zodat ze deze ballast niet meer mee hoeven te nemen in hun volwassen zijn!

  • Hai Lilian,

   Ja, zou goede oefening voor kinderen zijn. Ik heb nog liever dat eerst de volwassenen zichzelf gaan opruimen. Dan hebben de kinderen er nog minder last van. Vandaag hoorde ik nog een oma zeggen tegen haar 2 kleinkinderen: ‘Jullie zijn vervelende en verwende kinderen.’ Auw. Ik zou willen dat vele volwassenen zich bewuster worden van hun woorden, dan gaan kinderen onderling ook heel anders met elkaar om.

   Dankjewel voor je enthousiaste reactie!
   Groetjes, Mireille

 41. Hai Mireille … wat een leuk onderwerp! slim ook … hoe je op deze manier met de rode knop oefening iemand de gelegenheid biedt verkrampingen uit het lichaam los te laten. Heel praktisch! Ik voelde gelijk de nodige kritische stemmen naar boven komen … rotmeid, wijsneus, Doe toch niet zo …, koelkast, pompstation, klier, wanneer luister je nou eens, leugenaar, stiekemerd … niet goed genoeg … etc …ik neem deze oefening direct ter hand om eraan te werken!

  • Ha Mariëlle,

   Oh ja, ‘wijsneus’, die was ik nog vergeten! Wat komt er ongemerkt veel binnen, he! Aaien maar, veel succes!

   Groetjes, Mireille

 42. Hoi Mireille,

  Bij het lezen van je artikel dacht ik: Leuk! Makkie! En ik ging aaien op ‘kleintje’ waarvan ik dacht dat het me niet echt iets deed. Maar dat viel vies tegen. Erachter kwamen woorden uit mijn vroege jeugd (3 jaar): ‘dus jij bent er eentje van …(naam van mijn vader) en ‘dus jij bent een van die tweeling?’ Ik had me niet gerealiseerd hoeveel impact dat op me heeft gehad. Alsof ik pas waarde had door mijn relatie met mijn vader of tweelingbroer. Tranen! Door er vrede in te aaien voelde ik dat ik iets losliet en kreeg er een gevoel van kracht voor terug. Dank je Mireille, zeer waardevol.
  Groetjes, Anke

  • Lieve Anke,

   Wat fijn voor je dat je zo mooi contact kon maken met jezelf. Ben erg blij voor je! Mooi werk! Dat je zo maar heerlijk liefde voor jezelf mag gaan voelen, op alle facetten van je leven!

   Veel geluk!
   Mireille Mettes

 43. Ha Mireille, dit vind ik een heel leuke oefening. Het zijn bij mij de innerlijke critici (meervoud) die me steeds vertellen dat ik iets niet kan, dat het ‘allemaal minder wordt’ , dat je toch niks kunt veranderen of bereiken in de wereld. En deze stem is zo krachtig dat ik al helemaal in de verdediging schiet! Niemand zegt dit nu nog tegen mij maar ik verwacht het wel. En met zo’n innerlijke dialoog is het natuurlijk wachten op de vleeswording van die gedachten.
  Vrede Vrede Vrede! Lfs. Petra

  • Ha Petra,

   Prachtig! Ga maar lekker doen en ‘uitwissen’ in jezelf. Veel geluk!

   Liefs,
   Mireille Mettes

 44. Hallo Mireille, dank voor dit mooie artikel! Tegen mij werd altijd gezegd dat ik vals zong dus mocht nooit zingen en nu durfde ik dat nog niet, zelfs niet in de auto en de douche. Ga hier mee aan de slag en het is zo mooi om dat samen met iemand te doen, omdat het je ook door anderen aangedaan is ligt naar mijn gevoel daar de sleutel van de hele heling. Dus eerst met jezelf (verticaal) en dan met anderen (horizontaal) is kruis er doorheen.

  • Hai Gabi,

   Dat klinkt super! Ja, het heeft een extra dimensie als je het daarna met iemand anders doet. Ik hoop dat je weer heerlijk gaat zingen!

   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.