Home » Artikelen » 196. De werkelijke oorzaak van Misofonie, de afkeer van geluiden

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

196. De werkelijke oorzaak van Misofonie, de afkeer van geluiden — 113 reacties

 1. Beste Mireille,

  Dankjewel voor dit inzichtelijke artikel.

  Ik heb erg veel last van de pomp met lage harde bromtoon die de buren voor hun jacuzzi gebruiken. Ik denk er de hele dag aan en krijg er heel veel stress van. Het houd me uit mijn slaap. Ook in de winter, als de pomp uit staat, ben ik er nog mee bezig en droom ik ervan.

  Is dit ook een vorm van misofonie? En kan hier ook zelfhaat aan ten grondslag liggen? Wat raad jij aan om te doen?

  Dankjewel en groeten, Kaatje.

  • Beste Kaatje,
   Ik twijfel eraan of dat wel te maken heeft met gevoelens van binnen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je je graag wilt kunnen concentreren en dat het geluid je telkens afleidt. Dat kan irriteren. Het kan ook zijn dat de stress eigenlijk te maken heeft met iets wat je vroeger hebt meegemaakt. Dat zou je bij een MIR-Methode begeleidster kunnen laten uitzoeken. Ik hoop van harte dat je er minder last van gaat krijgen!
   Groetjes, Mireille

 2. Interessant artikel. Ik ben benieuwd of de oorzaken ‘en/of’ zijn? Ik ben een hsp’er en heb in het algemeen last van plotse en luide/onaangename geluiden. Aan onverwachte geluiden kan ik niet veel doen maar constante luide geluiden zoals door een drukke straat wandelen vol verkeer, vang ik op met mijn Loops oordoppen. Waar ik echter niet mee om kan is het snuiven van de neus. Wanneer mensen dit doen (en dit gebeurt vaak 🙂 ), heb ik instant het gevoel te willen kotsen, trekken mijn schouders zich op en is er een mentale ontploffing. Zelfhaat is een groot woord maar ik denk wel dat dit zeker kan spelen bij me. Zou ik dat snuiven van de neus door de MIR-methode meer kunnen gaan verdragen? Alvast bedankt voor de reactie!

  • Beste Elise,
   Ja, het is vermoedelijk een reactie uit je onderbewuste. Baby’s kunnen bijvoorbeeld enorm schrikken als iemand ineens de neus ophaalt. Wat je eens zou kunnen proberen, is aaien, terwijl je zegt ‘snuiven van de neus’, zodat je onderbewuste weet dat dat iets gewoons is en ‘veilig’ is. Dat het daar niet meer lichamelijk op hoeft te reageren.
   Laat me weten of je een verschil merkt!
   Groetjes, Mireille

 3. RE: Je kunt dit alleen doen als je de MIR-Methode al minstens vier weken hebt gedaan.

  –> Vraag: Geldt dit ook als je de MIR methode 1,5 jaar geleden voor het laatst minstens vier weken hebt gedaan?

 4. Dank je wel Mireille, af en toe erger ik me aan eetgeluiden en kan me vinden in de zelfhaat aldook overprikkeling als hsp. Nu begrijp ik ook beter waarom m’n vader met boosaardige ogen kijkt naar zijn moeder wanneer ze kucht, hoest, keel schraapt, haar neus moet snutten en dergelijke meer.

  Ik deed in 2015 al eens de methode voor maanden aan een stuk met mooie resultaten die pas later zichtbaar werden. Mag ik nu direct beginnen aan die stap 0 of moet ik eerst terug 4 weken de methode toepassen na zo’n lange periode tussenpauze?

  Alvast bedankt en veel liefs.

  • Zelfhaat? Mijn vader sloeg mij 14 jaar lang zonder reden. Ja, ik denk dat ik hooggevoelig ben. Maar na het lezen van dit stukje, kreeg ik toch een erg sterke aandrang om te melden, dat zo’n ergernis ook heel logisch kan ontstaan door mishandeling. En dan kun je nog best heel veel van jezelf houden!

 5. Lieve Mireille. Eindelijk lees ik iets over lawaai. Het bij meerdere hulpverleners aangegeven hoe vervelend lawaai is voor mij, en dit al tientallen jaren.Hooggevoeligheid speelt zeker mee. Helaas geen geluidsfilter in mijn systeem. Alles komt even hard binnen. Daarnaast: Buren die lawaai maken tot laat, vuurwerk en zoveel meer. Raakte geemotioneerd door je artikel. Eindelijk antwoord en waar het voor staat. Dit nooit zelf kunnen bedenken. Zelfhaat. Was altijd zeer alert op stemmen en de klanken hiervan. Mijn ouders als eerste. Luisteren naar hun stemmen en dan direct weten welke bui er hing. En ja dit patroon ging mee mijn leven in. Altijd in de alertstand. Je geeft een aantal oorzaken aan waar ik mee aan de slag kan. Nogmaals dank. Gerke

 6. Mooi, dit artikel. Ik dacht dat het hyperacusis heette. Zelf ben ik jarenlang super gevoelig geweest voor geluiden, met hoogtepunt voor en na mijn burn-out. Ik dacht het nooit meer over ging. Er iets kapot was in mijn hoofd.
  Heel veel gewerkt aan liefde voor mezelf en nu na 2,5 jaar na mijn begin burn-out, hoef ik nog nauwelijks oordopjes of noice canceler te gebruiken.

  Ik merk nu de overgevoeligheid en de misofonie nu bij mijn dochter. Helaas als 16 jarige, snel boos en sluit zich af.
  Na het lezen van dit artikel begrijp ik dat ik zelf eerder nooit had geloofd, dat zelfhaat de oorzaak van misofonie is. Dat kon ik eerder echt niet zien en zo nu ook mijn dochter.

 7. Hoi Mireille
  Ik las net je artikel of misofenie en ik heb dat ook al heel lang, ik wist geeneens dat het bestond tot ik er is iets over hoorde op de radio enkele jaren terug,, ik kan de zelfhaat ook niet direct plaatsen, maar dat wil niet zeggen dat het dat niet is natuurlijk.
  Ik vindt het in ieder geval iets heel onprettig om te hebben, ik moet echt een andere kamer opzoeken bij sommige momenten.
  Ik wordt er heel haterig van alhoewel ik een heel zachtaardig type ben normaal gezien.

 8. Beste Mireille,
  Dankje voor de nieuwsbrief, die ik elke keer weer heel leerrijk vind.
  Deze keer kan ik het wat koppelen aan het probleem waar ik al sinds vele jaren mee te maken heb, nl reukverlies
  In mijn jeugdjaren had ik een heel sterk reukvermogen, zodanig dat ik het vaak als erg irritant ervaarde als mensen met een lijfgeur, die dat verspreidden op toiletten of in mijn directe omgeving, braakneigingen kreeg.
  Kan dat misschien de oorzaak zijn dat ik al jaren mijn reukvermogen moet missen?
  Of zou de oorzaak nog dieper kunnen zitten?
  Ik wou nu even deze vraag stellen omdat het ook verband houdt met vroegere irritaties.
  Dankjewel. Liefs

 9. Hallo Mireille, de artrose in mijn handen is sterk verminderd door de MIR-Methode EHBO toe te passen als ik weer zo’n stekend gevoel krijg. Sinds kort gebruik ik ook artrosan van Vogel wat zeker effect hierop heeft. Dank voor al je mooie artikelen en website! Groetjes Greet

 10. Lieve Mireille,

  Vanmorgen was ik diep van binnen aan het voelen wat er nu speelt bij mezelf. Ik voelde een zelfhaat die ik niet volledig onder ogen kon zien.
  Hoe mooi dat precies nu dit artikel komt! Ik ga de extra zin gebruiken. Alles komt goed. Dankjewel.

  Kieke

 11. Lieve Mireille,
  Over tinnitus en hsp heb ik gemerkt dat, naast het doen van de MIR-Methode waar ik erg dankbaar ben, er natuurlijke middelen zijn die HSP’s heel fijn ondersteunen. Een goede magnesium (even inlezen welke vorm je nodig hebt) en b12 (methylcobalamine, in combinatie met foliumzuur voor de opname). Vele mensen hebben tekorten van deze stoffen en aanvullingen hebben bij mij een wereld van verschil gemaakt. Tekorten kunnen het leven ook soms ondragelijk maken en vele klachten als veroorzaken.
  Ook haverdruppels (avena sativa) kunnen helpen om tot rust te komen. Voor oud zeer werkt arnica erg goed. Deze combi vind ik heerlijk.
  Met hartegroet,
  Larissa

 12. Misofonie,

  Eindelijk het woord gevonden waar ik al 3 jaar last van heb, vooral s avonds na het werk. Wel heb ik periodes dar ik er totaal geen last van heb maar sinds een tijdje weer erg heftig. Komen oude kwalen ook weer tijdelijk naar boven als je de MIR-Methode doet (al twee weken bezig)

  • Beste Frits,
   Ja, oude kwalen kunnen soms tijdelijk zichtbaar worden. Gaan vanzelf weer weg. Is een soort ‘afpellen’. En blij voor je dat je nu weet dat het misofonie heet!
   Groetjes, Mireille

 13. Beste Mireille,
  Ik weet sinds ruim een jaar dat ik misofonie heb. En ik ben nu5 weken aan het mirren, samen met mijn man, we hebben eerst 2 weken alleen stap 5 en 7 gedaan.
  Nu zit ik ook in een FB groep over misofonie en daar wordt soms heel afwijzend gereageerd op jouw opmerkingen over zelfhaat, Zelf kan ik me er wel in vinden omdat ik sinds kort ook weet dat ik een narcistische vader had.
  Nu wees iemand me erop dat je bij de reacties aangeeft dat je dit, i.v.m. verder onderzoek naar tinnitus geloof ik, te gaan nuanceren. Maar dat zie ik verder niet terug, een genuanceerde mening over de zelfhaat.
  Overigens is een van de dingen die ik vooralsnog zelf het meest merk dat mijn (zeldzame op berg lijkende hoofdhuidaandoening) ineens weer heel heftig opspeelt. Daarnaast heb ik sinds onze emigratie, 4 maanden geleden, heel erg last van, volgens de artsen hier, artrose. Dat had ik waarschijnlijk al, maar in Nederland rookte ik cannabis en dat is natuurlijk een prima pijnstiller. Hier ben ik daarmee gestopt evenals met het roken van sigaretten, dat is zo’n 2 maanden geleden.
  Ik ben vooral nieuwsgierig of de artrose pijn minder wordt, ik slik zo nu en dan een paar dagen pijnstillers en dan stop ik weer tot ik het niet meer uithoud en begin opnieuw. Nu ben ik weer 2 dagen gestopt.
  Ik zit nog niet aan 4 weken alle 9 stappen dus kan stap 0 nog niet toevoegen. Maar als ik dat wel gedaan heb zal ik zeker laten weten of ik vermindering van de misofonie merk.
  Oh ja, nog een vraagje, mijn man en ik doen het dus samen en vaak leest dan de 1 voor en zegt de ander het na. Geeft ook een band. Beiden zeggen we de zinnen dan wel 3 keer. Ik neem aan dat dat verder geen kwaad kan. We vinden het wel gezellig.
  Groetjes,
  Paula

  • Beste Paula,
   Helemaal heerlijk hoe jullie samen de MIR-Methode doen! Gewoon blijven doen.
   Ik heb in het artikel een zin veranderd. Misschien dat dat meer duidelijkheid geeft: ‘Ze haten het dat ze zichzelf niet begrijpen.’ Zou je dat willen doorspelen aan de mensen in jouw ‘misofonie’-groep? En als er daar vragen zijn, speel ze gerust door, dan kan ik er verder naar kijken.
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille, en Paula. Ook ik zit in de misofonie-groep En ik snap wat je zegt Mireille, maar ook ik denk.,dat kan het toch niet alleen maar zijn. ik ben nu 54 en ik heb het nog steeds : Haat ik mijzelf dan nog nu nog steeds? nee, niet echt hoor. Er is iets in ons brein dat reageert op geluiden alsof er een leeuw naast ons staat. En het is vooral in het gezin, daar ontstaat het in ieder geval. Waarom die zelfhaat, omdat we onszelf niet begrepen in de puberteit, maar waarom begrepen we onszelf niet, omdat we niet genoeg uitgelegd kregen misschien? Heeft iedereen (meesten van de misofonen) dan een narcistische ouder? Ik wil niets of niemand schuld geven. Maar bv bij allergie zeg je ook, wat is er gebeurd! En wat is er bij misofonie gebeurd? kunnen we ons die vraag ook niet stellen denk je? of zie jij het echt anders. Het zijn vragen en absoluut geen kritiek hoor. Maar het voelt zo alsof het voor ons nou eenmaal maar zo is. Terwijl altijd alle ander ziektebeelden oorzaken hebben en bij miso ” ligt het aan ons zelf”. ‘We haten onszelf. Punt’. Maar wat zit daar dan weer achter, dat vraag ik mij af.. Zijn we misschien ergens iets te kort gekomen?? Mochten we onze gevoelens niet uiten misschien?? Zou je je er nog eens over willen buigen Mireiille?? Alvast bedankt. Hartelijk groeten, Marijke

    • Je hebt hier volgens mij eigenlijk het antwoord al.. je houd hier zelf aan vast lijkt het. Er is een oplossing maar je verzint smoezen voor jezelf om hier niet uit te stappen. Het hoe en waarom maakt niet uit dat kun je wel terugzien later waarschijnlijk als je dit gedrag ontgroeid bent en eindelijk verder bent gegaan dan zie je het vaak pas.

    • Dag Marijke, ik herken wat je schrijft. Het artikel lezende voelde ik ook dat zelfhaat niet de enige oorzaak is. Ik heb ook misofonie en ben hooggevoelig. Mijn eigen analyse is dat ik geluid als storend ervaar door hooggevoeligheid én doordat mensen met hun gedrag en uitingen in mijn ruimte, mijn levenssfeer, mijn Zijn komen. Bv door denigrerende of verwijtende of veroordelende toon en woorden. Of mij niet in mijn waarde laten doordat ze hun mening als zaligmakend naar voren brengen. Ik merk dat ik in die situaties en naar die mensen hun geluiden als zeer storend ervaar, terwijl ik dat minder of ook zelfs niet kan hebben bij mensen waar ik me prettig bij voel. Bij misofonie ligt bij mij dus heel duidelijk ook een link naar situaties, mensen en relaties. En toegegeven: snurken kan ik van niemand hebben, dan ga ik ergens anders slapen…..

   • Hoi Mireille, betreft tinitus: ik heb daar een lichte vorm van. Had laatst een irisdiagnose en stelde de iriscopiste een vraag over tinitus. Zij had daar met andere iriscopisten/natuurartsen onderzoek naar gedaan. De enige overeenkomst bij 2500 ondervraagden was een “ingewikkelde” relatie met hun moeder. Daar werd 100% op gescoord.Hoe interpreteer jij deze uitkomst?

    • Beste Renee,
     Dat inzicht herken ik niet bij Misofonie, maar wel bij hormoonproblemen, met name in de overgang. Weet je misschien ook of het werken aan die ingewikkelde relatie de tinnitus heeft verminderd?
     Groetjes, Mireille

 14. Hallo Jeanette, Je artikel maakt wel wat los bij mij. Hooggevoelig en ouders die niet van me, konden, houden op de manier die ik nodig had. Ga me zeker eens verdiepen in de MIR-Methode. Mijn ergste trigger is dan ook mijn liefste…kan ermee leven maar belemmert me wel in sommige dingen.

  Marianne

 15. Ik heb dit stuk al een paar keer gelezen Mireille, omdat ik het patroon allang doorgegeven heb aan mijn dochter, waardoor wij nooit samen kunnen eten. (Dikke haat op eetgeluiden dus.) En iedere keer als ik jouw stuk lees,’voel’ ik geen resonantie op de kloppendheid. Nu las ik net dit (korte) stukje en that makes sense, voor mij. Dat het een uiting is van totale machteloosheid om iets te doen, te verbreken, als weer een uiting van een grotere machteloosheid, namelijk dat er überháupt geen rekening met je wordt gehouden, niet naar je geluisterd wordt. Dus het is de ultieme uitwas, een soort (quasi) ‘veilige’ uitlaatklep van al die onmacht en daarbovenop de jezelf beschermende haat, die zo ruimte krijgt. Waarmee je stoom afblaast. Wat het lichaam, het systeem blijkbaar nodig heeft. Een zelfregulerend mechanisme dus ook. Dat is wel weer mooi … Én een manier om te kijken naar de grotere vorm van machteloosheid. Heel pijnlijk, ook. (Alleen: ik kan het altijd heel goed ZIEN maar niet Echt VOELEN. Op dat pad zit ik nu.) Niet te vergeten dit zeer korte artikeltje dat aanleiding was voor mijn ont-dekking : https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/waarom-herhalende-geluiden-zo-irritant-zijn/ar-AAzMV9J?ocid=sf

  • Dag Marijke, ik herken wat je schrijft. Het artikel lezende voelde ik ook dat zelfhaat niet de enige oorzaak is. Ik heb ook misofonie en ben hooggevoelig. Mijn eigen analyse is dat ik geluid als storend ervaar door hooggevoeligheid én doordat mensen met hun gedrag en uitingen in mijn ruimte, mijn levenssfeer, mijn Zijn komen. Bv door denigrerende of verwijtende of veroordelende toon en woorden. Of mij niet in mijn waarde laten doordat ze hun mening als zaligmakend naar voren brengen. Ik merk dat ik in die situaties en naar die mensen hun geluiden als zeer storend ervaar, terwijl ik dat minder of ook zelfs niet kan hebben bij mensen waar ik me prettig bij voel. Bij misofonie ligt bij mij dus heel duidelijk ook een link naar situaties, mensen en relaties.

  • Hoi Gea,
   Ik hetken me idd eerder in wat jij schrijft. Ik heb sinds drie weken een hele goede therapeut en die geeft iets dergelijks aan: als kind voelde je spanning in je (sociale) omgeving aan, bijvoorbeeld van je ouders. Je sutobome zenuwstelsel registreertbdie spanning als gevaar maar kan ‘m niet goed lokaliseren want als kind is het te ‘eng’ om je ouders als ‘gevaar’ te zien. Dus projecteer je het gevaar op een geluid, in mijn geval niet het typische eetgeluid maar geluid van apparaten, gezoem, en van radio en tv (reclames of series met veel drukke hoge stemmetjes).

   Vandaag zat ik voor het eerst tien minuten buiten zonder woest te worden op het verkeer. Ik denk dat hier ook een onderscheid is let gevoeligheid voor geluiden, wat ook erg vervelend kan zijn. Bij misofonie ‘ontploft’ er iiddbiets in mijn hoofd, zoals iemand mooi verwoordde. Ik word echt wordt en haat de hele wereld (en ok, miss ook mezelf). Ik kan iemand iets aandoen. Die therapeut legde uit dat dit gebeurt omdat het geluid via de korte route meteen je amygdala aanslingert, zonder langs je rationele brein te gaan. Vandaar dat het ook niet helpt als mensen zeggem om je aandacht op iets anders te richten of de cognitieve behandeling vanuit het AMC. Het is nietcognitief, het is je autonome zenuwstelsel dat onmoddelijk ‘gevaar’ detecteert en daarop reageert met ‘vluchten’ of ‘vechten’ en dus een hoop woestmakende adrenaline aanmaakt.

 16. Beste mensen, ik ben misofoon vanaf mijn zevende of achtste, zoals de meeste denk ik, maar het leven breng ik door met oordoppen ruzies frustraties en uiteindelijk isolatie en afzondering. Therapie heb ik in de prullenbak gegooid,geen hoop mogelijk,de haat en irritatie zijn onvermijdelijk helaas,maar de theorie dat het uit zelfhaat ontstaan zou zijn slaat me echt nog harder in het gezicht. Als iemand dit ook zo ervaart dan zou ik daar graag eens over babbelen. Harm

  • Beste Harm,
   Ik durf je telefoonnummer niet te publiceren. Het is een publieke website, dus iedereen kan zo je telefoonnummer gebruiken. Als iemand contact met je wil opnemen, kan hij/zij het hieronder melden. Veel kinderen ontwikkelen zelfhaat, om maar te kunnen omgaan met het gevoel dat papa of mama niet van hen houdt. Zoiets als: “Als zij niet van je houden, kun jij maar beter ook niet van jezelf houden, want dan snap je tenminste dat ze zo met je omgaan.” Misschien dat dit iets duidelijkheid aan je geeft? Verder kan een MIR-Methode begeleider je hier bij helpen, als je wilt. Geen therapie, maar meteen uittesten in de kern van wat er nog in de diepte aan oorzaak onder ligt.
   Veel sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

  • INDERDAAD, EEN KLAP IN JE GEZICHT DIT SOORT REDENERINGEN. HEB TOCH OOK AL EENS GELEZEN DAT MISOFONIE ERGENS EEN TRIGGER OVERHAALD IN EEN BEPAALD GEDEELTE VAN JE HERSENEN. DUS WIE HEEFT NU GELIJK. IK HEB GEEN ZELF HAATGEVOELENS, DUS DAT IS KLINK KLARE ONZIN.

   • Beste Trudie,
    Ik ben misofonie opnieuw aan het bestuderen, vanuit Tinnitus, en ik denk dat ik mijn mening moet gaan nuanceren. Volgt!
    En excuses als je een klap in je gezicht hebt gekregen hierdoor, want dat is beslist niet mijn bedoeling.
    Groeten,
    Mireille

    • Beste Mireille, Je schrijft dat je tinnitus ook aan het onderzoeken bent. Heb je daar al een extra aanvulling voor?
     Ik ben sinds vorig najaar aan het mirren en ben van januari 2018 tot april 2018 naar een mir-therapeute geweest voor mir op maat, o.a. voor mijn oorsuizingen. Helaas heeft mij dit niet geholpen.
     Mijn oorsuizingen zijn ontstaan door een gehoorverlies vanwege otosclerose. Ik ben 3 keer geopereerd. De eerste 2 keer zijn mislukt. Afgelopen vrijdag is de 3 e operatie technisch gezien dit keer gelukkig wel gelukt en is dmv een prothese van de stijgbeugel het gehoorbeenketen weer hersteld. Nu is het de komende weken afwachten of mijn gehoor zal herstellen. En natuurlijk hoop ik ontzettend dat mijn oorsuis hiermee gaat verminderen, maar dat is afwachten en dat kan niemand voorspellen……. Daarom nu mijn vraag aan jou: heb je nog een tip, kan ik iets extra’s doen met bijv. een toevoeging aan de MIR-Methode, zodat ik de beste uitgangspositie heb en er alles aan gedaan heb om mijn oorsuis te doen verminderen….
     Ik hoop dat je mij hier in kan ondersteunen, aangezien de mir op maat die ik heb gedaan, niet heeft geholpen. Alvast bedankt.

   • Hoi Trudie. Ik ben ook super gevoelig op geluiden, heel mijn leven al, maar ik heb ook totaal geen haatgevoelens naar wie dan ook. Ik heb in mijn leven meer bereikt, dan ik ooit gedacht had, ben een gelukkig mens en dankbaar voor alles wat mij dierbaar is. Alleen ben ik hoog gevoelig, dat weet ik. Dus ik vind ook, dat Mireille hier meer onderzoek naar moet doen, omdat haar antwoord niet genuanceerd genoeg is. Dat is geen kritiek hoor, maar het zet misschien toch wat in werking. Groetjes Ria

  • Hoi Harm. Ik had ook geen hoop meer maar een goede therapeut helpt me er nu vanaf. Als je meer wilt weten, mag Mireille mijn mailadres aan je doorsturen. En Mireille, als je vragen hebt hoe het bij mij werkt met de therapie mag je me ook mailen. Ik help graag omdat ik zelf de last van de misofonie ervaar wat bijna niemand weet hoe moedeloosmakend en frustrerend het is.

 17. Wat lijkt me dat lastig, niet met anderen kunnen samen leven vanwege je gehoor en gevoeligheid. Ik geloof ook dat men over het algemeen überhaupt niet op de hoogte is van deze aandoening. Dat zorgt voor onbegrip.

 18. Dankjewel! Ik ga er meteen mee aan de slag, was er inmiddels wel achter dat haat een grote rol speelt, nog niet de koppeling met de MIR-Methode gemaakt en de zelfhaat zodanig in de ogen gekeken. Ik hou je op de hoogte, superfijn, weer een stap en een handvat.

 19. Beste Mireille,
  Een tijdje terug heb ik mijn ervaringen met misofonie via dit formulier gedeeld. Ik heb het echter nooit zien verschijnen. Was ik te laat of is er iets anders misgegaan?
  Het kwam erop neer dat ik volgens mij behoorlijk last heb van misofonie en daarnaast hooggevoelig ben. Er zijn veel geluiden waar ik mij in ernstige mate aan stoor: luidruchtige buren (smijten, rinkelen, hard praten, poort slaat hard dicht), bandengeluid van auto’s, vooral die (te) hard rijden door de straat waar ik woon (max 30 km per uur), het geluid van veel brommers en motoren, harde muziek van een nabij evenement, kantoorgeluiden, zoals geklets, gelach, open- en dichtgaande deuren etc.! Bijbehorend heb ik een grote hekel aan de veroorzakers, zoals de buren, de chauffeurs, de burgemeester die te harde muziek toestaat. De buren heb ik inmiddels wel duidelijk gemaakt waar ik last van heb.

  Ik probeer met het bovenstaande zo realistisch mogelijk om te gaan: een stille plek opzoeken, oordoppen, oortjes in en naar muziek luisteren, muziek opzetten, weggaan, naar binnen gaan terwijl het buiten heerlijk is. Daarnaast probeer ik het ook gewoon te accepteren en te begrijpen en naar mezelf te kijken of ik niet overdrijf of doorsla.

  De oorzaak zal zijn dat ik in mijn jeugd (jongste van 6 kinderen) niet echt meetelde (grotendeels opgelost dankzij stap 7. Basisbehoeften aanvullen).

  Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat het doen van de MIR-methode (sinds 2014 volgens mij 8 weken 2x per dag en verder iedere dag 1x voor het slapen gaan.

  Ik ga zeker de stap 0. toevoegen en wil je daarvoor hartelijk danken!

  Met vriendelijke groet,
  Ruud Mentink

  • Beste Ruud,
   Je bericht stond nog in de wachtrij, excuses dat het zo lang duurde! Dankjewel voor je aanvullingen!
   Groetjes, Mireille

  • Hoi Ruud,

   Dit is voor het eerst dat ik een verhaal lees wat ik precies zo ervaar. Bij mij was de grootste trigger de komst van mijn dochtertje. Die mag nergens last van hebben. Dus ontwikkelde ik een enorme haat jegens geluid waar ik zelf geen invloed op heb. Zoals buren. Ik wilde op een gegeven moment niet eens meer leven en was zwaar depressief. Helaas heeft de mir methode mij niet geholpen. Inmiddels emdr gehad omdat er inderdaad veel van vroeger zat. Nu na jaren gaat het beter. Ik hoor wat minder en kan geluiden beter loslaten. Misschien ga ik de mir methode nog een x oppakken voor het laatste stukje. Bedankt voor het delen, fijn om te lezen dat ik hier niet alleen in sta.

 20. Hoi Mireille, wat was het fijn om je tijdens het e-festival van Luz zo live te horen en zien! Hier hoorde ik voor het eerst van de stap 0. Zelf heb ik wat moeite met de zin zelfhaat loslaten. Zou de zin ‘zelfliefde optimaliseren’ het zelfde effect hebben? Ik vind dit NL vele malen fijner klinken en voelen om toe te passen ik hoor het graag van je & keep up the food vibes!

  • Beste Claudia,
   Je kunt de zin maken, zoals je zelf wilt. Lees ook het artikel van morgen: 197. Zelf een stap toevoegen aan de MIR-Methode. Soms moeten donkere gevoelens echt benoemd worden, voordat je er vrede aan kunt geven. Dat is dan ook de werking die je het geeft via de MIR-Methode: dat je vrede geeft aan je zelfhaat. Maar… als dat niet fijn voelt, kun je gerust ‘zelfliefde aanvullen’ aaien. Die zit overigens ook al in stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’, maar voel je vrij om het extra te benadrukken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 21. Hoi Mireille, mijn vraag heeft niet te maken met dit onderwerp. Korte tijd geleden heb ik een artikel gelezen op deze site over manieren waarop het lichaan afvalstoffen kwijt raakt. Bijvoorbeeld door een loopoor. Nu heb ik in mijn email mir map gezocht. De hele site afgespeurd maar kan het artikel niet meer vinden. Weet jij misschien waar ik het kan vinden ?

  • Beste Pauline,
   Ik heb daar niet eerder over geschreven, over een loopoor. Wel over veel plassen of vaker ontlasting hebben. Bedoelde je dat?
   Groetjes, Mireille

 22. Beste Mireille,

  Waarschijnlijk ben ik hooggevoelig en sinds een tijdje vermoed ik dat ik behoorlijk last heb van misofonie. Daarnaast heb ik een gehoorbeschadiging die inhoudt dat ik maar een geluidsbron tegelijk aankan en op feestjes dus niemand kan verstaan. Ik weet bijna zeker dat de MIR-methode, die ik al een paar jaar toepas (de laatste tijd 1x per dag voor het slapen gaan) mij helpt om alles enigszins te kunnen handelen en verdragen.

  De misofonie is veelomvattend: geluid van autobanden, geluiden op kantoor, geluid van de regelmatig luidruchtige buren, lawaai van reclame op tv en op de radio, (te harde) muziek tijdens documentaires, te harde muziek bij evenementen, muziek in winkels, bij benzinestations, tuincentra etc., hardpratende mensen. Doordat het voor mij moeilijk is om deze geluiden te verdragen en het bijna dagelijks voorkomt, heb ik ook een hekel gekregen aan de mensen die de geluiden veroorzaken: de buren, de burgemeester die te harde muziek toestaat, automobilisten die te hard rijden, luidruchtige mensen etc. Geluidsoverlast is voor mij een dagelijks gebeuren. Ik zie zelfs op tegen zomerse dagen, want dan neemt het omgevingslawaai toe.

  Ik ga de komende tijd de extra stap 0 zeker proberen. Ik hoop dat het helpt. Bedankt alvast voor deze mogelijke verzachting.

  P.S. het is niet zo dat ik de hele dag maar wat zit te lijden, ik heb een fijn leven. Alleen de misofonie drukt er regelmatig een stempel op.

  Met vriendelijke groet,
  Ruud Mentink

  • Hallo Ruud,
   Ik herken je verhaal helemaal!!!
   Het is wel beter geworden bij mij, door elke ochtend yoga te doen, een paar oefeningen is al voldoende, dan stroomt het weer door!
   Maar het blijft een probleem voor mij….
   Hartelijke groeten van Isolde.

   • Hoi Isolde,
    Bedankt voor je steun. Ik denk al een hele tijd aan yoga. Ik denk dat ik dat maar eens ga doen.
    En helaas, de laatste dagen kom ik er ook weer achter dat de ervaring van veel geluiden als overlast erg hardnekkig is en ik, als er weer eens een ongewenste geluidsbron is, weer de neiging heb om mijn dag en dat van anderen te verpesten door boos te worden.
    Een van mijn “oplossingen” is het creëren van diverse zithoeken rond mijn huis. Er is dan meestal wel een plek voorradig waar het redelijk rustig is.
    Met vriendelijke groet
    Ruud

 23. Beste Mireille,

  Een tijdje terug verzocht ik jou via dit onderwerp wat herkenbaar voor me is in mijn omgeving of je wat wilde schrijven voor mijn website http://www.magichelpforlife.com over gezondheid en geneeskunde.
  Had overbodig meerdere keren het verzoek gedaan aangezien ik de werking van jouw site niet goed begreep. ik begrijp dat je het druk hebt en misschien de waarde van mijn mail niet hebt kunnen zien.
  Vind het erg jammer dat ik er helemaal geen reactie op heb ontvangen. Zeker aangezien ik een van de mensen ben van de lichting die als zielenopdracht heeft meer bewustzijn in de wereld te brengen. Warme groet,Bloem

  • Beste Jolanda,
   Geen zorgen, je bericht is gelezen en ik heb je inmiddels een email gestuurd. Soms duurt het langer voordat ik verzoeken beantwoord, maar ik doe mijn best er op terug te komen. Ik lees je antwoord wel of het naar je zin is wat ik je heb gestuurd.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 24. Als ik artikelen lees met de een kop als “De werkelijke oorzaak van” dan doet dat bij mij altijd een vraagteken doen opkomen, hoe weet je zo zeker dat dit de werkelijke oorzaak is?, het is niets meer dan een aanname, u doet zich nu voor als een soort god die het wel ff weet.

  Een veel eerlijkere titel zou zijn “een mogelijke oorzaak” o.i.d.

  Je weet namelijk niet wat je niet weet!.

  • Beste Don,
   Ja, de titel prikkelt inderdaad wel. Het is mijn ervaring met mijn cliënten dat dit voor hen de oplossing was. Vandaar dat ik het zo stellig zeg. Soms zet ik titels expres wat stelliger, zodat mensen nieuwsgierig worden, maar ik ben inderdaad god niet.
   Groetjes, Mireille

 25. Beste Mireille,

  Hartelijk dank voor dit artikel.Ik heb direct stap 0 toegevoegd en heb nu pittige dagen achter de rug. De agressie, woede en zelfhaat namen zeer sterk toe. Vandaag lijkt het zonnetje weer iets meer te gaan schijnen en ik hoop dat het ergste achter de rug is. Ik ben heel erg benieuwd of de zelfhaat, en de enorme overgevoeligheid voor geluid, nu ook echt minder gaan worden. Ik hoop het zo. Warme groet en nogmaals enorm bedankt. Silvia

  • Beste Silvia,
   Gewoon blijven najagen. Het zal beslist afnemen. De geluiden geven je perfect aan wanneer je weer stap 0 kunt toevoegen. Fijne bevrijding gewenst!
   Groetjes, Mireille

 26. Nou ja zeg. Vanmorgen ergerde ik me toch licht aan mijn man die de vaatwasmachine uitruimde. De borden maakten zo’n herrie, ik snap niet dat hij dat na al de jaren die we getrouwd zijn nog steeds doet. Ik heb daar last van. En inderdaad sowieso van harde geluiden. Daar heb ik wel mee geleerd om te gaan, en soms is het even te veel.
  Wat ik tot nu toe deed was mijn focus verleggen van het irritatie object naar mijn hart en dan dacht ik aan fijne dingen. Dat helpt geweldig.
  Maar ja, ik blijf een mens, gelukkig, dus soms …
  Ik ga vandaag meteen aan de slag met jouw suggestie van stap 0. Heb de negen kristalchakra’s net geoptimaliseerd, dus er is weer ruimte.
  En ik was en ben al ernstig 🙂 bezig met zelfliefde. De MIR heeft me al veel gebracht. Bedankt daarvoor Mireille. Wat heerlijk dat wij mensen elkaar zo fijn kunnen helpen. Dikke zoen en hug.
  Ivonne

 27. Voor alle mede-misofonen, er bestaat een besloten facebookpagina waar je als misofonie-cliënt (zal ik maar zeggen) veel tips kunt lezen en je eitje kwijt kunt als je dat nodig hebt.

 28. Bedankt voor dit artikel, en bedankt iedereen voor de reacties en tips. Ik las het artikel en dacht “zelfhaat”?? Maar inderdaad, dat is het wel. Ik merk nu dat ik het lastig vind om dit los te laten, het hoort al m’n hele leven bij me, het gedoe met geluiden, hoe ik ze kan omzeilen, naast welke collega ik tijdens een studiedag echt niet ga zitten enzo. Ik ga er nu zeker mee aan de slag, ben heel benieuwd wat het met me zal doen…

 29. Hai Mireille,

  Een tijdje terug had ik via mijn ervaring met misofonie door mijn ernstig ziek partner je om een gunst gevraagd.Zie nu dat mijn vraag er niet op staat. Dus vraag ik het gewoon nog een keer. Waarschijnlijk heb ik het gewoon gemist aangezien ik niet dagelijks je site bezoek.
  Via o.a 5 jaar de Mir ben ik nu in staat om mensen geestelijk, creatief de levenskunst te helpen eigen te maken. Heb daarvoor o.a. een gratis website ontwikkeld met beknopte info zodat mensen zelf makkelijk inzicht kunnen krijgen. http://www.magichelpforlife.com Naast het doen van de MIR-Methode is dit een extra mogelijkheid om sneller te helen.Mijn vraag aan jou is of je voor mijn site zo beknopt mogelijk een wegwijzer zou willen schrijven over gezondheid en geneeskunde voor mensen. Warme groet, Bloem

  • Beste Bloem,
   Dankjewel voor je bericht! Heel veel sterkte voor jou en je partner! Ik hoop dat er verlichting voor hem mag komen!
   Ik heb je een email gestuurd om te horen of wat ik je heb gestuurd, ook je bedoeling is.
   Dankjewel voor je mooie werk op jouw website!
   Groetjes, Mireille

 30. Bij mij is het zeker weten geen zelfhaat als ik last heb van bepaalde geluiden. Ik houd juist veel van mezelf en wil mezelf rust gunnen.
  Omdat alles bij mij zo hard binnenkomt wil ik eigenlijk dat anderen rekening met mij houden, zodat ik tot rust kan komen.
  Ik ervaar het meer als iets wat anderen mij ‘ongevraagd’ aandoen.
  Ze komen daarmee in ‘mijn cirkel’ en ervaar dat als ‘bedreigend’ en trek me dus terug.
  Ik schaam me hier wel een beetje voor, maar zo ervaar ik het wel..

 31. Ha Mireille,
  Het enige waar ik last van heb, zijn onverwachte harde knallen. Ik schrik daar enorm van.
  Vuurwerk in de maand december (en helaas vaak al veel eerder en ook nog tot ver in januari): ik schrik me elke keer een ‘rotje’. De knallen worden ook steeds harder, vreselijk. Het eerste uur van het nieuwe jaar sta ik achter het raam met mijn vingers in mijn oren naar het siervuurwerk te kijken.
  Nu is dat wel te overzien, maar er zijn nog genoeg andere onverwachte harde geluiden het hele jaar door….iets hards dat op de grond valt, een deur die dichtgeknald wordt door de wind, als ik het niet zie aankomen, schrik ik daar elke keer weer van…. Vermoed dat dit niet onder misofonie valt, eigenlijk, want ik erger me dus niet aan mensen die geluiden maken….
  Groetjes,
  Marianne

  • Beste Marianne,
   Nee, dat is iets anders als misofonie. Zou je de MIR-Methode EHBO erbij willen leren? Die staat op de ‘Be the MIRror’-website. Telkens als je schrikt van een knal, doe je meteen de EHBO. Dan kun je die intense schrik uitwissen. Doen!
   Sterkte tot die tijd!
   Groetjes, Mireille

 32. Beste Mireille,
  Ja, ook ik heb last van geluiden, van buren, stemmen, honden, laag frequent geluid (er is een stichting van, en ook over misofonie!),
  ik doe al lang de MIR-methode, maar ik kom er niet van af. Ben hooggevoelig, het roept bij mij ook zo’n woede op, heeft iemand nog andere therapie-mogelijkheden of zelfhulpmethodes? In Amsterdam geeft men therapie, maar dit is te ver voor mij. En die zelfhaat vind ik wel wat cru uitgedrukt, ik ben zelf therapeute, en heb mezelf al binnenstebuiten gekeerd, maar zelfhaat vind ik wel erg ver gaan.
  Wat ik wel vind is, dat het nog veel meer oorzaken kan hebben, psychisch uit je jeugd, of slechte ervaringen met buren, maar ook karmisch uit een vorig leven!!! Zo eenvoudig is dit niet, hahaha!!!!Maar ik zit er wel vreselijk mee…. Heeft iemand nog meer tips? lieve groeten van Isolde.

  • Beste Isolde,
   Heb je gezien dat je stap 0 ‘zelfhaat loslaten’ kunt toevoegen? Zou je dat eens willen proberen? En die zelfhaat kan haat zijn die je van iemand anders hebt overgenomen. Wil je dat nog eens terug lezen? Want dat is voor hooggevoelige mensen ook vaak het probleem. Dat ze de haat van een ander naar binnen hebben gehaald en tot ‘zelfhaat’ hebben gemaakt.
   Ik hoop dat je wat verandering merkt!
   Groetjes, Mireille

  • Ja heb een medestander.Zelf ben ik ook hoog gevoelig.
   Ik krijg angst gevoelens bij te lang aanhoudende geluiden en ben daar ook op een alternatieve manier achter gekomen waar dit vandaan komt. Het is nog niet weg. Als je bv als baby zijnde met couveuse geluiden te maken hebt gehad heb je dit vaak niet kunnen verwerken en dient dit zich aan om het je te laten verwerken. Als baby kun je niets met deze angstige geluiden en stop je het weg. Het wordt dus niet verwerkt. Het is zaak om deze gevoelens te voelen in je lijf of ga naar een alternatief therapeut. Eigenlijk moete we dus dankbaar zijn voor deze ongemakken ze helpen ons onderbewuste op te ruimen!

   • Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik zo’n grote afkeer heb van geluiden en inderdaad haatgevoelens ervaar. Ik WIL het niet horen en kan mij er niet voor afsluiten. Ik krijg ook een angstig paniekgevoel…..Snuffen, zenuwkuchje, eetgeluiden, gekmakend….,(onsmakelijk) hoesten, geluid van overgeven, ik moet dan weg om het maar niet te horen. Ik heb bijna 3 maand in de couveuse gelegen, kan dat de oorzaak zijn…..? Hoe weet je dat Dorien?
    Zelfhaat heb ik zeker…ik vind mij dan onverdraagzaam en niet vriendelijk omdat ik uit mijn slof schiet…..

  • Zelf ben ik ook hooggevoelig. Dit maakt dat ik inderdaad sneller overprikkeld geraak dan andere mensen. En eens ik overprikkeld ben, verdraag ik tal van geluiden niet meer goed. Het is geweten dat overprikkelde mensen een kort lontje kunnen krijgen en angstig kunnen worden. En dit geldt zowel voor hoog gevoelige mensen als alle andere mensen.Alleeen zit je als Hsp sneller op je grens.
   En die zelfhaat…eerlijk ik herken dit wel. Ben een tijdje naar HSP praat groep geweest en die wordt vaak begeleid door iemand met een professionele achtergrond als therapeut of coach.
   En vaak genoeg kwam bij de deelnemers naar voren hoe er onbewust reeds langer geleden in je leven een soort zelfhaat is ontstaan.Niet alleen omdat je bijvoorbeeld als hsp haat van een ander per ongeluk binnen haalt. Ook omdat je van jezelf merkte dat je anders was dan anderen…namelijk sneller overprikkeld….En met momenten heb je dan als kind misschien in wat onhandig gedrag een grens proberen aan te geven en ben je daarop afgerekend….Bijvoorbeeld in een huilen uitbarsten op een druk familie feest waar iedereen het juist heel gezellig heeft…behalve jij dan eens je overprikkeld bent. En je werd dan door familie als aansteller of sfeerverpester bestempeld of als onhandelbaar….en dit is maar één voorbeeldje van de zo velen die ik gehoord heb en zelf ook ken.
   Resultaat: veroordeling op veroordeling op veroordeling zorgen op termijn voor een grondige zelfhaat…jezelf haten omdat je hooggevoelig bent en niet voldoet aan de verwachtinging van anderen…dat bijvoorbeeld een druk feestje leuk is en jij je aanstelt.
   Een ander duidelijk voorbeeld dat mensen wel vaker gezien hebben en/of zelf al mee gemaakt hebben.
   Moeder die met kind na schooltijd naar de supermarkt gaat…en het kind gaat zichzogenaamd vervelend gedragen,huilen of roepen. Het kind is moe na een schooldag.Is toe aan een rust moment al dan niet in open ruimte in een rustig park of thuis in een rustig plekje…maar wordt getrakteerd op nog meer prikkels in een supermarkt van alle producten die daar staan en het gemoed alle mensen die er vrij gestresseerd rond hollen aldaar….

   En dus ben ook ik nu stap 0 gaan toevoegen aan het Mirren…Ben al een hele poos bezig met de MIR methode en merk nu stilaan subtiele veranderingen.
   Zo komen de eksterogen tussen mijn kleine teen en die er naast minder snel terug.
   De pedicure die me terug op het spoor van de MIR methode bracht doet ook aan voetreflexologie…en rarararaa wat wist zij te vertellen….dat die zone waar mijn likdoorn tussen die teentjes ontstaat te maken heeft met de zone van je oren. Ze zei me dat er echt iets met mijn oren kon zijn…of ooit geweest is….of dat er iets is dat je niet wil horen….

   Ik merk dat door het Mirren op een heel rustige manier dingen veranderen en klachten verdwijnen.
   En die zelfhaat mag zeker verdwijnen en uit mijn lijf los gelaten worden.

   Nogmaals veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel dank Mireille voor het delen van je inzichten. En je inzichten doen er toe! Je hoeft geen god te zijn om inzichten te delen.

   Groeten

   Patricia

   • Hallo Patricia en Mireille,
    Ik reageer wat later, ben weggeweest door een renovatie, maar heel erg bedankt voor jullie stukjes!!!! het is echt binnengekomen, Patricia!!! Wat heerlijk om steeds meer bewustzijn op de dingen te krijgen, dank je wel!
    En jij ook bedankt, Mireille, ik zal een stap toevoegen aan de 9 stappen.
    lieve groeten van Isolde.

 33. Mireille,

  weer dank voor een zeer waardevol artikel betreffende ‘zelfhaat’
  er is zo veel dat je je zelf ‘aantrekt’ terwijl het niet bij je hoort ea.

  groet
  Geerdine

 34. Bedankt voor dit bericht. Ik heb inderdaad een hekel aan eet geluiden en zocht er allerlei oorzaken voor. Nooit gedacht dat de oorzaak in mijzelf zat. ik ga er mee aan de slag
  Annemarie

 35. Mirren voor een ander.
  dat zou ik willen doen.
  ik ken iemand die hier last van heeft en zelf echt niet zal willen mirren.
  kan dat?

  • Beste Odette,
   Nee, je kunt niet ongevraagd voor iemand anders de MIR-Methode gaan doen. Als een ander het fysiek zelf kan, dan zal de ander het zelf moeten willen en doen. Je kunt erover vertellen en het dan loslaten. Je kunt niet de klachten van iemand anders ongevraagd gaan behandelen. Het kan zijn dat iemand er nog een leerproces mee door mag maken…
   Groetjes, Mireille

   • Hai Mireille,

    Ik doe al aardig wat jaartjes de Mir stap 1, 5 en 7( bewustzijn staat niet meer toe) en nog wat andere kunstjes om mijn ernstig zieke partner te helpen met zijn toestemming overigens
    Zelf doe ik de Mir al 5 jaar iedere dag 2 keer en ben ik lid van de Be The MiRror. Ben nog net niet opgestegen zal ik maar zeggen haha.

    Ook mijn hooggevoelige en ernstig zieke partner kan niet tegen te harde geluiden en is het liefst in de stilte. Praten kan al te veel zijn.
    Mooie is dat we eigenlijk bij elkaar zijn om uiteindelijk werkelijk vrij te zijn wat wonderlijk geregeld is door gene zijde. Ook al lijkt dit ongeloofwaardig toch is het zo. Inmiddels staat hij wel mijn healing toe. Langzaam zie en voel ik groei naar meer vertrouwen in andere zienswijze over gezondheid en vooral wetenschap in het algemeen aangezien. Als wetenschapper kon hij wel de grond leggen voor EVP in Nederland. Dus hoop ik dat hij eerdaags bereid is om zich te laten testen door mensen die in staat zijn het lichaam te lezen op diep niveau.
    Ik wordt klaar gestoomd door gene zijde om bij te dragen aan een betere wereld.

    Mijn website http://www.magichelpforlife.com is bijna af en bied gratis beknopte uitleg over hoe je meester kan zijn in je leven voor mensen die totaal niet bewust zijn. Ook tip ik geneeskunde en gezondheid aan.
    Aan jou Mireille zou ik willen vragen of je over deze 2 onderwerpen een beknopte wegwijzer voor mensen zou willen schrijven. Het gaat om niet meer dan 1 A4tje per onderwerp. Heb ook de MIR-Methode al vermeld en het werk van Henk Fransen die het eerste alles overkoepelende ziekenhuis in Nederland wil starten.
    Mijn volgende vraag is dan ook of je mijn site zou willen linken zodat mensen in combinatie met de MIR-Methode en meer bewustzijn nog sneller kunnen helen.
    Warme groet en op naar die harmonieuze wereld,
    Bloem

    • Beste Bloem,
     Allereerst heel veel sterkte voor jou en je partner. Dat er verlichting mag zijn!
     Over je leuke verzoek: ik zal je even mailen over wat je het liefste voor je website hebt, dankjewel!
     Groetjes, Mireille

 36. Jeetje, dat doet echt wel een belletje rinkelen. Mijn hele leven lang wist ik al niet dat ik eigenlijk hooggevoelig was tot enkele jaren terug waar mijn elektrogevoeligheid de andere gevoeligheden in het daglicht stelde. Dat verduidelijkte veel, waardoor ik er veel beter mee overweg kan (het is een gave, geen doem, toch niet altijd ;-). Maar met de misofonie gaat er weer een hele sluier af. Sinds klein kind erger ik me dood aan de tafelgeluiden van anderen : slurpen, smakken, boeren… ik vond/vind het echt onbeschoft en aanstellerig met zoveel geluid te eten.Ik kon wel huilend van ellende van tafel weglopen. Mijn grootvader bleek daar ook last van te hebben want als wij smakten, slurpten of praatten met de mond vol, mochten we de maaltijd als ‘gedaan’ beschouwen. En eigenlijk had ik daar vrede mee, meer nog het voelde veilig, want dan aten de anderen tenminste wat stiller. Dus nog een gevoeligheid om mee aan de slag te gaan! Mijn vriend snurkt gelukkig niet (daar word ik helemaal gek van, doe dan ook geen oog dicht) maar qua tafelgeluiden telt hij voor 2 😉 Ik probeer mijn ergernis te verbergen maar mijn maag wordt soms een harde knoop. Ik MIR er voortaan een nulletje voor !

  • Beste Christine,
   Dankjewel dat je de uitdaging oppakt! Ik hoop dat het je net zoveel bevrijding geeft als mijn cliënten. Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 37. Grappig dat dit nu juist aan de orde komt. Ik heb namelijk onlangs ontdekt dat ik soort van(?) misofonie heb, had er nog nooit van gehoord. Ook heb ik een tijdje geleden ontdekt dat ik hooggevoelig ben en er werd me veel over geluiden duidelijk. Als kind al had ik last van geluiden, vaker piepte de tv heel hoog, niemand hoorde dat, alleen ik. Ook als de fanfare langskwam dan dreunde de trom door mijn hele lijf en hoofd.
  Irriterende geluiden!
  Van 3 geluiden word ik echt agressief 🙁 dat is als ik Jazz muziek hoor, dan begint mijn maag te kriebelen en dat gaat snel door mijn hele hoofd ……. grrrrrrr. Ook als een auto in de straat stationair loopt, mijn god wat een gebrom, om gek van te worden. Of als iemand zit te kraken met plastiek, oh oh oh, een zak chips die niet snel opgemaakt wordt, in de bioscoop achter me iemand die zit te ritselen of in trein ofzo. Ik moet me dan inhouden om er niet naar toe te lopen en de zak uit de handen te trekken, deze open te rijten en zeggen: “zo, eet op en stop met kraken” :-O hahaha
  Sinds ik weet dat dit misofonie is en ik hooggevoelig ben, dus het een naam heeft en ik niet de enige ben kan ik er veel beter mee omgaan, gelukkig, misschien ook wel door de MIR-methode.
  Maar het ritselen van plastiek, Jazz muziek en een auto die stationair draait blijft gewoon een irritant geluid, ik probeer er maar de humor van in te zien als ik het hoor en dat het ook weer voorbij gaat 🙂

  • Beste Nicole,
   Mooi, die voorbeelden die je noemt! Zal vast herkenbaar zijn voor anderen! Je kunt er wel wat aan doen: doe de MIR-Methode (of de EHBO) op het moment dat je het geluid hoort. Er zit gewoon een emotionele lading aan het geluid, die je los kunt koppelen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Zo herkenbaar, alsof ik het zelf heb geschreven. Behalve dan de jazz (ik ben geen liefhebber, maar kan het wel verdragen).
   Waar ik ook heel “allergisch” op reageer zijn monotone stemmen, zowel van mannen als vrouwen en ongeacht het onderwerp. Dan lijkt het alsof ik in mijn hoofd opgesloten raak en ik de verbinding met mijn omgeving verlies. Dat is ook niet meteen over als ik van het gesprek of voordracht weg ga. Wie herkent dit en hoe ga je er mee om?

  • Hallo Nicole,
   Wat grappig, ik heb dit ook met Jazz-muziek, hahaha, ik dacht dat ik de enige was….
   En die andere punten van jou heb ik ook, wat fijn om te zien, dat ik niey alleen ben, (ik heb nog meer geschreven hier, kijk maar.
   Hartelijke groeten van Isolde.

 38. Hoi Mireille,
  Wat een herkenning zeg. Ben hooggevoelig maar weet daar wel mijn richting in te vinden.
  Ik heb het altijd al wel gehad maar niet tot grote ergenissen. Ik doe sinds een jaar de MIR-Methode en vanaf die tijd is het alleen heel erg geworden. Erger me stijf aan sommige geluiden en/of gedrag. Is dit waar ik ‘even’ doorheen zou moeten? Het zijn periodes dat ik dit heel erg ervaar.

  Liefs vlinder

  • Beste Vlinder,
   Nee, het is niet zo dat je ‘er maar even doorheen’ moet groeien. Je kunt jezelf er werkelijk bij helpen. Kijk vooral ook even naar de 2e oorzaak! Hooggevoelige mensen eisen enorm veel van zichzelf en elke keer als het ze niet lukt, zijn ze boos op zichzelf, onbewust. Die geluiden triggeren die boosheid naar jezelf, de ‘zelfhaat’. Doe je op het moment van dat irriterende geluid stap 0 ‘zelfhaat loslaten’ en daarna de 9 stappen, dan zal je zien dat de ergernis afneemt. Gun het jezelf om het eens uit te proberen!
   Groetjes, Mireille

 39. Dag Mireille,

  Met grote interesse je verhaal betreffende geluid gelezen, maar geldt dat ook voor laag frequentie geluid? Ik heb daar heel erg last van, op dit moment zelfs 24 uur per dag, vanwege een nieuwe pomp in de CV installatie van de blokverwarming waar ik op aangesloten ben. Ik kom tot de verbijsterende ontdekking dat lang niet iedereen dit waarneemt, men kijkt me verbaasd aan ‘Ik hoor niks’ terwijl ik niet weet waar ik het zoeken moet van ellende, zit zelfs ‘s nachts in mijn auto om te ontkomen aan het geluid.

  Ik hoor het graag!

  Vriendelijke groet, Sia K.

  • Beste Sia,
   Ja, het geldt voor alle soorten geluiden. De lage tonen raken iets in jou aan dat jou ernstig verstoort/irriteert. Probeer stap 0 eens uit, samen met de 9 stappen. Houd het een week vol. Kijk dan nog eens hoe je erop reageert.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Sia,
   Ja, ik heb daar ook last van, er is een speciale site over LFG!!
   Je kunt er aan wennen, ik kon er eerst niet van slapen, en heb een CD met tegengeluid gekregen, maar niets hielp, maanden van niet slapen en irritatie, nu heb ik geleerd het te accepteren, het wordt steeds erger in de wereld, zelfs op het platteland!!!
   Lieve groeten van Isolde.

 40. Hallo Mireille,
  Dit stuk is heel herkenbaar het overgevoelig zijn van geluid.
  Wat ik ook bijzonder vind aan de nieuwsbrief is dat je het duidelijk omschrijft hoe het t.o.v jongeren werkt. Graag neem ik dit gedeelte over in mijn blog. Met de vermelding van jouw naam eronder. Mag dat?

  Jonge Medelanders.

  • Beste Erna,
   Ja, kopiëren en plakken maar! Het zal veel misverstanden tussen jongeren en hun ouders wegnemen, dus fijn als je het wilt delen, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 41. Hallo, mijn gehoor is super ook mijn reuk is super. Zeer vervelend ik kan niet tegen luid praten luide muziek en gewoon herrie ook geluid van kachel pc ect ( raar ik speel muziek en heb er dan geen last van) ik heb ook tinitus. Mijn reuk is super, erg vervelen naast de mooie fijne reuk van de lente ruik ik verder bijna ieder mens wat een onaangename geur heeft maar ik ruik ook direct als erg ergens iets smeul of iets verkeerd is, dat is natuurlijk wel heel goed. Soms weet ik niet goed hoe ik er mee om moet gaan. Erg lastig grt marianne

  • Beste Marianne,
   Muziek heeft waarschijnlijk andere geluidsgolven en meer harmoniserende werking. Losse geluiden trillen vaak binnen in je systeem, wat kan irriteren. Dus lekker muziek blijven spelen! Ja, de Tinnitus zal het beslist niet makkelijker maken. Wanneer geuren of geluiden je te sterk zijn, doe dan meteen de 9 stappen. Dan wordt de impact op jou wat milder.
   Sterkte! Oh ja, sterke reuk heeft overigens ook een naam/gave: olfactorisch. Wijnproevers zijn daar bijvoorbeeld dolblij mee! En er zijn ook vele mediums die via geuren informatie krijgen over hun cliënt. Niet altijd even fijn, omdat het inderdaad ook stinken kan. De balans daarin vinden, is de grote uitdaging.
   Groetjes en veel fijne geurtjes gewenst! Bijvoorbeeld van Lelietjes van Dalen (of Meiklokjes in het Vlaams).
   Mireille
   Mireille

 42. Goedemorgen Mireille,

  Een klein voorbeeld van last van geluid. Mijn buren plaatsten een vlaggenmast met een rood, wit, blauwe wimpel. Ik hoor duidelijk het getik van het stokje tegen de mast als ik op mijn terras zit. Bovendien zie ik de wimpel duidelijk afsteken tegen het groen. Ik baal daarvan enorm.
  Tot ik kwam aanrijden en denk, wat leuk, er wordt voor mij gevlagd. Ik erger mij niet meer aan het geluid en het zicht. Integendeel ik geniet ervan.
  Ergernis omgemird in vreugde!

  Groetjes,
  Anke

  • Beste Anke,
   Wat een mooi voorbeeld van ‘omdenken’! Ja, elke dag wappert de vlag voor jou. Leuk om het zo te zien! Hoera, elke dag een feestje!
   Dank voor je leuke voorbeeld!
   Groetjes, Mireille

 43. Door de MIR methode kan ik beter om met het gesnurk van mijn partner, het lukt me meer en meer om ademhalingsoefeningen te doen, mij te ontspannen en ondanks het geluid weer in slaap te vallen.
  Ook het gevoel van kwaadheid tegenover hem ebt dan langzaam aan weg.

  • Beste Lieve,
   Wat fijn dat je jezelf zo goed kunt ontspannen en beheersen. Probeer ook eens de MIR-Methode wanneer je partner snurkt. En… had je dit artikel ook gelezen? Drie hoofdoorzaken van snurken. En dat je partner dus mogelijk het snurken kan verminderen via de MIR-Methode. Idee?
   Groetjes en heerlijke nachtrust gewenst!
   Mireille

 44. Jemig Mireille ik wist niet dat het een naam heeft en ben er even helemaal onderste boven van. Nooit snapte iemand mij echt. Snurken, klokgeluiden en het geluid van hakken op een harde vloer roept moordneigingen op. Hele nare beelden zie dan. Ik ben bang voor de agressie die het oproept. En ik ben bang dat ik inderdaad mijn vriend op een keer in zijn slaap met iets hardst op zijn hoofd sla. Meestal ga ik verder slapen op de bank om tot rust te komen.
  Dank voor je artikel, groet Petra

  • Beste Petra,
   Zo helder zoals je het schrijft, want zo sterk zijn die gevoelens echt bij misofonie! Ik ben blij dat je jezelf nu weer wat meer begrijpt. En dat je vriend nu ook veiliger is! 🙂 Hoop dat je een manier gaat vinden om het te verzachten in jezelf!
   Groetjes, Mireille

 45. k ben milder geworden. Ik zat heel erg met mijn missie: wat doe ik hier eigenlijk, wat voeg ik toe? Maar door de MIR-Methode is het gewoon geen issue meer. Ook het loslaten van oud verdriet is makkelijker geworden.

 46. Ik ben milder geworden. Ik zat heel erg met mijn missie: wat doe ik hier eigenlijk, wat voeg ik toe? Maar door de MIR is het gewoon geen issue meer. Ook het loslaten van oud verdriet is makkelijker geworden.

 47. Heb een vraag over de webinar van 5 mei waarvoor ik ne enige tijd geleden heb aangemelld. Krijg ik daar nog bericht over?

  • Beste Elles,
   Ja, vrijdagmorgen krijgt iedereen een persoonlijke link toegestuurd via email. Dus het komt eraan!
   Groetjes, Mireille

 48. Goedemorgen!

  Dank je wel voor deze post. Nooit geweten dat ik gelabeld kon worden!! Bij mij is hooggevoeligheid oorzaak nummer een. De andere mogelijkheid is er een waar ik niet aan gedacht zou hebben. Goed om daar eens naar te kijken. Want ja, ook ik…..
  Ik vraag me wel af of je je hooggevoeligheid (qua geluid) weg kunt aaien. Als dat zo is dan lees ik dat graag van je. In afwachting daarvan ga ik nog even door met het me ergeren aan (voornamelijk door mensen voortgebracht) geluid! Hartelijke groet, Bas

  • Beste Bas,
   Ja, je kunt de overgevoeligheid voor geluiden verminderen. Het heeft te maken met de te fijngevoelige afstemming van je zintuigen. Breng je die in balans, dan ervaar je minder prikkels. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat het aura sterker of ‘dichter’ wordt, door stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’. Dan vang je minder prikkels op van buiten en is de gevoeligheid wat minder. Het vergt wel regelmatig herhaling, omdat de krachtige zintuigen (want eigenlijk zijn het talenten/gaves), toch steeds weer op de voorgrond blijven komen.
   Hoop dat je het ook kan ervaren!
   Groetjes, Mireille

 49. Hallo Mireille,

  Mijn probleem met geluid zijn zoemende geluiden zoals een maaimachine of schoonmaakauto van de gemeente.
  Zelfs het zoemende geluid van de cv kachels.
  Erg lastig.
  Jeanette

  • O wauw Jeanette, dat heb ik ook, daarom las ik het artikel. De verwarmingsketel, de koelkast, de stofzuiger, auto’s die starionair staan de draaien in de straat, bladblazers, maar ook stopcontacten en de straling die daaruit komt en de tv die stanby staat. Alles maakt geluid, argh! Ik zit hier soms gewoon met de koptelefoon op, als ik rustig wil lezen. Drijft me tot waaaanzin vaak. Waar ik tot rust kom is in het bos. Pas was ik daar en toen waren ze bomen aan het verzagen en versnipperen, ik hoorde het de héle tijd, hoever ik er ook vandaan was. Heb er gewoon van zitten huilen.
   Hoe kan dit en wat doe ik eraan??

  • Beste Jeannette,
   Ga eens een paar meter van zo’n zoemend geluid afstaan, terwijl je de 9 stappen doet. Paar keer herhalen. Kijken wat er gebeurt! En kijk ook eens wat er door de geluiden in jou wordt aangeraakt. Sterkte!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.