Home » Artikelen » 36. Waarom (volwassen)pesters pesten

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

36. Waarom (volwassen)pesters pesten — 152 reacties

 1. U bent één groep vergeten waartoe IK als enige toebehoorde. Namelijk de persoon dié ingreep en het pestte absoluut niet pikte. Het criterium voor MIJ was niet of IK het volgende slachtoffer was maar dat IK niet tegen dit ONRECHT kon. Dat de slappelingen namelijk de pester en de afschuwelijke meelopers een onschuldig persoon die dispar vulgo was zo gruwelijk aanpakten. Dus er waren 4 actoren: de gepeste, de pester, de meelopers én meestal de enige die opkwam voor de gepeste in dit geval IK dus. Trouwens in álle andere gevallen was ik ook de enige DIE de gepeste beschermde en dat werd niet in dank afgenomen.

  Wat heeft mij dat nú gebracht?
  Ik ben slachtoffer van meerdere moordpogingen geworden (mij werd een lesje geleerd). Ik zit nú voor 120% afgekeurd in de bijstand als hoogbegaafde en dat al ruim 5 lustra. Ik heb mijn studies én promoties aan de UM te Maastricht (MBA en Fiscal Law) nooit af kunnen maken dankzij mijn zéér zware PTSS enzovoorts. Verder moet IK rondkomen van €700,- per mnd. En wordt mij ÁLLE ZORG GEWEIGERD en mag ik mij voor LABBEKAKKER door iedereen laten uitmaken.

  Mijn leven is een hel en totaal geruïneerd. Maar ik sta voor de zwakke medemens en ik kan niét tegen ONRECHT. Mijn leven is verwoest door pesters omdat ik de gepeste (als enige) beschermde. Immers deze gepeste kon als het hem teveel werd zelfmoord plegen door dit gruwelijke pesten.

  En wat is nú de moraal van het verhaal?

  Ondanks dat ik alle ellende dagelijks moet ondergaan en dat de hades een vakantie is in vergelijking met wat ik dagelijks moet en heb moeten verstouwen de laatste 5 lustra zou ik wéér hetzelfde doen. Namelijk voor de GEPESTE opkomen en wel onvoorwaardelijk.

  • Beste Wouter,
   Wat heb je een offer moeten brengen! Zo fantastisch dat je het voor iemand anders opnam. En ja, ik doe dat ook altijd, omdat ik het ook niet kan laten. Maar jij hebt daar wel een hele hoge prijs voor moeten betalen, zo te lezen. Wat spijt me dat voor je.
   Ik wens je ongelooflijk veel sterkte en hoop dat er mensen komen die jou kunnen steunen.
   Groeten, Mireille

   • Wat een slappe reactie van jou Mireille. Daar kan niemand wat mee. En zeker Wouter niet. Zoiets als dat je tegen een kind zegt: Oh is je lollie in het zand gevallen, nou jammer hoor voor je. Niets aan te doen. En jij bent coach oid?

    • Beste Ase,
     In mijn ogen gaf ik een medelevende reactie. Wat zou jij liever als antwoord gegeven hebben?
     Groetjes, Mireille

 2. Mijn zoon pest andere kinderen. Ik weet niet wat erger is maar dit vind ik ook super erg. Hij voelt zich onzeker, wil gezien worden, ergens bij horen. En vanuit die behoefte pest hij andere kinderen. Ik probeer met hem in contact te blijven over zijn behoeftes en hoe die op een andere manier vervuld kunnen worden maar dit is best pittig bij een puber!

  • Beste EJ,
   Ja, dat is zeker moeilijk. Is er een professional die je kunt raadplegen om jou te sterken? Een belangrijk signaal is namelijk dat je overduidelijk laat merken dat je dit gedrag onacceptabel vindt. Dat vergt de juiste woorden en flink wat energie. Ik vind de Geweldloze Communicatie hier heel behulpzaam bij.
   Veel sterkte! En dankjewel voor het melden!
   Groetjes, Mireille

  • Laat hem stoppen. De gepeste kan het vroeg of laat niet meer aan en pleegt zelfmoord. Gebeurt dit dan zal U zoon na zijn dood in de hades branden voor eeuwig. Het is zo makkelijk de zwakkere(n) te pesten. Laat hem stoppen. Ik heb 8 kennissen verloren die zelfmoord hebben gepleegd door pesten. Pesten zou strafbaar moeten worden gesteld en de pester moet bij zelfmoord van de gepeste voor moord worden berecht en op zijn minst 50 jaar gevangenisstraf moeten krijgen.

 3. Hoi Mireille,
  ik ben gepest op m’n eerste ‘vaste’ werkplek, door 2 collega’s waarmee ik moest samenwerken en die me stomweg negeerden. In de pauzes zat ik alleen, wist niet waar zij pauzeerden en dit 6 jaar lang. Uiteindelijk belandde ik in de WAO. Nu terugkijkend, zie ik dat er niets anders dan een gigantische burn-out was. toentertijd heette dat nog niet zo en bestond het eigenlijk nog niet. Ik ben erg aan mezelf gaan twijfelen en worstel nog steeds met het feit dat ik maatschappelijk laag op de ladder sta, weinig geld te besteden, enz. Desondanks ben ik wel heel gelukkig geworden… ik heb die nare tijd overleefd en overwonnen. Nu weet ik wel wat ik wil. Het punt is, dat een van die nare pestkoppen op haar manier probeert haar droom uit te dragen in een concert (klankconcert) en je snapt natuurlijk best, dat mijn maag omdraait,.. Ik voel nog steeds die oude pijn, dat verdriet van toen en alle ellende daarna. Toch ben ik je ook dankbaar dat je schrijft dat pesters blijkbaar zelf ook heel goed weten wat ze gedaan hebben, misschien is dit haar manier…?? Echter, zo kan ik het nog niet plaatsen… alsof er iets verdoofd raakt in mij en toch heb ik al besloten om wel te gaan die avond. Ik vraag een vriendin mee. Raar dat ik merk dat ik het haar eigenlijk niet gun! Inderdaad, het vertrouwen is stuk.

  • Beste Marja,
   Ik vind het wel van veel karakter getuigen dat je toch gaat die avond! Eens kijken hoe ze zich naar je opstelt. Ik wens je veel sterkte met verwerken en hoop dat er mensen om je heen zijn waar je er af en toe mee over kunt praten. Dankjewel voor het vertellen!
   Groetjes, Mireille

 4. angst om krachtig te zijn ! Hierover ging mijn [ helaas ] laatste gesprek met een goede vriend . Onze , en zeker mijn , reactie was dat je wel afschuwelijk ALLEEN komt te staan . Er zijn steeds minder mensen die je begrijpen / accepteren en met je meevoelen . Ik lijd een eenzaam bestaan hierdoor . Het ene probleem vervangen door een ander , nl eenzaamheid .
  groet Nellie

  • Beste Nellie,
   Daarom is het zó belangrijk om gelijkgestemde mensen te vinden. Ken je de Facebook groep ‘MIR-Methode Besloten Groep’? Gewoon precies die woorden intypen in Facebook, dan kan je andere mensen vinden die ook de MIR-Methode doen. Niet alleen blijven staan, hoor!
   Groetjes en veel sterkte!
   Mireille

 5. Mag ik uit jouw stuk concluderen dat ‘betweters’ eigenlijk ook pesters zijn? Nooit zo over nagedacht. Zal niet betekenen dat je een ander niet mag corrigeren of verbeteren. Wanneer wordt het pesten?
  Als ik zeg dat ik ergens geen geld voor heb verbetert een familielid me altijd: ik moet zeggen dat ik het geld er niet voor over heb, want het geld is er in feite wel. Maar eigenlijk voelt dat ook als pesten.

  • Beste Dicky,
   Ongevraagd advies kan erg onprettig zijn. En vooral als het herhaaldelijk wordt gezegd. Het is wel altijd belangrijk om te kijken of de reactie iets over jezelf zegt. Spiegelt ze me ergens met iets? Doe ik dit zelf ook in andere situaties? Zo niet, dan is het een idee om een weerwoord te gaan bedenken. Wat zou je een volgende keer kunnen antwoorden?
   Groetjes, Mireille

  • Beste Era,
   Dankjewel voor dat prachtige liedje van Adele! Mijn favoriete stukken tekst: “Shows that we ain’t gonna stand shit, shows that we are united, shows that we ain’t gonna take it.”
   Heerlijke even genieten van de muziek, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

   • HEEL GRAAG hoor. mijn favoriete is het. alleen ik kan me niet ”united ” voelen met veel dorp bewoners,/ONLY 2000/ HIHIHI… wegens pesterijen, jaren lang inc. naaste buren uit Zuid-Marokko met schizofrenie. Wel ik wil me ”United” voelen in Europa met ”EEN” United Systeem. Moeilijk he? Het zal wel…..

    Voor de rest is er veel muziek en natuur en anderen buiten de Hilversumse Meent. Nog bedankt voor je reactie en website. ik zal hem blijven lezen. Heel leerzaam. groeten, era

 6. Er is nog een groep pesters, de psychopaten, zij die de connectie met hun ziel geheel kwijt zijn.

 7. ik wword gepest maar ik krijg overal de schuld van en ik ga ok naar de juf maar ze doet niks
  en naar mijn moeder

  • Beste Safouan,
   Heb je klasgenoten aan wie je het kan vertellen? Wil je alsjeblieft doorgaan met het aan mensen vertellen totdat iemand je serieus neemt!?
   Sterkte!!!
   Groetjes, Mireille

 8. Hoi Mireille,

  Wat doe je als je via telefoon of sms gepest wordt (zeg maar gestalkt alleen dan niet dagelijks). Hoe blijf je dan in je eigen energie – ook als je kids (pubers) per telefoon/sms door dezelfde dader worden bestookt met nare berichten. Politie, advocaat en zelfs programma ‘gestalkt’ weet er geen raad mee
  Groet, Marko

  • Beste Marko,
   Zoals ik het lees, lijkt me dit geen doen. Ander telefoonnummer nemen. En op een of ander manier de dader zien te confronteren? Misschien heeft een andere lezer een wijs advies? Ik wens je bijzonder veel sterkte met deze verschrikkelijk nare situatie…
   Groeten, Mireille

  • Het beste kan je een ander nummer nemen ook je 06 nummer veranderen wis je facebookaccaunt zorg er voor dat ie zo weinig mogelijk over je weet ga geen enkel kontakt met hem aan plaats desnoods camera s vertel mensen die je vertrouwd wat eraan de hand is en blijf goed voor jezelf zorgen geef hem absoluut geen aandacht wand aandacht is macht groetjes ellen

  • pesters zijn vervelend en dat is cyberpesten
   en ik ben nog tien dus ik kan niet goed typen.

   • Lieve Safouan,
    Wat goed van je dat je hier een beetje je verhaal geschreven heb (en je heb toch al helemaal goed schrijven/typen ).

    Wie vind je de leukste juf of meester op je school ? Is de directeur of directrice wel aardig ?
    Degene die je het liefst vind, kan je een briefje geven waarin je vertel dat je graag met hem of haar wil praten en dat je hulp nodig heb omdat je gepest wordt en noch je moeder, noch je juf je daarmee geholpen hebben.

    Er MOET op school over gepraat worden en iets ertegen gedaan worden, want pesten MAG NIET – het is NIET Okay !!!

    Je lijk mij een slim kind en ik vertrouw erop dat je het kan doen, zodat de stomme pesterijen tegen jou en andere kinderen stoppen.

    Heb je andere kinderen op school gezien die gepest worden ?
    Vraag ze anders of jullie samen naar de liefste juf, meester, directeur of directrice zullen gaan om te vertellen dat ze isnel iets moeten doen tegen het pesten, want samen zijn jullie sterker, toch ?

    Heel veel succes ermee, Kanjer !

 9. Ik vind t heel naar om dit op te schrijven, maar ja ik als volwassen vrouw word gepest in mijn wijk. Het is allemaal begonnen met een groepje scholieren op een middelbare school tegenover mijn huis, waar ik jaren geleden een opmerking tegen maakte. het is alleen maar van kwaad tot erger gegaan.. nu zijn het tientallen scholieren die mij dagelijks uitschelden en zelfs buurtbewoners doen mee tot overmaat van ramp.. ben naar de wijkagent geweest, die naar de school is gegaan maar na een paar maanden begon het weer van voren af aan… ben radeloos… en nu….

  • Beste Nadine,
   Ga nogmaals naar de wijkagent. Er zullen nu hardere maatregelen moeten worden genomen!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. bij toeval of nee ik zocht iets over pesten ik word al jaren lang gepest en getreiterd door bepaalde famleden van mijn man weggetreiterd , ik voel me dan machteloos maar een ding wat ik niet doe is staan toekijken hoe ze me verder treiteren de personen die mij treiteren delete ik voorgoed uit mijn leven ik ben al te vaak gepest op de lagere school ben ik weggepest van school ik was nog zeer jong toen het was voor mij een hele opluchting dat ik naar een andere school mocht !! ik werd gepest geschopt en geslagen ik durfde thuis nooit iets te zeggen tot ik niet meer kon en ik in tranen uit barste hadden mijn ouders besloten dat ik naar een andere school moest dat was het beste wat ze toen voor mij gedaan hadden , en nu ben ik 54 en het pesten gebeurd nu door een paar snotneuzen van mijn man zijn fam die dan weer andere aantrekken om mee te pesten mijn man die zegt er niks van omdat hij het niet ziet wat ze doen ze doen het namelijk met omwegen het enigste wat ze wel doen is als ze mijn man groeten mijn negeren en dan gaan ze verder met treiteren wat mijn man dan denkt dat onschuldig is maar ik weet dat ze het doen om mij te treiteren walgelijk zulke mensen ik heb hier weer weken niet van kunnen slapen vooral om dat een van die pesters had ik in mijn huis genomen toen niemand voor haar er was zelfs haar broers zus en ouders niet en dat doet dan wel pijn wanneer je iemand onderdak hebt aangeboden voor die persoon er was terwijl er niemand anders was voor haar

  • zeg tegen je man dat je van hem gaat scheiden als het niet stopt, en wees hier serieus in, kies voor jezelf

 11. ik (74) wordt al sinds 2006 gepest door boven wonende buren,,,dmv onverwachte dreunen s’nachts op hun vloer,,,soms feller soms minder.praten erover helpt niet,,,en me ertegen verzetten al evenmin het enige wat “iets “Helpt is ohropax te gebruiken als ik ga slapen,,,als ik dit dan meldt aan de woningvereniging,,wordt het minder maar dan wordt ik zwart gemaakt,,en merk ik de vernederende blikken van medebewoners…en denk ik wat kunnen mensen zich onderling pijn doen,,was ik maar dood.
  Hoe hardnekkig deze mensen zijn,,om aan de gang te blijven…..

  • Beste Fred,
   Wat verschrikkelijk naar voor je… Zullen we een keer een MIR-Methode kring bij jou organiseren? Kijken of het effect heeft om je heen? Geen grapje, hoor! Ik hoop van harte dat dit heel snel mag veranderen. Houd het alsjeblieft nog even vol!
   Groetjes, Mireille

 12. De mens is een zoogdier.Ontevredenheid/ongelukkig zijn veroorzaakt bij zoogdieren stress/de kwaadaardige kant.Stress is een oerinstinct om te vechten/actie te ondernemen en is dus een natuurverschijnsel.Vandaar het pesten wat strikt genomen een milde vorm van oorlog voeren/machtsvertoon is.

 13. Hallo Mireille, ik wordt momenteel gepest door iemand die bij mij in de buurt woont en die mijn groenten en planten uit de tuin steelt. Ik heb het vermoeden dat ze erg boos op mij is omdat ik en een buurman zagen dat ze bloemen uit de tuin plukte waarvan er maar 1 of 2 stonden en we hebben daar wat van gezegd. Sindsdien verdwijnen er steeds planten of groenten, ik heb gisteren ook een oproepje op Facebook gezet op onze stadstuin en nu zag ik dat mijn tuinbonen wegwaren. Wat kan ik het beste doen?
  ik weet bijna 100% zeker dat zij het is. Er bordjes bij zetten en het op Facebook zetten maakt het alleen maar erger heb ik gemerkt. Het zegt ook vast iets over mij of niet?

  • Beste Desiree,
   Het allerbelangrijkste is om uit te zoeken of zij het echt wel doet. In de tijd dat ik een moestuin had, werden er dagelijks groenten meegenomen. Wat je ook kunt doen, is nog eens met haar gaan praten en terug komen op je verhaal over de bloemen. Dat je je afvraagt of ze daar van geschrokken was. Of ze er hopelijk geen nare gevoelens aan over heeft gehouden, want dat hoeft ook weer niet. Dus dat je haar empathie geeft. Dan kan vaak ook al de angel eruit halen. Je hebt het dan verder niet over je verdenkingen die je hebt, maar probeer het contact weer oprecht te herstellen. Idee?
   Wat het over jou zegt? Ik vat dit soort dingen vaak op als dat ik onvoldoende mijn grenzen aan geef, of onvoldoende goed let op mezelf. Misschien dat je het op die manier symbolisch ook kunt bekijken?
   Ik hoop dat de situatie binnenkort veranderen mag!
   Groetjes, Mireille

 14. Lieve Mireille

  dank voor jouw essentiële hartewerk.

  Kathaline

 15. bedankt voor je stukje! ik had het nu even heel hard nodig.ook ik heb mijn vertrouwen in de mens verloren.soms denk ik,gooi er maar een bom op.er zijn wel wat mensen die mij nemen zoals ik ben,maar die zijn op de vingers van een hand te tellen en dat doet pijn.

  • Beste Harry,
   Gelukkig dat het je weer wat steun geeft. De meeste mensen hebben maar een paar mensen om zich heen die hen werkelijk accepteren zoals ze zijn… je eigen binnenkring. Ben blij dat je nu in ieder geval even je hart hebt kunnen ophalen. 🙂
   Heb het goed!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi! Sommige mensen, zogenaamde vrienden, vinden het leuk mij op de kast te jagen met nare opmerkingen over dieren. Ze weten dat ik enorm veel van dieren houd en gebruiken dat. Zij noemen het provoceren of prikkelen. Ik noem het treiteren. Ik snap niet waarom ze het doen. WAAROM zou je iemand boos of verdrietig willen maken??? Ik denk dat die mensen ongelukkig zijn of onzeker. Door een ander naar beneden te trappen, voelen ze zichzelf stijgen. Ik ben extreem HSP, maar heb wel veel zelfvertrouwen en ik ben niet bang om buiten de groep te vallen. Ik ben er juist trots op dat ik de kudde niet nodig heb, dat ik slimmer ben en dat ik zelf kan denken ipv de kudde te volgen. De sneue angstbijters die mij ‘provoceren’ kunnen dat niet uitstaan omdat ze zwak zijn. Eigenlijk moet je dus gewoon medelijden hebben met pesters!

    • Beste Kir,
     Volgens mij heb je precies de conclusie getrokken die ik ook zou trekken. Vooral je zelfvertrouwen is eng voor mensen die onzeker zijn. Is het mogelijk om een keer iemand 1 op 1 te spreken en serieus te praten over wat al die opmerkingen met jou doen?
     Sterkte en vooral: doorgaan met voorbeeld-zijn! Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

     • Hey ‘ extreem HSP’,

      Je komt heel intelligent op me over: zoals je erboven probeert te staan, boven al het getreiter.

      Zoek eens verder, of je misschien hoogbegaafd bent? Heeft niet altijd met je IQ te maken…zie het Delphi model!

      Ik ga nu veel.om metcandere HB’ s en echt… ” ET phoned home”…:-).

      Samen sta je sterk!

      Warme groet, Denise

 16. PESTLEVEN
  gepest door moeder/ door vader mishandeld/ gepest op school/ niet gepest in kindertehuizen want ik tekende mooie vrouwen gezichten voor lotgenoten/ gepest op clubhuis/ bijna doodgeschopt/ gepest op werk/zwaar mishandeld door gewezen echtgenoot/ altijd gepest op de werkvloer/ als volwassene gepest/ door buur gepest nu al 15 jaar/ ik wil mij weer vrij voelen/ en dat ga ik doen/ dansen/ niet meer op mijn tenen lopen/ ja dat wil ik/ ik mag stralen en zijn wie ik ben. Ik heb geestkracht/ ik sta op/ ik pik het niet meer/ Het gaat lukken/ Mijn doodswens laat ik varen/ Ik wil nu leven/ Kom maar op pestkop. Je duikt vandaag weg/ na je agressieve gedrag en doodsbedreigingen. Ik ben een mooi mens, je kan nog koffie krijgen met gebak. Je wil geen vrede. Ik ga je recht aankijken, ik pik je schreeuwpartijen, die als een dolksteek mijn hart hebben doorboort. Je ontwijkt me even, schaam je je soms. Ik heb een emmer koud water staan, voor als je weer begint ik ben gestort en te schreeuwen, voor mijn deur. Ik ga deze over je heen gooien. Ik moet wat. De politie doet niets.

  • Beste Maria,
   Wat heb je veel meegemaakt… en als ik dan lees dat je nog zoveel geestkracht hebt en in staat bent om je doodswens te laten varen, dan merk ik dat je nog steeds heel krachtig bent. Hoe bijzonder! Ik wens je ongeloofijk veel sterkte met de nare situatie waar je in zit.
   Veel sterkte!
   Mireille

   • Dank u voor uw hartverwarmende reactie ik durfde niet eens te komen lezen ontzettend bedankt, lieve groetjes.

 17. Ik ben veel buitengesloten, maar nooit echt gepest. Moet zeggen dat het me wel gevormd heeft;ik ben graag alleen. Vermaak me goed en vind het heerlijk. Een aantal maanden geleden verhuisd naar het buitenland, maar spreek de taal nog niet. Via, via kwam ik in contact met een ander Nederlander. Deze persoon volgde gratis taallessen in een buurtcentrum. Dus ik ben meegegaan naar deze lessen. Er zaten mensen uit allemaal verschillende landen en op de eerste avond ging het al mis. De Nederlander die me had meegenomen kon het blijkbaar niet hebben dat ik veel korter in dit land verblijf, maar min of meer hetzelfde niveau op taalgebied beheers. Ik werd constant afgebekt en vernederd. En normaal heb ik mijn woordje wel klaar, maar om in een vreemde taal een rake opmerking te maken lukt me nog niet. Laten we zeggen dat deze persoon het pest vocabularium beter onder de knie had. Ik baal hiervan! Ik zou die persoon zo graag de waarheid vertellen en niet mis te verstane termen. In de les kon ik het niet zeggen, ivm je kan daar natuurlijk alleen maar in de vreemde taal spreken en na de les lijkt het net of ik ruzie zoek. Ik weet niet wat ik moet doen.

  • Beste Karin,
   De eerste stap is in ieder geval dat je voor jezelf hier vrede mee krijgt en de sterkste gevoelens wat kunt verlichten. Daar kan je de MIR-Methode voor gebruiken. Vaak is het zo dat als je in jezelf iets weet te verzachten of vrede eraan kunt geven, dat er dan ook iets bij de ander gebeurt.
   Ik wens je veel sterkte met deze hele onprettige ervaring!
   Groetjes, Mireille

 18. Gepest worden is iets wat herhaaldelijk terug gekomen is in mijn leven.
  Het begon al thuis. Mijn oudere broer heeft me gepest en zelfs geslagen tot ik eindelijk thuis weg kon.
  Op de lagere school werd ik gepest. En in de 2 eerste jaren van de middelbare school ook. Daarna is het voor lange tijd wat weg geëbd op school. Maar mijn broer die steeds kwam pesten en ook mijn zussen pestte bleef.
  Eens thuis weg dook het pesten op zeker moment weer op op de werkvloer. Maar ik kon toen binnnen de organisatie van functie veranderen en dan was het gelukkig weer voorbij.
  In het verdere leven is mijn broer nooit van zijn gedrag afgestapt. Op familie bijeenkomsten liet hij zich steeds weer graag van die kant zien. Hij was er zelfs trots op.
  Ondertussen zijn mijn ouders beiden overleden. En pas nu hoef ik mijn broer nooit meer te moeten ontmoeten. Mijn ouders oefende altijd wel enige druk uit op dat vlak. Maar toen ik huwde heb ik mijn broer niet uitgenodigd. Toen mijn broer huwde was ik wel uitgenodigd en ben ik naar de plechtigheid gegaan om mijn vader die toen al erg op de sukkel was met zijn gezondheid niet te kwetsen.
  Alle keren dat ik mijn broer nog ontoette toen mijn ouders nog leefden ging hij prat op pesten. Zelf zijn eigen vrouw en dochtertjes pest hij . Ik kan dat niet aanzien en kies er voor om hem nooit meer te hoeven ontmoeten.
  Hij doet opzettelijk dingen stuk die van zijn vrouw of kinderen zijn. Trekken, duwen, stampen, iemand in een greep houden waar je niet uit kan, je bijna verstikken onder een hoofdkussen, je arm of been omwringen….het kwam allemaal aan bod….
  En tis misschien daarvan dat gans mijn lijf nog pijn doet.
  Eens ik thuis weg was had ik soms nog het afwijkende gedrag dat wanneer iemand een bruuske beweging maakte ik al een afwerende houding aannam…Mensen moesten daar om lachen….het heeft lang geduurd eer die reflex verdwenen is.
  Maar ik merk dat ik sinds ik de MIR methode doe wel vaker terug heel erg schrikkerig ben. Als er een reclame paneel van beeld veranderd of er een garagepoort plots opengaat kan ik soms heel heftig schrikken.
  Het hsp zijn is daarbij al helemaal geen voordeel.
  Zouden mijn klachten het gevolg van al die pesterijen in het verleden kunnen zijn?
  Ik heb heel veel last van mijn gewrichten, overgewicht, rookverslaving, darmklachten, vocht ophouden en nog wel meer.
  Heb al mijn klachten in een dagboekje geschreven om te kunnen kijken hoe alles evolueert. Ik ben ook in behandeling bij een homeopaat.
  En al zijn de meeste van mijn klachten er nu nog. Toch doet de MIR methodee me goed. Alleen al te weten dat een enorm liefdevolle vrouw deze methode ontwikkeld heeft en met ons deelt geeft mij een fijn gevoel bij het uitvoeren van de MIR-Methode.
  Het brengt inderdaad een moment van rust en vrede in je dagen..
  Dank je Mireille

  Groeten Patricia

  • Beste Patricia,
   Het spijt me zo voor alles wat je mee hebt moeten maken. Ik geloof er zeker in dat al je klachten hierdoor onststaan zijn. Ik wens je enoooooorm veel liefde en zachtheid toe. En dat alle herinneringen uit je lichaam mogen verdwijnen, zodat je je ooit werkelijk vrij kunt voelen. De schrikreflexen zullen beslist weer verdwijnen. Ben blij dat je begeleiding hebt bij de homeopaat en wens je alle goeds!
   Groetjes, Mireille

  • Een naar bericht, Patricia! Wat je vaak hoort en leest, is dat het pesten begint als iemand klein is en zijn of haar verdere leven voortduurt. Ook bij mij (ik ben nu 50 jaar) is dat helaas het geval. Er zijn weliswaar perioden waarin het pesten niet of minder voorkomt, maar vroeg of laat begint het weer of wordt het weer erger.Je kunt jezelf duizenden keren afvragen waardoor het komt, maar een antwoord is er niet. Bij mij hebben de mensen het daardoor definitief -letterlijk- verpest, de enkele goede uitgezonderd. Misschien komt het in mijn geval doordat ik lijd aan het aspergersyndroom.

   Patricia en alle anderen die het overkomt, heel veel sterkte!

   Liefs,

   Fred

 19. Hallo iedereen ik word zelf niet gepest ik lig eigenlijk best goed in de groep ik heb een opdracht gekregen van mijn leraar dat we ons moesten verdiepen in pesten ik heb een tip voor iedereen het belangrijkste is stevig in je schoenen staan en nooit laten merken dat het je raakt het is miss heel moeilijk maar als je doet of het je niks scheelt en net doet of je niet merkt dat het negatief is zullen de pesters en niet leuk vinden om je te pesten en ophouden

  • Heb ik altijd gedaan maar wordt nog steeds gepest buitengesloten en dat gebeurt al 30 jaar
   Weet eigenlijk niet meer wat je er aan kan doen
   Zelfs mijn kids krijgen er nu last van
   Er is denk ik geen juiste oplossing
   Heb al veel geprobeerd maar eigenlijk helpt niets

   • Het is vaak gewoon belangrijk te achterhalen waar het gedrag van de pesters vandaan komt. De confrontatie opzoeken met wat hulp erbij kan dan een oplossing bieden. Het gaat erom de pesters hun gedrag te laten inzien. Dit is wat mij op de basisschool werd geleerd toen ik daar stage liep. Hoop dat je hier iets aan hebt.

   • Hoi Ilona,

    Naar mijn mening heeft iemand na de eerste keer dat hij slachtoffer werd van pesten, misbruik of wat dan ook (en dat kan ook in een vorig leven zijn begonnen) een soort van ‘etiket’ op zijn voorhoofd gekregen waardoor (potentiële) daders je altijd zullen herkennen. Daarom kan het soms jaren wegblijven en dan weer opnieuw beginnen. Google eens op ‘familielijnen opschonen’, juist omdat je zegt dat je kinderen er nu ook last van gaan krijgen. Er zijn bepaalde therapieën (naast de MIR-methode uiteraard) die de negatieve lading weghalen waardoor de pesters geen vat meer op je krijgen en je met rust laten. Ik wens dit iedereen toe die hier onder lijdt.

    Liefs, Jorien

  • Denk niet dat dit een goed idee is , als je niet reageert doet de ander gewoon verder

 20. vandaag kreeg ik ineens een ingeving. Om mijn energie niet meer gebruiken om mezelf klein en onzichtbaar te maken maar om mezelf groots en zichtbaar te maken en er vooral te zijn. op de basisschool ben ik ook gepest en mijn manier om ermee om te gaan was om zo goed mogelijk mijn best te doen vooral niet op te vallen en conflicten uit de weg te gaan, en deze manier van in het leven staan heeft lang standgehouden. De gedachte om het vanaf nu anders te doen voelt geweldig!

 21. ik ben of ik weet niet dat ik gepest ben maar eerst kwam een jongen ruzie maken omdat ik zoge zegt het lief was van mijn vriendin dat niet waar was
  en toen begon hij mij te tekelen waar iedreen bij was en ik heb last van mijn rug en nu is het erger geworen en toen was ik bang en toen zij gij bij niedereen grapje en toen moest ik een hand geven en hij begon mijn vriendin ook aan te vallen ik loopte even weg met mijn vriendin en toen kwam een andere jongen boos dat ik hem ging skipen of zo iets en ik keek een keer achter om en loopte weg en mijn vriendin ook en toen kwamen drie andere jongens van die groep naar mijn huis en zezeiden at het laf was van hun en ik dacht dat ze mee lachte met mij maar die jongens ie ik ijgelijk vervelend vond eerst gevde mij gelijk en nu weet ik ook dat ik niet mensen opeens moet veroordelen dat vond ik leuk dat ze dat zeiden dat ik opeens in de grond gelecht word ik zei nog tegen mijn vriedin niet naar daar gaan straks vallen ze ons aan en mijn vriendin over tuigde me om gewoon er langs te paseren en opeen kwamen ze pff ik heb dit nog tegen niemand verteld welke sutiewatei is dit en is die jongen nu een pester of niet en als ik het mag zeggen die jongen zij de gele tijd geef me je nike schoenen nu en zo door pff en kep super veel pijn aan mijn rug ik hoop dat niemad dat filmede en die broer zit op mijn bus en nu ! antwoord

  • Beste Joren,
   Die jongen is beslist een pester. Ik zou je willen vragen om dit verhaal aan een volwassene te vertellen. Iemand die je vertrouwt, want dit moet echt heel snel stoppen. En dat lukt meestal alleen als de pester weet dat hij in de gaten wordt gehouden.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Het is een lul, en zijn ego word groter door jou bang te maken. Ik ben vroeger gepest, wil jij dat het stopt? Zo ja! Dan ga met je pijnlijke rug naar je huisarts, dat is gratis. Laat hem je rug onderzoeken ivm de pijn, en vertel hoe en wat er is gebeurd. Vertel je verhaal dit bericht hier was je eerste stap, nu nog hrt besef dat hij zich moet schamen, en niet jij

 22. PESTEN IS GOED

  Ik werd vroeger gepest omdat ik de enige buitenlander was op school. De redenen waarom de kinderen mij pestte was omdat zij er een profijt uit konden slaan, door zich meer macht toe te brengen. Alles draait om belangen en interesses. en die kunnen ver uiteenlopen. maar dat zijn de details. en de MIR methode pakt de details aan. niet de oorzaak. niet de reden waarom de pester pest. en dat is wat er aangepakt moet worden wi je dat het resultaat stop.

  Mensen zowel groot als klein hebben een bepaalde threshold, een grens waarbinnen zij bereid zijn te pesten. zie het als bluffen bij poker. je riskeert door je groter te doen dan je bent, puur voor een belang of interesse waar je op uit bent. Maar een bluf kan met een grotere bluf worden tegen gegaan. Het is aan jou de taak om erachter te komen hoeveel jij de pester moet overtreffen met een anti-pest zet van eigen deeg, zodat hij zijn kaarten neerlegt.

  De enige manier om een pest kop op te laten houden met pesten is door hem eerst te shockeren. Net als een hond. je moet een hond die blaft en bijt eerst slaan en shockeren totdat het zo bang voor je is dat het niks meer terug doet.

  daarna, is het de plan om wanneer je iemand gebroken hebt om hem/haar te weder opbouwen. door een vriendschap aan te bieden, en om hem /haar een beter manier te bieden hoe hij/zij zijn profijt kan slaan. en als die profijt niet zo belangrijk is, of ongegrond, zal de pestkop er van afzien en het zien als een noodzakelijke verlies tijdens battle.

  pesten heeft vaak te maken met op onredelijke manier je zin proberen te krijgen.
  Vaak door dingen te forceren, waar je ze eigenlijk niet hoort te forceren. maar verdienen.
  mensen weten niet beter. daarom doen ze dit. ze weten niet hoe ze hun zin op de juiste manier moeten verkrijgen, en vaak is hun zin gegrond en redelijk… alleen de manier waarop zij dat uitten, niet. omdat niemand het hen heeft aangeleerd. want als de ouders het vaak niet weten, zal de kind dat ook niet snel weten.

  Wat je ook moet doen is een grens aantonen tot waar iemand misbruik van jou welzijn mag maken. want het is puur stelen. iemand steelt jou welzijn zodat hij/zij een beter welzijn kan hebben. pesten is stelen.

  de manier hoe je iemand kan overbluffen, zijn divers.
  voor sommige pesters werkt een goede pak slaag. ook bij kinderen (als ouder zijnde)… je zou verbaasd zijn hoevaak iemand zijn mond daarna houdt.
  de grote vraag is, wordt jij dan zelf geen pest kop als we dingen forceren op te houden.
  het antwoord is nee. onthoud goed, jij forceert iets om iets te behouden, terwijl de pestkop forceert om iets aan te winnen.
  kijk, winnen gebeurd door verdienen. niet door nemen. of stelen.
  en beschermen gebeurd door forceren.

  en voor andere werkt een slimme truck om hem om te tuin te lijden en hem te ontmaskeren voor wie hij/zij werkelijk is.

  wat de manier ook is, je moet hem/haar shockeren zodat hij eerst uit angst ophoud.
  daarna is het een keus of je die pestkop wilt weder opbouwen door hem een beter alternatief te laten zien (bv hoe die aan op een beter manier aan zijn trekken moet komen), of juist niet. de keus is aan jou.

  het is ons recht om ons eigen verdiende welzijn te beschermen tegen de juiste prijs.
  want het is niet redelijk om iemands handen af te hakken wanneer iemand je pest omdat je sproeten hebt…

  het leven is simpelweg de juiste balans vinden…

  wanneer we (danwel als pester/gepeste) dit vinden verdienen we het recht te hebben wat we willen. recht/onrecht.

  het maakt niet uit.

  zolang het verdiend is, mag alles.

  dat is de reden waarom sommige gepeste, zich terug trekken en niks ondernemen terug te doen, omdat de pester het vaak verdiend heeft dit onrecht aan te doen.

  het is aan ons om te kiezen of we de MATE van zijn pesten accepteren of niet.
  want als het verdiend is kan je er niks aan doen, zonder zelf de slechterik te spelen, en de pester met pesten terug te pakken. zo worden wij niet beter.

  maar, goed of slecht is slechts een subjectieve perspectief.

  soms is pesten goed.

  omdat het motiveert om iemand de reden te vinden om voor zijn leven te vechten.

 23. bedankt voor alle info het heeft erg geholpen aan ons werkstuk.
  groetjes.

  • Beste Lieke,
   Hee, dat vind ik leuk om te horen! Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 24. Lieve Mireille,
  Een mooi en helaas waar artikel. Gepest worden in je (vroege) jeugd maakt dat je je hele leven bang en achterdochtig blijft. Er is wel iets aan te doen maar vlgs mij gaat het nooit helemaal weg. Vertrouwen in anderen blijft heel moeilijk en het zelfvertrouwen is wankel.
  Ook ik ben gepest binnen het eigen gezin, dat doet heel pijn en ik heb vaak verdriet om dat kleine onschuldige kind dat ik was. Ik heb geleerd om van mij af te bijten maar herken mijzelf daar helemaal niet in. Wat een zinloos geweld is pesten….
  Ik doe de MIR-Methode, het maakt me rustig en geeft me byzonder genoeg meer eigenliefde. Bedankt daarvoor.
  Niet omdat het belangrijk is maar toch: Adele schreef “Make you feel my love” niet zelf want dat deed Bob Dylan. Maar zij zong het wel heel erg prachtig:):)
  Warme groet…Ineke

  • Hai Ineke,
   Hee, dat wist ik niet. Dankjewel voor de verbetering! Ik ga Bob Dylan’s versie bekijken. En ja, wat je schrijft is bijzonder ondermijnend voor zelfvertrouwen. Je noemt het pesten binnen het gezin. Dat is nog een verschijnsel dat ik niet eens genoemd heb, maar wat bijzonder diep gaat in iemand’s systeem, omdat het zo vaak herhaald wordt en meestal door meerdere gezinsleden bij elkaar. Ik wens je alle liefs en sterkte met het achter je laten of ‘vrede’ aan geven.
   Groetjes, Mireille

 25. Ja ik pestte ook samen met de vriendinnen en voelde dat toen niet zo meer als grapje. Aagje G. Zij was een evacueetje ergens in ons dorp gekomen in de oorlog.
  We deden geitenkeutels in een doosje en vroegen of ze ook een dropje wou. ze was blij dat ze er ook even bij hoorde…hoe vals was dit. Aagje het spijt me!!
  Juffrouw Herstel gaf ons op ons donder we waren er meteen klaar mee pesten ook over.
  Ik weet dat we allemaal ons ding hebben waar we mee moeten omgaan en er een oplossing voor moeten vinden maar door de MIR-Methode en wat jij er over schrijft Mireille gaat er veel veranderen ook bij mij.
  Dankjewel !

  • Beste Riny,
   En dat is uiteindelijk waar het om draait. Dat je kunt zien dat je toen kind was en dingen deed die beslist pijn hebben gedaan. En dat je jezelf daarvoor vergeeft. Je wist niet beter, het leek leuk. Je hebt er destijds ook al spijt van gehad, las ik. Ik ben blij dat je het ten goede kunt keren en ik dank je voor je openheid! De meeste mensen die gepest hebben, durven daar meestal niet voor uit te komen.
   Dank!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 26. Ik heb het mijn pestkop nooit vergeven in de zin van weer vrienden worden met zo’n iemand of sociaal zijn maar in de zin van los laten en verder gaan met het leven. De pesterijen laat nog steeds zijn sporen na en wanneer iemand ongevraagt commentaar geeft op mijn levenstijl wat in de verkeerde keel gat schiet dan hoef ik die gene voorlopig niet meer te zien gewoon door pure angst om weer gekwetst te worden. (En commentaar bedoel ik niet tips of advies ) Ik heb geen medelijden met pestkoppen ookal hebben ze het nog zo zwaar. Als jij een ander pijn doet alleen maar omdat jij verdriet hebt gehad dan laat je alleen maar zien dat je een veel grotere monster bent dan de gene die jou kwaad deed. Er zijn andere manieren om met pijn om te gaan en dat is mensen helpen die het zelfde hebben mee gemaakt hebben als jij. Ik kwam een oude pestkop tegen die begon aardig te doen maar ik gaf hem een koude behandeling door hem te negeren en hem straal voorbij lopen. Misschien is dat gemeen maar het was de beste manier om hem terug te pakken De stille behandeling is een veel krachtigere wapen dan ik dacht.

 27. voor de pesters die denken dat de gepeste je al lang heeft vergeven…
  Nooit!!!! vooral de pesters of meelopers die zelf niet ongelukkig waren thuis etc, maar er smerig van genoten.

 28. Ben ontroerd beste Mireille, na het bovenstaande gelezen te hebben, ben in mijn vroege jeugd alsook puberteit jarenlang gepest, maar ook later kwam het steeds weer op mijn pad. Situaties waarin ik gepest en/of gemeden werd, het maakte me angstig. Ook nu speelt het weer dat iemand op mijn pad is gekomen en dit nu als een langer dan een halfjaar volhoudt, d.m.v. zgn. vernederende opmerkingen, zgn. grappen en toen hij erop aangesproken werd zeer agressief werd en het totaal ontkende. Ik kan hier niet mee omgaan. Ik heb hulp gevraagd, de pester is op zijn gedrag aangesproken, maar hij houd niet op en gaat er gewoon mee door, vaak niet opvallend zodat anderen het ook horen of zien, dan geeft hij mij even een trap met woorden. Ik zou zo graag willen dat dit ophoudt, maar kan er niet tegenop. Als ik iets terugzeg als: ik ben niet onder de indruk wat jij zegt, dan komt er weer een sneer. Ik heb in een gesprek samen met een hulpverlener gevraagd waarom hij dit doet, maar ook dat ik niet kwaad ben maar er alleen niet tegen kan, ik was bereid hem de hand gegeven als hij iets gezegd had als sorry, was niet zo bedoeld, maar hij werd zeer bruut en liep kwaad weg. Dit speelt op een plaats waar ik dag besteding doe en creatief bezig wil zijn. Het is jammer en pijnlijk en vormt zo een belemmering me vrij te voelen, want wanneer slaat hij weer toe? Groet Aimee

 29. Ik ben gister begonnen met de MIR- methode, stappen 5 en 7. Morgen wordt er een kies getrokken, dus denk dat alle zinnen doen nu n btje veel is ivm de DETOX. Ik heb al veel doorgewerkt en blootgelegd. Ben sterker, vrolijker en rustiger geworden in de loop der tijd, maar kamp nog steeds met een paar hardnekkige problemen. Soms lijkt het ook alsof ik in in elkaar grijpende cirkeltjes draai. Kern is diep gebrek aan zelfvertrouwen, onveilig voelen, angst voor afwijzing, me snel aangevallen voelen, zeer sterk defensief systeem, moeite met grenzen stellen, en een zwak innerlijk fundament.
  Ik ben als kind gepest van mn 6e mn commentaar en geen oog voor mij.

  De afgelopen week had ik ruzie met een vriend, die ontzettend dramatisch tegen me deed omdat ik hem mededeelde dat zijn mening over een persoonlijk ding op dat moment teveel voor me was, en gister met een therapeute tijdens een afsluiting van groeps-therapie, omdat ze me therapeutisch terecht wees ten overstaan van de groep.

  Ik hoop echt dat de MIR- methode me verder kan helpen.

  • Hallo Mireille
   Ik heb alles gelezen van de MIR methode maar voel nu al de angsten boven komen van wat er kan gebeuren als ik hier aan begin.
   Heb een leven achter de rug van veel pijn en verdriet en veel angsten.
   Ben bang dat ik allerlei klachten en herbelevingen en prikkels die ik niet aankan.
   Het lijkt alsof mijn hele onbewust zijn gaat rammelen van alles wat er zit aan negatieve dingen, heb me al opgegeven voor je 6 weken mails, maar alles gaat in me stijgeren
   Kan je me raad geven want zit nu te vechten tegen dingen die er nog niet zijn?

   • Beste Els,
    Wat je sowieso het beste kunt doen, is heel rustig beginnen. Je gaat dan alleen stap 5 en 7 doen, om zo eerst reserves in jezelf op te bouwen. Verder wil ik je vragen om contact te leggen met een MIR-Methode begeleider, zodat je die al een beetje kent. Wanneer het dan moeilijker wordt, kan je meteen begeleiding aanvragen, zodat je niet onnodig heftige processen in gaat, want dat hoeft namelijk niet! Een MIR-Methode begeleider kent daar een aantal binnendoor weggetjes voor.
    Veel geluk!
    Groetjes, Mireille

  • Hoi

   Ik ben van kleins af aan altijd gepest!
   Toen ik naar de middelbaren ging werd dit alleen maar erger.
   Ik heb nooit begrepen waarom ze altijd mij moesten hebben.
   Nu heb ik gelukkig geen verdriet of zo door het pesten eigenlijk kan het me niet zo veel meer schelen ik heb ze eigenlijk altijd maar voor zielig gezien dat ze dit met een groep van 15 man tegen 1 persoon durven.
   Maar nu is het probleem soms kom je wel eens zoon oude pestkop uit het verleden tegen en ik merk ze nooit op .
   Alleen net als vandaag werd er ineens zo hard tegen mij aan gebotst dat ik dacht dit is expres en ik kreeg echt een flinke elleboog in mijn zij dus ik kijk op zij en ja hoor een van hun .
   Mijn vriend stond iets van mij vandaan en andere mensen zagen het ok dat zij dus echt op me af kwam gelopen om me zeer te doen.
   Nou ben ik gewoon weg gelopen zonder iets te zeggen maar ik vraag me gewoon af waarom.
   Ik heb die meiden al 10 jaar niet gezien we zijn volwassenen hoezo doe je zo iets waar komen die gedachten van hun vandaan .
   En dit is niet de eerste keer heb het al meerdere keren gehad ooit op de markt en in de AH ooit midden in de stad ik negeer het altijd maar ik wil dat het stopt dat ik gewoon normaal over straat kan in aller tijden.

   Hopelijk heeft iemand advies
   Bedankt

   Groetjes k

   • Beste K.,
    Het is wel absurd dat de pesterijen ook in je volwassen leven nog doorgaan. Wat er voor je mogelijk is, is dat je gaat werken aan het aangeven van grenzen. Dat werkt van binnenuit. Hoe meer je je eigenwaarde versterkt en je je grenzen gaat voelen, hoe meer je mensen van je vandaan gaat houden. De MIR-Methode zou daar een rol in kunnen spelen, maar misschien is begeleiding daarin ook fijn. Heel veel sterkte!
    Groetjes, Mireille

 30. Hallo Mireille,
  Ik zit eg omhoog met een collega die mij uitlacht gemeen reageerd naar mij toe en buitensluit. Voorbeeld ik ga op vakantie in oktober helaas gaat dit niet door. Mijn collega lacht er hartelijk om. Dit geeft een naar gevoel. Ik begrijp echt niet waarom ik vind het zeer hatelijk maar waarom dan.
  Ik ben er dan erg door geraakt.
  groet Joke

  • Beste Joke,
   Ja, dat is absoluut onprettig. Is het iets om bespreekbaar te maken? Dat je vraagt hoe het komt dat je collega moet lachen. Of dat je aangeeft dat je er verdrietig van wordt?
   Je kunt ook altijd een collega in vertrouwen nemen om er samen iets aan te doen.
   Veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 31. Ik werd vroeger gepest. Op de lagere school en 1 jaar op het voortgezet onderwijs. Het heeft diepe wonden geslagen en mijn gevoel van eigenwaarde ernstig beschadigd. Het gevoel is er nu nog en ik ben inmiddels 50.
  Nu woon ik naast een alcoholiste, en zij pest mij. Ik heb haar duidelijk gemaakt dat ik met haar niks te maken wil hebben, want ze liegt, verdraait, verzint en bedriegt. En dat zint haar niet. She does not take “no” for an answer. En dan denk ik “kijk daar heb je het weer”… Het is dus niet genezen. Zij voelt dit blijkbaar en weet dat ze mij daarmee kan kwetsen.
  Wat denk ik, wat doe ik, wat zit er van binnen dat ik dit aantrek, denk ik dan?

  • Beste Milou,
   Het heeft vaak te maken met onbewust ‘geslagen willen worden’, omdat je dat ergens in je jeugd bent gaan verwarren met liefde. Onprettige aandacht krijgen is beter dan geen aandacht krijgen. Wanneer je doorgaat met de MIR-Methode, groeit je zelfliefde en wordt langzaamaan de onbewuste wens om gepest te worden minder en minder.
   Veel sterkte en stuur je buurvrouw af en toe wat liefde,
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Sorry hoor, maar een onbewuste wens om gepest te worden? Zelden zoiets onwaar gehoord. Geef een gepeste nog meer schuldgevoel en een pester nog meer redenen om niet zelf verantwoordelijkheid te hoeven dragen voor zijn bul*shit. Want dat wordt nooit gezegd maar dat is precies waar het hier om gaat: het onvermogen van de pester mijn zijn EIGEN b*lshit aan de slag te gaan en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Tevens zo met meelopers. De gepeste is niet het probleem, nergens niet in. Het probleem is een maatschappelijk probleem, de sociale dynamiek waar iedereen meedoet en toestaat dat iemand gepest wordt. Vaak zijn het de liefste mensen die gepest worden, of de minst weerbare. Het is een zwartepietenspel: Tikkie jij bent hem, en zolang jij hem niet bent, ben ik het niet. Juist een gepeste moet begrijpen dat het niet aan hemzelf ligt of onbewuste drijfveren. Deze gepeste (milou) heeft simpelweg de pech dat ze misschien wel leuk, aardig en een prachtmens is. Pester haten dat wat mooi is, het doet hun eraan denken dat ze dat niet zijn, en dat bedoel ik met dat de pester zijn eigen b*lshit niet durft aan te kijken. Milou trekt helemaal niks aan, het is een maatschappelijk probleem waar niemand echt de verantwoordelijkheid durft te nemen en alle verantwoordelijkheid bij de pester terecht komt. Ik zou zeggen tegen gepeste mensen: gooi die b*lshit weer over het hek, terug waar ze vandaan komt, trek je vooral niets aan van wat ze zeggen, want het zegt inderdaad niets over jou, nada, niks, noppes. Zolang je blijft denken dat er bewust of onbewust het aan jezelf ligt blijf je rondjes lopen in de duisternis. Richt je op datgene wat je leuk vind in het leven en je voeding geeft en kracht, dat zal je zeker helpen in de situatie.

    • Beste Manon,
     Je woorden zetten me aan het denken. Je hebt wel een goed punt dat dit gepesten juist weer terug zet en niet vooruit helpt. Ik ga mijn reactie verwijderen en zal Milou er nog een berichtje over sturen via haar email.
     Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

     • Beste Mireille, ik zou het zeker niet verwijderen (hoewel die keuze uiteraard aan jou is en om te respecteren) omdat het juist interessant is. Veel mensen zullen zich herkennen in je woorden, het is een gedachte die vaker voorkomt. Het gaf bovendien mij de gelegenheid mijn perspectief te schrijven. Ik waardeer je feedback en dat je mijn reactie plaatst, niet veel mensen zouden dat doen. Vanuit mijn bescheiden ‘vertaling’ van je schrijven, begrijp ik dat energie gelijke energie aantrekt, wanneer je gewend bent hieraan, kan je eindeloos dit blijven aantrekken? Vanuit mij gezien is dat nog steeds niet iemand zijn wens, maar kan wel gewenning worden, helaas.

      • Beste Manon,
       Ja, goed idee, ik laat het staan. Dankjewel voor je ruimdenkendheid! En dat is inderdaad wat ik bedoelde: dat energie gelijke energie aantrekt. En ik ken ook het verschijnsel dat negatieve energie een reactie uitlokt om je negatieve energie te kunnen loslaten/verwerken of aan te pakken.
       Ben blij met je aanvullingen!
       Groetjes, Mireille

 32. Hallo Mireille
  Ik ben door mijn moeder stiefvader en me broer,zo erg vernederd dat ik geen zin meer in het leven had.
  Ik kon in hun ogen geen goed doen,ik was volgens mijn broer veel te preuts, kon maar beter non gaan worden.
  De man die met mij zou omgaan hadden ze toen al medelijden mee.
  Alles wat ik deed was nooit goed,moest altijd me mond houden mocht nooit iets zeggen.ik snapte toch niks en zo is dat 40 jaar door gegaan.
  Toen ik een vriend kreeg die heeft mij zoveel zelfvertrouwen terug gegeven,hij is toen ook met me getrouwd we waren echt gek met elkaar.
  Intussen hebben we 2 zonen gekregen,en de narigheid begon weer opnieuw
  met onze oudste zoon,dat kind werd altijd zo verschrikkelijk gepest op school en gewoon op straat.Ik heb hem altijd bewonderd hij kwam altijd huilen thuis van het pesten en dan ontplofte hij thuis,ik liet hem altijd maar uit razen,daarna gingen we eten en hij ging weer vrolijk naar school ben vaak wezen praten op school, maar daar werd niet veel mee gedaan in die tijd( begin jaren 70)Ik ben naar de ouders gegaan van die pestkoppen,een moeder zei ik weet hoe me zoon is als hij weer jou zoon pakt kom je gelijk bij mij.Dan ging het weer een tijdje goed en dan begon het weer.hij is nu 41 jaar maar wonder boven wonder heeft hij er geen trauma aan over gehouden.Dat pesten is door gegaan tot na de middelbaren school.Ik ben nu 42 jaar getrouwd en ik zit niet meer met minderwaardigheids- gevoelens.Ik heb ook een hele tijd de MIR-Methode gedaan. en ik ga weer een hele tijd de MIR-Methode doen,ik voel me er geweldig bij. heel veel dank dat u dit heb gedeeld met ons allemaal.Liefs Adrie

 33. ik ben de gepeste en zou graag wat bij willen leren gr maria

 34. Hey Mireille,
  En als je dit leest voel je weer de kracht van je eigen zijn.

  lieve groet, Rosa

 35. Hallo,
  Ik heb ook vele jeugdtrauma’s opgelopen. De gesprekstherapie, die ik volg voor meer zelfvertrouwen, helpt me ook heel erg hard om deze trauma’s te verwerken. Maar ik ben zeer blij dat ik de MIR-Methode leren kennen heb. Het helpt me een handje om het verdriet dat ik soms heb om te zetten in positieve dingen. Ik probeer het goede te zien en hoop al zeer lang dat de kwetsuren zullen genezen.
  Dank voor de steun, die de MIR-Methode kan brengen.
  De Groetjes
  Agnes

 36. Ik ben 34 jaar getrouwd geweest met een narcist en herken veel van deze verhalen en het is heel triest dat een narcist zo in zichzelf geloofd dat hij dus ook niet inziet wat hijzelf allemaal verwoest ik ben door de mir in mijn kracht gaan staan en kijk nu als een toeschouwer naar deze persoon en dan zie je inderdaad dat het onzekerheid en angst is terwijl als je ermidden in zit je het idee krijgt door de manupilatie die deze persoon gebruikt jij degene bent die niet in orde is maar voor alle mensen die in zo een situatie zitten wil ik graag kwijt blijf in jezelf geloven en dat loskoppelen werkt super goed dank voor alle hulp

  • Lastig, maar waar is dat deze mensen hun slechte gewoontes alleen afleren als er iemand opduikt die onvoorwaardelijk van hen houdt.
   Ik weet dat hij je pijn gedaan heeft, maar liefde is een sterk wapen tegen herhaling.
   Ik vraag je dus wie het ook is te proberen hem eerst een schone lij te geven en hem daarna te steunen.

 37. Ik ben nu 50 en nog steeds last van pesterijen op het werk. Heel klein maar niet minder erg, zeker niet als het jonkies zijn van 25! Ik zit in het onderwijs , al 30 jaar en voel me weer onveilig in dit team. Niet gehoord worden, steeds het stempel krijgen dat ik altijd praat, maar wat doe je als er niet geluisterd wordt naar je en je nu nog niet serieus genomen wordt……ik doe MIR met op en afgaande interesse……maar nu weer consequent aan de slag…….

 38. Ik lees je belangeloze inzet voor andere mensen en ben blij dat er zoveel mensen baat bij vinden. Het geeft me hoop om het ook te proberen.
  Groetjes ikke

 39. Wat dacht je van het “pesten “van je ouders, omdat ze je niet begrijpen? Dat gebeurt vanaf je geboorte. Dit pesten gebeurt onder de noemer liefde. Conformeren is dan je enige overleving. En… hoeveel mensen zijn zich daar totaal niet van bewust….ik kan je vertellen dat dat zeer doet. Kunnen we de MIR-Methode als vak op school gaan geven.
  Nu voel ik bij de meeste mensen die ik tegenkom zoveel pijn,
  liefs Joke

 40. Ik ben nu 77 en het komt mij allemaal heel bekend voor. vanuit mijn jeugd en mijn 1e huwelijk.

 41. Bedankt voor de op beurende reacties die gereageerd hebben voor Eline (mijzelf dus)
  Ik waardeer het zeer dat mensen de moeite nemen om te reageren op mijn reactie. Ik ga zeker door met de MIR-Methode.
  Verder vind ik het heel erg dat er veel mensen last hebben van pesters. Op de tv is daar een hele avond aan besteed maar daarna hoor je er niet veel meer over. Pesten kan iemands leven goed kapot maken, mensen plegen zelfmoord, raken hun baan kwijt, moeten verhuizen enz. Erg om te lezen dat een huidskleur, haarkleur pestreacties op levert, hoe kleinzielig kun je zijn. Collega’s die pesten, ik ken het allemaal. Ik dacht in de gezondheidszorg gebeurt dit niet, maar helaas, daar gebeurt het dus ook. Ik hoop voor iedereen dat de MIR-Methode kan bijdragen aan een geestelijk en lichamelijk welzijn. Dat we de harde wereld beter aan kunnen. Nelson Mandela sprak in een tv interview Ik denk niet in kleur!

 42. Lieve Mireille.
  In de inauguratierede van Nelson Mandela gebruikte hij o.a. deze zin;
  Onze grootste angst is niet dat wij onvolmaakt zijn, onze grootste angst
  is dat we mateloos krachtige zijn. Deze tekst komt uit het boek van
  Marianne Williamson en het boek heet; “Terugkeer naar Liefde”
  Voor iedereen die dit wil weten.
  Dank voor al jouw informatie. Liefs Trude.

 43. Ik ben 30 januari met de MIR-methode gestart en krijg op aanvraag elke dag een begeleidings-email. Gisteren ging die over pesten, wat een eyeopener was dat, ik werd altijd gekleineerd en dat maakte me stil en onzeker, had wel altijd een onderbuikgevoel dat het meer zei van de ander dan van mij, maar sinds gisteren weet ik het zeker en ben je daar zeer dankbaar voor. Ik ga door met de MIR-methode, en beluister af en toe het prachtige lied van Adele!

 44. ik ben 1 jaar gepest geweest op de lagere school en het jaar daarna ben ik zelf een pester geweest als tegenreactie … ik herinner me mijn pesters niet maar wel diegene die ik gepest heb ik ben haar zelfs tegengekomen (tientallen jaren later) in een of ander kantoor waar we stonden aan te schuiven – ik heb haar goeiedag gezegd maar verder niets …. achteraf heb ik spijt dat ik haar niet gezegd heb dat het me speet … die ontmoeting was dan ook zo onvoorzien en je bent niet voorbereid…maar in gedachte stuur ik haar wel mijn spijt door !

 45. Dag Mireille, Voor dat ik de MIR-methode deed zou ik me door alleen al de titel zeer geëmotioneerd hebben gevoeld. Dat is gelukkig nu over.
  Maar ik heb er nog steeds wel last van dat ik op school verdomd goed dom heb leren zijn. Ook nu nog doe ik me nog veel te vaak dommer voor dan ik ben. Vandaag heb ik totaal niet diplomatiek tegen iemand gezegd, dat ik haar de deur uit schopte, omdat we dringend aan rust toe waren, dit omdat mijn man 2 beroertes binnen een week heeft gehad. Ondanks dat zij zeer gepikeerd reageerde en het niet snapte, voelde ik mij er totaal niet schuldig over, en dat vind ik een enorme opluchting. Ook heb ik aan iemand gemaild dat ik het een zware teleurstelling vind dat zij (politieke partij waar ik jaren veel werk voor verzet heb)geen enkele blijk van medeleven getoond hebben. Ook dat durven mailen is voor mij een enorme overwinning.

 46. Nu al meer dan 10 jaar zwart gemaakt door een volwassene, in het begin heb ik mij dit hard aangetrokken
  Ondertussen interesseert het mij totaal niet meer, heb gebroken met die mensen en de meelopers erbij
  De focus en energie steek in mensen die het waard zijn, mijn kids, mijn familie, andere vrienden en DAT maakt mijn leven leuk
  Laat die ene mij maar verder zwartmaken, al de tijd die hij verspilt aan roddelen terwijl ik lekker mijn gang ga 🙂
  No stress 4 me, not anymore

 47. Hallo Mirelle heb een vraag heb vorig jaar een aantal maanden de MIR methode toegepast en voel me daar erg goed bij. Merk dat ik regelmatig behoefte heb om te MIRren ken inmiddels de stappen uit mijn hoofd maar niet precies de volgorde is dat nadelig of maakt de volgorde van de stappen niet uit. Dit vraag ik me al een tijdje af en dacht ga het toch eens vragen aan je. Dank overigens voor je interessante en soms helaas herkenbare artikelen maar zeer verhelderend allemaal en fijn dat stukjes op hun plaats vallen.
  Lieve groet Mary

  • Hai Mary,

   Ja, het is het beste om de vaste volgorde aan te houden. Dat is de volgorde waarin je onbewuste het wil horen. Er zit een logica in die nodig is om aan te houden.

   Succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 48. hallo,
  nu begin ik een beetje te begrijpen waarom mijn baas mij vernedert om macht en omdat hij zelf ook vroeger altijd gepest werd. U bent dom zegt hij want je vertelt zaken waar andere mensen geen interesse in hebben. Kun je nu al een konijn kappen,kun je dat al? Wat ben je onhandig!!!!ik doe nochtans zo mijn best maar door de mir-methode wordt ik harder en bescherm mijn hartje doe maar op maar dit is een heel moeilijke opgave hoe je daarop moet reageren en zonder woorden ook eens te laten aanvoelen dat hij mensen kwest!!!!

 49. Hoi Mireille, herkenbaar over het pesten. Ik ben op de lagere school gepest, ook in het gezin thuis. Gaf me een gevoel van alleen staan in de wereld en het alleen moeten opboksen tegen agressie. Bij het pesten was er ook sprake van lichamelijk geweld. Ik heb me heel lang nergens thuis gevoeld. En het ontaardde ook nog in een huwelijk vol geweld en mishandeling. Ik ben er redelijk onderuit gekomen, maar diep in mijn hart voel ik de pijn en eenzaamheid nog. Ik ben me gaan ontwikkelen als traumatherapeut icm acupunctuur en fysiotherapie. Heel waardevol en kom veel getraumatiseerde mensen tegen. Ik ga kijken wat ik verder met de MIR methode kan doen. Bedankt

 50. Hallo Mireille,
  Ik ben 26 jaar getrouwd geweest met een narcist. Dus het hele programma kleineren beledigen geestelijk geweld enz.Ik heb gisteren de eerste behandeling gedaan, ik geloof er in. En ik heb goed geluisterd naar de zin Wees lief voor je zelf.
  Bedankt Trudy

 51. Ook ik heb vele jeugdtrauma’s. Door mijn donkere huidskleur en mijn anders zijn ( kom uit een kunstenaarsfamilie en zat op de balletschool) heb ik erg veel nare dingen meegemaakt.
  Veel over gepraat en verwerkt alhoewel het ” er niet bij horen” nog weleens kan opspelen.
  Overigens vind ik de MIR-Methode fantastisch en doe hem al bijna 4 maanden 2 z per dag.
  Voel me heel veel beter, zelfs de problemen met mijn hart.
  By the way: volgens mij is dat gezegde niet van Marianne Williamson, maar van Nelson Mandela. Ik heb het voor een theaterproductie gebruikt. Liefs Manja

  • Beste Manja,

   Wat fijn dat je het zo herkent. Ik hoop dat veel oude pijn mag worden uitgewist met de MIR-Methode. Voor pesten is inderdaad langere tijd nodig, dus dat je hem al 4 maanden doet, vind ik helemaal top! Het gedicht is oorspronkelijk van Marianne Williamson en het schijnt zelfs nooit door Nelson Mandela te zijn voorgelezen. Maar dat vond Marianne niet erg, dat gerucht, want daardoor is het wereldwijd verspreid en kan het ons allemaal nu prachtig inspireren.

   Groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 52. Ik doe de MIR methode sinds dec ’13 en wat ik vooral merk is dat ik eindelijk (!) durf te zeggen als een ander mij kwetst. Deze week zelfs 2 x mijn mond open gedaan en het voelde……geweldig! Ik was nergens bang voor. Ik ben voor het gekwetste kind in mijzelf opgestaan en dat voelt heel goed!

  • BRAVO!!
   Wat een grote stap An, Fantastisch!
   Groetjes, Mireille Mettes

 53. Beste Corrie,

  Voor pesten is het het belangrijkst om het heel fundamenteel aan te pakken. De 9 stappen zijn het meest volledig, dus blijf die vooral doen.

  Veel succes en super dat je al zoveel vooruitgang merkt, hoe subtiel ook!
  Groetjes, Mireille

 54. Fijn dit artikel over pesten te lezen ! Ben zelf niet echt gepest, maar hield in de puberleeftijd uit zelfbescherming mijn hoofd vaak onder het maaiveld. Want ik voelde dat het ‘not done’ was om uit te blinken.
  Het is mooi dat genoemde prachtige tekst de wereld over gaat.
  Volgens mij komt ie oorspronkelijk uit de Indiase Veda’s (hele oude teksten van wijsheid)

  • Hai Margriet,
   Ja, dat zou kunnen dat die tekst nog ergens vandaan komt. Ik hoorde ook al ‘s zoiets, maar kon het nog niet helemaal verifiëren. Vandaar dat ik het nu nog toeschrijf aan Marianne Williamson, die overigens ook prachtig werk doet!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • de inauguratie reden van Nelson Mandele staat over het bang zijn voor onze kracht, liefs Joke

 55. Mooi hoe je het hele proces opschrijft Mireille en dank voor deze fijne methode.
  Ik heb eind vorig jaar de MIR-Methode bij mezelf gedaan en voelde alle energie terugkomen die ik van heel vroeger herkende. Ben zelf veel gepest en mijn twee puber zonen ook. Zie bij hun dat de onzekerheid veel levensenergie weghaalt.Ik gun ze zo de hulp van de MIR-Methode. Omdat ik er de structuur in aan moet brengen, wordt het te veel mijn ding, wat zij gaan doen voor mij (en ze moeten al zo veel). Heb je daar een tip voor, of zal ik het voor hen doen bij mezelf?

  • Beste Ine,

   Het beste is om het vooral zelf te doen. Pas als ze het zelf oppakken, is het omdat ze voelen dat het nodig is. Ga het niet voor hen doen, want ze zouden het prima zelf kunnen doen. Gun hen nog die ruimte om dat zelf te beslissen.

   Veel geluk!
   Mireille Mettes

   • Dank voor je reactie Mireille,

    Ik heb net met mijn jongste zoon afgesproken om het te gaan proberen en dat ook meteen gedaan. Hij had het al één keer gedaan en kreeg daarna een nare droom, dat bleek de weerstand te zijn.
    Ik zal de oudste je artikel laten lezen, dat helpt vast ook.

    Hartelijke groet!

 56. IK BEOEFEN AF EN TOE DE MIR METHODE SINDS september 2013. IK HEB NIET ZO VEEL TIJD EN VERGEET HET DAN OOK NU EN DAN WEER. TOCH HEB IK AL SUCCES, IK GELOOF ERIN DAT HET ANDERS EN BETER KAN. HET IS BIJ MIJ NIET ALLEEN OP HET PSYCHISCHE GEBIED DAT IK HET MOEILIJK HEB MAAR OOK LICHAMELIJK. MIJN LICHAAM ZIT CONSTANT GEBLOKKEERD EN MIJN SPIEREN ZIJN OVERBELAST DUS GRIJP IK NAAR PIJNSTILLERS ENZ…TOCH BEN IK AL 52 JAAR EN HEB OP VELE MANIEREN AAN MEZELF GEWERKT. IK DENK DAT HET IN MIJN GENEN ZIT OM ALTIJD PROBLEMEN AAN TE TREKKEN EN TOCH ZIJN ZOVEEL VRIENDEN JALOERS OP MIJ. IK BEGRIJP ER NIETS VAN.

  • Hallo Rita,
   Ik moest eigenlijk van binnen lachen toen ik jouw tekst las. Moest meteen aan mezelf denken.
   Hoe herkenbaar! Niet alleen je leeftijd ( ik word deze week 52), maar ook het blokkeren van mijn lichaam, overbelaste spieren, het feit dat iedereen naar JOU toekomt met zijn/haar problemen en dar mensen jaloers op je zijn. Ze vinden je vast een sterk persoon…

   • Beste Milou,
    dat doet eens deugd om eens iets positief te horen. ik probeer nu wat minder sterk te zijn voor een ander en wat meer aan mezelf te denken. Opmerkingen en jaloerse reacties laat ik meer aan de kant liggen en denk dan, ze weten niet wat ze zeggen.
    Ik doe veel ontspanningsoefeningen en stretchoefeningen en daar heb ik toch al positief resultaat mee.
    groetjes,
    Rita

 57. ik ben blij dat er mensen zijn zoals jij.
  heel fijn bedankt daarvoor, marian

 58. Bedankt Mireille !!
  Een ongeloofelijk goed stuk. Ik kreeg meerdere malen de tranen in mijn ogen toen ik dit las. Het is voor mij de basis van mijn minder-waardig voelen.

 59. Weer een stevig en op mij toepasselijk onderwerp. De toelichtingen stimuleren, motiveren en geven doorzettingsvermogen in het dagelijks toepassen van de MIR-Methode. Uiteindelijk wordt elkeen er beter van en dat is het mooie van de MIR-methode. Bedankt Mireille.

 60. Ik weet zo zeer nog niet of de pesters zich schuldig voelen nu ze volwassen zijn. De jongen die mij stelselmatig treiterde op school kwam ik een paar jaar geleden tegen op een reünie. Hij zei me vriendelijk gedag en wist niet eens meer wie ik was!
  Het is wel een goed gevoel om te weten dat ik gepest werd omdat men zich bedreigd voelde door mijn aanwezigheid, dus ik was niet lelijk, dik en stom!

 61. Ik word al twee jaar gepest op mijn werk, het kost mij bijna mijn gezondheid want het pesten houdt maar niet op.

  Ik heb een vermoeden wie het doet maar kan niks bewijzen, ik word door mijn baas niet serieus genomen er wordt niet naar mij geluisterd.

  Ik sta nu op het punt mijn baan op te zeggen of een rechtszaak te beginnen. Ik heb bewijzen genoeg.

  • Beste Chatharina,
   Is het voor jou mogelijk om een gesprek te hebben met een vertrouwenspersoon op je werk? Die zou jou moeten kunnen ondersteunen om stappen te ondersteunen. Ik wens je ongelooflijk veel sterkte en kracht toe!
   Lieve groetjes,
   Mireille Mettes

 62. Ik wilde deze mail net in het mapje ‘later lezen’ klikken toen ik dacht: waarom niet nu? Ik ben blij dat ik het gelezen heb. Dit sluit precies aan bij een gebeurtenis (gepest worden door een onderwijzer op de lagere school) die ik momenteel aan het loslaten ben. Het helpt mij erg om te erkennen hoeveel pijn en verdriet het me heeft gedaan. Ik wil me niet ‘zwak’ voelen dus dat wil ik wegstoppen. Maar ik mag het wel voelen. En ook zien dat die onderwijzer zelf ook zijn issues had en dat het niet aan mij persoonlijk hoeft te liggen maar meer om wat ik aan onzekerheid bij hem opriep. Het helpt om er zo naar te kijken. Door dagelijks de MIR-Methode te doen voel ik meer kracht in mezelf. Ik snap het niet, maar dat hoeft ook niet. Het is er en dat is enorm fijn! Dank!

 63. Ik ben zeer benieuwd naar het MIR concept. Ben zelf heel lang gepest. Heb nu regelmatig EMDR voor de grote trauma’s gehad. Ben benieuwd of er iets is wat de vervelende restjes kan helpen een plekje te vinden. Ben mijn eigen praktijk gestart om kinderen te helpen en te coachen zodat het niet zo ver komt dat het blijvende trauma’s worden. Mijn doel is het geen wat ik meegemaakt heb positief in te zetten. En ik word er alleen maar enthousiaster van als ik zulke sites zie die er werkelijk toe doen. Mvg

 64. Het gepest zijn heeft veel impact op mijn leven gehad.Zoveel dat ik niet in staat ben te voelen hoe diep hiervan de pijn zit. En daardoor jaren tierend (gebaseerd op verdriet) door het leven ben gegaan. Dit heb ik meegegekregen tijdens een reading van een medium. Uit deze reading is mij ook verteld dat ik een sterke, krachtige vrouw ben en andere mij zo ook ervaren. Nu zou ik zo graag het wantrouwen en de achterdocht willen laten verdwijnen om vrij en ontvankelijk voor mij zelf te gaan staan en van andere mensen genieten.
  Van de MIR methode doe ik nu stap 5 en 7 sinds anderhalve week, maar heb voor mijzelf 3 stappen ontworpen die ik er wel bij doe. Ik merk dat zij veel energie kosten en doe het aaien net voordat ik ga slapen.
  Groeten Marion

 65. DANK je wel lieve duidelijke Mireille!
  Lang geleden wist ik ook al dat de kinderen er niets aan konden doen…gedreven door iets wat zijzelf ook niet begrepen…de leraar die de boel in mijn ogen aanjaagde heb ik tot op de dag van vandaag nooit echt begrepen…nu wel…

 66. Ik ben 30 januari met de MIR-methode gestart en krijg dagelijks een begeleidingsmail van je, waaronder vandaag over het pesten. Wat een eyeopener, ik ben heel vaak gekleineerd, zag dat eigenlijk nooit als pesten, was ervan overtuigd dat ik gewoon minder goed was in alles. Het heeft mij heel onzeker gemaakt en ik vind het geweldig dat ik doormiddel van de 9 stappen van de MIR-methode ervan af kom, ik hou je op de hoogte.
  Lieve groet, Wies
  p.s. wat een prachtig lied van Adele, heb de tekst en het lied opgeslagen!!

 67. Dank je wel voor het mooie artikel.
  Ik ben in het verleden heel veel gepest. Ik had alles tegen.
  Rood haar, mollig, en durfde inderdaad niet voor mezelf op te komen. Door Reiki en de MIR-Methode word ik langzamerhand krachtig genoeg om dit alles achter me te laten en vol vertrouwen de toekomst in te gaan.
  Bedankt dat je de MIR methode hebt ontwikkeld en verspreid!

  • Ik ben zelf gepest, met het geluk van zeer mondige ouders en volgens mij is pesten het best te bestrijden door of de pestkop te raken of zijn ouders in te lichten.
   Zelf heb ik meerdere keren meegemaakt dat het echt hielp, hoewel het pas op de middelbare school echt ophield.
   Maar de pesters zijn wel meerdere keren vervangen.

 68. Dank je wel Mireille. Ik heb je stukje net aan mijn dochter laten lezen die regelmatig last heeft van gepest door anderen. Ik heb al vaker aan haar uitgelegd dat het aan de ander ligt en niet aan haar, maar jouw uitleg kwam vele malen beter aan. Dus: dank je wel. Uit de grond van mijn hart! <3
  Hartelijke groet,
  Eveline

 69. Ik ben vanaf begin december bezig met de MIR methode en heb na wat opkomende lichamelijke klachten verder niets gemerkt.
  Pesten heeft mijn leven in ieder geval als kind en nu als volwassenen goed verpest. Ik zit er nog steeds midden in en niemand heeft mij ooit geholpen. Het is wat je er zelf van maakt, geluk moet je afdwingen, je straalt het uit als mensen zo tegen je doen, je zult het er wel zelf naar gemaakt hebben. Dat zijn de troostende woorden die ik heb moeten aanhoren van familie en op het werk.
  Ik ben niet lelijk, niet dom, ik kan alleen niet tegen onrechtvaardig en leugenachtig gedrag. Ik voel me niet thuis in deze harde en ongevoelige maatschappij en daar kan de MIR methode echt niets aan veranderen.
  Ik hoop dat anderen meer geluk hebben.

  • Hai Eline,
   Ja, jammer dat je niets van de MIR-Methode hebt gemerkt! Ik hoop van harte dat je leven desondanks draaglijker gaat worden. Je kunt altijd nog overwegen om een afspraak bij een MIR-Methode begeleider te maken om te kijken waar de diepste blokkade ligt.
   Hoe dan ook wens ik je heel veel sterkte met alles wat je hebt meegemaakt en vooral het Grote Onbegrip dat je er gratis bij kreeg.
   Sterkte! Mireille Mettes

  • Hi Eline, als leek “bemoei ik me er zomaar even tegen aan”. omdat ik denk dat je een kans mist … Ik wens je alle geluk van de wereld en ik wil je graag aanmoedigen om verder te zoeken want ik weet zeker dat de oplossing er is. Liefs, Pam

  • Als ik je een tip mag geven:
   wat mij heel erg geholpen heeft is alle gevoelens die er op het moment dat ik de MIR-Methode ging doen mee te nemen tijdens het aaien. En dan bedoel ik echt alles, ook mijn wantrouwen, verdriet, wanhoop etc. daardoor heb ik veel bereikt met de MIR-Methode. Niet altijd even fijn maar uiteindelijk wel effectief, het heeft de wereld niet veranderd maar mijn kijk op de wereld wel.
   geef het een kans, dan geef je jezelf namelijk een kans om te helen.
   succes Marjolein

  • Dag Eline,
   Ik denk dat je een zeer sterke vrouw bent. Met een diepe overtuiging die je tot nu toe tegen jezelf gebruikt. Geef jezelf een kans en luister naar Mireille. Gebruik je enorme kracht ten gunste van jezelf. Je bent de moeite waard!!!!!
   Heel veel succes, groetjes, Wijnanda

  • Ik vind het echt zo naar voor je dat wat je gehoord hebt als reactie, bijvoorbeeld: je zult het ernaar gemaakt hebben. Ook ik heb dat gehoord en ik kan het niet voor jou voelen, maar ik vond het heel erg dat dat tegen mij gezegd werd, terwijl ik juist wil horen dat het niet aan mij ligt. Het ligt ook niet aan jou persoonlijk, zoals Mireille ook stelt. Maar het is echt niet makkelijk om eruit te komen. Je moet het toch zelf doen, een ander kan begrip tonen, maar kan het niet voor jou doen. Ook jammer om te horen dat je niets van MIR merkt. Ik merk het wel, maar niet gelijk, beetje bij beetje, en de ene keer meer dan de andere keer. Ik hoop dat je je niet laat ontmoedigen, blijf doorgaan en doorzoeken. Er komt echt wel iets wat voor jou gaat werken, je bent het waard, want dat is elk mens! Sterkte en zorg goed voor jezelf.

  • Hallo Eline,
   Ik lees je reactie op de site van Mireille;
   Heb je weleens aan HSP gedacht? Hoog Sensitiviteit?
   Zo ja, beschouw dit bericht dan als deleat.
   Zo nee, lees het boek eens van Felix Brabander ” Folow your senses”; voor mij het best beschreven wat HSP is en wat het met je doet.
   Hartelijke groet, Jacqueline

 70. Helaas is mijn zoon een pester.
  Ik herken ook heel erg het gebrek aan zelfvertrouwen in hem.
  Daarnaast heeft hij ook een vorm van autisme.
  Ik heb geprobeerd de Kinder MIR met hem te doen.
  Maar hij doet dit dan 1 dag samen met mij, en stopt dan weer, omdat hij er niets van merkt.
  Wat kan ik doen?
  Groetjes Cynthia.

  • Beste Cynthia,
   Wil je de 9 stappen met hem gaan doen? Dat is diepgaander. En wil je zelf dan ook de 9 stappen doen? Daarmee ondersteun je hem.
   Veel sterkte en dankjewel voor je openheid!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel Mireille,
    Zelf doe ik al een half jaar de 9 stappen.
    Ik zal ze nu ook samen met mijn zoontje gaan doen.
    Bedankt!

 71. Vandaag 41jaar geworden! Sinds sept’13 doe ik trouw de MIR methode. Ik dans,zing en voel me vrijer en sterker met de dag! Ook ik ben gepest, omdat ik “anders” was. Lang leve MIR!

 72. Super artikel. De waarheid en de heling ten top! Bedankt voor dit mooie duidelijke artikel!

 73. Hoi Mireille, mooi stuk en voor iedereen wel iets herkenbaars in te vinden lijkt mij. Vandaag begonnen met MIR, geloof in het zelfhelend vermogen van de mens, ben daarom erg benieuwd wat het voor mij kan betekenen.
  groeten Renee

 74. Lieve Mireille.
  Dank je wel voor dit mooie stuk. Ik ben nu 4 a 5 maanden met de MIR-Methode bezig en dit was het puzzelstukje wat ik nog miste.
  Ik heb mij nooit gerealiseerd dat het gepest zo’n impact op mij gehad heeft. Na het lezen van dit stuk, realiseer ik mij dat dit een rode draad door mijn leven is geweest. Ik ben niet alleen als kind gepest maar ook als volwassene. Het stomme is, dat ik nooit begreep waarom, maar er wel altijd heel alert en achterdochtig door bleef. Ik snapte niet dat ik mij niet kon ontspannen.
  Nu zie ik ineens dat dit de grondslag is. Door het pesten voelde ik mij ook nooit veilig.
  Door dit inzicht kan ik loslaten, en zijn wie ik ben, ook al begrijpt niemand iets van mij (dat is denk ik de reden dat ik gepest werd, niemand krijgt vat op mij omdat ik onafhankelijk ben en sterk). Ik heb begrip voor mezelf gekregen.
  Vanuit het diepst van mijn hart, dank je wel voor dit inzicht.
  Namasté Marjolein

 75. Mooi verslag !
  Ik dacht dat die zin van angst om krachtig te zijn uit een gedicht van Mandela kwam .Die heb ik i.i.g.

  groetjes Tineke

  • Hai Tineke,
   Ja, dat dacht iedereen! Het was een prachtig gerucht dat Nelson Mandela het zou hebben uitgesproken op zijn inaugurele rede. Marianne Williamson vond het heel fijn, want daardoor is haar gedicht de wereld rond gegaan!
   Groetjes, Mireille

 76. Prachtig! Ik ben heel blij met de MIR-methode. Ga deze week voor het eerst zonder echte angst een presentatie houden voor 40 externe mensen. Ik voel dat dit goed zal gaan.

  • Hai Marjon,
   Wat super van je! Dus je gaat mooi staan voor jezelf. Klasse! Ik wens je heel veel succes! Ik ben blij dat de MIR-Methode zo goed voor je werkt!
   Groetjes, Mireille

  • Ook ik word gepest, door mijn buren. Het is al een paar jaren aan de gang. Cyberpesten heet het, pesten mbv het internet. Maar ik kan er steeds beter tegen. Het doet mij niet veel meer. Hoe ik dat doe? In mijn vrije tijd zoveel mogelijk leuke dingen doen. Verder heb ik veel fijne vriendinnen en een lieve familie. Ook heb ik een fijne werkkring. Nou ja die mensen die mij willen pesten, die sporen niet in de bovenkamer! Het is jammer voor hun maar ik zit er niet meer mee. Als ik die mensen buiten tegen kom dan draai ik mijn rug naar ze toe en dan denk ik heel verwaand…… je kunt niet met iedereen bevriend zijn! Nooit heb ik me op hun niveau verlaagd. Ik ben niet terug gaan pesten. Maar ik probeer mijn leven zo leuk mogelijk te houden. Ik heb heel veel dingen waar ik blij mee ben, leuke hobby’s, fijne vrienden en vriendinnen een lieve familie enz. Volgens mij hebben die pesters niet zo’n leuk leven als ik. Daarom zijn ze ook op zo’n onvolwassen manier bezig. Blijkbaar hebben ze helemaal niets anders te doen. Stelletje zielepoten!!!

   • Gefeliciteerd het is je gelukt: negeren.
    Ik ben hier hard gefaald, ik heb jaren nodig gehad om te leren niets terug te zeggen in sommige gevallen en zelfs toen kon ik niet alles negeren.
    Dit komt ook, omdat ik het leuk om pesters te zien afhaken na één minuut discussiëren.
    Tja ieder zijn meug, maar dit vonden die pesters natuurlijk niet leuk en ze kwamen terug.
    De enige 2 redenen dat sommige ophielden waren de steun van moeder en dat ik na jaren leerde negeren en sommigen daar niet tegen konden.