Home » Artikelen » 182. Het verband tussen ziekte en maandverband

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

182. Het verband tussen ziekte en maandverband — 235 reacties

 1. En hoe zit het met incontinentiemateriaal? Hoeveel vrouwen en mannen maken daar gebruik van? Vaak in een levensfase dat mensen al gevoeliger worden voor medicijnen en dus voor chemicaliën.

 2. Er schijnt een epidemie te zijn van lichen sclerose. Dit hoor ik van een osteopaat en ook van een homeopaat. Ik heb dat zelf ook.. Bij mij werd het erger ( of is het begonnen?) sinds het merk Always op de markt kwam. Dat is zo’n dertig jaar geleden. Ik zou heel graag weten waar die epidemie vandaan komt en wat we ertegen kunnen doen.

 3. Mireille, fijn je artikel. Ik heb direct de consumentenbond een bericht gestuurd met de vraag of ze onderzoek willen doen. Goed idee.

  Ik gebruik zelf al enige tijd geen chemische tampons en maandverband meer en het voelt voor mij veel beter. Minder/geen blaasontsteking en /of naar gevoel in mijn vagina.

 4. Omdat ik dit verhaal jaren geleden ook gelezen heb besloot ik na de bevalling van mijn jongste om een menstruatie cup te gaan gebruiken. Dit omdat voor mijn gevoel nu alles “zuiver” was na zoveel bloedverlies en ik dus opnieuw kon beginnen. Ik gebruik de cup nu 3 jaar. Het is soms nog lastig hoe deze in te brengen maar ik voel me vooral super schoon. Hoewel ik veel bloed verlies de eerste dagen , kan ik er best lang mee doen. Ik heb in die 3 jaar 1x een nieuwe gekocht
  Echt een aanrader voor iedere vrouw, ik zou nooit meer maamdvervand of tampons willen gebruiken

 5. Gewoon ter info: Ik lees dat je suggereert dat er een mogelijk verband is tussen migraine en gebruik maandverband/tampons met chemicaliën. Ik gebruik al jaren een cup, maar heb vrijwel maandelijks migraine. In mijn optiek heeft dat te maken met de verminderde weerstand van mijn lijf als ik ongesteld ben. Vriendelijke groet Esther

  • Beste Esther,
   Okee, dus met jouw voorbeeld blijft mijn theorie niet staan. Het kan natuurlijk nog wel zo zijn, maar in jouw geval niet. Dankjewel voor je aanvulling! Kan ik daarmee verder kijken naar de oorzaken van migraine, dankjewel.
   Groetjes, Mireille

 6. Dank je voor dit artikel. Echt te gek dat er helemaal geen controle op deze producten is. Sinds ik stopte met gewone inlegkruisjes heb ik nooit meer last gehad van schimmelinfecties en irritatie. Persoonlijk vind ik dat de inlegkruisjes van natracare snel kruimelig worden. Op vakantie in België kocht ik bij Carrefour inlegkruisjes van ecoplanet, die bevallen me goed. https://www.drive.be/nl/carrefour-producten/verzorging-hygiene/intieme-hygiene/dames/carrefour-eco-planet-platte-inlegkruisjes-normaal-24-stuks/PID1/2048688/562126?store_ref=D0615

  • Beste Candy,
   Dankjewel voor je heldere blog! Dat veel vrouwen het een kans mogen geven!
   Groetjes, Mireille

 7. Ik ben een vrouw van 68 en menstrueer uiteraard niet meer.
  Wat ik doe om schimmelinfecties te voorkomen, is twee maal daags ‘ s morgens en ’s avonds de vagina douchen met gewoon koud water.
  Daardoor heb ik geen afscheiding en hoef geen maandverband of inlegkruisjes te dragen.
  Ik gebruik alleen Tena lady als ik behoorlijk rugklachten heb die incontinentie met zich meebrengen en als verkouden ben, dan loop ik met hoestbuien het risico op incontinentie.
  Dat is incidenteel.

  De flesjes om je vagina te spoelen kosten 8 euro en ik gebruik die zeep lactacyd nooit, alleen kraanwater.
  Dat verfrist heerlijk en je hebt nergens hinder van.
  Dit heb ik ook met de gynaecologe besproken en ze had geen bezwaar tegen, omdat dit met water gebeurt.

  • Beste Marianneke,

   Fijn dat dat voor jou werkt. Ik zou de vaginale douche weer absoluut niet aanraden. Ik kreeg er juist schimmelinfecties van! Ja het voelde fris en schoon maar ik denk dat je je vaginale flora er juist mee verstoort. Je vagina is van nature zelf goed in staat zich in balans te houden, mits het gezond is.

 8. Ik ben een cup gaan gebruiken omdat ik veel zwaardere menstruaties kreeg en door begon te lekken. Ik moest me wel vaak verschonen (soms al na 1-1,5 uur) en daardoor kwam ik er achter dat mijn bloedverlies abnormaal veel was. Ik kreeg zelfs bloedarmoede. Naar aanleiding daar van is er onderzoek gedaan en ben ik twee keer geopereerd aan vleesbomen in mijn baarmoeder. Daarna weer de cup gaan gebruiken. Ik vind hem super! Geen last meer van schimmelinfecties of blaasontstekingen. Met het dragen van inlegkruisjes ben ik ook helemaal gestopt.

  • Beste Andrea,
   Dat is ook een extra voordeel met de menstruatiecup, dat je ziet hoeveel bloed je eigenlijk verliest. Wat fijn dat het daarmee bij jou aan het daglicht kwam dat je veel teveel bloed verloor. Je zal nu ook wel minder moe zijn, vermoed ik.
   Blij voor je!
   Groetjes, Mireille

 9. Beste Mireille

  In je nieuwsbrief las ik dat in Nederldand de verkoop van natuurlijke maandverbanden zonder chemicaliën fors is toegenomen. Ik vind dit prachtig. Dat geeft inderdaad aan dat de consument uiteindelijk toch wel invloed kan uitoefenen door bewust die andere producten te laten staan. En het is zo fantastisch fijn dat jij dat allemaal mee in beweging brengt en ons er op attent maakt. Merci!!
  Een van de grapjes luidt dat de Belgen altijd 20 jaar achterop hinken op Nederland. En helaas klopt dat vaak ook…maar in sommige gevallen is dat natuurlijk dan weer niet zo erg.
  Wat maandverbanden en tampons betreft heb ik nu pas in Kruidvat België voor het eerst 100% katoenen tampons en maandverbanden gevonden. En dit van het merk SANATURE.
  Het is wel jammer dat ze een stuk duurder zijn dan de gewone tampons en maandverbanden, gezien ik in de eerste 3 dagen van mijn menstruatie toch heel vaak moet wisselen.
  Daarbovenop is de consumenten organisatie “testaankoop” nog aan het strijden om de “pesttaks” op maandverbanden en tampons weg te krijgen.
  Het gaat er om dat men in België op maandverbanden en tampons in België 21% BTW betaald…jawel het tarief dat gebruikt wordt voor luxe-artikelen. Testaankoop stelt dat het pure seksistiche discriminatie is om vrouwen 21% btw te laten betalen op een basis hygiëne product.
  Intussen is er al sprake van dat de regering de BTW zou verlagen…maar het is nog steeds niet echt definitief goedgekeurd.
  Jaja België is echt een ander land.

  In elk geval ga ik dus de katoenen maandverbanden en tampons eindelijk kunnen uitproberen. Misschien worden de bloedingen er inderdaad minder hevig door…ik hoop het in elk geval.

  Vriendelijke groeten

  Patricia

  • Beste Patricia,
   Dankjewel voor het delen! Ik hoop dat je bloedingen minder worden, laat het me weten! En die pesttaks, daar heb ik al meer over gelezen. Ik weet niet zeker of dat alleen voor België geldt. Is er een manier om daaraan bij te dragen? Is er een website waar vrouwen bijvoorbeeld kunnen tekenen? Dan kan ik die in een nieuwsbrief zetten. Dankjewel voor het noemen ervan!
   Groetjes, Mireille

  • Goede morgen,
   Wat een interessant artikel. Nooit eerder bij stil gestaan. Ik ga hier zeker mee aan de slag. Gebruik al jaren inlegkruisjes van Tena Lady.
   Iemand hiermee ervaringen? Ook beter vervangen?

   Groet, LL

 10. Zo’n menstruatiecup spreekt mij wel aan, maar dan wel liever van natuurrubber, zoals ik las van bijv. “De Keeper”. Ik ben geen fan van synthetische materialen in mijn lijf. Als iemand ervaringen heeft met een natuurrubberen cup?
  Oh ja, hetzelfde geldt ook voor condooms van synthetische materialen, dat kan ook irriteren op de inwendige, vaginale huid. Condoom anoniem heeft bv. diverse soorten condooms. Groetjes, Bianca

  • Beste Bianca,
   Hee, wat een goede tips! Dankjewel! Ik ga het zelf ook uitzoeken, ook over de condooms. Daar had ik me nog niet in verdiept. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

  • ik heb jaren de Keeper gebruikt van natuurrubber. geen schimmels meer. wel beetje wennen en er is kans op beetje lekken, maar daar kan je een verbandje bij gebruiken. ik leerde van een vriendin dat je het bloed kan opvangen in een emmertje met deksel en verdunnen om in de tuin te gieten onder planten. dat is ook ff wennen, maar ik vond het een mooi idee dat mijn bloed en energie gebruikt werd door moeder natuur. er zitten voedingsstoffen in. mooi toch. ik ben niet vies van mijn eigen lichaam.

  • Beste Karin,
   Daar heb ik nog niet heel dicht naar gekeken, maar ik vrees hetzelfde… zelfde fabrikanten. Ga ik beslist nog bestuderen.
   Groetjes, Mireille

  • Alle merken inlegkruisjes, ook Tena, uitgeprobeerd en van allemaal kreeg ik huidirritatie.
   Ik gebruik katoenen inlegkruisjes maar koop biologische bij de DM-drogist in Duitsland. Deze verkopen het merk Jessa. Jessa heeft een biologische lijn en de inlegkruisjes zijn aan de bovenkant van biologisch materiaal. Kennelijk is dat genoeg. Ik heb nooit geen irritatie meer gehad. Leuke bijkomstigheid, de Jessa (groen) kost maar 1,45 per 30 stuks. Het absorptievermogen (2 druppels) is niet zo groot maar omdat ze zo goedkoop zijn is het geen probleem meerdere per dag te gebruiken. Ik menstrueer niet meer dus over maandverband heb ik geen oordeel en ervaring.

   • Sinds kort gebruik ik biologische katoenen inlegkruisjes zonder geur en chloorvrij van het Duitse merk Cosmea, die ik bestel bij http://www.Amazon.de. Ze zijn er in twee maten, kort en lang. Ze zijn dikker dan bv de inlegkruisjes van Yoni en Sanature, maar kunnen daardoor ook meer vocht opnemen zonder dat je langer een droog gevoel hebt. Ze bevallen mij heel goed! De korte zijn verpakt in 5 doosjes à 33 stuks voor 11,35 euro = 0,07 cent per stuk.

  • Er zijn echt prachtige wasbare luiers te koop. Even een investering maar dan zeer winstgevend. Bovendien help je de natuur er ook mee. Als je twijfelt over de wegwerpluier, kun je dat overwegen.

  • Ik weet niet hoe het bij luiers zit maar er zijn wel hele goede wasbare luiers op de markt. Alle 4 mijn kleinkinderen zijn daarmee opgegroeid.
   Mijn kinderen vertelde me dat bij wasbare luiers het doorlekken minder is dan bij wegwerp luiers.

 11. Ook ik gebruik Tena inlegkruisjes vanwege urineverlies. Zitten hier ook chemicaliën in, en is er een alternatief?

  • Beste Marianne,
   Ja helaas zitten daar ook chemicaliën in en is er geen toezicht op. Alternatieven zijn lastig, omdat je dan vaker moet verschonen, maar katoenen uitwasbare verbandjes kunnen een prima alternatief bieden.
   Groetjes, Mireille

   • Ik heb laatst gehoord van een verpleegkundige dat zij ervaart dat het gebruik van incontinentieverband incontinentie juist bevordert. Het is beleid op haar werkplek ook patienten die het niet nodig hebben incontinentieverband te geven, ze worden het daarna vanzelf, mede ‘geholpen’ door de naar haar zeggen door de fabrikant toegevoegde spierverslapper in het materiaal

    • Beste Caroline,
     Dankjewel voor het delen. De bewustwording hierover is hard nodig. En wanneer mensen het uit eigen ervaring zien, zoals deze verpleegkundige… goud waard!
     Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

  • Ik zou je inderdaad adviseren om eens te gaan zoeken naar wasbaar maandverband. Er is enorm veel te koop online, Google maar! Wij gebruiken alleen nog maar wasbaar, we hebben verschillende soorten en maten. Er zijn bijv ook grotere varianten voor ’s nachts of als kraamverband. Ik denk dat die zeker geschikt kunnen zijn voor urineverlies. 1 keer investeren en daarna ga je enorm besparen 🙂 En met wasbaar hebben wij eigenlijk nooit meer last van doorlekken, dus dat is ook een prettig idee!

 12. Goed dat we er bewust van gaan worden wat we eigenlijk gebruiken en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Een menstruatie cup heb ik geprobeerd, vond het gelijk een geweldig ding. Wel moest ik hem net als een tampon toch wel iedere twee uur legen omdat deze anders vol liep. Helaas ben ik er mee moeten stoppen omdat ik klachten kreeg die lijken op een blaasontsteking. Ik weet helaas niet hoe dit komt, heb het na een tijdje nog een keer geprobeerd maar binnen een paar uur weer klachten helaas. Heb nu katoenen tampons besteld. Ben benieuwd of deze voldoende absorberen. Groetjes Anita

 13. Beste Mireille,
  Goed dat je hierover bericht. Zelf heb ik goede ervaring met katoen maandverband en tampons. Alleen vraag ik me af wat die cups betreft, dat is toch ook plastic, en silicone lees ik zelfs. Dat zou ik dan weer niet in mijn lichaam inbrengen, dat is ook ziekmakend spul.
  Waarom is dat dan ook jou advies?
  Groetjes,
  Cora

  • Beste Cora,
   Ik ga het voor je uitzoeken. Ik heb daar zelf ook nog geen antwoord op. Het is vooral uit het oogpunt van milieu-verontreiniging met al het maandverband dat we weggooien, maar kantoenen maandverband is daar ook al een mooi antwoord op!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Cora,
    Hier heb ik meer informatie gevonden op de de website van menstruatiecup-info. Ik ga de natuurrubberen cup nu ook zelf uitproberen. De siliconen cup bevalt prima. Ik weet nog niet welke van de twee beter is voor je lichaam. Ik zou denken dat natuurrubber beter is, maar ik lees dat daar ook allergene stoffen in kunnen zitten. Het blijft een kwestie van onderzoeken en uitproberen, denk ik.
    Groetjes, Mireille

 14. Beste Mireille,

  Je hebt al vele reacties op dit artikel, maar ik wilde nog graag mijn dank betuigen over dit onderwerp. Tot een poos geleden heb ik er nóóit bij stilgestaan waar maandverband van gemaakt wordt. Wel heb ik me altijd geërgerd aan de parfums in maandverband. Dit ook omdat ikzelf geen parfums gebruik en hier gevoelig voor ben. Nu heb ik eindelijk een alternatief! Dankzij dit artikel heb ik mijn eerste bestelling gedaan bij Yoni en nu heb ik voor het eerst Yoni gebruikt en ik kan je vertellen dat ongesteld zijn voor mij gewoon weer léuk is, Ja echt! Dit omdat ik geen last heb van irritaties, jeuk of andere ongemakken. Hier had ik normaal altijd last van tijdens en na mijn menstruatie periode waardoor ik dacht dat het kwam door de ongesteldheid, maar het kwam dus door het verband (en door de anticonceptiepil misschien die ik ook al 1 jaar niet meer gebruik). Het voelt zó fijn! En ik merk dat het goed is voor mijn humeur en de rest van mijn gezondheid. Zonder jou had ik dit nog niet ervaren en ik ben er zó dankbaar voor. Ik ga nog een keer kijken naar uitwasbaar verband en naar cups. Daarnaast ga ik zoveel mogelijk vrouwen hierover vertellen. Wat een verbetering van mijn leven! GROTE DANK!

  • Beste Rosalie,
   Superfijn om te lezen dat het je zo goed doet! Heel blij om! Lekker rondbazuinen aan alle vrouwen die het horen willen! Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 15. Beste allemaal,
  op Aliexpress kun je katoenen/ bamboe maandverband, inlegkruisjes, luiers voor baby’s en volwassenen krijgen, menstruatiecups in diverse maten en kleuren en katoenen/ bamboe waterdichte onderleggers voor baby’s en volwassenen bestellen. Soms duurt het even voordat je het ontvangt(30-60 dagen) maar mijn ervaring is dat je alles krijgt wat je besteld en zonder extra verzendkosten! succes.

  • Ik heb mijn wasbaar maandverband heel goedkoop via wish besteld (soort Alie express), wel expres een winkel uitgezocht die alleen wasbare producten verkocht zodat ik minder kans had op rotzooi.

  • Aliexpress heeft idd alles. Misschien wel rekening houden met het feit dat Aliexpress niet zonder reden zo goedkoop is. De site is een hype en mega aantrekkelijk door de lage prijzen. Hopelijk komt het besef dat de werknemers daar enorm worden uitgebuit. Door daar te bestellen doe je eraan mee. Ik geef liever meer geld uit en weet dat er eerlijke handel is. Heb zojuist op katoenenko besteld.

 16. geldt dit ook voor luiers? En kraamverband?
  Wie weet er een goed en betaalbaar alternatief voor kraamverband?

  Groetjes Anja

  • Beste Anja,
   Ja, geldt waarschijnlijk ook voor luiers en kraamverband. Alternatieven die ik ken, zijn herbruikbare katoenen luiers. Bij kraamverband weet ik dat nog niet. Vraag anders ook je verloskundige. En laat het ons dan hier weten!
   Groetjes, Mireille

    • Klopt, wasbaar maandverband voor de nacht werkt prima als kraamverband. En onze baby draagt alleen nog maar katoenen luiers. Even investeren en daarna heerlijk kosten besparen, beter voor het milieu en geen chemicaliën 🙂 Ik vind het enorm meevallen qua tijd om te wassen. En het vouwen/knopen van de luiers heb je zo onder de knie! Ook billendoekjes kun je wasbaar kopen. Even drenken in water met bijv wat kokosolie erin opgelost, heerlijk zacht voor de billetjes. Of drenken in afgekoelde kamille thee. Geen zalfjes meer nodig hoor, om die tere billetje mooi gaaf te houden 🙂

 17. Dank je wel Mireille dt je dit onder de aandacht brengt. Nooit bij stil gestaan.
  Ik heb cups gevonden op e-bay voor maar 1,20 per stuk. Ik heb 2 soorten besteld. Duurt even voor het binnen is dus het resultaat kan ik nog niet melden.
  Ook heb ik op Ebay (China) stoffen inlegkruisjes gevonden voor 2,50 per stuk.
  Dit ter info omdat ik de cups en x-jes best prijzig vond om te proberen.
  Groetjes, Marielle

 18. Hoi Mireille,

  Wat goed dat je aan dit onderwerp aandacht besteedt. Menstruatieklachten kunnen ook ontstaan door het rommelen met hormonen door de anticonceptiepil en heel belangrijk ook door de rest van de maand niet in je eigen kracht te staan, geen gehoor te geven aan je eigen gevoel wat wij vrouwen nog heel veel doen. Wat dan tijdens je menstruatieperiode doorbreekt in de vorm van chagrijnig en somber zijn en rug- en buikpijn. Wat te gek dat de MIR-Methode hier ook bij werkt zodat we onze menstruatieperiode weer zoals in vroegere tijden als geschenk (klinkt gek,weet ik) kunnen ervaren ipv als vloek. Wilde dit graag even melden als toevoeging zodat meer mensen zich bewust worden van dat de relatie tussen hoe je in het leven staat en lichamelijke klachten. Een opschoning van binnen uit (zodat je ook minder vatbaar wordt van troep buiten af). Gelukkig helpt de MIR-Methode hier ook bij!
  Groetjes, Fiona

 19. hallo vrouwen, ik heb dat inderdaad al jaren geleden gemerkt met inlegkruisjes, toen had ik vaak last van witte vloed en sterk ruikende afscheiding, nadat ik stopte met inlegkruisjes, helemaal geen last meer van…..misschien is het wel een manier om ons aan de inlegkruisjes ed te houden.daarom gebruikte ik ook geen tampons meer, omdat ik het gevoel had dat alle troep daarmee te veel in mijn lijf kwamen.
  ik hoef nu niet meer, ben 63.
  maar ik denk t wel bij de luiers van mijn kleinkinderen, want daar zit ongetwijfeld ook heeeel veel rotsooi in. mijn kinderen gaf ik katoenen luiers, alleen op vakantie oid gekochte, en inderdaad dan kregen ze veeeel eerder uitslag.
  pas goed op jezelf, vrouwen!!!
  en op de kinderen natuurlijk.
  geweldig Mireille dat je hier aandacht aan besteed….mijn grote dank!!!

 20. Gebruik al 3 jaar wasbaar maandverband en inlegkruisjes van ImseVimse en een merk uit India. Ben super tevreden!
  Broeit niet, ruikt niet en je gooit ze gewoon bij je witte was. Als ik in noodgevallen weer eens (supermarkt) wegwerpverband gebruik schrik ik van het plastic, de parfum en de luchtjes die ontstaan. Die van de biowinkel zijn al wel een beter alternatief overigens. Als ik werk of ergens heen ga neem ik een schone mee in een luchtdicht tasje, waar de gebruikte ingaat. Heb sinds ik deze gebruik nooit meer een infectie gehad.

 21. Ik gebruik al zo’n twintig jaar een menstruatiecup. Eerst “de Keeper”, nu “de Femmecup”. Die laatste bevalt me beter. Daarnaast zelfgemaakte inlegkruisjes. (Mooi lapje katoen, dan laagje kunststof(schijnt goed te maken te zijn van luierinleg vd HEMA) en dan laagje katoen. Bevalt erg goed, ook bij urine verlies. Nooit meer last van irritatie! Wil nooit meer iets anders! Heel goed dat je hier aandacht aan besteed Mireille, dit zou elke vrouw moeten weten!

  • Oh ja, de keeper is van natuurrubber en dus stugger. De Femmecup is van siliconen en daardoor soepeler en makkelijker.

 22. Dag Mireille, naar aanleiding van je artikel over maandverband, dacht ik aan incontinentiemateriaal, dat veel mensen gebruiken, als ze hun urine of ontlasting niet kunnen ophouden. Bij de fabrikaten daarvan gelden waarschijnlijk dan ook geen regels!

  • Beste Juul,
   Ja, ik vrees dat fabrikanten ook bij incontintieverband vrij spel hebben… daarvoor ga ik nog op onderzoek uit.
   Groetjes, Mireille

   • Klopt ! Ik gebruik al jaren inlegverband voor mijn lichte vorm van incontinentie. Ik kreeg op een gegeven moment last van een soort eczeem….zo ernstig dat ik ben doorverwezen naar een dermatoloog. Met zware middelen is het sterk verbeterd maar ik gebruik nu nog 2x per week een zalf om het “rustig”te houden. Als ik het een keer vergeet komt de jeuk onmiddellijk terug. Het is TROEP dus, maar ik kan er niet zonder.

 23. Beste Mireille en vrouwen, ik gebruik nu 2 jaar de mentruatiecup. de voordelen kan ik idd bevestigen. er zijn ook nadelen! zo is de cup bij mij tijdens het dragen al 2 keer omgedraaid in mijn vagina, zodat het ‘koortje’ waar je de cup ermee uittrekt tegen de boven- of zijkant van de vagina prikt. Naast een vervelend gevoel, krijg je hem er dus ook niet meer uit! In mijn geval moest mijn man met lange vingers er aan te pas komen om dat ding eruit te peuteren, genant… Daarnaast is het koortje ook een keer afgebroken terwijl ik eraan trok, ook gedoe om het er dan weer uit te krijgen. Ik heb toen van organicup meteen een nieuwe gekregen, maar het gaat om het idee dat het kan gebeuren. niet waterdicht dus in gebruik.

 24. Hallo Mireille, wat een super interessant artikel. Mijn dertien -jarige dochter kreeg eergister haar eerste menstruatie en ik heb besloten dat het een goed idee is om haar meteen maar goed “gezond” damesverband te laten gebruiken en ga hier in Engeland kijken of ik dat kan vinden. Mijn zus in Nederland gaf me de naam Natracare door en schijnt hier te koop te zijn. Ik heb het in ieder geval al online gevonden. Goed begin is het halve werk. Bedankt lieve Mireille. En Gelukkig Nieuwjaar.
  Groetjes Lucienne

 25. Heb een mailtje terug ontvangen van de Consumentenbond:
  Hartelijk dank voor uw bericht over de schadelijkheid van maandverband, inlegkruisjes en tampons.

  Fijn dat u de moeite wilde nemen om ons hierop te attenderen. Uiteraard heb ik uw bericht intern doorgestuurd naar de betreffende afdeling, met het verzoek om hier met aandacht naar te kijken. Aangezien wij dagelijks vele meldingen over uiteenlopende onderwerpen ontvangen, kunnen we helaas niet garanderen dat uw melding direct tot een actie of publicatie zal leiden. Uw bericht biedt echter zonder meer een waardevolle bijdrage aan onze documentatie.

  Ik wens u een prettige dag!

  • Beste Angela,
   Wat leuk! Die kreeg ik nog niet. Maar ze zullen het er wel druk mee hebben! De boodschap is in ieder geval binnen gekomen. Super!
   Dankjewel aan iedereen die de Consumentenbond een bericht heeft gestuurd!
   Groetjes, Mireille

 26. Lieve mensen, Allereerst de beste wensen voor iedereen. Lees elke week met veel interesse je mail.en steek er weer wat van op. Nu heb ik wel een vraagje, alleen hij sluit niet aan bij dit onderwerp. Sorry. Maar ik word elke nacht zo rond twee uur standaard wakker. En nu heb ik weleens in een mail gelezen, dat een van je organen dat veroorzaakt. Alleen kan het nergens meer vinden. Misschien kan er iemand op reageren.Alvast dankjulliewel lieve groetjes willeke.

 27. Mischien n beetje vreemd..maar ik gebruik al meer dan 20 jaar gewoon wc papier dat ik oprol als maandverband….ook nadat ik een pap 3 had en terugkerende schimmelinfecties…daarna nooit meer ergens last van gehad…het is nog super goedkoop ook en hangt in ieder toilet 😉

 28. Beste Mireille,
  Goed dat je er aandacht aan besteed.
  Ik gebruik de menstruatiecup al een paar jaar. In ieder geval ’s nachts en de eerste paar dagen. Op mijn werk is het niet ideaal want geen wasbak in toilet zelf of in openbare toiletten idem dito. Om nu je cup te gaan spoelen bij de wasbak is ook zo wat. Een oplossing zou zijn flesje water even meenemen toilet in. Cup leeggieten in toilet en spoelen maar.
  Zo zie je oplossing is simpel.

  Ik moest er wel even aan wennen, want je voelt het best goed zitten. Ik meen dat je menstruatie ook minder lang is met de cup. Zou ook minder heftig zijn maar ik vind het juist iets heftiger maar dus wel korter.
  Groetjes

  • Beste Kersje,
   Ja, wat dat betreft zijn veel werkplekken nog niet ideaal ingericht voor vrouwen…
   Dankjewel voor het vertellen van jouw ervaringen!
   Groetjes, Mireille

 29. Ik wil zelf ook een menstruatiecup aanschaffen, maar er bestaan blijkbaar verschillende soorten en maten. Heeft iemand tips voor een merk?

  Bij de Deense fabrikant Organicup.eu krijg je nu 20% korting op de bestelling met de code fb2017. Iemand ervaring met de cup van Organicup?

  • Hoi Marie,
   Ik gebruik de Organicup en ben ontzettend tevreden! Heb wel een klein stukje van het staafje afgeknipt, omdat het ‘uitstak’ en daardoor irriteerde. Na 2-3 menstruatiecycli een beetje wennen, wil ik niet meer anders! Ik zou het gewoon proberen. Vind je het niets, ben je alleen 20-25 euro kwijt, maar hoef je je niet meer af te vragen of het iets voor je is.

  • Beste Susan,
   Wat leuk om te lezen! En al 522 vrouwen bij aangesloten. Heerlijk! Laten we elkaar maar gewoon aan ideeën helpen, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 30. Wat een fijn artikel! Zelf gebruik ik al een aantal jaar een menstruatiecup icm wasbaar maandverband en ik zou echt niet anders meer willen. Sinds ik een cup gebruik, vloei ik gemiddeld een dag minder dan voorheen met wegwerp maandverband en tampons.
  Ook geen geïrriteerde schaamlippen en droge vagina meer door de tampons en wegwerp verband.
  Laatst ‘ns onverwachts een wegwerp verband gebruikt en had meteen weer een geïrriteerde, ‘rauwe’ onderkant. Nog dagen last van gehad.

  • Beste Susan,
   Poeh, overduidelijk voor je dat er invloed uit gaat van het verband met chemicaliën, he!
   Dankjewel voor het vertellen!
   Groetjes, Mireille

 31. Hallo, dank voor de info! Heel welkom! Ik ben benieuwd of een menstruatie cup ook gebruikt kan worden in combinatie met een spiraaltje.

  • Beste Anne Marie,
   Ik verwacht dat dat prima kan, maar misschien kun je het beste even contact opnemen met de vrouwen van http://www.menstruatiecups.nl om het te vragen. Of misschien hier een van de lezeressen die er ervaring mee heeft?
   Groetjes, Mireille

 32. Ik menstrueer niet meer maar moet wel inleggers gebruiken. Omdat ik niet tegen maandverband of inlegkruisjes kon heb ik een alternatief bedacht. Ik gebruik al jaren navelbandjes, die voor babies bedoeld zijn. Een zachte stof, zeer goed uitwasbaar, goedkoop en geen afval.

  • Beste José,
   Menstruatie-sponsjes!? Daar heb ik nog nooit van gehoord! Klinkt best fijn, eigenlijk. Ik ga lezen. Dankjewel voor het delen!
   Groetjes, Mireille

  • Hier was ik naar op zoek, dankjewel! Mijn dochter is net ongesteld geworden en kan nog geen tampons gebruiken (en moet die ook niet gaan gebruiken als het aan mij ligt) maar wil wel graag zwemmen. Vroegere vriendinnen gebruikten natuurspons, maar ik kon er niets over terug vinden, tot nu. Nu op zoek naar een onbehandeld en echt sponsje! groet, Fini

 33. Ik heb altijd een aversie tegen maandverband en inlegkruisjes gehad, precies om de door Mireille Mettes genoemde redenen. Ik vertrouwde het voor geen meter, al helemaal niet toen er ook kleur en geurstoffen op maandverband aan werden gebracht!
  Ik ging op zoek naar alternatieven en stuitte op de Femmecup, inderdaad zo’n cupje dat je kunt inbrengen. Ik vind het fantastisch! Al ruim twee jaar geen maandverband meer voor mij! Beter voor mij en beter voor het milieu. In het begin is het even oefenen om het cupje goed in te brengen, maar uiteindelijk is het veel comfortabeler. En je spaart nog eens flink wat geld uit ook! Ik kan het iedereen aanraden!!

 34. Eenzelfde probleem speelt bij incontinentieverband. Ik hoorde pas tijdens een lezing dat er een stofje inzit, dat er voor zorgt dat je spieren verslappen, zodat je de urine niet voelt lopen. Gevolg is dat als ouderen er eenmaal mee beginnen, het heel moeilijk is om er ooit vanaf te komen. Goede business dus voor de fabrikant! Voor deze ouderen zou het een zegen zijn als ze maandverband van bovengenoemde merken gaan gebruiken, om de cirkel te doorbreken. Zo zie je, hoe meer je weet, hoe kritischer je wordt.

  • Beste Corrie,
   Ik had al zo’n vermoeden dat er zoiets gaande was met incontinentieverband. Heb jij voor mij een bronverwijzing, dat ik het zelf kan nazoeken en ‘bewijs’ kan vinden? Bijvoorbeeld de naam van degene die de lezing gaf?
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

   • Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Mireille hou je ons hiervan op de hoogte? Overigens merk ik in mijn omgeving dat steeds meer mensen de MIR-Methode kennen èn enthousiast zijn.

    • Beste Thera,
     Ja, doe ik. Als ik sluitend bewijs heb, zal ik het beslist vertellen. Een van de reacties vertelde hier op de website over een verpleegster die waarneemt dat bij het gebruik van incontinentieverband de bewoners in het verpleeghuis juist incontinent worden.
     Groetjes, Mireille

 35. ik heb altijd het “gevoel”gehad dat de inlegkruisjes mijn vaginale afscheiding bevorderden. Sinds ik ze niet meer
  gebruik heb ik geen jeuk meer van die afscheiding. Ik ga ze echt nooit meer gebruiken, voor mij is het duidelijk.

  • Beste Conny,
   Ik verwacht van wel. Net als voor luiers van baby’s. Ga maar op onderzoek!
   Groetjes, Mireille

 36. Beste Mireille,
  Via maandverband en tampons krijg je inderdaad schadelijke stoffen binnen maar ook via shampoo, nagellak, make-up, gewone tandpasta met fluor, alles wat je op je huid smeert, via onze voeding die met pesticiden behandelt wordt en via het drinkwater waar medicijnresten en weet ik wat nog meer in zit. Om maar niet te spreken wat DE pil met je doet, dat zou iedere vrouw moeten weten vind ik. Kijk vooral even het filmpje van mijn docent Leo van der Zijde over DE pil https://www.hormooncommunity.nl/videos/
  Vooral vrouwen hebben meer last van hormoonverstorende stoffen, enerzijds omdat ze vaak DE pil gebruiken en maandverband en tampons maar ook doordat het hormonale systeem bij een vrouw wat ingewikkelder is dan bij een man.
  Ik gebruik zoveel mogelijk pure producten zonder schadelijke stoffen en dat is best een zoektocht geweest.
  Groetjes, Anja van Boheemenm

 37. Ik menstrueer niet meer maar gebruik wel regelmatig een inlegkruisje. Ik gebruik de natuurlijke inlegkruisjes van Eko Plaza. Alleen puur biologisch katoen direct op de huid.
  Kunststofvrij, Niet met chloor gebleekt, ongeparfumeerd, Natuurlijke materialen, Biologisch afbreekbaar.
  Het merk is “Natracare” http://www.natracare.com

  • Beste Mieke,
   Dankjewel voor de aanvulling. Eko Plaza, natuurlijk! Ik heb hem meteen in het bericht erbij gezet. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 38. Dag Mireille,

  Heb de consumentenbond gevraagd om een onderzoek naar chemicaliën en het publiceren van veilige alternatieven.

  Groetjes,

  Een bezorgde echtgenoot

  • Beste Richard,
   Super veel dank dat je mee helpt om duidelijkheid te krijgen!
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 39. Hoi,
  je schrijft dat de hoeveelheid bloedverlies een indicatie is voor je gezondheid. Wat moet ik mij hierbij voorstellen?
  Sinds mijn laatste zwangerschap ben ik ook over op de menstruatiecup van Meluna.
  Groetjes.

  • Beste CFrits,
   Dat weet ik nog niet. Het gaat erom dat je in de gaten krijgt dat als er een groot verschil is in de hoeveelheid bloed of in de kleur van het bloed dat er in je lichaam ook iets veranderd is. Daar heb ik me nog niet genoeg in verdiept. Iemand anders al wel?
   Groetjes, Mireille

   • ik was eens bij een osteopate die ook energetis test en ze vroeg of ik veel bloedverlies heb, ik vroeg haar waarom ze dat vraagt en ze zij dat als er veel bloedverlies is is teken dat het energie van het persoon niet goed is

    • Beste Bashy,
     Interessant om te lezen, dankjewel. Ik wist dit nog niet. Dan is er zeker wat aan te doen! En ik heb inderdaad ook al meldingen van vrouwen dat ze door het doen van de MIR-Methode minder bloedverlies en minder buikpijn hebben.
     Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

 40. Ik krijg Tena-lady vergoedt, ik ben bang dat als ik die katoenen ga gebruiken, ik alles zelf moet betalen en dat is duur…….te duur voor mij!

   • Ja, zit er al aan te denken ze zelf te maken, maar hoe weet ik dat de stof ook niet chemisch is behandeld? En als je veel urine verliest, lek je dan toch niet door? Bij de nieuwste methodes zit er net als bij de babyluiers nml. gel in die het vocht bindt……
    Ik zat ook al te denken om eerst een katoenen slip aan te doen, en dan een tena-lady in een katoenen slip er overheen, dan komt de tena-lady niet tegen de huid………Maar ja, of dat afdoende is?????

 41. Beste Mireille,
  Dank je voor het artikel.
  Een aantal jaren geleden waren er onrustige cellen bij mijn baarmoederhals geconstateerd, deze moesten verwijderd worden.
  Na deze ingreep ben ik ook bewuster gaan kijken naar maandverband en tampons. Het is zo’n kwetsbaar gebied.
  Nu gebruik ik alleen nog maar maandverband van Sanatura. Dit voelt goed voor mij.
  Mochten er nog mensen tips hebben bij hevige menstruatiepijnen? Dan hoor ik het graag.
  Groeten Erika

  • Beste Erika,
   Dankjewel voor het vertellen! Je kunt de MIR-Methode doen tijdens menstruatiepijn door je hand op je baarmoeder te leggen en de MIR-Methode te doen. Of je gebruikt er de EHBO voor, kan ook. Die staat op de Be the MIRror-website.
   Groetjes,
   Mireille

 42. Mireille en alle vrouwen badstof kun je kopen en dan zelf maken dat is heel simpel, dat droegen wij vroeger ook en je kunt het met de kookwas doen dan zijn de bacterien eruit maar wel katoen, en wij hadden ook veel last van hoofdpijn en buikpijn, maar nu ben ik 67jaar en spreek uit ervaring, sucses jullie allen Gr. Bertie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.