Home » Artikelen » 197. Zelf een stap toevoegen aan de MIR-Methode

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

197. Zelf een stap toevoegen aan de MIR-Methode — 109 reacties

 1. 15 mei 2024

  Sinds een paar dagen heb ik een extra stap toegevoegd nl. bekkenbodemspier optimaliseren.

  Ik voel iedere dag dat mijn lichaam daar aan het werk is….ben erg benieuwd naar het resultaat, na verloop van tijd.

 2. Hallo Mireille,

  Ik heb al een paar jaar soort eczeem’, psoriasis ,achter in mijn nek onder de haar grens. Het is nu dik, bobbelig en jeukt. Kan ik dan het beste zeggen” eczeem weg !!

 3. Lieve Mireille, dank je wel voor dit artikel. Het loopt weer allemaal zo synchroon, ik voeg sinds een week en een half een extra stap bij, met het idee dat het wel ok is, als ik er zelf één toevoeg. En nu krijg ik jouw artikel hierover. Het is zo’n magische tijd. Ik ben zo dankbaar voor alles. Alle liefs Ragna

 4. Hallo Mireille,
  Ik vind het lastig om een korte 0 stap te bednken voor mijn klacht. Ik heb een versleten heup en momenteel veel pijn. Ik weet dat de pijn weer minder kan worden want dat is al eerder gebeurd. Door overbelasting heb ik nu weer veel pijn en wordt mijn lopen erg beperkt. Hoe kan ik het het beste verwoorden tot een korte commando om mijn heup te helen?
  In Liefde, conny

  • Beste Conny,
   Wat dacht je van ‘heup helen’?
   Je kunt ook je beide handen op de pijnlijke heup leggen en daar de MIR-Methode doen.
   Veel sterkte en flink afnemende pijn gewenst!
   Groetjes, Mireille

 5. Om me open te stellen voor mijn gewenste partner, kan ik dan beter verlatingsangst loslaten toevoegen als stap 0 of liefdesrelatie verbeteren met mijn partner? Oid ? Het is mij niet 100% duidelijk of verlatingsangst (nog) een blokkade vormt of het mogelijk iets anders of specifiekers is. Wat mijn onderbewuste uiteraard wel weet.. hoe adresseer ik het het beste zodat er zo specifiek en snel mogelijk mee aan de gang gegaan wordt. Ik doe de mir methode al een aantal jaar maar er zijn maanden geweest waarin ik het niet deed of af en toe. Nu sinds aantal weken weer minimaal 1 x pd en volg de webinars. Vanaf vandaag 2 x pd en wil lid worden van be the mirror.

  • Beste Marian,
   Ik kan niet goed opmaken uit je woorden of je al een partner hebt. Je kunt bijv. zeggen ‘liefdespartner aantrekken’ of ‘liefde aanvullen’. Of ‘liefde voor mezelf versterken’. Met dat laatste trek je vaak ook een liefdespartner aan. Als je al een partner hebt: ‘liefdesrelatie verbeteren’. Blijf zien dat er vele woorden mogelijk zijn om iets te MIRren. Gebruik je eigen creativiteit.
   Veel liefdesgeluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

 6. Zo nu en dan slaat twijfel toe in de omgang met anderen. Ik heb vandaag -na meditatie-als stap 0 toegevoegd: “Mijn Innerlijke Wijsheid optimaliseren”

 7. Dag Mireille,

  Ik ben verslaafd aan dwanghandelingen voordat ik mag gaan slapen, waarschijnlijk ontstaan uit een zeer zwak zelfbeeld vanuit een vroegere situatie.
  Kan jij voor mij een stap 0 omschrijven? zoiets als ‘dwanghandelingen stoppen’ .

  En mag je deze ook voor de kristalchakra’s doen, want daar ben ik nu net mee bezig.

  warme groet,
  Els

 8. Beste Mireille, de extra stappen die ik soms toevoeg zijn: spijsvertering optimaliseren en stofwisseling optimaliseren. Met de MIR methode wordt er veel uitgewerkt in het lichaam en daarbij is het goed dat de afvoer van de uitgewerkte stoffen goed verloopt.
  Hartelijke groeten,
  Letta

 9. Beste Mireille
  Ik ben al enige tijd bezig met het 9 stappenplan. Ik zit nu toch met een paar dingen, waarvan ik niet goed weet wat ik ermee aan moet:
  Stap 1 t/m 7 landen uitstekend. Stap 8 en 9 resoneren niet.
  1/’Meridianen zuiveren’ vind ik OK, maar dan ook nog ‘chakra’s en aura optimaliseren’ lijkt me van hetzelfde laken een pak, alleen via een andere ingang, en dus onnodig. Ter vergelijking: je kunt bijvoorbeeld kiezen voor yoga, tai chi of qi gong met als doel om te werken aan gezondheid, souplesse, lichaamsbewustzijn. Maar eigenlijk volstaat het werken met één van deze drie disciplines teneinde met dat doel bezig te zijn.
  2/’Missie verduidelijken’ associeer ik met opzienbarende dingen doen, opgemerkt worden in de wereld, vanwege dat woord ‘missie’. (missionaris, missiewerk, vredesmissie) Het lijkt me zo ver verwijderd van ‘eenvoud’, het komt zo pretentieus over.
  3/ Een vriendin raadde me aan om voor de 0 stap een zin die haar erg veel baat heeft gegeven bij het aanpakken van een bepaald probleem toe te voegen aan mijn stappenplan. Lijkt me toch niet zo evident om een voor haar werkzame zin zomaar toe te voegen, ook al meent zij dat het om hetzelfde probleem gaat. Wat is jouw mening alsjeblieft? Bij voorbaat dank, Lana

  • Beste Lana
   Je vraag is doorgestuurd naar een MIR-Methode begeleider en deze zal contact met je opnemen.

 10. Hoi Mireille,

  Ik doe de MIR nu een maand of vier. ik heb een paar vragen:
  1. Ik had de webinar van december gezien en was bezig met de twee extra stappen ‘hartchakra’ en ‘hersenstam’, maar toen werd ik ziek, dus heb ik dat maar even gelaten voor wat het was en ben ‘virus’ en ‘bacterie’ gaan aaien (was erg snel weer beter!). Maar had ik ze ook alle vier mogen doen?
  2. En zo ja: moet dat dan ook nog in een bepaalde volgorde?
  3. En kun je met zo’n extra stap volstaan met als 2e stap “MIR-methode” of toch beter alle 9 stappen apart er achter aan? Groetjes, Caecilia

  • Beste Caecilia
   Je vraag is doorgestuurd naar een MIR-Methode begeleider en deze zal contact met je opnemen.

 11. Hallo Mireille,

  Ik heb sinds een paar weken weer de MIR-Methode opgepakt. Ik doe het meestal ‘s morgens als ik wakker word in bed en ‘s avonds voor het slapen ook als ik in bed lig. Ik aai dan niet over mijn hand maar over mijn buik. Ik neem aan dat dat ook goed is. Zo niet dan hoor ik het graag.

  Groetjes Marlies

 12. Hoi Mireille,
  Ik heb al een jaar spruw. Hoe kan ik dat dmv van MIR-Methode behandelen. Hoe zou ik dat het beste kunnen toevoegen in de lijst van 9. En hoelang moet ik dat dan volhouden?
  Mvg. Sabine

 13. Ik ben afgelopen maanden enorm afgevallen en zit nu vrijwel op de ondergrens van mijn zijn. Ik lig de hele dag op bed, ben extreem moe en kan alleen drinkvoeding nemen. Ik heb 2 weken stap 5 en 7 gedaan, en nu een week alle 9. Toch voel ik vaak twijfel opkomen of het nu wel het juiste moment voor mij is om deze methode te doen. Als ik lees dat sommige mensen ergere klachten krijgen ben ik bang dat dat voor mij ook gebeurd en dat ik nog verder aftakel, aan de andere kant heeft niks tot nu toe echt een positieve bijdrage gehad en had ik hoop dat de mir methode kon helpen. Wat is wijsheid om nu te doen?

 14. Beste Mireille,

  Hoe kan ons onderbewustzijn de 9 stappen begrijpen als het een communicatie niveau heeft van een 5 of 6 jarig kind?

  Gr Frits

  • Beste Frits,
   Boeiende vraag! Ons onderbewustzijn is oneindig slim en wijs. Maar om het te kunnen bereiken zijn korte opdrachten nodig.
   Groetjes, Mireille

 15. Dag Mireille en anderen, en ik heb ook weleens begrepen en ervaar dat zelf ook zo, dat het horen van je eigen stem ook een kalmerend en heel goed effect heeft. (Dus eigenlijk zou het goed om wel/meer in en tegen onszelf te praten.) Met alle dank en waardering voor al het goede werk en harte groet, Loes B

 16. Jaren geleden MIR methode gedaan en nu op nieuw. Op aanraden begeleidster 2 stappen toegevoegd. Ik val namelijk vaak als we de honden uitlaten in het bos over een tak of kuiltje. Verder maakte ik me erg druk om het wereldgebeuren, kinderhandel, derde wereldoorlog, de cabal enz. Ik probeer me daar nu minder mee bezig te houden, te mediteren, de MIR-Methode, en me voor te houden dat alles wat te gebeuren staat, moet gebeuren. dat ik niet mijn lichaam ben maar een onsterfelijke ziel en ik ook geen invloed heb op het wel wee van anderen.

  • Beste Elles,
   Dat is uiteindelijk de grote wijsheid, volgens mij: goed voor jezelf zorgen en je eigen energie ‘hoog’ houden. Dus in blijheid, tevredenheid, vrede leven. Dat is voor de meeste mensen al voldoende uitdaging. En als we dat in onszelf doen, heeft dat zeker weten effect op het geheel!
   Rustig aan maar!
   Groetjes, Mireille

 17. Lieve Mireille,

  Allereerst dankjewel voor je geweldige werk.
  Ik doe de MIR-methode al een aantal jaar en ik voel me er erg prettig bij. Ik zou ook graag een zin toevoegen, maar hoe doe je dat als je de 9 zinnetjes 2x achter elkaar opzegt? Zeg je dan je extra zin en dan de 9 zinnen en dan weer de extra zin en de 9 zinnen? Of zeg je de extra zin 6x en dan 2x de 9 zinnen. En mag je de extra zin ook los van de 9 zinnen gedurende de dag nog een paar keer los aaien of heeft dat geen zin? Ik ben benieuwd naar je antwoord. Alvast ontzettend bedankt.

  • Beste Hannah,
   Je maakt er 1 geheel van. Je zegt je extra zin, stap 0, en meteen erachteraan de 9 stappen. Als je dan later het nog eens wilt doen, herhaal je dit precies weer. Gedurende de dag los aaien heeft geen zin. Twee keer je lichaam aanmoedigen is voldoende!
   Groetjes, Mireille

 18. hoi Mireille,een vraagje over 1 extra stap per week: is de bedoeling dat na een week nog een andere stap mag toevoegen of moet ik de eerste gebruikte stap niet meer noemen? In het geval dat ik meer opdrachten tegelijk mag noemen, hoeveel mag ik maximaal noemen? En je zegt met nadruk tenminste een week wachten, hoelang moet het eigenlijk zijn? als het is totdat de klacht verdwenen is dan kan ik wachten tot ik een ons weeg ben ik bang!Alvast bedankt! Liv

  • Beste Liv,
   Altijd maar 1 extra stap per week toevoegen. Anders laat je je onbewuste alle kanten opgaan. Beter laten focussen op 1 klacht en dan de week erna weer laten focussen op een andere klacht. Of eerst vele weken lang 1 klacht blijven aaien totdat het echt over is. Kan ook. Niet bang zijn dat de klacht nooit over gaat. Houd moed! Je lichaam kan meer dan je denkt!
   Groetjes, Mireille

 19. Beste Mireille,
  Ik heb al jarenlang last van Fibromyalgie en CVS, en ik gebruik sinds 1 juni de MIR- methode naar aanleiding van een periode met angstaanvallen. Ik ben er achter gekomen dat er veel verlatingsangst speelt en dat is begonnen 53 jaar geleden toen in mijn bijzijn mijn opa overleed, ik was toen 8 jaar. Nu is geconstateerd dat er bij mij “een angst voor de dood” speelt. Ik heb 1 week de extra opdracht toegevoegd voor de 9 stappen met ” overlijden opa loslaten” had ik dat langer moeten doen? Ook heb ik nu 1 week de extra stap ” bescherming aanvullen” toegepast. Ik merk nu dat ik wat prikkelbaar en nerveus ben, zonder aanleiding. Heb je nog tips voor mij?
  Groetjes Lyda.

  • Beste Lyda,
   Probeer met de extra stap zo dicht mogelijk te blijven bij wat je als resultaat wilt. Bescherming aanvullen is prima, en je wilt denk ik nu van je nervositeit af? ‘Angst loslaten’ kun je kiezen of ‘Prikkelbaarheid weg’. Kijk naar wat je vooral wilt loslaten, wat jou nu het meest hindert. En blijf zien dat alles al in de 9 stappen zit, dus dat je sowieso op de goede weg bent.
   Veel sterkte en vooral weer rust en blijheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille, dank je voor je reactie, ik wil zeker van de nervositeit af en dacht zelf dat dit een reactie van de 9 stappen was. Kan ik de angst en prikkelbaarheid in 1 formule vatten voorafgaand aan de stappen? De verlatingsangst is met name om dierbare te verliezen net zoals bij mijn opa gebeurden. Het zit diep geworteld en wordt nu constant geprikkeld als er iets dichtbij voorvalt en dat zijn veel dingen op het moment. Ik kan weinig stress verwerken door de CVS. Ik hoop dat dit gaat werken. Groet Lyda

    • Beste Lyda,
     Ja, dat kun je doen, bijvoorbeeld als stap 0 ‘Verlatingsangst loslaten’. Dan laat je je onbewuste extra werken aan dat type angst. Ik hoop dat het wat milder voor je mag worden!
     Sterkte!
     Groetjes, Mireille

 20. dag Mireille,

  als ik het me goed herinner, heb ik een keer van jou of een MIR-begeleidster gehoord dat je ook de MIRmethode voor iemand anders kunt doen, door diens naam elke keer bij elke stap eerst te noemen. Is dat zo? En dat je dan zelf soms verschijnselen kon krijgen ervan?
  En wat die stap toevoegen aan het begin, klopt. Ik heb dat regelmatig gedaan en het werkt vooralsnog goed.
  Ook heb ik van een MIR-begeleidster geleerd dat ik heel soms voor een stap een korte zin kan toevoegen. Zij heeft me toen wat voorbeelden gegeven. Ik heb het zelf later geprobeerd met iets nieuws, en het klopte. Mooi dus.

  Nu volg ik een eetstoornisbehandeling, als vanaf januari dit jaar. Heel heftig is het. Ik heb via een begeleidster destijds gehoord, dat deze ziekte niet via MIR alleen behandeld kan worden. Klopt helemaal, wat ik doe is via een centrum en is multidisciplinair. Wel is het hier volgens mij mogelijk, om bijvoorbeeld ‘eetstoornis loslaten’ eerst te zeggen en dan de hele MIR methode.

  fijne avond en dank voor alle goede dingen
  groet,

  • Beste Roelfina,
   Je kunt dat soort grotere stoornissen inderdaad extra ondersteunen met de MIR-Methode. Fijn dat je het erbij gebruikt. Je kunt eetstoornissen wel met de MIR-Methode aanpakken, maar het zal dan waarschijnlijk langer duren.
   Voor het behandelen van anderen, zie vraag 5 bij de veel gestelde vragen. En… niet doen als een ander het zelf zou kunnen doen!
   Groetjes, Mireille

 21. Hallo Mireille. Ik heb de stap O bijgevoegd namelijk : MIJN GEWICHT OPTIMALISEREN, want ik ben te zwaar maar ik doe dit nu al 2 weken en ben 2 kg aangekomen ipv afgevallen, formuleer ik mijn zin niet goed of moet ik meer geduld hebben?

  Groetjes.

  • Beste Nicole,
   Je stap is prima. Neem de tijd ervoor, want het vergt meestal flinke processen. Soms is er eerst een toename van vocht voordat het lichaam gaat loslaten. Laat het me weten als het niet verandert. Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 22. Beste Mireille, ben nu anderhalve maand bezig met de MIR-Methode maar mijn gezondheid wil nog niet echt meedoen. Diep van binnen weet ik dat ik een relatie heb die niet goed voor me is, ik voel me niet vrij, voel me voortdurend geclaimd. Ben nu echter veel beter geworden in NEE-zeggen, en dat valt dus niet in goede aarde bij mijn partner. Innerlijk heb ik me al gedistantieerd van hem, maar ik merk hoe meer ik me terugtrek hoe meer hij mij gaat claimen. Ik zit dus vast. Mijn vraag is of ik als stap 0 kan toevoegen *(naam van partner) loskoppelen * zodat hij en ik elkaar in alle vrede en vrijheid los kunnen laten.

  • Beste Gerda,
   Ja, dat is mogelijk en vooral omdat je de wens erbij noemt dat je elkaar in vrede en vrijheid mag loslaten. Die intentie klinkt liefdevol en door ‘(naam van partner) loskoppelen’ als stap 0 te zetten, kan je elkaar ook in liefde en vrijheid loslaten. Mooi! Ik wens je veel geluk met je bevrijding!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je Mireille! En binnen een week is dit het resultaat: Hij is nu eindelijk bereid mij los te laten en accepteert het dat het beter is dat we uitelkaar gaan en elk onze eigen weg gaan, zodat alles weer gaat stromen…. Voor mij vrijheid en ontspanning, ook omdat alles in harmonie en vrede geschiedt. Ben jou erg dankbaar!

    • Beste Gerda,
     Wat fijn!! Ben erg blij voor je! Je hele leven kan weer ontspannen en je kunt weer plannen gaan maken. Zo blij voor je!!
     Groetjes, Mireille

 23. hoi mireille,interessant wat je schrijft! in geval incontinentie, zou ik kunnen zeggen:incontinentie genezen? is het zinnetje kort, duidelijk en positief genoeg?
  l.

 24. Ik heb sinds 5,5 jaar diarree na een antibioticakuur na operatie aan mijn gebit. Veel afgevallen en daardoor flink ondergewicht, gelukkig inmiddels weer aangekomen op een gezonder gewicht. Nog wel diarree en onlangs parasieten geconstateerd. Kan ik toevoegen: spijsvertering verbeteren en darmen in optimale gezondheid brengen? Of is dat te veel? het komt er op neer dat ik wil dat de parasieten verdwijnen en dat ik een gezonde stoelgang en darmflora krijg. Of is darmflora optimaliseren dan het beste?

  • Beste Josje,
   Hoe vager je de zin houdt, hoe meer je je onbewuste de vrijheid geeft om zelf te bepalen wat het te doen heeft. Elke zin die je kiest, zal goed werken. Kies vooral de woorden die het snelst naar het resultaat gaan dat jij zo graag wilt.
   Ik wens je heel spoedig toe dat de diarree op gaat houden!
   Groetjes, Mireille

 25. Met hardlopen al een tijdje last van mijn rechterenkel. Als of hij beetje naar binnen zwikt. vervolgens in de dagen er na een erg pijnlijk enkelgewricht. Sinds vijf dagen doe ik nu weer de mir methode dagelijks en voeg stap 0 toe: enkelbanden versterken. De hand die ik aai leg ik dan op mn enkel. Nu alweer twee x 8km hardgelopen en zowaar voelt het echt veeeeel beter!!! Zo fijn! Over twee weken de Ladiesrun 10 km. Zin in! Bedankt Mireille voor het delen van dit super medicijn!

 26. Hallo Mireille,
  Morgen krijg ik een evenwichtigsonderzoek, nogal heftig.
  Ik zeg nu angst loslaten, hoop dat het goed is.
  Groetjes

  Loes

 27. Hallo Mireille,
  Ik zeg aan het eind van de negen stappen: Zenuwstelsel optimaliseren. Ik had twee jaar terug een traumatische gebeurtenis omtrent de gezondheid van mijn man. Alles kwam op zijn pootjes terecht maar de schok deed wat met me, dat voelde ik vanaf het begin. Moest sterk zijn voor de kinderen, terwijl de ambulance mensen over de vloer kwamen en ik kon geen woord uitbrengen. Was erg geschokt. Sinds kort en vooral door eigen “research” is nu de diagnose Anxiety vastgesteld, ofwel een soort blokkade in het zenuwstelsel. Ik heb dus nu al ruim een jaar last daarvan, zenuwachtig, angst, en andere klachten die daarbij horen. Sinds kort nu met hypnotherapie bezig en ik ga de goede kant op. En besloot die extra stap bij mijn rijtje te zetten. Alle beetjes helpen. Wat is de beschrijving in het Nederlands voor Anxiety, zoals ik dat net beschreef? Ik woon in Engeland; vandaar die vraag.
  Bedankt voor jouw geweldig werk, Mireille. Je bent een topper!
  Groetjes Lucienne

  • Beste Lucienne,
   Ik denk dat het ‘angst’ is. En ja, zo’n gebeurtenis kan werkelijk een enorme impact op je zenuwstelse hebben. Een verzoek: zet jouw stap aan het begin van de 9 stappen, niet als laatste. Dan wordt het in de 9 stappen opgenomen!
   Groetjes en ik wens je groeiende gezondheid toe!
   Mireille

 28. Hoi Mirelle,
  De mir methode en toevoegingen doen wonderen voor mij, hier zal ik je altijd erg dankbaar voor zijn. Ik kamp al jaren met overgewicht, ben 2 keer twintig keer afgevallen met weight watchers, alle diëtisten afgegaan, sporten, familie opstellingen, you name, and I have done it. Ik ben achtergekomen dat ik een emotie eter ben, en sta nu voor de verlangen want het zit heel diep om weer 20 kilo af te vallen. Kan ik toevoegen “Emotie eten loslaten? Hoor graag van je, Wemdy

  • Beste Wendy,
   Wat een fantastische ontdekking dat je vooral eet vanuit emoties! Ja, die zin kun je gerust gebruiken. Heb je de video over MIR-MeEthode bij eetbuien al eens gezien? En heb je de EHBO al geleerd? Die staat op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite. Weet niet of je daar lid van bent, maar met 1 maand lidmaatschap kun je alle video’s op je gemak bekijken. Die EHBO zet je dan vooral in op het moment dat je bijna weer wilt gaan emotie-eten.
   Veel geluk en je bent dus op de goede weg!
   Veel succes ook!
   Groetjes, Mireille

 29. Ik heb toegevoegd “Dankbaar zijn”, omdat er zoveel is om dankbaar voor te zijn. Daarmee richt ik me ook op de dingen die er wel zijn.

 30. Hallo Mireille,
  Hoe kan ik er voor zorgen, dat mijn onderbewuste zich veilig voelt,voordat ik de 9 stappen opnoem?
  Groetjes,
  Shanti

  • Beste Shanti,
   Die veiligheid creëer je door jezelf te aaien. Op dat moment voelt het onbewuste zich gekoesterd en gerustgesteld en voelt het zich veilig genoeg om naar jouw suggesties in de vorm van woorden te luisteren.
   Groetjes, Mireille

 31. Hai Mireille,

  Nadat ik vorige week de webinair gevolgd heb van Commit Happiness ben ik met een extra stap begonnen…………Verleden loslaten. Ik heb wel een Heftige week gehad, v.h. weekend vreselijke ruzie met mijn vriend gehad waar ik een lat-relatie mee heb. Veel gehuild…….erg moe enz.

  • Beste Ans,
   Soort van schoon schip aan het maken? Dat doen ruzies vaak. Ik hoop dat je je daarna wat beter gaat voelen!
   Groetjes, Mireille

   • Hai Mireille, het ging iets beter maar gisteren heb ik een ijsje gegeten en dat had ik niet moeten doen omdat ik Candida heb……Vandaag ben ik zó moe, vreselijke hoofdpijn, ontstoken ogen, opgezette buik, emotioneel, ik voel me dus in één woord K. Welke zin kan ik het beste toepassen tegen de Candida? Zie graag je reactie tegemoet. <3 Gr. Ans Richter

    • Beste Ans,
     Je kunt zelf een zin bedenken. Alleen… richt het niet op de Candida, maar richt het op het resultaat. Wat zou je willen? Energie? Helderheid? Rustige buik? Als je dat in je stap verwerkt, kan je onbewuste zelf uitzoeken hoe het dat gaan realiseren.
     Groetjes en sterkte! Mireille

 32. Hilde, mijn man is er onlangs ook door een MIR begeleidster achter gekomen, dat hij van een alleengeboren tweeling is. Heeft zijn hele leven parten gespeeld. Nu 6 weken verder met een extra stap en een sessie bij de begeleidster, gaat het heel goed.
  Was een hele eye-opener. Veel groei in de toekomst.
  Maria.

  • Dank voor je reactie. Mag ik vragen wat de extra stap is….in ben vooral bezig met in de baarmoeder, angsten/paniek,,verdriet los laten! Ben al 1 jaar bezig……..Fijn dat het werkt.

 33. Lieve Mireille,

  Bij deze wil ik je heel hartelijk bedanken voor je mooie MIR- methode! Wat heb ik er ontzettend veel baat bij. In de loop van de tijd zijn al heel veel gezondheidsklachten verdwenen. Bovendien zit ik door te ‘Mirren’ heel lekker in m’n vel. De ‘Be The Mirror’ website, de webinars en MIR- EHBO zijn echt heel waardevol voor mij.
  Even over stap 0. Sinds kort zijn de wratten van mijn zoon helemaal weg. Door het toevoegen van stap 0: wratten weg, verdwenen ze als sneeuw voor de zon, hoera! Een echte aanrader!
  Nogmaals hartelijk bedankt voor je mooie werk lieve Mireille! Je betekent heel veel voor mij…

  Liefs van Anneloes

 34. Het klinkt goed. Waar ik wat moeite mee heb is dat je stelt dat mijn onderbewuste het communicatieniveau van een 6 jarig kind heeft. Hmmmm….in mijn onderbewuste schuilt al mijn wijsheid en mijn ervaring is dat ik kan vragen wat ik wil..op elke manier en dat het altijd begrepen word. Als mijn bewuste ik zinnen kan begrijpen. ..dan kan mijn onbewuste ik dat al helemaal. Hartegroet van Petra

  • Beste Petra,
   Ja, dat klinkt eigenlijk wel onprettig, ja. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat het onbewuste communiceert in beelden en dat woorden een bepaalde beperktheid hebben. Dat het daardoor nodig is om super-helder te zijn. Ons onbewuste is eindeloos wijs, dat ben ik met je eens!
   Groetjes, Mireille

 35. Wat moet ik vragen :?ik krijg maandag een evenwichtsonderzoek waar ik erg tegenop zie omdat ik dan duizelig word gemaakt vanwege mijn klacht.
  Dank voor je antwoord

 36. Hi mireille,heb een vraag,doe al heel lang extra bij 2e stap detox en Dan naam van medicijn 3keer end daarna 3keer detox alle toxische belasting in het rijtje van de 9 stappen,dit gedaan nav.advies van een mirbegeleider,maar andere begeleider zei dat dat niet goed was,dat het zinnetje ervoor moet.hoe moet het nu,wat is juist?groetjes babs

  • Beste Babs,
   Het fijnste is als je de video op de ‘Be the MIRror’-website zou willen bekijken over het aanpakken van bijwerkingen van medicijnen. Ben je daar lid van? Dat is namelijk al een behandeling op zich. Verder doe je niets verkeerd, alleen mix je nu twee vormen van de MIR-Methode. Geen punt, maar wel fijner als je begrijpt waarom je iets wel of niet doet.
   Groetjes! Mireille

 37. Hallo,
  Ik heb al bijna 7 jaar last van hardnekkige opvliegers. Na 2 jaar de mir- methode is dit het enige wat me nog erg stoort en nog niet verbeterd is.
  Hoe zou ik best de extra stap formuleren? Welke zin zou ik best gebruiken?

  Dank je wel voor al het mooie werk dat je doet!

  • Beste Hilde,
   Formuleer gerust zelf een zinnetje die je daarvoor zou willen gebruiken. Het is altijd goed wanneer de zin duidelijk aangeeft wat jij wilt bereiken.
   Groetjes, Mireille

 38. Voor mij werkt het merkbaar om een stap 1 toe te voegen die uit 3 stukjes bestaat, maar ik ga nu ook even experimenteren met eerst alleen de eerste, dan een week de tweeden dan een week de derde. De stappen zijn: zelfacceptatie aanvullen, zelfwaardering aanvullen en zelfvertrouwen aanvullen. Mensen reageren anders op mij dan eerst en ik word me zelf meer bewust van wanneer ik ‘wegzak’ ik oude patronen en kan die dan beter ombuigen: van angst naar zelfvertrouwen!

  • Beste Helna,
   Het zou kunnen komen doordat de diepere emotionele oorzaken eronder nog steeds een rol spelen. Je kunt altijd overwegen een keer een consult bij een MIR-Methode begeleider te boeken.
   Groetjes, Mireille

    • Beste Helna,
     Ja, begeleiders werken ook via email of Skype. Dat staat dan bij hun naam. Dus kijk even hoe ze werken.
     Groetjes! Mireille

 39. Hallo Mireille, wat geweldig om een extra stap toe te voegen. Zelf doe ik de 9 stappen al ruim een half jaar. Word er sterker van . Maar één ding mis ik: een partner, een liefdesrelatie, mijn soulmate. Welke zin kan ik als stap 0 hiervoor uitspreken? Want het zal best wel komen door een blokkade in mezelf dat ik de ware nog niet ben tegengekomen. Of kan ik er een soort wens van maken?
  Dank je wel voor de MIR-Methode.
  Liefs, Jacqueline

  • Beste Jacqueline,
   Je kunt er prima een wens van maken, als het maar wel in de vorm van een opdracht is aan je onbewuste. De 9 stappen zullen die wens dan ondersteunen en je erbij helpen om de blokkade versneld op te lossen. Hoop dat je soulmate dan binnenkort in beeld komt!
   Groetjes, Mireille

 40. Wat ontzettend mooi Mireille, hártelijk dank ❤️ En heb inderdaad geduld met het MIR-centrum en doe voorzichtig. Grote dingen kosten tijd. Ik duim!!r

 41. Hallo mireille en team, Dit artikel vind ik super welkom. Vaker heb ik mij dit afgevraagd , hoe dit nu helemaal zelf toe te passen. Heel fijn en weer een lekker concrete uitleg …
  Weer een stapje verder in mijn begrip hoe t onbewuste nu precies werkt.

  |Ciao iedereen daar!!!!

  Groetjes dionne

 42. Sinds juni 2016 word ik begeleid door Zita Bakker met de MIR-Methode op maat. We zijn erachter gekomen dat veel van mijn klachten in de baarmoeder zijn ontstaan omdat ik een alleengeboren tweeling ben. Heel heftig om dit na 47 jaar te ontdekken! Dus voor mij al heel veel extra zinnen en ik hoop ooit in de toekomst minder last te hebben van mijn fibromyalgie en mijn missie duidelijk te krijgen. Maar ik heb er al veel baat bij… dank hiervoor!

  • Heb ook fibromyalgie, maar lijd er niet meer onder. Ik hen mijn gezondeheid zelf in de hand genomen met een diëet zonder gluten, melk en melkproducten en zonder suiker. Het werkt wonderen. Geen pijnaanvallen meer, geen chronishce moeheid meer. Verkwikkende slaap. De verbetering is al snel te merken. Het diëet is levenslang. De ziekte gaat niet weg maar je kunt er prima mee leven. Ik doe het diëet al sinds 9 jaar, zonder problemen. Ik kan me nu van tijd tot tijd een “uitschietertje” permitteren.
   Ik ben 76, doe aan sport en doe alles op de fiets. Hoera. Je mag me een mail sturen als je wilt. Ik woon in Genève. latifa.camfferman@gmail.com

   • Dank voor je reactie. Glutenvrij- suikervrij en lactose vrij hebben maar weinig effect. De oorzaak van mijn klachten heeft dus een andere oorzaak.

 43. Lieve Mireille,

  omdat onvervulde basisbehoeften een grote invloed hebben op ons welzijn en gedrag, voel ik ‘s avonds voor het slapen gaan wat ik nodig heb, bv troost, vertrouwen of veiligheid, en aai die dan extra. Soms merk ik dat mijn ademhaling niet stroomt, ik ‘vergeet’ vaak genoeg om uit te ademen, ik voeg dan ‘uitademen’ toe om mezelf te herinneren aan (mogen) loslaten. Er zo mee om gaan zorgt voor een stukje extra bewustwording.

   • Beste Mireille en Pauline, ik las vandaag (7 juni) pas jullie reacties.

    De stap ‘Troost aanvullen’ maakt me bewust van het verdriet achter die behoefte, waardoor ik dat beter kan loslaten. Verder ontspant het als er iets aangevuld wordt; daarnaast maakt het me sterker te weten dat ik zelf de regie over mijn eigen gezondheid heb. Aan mijn cliënten (www. persephone.vpweb.nl) vertel ik altijd dat de MIR-methode een soort ‘onderstroom’ op gang brengt. Zo heb ik in het verleden, en ik weet zeker dat dit proces door de stap ‘moeder loskoppelen’/MIR is ingezet, 12 middagen familie-opstellingen gedaan, aangezien onze energetische verstrikking op werkelijk al mijn levensgebieden actief (werk, gewenste relatie) de boel verstoorde. Pauline, wat fijn dat ik je heb kunnen helpen door mijn reactie! Dank je voor het delen. Hart. groet van Anita

  • Goh Anita, het sprak me zo aan wat je schreef dat ik voor het slapen ” Troost geven,
   Vertrouwen hebben, Veiligheid ervaren. ” ben gaan aaien. Vandaag kreeg ik troost voor een probleem waardoor het is opgelost ! In het zwembad voelde ik vandaag veiligheid omdat het me aan vroeger als kind deed denken. Vertrouwen heb ik gekregen doordat ik mezelf troost kon geven en veiligheid kon ervaren. Ik wil ook “Ademhaling laten stromen” toe gaan voegen. Ik vergeet namelijk ook vaak uit te ademen. Alleen uitademen zeggen voelt niet goed, maar ademhaling laten stromen ook niet helemaal. Dus wacht ik nog even tot ik de voor mij juiste opdracht heb gevonden. Dank je wel voor het delen !

 44. Interessant artikel. Ik heb wel een vraag hierover: je zegt dat het onbewuste een communicatie niveau heeft van een 5 tot 6 jarige. Begrijpt het dan wel moeilijke woorden zoals optimaliseren?

  • Beste Hellen,
   Ja, dat klinkt eigenlijk wel onprettig, ja. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat het onbewuste communiceert in beelden en dat woorden een bepaalde beperktheid hebben. Dat het daardoor nodig is om super-helder te zijn. Ons onbewuste is eindeloos wijs, dat ben ik met je eens! Woorden als optimaliseren zijn geen probleem. Daarmee laat je het onbewuste juist vrij om te bepalen hóe het aan het werk gaat.
   Groetjes, Mireille

    • Beste Elles,
     Nee, dat hoeft niet. De woorden hebben al maximaal effect. Dit weet ik uit een onderzoek van Russische wetenschappers, onder leiding van Dr. Garjajev. Zij hebben aangetoond dat je met woorden beschadigde cellen kunt herstellen.
     Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.