Home » Artikelen » 38. De 9 oorzaken van teleurstelling in de MIR-Methode

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

38. De 9 oorzaken van teleurstelling in de MIR-Methode — 140 reacties

 1. Ik ben helemaal fan van de MIR-Methode, ik had erover gelezen en meteen toegepast en het MIR-Methode handboek besteld. Ik heb alleen een vraagje, is het belangrijk dat je altijd eerst een opstartzin zoals rookverslaving loslaten moet zeggen of weet het onderbewuste zelf wat het moet doen? Ik vind dit niet heel duidelijk in het boek.
  Het doet me een beetje denken aan ho’oponopo waar ik ook resultaten mee boek.

  mvg Inge

  • Beste Inge,
   Nee, een ‘opstartzin’ is niet nodig. Het onderbewuste weet precies waar het moet beginnen. Die extra stappen zijn voor mensen die graag meer willen kunnen bepalen waar het onderbewuste zich op richt.
   Groetjes, Mireille

 2. Heb al ruim twintig jaar last van depressie , lusteloosheid, apatie, neerslachtigheid. Zou de MIR-Methode iets voor mij kunnen betekenen?

  • Beste Jacqueline,
   Het zou kunnen, maar ik kan het je helaas niet garanderen. Je kunt het proberen. Begin dan rustig met alleen stap 5 en 7, twee weken lang. Daarna kan je alle 9 stappen gaan doen. Overleg het ook met je huisarts of specialist als je die hebt. En meld je vooral ook aan voor de 6 weken begeleidingsmailtjes op de home page. Dan word je stap voor stap uitgelegd hoe de MIR-Methode werkt.
   Veel sterkte en vooral lichtheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 3. Beste Mireille,

  De vier weken met de stappen voor de 9 stappen heb ik gedaan en de formulieren opgestuurd t.b.v. het reumaonderzoek.

  In eerste instantie merkte ik verbetering en mailde ik, dat ik denk dat ik de tweejaarlijkse kenacort spuit niet meer ga halen. Na die vier weken heb ik een uitstapje gemaakt naar de dierentuin en dat urenlange geslenter was een overbelasting van mijn knie. Ik kreeg weer erge pijn. Ik was teleurgesteld en dacht, die MIR-methode heeft helemaal niet geholpen, ik ga toch maar volgende maand die spuit halen en ik bestelde Voltaren-gel ter verlichting.

  Toch ging ik ook door met de 9 stappen, omdat ik wel effect merk op andere gebieden. En de gel heb ik helemaal niet hoeven gebruiken!!! De pijn werd na een paar dagen minder en de gel heb ik in de verpakking gelaten!!! De kenacort spuit ga ik zeker niet halen, daar had ik toch al bedenkingen bij omdat het een heftig middel is.
  De MIR-methode volhouden helpt inderdaad. Echt bijzonder hoe dat werkt. Fantastisch dat je dit ontwikkeld hebt.

  Hartelijke groet,

  Tirza D.

 4. Hoi Mireille,

  Ik MIR nu ca 1,5 jaar trouw 2x daags. In de eerste dagen reageerde mijn lijf heel sterk, dat nam na die dagen af tot niet waarneembaar. Ik ben diverse keren naar een MIR-methode begeleider geweest voor enkele klachten, er trad lichte verbetering op, maar uiteindelijk toch geen heling.
  Mijn conclusie hieruit is dat de MIR-methode weliswaar oorzaken aanpakt, maar alleen van die klachten/symptomen die ontstaan zijn op het ‘niveau’ waarop de MIR-methode aangrijpt. Vinden klachten/symptomen hun oorzaak op een dieper ‘niveau’ dan werkt de MIR-methode naar mijn mening niet.
  Meer algemeen vind ik dat hoewel het opheffen van symptomen/klachten vaak erg welkom is, het de kans verkleint dat de ‘zieke’ zich afvraagt wat de reden is dat zijn/haar lichaam deze klachten/symptomen is gaan ‘genereren’. Ofwel wat wil ons lichaam ons hiermee vertellen? En daarnaar luisteren. Wijst zij ons middels klachten/symptomen misschien de weg die we beter kunnen nemen? (onze koers verleggen). Dus als gids.

  Bovenstaanden is voor mij de reden dat ik ca 2 weken geleden (voorlopig) gestopt ben met MIRren.
  Ik ben benieuwd naar je reactie Mireille.

  • Beste Frank,
   Fijn dat je de MIR-Methode een periode hebt willen doen en dat je lichaam er in ieder geval op reageerde. De dieper liggende oorzaken hebben hun tijd nodig. Het kan dan zijn dat mensen de MIR-Methode opgeven en een andere methode gaan zoeken. Helemaal prima. Dan is de MIR-Methode de eerste aanzet geweest. Met de artikelen op de website hoop ik mensen te helpen met inzicht te krijgen in de oorzaken van hun klachten. En soms blijven mensen onbewust vasthouden aan hun klachten, omdat ze het spannend vinden om stappen in hun missie te zetten.
   Hoop dat je klachten over een tijd minder mogen worden, op welke manier dan ook.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 5. Beste Mir-Eille,

  Ik heb / voor mijzelf / nog een tover regel verzonnen bij de derde; 3.C.; Buren loskoppelen

  Het zal mij wel lukken hoor.

  De rododendrons staan in bloei. Daarom ook.

  Groeten,

  era

 6. Beste Mireille,

  De MIR methode die ik nou ca. 1,5 jaar. Wat ze precies doet vind ik moeilijk aan te geven maar ik ben ervan overtuigd dat ze werkt en daarom doe ik ze trouw ieder dag 2x.

  Veel succes met dit goede werk.

  Vriendelijke groet,

  NeoQuartz Comfort sleeping
  Gezonder slapen op magneten en kristallen

  Jan Severens

 7. Mireille,
  Als een kind zegt: “Detoks alle Tostische belasting” 😉
  Dan kan een ouder daar wel een beetje om lachen. Maar voor het kind is het heel serieus.
  Volgens mij zou het wel voor hem moeten werken, want het gaat niet om wat je zegt. Het gaat om de juiste woorden de juiste energie geeft om het effect te verwezenlijken.
  1. Klopt dit?
  2. Zit er toch ergens een kleine tegenstrijdigheid in dit artikel?

  • Beste Raymond,
   Samen plezier maken is voor een kind ook belangrijk. Na het korte lachmomentje gaat de serieusheid weer verder. Het gaat om het gebruiken van de exacte woorden van de MIR-Methode. Als je werkelijk andere woorden spreekt, werkt het anders. Het gaat dus niet om de energie die je woorden mee geeft, maar letterlijk welke woorden je spreekt.
   Groetjes, Mireille

 8. HALLO ,

  NA CONSEQUENT 4 WEKEN DE MIR METHODE TE HEBBEN GEDAAN EN DAARNA NOG VAAK 1 OF 2 KEER PER DAG,ZAG IK IN JOUW INFO DAT JE OOK DE ,, MIR EHBO ,,KUNT DOEN BIJ DRINGENDE GEVALLEN.NU DOE IK NIET MEER IEDERE DAG DE 9 STAPPEN MAAR WEL VAAK DE MIR EHBO.IS DAT VOLDOENDE OF MOET IK DAARNAAST TOCH NOG DE 9 STAPPEN DOEN.IK VIND DE MIR EHBO ECHT EEN GOEDE TOEPASSING VOOR SNEL TE GEBRUIKEN.
  IK BEN DANKBAAR DAT DIT IN MIJN LEVEN IS GEKOMEN,MEER SPECIAAL DANK AAN JOU………….
  HARTEGROET VAN MIMI DIX UIT SPANJE .

  • Beste Mimi,
   Wat fijn dat de MIR-Methode EHBO je zo goed bevalt. En… het is ook zinvol om daarnaast de 9 stappen rustig en liefdevol te doen.
   Veel geluk en groeten uit Nederland!
   Mireille

 9. Beste MIR-Eille,

  Ik heb iets gevonden over de NK cellen. Wil het delen via ISBN NUMMER VAN HET BOEK;
  ISBN 978-94-023-1141-9 /E-BOOK/ en ISBN 978-90-225-8479-8 titel v h boek; Shinrin Yoku, het vervolg van Ikigai

  Het is vanaf bladzijde 91 tot en met 95, wat over de NK cellen gaat.
  GROET, Era
  P.S.;
  als jij het allemaal al weet, dan sorry. Ik ben er blij mee gevonden te hebben.

  • Beste Era,
   Dankjewel voor het doorgeven! Ik weet er nog onvoldoende van, dus dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 10. Beste Mireille,

  Als deelneemster aan het reuma onderzoek heb ik vier weken de 3 extra stappen gedaan voor de 9 andere stappen. Ik merkte verbetering in mijn rechterknie en was helemaal enthousiast. Nu de 4 weken voorbij zijn, heb ik meer last van mijn knie dan ervoor! Heeft het zin om nog een paar weken door te gaan met die 3 extra stappen?
  Hartelijke groet,
  Tirza

  • Beste Tirza,
   Ja, ga er vooral mee verder. Reumatische klachten vergen echt rustig de tijd om blijvend te verbeteren. Het kan ook goed zijn dat je je knie meer bent gaan belasten omdat het zo goed ging. Geen zorgen, herhaal gerust de 3 extra stappen.
   Groetjes, Mireille

 11. – wratjes verdwijnen of zijn weg
  – eten smaakt heel goed
  – handschrift is regelmatiger
  – li. arm beweegt minder schokkerig
  – meer psychische rust
  – meer stabiliteit
  – gestopt met alcoholgebruik

 12. Dank voor deze uitleg. Zo’n 5 jaar geleden mee in aanraking gekomen en doe het nog regelmatig. Die opmerking over de kaak. Wow. Daar heb ik inderdaad last van gekregen. Naar tandartsen, chirurg en nu als laatste een acupuncturist. Met vlagen kwam het steeds terug. Nu merk ik dat ik nog steeds m’n kaken op elkaar klem als het mij teveel wordt of niet gelijk kan reageren op mensen. Het wordt wel steeds beter:) en ook de klachten worden minder frequent. Het gaat nog steeds de goede kant op en ben blij met elk puzzel stukje dat je elke week weer toevoegt. Dank je

 13. Hallo lieve mensen, vanochtend dacht ik precies, de MIR-Methode doet niet veel meer,
  jaren terug ben ik begonnen met stap 5 en 7 2x3keer aaien, toen zijn langzaam de andere stappen er gewoon tussen gekomen. ik verwar aura/chakras ook nog, merkte ik recentelijk. Ben bij MIR-Methode begeleidster geweest, ook al jaren terug. Grappig nu net dit artikel te lezen en alle reacties….. en langzaam begin ik mijn vooruitgaan van afgelopen jaar te zien!! DANK DANK DANK
  alle goeds Gaia

 14. Wat een fijne uitleg over de mir methode. Ik heb het vrij lang gedaan en heb het toen laten “ versloffen”. Na een tijdje merkte ik dat mijn lichaam bijna vroeg om weer te beginnen, dus nu doe ik het weer. Blijkbaar had ik niet door wat de methode voor mij deed, echt een eye-opener, dankjewel Mireille.

 15. Ik doe al een tijdje MIR-op-maat. Dat geeft een grote emotionele schoonmaak. Maar ik ben er soms niet helemaal met mijn aandacht bij. Ik probeerde me te concentreren op de betekenis van de zinnen, maar dat lukt niet echt. En toen kwam ik erachter: gewoon aandacht bij het strelen van je huid houden, vol tederheid. Dat is heerlijk en volgens mij ook veel effectiever.

 16. Beste Mireille,

  Zelf doe ik de MIR methode nu een jaar. Ik vind het heerlijk om even 2 min rust te pakken.
  Ik doe voordat ik begin een stap extra voor de klacht die ik had. Tot nu toe niet teruggekomen.
  Heel fijn
  Groetjes

  Loes

 17. hallo Mireille, ik heb de methode een jaar lang gedaan zonder verschil op te merken.
  En geen van de oorzaken die jij noemt mbt het uitblijven van veranderingen zijn bij mij van toepassing.
  Rara. Ik ben heel erg benieuwd naar je antwoord.

  • Beste Anke,
   Het gaat om punt 8, MIR-Methode begeleider opzoeken.
   Groetjes, Mireille

 18. K wil daar nog aan toevoegen dat ik mir voor t slapengaan, het brengt mij rust. K doe ze ondertussen al enkele jaren. Eerst alleen in t Nederlands maar k was getrouwd met een Engelstalige man en leefde 20 jaar in t buitenland, zo kreeg ik plots de ingeving ze ook in t Engels te doen. Daar reageerde mij. Lichaam helemaal anders op. K doe ze nu dagelijks eenmaal in elke taal: zalige methode. Gratefully yours Diana

 19. Ik doe de MIR methode nu 2 dagen en wil deze 4 weken volhouden. Ik vroeg me alleen af of t ook werkt als je om de dag een onderhouds antibiotica gebruikt voor astma.

  Kan ik naast de 9 stappen ook de 9 stappen gebruiken voor onze hond die artrose in zijn poot heeft.

  Groetjes Anja

  • Beste Anja,
   Ja, je kunt de MIR-Methode doen, ongeacht de medicijnen die je gebruikt. Er is met het doen van de 9 stappen ook kans dat de medicijnen beter gaan werken. Houd daarom ook contact met je arts met regelmatige controles. Ja, je kunt je dier behandelen. Na vier weken pas! Lees hierover de veel gestelde vraag nr. 9.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 20. Ik hoorde dat je eerst vier weken alleen de zinnen 2,5 en 7 moet doen en daarna vier weken alle negen
  Klopt dat?

  • Beste Chantal,
   Nee, je kunt beginnen met alleen stap 5 en 7 (stap 2 niet erbij doen!). Na die twee weken kun je naar alle 9 stappen. Lees ook veel gestelde vraag nr. 1G.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 21. Ik kreeg als reactie inderdaad enorme pijn in mijn kaakholte en ben daardoor gestopt. Kan ik alsnog aanvangen hiermee?

  • Ik bedoel dus kaakholte. Is dit een reden om te stoppen of kan ik het alsnog een poging geven en doorbijten?

   • Beste Elke,
    Gewoon weer oppakken. En altijd belangrijk dat je het even laat controleren bij huisarts of tandarts. Je kunt sowieso ondertussen door blijven gaan met de MIR-Methode. Zie dat het alleen maar gaat om het zelfhelende vermogen van je lichaam en dat je daar op kunt vertrouwen.
    Sterkte en vooral toenemende gezondheid gewenst!
    Groetjes, Mireille

    • Het kan dus lichamelijk geen kwaad? Ik plan om nu eerst met enkel de 2 stappen te beginnen en erna pas volledige stappen. Ik ben gestopt omdat ik schrik had dat de pijn zou blijven. Na het stoppen met de methode was de kaakpijn gelijk terug weg! Heb wel al jaren aan die kant een knappend kaakgewricht

  • Beste Elke,
   Ja hoor, gewoon weer oppakken!
   Groetjes, Mireille

  • Kan het zijn dat ik griepsymptonen krijg ik pas nu een week de MIR-Methode toe

   • Beste Martine,
    Ja dat kan en dat is een goed teken! Lees het artikel over koorts. Ik hoop dat je eraan toe kunt geven, mocht het doorzetten.
    Sterkte en vooral beterschap gewenst!
    Groetjes, Mireille

 22. Hoi Mireille,

  Een Vraagje, Ik ben begonnen met de 9 stappen. nu had ik 1 dagje last van diarree. (ik heb ook alcohol gedronken bij me ouders)”snacht’s had ik diarree” ik drink eigenlijk zelde Alcohol. Ik heb als ik alcohol drink nooit last van diarree. en ben een dag ook erg moe geweest. maar ik ga ook enkele dagen later naar bed dan normaal. Nu is mijn vraag, of ik de 9 stappen moet/mag doorzetten?

  en nog een vraagje: ik doe het in de morgen en in de avond. moet je bij beide handen de 9 stappen doen? bedoel ‘s morgens bijvoorbeeld de linker hand en in de avond de rechter hand.

  Ik hoor het wel.

  vriendelijke groet,

  Femke

  • Beste Femke,
   Je kunt gewoon doorgaan met de MIR-Methode hoor. Soms voeren je darmen extra snel de ontlasting af. Dat heeft met stap 2 te maken. Blijf vertrouwen op wat je lichaam kan!
   En het maakt niet uit welke hand je aait. Zie daarover ook de veel gestelde vragen.
   Veel geluk en groeiende gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je lieve Mireille
    voor je reactie.

    (Want dat vind ik jouw,
    een lieve vrouw.

    Ik doe nog steeds trouw 2x per dag de mir-methode.

    Fijne avond.

    Vriendelijke groet
    Femke

 23. beste.
  zit nu in week 5 en het lijkt of dat ik nu lichamelijke klachten krijg zoals rugpijn nooit gehad al geheel grieperig gevoel…ligt dat nu aan de moe….gr wim

  • Beste Wim,
   Rugpijn heeft vaak te maken met beslissingen nemen. Lees dit artikel er eens over. Misschien dat je iets herkent? Grieperigheid is goed, als het tenminste doorzet en je een mooie koorts ontwikkelt. Lees hier meer over het mooie van koorts.
   Groetjes en ik hoop dat je je binnenkort prettiger gaat voelen!
   Mireille

 24. Hallo ik ben 2 dgn geleden begonnen ,maar heb de neiging om het wel 3 4 keer te doen op 1 dag is dat goed ??

  • Beste Wim,
   Ja, dat begrijp ik! Het hoeft niet, want je lichaam kan niet harder werken dan dat. Maar… als er iets accuuts is, kun je wel de 9 stappen doen of als je niet kunt slapen, mag je hem altijd extra doen. Je kunt niks verkeerds doen!
   Dat het je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 25. Beste Mireille,
  Vanaf de eerste week dat ik de methode volgde reageerde ik door heel veel gapen en al in die eerste week voelde ik meer zachtheid voor mijzelf van binnen. Ik doe het nu ruim vijf weken en de zachtheid van binnen is gelukkig gebleven. Verder heb ik oud zeer uit het verleden over een bepaald onderwerp af kunnen sluiten en het voelt alsof het daadwerkelijk definitief verleden tijd is nu.
  Mijn huid is overal minder droog, dat scheelt bodylotion! Ik blijf er levenslang mee doorgaan lijkt me, net als tanden poetsen. Dit omdat er nog wel meer dingen zijn die ik veranderd wil zien maar ook als onderhoud.
  Zal het boek nog gaan bestellen en wie weet wat ik er nog meer mee ga doen. Doorgeven aan anderen in ieder geval!
  Bedankt voor alles en succes met al je plannen. Annette.

 26. Vandaag een wandeltocht gemaakt via de wandelsite. ik liep naast iemand die mij over de 9 MIR-Methode vertelde. Ik had er nog nooit van gehoord. Op het moment dat zij de 9 zinnen uitsprak voelde ik de energie ervan. Ik werd heel blij. Meteen MIR-Methode genoteerd in mijn smartphone. Morgenochtend ga ik de instructie video’s bekijken en dan beginnen. Dank je wel !

 27. Beste,

  Ik heb het voor het eerst geprobeerd om te kijken hoe mijn lichaam hierop reageerde.
  In eerste instantie niet leek het.
  Echter een aantal minuten later kreeg ik koude rillingen over mijn rug en werd het koud in mijn lichaam. Hierna werd het langzaam weer erg warm in mijn lichaam en kreeg weer af en toe een koud gevoel.
  Vervolgens kreeg ik pijn gevoel op meerdere plekken van het lichaam en begon te transpireren.
  Kan je dit gehele proces verklaren?
  Las al dat wanneer je erg heftige reacties hebt dat kan komen omdat er vroeger wat heftigs is gebeurd. En dat klopt dan ook wel weer.

  Groetjes

  • Beste Matties,
   Nee, dat proces ken ik niet. Ik kan er wel een verklaring voor geven, maar je lichaam is aan het werk. Dat is misschien het belangrijkste om ervan te begrijpen. Het lichaam heeft allerlei manieren om zichzelf schoon te maken en ballast af te gooien. Dat kun je in je lichaam voelen. Ben blij dat je het herkent dat het met vroeger te maken kan hebben. Sterkte en ik hoop vooral dat het de MIR-Methode je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 28. hallo Mireille,
  Punt 9 je begint niet.
  Dit was voor mij van toepassing. Niet dat het mij opgedrongen werd,maar weerstand voor alles wat nieuw is.Toen er ergens een lampje ging branden (weerstand) ben ik 14 dagen lang met punt 5 en 7 en toen met de 9 punten begonnen.de eerste 4 weken voelde ik een enorme onrust rond om mijn zonnevlecht wat best zeer vervelend was. Heb doorgezet, voel mij nu na 2 maanden super sterker energieker en en mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Heb nu alleen het idee dat ik stil sta.

  groetjes Ans

 29. Hallo Mireille, ik doe de Mir nu 5 maanden 2x 2min, is het voldoende dat ik vanaf nu het 1x per dag doe, of heeft dit minder werking, ik hoor het graag, hartelijk dank
  MR

  • Beste MR,
   Dat mag je zelf bepalen. Je kunt volstaan met 1x per dag als je nog maar weinig klachten hebt. Dan werkt het meer als een onderhoud. Als er nog flink wat klachten zijn, kun je het beste bij 2x per dag blijven.
   Hoe dan ook wens ik je er veel geluk mee!
   Groetjes, Mireille

 30. Ik ben op zich erg tevreden over de mir. Ben nu dik 4 weken bezig. Merk op vele vlakken iets. Heb meer rust, kan goed met werkdruk om gaan, kan veel dingen langs me heen laten gaan. Mijn huid/acne wordt beter. Maar heb bij sommige mensen juist ook meer irritatie. En heb deze week enorm veel zin in snoep en koek, alles wat maar lekker is
  Hoop dat beide punten ook gaan verdwijnen. lees net dat snoepen te maken kan hebben met oud verdriet loslaten? Ik ervaar het niet als verdriet maar heb wel heel veel vanaf de puberteit meegemaakt.

 31. Hallo Mireille, ik doe de mir methode nu 6 weken en voel me op veel vlakken reeds beter, daarbij doe ik ook joga en mindfulness, ben blij dit ontdekt te hebben, ‘k voel me beter alleen, zelfzekerder, liefde voor mezelf en anderen ,creatiever en meer zin om nieuwe dingen te leren, ‘k ben er nog niet helemaal maar ik voel dat ik langzaam een nieuw mens aan het worden ben en dat geeft me een gelukkig en krachtig gevoel, Hartelijk dank Mireille voor het verspreiden van deze methode, veel liefs

  • Beste Lisa,
   Nee hoor! Dan pak je de draad later gewoon weer op. Overkomt heel veel mensen. Je kunt wel kaartjes ophangen in je huis, zodat je jezelf eraan herinnert. Ik heb ook een keer een video op de website erover gezet, dat daar een beetje mee te maken heeft: Ik dwaal af tijdens de MIR-Methode, is dat wel goed?
   Groetjes, Mireille

 32. Beste Mireille,

  Sinds 21 April 2015 doen mijn dochter en ik dagelijks 2 x per dag de MIR methode,
  direct na het ontwaken en voor het naar bed gaan….nadien goed water drinken na elke MIR….dus deze maand ben ik en zij al een half jaar bezig,….in het begin hadden wij opeens vreselijke angsten echt flinke paniek aanvallen en niet meer het gevoel dat wij hier nog thuis hoorde, ook ons geheugen ging soms zijn eigen leven leiden, word nu gelukkig iets beter bij ons allebei, mijn moeder is in 2013 overleden dacht ga de MIR doen voor rouw verwerking, soms denk ik het helpt dan toch zit ik weer geregeld in tranen met een flinke brok in mijn keel, ook droom ik nu meer, vooral over de mensen die mij niet altijd even eerlijk hebben behandeld in mijn leven,….heb het idee dat door de MIR het toch behoorlijk wordt opgeschoond…ook mijn dochter heeft door de MIR de zelfde symptomen gehad en net als ik soms nog,…ook valt het ons beide op dat bij het ontwaken zowel zij als ik een soort slijmerig goedje in de mond en op de lippen hebben en de geur is ook sinds de MIR afschuwelijk,….zo graag willen weten of dat nog weer over gaat?….hadden mijn dochter en ik voor de MIR nooit in die mate last van….hoor het graag van U.

  Met vriendelijke groet

  Thea

  • Beste Thea,
   De dromen die je hebt, zijn een teken van verwerking en een goed teken! Die gaan als vanzelf afnemen als de verwerking klaar is. Via de mond worden afvalstoffen uitgescheiden. Als je ‘s ochtends wakker wordt met wit beslag op de tong of in de mond (slijmerig goedje), kan dat bijvoorbeeld erop duiden dat je teveel melkprodukten gebruikt of suiker. Het lichaam blijft dan z’n best doen om het af te voeren. Het kan ook van roken zijn, maar ik heb niet de indruk dat jullie roken.
   Blijft het te lang aanhouden, overweeg dan om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 33. Dag Mireille,
  Bij stap 8 zeg ik altijd “aura en chakra’s optimaliseren” ipv “chakra’s en aura optimaliseren”. Ik was me eigenlijk niet bewust dat we alles letterlijk moesten zeggen.
  Kan hierdoor de MIR-methode minder effectief zijn bij mij?
  Ik ga geregeld langs bij een MIR-begeleider voor een protocol, maar toch lijk ik niet veel vooruitgang te boeken. Of ik merk het zelf niet, kan ook :-).
  Wat het aanpakken van verslavingen betreft, zeg ik als eerste stap gewoon “suiker- en eetverslaving” of “suiker-en eetverslaving loslaten”?

  • Beste Conny,
   Ja, het is beter om de woorden precies zo te doen als het ontworpen is. Ik weet niet of je bij stap 8 zoveel verandering hebt teweeg gebracht. Dat ga je merken als je de woorden omdraait. Het kan heel goed zijn dat je de effecten niet merkt. De meeste veranderingen vinden namelijk van binnen plaats en merk je pas veel later. Kijk vooral naar de subtiele signalen! Of je wat meer zelfvertrouwen krijgt, duidelijker je grenzen aangeeft, dat soort dingen.
   Bij verslavingen is het belangrijk dat je maar 1 verslaving per keer aanpakt, dus of de suikerverslaving of de eetverslaving. Na een week mag je de andere verslaving bovenaan de 9 stappen zetten.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille,

    Kan je altijd met een verslaving beginnen voordat je de andere 9 stappen doet. Ik ben er net mee begonnen en lees dit in één van jou reacties. Wil er heel graag vanaf.
    Kiera

   • Aha, interessant! Ik heb net de 4 eerste weken achter de rug en nu sinds 2 dagen “verslaving loslaten” voorgevoegd… doch kon nergens vinden wat of hoe bij meerdere verslavingen. Had er nu 2 zinnetjes van gemaakt: “rookverslaving loslaten” en daarna “alcoholverslaving loslaten”.
    Fijn nu te weten dat ik best eerst een week enkel eentje neem en dan pas de tweede erbij.
    Doch het zijn langdurige sterke verslavingen, is dan misschien bv. 2 weken (of 4 weken) enkel 1 efficienter?
    En misschien eerst de alcohol eruit en daarna het roken? Vermits alcohol enkel ‘s avonds opduikt en roken heel de dag? En het “alcoholverslaving loslaten” misschien al een baan vrijmaakt voor “rookverslaving loslaten”? Wegens wellicht overlappende oorzaken?
    Dank!!

    • Beste Astrid,
     Met 1 week haal je al de grootste angel uit de verslaving. Je kunt de rest dan verder overlaten aan de 9 stappen van de MIR-Methode.
     Veel geluk! Dat de verslaving jou maar los mag laten!
     Groetjes, Mireille

 34. Ha Mireille,

  Ha Mireille, ik reageer meestal vrij heftig , ook op homeopathie of acupunctuur, dus ben nu 2 weken met stap 5 en 7 aan de gang en merk inderdaad dat mijn kaak soms blokkeert, niet ernstig in ieder geval want hij doet het nog. Was voor die 2 weken net grieperig geweest en heb dat nu wel terug, loopneus, niezen, had al gelezen dat dat voorkwam. Denk wel dat ik even verder ga met 1x per dag en dit nog 2 weken doe voordat ik alles doe want denk dat het anders te heftig wordt. Klopt het wat ik denk, Mireille. Groetjes Bea

  • Beste Bea,
   Ja, doe gerust rustig aan. Als je stap 5 en 7 nog wat langer wilt doen, prima. Als je alle 9 stappen wilt doen, maar dan alleen 1x per dag, ook goed. Dan bouw je het veel langzamer op en is de heftige reactie milder.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 35. Beste Mireille,
  ik doe de MIR methode al een jaar, maar merk niet veel verandering. Ik ben nogal een onrustig type. Alleen tijdens het uitvoeren van de handelingen voel ik me erg kalm. Maar vaak betrap ik mezelf erop dat ik intussen aan andere dingen denk.
  Omdat ik 3 jaar geleden borstkanker heb gehad en geregeld bang ben dat de kanker terug komt heb ik ná stap 8 het volgende ingelast:
  9 alle kankercellen verwijderen, 10 ontspannen leven, 11 missie verduidelijken.
  Denk je dat dit een negatieve invloed op het geheel heeft?
  Overigens bewonder ik je om je positieve benadering en instelling. Heel goed!
  Hartelijke groet, Marion

  • Beste Marion,
   Nee, een negatieve invloed heeft dat soort extra zinnen nooit! Je kunt niet iets fout doen. Je kunt wel de werking wat vertragen of veranderen. Je moet sowieso extra zinnen altijd voorafgaand aan de 9 stappen zetten, maar zoals je ze verwoordt, werken ze niet denk ik. Jouw zin ‘ontspannen leven’ is te vaag en het is de vraag of jij wel ontspannen moet leven. Misschien bruist er wel een vulkaan in jou die veel actie nodig heeft! De zin ‘kankercellen verwijderen’ is er ook zo een. Je bepaalt daarmee voor je onbewuste wat er nodig is, terwijl niemand van ons precies weet wat er nodig is. Telkens ‘kankercellen’ benoemen zou ik in ieder geval niet doen. Bovendien moet je naar de oorzaak van het ontstaan van de kankercellen en die wordt al in de 9 stappen aangepakt. In stap 7 wordt o.a. al ‘veiligheid’ als basisbehoefte aangevuld, wat langzaamaan de angst voor terugkerende kanker zou kunnen verminderen.
   Hoewel je er nog weinig van merkt, heb ik wel het idee dat de 9 stappen aanslaan. Je kunt altijd een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan om je te laten natesten met spiertesten. Dan kun je snel vinden welke blokkades er nog zijn en daar heel gericht aan werken.
   Veel sterkte en vooral veel geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

 36. Hoe vaak achter mekaar moet ik die 9 regels opzeggen. dit graag geweten dank u.

 37. Hej Mireille.
  Nou ben ik na iets meer dan een maand bezig met de MIR methode, maar nu merk ik dat ik op de een of andere manier een moeite krijg met het doen van de 9 stappen. De eerst dag toch doorgezet met 2 * daags, maar dat koste veel energie. Moet van mezelf wel 1* daags doen. Dit gaat goed. Hoe kom ik weer terug op 2* daags, voel dat ik nog lang niet klaar ben om te stoppen. Is dit een teken dat er mogelijkerwijs gewerkt wordt met mijn rookverslaving of een ander probleem en ben ik er nog niet helemaal klaar voor om dat los te laten?

  • Hai Miranda,
   Volg je gevoel. Als je het gevoel hebt dat het nu goed is om iets rustiger aan te doen, doe het dan gewoon 1x per dag. Je gaat dan vanzelf weer een keer terug naar 2x per dag. Ja, het kan goed zijn dat er aan een diep stuk wordt gewerkt en dat het ietsjes rustiger aan mag.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 38. Hoi Mireille,
  Ik voer een aantal maanden trouw de MIR methode uit, ik heb echter de 9 stappen die ikzelf uitgesproken heb opgenomen op mp3. Vervolgens luister ik deze opname aan het begin en einde dag af op mijn smartphone, in mijn gedachten concentreer ik me op de stappen. Mijn vraag is nu, is deze manier valide om toe te passen?

  Mvg. Marcel

  • Hai Marcel,
   Dat is prima. Zolang je daarbij je handen aait. Onder de lange instructie-video staat ook een opname waarbij je mijn stem hoort. Die is daar ook voor te gebruiken. Staat helemaal onderaan die bladzijde.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 39. Beste Sara,
  Kinderen die lichamelijke klachten hebben, doen de volwassen MIR-Methode, de 9 stappen. Die werkt het meest volledig.
  Hartelijke groeten,
  Mireille Mettes

 40. Beste Mireille,

  Ik heb veel gelezen over de MIR-Methode en begeleidingsmailtjes gehad. Van mij mag er iets duidelijker worden aangegeven dat het heel belangrijk is dat je exact dezelfde woorden moet gebruiken en dat je exact dezelfde volgorde moet gebruiken.

  Door de mails met verwijzingen naar je artikelen blijf ik me bewust van de MIR-Methode en word ik er telkens weer toe aangezet. Ik ben eind oktober begonnen en ga door!

  Hartstikke bedankt voor al je informatie en openheid en het ontwikkelen van de MIR-Methode.

  Vriendelijke groeten,
  Sarah

  • Beste Sarah,
   Dankjewel voor je aanmoediging wat duidelijker te zijn. Ik heb nu een tekst toegevoegd onder de instructie-video. Ik hoop van harte dat het je veel goeds gaat brengen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 41. hi,
  is er enige ervaring opgedaan/terugkoppeling m.b.t. diabetes 1?
  mijn dochter heeft sinds een paar maanden de diagnose. ..om teleurstellingen te voorkomen wil ik dat graag weten. las ergens dat het wel is geprobeerd maar ik zie of hoor niemand met resultaten. ..

  • Beste Caroline,
   We hebben wel wat voorzichtige eerste resultaten, maar nog niet om over te juichen. Je kunt de MIR-Methode daarom zien als ondersteunend bij diabetes en hopelijk klachtenverlichtend. Het mooiste wat ik tot nu toe hoorde, was dat de schommelingen in de suikerspiegel stabieler werden. Je zult de MIR-Methode ook zeker 4 maanden moeten volhouden met je dochter.
   Veel sterkte en succes!
   Mireille Mettes

 42. Beste Mireille,

  Ik ben erg blij met het doen van de MIR-methode (alleen het handstrelen al, wat een ontdekking) en heb het idee dat het mij al sinds het begin (7 wkn geleden) goed doet. Het meest voel ik nog een psychische verandering, minder afhankelijkheid / kwetsbaarheid. Dank dus!
  Maar als reactie op je advies om de teksten precies uit te spreken, toch één ding: ik heb het basisbehoeften AANvullen meteen vervangen door VERvullen. In mijn ogen klopt het 1e taalkundig niet, dus voelt het voor mij niet goed. Behoeften aanvullen betekent voor mij: nog meer behoeften creeren. Terwijl je ze wilt bevredigen, verlichten, vervullen dus. Toch?

  • Hai Erna,
   Ja, dat heb ik vaker gehoord. Nee, je moet het zien als een gapend gat: de behoefte is tekort en het is nodig dat gat aan te vullen, op te vullen. Dus is het nodig dat je zegt ‘Basisbehoeften aanvullen.’
   Dank voor je hartelijke woorden en ik ben blij dat het zo goed voelt voor je!
   Groetjes, Mireille

   • Ook ik ben hier tegenaan gelopen, ik ben het 100% met Erna eens. Als ik mijn lichaam ‘een opdracht geef’ moet mijn lichaam dat wel op de juiste manier oppakken.
    Ik los het op door deze zin in het Engels uit te spreken: fulfill basic needs – dat dekt de lading wél!!

    • Heel goede oplossing, die zin in het Engels uitspreken.
     Alle zinnen in het Engels doe ik niet, daar ook dáár bewoordingen worden gebruikt die bij mij gevoelsmatig ‘fout’ zijn – Optimise acidity – waarom niet DEGREE OF acidity?
     Clear meridians – CLEAR heeft voor mij té veel de connotatie ‘opruimen’, ‘wegruimen’. ELUCIDATE dekt de lading beter, vind ik.
     ‘t Is een beetje muggenziften, dat geef ik toe! Maar het AANvullen vervangen door VERvullen zou toch te overwegen zijn, Mireille, in het Engels zeg je toch óók FULFILL ??

     Ben benieuwd naar een reactie van Mireille zelf!!

     • Hai Francine en andere taalkundig geïnteresseerden,
      Het heeft mij lange tijd gekost om de woorden te kiezen zoals ik ze heb gekozen. Daar zijn lange dagen, weken, gesprekken met anderen en vertalers mee bezig geweest. De woorden zijn precies goed zoals ze zijn.
      Wat heel belangrijk is, is dat ze door iedereen te begrijpen zijn, wereldwijd, ongeacht achtergrond of kennis en dat er zo min mogelijk twijfel door kan ontstaan. ‘degree’ acidity wordt niet in het Engels gebruikt.
      ‘Vervullen’ geeft een gevoel van een ‘wens’ doen, het buiten jezelf leggen, terwijl het de bedoeling is dat je onbewuste zelf in actie komt. Als je nog meer uitleg wilt, is het fijner dat mondeling te doen, bijvoorbeeld tijdens een lezing. Belangrijk is voor jullie misschien ook te weten dat de woorden een energetische werking hebben en niet zozeer ‘taalkundig’, zoals ik in het artikel ook schreef. Wat dat betreft is er geen ‘goed of fout’, maar is het zoals het is en zijn dit de woorden die samen het hele pakketje vormen.
      Veel geluk ermee, dat het je succes mag brengen!
      Hartelijke groetjes,
      Mireille Mettes

 43. Hoi Mireille
  Mijn frustratie is dat mijn partner er niet in gelooft en dat houdt mij dan tegen om het op gezette tijden te doen. Ik weet ook dat het mijn frustraties zijn en niet die van hem. Heb je brief gelezen en er veel aan gehad begin gewoon weer opnieuw met de MIR-Methode. Groetjes en bedankt van Tonia

 44. Hallo!
  al een paar maanden geleden heb ik de MIR methode leren kennen. Ik kreeg dagelijks de mailtjes, las ze door… Maar ben nog steeds niet begonnen. Ik weet dat de liefde voor jezelf en het liefdevol aaien essentieel is, maar ik kan die liefde niet vinden. Klinkt heel raar, maar het lukt me gewoon niet! De mir begeleidster zou me waarschijnlijk kunnen helpen (zij heeft me al wel 10 x gezegd dat ik van mezelf moet houden) maar weer een afspraak maken, red ik financieel even niet. Ik hoop snel een succes verhaal te kunnen plaatsen, maar zolang ik niet begin…
  Ik wil je wel danken voor je methode, zo’n groot geschenk aan iedereen die er mee in aanraking komt!!

  • Beste Angela,
   Misschien moet er gewoon nog even iets ‘rijpen’ in jou. Wat sowieso voor veel mensen helpt, is de 9 stappen overal in huis ophangen, zodat je jezelf eraan helpt herinneren. Geef jezelf de tijd om er naartoe te groeien. Komt goed! En oh ja, het kan ook nog zijn dat het te maken heeft met de angst dat je mateloos krachtig bent, weet je nog, van dat gedicht van Marianne Williamson? Ik schreef daarover in artikel 36. Waarom pesters pesten.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Hallo Angela,
   Mijn moeder heeft ook een probleem met haar zelfbeeld, eigen liefde.
   Heb haar aangeraden om toch te beginnen. Jij weet vast en zeker ook hoe een liefdevolle aanraking hoort te zijn. Probeer jezelf op die manier te strelen, ook al voelt het raar (zeker in het begin). Als je daarna de 9 stappen doet hoop ik dat je juist hierdoor meer zelf liefde gaat voelen. Als het zeer lang geleden is dat je dat gevoel gehad hebt zal het waarschijnlijk wel langer duren, omdat het depot veel leger is dan normaal?!

   • Dank je wel…! Zeker vandaag is een vriendelijk woord even nodig, ik zal het gaan proberen!

 45. Hoi Mireille,
  Ik doe al 3 maanden de MIR-Methode en ik geloof er heilig in. Nu heb ik 1 maand geleden hevige pijn in mijn onder rug gekregen en bij verschillende therapeuten en mri gehad maar niets te vinden. Heeft dat met onverwerkt verdriet te maken of is het,het pellen van oud zeer wat zijn tijd nodig heeft. Ik ken deze pijn helemaal niet.

  Hoor graag van je
  Elly de G.

  • Beste Elly,
   In de onderrug zit de Blaasmeridiaan. Kijk maar ‘s op internet hoe die precies loopt in de onderrug. Deze meridiaan speelt meestal op wanneer je beslissingen moet nemen of je ergens onzeker over voelt. Ik vermoed dat het daarmee te maken heeft. Laat voor de zekerheid ‘s door een MIR-Methode begeleider natesten.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 46. Beste Sylvia,
  Ja, dat kan. Zie ook de veel gestelde vraag nr. 4B.
  Heel veel sterkte!
  Groetjes, Mireille Mettes

 47. Beste Mireille,
  Ik ben blij en dankbaar dat ik de nieuwsbrief altijt mag ontvagen want ieder keer leer ik weer of corrigeer ik mezelf.Ik heb al v.a 2009 de MIR-Methode gebruikt ook voor me kinderen,ik zie veel positieve veranderingen en gestopt MAAR ik heb vaak vooral in het begin de stappen niet op volgorde gedaan ,meestaal heb ik de tweede keer in me bed gedaan voor slapen niet op volgorde. ik heb ook heel heftige reacties gehad ik zag veel verbeteringen en toen zei ik nu even genoeg + een opmerkelijke reactie v a die tijd tot nu toe heb ik op de zijkant van me gezicht een soort eczeem of lijkt een beetje naar rosacea zei me huisarts toen.ik heb alleen een vraag waarom ben ik een beetje bang als ik met MIR-Methode weer wil beginnen?? misschien 1.omdat ik veel meegemaakt in me kindertijd en jeugd?? of 2.ik heb altijd na heling proces een heftige reacties!! ik ben v.a 2004 al begonen met heling (Reiki, qwantum touch, voetreflex)maar natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd en de MIR-Methode kwam precies op tijd. ik heb vandaag na het lezen van de nieuwsbrief besloten om weer te beginnen met de MIR-Methode NATUURLIJK deze keer op volgorde.

  mijn excuus als ik foutjes heb met schrijven,ik heb nog steeds een beetje moeite als ik iets met Nederlandse taal wil schrijven (hopelijk dat je mijn bedoeling begrijpt)

  HEEL VEEL LIEFS,
  Sara

  • Hai Sara,
   Welkom terug! Dat het je maar veel goeds mag brengen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 48. Beste Mireille; Ik doe samen met mijn zoontje de Kinder MIR..hij doet t heel gedreven maar vaak wil hij dit maar een keer per dag. (heel soms twee keer achter elkaar) Is dit voldoende? en werkt deze methode ook op volwassenen? Ik doe nl alle stappen met hem mee?

 49. Beste Mireille
  Ik ben 75 jaar, heb verleden jaar van de MIR-Methode, gehoord en ben er mee begonnen.
  voel mij erg goed, maar heb nu al maanden last van zere voeten of ze in brand staan.Ben bij een podoloog geweest en heb zooltjes gekregen en dat helpt wel iets. Maar het branden blijft. Kan de MIR-Methode mij verder helpen?
  lieve groetjes Lidy

  • Beste Lidy,
   Volgens mij zou je het beste een keer een afspraak kunnen maken bij een MIR-Methode begeleider.
   Veel sterkte en succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 50. Hoi Mireille,

  Ik heb de MIR-Methode nu 4 maanden gedaan. Ik heb veel klachten, fibromyalgie, en weet daarom dat ik meer tijd nodig heb. Maar toch wordt ik ongeduldig! Ik zou zo graag minder pijn hebben en sterkere spieren! Ik heb wel onlangs mijn hele huis uitgeruimd en veel ruimtelijker ingericht,dat voelt goed.

  En ik ben aan het afbouwen met antidepressiva, waar ik ook al 7 jaren aan zit. Stapje voor stapje, maar het gaat me niet snel genoeg 😉

  Ik zeg de zinnen soms in de ik vorm:
  – al mijn tekorten aanvullen en mijn zuurgraad optimaliseren. Is dit ok, of beter precies zoals ze zijn…

  Ik doe naast de MIR-Methode ook EFT, maar ik weet nu niet zo goed wat wat doet. En ik zit nu ook te denken om een intensieve ademhalingscursus te doen, maar ben bang dat het misschien teveel is. Wat denk jij van combinaties?

  Groeten Dieke

  • Beste Dieke,
   Volg je eigen gevoel als het gaat om combineren. Zolang jij het aan kunt, is combineren prima. Voor je vraag over het veranderen van zinnen: lees bovenstaand artikel nr. 5! Niet veranderen, dus!
   Veel succes!
   Mireille Mettes

 51. Ik vind het moeilijk de discipline te vinden om het vol te houden. En dat terwijl het zo’n makkelijke methode is die weinig tijd kost. Samenhangend: ik heb niet echt een doel waaraan ik wil werken met de methode, maar anderzijds ben ik wel nieuwsgierig wat het met me doet.
  Ik vind het in ieder geval fijn om een methode achter de hand te hebben die ik kan gebruiken als ik ‘m echt nodig heb.

 52. Hoi Mireille,
  Allereerst hartelijk dank voor de geweldige methode die jij kosteloos met ons deelt. Ik kwam door een vriendin in aanraking met jouw / onze MIR-Methode. Ik heb al menige zoektocht afgelegd en kan het heel erg waarderen dat er een engel bestaat als jij die zulke handreikingen “zo maar” onder de mensen brengt. Menigeen zou er een slag uit slaan. Harte-lijke dank. Het voelt zoooo goed als iemand iets goeds van harte verder geeft…

  Ik heb nu weer enige maanden last van colitis ulserosa en ben zelfs al een maand thuis en op zoek naar manieren om verlost, verlicht van deze last te worden. Mijn vriendin bracht me in aanraking met de MIR-Methode. Mijn interesse was geboren:
  Nadat ik me ingelezen had in deze methode ben ik zeer gemotiveerd aan de slag gegaan met stap 5 en 7.Dit heb ik twee weken gedaan en ben nu een week bezig met alle 9 stappen. Dit gaat prima: iedere morgen en iedere avond( blaadje met 9 stappen ligt op badkamer); De tekst van de 9 stappen ligt verder nog op belangrijke plekken in huis.Ik ben wel doodmoe, al een hele tijd…maar ja, dat kan ook bijna niet anders …
  Mij viel op, dat ik de 9 stappen nu zeg na het douchen gedurende het in crémen met body lotion, over mijn hele lichaam, waarbij ik ervoor zorg dat het “M.I.R- gedeelte van mijn hand” in aanraking komt met de huid. Het voelt zalig en mijn lijf voelt daarna heerlijk zacht.Aansluitend geef ik mezelf een vriendelijke, liefdevolle lach aan mijn spiegelbeeld.Klaar voor de dag of nacht.
  Mijn vraag is nu: werkt op deze manier de MIR-Methode ook, of mag ik alleen mijn handen aaien?

  Verder wil ik je bedanken voor de mailtjes die dagelijks komen. Ik verheug me altijd op een nieuw stukje inzicht en aandacht . Het houd me “op de rit”.
  Het feit dat jij dit voor ons over hebt, maakt me al gelukkig.
  Veel plezier, geluk en licht voor alle tijd die nog komen gaat en bedankt dat je er voor ons bent.
  XXX Annita

  • Beste Annita,
   Dankjewel voor al je hartelijke woorden! De MIR-Methode werkt het beste als je je handen gebruikt. Zoals jij het aanpakt, klinkt het bijzonder liefdevol voor jezelf en dat is de belangrijkste intentie die er vanuit moet gaan. Als je daarnaast op andere momenten op je handen aait, ben ik ervan overtuigd dat het prima voor je werkt. Houd me op de hoogte van de resultaten die je merkt!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 53. Beste Maria,
  Dat zullen we nooit zeker weten of het door de MIR-Methode kwam. Ik hoop het niet zo erg, want ik heb liever dat mensen op een wat liefdevollere manier rust krijgen. Het komt wel vaker voor dat mensen blessures krijgen in periodes dat ze zichzelf voorbij lopen. Of dat echt door de MIR-Methode komt…? Wie het weet mag het zeggen.
  Hartelijke groetjes!
  Mireille Mettes

 54. Beste Mieke,
  Ja, mooie vraag! Het zou misschien kunnen dat hij het oppikt, vanwege zijn gevoeligheid. Dat kan hijzelf het beste aanvoelen. Wat sowieso wel altijd gebeurt, is dat wanneer jij verandert, hij ook gaat veranderen. Word jij rustiger, dan heeft dat effect op hem, word jij pittiger, dan heeft dat ook effect.
  Kortom, het is mogelijk en je vriend zal zelf het ‘t beste kunnen aangeven. Observeer het bij elkaar en hopelijk kunnen jullie er mee leven!
  Hartelijke groeten,
  Mireille Mettes

 55. Hallo Mireille.
  Het beoefenen van de MIR-Methode heeft bij mij heel goed geholpen ik voel mij prima na vier weken, de MIR-Methode te hebben gedaan,Sinds ik met de MIR-Methode bezig ben, heb ik wat last van exceem aan mijn hand,hier heb noch nooit last van gehad,maar dit kleine ongemak geeft aan dat de MIR-Methode zijn werk aan het doen is, ik ben daarom noch niet klaar met het beoefenen van de MIR-Methode,vooral met het loskoppelen van Vader en Moeder, dit heeft te maken met de opvoeding in mijn jeugd.
  Ik heb mijn ouders vergeven voor wat ik in mijn jeugdopvoeding mee heb moeten maken,haat en wrok lost niets op,dit werkt alleen maar tegen,nu kan ik het verdriet los laten,en bedank ik hun dat ik geboren ben en dat ik mijn medemensen mag helpen met hun problemen.
  Ik wil U daarom bedanken voor U MIR-Methode, die voor mij en voor andere mensen zijn werkzaamheid al lang bewezen heeft,en ik zal de MIr-Methode aan vrienden en kennissen warm aanbevelen.

 56. Hallo Mireille,
  Ben nu vanaf nieuwjaarsdag bezig met de MIR-Methode. Heb veel last van warmteaanvallen, vooral s, nachts. Daardoor sliep ik ook minder, nu met de MIR-Methode heb ik iets minder aanvallen s, nachts. Ga wel naar toilet(altijd al) maar daarna val ik gelijk in slaap. Ben s, middags nog vaak erg moe zodra ik ga zitten. Droom wel erg veel vooral over vroeger. Soms wel het gevoel of ik in een ander lichaam zit. Voel wel dat de MIR-Methode met mijn lichaam bezig is. Voorlopig blijf ik nog even zo doorgaan.

 57. Goedenavond,mag k hier naar toe mijn verhaal doen of is er een privemail adres en zo ja wat zijn dan de kosten?
  Hartelijke groet Ellen

  • Beste Ellen,
   Wanneer je een consult wilt, zul je moeten mailen naar een MIR-Methode therapeut. Zij kunnen je vertellen wat hun tarief is, want dat verschilt per begeleider. Je kunt ze op deze website vinden bij ‘Begeleiding’.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 58. Beste Mireille
  Bij mij werkt die prima.
  Af en toe doe ik enkele strelingen en vragen uit mij zelf.
  B.v. Het aaien van de handen en zeggen angsten loslaten b.v. Longen optimaliseren enz.
  En de volgende dag of voor het naar bed gaan de negen Mir methode
  En dit helpt mij prima.

  Openstaan helpt heel veel.
  Bedank en succes ermee.
  Carmelita

 59. Lieve Mireille

  Bij mijn hond doe ik iedere morgen de 9 stappen,hij heeft zwakke achterpoten (Knieën) hij liep mank,sind dien loopt hij niet meer mank.
  Bij mijzelf doe ik het ook en het doet mij erg goed.
  Hartelijke groetjes
  Trees

 60. Ik heb geen noemenswaardige problemen met de MIR methode ondervonden. Het werkt dat is zeker en dat voel ik ook.
  Ik ben nu drie weken ver en voel duidelijk verschil. Ik heb nog geen enkele dag overgeslagen en doe de methode zoals is aanbevolen. Ik ben dus best tevreden met wat ik tot op heden reeds heb mogen bereiken.
  Beste groetjes, vic

 61. Hallo,

  Ik ben nog maar net begonnen met de MIR-Methode. Ik heb de 2 weken stap 5&7 net afgesloten en wat had ik zware benen en armen. Heeft dit met de Methode te maken? Ben van de week begonnen met de volledige 9 stappen. Ik heb de gesproken stappen op mijn MP3 staan en zeg deze na. Is dit goed?

  groetjes Jo

  • Beste Jo,
   Kijk naar de veel gestelde vraag nr. 4B.
   Ja, de stappen nazeggen is prima.
   Veel succes!
   Groeten, Mireille Mettes

 62. Hoi Mireille,
  In december 2013 ben ik opnieuw gestart met de MIR-Methode. Ongeveer 2 jaar geleden ben ik met jouw methode in aanraking gekomen via de therapeutenbeurs in Apeldoorn. Ik heb de MIR-Methode toen ook toegepast en merkte niet direct iets maar wel in de maanden er na. Nu opnieuw begonnen en veel tips en adviezen via je begeleidende mailtjes merk ik in de praktijk. Zo ook de
  mail die ik vandaag heb ontvangen waarin staat dat een ontsteking de kop op kan steken, en dan meestal in de kaak. Vorige week heb ik een flinke kaakontsteking gekregen waaraan ik afgelopen vrijdag ben geopereerd. Helaas ook een antibioticakuur maar dit is helaas even niet anders. Via de MIR-Methode weer detoxen. Wel bijzonder dat ik veel herken in je mails.

  Hoewel ik erg sceptisch ben geweest t.a.v. je methode, vooral omdat ik al van alles heb uitgeprobeerd, ben ik inmiddels wel genoeg overtuigd door mijn persoonlijke ervaringen met de MIR-Methode dat het werkt.

  Bedankt dat je jouw kennis wil delen.

  Hartelijke groet,
  Renie van Thiel

 63. Hallo Mensen van Mir,
  De laatste 2 weken heb ik stap 5 en 7 gedaan.
  Maar nog steeds heb ik last van de bijwerkingen van het slikken van de antidepressiva (waar ik nu en paar weken geleden mee begonnen ben,dit hoort erbij) voor angst en paniekaanvallen. Dus ben nog heel gevoelig. Daarom had ik gedacht nog langer de twee stappen te doen. Wat is jullie gedachte?
  Bedankt voor het antwoord. Liesbeth

 64. Hoi.
  Ik kan, sinds ik 27/11/2013 ben begonnen met deze methode gerust zeggen dat het werkt.
  Vb. Teennagel al jaren lastig en nu begint deze echt en vanzelf op te knappen.
  Mijn eetpatroon kon ik niet meer volhouden en ben veranderd naar gezond voedsel.
  Ben inmiddels ruim 7 kg kwijt zonder dat ik een dag honger geleden heb of het idee dat ik te weinig / slecht gegeten heb.
  Is dan alles goed? Nee, tuurlijk niet. Helaas gebeuren er ook zaken waar je geen vat op hebt. Zo kwam een jarenlange relatie nu op zijn eind. Onverwacht en spijtig.
  Maar misschien is dat ook te relateren aan oude patronen die ik nu nog niet zie.

  Ook kom ik spontaan soms mensen tegen die de MIR-Methode kennen en soms ook toepassen.

  Ja, ik kan het aanraden. Mede omdat het een liefdevolle en zachte wijze is om je lichaam en jezelf een andere kant op te sturen zonder iets te forceren.

  Groetjes, Jaap

 65. hallo Mireille….

  ja een “oude”bekende…. ik wilde even reageren, allereerst FANTASTISCH dat wij allen mogen plukken van jouw MIR vruchten.. ik heb je vorig jaar al laten weten, hoe blij en hoe zinvol het voor mij was en IS…
  Ik was na ruim 4 weken gestopt, maar bleek MEER MIR nodig te hebben… jij hebt me daarin gesteund via mail… CHAPEAU… en ik neem het regelmatig mee als OPPOETS BEURT ( kan effe geen goed woord vinden!)
  en met resultaat, vauit een diep donker dal ben ik mede dankzij MIR weer op een vrolijkere weg gekomen… Met liefde en toewijding DE MIR METHODE doen is niet meer dan normaal en zeker uit respect naar jou toe die het VOOR ONS toch heeft “bedacht”.. en nee 1.2.3 dat werkt niet… GEDULD WAS EN IS ALTIJD NOG EEN SCHONE ZAAK..
  Hartelijk dank van een vrolijke MIR -fan Anneliet 🙂

 66. Dag Mireille
  Heb twee weken stap 5 en 7 gedaan….In die twee weken verdween al een pijn in arm en schouder ( daar had ik al zo’n 18 maanden last van ) Nu bezig aan de 9 stappen in 4 weken,ben ook goed ziek geweest.( diarree en misselijk) Maar merk nu dat ik rustiger word en vind het eigenlijk fijn op twee keer per dag de mir te doen.Mijn emoties schommelen nog wel ,ene dag vrolijk andere dag verdrietig …. Nog 12 dagen en dan zitten de 4 weken erop ! Ben er erg blij mee….hartelijke groetjes Ria

 67. Mijn reactie;
  Morgen ben ik precies 3 maanden en 1 week bezig met de MIR-methode. Ik gebruik het dagelijks tweemaal. Er is in die afgelopen tijd erg veel gebeurd, erg veel losgekomen en dat doet pijn. Ook ben ik gestart met een osteopaat en ik denk dat die combinatie ook werkt. Hij maakt de vastzittende spieren en pezen los en MIR doet de rest. Ik heb nog geen idee waar ik eindig. In de ochtenden ben ik er beroerd aan toe en doodmoe, vaak gaat dat later op de dag beter. Dit schijnt vaker zo te zijn bij een depressie, want waar zit ik in.
  Heb je nog wat “goede moed” voor me?

  • Beste Ria,
   Als je ‘s naar een MIR-Methode begeleider zou willen gaan, zou ik dat graag zien. Om te kijken of er nog flinke blokkades zitten die jouw proces wel redelijk zwaar maken. De begeleidster pakt die blokkades dan ter plekke met jou aan.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 68. Beste Mireille,
  Ik ben een enthousiaste MIR-Methode gebruikster! Nu las ik dat je een ontsteking kan krijgen in de kaakholte en ja hoor ik zit daar momenteel mee, het doet zelfs vreselijk pijn. Wat niet duidelijk is voor mij, hoe kom ik daaraan, ik zou daar graag wat meer uitleg over krijgen. Alvast bedankt.
  Bieke

  • Beste Bieke,
   Het is voor mij ook een raadsel waarom een lichaam ontstekingen creëert. De reden is in ieder geval dat het lichaam iets wil aanpakken, opruimen. Daarom creëert het immuunsysteem een ontstekingsreactie. Dat is op zich heel erg goed. Een probleem bij de kaken is, dat de ontstekingen dan meestal geen uitweg hebben en dat veroorzaakt de pijn.
   Veel sterkte en denk ook aan naar de tandarts gaan!
   Groetjes, Mireille Mettes

 69. Mireille , dank je wel dat je deze mooie methode hebt door gegeven 🙂

  om je heel eerlijk de waarheid te zeggen DACHT ik (heel even !!!!!!!)….” Ik zou de mirmethode moeten gebruiken om van mijn ROOKVERSLAVING af te komen (kettingrookster, dus)maar ik was als de dood dat het zou gaan werken !!!!!! Hihihaha …… dus snel die gedachte in de kast gestopt !!!!!! maar nu na 4 weken de mirmethode te hebben gedaan … Waar ik best nog wat koppige oude gewoonte patronen onder de loup heb mogen nemen met alle gevolgen van dien !!!! ( heeft me overigens heeeeeel veeeeeel goeds gebracht )
  Heb ik toch nu maar besloten om specifiek op deze ” dure ” ” vieze” zg. HEERLIJKE rook verslaving te gaan mirren …
  ben benieuwd ?????
  Nogmaals mireille dank je wel en een harte groet van mira .

 70. Beste Trees,
  Wat mooi dat je het weer wilt oppakken! Ik hoop van harte dat het je dit keer wat verder brengt!
  Hartelijke groetjes,
  Mireille Mettes

 71. Gelukkig werkt de MIR-Methode bij mij goed. Ik voel me rustiger en prettiger. Ik heb er steun aan. Ik voelde ook dat ik het verdriet om mijn moeders overlijden beter kon verwerken. Ik heb veel gehuild wat ik eerst niet kon. Bij ruzieachtige gebeurtenissen in mijn huis weet ik beter wat ik moet doen om het goed af te laten lopen. Ik begrijp dat lichamelijke problemen wat langer de tijd nodig hebben. Ik ben na de 4 weken ook doorgegaan. Het geeft me een heel goed gevoel en ik ben benieuwd wat er nog meer gaat gebeuren. Bedankt Mireille voor de MIR-Methode

 72. Het is wel herkenbaar. ik heb deze methode ook van iemand gehad die zo is veranderd, dat ik dacht: Dat wil ik ook! Sommige zinnen snapte ik ook gewoon niet maar deed wel exact de volgorde en de exacte woorden. Na 4 weken voelde ik me echt, echt anders! Mijn omgeving ging dat ook zien. Het mooiste was wel, dat ik na 4 weken tot heden, na afloop een enorme drang voel om mijn hand te knuffelen en dat doe ik dan ook! Dus mensen, gewoon volhouden, 2x per dag, het werkt echt!
  En als ik het kan, kan jij ook want ik ben iemand die altijd snel resultaat wil zien. Volhouden dus! Ik doe het nu 4 maanden en begin het nu af en toe te vergeten, oftewel, mijn systeem heeft het begrepen!

 73. Bovenstaande over de teleurstelling van de MIR-Methode heb ik niet, toch zijn er al een poosje vragen en deze staan niet in bovenstaande tekst benoemd.
  Ik heb de MIR-Methode ooit (ik denk 1,5 jaar geleden) 4 weken 2x per dag gedaan. Door verschillende oorzaken en waarschijnlijk ook weerstand, ben ik toen gestopt. Nu ben ik weer sinds een maand begonnen maar doe het 1x per dag. Is dit ook goed?
  Ik doe de 9 stappen maar zeg er dan nog 5 anderen, op mijzelf van toepassing, achter aan, mag dit en werkt dit ook?
  Graag ontvang ik hier een reactie op.
  Bij voorbaat dank.
  Warme groet, Bianca

  • Beste Bianca,
   Ja, je kunt de MIR-Methode gerust 1x per dag doen. Zie veel gestelde vraag nr. 1F.
   Nee, je moet er geen andere zinnen achteraan zeggen. Je kunt ze er wel aan vooraf zeggen. In vraag 3C. staat uitgelegd waarom die eigen gemaakte zinnen niet hoeven.
   Ik hoop dat het je dit keer veel geluk brengt!
   Groetjes, Mireille Mettes

 74. Heb van bovenstaande geen hinder gehad. Heb een goede begeleidster gehad. Doe deze methode al enkele jaren en nu nog zo nu en dan

 75. Lieve Mireille,
  Door de MIR methode te doen in 2012 ben ik een ander mens geworden. Ik denk dat iets niet voor niets op je pad komt!Ik denk dat het je moet aanspreken om er mee te beginnen, ik had er een goed gevoel over…….en dat bleek te kloppen. Jammer dat er altijd mensen zijn die moeten oordelen.
  Succes met de ontwikkelingen!!
  Lieve groet,
  Hanneke

 76. Hallo Mireille,

  sinds eind september vorig jaar doe ik de MIR-Methode en ik merkte al vrij snel vooral mentaal dat het ergens iets raakte. Nu heb ik zelf Reiki en een chakraopleiding gedaan dus ik herken het als iets ‘mijn ziel’ raakt.

  Nu heb ik een vraagje en een opmerking….omdat ik weet dat er in het basischakra de basis van ‘het aardse bestaan’ opgeslagen zit leg ik sinds kort mijn hand op mijn onderste chakra tijdens ‘het Mirren’ en dat lijkt wat dieper naar binnen te komen….

  Sinds een aantal regressies kwam ik erachter dat vooral de vaders en de moeders in vorige zielsbestanen veel input hadden op de Edith die ik nu ben…..ik heb dan ook de neiging om bij ‘vader/moeder loskoppelen’ het woord ‘alle’ toe te voegen en bij ‘chakra’s en aura optimaliseren’ optimaliseren te vervangen door zuiveren….

  Nou lees ik je mail dat de woorden onveranderd moeten blijven omdat het onderbewuste oppakt wat het ermee moet doen….

  Ik ben met ‘de kleine veranderingen in de regels’ heel erg op een opkomend gevoel in mezelf afgegaan (pas sinds een dag of tien overigens)maar ik wil natuurlijk niet dat ik mezelf daarmee blokkeer als je begrijpt wat ik bedoel…..Verder ben ik blij dat MIR-Methode op mijn pad kwam en samen met de homeopaat/huisarts indien nodig vercompleet het mijn proces.

 77. Ik gebruik de MIR methode al jaren en na een pauze van enkele maanden begin ik vaak weer spontaan, maar doe de methode dan 1x per dag i.p.v. 2x per dag, maar wel vier weken lang. Ik dacht dat dat voldoende was als je al heel veel MIR methode hebt gedaan.

  • Beste Baukje,
   Het hangt er gewoon vanaf hoeveel klachten je nog hebt. Als je je goed voelt bij 1x per dag, dan kun je dat doen. Je houdt de MIR-Methode keurig in tact, dus werkt het zo ook, zij het iets milder.
   Veel geluk!
   Mireille Mettes

 78. Hallo, Ik ben nu een 2-tal weken bezig, de eerste week deed ik het maar 1 keer per dag maar nu doe ik het trouw 2 keer per dag maar ik ben zo moe de laatste dagen, ik doe niets dan slapen en heb ook geen fut om iets te doen. Hoelang kan ik hier last van hebben want ik vermoed dat het door de MIR-Methode komt en ben ‘blij’ dat ik verandering merk alleen nu op het moment niet zo positief voor mijn huishouden 😉

  • Beste Annemie,
   Ja, vermoeidheid kan flink in de weg zitten, vooral als je graag veel zou willen doen. Vermoeidheid is vaak een teken dat je lichaam heel hard aan het werk is. Het enige wat je kunt doen, is daar nu gehoor aan geven. Als de lente echt ‘los barst’, is komt het huishouden wel weer aan de beurt.
   Rust lekker uit!
   Groetjes, Mireille Mettes

 79. Hoi Mireille,

  Wat een leuk helder artikel. Dat helpt ook mij weer om het aan cliënten goed over te brengen, dank!

  Nicolette van der Spek

 80. Ik heb vorig jaar 2 keer bloed geplast tijdens het doen van de MIR-Methode. Ben de hele medische molen doorgegaan voor onderzoek. Niets gevonden. Ik dacht wel, dat het een reactie van de MIR zou kunnen zijn. Ik ben nog niet van alle klachten af, maar doe om de paar maanden de MIR-Methode trouw, omdat ik inderdaad geloof, dat het stukje bij beetje zal gaan. Bij mij gaat het om lang bestaande diepliggende klachten, die deels vanuit de jeugd komen. Ik verwacht dan ook niet, dat 1 maand MIR-Methode al die klachten kan teniet doen. Wel geloof ik in de lange termijn, langzaam aan. Dankjewel Mireille voor de MIR-methode.

 81. Het klopt allemaal wat Mireille beschrijft. Mijn klachten werden erger toen ik met de MIR-Methode begon. De kunst is dan om het twee keer per dag vol te houden. Blijf erin geloven. Het was niet altijd makkelijk als je in eerste instantie merkt dat je achteruit gaat in plaats van vooruit. Toch heb ik dat gedaan en het resultaat is dat ik veel meer energie heb en de pijnen zijn verdwenen. Na vier weken de 9 stappen te hebben gedaan heb ik ook een persoonlijk protocol gevolgd. Mijn leven is veranderd, in positieve zin dan. Ik kan nu meer dan voor de MIR-Methode. Ik ben blij dat dit op mijn pad is gekomen en ik zou dit iedereen willen aanraden om de MIR-Methode te gaan doen.

  • Beste Ria,
   Wat fijn om te horen! Zou je misschien een stukje willen schrijven op de pagina ‘Resultaten’? Dan kunnen andere mensen lezen wat je precies had en zichzelf misschien ook een kans geven. Dankjewel dat je het zo goed hebt volgehouden en ik ben erg blij dat het je zo goed heeft gedaan!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes