Home » Artikelen » 5. Slaapproblemen: niet kunnen slapen, slecht in slaap vallen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

5. Slaapproblemen: niet kunnen slapen, slecht in slaap vallen — 61 reacties

 1. Voor mij, na jaren slecht slapen, een aardings laken. En oude emoties oplossen.
  Met het laken sliep ik weer zo dat ik weer kracht kreeg om het laatste stuk van mijn burn out op te lossen.
  Matje in de auto (aardings), radio uit, en ik kan af en toe weer reizen.
  Nu ben ik begonnen aan een PTSS traject met MDMA, en dat kan ik nu ook aan.
  Laatste stuk van mijn burn out, maar het hele stuk van mijn leven.
  Zo heftig dat ik de slaap tussendoor echt nodig heb.

 2. Het doorslapen ….nadat je bv geplast hebt ,dat is een veel groter probleem.
  Is dit op te lossen met de MIR methode.Mireille..die ik inmiddels al 10 jaar doe.

  • Beste Els,
   Ja, dat is zeker op te lossen. Vaak plassen kan te maken hebben met een innerlijk conflict wat te maken heeft met grenzen aangeven. Zou je eens willen kijken bij het werk van dr. Hamer? Je kunt ook proberen om de MIR-Methode te doen wanneer je weer terug in bed ligt. Bij veel mensen werkt het dan rustgevend waardoor ze weer in slaap vallen.
   Groetjes, Mireille

 3. De verkeerde manier van eten en verkeerde voedingsmiddelen maken ookdatje niet in slaap kunt vallen, vaak en/of lang wakker ligt of vroeg wakker wordt. Niet alleen alcohol maar ook koffie verstoort je zenuwstelsel, je spijsvertering en dus je nachtritme. Ook suiker, veel suikerhoudende producten en vaak/veel snelle koolhydraten nuttigen maakt dat je spijsvertering wordt aangetast en je ‘s nachts moeite met slapen hebt. Te veel, te vaak en te veel verschillende soorten de ingrediënten tijdens een maaltijd maken dat je spijsvertering wordt aangetast en het je slaappatroon verstoort. Ook te laat eten op de avond verstoort je slaappatroon. Iemand noemde op de grond slapen, dat werkt goed, en ook het gebruik van een spijkermat doet wonderen.

 4. Ik kan van ernstige artrose en zenuwpijn slecht inslapen.
  En vaak wakker worden van pijn.
  Ik merk daar totaal geen verbetering in.
  Ik heb hypermobiel ehler danlos syndroom met generatie stapeling. Dus ff een flinke wandeling voor het slapen gaan zit er niet meer in.

 5. hallo Mireille
  Ik wil allereerst zeggen dat ik heel blij ben met al jou webinars en lezingen.
  maar ondertussen lig ik hele nachten wakker,ik kan niet inslapen,en als ik af en toe in slaap val,wordt ik altijd om 3 uur wakker,ik heb daar overdag veel last van,heb moeite met logisch nadenken,en af en toe wordt mijn epilepsie erger,omdat ik zo moe ben.heb je tips?

  • Beste Christiene,
   Helaas heb ik geen aanvullende tips voor je. In de videocursus komen de tips aan bod die ik voor je heb. Je zou wel een keer naar een MIR-Methode begeleidster kunnen mailen of bellen om na een consult af te spreken. Zij zou voor je kunnen uittesten hoe het kan dat je nog steeds nachten wakker ligt. Als een begeleidster er niet uit komt, kan ze altijd mij even raadplegen.
   Ik wens je er heel veel sterkte mee!
   Groetjes, Mireille

 6. Beste Mireille,
  Ik heb nog steeds slaapstoornis.
  Ik vind geen innerlijke rust
  Nu hoorde ik de tip van een aardingsdeken.
  Wat zijn jouw bevindingen?
  Groetjes
  Sabine

  • Beste Sabine,
   Ja, ik heb daar ook veel goede verhalen over gehoord en ik kan me voorstellen dat het een goed idee is om het uit te proberen. Wanneer je onbewust heel graag van de aarde weg zou willen, omdat het leven zo zwaar voelt, zou zo’n deken je telkens weer even terug in je lichaam kunnen brengen. Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn!
   Je kunt ook nog een consult boeken bij een MIR-Methode begeleidster!
   Groetjes en sterkte!
   Mireille

  • Hallo,
   Ik heb al sinds 2016 slaapproblemen. Die zijn door de jaren heen geëvolueerd van zeer ernstig (helemaal niet slapen) naar beter (nu val ik redelijk goed in slaap maar word iedere nacht te vroeg wakker waardoor ik maar 4 à 5 uren diep slaap). Ik heb werkelijk alles geprobeerd (behalve chemische slaapmiddelen, daar begin ik niet aan) maar geen enkel middel of therapie is een wondermiddel… Ik heb sinds enkele jaren een aardingslaken en kussensloop maar ook dat heeft geen verandering gebracht. Ik denk dan maar bij mezelf dat het goed voor me is en herstellend werkt, maar het doet me niet beter slapen… Ik wil je niet ontmoedigen, misschien werkt het bij jou wel… Net als jij, vind ik geen innerlijke rust en heb ik heel sterk het gevoel dat ik niet pas in deze wereld (ik ben een HSP). Bovendien zit ik zo’n beetje in de overgang… Ik hoop eens dat allemaal op z’n plaats is dat ik beter zal slapen of als die “nieuwe wereld” eraan komt… Ik ben hoopvol.
   Succes en lieve groetjes,
   Elke

 7. Hoi Mireille,

  Inmiddels ruim 2 jaar ‘mir’ ik. Dat er dingen gebeuren in lichaam en geest merk ik bij vlagen. Het lezen van je artikelen en reacties van anderen helpen mij omdat de dingen voor mij ook herkenbaar worden. Echt heel mooi. Nu is “ loslaten” iets wat ik echt heel lastig vind. Gebeurtenissen vanuit jeugd maar ook een 3 jaar geleden verbroken relatie loslaten vind ik heel moeilijk. Nu probeer ik me bewust over te geven aan opkomende emoties en het lichaam rust te gunnen als het er om vraagt. Opmerkelijk is dat waar ik de afgelopen paar jaar ‘s nachts constant rond 3.00/4.00 uur wakker werd het mij nu opvalt dat dit patroon steeds meer schommelt? Soms kom ik s nachts niet in slaap en soms slaap ik een aantal nachten aan een stuk door tot een uurtje of 7.00 uur…jippie. Om vervolgens weer om 3.00 -4.00 uur s nachts wakker te worden. Is dit een goede ontwikkeling vraag ik mij af?

  Groeten Richard

  • Beste Richard,
   Ja hoor, dat is heel normaal. Kijk naar de tijden van de meridianen en zie dat je telkens een ander stuk emotie aan het verwerken bent. En… hoera voor die nachten dat je heerlijk doorslaapt!
   Groetjes, Mireille

 8. Ja, en wel goed in slaap kunnen vallen, maar dat maar één keer kunnen. Na het toilet ‘s nachts, om een uur of 3, is het klaar en sta ik in de dagstand. Nog doodmoe, dat wel. Ik slaap al jaren meestal maar halve nachten. Als ik het niet meer uithoud in m’n bed heb ik een ligzak beneden als alternatief om nog te rusten, of een hangmat op zolder met een mooi klassiek muziekje er bij. Ik zoek mijn oplossing in het bewust mijn lijf weer gaan voelen op positieve wijze. Zacht maken wat is verhard. Door verdriet en stress was dat weg en daar kwamen verkramping/gewrichts/spierpijnen voor in de plaats. Zo van; ‘hé, ik ben er ook nog!’ Dat wint het van het slapen, en dat ligt absoluut niet lekker. Gelukkig kan ik mijn dagen grotendeels zelf indelen en doseren, en slik ik dus geen chemicaliën van de dokter. Langzaam maar zeker boek ik zelf succes. In periodes ben ik ook bezig met de MIR-Methode. Ik ben een zoeker naar oplossingen en heb veel zelfreddend vermogen. Je moet geduld hebben. Ik heb dit ook voor mijn chronisch zieke dochter kunnen doen zolang ze leefde.

  • Beste Wulf,
   Ja, dat hoorde ik een Chinese arts ook zeggen: dat westerlingen te weinig geduld hebben en het -hup- opgelost willen hebben. Liefdevol hoor, hoe je je lichaam aandacht geeft!
   Groeiende gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 9. Wellicht voor veel mensen te extreem, maar ik schrijf het toch want misschien hebben meer mensen er baat bij als ze het een kans durven te geven;
  Sinds ik (nu ongeveer een jaar) OP DE GROND slaap, slaap ik VEEEEL beter, kan het lichaam veel dieper ontspannen en ben minder stijf!! google er maar eens op…..ook op you tube veel over te vinden. Geen koffie, geen alcohol, geen suiker maar wel veg. voeding helpt mij ook enorm.
  Daarnaast elke dag de natuur in en voor mij ‘s avonds geen afspraken of lange telefoongesprekken want ik leer nog steeds om niet alles ‘vast te houden’. Onlangs Human Design- systeem ontdekt waardoor mijn missie ook duidelijk geworden is (reflector-zijn).
  Ik wens dat alle moeilijke slapers een gezond slaappatroon mogen terugkrijgen want het werkt zo diep door op alle nivo’s van het leven!!!!!

 10. Hi Mireille,
  Zo onder de indruk van alle prachtige artikelen etc. die je schrijft. Heb je zelf wel tijd om te slapen? Ik wou maar dat ik meer tijd had om alles te lezen. Ook de warmte en wijsheid die je uitstraalt en hoe je zo prachtig en eenvoudig met woorden omgaat.
  Het verhaal van Johan trof me erg. Wat heeft hij zich altijd ingezet op zijn werk, alles moest hij aankunnen, het was nooit erg genoeg, vroeg nooit om hulp, was zich er helemaal niet bewust van dat hij ook behoeftes had en in opstand zou moeten komen tegen zo veel werkdruk. Maar hij kon het aan, het gaf hem misschien een speciaal gevoel. Dat hij daardoor toch iets waard was, maar niet om zichzelf goed genoeg kon worden bevonden. Wsl. iets dat erg door de generaties heeft gespeeld. Ik herken dat in mijzelf van vroeger ook wel een heel klein beetje. En degenen die misbruik maken van zijn pleasen en perfect proberen te zijn, vinden dat al lang best natuurlijk, het spaart een hoop geld uit. Maar voor hem was het een langzame zelfmoord eigenlijk. Ik hoop dat hij langzaam leert wel van zichzelf te houden. Hij mag er zijn!
  Ik ben zelf ook een slechte slaper. Zal de adviezen ter harte nemen. Heb de MIR-Methode nu 4 weken samen met mijn zoon gedaan. Slaap nog niet beter, maar sta wel sterker in mijn schoenen, heb eerder door wanneer bepaald gedrag niet getolereerd moet worden. Kreeg ook meer inzichten. Mijn zoon, die problemen heeft met communicatie wordt ook zelfverzekerder en kan zich beter uiten. Omdat ik beter voor mijzelf op kan komen, kan ik de kinderen ook beter aanpakken en grenzen stellen. In een van de artikelen werd de Fluisterkind methode genoemd en ik heb het boek gekocht. Ontdekte dat ik teveel beschikbaar ben (net als Johan eigenlijk, misschien werd in zijn jonge jaren alleen van hem gehouden als hij hard werkte) voor de kinderen
  en meer voor mezelf moet kiezen. Lichamelijk voel ik mij nog niet zo gesterkt, maar ik heb zo veel stress gehad de laatste tijd, ik denk dat de MIR-Methode mij gaande heeft gehouden. We gaan er samen lekker mee door. Het voelt zo goed iets te kunnen doen voor jezelf (en de wereld) dat zo simpel is en zo weinig tijd kost. Eerder lukte het ons nooit om het vol te houden, maar nu doen we de 9 stappen 2x achter elkaar en dat werkt beter. Mireille, heel hartelijk bedankt en ‘keep up the fantastic work!’
  Liesbeth

  • Beste Liesbeth,
   Wat fijn dat jij en je zoon zich beter kunnen uiten en sterker in jullie schoenen staan! Hoera! Slaapproblemen hebben vaak tijd nodig, dus ga nog rustig even door. En ja, ik slaap erg goed. Dat verklaart ook de bergen werk die ik kan verzetten. Ook omdat ik me goed kan ontspannen tussentijds en omdat ik mensen heb die mij veel werk uit handen nemen!
   Dat jij ook maar weer heerlijk energie mag krijgen!
   Groetjes, Mireille

 11. Van een vriendin kreeg ik de tip om eens naar de MIR-Methode te googelen i.v.m. met mijn niet kunnen inslapen.Ik heb mijn hele leven niet goed kunnen slapen maar sinds mijn moeder -bijna 4 jaar geleden- overleden is, is het slecht inslapen begonnen. En wat lees ik in de reacties hierboven:WILLY: het heeft te maken met onverwerkte emoties naar je moeder toe.
  Ik heb geen goede band met mijn moeder gehad tot een half jaar voor haar dood.Toen was ik 62 jaar.Voor mij hebben we het afscheid goed afgesloten maar er zal toch nog wel onbewust 62 jaar verdriet zitten.Ik ga deze methode zeker beginnen nadat ik er op deze web site veel over gelezen heb.Ik ben wel flabbergasted hoor.Wat een eye opener.
  Dank je wel Mireille. groeten ANITA

 12. Beste,
  Mijn vriend heeft al meer dan 25j slaapproblemen. Zowel inslaap-als doorslaapproblemen. Hij neemt daarvoor medicatie maar die helpt nauwelijks. Zowel mentaal, fysiek als emotioneel is hij een wrak. Meerdere, ook alternatieve therapieën hielpen niet, waardoor hij nu argwanend tegenover alles staat. Ik kom pas op uw site terecht, wat kunnen wij doen?
  Alvast dank,
  Groetjes, Vanessa

  • Beste Vanessa,
   Je kunt hem vragen of hij de video wil bekijken en misschien de MIR-Methode wil doen, maar ik kan me goed voorstellen dat hij ‘behandel’-moe is. Hij zou het eens vier weken kunnen proberen. Gelukkig kost het hem niets, dat scheelt alweer. En de meeste partners gaan de MIR-Methode doen als blijkt dat hun vrouw er baat bij heeft. Mannen zijn wat dat betreft heel praktisch ingesteld en willen het wel eens uitproberen als iets bij een ander blijkt te werken. Dus misschien juist iets voor jou?
   Hoe dan ook, hoop ik voor hem dat er verlichting mag komen, want slecht slapen ondermijnt echt alles…
   Veel sterkte voor jullie!
   Groetjes, Mireille

 13. Beste Mireille,

  Sinds ik in de overgang ben, ervaar ik regelmatig problemen met het in slaap vallen. Verder voel ik me heel gezond. Ik heb geen last van stress, leef bewust en gezond, drink nauwelijks alcohol en mijn leven voelt verder erg fijn en prettig. Het zijn geen piekergedachten die me uit mijn slaap houden… voel me moe als ik naar bed ga…maar kan me voor mijn gevoel ‘niet overgeven’ aan de slaap. Nu heb ik ontdekt dat mijn benen nogal onrustig voelen, zodra mijn partner mijn benen masseert voor het slapengaan, val ik makkelijker in slaap. De omschrijvingen die ik bij “Restless Legs syndroom” lees, herken ik wel en heb het gevoel dat dit de oorzaak is van het niet in slaap kunnen vallen. Helpt de MIR methode bij deze Restless Legs….of heb je wellicht nog een andere tip. Ik ben nu 2 weken bezig met de MIR-Methode en voel tot nu toe nog geen verschil…
  Alvast hartelijk dank voor je reactie.

  • Beste Rietje,
   Mijn vermoeden is dat je voor restless legs wel langer dan 4 weken moet doorgaan. Ik heb nog geen overduidelijke berichten van mensen gehad dat het hen had geholpen. Wel dat de benen wat rustiger werden. En dat meestal na langdurig (een paar maanden) de MIR-Methode doen.
   Hoop dat je het nog langer wilt blijven doen!
   Groetjes, Mireille

   • Resteless legs kunnen ook een symptoom zijn van te weinig magnesium. Je zou kunnen proberen iedere avond voor je slapen gaat een magnesiumtabletje te slikken. Of, als je dat onprettig vindt, of gauw last krijgt van diarree, een magnesiumolie kopen en daar voor het slapen gaan je kuiten mee inwrijven.(Ik gebruik zelf Zechstein magenesium spierolie.) Misschien helpt het!

  • Hoi Rietje.
   Ook ik slaap anders door de overgang. Wat mij erg helpt tegen de onrustige benen is ..borstelen.
   Voor het slapengaan je onderbenen vanaf je enkels totaan je knie, vanonder naar boven flink borstelen. Stevige borstel of nagelborsteltje. Flink je kuiten en de rest een x of 10 omhoog borstelen…succes.
   Hartelijke groet Rian

 14. Hallo Mireille, Eenmaal op bed kost inslapen meestal niet zoveel moeite. Mijn slaaptekort en ongezond slaap-waakritme heeft te maken met behoefte aan tijd voor mezelf. In mijn jeugd met psychische mishandeling, angst en overlevingsgedrag kwam ik als mijn moeder op bed lag en mij eindelijk met rust liet, eindelijk toe aan mezelf. Zelfs nu op mijn 51e heb ik nog elke dag moeite met het afsluiten van de dag, het naar bed toe gaan dus. Ik denk dat de oorzaak nog altijd is dat diepliggende verlangen om gestolen tijd in te halen in de vorm van tijd voor mezelf. Nu wordt ik niet meer mishandeld, maar te veel uren werken en te veel energie kwijtraken aan klanten bij wie ik me niet op mijn gemak voel, geven tegenwoordig hetzelfde resultaat: veel te lang opblijven ter compensatie. Jaren geleden toen ik die nachtelijke uren vooral vulde met verhalen schrijven, toen had ik ook wel slaapgebrek, maar het schrijven gaf veel energie omdat het me intens plezier, zelfvertrouwen en voldoening gaf. Door bepaalde gebeurtenissen rondom mijn werk die een enorme impact op mijn psychische gezondheid hadden, kwam ik in een totale schrijversblock terecht. De fantasie die van kleins af aan door mij stroomde, is tot op vandaag nog steeds voor driekwart geblokkeerd. De honger naar dagelijkse voldoening zoek ik nu al een paar jaar op Facebook. Mijn honger naar mooie, lieve dingen laaf ik nu aan mooie dieren- en natuurfoto’s. Da’s op zich onschuldig. Helaas krijg ik steeds meer lichamelijke ongemakken door het grote slaapgebrek, op het gevaarlijke af soms. Mede doordat ik in de overgang zit. Ik wil mijn waak-slaapritme dus graag veranderen, maar ik krijg er geen vat op. Zelfs het doen van de MIR-methode heeft tot nu geen enkel resultaat gegeven op dit gebied. Hoe kan ik mijn Hypothalamus beïnvloeden om van daar uit mijn slaapbehoefte te vergroten? Groetjes, Willy

  • Beste Willy,
   Wanneer je doorgaat met de MIR-Methode, zou het wel eens kunnen dat je missie meer ruimte gaat krijgen. Zo te lezen is het de vraag of je op de goede plek zit met je werk, aangezien er veel herinnering is aan wat je als kind meemaakte. Je liefde voor het schrijven zou ik nog veel serieuzer gaan nemen, aangezien dat je werkelijke levenslust geeft. Dit is iets wat ik in mijn boek ook beschrijf en waarover ik het had in het webinar ‘je missie vinden en leven’.
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille, Over mijn werk maak ik me op dit moment niet zoveel zorgen, ben net als alfahulp/zzp-er begonnen en ik kan nu kieskeuriger zijn bij wie ik wil werken. Ben bovendien eindelijk verlost van zorgaanbieders die je telkens ontslaan. Die stap durven zetten is al een missie op zich, tot voor kort had ik n.l. nooit gedacht die stap ooit te durven zetten. Ik zou graag wat meer slaapuren willen maken om me fitter te gaan voelen nu ik ‘eigen-baas’ ben. Om energie te hebben om van deze vrijheid te kunnen genieten. Energie om mijn missies te ontwikkelen. Meer nachtrust is een voorwaarde om mijn missies uit te kunnen voeren. Als Indigo-mens ben ik goed in zelfsabotage en dit is daar een goed voorbeeld van. Snap je? Groetjes, Willy

    • Beste Willy,
     Ja, ik begrijp het. Overigens een GROOT compliment voor je grote stap als zelfstandige! Daar was veel moed voor nodig, maar het levert veel vrijheid op. Ja, het is vaak ‘fijn’ om jezelf te saboteren, zodat je niet zichtbaar kunt worden voor anderen. Daar kan ik me alles bij voorstellen. Bedenk daarbij dat het soms ook te vroeg kan zijn om zichtbaar te worden en dat je je dus nog moest inhouden. Dat kan ook de reden zijn, dus wees in die zin liefdevol over de stappen die je wel of niet neemt. Soms is zelfbescherming belangrijker. Ik vermoed dat je het nog even de tijd moet geven nu je voor jezelf bent begonnen dat de oude pijnen en emoties van het vorige werk meer uit je systeem zijn en je vanzelf in een meer regelmatiger ritme komt. Kijk ook hoe je je dag indeelt. ‘s Ochtends werken, ‘s middags voor jezelf, zodat je ‘s avonds niets meer hoeft of moet. Dan ben je in ieder geval aan jezelf toe gekomen.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

 15. Hallo Mireille,
  Ik heb een groot slaapprobleem en misschien kan je me adviezen geven.
  Allereerst heb ik slaapapneu en heb al 2x langere tijd geprobeerd met een cpap-apparaat te slapen te slapen en ben hiervoor allereerst aan mijn neus geopereerd om meer lucht te krijgen. Toen de eerste keer met het cpap-apparaat niet lukte hebben ze mij aan mijn keel geopereerd. Alle specialisten leggen de nadruk bij de behandeling op de apneu maar volgens mij zit het veel dieper. Meer dan 30 jaar heb ik onder extreme druk moeten werken en vaak had ik de taak om problemen die om gigantische bedragen gingen op te lossen of was ik met miljoenenprojecten bezig. Al die jaren lag in ‘s-nachts in bed te werken. Nadenken hoe problemen op te lossen. mezelf brieven en mails dicteren etc. Toen ik een paar jaar geleden in rustiger vaarwater kwam ging bij mij het licht uit. Ik realiseerde me dat ik bijna nooit sliep maar altijd in bed met mijn ogen dicht lag te werken. Ik loop nu onder behandeling bij het slaapcentrum in het MCH in Den Haag bij een KNO-arts, een neuroloog en een slaappsycholoog maar ondanks mijn verhaal zijn ze vooral gefocust op de apneus. Soms kom ik maar aan 5 uur slaap in de week en voel ik mij lichamelijk steeds verder achteruit gaan. soms ben ik zo uitgeput dat ik voel dat ik wel moet slapen maar soms schrik ik al bij het in slaap vallen met een soort stuip wakker. Soms is het na 10, 15 of 20 minuten. Terwijl de specialisten zich focussen op de apnues ben ik van mening dat ik eerder een soort van slaapblokkade heb. Zou ik in slaap kunnen komen dan zouden de bekende hulpmiddelen zoals cpap of een bitje helpen maar hoe kan je met die irritante dingen in slaap vallen als je niet eens zonder deze middelen in slaap kan komen. Als gevolg van mijn slaapproblemen ben ik al ruim 2 jaar niet werkende en heb ik net een WIa-aanvraag ingediend simpelweg omdat ik de hele dag uitgeput ben. Een maaltijdje koken of even naar de supermarkt lopen zijn voor mij vaak te veel van het goede. Soms loop ik te beven maar vaak heb ik last van zenuwen die geïrriteerd raken waardoor ik pijn in spieren en gewrichten krijg. Om rustig te blijven en om wat slaap op te wekken krijg ik nu het antidepressiva Amitriptyline maar ik ben helemaal niet depressief. Slaapmiddelen worden mij afgeraden omdat die de apnues kunnen verergeren.Ja ik heb in de loop der jaren het e.e.a. meegemaakt en ja ik heb altijd te veel hooi op mijn vork genomen want na mijn vertrek bij mijn laatste werkgever werden er op een divisie van 8 mensen binnen twee maanden 4 mensen aangenomen om de werkdruk na mijn vertrek op te vangen. Ook zit het weinig slapen een beetje in de familie. Mijn vader had dit probleem, diens broer en daar weer een zoon van alsmede een jongere zus van mij. Zelf blijf ik niet bij de pakken neerzitten en zoek ik naar oplossingen want gezien alle gebeurtenissen en mijn steeds verder teruglopende conditie vrees ik niet oud te worden. Ook helpen sporten en bewegen niet omdat ik niet slaap en mijn lichaam zich niet hersteld omdat ik ondanks de vermoeidheid nog minder ga slapen. Graag hou ik mij aanbevolen voor adviezen en verneem ik of deze MIR-methode misschien iets kan betekenen inzake mijn zogenaamde slaapblokkade.

  Op voorhand mijn dank.

  Johan

  • Beste Johan,
   Als eerste wil ik je graag veel sterkte wensen met de situatie waar je in zit. Je hebt ontzettend veel gegeven in het werk dat je deed en dat heeft veel mensen en vooral het bedrijf veel gebracht. Nu heeft je lichaam aangegeven dat het genoeg is en ja, ik denk dat daar inderdaad een heel groot deel van de oorzaak zit. Als je jezelf jarenlang traint om in je slaap heel actief te blijven, dan gaat je lichaam denken dat dat normaal is. Je schrijft zelf ook al dat je daardoor onvoldoende herstelt en voelt nu ook de klachten die het overdags geeft. Ik vind het ontzettend jammer voor je dat je nu zo moet leven.
   Toch is er veel hoop. Wanneer je je lichaam de tijd geeft om te herstellen, om het natuurlijke ritme weer te herstellen, moet het mogelijk zijn om de balans weer terug te vinden. Het is mooi dat je kijkt naar de diepere oorzaken en daar aan wilt werken. We hebben een vrouw in België die van haar apneu af is. Ze heeft wel een paar consulten bij een MIR-Methode begeleider gedaan. Met de 9 stappen kun je al heel veel zelf. Het begint met het hand aaien. Dat heeft het effect op je lichaam dat je het contact met jezelf herstelt, dat je jezelf weer koestert en er weer zorgvuldig mee om wilt gaan. Houd er verder rekening mee dat als je het zelf aanpakt, je echt langer dan 4 weken moet doorgaan met de MIR-Methode, omdat slaapproblemen vaak complexe oorzaken hebben. Een ding daarbij is dat je aangeeft dat het ook in de familie speelt. Ik vermoed dat er dan ook sprake is van een familie-trauma, waarbij bijvoorbeeld een van de voorouders ‘s nachts is aangevallen of uit bed is gehaald. Of dat in oorlogssituaties het hele gezin ‘s nachts licht moest slapen om elk moment te kunnen vluchten. Dat zijn ervaringen die diep in een familielijn kunnen indringen en wie weet speelt dat ook bij jou mee. Een MIR-Methode begeleider zou daar snel achter kunnen komen.
   Veel sterkte! En vooral weer fijne slaap gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Johan,
   Ik leef met je mee. Heb nu een paar maanden lang nauwelijks geslapen en nagenoeg niets meer aan energie, het is echt vreselijk. Inmiddels angst en paniekaanvallen omdat alles door mijn slaapgebrek in het 100 loopt… op allerlei terreinen. Ik ga maar weer eens MIRren…. kijken wat dat doet. Ben je dankbaar voor al het werk dat je doet lieve Mireille ❤️

  • Beste Hans,
   Het kan wel, maar het kost meestal langere tijd. Slaapproblemen zijn behoorlijk complex. Daar zitten heel veel verschillende dingen aan vast, wat het een flinke uitdaging maakt. Ik hoop van harte dat er in ieder geval iets meer diepte in je slaap mag komen, zodat je wat meer kunt uitrusten.
   Groetjes, Mireille

 16. Hallo Mireille,

  Mijn dochter slaapt al vanaf jongs af aan heel slecht en of niet. Ze heeft een slaaptest in een ziekenhuis gedaan, daar kwam uit dat haar spieren zich niet ontspannen, ook tijdens haar slaap niet. Ze slaapt heel licht en heeft maar 1 of 2 remslapen, voor een goed slapend iemand is dat 3 of meer. Ik las dit artikel en alle symptomen komen overeen, dorstig en haar temperatuur lijd vaak tot onderkoeling of oververhitting. In het ziekenhuis gaven ze haar al het advies om geen tv of computer, telefoon te kijken 2uur voor het slapen gaan. Ontspanningsoefeningen en rustige muziek te luisteren. In middels slikt zij al 13mg. Melatomatine, wat haar een beetje slaap geeft. Zij valt normaal om 8 uur in de ochtend in slaap, dan moet ze opstaan voor naar school te gaan. Ze is 19 jaar en de problemen stapelen zich op. Misschien dat de MIR-methode haar kan helpen.

  • Beste Ilona,
   Je aait net zolang op je hand als dat je zinnen duren. Dus je gaat gewoon de zinnen opzeggen en ondertussen ga je rondjes aaien op je hand. Hoe langzamer hoe beter!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 17. Beste Mireille, ik doe de MIR Methode sinds meer dans 4 weken, en begon beter te slapen, dus heel fijn.
  Vorige week werden we weer geconfrontreerd met de ex van mijn vriend, die nu al 14j gescheiden is en wij kennen elkaar sinds 10j. Ze speelt haar volwassen kinderen (36 en 35) nog steeds tegen ons op. Ze had net grote ruzie met haar broer en zus op een familiefeest gemaakt (daar waren wij niet bij).
  Aangezien mijn familie zeer op mijn vriend gesteld is, is er geen ruzie bij ons.
  Ikzelf ben gescheiden en bemoei me niet met mijn ex, die ook al jaren een vriendin heeft.
  Door deze recente agressie, heb ik ontdekt, dat ze jaloers is, terwijl ze zelf ook een aardige vriend heeft en veel meer zelf heeft dan wij. Zij gunt mijn vriend geen geluk, terwijl zij wilde scheiden, want ze wilde vrij zijn om te doen wat ze wilde.
  Dit heeft me zo geschokt, dat ik opnieuw niet meer slaap. Ik doe echt alle 9 stappen, maar moeder loskoppelen helpt niet.
  Ik woon in buitenland, dus heb geen mir hulp, wat ik opzich niet erg vind, omdat je de methode thuis kunt doen. Mijn vriend is het type man die geen ruzie wil, omdat hij bang is de kinderen te verliezen.
  Ik wil alleen maar 1 ding : weer kunnen slapen.

  • Beste Ada,
   Soms wordt het niet makkelijk gemaakt, he. Ga gerust door met de 9 stappen. Elke keer haal je weer een laagje weg en wordt het lichter en makkelijker.
   Veel sterkte en ik hoop van harte dat je weer kunt gaan slapen. Bedenk dat MIR-Methode begeleiders ook via Skype of telefoon kunnen werken.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 18. Dag Mireille,

  Ik ben een vrouw van 54 jaar en heb sinds mijn 17e inslaapproblemen. Dit komt omdat ik, zodra ik in bed lig, ga denken en ook een bepaalde spanning in mijn lichaam voel. Heel apart, ik voel het gebeuren. Soms pieker ik over wat geweest is, soms ben ik bang voor wat komt, zeker als ik iets nieuws moet doen. Heel vaak ben ik bang dat ik iets fout heb gedaan (oude overtuiging). Nu heb ik heel veel aan mezelf gewerkt, circa 20 jaar, en het gaat heel goed met me. Het enige dat nog rest is mijn slaapprobleem. Ik ben nu vanaf zondag bezig met je methode en heb het ook al eerder een tijdje
  gedaan. Op dit moment lig ik ca. 2 uren wakker voordat ik inslaap, zeker als ik veel mensen heb gezien die dag. Ook word ik regelmatig wakker. Ik kan me 2 nachten in mijn leven bewust herinneren dat ik heerlijk, lang en ontspannen geslapen heb. Ik ben heel benieuwd wat jouw methode me zal opleveren en hou je graag op de hoogte. Mocht je nog tips hebben, hoor ik die graag. Hartelijke groet, Sonja

 19. Hallo Mireille,
  Ik kan juist heel goed inslapen, slaap dan en moet dan steevast tussen 1 en 3 uur naar de toilet, daarna word het slapen een heel stuk minder, word het druk in mijn hoofd, veel dromen,ook hele rare dromen(?) en word het een stuk onrustiger.
  De ene keer gaat het heel goed, de andere keer onrustig.
  Terwijl ik eigenlijk altijd slapen als een van mijn hobby’s was.
  Nu dus niet meer.
  Zo ook mijn vriend, inslapen gaat goed, slaapt dan door tot 3 á 4 uur in de ochtend en is dan klaar wakker.
  Hij wilt dan nogal es vermoeid op staan.
  Ik hoop dat je zeer binnenkort het doorslaapartikel wilt plaatsen.
  Ondertussen MIR ik gewoon door, het is bijna een verslaving!!!!!
  Alvast bedankt voor je hulp!!!!

  • Beste Fiona,
   Wat ik me afvraag, is of je dit artikel wel gezien hebt: 6. Slecht kunnen doorslapen. Het gaat juist over doorslapen en de meridianen. Let op het tijdstip waarop je wakker wordt. Daar ligt de aanwijzing.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 20. Halli ik kan heel moeilijk in slaap komen. Heel veel meegemaakt in mijn leven en denk nu dat het er mee te maken heeft met.mijn slaap probleem. Zie de wekker steeds half 4 worden voordat ik eindelijk in slaap val. Heeft u tips voor me? Ga wel altijd op.tijd naar bed

  • Beste Sandra,
   Ben je al met de MIR-Methode begonnen? Het zal een kwestie van stug doorgaan zijn voor je. Wil je het sneller weg krijgen, dan kun je altijd nog een afspraak maken bij een MIR-Methode begeleider.
   Sterkte en succes!
   Mireille Mettes

 21. Hoi,
  Ik heb al sinds bijna 4 jaar inslaap en doorslaap problemen. En nu al een half jaar slaap ik nog bijna een hele nacht geen 2 uur meer. Sinds augustus vorig jaar is bij mij wel naar voren gekomen dat ik een slaapapneu hebt. En hiervoor een zuurstof ccasp apparaat voor de nacht hebt. Maar het probleem blijft nog steeds nu dat ik niet inslaap en wel uren kan duren. Ter info nog sinds 2006 is bij mij ook nog autisme gediagnostiseerd (ASS).
  Melatonine ook al geprobeerd. Help help wat kan ik nu nog doen want ga er bijna kapot aan.

  Groetjes,
  Mannolito

 22. Hoi mirielle, mijn nachten zijn vaak onderbroken vanwege onze tweeling v 6 jaar die snachts wakker worden van groeipijnen, andere pijnen of dromen. Nu begrijp ik dat ik de MIR niet kan toepassen bij hun omdat je het zelf moet doen. Heb je n andere tip waardoor mijn nachten wat stabieler worden? Alvast dank weer voor je verhaal! Groetjes!

  • Beste Saskia,

   Het enige wat je kunt doen, is doorgaan met de MIR-Methode, zie ook vraag 1B van de veel gestelde vragen, en anders een afspraak maken bij een MIR-Methode begeleider.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 23. Beste Mireille,

  Mijn dochter van 15 is chronisch moe. Dat komt onder andere door heel licht slapen en meerdere zware dromen in een nacht. Heb je een tip voor haar?

  • Beste Ingrid,

   Je kunt haar de 9 stappen van de MIR-Methode laten doen. Als je een versnelling wilt voor haar, kun je naar een begeleider gaan die op de website staat.

   Veel sterkte voor haar!
   Groetjes, Mireille Mettes

 24. Ik heb meerdere keren de MIR-Methode gebruikt om van een langdurig slaapprobleem af te komen. Het niet kunnen doorslapen is bij mij het grootste euvel. Er is geen lichamelijke oorzaak gevonden. Tot nu toe is mijn slaappatroon niet verbeterd helaas. Dus mijn vraag hoe vaak mag je of kan je de MIR-Methode herhalen en is de oude ballast nu wel of niet opgeruimd? Zijn nog andere hulpzinnen die ik kan toevoegen? Ben benieuwd naar andere ervaringen.

  Brigitta

  • Ha Brigitta,

   Voor sommige problemen die onder slaapproblemen liggen, is er meer tijd nodig. Ja, je kunt dan altijd de MIR-Methode gerust blijven gebruiken. De MIR-Methode is pas klaar met z’n werk na 19 maanden, dus je hebt nog even. Je hoeft geen hulpzinnen toe te voegen.

   Als het je allemaal te lang duurt, kun je wel een consult aanvragen bij een MIR-Methode begeleider bij jou in de buurt, of bij mij in de praktijk. Dan word je persoonlijk nagetest om te kijken waar de oorzaak ligt en daar gaan we dan speciaal aan werken.

   Ik hoop dat je slaap zich toch binnenkort ‘gewonnen’ gaat geven!
   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

   • Ik heb ook al ruim 10 jaar slaapproblemen. Ik heb vorige jaar de MIR-Methode een paar maanden gedaan. Daarna heb ik een begeleider ingeschakeld en die heeft een heel programma voor me gemaakt. Dat heb ik ook een paar maanden gedaan. Het heeft nog niet geholpen. Nu ben ik inmiddels al weer anderhalve maand bezig, maar nog steeds geen resultaat. Moet ik nu maar aannemen dat ik bij die 20% hoort waar de MIR-Methode niet bij werkt?
    groetjes

    • Beste Diny,

     Wat jammer dat je nog geen resultaten hebt gemerkt bij het slapen. Wel bij andere klachten? Ik heb niet het idee dat je bij die 20% hoort. Heb je tot nu toe ook geen enkele nacht verandering gemerkt?

     Hartelijke groetjes,
     Mireille Mettes

 25. Beste Mireille
  Ik ga de MIR methode doen voor het beter te kunnen slapen. Omdat je nu de stappen in een andere volgorde beschrijft, vraag ik me af of het benoemen van de stappen nu ook in deze volgorde moet worden toegepast?

  Groet Ellen

  • Ha Ellen,
   De stappen hebben sinds 2009 altijd dezelfde volgorde gehad.
   Gebruik ze in ieder geval zoals ze onder de video staan!
   Veel succes!
   Mireille Mettes

 26. Hi Mireille, ik heb al sinds mijn puberjaren last van tandenknarsen, kom er maar niet vanaf. Al heel wat oude emoties los gelaten maar kom niet achter deze… Heb je tips?

  Groeten, Natascha

  • Beste Natascha,

   Tandenknarsen heeft volgens mij te maken met frustraties en onverwerkte woede. Het zou heel goed kunnen dat dat niet zozeer oude emoties zijn, maar bijvoorbeeld frustratie over het niet kunnen vinden of leven van je missie, je levenspad (stap 9). Heb je de MIR-Methode al ‘s geprobeerd?

   Veel succes!
   Mireille

 27. Hallo Mireille,

  In hoeverre beïnvloedt een anti depressivum (paroxetine) de inwerking van de MIR methode en in hoeverre werkt de MIR weer in op de paroxetine (versnelde afbraak) Mijn partner heeft een chronische depressie en heeft daarbij alle klachten ontwikkeld die daaruit voort kunnen komen, waaronder dus een slaapstoornis. Lijkt op delayed sleep phase syndrome.

  • Beste Margreet,

   De MIR-Methode heeft geen invloed op medicijnen. Het kan er hooguit voor zorgen dat medicijnen efficiënter gaan werken. De MIR-Methode werkt altijd zo dat het in het beste belang is voor jezelf. De MIR-Methode werkt aan de dieper liggende oorzaken van klachten en je kunt tegelijkertijd gewoon medicijnen blijven gebruiken. Ik zou het willen aanraden om een keer een afspraak hierover te maken met een MIR-Methode begeleider die dit precies voor je man kan uittesten. Het Delayed Sleep Phase Syndrome ken ik nog niet. Die ga ik bestuderen, dankjewel! Ik hoop van harte dat je man door de depressie heen kan komen, hoe dan ook!

   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.