Home » Artikelen » 18. Schelden doet wel/geen* zeer

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

18. Schelden doet wel/geen* zeer — 73 reacties

 1. Lieve Mireille.

  Helpt het ook, als het niet echt scheldwoorden zijn, maar zeer kwetsende woorden.

  Veel liefs
  Nelly

 2. Dag Mireille,
  Bedankt voor je stuk over pesten.
  Ik herken veel in alle reacties.
  Het helpt mij een stukje verder.
  Ik ben heel erg gepest als kind, en dat voelt nog steeds alsof het mijn eigen schuld is en dat ik niet genoeg mijn best heb gedaan.
  Vanavond kreeg ik twee keer een knuffel van mijn buurmeisje van 25, en ze zei dat ik altijd een hele goede soort oma voor haar geweest ben.
  Zij heeft nooit een oma gehad.
  Daar huil ik nu om en ik ben er ook blij mee, want dat heb ik tenminste goed gedaan in mijn leven.
  Op dit moment gaat alles veel slechter.
  En is het waarschijnlijk goed om mijzelf te troosten en te mirren met de woorden; Ik ben een goed kind.
  Omdat in die kindertijd de pijn zit.
  En later: Ik ben een goede vrouw.
  Het is goed om te weten dat het heel veel mensen helpt.
  Dank je wel.

  • ik wens je veel kracht en goede gedachten over jezelf ! de zon in je hart ! ga veel in de natuur dat helpt genezen.

 3. Zoveel reacties hier .De mijne : als een echte donkerroodharige( kastanjerood) in een dorpje aan de rand van Groningen werd ik van 6 tot en met mijn pubertijd wel 20 tot 30 x per dag uitgescholden .Echt elke dag .We moesten elke dag 5 en later 12 km fietsen naar school .Iedereen die ons inhaalde of tegemoet kwam begon te schelden .Ik ben heel lang bang geweest voor pubers op fiets of te voet .Als je weet wat dat met je doet …..Ik dacht dat ik de lelijkste mens op aarde was .Tot een moeder een video maakte over school waar mijn jongste dochter op zat .Daar stond ik ook op.Ik dacht goh wat een leuk mens .En dat was ik .Ik ben dus helemaal niet lelijk .Vanaf die dag vind ik me prima en leuk om te zien .Behalve sinds enkele jaren de enorme kyfose die ik heb .Nu vind ik me daarom niet mooi .Maar ja tis wat het is .

 4. Heel herkenbaar. Ik zei altijd al, dat ik liever een pak klappen zou krijgen dan dat er op mij werd gescholden. Niet dat ik veel klappen heb gehad hoor.nik ben nu 52 en er zijn dingen tegen mij gezegd, wat nu nog impact op mij heeft. Liefs Andrea

 5. Ha Mireille , gisterenmiddag had ik visite van een vrouw die ik via fb. ken .
  We vonden het allebei best spannend hoe het contact zou verlopen . Toen ik de voordeur open deed kwam zij met een lang uitgestrekte arm om mij een hand te geven ( ik ben een HSPer ) – dat gebaar kwam afstandelijk over ….gesprek ging moeizaam ,en ik had het gevoel dat het ’n eenzijdig gesprek was – zij was wel aandachtig aan ’t luisteren maar gaf weinig reactie – dat gaf mij geen fijn gevoel – ben eigenlijk geen makkelijke praatster .
  Na een paar kopjes thee afscheid genomen – en kreeg in een pb. te lezen dat zij ’t wel een “mooie ontmoeting vond maar erg moe was van mijn hak op de tak verhalen .
  Daar ligt mijn pijn ! het niet op een goede manier communiceren ….
  Dus aan de slag met ” vrede aaien …. de scherpte is er van af , hoe wonderlijk werkt dat toch
  Ik ga weer voorzichtig beginnen met Mirren – ik heb ondervonden dat ik de 9 stappen beetje bij beetje moet doen anders kan ik een heftige reactie krijgen…

  Lieve groet ,
  Gerda

  • Beste Gerda,
   En zo mooi dat je het geprobeerd hebt! Volgende keer kan je misschien wat meer stiltes laten vallen. Laat de ander rustig nadenken om te kijken wat hij of zij te zeggen heeft.
   Hoop dat je een fijn iemand mag gaan ontmoeten waar het communiceren makkelijker bij gaat!
   Groetjes, Mireille

 6. Dit thema klopt als een bus, echter werkt dit ook zonder hand aaien.
  Hoe dan ook gewoon doen als je van een bepaalde overtuiging last hebt. Kan dus ook zijn ik doe nooit iets goed! Je maakt de zin zo groot dat het te zot voor woorden is en je het uiteindelijk niet meer wilt geloven wat je jezelf hebt wijsgemaakt. Succes en ga zo door Mireille!

 7. Hallo Mireille,

  Kreeg gisterenavond een opmerking een koele kikker te zijn. Tjeetje. Ik dachte erover na; is dat echt zo? Liet het gaan en nu lees ik je mail en deed de oefening. Top het werkte fantastisch. Superdankjewel. Ik ben je altijd enorm dankbaar voor alles wat je stuurt. Ik heb enorme bewondering voor je.

  Groetjes Hedwig

 8. Wat heftig zeg. En wat tegenstrijdig kan dit voelen. Die liefde en tegelijkertijd die woorden. Dat voelt niet goed, nog niet. Het strookt gewoon niet met elkaar. Het klopt nog niet. Het geeft me een gevoel dat niet meer te willen, dat tegenstrijdige. Het herinnert me namelijk aan de dubbele boodschappen die ik vroeger als kind kreeg van mijn moeder. Aan de ene kant hield ze van mij (zei ze, maar dat voelde steeds meer aan als ‘lege’ woorden), aan de andere kant kreeg ik namelijk akelige woorden naar mijn hoofd geslingerd die de rest van mijn leven nog bijna dagelijks door zouden werken tot op de dag van vandaag. O wat voel ik me er ellendig bij. Nog wel. Ik kan er nog niet helemaal doorheen. Ik kan nog niet doorgaan tot het akelige gevoel verdwijnt. Duurt wel erg lang. Toch wel veel meer dan die 20 keer hoor. Maar ik ga door hoor en ik hoop dat ik nu dan eindelijk bevrijd mag worden van de impact van die woorden die maar in mijn systeem door blijven galmen. Voelt wel goed om dan met de 9 stappen af te sluiten. Bedankt voor deze nieuwsbrief!

 9. Ha Mireille,
  Wat als je als volwassene te maken krijgt dat je dingen niet goed doet en gaat twijfelen aan jezelf. Terwijl ik zo krachtig overkom van buiten, volgens anderen..Ik aai mijn handen iedere dag etc., maar krab ze zoals vanavond ook open na weer een schuldgevoel, of sla mijn knokkels tegen de muur..Ik pijnig mezelf…waarom?? Wat doe ik fout…waar zit de blinde vlek?

  • Beste Yvette,
   Deze vragen kun je het beste voorleggen aan een MIR-Methode begeleidster. Zij kan in alle rust met je uitzoeken wat er aan de hand is en wat de oorzaken zijn. Je krijgt dan ook een persoonlijke MIR-Methode op Maat mee naar huis.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. Ik vind het een goed en mooi onderwerp! Kan mijzelf niet echt pest- woorden herinneren. Alhoewel ze er vast wel zijn. Ik heb bewust of onbewust dingen uit het verleden niet onthouden?!

  Maar mijn aandacht er op is nu wel groter.

  Bedankt.

 11. Ha Mireille,
  Wat heftig om dit te doen. Ik had niet verwacht dat sommige opmerkingen me zo diep geraakt hadden.
  Begon helemaal te trillen en ben na zo’n 20 keer maar gestopt en afgesloten met de 9 stappen. Poeh!
  En tijdens de 9 stappen begon het trillen opnieuw toen ik bij stap 3 was aangekomen…
  Toch voelt het goed, ik zal er zeker mee doorgaan,al bevende en huilend kom ik er wel!

  groeten,Cornelia

 12. Beste Mireille, Wat mij ook heeft geholpen, is het inzicht dat mensen die schelden reageren vanuit hun pijn en afweer, oorzaken buiten zichzelf leggen en er (nog) niet naar kunnen kijken als een deel van zichzelf. Dat inzicht hielp mij het schelden (uiting van onbehagen) bij de ander te laten en mezelf te blijven zien als iemand die pijn aanraakt bij de ander die er al is, zonder dat ik mezelf als veroorzaker (schuldige) hoef te zien. ♥

 13. Hier komt onder andere ‘ga eens wat DOEN’ en ‘doe eens wat nuttigs!’ Dit naast allerlei eerder genoemde au-opmerkingen. Geweldige oefening Mireille, en veel succes allemaal. Vind jezelf LIEF en GOED
  Anneke

 14. Wanneer een ander tegen je scheld, dan zegt dat vaak meer over die ander dan over jezelf. Schelden kan ook gebruikt worden als machtsmiddel. Dictators doen dat vaak om hun gelijk te benadrukken en hun ongelijk te camoufleren. Het kan ook een vorm van sadisme zijn. Plezier hebben om een ander te kwetsen.
  Ook heel belangrijk is dat je niet op jezelf scheldt en de eigenwaarde hoog houdt.
  Soms kun je met een reactie er een “spelletje” van maken. Zo van: Oh, dat valt wel mee, ik dacht dat het veel erger was. Dank je wel.

 15. Mireille, heel hartelijk dank voor dit artikel, nu heb ik gereedschap om woorden te ontladen want wat kunnen ze blijven hangen. Ze zeggen niet voor niets sticks and stones don’t hurt my bones but words do.

 16. Een van mijn ouders zei een keer tegen mij: “je hele leven ben je ons ongeluk geweest”.
  Was een ongewenst kind en ben de eerste jaren bij een oom en tante ondergebracht omdat mijn moeder ernstig ziek was en ik teveel verzorging nodig had.
  De vernederingen later van het niet gewenst meer zijn door mijn broers en zussen in het gezin heeft me veel parten gespeeld. Dat wordt nog een héél geaai Mireille 🙂

 17. Ik ben geloof ik niet veel uitgescholden maar wat ik wel als zodanig heb ervaren zijn de opmerkingen van mijn moeder over mijn vals zingen en ook een onderwijzer deed dat. Dat heeft nog steeds invloed op mijn zingen. Voluit gaan is nog steeds moeilijk voor me want die op Erik gen zijn diep gaan zitten. Ik zal erop gaan mirren dat vind ik een mooi idee. Zal inderdaad wel emotioneel zijn maar dat is goed. Dank voor het alweer goede idee. Erg bevrijdend dit soort gedachten

 18. Lieve Mireille,
  Misschien past mijn vraag niet helemaal in dit rijtje maar…kan ik ook de acht oorzaken van zwaarlijvig zijn aaien: vernedering, afwijzing, onvoldoende beschermd zijn… enz. Hoe doe ik dat dan en hoe lang.
  Volgens mij bevatten deze ook scheldwoorden.

  • Beste Christel,
   Ja, dat kun je wel doen, maar doe dan 1 van de oorzaken per keer als stap 0. En dan een week lang.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 19. Hoi allemaal,
  Ook wanneer je zelf scheldwoorden gebruikt tegen een ander, raak je jezelf. ‘Wat je zegt ben je zelf’ hoorde ik vaak als kind. En nu gebruik ik dat zinnetje ook als mijn kind verdrietig is om iets wat tegen hem wordt gezegd. Dan vraag ik wat iemand bezielt om dat te zeggen en dat die gene zelf is wat hij of zij zegt.
  Ik ben in mijn huwelijk vaak uitgescholden en het besef dat het voor hem net zo verschrikkelijk was, heeft me veel inzicht gegeven. Nu heel ik van de wonden (gescheiden).
  Dank je wel voor dit artikel Mireille.
  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.