Home » Artikelen » Als je verleden je niet los wil laten

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

Als je verleden je niet los wil laten — 26 reacties

 1. hoi lieve Mireille ik heb veel verdriet in mijn jeugd jaren gehad, en in mijn latere leven ook heel moeilijk leven gehad
  was niet n gewenst door mijn moeder en hierdoor vele trauma’s opgelopen, en heb mij nooit kunnen uiten bij mijn thuis waren er alleen maar spanningen en ben hoog gevoelig, maar vandaag heb ik mijn traumatisch leven mogen loslaten en ben hier ook suuuuuper trots op mijzelf ben inmiddels 69 jaar jong het is mij nu eindelijk gelukt en ben er erg dankbaar voor dat het NU VANDAAG MIJ IS GELUKT OM HET JAAR 2022 N HEELE GOEIE START MAG GAAN MAKEN
  ik zie het leven voor mij nu wel zitten groetjes Ursula

 2. beste Mireille Je slaat de spijker op zijn kop. Ik herken dit mechanisme al een tijdje bij mezelf maar helpie dat vraagt bewustzijn om eruit te stappen. En ik wil het! Het is tijd. Is het goed dat zelf te doen ( ik ben nl net een be the mirror geworden) Ik val nl midden in dit stukje film van jou. heb een tip waar te beginnen? liefs Annemarie

 3. Beste Mireille, bij de praatgroepen voor volwassenen uit alcoholische en ander disfunctionele gezinnen is voor mij juist belangrijk te leren gevoelens te respecteren ook al is het zelfmedelijden (of wat men hier denigrerend slachtoffer gedrag noemt, kinderen zijn slachtoffer), want juist door alles er te laten zijn kan het op-lossen, zo ervaar ik dat. Lieve groet Gaia

  • Beste Gaia,
   Ja, ik ben het met je eens. Dat is in wezen ook wat je met de MIR-Methode doet: vrede geven aan onprettige emoties. Welke dan ook.
   Dankjewel voor je heldere voorbeeld!
   Groetjes, Mireille

 4. Lieve Mireille
  In mijn familie is COPD en astma een erfelijke kwestie. Mijn vader is eraan gestorven, mijn zus heeft longemfyseem en is invalide, mijn dochter heeft longemfyseem en ik heb zelf sinds een paar jaar ook COPD en astma. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, maar ik leef nu en niet in het verleden. Voel me ook heel gelukkig. Zie ik dan iets over het hoofd of is erfelijkheid een andere aanpak.
  Liefs Wil

  • Beste Wil,
   Heel vaak is erfelijkheid niet een ‘technische’ erfelijkheid, maar een ’emotionele’ erfelijkheid. Dat er in de hele familie diep verdriet rond gaat, wat de gevoelige familieleden oppakken en in hun lichaam laten doorgroeien tot fysieke klachten. Goed dat jij er al voor hebt gekozen om niet meer in het verleden te leven. Dat is al een hele grote stap om je klachten te verminderen!
   Veel geluk en toenemende gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 5. De 9 stappen voelen als een mantra. Ik ben de laatste maanden heel erg met mijn verleden bezig geweest en dat was een lastige tijd. Gelukkig gaat het nu weer beter met me. Hoe jij dat dan benadert is echt zo bemoedigend, van als het verleden jou niet los wil laten, laat jij het dan van jouw kant los. Dankjewel, dit doet mij heel goed.

 6. Dank je wel Mireille,
  weer precies op tijd om me bewust te worden van mijn verdriet, en waar het vandaan komt..en nog belangrijker om te zien :hoe ik het bewust achter me kan laten…althans ….
  ik ben verbaast en dankbaar voor de MIR-Methode die me in deze 2 jaar langzaam maar zeker naar de kern sleept……en de mailtjes ter kennis name zijn zeer “helpend” om inzicht in de “vanzelfsprekendheden ” te krijgen.. dank.
  Mia.

  • Beste Mia,
   Ja, we zijn het er ons vaak niet bewust van, he! Ben blij dat je vooruitgang merkt. Ik wens je voortgaande toenemende vrijheid!
   Groetjes, Mireille

 7. Mooi toeval is dat we nu in de Witte Wind tijd zitten van de Maya kalender, een kalender die rekening houd met de natuurlijke (kosmische) energieen op Aarde en de 13 manen in ons jaar. (zie Nicole Zonderhuis op http://www.mayatzolkin.com).
  Adem, lucht, de Wind van veranderingen en de boomstructuur van onze eigen longen. Het blijft me verwonderen hoe alles zich verbind als we het leren kennen.
  Veel dank voor je heldere en invoelende verwoordingen, Mireille.

 8. klopt inderdaad, als ik kijk naar mijn broer, die de echtscheiding nooit heeft verwerkt, na ruim 30 jaren , kon hij nog niet loslaten c.q. vergeven, wel werd er kanker geconstateerd bij hem met uitzaaingen naar de longen en dat terwijl hij altijd gezond heeft geleefd, geen overgewicht e.d., altijd gesport tot op hoge leeftijd en nimmer gerookt.
  Voor mij heel duidelijk.

  Thnxs Gr. Ben

 9. door de MIR-Methode heb ik veel kunnen loslaten en zelf 2 kinderen verloren maar heb geen zelf medelijden en het werk precies zo, toen het net gebeurd was kreeg ik longklachten maar ben blijven mirren. Verwerken kan je zoiets nooit maar wel een plaatsje geven en dat heb ik gedaan veel liefs voor iedereen

 10. Mireille,
  Ook van mij bedankt voor de goede uitleg, kan niet beter of met meer respekt, dank je wel.
  Hartelijke groet, Martie

 11. Hallo Mireile ,weer dank voor je artikel .Ik zit vaak met een probleem .Vooral als er weer veel familiecontact gedurende een ziekte of sterfgeval is .Ik geloof dat ik best mijn verleden los kan laten ,hoewel het soms wel pijn doet omdat ik er lichamelijk wel door getekend ben .Heel soms krijg ik dan zelfmedelijden als ik al mijn ziektes bij elkaar optel en dit ook zo duidelijk aan mij zichtbaar is van buiten ( oa hele erge scoliose en kyfose ) .Maar dat ben ik me bewust en na een uurtje ben ik dat stadium wel weer voorbij .Want het helpt niet en je moet verder met jezelf zoals je nu bent .

  Maar hoe moet je verder als je door je familieleden vaak weer naar vroeger gebracht wordt .Omdat hun houding hetzelfde gebleven is naar jou toe .Zussen die bazen ,zussen die denken dat je niets kan ,moeder die je met 50 nog wilde slaan en gebood je mond te houden .Dan zit je gelijk weer in vroeger .Daar waar je niet wil zijn .Het blijft een gevecht .Pfff.

  • Beste Theresa,
   Mensen die in dit soort familiesituaties zijn, kan ik alleen maar aanraden om het aantal contactmomenten flink te beperken. Ik vertelde daarover in het webinar over familie-perikelen. Je kunt de familie niet veranderen. Je kunt wel je tijd doorbrengen met mensen die jou waardevol vinden en die met jou wel gezelligheid of blijheid willen beleven. Het is een kwestie van jezelf helemaal voorop stellen. Niet makkelijk, maar soms gewoon nodig.
   Veel sterkte en prachtig te lezen hoe je jezelf met een uurtje weer kan herpakken, want het zal fysiek best pittig voor je zijn.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Hoi Mireille,

    jij gaf aan dat de energie gaat veranderen tussen jezelf en je vader en moeder na het beoefenen van de mir methode. Bij Theresa blijkbaar niet, wat is hier de algemene reden van. Ik voel ook dat ik veranderd ben, maar tijdens contact met mensen uit je verleden en ouders/broers, zussen weer de rol aanneemt die zo is gegroeid. Vervelend gevoel. Mvg.

 12. Lieve Mireille,

  Heel mooi. Toch heb ik een vraag. Als iemand heel jong zijn/haar moeder verloor, een vader overhield die zijn handjes erg los had zitten en trouwde met een stiefmoeder die zichzelf “je nieuwe moeder” noemde en ook nauwelijks, vooral negatief omkeek naar haar stiefkinderen met ook losse handjes….
  Dan heb je nooit liefde gehad, geen basis. Dit heeft zo’n waanzinnig diepe inpakt op iemands leven dat ik me werkelijk afvraag of er iets/iemand/methode in de wereld is die dit kan helpen loslaten. Ik weet dat ik niet met jouw methode hoef aan te komen bij die persoon, want iemand die verbitterd is en vol zit van pijn en zelfmedelijden is niet in staat om zich ergens voor open te stellen. Zoveel therapeuten hebben al zoveel schade aangericht in zijn/haar leven omdat ze gewoonweg niets begrijpen van de gevoelens van iemand die zeer jong zijn/haar moeder verloor.
  Hoe kijk jij daar tegenaan?

  • Beste Nelleke,
   Ja, dit zijn gebeurtenissen waar ik op doel in de video. Toch is het uiteindelijk wel mogelijk om er doorheen te komen en wel liefde voor jezelf te ervaren en toch nog vertrouwen kunnen krijgen in andere mensen. En… dat gaat mini-stapje voor mini-stapje. De verbittering zal eerst ook uitgeleefd moeten worden en gehoord moeten worden, voordat er naar het diepe verdriet gekeken kan worden. Iemand in zo’n moeilijke situatie bijstaan, is niet makkelijk. Heel veel geduld, veel begrip en veel empathie is daar voor nodig.
   Ik hoop dat degene over wie je vertelt op een of andere manier hulp en steun kan krijgen. Soms helpt het om naar mensen te gaan met paranormale gaves die een stukje voor iemand kunnen oplossen. We hebben ook MIR-Methode begeleiders die zo’n gave hebben.
   Dankjewel voor je begaanheid met deze persoon!
   Groetjes, Mireille

 13. Wat een goed stuk weer Mireille, de video is heel verhelderend.
  Soms komen er stukken verleden naar boven die niet helemaal verwerkt zijn, even bij stilstaan maar dan beseffen dat je het niet meer kunt veranderen en loslaten maar weer.
  Bedankt!

  groetjes, Marlie

 14. Mireille
  Hoe is het mogelijk
  Ik ben er voor in behandeling

  Ik doe de MIR-Methode…..
  Dat zinnetje wat jij opschrijft van het verleden is dat een zinnetje dat ik naast de 9 zinnen erbij moet doen
  Ik hoor heel graag van je
  Liefs Ada

  • Beste Ada,
   Nee, dat zinnetje hoef je er niet aan toe te voegen. De 9 stappen doen al het werk al. Ik wens je toe dat je je verleden steeds makkelijker kunt loslaten!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.