Home » Artikelen » 183. Het nut van zuchten en weglachen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

183. Het nut van zuchten en weglachen — 73 reacties

 1. ja, ik herken dat ook wel, iets verschrikkelijks niet durven vertellen, bang voor negatieve reacties, en er dan maar wat lacherig over doen met excuses achter de hand om de ernst en pijn niet opnieuw te hoeven voelen. Ik maakte mee dat een kennis heel boos reageerde, met allerlei redenen waarom ik niet had mogen lachen. Tja .. dat was een heel eenzame, verdrietige ervaring!

 2. Ik moet inderdaad vaak lachen bij pijn of als iemand zich pijn doet,valt of stoot. Ik zie dat meer familieleden deze reactie hebben. Helaas is mijn partner daar niet zo blij mee. Als ik uitleg dat het door de schrik komt gelooft hij dat niet. De blooperfilmpjes vind ik niet om te lachen maar eerder verschrikkelijk om te zien en zap snel door. Gapen en zuchten herken ik ook niet.

 3. “Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart; kwam zij wat nader en hij wat dichter, waren al die zuchten heel wat lichter”.

 4. Hallo Mireille,
  Ik lees net over zuchten en ik denk ineens; goh, collega\’s vragen regelmatig of het wel met me gaat. Ik schijn dan diep te zuchten, maar heb dit zelf niet door.
  Fijn om te lezen dat dit komt omdat ik mijn hart aan het bevrijden ben!
  Liefs Sabine

 5. Lieve Meireille, als ik de Ehbo toepas, begin ik in plaats van te gapen te zuchten. Is dat ook goed of kan ik beter wachten, na het zuchten, dat ik ga gapen en dan stoppen. Of mag ik stoppen met de ehbo na het zuchten?
  Lieve groet, marijke

  • Beste Marijke,
   Ja hoor, gapen, zuchten en zelf boeren zijn allemaal prima reacties! Je kunt dan even stoppen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 6. beste Mireille<
  het doet me deugd dit te lezen over zuchten.
  Mijn oma zij altijd: Seufzen ist der Stuhlgang der Seele.

  Dus zuchten is de ontlasting van de ziel
  zij wist dus blijkbaar ook al heel veel

  • Beste Regina,
   Oh, wat een mooie wijsheid! Kijk, die mensen toen wisten het gewoon nog hoe het zat!
   Dankjewel voor het aanvullen!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Regina,
   Ja jouw oma zei dat heel mooi : ontlasting van de ziel.
   Mijn vader onverleed al meer dan 30j geleden en zuchtte ook veel. Een cardioloog had hem gezegd dat dat goed voor zijn hart was (hij was hartpatient).
   Dat vond ik fijn te horen want ik zucht zelf ook veel en niet wanneer iemand mij irriteert. Dat kan gewoon op straat zijn, of alleen thuis en ik heb het vaak niet meteen in de gaten.
   Er zijn mensen die dan denken dat je ontevreden bent.
   Maar goed, dat heb ik naast me gelegd.
   Groetjes Lotje

 7. Beste Mireille,

  Ik moet vaak zuchten en denk dat dit een zucht van verlichting moet zijn?
  Andere laten mij denken dat mijn zuchten soms negatief is, en dat vind ik soms ook lastig.
  Ik wil niet negatief doen.
  Ik zucht om de geringste dingen, en kan begrijpen dat andere daar soms over denken dat ik dit negatief bedoel.
  Het blijft het mij storen, storen omdat anderen mij qua mijn zuchten en hun reacties daarop mij het zuchten enigszins willen beperken of afleren.
  Wat vind jij van het nut van mijn zuchten?
  Hoe ga ik hier verder mee om?
  Hartelijke groeten van Aart

  • Beste Aart,
   Onderzoek eens bij jezelf of het zuchten zijn van ergernis en ongeduld, of dat het zuchten van opluchting zijn? Print anders gerust deze tekst uit en laat het zien aan mensen die commentaar op je zuchten geven. Dan gaan ze zien dat je je juist aan het ontspannen bent.
   Groetjes, Mireille

 8. Hallo Mireille,
  Door jouw artikel krijg ik weer meer inzicht.
  Pas was de afscheidsbijeenkomst voor mijn zwager. De verdere dag kwam er meerdere keren een spontane zucht naar boven.
  Dank voor jouw goede werk!!!
  Groet van Jojo

 9. Dank je wel Mireille voor dit mooie inzicht. Toen ik de kerstboom opruimde heb ik zolang dat duurde lopen zuchten en blazen. Ik vroeg me af waarom en dan stopte het even terwijl ik even later merkte dat ik opnieuw aan ‘t zuchten en blazen was. Nu weet ik dus waarom.

 10. Dank je Mireille. Het doet me goed om nu te weten dat het eigenlijk logisch is dat ik als jongere 40 jaar geleden moest lachen toen onze hond dood was toen ik uit school kwam. En hetzelfde toen mijn jonge lievelingstante overleden was.

  Ik mir nu 7 weken en het valt me op dat ik bij sommige stappen enorm ga gapen. Vooral bij aura en chakra’s optimaliseren. Hoe kan dat? Ik voel dat het ergens goed voor is!

  • Beste Janine,
   Fijn dat je nu begrijpt dat het lachen eigenlijk zelfbescherming was, he? Wat betreft de chakra’s: we zijn met veel mensen via de Be the MIRror-website de Kristalchakra’s aan het activeren. Omdat het een vrij grote groep mensen is die daaraan mee doet, heeft dat ook effect op de werking van de MIR-Methode. Die wordt daardoor alsmaar sterker en dat kun je gaan waarnemen. Mensen die willen, kunnen daar nog gewoon aan mee doen. Jouw chakra’s optimaliseren daardoor ook sneller. Leuk dat je het waarneemt!
   Groetjes en veel geluk!
   Mireille

 11. Hallo mireille
  Die reacties wat ik herken bij veel mensen om mij heen,Lachen om iemands onhandigheid of als iemand zich pijn doet.
  vreselijk is dat!
  Men vind mij maar saai als ik zeg dat ik er niet om kan lachen, en ja..ik ken enkele mensen met veel hartzeer,
  vind het gewoon jammer dat ze niet met hunzelf kunnen omgaan!
  Lachen doe je om leuke gekke dingen,
  liefs
  tiny

  • Beste Tiny,
   En er openlijk niet om lachen en zeggen dat je er niet om kunt lachen, is volgens mij voorbeeldgedrag waar veel mensen wat aan hebben. Dus dankjewel voor je moed!
   Groetjes, Mireille

 12. Hoi Mireille,
  BEDANKT dit is wat ik al jaren ondervond: hart pijn letterlijk en figuurlijk. Nu begrijp ik dat gezucht en vallen de muntjes op de plek. Na veel en lang stress en verlies van mijn kind met alle gevolgen van dien, heb ik het nu de laatste jaren geweldig GOED en ik begreep maar niet waar dat zuchten vandaan kwam. TOP thanx en fijne dag

 13. Dag Mireille ,Gek…die reactie van lachen als iemand valt of zo heb ik helemaal niet .In het Duits heet het “schadefreude”.Ik sta gelijk in de startblokken .
  Soms zal het lachen id een niet te controleren reactie zijn maar meestal helaas niet .
  Ik kan die filmpjes niet zien .Soms met zappen kom ik er langs …zie kinderen zich pijn doen en zich rotschrikken ……ik voel dan alleen maar die pijn .
  Mezelf toch nog even onderzocht …..gelukkig kan ik beiden goed…..huilen en lachen 😉 .Ben geloof ik redelijk in balans nu ondanks heel veel ziektes .
  Wel gaap ik heel vaak als ik te druk ben .Iemand anders heeft dat geloof ik ook hier vermeld .

  Nog een goed week en hartelijke groet 🙂 .

 14. Dank voor je artikel, geeft me nog meer inzicht. Inmiddels ben ik erachter dat ik ga gapen als ik te druk ben. Zodra ik dat in de gaten heb, zeg ik afspraken af voor de komende dagen en trek me een beetje terug uit het sociale leven. Ik doe alleen waar ik zin in heb en dat laadt me dan weer helemaal op.

  • Beste Marian,
   Heerlijk zoals jij je lichaam nu kunt lezen! Klinkt heel fijn en liefdevol voor jezelf!
   Groetjes, Mireille

 15. Lieve Mireille,
  Jij schrijft op wat ik voel,
  Jij laat zien waar het om draait.
  Waarom ziet niet iedereen dat?
  Ik lach graag weg. Huil om simpel onbegrip. Sensitief.
  Ik “MIR” al een jaartje. Het brengt me dichter bij mezelf.
  Keep on going, girl!
  Liefs,
  Nicolette

  • Beste Nicolette,
   Ja, waarom ziet niet iedereen dat? Omdat mensen worden afgeleid. Zo zie ik het. De meeste mensen hebben niet meer in de gaten wat er met ze gebeurt en zijn opgenomen in een hele aparte maatschappij, waarin geluk buiten jezelf zoeken het middelpunt is. De ‘rat race’. En gevoelige mensen hebben de taak om dit zichtbaar te maken, met vallen en opstaan…
   Dankjewel voor je aanmoediging en jij ook: keep on going, girl!
   Groetjes, Mireille

 16. Dag Mireille
  Heel herkenbaar,het lachen (schrik lach) . Ik woonde nog thuis en was voor op straat aan het spelen. Iemand uit de buurt kwam vertellen dat een goede kennis van ons was overleden en of ik dit aan mijn moeder wilde te vertellen. Naar huis lopend begon ik spontaan te lachen , mijn zus stond buiten ik kon het alleen maar lachend vertellen wat er aan de hand was,daarna naar mijn moeder waar ik heel hard begon te huilen. Ik schaamde me voor dat ik gelachen had.
  Heel mooi dat dit eens beschreven wordt.Dank je wel!
  Hartelijke groet, Sjaan

 17. Hallo MIrreille, Ik zucht ook meer nadat ik ben begonnen met de methode wat mij veel ruimte en het gevoel van reiniging geeft. Alleen voel ik mij vaak buiten adem als ik de methode doe,net of het veel meer moeite kost om te ademen. wat is dat?

  Lieve groetjes,

  Anna

  • Beste Anna,
   Dat je je buiten adem voelt als je de MIR-Methode doet, kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je een laagje van diep verdriet aanpakt, waardoor je wat benauwder wordt. Hangt vaak samen met de longen en longmeridiaan. Lees ook 59. ‘Bevrijd je longen van verdriet’. Het kan ook zijn dat je elke keer een klein beetje dichter bij je missie komt en dat je daar onbewust bang voor bent. Bijvoorbeeld doordat je zichtbaarder wordt. Dat kan een kleine onbewuste paniekreactie geven en ook benauwdheid. Zo zijn er meer mogelijkheden. Heb je vaker last van moeite met ademen of alleen bij het doen van de MIR-Methode? Anders misschien ook een keer laten nakijken bij de huisarts?
   Groetjes, Mireille

 18. nog een kleine aanvulling: ik heb dus ook praktisch alle psychische en lichamelijke verschijnselen die je beschrijft…Wat raad je me aan, Mireille? Red ik het wel alleen met de MIR-Methode?
  Marijke

  • Beste Marijke,
   Zolang je ook jezelf regelmatig laat checken bij een huisarts, kun je rustig doorgaan met de MIR-Methode. Je bent tenslotte bezig met het zelfhelende vermogen van je lichaam en dat blijft zich alleen maar versterken.
   Groetjes en sterkte, Mireille

 19. Dag Mireille, ik ben nog steeds zeer geboeid door jouw berichten…altijd in de roos…wat mij betreft..waarvoor hartelijke dank!
  Ook nu weer; ik vermoedde al dat mijn Linkerbundeltakblokkade, een prikkelgeleidingsstoornis aan mijn hart, inderdaad wel eens ontstaan zou kunnen zijn door hartenpijn en zielenleed en waarschijnlijk spanning? Daar is vermoedelijk niets meer aan te doen..maar toch doe ik welgemoed elke dag de MIR-Methode; hoort helemaal bij mijn leven..
  hartelijke groet,
  Marijke Tjepkema

  • Beste Marijke,
   Heel blij om dat het je goed doet! En hou me op de hoogte als er medisch gezien andere bloedwaardes gevonden worden! Veel geluk en ik hoop toch op verbetering voor je!
   Groetjes, Mireille

 20. Ik heb als kind veel moeten gapen, en nu weet ik waarom. Heb een aantal sessies EFT achter de rug, en ik weet nu dat het een ontlading is van emoties. Ik hou het niet meer tegen, en laat ze komen die zuchtjes en geeuwtjes… ook wijs ik mijn kinderen er op dat het mag, dat ze hierin niet moeten beschaamd zijn, want er wordt maar al te vaak op gewezen dat het onbeleefd is, maar dit is niet zo. Dus ik zeg tegen hen: laat de geeuwtjes er maar uit…

 21. Hartzeer, wanhoop, twijfel over en weer zorgen voor stress. Ik ben blij dat ik nu bewust mag zijn, dat alles vroeg of laat goed komt en dat we alle oordelen los kunnen laten en in het nú leven. Deze week had ik nog een paniekreactie en voelde ik hartzeer en besefte ik dat ik mij op die manier ziek maak en denk en zie nu laat ik los en alles lost zich als vanzelf op…..Dank je wel Mireille dat jij de MIR-Methode in leven hebt gebracht.

 22. Ik moet altijd een paar keer diep zuchten, direct na het doen van de MIR-methode. Komt vanzelf. De rest van de dag komt dat niet meer.

 23. Zoooo herkenbaar:mijn eigen periode’s van zuchten. Ook de “grapjas” in mijn familie, waar ik al niets van begreep, omdat ik de grote, al jarenlange problemen ken. Er zijn ook duidelijke hartklachten en meerdere fysieke problemen bij de “grapjas”. Nu snap ik het een beetje. Dankjewel voor je uitleg. Groetjes Elly

  • Beste Elly,
   Mooi dat je het nu herkent! Dan zie je meteen hoe iemand eigenlijk aan het worstelen is met de eigen emoties…
   Groetjes, Mireille

 24. Zuchten, ja! De laatste tijd doe ik dat heel vaak.
  Ik heb zeker veel leed gehad, gekend.
  Ben steeds meer mijn hart aan t volgen. Wat grappig dat dit gepaard gaat mt zuchten.
  Leuk om te lezen.

 25. Mooi artikel! Herkenbaar ook. Na een EFT-sessie (Emotional Freedom Techniques) moeten mensen ook vaak gapen en zuchten, als ontlading. Zo zie ik steeds meer raakvlakken tussen verschillende methodes . Vult elkaar mooi aan.

  • Ik heb dit ook al heel vaak ondervonden, hoe meer je geeuwt, hoe meer je je vrijer voelt… dus geeuw er maar op los, het is een ontlading van emoties…

 26. Zuchten, ik doe het veel. Werd er zelfs op mijn werk op aangesproken, wat ik heel vervelend vond!! Had ik dit maar geweten, dat had ik ze kunnen zeggen: het is juist goed! Ik ben mijn hart aan het bevrijden, zou je ook eens moeten doen …. 😉
  ik ga dit zeker onthouden.

  • Beste Marianne,
   Nee, voor zover ik het begrijp, werkt het niet andersom. Diep zuchten is wel goed voor je longen en om te ontspannen.
   Groetjes, Mireille

 27. wat ik ontdekt heb is, dat ik me enorm goed ga voelen en ook veel dieper adem ga halen en zucht, als ik ‘s morgens na het douchen van bovenaf tussen mijn borsten veeg. Ik ‘veeg’ alles naar buiten en dus weg uit mijn lijf en leven. Het is echt bizar, maar helpt zo lekker. Het “ruimt op,” zo ervaar ik het. En daarna adem ik veel dieper in- en uit. Wellicht een tip voor anderen.

 28. Lees altijd jou berichtjes ,al jaren ,nu lopen de tranen over me wangen ,denk elke keer heb het verleden nu ondertussen wel achter me gelaten maar toch. En ja lachen gaat bij mij
  over in huilen als het me teveel word .En zuchten dat heb ik ook vaak ,wat is dit toch bijzonder
  Mireille ,jou kaartjes deel ik uit En draag het zoveel mogelijk over bij mij is er ook heel wat veranderd ,hoop je noch eens te ontmoeten ,een aantal jaren geleden was ik in Amsterdam ,geweldig ,lieve groet Wilma

 29. In het verleden heb ik veel gezucht, tot mijn vriendin aangaf dat ze er telkens van schrok en dacht dat er iets erg aan de hand was. Ik ben het zuchten weer gaan inhouden, verkeerd ademhalen werd weer mijn gewoonte. inmiddels weet ik waarom ik dus zo zuchten. Die relatie is voorbij, helaas en nu probeer ik het niet meer te onderdrukken, moet er opnieuw aanwennen en weet dat ik mijzelf er een groot plezier mee doe.
  Fijn dit artikel, het bevestigd zo mijn ‘behoefte’!
  Hartelijk dank Mireille.

  • Beste Marieke,
   Ja, hoe apart eigenlijk dat hele normale lichaamsprocessen zo anders opgevat kunnen worden. Ik hoop dat je weer geluk vind in de liefde!
   Groetjes, Mireille

 30. Hoi Mireille,

  Weet jij ook hoe het zit met huilen van geluk?
  Dit heb ik namelijk momenteel enorm veel.
  Is dan de hoeveelheid geluk teveel of te ongemakkelijk?

  Liefs,
  Djieuwkje

  • Beste Djieuwkje,
   Huilen van geluk… dat is je hart die overstroomt. Dan voel je zo’n ontzettend intense blijheid, zo megadiep, dat je huilt. Het zijn echt tranen van geluk en niets anders. Ik hoop dat je ze vaak mag laten stromen!
   Groetjes, Mireille

 31. Dit soort blooperfilmpjes wordt door sommige overblijfkrachten tijdens de middagboterham op de basisschool van mijn kinderen op het digibord vertoond. De hoogsensitieve kinderen, die hun meeleven niet weg willen lachen (omdat dat voor hun als uitlachen voelt en het hen zelf ook zou kwetsen als zij zich bezeerden), zitten tussen het luide gelach van hun klasgenoten en proberen zowel de beelden als de reacties erop buiten te sluiten, bv door in een boek te duiken. Als psycholoog (praktijk Persephone, Leiden) ben ik al langer bekend met het mechanisme van weglachen dat je beschrijft; mijn kinderen (her)kennen het inmiddels ook (evenals het -onbewuste- automatisme van het -aan een ‘weerlozer iemand’- doorgeven van ondergaan pestgedrag). Wat goed is voor het ontwikkelen van hun mededogen, maar tegelijk voor hun het vele en harde gelach om de filmpjes alleen maar schrijnender maakt om aan te horen. Een triest gegeven is dat dergelijke filmpjes zeer populair zijn. Dit geeft aan dat er al veel in de kijkers aanwezig is dat nog weggelachen moet worden. Om over de psychische gesteldheid van de makers van extreme ‘self-inflicted pain’-filmpjes nog maar te zwijgen…

  • Beste Anita,
   Wat onvoorstelbaar naar. Het moet pure horror zijn voor de gevoelige kinderen… de filmpjes zelf, maar ook het gelach eromheen. Het zal beslist gedrag in de hand werken dat als je van je fiets valt, je niet geholpen wordt, maar uitgelachen wordt… zucht… we hebben nog een weg te gaan, blijkbaar voordat mensen wakker worden in wat ze doen. Is het mogelijk een protestactie op touw te zetten onder de ouders met als verzoek dit soort video’s niet meer te tonen? Ik weet dat je al heel veel probeert te veranderen, daar op die school… Kan ik eraan bijdragen? Stuur me even een email om samen een plannetje te maken!
   Groetjes, Mireille

 32. Wat een herkenbaar artikel Mireille, dank je. Weer stof tot nadenken. Ik herken het bij mezelf en enkele naaste familieleden; altijd maar grapjes maken om het dragelijk te maken. Afgelopen zaterdag had ik zelf nog een vergelijkbare reactie. Ik zat even te kijken naar dergelijke “lachfilmpjes” op TV, en vanuit een lachbui ging ik zo over in een huilbui. En dat is me afgelopen jaar vaker gebeurd. Lucht wel lekker op.
  Hartelijke groet.

 33. Wat een herkenbaar stuk lees ik Mireille. Zit momenteel ziek thuis. Last van hartkloppingen en een Paar weken geleden was zelfs mijn hele mond stuk van de blaren. In verleden een hoop meegemaakt en bij 3 jaar geleden ook mijn dochter verloren door zelfdoding. Ik bleef maar doorgaan maar mijn lichaam gaf aan dat het niet meer ging. Nu weken verder merk ik dat ik vaak heel diep moet zuchten. Fijn om te horen dat dit met loslaten te maken heeft. De hartkloppingen zijn al een stuk minder… ik ga de goede kant weer op. Ik heb al heel lang je eerste boek en kijk altijd uit naar je berichtjes. Dankjewel Mireille. Ik blijf ook je kaartjes uitdelen. 🙂

  • Beste Ida,
   Mijn hart gaat naar je uit… dankjewel voor het vertellen. En zo fijn te lezen dat je hart zich weer aan het vrij maken is. Heel veel sterkte en fijn dat je voelt dat je weer de goede kant op gaat!
   Groetjes, Mireille

 34. dag Mireille, ik herinner mij dat, toen ik 10 jaar oud was, ik s middags thuis kwam van school en mijn moeder mij zei dat mijn peter gestorven was. Ik ben toen beginnen lachen en kon niet meer stoppen.
  Ook toen ik terug op school kwam en het mijn vriendinnen vertelde.
  ik hield van mijn peter en de slag kwam zo hard aan hé. groetjes
  Rita

  • Beste Rita,
   Ja, dat is letterlijk zo’n reactie waarin het bericht te erg was. Je wereld stort op zo’n moment in elkaar, het klinkt zo onwerkelijk en lachen kan dan een reactie zijn. Zo naar voor je.
   Dank voor het vertellen!
   Mireille

 35. Mooi verhaal,en mooi initiatief het zelfhelende vermogen van het lichaam zijn werk laten doen!
  Mijn lieve man die 2e kerstdag een herseninfarct heeft gekregen,is vlgs mij een voorbeeld van dit vermogen,het zien is veel beter,het praten is verbeterd,en zijn r.arm en been zit voortuitgang
  Hij is heel positief ingesteld,en heeft een grote wilskracht,en vastbesloten om hier goed uit te komen.
  De schade veroorzaakt door deel van de hersenen,wordt hersteld en functies worden overgenomen,prachtig toch?
  We hebben nog een lange weg te gaan,maar hebben vertrouwen in een goed herstel,hierbij worden wij geholpen o.m. geholpen door onze beschermengelen
  Ik ben eigenlijk een “zuchter” zeg altijd dat het chronisch is ,krijg daar ook wel opmerkingen over,inderdaad een zucht geeft lucht etc…. dit klopt helemaal,het lucht me op,dacht eerder altijd dat het zou kunnen zijn van vermoeidheid,maar nu blijkt dat dat helemaal niet zo hoef te zijn.
  Wat een mooi artikel,en wederom zo passend voor mij/ons op dit moment.
  Op de kerstkaart schreef ik “wat is de een zonder de ander ” en nu is het werkelijkheid,maar we gaan het samen redden,onze liefde helpt ons hierbij.!

  Warme groet aan allen
  Hannie

 36. Dank je wel Mireille. Dit is weer een artikel wat me enorm aanspreekt. Van mezelf vind ik dat ik soms te snel lach; enkele weken geleden had ik ook last van diepe zuchten. Waar komen die toch vandaan? vroeg ik me af. Het klopt helemaal, want ik ben oud zeer uit mijn jeugd aan het opruimen.
  Gegarandeerd dat de MIR methode daarbij helpt, want die doe ik elke dag.
  Dank voor je interessante artikelen, ik lees ze altijd. Janny

 37. Dank je wel, Mireille. Het raakt me dat ons hart zo groot is. Luisterde net naar het nieuws. Jongen van 15 jaar pleegde zelfmoord omdat hij zo gepest werd. -spontaan sprongen de tranen uit mijn ogen. Het maakt niet uit waar het nieuws vandaan komt uit de wereld, mensen, dieren, situaties. Dit overkomt me vaak. Ik weet dat ik het niet hoef te dragen en toch raakt het me zo in mijn hart. Lijkt niet op het weglachen. Het voelt als een hartreactie.
  Hartelijke groet,
  Gerke

  • Beste Gerke,
   Dankjewel voor het delen. En blijf zien dat wat jij voelt, normaal is. Het is medemenselijkheid. Dat het je raakt, is helemaal okee. Als we dit allemaal nog hadden…
   Dankjewel voor het vertellen!
   Groetjes, Mireille

 38. Dag Mireille.
  WAT EEN PRACHTIG ARTIKEL. Ik heb een hele tijd niet meer naar je mails omgekeken omdat ik er blijkbaar niet aan toe was. Ik vind je site ook heel mooi geworden. Prettig om door te klikken. Wat staat er precies in het MIR methode handboek en wat zijn de kosten?
  met vriendelijke groet,
  Anke Huisman 

 39. ik doe 2 X per dag deze 9 regels maar krijg mijn bloeddruk niet onder controle
  die van vanmorgen was 176 94 57 ik lach vaak maar huil waarschijnlijk te weinig

  • Beste Ine,
   Je zou mooi passen in mijn wetenschappelijk onderzoek. Ik ben het nog aan het opzetten. Binnenkort ga je er meer over horen. Blijf zien dat hoge bloeddruk behoorlijk complex is voor het lichaam en dat het echt tijd nodig kan hebben om alles weer in balans te brengen.
   Groetjes, Mireille

  • Ik doe al jaren de MIR-methode dagelijks 1 keer en heb af en toe een te hoge bloeddruk. Een verschijnsel dat in mijn hele familie voorkomt. Ik heb zelf een bloeddrukmeter gekocht, omdat ik nog niet aan de pillen wil. Af en toe is of de bovendruk, of de onderdruk te hoog en een heel enkele keer beide. Ik meet in principe wekelijks. Als de druk te hoog is, neem ik als eerste zin in de MIR-methode het volgende mee: Bloeddruk optimaliseren. Ik meet daarna enige tijd dagelijks de bloeddruk totdat hij weer normale waarden heeft. Tot nu toe heb ik de bloeddruk binnen enkele keren weer op een juiste waarde. Ik weet nu dat een te hoge waarde meestal plaatsvindt bij stressvolle gebeurtenissen. Met de MIR-methode lukt het me om nog steeds zonder pillen te zijn. En natuurlijk ook een gezonde levensstijl met veel sport, geen zout en veel groenten en fruit. Succes

   • Beste Marja,
    Wat ga je er prachtig mee om! Ik ben blij dat je jezelf monitort, en dat je hebt ontdekt dat het met stressvolle gebeurtenissen te maken heeft. Ken je ook de ehbo van de MIR-Methode? Dan kan je die er ook meteen bij pakken. Dat versnelt de terugkeer van de ‘rustige’ bloeddruk.
    Groetjes! Mireille

 40. Wat mooi! Ik zucht nu vaak. En heb jaren grappen gemaakt op momenten waarop ik mezelf direct ook bevteemd gade sloeg: wat doe ik? Waarom kan ik , wil ik niet naar luisteren naar deze verhalen? Waarom maak ik grappen of lach ik nu. Het drukkende gevoel op mijn borstkas herken ik ook.
  Schrijf dit keer voor het eerst een reactie op je informatie. Een kwartje valt en tranen stromen. Dank je.
  Hartelijke groet, Anneke

  • Beste Anneke,
   Dankjewel voor je openhartigheid! Zo fijn dat je nu in contact kunt zijn met je hart. Heb het goed!
   Groetjes, Mireille

 41. Heel herkenbaar, dat zuchten. Geldt dit ook voor gapen? Ik moet soms heel vaak achter elkaar gapen. En die gapen voelen zo raar, een beetje onafgemaakt ofzo. De tranen lopen me dan over de wangen.

  • Beste Diny,
   Nee, gapen is een heel ander verschijnsel. Dat is loslaten. Het laat dan de ontspanning zien van het lichaam. Ook heel mooi, dus! Gapen maar!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.