Home » Artikelen » 38. De 9 oorzaken van teleurstelling in de MIR-Methode

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

38. De 9 oorzaken van teleurstelling in de MIR-Methode — 140 reacties

 1. Ik ben helemaal fan van de MIR-Methode, ik had erover gelezen en meteen toegepast en het MIR-Methode handboek besteld. Ik heb alleen een vraagje, is het belangrijk dat je altijd eerst een opstartzin zoals rookverslaving loslaten moet zeggen of weet het onderbewuste zelf wat het moet doen? Ik vind dit niet heel duidelijk in het boek.
  Het doet me een beetje denken aan ho’oponopo waar ik ook resultaten mee boek.

  mvg Inge

  • Beste Inge,
   Nee, een ‘opstartzin’ is niet nodig. Het onderbewuste weet precies waar het moet beginnen. Die extra stappen zijn voor mensen die graag meer willen kunnen bepalen waar het onderbewuste zich op richt.
   Groetjes, Mireille

 2. Heb al ruim twintig jaar last van depressie , lusteloosheid, apatie, neerslachtigheid. Zou de MIR-Methode iets voor mij kunnen betekenen?

  • Beste Jacqueline,
   Het zou kunnen, maar ik kan het je helaas niet garanderen. Je kunt het proberen. Begin dan rustig met alleen stap 5 en 7, twee weken lang. Daarna kan je alle 9 stappen gaan doen. Overleg het ook met je huisarts of specialist als je die hebt. En meld je vooral ook aan voor de 6 weken begeleidingsmailtjes op de home page. Dan word je stap voor stap uitgelegd hoe de MIR-Methode werkt.
   Veel sterkte en vooral lichtheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 3. Beste Mireille,

  De vier weken met de stappen voor de 9 stappen heb ik gedaan en de formulieren opgestuurd t.b.v. het reumaonderzoek.

  In eerste instantie merkte ik verbetering en mailde ik, dat ik denk dat ik de tweejaarlijkse kenacort spuit niet meer ga halen. Na die vier weken heb ik een uitstapje gemaakt naar de dierentuin en dat urenlange geslenter was een overbelasting van mijn knie. Ik kreeg weer erge pijn. Ik was teleurgesteld en dacht, die MIR-methode heeft helemaal niet geholpen, ik ga toch maar volgende maand die spuit halen en ik bestelde Voltaren-gel ter verlichting.

  Toch ging ik ook door met de 9 stappen, omdat ik wel effect merk op andere gebieden. En de gel heb ik helemaal niet hoeven gebruiken!!! De pijn werd na een paar dagen minder en de gel heb ik in de verpakking gelaten!!! De kenacort spuit ga ik zeker niet halen, daar had ik toch al bedenkingen bij omdat het een heftig middel is.
  De MIR-methode volhouden helpt inderdaad. Echt bijzonder hoe dat werkt. Fantastisch dat je dit ontwikkeld hebt.

  Hartelijke groet,

  Tirza D.

 4. Hoi Mireille,

  Ik MIR nu ca 1,5 jaar trouw 2x daags. In de eerste dagen reageerde mijn lijf heel sterk, dat nam na die dagen af tot niet waarneembaar. Ik ben diverse keren naar een MIR-methode begeleider geweest voor enkele klachten, er trad lichte verbetering op, maar uiteindelijk toch geen heling.
  Mijn conclusie hieruit is dat de MIR-methode weliswaar oorzaken aanpakt, maar alleen van die klachten/symptomen die ontstaan zijn op het ‘niveau’ waarop de MIR-methode aangrijpt. Vinden klachten/symptomen hun oorzaak op een dieper ‘niveau’ dan werkt de MIR-methode naar mijn mening niet.
  Meer algemeen vind ik dat hoewel het opheffen van symptomen/klachten vaak erg welkom is, het de kans verkleint dat de ‘zieke’ zich afvraagt wat de reden is dat zijn/haar lichaam deze klachten/symptomen is gaan ‘genereren’. Ofwel wat wil ons lichaam ons hiermee vertellen? En daarnaar luisteren. Wijst zij ons middels klachten/symptomen misschien de weg die we beter kunnen nemen? (onze koers verleggen). Dus als gids.

  Bovenstaanden is voor mij de reden dat ik ca 2 weken geleden (voorlopig) gestopt ben met MIRren.
  Ik ben benieuwd naar je reactie Mireille.

  • Beste Frank,
   Fijn dat je de MIR-Methode een periode hebt willen doen en dat je lichaam er in ieder geval op reageerde. De dieper liggende oorzaken hebben hun tijd nodig. Het kan dan zijn dat mensen de MIR-Methode opgeven en een andere methode gaan zoeken. Helemaal prima. Dan is de MIR-Methode de eerste aanzet geweest. Met de artikelen op de website hoop ik mensen te helpen met inzicht te krijgen in de oorzaken van hun klachten. En soms blijven mensen onbewust vasthouden aan hun klachten, omdat ze het spannend vinden om stappen in hun missie te zetten.
   Hoop dat je klachten over een tijd minder mogen worden, op welke manier dan ook.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 5. Beste Mir-Eille,

  Ik heb / voor mijzelf / nog een tover regel verzonnen bij de derde; 3.C.; Buren loskoppelen

  Het zal mij wel lukken hoor.

  De rododendrons staan in bloei. Daarom ook.

  Groeten,

  era

 6. Beste Mireille,

  De MIR methode die ik nou ca. 1,5 jaar. Wat ze precies doet vind ik moeilijk aan te geven maar ik ben ervan overtuigd dat ze werkt en daarom doe ik ze trouw ieder dag 2x.

  Veel succes met dit goede werk.

  Vriendelijke groet,

  NeoQuartz Comfort sleeping
  Gezonder slapen op magneten en kristallen

  Jan Severens

 7. Mireille,
  Als een kind zegt: “Detoks alle Tostische belasting” 😉
  Dan kan een ouder daar wel een beetje om lachen. Maar voor het kind is het heel serieus.
  Volgens mij zou het wel voor hem moeten werken, want het gaat niet om wat je zegt. Het gaat om de juiste woorden de juiste energie geeft om het effect te verwezenlijken.
  1. Klopt dit?
  2. Zit er toch ergens een kleine tegenstrijdigheid in dit artikel?

  • Beste Raymond,
   Samen plezier maken is voor een kind ook belangrijk. Na het korte lachmomentje gaat de serieusheid weer verder. Het gaat om het gebruiken van de exacte woorden van de MIR-Methode. Als je werkelijk andere woorden spreekt, werkt het anders. Het gaat dus niet om de energie die je woorden mee geeft, maar letterlijk welke woorden je spreekt.
   Groetjes, Mireille

 8. HALLO ,

  NA CONSEQUENT 4 WEKEN DE MIR METHODE TE HEBBEN GEDAAN EN DAARNA NOG VAAK 1 OF 2 KEER PER DAG,ZAG IK IN JOUW INFO DAT JE OOK DE ,, MIR EHBO ,,KUNT DOEN BIJ DRINGENDE GEVALLEN.NU DOE IK NIET MEER IEDERE DAG DE 9 STAPPEN MAAR WEL VAAK DE MIR EHBO.IS DAT VOLDOENDE OF MOET IK DAARNAAST TOCH NOG DE 9 STAPPEN DOEN.IK VIND DE MIR EHBO ECHT EEN GOEDE TOEPASSING VOOR SNEL TE GEBRUIKEN.
  IK BEN DANKBAAR DAT DIT IN MIJN LEVEN IS GEKOMEN,MEER SPECIAAL DANK AAN JOU………….
  HARTEGROET VAN MIMI DIX UIT SPANJE .

  • Beste Mimi,
   Wat fijn dat de MIR-Methode EHBO je zo goed bevalt. En… het is ook zinvol om daarnaast de 9 stappen rustig en liefdevol te doen.
   Veel geluk en groeten uit Nederland!
   Mireille

 9. Beste MIR-Eille,

  Ik heb iets gevonden over de NK cellen. Wil het delen via ISBN NUMMER VAN HET BOEK;
  ISBN 978-94-023-1141-9 /E-BOOK/ en ISBN 978-90-225-8479-8 titel v h boek; Shinrin Yoku, het vervolg van Ikigai

  Het is vanaf bladzijde 91 tot en met 95, wat over de NK cellen gaat.
  GROET, Era
  P.S.;
  als jij het allemaal al weet, dan sorry. Ik ben er blij mee gevonden te hebben.

  • Beste Era,
   Dankjewel voor het doorgeven! Ik weet er nog onvoldoende van, dus dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 10. Beste Mireille,

  Als deelneemster aan het reuma onderzoek heb ik vier weken de 3 extra stappen gedaan voor de 9 andere stappen. Ik merkte verbetering in mijn rechterknie en was helemaal enthousiast. Nu de 4 weken voorbij zijn, heb ik meer last van mijn knie dan ervoor! Heeft het zin om nog een paar weken door te gaan met die 3 extra stappen?
  Hartelijke groet,
  Tirza

  • Beste Tirza,
   Ja, ga er vooral mee verder. Reumatische klachten vergen echt rustig de tijd om blijvend te verbeteren. Het kan ook goed zijn dat je je knie meer bent gaan belasten omdat het zo goed ging. Geen zorgen, herhaal gerust de 3 extra stappen.
   Groetjes, Mireille

 11. – wratjes verdwijnen of zijn weg
  – eten smaakt heel goed
  – handschrift is regelmatiger
  – li. arm beweegt minder schokkerig
  – meer psychische rust
  – meer stabiliteit
  – gestopt met alcoholgebruik

 12. Dank voor deze uitleg. Zo’n 5 jaar geleden mee in aanraking gekomen en doe het nog regelmatig. Die opmerking over de kaak. Wow. Daar heb ik inderdaad last van gekregen. Naar tandartsen, chirurg en nu als laatste een acupuncturist. Met vlagen kwam het steeds terug. Nu merk ik dat ik nog steeds m’n kaken op elkaar klem als het mij teveel wordt of niet gelijk kan reageren op mensen. Het wordt wel steeds beter:) en ook de klachten worden minder frequent. Het gaat nog steeds de goede kant op en ben blij met elk puzzel stukje dat je elke week weer toevoegt. Dank je

 13. Hallo lieve mensen, vanochtend dacht ik precies, de MIR-Methode doet niet veel meer,
  jaren terug ben ik begonnen met stap 5 en 7 2x3keer aaien, toen zijn langzaam de andere stappen er gewoon tussen gekomen. ik verwar aura/chakras ook nog, merkte ik recentelijk. Ben bij MIR-Methode begeleidster geweest, ook al jaren terug. Grappig nu net dit artikel te lezen en alle reacties….. en langzaam begin ik mijn vooruitgaan van afgelopen jaar te zien!! DANK DANK DANK
  alle goeds Gaia

 14. Wat een fijne uitleg over de mir methode. Ik heb het vrij lang gedaan en heb het toen laten “ versloffen”. Na een tijdje merkte ik dat mijn lichaam bijna vroeg om weer te beginnen, dus nu doe ik het weer. Blijkbaar had ik niet door wat de methode voor mij deed, echt een eye-opener, dankjewel Mireille.

 15. Ik doe al een tijdje MIR-op-maat. Dat geeft een grote emotionele schoonmaak. Maar ik ben er soms niet helemaal met mijn aandacht bij. Ik probeerde me te concentreren op de betekenis van de zinnen, maar dat lukt niet echt. En toen kwam ik erachter: gewoon aandacht bij het strelen van je huid houden, vol tederheid. Dat is heerlijk en volgens mij ook veel effectiever.

 16. Beste Mireille,

  Zelf doe ik de MIR methode nu een jaar. Ik vind het heerlijk om even 2 min rust te pakken.
  Ik doe voordat ik begin een stap extra voor de klacht die ik had. Tot nu toe niet teruggekomen.
  Heel fijn
  Groetjes

  Loes

 17. hallo Mireille, ik heb de methode een jaar lang gedaan zonder verschil op te merken.
  En geen van de oorzaken die jij noemt mbt het uitblijven van veranderingen zijn bij mij van toepassing.
  Rara. Ik ben heel erg benieuwd naar je antwoord.

  • Beste Anke,
   Het gaat om punt 8, MIR-Methode begeleider opzoeken.
   Groetjes, Mireille

 18. K wil daar nog aan toevoegen dat ik mir voor t slapengaan, het brengt mij rust. K doe ze ondertussen al enkele jaren. Eerst alleen in t Nederlands maar k was getrouwd met een Engelstalige man en leefde 20 jaar in t buitenland, zo kreeg ik plots de ingeving ze ook in t Engels te doen. Daar reageerde mij. Lichaam helemaal anders op. K doe ze nu dagelijks eenmaal in elke taal: zalige methode. Gratefully yours Diana

 19. Ik doe de MIR methode nu 2 dagen en wil deze 4 weken volhouden. Ik vroeg me alleen af of t ook werkt als je om de dag een onderhouds antibiotica gebruikt voor astma.

  Kan ik naast de 9 stappen ook de 9 stappen gebruiken voor onze hond die artrose in zijn poot heeft.

  Groetjes Anja

  • Beste Anja,
   Ja, je kunt de MIR-Methode doen, ongeacht de medicijnen die je gebruikt. Er is met het doen van de 9 stappen ook kans dat de medicijnen beter gaan werken. Houd daarom ook contact met je arts met regelmatige controles. Ja, je kunt je dier behandelen. Na vier weken pas! Lees hierover de veel gestelde vraag nr. 9.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 20. Ik hoorde dat je eerst vier weken alleen de zinnen 2,5 en 7 moet doen en daarna vier weken alle negen
  Klopt dat?

  • Beste Chantal,
   Nee, je kunt beginnen met alleen stap 5 en 7 (stap 2 niet erbij doen!). Na die twee weken kun je naar alle 9 stappen. Lees ook veel gestelde vraag nr. 1G.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 21. Ik kreeg als reactie inderdaad enorme pijn in mijn kaakholte en ben daardoor gestopt. Kan ik alsnog aanvangen hiermee?

  • Ik bedoel dus kaakholte. Is dit een reden om te stoppen of kan ik het alsnog een poging geven en doorbijten?

   • Beste Elke,
    Gewoon weer oppakken. En altijd belangrijk dat je het even laat controleren bij huisarts of tandarts. Je kunt sowieso ondertussen door blijven gaan met de MIR-Methode. Zie dat het alleen maar gaat om het zelfhelende vermogen van je lichaam en dat je daar op kunt vertrouwen.
    Sterkte en vooral toenemende gezondheid gewenst!
    Groetjes, Mireille

    • Het kan dus lichamelijk geen kwaad? Ik plan om nu eerst met enkel de 2 stappen te beginnen en erna pas volledige stappen. Ik ben gestopt omdat ik schrik had dat de pijn zou blijven. Na het stoppen met de methode was de kaakpijn gelijk terug weg! Heb wel al jaren aan die kant een knappend kaakgewricht

  • Beste Elke,
   Ja hoor, gewoon weer oppakken!
   Groetjes, Mireille

  • Kan het zijn dat ik griepsymptonen krijg ik pas nu een week de MIR-Methode toe

   • Beste Martine,
    Ja dat kan en dat is een goed teken! Lees het artikel over koorts. Ik hoop dat je eraan toe kunt geven, mocht het doorzetten.
    Sterkte en vooral beterschap gewenst!
    Groetjes, Mireille

 22. Hoi Mireille,

  Een Vraagje, Ik ben begonnen met de 9 stappen. nu had ik 1 dagje last van diarree. (ik heb ook alcohol gedronken bij me ouders)”snacht’s had ik diarree” ik drink eigenlijk zelde Alcohol. Ik heb als ik alcohol drink nooit last van diarree. en ben een dag ook erg moe geweest. maar ik ga ook enkele dagen later naar bed dan normaal. Nu is mijn vraag, of ik de 9 stappen moet/mag doorzetten?

  en nog een vraagje: ik doe het in de morgen en in de avond. moet je bij beide handen de 9 stappen doen? bedoel ‘s morgens bijvoorbeeld de linker hand en in de avond de rechter hand.

  Ik hoor het wel.

  vriendelijke groet,

  Femke

  • Beste Femke,
   Je kunt gewoon doorgaan met de MIR-Methode hoor. Soms voeren je darmen extra snel de ontlasting af. Dat heeft met stap 2 te maken. Blijf vertrouwen op wat je lichaam kan!
   En het maakt niet uit welke hand je aait. Zie daarover ook de veel gestelde vragen.
   Veel geluk en groeiende gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je lieve Mireille
    voor je reactie.

    (Want dat vind ik jouw,
    een lieve vrouw.

    Ik doe nog steeds trouw 2x per dag de mir-methode.

    Fijne avond.

    Vriendelijke groet
    Femke

 23. beste.
  zit nu in week 5 en het lijkt of dat ik nu lichamelijke klachten krijg zoals rugpijn nooit gehad al geheel grieperig gevoel…ligt dat nu aan de moe….gr wim

  • Beste Wim,
   Rugpijn heeft vaak te maken met beslissingen nemen. Lees dit artikel er eens over. Misschien dat je iets herkent? Grieperigheid is goed, als het tenminste doorzet en je een mooie koorts ontwikkelt. Lees hier meer over het mooie van koorts.
   Groetjes en ik hoop dat je je binnenkort prettiger gaat voelen!
   Mireille

 24. Hallo ik ben 2 dgn geleden begonnen ,maar heb de neiging om het wel 3 4 keer te doen op 1 dag is dat goed ??

  • Beste Wim,
   Ja, dat begrijp ik! Het hoeft niet, want je lichaam kan niet harder werken dan dat. Maar… als er iets accuuts is, kun je wel de 9 stappen doen of als je niet kunt slapen, mag je hem altijd extra doen. Je kunt niks verkeerds doen!
   Dat het je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 25. Beste Mireille,
  Vanaf de eerste week dat ik de methode volgde reageerde ik door heel veel gapen en al in die eerste week voelde ik meer zachtheid voor mijzelf van binnen. Ik doe het nu ruim vijf weken en de zachtheid van binnen is gelukkig gebleven. Verder heb ik oud zeer uit het verleden over een bepaald onderwerp af kunnen sluiten en het voelt alsof het daadwerkelijk definitief verleden tijd is nu.
  Mijn huid is overal minder droog, dat scheelt bodylotion! Ik blijf er levenslang mee doorgaan lijkt me, net als tanden poetsen. Dit omdat er nog wel meer dingen zijn die ik veranderd wil zien maar ook als onderhoud.
  Zal het boek nog gaan bestellen en wie weet wat ik er nog meer mee ga doen. Doorgeven aan anderen in ieder geval!
  Bedankt voor alles en succes met al je plannen. Annette.

 26. Vandaag een wandeltocht gemaakt via de wandelsite. ik liep naast iemand die mij over de 9 MIR-Methode vertelde. Ik had er nog nooit van gehoord. Op het moment dat zij de 9 zinnen uitsprak voelde ik de energie ervan. Ik werd heel blij. Meteen MIR-Methode genoteerd in mijn smartphone. Morgenochtend ga ik de instructie video’s bekijken en dan beginnen. Dank je wel !

 27. Beste,

  Ik heb het voor het eerst geprobeerd om te kijken hoe mijn lichaam hierop reageerde.
  In eerste instantie niet leek het.
  Echter een aantal minuten later kreeg ik koude rillingen over mijn rug en werd het koud in mijn lichaam. Hierna werd het langzaam weer erg warm in mijn lichaam en kreeg weer af en toe een koud gevoel.
  Vervolgens kreeg ik pijn gevoel op meerdere plekken van het lichaam en begon te transpireren.
  Kan je dit gehele proces verklaren?
  Las al dat wanneer je erg heftige reacties hebt dat kan komen omdat er vroeger wat heftigs is gebeurd. En dat klopt dan ook wel weer.

  Groetjes

  • Beste Matties,
   Nee, dat proces ken ik niet. Ik kan er wel een verklaring voor geven, maar je lichaam is aan het werk. Dat is misschien het belangrijkste om ervan te begrijpen. Het lichaam heeft allerlei manieren om zichzelf schoon te maken en ballast af te gooien. Dat kun je in je lichaam voelen. Ben blij dat je het herkent dat het met vroeger te maken kan hebben. Sterkte en ik hoop vooral dat het de MIR-Methode je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 28. hallo Mireille,
  Punt 9 je begint niet.
  Dit was voor mij van toepassing. Niet dat het mij opgedrongen werd,maar weerstand voor alles wat nieuw is.Toen er ergens een lampje ging branden (weerstand) ben ik 14 dagen lang met punt 5 en 7 en toen met de 9 punten begonnen.de eerste 4 weken voelde ik een enorme onrust rond om mijn zonnevlecht wat best zeer vervelend was. Heb doorgezet, voel mij nu na 2 maanden super sterker energieker en en mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Heb nu alleen het idee dat ik stil sta.

  groetjes Ans

 29. Hallo Mireille, ik doe de Mir nu 5 maanden 2x 2min, is het voldoende dat ik vanaf nu het 1x per dag doe, of heeft dit minder werking, ik hoor het graag, hartelijk dank
  MR

  • Beste MR,
   Dat mag je zelf bepalen. Je kunt volstaan met 1x per dag als je nog maar weinig klachten hebt. Dan werkt het meer als een onderhoud. Als er nog flink wat klachten zijn, kun je het beste bij 2x per dag blijven.
   Hoe dan ook wens ik je er veel geluk mee!
   Groetjes, Mireille

 30. Ik ben op zich erg tevreden over de mir. Ben nu dik 4 weken bezig. Merk op vele vlakken iets. Heb meer rust, kan goed met werkdruk om gaan, kan veel dingen langs me heen laten gaan. Mijn huid/acne wordt beter. Maar heb bij sommige mensen juist ook meer irritatie. En heb deze week enorm veel zin in snoep en koek, alles wat maar lekker is
  Hoop dat beide punten ook gaan verdwijnen. lees net dat snoepen te maken kan hebben met oud verdriet loslaten? Ik ervaar het niet als verdriet maar heb wel heel veel vanaf de puberteit meegemaakt.

 31. Hallo Mireille, ik doe de mir methode nu 6 weken en voel me op veel vlakken reeds beter, daarbij doe ik ook joga en mindfulness, ben blij dit ontdekt te hebben, ‘k voel me beter alleen, zelfzekerder, liefde voor mezelf en anderen ,creatiever en meer zin om nieuwe dingen te leren, ‘k ben er nog niet helemaal maar ik voel dat ik langzaam een nieuw mens aan het worden ben en dat geeft me een gelukkig en krachtig gevoel, Hartelijk dank Mireille voor het verspreiden van deze methode, veel liefs

  • Beste Lisa,
   Nee hoor! Dan pak je de draad later gewoon weer op. Overkomt heel veel mensen. Je kunt wel kaartjes ophangen in je huis, zodat je jezelf eraan herinnert. Ik heb ook een keer een video op de website erover gezet, dat daar een beetje mee te maken heeft: Ik dwaal af tijdens de MIR-Methode, is dat wel goed?
   Groetjes, Mireille