Home » Artikelen » 61. Klemmende of gespannen kaken? 3 tips om ze los te krijgen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

61. Klemmende of gespannen kaken? 3 tips om ze los te krijgen — 164 reacties

 1. Ja hoor gegaapt na een klein minuutje luchtkauwen gedaan te hebben. Ik mir nog steeds dagelijks en wanneer nodig de ehbo.
  Ook mir ik standaard als ik wakker wordt virussen en bacteriën omdat ik veel al een droge of verstopte neus heb, maar scan eigelijk elke morgen mn body. Dankjewel Mirelle

 2. Hi Mireille, bedankt voor alle mooie fijne informatie!
  Wat ook helpt tegen klemmende kaken. Zei de tandarts tegen mij. Is je duim van je rechterhand in je linkerwang doen en met je (wijs)vingers je linkerwang van boven naar beneden masseren. En dat ong 5x daarna de rechterwang.

  Hartelijke groet, Marielle

 3. Wat een heel nieuwe dingen lees ik hier Mireille. Ze klinken ook heel logisch.
  Dat ga ik zeker in praktijk brengen… Heel hartelijk dank.
  Hartegroet Francine

 4. Heerlijk geeuwen tijdens het ‘lucht kauwen ‘ een goede hulp om de spanning van mijn kaken los te krijgen

 5. Kan het zijn dat ik door het kaakklemmen ook een soort vage misselijkheid / benauwdheid ervaar? Heb hier al 9 jaar vrijwel dagelijks last van en beperkt echt mijn hele leven helaas. Heb ook non stop soort gespannen wangen. En ga inderdaad erg vaak eten terwijl ik geen honger heb omdat dat dan wel wat verlichting lijkt te geven tijdelijk. Heel benieuwd!

 6. Hallo,
  3 jaar geleden was ik zwanger van mijn zoontje, de laatste maanden kreeg ik tandpijn, en toen heeft de tandarts mijn tand ontworteld. Nu ben ik zwanger van mijn 2de kindje alweer in mijn laatste trimester en heb ik terug tandpijn. De tandarts wil op deze tand alweer een wortelkanaalbehandeling doen, maar hij ziet niets van ontsteking op de foto’s. Dus ik sta er niet om te springen.

  • Ik krijg dezelfde pijn als die je omschrijft op het moment dat oude pijn/herinneringen getrickerd worden .Dit kan wel maanden duren .Wat ik ervaar als ondersteunent zijn yogaoefeningen voor het bekken en de stilte opzoekenSucces..

 7. Beste Mireille,

  Wat een goede tip! Ik heb al bijna een jaar een soort spasme op mijn linkerkaakspier. Deze trekt dan samen denk ik en daardoor ‘klapt’ de linkerkant vaak op elkaar. Ook als ik praat. Een bitje vd tandarts helpt niet. Door het slapen heb ik wel kiespijn omdat het best wel vaak gebeurt. Ik masseer mijn kaakspier vaak maar het helpt niet. Kan je gebit daar wel tegen? Heb jij een tip? Groetjes Djeena

  • Beste Djeena,
   Mijn beste tips zijn: de oefeningen doen om de kaken ontspannen te houden, en zo ook je bekken. En misschien een keer naar een MIR-Methode begeleider om uit te laten testen wat er precies onder die kaakklem zit. Wat wil jouw lichaam nog uitwerken van vroeger? Een MIR-Methode begeleider kan daar, via een testschema, vrij makkelijk duidelijkheid over geven.
   Groetjes en sterkte!
   Mireille

  • Ik heb geen spanning en nauwelijks frustratie, kauw niet extra door de dag heen. Ik had ineens enorme kraken bij het kauwen en werd wakker met pijn in mijn kaak, mijn kaak zat door de kaakklemmen helemaal scheef. Ach zei de tandarts der komt door spanning. Ik kan je zeggen… ik had/heb geen spanning. Had altijd last van mijn bekken na het hardlopen. Vorig jaar werd ik ziek. Bleef last houden van pijn midden in mijn ribben. De manuele therapeut heeft mijn ribben weer rechtgezet. En zo ineens na wat behandelingen viel de spanning van mijn kaak maar ook mijn bekkenpijn weg. Nu al maanden geen last van mijn kaken meer. Dus er kan ook heel goed wat in je lichaam niet rechtstaan.

  • Hoelahoepen werkt voor mij heel goed. Je maakt je bekken los, je onderrug wordt sterker. Geen zijvleugeltjes meer en strakkere buik en mijn kaken gaan goed. Nooit geweten maar nu besef ik ineens dat het sinds
   Het hoelahoepen goed gaat. Toen ik stopte, had ik weer last van een knappende kaak.

 8. Hoi Mireille,

  Ik kreeg ook ooit als tip, om je tong tegen je gehemelte aan te drukken, zodat je niet gaat knarsen. En verder kreeg ik dus een bitje van de tandarts, maar dat schijnt het alleen maar erger te maken.

  Wat heerlijk om al je artikelen te lezen op je ‘be the mirror’ website! Aanrader! Nogmaals super wat je allemaal doet en hoe het mij helpt. Veel dank en heel veel succes met je methode!

  Hartelijke groet, Sandra

  • als je je tong omhoog duwt creëer je juist nog meer spanning in de mond , én keel.
   Het advies van Mireille lijkt me een beter advies.

 9. Ja als ik achter loop met het lezen van je mails Mireille, maak ik me al dagen bezorgd omdat die kies weer opspeelt en ik geen tandarts heb… en nu lees ik dat het er allemaal bij hoort! en harde dingen eten en pijn in mn kaken… als kind tandenknarste ik al, alles is totaal afgesleten.
  En kauwen en geeuwen werkt, nu nog even een liedje met heupen en kaken.
  Dank je wel Mireille.

 10. Als kind al last van, ben inmiddels 57 (!) en ja dit helpt.
  De schrijf actie gedaan, goh wat ik daar op schrijf geeft soms al gelijk spanning in mijn kaak… is nog werk aan de winkel.
  Maar wel eye openener dus. Swingen help echt, kaak los heupen los.
  Dans soms even voor het koken of zomaar.
  En kauwen zonder eten ook, als ik in de auto zit even kauwen. Heerlijk de spanning is dan van mijn kaak en nek. Dank!

 11. Ik ben een minuut aan het kauwen geweest en begon enorm te gapen. Ik voel dat het is verbonden met emoties, prachtig. Ik hou deze erin en ga hem ook in de yogales toepassen. Zelf doe ik ook vaak de glimlach. Gewoon technisch glimlachen, lippen op elkaar en je mond verbreden. Ook ongelofelijk wat er dan gebeurt. Ik voel dan mijn hart letterlijk openen

 12. hoe is het mogelijk mireille, wederom schot in de roos met de klemmende kaken!!!
  DANK VOOR JE ANTWOORD.

  groet leoni

 13. Feldenkrais heeft ook een goede kaak-oefening. Deze staat in het boek Relaxercise van David Zemach-Bersin en Mark Reese. Is niet meer leverbaar maar ws wel tweedehands. Met de oefeningen van Feldenkrais leer je weer te bewegen zoals je als kind bewoog, gewoon natuurlijk zoals het voor een mens bedoeld is. Het zijn hele kleine oefeningen. Zelfs mensen die niet meer kunnen bewegen kunnen ze doen omdat je ze ook in gedachten kan doen en dan werkt het ook.

  • Ja Emmy, dit wilde ik net ook doorgeven… de Feldenkrais oefeningen staan ook op U tube met goede filmpjes erbij, ook heerlijk om te doen en dit kan ook veel opleveren en ook zo fijn voor mensen die weinig bewegingsmogelijkheden hebben en zelfs ook voor ernstige zaken zoals verlammingen ontstaan door herseninfarcten.

   M.vr.grt
   Odette.

 14. Beste Mireille, Ik heb de kaakbeweging methode geprobeerd. Ik heb geen tinnitus maar 16 jaar bonzen in mijn bovenvoortanden tgv erge stress oa door een heel slecht huwelijk Elke nacht wordt het erger zodat mijn lichaam allerlei klachten krijgt Erge pijn in mijn rechter onderbeen waarvoor ik Morfine krijg.

  Het zou erg FIJN zijn, als je hier een oplossing voor weet.

  Hopelijk kun jij me helpen

  Ik kijk uit naar je antwoord.

  Alvast heel hartelijk dank, Annelies.

  • Beste Annelies,
   In je voortanden lopen de blaasmeridiaan en de niermeridiaan. In dit artikel schrijf ik daar over. Je kunt ook de video’s van de niermeridiaan en de blaasmeridiaan op de Be the MIRror-website bekijken. Als de pijn in je rechter onderbeen aan de achterkant zit, heeft het daar ook te maken met de blaasmeridiaan. Meestal verbetert het als je je zelfvertrouwen kunt opbouwen en vandaaruit een beslissing kunt nemen. De MIR-Methode kan jou helpen om je zelfvertrouwen te versterken.
   Sterkte! En vooral nieuw geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Mir-methode icm voetreflex-plus behandeling (waarbij de meridianen ook mee worden gemasseerd op hoofd, armen, benen en voeten) zou prima kunnen helpen!

 15. Hoi Mireille,
  Ik ben door surfen en zoeken naar klemmende kaken, ben ik op uw video gekomen
  8 jaar geleden kreeg mijn enige dochter een zware subarachnoidale hersenbloeding, op haar 33ste. Als bij wonder overleefde het, na 8 maanden coma, maar heeft amper 3% van haar hersenen die nog werken, ze lacht, ze aait me met de rechter hand, enige dat nog beweegt, ze heeft nog sterke nekspieren, zit in relax of rolstoel, maar door de vele verschillende medicatie tegen epilepsie, knarsetand ze overdag enorm en soms uren aan een stuk, ze kan enkel ja en neen zeggen, en kan dus de 9 zinnen niet zeggen. Haar nu 14 jarige zoon zien we door deze omstandigheden al 3 jaar niet meer (ondanks vonnissen) Ikzelf heb daardoor een erg emotionele spanning ontwikkeld vooral op mijn kaken, maag en darmen, en bij het minste dat er fout gaat, begin ik mijn kaken over en weer te bewegen en klem soms hevig mijn achterste tanden op elkaar, soms voel ik dat mijn tong een eigen leven leidt met momenten, en fel over en weer gaat in mijn mond. Ik ben amateur zangeres en zelfs als ik zing is dit erg
  vervelend. Mijn maag en darmen geraken ook overstuur. Ik slaap ook niet zonder slaapmiddel. Ik heb al getracht te gapen..wat soms werkt, soms ook niet. Ik ga zeker uw MIR methode op mezelf trachten toe te passen, Maar wat kan ik bij mijn dochter doen, helpt het aaien over haar handen om haar te laten relaxen. Wat raadt U mij aan?? met dank.

  • Beste Linda,
   Ja, het is mogelijk om uw dochter te behandelen. Als u daar toestemming voor heeft. Er zijn mogelijk meer mensen die over haar mogen beslissen? Het is belangrijk dat u het communiceert met de mensen die haar dagelijks verzorgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze vaker verschoond moet worden wanneer ze meer ontlasting krijgt in de eerste dagen.
   Bij vraag 5 van de veel gestelde vragen staat nog meer uitleg.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 16. Dit zijn erg handige tips. Het is me al een tijd niet overkomen dat mijn kaak geblokkeerd was. Maar toen ik nog studeerde gebeurde het weleens door stress. Ik moest dan naar fysiotherapie om het weer op te lossen.

 17. Dank voor deze tip naast het MIRren. Ik heb ‘s nachts regelmatig last van pijn in mijn kiezen doordat ik ze kennelijk op elkaar klem. Overdag nergens last van. Ik zing veel en met passie maar ook daar koste het soms moeite mijn mond goed en ontspannen open te doen. Voor mij heeft het allemaal te maken mt er mogen zijn. Jezelf toestaan er te zijn. Een langdurig maar mooi proces. Ook het MIRren is heel behulpzaam

 18. Ik klem heel hevig al zo’n tien jaar! Heb alles geprobeerd teveel om op te noemen. Heb erg veel pijn en niks lijkt te helpen. Die kaakspieren zijn zo overbelast ik kan mijn mond niet eens ontspannen. Ik heb veel stress en hyperventileer chronisch. Heb ook een angststoornis. Pas nog Osteopathie geprobeerd hielp ook niet! Weet niet of MIR-Methode me hierbij kan helpen. Ben op het punt dat ik er haast niet meer in kan geloven dat er nog iets zou helpen…. :'(

  • Beste Brenda,
   Ik kan het je ook niet garanderen. Maar misschien wil je het proberen? De MIR-Methode werkt aan de oorzaken van binnenuit. Misschien ook interessant dat de maagmeridaan een punt in de kaak heeft die door acupuncturisten wordt gebruikt bij PTSS.
   Ik hoop dat je het een kans wilt geven.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Anouk, Helaas heb ik zo\’n vijftien jaar bij vlagen enorm opgezette kauwspieren gehad, gelukkig gaat het nu beter, maar het was lange tijd echt vervelend.
   Eén wang was dan twee dagen zo opgeblazen alsof ik de bof had. Het kon al dicht trekken en opzwellen van de geur van citroen. Ik wist toen niet dat ik knarste en klemde, niemand wist wat de oorzaak van die dikke en pijnlijke wangen was. De kaakchirurg gaf zelfs antibiotica (…) Later merkte ik dat het te maken had met drukte, spanning, vermoeidheid en weerstand. Ik hoop dat ik met de MIR-Methode, waar ik heel dankbaar voor ben, dat en andere klachten nog meer kan verbeteren! Isabelle

 19. Hoi Mireille, maand of 4 terug kreeg ik last van mijn linker gedeelte van de kaak, knakte als ik aan het eten was soms en ineens kon ik moeilijk een banaan eten. Naar een fysio speciaal geweest met oefeningen om de opening tussen mijn tanden groter te maken stap voor stap. Oefeningen thuis mee gekregen. Voel nog steeds dat er iets niet goed is, geen echte pijn of zo. Schijfje is ook naar voren geschoten waar je de kaak open en dicht mee doet. Geen pijn maar wel last vervelend . Ik ben nu door de tandarts naar een Gnatholoog verwezen om te kijken wat er aan de hand is. Ook de kauwspieren voel ik wel eens. Dit is al 4 maanden aan de gang en gaat maar niet over, ook klachten bovenbeen spieren of gewrichten. Heb dit nog nooit gehad ook.
  Wat kan de MIR-Methode voor mij doen denk je.
  Mvg, Eva

  • Beste Eva,
   De MIR-Methode werkt in je onbewuste aan de diepe oorzaken die uiteindelijk tot zoiets lichamelijks kunnen leiden. Of het je gaat helpen, kan ik niet voorspellen. Ik kan alleen hopen dat je het eens wilt proberen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Eva, toen ik in juni 2014 begon met de MIR-Methode, had ik heel veel last om een appel te eten. Enkele weken later besefte ik op een morgen dat de druk en ongemak in mijn kaakscharnier weg was. Gewoon nooit meer gehad. Af en toe heb ik wel de neiging om mijn kaken te doen kraken maar dat gebeurt volledig zonder pijn. Try it, you ll like it.
   Een overtuigde mirror, ja ik doe het nog dagelijks. Het ontspant. Diana

 20. Hoi, Ik heb een vraag. Bij mijn eetloze-kauwbewegingen gaan af en toe rustig en licht mijn kiezen wel tegen elkaar aan. Nu staat er in jouw instructie uitdrukkelijk “Let op: tanden en kiezen mogen elkaar niet raken!”
  Kun je de betekenis hiervan aan mij uitleggen?
  Alvast bedankt.

  • Beste Mettie,
   Het is alleen bedoeld om te voorkomen dat je teveel met je kiezen op elkaar klappert. Maar het zou niet echt erg zijn hoor. Ze kunnen wel een stootje hebben.
   Groetjes, Mireille

 21. Hallo,

  Ik ga de lucht kauwen en bewegen gebruiken… Maar over straat kan je dat niet doen, dus heb je iets voor over straat ? Dan gaan mijn kaken en tong spontaan gespannen zitten

   • Beste Koen,
    Ja, dat kan ik me voorstellen! Je kunt overwegen om dan af en toe een kauwgom te kauwen, hoewel ik daar niet echt voor ben, gezien de verwarring in de spijsvertering. Ik zou je graag willen uitnodigen om je er bewust van te worden wanneer je kaken en tong gespannen zitten en op welk moment dat begint. Het kan zijn dat je een (zachte) angst hebt voor andere mensen. Als er zoiets speelt, heeft dat altijd met vroegere ervaringen te maken en is het een kwestie van tijd om het met de MIR-Methode weg te krijgen. Je kunt ook tijdens het wandelen op straat zachtjes met je handen over elkaar aaien of met duim over wijsvinger in je jaszak, zodat het niet opvalt.
    Veel geluk en sterkte!
    Groetjes, Mireille

 22. Dank je Mireille voor het delen van al je wijsheid.
  Vandaag begonnen met 5 en 7. Gaap gaap gaap….met een luxatie van mn kaak. Vraagt veel zachtheid en allertheid van me en voor mezelf. Ik wrijf trouwens over mijn gezicht voel namelijk dat ik dan nog meer ontspan en mezelf ontvang…

  Morgen ga ik me uitspreken. Hetgeen ik moeilijk vind om te doen maar waarvan ik weet dat ik als ik die stap zet ik trots op mezelf ben en dat t ruimte geeft.

  Ben benieuwd hoe of wat MIR-Methode me de komende tijd gaat brengen…of nog belangrijker wat ga ik ervan ontvangen 🙂
  Liefs Bente

  • Beste Bente,
   Veel succes met je uit te spreken! Ik denk dat je trots zal zijn, hoe het ook uitpakt, want jezelf uitspreken, is vaak een enorme stap!
   Groetjes, Mireille

 23. Hoi Mireille, Ik heb erg last van tong persen!dat ik heel de dag met mijn tong tussen mijn boven kies zit te vroeten. Dat is voor mij heel vervelend, en er irritant, krijg daar door geen rust in me zelf.veel naar de tandars geweest maar die kan niks zien en zegd dat het er gewoon goed uit ziet, voor de nacht draag ik een bitje om te slapen, anders duurt het heel lang voor dat ik in slaap val omtrent het tong persen.
  ik weet dat ik heel veel spanning en stress in me heb zitten. kan je zeggen hoe ik hier van af kan komen??? ik ben begonnen met de MIR-Methode eerst met stap 5,7 en nu doe ik een maand alle 9 stappen.

  groetjes van Sascha.

  • Beste Sascha,
   Ja, ik kan me voorstellen dat dat heel vervelend is! Ik hoop dat de MIR-Methode er ontspanning in kan brengen. Veel spanning en stress kun je ook kwijt raken door te bewegen. Via je spierbewegingen voer je dan de overtollige cortisol af die door stress teveel in je bloed zit. Neem dat serieus en ga bijvoorbeeld eens meer met je heupen bewegen, zoals ik hierboven beschreef. Ik hoop van harte dat het minder gaat worden! Denk er trouwens ook aan dat je altijd nog naar een MIR-Methode begeleider kunt gaan als het niet over gaat. Dan kan zij voor je uittesten of er een emotionele blokkade mee speelt en die samen met jou wegwerken.
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille, bedankt voor je reactie! Ik heb eergisteren een MIR-Methode begeleider gesproken over het tongpersen, zij heeft mij geadviseerd om de 9 stappen te gebruiken op mijn wang met het aaien. Dus heb dat gisteren avond gedaan voor het slapen gaan! Zonder het bitje in. Ben daarna gelijk in slaap gevallen zonder bitje!!! Wat daar voor niet lukte om zonder bitje te slapen. Dus er zit verbetering in.

    Groetjes van Sascha.

    • Beste Sascha,
     Wat leuk om te horen! Ja, we gaan steeds meer zien dat als iemand de MIR-Methode aait, precies op de plek waar de klacht zit, dat er dan vaak al snel verbetering optreedt. Ik ben erg blij voor je! Slaap lekker!
     Groetjes, Mireille

 24. Ook ik heb last van kaakklemmen ‘s nachts en kreeg van de tandarts zo’n tandenbeschermer, maar die zuig ik helemaal vast, zodat er ‘s morgens zelfs bloed in zit………Ik begon na het minuutje luchtkauwen ook meteen te gapen, leuk! Ik was nog niet begonnen met de MIR Methode maar begin er direct aan! Hoop dat ik mijn man zover kan krijgen het ook te doen, want ook hij heeft het hard nodig. Bedankt! Angela

 25. Wat een goede tip! Ik begon ontzettend te gapen en vond t heerlijk, nu voelen mijn kaken ook wat meer ontspannen. Tegelijkertijd voel ik na deze oefening hoe gespannen ze eigenlijk zijn. Voor herhaling vatbaar!

 26. Ondanks dat er al heel veel reakties op gekomen zijn, hier toch nog mijn reaktie erbij.

  Tot mijn grote verbazing begon ik meteen te gapen, nog voordat ik de uitleg hierover gelezen had. Bijzonder.

  Anne

 27. Ik kamp al een paar jaar met kaakproblemen (door te veel spanning in m’n kaakspieren).

  Ik ben deze week op het spoor gekomen van jouw methode en ben met stap 5 en 7 begonnen (ivm mijn hooggevoeligheid).

  Ik heb er zelf nog een stap bij bedacht: kaakspieren ontspannen.
  Is dat oké?

  Hartelijke groeten,
  Martine

  • Beste Martine,
   Doe vooral ook die oefening met het losschudden van je kaken om meer spanning los te laten. En als je een stap toevoegt, doe het dan voorafgaand aan de 9 stappen! In principe is het niet nodig, omdat de 9 stappen al het werk al doen.
   Ik hoor het graag van je hoe het met je gaat!
   Succes!
   Groetjes, Mireille

 28. Hoi Mirreille
  Ik heb vaak dat ik gaap bij bepaalde mensen,dan word ik daar zo moe van,
  Terwijl degene heel lief is voor mij en alles voor mij over heeft.
  En toch trekt diegene een hoop energie van mij.
  Wat is dat,wat moet ik hiermee,want ik vind dit een beetje raar?

  • Beste Hannie,
   Als je gaat gapen terwijl je bij iemand bent, kan het zijn dat die andere energie van je trekt, maar het kan ook zijn dat de ander jou juist helpt met helen! Om jezelf te beschermen tegen het weglekken van energie doe je de MIR-Methode. Met stap 8 maak je je aura sterker, waardoor het weglekken van energie minder wordt en uiteindelijk niet meer. Met stap 3 koppel je jezelf bovendien los van anderen, waardoor ook onnodige verbindingen los gaan, wat energie kan schelen.
   Dus… niet raar!
   Groetjes, Mireille

 29. Hallo Mireille,

  Vorig jaar had ik het ook dat ik wakker werd met zere kiezen en merkte ik dat ik met klemmende kaken had geslapen. In die periode was mijn moeder overleden dus heel veel emotionele spanning, de dingen regelen etc. Helaas kende ik de MIR-Methode toen nog niet. Maar heb het zelf op den duur kunnen oplossen door met de tong tegen het verhemelte te drukken en de kaak wat naar beneden te drukken om zo in slaap te vallen, dat werkte op den duur gelukkig.
  Na een tijdje verdween de spanning zoals dat gaat, en de klemmende kaken dus ook.
  Ik zit nu al 7 jaar dik in de overgang, volg de MIR-Methode 1 1/2 week, merk dat mijn handgewrichten minder pijnlijk worden waar ik erg veel last van heb, s’ochtends nog wat stijf maar na wat oefeningen weer wat soepeler en minder pijnlijk daardoor weer meer kracht dankzij de MIR-Methode, want het was voorheen een constante pijn en stijfheid, Iedere dag hetzelfde, net alsof mijn handen op slot zaten. Daarom ben ik hier heel blij!
  De opvliegers worden juist wat erger net als het transpireren, maar ik denk dat dat net als met de homeopathie eerst erger moet worden voor het gaat helpen? Hoop ik tenminste maar.
  In ieder geval heel fijn dat mijn collega mij wees op de MIR-Methode.
  Hoop dat alles met de overgang wat minder erg zal gaan worden na een poosje.
  Dank je wel Mireille 🙂
  Groetjes jen

 30. Mireille

  Dit artikel kwam precies op tijd, want klemmende kaken hielden mij uit de slaap en vaak had ik de behoefte om vlak voor het slapen gaan nog te willen kauwen, wat dan weer niet goed is voor de darmen en vertering…
  Heel veel dank voor de MIR-methode en je nieuwsbrief.

 31. Dag Mireille,
  Wat bijzonder om elke week jouw nieuwsbrief te lezen en dat dat vaak op het moment komt dat het voor mij zo van toepassing is.
  Ik ben al vanaf 2010 bekend met MIR; dat werd mij aangereikt door een vriendin die dat toen sinds een paar weken deed en hoopte dat het mij ook zou aanspreken. Het was juist, dat mijn man ziek werd en ook hij er voor open stond, zodat wij het samen deden. Hij had darmkanker met een uitzaaiing in de lever, die aan de grote ader vast zat, waardoor dat niet geopereerd kon worden. Bestralingen, chemo en stoma volgden, maar na 15 maanden is in september 2011 overleden. Doordat wij de MIR deden hebben wij de periode van ziekte erg goed doorstaan en heeft het mij veel kracht gegeven na zijn overlijden door te gaan. Ik deed de MIR en heb ook acupunctuur gehad omdat ik last had van schouders en een vreemde “overbelasting” in mijn rechter hand/pols. De acupuncturist Rangkuti in Koog aan de Zaan adviseerde mij naar een neuroloog te gaan, omdat hij mij niet van de klachten af kon helpen. De neuroloog constateerde rusttremor, maar bijna 2 jaar later bleek ik de ziekte van parkinson te hebben. Medicijnen brachten geen verbetering en ook bijwerkingen zoals diarree waren heel lastig. Darm- en maagonderzoek sloten uit dat er daarmee iets aan de hand was (wij hadden tenslotte 35jaar uit onze groentetuin gegeten, terwijl bleek dat de grond vervuild was en die inmiddels gesaneerd is.)Inmiddels heb ik een medicijn, dat de tremor en de diarree tot stoppen heeft gebracht. Ook heb ik al sinds 2000 de ziekte van Graves en ook daar is de balans al lang gevonden.
  Ik heb nooit het idee gehad dat de MIR mijn problemen zou oplossen, maar heb altijd vertrouwen gehouden dat ik het daardoor allemaal beter kon handelen.
  Het gaat ondanks alles goed met mij. Er staat binnenkort wel veel te veranderen want door mijn parkinson heb ik besloten mijn huis te verkopen en ga ik dit huis na 39 jaar verruilen voor een appartement. Met een dubbel gevoel maar ervan overtuigd dat het een juist besluit is. 2 Jaar geleden heb ik jou mogen begroeten in Apeldoorn op de therapeutenbeurs. Ik was toen met mijn vriendin Tiny en haar zus. Wij ervoeren dat als heel bijzonder en jij vond ons weer bijzonder en dacht dat wij gedrieën iets deelden, terwijl ik die zus pas voor het eerst had ontmoet, maar met Tiny kan ik heel goed praten. Wij wandelen elke zondagochtend een paar uur in het bos en zij is onlangs naar een lezing van jou geweest.

  In jouw brief van woensdag j.l. lees ik dat je met een nieuwe website bezig bent en ik zou heel graag bij de lezers willen horen.
  Ik wens je veel succes en wijsheid daarmee en hoop op een antwoordje van jou op deze brief. Dank je wel en lieve groet van Ien.

  • Lees eens de boeken van Anthonie William dit i.v.m. je klachten en vervuilde grond. Ik heb zelf een trage schildklierwerking. Volg sinds een half jaar de methode zoals beschreven in zijn boek Thyroid healing. Ook zijn boek Medical Medium is zeer de moeite waard. Daarnaast slik ik ook jodium; lees het boek “Genezen met jodium” van Dr. Mark Sircus. Daarnaast MIR ik dapper door. Het gaat mij goed en veel van mijn klachten zijn verminderd zo niet over. Mijn schildklierfunctie is sterk verbeterd en ik slik geen pillen meer.
   Veel sterkte,
   Geeske.

 32. Goh.. Nooit gedacht dat meer mensen met opeengeklemde kaken sliepen. Vorig jaar wees mijn tandarts me erop dat ik een knarser was. Maar ik knars niet. Dat is heel zeker.
  Wat ik dus wel doe is met opeengeklemde kaken slapen. En sinds ik dit weet probeer ik af en toe om de boel te ontspannen maar dat lukte me nooit.
  En nu ben ik 6 dagen bezig met MIR-Methode en merk dat ik al 2 nachten met een ontspannen mond heb geslapen.
  Het voelde voorheen heel ongemakkelijk als ik probeerde mijn hele mond te ontspannen voor het slapen en nu voelt het gewoon goed.
  En dan te bedenken dat ik ben begonnen met deze methode om uit een zware burn-out te komen, mijn PDS aan te pakken, hoge bloeddruk en die nare brok in mijn keel.
  Ik zie de kaakklem nu als een mooie bonus en de verwachtingen zijn nu nog hoger gespannen.
  Bedankt voor deze hele mooie methode Mireille.

 33. Beste Mireille,

  Ik doe de MIR-Methode nu al 6 maanden en ik doe de 9 stappen nog elke dag en blijf dit ook doen omdat ik me er goed bij voel. Tijdens de eerste weken kreeg ik een loopneus, niesbuien en een droge hoest/kuch. Ik ben ook nogal zwaar verkouden geweest en gedurende een week/2 weken mijn stem kwijt geraakt. Ik heb nu soms nog jeuk aan mijn neus en tintelingen op mijn kruin wanneer ik de MIR-Methode doe. De MIR-Methode heeft al enorm geholpen om mijn emoties beter te uiten en minder dingen op te kroppen! Elke gevoelige medemens kan hier baat bij hebben!
  Wat een super tip om op lucht te kauwen! Ik moest bijna meteen geeuwen! Mijn kiezen zijn de laatste tijd (het is al jaren bezig) gevoelig geworden omdat ik waarschijnlijk klem tijdens mijn slaap… Mijn tandarts had al lang een vermoeden.. Ik merk ook op dat ik soms wil eten (op iets kauwen) zonder dat ik echt honger heb.
  Hartelijk dank voor al de tips die je wil delen! Ik ben echt overtuigd van de positieve effecten van de MIR-Methode. 😀
  Groetjes Tina

 34. bedankt voor de tips Mireille
  ik ben inderdaad aan een goed gesprek toe maar durf er niet aan beginnen. de laatste tijd snoep ik veel en trachtte dat te vervangen door kauwgom te knabbelen maar na het lezen van klemmende kaken ga ik zeker trachten lucht te kauwen.
  het is toch niet echt simpel vind ik.
  het opschrijven van emoties doe ik al heel lang maar ik kan het toch moeilijk loslaten nadien… moet nog veel leren. groetjes Mia

 35. Ha Mireille,
  Ik was in mijn verhaal even vergeten te reageren op kaakklemmen en je oefening lucht kauwen. Dat helpt inderdaad, vaak al binnen een paar seconden. Elke keer denk ik er nu aan en kan ik mijn kaken ontspannen krijgen. En dus ook mijzelf. Geweldige tip! Dank!
  Groeten
  Karin

 36. Hallo Mireille, ik heb veel respect voor hoe je, geheel onbaatzuchtig, jouw kennis met ons allen deelt! Ik wil je daarvoor hartelijk danken!!! Ik las ergens in de reacties over de (zoals ik dat benoem) dikke keel, brok in de keel die er constant is. Als jaren, af en aan, heb ik hier last van. Ik slik me suf om van dat gevoel af te komen…. wetende dat ik daarmee mijn emoties weer terug mijn lichaam in duw. Ik ben zo’n 3 weken aan het mirren en het voelt erg fijn. Ik kijk uit naar jouw email die je elke dag stuurt! Ik denk dat de bovenstaande tip zeker goed is voor mij. Heel erg veel dank voor de inspiratie die je geeft! Mooie groet, Tamara

 37. Hi Mireille,
  Doe enkele maanden iedere morgen de 9 stappen merk veranderingen bij mezelf zoals weer meer voor mezelf kiezen, er is veel gebeurd de laatste jaren dus ik verwacht geen wonderen in korte tijd. Dank voor deze techniek en ik kijk uit naar je filmpjes lijkt me erg leerzaam, veel plezier met het maken hiervan.
  Lieve groet,
  Yvonne.

 38. Dag Mireille,

  Goed, leuk, geweldig om te doen en te ervaren het lucht- kauwen.
  Mooie ontspanningsoefening voor de kaken! Oeiii… en dan….echt geeuwen.
  Het werkt Mireille!
  Dank je wel.
  Graag volg ik strakjes ook jouw filmpjes.
  Nieuwsgierig en vol vertrouwen ben ik!

  Groet, Maaike

 39. Hoi Mireille,

  Wat een heerlijke oefening, het kauwen. Meteen geeuwen en niet meer ophouden, heerlijk ontspannen. Zing sinds kort weer bij een koor en dat is ook iedere keer geeuwen. Dank voor de oefening.

  groet, Pauline

 40. Is diabetes en een lekkende hartklep, alsmede ritmestoringen ook met deze
  methode te genezen?
  Ben benieuwd.
  vriendelijke groet
  Diny Nijhof

  • Ik heb ook ritmestoornissen na 3 ablaties en 4 cardioversies en het doen vd MIR-Methode niet over wel een stuk beter. Doe de MIR-Methode nu 10 maanden en ga hier zeker mee door. Ik zie vooruitgang op meerdere gebieden. Ben daar dankbaar voor. Ik ga zeker met de MIR-Methode door. Ik heb er ook lang over gedaan om klachten te krijgen kun je ook niet verwachten dat het meteen weg is. Sterkte haretegroet Edit

 41. Dag Mireille, nee vastzittende kaken heb ik niet, ik zing veel, ben lid van een koor en doe daar en thuis ook kaakoefeningen. Ik kan goed gapen, soms gaap ik wel 10 minuten lang, heel diep en heel veel, ik voel dat het gapen geleidelijk aan verandert en minder diep wordt. Na deze 10 minuten gapen ben ik klaarwakker en heb ik meestal heel veel energie, vaak begint het gapen ook in de auto als ik ik naast mijn man zit. Misschien heb je wat aan mijn verhaaltje?? Mijn vraag is, kan snurken ook met boosheid te maken hebben??

 42. Hoi Mireille,

  Ik kijk er nu al naar uit wat fantastisch en mooi om dit te kunnen doen, ik heb in mijn slaap mijn wangen kapot gebeten maar het gaat nu veel beter na mijn scheiding, ik kan weer genieten en kom beetje bij beetje weer bij mijn zelf maar ik doe MIR-Methode bijna weer elke dag. Dank je wel voor dit moois,

  Vriedelijke groet Nel.

 43. Dag Mireille, ik kauw heel veel op kauwgom, had niet door dat ik zoveel spanning in me heb maar blijkbaar toch! Moet ook veel gapen binnen de minuut lucht kauwen! Doe al ongeveer 3 mnd 2x per dag de 9 stappen van de MIR-Methode en voel me wel goed erbij. Ik heb alleen erg veel last van oorsuizen heb je daar ook een tip voor? alvast bedankt:) Groetjes Gerda

 44. Beste Mireille!

  Wat is er als iemand met veel speeksel praat in de wangen?

  Graag! Hartelijke groet van Dorien!

 45. Ik dacht dat de kaartjes voldoende waren, maar ik vind de nieuwsbrief een welkome aanvulling
  Dank daarvoor.
  vriendelijke groet,
  Diny Nijhof

 46. Wauw! Wat een fijne oefening! Zelf doe ik ook aan ‘stembevrijding’, wat ook al zo’n goede ontlading van spanning geeft. Deze ‘kauw’oefening is er een welke je ten alle tijde kunt doen, geweldig! Dank hiervoor! Groetjes (een gapende) Nathalie.

  • Hoi Nathalie, ik ben ook stembevrijder en merk idd dat ik tijdens de opleiding steeds minder spanning in mijn kaken kreeg en nu na een paar jaar nog steeds beter wordt. Tijdens stembevrijdingsessies wordt er heel wat afgegaapt en doen we ook kaakgymnastiek 🙂

 47. Hoi Mireille,
  Heerlijk om te lezen hoe enthousiast je bezig bent. Het is aanstekelijk en stimuleert me om nog meer te doen waar ik blij van word !

 48. he mireille gelijk geprobeerd met mijn kaken en kan nu niet stoppen met geeuwen dat zegt genoeg ben heel blij met jou stukjes steeds en hoop er nog genoeg te krijgen ben nu bijna een jaar bezig met de mir en blijf zeker door gaan ik ga dat schrijven ook zeker proberen en dansen doe ik al regelmatig dankjewel en fijne zomer voor jou xxx

 49. Wat ben je toch een lieve schat Mireille…..ook in je lieve antwoorden die je geeft! Dankjewel voor alles wat je doet!!!!!!!
  Graag wil ik even toevoegen dat ik zelf enorm veel pijn in mijn nek heb gehad lange tijd en dat dit nu helemaal weg is.
  Ik heb verschillende atlascorrecties ondergaan bij Jan de Vriendt, een Belgische arts die zelf ook supersensitief is. Ook heb ik mijn amalgaamvullingen laten vervangen bij een biologische tandarts. (Peter Dros- op maandag in Eindhoven) ism met zijn broer Menno die dan bep. zaken uittest zoals klemmen, oorzaken etc. Een hele tijd lang heb ik veel ‘ontladingen’ gehad, soort klappertanden- soms minutenlang. Oud zeer (boosheid/verdriet).
  Het Mirren heeft mij hierin enorme ondersteuning gegeven, ook omdat ik dacht dat ik de hele wereld moest dragen……..ha ha!!! (begonnen als gevoelig kind).
  Met liefs, Anja.

 50. Hoi Mireille,

  Blij dat ik jou en de MIR-methode heb leren kennen. Ben sinds januari dit jaar bezig. Bezoek ook regelmatig MIR-therapeute. Soms heel heftige reacties maar voel subtiele verbetering en meer bewustwording. Laatste tijd heel erg moe en doe m’n best om naar m’n lichaam te luisteren. Stilaan leer en kan ik loslaten. Ben benieuwd naar de resultaten van je nieuwe project.

  Groeten, Wis

 51. Ha Mireille,
  Wat leuk dat je een nieuwe website gaat maken en zo lekker bezig bent om ons weer nieuwe inspiratie en groei te kunnen meegeven. Dank daarvoor!
  Ik ga de MIR-Methode ook weer oppaken nu ik merk dat ik in een emotionele rollercoaster zit door de overgang. Ook verwerk ik in een coachings traject een hoop oud zeer, maar het zeer wat maar niet wil oplossen is dat ik die coach niet kwijt wil, de hoop blijf houden op een vriendschap met haar en bang ben dat na het stoppen van de therapie ik verdrietig blijf. Elke keer als ik aan dat afscheid denk komt er verdriet en ik krijg het maar niet onder controle. Ik weet dat er een oud verlangen onder zit dat ik geen moeder dochter relatie heb gehad en dat dat verlangen nooit door een ander ingevuld kan worden in je latere leven. Het moet dus een plek krijgen, eens kijken wat de MIR-Methode deze keer brengt. Grappig, ik pak hem telkens weer op gevoel op. Mireille, een hele fijne zomer met mooie inzichten en veel inspiratie.
  Lieve groet,
  Karin

 52. Ha Mireille
  Dank voor je nieuwsbrief elke woensdag kijk ik hier naar uit.
  Ik ben nu ruim 2 mnd bezig en merk dat ik directer reageer. Na verdriet en veel boosheid voelde ik me veel meer ontspannen. Nu voel ik echter zoveel spanning in mijn buikspreken dat het me misselijk maakt. Heb je hier nog een advies voor om mee om te gaan?
  Ga er vanuit dat dit zo duidelijk aanwezig is zelfs aan me opdringt om nog meer los te kunnen laten.
  Ik kijk uit naar je nieuwe video’s blijf het graag volgen. Vr. groet Maud

 53. Hallo Mirelle,

  Geweldig nieuws over je nieuwe website. Ik verheug me erop.
  Ben sinds een jaar bezig met de MIR-Methode en het heeft mij veel goeds gebracht. En dan nu dat kauwen…. wat een schot in de roos. Ben meteen begonnen met luchtkauwen en dat geeft me toch een geeuwpartij…:-).
  Duizendmaal dank voor je moed om met de MIR-Methode te zijn begonnen.
  Frappant gebeuren: enkele weken voor het verschijnen van jouw artikel in de Happinez, betrapte ik mijzelf erop regelmatig over mijn handen te wrijven….toeval ? zat deze energie voor mij al in de lucht ?…
  Werd ik hierop al voorbereid door de Engelen…. ?
  Hoe dan ook: ik ben begonnen met de MIR-Methode en nog steeds niet gestopt.
  Veel succes met je nieuwe boek en een hele fijne zomer gewenst.
  Liefs Yolanda

 54. oeps…dat was duidelijk =) Binnen die minuut ? Na een paar seconden begon ik al te gapen =0 Ik knars dan wel niet, ik klem wel… Vaak ben ik me er pas van bewust wanneer ik ineens voel dat mijn kaken zich weer ontspannen.
  Dat wordt dus meer zingen en swingen 😉
  groetjes Gerlinde

  • Yeah Gerlinde,

   Jouw woorden blijven me bij: meer zingen en swingen!!

   Zit ook met kaakklem, een verbroken relatie en een hervonden jeugdliefde waar ik van hou, maar die getrouwd is. Dus genoeg gekke dingen, maar ik ga en blijf ZINGEN EN SWINGEN. Biodanza is het helemaal voor mij. En nu gauw mijn favoriete top drie swingnummers maken!! alle liefs voor jou, Karin

   • Hoi Karin
    Dank voor je reactie =)
    Ook hier het nodige meegemaakt (ik stond alleen aan de andere kant van jouw dilemma om maar een voorbeeld te noemen) maar er is ook veel op zijn pootjes terecht gekomen . Juist door die heftige tijd , ben ik gegroeid, sterker geworden en ben ik voor het eerst echt voor mij gaan kiezen en voor wat mij gelukkig maakt =) na een jaar uit elkaar hebben we elkaar weer terug gevonden (we konden beide leren en groeien ) ik ben de schoolbanken weer ingedoken en daarmee veel geleerd over mijzelf en het waarom . Ik ben er nog niet , maar dat geeft niet , elke keer wordt er een nieuw laagje afgepeld, en daarmee dingen te plek gezet 😉 en ondertussen dus meer zingen en swingen =) (ben stiekem wel benieuwd wat je top drie is geworden 😉 ) Sterkte en wijsheid toegewenst ! Liefs Gerlinde

 55. Hoi Mireille,

  ik ben zo blij met de MIR-Methode, ik hanteer ze nu voor de 4e week en voel me stukken energieker en dichterbij mijzelf. Jaren geleden is de diagnose gesteld dat ik een extreme vorm van CVS/ME heb, sindsdien ben ik op verschillende wijzen bezig (geweest) om toch mijn uithoudingsvermogen en mijn manier van denken onder de loep te nemen.
  Jouw methode draagt voor mij een grote steen bij om dit proces te ondersteunen. Mijn grote dank ervoor.
  Het advies over de kaakoefening heb ik gedaan en bracht me vrij vlot aan het gapen, grappig om dat systeem te voelen dat het in werking gezet wordt.
  Bij voorbaat dank.
  Veel succes en plezier met de ontwikkelingen waarmee je bezig bent!
  Warme groet, Gabriele

 56. ik hou me van harte aanbevolen voor jou nieuwe website met jou nieuwe bevindingen en hoop daar net zo van te genieten zoals ik nu doe van de MIR-Methode; waar ik me toch best sterker door ben gaan voelen, maar kben er nog lang niet kblijf er mee door gaan en kijk elke week vol spanning naar jou nieuwe mail uit. ga vooral zo door.
  ik wil ook graag iets vragen betreft mijn kaak. in 2010 heb ik implantaten laten plaatsen waar ik nog steeds heel veel last van heb. volgens de verschillende specialisten die ik al gehad heb in t ziekenhuis voor bijzondere tandheelkunde zitten de implantaten goed. maar volgens mij moeten die dingen er gewoon uit want ik heb konstant kaakpijn over m’n hele kaak, oorpijn, moeilijk slikken, hoofdpijn. ze hebben ook geprobeerd 1 week mijn prothese uit dag en nacht. dat hielp ook niet. mijn enige optie is dat die dingen eruit moeten want eerst had ik deze klachten ook niet. MIR-Methode helpt hier echt niet voor want die doe ik best al een hele tijd vanaf 21 mei 2014, dan had ik hier voor m’n kaken ook iets van moeten voelen. specialisten staan zelf ook voor een raadsel, want die dingen eruit halen daar zijn ze ook niet zo voor, maar ik wel want eerst was t niet dus implantaten zijn voor mijn kaken niks. mijn laatste tandarts waar ik geweest ben na een secondopinion van t ziekenfonds zei tegen mij ksnap niet waarom ze die dingen bij u geplaatst hebben uw kaak is er eigenlijk niet geschikt voor. ik zei tegen hem dat die dingen er ook met geweld in gegaan waren want verdoving hielp op een gegeven moment niet meer, maar zelf lig je voor pampus en kan niet reageren dat t zo niet goed gaat. maar ja nu zit ik met de gebakken peren. over een paar weken moet ik weer terug naar de specialist, misschien wil hij nu wat ik wil nl. eruit met die dingen want medicijnen helpen ook niet want die had ie meegegeven. maar ik wil er wel eens vanaf dat snap jij ook wel. wat is jou mening. mvrgr. ineke nog een fijne zomervakantie en tot de volgende nieuwsbrief daar kijk ik elke week naar uit.

  • Beste Ineke,
   Ja, als ze niet goed bij je passen en ze moeten eruit, dan zal dat ook vast gebeuren. Wat me opvalt, is dat de implantaten ‘met geweld’ in je kaak zijn gezet. Dat is genoeg aanwijzing om een keer voor naar een MIR-Methode begeleider te gaan. Ze staan op deze website. Die kan met je uittesten wat er precies nog voor emotionele pijn zit aan het plaatsen van de implantaten. Je hebt een kans dat als die emotionele pijn is wegbehandeld met een eigen MIR-Methode op Maat, dat je de implantaten dan toch kunt laten zitten. Ik zou zeggen: geef jezelf nog die kans.
   Heel veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Beste Ineke,
   Wil graag even reageren op je implantaten. Heb zelf een enorme overbeet.
   Heb nu een noodprothese. Mijn tandarts, een complementaire biologische tandarts – Peter Dros in Kerkdriel – werkt nauw samen met een therapeut, die ging kijken of mijn immuunsysteem het plaatsen van implantaten wel aan kon. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ik geen titanium implantaten verdraag, maar wel zirkonium implantaten. Daarna werd ik door mijn tandarts doorgestuurd naar Staas en Bergmans in Den Bosch, tel. 073-6133433 voor een Cone Beam CT om te controleren of ik voldoende kaakbot heb voor implantaten. Deze gegevens gaan weer naar mijn tandarts in Kerkdriel. Daarna gaan we bespreken welke opties er voor mijn kaken mogelijk is. Staat dit vast, dan ga ik nogmaals naar therapeut Menno Dros van MindLink om door te testen of de juiste keuze is gemaakt en of mijn immuunsysteem e.e.a. aan kan. Kijk voor meer info op http://www.mindlinkcoach.nl
   Op de website kwam ik nog een artikel tegen INZ. ÏNFECTIEUZE COMPLICATIES BIJ IMPLANTATEN van A.J. van Winkelhoff, P.G.G.L. van der Avoort, D. Wismeijer. Ned. Tijdschrift, Tandheelkunde 2009. Hierin wordt het volgende gesteld:
   “De introductie v.d. orale implantaten heeft tegelijkertijd ook een probleem gecreëerd: peri-implantitis. Risicofactoren voor deze aandoening zijn o.a. roken, een parodontitisverleden, genetische factoren en een ongecontroleerde diabetes mellitus. Door het ontbreken van een gevalideerd behandelprotocol voor peri-implantitis is de clinicus aangewezen op eigen ervaring en inzicht en ervaring van anderen”.

   Daarnaast verscheen er nog een stuk in het tijdschrift Wat Artsen je niet vertellen. Dit ging over Walter Clifford van Clifford Consulting & Research. Zijn laboratorium biedt een test om na te gaan in hoeverre tandheelkundige materialen botsen met het persoonlijk ummuunsysteem van een patiënt. Aangezien iedereen verschillend reageert op tandheelkundige materialen, is het misschien verstandig te laten controleren waar u zelf gevoelig voor bent. Een biol. tandarts kan nagaan wat voor u het beste is door een laboratoriumtest voor u te regelen, b.v. bij het Europees Laboratorium voor Nuriënten in Bunnik (www.europeanlaboratory.nl).
   Dit aldus het Tijdschrift “Wat Artsen je niet vertellen”.
   Ik wens je veel sterkte. Maar waar pijn is, zijn er klachten.
   Nanda

 57. Hoi Mireille Dank je wel voor de MIR-Methode. Sinds ik MIR-Methode doe ben ik ook gaan sporten.Alleen het punt waar ik nog tegen aan loop is het gedrag van mijn moeder87 .Zij wil nog steeds moeders wil is wet.Probeer wel voor mijn op te komen.Dank je wel.warme Gr Lia P.

  • Beste Lia,
   Het enige wat je kunt doen, is zelf veranderen. Wanneer je werkelijk los bent van je moeder, kan zij haar ‘wil is wet’ blijven hanteren, maar zal het je niet meer zo raken. Dan kan je het van haar horen en zien dat ze onder dat gedrag echt wel van je houdt. Ze drukt zich alleen wat onhandig uit. Zoiets zal je dan gaan zien/denken. Ik wens je toe dat het je gaat lukken!
   Veel vrijheid gewenst!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • wat is dat toch met de moeders van die generatie. ik ben zelf therapeut en dochter en kom heel vaak vrouwen tegen die nog door hun moeder “bemoeid” worden.
    ik merk dat hier een gevoelig puntje ligt.

 58. Beste Mireille

  Ik kijk steeds uit naar de artikels. Ze helpen me om onzekerheden te plaatsen en rust te vinden. Superveel dank hiervoor.
  Nav een recent artikel over longaandoeningen las ik iets over slijm (inkapselen van infectie of zo).
  Ik ondervind vaak spanning in mijn keel, alsof mijn strottenhoofd klem zit. Ook heb ik al jaren een gevoel van slijm ergens tussen neus en keel. Ik zeg ‘gevoel’ daar na meerdere onderzoeken met intubatie er niets te zien is. Dus beeld ik mij dit in, zegt de arts.
  Toch worstel ik er dagelijks mee en slik ik het constant door…Heeft u advies voor mij?

  • Beste Bea,
   Je kunt beslist iets voelen in je keel, ook al kunnen artsen niets vinden. Je moet het dan vaak symbolisch bekijken. Soms geeft je lichaam door middel van een sensatie aan dat er iets ‘dwars’ zit. Kun je ontdekken wat dat is, dan verdwijnt die dikke plek ook daadwerkelijk. Ik ken dit uit eigen ervaring en ik blijf het iets bijzonders vinden! Als de 9 stappen van de MIR-Methode je geen verlichting geven, ga dan een keer naar een MIR-Methode begeleider om je ‘s te laten natesten met spiertesten. Zij maakt dan een MIR-Methode op Maat en zoekt uit waardoor er zo’n plek in je strottenhoofd zit.
   Hartelijke groetjes en sterkte!
   Mireille Mettes

 59. Dankjewel Mireille ♡ Ik kijk uit naar je video’s. Voor mij is het vaak te ver weg, dit is een goede oplossing 🙂

 60. Mireille,
  na een familie drama met de MIR-Methode begonnen. Ik merk veel positiefs.
  Vanmorgen op de fiets steeds ge lucht-kauwd. Ik stond op met hoofdpijn van t knarsen en de hoofdpijn is verdwenen ! Annemieke

  • Hai Annemieke,
   Wat heerlijk dat je hoofdpijn over is! Ik had daar nog niet aan gedacht dat tanden knarsen of spanning op de kaken ook hoofdpijn kan geven, maar het is eigenlijk heel logisch. Iemand anders gaf al aan dat ze er nekpijn van kreeg. Hee, dit geeft mij nieuwe inzichten, dank jullie wel!
   Hartelijke groetjes en dat je je hoofdpijn maar altijd kan weg-lucht-kauwen!
   Mireille Mettes

 61. Dag Mireille, jij bent vandaag – niet voor het eerst trouwens!- mijn reddende engel. Ik heb heel veel spanning in mijn kaken en vrees ook dat mijn tanden afschilferen door de druk. Ik heb al een “bit” gekocht voor ‘s nachts, maar dat zorgt voor heel veel speekselaanmaak en is niet handig, dus meestal flikker ik het in mijn slaap uit mijn mond. Ik ga jouw tips zeker proberen! Een hele dikke dankjewel! Liefs, Ann

 62. vanaf april doe ik de MIR-Methode om gewicht te verliezen, het gevolg was dat ik ontzettend ging snoepen en 4 kg gewicht erbij kreeg in 1 maand. ik ben er nog steeds mee bezig, nu 1 keer per dag, het gewicht blijft stabiel. Het kauwen met de kaken deed ik en binnen 20 seconden gaapte ik, onvoorstelbaar, ik wist niet dat ik nog zoveel spanningen had.

  • Beste Clara,
   Ja, dat is iets dat vaker voorkomt. De reden is dat als je begint bij de MIR-Methode, oud verdriet meer naar de oppervlakte komt. Dan heb je eigenlijk heel veel behoefte aan troost. Vaak gaan mensen dan eten of snoepen om zichzelf te troosten. Die troost wordt langzaam maar zeker aangevuld met stap 7. Basisbehoeften aanvullen. Ik heb daar een keer een video over gemaakt: MIR-Methode bij eetbuien. Bekijk hem hier. Het is dus een kwestie van nog langer doorgaan met de MIR-Methode en ik hoop van harte dat je het snoepen helemaal kunt loslaten!
   Veel geeuwplezier gewenst!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 63. Hannie
  Goede morgen,ik volg en lees met aandacht jouw website,en stuur artikelen door naar mensen die er nog niet mee in aanraking zijn gekomen. Het heeft me veel gebracht,en wil dit graag delen .
  Het artikel van vandaag mbt tandenknarsen ect.is me helaas op het lijf geschreven,het heeft me al een kies en kroon gekost,en vervelende behandelingen,is het mogelijk dat het doortrekt tot het oor? mn linkerkant ,als ik daar op ga liggen kan ik niet inslapen zonder paracetamols.😢 In ieder geval ga ik aan de slag,verheug me op nieuwe website ,veel schrijfplezier 👍💐

  • Beste Hannie,
   Ja, dat het doortrekt naar je oor is heel goed mogelijk. De scharnierpunten van je kaken zitten aan de zijkant van je wangen en dicht bij je oren. Het is zelfs een idee om met pijn in die scharnierpunten een controle te laten doen door de tandarts! Dit schrijf ik in het algemeen hoor, niet specifiek aan jou. Ik hoop van harte dat er ontspanning mag komen in je kaken en dat je tanden en kiezen verder gespaard kunnen blijven!
   Hartelijke groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 64. Hallo Mireille
  Ik lees net je bericht, ik ben meteen begonnen met m`n kaken te bewegen en ja hoor heel veel geeuwen.
  Dank je Mireille
  Grt Oda

 65. Dag Mireille,
  Ik wil je bedanken voor de MIR-Methode. Mijn kalknagels leken te verminderen,maar mijn rechterkant is het meest problematisch. Soms ben ik niet konsekwent en hoop toch dat het doorgaat.het schrijven over vader en moeder heeft mij geholpen om de ontkoppeling daarvan toch gewoon te doen.de vijf min. vind ik meer zo,n trucje.Ik mediteer nu weer iedere morgen 20min,dat helpt ook.
  ga zo door en nogmaals dankjewel..lieve groet Angelieke

 66. Wat ontzettend fijn om te merken dat de spanning in mijn kaken minder werd door zo’n simpele oefening en ook ik begon meteen te gapen! Ik doe de MIR-Methode nu pas twee weken en heb vooral hoop bij het in evenwicht brengen van mijn hormoonstelsel, na twee miskramen en twee currretages. Nu ben ik begin deze week ongesteld geworden, op een goede dag in mijn cyclus, dus ik was blij dat dat weer normaal was. Echter hield het weinige vloeien na 1 dag al op….Ik twijfel nu of ik door moet gaan met de MIR-Methode….
  Afgezien daarvan voelt het erg fijn om elke ochtend en avond te doen!
  Groetjes alma

  • Beste Alma,
   Ja, je kunt gerust doorgaan met de MIR-Methode. Blijf vertrouwen in het zelfhelende vermogen van je lichaam. Ben erg blij voor je dat je cyclus weer op het juiste moment begon. Dat is op zich al een fantastisch resultaat. Neem er de tijd voor en geef je lichaam de tijd zich te herstellen.
   Veel geluk, ik duim voor je!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 67. Hallo Mireille,
  Wat was ik blij met je eerste persoonlijke nieuwsbrief deze morgen!! Net weer een hele vervelende ervaring met een relatie achter de rug en ik zakte weer in een depressie vanmorgen. Nu lees en doe ik de dingen die je adviseert en hoop zo me er weer uit te kunnen trekken. Gaat lukken. Veel succes en plezier met je video’s maken en je privé leven.
  Gr., Anneke

 68. Leuk om die “foute” man Mink De Ville te zien. En lekker te dansen op de nummers die je aanraadde. twee waren er nieuw voor me. Het lijkt me leuk als we met ons allen een lange lijst maken met dansnummers.
  Ik dans graag op Mpeople – Search for the hero
  Lisa Stansfield – Soul Deep
  Yazz – One True Woman
  Misschien meer vanwege de inspirerende tekst, bedenk ik me nu dan vanwege de heupen, maar als je maar beweegt! Zitten is sowieso dodelijk.

  • Hai Joke,
   Ja, lijkt me een heel leuk plan om een superlijst van swingende nummers met elkaar te maken! Wie heeft er nog meer ideeën?
   Swing ze!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Beste mensen,
    De lijst tot nu toe:

    – Michael Jackson – Wanna be startin’ something. (6 minuten)
    – Blues Brothers – Shake your tailfeather. (3 minuten)
    – Mink de Ville – Demasiado Corazon. (Olé!) (4 minuten)
    – Mpeople – Search for the Hero
    – Lisa Stanfield – Souldeep
    – Yazz – One True Women

    En ik voeg daar graag mijn favoriet aan toe:

    – Santana – Smooth

    MIR-ze!
    Hoeda

 69. Hoi Mireille, met veel interesse lees ik altijd je nieuwsbrieven en jouw MIR-Methode doe ik regelmatig en met goede gevolgen!
  Ik wil je graag heel hartelijk bedanken voor alles wat je voor iedereen ‘die er voor openstaat’ doet!!
  Echt fantastisch Mireille en ik kijk nu al uit naar ‘de extra website’!!
  Lieve groet Mariet.

 70. Beste Mireille,
  “kaken en bekken staan met elkaar in verbinding”… die regel is een gouden cadeau voor mij! ik heb sinds vorig jaar vaak last van gespannen, krakende kaken. en net dat jaar ben ik me heel fel gaan isoleren en heb ik veel spanning en shit voor mezelf gehouden.. ik masseer mijn kaakbeen vaak (op het gewrichtspunt) en begin dan spontaan te geeuwen.. Bedankt Mireille, nu weet ik ook waarom ik vaak ‘voel’ dat ik ‘even moet dansen’.. nl. als het daarboven weer wat te vol zit. je intuïtie volgen is toch iets moois hè? dansen en mirren, beiden blijf ik doen! zomerse groeten, Evi x

 71. Hoi Mireile,

  De rug van mijn handen is inmiddels redelijk ongevoelig geworden door het vele handen wassen in de verpleging. Kun je ook je onderarmen strelen. Ik merk dat dat heel prettig voelt, en daar gaat het toch om?

  groetjes Petra

  • Hai Petra,
   Ja, goed bedacht van je! Vooral de binnenkant van je onderarmen zal gevoelig voelen. Uiteindelijk maakt het niet uit, omdat het gaat om het stimuleren van je zenuwuiteinden in je handen, maar het gevoel van liefde aan jezelf geven, zal jij sterker ervaren via je onderarmen en dat is wel een grote extra!
   Veel plezier en dankjewel voor al je mooie werk in de verpleging!
   Mireille Mettes

 72. ik heb 1x per 3 weken last van een zware epileptische aanval. Deze komt meestal ‘snachts en Daarbij ben ik ontzettend aan het tandenknarsen en kaakklemmen. Jouw artikel komt dus mooi op tijd want ik heb net een aanval gehad.Ik hoop dat ik er weer zin in krijg.

  • Beste Winny,
   Laat het me weten wanneer je verbeteringen merkt, namens alle mensen die deze klachten ook hebben!
   En ik wens je in de tussentijd veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 73. Dag lieve Mireille, ook deze keer weer veel herkenning. Zojuist een minuut zitten kauwen en inderdaad een paar keer heerlijk zitten gapen en ….. het geeft ruimte!
  Een jaar geleden kwam ik in aanraking met de MIR-Methode en heb inmiddels tijdens een aantal periodes de 9 stappen gedaan.
  Door de MIR-Methode voel ik me steeds sterker en krachtiger worden, en steeds meer mezelf! Dit proces gaat met vallen en opstaan en wanneer ik weer in een dip raak, ben ik blij dat ik daar zelf iets aan kan doen: “gewoon” mezelf aaien en de 9 stappen volgen….
  Bedankt voor deze prachtige methode en een fijne & creatieve zomer gewenst!

 74. hi Mireille,
  Je bracht me op een idee met dit onderwerp!
  Heel af en toe word ik ‘s nachts wakker van de plotselinge, hevige pijn: mijn onderkaak is dan ineens dichtgeklapt met een velletje van de binnenkant van mijn lip ertussen: meestal heb ik dan een bloedblaar en inmiddels is er al een blijvend bultje ontstaan.
  Ik begreep nooit waarom dat gebeurde, maar je hebt me nu wel op een idee gebracht. Ik ga dit zéker onderzoeken en dankbaar gebruik maken van je tips.
  Wat fijn dat je zo veel inspiratie hebt en met ons deelt!
  Liefs, José

 75. Mireille even een vraagje ik ben in behandeling bij voetreflextherapie mag ik dan ook gewoon de MIR-Methode doen grt Marianne

  • Beste Marianne,
   Ja, je mag altijd een andere therapie combineren met de MIR-Methode. Overleg het wel even met je voetrefloxologe, want zij kan dat dan meenemen in haar behandelingen. Het kan namelijk zijn dat jij iets in gang zet, waar zij extra op door kan pakken. Als zij het liever niet tegelijkertijd wil, heb daar dan ook respect voor en doe het dan pas nadat je klaar bent met je voetreflextherapie.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 76. Dank je wel Mireille. Helaas kunnen mijn heupen door slijtage niets meer (rolstoel nu), maar ipv snoepen eerst ‘luchtkauwen’ ga ik zeker proberen.
  Ik doe de MIR-methode al meer dan een jaar, maar merk eigenlijk nog geen verbetering. maar misschien ben ik nu minder achteruit gegaan dan dat ik anders zou hebben ervaren?? Succes, ik kijk uit naar je video’s! knuf.

  • Hai Conny,
   Wat jammer dat je er nog zo weinig van gemerkt hebt. Ja, misschien dat je minder achteruit zou zijn gegaan, maar ik hoop nog wel op meer verbetering voor je. Misschien dat minder snoepen je wat verbetering kan geven. Snoepen is trouwens een teken dat je troost nodig hebt. Misschien speelt dat wel een rol. Hoe dan ook wens ik je heel veel sterkte en dankjewel dat je de MIR-Methode zo trouw vol houdt!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 77. Beste Mireille,
  Ik ben nog steeds erg dankbaar dat ik op het spoor van de MIR-Methode ben gezet. Als MS patiënt kan ik volmondig zeggen: HET WERKT!!! Iedere week kijk ik rijkhalsend uit naar de volgende tip. Vergeet zelf niet te genieten van een heerlijke zomertijd. Dank je wel dat je je zo inzet voor het welzijn van mensen.
  Hartelijke groet,
  Ch.

  • Hai Christiane,
   Jeee, wil je me alsjeblieft meer vertellen over wat de MIR-Methode jou brengt? Ik heb een drietal mensen met MS in mijn praktijk gehad en zoek nog altijd naar nog meer sleutels en mogelijkheden voor deze mensen. Ik kan me er niet bij neerleggen dat er niks te doen zou zijn. Ik hoor heel graag jouw ervaringen. Mijn ervaring tot nu toe is dat de MIR-Methode bij MS zorgt voor golfbewegingen (paar dagen goed, paar dagen minder) en vooral emotionele verbeteringen, van binnen sterker voelen. Ik hoor graag van je en ben sowieso heel blij voor je!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes
   (En oh ja, ‘s ochtends werken en ‘s middags lekker luieren of met de kinderen spelen is een fijn ritme. Ik denk dat ik dat het hele jaar maar ga doen 😉 )

 78. Hallo Mireille,

  Prachtige oefeningen, dank je wel

  Heb jij wel eens van Ismakogie gehoord, een houding- en bewegingsleer die volgt de anatomie van het lichaam, in houding en beweging. Klein maar fijn.
  Een vrolijk klein spieren spel voor het gehele lichaam.
  Een fijne zomer, groet Margriet

  • Beste Margriet,
   Ja, heb ik wel van gehoord en is me ook uitgelegd, maar ik heb nog nooit echt zelf gedaan. Het is volgens mij heel erg mooi en passend bij het lichaam. Het viel me op dat de vrouw die het me uitlegde zo sierlijk bewoog en in de stoel zat.
   Ik ga het een keer doen, dankjewel voor het helpen herinneren!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 79. Heel vreemd…… Klopt precies……het kraakt allemaal en toen het minderde , moest ik gaan geeuwen………. de MIR methode is voor mij een grote steun!

 80. Dag Mireille,

  Dank voor je mail. Elke keer ben ik blij dat het weer woensdag is, want dan is er mail van jou! Al geruime tijd ben ik met de MIR-Methode bezig, ik ga door diepe dalen maar ondanks de vele huilbuien blijf ik overeind. Iedere morgen word ik rond 4/5 uur wakker van de tintelingen in mijn lichaam en dan doe ik de MIR-Methode en wat oefeningen en dan herstel ik weer.
  Doe ik allemaal zelf, bijzonder vind ik dat, het zelfhelende vermogen noem ik dat.
  Voor nu fijne dag,
  warme groet!

  • Beste Marieke,
   Wat leuk dat je zo’n trouwe lezeres bent! Je hebt een heftige reis, zo te lezen. Fijn dat je het zelf zo goed kan hanteren! Rond 4/5 uur is een bepaalde meridiaan. Kijk eens bij het artikel over slecht kunnen doorslapen, daarin leg ik uit wat dat te betekenen kan hebben. Misschien lost dat wel iets voor je op. En ja, dat zelfhelende vermogen, dat is precies wat er gebeurt. En het fijne is dat ieder mens dat in z’n systeem heeft! We hoeven het alleen aan te sporen!
   Veel geluk en nog sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Hoi Mireille,

    Dit artikel komt ook weer op het goede moment, aangezien ik de laatste week bij mezelf spanning op de kaken merk, die ik overigens nog kan verminderen met “gekke bekken trekken”. Bovenstaande reactie vind ik nog frapanter: ik word al een tijd wakker tussen 5 en 6 uur… Dan begin ik te tobben over mijn terminaal zieke moeder, verhouding met zussen, vinden van nieuw werk, allemaal zaken die ik los moet laten! Tevens zijn mijn darmen gevoelig (in 1 van je vorige artikelen schreef je over de 9 stappen doen terwijl je je hand op je buik legt (ik aai vaak dan direct over mijn buik). En ook mijn onderrug is gevoelig. Alles staat in verband met elkaar. Onbewust doe ik op zo’n wakker wordt moment al de MIR-Methode… Nu eens op letten of ik dan ook weer beter in slaap val. Ik merk dat ik zolangzamerhand de weg naar boven weer vind, mede dank zij de MIR-Methode! Hoop oud zeer, dus ook een lange weg te gaan! Maar de goede richting is weer ingezet. Dank je Mireille!

    Gr. Dina

 81. Bonjour Mireille,
  Wij,mijn vrouw en ik doen de MIR methode al een jaar. Het meest bijzondere wat me opvalt dat je als je een onderwerp in je nieuwsbrief beschrijft,dat het dan exact gaat over een onderwerp waar wij mee tobben. Heel bijzonder.
  Overigens,ik ben 68 jaar,en moeder loslaten heeft gewerkt.
  Ik heb vorige maand met heel veel liefdegevoel in mij een beeld gemaakt van haar. Ze is al 20 jaar geleden overleden maar ik had nog veel conventies van haar waar ik mij niet van bewust was.
  Ik ben zeer geïnteresseerd in je nieuwe website.
  groet uit de Lot,
  Frank Rosen

  • Bonjour Frank,
   De Lot, is dat in Frankrijk? Wat fijn dat de MIR-Methode jullie zo goed doet! En ja, ik hoor het vaker dat de artikelen vaak zo ‘toevallig’ goed passen. Ik kan ze meestal pas de dag ervoor schrijven en luister dan naar wat er in me op komt. Misschien dat ik dan onbewust afstem op veel mensen die de MIR-Methode doen? Hoe dan ook, heel blij dat het goed past en ik hoop dat het jullie ontspanning zal brengen!
   Hartelijke groetjes, ook aan je vrouw!
   Mireille Mettes

 82. Ik start smorgens geregeld de dag met Oil Pulling. Daarbij maak je ook een kauw, spoel, en de olie tussen je tanden door trekken beweging. Een prima begin van de dag, om je kaken soepel te maken, en Detox!
  Je kan hiervoor Koud geperste Sesam olie, of Zonnebloem olie van de eerste koude persing gebruiken. Ook goed voor tanden en tandvlees!

 83. Bij logopedie leerde ik een uitbreiding van je klauwen op lucht: kauwen op klanken.
  Mjam, mjam mom mom mom mjum mjum mjum

  • Dat is grappig ik kauwde eerst met mijn mond dicht en begon niet met gapen totdat ik het met open mond deed en het gapen niet meer stopte. Dank je.

 84. Wat een deugdoende oefening; het lucht eten. Het geeft echt veel energie aan je kaken, vooral als je het ongemanierd mag doen ( met de mond open eten)
  Bedankt voor de tip.
  Fijne dag nog.
  Nelly

 85. Dag Mireille,
  Ik ben heel erg dankbaar voor de MIR-methode. Ik hanteer het nog iedere dag. Na een TIA, bijna 3 jaar geleden al, heb ik op advies
  van mijn behandelend homeopatisch arts, het advies gekregen om de zin: laat mijn bloed soepel en zacht door mijn aderen stromen, toe
  te voegen aan de andere zinnen. Vooral daar ik niet van plan was om
  mijn leven lang bloedverdunners en aspirines te slikken, heeft de arts dit aan mij voor gesteld. Ik ben heel erg hooggevoelig en nog zo wat, dus wil absoluut geen allopatische middelen slikken. Ook geen antibiotica enz. Ik draag dit niet echt uit naar anderen, ik wil het jou heel erg graag laten weten. Ter aanvulling van jouw misschien “gewaagde” uitspraken tijdens jouw cursussen/lezingen.
  Hartelijke groet en Mir-Ze…..

  • Beste Anke,
   Wat een vooruitstrevende arts, fijn! Je kunt altijd een zin toevoegen aan de MIR-Methode, maar in principe hoeft het niet, om dat alles al in de 9 stappen zit. Mocht je het wel doen, plaats die zin dan altijd voorafgaand aan de 9 stappen.
   Ik wens je heel veel geluk en dat het goed met je mag blijven gaan!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

  • Beste Anke,
   heb je al gehoord over Aarden. Echt contact met de aarde, gras, water, zand, ed. Het helpt om uw bloed beter te laten stromen. Zie Earthingnederland voor meer uitgebreid informatie.
   Diana

 86. Beste Mireille; wat was ik blij , toen ik onlangs je brief kreeg; Bevrijd je longen van verdriet, ik heb al een hele tijd een hoest, ik moest onderzoek laten doen van longen en schildklier; doch men kan niks vinden ,de dokter gaf me dan maar een puffer ; waar ik zo niet voor ben; ineens dacht ik ; maar Monique, begin terug met de MIR-methode , ik zat er weer onderdoor; héél emotioneel; altijd maar wenen; ik zit met onverwerkt verdriet+een relatie net beeindigt, … dus ik doe nu de 2 stappen 5 EN 7 gedurende 2 weken; het gaat al wat beter ; dank zij uw Methode, waar ik echt in geloof, dank U Lieve Mireille; ik geloof dat mijn dochter Els U al ontmoet heeft, zij volgt trouwens ook een 2 jarige opleiding in Gent voor Coach te worden ; Hartelijk Dank van uw brieven; is voor mij een echte steun Liefs Monique xxx

  • Beste Monique,
   Wat fijn dat je zoveel baat heeft bij de MIR-Methode! Als je al eerder alle 9 stappen deed, is het nu het beste om al meteen de 9 stappen weer op te pakken. Ik wens je veel geluk met het loslaten van het oude verdriet en uiteraard met het rouwen om je verloren relatie. Fijn dat de artikelen je inspireren! Groeten aan je dochter!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 87. Hoi Mireille, dit artikel komt precies op tijd. Onze zoon van 5 jaar knarst de hele nacht met zijn tanden. Wat zou je aanraden voor een kind. Ik kan al voor het slapen even paar minuten dansen met de bekken en lucht-kauwen, maar heb je ook nog andere tips? Welke stappen van de MIR-methode zijn voor hem heel belangrijk om dagelijks te doen?
  In de mail schrijf je dat tandenknarsen wijst dat je ergens kwaad om maakt, hoe kom ik erachter wat bij hem dwars zit?
  Bedankt in elk geval!
  Groetjes Mariska

  • Hai Mariska,
   Je doet gewoon alle 9 stappen, kinderen ook. Dan pak je alle elementen mee die een rol kunnen spelen bij het tanden knarsen. Wat belangrijk is is vragen stellen. Ben je ergens boos over? Is er iemand die gemeen tegen je doet? Is er iets wat je zou willen doen, maar wat je nog niet kunt? Het kan ook zijn dat hij de boosheid van iemand anders voelt en daarop reageert. Om die reden is het ook altijd goed wanneer je als moeder (en evt. vader) de 9 stappen doet. Dan help je je zoontje mee. Duurt het al met al nog heel lang voordat het minder wordt, leg het dan ook een keer voor aan je huisarts.
   Veel succes!
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.