Home » Artikelen » 195. MIR-Methode voor als je je versplinterd voelt.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

195. MIR-Methode voor als je je versplinterd voelt. — 34 reacties

 1. Ik merk ook dat wanneer ik creatief bezig ben en gedichten schrijf of foto’s bewerk tot kunstwerken of de natuur inga ik me anders voel. Ik heb wat lichamelijke ongemakken en last van de bijwerkingen van medicijnen. Gelukkig gaan we dienedicijnen afbouwen. Ik ben weer begonnen met de MIR-Methode ter ondersteuning. Maar ik zou graag mijn hobby weer oppakken k moet dan alleen een abonnement op photoshop nemen dus dat moet ik nog regelen. Maar ik ben liever lekker bezig omdat het me helpt me beter te voelen!

 2. Wat een mooi artikel! Het beschrijft precies wat ik ervaar met muziek maken, zo leuk! Nu snap ik ook met mijn hoofd waarom het me zo helpt om blij te blijven.

 3. Wat een bijzonder artikel. En wat een eye-opener voor mij. Ik doe de mir-methode nu ruim 4 weken. Kwam erbij door een artikel op fb over afvallen, waarin ik mijzelf enorm herken. De achtergrond van overgewicht. Ik werk sinds 7 jaar als (afslank) coach en ben ook ervaringsdeskundige. 2017 was/is voor mij een bizar jaar. Er is zó ontzettend veel gebeurd. Al vanaf de derde week van januari. Toen kwamen voor mijn gevoel de eerste barsten in mijn energieveld. Door een gebeurtenis die een enorm deja-vu opriep. Mijn dochter van 23 die in een niet te beste relatie is kwam vertellen dat het uit was. En dat ze zwanger was. Ik was zelf 5 maanden zwanger van haar toen mijn ex mij van de ene op de andere dag in de steek liet. Door heel veel praten met haar en haar vriend zijn ze nu weer samen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Haar vriend heeft een behoorlijke rugzak en daar proberen wij hem toch een beetje mee te helpen en hem op te voeden. Vervolgens gebeurden er nog een aantal dingen. Stopte ik als jonge aanstaande oma eind mei met roken en kreeg ik ff ruim 2 weken daarna te maken met ernstige allergische reacties. Uiteindelijk heeft dit op bijna alles effect gehad. M’n praktijk ging behoorlijk achteruit, m’n gewicht ging door de medicijnen skyhigh, ik werd er bijna depressief van. Ik zit in de lift met alles, ben heel hard met mezelf bezig. Mijn eigen trauma’s oplossen. Zelf een beter, completer mens worden, zodat ik ook m’n cliënten nòg beter kan helpen om bewust te worden. Ik heb al een heel aantal van hen de mir-methode aangeraden. Ik geloof in het concept, maar heb zelf nog niet echt heel veel effect. Ik heb enorm last gekregen van mijn onderrug. Dat is altijd al een zwakke plek geweest, vanaf mijn 15e ofzo. Maar zoals het nu is, is het nog niet eerder geweest. Mijn man wil dat ik naar de huisarts ga, maar dat zie ik nog niet echt als oplossing. Dan krijg ik sterke pijnstillers, waarschijnlijk en wordt wellicht de fysiotherapeut aangeraden. Daar ben ik al meerdere keren geweest en heb ik nog nooit effect gehad…
  Versplintering van energie had ik, ondanks alles wat ik gelezen en geleerd heb, nog nooit van gehoord, maar het klinkt heel logisch. Wellicht nu maar dat wandelen oppakken. En om mezelf weer bij elkaar te krijgen en om mijn rugklachten te verminderen.

 4. Dank je wel Mireille voor de informatie over de rechterhersenhelft 🙂 Nu weten dat wanneer je in de flow zit komt omdat je in je rechterhersenhelft zit en dat dit het creatieve proces helpt 🙂 Erg welkom en ondersteunend in mijn ontwikkelingsproces! Warme groet van hier!

  • tip, je nieren sterken bijvoorbeeld met chi kung oefeningen, TCM verkoelende dingen eten en drinken, je hebt waarschijnlijk een laag Jin, ik zit in een Jin burn out, dan heb je niet te veel Yang, maar te weinig Jin, ook ten opzichte van Yang. Ik worstel er al langer mee, https://www.youtube.com/watch?v=BkxC7tCx0a4 deze bijvoorbeeld, of de evening chi kung van Lee Holden… sterkte

   Dat van die hobbies, goed idee, dat ga ik uitzoeken, geen idee wat IK leuk vind.

 5. Het alternatieve nieuws, dat deed ik regelmatig, maar ja daar wordt een mens niet gelukkig van, eerder behoorlijk chagrijnig. Een tijd geleden stond deze reactie in DE Correspondent, die heb ik toen opgeslagen en nu het hele Wereldnieuws weer tot een kookpunt is gekomen herlas ik het en voelde me rustiger

  Het lijkt erop of er een mentale strijd gaande is tussen de wel of niet consiracy-gelovers; alsof één van de twee groepen weet wat er gaande is en de andere niet. Daarmee zitten ze allebei in dezelfde wolk van verwarring, en blijven op meta-niveau hangen van wat er gaande is.
  Conspiracy of niet: iets klopte er niet bij 9/11; iets klopt er niet bij de manier waarop TTIP zichzelf boven de wet kan zetten en economie boven recht gezet wordt; iets klopt er niet bij de argumentatie om de NAVO zwaar bewapend aan de grens met Rusland te laten wandelen; iets klopt er niet in het verhaal van het vliegtuig vol toeristen dat boven de Oekraïne naar beneden gehaald is; iets is er onmetelijk fout in wat de bevolking van Griekenland over zich heen krijgt….het enige volk trouwens dat zorg draagt voor de vluchtelingen en hun eten met ze deelt, ook al hebben ze zelf geen cent meer om te makken.
  Wat er tot mij door begint te dringen is, dat het niet meer zo uitmaakt wie het nu uiteindelijk gedaan heeft. Of er nu de Cabal achter zit, of de illuminatie, of het militair industriële complex, of misschien wel ‘het kwaad’ zelf; de hebzucht zelf…..ik denk dat het allemaal niet meer zo uitmaakt….. Uiteindelijk moge duidelijk worden dat de enorme verwarring waar we nu in leven niets anders kan zijn dan de totale ineenstorting van de wereld die zich gevormd heeft op grond van materialistisch denken. En wat blijkt: de anomalie grijnst ons recht in het gezicht: het wérkt niet…materialisme is niet in staat de werkelijkheid te omvatten en we breken eruit! Denk aan Kuhn,
  ‘The structure of scientific revolutions’: Het is niet zo dat de nieuwe ontdekkingen omarmd worden door de aanhangers van het ‘oude’ paradigma….ze voeren een strijd op leven en dood, en uiteindelijk sterven ze uit. Ik denk dat het ons…ieder van ons….dwingt om op te houden met zoeken naar een schuldige, een oorzaak….iets waar je met de vinger naar toe kunt wijzen, of een verklaring die het allemaal acceptabel maakt…wat niet acceptabel IS.
  Het dwingt ons om wakker te worden voor het feit dat de manier waarop we naar dingen kijken of wegkijken uiteindelijk het onbegrepen inzetten van die enorme creatieve kracht die in ons denken besloten ligt is. Deze situatie kan ons helpen om onze mentale wereld schoon te maken van invloeden die verwarring zaaien, en met meer bewustzijn, een wereld te creëren waar we wél in kunnen leven, en de generaties die komen gaan. Een wereld waarin we ons beseffen dat alles met alles en allen verbonden is, waar onze ‘vijanden’ broeders en zusters zijn, die dat wat we van onszelf niet willen zien manifesteren. Een wereld waarin we hoeders van de planeet zijn in plaats van uitbuiters….waar we wakker worden in de prachtige mensen die wij zijn…en de lessen leren die zoveel wijzen, zoveel leraren, zoveel elders ons in overvloed gegeven hebben en geven….om verantwoording te nemen voor wat wij bijdragen aan de wereld en dankbaar zijn voor de mogelijkheid die wij krijgen om dit te leren….om onze plek in de schepping weer in te nemen, met meer bescheidenheid, voorzichtiger en dichter bij ons hart. Wat als er oorlog komt en er gaat niemand naar toe????????

  • Geweldig stuk!!! Ik heb grote respect voor mensen die deze punten zo helder en prachtig kunnen verwoorden. Ik ben het er helemaal mee eens en hoop ook dat je deze boodschap goed en ver kunt uitdragen! Laat iedereen dit maar horen! Het is nu de tijd van verandering, van de Groene Revolutie, van verbondenheid!
   Liefs, Rosalie

  • Dank je wel Elles om het je bovenstaande woorden. Zo herkenbaar, zo fijn en goed om te kunnen lezen. In alles wat je overkomt je eigen verantwoording nemen en dan vanuit liefde voor jouzelf oordeelvrij verder gaan.
   Een proces waarin we onszelf tijd mogen geven. De MIR methode is daar één mogelijkheid van.
   Dank je wel Mireille voor deze methode.
   Licht en liefde voor jou en ons, als mensheid!

  • Wat een prachtig verhaal Ellis. Ik probeer te leven zoals je beschrijft, daar moeten we naar toe….. We zijn één en we zijn alles ook zelf!!!!
   Dank dat je het zo mooi op een rijtje hebt gezet, liefs, Mieke

 6. Ha, wat een vrolijke blije les les, Mireille.
  Einstein zei: Logic brings you from A to B, imagination brings you everywhere… En dan dat een vijfde deel van onze hersenen die via onze handen weer gaan mee spelen (en dansen, hoera).
  En dan blijkt dat als je bij het doen van je hobby je eigen deuntjes neuriet, je lichaam nog gelukkiger met je is.
  Daarbij zijn dromen sneller dan licht…
  Dag!

 7. Beste Mireille,
  Wow dit is precies waar ik nu last van heb!! Dus weer een pakkend artikel! Mijn grootste passie is Western Rijden en ik krijg dan precies die gevoelens van ontspannenheid en genot als je hierboven beschrijft. Helaas doe ik het maar één keer in de twee weken omdat het wel prijzig is, maar één zo’n les doet al zoveel met me!!! Het is dan net alsof ik alles helemaal loslaat en helemaal in verbinding kom met mezelf en altijd als ik van het paard afstap zeggen mensen tegen mij dat ik als een stralend zonnetje rondloop, haha precies zoals ik me dan ook voel! Gelukkig heb ik nog meer hobby’s die ik in de overige dagen van de twee weken kan doen alleen lukt het me niet altijd om mezelf daar toe aan te zetten. Maar ook daar werk ik aan aangezien ik weer een nieuwe MOM heb gehad en er weer veel in mijn onderbewuste gebeurt!
  Veel liefs,
  Rosalie

  • Beste Rosalie,
   Zo leuk om te lezen hoe heerlijk je het Western Rijden vindt! Misschien een idee om een fantastische foto van zo’n ruiter op je computer te zetten? Elke keer als je de computer dan aanzet, word je er al meteen aan herinnerd.
   Veel plezier en genieten maar!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,
    Wat lief dat je reageert en ja dat is een geweldig idee en ga ik zeker doen!! Zo’n foto helpt me zeker! Bedankt voor alles wat je doet.
    Liefs, Rosalie

 8. Beste Mireille,
  Een van mijn bezighedenwaar ik vreugde uit haal is edelsteentjes opladen met de energie van liefde en dankbaarheid en deze op plekken waar ik kom, in het water gooien of bij een boom neerleggen. Zo denk ik liefde en dankbaarheid aan de aarde en het water te geven Het een beetje stiekeme gedoe, mystieke handelen, maakt me blij.
  Hobby, is niet het goede woord, maar toch even neergelegd, bij deze.
  Met vriendelijke groet,
  Anke

 9. Ik ben mijn hele leven al erg verstrooid, ben ik niet aan het dagdromen, dan bepalen alle wereldproblemen wel mijn gedachten. Heb veel hobby’s geprobeerd (muziek maken, schilderen, schrijven) maar kan mij nergens in vinden.

  • Beste Elles,
   Soms is dagdromen iemand’s hobby. Zou dat kunnen? Dan misschien lekker de natuur in en jezelf de ruimte geven om uitgebreid te mijmeren? Doen uitvinders ook!
   Groetjes, Mireille

 10. Hoi Mireille,

  Ik heb een fantastische hobby: fotograferen! En dan vooral de natuur: alles wat vliegt, loopt, springt, danst, groeit en bloeit, leg ik vast met mijn camera….
  Prachtige foto’s zijn het vaak….en…..ik geniet niet alleen zelf ervan, maar laat andere mensen meegenieten! Ik heb namelijk een paar jaar geleden zelf een natuurwebsite ‘ gebouwd ‘:
  http://www.fotomarblo.nl Mensen, van over de hele wereld, nemen een kijkje op mijn website! Het is geweldig! Ook schrijf ik vaak verhaaltjes bij mijn foto’s en deze stuur ik dan op naar kranten en natuurmagazines. En….regelmatig zijn er publicaties!
  Dit is zo’n fantastische hobby en ik ben er iedere dag mee bezig…erg fijn om zo verder ‘ alles ‘ even te vergeten!

  Fijne dag en geniet er van!
  Groetjes van Marijke

 11. Ik ben heel blij met de 5 minuten truc. Alleen mijn dementerende vriendin begrijpt het vaak niet als ik zeg dat ik weinig tijd heb. Ik blijf altijd vriendelijk naar haar. Maar zij kan ontzettend boos worden, als ik haar afbreek aan de telefoon. Ik doe veel voor haar met liefde, maar soms is het gewoon teveel. Omdat zij dementerende is, vertelt ze een verhaal vaak 3x of meer en kom ik niet aan bod. Dat is op zich niet zo erg, zolang ik maar zorg dat ik verder voldoende aan bod kom in mijn leven door iets leuks te doen. Ik heb laatst mijn enkel verstuikt doordat ik snel bij haar wilde zijn en te vlug naar haar toe liep, omdat ze zenuwachtig wordt, als ik te laat kom. Het blijft lastig en ik blijf oefenen. Reacties zijn welkom.

  • Beste Joke,
   Hoe pijnlijk kan het zijn dat je belangstelling voor iemand blijft tonen, die dat niet meer op waarde kan schatten en zelfs boos wordt. Ik ben blij dat je doorziet hoe deze ziekte een mens verandert. Dicht bij jezelf blijven en alleen bellen of langs gaan wanneer jij dat wilt, blijft een enorme uitdaging. Voor iedereen wel, denk ik. Ja ‘mooi’ hoe je dan je enkel verstuikt als je je loopt te haasten. Herkenbaar!
   En zo is dat, blijven oefenen en doorgaan met de liefde voor jezelf te voelen, met toch jezelf op de eerste plaats te zetten. Een uitdaging voor de meeste vrouwen!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je Mireille, lief dat je reageert. Dat helpt. Ja die enkel, ach het was een mooie les en nog steeds. Een les in elke stap bewust te zetten. Ik heb nu een briefje op mijn tafel liggen. “Ik zet elke stap bewust en stap voor stap.” Dus ik heb er ook weer wat van geleerd. Groetjes Joke

 12. Heel verhelderend. Ik herken het. Ik ga heel graag de natuur in. Ik voel mijzelf herstellen. Eerst is het een beetje moeilijk maar daarna (30 min.)knap ik op. Voel letterlijk vibraties, tintelingen etc.Ik ben christen en weet dat God voor mij zorgt maar deze uitleg is bruikbaar om mijn geloof in aktie te brengen. Ik doe mijn best en God doet de rest. Hartelijk dank, Annemarie

 13. L.S. Ik kan de moed niet opbrengen om me weer bezig te gaan houden met boekbinden, wat ik al vanaf 1995 deed, meestal 2x per week naar de Stads Hobby Centrum in Tongelre Eindhoven. Meer dan 1000 boekjes (klein,groot dik en dun)allemaal weggegeven. Ik had er veel plezier in, maar vanaf zomer 2016 was het ineens over en dat vind ik echt erg! Het voelt zo leeg van binnen. Ik ben inmiddels 82 en ik denk dat het daaraan ligt, maar weet het niet zeker….

  • Beste Joke,
   En hoe zou het voelen als je weer ‘s met zo’n boekje bezig zou zijn? Al was het er een? Al zou je alleen al met de papieren in je vingers al naaiend bezig zijn? Het zal je ongetwijfeld herinneringen geven aan die mooie tijd van het boekbinden. En gisteren hoorde ik dat alleen die herinneringen al oxytocine aanmaken in je lichaam, gelukshormonen.
   Doe wat je niet laten kunt, of waar je eigenlijk nog zoveel liefde voor hebt!
   Groetjes, Mireille

 14. Beste Mireille,
  Bedankt voor dit artikel. Ik herken de inhoud van deze nieuwsbrief helemaal. De MIR-Methode helpt in mijn geval heel erg om mijn veerkracht op een redelijk peil te houden, zodat er wellicht wel weer barsten in t glas of t ijs kunnen komen, maar ik er niet meer helemaal doorheen zak.

  Lieve groet,
  Dionne

 15. dag Mireille,

  wat is toeval!? het bestaat….
  dank voor je artikel om weer verder te kunnen en een spiegel voorgeschoteld te krijgen ……
  nog een goede paastijd toegewenst, opstaan om verder te kunnen …

 16. Beste Mireille,

  Ik herken de gevoelens die je beschrijft, en ondertussen ben ik door de MIR-Methode al zover gekomen dat ik voel wanneer ik even lekker met mijn hobby bezig moet zijn.
  Ik heb in huis mijn eigen plekje gemaakt, waar ik heerlijk kleur, vooral mandala’s. Even helemaal nergens aan denken, maar alleen doen. En me als een kleurplaat klaar is, verbazen over het resultaat. Ik kan het iedereen aanraden, je komt heerlijk tot jezelf en tot rust.

  Bedankt voor al je tips Mireille, ik ben er een mooier mens door geworden!

  Elske

 17. Wat een fijne Eye-opener voor mij, dit artikel! Mijn man en ik zijn al maanden bezig met klussen in onze nieuwe woning en daarnaast druk met gezin (jonge kinderen) en baan. Daardoor heb ik al maanden geen tijd meer besteed aan mijn favoriete hobby: haken.
  Van haken kan ik zó enorm genieten. M’n hoofd loopt dan leeg, ik ont-stress en geniet van het creëeren. En ik krijg er energie van, ga ervan stromen.

  Nu besef ik me pas hoe erg ik dat momenteel mis. Inmiddels zijn al m’n hobby- & haakspullen ingepakt in dozen. Deze week gaan we verhuizen. Ik neem me voor om m’n doos met grote haakproject (een ‘CAL’-deken (=CrochetALong, dus een samen-haak-project, uit 2016) in het nieuwe huis snel op te zoeken en uit te pakken, zodat ik weer fijn energie kan gaan opdoen en bij mezelf kan komen en ontspannen.

  • Beste Susan,
   Wat mooi dat je het je zo helder bewust bent! Ik zou bijna zeggen: houd die doos op schoot tijdens de verhuizing, haha! Klussen en verbouwen zijn vaak megagrote stressperiodes. Dan is zo’n moment van ontspanning essentieel. Misschien toch even een haaknaald en wat garen bij de winkel halen? Ik verheug me met jou mee op de ‘CAL’-deken. Nog nooit eerder van gehoord, maar wat zal dat er leuk uitzien!
   Veel haakplezier en voorspoedig aflopende klusperiode gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Susan, wat leuk om te lezen dat je de CAL-deken van 2016 wilt gaan haken. Ik heb hem bijna klaar, gehaakt voor mijn kleindochter. Hij wordt prachtig. Super leuk en ontspannen om te doen.
   En, ook voor Mireille, voor mij is haken en breien een prachtige manier om mijn hoofd leeg te maken.
   Ik wens je alle goeds voor de verhuizing en veel succes met de deken.
   Groetjes, Janny

 18. Hoi Mireille

  Ik krijg mijn huis niet geordend, kan niets weg gooien, Krijg letterlijk niet uit handen terwijl ik altijd bezig ben

  Ik zou dit zo graag opgelost hebben ondanks ik ga verhuizen lukt het nog steeds niet.

  lieve Groet Gerda

  • Beste Gerda,
   Eerst hobbyen en je energie weer verzamelen? En kijk anders een keer bij de 5 minuten super truc. Misschien dat die je op gang kan helpen.
   Alvast veel geluk en veel meevallers tijdens het verhuizen!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.