Home » Artikelen » 197. Zelf een stap toevoegen aan de MIR-Methode

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

197. Zelf een stap toevoegen aan de MIR-Methode — 82 reacties

 1. Beste Mireille,

  Hoe kan ons onderbewustzijn de 9 stappen begrijpen als het een communicatie niveau heeft van een 5 of 6 jarig kind?

  Gr Frits

  • Beste Frits,
   Boeiende vraag! Ons onderbewustzijn is oneindig slim en wijs. Maar om het te kunnen bereiken zijn korte opdrachten nodig.
   Groetjes, Mireille

 2. Dag Mireille en anderen, en ik heb ook weleens begrepen en ervaar dat zelf ook zo, dat het horen van je eigen stem ook een kalmerend en heel goed effect heeft. (Dus eigenlijk zou het goed om wel/meer in en tegen onszelf te praten.) Met alle dank en waardering voor al het goede werk en harte groet, Loes B

 3. Jaren geleden MIR methode gedaan en nu op nieuw. Op aanraden begeleidster 2 stappen toegevoegd. Ik val namelijk vaak als we de honden uitlaten in het bos over een tak of kuiltje. Verder maakte ik me erg druk om het wereldgebeuren, kinderhandel, derde wereldoorlog, de cabal enz. Ik probeer me daar nu minder mee bezig te houden, te mediteren, de MIR-Methode, en me voor te houden dat alles wat te gebeuren staat, moet gebeuren. dat ik niet mijn lichaam ben maar een onsterfelijke ziel en ik ook geen invloed heb op het wel wee van anderen.

  • Beste Elles,
   Dat is uiteindelijk de grote wijsheid, volgens mij: goed voor jezelf zorgen en je eigen energie ‘hoog’ houden. Dus in blijheid, tevredenheid, vrede leven. Dat is voor de meeste mensen al voldoende uitdaging. En als we dat in onszelf doen, heeft dat zeker weten effect op het geheel!
   Rustig aan maar!
   Groetjes, Mireille

 4. Lieve Mireille,

  Allereerst dankjewel voor je geweldige werk.
  Ik doe de MIR-methode al een aantal jaar en ik voel me er erg prettig bij. Ik zou ook graag een zin toevoegen, maar hoe doe je dat als je de 9 zinnetjes 2x achter elkaar opzegt? Zeg je dan je extra zin en dan de 9 zinnen en dan weer de extra zin en de 9 zinnen? Of zeg je de extra zin 6x en dan 2x de 9 zinnen. En mag je de extra zin ook los van de 9 zinnen gedurende de dag nog een paar keer los aaien of heeft dat geen zin? Ik ben benieuwd naar je antwoord. Alvast ontzettend bedankt.

  • Beste Hannah,
   Je maakt er 1 geheel van. Je zegt je extra zin, stap 0, en meteen erachteraan de 9 stappen. Als je dan later het nog eens wilt doen, herhaal je dit precies weer. Gedurende de dag los aaien heeft geen zin. Twee keer je lichaam aanmoedigen is voldoende!
   Groetjes, Mireille

 5. hoi Mireille,een vraagje over 1 extra stap per week: is de bedoeling dat na een week nog een andere stap mag toevoegen of moet ik de eerste gebruikte stap niet meer noemen? In het geval dat ik meer opdrachten tegelijk mag noemen, hoeveel mag ik maximaal noemen? En je zegt met nadruk tenminste een week wachten, hoelang moet het eigenlijk zijn? als het is totdat de klacht verdwenen is dan kan ik wachten tot ik een ons weeg ben ik bang!Alvast bedankt! Liv

  • Beste Liv,
   Altijd maar 1 extra stap per week toevoegen. Anders laat je je onbewuste alle kanten opgaan. Beter laten focussen op 1 klacht en dan de week erna weer laten focussen op een andere klacht. Of eerst vele weken lang 1 klacht blijven aaien totdat het echt over is. Kan ook. Niet bang zijn dat de klacht nooit over gaat. Houd moed! Je lichaam kan meer dan je denkt!
   Groetjes, Mireille

 6. Beste Mireille,
  Ik heb al jarenlang last van Fibromyalgie en CVS, en ik gebruik sinds 1 juni de MIR- methode naar aanleiding van een periode met angstaanvallen. Ik ben er achter gekomen dat er veel verlatingsangst speelt en dat is begonnen 53 jaar geleden toen in mijn bijzijn mijn opa overleed, ik was toen 8 jaar. Nu is geconstateerd dat er bij mij “een angst voor de dood” speelt. Ik heb 1 week de extra opdracht toegevoegd voor de 9 stappen met ” overlijden opa loslaten” had ik dat langer moeten doen? Ook heb ik nu 1 week de extra stap ” bescherming aanvullen” toegepast. Ik merk nu dat ik wat prikkelbaar en nerveus ben, zonder aanleiding. Heb je nog tips voor mij?
  Groetjes Lyda.

  • Beste Lyda,
   Probeer met de extra stap zo dicht mogelijk te blijven bij wat je als resultaat wilt. Bescherming aanvullen is prima, en je wilt denk ik nu van je nervositeit af? ‘Angst loslaten’ kun je kiezen of ‘Prikkelbaarheid weg’. Kijk naar wat je vooral wilt loslaten, wat jou nu het meest hindert. En blijf zien dat alles al in de 9 stappen zit, dus dat je sowieso op de goede weg bent.
   Veel sterkte en vooral weer rust en blijheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille, dank je voor je reactie, ik wil zeker van de nervositeit af en dacht zelf dat dit een reactie van de 9 stappen was. Kan ik de angst en prikkelbaarheid in 1 formule vatten voorafgaand aan de stappen? De verlatingsangst is met name om dierbare te verliezen net zoals bij mijn opa gebeurden. Het zit diep geworteld en wordt nu constant geprikkeld als er iets dichtbij voorvalt en dat zijn veel dingen op het moment. Ik kan weinig stress verwerken door de CVS. Ik hoop dat dit gaat werken. Groet Lyda

    • Beste Lyda,
     Ja, dat kun je doen, bijvoorbeeld als stap 0 ‘Verlatingsangst loslaten’. Dan laat je je onbewuste extra werken aan dat type angst. Ik hoop dat het wat milder voor je mag worden!
     Sterkte!
     Groetjes, Mireille

 7. dag Mireille,

  als ik het me goed herinner, heb ik een keer van jou of een MIR-begeleidster gehoord dat je ook de MIRmethode voor iemand anders kunt doen, door diens naam elke keer bij elke stap eerst te noemen. Is dat zo? En dat je dan zelf soms verschijnselen kon krijgen ervan?
  En wat die stap toevoegen aan het begin, klopt. Ik heb dat regelmatig gedaan en het werkt vooralsnog goed.
  Ook heb ik van een MIR-begeleidster geleerd dat ik heel soms voor een stap een korte zin kan toevoegen. Zij heeft me toen wat voorbeelden gegeven. Ik heb het zelf later geprobeerd met iets nieuws, en het klopte. Mooi dus.

  Nu volg ik een eetstoornisbehandeling, als vanaf januari dit jaar. Heel heftig is het. Ik heb via een begeleidster destijds gehoord, dat deze ziekte niet via MIR alleen behandeld kan worden. Klopt helemaal, wat ik doe is via een centrum en is multidisciplinair. Wel is het hier volgens mij mogelijk, om bijvoorbeeld ‘eetstoornis loslaten’ eerst te zeggen en dan de hele MIR methode.

  fijne avond en dank voor alle goede dingen
  groet,

  • Beste Roelfina,
   Je kunt dat soort grotere stoornissen inderdaad extra ondersteunen met de MIR-Methode. Fijn dat je het erbij gebruikt. Je kunt eetstoornissen wel met de MIR-Methode aanpakken, maar het zal dan waarschijnlijk langer duren.
   Voor het behandelen van anderen, zie vraag 5 bij de veel gestelde vragen. En… niet doen als een ander het zelf zou kunnen doen!
   Groetjes, Mireille

 8. Hallo Mireille. Ik heb de stap O bijgevoegd namelijk : MIJN GEWICHT OPTIMALISEREN, want ik ben te zwaar maar ik doe dit nu al 2 weken en ben 2 kg aangekomen ipv afgevallen, formuleer ik mijn zin niet goed of moet ik meer geduld hebben?

  Groetjes.

  • Beste Nicole,
   Je stap is prima. Neem de tijd ervoor, want het vergt meestal flinke processen. Soms is er eerst een toename van vocht voordat het lichaam gaat loslaten. Laat het me weten als het niet verandert. Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 9. Beste Mireille, ben nu anderhalve maand bezig met de MIR-Methode maar mijn gezondheid wil nog niet echt meedoen. Diep van binnen weet ik dat ik een relatie heb die niet goed voor me is, ik voel me niet vrij, voel me voortdurend geclaimd. Ben nu echter veel beter geworden in NEE-zeggen, en dat valt dus niet in goede aarde bij mijn partner. Innerlijk heb ik me al gedistantieerd van hem, maar ik merk hoe meer ik me terugtrek hoe meer hij mij gaat claimen. Ik zit dus vast. Mijn vraag is of ik als stap 0 kan toevoegen *(naam van partner) loskoppelen * zodat hij en ik elkaar in alle vrede en vrijheid los kunnen laten.

  • Beste Gerda,
   Ja, dat is mogelijk en vooral omdat je de wens erbij noemt dat je elkaar in vrede en vrijheid mag loslaten. Die intentie klinkt liefdevol en door ‘(naam van partner) loskoppelen’ als stap 0 te zetten, kan je elkaar ook in liefde en vrijheid loslaten. Mooi! Ik wens je veel geluk met je bevrijding!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je Mireille! En binnen een week is dit het resultaat: Hij is nu eindelijk bereid mij los te laten en accepteert het dat het beter is dat we uitelkaar gaan en elk onze eigen weg gaan, zodat alles weer gaat stromen…. Voor mij vrijheid en ontspanning, ook omdat alles in harmonie en vrede geschiedt. Ben jou erg dankbaar!

    • Beste Gerda,
     Wat fijn!! Ben erg blij voor je! Je hele leven kan weer ontspannen en je kunt weer plannen gaan maken. Zo blij voor je!!
     Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.