Home » Artikelen » 235. Vijf oorzaken van Tinnitus (oorsuizen)

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

235. Vijf oorzaken van Tinnitus (oorsuizen) — 140 reacties

 1. Ook ik heb het al 17 jaar. Het begon met bijna flauwvallen. Toen gauw op m’n bed gaan zitten. Vanaf dat moment had ik dat geluid aan de linkerkant. Van alles gedaan, maar niet weg.

 2. Ik heb verleden jaar ook tinnitus gehad geen piep maar nog erger een tikkend geluid net als van een horloge,dokter en kno arts geweest wisten niet echt waar dat vandaan kwam kreeg neusspray maar dat hielp natuurlijk niet ik kreeg gelijk als ik savonds naar bed ging de tik in mijn oor dat bleef zolang ik wakker was tot smorgens rond 10 uur werd het minder door waarschijnlijk de anderde geluiden van tv b.v dat heeft 3 maanden geduurd want het is over gegaan omdat mijn dochter een yoga docente mij een bestandje heeft toegestuurd op mijn telefoon en de raad erbij sluit deze aan en ga ontspannen op.je rug liggen en luister en…een half uur duurde deze sessie een lieve zachte stem zei me wat ik moest doen met mijn gedachten b.v helemaalvan kop naar teen langs elk onderdeel van mijn lichaam gaan.en..wonder boven wonder ik heb het gedaan en het was weg na een aantal dagen kwam het nog een keer terug gelijk weer aangesloten en tot heden toe geen last meer gehad geweldig dankbaar ben ik mijn dochter zou het iedereen aan willen raden te proberen, ik zou het bestandje nooit verwijderen van mijn telefoon!!

  • Beste Connie
   Bedoel je EMDR?
   Voor zover ik het weet geeft EMDR geen effect bij tinitus, tenzij de oorzaak ligt bij emotioneel trauma.
   Uit de Chinese geneeskunst weet ik dat als er een lage energie is in de niermeridiaan, dat dan de schedel het geluid in de oren kan versterken. Hoe het precies zit weet ik niet, daarvoor kan je naar een Chinees geneeskundig therapeut gaan.
   Ik heb zelf goede ervaringen bij Bas ten Velde https://www.fyto-praktijk.nl/
   Veel sterkte voor je man.
   Groetjes Mireille

 3. Hoi graag reactie myn man heeft al jaren.tenitius in hoofd….niet in oren alles onderzocht ooraperaatjes.niks help graag raad iedereen zegt tenitius in oren…hy zegt echt in hoofd hele dag zware hoge toon.graag reactie

  • Uit de Chinese geneeskunst weet ik dat als er een lage energie is in de niermeridiaan, dat dan de schedel het geluid in de oren kan versterken. Hoe het precies zit weet ik niet, daarvoor kan je naar een Chinees geneeskundig therapeut gaan.
   Ik heb zelf goede ervaringen bij Bas ten Velde https://www.fyto-praktijk.nl/
   Veel sterkte voor je man.
   Groetjes Mireille

 4. Wat ook een oorzaak van oorsuizen kan zijn, is gevoeligheid voor zuivel. Zuivel maakt vocht aan op de luchtwegen,wat zich kan ophopen bij de oren. Probeer maar eens 4/5 dagen zonder zuivel en kijk wat het met je doet. Met name hooggevoelige personen

 5. Ik ben een PTSS patiënt. Na een paar sessies met MDMA en paddo’s ben ik nu begonnen met EMDR therapie. Daar wil ik de tinnitus ook voorleggen.
  Ik ben als bijna tweejarige in het ziekenhuis achter gelaten na een val van vier hoog. Mijn ouders mochten mij niet bezoeken. Ik heb daar een maand gelegen. Die verlatingsangst ben ik nu mee aan het werk.
  Ook hoorde ik thuis altijd dat er niets goed aan mij was.
  Ik hoor ook vaak dingen die er niet zijn. En word daar wakker van.
  Tot het kraakte wist ik niet dat ik een tinnitus had, maar dacht ook vaak dat het regende buiten, wat niet zo was.
  Ik ben bang dat het steeds erger wordt, (, nooit harde geluiden gehad… Denk mogelijk de inentingen ivm corona) hoop dat EMDR helpt. Het is niet hard, een ruis en piep. Eén oor.
  Ik ga kijken of het aaien helpt. En luisteren.
  Ik heb een ernstige burn out, bijnier probleem. En stress, zeker!!
  Met het lezen van ‘the course’ heb ik mij naar God gekeerd. Dat is liefde en het tegenovergestelde van de zwarte wereld waar ik in leefde.
  Het is een proces. Ik dank God. Ik ben onderweg.
  Sinds een paar weken ook weer aan het MIRren, en lijkt nu dat dat het proces versterkt.
  Dank je wel ❤️.

 6. Hallo,
  Als MIR-Methode begeleider heb ik bij een cliënte gewerkt met een persoonlijk MIR-Methode-op-Maat (MoM).
  Daarin zijn 3 heel specifieke stappen uitgetest die op haar tinnitus gericht waren. Deze stappen hebben de tinnitus niet verholpen, maar wel een stuk draaglijker gemaakt, omdat de intensiteit minder werd.
  U mag mij rustig mailen hierover, dan kan ik uittesten (foc) of deze stappen ook voor u ondersteunend kunnen zijn.
  Warme groet,
  Marja Kikstra
  (info @ erevna.nl)

  • Hai Marja,
   Wat fijn dat je dit laat weten! Ja, met een MIR-Methode op Maat kun je inderdaad heel gericht aan een klacht werken. Fijn dat het bij die cliënte ook een stuk draaglijker werd!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Marja, Ik heb ook last van tinnitus. Ik ben dus benieuwd naar de 3 specifieke stappen.
   Met vriendelijke groet, Henny Veerman

 7. Dank je wel Mireille voor dit artikel. Herkende en voelde meteen dat het voor mij klopt wat je hier schreef. Ik wist dat ik helder horend was en ben nieuwsgierig geworden of het mij lukt met de MIR methode helder te horen in plaats van het gepiep. Naast de emotionele ervaringen die hier ook mee te maken lijkt te hebben voor mij. Toen ik voor het eerst tinnitus kreeg (19 jaar geleden) was ik echt van slag. Ik besefte dat het nooit meer stil in mijn hoofd zal zijn. Maar toen herinnerde ik mij dat ik ooit langs het spoor had gewoond en dat ik daar op een gegeven moment ook geen treinen (ook de nachttreinen die het spoor schoonmaken) meer hoorde langsrijden. Dit hielp enorm om te aanvaarden dat het gepiep erbij hoorde als vast omgevingsgeluid. Vaak sta ik er nog en eens bij stil dat ik continue gepiep hoor. Alleen na een stressvolle gebeurtenis of week of werkdag ben ik zo overprikkeld dat het gepiep mij hindert en dan neem ik rust. Wat ook weer helpt met ontspannen. Ik ga de MIR-Methode met stap 9 doen om te ervaren of het gepiep weg gaat. Want stilte in mijn hoofd lijkt mij heel fijn om te mogen ervaren.

 8. Mijn gehoorzenuw ging in een klap kapot, vandaar mijn hele rechter oor plotsdoof. Al 55 jaar, Zaagmachine in mijn hoofd geluid 8 op schaal van 10. Ben in alle universitaire ziekenhuizen in Nederland geweest, ook Antwerpen en Leuven. Echt niets aan te doen. Olaf Wagenaar, de neuropsycholoog aan het Erasmus heeft mij een paar keer gesproken. Ik heb geluk met mijn karakter, positief en aktief. Afleiding zoeken is het beste en s nachts later naar bed. Slaap je goed. Is een grote handicap dat lawaai in je hersenen, maar je moet er mee dealen. Anders heb je jezelf er mee. Heel veel sterkte voor al mijn lotgenoten. groet van Mieke

  • Hoi Mieke, dat vind ik erg vervelend voor jou. Zelf tinnitus en behandeling bij Adelante in Hoensbroek daar een intensieve behandeling van 3 maanden ( 2 a 3 x p w) neem eens een kijkje op hun website . De clou is acceptatie door diverse behandelingen en blootstelling (zie neuro fysiologisch model ) beterschap Groetjes Mario

 9. Hi Mireille,

  Ik ben al erg lang opzoek wat mijn oorsuizen betekenen..
  Ik heb ze gekregen sinds mijn zwangerschap 1,5 jaar geleden..
  Zou het iets met transformatie kunnen betekenen? Ik voel namelijk van alles en ook nu “slaat hij soms in” het is een lage suis alsof ik water in me oor heb en ik hoor mijn eigen hartslag. Zelf dacht ik dat het met drukte of vermoeidheid te maken heeft..
  Ik hoor ook wel eens hogere piep in de verte of andere tonen.. die hoorde ik al zo lang ik me kan herinneren.
  Doordat de heftigere tonen vaak tijdelijk zijn maakte ik er nooit echt wat van.
  Het is me pas echt op gaan vallen sinds de suis die ik voor het eerst tijdens mijn zwangerschap kreeg. Ik hoor dan ook minder wanneer ik daar last van heb. Alles galmt als een soort echo als ik zelf praat dan.

  Ik heb btw je boek en ben sinds kort begonnen met de MIR-Methode..
  Sinds dien lijkt het juist toegenomen. Daar in tegen merkte ik wel snel een psychische positieve impact.

  Ik zie mijn suizen trouwens niet als negatief.. meer als iets wat ik wil ontcijferen..

  • Beste Nikki,
   Ja, goed dat je het vraagt. Het kan inderdaad ook met transformatie te maken hebben! En dat het eerst erger lijkt te worden, kan kloppen. Dat gebeurt vaker wanneer mensen met de MIR-Methode beginnen. Alsof het onderbewuste eerst nog een keer extra aandacht erop vestigt, waarna de oorzaken worden losgelaten.
   Ik hoop voor je dat het snel minder mag gaan worden!
   Groetjes, Mireille

 10. Mireille, Ik heb al jaren last van pulserende tinitus, zonder (fluit)toon, maar een soort woesj geluid. Tijdens de woesj ben ik dan even doof. Ik heb het alleen in bed, bv als ik net een beetje in slaap ben maar weer wakker schrik. Het wordt gestimuleerd door een adrenalinestoot lijkt het. Het kan vervolgens drie kwartier aanhouden, in beide oren. Het is dan zo irritant dat ik er niet van kan slapen. Tenzij ik heel moe ben. Soms ga ik uit bed en ook dan duurt het nog wel een tijdje tot het over is, maar wel sneller dan wanneer ik blijf liggen. Soms denk ik, moet ik naar de dokter?? Ik lijd ook aan migraine, zou dat met elkaar verband kunnen hebben? Het ontstaat alleen als ik lig. Overdag heb ik het nooit. Heb jij hier een verklaring voor?

  • Beste Dido,
   Nee, ik heb er niet zo direct een verklaring voor. Het lijkt me wel mogelijk dat migraine en de tinnitus met elkaar verband houden. Het lijkt me goed om daarmee eens bij de huisarts langs te gaan om het voor te leggen. Een huisarts kan vaak met een paar vragen uitzoeken of er mogelijk nog andere onderliggende oorzaken zijn. Zeker de moeite waard!
   Ondertussen veel sterkte gewenst!
   Groetjes, Mireille

 11. Hallo Mireille,
  toeval bestaat niet 🙂 Na hele lange tijd rust in mijn hoofd kreeg ik vanochtend ineens weer een pieptoon. En dus direct de MIR-EHBO gedaan. Dat hielp direct. kwam weer terug en hup weer, kwam weer terug en hup weer! En toen bleef het weg! En nu kom jij met het verhaal over tinnitus. Dat met die kaakklemmen ga ik maar snel eens naar kijken dus. Want die is bij mij bekend.

 12. Goedemorgen,
  Ik heb al jarenlang laat van een tinitus, meestal negeer ik het geluid en dat lukt aardig.
  De laatste tijd neemt het af en heb ik er soms helemaal geen last meer van.
  Ik spuit sinds 1 oktober vorig jaar elke 72 uur Vit B12 en sindsdien , na eerst verergeringsklachten, heb ik veel minder last. Ik heb een opname probleem. Intrinsiek factor in mijn maag waardoor ik geen b12 opneem. En nee ik ben niet helderhorend maar wel helderwetend en ongetwijfeld ligt er nog meer ten grondslag aan de tinitus. Ik MIR al jaren.

 13. Als het heel stil is, dan heb ik veel last van suizen, zo erg dat ik de omgevingsgeluiden niet meer hoor. Ik kaakklem ook dikwijls, vooral als ik met de auto rijd. Een bijkomende zaak en ik denk dat het door het kaakklemmen komt, is de gehoorgang die in beweging komt. Het is alsof er een beestje in kronkelt. Ik heb dat een jaar geleden gehad gedurende een paar weken. Toen was het verdwenen en nu is het terug maar niet de hele dag door. Enkel het rechteroor. Weet iemand wat het is en wat de oorzaak hiervan is ? Groetjes, Cats

 14. Ikzelf heb sinds 2015 last van tinnitus, geheel onverwachts ontstaan. Het was echt gekmakend en de gedachten om uit het leven te stappen kwam regelmatig in mijn hoofd op. Gelukkig heb ik een geweldige partner waar ik in die periode ongelooflijk veel steun aan heb gehad. Overigens, ook voor haar was het een afschuwelijke periode want ik liep de hele dag vloekend en scheldend door het huis en wenste mijzelf de ergste ziektes toe.. (Van pure onmacht.) In ieder geval, zonder haar had ik het beslist niet gered! Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij het UMC Antwerpen die mij in 15 cessies GRATIS hebben geholpen op mijn leven weer leefbaar te maken. In Nederland was tinnitus, zeker in die tijd, nog “een ondergeschoven kindje”. Het is nog steeds aanwezig, maar op een niveau dat ik het in belangrijke mate kan negeren. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen geen idee hebben hoe afschuwelijk het is om hiermee te moeten leven. Bij mij werd als vermoedelijke oorzaak het afnemende gehoor genoemd, met name in het hoge tonen gebiedt. De hersenen missen input in de hogere frequenties en gaan zelf een toon produceren. Maar naar mijn gevoel blijft het gissen. Het zou in ieder geval geweldig zijn als de oorzaak van dit fenomeen zou worden gevonden.

 15. OM een reactie te geven op oorsuizen,vroeger was er teveel omgevingslawaai en was van beroep lasser,tesamen met een leverafwijking kreeg ik tinnitus en heb dat wel 10 tot 15 jaar gehad, herstellen begon met de hele dag muziek met een oortje in , daarna omega tablet en noch veel andere tablletten geprobeerd wat maar een beetje hielp toen dacht he , er zit beweging in , be n toen als een gek gaan scooteren , zonder helm in de wind, dat hielp ook , toen ben ik begonnen met elke dag 1 of meerdere appels te gaan eten,ook al voor het ontbijt smorgens en ook nog sinaasappels eten 4 keer per week en 5 keer per week een ei b begon het herstel pas wonderbaarlijk gevolg , ik hoor soms nog een lichte ruis maar thats it

 16. Mijn tinnitus is deels beïnvloedbaar. Als ik ‘s morgens wakker word, wil ik me nog wel eens omdraaien en op de andere helft van het bed gaan liggen. Soms zak ik dan kort in een diepe slaap weg en is daarna de fluittoon veel minder, maar wel iets doffer. In de loop van de ochtend laait de fluittoon wel weer op. Ook speelt soms vermoeidheid een rol en wordt de fluittoon scheller tijdens inspanning.
  Is de fluittoon erg fel, dan ga ik er even bewust voor zitten en naar luisteren en accepteren. Ik heb doorgaans een felle, hoge fluittoon, en veroorzaakt gaandeweg achteruitgang van gehoor. De fluittoon is sinds een jaar of 10 steeds meer en meer aanwezig geworden en mogelijk ontstaan na een val met zware hersenschudding.
  Het belangrijkste vind ik wel het accepteren.
  Groet, Lourens

 17. Ik ben nu 4 jaar geleden gestopt met werken als chef kok, 3 jaar geleden kreeg ik T, na onderzoek bleek ik geen gehoorschade had en geen hersenschade en er werd mij gezegd dat de oorzaak waarschijnlijk mijn hersenen zijn die het geluid produceren door het gebrek aan een ander geluid , of juist door een nieuw ander geluid , nu zijn er 2 nieuwe veranderingen in mijn leven sindsdien , in de keuken heb je altijd het geluid van de afzuiging, in de ene keuken wat harder dan de andere , na 42 jaar viel dat geluid voorgoed weg , een ander ding is dat bij bij mij apneu werd vastgesteld en ik s’nachts een masker met luchtdruk moet dragen , en dat ding maakt constant een sissend geluid, nu ongeveer 7 jaar , vraag ik mij af , zou 1 van deze 2 de oorzaak zijn dat mijn hersenen dit geluid produceren ?
  Het volgende is mij ook opgevallen , dat veel mensen met mijn soort geluid ook de ziekte van meuniere hebben , en of daar een oorzaak zou kunnen liggen daar het niets te maken heeft met mijn gehoor

  • Beste Leo,
   Ja, dat zijn inderdaad goede vragen, en op beide vragen, antwoord ik: ja. Dat zou inderdaad goed kunnen. Ik hoop dat je hiermee een stapje verder komt bij het onderzoeken van de oorzaak.
   Sterkte en vooral goede gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • ik heb ook zo’n apneu masker gehad, na 1 week heb ik het teruggebracht, door de wind kreeg ik last van ontsteking in de bijholtes en werd mijn neus geprikkeld, als ik eraan kwam met 1 vinger moest ik al 30 keer niezen

  • De ziekte van Meunière (onverwachte aanvallen van draaiduizelingen) gaat inderdaad vaak gepaard met tinnitus. Ik heb al jaren heel af en toe last van een draaiduizeling. Bij een onderzoek hiervoor in het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik een ‘zusje van Meunière’had, vanwege het ontbreken van tinnitus. Sinds een paar jaar heb ik echter ook af en toe van lichte sisgeluiden in mijn rechteroor. Het lijkt op een ontsnappende stoom uit een thermoskan. Acceptatie is de beste oplossing voor mij en dan slaap ik er gewoon doorheen, maar dat geldt voor mij ook voor alle wel bestaande omgevingsgeluiden.

 18. Dag Mireille,

  Sinds 3,5 jaar tinnitus in mijn linkeroor. Zeer belastend.

  Bij jou 3 jaar geleden de 2-daagse MIR-coach cursus gevolgd. Sindsdien MIR ik dagelijks met mijn hand op mijn tinnitus-oor. Helaas zonder resultaat.

  Groet van, Marijke

 19. Werkt de methode ook bij tinnitus door otosclerose? Had mijn moeder er grootmoeder ook. Na operatie met teflon links in 99 al is het nu terug gekomen.
  Bij mij kan het voor zoveel helpen nl. Peesontstekingen wratten vaginale droogte menopauze

  • Beste Martine,
   In principe kan het lichaam alles genereren. In hoeverre we dat in de werkelijkheid terug zien, is nog de vraag. Je zou het kunnen proberen met de MIR-Methode. Ik hoor het graag als je verbetering merkt!
   Sterkte intussen.
   Groetjes, Mireille

 20. Beste Mireille, tinnitus kan ook veroorzaakt worden door afzetting van kalk op de gehoorketen. Hier helpt de MIR methode helaas niet tegen. Tinnitus zou mogelijk ook veroorzaakt kunnen worden door verstoringen in de dunne darm en daarmee een symptoom zijn ipv een op zich zelf staande aandoening. In dat geval pak je het probleem in de dunne darm aan. Interessant in dat geval is misschien MCAS mest cel activatie syndroom dat maar weinig onderkend wordt maar allerlei symptomen kan veroorzaken zowel in de darmen als ook neurologisch zoals duizelingen etc. Mensen met pds bij wie het fodmapbeperkende dieet niets of te weinig (duidelijkheid) oplevert zouden zich hier op kunnen laten onderzoeken. Het gaat dan om (ernstig) allergische reacties van het lichaam op (onschuldige) stoffen of voedingsmiddelen. Ook dat verhelp je helaas niet met de MIR methode…vriendelijke groet,
  Renee

  • Mee eens. Na3 jaar dagelijks mirren heeft het 0,0 gedaan op geen enkele klacht en ik heb er veel. Ik heb na 20 jaar mijn eigen pakket aan methodes ontwikkeld eb dat werkt wel. Aaien over je lijf of handen is altijd goed voor je zenuwgestel maar als ik hier deze site lees wordt er gedaan of je de meest ernstige ziektes met teksten uitspreken en aaien kunt laten verdwijnen. ! Kom op mensen. Mensen steunt het wellicht en zet ze tot wat meer bewustzijn aan en waarschijnlijk pakken je hersenen uiteindelijk iets op van de uitgesproken woorden.. maar wat denk je voor de rest van de dag? Je onbewuste maakt de dienst uit en tal van andere energetische en onzichtbare factoren. . Er is zo onnoemelijk veel dat mensen ziek maakt of houdt . Zet deze mir aaisessie svp op de plek waaar ze hoort. Een prettige tool die wellicht wat verlichting kan geven.

   • Beetje aanmatigend, deze reactie. Als het voor jou niet werkt, b.v. door ongeloof, of doordat je in gedachten, gevoelens en emoties uit en in het verleden blijft hangen of doordat je er zelfs bewust voor kiest ‘uniek’ ziek te blijven, wil dat niet zeggen dat er geen zelfgenezend karakter van het lichaam bestaat. Jij mag voor jezelf oordelen, wat je wilt, maar niet voor anderen, waarmee je mensen stoort in het wel degelijk uitvoeren van wat jij denkt dat niet kan.

 21. Wereldwijd zijn de artsen het er over eens dat Tinnitus niet te genezen is. Er zijn wel een hoop zg therapieën. Hooguit zou het kunnen werken als zelfsuggestie…. Als jezelf aaien zou helpen zouden er in Nederland niet zoveel mensen aan Tinnitus lijden, en zou jij Miriam, wereldberoemd zijn om je methode. Zou er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan worden, en, als het echt zou helpen, zou je een gouden standbeeld krijgen. Aanprijzen als genezings methode vind ik fout! Als methode om jezelf te suggereren dat het minder wordt door de ontspanning die het misschien geeft, en de afleiding (heel belangrijk als je tinnitus hebt) die het geeft, kan, maar genezing voor jarenlange Tinnitus geloof ik echt niet zonder dat het wetenschappelijk bewezen is.

  • Beste Anna,
   Ik spreek overal over een ‘zelfhelingsmethode’. Ik mag niet beweren dat je jezelf kan genezen met de MIR-Methode. Artsen zijn het overigens over meer ziektes eens dat het niet te genezen zou zijn, maar toch bewijzen mensen wereldwijd vaak het tegendeel. En voor veel mensen is Tinnitus niet een ziekte, maar een bijzonder vermogen waarmee ze bijvoorbeeld frequenties kunnen horen die anderen niet kunnen horen, dus is daar genezing ook niet nodig. Zie het artikel hierboven.
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille, ik vind het nogal wat om mensen met tinnitus helderhorend als plakkaat mee te geven. Helderhorendheid is een vage term en uit jouw tekst zou je kunnen lezen dat je er daarom nog blij om zou kunnen zijn ook (ik druk me expres voorzichtig uit). Helderhorendheid is geen fantastische bijkomstigheid of oorzaak van tinnitus. Het idee helderhorend te zijn en dus ‘bijzondere frequenties’ op te kunnen pikken is of complete onzin of veeleer een überalertheid op je omgeving die niet gezond is. En zoals met alle ‘heldere’ varianten vraagt het nogal wat van een (werkelijk) helderhorend persoon om illusie en vooral make-belief te kunnen onderscheiden van werkelijkheid.
    Grt, Renee

    • Helemaal met je eens Renee, ik heb nog nooit iets ‘doorgekregen’, en als dat wel zo was, zou ik het zonder meer inleveren, inclusief de tinnitus.
     Vr Gr,
     Anna

   • Het lijkt me duidelijk: je niet laten vertellen dat het te genezen is of je laten paaien met helderhorendheid…..
    Uit de aankondiging van een tinnitus symposium in Rotterdam op 5 febr:

    De schatting van het aantal Nederlanders met tinnitus varieert tussen de 1 en 2 miljoen. Soms is de oorzaak bekend, bijvoorbeeld blootstelling aan te harde geluiden, maar vaak ook niet. Een huisarts of KNO-arts maakt vervolgens duidelijk dat tinnitus blijvend van aard is, omdat er geen genezing mogelijk is. Er is, in verreweg de meeste gevallen, afhankelijk van de aard van de tinnitus, nog geen medicijn, operatieve ingreep of behandeling die de oorzaak van de tinnitus wegneemt. De boodschap is dan ook dat mensen moeten leren omgaan met de klachten van oorsuizen. Een toenemend aantal therapieën en behandelingen kan hierbij ondersteunen.

    • Nergens wordt beschreven dat helderhorendheid DE oorzaak is, maar dat het een oorzaak KAN zijn; duidelijk niet voor jullie.
     Als duizenden artsen zouden zeggen dat het ongeneesbaar is, maar er slechts een, door bv de MIR-methode wel van geneest, wie heeft er dan gelijk?
     Als jullie niet geloven in de werkelijkheid van anderen, waarom is dan zo belangrijk voor jullie om dat hier op deze manier te uiten en te proberen anderen te beïnvloeden, zodat zij er niet eens aan zullen of durven te beginnen? Moeten we dan allemaal blijven lijden door jullie ongeloof?
     Ik heb zelf last gehad van het ongelooflijk belemmerende oorsuizen na een burn-out. Mede door de MIR-methode (en andere energetische wijzen) ben ik er vanaf. Het komt zeldzaam terug in geval van stress, maar dat weet ik nu te behappen.
     Ik laat mij door jullie negativiteit en ‘geloof in de verkeerde wetenschap’ dan ook zeker niet van de wijs brengen en roep iedereen op zelf op ontdekkingsreis te gaan. Helpt het niet of niet genoeg dan is dat jammer; helpt het wel dan voelt het als een wonder, na door jullie zogenaamde wetenschap afgeschreven te zijn geworden.
     Bevrijdend!

 22. Goedemiddag Mireille.Tinnitus.
  Na een dag bezig te zijn geweest met de kaaklem methode, meteen resultaat.Gereduceerd tot de helft na een dag,nu 5 dagen later is het hoegenaamd verdwenen.
  Mijn tinnitus was een mild exemplaar die aluminium liet rammelen,maar was zeer irritant,voornamelijk na het wakker worden. Bedankt voor de suggestie dat het probleem zou kunnen voortkomen uit een kaak klem. Hartegroet. Barbara de G. uit B.

 23. Hai Mireille,
  19 jaar terug ben ik geopereerd aan mijn keelamandelen, na de operatie al veel pijn aan mijn linkeroor en dan begon mijn oog te trekken als de pijnstillers bijna uit gewerkt waren. Een soort schele hoofdpijn. Vanaf die tijd altijd een tik in mijn linker oor over gehouden, net alsof mijn trommelvlies knapt, heel vervelend hoor. Heeft dat misschien iets te maken met tinnitus? Of heeft dat met iets anders te maken? <3 gr. Ans

  • Beste Ans,
   Waarschijnlijk is het iets anders. Misschien dat je het het beste aan je huisarts kunt voorleggen of aan een MIR-Methode begeleider.
   Heel vervelend voor je.
   Sterkte, Mireille

 24. Ineke, ik heb het zonder de MIR-Methode ook kunnen accepteren DAT het er is, wat niet wil zeggen dat ik niet naar verlichting streef……

 25. Als je binnen meer last hebt dan buiten komt dat omdat er buiten meer geluid en afleiding is. Er is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat wifi Tinnitus oplevert. Sterker nog: alles dat aangeraden wordt hier helpt niet echt. Pas als het wetenschappelijk bewezen is met dubbelblind onderzoeken geloof ik er in. Degene die nl echt een cure vindt voor Tinnitus, zou gelijk een Nobelprijs krijgen, schathemelrijk zijn, en de eeuwige dank van al die mensen wereldwijd die Tinnitus hebben. Accepteren dat je geen controle hebt is tot nu toe de enige methode waarvan ik de werking gezien heb, niet alleen bij mijzelf maar ook bij anderen op binnen- en buitenlandse groepen.

  • Mijn ervaring in het leven is, is dat er altijd meer wegen naar Rome leiden. M.a.w. zeer waarschijnlijk werkt de ene oplossing bij de een en de andere bij de ander. Om nu een bij jezelf niet-werkende oplossing direct voor iedereen af te wijzen, lijkt me niet handig. Gewoon proberen. Tenminste als je van de voorgestelde therapie geen schade kunt ondervinden.

 26. Dag Mireille, ik wil even reageren. Ik weet niet of je het boek van Alice Bailey, ‘Esoterische Genezing’ hebt gelezen. Ik zelf ben hem, gaan herlezen door fysieke klachten die maar niet verdwenen, ondanks dat ik al een jaar aan met Mirren was. Ik hoor bij de voorlopers die de weg bereiden voor dat wat komen gaat, zal ik maar zeggen en mijn lichaam en geest, krijgen veel te verwerken. Ik heb je dat al eens laten weten en heb beloofd je op de hoogte te zullen houden. Ik ben echt een fan en heb in de loop der tijd al veel mensen naar jouw site verwezen. Ik zelf heb ook erg veel last van oorsuizen en las laatst in dat boek, dat er een kliertje zit in de halsslagader die in deze tijd van verandering, een rol speelt en mensen daar erg veel last van kunnen krijgen. Net als van een loopneus. ( Ik ben niet zo goed in schrijven dus moet je het zelf maar even opzoeken. Mij heeft het gerust gesteld. Fijne dag en dank voor wat je doet. warme groet van Thea.

 27. Naast de MIR methode schijnt in sommige gevallen een druppeltje pure magnesiumolie achter de oren en onder de oren smeren verlichtend te helpen. Dan ondersteun je de ‘tekorten aanvullen’ met een natuurlijk supplement. Magnesium helpt bij verkrampingen.
  Voor wat het waard is….
  Sterkte allemaal!
  Liefs,
  Gré

 28. Beste Mireille,

  Al vele jaren volg ik jou en waardeer het heel erg,leer er veel van! Ik doe de MIR-Methode bijna dagelijks. Ik denk zo’n 5 jaar nu.
  Tinnitus heb ik al ongeveer 10 jaar. Het is begonnen na een flinke oorontsteking. Ook heb ik voor elk oor een gehoorapparaat sinds 6 jaar. Kennelijk lijdt tinnitus tot gehoorverlies.
  De audicien zei tijdens een controle dat hij het bijzonder vond hoe ik die oorsuizingen een plek heb kunnen geven. Ik denk dat dat misschien het effect is van de MIR-Methode?
  Gisteren heb ik de geoefend met het luchtkauwen. Vlak daarna voelde het heel ontspannen met een gevoel van stroming in mijn kaken. Ook deed ik de MIR-Methode voor het eerst op mijn oren.
  Vanmorgen werd ik wakker met meer oorsuizingen dan anders….Misschien is dat tijdelijk, ik wil het toch nog even volhouden om uit te proberen.

  • Beste Ineke,
   Als oorsuizen erger wordt, kan het goed zijn dat je onderbewuste aangeeft dat je er extra aandacht aan mag besteden. Misschien de gave van het oorsuizen eens onderzoeken?
   Groetjes, Mireille

   • Ik ben voor mijzelf aan dit onderzoek begonnen en kwam tot bijzondere ontdekkingen.Als Klassiek homeopaat kon ik veel doen met de geneesmiddelen zonder bijwerkingen.Als voetreflexologe k en via de Chinese Geneeskunde en Yoga kon ik met de meridianen werken en met nog veel meer zaken w.o. de methode van Mireille,heb ik veel minder last gekregen, maar er zijn vreselijk veel oorzaken voor tinnitus. Ik ga zeker onderzoek doen naar Meniere, lastige kwaal! Jantsje, Mindfullness docente.

 29. Beste Mireille,
  Ken jij het boek van Anthony William: Medical Medium?
  Hij schrijft als hoofdoorzak van tinitus het Epstein-Barr virus, veroorzaker van velerlei aandoeningen en ziekten. erg interessant!
  Bovendien heb ik van een aantal mensen gehoord dat ze geen last hebben van tinitus zodra ze in een stralingsvrij gebied verblijven, misschien interessant daar ook eens onderzoek naar te doen?
  Hartegroet, Carla

  • Beste Carla,
   Ja, ik ken het boek, maar nog niet helemaal gelezen. Ik vraag me dan altijd af: hoe komt het dat het virus niet door het lichaam wordt aangepakt? Een gezond lichaam zou het virus prima kunnen aanpakken. Op de Be the MIRrorleden-website heb ik trouwens een video staan over het behandelen van virussen en bacteriën.
   Groetjes, Mireille

 30. Hallo Mireille Mettes

  Oorsuizen is al jaren aan de orde, daar kan ik mee omgaan, dit heb gekregen op mijn 28 jaar een week voor de bevalling kreeg ik de bof. door ademhaling oefening 2x daags plus 2x daags de MIR-Methode daar heb veel baat bij, waar ik het gevoel heb dat positief werkt dat rustiger is geworden dat geeft een dankbaar gevoel. liefs Truus.B.

 31. Hallo Mireille.
  Kan je ook iets vertellen over duizeligheid.
  Onze zoon heeft ier last van en het kan te maken hebben met een ooroperatie die hij heeft gehad wordt gezegd en met zijn evenwichhtsorgaan.
  Heb jij een tip?
  hartelijke groeten
  Sies

  • Beste Sies,
   Over duizeligheid heb ik nog niet eerder iets geschreven. Een tip zou kunnen zijn om te werken aan de aarding van je zoon. Dat hij weer volledig in z’n lichaam zit. Sommige mensen gaan uit hun lichaam tijdens een operatie. Dat kan je aanpakken via de 9 stappen en na 4 weken door het doen van de kristalchakra’s. Die staan op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite.
   Groetjes, Mireille

 32. Lieve Mireille, ik heb heel veel oor ruizen met doofheid
  Mijn linkerkant van mijn lichaam zit al jaren pijn in
  Heeft dat met elkaar te maken, en boven midden op Mn hoofd een brandende pijn, heeft dat allemaal er mee te maken , en wat kan ik er doen ,ben soms wanhopig. Groetjes alie

 33. Ook ik heb tinnitus en wou er niet over praten om er maar vooral noiet op te letten…maar Mireiile, jij werpt een volkomen nieuw licht op deze aandoening…waar ik een beetje hoop aan ontleen!
  Wat weer goed van je….ik volg je al jaren en ken de stappen uit mijn hoofd…dat is wel zo gemakkelijk. Ik ga je stukje nog vele malen lezen…
  Dank je wel!
  Marijke tjepkema

 34. Mooie en duidelijke uitleg.Dankjewel!!
  Zelf heb ik jaren tinnitus gehad waarbij het begon bij een life optreden waar ik niet wilde zijn )Met een “knap “in mijn ene oor ,..nog een stap en “ knap” in mijn andere oor.(Ik zat in een narsistische relatie).Het geluid ging over in een constante herrie ,geruis,gebrom enz..
  Na het beëindigen vd relatie werd het zachter maar altijd aanwezig.Magnesium en Ginkgo Biloba heeft veel verlichting gebracht tezamen met de MIR-Methode.Laatste jaar de Nano Magnesium ingezet en nu nog een heel zacht gezoem!!

  Dankbaar en gelukkig
  Rina

 35. Hallo Mireille,

  Ik mis in jouw stukje over tinnitus dat het ook veroorzaakt kan worden door een lichamelijk mankement. Ik heb tinnitus sinds ik op mijn 17de, door een ongeluk, een beentje in mijn binnenoor heb gebroken, weet niet meer welke van de drie. Het is vervangen door een stukje porselein, waardoor mijn gehoor wat verbeterd is, maar de tinnitus is niet verdwenen. Aangezien ik op die plek ook vaak zenuwpijn heb kan een beschadigde zenuw daar ook invloed op uitoefenen. Hoe dan ook, er valt dus niets aan te doen. Ik ben nu 56 en heb er mee leren leven.

  Elke keer als ik weer lees over ‘tinnitus is te behandelen’ voel ik me weer vergeten. Dat gevoel ligt natuurlijk bij mezelf, maar toch kan ik het niet laten je hier even op te wijzen.

  Hartelijke groet, Dicky

  • Beste Dicky,
   Dankjewel voor je aanvulling. Er zijn nog veel meer oorzaken voor tinnitus. In mijn artikelen schrijf ik vaak de oorzaken op waar de MIR-Methode een antwoord op kan zijn. Zenuwen kunnen zichzelf in principe wel repareren/herstellen. Ik kan me voorstellen dat je je vergeten voelt. Je zal niet de enige zijn, verwacht ik, dus dankjewel dat je ook namens hen schrijft. Ik vind het fijn te lezen dat je er mee hebt leren leven.
   Groetjes, Mireille

 36. Dag Mireille

  Ik doe nu al bijna een jaar dagelijks de MIR methode.
  Maar er zijn meerdere klachten waaronder devtinitus die niet weg zijn.
  Ik blijf er mee doorgaan want de handeling op zich voelt heel goed.
  Maar ik vraag me wel af doe ik iets fout dat mijn klachten niet verbeteren.
  Lieve groet Gina

  • Beste Gina,
   Misschien zou je eens kunnen kijken naar de gave die ik beschrijf in het artikel, over helderhorendheid?
   Groetjes, Mireille

 37. Het maakt mij heel nieuwsgierig bij wie de tinnitus is verminderd of verdwenen door de MIR-Methode, dan zou de MIR-Methode breed ingezet kunnen worden en internationale bekendheid krijgen. Er zijn nog 12 andere mogelijke oorzaken waardoor tinnitus zou kunnen ontstaan. De meest voorkomende is door een teveel aan harde geluiden op je oren (bij concerten, of langdurig gebruik van koptelefoon). Dan gaat het om een mechanisch defect: er ontstaat gehoorverlies. Dan heb je te maken met trilharen in het slakkenhuis (zit in het binnenoor) die kapot zijn. En kapotte trilharen zijn niet te herstellen. De geluiden die deze trilharen niet meer door kunnen geven aan de hersenen, komen dus niet meer door. De hersenen gaan de ontbrekende geluiden zelf maken. Het zijn een soort fantoomgeluiden. (Waarom dat gebeurt is nog steeds een raadsel, ook waarom dat bij de een wel gebeurt en bij de ander niet, want niet alle mensen met gehoorverlies hebben tinnitus). De geluiden bijven op ‘aan’ staan. Degene die ontdekt waar de ‘uit’ stand is, heeft dan een heel belangrijke ontdekking gedaan. Tot die tijd is het leren omgaan met de geluiden in je hoofd een heel proces als je er echt last van hebt. Het is niet eenvoudig en kost tijd en aandacht.
  Nog een aanvulling: alle geluiden zijn mogelijk, naast de piepgeluiden. Het kan gaan om verschillende ruisgeluiden, fluiten, rinkelen, bonken, tikken, enz en het kunnen snerpende of pulserende geluiden zijn en dat op allerlei verschillende toonhoogtes. En voor iedereen is het anders: zacht, hard, oorverdovend. Hoe je daarmee omgaat is heel persoonlijk.
  Een van de manieren om tinnitus te voorkomen is het vermijden van teveel harde geluiden/muziek of bescherm je oren met goede oordoppen.
  Het zou geweldig zijn als we dichterbij de oplossing komen om tinnitus te voorkomen en te laten verdwijnen.
  Groet, Paula Hijne, Coach tinnitus en gehoorverlies

 38. hallo Mireille en andere lezers,
  ik heb flink last van tinnitus, hoge piep en brom, en vraag me af of wifi daar niet veel mee te maken heeft. Binnen heb ik nl veel meer last dan buiten. Herkennen mensen dit en is dit op de een of andere manier te verklaren? En ik ben nét pas weer begonnen met de MIR-Methode en kan nog geen resultaat melden.
  groetjes, José

  • Voor mij is wi-fi als oorzaak zeker mogelijk,denk ook aan het netwerk van alle soorten apparaten, electriciteitmasten, gemalen enz.Het gaat er maar om:hoe ga je er mee om? Jantsje Dekker,Mindfulness docente en Klassiek homeopaat.

 39. dag Mireille, kan het niet zo zijn dat veel mensen ook de frequenties van mobiele communicatie oppakken en dat als piep horen? Dus wifi en gsm frequenties?

  • Beste F.,
   In mijn beleving kan het niet, omdat de frequenties van wifi en gsm van een mechanische oorsprong zijn en de frequenties van tinnitus veel meer informatiedragers zijn die geen oorsprong hebben in mechanische apparaten, maar een biologische, dus natuurlijke oorsprong hebben. Denk bijvoorbeeld aan de uitwisseling van telepatische berichten.
   Groetjes, Mireille

 40. Lieve Mireille,
  zijn het alleen pieptonen of ook zware diepe bromtonen? Net alsof er ver weg een zwaar vliegtuig is. Want daar heb ik ontzettend vaak last van.
  Lieve groetjes, Ans

  • Beste Ans,
   Ja, het kan ook over lage bromtonen gaan. Soms zijn apparaten in de omgeving daar de oorzaak van, dus onderzoek dat ook.
   Sterkte,
   Mireille

   • Nou Mireille, daar was ik dus al die tijd al bang voor. We wonen tegenover een verzorgingshuis en ik heb al steeds gedacht dat dit door de afzuiging daar kwam. Mooi klaar mee dus!

    • Beste Ans,
     Laat het goed onderzoeken. Vaak zijn er oplossingen voor te vinden! Het verplaatsen van de bron van het geluid, of extra isolatie. Het is een keer in de Rijdende Rechter geweest, waarbij de vrouw in het gelijk werd gesteld die de lage bromtonen hoorde.
     Groetjes, Mireille

     • Hoi Ans.
      Ook ik heb in een eerdere woning 24/7 een hele lage bromtoon ervaren. ben uiteindelijk verhuisd. Het ontstond nadat over het riool geen 2 meter aarde meer lag, maar over de rioolbuis een betonnen bak werd geplaatst waardoor een beekje stroomt. De rioolbuis is een lange buis. Resonanties van waarschijnlijk verkeer worden door lengte van de buis heel laag. Toen er sneeuw lag was de brom niet aanwezig. Er zijn tegenwoordig koptelefoons die een tegengeluid kunnen produceren waardoor je de brom niet meet ervaart. Maar hopelijk kan de oorzaak worden gevonden en weggenomen!
      Groet. Leanne

  • Ik heb ook last van beide. Om de zware tonen (motorboot, wasmachine, geluiden) te verminderen ga ik Ohm zingen dat helpt echt. Vooral omdat ik dan weet als het verminderd dat het dus echt in mijn hoofd zit en niet van buiten komt. Want dat blijft een valkuil om de geluiden buiten jezelf te willen plaatsen. Ik heb ook de hoge en voortdurende suis die soms sterk en soms minder is.

  • Lieve Mireille

   Ik behandel mijn oren allebei tegelijk. En streel mijn blote voeten tegen elkaar. Kan dat eigenlijk zo?
   Dank voor je reactie en je methode
   Anne Marie

   • Beste Anne Marie,
    Je voeten op elkaar strelen kan goed. Zolang je maar huid op huid aait. Helemaal goed. En hoe behandel je je oren allebei tegelijk? Zullen wel meer mensen willen weten, denk ik.
    Groetjes, Mireille

    • Ik doe de 9 MIR-Methode stappen terwijl ik mijn handen op mijn oren heb en voor het huid op huid dus streling van de blote voeten tegen elkaar. Ik dacht dat dat zo kon. Dat zo de 9 stappen gericht worden op heling van de oren en alles wat daar minder goed functioneert. Maar eigenlijk weet ik dat niet zeker. Kan dat zo?
     En zo behandel ik ook mijn beide knieen problemen binnen EEN serie 9 MIR-Methode stappen.

     • Beste Anne Marie,
      Wat een leuke creatieve manier om de MIR-Methode te doen! Ja op die manier werkt het beslist ook!
      Je schreef telkens de ‘7’ stappen. Ik heb het veranderd naar ‘9’ en ik hoop dat je er ook 9 doet? Je hebt ze namelijk allemaal nodig! Twijfel je, kijk dan even onderaan de home page. Daar staan alle 9 stappen.
      Groetjes, Mireille

      • Nou Anna, dat is niet helemaal waar. Wanneer je tinnitus hebt als gevolg van kalkafzetting op je gehoorketen dan zit het wel degelijk IN je oren. En de geluiden komen ook door verminderde of vervormde trillingen in/op je gehoorketen IN je oren. Idem dito bij gehoorbeschadigingen.

 41. Geen hoop hebben, wordt niet beter bij mij. Al 55 jaar zaagmachine 8 op schaal van 10 Olaf Wagenaar neuropsycholoog heeft mij geholpen om er mee om te gaan. Blijft lastig.

 42. Bij mij is het echt alleen een gave. Hoe intens het is des te eerder ik een bericht (brief,mededeling, telefoon, ed),ontvang wanneer het links is.Rechts precies het tegenovergestelde. Ik heb het mijn hele leven lang al, maar pas in 1992 kreeg ik door wat het betekende of wat het te zeggen had. Zelfs ontmoetingen. Blijkbaar geldt dat ook voor de zielsverwant met wie je in hart en ziel verbonden bent.

  • Beste Marcel,
   Wat interessant wat je schrijft. Dus als je intense pieptonen hoort, krijg je kort daarop een bericht, mededeling of telefoontje?
   Interessant om te observeren hoe dat werkt!
   Dankjewel voor het vertellen!
   Groetjes, Mireille

  • Marcel,wat frappant,dit is ook ,op andere wijze incluis, dat wat het lichaam betreft:de boodschap en hulp van het lichaam door oorsuizen, wat mij betreft ook door even hartkloppingen krijgen:ben jij hoogsensitief? Want dat heeft er mee te maken. Ik heb ernaar leren luisteren en dit een keer vernomen van een patiënte. Jantsje Dekker

   • Ik ben vol sensitief. Dat wilt zeggen dat ik me van alles en nog wat bewust ben.Sinds een inzinking begin 2004 ben ik zo ver gekomen. Ik voel met mijn hart en ziel. Ik voel de Ware liefde als een stralende en helende maar ook inspirerende kracht.

 43. Hallo Mireille, ik vond en vind de ‘tinkelende lichte belletjes’ in mijn oren altijd wel vriendelijk klinken. Heb dit nog nooit zo duidelijk gekoppeld aan helderhoren. Ik weet dat ik meerdere gaves heb en zal nu ook eens rustig gaan ‘luisteren’ wat me dit te vertellen heeft. Ook deze gave toelaten. Veel dank, Anneke

  • Beste Anneke,
   Wat fijn dat je het wilt onderzoeken! Laat je het me weten als je er meer over begrijpt? Zodat je anderen ook aan het onderzoeken zet?
   Groetjes, Mireille

   • Met plezier Mireille, ik hou je op de hoogte. de ingeving dat dit met helderhorendheid te maken kan hebben had ik 3-4 jaar geleden al. Toen kon ik er nog niet ‘bij’ om dit verder te ontwikkelen, nu is het wellicht wel de tijd.
    Liefs, Anneke

 44. Beste Mireille,
  Tinnitus is een heel vervelende aandoening, de laatste jaren heb ik hier nogal last van vooral als ik probeer te slapen.
  Onlangs zijn we ons bewust geworden van een heel vervelend omgevingsgeluid namelijk van een marter verjager die de buurman aan de voorgevel had hangen. Deze verjager had een heel hoge frequentie en een groot bereik, hij stond dag en nacht aan en was daarbij gericht op de straat zodat het geluid steeds werd ingeschakeld bij elke voetganger, fietser, auto en bewegende bladeren.
  Zelf hoorde ik vanwege mijn leeftijd het geluid niet maar zag wel de laatste 2 jaar de lichtflitsen van het apparaat als ik mijn hond uitliet. Ongeveer een half jaar geleden ben ik steeds weer met mijn hondje naar de dierenarts moeten gaan omdat ik voelde dat ze niet in orde was. Ook werd ze niet meer loops. Het vervelende was dat ze vaak zo veranderd leek, ik heb haar al 13 jaar. Bij de dierenarts werd ze meermaals onderzocht maar ze konden niets ontdekken.
  Op een warme zomeravond toen we met zijn allen buiten zaten vroeg een van mijn kinderen of ik niet gek werd van het geluid. Toen ben ik pas een en ander gaan koppelen. Mijn hond was bang en gestrest van het geluid van de marter verjager, een hond hoort 4 keer meer dan een mens. De marter verjager werd weggehaald en ongeveer 14 dagen later werd mijn hondje weer loops. Nu zitten we 3 maanden verder en ons valt op dat ze steeds meer de oude is. Vooral de blik in haar ogen, de stress en angst zijn verdwenen. Ze gaat ook weer de tuin in door het hondenluikje iets wat ze al meer dan een jaar niet meer deed. Ik ben heel blij dat we hebben gevonden wat de oorzaak was, misschien dat andere mensen iets aan dit verhaal hebben. Pas op wat je voor een apparaten aan de muur hangt en of je ze op de juiste manier instelt. Doe je dit niet goed, kan het de gezondheid van jezelf, je (jonge) kinderen en dieren schaden.
  Groetjes Marga

  • Wat een verhaal Marga en gelukkig dat je buurman begrip had voor de situatie dat kan ook anders gaan. Ik had last van het laag frequent geluid van de vijverpomp van mijn buurvrouw maar zij wenste daar niets aan te doen. Uiteindelijk na 7 jaar gingen de vissen dood en heeft ze de vijver opgeruimd en ik ben super gevoelig voor geluiden terwijl anderen daar geen last van hoeven hebben en dat is erg lastig.

 45. Beste Mireille,
  Ik doe nu een jaar de MIR-Methode en heb ook Mir op maat gehad voor de tinnitus, waar ik nu 4 jaar last van heb, maar er heeft geen verandering plaatsgevonden. Ik mis in jouw verhaal dat tinnitus ook kan ontstaan door gehoorverlies. Doordat je hersenen de geluiden niet meer binnenkrijgen, gaan ze een ander signaal afgeven; een soort fantoom-signaal. Dat is bij mij hoogstwaarschijnlijk de oorzaak geweest, waarbij stress en een druk leven enzovoort natuurlijk niet meehelpen. Ik ga nog even naar de EHBO kijken en de MIR-Methode nog op het oor proberen. Ik hoop dat het helpt, maar ik heb geen hoge verwachtingen meer…..
  Henny

  • Beste Henny,
   En heb je ook naar de gave gekeken? Het kan zijn dat daar het echte antwoord ligt. Ik schrijf meestal niet de voor de hand liggende oorzaken in een artikel. En soms ook omdat ik het vanuit mijn kennis niet eens ben met wat er medisch gezien aan oorzaken zijn.
   Hoop dat er verbetering voor je mag komen en dat je een mooie ontdekking mag doen over je gehoor!
   Groetjes, Mireille

   • Hoe kom je daar achter?heb ooit een zeer harde klapmop mn oor gehad.
    Waar laat je dat checken?
    Ehbo helpt maar t blijft terugkomen.

   • Dag Mieke
    Na een harde klap op je hoofd zou het een goed idee kunnen zijn om je te laten behandelen bij een osteopaat. Het is niet uitgesloten dat er een zenuwbaan klem is komen te zitten door de klap. In dat geval is er een kans dat tinnitus kan verdwijnen als die zenuwbaan weer vrij komt. Hartelijke groet, Martine

  • Een tip. Zoek een goede hypnotherapeut, dat kan helpen om de toon zachter te zetten. Er zijn mensen die er heel veel baat bij gehad hebben.

  • Dan zou iedereen die gehoorverlies heeft dus Tinnitus moeten krijgen….. Waarom de 1 wel en de ander niet is een raadsel. Het is in ieder geval zo dat de hersenen zelf geluid produceren. Tinnitus zit niet in je oren maar in je hersenen. Ik heb 35 db gehoorverlies en sinds 4 jaar Tinnitus. Wereldwijde contacten, nergens is een oplossing te vinden. Wel heel veel kwakzalf. Stress verergert de Tinnitus, acceptatie helpt….

 46. Onder het kopje Spieren staat dat je het artikel van de ontspanningsoefening nog moet invoegen.
  Ik heb Tinnitus en ben erg benieuwd naar die oefening.

 47. Hoi Mireille,

  Met veel interesse lees ik altijd jouw nieuwsbrieven. Ik kan er altijd wel dingen uithalen die me meer inzicht geven. Heel erg bedankt hiervoor. Het is mooi hoe jij jouw boodschap in de wereld zet om de wereld een stukje mooier en vooral vrediger te maken.
  In deze nieuwsbrief verwijs je naar een ontspanningsoefening die in geval van een kaakklem de tinnitus mee zou kunnen aanpakken. De oefening kan ik echter nergens vinden? Heb ik iets gemist?
  Alvast bedankt voor je tijd.

  Lieve groet,

  Truus Janssen

  • Beste Truus,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden en aanmoediging! Ben blij dat het mensen inspireert!
   De ontspanningsoefening vind je door op ‘kaakklem’ te klikken. Maar ik heb het nu duidelijker in het artikel gezet. In het andere artikel kan je zoeken naar de oefening die ik ‘lucht-kauwen’ noem.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 48. Ik denk echt dat als je op andere dingen gaat concentreren dat je er geen problemen mee hebt en maak zelf een knoflooksap. Dat verzacht ook dit suizen. In dit geval zit het letterlijk tussen je Oren. Het hoort ook gewoon bij het leven. Dus accepteer het gewoon.

  • Ben ik met je eens. Als je accepteert dat je er geen controle over hebt, is het beter te dragen, zeker overdag.

 49. Ik heb sinds 3.5 jaar tinitis en sudden deafness . Schijnt bij elkaar te horen. Ben mn gehoor min of meer kwijt aan 1oor/links.
  Hoor geluid maar kan er niets mee verstaan. Wel de hele dag en nacht piep. Ook kan ik niet meer horen waar geluid vandaan komt.

  • Beste Hedica,
   Wil je eens onderzoeken of je dingen te horen hebt gekregen als kind, die je niet had willen horen? Wie weet ligt daar een oorzaak.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 50. hoi Mireille, wil je bij het kopje ‘spieren’ het artikel nog invoegen met de ontspanningsoefening? Dank!
  groetjes, Annemiek

 51. Goedemorgen Mireille,

  Deze reactie gaat niet over tinnitus.

  Mijn man heeft prostaatkanker met uitzaaiingen.
  Hij krijgt hormoontherapie. Dit gaat prima.
  Hij heeft de bijwerkingen van het medicijn weg geaaid en hij heeft geen last van de bijwerkingen. Dat is heel erg fijn.
  Maar over een poosje krijgt hij 4 weken elke dag bestralingen.
  De bijwerkingen wil hij ook weg aaien, maar hoe doe je dat met bestralingen?
  Hij doet al maanden de MIR methode dagelijks.

  Met vriendelijke groet, Jet

  • Beste Jet,
   Hij kan het makkelijkst gewoon de 9 stappen blijven doen. Stap 2 doet dan het meeste werk. Zie de MIR-Methode dan als ondersteunend bij de bestralingen.
   Veel sterkte voor hem!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Ilona,
   Ja, ik had het niet duidelijk genoeg in het artikel gezet. Je kon op het woord ‘kaakklem’ klikken. Ik heb het er nu duidelijker in gezet. Dankjewel voor het melden!
   Groetjes, Mireille

 52. Ken de MIR methode niet maar heb al wel ruim 4 jaar tinnitus. Geen piep maar geruis bovenin mn hoofd, en sinds kort een brom. Alsof je naast een droogtrommel staat. Maar ik weet niet beter dan dat het voortkomt uit je hersenen. Als de MIR methode echt zou helpen waarom lijden er dan wereldwijd zoveel mensen aan Tinnitus? En denk ook ik aan suicide???

  • Beste Anne,
   De MIR-Methode is wel aan het verspreiden internationaal, maar nog niet wereldwijd bekend.
   Zou je eens willen onderzoeken of die lage brom komt door omgevingsgeluid? Dat kan je na laten meten.
   En denk je aan suicide, of vraag je je dat af?
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Zoal ik al eerder schreef zing OHM en dan in een toon die resoneert met de zware brom, als hij verdwijnt zat het in je hoofd en anders is het een bron buiten jezelf. Althans dat is bij mij zo. 🙂

  • Ikzelf ben al mirrer zolang het bestaat. Vaak tip ik mensen die klachten hebben en baat erbij kunnen hebben. Maar niet iedereen staat hier open voor. Hoe erg ziek ze ook zijn. En dat is zo jammer.

 53. Werk al een lange tijd met de M.R.I. maar geen resuktaat voor de tinnitus.
  Door tanden knarsen kan dit ook worden veroorzaakt.

  • Beste Ann,
   Ja, dat tanden knarsen, is wat ik de ‘kaakklem’ noem. Dus klopt wat je schrijft. Zijn er nog oude frustraties of woede die bij jou een rol kunnen spelen?
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Ellen,
   Het was niet duidelijk genoeg. Je kon op het woord ‘kaakklem’ klikken. Ik heb het er nu duidelijker in gezet. Dankjewel voor het melden!
   Groetjes, Mireille

 54. Lieve Mireille

  Ik lees elke week je nieuwsbrief en volg soms wat webinars via de Be the MIRror-website.
  Er Zijn veel verstoringen en klachten die een mens kunnen hebben. Je beschrijft dan waarom de MIR-Methode kan helpen. Ik pas hem al jaren toe. Soms vergeet ik hem een periode om vervolgens weer opnieuw te beginnen. Moet je nou weten waarom je hem voor je zelf toepast? Dus ik heb last van….. En dan helpt bijv. Meridianen zuiveren en alle te korten aanvullen daarbij.
  Of kan ik ook gewoon denken, oké ik heb deze klachten en als ik de MIR-Methode blindelings doe dan is dat goed.
  Moet ik echt over mijn klacht en de evt oplossing nadenken terwijl ik aai, zeg maar.

  Lieve groetjes Annemiek

  • Beste Annemiek,
   Je hoeft niet aan je klachten te denken bij het doen van de MIR-Methode. Liever niet zelfs, omdat er klachten en oorzaken zijn die we niet in de gaten hebben. Je kunt wel je klachten opschrijven en elke maand kijken welke klachten verdwenen zijn. Zie het artikel: ‘Gezondheid went.’
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.