Home » Artikelen » 199. Vocht vasthouden, waarom doet je lichaam dat?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

199. Vocht vasthouden, waarom doet je lichaam dat? — 59 reacties

 1. Dankjewel voor dit artikel Mireille,

  Ik ben precies een jaar geleden geopereerd: een lap buikvetweefsel is weg gesneden om mijn borsten opnieuw mee op te bouwen (die zijn in dezelfde operatie huidsparend geamputeerd vanwege borstkanker diagnose en BRCA1 gen).
  Dat is allemaal goed gegaan, ik heb alleen nog steeds seroom vocht onder het buik litteken. Ik kan het heen en weer laten bewegen, het is een laagje van 1 of 2 cm denk ik. De chirurg heeft regelmatig vocht weg gezogen maar het komt steeds weer terug dus we zijn daarmee gestopt.

  Nogmaals dank voor je mooie werk!

  Groetjes, Mary

 2. Ik heb een gezwollen hoofd,oogleden en een erg gewollen hals.meedere jaren.
  De hals voelt beklemmend aan.de dikte begint onder de kin.aan t eind vd middag wel erger.

 3. Dit artikel gaat over het teveel vasthouden van vocht.
  Ik zoek informatie over het tegenovergestelde n.l. hoe krijg en houd ik meer vocht vast in mijn lichaam dit i.v.m. de ziekte pots.
  Natuurlijk veel waterdrinken en zout nemen maar er moet toch een andere oplossing zijn.
  Heeft u daar tip voor?
  Groetjes, Nel.

  • Beste Nel,
   Het is belangrijk om te onderzoeken waarom je lichaam weinig vocht vasthoudt. Als de oorzaak emotioneel is, kan je er met de MIR-Methode aan werken. Denk dan bijvoorbeeld aan trauma’s die met water te maken hebben, zoals bijna-verdrinking of zwemlessen. Een MIR-Methode begeleider kan de oorzaak vrij snel uitzoeken via spiertesten. Is ook een idee.
   Veel sterkte en vooral wateropname toegewenst!
   Groetjes, Mireille

 4. Ik ben te zwaar en heb al 6 jaar geleden te horen gekregen dat dat grotendeels vocht is. Ik heb me lang niet gezien gevoeld. Mijn lichaam zou zich daarom groter zijn gaan maken door vocht vast te houden. Als ik dat me groter maken niet meer nodig heb zou het vocht gaan verdwijnen. Dat begint nu inderdaad langzaamaan te gebeuren. Mooi dat jouw gedachte daarover overeenkomt. Mijn ouders droegen beiden wel een vorm van schaamte in zich volgens mij. Voelden zich beide op verschillende manieren niet goed genoeg. En dat gevoel heb ik ook lang bij me gedragen. Het wordt nu beter gelukkig. Mogelijk ook mede dankzij het MIRren.

  • Beste Margriet,
   Wat fijn om te horen dat het vocht langzaamaan begint af te vloeien! Ik hoor het graag hoe het verder met het vocht vasthouden gaat! Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 5. 5 weken geleden ben ik heel ongelukkig gevallen waarbij ik een gecompliceerde schouderbreuk opliep, 4 weken geleden is er een volledige schouderprothese geplaatst, maar vanaf dag 2 na de val, nu dus 5 weken geleden zijn mijn arm en vingers heel erg gezwollen , ik slik en smeer met Arnica, maar het wordt eigenlijk bijna niet minder, vooral mijn vingers tintelen en doen pijn. Ik probeer zoveel mogelijk binnen de pijngrens te bewegen, maar wat zou nu echt helpen?

  • Beste Brigitte,
   Je schouder heeft een flink trauma opgelopen. Zowel lichamelijk als ook geestelijk, want je zult er flink van geschrokken zijn en ook de ziekenhuisbehandelingen zullen aardig wat stress hebben gegeven. Is het voor jou mogelijk om 1 hand op je schouder te leggen en met de andere op de eerste hand te aaien? Of bijvoorbeeld met je 2e hand op je wang te aaien? Dan geef je alle aandacht van de MIR-Methode aan je schouder. Daarnaast is flink rust nemen en je schouder daarmee de kans geven om goed te genezen heel belangrijk. Veel slapen zou me daarom niet verbazen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 6. Beste Mireille,
  ik ben nu ongeveer 4 weken aan het mirren. Ben 6 jaar geleden 23 kg afgeslankt met gezonde voeding, genoeg wqter of kruidenthee te drinken. Herbalife heeft me terug op de gezonde weg gebracht. Kon alles perfect onder controle houden, tot ik 10,5 maand ben gestopt met roken na meer dan 30 jaar. Ik ben ape trots dat het me gelukt is. Maar nu ben ik natuurlijk (ook mijn man) redelijk veel terug bijgekomen. Ik weet dat roken emoties verdrukken is, en dat deze nu weer terug boven zijn gekomen. In het verleden al therapeute geweest met bachbloesems, en familieopstellingen gehad. Heb in het verleden al een redelijke weg afgelegd. Daardoor allemaal uit voortgevloeidt het stoppen met roken. Water ophouden zit er ook bij. Schaamte zegt me wel iets, ik ben nl welnesscoach Herbalife, en moet een beetje schamelijk toe geven dat ik nu mijn gewicht niet onder controle kan houden. Daarbij komt ook nog, dat ik gepest ben als kind. Hebben waarschijnlijk ook sporen na gelaten. Wij zijn direct beginnenkomboucha te drinken, om te ontgiften, maar mijn lymfen werken momenteel niet zo goed, het water is vervuild. De afvalstoffen kunnen niet goed weg, en worden in vetcellen opgeslagen, dat weet ik. Ik heb ook al aan lymfedrainage gedacht. Maar hoe kan ik dit nu het beste oplossen? Het mirren zal ik zeker blijven doen, want voel me er gewoon super bij! Dank je wel . Maar zeg ik nu 1st waar ik wil op werken, en dan de 9 stappen, of hoe gaat dat best? Graag uw mening?
  Dankjewel en grtks Erika

 7. Beste Mireille.

  Allereerst bedankt voor die fijne MIR methode en alle begeleidende artikelen. Heb er al veel van geleerd en steun aan gehad. Een vraag over dit artikel. Als een knie of enkel opzwelt dan zeggen ze altijd dat je dat moet koelen om de zwelling tegen te gaan. Is dit nu goed of moet je de zwelling juist niet tegen gaan om de genezing te bevorderen. Hoor het graag.
  Lieve groet Wil.

  • Beste Wil,
   Koelen wordt vaak geadviseerd om te voorkomen dat het teveel pijn gaat doen. Wanneer je huid te strak gespannen staat, kan het goed zeer gaan doen. Maar als je kijkt naar hoe het lichaam probeert te genezen via vocht, is het eigenlijk minder handig om te koelen. Bij acute situaties, zoals verstuiken van een enkel, kan in het begin koelen wel pijn verzachten. Ik vraag mensen dan om ook de MIR-Methode EHBO te doen, om het lichaam zo efficiënt mogelijk te laten helen.
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je duidelijke reactie. De EHBO heb ik al verschillende keren met succes gebruikt. Vind het iedere keer weer een wonder.
    Lieve groet Wil

 8. Hallo Mireille,
  Voordat ik de MIR kende hield ik al veel vocht vast vast vooral in mijn onderbenen en voeten.
  Nu ben ik behoorlijk vooruit gegaan de afgelopen jaren, en heb daar eigenlijk geen last meer van.
  Was de afgelopen twee weken op terschelling en ook met erg warm weer had ik gewoon mooie slanke voeten en tenen.
  Tot vandaag. Gisteren thuisgekomen ik het zuiden van Nederland. En vandaag erg gespannen en dikke voeten.
  Is dit dan alleen omdat het hier bizar benauwd was? of hoe kijk jij hier tegenaan?

  Groetjes, Hellen

  • Beste Hellen,
   Ja, ik vermoed wel dat het daardoor kwam. En het kan ook komen door langdurig stil zetten, terwijl bijvoorbeeld kleding knelt in je liezen. Is het de afgelopen dagen weer minder geworden? Was wel super dat je weer zulke mooie slanke voeten en tenen had!
   Groejtes! Mireille

 9. Het is een interessant verhaal over dat vocht vast houden de huisarts die weet er in ieder geval niets tot weinig van. Voor mij is schaamte maar een van de emoties die geblokkeerd in het lichaam vast kunnen gaan zitten. Ik ben er mee aan de slag gegaan met een osteopaat omdat iets me trickerde en het op mijn benen insloeg en ik toch wel graag goed wilde lopen. Hij heeft iets bij mij geraakt waardoor dat vasthouden van vocht verergerde. Alles wat ik nu doe zorgt er voor dat ik nog meer water vast houd, ik kan niet meer in de auto niet meer in mijn stoel dus er moet nu wel wat gaan veranderen . Het is niet om te doen dat ik bij drie stappen al bijna mijn energie van de dag heb opgebruikt
  Schaamte is er in de familie oppervlakkig gezien niet maar onbewust weten we dat onze voor vaderen eer nogal een bende van maakten

  • Beste Maja,
   Als het zo zwaar voor je is, wil je dan een keer overwegen om een consult met een MIR-Methode begeleider af te spreken? Ze werken ook telefonisch of via Skype, dus je hoeft er niet per se voor te reizen. Schaamte kan diep verstopt zitten, want het kan geen daglicht verdragen. Ik hoop dat je het uit je systeem kunt halen en dat je vochthuishouding weer mooi op orde komt!
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. Beste Mireille en team,
  Sedert april ben ik begonnen met de MIR-Methode, vind het super, eerst en vooral nadat ik borstkanker heb gehad en chemo en bestraling, heb ik sinds 5 jaar en half niet meer kunnen slapen, ondanks dat ik me moe voelde. Na een jaar kreeg ik problemen aan de linkerarm, hoewel ik recht werd geopereerd. De dokters begrepen het niet. Heel wat onderzoeken gehad en niemand kon mij helpen, het probleem is dat de hoofdbuis van de lymfe stuk is en daar kunnen ze niet bij om me te opereren. Dus heb ik 2x per week lymfedrainage, daar ze het niet kunnen zien op de scanners geven ze mij via het ziekenfonds geen recht op meer lymfedrainage. Nu mag ik jou Mireille en team feliciteren, daar ik door de MIR-Methode toch al enkele nachten heb kunnen slapen, da’s ongelooflijk, maar het moment toen ik dit ontdekte zei ik tegen mezelf dit zal me helpen. Dus ben ik ook door dit lymfeprobleem wel wat zwaarder, zou het kunnen door dagelijks verder te doen dat mijn gewicht ook afneemt en dat die hoofdbuis van de lymfe zich ook herstelt, maar dan over lange tijd, heb het ervoor over.

  Lieve groeten,
  Bl. Rita

  • Beste Rita,
   Je achternaam heb ik afgekort uit privacy voor jou. Maar wat een geweldige verandering heb je gevonden, hoera! Ben zo blij dat je weer een paar nachten goed hebt kunnen slapen! Dat geeft je weer wat basis om de dag in te gaan. En ja, je overgewicht kan heel goed samenhangen met het feit dat je niet goed sliep. Dus neem er de tijd voor en blijf vol vertrouwen dat je lichaam zich kan herstellen. De hoofdbuis van de lymfe, ja ik weet gewoon nog niet in hoeverre je lichaam het weer zal herstellen, maar in principe zou het mogelijk kunnen zijn.
   Fijn dat je het geduld ervoor hebt! En ik wens je nog heel wat heeeeerlijke slaapnachten!
   Groetjes, Mireille

 11. Weer een mooi artikel, Mireille, dankjewel.

  Heb je ook aanwijzingen voor mensen (zoals ik) die teveel vocht loslaten? Als het niet zulk warm weer is, plas ik meer dan ik drink en ik drink alleen water en kruidenthee tot 3 liter per dag.
  Ik word er niet extra mager van, maar krijg wel een uitgedroogd gevoel en een uitgedroogde huid.

  Nogmaals dank, je artikelen zijn elke week weer een verrijking.

  Hartelijke groeten
  Caroline

  • Beste Caroline,
   Dat kan vele oorzaken hebben. Meridianen, emoties, hormonen, hypothalamus… Wanneer je de MIR-Methode doet, werk je daaraan en duurt het je te lang, kun je altijd een keer naar een MIR-Methode begeleider. Hoop dat het langzaamaan minder mag worden voor je!
   Groetjes, Mireille

 12. ben al jaren aan het vechten voor een lymfherstel operatie in België wat niet vergoed word door het ziekenfonds ben nu in hoger beroep door een grote medische fout zijn de lymfe geraakt in been
  doe al jaren lang mirre en hou er toch geen vocht vast en ook met het dragen van kous [verschrikkelijk is dat ]in die hitte
  vertrouw hierin op het mirre heb ook veel lymfdranase gehad zonder resultaat veel succes met het mirre allemaal

 13. Hoi,
  De stelling ‘Wie geen fouten kan maken, is tot niets in staat’ neem ik mee in alles wat ik doe. Dat wil niet zeggen dat ik me af en toe niet schaam, maar het is te overzien en daarmee te hanteren… in kleine porties tegelijk. Ik ben door de jaren heen veel milder geworden voor mezelf – en misschien ook wel voor anderen en ik denk dat het te maken heeft met loslaten van dogma’s, vooral ook op godsdienstig vlak.

  Vroeger (!) als tiener, heb ik een FOUT gemaakt, die mijn leven heeft ontwricht en dat alles met de dogmatische en strenge omgangsvormen te maken had van het (katholieke) dorp waarin ik opgroeide, zonder begrip of empathie. Vroeger was ik een dikkertje en het kan best dat ik veel vocht vasthield.

  Liefde voor jezelf is heel belangrijk … maar er is zeker ook liefde nodig van de buitenwereld om stabiel en gelukkig op te groeien. Ik hoop van harte dat hiervoor steeds meer aandacht komt!

  • Beste Marja,
   Ja, amen! Liefde van de mensen om ons heen, in de buitenwereld, dat is wat ik ook voor iedereen wens. En eigenlijk is het er al in grote getalen, we moeten het gewoon gaan zien en aan elkaar doorvertellen! Die dogma’s, daar wordt onder andere aan gewerkt via stap 8, waarin de kristalchakra’s een rol spelen, met name kristalchakra 8. Misschien interessant daar meer over te lezen?
   Ik wens je veel liefde voor jezelf toe! En een heerlijke groep mensen om je heen!
   Groetjes, Mireille

   • dank je wel Mireille!
    Zal het nog eens goed nakijken en onthouden en proberen volop deel te nemen aan die fijne groep mensen om me heen,… dat durven toelaten gaat geleidelijk steeds beter. Inderdaad, schaamte voor mijn uiterlijk kan me nog lelijk parten spelen af en toe!!
    Wat ik lastig vind is dat ik een boek wil schrijven over het verleden, omdat ik denk anderen daarmee te kunnen helpen, maar tegelijkertijd toch heel graag wil loslaten, genieten van wat er allemaal NU mogelijk is geworden … Als het niet goed voelt niet doen denk ik dan!

  • Goh, Marja, mijn stelling is; “wie geen fouten maakt, maakt meestal niets!” en maak dat aan iedereen duidelijk die met of voor me werkt. Het uit zich bij mij niet in dik worden (ben juist zo mager als een spijker), mar wel in gezwollen voeten…
   Het vreemde is dat ik die stelling, nooit op mezelf van toepassing (kan) maken. Ik ben opgevoed met het idee, dat ik altijd een stapje extra moet zetten, net iets beter moet zijn dan anderen, dan kom ik er wel. Na de (Katholieke) lagere school kreeg ik het advies na allerlei toetsen om maar naar de detailandelsschool te gaan, want de MAVO zou ik niet aankunnen: dit heb ik altijd uitgelegd als dat ik te stom was voor de MAVO.
   Nog steeds zit dat in ‘mijn genen’, dat stapje extra zetten en het dom gevonden worden, ik zie het, maar kan er, zo lijkt het wel, niets aan doen…
   Dit werd me vooral duidelijk toen ik in Nederland was en een MIR begeleidster bezocht: zij vroeg me of ik me ergens voor schaamde. Mijn eerste antwoord was ontkennend, maar gedurende de sessie ben ik daar op teruggekomen: ‘schaamte loslaten’ was een van de zinnen die aan de ‘MIR op maat’ werd toegevoegd. Terug in Mexico ben ik er ijverig mee aan de slag gegaan, maar tot nu toe zonder (zichtbaar of gewenst?) resultaat. Ik vertrouw volledig op de MIR methode, omdat deze op andere terreinen een soort van aardbeving hebben veroorzaakt, dus ik ga door.
   Jij voegt er nu de ‘liefde voor jezelf’ aan toe en dat had ik niet hiermee (die schaamte) in verband gebracht, waarvoor dank! Een eyeopener!

   • Hoi Henri,

    Wat het eerst bij me opkomt als ik je stukje lees is, dat je heel mild bent voor anderen.. ze mogen van jou fouten maken – graag zelfs!! Vind ik een mooie eigenschap, want een ander hoeft zich niet beter voor te doen bij jou en dat doe jij ook niet, al schaam je je soms wel voor je vooropleiding, jammer. Ben je goed terechtgekomen? Nou dan!! Wie is er dan dom? En volgens welke of wiens normen? Laat maar lekker wapperen, komt er weer een heleboel ruimte en rust voor in de plaats om van te genieten, met mensen die je respecteren om wie je bent.

    Leuk dat ik je een eyeopener bracht, zo zie je maar …. in ieder geval graag gedaan. Groetjes !!

 14. Dank je wel Mireille voor deze mooie info!

  Wist niet dat schaamte ook een reden van vocht vasthouden is.

  Wens een ieder een fijne dag en vooral geen schaamte meer!

  • Beste Annette,
   Ja, bijzonder he! Ik was ook erg blij toen ik het ontdekte! Het is de sleutel voor heel veel kwalen, schaamte loslaten. Dus niet alleen voor vocht vasthouden. Kunnen we het loslaten, dan knappen we op!
   Groetjes! Mireille

 15. Ik schaam mij erg voor mijn lichaam voel mij niet prettig in mijn lijf .Teveel gebeurt wat erg veel tijd nodig heb om te helen Is net een spiraal waar ik in verkeer
  Gebeurtenis,Emotie,schaamte
  Hou heel veel vocht vast

  • Beste Karen,
   Het is wel al heel mooi dat je het durft uit te spreken. Probeer te zien dat we met z’n allen zijn beÏnvloed in te denken dat we een perfect lichaam moeten hebben. De grootste punt van schaamte bij vrouwen is hun uiterlijk. Houd vol en ga zien dat schaamte eigenlijk aangepraat is!
   Groetjes, Mireille

 16. een hele goede uitleg , Ik doe een cursus hypnotherapie en door dit hiermee te combineren krijg ik meer inzicht , hypnotherapie werkt met het inzetten van je onderbewuste , als je begrijpt waarom je wat doet , kun je het oplossen . Je doet iets en niet je hebt iets , als je dus iets doet , kan je ook wat anders doen !! bijvoorbeeld vliegangst ; is niet wat je hebt maar wat je doet . dus ook met vocht , je houdt vocht vast , als je er inzicht in hebt kan je daar wat aan doen.

  • Beste Evert,
   Dankjewel voor de bevestiging. En dankjewel voor je mooie werk met hypnotherapie!
   Groetjes, Mireille

 17. Beste,

  Dankuwel voor de oogopener, om dit stuk over “vocht ophouden” te delen, het is inderdaad “schaamte”, en dat verband was niet zichtbaar voor mij.

  Ik neem de MIR-Methode terug op, dit is even geleden omdat het allemaal wat te veel werd voor mij.

  Fijne dag toegewenst.

  Warme groet,
  Cindy

  • Ik schaam me ook voor mijn lichaam en drink ondertussen terug 2 liter water per dag, gelukkig is water en kruidenthee de drank die ik al jaren graag drink. Ik drink af en toe als vlierbloesem om eens iets anders te nuttigen en ja de cafe latté tracht ik te vermijden maar ook daar geniet ik met mate mee.

   • Beste Cindy,
    Juist wanneer je zo heerlijk water en thee drinkt, kun je prima een heerlijk kopje café latte drinken. Genieten is ook belangrijk!
    Veel plezier! En fijn dat je de MIR-Methode weer gaat doen. Dat het je veel goeds mag brengen!
    Groetjes, Mireille

 18. Beste MIR mensen,
  Met regelmaat volg en doe ik aan de MIR-Methode en heb sinds een 6-tal maanden complexe en pijnen. In het reguliere medische circuit terecht gekomen en ook homeopathie hielpen niet tot nu toe. Bloedtest wees eerst uit schildklier en bleek niet afdoende zijn. Nu spreekt men over reuma. Vanmiddag komt huisarts met uitslagen van alle bloedtests.
  Intussen volgde ik je adviezen en thema’s en nu dit over vocht vasthouden . Ik heb heel veel last van ontstekingen en vocht. Volgende week begin ik ook een lymfedrainage gelukkig.
  Maar over die eye-opener nu: over schaamte!! Ik heb dat idd.!!! Was het me totaal niet bewust! Ik ga hier mee aan de slag!! Dankjewel!!!

  • Beste Anneke,
   En zie ook dat je zo dapper bent om naar jezelf te kunnen kijken. De meeste mensen willen namelijk niet graag hun schaamte onder ogen zien! Dankjewel daarvoor!
   En veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 19. Ik doe bijna dagelijks de 9 MIR-Methode stappen. Hoe weet het lichaam nu voor welke klachten het moet werken?

  • Beste Jeannine,
   Dat is een van de meest bijzondere dingen van de MIR-Methode: we zetten het onbewuste aan het werk. Ons lichaam weet precies waar de oorzaken liggen en werkt daaraan. Zijn er voedingstekorten? Dan valt er weinig te helen, maar moeten eerst de bouwstoffen worden aangevuld. Is er diepe angst, waardoor het lichaam ‘strak’ staat, dan zal eerst aan een gevoel van veiligheid worden gewerkt, voordat aan voedingstekorten kan worden gewerkt. De 9 stappen werken samen aan de voorwaarden voor zelfheling. Ons onbewuste weet daarin precies wat nodig is. En ja, het bepaalt zelf welke klachten eerst worden opgelost. Dat geeft weleens frustratie wanneer mensen graag de kalknagels kwijt willen, maar het lichaam eerst aan de nieren werkt. Daar vertelde ik over in het interview bij Earth Matters bij Arjan Bos.
   Wil je graag bepalen welke klachten eerst worden opgelost, dan kan je altijd nog een stap toevoegen. Daar schreef ik hier over: ‘Zelf een stap toevoegen aan de MIR-Methode’. Idee?
   Ik hoop voor je dat je het mag merken!
   Groetjes, Mireille

 20. Ik schaam me heel erg voor mijn uiterlijk. Ik heb al mijn hele leven (fors) overgewicht, maar hoe gezond ik ook eet en hoeveel ik ook drink: ik val nauwelijks af. Ik eet suikervij, let op koolhydraten en caloriën, drink alleen maar water en kruidenthee en eet vooral veel verse groenten en fruit. Ik word er soms echt wanhopig van!
  Ik ben mijn hele leven heel erg gepest met mijn gewicht en ook nu nog hoor ik mensen vaak opmerkingen maken als ik langsloop en dat maakt me heel erg verdrietig. Het zorgt er zelfs voor dat ik een kluizenaar geworden ben en ook eigenlijk nooit meer uit eten ga.
  Dus ja: wat je schrijft over schaamte en vocht vasthouden herken ik wel. Ik doe de MIR-methode ook al een hele tijd, maar heb de neiging te stoppen als het beter gaat. Ik ben vorige week weer opnieuw begonnen met stap 5 & 7 en dan vanaf volgende week weer helemaal en deze keer ga ik niet stoppen!

  • Beste Bianca,
   Als je eenmaal met de 9 stappen bent begonnen, hoef je niet weer opnieuw met stap 5 en 7 te beginnen, hoor. Ga dan gerust meteen weer verder met alle 9 stappen. Vertrouw op je zelfhelende vermogen! Eet je misschien wel zoetstoffen? Die zorgen voor verwarring in je insuline-huishouding. Maar het ziet er naar uit dat de meeste oorzaken voor jou emotioneel zijn. Kijk eens naar het webinar over overgewicht, als je wilt. Het staat op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite. Gaat over 8 oorzaken van overgewicht die geen van alle te maken hebben met eten.
   Ik hoop van harte dat de schaamte minder mag worden en dat je je weer vrij gaat voelen om je onder de mensen te begeven. Geef jezelf daar rustig de tijd voor!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel Mireille! Ik ga dan gewoon weer alle stappen doen. Zoetstoffen gebruik ik sowieso al jaren niet. Ik weet dat die heel schadelijk zijn en je er ook overgewicht door kunt krijgen. Ik voel ook wel dat het grotendeels emotioneel is, maar ik geraak nog niet tot de kern. Meer vertrouwen hebben dus! Nogmaals dank je wel!

    Groetjes, Bianca

 21. Hallo Mireille,

  Wat een goede artikel ben heel blij met deze informatie.
  Zelf ben ik niet echt een drinker maar als ik drink is het alleen maar water met een scheutje citroen dat vind ik veel fijner om te drinken.

  • Beste Rachel,
   Dan doe je dat tenminste heel goed! Misschien hier en daar wat extra kannen of een flesje klaar zetten?
   Dank voor je hartelijke woorden!
   Groetjes, Mireille

 22. Ja dat herken ik: schaamte, maar het is zo’n verborgen gevoel (verstopt achter een buffer van opgehoopt vocht en ook vetcellen) dat ik nog maar een glimp opgevangen heb van het onderwerp/reden. Hoe kom je erachter en daarna… het verdriet/woede dat de impact zo groot is geweest op de beslissingen(lees:remmingen) in je leven. Jezelf dat vergeven lijkt me heel moeilijk…

  • Beste Maria,
   Ja, schaamte staat inderdaad niet op zichzelf, maar kan mensen makkelijk weer aanzetten tot ‘zelfstraffen’, omdat je nooit in beweging kwam of jezelf afremde. Precies wat jij schrijft, dankjewel! Daarom werkt de MIR-Methode ook laagje voor laagje. Heel rustig aan worden de diepste emoties aangeraakt en losgelaten. Je geeft er dan vrede aan. Dat is een langdurig proces, wat in het tempo gaat dat iemand het aan kan. Precies om wat jij schrijft: dat anders het enorme verdriet en de woede te sterk naar voren komt. Geef jezelf de tijd en prachtig dat je het inzicht hebt. Dan is loslaten wel wat makkelijker! Jezelf vergeven is overigens ook mogelijk. Met je hand op je hart. Lees het artikel daarover, als je wilt: 51. ‘Heb jij jezelf al vergeven?
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 23. Dag Mareiile, ik ben nu bezig met de 9 stappen, daarvoor heb ik stap 5 en 7 gedaan. Ik wil je bedanken voor de methode, vooral ook het belangeloos ter beschikking stellen en de fantastsiche begeleiding via de dagelijkse mailtjes. Ik heb daar veel aan. Ook dit artikel over vocht vasthouden en schaamte. Dit klopt bij mij, ik had het geconstateerd van dat vocht vast houden en ook overgewicht, maar de koppeling schaamte had ik niet gemaakt. We zijn individuen en hebben allemaal onze eigen sores en tegelijkertijd vallen we allemaal onder de universele wetten van leven en dit maak jij zichtbaar en vat het in woorden zodat wij er baat bij kunnen hebben. Bedankt en het goede, Anna Hoekstra

  • Beste Anna,
   Dankjewel dat je de MIR-Methode hebt opgepakt en wilt proberen! Ja, als je het gaat navragen bij iedereen, komt schaamte erg veel voor. En soms door van die kleine, niet meer te herinneren voorvallen…
   Dankjewel voor je hartelijke woorden over mijn werk!
   Groetjes, Mireille

 24. Hallo Mireille,

  Vocht vasthouden is voor mij een belangrijk item. Volgens mijn acupuncturiste is mijn overgewicht grotendeels vocht en zei zegt ook dat ik dat los ga laten als mijn extra omvang niet meer nodig heb. Ik heb mij mijn hele leven niet gezien gevoeld. Er is inmiddels erg veel veranderd in mijn denken en voelen gelukkig. Maar een flink deel van het vocht is er nog wel. Ik heb kennelijk nog niet alle gedachten losgelaten die dit veroorzaken. Meer drinken is ook zeker een punt en dan de goede dingen drinken. Ik MIR ook sinds 1,5 week en ik hoop dat dat ook een zetje meegeeft. Dit is een jarenlang proces voor mij waarbij ik nu echt aan mijn lijf toegekomen ben. Stap voor stap. Mooi en fascinerend hoe dat werkt als je je van allerlei ballast gaat bevrijden want zo ervaar ik dat. En ook zo mooi dat ik steeds de goede mensen tegenkome, al jarenlang inmiddels, om me weer een stapje verder te helpen in dit proces. Dat stemt heel dankbaar. Ook jij bedankt

  • Beste Margriet,
   Ik ben blij dat je het zo mooi oppakt. Lief voor jezelf zijn is uiteindelijk de basis van alles. En… jezelf zien! Met stap 7 ga je dat steeds meer aanvullen, dus lekker verder gaan. Fijn dat je telkens weer mensen tegen komt die jou een stukje verder helpen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Jannie,
   Ja, dat zou heel goed kunnen. Dat is voor de meeste vrouwen het grootste punt van schaamte… Als je ook ziet hoe we beïnvloed worden om een ‘zogenaamd’ perfect uiterlijk te moeten hebben. Hoe meer je weer aardigheid en zachtheid voor je lichaam kunt voelen, hoe meer je weer in balans kunt komen.
   Veel sterkte en vooral veel zachtheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.