Home » Artikelen » 182. Het verband tussen ziekte en maandverband

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

182. Het verband tussen ziekte en maandverband — 235 reacties

 1. Sinds een half jaar gebruik ik een menstruatiecup. Ideaal , al heb ik wel moeten wennen aan het gebruik!
  De eerste keer drukte ik hem als een tampon naar binnen – veel te ver…. Uiteindelijkbyebbik een arts bezichtigende cup te verwijderen :))

  Nadien alleen maar super-enthousiast

 2. Dag Mireille
  Ik wil reageren op het gebruiken van de Mir-methode. Dat doe ik nu 3 weken en heb het gevoel dat ik nu echt in de overgang zit. Ik ben bijna 75 jaar, heb warme handen en voeten en neus. Heerlijk allemaal, ik kan mezelf zijn. Heeft het hier ook mee te maken?
  Het lijkt een wonder…dank je wel

  • Beste Francine,
   Wat klink dat heerlijk! Ik vermoed dat je lichaam gewoon heerlijk aan het stromen is. Betere bloedsomloop, meer stromende energie. En dat dat die heerlijke warmte geeft. Ik ben heel blij voor je!
   Groetjes, Mireille

 3. Dag Mireille,

  Dit onderwerp gaat over maandverband maar hoe is het dan gesteld met incontinentie verband?

  De maandelijkse cyclus heb ik niet meer maar nu een blaas probleem.
  Ik gebruik nu dagelijks verband ipv één keer in de maand zo’n 8 dagen.

  Groeten Patricia

 4. Dan heb je het over maandverband, hoe zit dat dan bij de ouderen die incontinentie materiaal gebruiken? Niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen. Lijkt me ook wel interessant om daar eens naar te kijken.
  Ik heb last van hoofdpijnen gehad, altijd gedacht dat het aan de hormonen lag

  • Beste Laura,
   Ja, dat is zeker interessant, want ook daar blijken chemicaliën in te zitten die er niet in thuis horen. Ik verheug me ook op onderzoek daarnaar!
   Groetjes, Mireille

   • Het is wel handig om te weten dat cute cotton ook incontinentie verband heeft. Het is heel prettig in gebruik voor (lichte !) incontinentie

 5. Toen ik de Mooncup begon te gebruiken, had ik eindelijk geen probleem meer met mijn menstruatie. Zo fijn om die cup te hebben! Jammer dat die al niet veel langer bestond.
  Ik ben het niet eens met de uitspraak dat een cup minder confronterend is. Wat dat betreft zijn maandverband en tampons makkelijker, je ziet minder bloed (omdat het voor een groot deel is opgenomen en/of opgedroogd en je hoeft er niks mee. Dat is bij de cup anders. Vond ik niet erg, maar om dat als voordeel te noemen… nee.

  • Daar ben ik het helemaal mee eens! Dat wilde ik namelijk ook gaan schrijven. Het verschonen is echt wel een dingetje.

 6. Dag Mireille, Ik lees vaak dat er bij maandverband zonder chemische stoffen verwezen wordt naar de duurdere varianten zoals Yoni en sanature. De A-Ction heeft ook eco maandverband (femmapure ECO), zonder parfum en met biologisch afbreekbaar plastic er om heen. €0.99 cent per 15 stuks. Is aanzienlijk goedkoper.
  Bevalt mij zeer goed.
  Lieve groetjes, Sabine

 7. Heftig zeg….
  Een kinesioloog testte een aantal weken terug dat ik toxisch was belast met kwik. Geen idee hoe ik in hemelsnaam in aanmerking zou moeten komen met kwik. Ik gebruik wel dagelijks inlegkruisjes, je zou bijna gaan denken dat hier een verband ligt.
  Ik ga voor de chemicaliën vrije producten nu ik dit zo lees. Dank je wel!

  • Heel veel mensen hebben ook niet door dat er evt. kwik in het lichaam komt door amalgaam vullingen in hun tanden en kiezen.

 8. Al jaren gebruik ik navelbandjes omdat maandverband mijn huid kapot maakte. Ze zijn van zachte stof, kunnen op 90 graden gewassen worden en gaan jaren mee. Ik heb nooit meer last van irritatie.

 9. Beste Mireille,

  Goed dat je hier aandacht voor vraagt! Ik gebruik sinds een aantal jaar (nadat ik inderdaad klachten had en net als jij ook het verband legde met maandverband) de producten van Sanature. Nooit meer last gehad. Wel wat duurder, maar ik heb het ervoor over.

  Groetjes Jitka

 10. En hoe zit het met incontinentiemateriaal? Hoeveel vrouwen en mannen maken daar gebruik van? Vaak in een levensfase dat mensen al gevoeliger worden voor medicijnen en dus voor chemicaliën.

 11. Er schijnt een epidemie te zijn van lichen sclerose. Dit hoor ik van een osteopaat en ook van een homeopaat. Ik heb dat zelf ook.. Bij mij werd het erger ( of is het begonnen?) sinds het merk Always op de markt kwam. Dat is zo’n dertig jaar geleden. Ik zou heel graag weten waar die epidemie vandaan komt en wat we ertegen kunnen doen.

 12. Mireille, fijn je artikel. Ik heb direct de consumentenbond een bericht gestuurd met de vraag of ze onderzoek willen doen. Goed idee.

  Ik gebruik zelf al enige tijd geen chemische tampons en maandverband meer en het voelt voor mij veel beter. Minder/geen blaasontsteking en /of naar gevoel in mijn vagina.

 13. Omdat ik dit verhaal jaren geleden ook gelezen heb besloot ik na de bevalling van mijn jongste om een menstruatie cup te gaan gebruiken. Dit omdat voor mijn gevoel nu alles “zuiver” was na zoveel bloedverlies en ik dus opnieuw kon beginnen. Ik gebruik de cup nu 3 jaar. Het is soms nog lastig hoe deze in te brengen maar ik voel me vooral super schoon. Hoewel ik veel bloed verlies de eerste dagen , kan ik er best lang mee doen. Ik heb in die 3 jaar 1x een nieuwe gekocht
  Echt een aanrader voor iedere vrouw, ik zou nooit meer maamdvervand of tampons willen gebruiken

 14. Gewoon ter info: Ik lees dat je suggereert dat er een mogelijk verband is tussen migraine en gebruik maandverband/tampons met chemicaliën. Ik gebruik al jaren een cup, maar heb vrijwel maandelijks migraine. In mijn optiek heeft dat te maken met de verminderde weerstand van mijn lijf als ik ongesteld ben. Vriendelijke groet Esther

  • Beste Esther,
   Okee, dus met jouw voorbeeld blijft mijn theorie niet staan. Het kan natuurlijk nog wel zo zijn, maar in jouw geval niet. Dankjewel voor je aanvulling! Kan ik daarmee verder kijken naar de oorzaken van migraine, dankjewel.
   Groetjes, Mireille

 15. Dank je voor dit artikel. Echt te gek dat er helemaal geen controle op deze producten is. Sinds ik stopte met gewone inlegkruisjes heb ik nooit meer last gehad van schimmelinfecties en irritatie. Persoonlijk vind ik dat de inlegkruisjes van natracare snel kruimelig worden. Op vakantie in België kocht ik bij Carrefour inlegkruisjes van ecoplanet, die bevallen me goed. https://www.drive.be/nl/carrefour-producten/verzorging-hygiene/intieme-hygiene/dames/carrefour-eco-planet-platte-inlegkruisjes-normaal-24-stuks/PID1/2048688/562126?store_ref=D0615

  • Beste Candy,
   Dankjewel voor je heldere blog! Dat veel vrouwen het een kans mogen geven!
   Groetjes, Mireille

 16. Ik ben een vrouw van 68 en menstrueer uiteraard niet meer.
  Wat ik doe om schimmelinfecties te voorkomen, is twee maal daags ‘ s morgens en ‘s avonds de vagina douchen met gewoon koud water.
  Daardoor heb ik geen afscheiding en hoef geen maandverband of inlegkruisjes te dragen.
  Ik gebruik alleen Tena lady als ik behoorlijk rugklachten heb die incontinentie met zich meebrengen en als verkouden ben, dan loop ik met hoestbuien het risico op incontinentie.
  Dat is incidenteel.

  De flesjes om je vagina te spoelen kosten 8 euro en ik gebruik die zeep lactacyd nooit, alleen kraanwater.
  Dat verfrist heerlijk en je hebt nergens hinder van.
  Dit heb ik ook met de gynaecologe besproken en ze had geen bezwaar tegen, omdat dit met water gebeurt.

  • Beste Marianneke,

   Fijn dat dat voor jou werkt. Ik zou de vaginale douche weer absoluut niet aanraden. Ik kreeg er juist schimmelinfecties van! Ja het voelde fris en schoon maar ik denk dat je je vaginale flora er juist mee verstoort. Je vagina is van nature zelf goed in staat zich in balans te houden, mits het gezond is.

 17. Ik ben een cup gaan gebruiken omdat ik veel zwaardere menstruaties kreeg en door begon te lekken. Ik moest me wel vaak verschonen (soms al na 1-1,5 uur) en daardoor kwam ik er achter dat mijn bloedverlies abnormaal veel was. Ik kreeg zelfs bloedarmoede. Naar aanleiding daar van is er onderzoek gedaan en ben ik twee keer geopereerd aan vleesbomen in mijn baarmoeder. Daarna weer de cup gaan gebruiken. Ik vind hem super! Geen last meer van schimmelinfecties of blaasontstekingen. Met het dragen van inlegkruisjes ben ik ook helemaal gestopt.

  • Beste Andrea,
   Dat is ook een extra voordeel met de menstruatiecup, dat je ziet hoeveel bloed je eigenlijk verliest. Wat fijn dat het daarmee bij jou aan het daglicht kwam dat je veel teveel bloed verloor. Je zal nu ook wel minder moe zijn, vermoed ik.
   Blij voor je!
   Groetjes, Mireille

 18. Beste Mireille

  In je nieuwsbrief las ik dat in Nederldand de verkoop van natuurlijke maandverbanden zonder chemicaliën fors is toegenomen. Ik vind dit prachtig. Dat geeft inderdaad aan dat de consument uiteindelijk toch wel invloed kan uitoefenen door bewust die andere producten te laten staan. En het is zo fantastisch fijn dat jij dat allemaal mee in beweging brengt en ons er op attent maakt. Merci!!
  Een van de grapjes luidt dat de Belgen altijd 20 jaar achterop hinken op Nederland. En helaas klopt dat vaak ook…maar in sommige gevallen is dat natuurlijk dan weer niet zo erg.
  Wat maandverbanden en tampons betreft heb ik nu pas in Kruidvat België voor het eerst 100% katoenen tampons en maandverbanden gevonden. En dit van het merk SANATURE.
  Het is wel jammer dat ze een stuk duurder zijn dan de gewone tampons en maandverbanden, gezien ik in de eerste 3 dagen van mijn menstruatie toch heel vaak moet wisselen.
  Daarbovenop is de consumenten organisatie “testaankoop” nog aan het strijden om de “pesttaks” op maandverbanden en tampons weg te krijgen.
  Het gaat er om dat men in België op maandverbanden en tampons in België 21% BTW betaald…jawel het tarief dat gebruikt wordt voor luxe-artikelen. Testaankoop stelt dat het pure seksistiche discriminatie is om vrouwen 21% btw te laten betalen op een basis hygiëne product.
  Intussen is er al sprake van dat de regering de BTW zou verlagen…maar het is nog steeds niet echt definitief goedgekeurd.
  Jaja België is echt een ander land.

  In elk geval ga ik dus de katoenen maandverbanden en tampons eindelijk kunnen uitproberen. Misschien worden de bloedingen er inderdaad minder hevig door…ik hoop het in elk geval.

  Vriendelijke groeten

  Patricia

  • Beste Patricia,
   Dankjewel voor het delen! Ik hoop dat je bloedingen minder worden, laat het me weten! En die pesttaks, daar heb ik al meer over gelezen. Ik weet niet zeker of dat alleen voor België geldt. Is er een manier om daaraan bij te dragen? Is er een website waar vrouwen bijvoorbeeld kunnen tekenen? Dan kan ik die in een nieuwsbrief zetten. Dankjewel voor het noemen ervan!
   Groetjes, Mireille

  • Goede morgen,
   Wat een interessant artikel. Nooit eerder bij stil gestaan. Ik ga hier zeker mee aan de slag. Gebruik al jaren inlegkruisjes van Tena Lady.
   Iemand hiermee ervaringen? Ook beter vervangen?

   Groet, LL

 19. Zo’n menstruatiecup spreekt mij wel aan, maar dan wel liever van natuurrubber, zoals ik las van bijv. “De Keeper”. Ik ben geen fan van synthetische materialen in mijn lijf. Als iemand ervaringen heeft met een natuurrubberen cup?
  Oh ja, hetzelfde geldt ook voor condooms van synthetische materialen, dat kan ook irriteren op de inwendige, vaginale huid. Condoom anoniem heeft bv. diverse soorten condooms. Groetjes, Bianca

  • Beste Bianca,
   Hee, wat een goede tips! Dankjewel! Ik ga het zelf ook uitzoeken, ook over de condooms. Daar had ik me nog niet in verdiept. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

  • ik heb jaren de Keeper gebruikt van natuurrubber. geen schimmels meer. wel beetje wennen en er is kans op beetje lekken, maar daar kan je een verbandje bij gebruiken. ik leerde van een vriendin dat je het bloed kan opvangen in een emmertje met deksel en verdunnen om in de tuin te gieten onder planten. dat is ook ff wennen, maar ik vond het een mooi idee dat mijn bloed en energie gebruikt werd door moeder natuur. er zitten voedingsstoffen in. mooi toch. ik ben niet vies van mijn eigen lichaam.

  • Beste Karin,
   Daar heb ik nog niet heel dicht naar gekeken, maar ik vrees hetzelfde… zelfde fabrikanten. Ga ik beslist nog bestuderen.
   Groetjes, Mireille

  • Alle merken inlegkruisjes, ook Tena, uitgeprobeerd en van allemaal kreeg ik huidirritatie.
   Ik gebruik katoenen inlegkruisjes maar koop biologische bij de DM-drogist in Duitsland. Deze verkopen het merk Jessa. Jessa heeft een biologische lijn en de inlegkruisjes zijn aan de bovenkant van biologisch materiaal. Kennelijk is dat genoeg. Ik heb nooit geen irritatie meer gehad. Leuke bijkomstigheid, de Jessa (groen) kost maar 1,45 per 30 stuks. Het absorptievermogen (2 druppels) is niet zo groot maar omdat ze zo goedkoop zijn is het geen probleem meerdere per dag te gebruiken. Ik menstrueer niet meer dus over maandverband heb ik geen oordeel en ervaring.

   • Sinds kort gebruik ik biologische katoenen inlegkruisjes zonder geur en chloorvrij van het Duitse merk Cosmea, die ik bestel bij http://www.Amazon.de. Ze zijn er in twee maten, kort en lang. Ze zijn dikker dan bv de inlegkruisjes van Yoni en Sanature, maar kunnen daardoor ook meer vocht opnemen zonder dat je langer een droog gevoel hebt. Ze bevallen mij heel goed! De korte zijn verpakt in 5 doosjes à 33 stuks voor 11,35 euro = 0,07 cent per stuk.

  • Er zijn echt prachtige wasbare luiers te koop. Even een investering maar dan zeer winstgevend. Bovendien help je de natuur er ook mee. Als je twijfelt over de wegwerpluier, kun je dat overwegen.

  • Ik weet niet hoe het bij luiers zit maar er zijn wel hele goede wasbare luiers op de markt. Alle 4 mijn kleinkinderen zijn daarmee opgegroeid.
   Mijn kinderen vertelde me dat bij wasbare luiers het doorlekken minder is dan bij wegwerp luiers.

 20. Ook ik gebruik Tena inlegkruisjes vanwege urineverlies. Zitten hier ook chemicaliën in, en is er een alternatief?

  • Beste Marianne,
   Ja helaas zitten daar ook chemicaliën in en is er geen toezicht op. Alternatieven zijn lastig, omdat je dan vaker moet verschonen, maar katoenen uitwasbare verbandjes kunnen een prima alternatief bieden.
   Groetjes, Mireille

   • Ik heb laatst gehoord van een verpleegkundige dat zij ervaart dat het gebruik van incontinentieverband incontinentie juist bevordert. Het is beleid op haar werkplek ook patienten die het niet nodig hebben incontinentieverband te geven, ze worden het daarna vanzelf, mede ‘geholpen’ door de naar haar zeggen door de fabrikant toegevoegde spierverslapper in het materiaal

    • Beste Caroline,
     Dankjewel voor het delen. De bewustwording hierover is hard nodig. En wanneer mensen het uit eigen ervaring zien, zoals deze verpleegkundige… goud waard!
     Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

  • Ik zou je inderdaad adviseren om eens te gaan zoeken naar wasbaar maandverband. Er is enorm veel te koop online, Google maar! Wij gebruiken alleen nog maar wasbaar, we hebben verschillende soorten en maten. Er zijn bijv ook grotere varianten voor ‘s nachts of als kraamverband. Ik denk dat die zeker geschikt kunnen zijn voor urineverlies. 1 keer investeren en daarna ga je enorm besparen 🙂 En met wasbaar hebben wij eigenlijk nooit meer last van doorlekken, dus dat is ook een prettig idee!

 21. Goed dat we er bewust van gaan worden wat we eigenlijk gebruiken en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Een menstruatie cup heb ik geprobeerd, vond het gelijk een geweldig ding. Wel moest ik hem net als een tampon toch wel iedere twee uur legen omdat deze anders vol liep. Helaas ben ik er mee moeten stoppen omdat ik klachten kreeg die lijken op een blaasontsteking. Ik weet helaas niet hoe dit komt, heb het na een tijdje nog een keer geprobeerd maar binnen een paar uur weer klachten helaas. Heb nu katoenen tampons besteld. Ben benieuwd of deze voldoende absorberen. Groetjes Anita

 22. Beste Mireille,
  Goed dat je hierover bericht. Zelf heb ik goede ervaring met katoen maandverband en tampons. Alleen vraag ik me af wat die cups betreft, dat is toch ook plastic, en silicone lees ik zelfs. Dat zou ik dan weer niet in mijn lichaam inbrengen, dat is ook ziekmakend spul.
  Waarom is dat dan ook jou advies?
  Groetjes,
  Cora

  • Beste Cora,
   Ik ga het voor je uitzoeken. Ik heb daar zelf ook nog geen antwoord op. Het is vooral uit het oogpunt van milieu-verontreiniging met al het maandverband dat we weggooien, maar kantoenen maandverband is daar ook al een mooi antwoord op!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Cora,
    Hier heb ik meer informatie gevonden op de de website van menstruatiecup-info. Ik ga de natuurrubberen cup nu ook zelf uitproberen. De siliconen cup bevalt prima. Ik weet nog niet welke van de twee beter is voor je lichaam. Ik zou denken dat natuurrubber beter is, maar ik lees dat daar ook allergene stoffen in kunnen zitten. Het blijft een kwestie van onderzoeken en uitproberen, denk ik.
    Groetjes, Mireille

 23. Beste Mireille,

  Je hebt al vele reacties op dit artikel, maar ik wilde nog graag mijn dank betuigen over dit onderwerp. Tot een poos geleden heb ik er nóóit bij stilgestaan waar maandverband van gemaakt wordt. Wel heb ik me altijd geërgerd aan de parfums in maandverband. Dit ook omdat ikzelf geen parfums gebruik en hier gevoelig voor ben. Nu heb ik eindelijk een alternatief! Dankzij dit artikel heb ik mijn eerste bestelling gedaan bij Yoni en nu heb ik voor het eerst Yoni gebruikt en ik kan je vertellen dat ongesteld zijn voor mij gewoon weer léuk is, Ja echt! Dit omdat ik geen last heb van irritaties, jeuk of andere ongemakken. Hier had ik normaal altijd last van tijdens en na mijn menstruatie periode waardoor ik dacht dat het kwam door de ongesteldheid, maar het kwam dus door het verband (en door de anticonceptiepil misschien die ik ook al 1 jaar niet meer gebruik). Het voelt zó fijn! En ik merk dat het goed is voor mijn humeur en de rest van mijn gezondheid. Zonder jou had ik dit nog niet ervaren en ik ben er zó dankbaar voor. Ik ga nog een keer kijken naar uitwasbaar verband en naar cups. Daarnaast ga ik zoveel mogelijk vrouwen hierover vertellen. Wat een verbetering van mijn leven! GROTE DANK!

  • Beste Rosalie,
   Superfijn om te lezen dat het je zo goed doet! Heel blij om! Lekker rondbazuinen aan alle vrouwen die het horen willen! Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 24. Beste allemaal,
  op Aliexpress kun je katoenen/ bamboe maandverband, inlegkruisjes, luiers voor baby’s en volwassenen krijgen, menstruatiecups in diverse maten en kleuren en katoenen/ bamboe waterdichte onderleggers voor baby’s en volwassenen bestellen. Soms duurt het even voordat je het ontvangt(30-60 dagen) maar mijn ervaring is dat je alles krijgt wat je besteld en zonder extra verzendkosten! succes.

  • Ik heb mijn wasbaar maandverband heel goedkoop via wish besteld (soort Alie express), wel expres een winkel uitgezocht die alleen wasbare producten verkocht zodat ik minder kans had op rotzooi.

  • Aliexpress heeft idd alles. Misschien wel rekening houden met het feit dat Aliexpress niet zonder reden zo goedkoop is. De site is een hype en mega aantrekkelijk door de lage prijzen. Hopelijk komt het besef dat de werknemers daar enorm worden uitgebuit. Door daar te bestellen doe je eraan mee. Ik geef liever meer geld uit en weet dat er eerlijke handel is. Heb zojuist op katoenenko besteld.

 25. geldt dit ook voor luiers? En kraamverband?
  Wie weet er een goed en betaalbaar alternatief voor kraamverband?

  Groetjes Anja

  • Beste Anja,
   Ja, geldt waarschijnlijk ook voor luiers en kraamverband. Alternatieven die ik ken, zijn herbruikbare katoenen luiers. Bij kraamverband weet ik dat nog niet. Vraag anders ook je verloskundige. En laat het ons dan hier weten!
   Groetjes, Mireille

    • Klopt, wasbaar maandverband voor de nacht werkt prima als kraamverband. En onze baby draagt alleen nog maar katoenen luiers. Even investeren en daarna heerlijk kosten besparen, beter voor het milieu en geen chemicaliën 🙂 Ik vind het enorm meevallen qua tijd om te wassen. En het vouwen/knopen van de luiers heb je zo onder de knie! Ook billendoekjes kun je wasbaar kopen. Even drenken in water met bijv wat kokosolie erin opgelost, heerlijk zacht voor de billetjes. Of drenken in afgekoelde kamille thee. Geen zalfjes meer nodig hoor, om die tere billetje mooi gaaf te houden 🙂

 26. Dank je wel Mireille dt je dit onder de aandacht brengt. Nooit bij stil gestaan.
  Ik heb cups gevonden op e-bay voor maar 1,20 per stuk. Ik heb 2 soorten besteld. Duurt even voor het binnen is dus het resultaat kan ik nog niet melden.
  Ook heb ik op Ebay (China) stoffen inlegkruisjes gevonden voor 2,50 per stuk.
  Dit ter info omdat ik de cups en x-jes best prijzig vond om te proberen.
  Groetjes, Marielle

 27. Hoi Mireille,

  Wat goed dat je aan dit onderwerp aandacht besteedt. Menstruatieklachten kunnen ook ontstaan door het rommelen met hormonen door de anticonceptiepil en heel belangrijk ook door de rest van de maand niet in je eigen kracht te staan, geen gehoor te geven aan je eigen gevoel wat wij vrouwen nog heel veel doen. Wat dan tijdens je menstruatieperiode doorbreekt in de vorm van chagrijnig en somber zijn en rug- en buikpijn. Wat te gek dat de MIR-Methode hier ook bij werkt zodat we onze menstruatieperiode weer zoals in vroegere tijden als geschenk (klinkt gek,weet ik) kunnen ervaren ipv als vloek. Wilde dit graag even melden als toevoeging zodat meer mensen zich bewust worden van dat de relatie tussen hoe je in het leven staat en lichamelijke klachten. Een opschoning van binnen uit (zodat je ook minder vatbaar wordt van troep buiten af). Gelukkig helpt de MIR-Methode hier ook bij!
  Groetjes, Fiona

 28. hallo vrouwen, ik heb dat inderdaad al jaren geleden gemerkt met inlegkruisjes, toen had ik vaak last van witte vloed en sterk ruikende afscheiding, nadat ik stopte met inlegkruisjes, helemaal geen last meer van…..misschien is het wel een manier om ons aan de inlegkruisjes ed te houden.daarom gebruikte ik ook geen tampons meer, omdat ik het gevoel had dat alle troep daarmee te veel in mijn lijf kwamen.
  ik hoef nu niet meer, ben 63.
  maar ik denk t wel bij de luiers van mijn kleinkinderen, want daar zit ongetwijfeld ook heeeel veel rotsooi in. mijn kinderen gaf ik katoenen luiers, alleen op vakantie oid gekochte, en inderdaad dan kregen ze veeeel eerder uitslag.
  pas goed op jezelf, vrouwen!!!
  en op de kinderen natuurlijk.
  geweldig Mireille dat je hier aandacht aan besteed….mijn grote dank!!!

 29. Gebruik al 3 jaar wasbaar maandverband en inlegkruisjes van ImseVimse en een merk uit India. Ben super tevreden!
  Broeit niet, ruikt niet en je gooit ze gewoon bij je witte was. Als ik in noodgevallen weer eens (supermarkt) wegwerpverband gebruik schrik ik van het plastic, de parfum en de luchtjes die ontstaan. Die van de biowinkel zijn al wel een beter alternatief overigens. Als ik werk of ergens heen ga neem ik een schone mee in een luchtdicht tasje, waar de gebruikte ingaat. Heb sinds ik deze gebruik nooit meer een infectie gehad.

 30. Ik gebruik al zo’n twintig jaar een menstruatiecup. Eerst “de Keeper”, nu “de Femmecup”. Die laatste bevalt me beter. Daarnaast zelfgemaakte inlegkruisjes. (Mooi lapje katoen, dan laagje kunststof(schijnt goed te maken te zijn van luierinleg vd HEMA) en dan laagje katoen. Bevalt erg goed, ook bij urine verlies. Nooit meer last van irritatie! Wil nooit meer iets anders! Heel goed dat je hier aandacht aan besteed Mireille, dit zou elke vrouw moeten weten!

  • Oh ja, de keeper is van natuurrubber en dus stugger. De Femmecup is van siliconen en daardoor soepeler en makkelijker.

 31. Dag Mireille, naar aanleiding van je artikel over maandverband, dacht ik aan incontinentiemateriaal, dat veel mensen gebruiken, als ze hun urine of ontlasting niet kunnen ophouden. Bij de fabrikaten daarvan gelden waarschijnlijk dan ook geen regels!

  • Beste Juul,
   Ja, ik vrees dat fabrikanten ook bij incontintieverband vrij spel hebben… daarvoor ga ik nog op onderzoek uit.
   Groetjes, Mireille

   • Klopt ! Ik gebruik al jaren inlegverband voor mijn lichte vorm van incontinentie. Ik kreeg op een gegeven moment last van een soort eczeem….zo ernstig dat ik ben doorverwezen naar een dermatoloog. Met zware middelen is het sterk verbeterd maar ik gebruik nu nog 2x per week een zalf om het “rustig”te houden. Als ik het een keer vergeet komt de jeuk onmiddellijk terug. Het is TROEP dus, maar ik kan er niet zonder.

 32. Beste Mireille en vrouwen, ik gebruik nu 2 jaar de mentruatiecup. de voordelen kan ik idd bevestigen. er zijn ook nadelen! zo is de cup bij mij tijdens het dragen al 2 keer omgedraaid in mijn vagina, zodat het ‘koortje’ waar je de cup ermee uittrekt tegen de boven- of zijkant van de vagina prikt. Naast een vervelend gevoel, krijg je hem er dus ook niet meer uit! In mijn geval moest mijn man met lange vingers er aan te pas komen om dat ding eruit te peuteren, genant… Daarnaast is het koortje ook een keer afgebroken terwijl ik eraan trok, ook gedoe om het er dan weer uit te krijgen. Ik heb toen van organicup meteen een nieuwe gekregen, maar het gaat om het idee dat het kan gebeuren. niet waterdicht dus in gebruik.

 33. Hallo Mireille, wat een super interessant artikel. Mijn dertien -jarige dochter kreeg eergister haar eerste menstruatie en ik heb besloten dat het een goed idee is om haar meteen maar goed “gezond” damesverband te laten gebruiken en ga hier in Engeland kijken of ik dat kan vinden. Mijn zus in Nederland gaf me de naam Natracare door en schijnt hier te koop te zijn. Ik heb het in ieder geval al online gevonden. Goed begin is het halve werk. Bedankt lieve Mireille. En Gelukkig Nieuwjaar.
  Groetjes Lucienne

 34. Heb een mailtje terug ontvangen van de Consumentenbond:
  Hartelijk dank voor uw bericht over de schadelijkheid van maandverband, inlegkruisjes en tampons.

  Fijn dat u de moeite wilde nemen om ons hierop te attenderen. Uiteraard heb ik uw bericht intern doorgestuurd naar de betreffende afdeling, met het verzoek om hier met aandacht naar te kijken. Aangezien wij dagelijks vele meldingen over uiteenlopende onderwerpen ontvangen, kunnen we helaas niet garanderen dat uw melding direct tot een actie of publicatie zal leiden. Uw bericht biedt echter zonder meer een waardevolle bijdrage aan onze documentatie.

  Ik wens u een prettige dag!

  • Beste Angela,
   Wat leuk! Die kreeg ik nog niet. Maar ze zullen het er wel druk mee hebben! De boodschap is in ieder geval binnen gekomen. Super!
   Dankjewel aan iedereen die de Consumentenbond een bericht heeft gestuurd!
   Groetjes, Mireille

 35. Lieve mensen, Allereerst de beste wensen voor iedereen. Lees elke week met veel interesse je mail.en steek er weer wat van op. Nu heb ik wel een vraagje, alleen hij sluit niet aan bij dit onderwerp. Sorry. Maar ik word elke nacht zo rond twee uur standaard wakker. En nu heb ik weleens in een mail gelezen, dat een van je organen dat veroorzaakt. Alleen kan het nergens meer vinden. Misschien kan er iemand op reageren.Alvast dankjulliewel lieve groetjes willeke.

 36. Mischien n beetje vreemd..maar ik gebruik al meer dan 20 jaar gewoon wc papier dat ik oprol als maandverband….ook nadat ik een pap 3 had en terugkerende schimmelinfecties…daarna nooit meer ergens last van gehad…het is nog super goedkoop ook en hangt in ieder toilet 😉

 37. Beste Mireille,
  Goed dat je er aandacht aan besteed.
  Ik gebruik de menstruatiecup al een paar jaar. In ieder geval ‘s nachts en de eerste paar dagen. Op mijn werk is het niet ideaal want geen wasbak in toilet zelf of in openbare toiletten idem dito. Om nu je cup te gaan spoelen bij de wasbak is ook zo wat. Een oplossing zou zijn flesje water even meenemen toilet in. Cup leeggieten in toilet en spoelen maar.
  Zo zie je oplossing is simpel.

  Ik moest er wel even aan wennen, want je voelt het best goed zitten. Ik meen dat je menstruatie ook minder lang is met de cup. Zou ook minder heftig zijn maar ik vind het juist iets heftiger maar dus wel korter.
  Groetjes

  • Beste Kersje,
   Ja, wat dat betreft zijn veel werkplekken nog niet ideaal ingericht voor vrouwen…
   Dankjewel voor het vertellen van jouw ervaringen!
   Groetjes, Mireille

 38. Ik wil zelf ook een menstruatiecup aanschaffen, maar er bestaan blijkbaar verschillende soorten en maten. Heeft iemand tips voor een merk?

  Bij de Deense fabrikant Organicup.eu krijg je nu 20% korting op de bestelling met de code fb2017. Iemand ervaring met de cup van Organicup?

  • Hoi Marie,
   Ik gebruik de Organicup en ben ontzettend tevreden! Heb wel een klein stukje van het staafje afgeknipt, omdat het ‘uitstak’ en daardoor irriteerde. Na 2-3 menstruatiecycli een beetje wennen, wil ik niet meer anders! Ik zou het gewoon proberen. Vind je het niets, ben je alleen 20-25 euro kwijt, maar hoef je je niet meer af te vragen of het iets voor je is.

  • Beste Susan,
   Wat leuk om te lezen! En al 522 vrouwen bij aangesloten. Heerlijk! Laten we elkaar maar gewoon aan ideeën helpen, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 39. Wat een fijn artikel! Zelf gebruik ik al een aantal jaar een menstruatiecup icm wasbaar maandverband en ik zou echt niet anders meer willen. Sinds ik een cup gebruik, vloei ik gemiddeld een dag minder dan voorheen met wegwerp maandverband en tampons.
  Ook geen geïrriteerde schaamlippen en droge vagina meer door de tampons en wegwerp verband.
  Laatst ‘ns onverwachts een wegwerp verband gebruikt en had meteen weer een geïrriteerde, ‘rauwe’ onderkant. Nog dagen last van gehad.

  • Beste Susan,
   Poeh, overduidelijk voor je dat er invloed uit gaat van het verband met chemicaliën, he!
   Dankjewel voor het vertellen!
   Groetjes, Mireille

 40. Hallo, dank voor de info! Heel welkom! Ik ben benieuwd of een menstruatie cup ook gebruikt kan worden in combinatie met een spiraaltje.

  • Beste Anne Marie,
   Ik verwacht dat dat prima kan, maar misschien kun je het beste even contact opnemen met de vrouwen van http://www.menstruatiecups.nl om het te vragen. Of misschien hier een van de lezeressen die er ervaring mee heeft?
   Groetjes, Mireille

 41. Ik menstrueer niet meer maar moet wel inleggers gebruiken. Omdat ik niet tegen maandverband of inlegkruisjes kon heb ik een alternatief bedacht. Ik gebruik al jaren navelbandjes, die voor babies bedoeld zijn. Een zachte stof, zeer goed uitwasbaar, goedkoop en geen afval.

  • Beste José,
   Menstruatie-sponsjes!? Daar heb ik nog nooit van gehoord! Klinkt best fijn, eigenlijk. Ik ga lezen. Dankjewel voor het delen!
   Groetjes, Mireille

  • Hier was ik naar op zoek, dankjewel! Mijn dochter is net ongesteld geworden en kan nog geen tampons gebruiken (en moet die ook niet gaan gebruiken als het aan mij ligt) maar wil wel graag zwemmen. Vroegere vriendinnen gebruikten natuurspons, maar ik kon er niets over terug vinden, tot nu. Nu op zoek naar een onbehandeld en echt sponsje! groet, Fini

 42. Ik heb altijd een aversie tegen maandverband en inlegkruisjes gehad, precies om de door Mireille Mettes genoemde redenen. Ik vertrouwde het voor geen meter, al helemaal niet toen er ook kleur en geurstoffen op maandverband aan werden gebracht!
  Ik ging op zoek naar alternatieven en stuitte op de Femmecup, inderdaad zo’n cupje dat je kunt inbrengen. Ik vind het fantastisch! Al ruim twee jaar geen maandverband meer voor mij! Beter voor mij en beter voor het milieu. In het begin is het even oefenen om het cupje goed in te brengen, maar uiteindelijk is het veel comfortabeler. En je spaart nog eens flink wat geld uit ook! Ik kan het iedereen aanraden!!

 43. Eenzelfde probleem speelt bij incontinentieverband. Ik hoorde pas tijdens een lezing dat er een stofje inzit, dat er voor zorgt dat je spieren verslappen, zodat je de urine niet voelt lopen. Gevolg is dat als ouderen er eenmaal mee beginnen, het heel moeilijk is om er ooit vanaf te komen. Goede business dus voor de fabrikant! Voor deze ouderen zou het een zegen zijn als ze maandverband van bovengenoemde merken gaan gebruiken, om de cirkel te doorbreken. Zo zie je, hoe meer je weet, hoe kritischer je wordt.

  • Beste Corrie,
   Ik had al zo’n vermoeden dat er zoiets gaande was met incontinentieverband. Heb jij voor mij een bronverwijzing, dat ik het zelf kan nazoeken en ‘bewijs’ kan vinden? Bijvoorbeeld de naam van degene die de lezing gaf?
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

   • Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Mireille hou je ons hiervan op de hoogte? Overigens merk ik in mijn omgeving dat steeds meer mensen de MIR-Methode kennen èn enthousiast zijn.

    • Beste Thera,
     Ja, doe ik. Als ik sluitend bewijs heb, zal ik het beslist vertellen. Een van de reacties vertelde hier op de website over een verpleegster die waarneemt dat bij het gebruik van incontinentieverband de bewoners in het verpleeghuis juist incontinent worden.
     Groetjes, Mireille

 44. ik heb altijd het “gevoel”gehad dat de inlegkruisjes mijn vaginale afscheiding bevorderden. Sinds ik ze niet meer
  gebruik heb ik geen jeuk meer van die afscheiding. Ik ga ze echt nooit meer gebruiken, voor mij is het duidelijk.

  • Beste Conny,
   Ik verwacht van wel. Net als voor luiers van baby’s. Ga maar op onderzoek!
   Groetjes, Mireille

 45. Beste Mireille,
  Via maandverband en tampons krijg je inderdaad schadelijke stoffen binnen maar ook via shampoo, nagellak, make-up, gewone tandpasta met fluor, alles wat je op je huid smeert, via onze voeding die met pesticiden behandelt wordt en via het drinkwater waar medicijnresten en weet ik wat nog meer in zit. Om maar niet te spreken wat DE pil met je doet, dat zou iedere vrouw moeten weten vind ik. Kijk vooral even het filmpje van mijn docent Leo van der Zijde over DE pil https://www.hormooncommunity.nl/videos/
  Vooral vrouwen hebben meer last van hormoonverstorende stoffen, enerzijds omdat ze vaak DE pil gebruiken en maandverband en tampons maar ook doordat het hormonale systeem bij een vrouw wat ingewikkelder is dan bij een man.
  Ik gebruik zoveel mogelijk pure producten zonder schadelijke stoffen en dat is best een zoektocht geweest.
  Groetjes, Anja van Boheemenm

 46. Ik menstrueer niet meer maar gebruik wel regelmatig een inlegkruisje. Ik gebruik de natuurlijke inlegkruisjes van Eko Plaza. Alleen puur biologisch katoen direct op de huid.
  Kunststofvrij, Niet met chloor gebleekt, ongeparfumeerd, Natuurlijke materialen, Biologisch afbreekbaar.
  Het merk is “Natracare” http://www.natracare.com

  • Beste Mieke,
   Dankjewel voor de aanvulling. Eko Plaza, natuurlijk! Ik heb hem meteen in het bericht erbij gezet. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 47. Dag Mireille,

  Heb de consumentenbond gevraagd om een onderzoek naar chemicaliën en het publiceren van veilige alternatieven.

  Groetjes,

  Een bezorgde echtgenoot

  • Beste Richard,
   Super veel dank dat je mee helpt om duidelijkheid te krijgen!
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 48. Hoi,
  je schrijft dat de hoeveelheid bloedverlies een indicatie is voor je gezondheid. Wat moet ik mij hierbij voorstellen?
  Sinds mijn laatste zwangerschap ben ik ook over op de menstruatiecup van Meluna.
  Groetjes.

  • Beste CFrits,
   Dat weet ik nog niet. Het gaat erom dat je in de gaten krijgt dat als er een groot verschil is in de hoeveelheid bloed of in de kleur van het bloed dat er in je lichaam ook iets veranderd is. Daar heb ik me nog niet genoeg in verdiept. Iemand anders al wel?
   Groetjes, Mireille

   • ik was eens bij een osteopate die ook energetis test en ze vroeg of ik veel bloedverlies heb, ik vroeg haar waarom ze dat vraagt en ze zij dat als er veel bloedverlies is is teken dat het energie van het persoon niet goed is

    • Beste Bashy,
     Interessant om te lezen, dankjewel. Ik wist dit nog niet. Dan is er zeker wat aan te doen! En ik heb inderdaad ook al meldingen van vrouwen dat ze door het doen van de MIR-Methode minder bloedverlies en minder buikpijn hebben.
     Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

 49. Ik krijg Tena-lady vergoedt, ik ben bang dat als ik die katoenen ga gebruiken, ik alles zelf moet betalen en dat is duur…….te duur voor mij!

   • Ja, zit er al aan te denken ze zelf te maken, maar hoe weet ik dat de stof ook niet chemisch is behandeld? En als je veel urine verliest, lek je dan toch niet door? Bij de nieuwste methodes zit er net als bij de babyluiers nml. gel in die het vocht bindt……
    Ik zat ook al te denken om eerst een katoenen slip aan te doen, en dan een tena-lady in een katoenen slip er overheen, dan komt de tena-lady niet tegen de huid………Maar ja, of dat afdoende is?????

 50. Beste Mireille,
  Dank je voor het artikel.
  Een aantal jaren geleden waren er onrustige cellen bij mijn baarmoederhals geconstateerd, deze moesten verwijderd worden.
  Na deze ingreep ben ik ook bewuster gaan kijken naar maandverband en tampons. Het is zo’n kwetsbaar gebied.
  Nu gebruik ik alleen nog maar maandverband van Sanatura. Dit voelt goed voor mij.
  Mochten er nog mensen tips hebben bij hevige menstruatiepijnen? Dan hoor ik het graag.
  Groeten Erika

  • Beste Erika,
   Dankjewel voor het vertellen! Je kunt de MIR-Methode doen tijdens menstruatiepijn door je hand op je baarmoeder te leggen en de MIR-Methode te doen. Of je gebruikt er de EHBO voor, kan ook. Die staat op de Be the MIRror-website.
   Groetjes,
   Mireille

 51. Mireille en alle vrouwen badstof kun je kopen en dan zelf maken dat is heel simpel, dat droegen wij vroeger ook en je kunt het met de kookwas doen dan zijn de bacterien eruit maar wel katoen, en wij hadden ook veel last van hoofdpijn en buikpijn, maar nu ben ik 67jaar en spreek uit ervaring, sucses jullie allen Gr. Bertie

 52. Goed artikel Mireille!

  Toen ik dit een paar jaar geleden hoorde. Heb ik ook gelijk een menstruatiecup besteld. Het bevalt me beter als tampons. Soms loopt er wat langs maar dat kan bij tampons ook gebeuren. Lichamelijk merk ik helaas geen verschil. (Ik heb o.a. fibromyalgie en ben hypermobiel). Ik heb ook 3,5 maand de MIR-Methode 2x per dag gedaan, maar ook geen verschil.
  Fijn dat zoveel andere mensen er wel baat bij hebben!

  • Beste Tineke,
   Zó jammer dat je nog niks hebt gemerkt… ik zou je zo graag gunnen dat het verbetert. Hoop dat er iets naar je toe mag komen dat wel een oplossing kan bieden..!
   Groetjes, Mireille

  • Zo’ n 10 jaar terug had je de softcups. Die zijn toen uit de handel genomen en waren voor eenmalig gebruik. Lijken ze op de menstruatiecups waar jullie het over hebben ?

   • Ja, die lijken erop maar de meeste menstruatiecups hebben een steeltje zodat je het er gemakkelijker uit kunt halen.

 53. Beste Mireille,
  Weer een goed artikel. Zelf ben ik enige jaren terug gestart met wasbare katoenen inlegkruisjes. Imse Vimse heeft hele trendy kleurtjes. Ook kun je kijken bij green jump. Ecologisch verantwoorde matrialen.
  vriendelijke groet, Inge

 54. ik gebruik nu bijna 2 jaar een mensturatiecup en het bevalt me prima. Ben een dag eerder klaar met menstrueren, ook minder buikpijn. geen irritaties meer. ook handig met reizen. je hoeft niet zo veel meer mee te zeulen.
  Ze worden in Duitsland tegenwoordig ook in drogisterijen verkocht, in elk geval bij de DM-drogist. Goede ontwikkeling want ik vond het nog al een gok om ze online te bestellen. als je ze in ”het echt” ziet kun je beter inschatten of het bij je past..Ben heel benieuwd of en wanneer de Nederlandse ketens/apotheken overstag gaan.

 55. Fijn artikel! Ik ga een bericht naar de consumentenbond sturen en me eens op die cups oriënteren. Ik gebruik nu vooral Yoni. Bevalt goed, alleen jammer dat zij het maandverband driedubbel verpakken. Is niet van deze tijd. Ik denk daar steeds aan. Ik zal ze nu gelijk eens een berichtje sturen, anders ga ik overstappen nu ik ook andere merken weet.

  • Beste Joyce,
   Ja, die verpakking kan van Yoni inderdaad beter. En super dat je ook de consumentenbond een bericht gaat sturen! Yeah!
   Groetjes, Mireille

 56. Wat goed dat er gelukkig aandacht aan wordt besteed. Hier heb ik nooit zelf aan gedacht. Gebruik al jaren inlegkruisjes. Nu heb ik alle relevante opmerkingen genoteerd. Overigens, ik heb nooit ergens last van gehad, maar wil in de toekomst wel overstappen op verantwoorde middelen.

  groet, M

 57. Goed dat je dit onder de aandacht brengt Mireille. Het geldt natuurlijk ook voor tampons en gaat nog veel verder want ook bio-katoenen ondergoed is belangrijk om dezelfde reden en een ecologisch wasmiddel. En wat denk je van reguliere, gebleekte papieren zakdoeken? Ik moet daar altijd accuut van niezen! (Chemicaliën via je neusslijmvliezen)…zo blijf je verkouden;)… en koop je weer een nieuw pak…

  • Beste Anne,
   Oh ja? Zou daar ook verband tussen zijn? Tjee… wat gaat het toch ver, hè als je eenmaal die ‘rabbit hole’ ingaat! Ik ga me er eens op richten en kijken of ik het op een of andere manier onderbouwd kan krijgen.
   Dankjewel voor het aanvullen!
   Groetjes, Mireille

 58. Fijn dat je hier aandacht aan besteed. Ik ga andere maandverband kopen voor mij en mijn dochter. En natuurlijk de Consumentenbond een berichtje sturen.

 59. Ik gebruik sinds een jaar een menstruatiecup en zou willen dat ik van het bestaan eerder had geweten! Ik ben veel minder bang om door te lekken, m’n vaginale huishouding is weer op orde en ik ben ook vooral blij met de mindere belasting voor het milieu!

  Ik zou het echt aan iedereen aanraden 🙂

 60. Wat een geweldig artikel.
  Ik heb het direct doorgestuurd naar iemand die directrice is van 4 tehuizen voor demente bejaarden.
  Mijn moeder heeft daar ook 3 jaar gewoond en liep op het eind ook met inco’s en had vaak blaas-ontstekingen. Zij niet alleen,maar het was eerder regel dan uitzondering.
  Wat zou het toch prachtig zijn ,als hiermee rekening wordt gehouden.
  Gezondere ouderen!

  • Beste Henriëtte,
   Jaaaa, super actie!! Dankjewel Henriëtte, op die manier krijgen we het overal onder de aandacht. Als mensen de feiten gaan bekijken, kan er veel veranderen!
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 61. Beste Mireille,
  Hartelijk bedankt voor dit artikel. Ik heb er nooit bij stilgestaan, eigenlijk best gek. Ik heb nu een freedom cup besteld, mooi dat daar ook een andere vrouw mee geholpen wordt. Ik ben heel benieuwd hoe het zal bevallen.
  Ik heb ook een bericht aan de consumentenbond gestuurd.
  groet,
  Anne

 62. Wat een eyeopener weer je bericht Al decennia niet meer het probleem van menstruatie bij mij maar voor veel vrouwen incontinentieverband. Heel veel vrouwen boven 50 gebruiken die en wel elke dag !Is gelukkig ook al hier genoemd.Misschien wel net zoveel vrouwen als maandverband .

  Las veel over wasbaar maandverband …als oudje denk ik dan aan de tijd dat er geen maandverband en tampons waren en dat moeder het katoenen maandverband kookte in de wasketel op het fornuis ( 6 meiden dus heel wat gekook) .Ik vond het maar vieze troep ,zat niet lekker en was zo blij met maandverband en later soms tampons .Ik ga me ook melden bij consumentenbond ,want mijn moeder gebruikt al jaren van alles en mijn vader vroeger na operatie en bestraling ivm prostaatkanker ook .

 63. Hoi Mireille, dankjewel voor dit heldere artikel. Sinds een paar maanden gebruik ik nu de menstruatiecup, fantastisch! (Besteld bij cutecotton, super geholpen daar!) Ik sport veel en hoef me nu geen zorgen te maken over doorlekken of verschuiven. Ook minder last van jeuk ‘down under’. En als klap op de vuurpijl wordt mijn menstruatie minder heftig, minder lang en heb ik geen/nauwelijks krampen meer. Je raad het al: ik ben blij! Zal zo gelijk de consumentenbond eens berichten :).
  Groetjes,
  Marjolein

 64. Hoi Mireille,
  Goed onderwerp, maar dit zal natuurlijk ook opgaan voor incontinentie materiaal. Dat gebruiken ook veel vrouwen maar dan van een andere leeftijd of bij bepaalde klachten.
  Groetjes,
  Marion

 65. Hallo allemaal,

  Ik gebruik inmiddels sinds een paar maanden een menstruatiecup en ben er zeer tevreden over. Heb me nog nooit zo schoon en fris gevoeld en totaal geen last meer van vervelende kwaaltjes e.d

 66. Hallo,
  Dat onderwerp komt juist van pas voor me….Ik gebruik inlegkruisjes en heb de laatste tijd heel veel jeuk….Ik ben overgeschakeld naar het merk TENA en voel veel minder jeuk…Is TENA zonder chemicaliën? IK zal het even moeten bekijken…Of weten jullie het antwoord? DAnkjewel….Fijn dat we hier zo spontaan kunnen over praten…
  GRoetjes,Martine

 67. Dank! Heb nog nooit gedacht of gehoord over dit onderwerp. Gebruik dagelijks maandverband voor incontinentie. Ga me orieenteren op wasbare oplossingen. Ik moet dan wel een lucht- maar geen vochtdoorlatend broekje vinden. De Consumentenbond gaat van me horen.

 68. Ha Mireille,

  Waar zou ik incontinentie inlegkruisjes kunnen kopen,die zijn toch van een andere kwaliteit dan die er gebruikt worden voor de menstruatie.

  hartelijke groet,Cathinka

 69. Hallo Mireille
  Wat ik vragen wil gaat niet over dit artikel.Ik ben bezig met de kristal chakra’s. Een fantastische methode.Warme en tintelende benen.Ik loop een week achter, ben nu bezig met kristal chakra 0.Ik loop een week achter op het schema. Kan ik chakra 1 er gelijk achteraan doen.
  Groetjes Ank.

 70. Ik mis de slopende ziekte endometriose in dit verhaal. Ook bij deze ziekte wordt geadviseerd om geen tampons te gebruiken. Maar wat ik nu lees over het effect van maandverband en inlegkruisjes wist ik niet. Schokkend!

  • Beste Carolien,
   Ik kon in het artikel helaas niet over ernstige ziektes schrijven, omdat daar nog geen wetenschappelijk bewijs over is, maar ik had het er dolgraag bijgeschreven! Net als baarmoederhalskanker. Konden we maar even 20 jaar in de toekomst kijken en dan horen wat ze er ondertussen over ontdekt hebben..!
   Blij dat ik je heb kunnen informeren.
   Groetjes, Mireille

 71. Mijn gynaecoloog en huisarts raadden maandverband en inlegkruisjes af.Zij hadden helaas geen alternatief. Ik heb geen menstuatie meer maar moet wel iets gebruiken. Bij het opruimen van de babyspullen ontdekte ik navelbandjes en dat was de oplossing. Zacht en goed wasbaar materiaal. Al jaren gebruik ik ze; goedkoop en geen afval.

 72. Hoi, ik was al jaren fan van de menstruatiecup, maar sinds mijn bevalling ben ik weer gewone tampons gaan gebruiken. Ik kocht een divacup voor vrouwen die een bevalling gehad hebben, maar die zat niet zo goed als de cup die ik daarvoor had (Keeper). Nu ik hier weer aan herinnerd word, heb ik wel zin om het opnieuw te proberen, dus lees ik graag de suggesties van anderen ivm cups!

 73. Dag lieve vrouwen, ik gebruik al jaren de femcup tot mijn volle tevredenheid. De eerste paar keer was het even wennen, maar wanneer ik ook nog gedachten liet meehelpen, zoals: ‘ik breng mijn femcup makkelijk en eenvoudig in’ .. is het nu heel gewoon geworden. Alleen tijdens de eerste dagen van mijn menstruatie draag ik dan nog een biologisch inlegkruisje…
  p.s. Ik probeer steeds mijn gedachten zo helpend mogelijk te laten zijn met alles in mijn leven overigens…zodat ik de wereld zo min mogelijk belast met negatieve vervuilende gedachten. Leestip hierover: de ziener van Lars Muhl.)
  Succes met een eventuele overstap naar een vrouwvriendelijke femcup, gezonde groeten van Marjolijn

 74. Ik gebruik nu ongeveer een jaar een menstruatiecup. In 1 woord geweldig! Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen!

  • Beste Diana,
   Ha, Trekpleister ook! Ik ga het in het artikel erbij zetten, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 75. hoi,wat een goede informatie, ik heb nog nooit afgevraagd waar maandverband en inlegkruisjes nu uit bestaan. ik ga zeker op zoek naar de producten zonder chemicaliën. En vertel de info door.

 76. Hallo,
  Sanatura Is ook te koop bij Kruidvat.
  Ikzelf gebruik een menstruatiecup. Maar op de dagen dat er erg vloei gebruik ik een extra bescherming tegen lekken of overstromen. Ik kan niet tegen regulier maandverband en gebruik dan wen grote zwarte badstof sok. Deze was ik met waspoeder zonder parfum en geen wasverzachter. Want daar krijg ik ook irritatie van.
  Ik ben nog opzoek naar een alternatief voor inlegkruisjes. Ik merk dat ik tussendoor meer vloei. Kan dat als je wat ouder wordt? Ik ben 44. Ik denk aan zelfgemaakte inlegkruisjes die ik ook kan wassen.
  Geweldige reacties op het interessante artikel!
  Groet,
  Hellen

  • Beste Hellen,
   Vrouwen hebben meestal wel wat afscheiding, het normale vocht. Dat is de ene week wit en slijmerig en de andere week doorzichtig en waterig. Dat heeft te maken met waar je bent in je cyclus. Je kunt het beste gewoon dagelijks een schone katoenen onderbroek aan trekken en weten dat het normaal is. Inlegkruisjes kunnen algauw gaan broeien en de klachten juist verergeren.
   Groetjes, Mireille

  • Hellen …
   er zijn katoenen herenzakdoeken .. met een paar steekjes om te toveren tot jouw gewenste inlegkruisje … succes !!
   Nellie

  • Lanaluna heeft katoenen wasbare inlegkruisjes en maandverband, werkt erg goed (uit ervaring). Ik vind dan zwarte het fijnst omdat je bloedvlekken toch niet zo makkelijk eruit krijgt. De menstruatiecup is toch ook van een dirty siliconen spul? Dat leek mij dus ook niet zo’n goed idee om dat in te brengen. Ik hoorde dat mensen erg last kregen van onaangename geur. Maar bij jou niet dus?

    • Ik ben nu zelf een jaar geleden overgestapt op wasbaar maandverband van Imse Vimse, gekocht bij http://www.lanaluna.nl
     Zou willen dat ik 10 jaar eerder had gedaan! Geen irritaties, prettig in gebruik en duurzaam. Waar ik eerst nog dacht het alleen thuis te gebruiken, ben ik inmiddels zo om dat ik het ook op mijn werk gewoon gebruik…

  • Super artikel!
   Bij Sanature kan je een sample aanvragen voor een inlegkruisje en maandverband of een inlegkruisje en een tampon.

 77. Ik ben geen voorstander van een menstruatiecup. Het is vreemd materiaal in je vagina, veel dagen per maand. En het geeft druk rondom de baarmoedermond.

  Laat het stromen in wasbaar maandverband of verantwoord maandverband. Dat is zonder chemische shit en echt beter voor het vaginale milieu.

 78. Hallo,

  Gewoon even vermelden dat er ook HERBRUIKBAAR MAANDVERBAND bestaat. Omwille van een blaasverzakking kan ik geen cups gebruiken maar ik ben zeer enthousiast over het goed uitgedachte stoffen maandverband van KIDDYBIBS in België. Na gebruik leg je ‘t eerst in een emmer koud water en dan de wasmachine in. Een beetje extra werk maar dat neem ik er graag bij want het voelt ZÓ anders; het ademt tussen je benen terwijl je toch helemaal’safe’ bent!

  Verena

 79. Dankjewel Mireille dat je hier aandacht aan schenkt. Ik gebruik al jaren geen inlegkruisjes meer ivm de allergie hierover. Ik ga op zoek naar de andere merken en ben benieuwd of ik daar tegen kan.
  Ik ga de consumentenbond een berichtje sturen. Groetjes Emilia

  • Beste Emilia,
   Dankjewel voor je vraag aan de consumtenbond! Ze zullen opkijken vandaag! Laat het daar maar even lekker stormen!
   Groetjes, Mireille

 80. Goed idee Mireille. Dank je wel.
  Het geldt ook voor incontinentiemateriaal. Het valt mij op dat veel vrouwen op latere leeftijd blaasontstekingen krijgen.
  Ik heb meteen de vraag bij de consumentenbond neergelegd.

  Sinds ik geen maandverband of tampons hoef te gebruiken, heb ik geen vaginale schimmel meer gehad.

  Vriendelijke groet van Ellie

  • Beste Ellie,
   Dankjewel voor je vraag aan de consumentenbond! En kijk eens wat een interessant bewijs jij neerlegt: sinds je geen maandverband meer gebruikt, geen vaginale schimmels meer gehad. Poeh, hoe duidelijk willen we het zien, he!
   Dankjewel voor het openlijk delen!
   Groetjes, Mireille

 81. Sinds kort verkoopt onze Albert Heijn ook Yoni. En Natracare en dergelijke kun je ook goed online bestellen. Die cup vond ik persoonlijk helemaal niks, dus ik gebruik nu uitsluitend chemicaliën vrije tampons en maandverband.

 82. Bij de Jumbo is katoenen maandverband te koop genaamd Sanature. Ik heb het even voor je opgezocht. Ik heb het wel online opgezocht, dus ik weet niet of het ook te koop is in de winkels. Het zal zeker dan besteld kunnen worden voor je.

  Fijne dag, Esther

 83. Ik kwam een aantal jaren geleden in aanraking met de cup. Geweldig, geen irritaties meer, geen naar gevoel ‘daar beneden’. Een goede website met hulp van vrouwen die allerlei soorten cups hebben geprobeerd en je van online en telefonisch advies kunnen voorzien is cutecotton.nl En het Yoni maandverband koop je in ieder geval bij etos ja. Weet zo ff niet meer waar nog meer..

 84. Hoi Mireille, goed om dit aan te kaarten. Vraag me af, geldt dit ook voor inlegkruisjes? Die gebruik ik namelijk al jaren….wat zou daarvoor een oplossing zijn?

  Groetjes!

 85. Goedemorgen, allereerst de beste wensen.

  Ik gebruik de menstruatiecup sinds september, ik vindt het helemaal geweldig. In begin is het enorm wennen vooral om het cupje eruit te halen, maar het kan gewoon niet mis gaan. Ik heb/had erge bloedingen tijdens de menstruatiefase, ik voelde me niet meer veilig om de deur uit te gaan omdat ik echt van top tot teen onder kon zitten zoveel bloed ik soms ineens verloor. Nu kan ik overal naar toe en ik kan het helemaal sturen, ik voel me weer veilig en vertrouwd. Doordat ik nu weet hoeveel bloed ik verlies en het bijhoudt is er op een onverklaarbare reden sinds de laatste 2 x menstruatie niet zoveel bloedverlies meer, ik ben ook in de overgang maar toch, is dit een signaal? Ik raad elke vrouw aan om een menstruatiecup te gaan gebruiken, groet Karin.

  • Beste Karin,
   Ik hoopte zó dat iemand het zou noemen. Ik heb ook op andere plaatsen gelezen dat de menstruatiecup ervoor zorgt dat de menstruatie MINDER wordt. Bijzonder, he! Zou er dan ook nog een verband zijn tussen bloedverlies en maandverband? Wie weet. Ik houd mijn ogen open en meld het zodra ik het weet. Dankjewel voor het melden. En ja, het zal zeker wennen zijn in het begin. Fijn dat je het hebt uitgeprobeerd en het nu kan promoten aan anderen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 86. Hi Mireille, ik ben zo blij dat je ook de menstruatiecup noemt! Die gebruik ik nu zo’n anderhalf jaar en het heeft echt wel wat moeite gekost om er handig in te worden, maar ik wilde dat ik het 20 jaar eerder had ontdekt! Zo veel fijner dan maandverband en tampons, juist ook met zwaar bloedverlies. Het voelt allemaal veel rustiger en veel minder geïrriteerd en wordt van binnen ook niet meer droog en pijnlijk zoals ik met tampons altijd had in de laatste dagen van mijn menstruatie. Ik raad het alle vrouwen aan, maar het is wel even onderzoeken welke soort cup bij jou het beste past.

  • Beste Jessy,
   Ja, dat is eigenlijk ook een van de grote nadelen van tampons, dat ook het gewone vocht van de vagina wordt geabsorbeerd, waardoor er extra veel droogte kan ontstaan, maar ook een onbalans in de zuurte van de vagina. Dan hebben bacteriën vrij spel, waardoor er weer schimmels kunnen ontstaan. Hmmmm, als je het allemaal zo op een rijtje zet, toch wel heel veel pro-menstruatiecup. Niet alle vrouwen zullen het fijn vinden, maar het is zeker het proberen waard!
   Groetjes en dankjewel voor het openlijk delen!
   Mireille

 87. Volgens mij zag ik dat het merk Yoni ook bij de Albert Heijn te koop is. Dat scheelt: ben je tussen het gewone boodschappen doen makkelijker geneigd om dit mee te nemen.
  Ik wens ieder een stralend, toxvrij 2017 toe!
  Dat we maar veel mogen gaan groeien en voelen en samenwerken.

  met warme groet, Beatrijs.

 88. Het merk Yoni ben ik behalve bij de Etos ook al bij sommige Albert Heijns tegengekomen. Dit gebruik ik zelf ook, heel tevreden over. Daarnaast las ik onlangs over het merk Cottons wat van oorsprong Australisch is en nu ook in NL te koop is.Volgens mij alleen online via cottonswomen.nl

 89. Hi Mireille en andere vrouwen nog even een andere tip: er zijn ook wasbare stoffen inlegkruisjes en maandverbanden te koop in allerlei vormen maten en kleuren:)
  Op Google te vinden.

  • Beste Ery,
   Ja, die heb ik inderdaad helemaal niet genoemd in het artikel. Weet jij zo waar die te koop zijn? Ik heb het in het artikel erbij gezet.
   Groetjes, Mireille

  • Fijn, dat deze informatie gedeeld word ! Ik gebruik al jaren de menstruatiecup en bevalt me super,ben id overgang,weet hoeveel ik vloei…geef t bloed aan de aarde. S nachts gebruik ik zelfgemaakte katoenen maandverbandjes en overdag zelfgemaakte dunnetjes voor mocht t lekken etc. Ik zet ze na gebruik direct in koud water en krijg ze goed schoon. Groetjes Ina

 90. Dag Mireille,

  Heb mijn vraag gesteld en het maar wat breder gemaakt, door incontinetiemateriaal, inlegkruisjes en babyluiers hierin mee te nemen.

  Marijke

 91. Misschien ook interessant om eens over de inlegkruisjes na te denken. Worden dagelijks jarenlang gebruikt. Bron van bacteriën!

  • Beste Carla,
   Ja, dankjewel voor het toevoegen! Ik had daar helemaal niet aan gedacht. Je hebt gelijk! Veel vrouwen gebruiken die elke dag, maar als dat inlegkruisjes met chemicaliën zijn, dan móet dat wel iets doen in het lichaam…
   Ik ga kijken waar ik dat in het artikel kan toevoegen. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.