Home » Artikelen » 26. Drie hoofdoorzaken van snurken en slaap apneu

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

26. Drie hoofdoorzaken van snurken en slaap apneu — 62 reacties

 1. Twee jaar geleden heb ik een herseninfarct gehad en bij verder onderzoek bleek dat ik apneu heb (een verklaring voor jarenlange vermoeidheid). Sindsdien slaap ik met een cpap en is mijn conditie verbeterd. Mijn apneu heeft een fysiologische oorzaak en zou alleen met een ingrijpende operatie verholpen kunnen worden, wat gezien mijn leeftijd niet meer gedaan wordt. Mijn arts heeft me nadrukkelijk geadviseerd de cpap elke dag te gebruiken om risico’s te vermijden. Apneus kunnen n.l. invloed hebben op het krijgen van herseninfarct en hartritmestoornissen (wat ik ook heb). Dit staat ook in mijn medisch dossier. Wat ik met dit verhaal duidelijk wil maken is dat je niet zonder overleg met je arts moet stoppen met gebruik van apneu apparatuur.

 2. Als je teveel zuurstof inademt, door bijvoorbeeld chronische hyperventilatie, dan stopt het lichaam op een gegeven moment even met ademen, op het moment van sein meester, start het van zelf weer. Dat is slaapapneu. En er kan nog veel meer schade aangericht worden. Dus ademhalingspoefeningen, resetten van de stress is de basis. Wellicht kan dit ook door de MIR-Methode. Ik heb zelf het meegemaakt dat ik weer dieper ging slapen door de Buteyko methode. Als ik me ontspan voor het slapen gaan, dan slaap ik dieper. want zakt mijn ademhaling.

 3. Nelly.

  Lieve Mireille
  Ik denk dat ik ook minder snurk, spijtig niemand die me kan overtuigen.
  Maar vroeger werd ik soms wakker van mijn eigen gesnurk, sinds lange tijd gebeurd dat niet meer, ik had daar nog niet bij stil gestaan, dat het te danken is aan de MIR-Methode. Zou het kunnen dat het volledig gedaan is? Mijn dochter wou niet meer op hotel gaan met mij, tenzij ik 2 kamers bestelde (vrij duur) Ik Mir al ongeveer 4 jaar, ik hou vol er is zoooooooveel te verwerken.
  Als kind al veel ellende meegemaakt enz…Het stopt niet!!!!
  Komt er ooit nog een einde aan, dat alle ongewenste herinneringen weg blijven.
  Ik hoop het zo zeer.
  Heel veel liefs
  Nelly

 4. Vorig jaar maart aanrijding gehad met whiplash als gevolg. Nu 1.5 jaar later al 1 week aan cpap voor apneu. Relatie misschien? Ik had dat ongeluk al in verband gebracht met oud stuk (verdriet) uit jeugd. Nu herinner ik me ook dat ik toen een hyperventilatie aanval kreeg.
  MIR nu in hoop dat los te laten en straks weer zonder cpap te kunnen slaspen.

 5. Hallo Mireille,

  Ik weet niet hoe collega’s er mee om gaan.
  In mijn praktijk komen de veroorzakende emoties zeker aanbod, mits de client er voor openstaat.

 6. Ik kom er nu net achter dat mijn slaapapneu een reden had. Ik heb een poos een masker gehad, maar nadat ik anderhalf jaar geleden de MIR-Methode heb gedaan, kon ik aan het apparaat aflezen dat ik bijna geen apneus meer had en ben ermee gestopt. Nu lees ik dat het kan ontstaan door schrik. Ik ben bijna 17 jaar geleden erg geschrokken toen ik mijn toenmalige partner betrapte met iemand anders. Ik heb dit nu met de pendel getest en het is de reden van mijn apneu. Bedankt Mireille, weer een stukje wijzer

 7. Hoi Mireille. Ik doe de MIR-Methode al jaren,maar helaas snurk ik nog steeds.(zegt mijn man) ik zelf heb er geen last van. Groet.

 8. Ik snurk mijn hele leven al, als klein meisje scheen ik al te snurken. 3 jaar geleden compleet ingestort, bleek een burn-out te hebben en (C)PTSS. Voor de grap tijd terug een snurkapp op mijn telefoon gezet omdat een vriendin na een nacht hotel met mij, vertelde dat ik steeds mijn adem inhoudt. Ik schrok best wel van wat ik daarop zag, gemiddeld snurk ik 80% en val onder de zware snurkers. Ik kreun, steun in mijn snurken, krijg gewoon medelijden met mezelf. Maar waar ik meest van schrok is dat ik tegen de ochtend steeds mijn adem lig in te houden, gevolgd door hoop kabaal en dat ik of naar lucht hap of keihard uitblaas. Mijn moeder heeft apneu, die stopt met ademen, klinkt heel anders, alsof haar keel dichtklapt. Nu lees ik dit en besef dat mijn adem inhouden, ook gewoon Apneu is, niet vaak genoeg voor een bitje, maar echt niet gezond. En met de PTSS volledig te verklaren. Ik ga maar weer MIRren denk ik!

 9. Mijn partner snurkt heftig. Maar dat doet haar hele familie vooral haar moeder. Lijkt mij dat het vooral ook erfelijk is.

 10. Beste Mireille,
  In je artikel spreek je over een zuurstofmasker voor mensen met slaapapneu. Dit klopt niet een cpap is een apparaat wat enkel en alleen maar lucht in je neus blaast waardoor de druk constant blijft en je luchtwegen open. Wellicht kan je dit aanpassen in je artikel.
  Met vriendelijke groet,
  Alexandra

 11. Beste Mireille
  Sliep altijd heel licht bij elk geluidje was ik wakker
  Dit zijn door vervelende dingen van vroeger onstaan,
  Soms lag ik een hele nacht wakker vraag mij niet, waarom ik niet in slaap kwam. misschien dat mijn hoofd te vol was van dingen,misschien een soort overlopen
  En als ik uit bed kwam had je heel erg het gevoel dat je niet uitgerust was. Zo waren er meerdere dingen.Kreeg van een vriendin de MIR-Methode aangereikt .ik las alles een beetje door en dacht wat zweverig, ik dacht dit kan nooit helpen.mij zelf aanraken vind ik erg ,laat staan door een ander.Maar goed ik liet alles op mijn inwerken ,en dacht ik kan het allicht proberen .baat het niet het schaad ook niet. Dus toch maar gaan aaien en de 9 regels opzeggen dat was op zich voor mij al een hele overwinnig.Nu een paar weken bezig.En groot is mij verwondering dat bepaalde dingen toch veranderd zijn Ik val als een blok in slaap en als ik op ben moet ik mij vermannen om niet in slaap te slaap te vallen. Het enigste wat ik heel erg heb een onwijze droge mond s,nachts overdag heb ik dit niet.Probeer overdag zo beetje 2 liter water te drinken. Ook hou ik wel heel veel vocht vast.maar ik las dat dit met schaamte te maken had ,daar heb ik al een keer op gereageerd(want ik heb zo wie zo een heel slecht zelfbeeld) Maar goed ik kan niet aan alles te gelijk werken, stap voor stap we gaan de goede richting op.
  Maar ben wel heel blij dat ik nu goed slaap
  Ook al ben ik een beetje een ongelovige thomas of deze MIR-Methode maar gaat goed komen gr karen

  • Beste Karen,
   Wat fijn dat je het toch een kans geeft. Ja, de MIR-Methode is zo ongelooflijk eenvoudig dat het best wel wat van je vraagt om het te gaan doen. Begrijp ik, hoor! En ik ben erg blij dat je in ieder geval nu beter in slaap valt! Wat is dat fijn! En ik vermoed dat je overdags nog zo moe bent, omdat nu eigenlijk veel moeheid naar voren komt van al die nachten niet goed slapen? Wat denk jij? En goed dat je zoveel drinkt. Die schaamte, daar werk je trouwens meteen al aan met de 9 stappen. Ik hoop voor je dat het vocht vasthouden minder gaat worden.
   Veel geluk! En dankjewel voor het schrijven!
   Groetjes, Mireille

 12. Wow, ik ben al een paar maanden in behandeling voor snurken en apneu, ik heb daarvoor een beugel gekregen. Technisch is er dus een oorzaak gevonden. En nee ik heb nooit het verband gelegd tussen de schrikreactie van wat er vroeger is gebeurd. Ik weet ook wat de schrikreactie kan zijn. Op een andere manier ben ik daar mee bezig geweest, het is geen trauma meer. Maar kan dat dan wel de oorzaak van het snurken en apneu zijn? Best wel bizar.

  • Beste Marja,
   Als er onbewust een blokkade zit op ontspannen en rustig ademhalen, kunnen trauma’s of oude herinneringen best oorzaak zijn van snurken of apneu. Ik hoop dat het steeds minder en minder voor je wordt!
   Groetjes, Mireille

 13. Ik pas nu al ruim 6 maanden de MIR methode toe onder begeleiding van een MIR begeleider (MIR op maat). Helaas nog niet van mijn apneus en gebroken nachten en nachtmerries verlost. Ik functioneer niet meer en lijd aan chronische vermoeidheid. Wat kan ik nog doen?
  NB ik weet dat ik waarschijnlijk een geboortetrauma bij me draag, maar ook daar lijkt de MIR nog geen effectieve ‘oplossing’ voor te hebben …

  • Beste Gerwin,
   Ja, sommige klachten duren echt langer… Heb je van de begeleider ook de MIR-Methode EHBO geleerd? Die gebruik je meteen nadat je wakker wordt uit een nachtmerrie. Laat je MIR-Methode begeleider even contact met mij opnemen, dan kan ik het samen met haar bespreken, als jij dat ook fijn vindt.
   Groetjes, Mireille

 14. Ik ben een maand of 4 geleden uit nieuwsgierigheid begonnen met MIR-ren. Gewoon om te kijken wat het doet, niet speciaal voor het snurken, alhoewel ik daar volgens mijn man de laatste jaren wel last van had. Al na een week werd het snurken duidelijk minder en inmiddels is het helemaal verleden tijd. Wij zijn daar beiden heel blij mee. Verder voel ik veel meer rust sinds ik begonnen ben met de MIR-methode. Ik zou het iedereen aanraden om te proberen.
  Groet,
  Carry

 15. na 4 weken de MIR methode gebruikt te hebben begon ik het masker van het apnoe apparaat te vergeten of kort te gebruiken. Na 6 weken slaap ik zonder masker en ben ‘s morgens fit wakker! Innerlijk blij zijn, er schijnt weer een zon in mijn hart en in mijn hoofd, kan weer energie overdragen via 3e oog… Super !

  • Beste Chris,
   Het is zo fantastisch dat het je gelukt is! Ik ben super blij voor je! Genieten van elke nacht zonder je masker, hoera!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 16. Hoi Mireille,

  Een kwestie van tijd schrijf je in het artikel, enig idee over hoelang je het dan hebt?
  Het vervelende is dat apneu alleen dmv een slaaponderzoek kan worden vastgesteld. Zo’n onderzoek vindt plaats in het ziekenhuis waar je een nacht moet slapen. Vrij kostbaar en wordt niet “zomaar” gedaan.
  Dus hoe kun je weten of je van de apneu verlost zou zijn?
  Ben zelf sinds januari trouw aan het Mirren.

  • Beste Maria,
   Meestal merk je het aan of je ‘s nachts met een schok wakker wordt. En je kunt het merken aan of je ‘s ochtends meer uitgerust wakker wordt. Mocht je een partner hebben, dan kan die het je vertellen, omdat partners er meestal ook wakker van worden.
   Slaapproblemen kunnen hardnekkig zijn en echt maanden duren, half jaar tot een jaar, afhankelijk van wat de diep oorzaken ervan zijn. Het helpt als je naar een MIR-Methode begeleider gaat, omdat zij het proces kunnen versnellen.
   Veel sterkte en veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,
    Omdat er bij mij al jaren geleden apneu is vastgesteld slaap ik met een MRA beugel die de apneu stopt, dus ik merk geen verschil meer en durf niet zonder de beugel te gaan slapen.
    Helaas geen partner die kan luisteren!
    Ben al div keren bij MIR-Methode begeleidster geweest, maar zal het eens aankaarten.
    Groetjes Maria

    • dat heb ik ook, Maria, ik heb sinds 5 maanden een MRA beugel.
     ben ook alleen en durf niet meer zonder te slapen..
     in het ziekenhuis onder lichte narcose werd na 5 minuten al gemeten dat ik geen zuurstof meer kreeg, doordat zachte delen mijn keel inzakten.
     ik zou dolgraag zonder die beugel willen!
     Karin

   • Bij mij is een jaar geleden geconstateerd met een slaaptest die ik thuis hebt kunnen doen.
    Je krijgt dan apparatuur mee waar je mee slaapt. De volgende dag wordt dit uitgelezen. Ik had 30 ademstops per uur. Ik merkte dat zelf niet op had wel alle symptomen.Slaap met een masker en dat gaat prima. Ben nu goed uitgerust en mijn bloeddruk is weer lager. Doe sinds enkele maanden de MIR-Methode. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik weer zonder masker veilig zou kunnen slapen.

  • ga met partner als getuige naar de huisarts,die kan doorverwijzen naar een slaapcentrum, dan wordt het onderzoek en eventueel noodzakelijke apparatuur door de zorgverzekeraar betaald.

   • Er zijn tegenwoordig ook bureautjes die een test doen waarvoor je geen verwijzing nodig hebt maar die wel vergoed worden door de zorgverzekeraar. Die geven een goede indicatie. Je kunt de test thuis doen en zij lezen die de dag erna uit.

  • Het onderzoek gebeurt dmv meetapparatuur wat op de longpoli bij jou wordt omgedaan. Daarmee ga je thuis slapen. Het apparatuu registreert alles. De volgende dag breng je het terug en alle gegevens worden afgelezen. De longarts belt terug en bespreekt de bevindingen. Bij valststellen van slaap apneu volgt het traject. Bij 25 keer per uur zuurstoftekort gemeten in je bloed spreekt met van ernstig slaap apneu. Dit kan een reden zijn je een masker voor de nacht aan te raden, hulpmiddel voor constante toevoer van lucht, helpt het je in de slaapfase te komen waarin je ook uitrust. Ik had 34 keer per uur zuurstoftekort in mijn bloed. Met het masker slaap ik nu. Omdat ik mijn adem inhield vanwege traumatische gebeurtenissen in mijn leven , het begon in mijn vroege jeugd, kon ik niet meer slapen. Mijn ademstops zijn nu teruggebracht naar gemiddeld over 7 nachten naar 0.4 keer per uur. Ik ben blij hiermee want ik kan verwerken en uitrusten. Maar zal ook zeker de MIR weer gaan toepassen nu het verband met trauma en adem inhouden door angst en schrik is uitgelegd. Naast de MIR wacht ik op traumabehandeling via emdr. Maar kunnen slapen is echt van levensbelang.

 17. Ik heb zelf een licht vorm van apneu. Toen ik op onderzoek uitging wat goed zou kunnen helpen, kwam ik o.a. uit op zangoefeningen, waarmee je je verslapte verhemelte weer versterken kunt. Zeker voor de zangers en zangeressen onder ons een aantrekkelijke methode. Het boekje heet ‘Nooit meer Snurken; eindelijk rust voor allebei.’ geschreven door Elizabeth Scott. Het beschrijft 7 algemene oefeningen voor bewustwording van keel en mondgebied en 5 specifieke zangoefeningen. Het is leuk om te doen en eenvoudig. voor €36.90 bij bol.com te koop . Met hartelijke groet, Mariette

 18. Ik slaap sinds 2004 met een CPAP. Na een slaaponderzoek bleek dat ik 68 ademstops had, best wel heftig dus. Sinds juni ben ik aan het MIRren en het aantal apneu’s werd veel minder. Ik kan het aantal apneu’s aflezen op mijn CPAP. Sinds 14 dagen heb ik weer meer apneu’s. Woensdag 1 oktober wordt mijn CPAP uitgelezen en ik ben heel benieuwd wat daar uitkomt. Zou heel, heel graag van het apparaat af willen. Maar dan moet ik ook zo’n 10 kilo afvallen. Helaas wil dit nog helemaal niet lukken. Ik geef echter niet op, ligt niet in mijn aard. Alleen zo heeeel veel tijd heb je niet meer als je bijna 72 jaar bent.

  • Beste Truus,
   Houd vol, want er zijn meer mensen die toch grote stappen kunnen zetten, ondanks hun leeftijd. Als het aantal ademstops afneemt, wordt ook je hele stofwisseling beter en kan het zijn dat afvallen niet meer zo moeilijk is.
   Veel succes en laat je me weten hoe de meting vandaag was?
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille, In mijn vorige bericht was ik bijna 72 jaar, nu ben ik ruim 80 jaar, heb nog steeds mijn CPAP en ademstops, moet nog steeds die 10 kilo afvallen, inmiddels 20 kilo. Ik MIR trouw en heb ook de cursus afvallen gedaan. Heeft helaas allemaal niet geholpen. Toch blijf ik hopen en MIRren

 19. Beste Mireille,
  Sinds een dag of 3 ben ik ook begonnen met de MIR-methode. Ik heb nogal wat klachten en ik hoop dat deze methode me kan helpen. Heb al van alles geprobeerd maar nog steeds geen verbetering alleen maar verslechtering. Snurken doe ik ook al heel lang en heel hard, hele bossen kap ik ermee.
  Heb ook veel dingen meegemaakt sinds mijn jeugd maar waar alles nu aan ligt of mee te maken heeft ik weet het niet, misschien alle bij elkaar. Ik ga gewoon door met de methode en hoop dat het helpt.
  groetjes Jacqueline

 20. Beste Mireille,
  Ik volg sinds 3 weken trouw de MIR-methode. Ik beschouw het als een kwaliteitsmomentje voor mezelf, net als een meditatie. De reden dat ik het doe is dat ik hoop af te komen van mijn oorsuis. Die heb ik om voor mij onverklaarbare redenen. Soms wordt het veroorzaakt door geluid (lange autorit), soms door stress denk ik. Ik heb helaas nog geen echte verbetering ervaren, maar ik zet door. Ik merk wel dat loslaten beter lukt!
  Nu lees ik over slaap-apneu. Daar heb ik ook serieus last van. Niet vaak, maar als het gebeurt, wordt ik stikkend wakker. Hopelijk zal de MIR-methode daar ook verbetering in brengen. Dank voor je vrijgevigheid deze methode met ons te delen! Liefs MIRjam.

  • Hallo Mirjam, ik heb al langere tijd last van oorsuizen en slechter horen. Bij mij komt het door kalkafzetting in de gehoorketen. Masr hoe en waarom die kalkafzetting weetniemand helaas. Een tekort aan b12 en/of magnesium kan ook een oorzaak zijn. Ik MIR ook en ben benieuwd of het je helpt tegen oorsuizen. Groet, R.

 21. Dag Mireille

  Ik zelf snurk als ik zéér moe ben, mijn zoon slaapt al jaren met ‘n apneu-toestel. Heb jou site over de MIR-Methode doorgestuurd en hoop dat ook hij resultaat heeft.
  Dank hiervoor,
  An

 22. Hoi lieve mensen, wat ik vanuit metafysisch genezen weet is dat snurken samenhangt met problemen die niet opgelost zijn en dan in de slaap via snurken naar boven komen. Fijn dat het met de MIR ook opgelost kan worden. Groetjes Gaia

 23. Hallo Mireille,
  Sinds een week ben ik aan het “Mir-ren”. Er gebeurt van alles, mijn maag en darmen protesteren, mijn keel wordt dichtgeknepen, ben erg moe en ik voel mij angstig. Al deze klachten zijn niet nieuw maar wel erger geworden. Ik ga gewoon door maar vind het zwaar.
  Ria

  • Beste Ria,

   Wat je altijd kunt doen, is naar een MIR-Methode begeleider gaan om een persoonlijk protocol te laten maken. Zij kan dan heel specifiek uittesten wat er aan de hand is en daar gericht aan werken. De begeleiders kun je op de website vinden. Ze staan op volgorde van postcode.

   Veel geluk en sterkte!
   Mireille Mettes

 24. Hallo Mirreille
  ik wil de MIR methode gebruiken om mijn oedeemprobleem in mijn arm op te lossen. Dit oedeem is ontstaan na een lymfekliertoilet in de oksel. welke stap in de MIR methode heeft heir invloed op?
  Hartelijke grote
  Vera

  • Beste Vera,

   Alle 9 stappen hebben hier invloed op. Ik wens je veel succes en hoop dat je wat verlichting mag gaan ervaren!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 25. lieve mireile, ik ben al zeker twee maanden bezig, ik voel me er heel goed bij, energieker zelfs,maar slapen doe ik heel slecht. ben om tien uur blij om naar bed te gaan en wordt tussen twee en vier weer wakker en kom dan moeilijk in slaap. wat te doen. gr.

  • Beste Liesbeth,

   Zou je het artikel over slapen willen bekijken? Daarin staat uitgelegd hoe het zit met meridianen. Als ik jou was, zou ik gewoon een keer een afspraak bij een begeleider maken en een persoonlijk MIR-Methode protocol laten maken. Dan gaat het hele proces van heling sneller en kun je sneller tot rust komen. Ik zou het jezelf gunnen!

   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 26. Hallo mireille, ik doe de mir nu 9 weken. Ik voel me er heel goed bij en ben heel dankbaar voor deze methode. Ik blijf hier ook zeker nog mee door gaan in de hoop dat ik ook lekker zal kunnen slapen, ik heb geen slaap apneu, maar slaap heel slecht, ik wordt elke nacht zo’n 3 tot 5 keer wakker, soms lig ik uren wakker, of ik val pas na uren woelen in slaap…..het is een drama. Soms slaap ik een aantal nachten wel goed….maar dan ben ik nog 2 keer op geweest!! Ik heb last van kriebel benen, echt heel vervelend…daardoor is het ook moeilijk om in slaap te komen….help!! Vast bedankt voor je reactie. Veel liefs nadine

  • Beste Nadine,

   Naast je kriebelbenen zijn er waarschijnlijk nog meer oorzaken dat je slecht slaapt. Geef de MIR-Methode de kans om z’n werk te doen, maar als het je te lang duurt, ga dan vooral een keer naar een MIR-Methode begeleider. Die kan alle werking van de MIR-Methode helpen focussen op je slaapproblemen en je kriebelbenen, waardoor die klachten sneller oplossen.

   Heel veel sterkte en geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • Beste Monica,

   Probeer eens terug te denken aan het begin dat je bent gaan snurken en of daar in die periode iets is voorgevallen wat jou emotioneel flink heeft geraakt. Een kwetsing, pijnlijke botsing met iemand.
   Dat zou al de trigger, startpunt kunnen zijn om te gaan snurken. Dan zou het in jouw geval niet vanuit je jeugd komen, maar pas vanuit een latere situatie. Ik wens je toe dat de MIR-Methode de oorzaak bij jou kan helpen oplossen.

   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 27. Annelies MIR is heel goed !Daarom gebruik ik het ook.
  Maar het voelt stiekem aan omdat ik wel het boek heb gelezen ,maar geen opleiding bij Mireille heb gedaan en dat voelt stiekum aan.
  Lieve groet Wim.

  • Beste Wim,

   Dat is geen enkel punt. De MIR-Methode is vrij voor iedereen en als je het voor jezelf wilt gebruiken of door wilt geven aan anderen, dan is dat ook vrij. Als je ermee wilt werken in je praktijk, kun je het beste er een keer een module over volgen, zodat je beter weet wat de MIR-Methode teweeg kan brengen en hoe je daar als begeleider op kunt reageren. Ik heb niet de indruk dat je in die zin een begeleider bent, dus voel je vrij! Het feit dat je het boek hebt gekocht is voor mij al heel fijn. Daarmee heb je mijn werk alweer ondersteund. Dank!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 28. Hoe werkt dit door met kinderen? MIjn jongste dochter van 9 kan nl. net zo heftig snurken als mijn man/haar vader.
  Heel nieuwsgierig, want t is geen pretje.
  Gr, Mirjam

  • Ha Mirjam,

   Bij kinderen kan het precies hetzelfde zijn als volwassenen. Het kan dan zijn dat ze iets willen aangeven in hun slaap. Ik heb de ervaring dat als ik erover ga navragen, er vaak al iets oplost. Misschien eens vragen wat er in haar omgaat?

   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 29. Je verwijst in de nieuwsbrief naar een artikel van “Nadia, die haar verhaal vertelt over de oorzaak in haar jeugd”.
  maar als je de link aanklikt verschijnt niet het verhaal van Nadia.
  Graag zou ik het willen lezen. Hoe kan ik erbij komen?
  Ik verneem graag.

  M.vr.gr. lieneke

  • Ha Lieneke,

   Als je op die zin klikt ‘Lees hier het verhaal…’ dan kom je op de resultatenpagina van onze website. In de rubriek ‘slaapproblemen’ staat haar hele verhaal. Ze heeft ook zojuist nog wat extra eraan toegevoegd hoe het na 5 maanden met haar gaat.

   Groetjes! Mireille

 30. Om nog even terug te komen op mijn ervaring, Mireille… Ik slaap na 5 maanden nog steeds door, heb geen apneus meer gehad en ik weet ondertussen van mijn moeder welk trauma op 2-jarige leeftijd voor de slaapstoornis gezorgd heeft. Ik ben je nog elke ochtend dankbaar voor mijn herwonnen slaap!

 31. Lieve Mireille ik kijk altijd uit naar je stukjes en gebruik de MIR al jarenlang voor mezelf.
  Ik ben tennisleraar en ben Advanced Master NLP en Quantum Touch 1en2.
  Maar ik gebruik wel stiekem ook MIR.
  Lieve groeten van een grote fan. Wim

  • Beste Wim,

   Wat mooi dat je de MIR-Methode hebt opgenomen in je hele pakket! Ik hoop dat het je heel goed doet en dat je vele mensen ermee kunt inspireren!

   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.