Home » Artikelen » 177. Herbeleven is slecht voor je gezondheid!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

177. Herbeleven is slecht voor je gezondheid! — 118 reacties

 1. Ik ben nog maar net begonnen met MIR en merk al dat er opgeruimd wordt in mijn lichaam, door verandering van ontlasting.
  Na ook verschillende trajecten afgelegd te hebben in traumaheling wil ik graag toevoegen dat het 1 het ander niet uitsluit. Ieder gaat zijn eigen weg en het mooie is juist dat verschillende behandelmethoden elkaar versterken /ondersteunen. Je komt iets tegen en volgens mij helpt alles wat jou verder helpt en inzicht geeft om meer jezelf te kunnen worden. En wat bij de een heel goed helpt is voor de ander het net niet. ( of op een ander moment in hun proces). Dus kijk wat bij jou past op dit moment. Hoopgevend is dat zoveel mensen aan zichzelf willen werken.
  Succes allemaal.

 2. Dit stuk is in mijn ogen veel te ongenuanceerd! Kwetsend ook voor mensen die jarenlang hun weg willen vinden vanuit trauma’s en/of andere moeilijke dingen. Eindeloos blijven herbeleven is niet aan te bevelen inderdaad maar heel vaak is het wel degelijk nodig om te achterhalen wat je trauma’s zijn voor dat je ze kunt laten gaan. STOP IT!!! is in veel gevallen echt te kort door de bocht. Dit stuk en filmpje komen bij mij nogal gevoelloos over. De nuances ontbreken en dat valt me tegen.

  • Beste Margriet,
   Ik zal de video verwijderen. Ik denk dat het veel mensen tegen de schenen schopt, wat niet mijn intentie van het artikel is. Dankjewel voor het laten weten!
   Groetjes, Mireille

 3. Beste Mireille, reeds vele jaren doe ik de Mir Methode , s’ morgens en s’ avonds dus steeds zoals u zegt 2x per dag , ik ben nu ook
  mijn getraumatiseerde hond beginnen te mirren , alsook ons paard die last heeft van exceem , ik heb begrepen dat telkens je een
  dier behandeld je steeds jezelf moet mirren achteraf .
  Gezien ik 2 dieren behandel én telkens na elk dier mezelf dan kom ik uit op 4 x toepassing van de Mir .
  Kan u me raad geven hoe ik in dit geval tewerk moet gaan bij het mirren van mijn hond én eveneens ons paard ?

  het grote succes van de Mir Methode

  Lis

 4. Ik ben van deze blog ontzettend geschrokken.
  En gelukkig blijken lezers dat ook gelijk te
  hebben opgemerkt. Geen feeling voor trauma’s
  en de soms levenslange impact daarvan op het
  leven.

 5. De MIR methode heeft me veel goeds gebracht, maar deze methode heeft me niet geleerd, waar mijn migraine vandaan kwam. Met bio-energetica kwam ik bij mijn gevoel. De migraine bleek veroorzaakt te worden door verdrongen paniekreacties. Maar waar kwam die paniek vandaan. Heel langzaam kwam ik erachter dat ik als kind voortdurend bang was om iets ‘niet te kunnen, niet te weten en/of niet te durven’. Mijn vader accepteerde dat niet. Dus eerste reactie in mijn volwassenheid bleek paniek te zijn, die ik vroeger niet voelde. Toen ik de paniek ging voelen, doordat ik weer bij mijn gevoel kwam, verdween de migraine. Omdat ik weet waar de paniek vandaan komt, kan ik me al jaren direct weer geruststellen. Er is inmiddels dus goed mee te leven, maar een keer of 10 per dag is er wel die initiële paniek! Daar werk ik nu aan met EMDR/brain stopping. Een eerste sessie gaf me een verbazingwekkend resultaat. Benieuwd of ik er echt helemaal van kan worden bevrijd. Zonder kennis van de oorzaken van mijn rare lichamelijke klachten en later vreemde niet bij de situatie passende gevoelens, zou ik nooit zover gekomen zijn. Dus: soms is het heel goed om te weten waar je ellende vandaan komt, als je deze kennis maar gebruikt om van de symptomen in het nu af te komen en niet om je ‘zielig te blijven voelen’. Ik wens iedereen heel veel inzicht in zijn eigen functioneren met de daarbij horende liefde voor die dingen waar men nog niet helemaal tevreden over is. En de MIR-methode kan op vele fronten helpen, maar of je daar je totaal verdrongen gevoelens mee terug kan krijgen, weet ik niet. Die had ik gelukkig al terug voordat ik met MIRren begon zo’n 8 jaar geleden.

 6. Beste Mireille, Met dit artikel heb je mijn vermoeden bevestigd.
  Ik had al langer het gevoel dat je weinig affiniteit hebt met post traumatische stress en wat nodig is om ernstig traumatische ervaringen te verwerken.
  Ergens in blijven hangen is niet gezond, maar iedereen heeft zijn eigen tempo om naar het moment van verwerken, loslaten en voorwaarts gaan toe te groeien.
  Mensen die de dramaqueen uithangen hebben dat misschien wel als levensopdracht, totdat ze inzien dat die manier van aandacht trekken niets oplevert.
  Mensen met echte trauma’s verstoppen zich eerder.
  Ik vind wel dat het verschil maakt wat voor traumatische gebeurtenissen worden herbeleefd.
  Trauma’s waarbij je lichaam betrokken was bewust herbeleven lijken mij minder gewenst. Daarvan kan ik me het schadelijke effect wel voorstellen.
  Herbeleven kan op verschillende manieren plaatsvinden: onvrijwillig (flash backs/nachtmerries) en vrijwillig.
  Door het vrijwillig te doen en je ervaringen als leerstof te gebruiken, kan het ontzettend nuttig zijn.
  Door het analyseren van de situatie & je gevoelens en de oorsprong daarvan, kun je veel leren over jezelf, over andere betrokkenen en over natuurwetten waar wij mensen mee te maken hebben.
  Door het praten met iemand die je echt begrijpt, die je een handvat geeft om met de oude pijn om te gaan, een handvat geeft om met gelijke situaties op je levenspad om te gaan en je door het begrip, de troost en veiligheid die daarvan uitgaan, uitnodigt en stimuleert om verder te gaan met je leven, kun je heel waardevolle stappen zetten in je leven.
  Ik gebruik de Mir-methode ruim 9 jaar voor traumaverwerking en ondersteuning van mijn gezondheid die geleden heeft onder het getraumatiseerd zijn.
  Door een nuttige mate van herbeleving kan ik tot de kern van zaken komen, waardoor ik nog betere zinnen kan mirren. En juist die zinnen, zetten de grootste helingskracht in werking.
  Ik ben heel blij om hierboven meer kritische reacties op dit artikel te zien. Noor, Elionor, Chris, Renee, Karin en Jacintha, dank jullie wel.

 7. Beste Mireille,

  Veel mensen hebben de boeken van Tolle nog niet gelezen.
  Velen kennen Ramana en wat hij over erkenning
  schrijft, niet. Wie ben ik? van hem ook niet! Veel
  belangrijke onderwerpen van de twee auteur hebben veel overeenkomsten. Over het denken van dempend absoluut.
  Wegens dat ik nog wel terugval in het terug denken,
  en dan betrap ik mijzelf erin, ben ik van mening uit eigen ervaring dat het Nu werkt, en het een magische oplossing geeft.
  Het is heel moeilijk om het altijd toe te passen.
  En het is makkelijker om dat niet te doen. Blijven klagen,
  veel eten, zitten, dadelijk ook en blijven zitten. Ook bij de psycholoog, therapeut en de luisteraar.

  Groeten, Era

 8. Zelf denk ik dat het onderkennen/je realiseren van wat er gebeurd is in je jeugd, wellicht trauma’s belangrijk is om veel van je huidige gevoelens/heftige reacties/persoonlijkheid te begrijpen en in perspectief te zetten en te genezen. Dat wil niet zeggen dat het herbeleven goed/aan te raden is, maar ook niet dat je jezelf als een dramaqueen zou moeten wegzetten; gevoelens zijn wat ze zijn. Geef jezelf permissie te voelen wat je voelt. Het help volgens mij niet mensen weg te zetten als dramaqueens; elk mens heeft immers zijn eigen pad en wijze om zichzelf te helen. Dat is volgens mij een belangrijk aspect van waarom wij hier zijn. Dit geldt met name voor hsp-ers/empaths.

 9. Zo blij weer met dit artikel!!! Zelfliefde is het moeilijkste wat er is en ik leer het nu (op mijn 53e!) door de MIR methode!!! Ik kan mijn vreugde daarover nauwelijks onderdrukken!!! En wat droevig voor de mensen die dit artikel niet als positief ervaren…zij zitten nog in het dramaqueenproces….ik wens hen zo ongelooflijk graag dat zij dit punt ook nog gaan bereiken! Liefs !!!

 10. Ze hebben mij bewust als heel wakker iemand vanaf kind al aangepraat dat er iets niet aan mij klopte en mij trauma’s laten herbeleven en je herstel steeds uitstellen, mij later zelfs dat wonen onder begeleiding laten doen en proberen aan de medicijnen te krijgen. (Altijd geweigerd gelukkig) Deze “zorgorganisatie” hebben geprobeerd mijn leven te verwoesten. Ik was er las op mijn 38ste jaar weg nu zo’n 1,5 jaar geleden en knap nu helemaal op want er is niks mis met me ik zie alles heel helder en goed maar ze hebben me bijna van het tegenovergestelde overtuigd er was daar niks meer van me over toen ik daar bij het Ggnet zat.

 11. Een zeer gevaarlijk statement!!!!!!!! En het is gewoon NIET WAAR!!!!!! Ik heb er ontzettend veel baat bij gehad. Onder goede, deskundige begeleiding heb ik veel herbeleefd en dat heeft me zóveel inzicht gegeven. Liefde voor mijn ouders, liefde voor mezelf. Zóveel meer begrip en ruimte mijn gevoelens. Ik ging weer bloeien en stromen en nog steeds. Ik ben meer mezelf dan ooit (72 jaar) en sta vol in het leven als mens en kunstenaar. Eindelijk vrij van de ballast van vroeger en liefdevol terugkijkend naar de dingen die vroeger door onvermogen, eigen struggelingen van ouders etc. misgingen. ONVOORSTELBAAR dat je dat ontraad. En GEVAARLIJK, want daarmee ontraadt je mensen om ook zulke helende therapie te ondergaan. Je hebt zó ongelijk, ik kan wel janken over zóveel domheid!!!

  • Heel heel gevaarlijk en schadelijk voor mensen die misschien nu wel niet meer durven uiten. Praten is helend. Zoveel nodig als nodig. Dit is gewoon eng en óngelooflijk onwaar en zeer zeer kwetsend inderdaad! Hoe kunt u dit beweren? Óngelooflijk. Totaal geen kennis van zaken lees ik hier en als hierboven nogmaals: heel gevaarlijk. Ik heb zitten huilen en kreeg stomp na stomp in m’n ziel.

 12. Ik mis in het verhaal het onderscheid tussen de herinnering aan een traumatiserende gebeurtenis, ofwel de film/ het plaatje, en de fysieke stressreacties die in het hier en nu geactiveerd kunnen worden door een scala aan ’triggers’. Stress en angst zijn niet mentaal, maar puur fysiek. Onverwerkte stress zet zich vast in het lichaam en neem je mee in je verdere leven. Trauma is niet die film, die in het verleden thuis hoort, trauma gaat over de reactie van het lichaam in het hier en nu. En die lost niet op door jezelf te bevelen ermee te stoppen.
  Fysieke therapiemethodes zoals EMDR, EFT en Somatic Experiencing zijn gericht op het ontkoppelen van de herinnering en de fysieke reactie nu. Als de stressreacties van het lichaam tot rust worden gebracht, blijft de herinnering intact, maar er kan aan gedacht worden zonder dat de zo beperkende fysieke reacties worden geactiveerd. En dan ben je bevrijd van trauma.

 13. Wat jammer! Dit is een artikel wat zo’n beetje alle zielenleed over één kam scheert. Daarbij hebben dieren wel degelijk last van trauma’s, alleen kunnen ze er niets mee. En trauma’s vertalen zich in gedrag. Haal maar eens een geslagen dier in huis. Zou het echt zo zijn dat een ieder met zielenpijn een drama Queen is? Ik denk aan oorlogsslachtoffers, misbruikte kinderen, mishandelde kinderen en ander diep ingeslagen pijn. Dat is toch geen roep om aandacht? Onderzoek heeft aangetoond dat er fysiek iets veranderd in je hersenen. Wat zich vertaalt in gedrag of beleving. Een wetenschap op zich.
  Soms heb je niet overal een oplossing voor met de MIR vrees ik. Het kan zeker ondersteunen! Het terughalen van het verdrongen leed, geeft ruimte aan doeltreffende verwerkingstherapie.
  Ik ben teleurgesteld en boos over het geschreven item. Het doet beschadigde mensen tekort.

 14. Wat ben ik dankbaar voor de MIR-Methode. Mijn hele leven 70 jaar geworsteld met een zeer ernstig jeugd trauma. Van alles geprobeerd, oprakelen verleden is gevaarlijk. Nu heb ik 4maanden de MIR-Methode gedaan en het lijkt of er een totaal ander mens in mijn lijf zit, die ik niet ken. Ik ervaar vrede rust geluk liefde, kan nog niet erg veel affectie verwerken, maar wel wat beter.in wezen gaat alles beter op een heel milde wijze. Ik wordt elke keer weer verrast als ik merk, he, dat is ook al weg of beter Mireille ik ben zo blij en ja ik praat er veel over met anderen. Mij dank is onuitsprekelijk. Lieve groet van Marie-louise.

 15. Beste Mirreille,

  Ik heb ook een verleden die niet zo prettig is, wel te verstaan vanaf mijn kinderjaren. Ik inmiddels bijne 70 jaar en inderdaad therapie in en uit. Maar uiteindelijk had ik lang geleden wel achterwege gelaten. Tot dat ik nu boeken las over de oorlog (mijn ouders in een kamp) en ik eindelijk besef dat mijn ouders en zeker mijn vader ook getroumatiseerd is. IK had spijt dat ik hem van me had afgestoten en wel gezegd dat ik met hem niks te maken wil hebben. Hij inmiddels overleden en zelf toen hij in zijn ziekte bed gekluister was kwam ik niet. Wat heb ik echt spijt toen ik die boeken las wat ze hadden meegemaakt in de oorlog tijd en getracht de kinderen en zijn vrouw te redden. OOO wat doet mij dat zeer dat ik nooit interesse had in die gebeurtenis. Ben getrouwd en heb een kind en drie kleinkinderen. Dit naar gevoel gaat op en af. Dit gaat gepaard met een gebeurtenis die mij een soort trauma??? rottig voel. in februari 1910?, was ik suisidaal – al mijn medicatie geslikt- en naar bed gegaan. Was 14 februari vrieden dag??. Ik dacht iedereen een berichtje te sturen en mooi kaartjes. Maar ik kreeg bericht van een vrouw die mij terug schreef: je hoeft het niet te doen, want je kind wil geen contact meer met jouw en ook zo je man. Aan mij hoef je ook niet te sturen en zal goed voor je dochter zorgen. DAT KWAM BIJ MIJ BINNEN en ik besloot om niet meer te leven. Mijn echtgenoot kwam thuis en zag mij liggen en meteen de ambulannce gebeld – ga ik vanuit-. Toen ik wakker werd zag ik al mijn zusters en fam. aan mijn bed en begreep niet wat er aan de hand was. Toen ik na een twee dagen helemaal mezelf was mocht ik naar huis. Wij woonde in een appartement op de eerste verdieping en bleek dat mijn buren binnen was geweest toen de ambulandce en politie binnen waren. IK SCHAAM MIJ DIEP DAT IK EIGENLIJK BOOS WAS DAT IK NIET DOOD WAS. IK had al een briefje gemaakt op mijn comp. dat ik het leven niet meer zag zitten door dat berichtje. Maar weer het leven opgepakt (is niet anders he met een rot gevoel). Ging prima wel met behulp van de therapie. DUS DIT IS VOOR MIJ ECHT TOT VORIGE WEEK AL ACHTER ME GEZET. Met een nieuwe leven begonnen en tot heden gaat prima. Tot dat ik eergisteren haar plotsklap op een verjaardag ontmoet en zijn mij omhelsde. IK was wel verstijfd en echt geschokeerd. IK werd emotioneel en gewoon haar een hand gegeven (niks aan de hand), maar tot heden zit ik weer even in die modes. IK had besloten van mij af te zetten, maar makkelijk gaat het niet. Wel zo door je schrijven geeft mij de moed om die dag te vergeten. Is al gebeurd en laat het zo. Maar dat is niet makkelijk hoor, maar bedankt dat ik je schrijven mag lezen en ik krijg wel een andere kijk. Mijn gevoel van emotie laat ik los en niet meer aan die tijd denken moch ik haar weer zie. Dat kan gebeuren en had die dag niet verwacht. Raar maar waar. IK hoop zonder medicijnen te leven. Ik wil dat!!!. SAS

 16. Beste Mireille,
  Ik vind het schitterend. Het verbaast me enorm hoe het zo anders geïnterpreteerd kan worden. Die ervaring heb ik zelf ook vaak als ik iets post waar ikzelf heel vrolijk van word. ‘STOP IT’ heeft mij al veel goeds gebracht. Ik ben door zulke dingen uit mijn slachtofferrol geraakt en trek dat dus ook niet meer aan. Heel leerzaam artikel.
  Hartelijke Groeten,
  Hilde D.

  • Persoonlijk vind ik een paar kritische reacties juist de nuance aanbrengen. Niet meer hollen achter degene met “de waarheid”? Zelf mis ik juist de nuance in dit stuk. Bij traumaverwerking kan herbeleven/bewustwording binnen bijvoorbeeld voice dialoque, regressievormen,blokkades opheffen door weer eigen regie in te zetten, EMDR, etc ongelofelijk veel betekenen.

 17. Ik snap je invalshoek… maar veels te kort door de bocht vooral als je net in de herbelevingen beland en nog geen flauw idee hebt hoe hiermee om.moet gaan en letterlijk bevriest. Ik voel er bijna een oordeel in en weggezet is dramaqween… voor mensen die het traject net begonnen (iig voor mij) bevestigd dit alleen de zelfveroordelong als aansteller. Nuanceer op zn minst je artikel en visie voor mensen die de eerste stappen op weg naar erkenning, woorden leren vinden etc… sorry maar dit maakt me bijna kwaad… t is al zo hard werken. Aandikken is echt een funest woord… met een dik oordeel…

  • Beste Karin,
   Ik ben blij met je reactie want dit artikel gaat inderdaad veel te kort door de bocht. Een drama queen die iedere bagatel opblaast om aandacht te krijgen is niet te vergelijken met een mens die diepe zieletrauma’s opliep en daar de rest van haar leven de sporen van draagt (en vaak niet eens begrepen wordt).
   Er is een hemelsbreed verschil tussen “het slachtoffer uithangen” en het eerlijk onder ogen zien van trauma’s, het therapeutisch herbeleven van verdrongen gevoelens en verwoorden van je ervaringen om zo tot echte genezing te komen. Dat bereik je niet door een instant methode. Als je jezelf wijsmaakt dat je snel over trauma’s heen kunt stappen, ben je bezig met ontkenning en verdere verdringing. Alle respect voor mensen die de moed hebben om te werken aan het herstel van hun trauma’s, want het kan een lang en pijnlijk proces zijn. Maar er is licht op het einde van de tunnel! Lieve Karin, ik wil je feliciteren met het traject dat je begonnen bent en wens je veel kracht en vreugde toe!

   • Bedankt voor deze reactie. Wellicht een kanttekening/noot voor een artikel of vermelden waard! Het filmpje is trouwens hilarisch… zelfspot moet kunnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.