Home » Artikelen » 22. Schaamte kan het daglicht niet verdragen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

22. Schaamte kan het daglicht niet verdragen — 67 reacties

 1. Dag allemaal, waarschijnlijk is het uiteindelijk onder alles de schaamte van/voor het menszijn, de “val”. Immers; God wordt verondersteld zich in ons te (her)kennen…en kan dat in mij, een mens? Denk alleen al aan de lichamelijke functies (ik ben een vrouw :-)). Dus ook angst dat ik, als mens, niet (goed) kan helpen. Door wat ik hier las, realiseer ik me, en dat is meer dan de theoretische wetenschap die ik al had, dat er helemaal geen ander is, dat ook God geen ander is. Tja..
  Hartelijk groetend,
  Loes B

 2. hallo,

  Ik werd door een vriendin op deze pagina (en methode) gewezen. Ik heb ongeveer 3 jaar geleden een enorm gevoel van schaamte ervaren tijdens een meditatie en ben vanaf dat moment gaan lezen, observeren en voelen wat schaamte is en wat het met ons doet. Het is heel veelomvattend en gaat heel diep. Er is bijna niemand die het gevoel van schaamte niet kent of overwonnen heeft. We hebben het echt allemaal, in meer of mindere mate. Als je het gaat begrijpen en herkennen bij jezelf wordt het steeds lichter en kun je er echt om lachen, hoe ridicule het eigenlijk is. Het is een verkeerd beeld wat we van onszelf hebben, individueel of collectief. Als je daar doorheen kunt prikken, zie je de schoonheid en spirituele kracht die we allemaal hebben en wat collectief onderdrukt is. Maar ja, er hoeft er maar 1 op te staan en naar de schoonheid te kijken, net als bij de kleren van de keizer.

  Mijn realisaties en studies heb ik op http://schaamte.info/ gezet, ter info. Hopelijk heeft iemand hier iets aan.

 3. Dag Mireille
  Ik volg de MIR al heel lang en doe em ook met regelmaat en lees je blogs maar heb nog nooit gereageerd op je blogs maar dit onderwerp raakt met tot op het bot en brengt iets naar boven wat de aandacht letterlijk opeist.
  Ik heb in mijn leven de meeste geldelijke instanties al ondervonden die we in Nederland hebben. WW BBZ WAO Participatieuitkering. Dat allemaal omdat ik een missie heb en daarin geloof. Dat lijkt niet te passen in het systeem dat zegt dat je maar een baantje moet vinden om je geld te hebben en je hoofd boven water te houden.
  Vorig jaar heb ik na een periode van knokken om geld van de bijstand te krijgen nadat ik mijn ( anti kraak ) huis uitgezet was besloten dat het klaar was en dat ik zelf mijn benen eronder krijg. Nou phoeh, wat is dat moeilijk. Nu gaat het langszaam bergopwaarts. Maar telkens als het in de goed stroom zit gebeurt er iets waardoor het lijkt of ik helemaal weer af ben. 21 mei weer geen woonplek. Ik ben zo verschrikkelijk uitgeput.
  En dan komt de schaamte om de hoek kijken. Je zelf veroordelen en steeds afvragen of je wel de juiste beslissing genomen heb. En dit niet durven delen en om hulp vragen.
  Dan komt mijn vaderlijn voorbij.In de jaren 40-50 leefde het gezin van mijn vader in diepe armoede. Mijn opa was invalide geworden en er was nog geen wao. Dus de kerk, de diakonie was de inkomensbron voor hen. Liefdadigheid daar leefden ze van. Wat doet dat met een mens? Je waardigheid op allerlei manieren proberen te houden .En zorgen voor een goede opleiding. Ik heb heel erg moeten huilen toen ik hoorde dat ze met zijn allen in de vakantie bonen gingen draden voor wat geld en ondertussen samen zingen. Wat een blijmoedigheid en kracht. Diep respect daarvoor.
  Maar ook de minderwaardigheid die ik voelde en vechtlust. Dat is mijn vader lijn en die voel ik nu tot op het bot. En het klopt niet! Waardigheid heb je al door gewoon hier geboren te worden op Aarde! PUNT. En de wereld waarin we nu leven doet ons anders geloven.
  Waar ik in geloof is de Wounded Healer. De gewonde heler. Door alle verwondingen en beschadigingen in jezelf aan te gaan en te herstellen geef je iets aan jezelf en aan je omgeving. En wat is dat soms hard werken. Dank je wel dat je onderwerp aankaart Mireille. Ik ga ermee aan de slag. Misschien ook een familieopstelling.Of heb jij nog een idee? lieve groet Annemarie ps mag ik een keer mijn droom met je delen? 🙂

  • Beste Annemarie,
   Zo treffend wat je schrijft. Ook omdat ik laatst in een webinar over missie zei dat je missie leven meestal niks met geld te maken heeft. Trouw blijven aan je missie kan dan heel pittig zijn in deze maatschappij die vooral op geld drijft (nog wel).
   Ja, deel gerust je droom met me. Je kunt het sturen naar contact.
   En houd nog even vol, want er komen veranderingen aan. En waar wil je wonen? Misschien is er een MIRror die nog een plek voor je heeft?
   Groetjes, Mireille

  • Dag Annemarie,
   Een tip heb ik voor je; het gaat over een `ongoing inkomen`een doorlopend inkomen, waar momenteel lezingen over worden gehouden in het hele land. Op http://www.project7-blad.nl/page59.html vind je meer info. Anneke Bleeker is enthousiast contactpersoon, misschien ken je het al.
   Met vriendelijke groet, Froukje

   • Hoi Froukje Dank je wel voor je tip! Is alleen al fijn als er met je meegedacht wordt. Vooral als het vanuit bewustzijn gaat.:) Kan ik je daar eens over contacten? Doe je er zelf aan mee? warme groet Annemarie

 4. Dag Mireille,

  Als je de MIR-Methode doet moet je dan aan een specifieke kwaal of zo denken.

  Groetjes Trudy

  • Beste Trudy,
   Nee hoor, dat hoeft niet, je lichaam gaat gewoon aan de slag.
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.