Home » Artikelen » 61. Gespannen kaken? 3 tips om ze los te krijgen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

61. Gespannen kaken? 3 tips om ze los te krijgen — 146 reacties

 1. Ja als ik achter loop met het lezen van je mails Mireille, maak ik me al dagen bezorgd omdat die kies weer opspeelt en ik geen tandarts heb… en nu lees ik dat het er allemaal bij hoort! en harde dingen eten en pijn in mn kaken… als kind tandenknarste ik al, alles is totaal afgesleten.
  En kauwen en geeuwen werkt, nu nog even een liedje met heupen en kaken.
  Dank je wel Mireille.

 2. Als kind al last van, ben inmiddels 57 (!) en ja dit helpt.
  De schrijf actie gedaan, goh wat ik daar op schrijf geeft soms al gelijk spanning in mijn kaak… is nog werk aan de winkel.
  Maar wel eye openener dus. Swingen help echt, kaak los heupen los.
  Dans soms even voor het koken of zomaar.
  En kauwen zonder eten ook, als ik in de auto zit even kauwen. Heerlijk de spanning is dan van mijn kaak en nek. Dank!

 3. Ik ben een minuut aan het kauwen geweest en begon enorm te gapen. Ik voel dat het is verbonden met emoties, prachtig. Ik hou deze erin en ga hem ook in de yogales toepassen. Zelf doe ik ook vaak de glimlach. Gewoon technisch glimlachen, lippen op elkaar en je mond verbreden. Ook ongelofelijk wat er dan gebeurt. Ik voel dan mijn hart letterlijk openen

 4. hoe is het mogelijk mireille, wederom schot in de roos met de klemmende kaken!!!
  DANK VOOR JE ANTWOORD.

  groet leoni

 5. Feldenkrais heeft ook een goede kaak-oefening. Deze staat in het boek Relaxercise vann David Zemach-Bersin en Mark Reese. Is niet meer leverbaar maar ws wel tweedehands. Met de oefeningen van Feldenkrais leer je weer te bewegen zoals je als kind bewoog, gewoon natuurlijk zoals het voor een mens bedoeld is. Het zijn hele kleine oefeningen. Zelfs mensen die niet meer kunnen bewegen kunnen ze doen omdat je ze ook in gedachten kan doen en dan werkt het ook.

  • Ja Emmy, dit wilde ik net ook doorgeven… de Feldenkrais oefeningen staan ook op U tube met goede filmpjes erbij, ook heerlijk om te doen en dit kan ook veel opleveren en ook zo fijn voor mensen die weinig bewegingsmogelijkheden hebben en zelfs ook voor ernstige zaken zoals verlammingen ontstaan door herseninfarcten.

   M.vr.grt
   Odette.

 6. Beste Mireille, Ik heb de kaakbeweging methode geprobeerd. Ik heb geen Tinnitus maar 16 jaar bonzen in mijn bovenvoortanden tgv erge stress oa door een heel slecht huwelijk Elke nacht wordt het erger zodat mijn lichaam allerlei klachten krijgt Erge pijn in mijn rechter onderbeen waarvoor ik Morfine krijg.

  Het zou erg FIJN zijn, als je hier een oplossing voor weet.

  Hopelijk kun jij me helpen

  Ik kijk uit naar je antwoord.

  Alvast heel hartelijk dank, Annelies.

  • Beste Annelies,
   In je voortanden lopen de blaasmeridiaan en de niermeridiaan. In dit artikel schrijf ik daar over. Je kunt ook de video’s van de niermeridiaan en de blaasmeridiaan op de Be the MIRror-website bekijken. Als de pijn in je rechter onderbeen aan de achterkant zit, heeft het daar ook te maken met de blaasmeridiaan. Meestal verbetert het als je je zelfvertrouwen kunt opbouwen en vandaaruit een beslissing kunt nemen. De MIR-Methode kan jou helpen om je zelfvertrouwen te versterken.
   Sterkte! En vooral nieuw geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Mir-methode icm voetreflex-plus behandeling (waarbij de meridianen ook mee worden gemasseerd op hoofd, armen, benen en voeten) zou prima kunnen helpen!

 7. Hoi Mireille,
  Ik ben door surfen en zoeken naar klemmende kaken, ben ik op uw video gekomen
  8 jaar geleden kreeg mijn enige dochter een zware subarachnoidale hersenbloeding, op haar 33ste. Als bij wonder overleefde het, na 8 maanden coma, maar heeft amper 3% van haar hersenen die nog werken, ze lacht, ze aait me met de rechter hand, enige dat nog beweegt, ze heeft nog sterke nekspieren, zit in relax of rolstoel, maar door de vele verschillende medicatie tegen epilepsie, knarsetand ze overdag enorm en soms uren aan een stuk, ze kan enkel ja en neen zeggen, en kan dus de 9 zinnen niet zeggen. Haar nu 14 jarige zoon zien we door deze omstandigheden al 3 jaar niet meer (ondanks vonnissen) Ikzelf heb daardoor een erg emotionele spanning ontwikkeld vooral op mijn kaken, maag en darmen, en bij het minste dat er fout gaat, begin ik mijn kaken over en weer te bewegen en klem soms hevig mijn achterste tanden op elkaar, soms voel ik dat mijn tong een eigen leven leidt met momenten, en fel over en weer gaat in mijn mond. Ik ben amateur zangeres en zelfs als ik zing is dit erg
  vervelend. Mijn maag en darmen geraken ook overstuur. Ik slaap ook niet zonder slaapmiddel. Ik heb al getracht te gapen..wat soms werkt, soms ook niet. Ik ga zeker uw MIR methode op mezelf trachten toe te passen, Maar wat kan ik bij mijn dochter doen, helpt het aaien over haar handen om haar te laten relaxen. Wat raadt U mij aan?? met dank.

  • Beste Linda,
   Ja, het is mogelijk om uw dochter te behandelen. Als u daar toestemming voor heeft. Er zijn mogelijk meer mensen die over haar mogen beslissen? Het is belangrijk dat u het communiceert met de mensen die haar dagelijks verzorgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze vaker verschoond moet worden wanneer ze meer ontlasting krijgt in de eerste dagen.
   Bij vraag 5 van de veel gestelde vragen staat nog meer uitleg.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 8. Dit zijn erg handige tips. Het is me al een tijd niet overkomen dat mijn kaak geblokkeerd was. Maar toen ik nog studeerde gebeurde het weleens door stress. Ik moest dan naar fysiotherapie om het weer op te lossen.

 9. Dank voor deze tip naast het MIRren. Ik heb ‘s nachts regelmatig last van pijn in mijn kiezen doordat ik ze kennelijk op elkaar klem. Overdag nergens last van. Ik zing veel en met passie maar ook daar koste het soms moeite mijn mond goed en ontspannen open te doen. Voor mij heeft het allemaal te maken mt er mogen zijn. Jezelf toestaan er te zijn. Een langdurig maar mooi proces. Ook het MIRren is heel behulpzaam

 10. Ik klem heel hevig al zo’n tien jaar! Heb alles geprobeerd teveel om op te noemen. Heb erg veel pijn en niks lijkt te helpen. Die kaakspieren zijn zo overbelast ik kan mijn mond niet eens ontspannen. Ik heb veel stress en hyperventileer chronisch. Heb ook een angststoornis. Pas nog Osteopathie geprobeerd hielp ook niet! Weet niet of MIR-Methode me hierbij kan helpen. Ben op het punt dat ik er haast niet meer in kan geloven dat er nog iets zou helpen…. :'(

  • Beste Brenda,
   Ik kan het je ook niet garanderen. Maar misschien wil je het proberen? De MIR-Methode werkt aan de oorzaken van binnenuit. Misschien ook interessant dat de maagmeridaan een punt in de kaak heeft die door acupuncturisten wordt gebruikt bij PTSS.
   Ik hoop dat je het een kans wilt geven.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Anouk, Helaas heb ik zo\’n vijftien jaar bij vlagen enorm opgezette kauwspieren gehad, gelukkig gaat het nu beter, maar het was lange tijd echt vervelend.
   Eén wang was dan twee dagen zo opgeblazen alsof ik de bof had. Het kon al dicht trekken en opzwellen van de geur van citroen. Ik wist toen niet dat ik knarste en klemde, niemand wist wat de oorzaak van die dikke en pijnlijke wangen was. De kaakchirurg gaf zelfs antibiotica (…) Later merkte ik dat het te maken had met drukte, spanning, vermoeidheid en weerstand. Ik hoop dat ik met de MIR-Methode, waar ik heel dankbaar voor ben, dat en andere klachten nog meer kan verbeteren! Isabelle

 11. Hoi Mireille, maand of 4 terug kreeg ik last van mijn linker gedeelte van de kaak, knakte als ik aan het eten was soms en ineens kon ik moeilijk een banaan eten. Naar een fysio speciaal geweest met oefeningen om de opening tussen mijn tanden groter te maken stap voor stap. Oefeningen thuis mee gekregen. Voel nog steeds dat er iets niet goed is, geen echte pijn of zo. Schijfje is ook naar voren geschoten waar je de kaak open en dicht mee doet. Geen pijn maar wel last vervelend . Ik ben nu door de tandarts naar een Gnatholoog verwezen om te kijken wat er aan de hand is. Ook de kauwspieren voel ik wel eens. Dit is al 4 maanden aan de gang en gaat maar niet over, ook klachten bovenbeen spieren of gewrichten. Heb dit nog nooit gehad ook.
  Wat kan de MIR-Methode voor mij doen denk je.
  Mvg, Eva

  • Beste Eva,
   De MIR-Methode werkt in je onbewuste aan de diepe oorzaken die uiteindelijk tot zoiets lichamelijks kunnen leiden. Of het je gaat helpen, kan ik niet voorspellen. Ik kan alleen hopen dat je het eens wilt proberen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Eva, toen ik in juni 2014 begon met de MIR-Methode, had ik heel veel last om een appel te eten. Enkele weken later besefte ik op een morgen dat de druk en ongemak in mijn kaakscharnier weg was. Gewoon nooit meer gehad. Af en toe heb ik wel de neiging om mijn kaken te doen kraken maar dat gebeurt volledig zonder pijn. Try it, you ll like it.
   Een overtuigde mirror, ja ik doe het nog dagelijks. Het ontspant. Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.