Home » Artikelen » 196. De werkelijke oorzaak van Misofonie, de afkeer van geluiden

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

196. De werkelijke oorzaak van Misofonie, de afkeer van geluiden — 87 reacties

 1. Misofonie,

  Eindelijk het woord gevonden waar ik al 3 jaar last van heb, vooral s avonds na het werk. Wel heb ik periodes dar ik er totaal geen last van heb maar sinds een tijdje weer erg heftig. Komen oude kwalen ook weer tijdelijk naar boven als je de MIR-Methode doet (al twee weken bezig)

  • Beste Frits,
   Ja, oude kwalen kunnen soms tijdelijk zichtbaar worden. Gaan vanzelf weer weg. Is een soort ‘afpellen’. En blij voor je dat je nu weet dat het misofonie heet!
   Groetjes, Mireille

 2. Beste Mireille,
  Ik weet sinds ruim een jaar dat ik misofonie heb. En ik ben nu5 weken aan het mirren, samen met mijn man, we hebben eerst 2 weken alleen stap 5 en 7 gedaan.
  Nu zit ik ook in een FB groep over misofonie en daar wordt soms heel afwijzend gereageerd op jouw opmerkingen over zelfhaat, Zelf kan ik me er wel in vinden omdat ik sinds kort ook weet dat ik een narcistische vader had.
  Nu wees iemand me erop dat je bij de reacties aangeeft dat je dit, i.v.m. verder onderzoek naar tinitus geloof ik, te gaan nuanseren. Maar dat zie ik verder niet terug, een genuanceerde mening over de zelfhaat.
  Overigens is een van de dingen die ik vooralsnog zelf het meest merk dat mijn (zeldzame op berg lijkende hoofdhuidaandoening) ineens weer heel heftig opspeeld. Daarnaast heb ik sinds onze emigratie, 4 maanden geleden, heel erg last van, volgens de artsen hier, artrose. Dat had ik waarschijnlijk al, maar in Nederland rookte ik cannabis en dat is natuurlijk een prima pijnstiller. Hier ben ik daarmee gestopt evenals met het roken van sigaretten, dat is zo’n 2 maanden geleden.
  Ik ben vooral nieuwsgierig of de artrose pijn minder wordt, ik slik zo nu en dan een paar dagen pijnstillers en dan stop ik weer tot ik het niet meer uithoud en begin opnieuw. Nu ben ik weer 2 dagen gestopt.
  Ik zit nog niet aan 4 weken alle 9 stappen dus kan stap 0 nog niet toevoegen. Maar als ik dat wel gedaan heb zal ik zeker laten weten of ik vermindering van de misofonie merk.
  Oh ja, nog een vraagje, mijn man en ik doen het dus samen en vaak leest dan de 1 voor en zegt de ander het na. Geeft ook een band. Beiden zeggen we de zinnen dan wel 3 keer. Ik neem aan dat dat verder geen kwaad kan. We vinden het wel gezellig.
  Groetjes,
  Paula

  • Beste Paula,
   Helemaal heerlijk hoe jullie samen de MIR-Methode doen! Gewoon blijven doen.
   Ik heb in het artikel een zin veranderd. Misschien dat dat meer duidelijkheid geeft: ‘Ze haten het dat ze zichzelf niet begrijpen.’ Zou je dat willen doorspelen aan de mensen in jouw ‘misofonie’-groep? En als er daar vragen zijn, speel ze gerust door, dan kan ik er verder naar kijken.
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille, en Paula. Ook ik zit in de misofonie-groep En ik snap wat je zegt Mireille, maar ook ik denk.,dat kan het toch niet alleen maar zijn. ik ben nu 54 en ik heb het nog steeds : Haat ik mijzelf dan nog nu nog steeds? nee, niet echt hoor. Er is iets in ons brein dat reageert op geluiden alsof er een leeuw naast ons staat. En het is vooral in het gezin, daar ontstaat het in ieder geval. Waarom die zelfhaat, omdat we onszelf niet begrepen in de puberteit, maar waarom begrepen we onszelf niet, omdat we niet genoeg uitgelegd kregen misschien? Heeft iedereen (meesten van de misofonen) dan een narcistische ouder? Ik wil niets of niemand schuld geven. Maar bv bij allergie zeg je ook, wat is er gebeurd! En wat is er bij misofonie gebeurd? kunnen we ons die vraag ook niet stellen denk je? of zie jij het echt anders. Het zijn vragen en absoluut geen kritiek hoor. Maar het voelt zo alsof het voor ons nou eenmaal maar zo is. Terwijl altijd alle ander ziektebeelden oorzaken hebben en bij miso ” ligt het aan ons zelf”. ‘We haten onszelf. Punt’. Maar wat zit daar dan weer achter, dat vraag ik mij af.. Zijn we misschien ergens iets te kort gekomen?? Mochten we onze gevoelens niet uiten misschien?? Zou je je er nog eens over willen buigen Mireiille?? Alvast bedankt. Hartelijk groeten, Marijke

   • Hoi Mireille, betreft tinitus: ik heb daar een lichte vorm van. Had laatst een irisdiagnose en stelde de iriscopiste een vraag over tinitus. Zij had daar met andere iriscopisten/natuurartsen onderzoek naar gedaan. De enige overeenkomst bij 2500 ondervraagden was een “ingewikkelde” relatie met hun moeder. Daar werd 100% op gescoord.Hoe interpreteer jij deze uitkomst?

    • Beste Renee,
     Dat inzicht herken ik niet bij Misofonie, maar wel bij hormoonproblemen, met name in de overgang. Weet je misschien ook of het werken aan die ingewikkelde relatie de tinnitus heeft verminderd?
     Groetjes, Mireille

 3. Hallo Jeanette, Je artikel maakt wel wat los bij mij. Hooggevoelig en ouders die niet van me, konden, houden op de manier die ik nodig had. Ga me zeker eens verdiepen in de MIR-Methode. Mijn ergste trigger is dan ook mijn liefste…kan ermee leven maar belemmert me wel in sommige dingen.

  Marianne

 4. Ik heb dit stuk al een paar keer gelezen Mireille, omdat ik het patroon allang doorgegeven heb aan mijn dochter, waardoor wij nooit samen kunnen eten. (Dikke haat op eetgeluiden dus.) En iedere keer als ik jouw stuk lees,’voel’ ik geen resonantie op de kloppendheid. Nu las ik net dit (korte) stukje en that makes sense, voor mij. Dat het een uiting is van totale machteloosheid om iets te doen, te verbreken, als weer een uiting van een grotere machteloosheid, namelijk dat er überháupt geen rekening met je wordt gehouden, niet naar je geluisterd wordt. Dus het is de ultieme uitwas, een soort (quasi) ‘veilige’ uitlaatklep van al die onmacht en daarbovenop de jezelf beschermende haat, die zo ruimte krijgt. Waarmee je stoom afblaast. Wat het lichaam, het systeem blijkbaar nodig heeft. Een zelfregulerend mechanisme dus ook. Dat is wel weer mooi … Én een manier om te kijken naar de grotere vorm van machteloosheid. Heel pijnlijk, ook. (Alleen: ik kan het altijd heel goed ZIEN maar niet Echt VOELEN. Op dat pad zit ik nu.) Niet te vergeten dit zeer korte artikeltje dat aanleiding was voor mijn ont-dekking : https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/waarom-herhalende-geluiden-zo-irritant-zijn/ar-AAzMV9J?ocid=sf

 5. Beste mensen, ik ben misofoon vanaf mijn zevende of achtste, zoals de meeste denk ik, maar het leven breng ik door met oordoppen ruzies frustraties en uiteindelijk isolatie en afzondering. Therapie heb ik in de prullenbak gegooid,geen hoop mogelijk,de haat en irritatie zijn onvermijdelijk helaas,maar de theorie dat het uit zelfhaat ontstaan zou zijn slaat me echt nog harder in het gezicht. Als iemand dit ook zo ervaart dan zou ik daar graag eens over babbelen. Harm

  • Beste Harm,
   Ik durf je telefoonnummer niet te publiceren. Het is een publieke website, dus iedereen kan zo je telefoonnummer gebruiken. Als iemand contact met je wil opnemen, kan hij/zij het hieronder melden. Veel kinderen ontwikkelen zelfhaat, om maar te kunnen omgaan met het gevoel dat papa of mama niet van hen houdt. Zoiets als: “Als zij niet van je houden, kun jij maar beter ook niet van jezelf houden, want dan snap je tenminste dat ze zo met je omgaan.” Misschien dat dit iets duidelijkheid aan je geeft? Verder kan een MIR-Methode begeleider je hier bij helpen, als je wilt. Geen therapie, maar meteen uittesten in de kern van wat er nog in de diepte aan oorzaak onder ligt.
   Veel sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

  • INDERDAAD, EEN KLAP IN JE GEZICHT DIT SOORT REDENERINGEN. HEB TOCH OOK AL EENS GELEZEN DAT MISOFONIE ERGENS EEN TRIGGER OVERHAALD IN EEN BEPAALD GEDEELTE VAN JE HERSENEN. DUS WIE HEEFT NU GELIJK. IK HEB GEEN ZELF HAATGEVOELENS, DUS DAT IS KLINK KLARE ONZIN.

   • Beste Trudie,
    Ik ben misofonie opnieuw aan het bestuderen, vanuit Tinnitus, en ik denk dat ik mijn mening moet gaan nuanceren. Volgt!
    En excuses als je een klap in je gezicht hebt gekregen hierdoor, want dat is beslist niet mijn bedoeling.
    Groeten,
    Mireille

    • Beste Mireille, Je schrijft dat je tinnitus ook aan het onderzoeken bent. Heb je daar al een extra aanvulling voor?
     Ik ben sinds vorig najaar aan het mirren en ben van januari 2018 tot april 2018 naar een mir-therapeute geweest voor mir op maat, o.a. voor mijn oorsuizingen. Helaas heeft mij dit niet geholpen.
     Mijn oorsuizingen zijn ontstaan door een gehoorverlies vanwege otosclerose. Ik ben 3 keer geopereerd. De eerste 2 keer zijn mislukt. Afgelopen vrijdag is de 3 e operatie technisch gezien dit keer gelukkig wel gelukt en is dmv een prothese van de stijgbeugel het gehoorbeenketen weer hersteld. Nu is het de komende weken afwachten of mijn gehoor zal herstellen. En natuurlijk hoop ik ontzettend dat mijn oorsuis hiermee gaat verminderen, maar dat is afwachten en dat kan niemand voorspellen……. Daarom nu mijn vraag aan jou: heb je nog een tip, kan ik iets extra’s doen met bijv. een toevoeging aan de MIR-Methode, zodat ik de beste uitgangspositie heb en er alles aan gedaan heb om mijn oorsuis te doen verminderen….
     Ik hoop dat je mij hier in kan ondersteunen, aangezien de mir op maat die ik heb gedaan, niet heeft geholpen. Alvast bedankt.

 6. Wat lijkt me dat lastig, niet met anderen kunnen samen leven vanwege je gehoor en gevoeligheid. Ik geloof ook dat men over het algemeen überhaupt niet op de hoogte is van deze aandoening. Dat zorgt voor onbegrip.

 7. Dankjewel! Ik ga er meteen mee aan de slag, was er inmiddels wel achter dat haat een grote rol speelt, nog niet de koppeling met de MIR-Methode gemaakt en de zelfhaat zodanig in de ogen gekeken. Ik hou je op de hoogte, superfijn, weer een stap en een handvat.

 8. Beste Mireille,
  Een tijdje terug heb ik mijn ervaringen met misofonie via dit formulier gedeeld. Ik heb het echter nooit zien verschijnen. Was ik te laat of is er iets anders misgegaan?
  Het kwam erop neer dat ik volgens mij behoorlijk last heb van misofonie en daarnaast hooggevoelig ben. Er zijn veel geluiden waar ik mij in ernstige mate aan stoor: luidruchtige buren (smijten, rinkelen, hard praten, poort slaat hard dicht), bandengeluid van auto’s, vooral die (te) hard rijden door de straat waar ik woon (max 30 km per uur), het geluid van veel brommers en motoren, harde muziek van een nabij evenement, kantoorgeluiden, zoals geklets, gelach, open- en dichtgaande deuren etc.! Bijbehorend heb ik een grote hekel aan de veroorzakers, zoals de buren, de chauffeurs, de burgemeester die te harde muziek toestaat. De buren heb ik inmiddels wel duidelijk gemaakt waar ik last van heb.

  Ik probeer met het bovenstaande zo realistisch mogelijk om te gaan: een stille plek opzoeken, oordoppen, oortjes in en naar muziek luisteren, muziek opzetten, weggaan, naar binnen gaan terwijl het buiten heerlijk is. Daarnaast probeer ik het ook gewoon te accepteren en te begrijpen en naar mezelf te kijken of ik niet overdrijf of doorsla.

  De oorzaak zal zijn dat ik in mijn jeugd (jongste van 6 kinderen) niet echt meetelde (grotendeels opgelost dankzij stap 7. Basisbehoeften aanvullen).

  Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat het doen van de MIR-methode (sinds 2014 volgens mij 8 weken 2x per dag en verder iedere dag 1x voor het slapen gaan.

  Ik ga zeker de stap 0. toevoegen en wil je daarvoor hartelijk danken!

  Met vriendelijke groet,
  Ruud Mentink

  • Beste Ruud,
   Je bericht stond nog in de wachtrij, excuses dat het zo lang duurde! Dankjewel voor je aanvullingen!
   Groetjes, Mireille

 9. Hoi Mireille, wat was het fijn om je tijdens het e-festival van Luz zo live te horen en zien! Hier hoorde ik voor het eerst van de stap 0. Zelf heb ik wat moeite met de zin zelfhaat loslaten. Zou de zin ‘zelfliefde optimaliseren’ het zelfde effect hebben? Ik vind dit NL vele malen fijner klinken en voelen om toe te passen ik hoor het graag van je & keep up the food vibes!

  • Beste Claudia,
   Je kunt de zin maken, zoals je zelf wilt. Lees ook het artikel van morgen: 197. Zelf een stap toevoegen aan de MIR-Methode. Soms moeten donkere gevoelens echt benoemd worden, voordat je er vrede aan kunt geven. Dat is dan ook de werking die je het geeft via de MIR-Methode: dat je vrede geeft aan je zelfhaat. Maar… als dat niet fijn voelt, kun je gerust ‘zelfliefde aanvullen’ aaien. Die zit overigens ook al in stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’, maar voel je vrij om het extra te benadrukken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 10. Hoi Mireille, mijn vraag heeft niet te maken met dit onderwerp. Korte tijd geleden heb ik een artikel gelezen op deze site over manieren waarop het lichaan afvalstoffen kwijt raakt. Bijvoorbeeld door een loopoor. Nu heb ik in mijn email mir map gezocht. De hele site afgespeurd maar kan het artikel niet meer vinden. Weet jij misschien waar ik het kan vinden ?

  • Beste Pauline,
   Ik heb daar niet eerder over geschreven, over een loopoor. Wel over veel plassen of vaker ontlasting hebben. Bedoelde je dat?
   Groetjes, Mireille

   • Het ging over manieren waarop het lichaam gifstoffen kwijt raakt na het doen van de MIR-Methode.

    • Beste Pauline,
     Bij mijn weten heb ik dat nog niet allemaal in 1 artikel verzameld. Wel een keer over de oksels als plek waar afvalstoffen worden afgevoerd en via ontlasting en urine
     Groetjes, Mireille

 11. Beste Mireille,

  Waarschijnlijk ben ik hooggevoelig en sinds een tijdje vermoed ik dat ik behoorlijk last heb van misofonie. Daarnaast heb ik een gehoorbeschadiging die inhoudt dat ik maar een geluidsbron tegelijk aankan en op feestjes dus niemand kan verstaan. Ik weet bijna zeker dat de MIR-methode, die ik al een paar jaar toepas (de laatste tijd 1x per dag voor het slapen gaan) mij helpt om alles enigszins te kunnen handelen en verdragen.

  De misofonie is veelomvattend: geluid van autobanden, geluiden op kantoor, geluid van de regelmatig luidruchtige buren, lawaai van reclame op tv en op de radio, (te harde) muziek tijdens documentaires, te harde muziek bij evenementen, muziek in winkels, bij benzinestations, tuincentra etc., hardpratende mensen. Doordat het voor mij moeilijk is om deze geluiden te verdragen en het bijna dagelijks voorkomt, heb ik ook een hekel gekregen aan de mensen die de geluiden veroorzaken: de buren, de burgemeester die te harde muziek toestaat, automobilisten die te hard rijden, luidruchtige mensen etc. Geluidsoverlast is voor mij een dagelijks gebeuren. Ik zie zelfs op tegen zomerse dagen, want dan neemt het omgevingslawaai toe.

  Ik ga de komende tijd de extra stap 0 zeker proberen. Ik hoop dat het helpt. Bedankt alvast voor deze mogelijke verzachting.

  P.S. het is niet zo dat ik de hele dag maar wat zit te lijden, ik heb een fijn leven. Alleen de misofonie drukt er regelmatig een stempel op.

  Met vriendelijke groet,
  Ruud Mentink

  • Hallo Ruud,
   Ik herken je verhaal helemaal!!!
   Het is wel beter geworden bij mij, door elke ochtend yoga te doen, een paar oefeningen is al voldoende, dan stroomt het weer door!
   Maar het blijft een probleem voor mij….
   Hartelijke groeten van Isolde.

   • Hoi Isolde,
    Bedankt voor je steun. Ik denk al een hele tijd aan yoga. Ik denk dat ik dat maar eens ga doen.
    En helaas, de laatste dagen kom ik er ook weer achter dat de ervaring van veel geluiden als overlast erg hardnekkig is en ik, als er weer eens een ongewenste geluidsbron is, weer de neiging heb om mijn dag en dat van anderen te verpesten door boos te worden.
    Een van mijn “oplossingen” is het creëren van diverse zithoeken rond mijn huis. Er is dan meestal wel een plek voorradig waar het redelijk rustig is.
    Met vriendelijke groet
    Ruud

 12. Beste Mireille,

  Een tijdje terug verzocht ik jou via dit onderwerp wat herkenbaar voor me is in mijn omgeving of je wat wilde schrijven voor mijn website http://www.magichelpforlife.com over gezondheid en geneeskunde.
  Had overbodig meerdere keren het verzoek gedaan aangezien ik de werking van jouw site niet goed begreep. ik begrijp dat je het druk hebt en misschien de waarde van mijn mail niet hebt kunnen zien.
  Vind het erg jammer dat ik er helemaal geen reactie op heb ontvangen. Zeker aangezien ik een van de mensen ben van de lichting die als zielenopdracht heeft meer bewustzijn in de wereld te brengen. Warme groet,Bloem

  • Beste Jolanda,
   Geen zorgen, je bericht is gelezen en ik heb je inmiddels een email gestuurd. Soms duurt het langer voordat ik verzoeken beantwoord, maar ik doe mijn best er op terug te komen. Ik lees je antwoord wel of het naar je zin is wat ik je heb gestuurd.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 13. Als ik artikelen lees met de een kop als “De werkelijke oorzaak van” dan doet dat bij mij altijd een vraagteken doen opkomen, hoe weet je zo zeker dat dit de werkelijke oorzaak is?, het is niets meer dan een aanname, u doet zich nu voor als een soort god die het wel ff weet.

  Een veel eerlijkere titel zou zijn “een mogelijke oorzaak” o.i.d.

  Je weet namelijk niet wat je niet weet!.

  • Beste Don,
   Ja, de titel prikkelt inderdaad wel. Het is mijn ervaring met mijn cliënten dat dit voor hen de oplossing was. Vandaar dat ik het zo stellig zeg. Soms zet ik titels expres wat stelliger, zodat mensen nieuwsgierig worden, maar ik ben inderdaad god niet.
   Groetjes, Mireille

 14. Beste Mireille,

  Hartelijk dank voor dit artikel.Ik heb direct stap 0 toegevoegd en heb nu pittige dagen achter de rug. De agressie, woede en zelfhaat namen zeer sterk toe. Vandaag lijkt het zonnetje weer iets meer te gaan schijnen en ik hoop dat het ergste achter de rug is. Ik ben heel erg benieuwd of de zelfhaat, en de enorme overgevoeligheid voor geluid, nu ook echt minder gaan worden. Ik hoop het zo. Warme groet en nogmaals enorm bedankt. Silvia

  • Beste Silvia,
   Gewoon blijven najagen. Het zal beslist afnemen. De geluiden geven je perfect aan wanneer je weer stap 0 kunt toevoegen. Fijne bevrijding gewenst!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.