Home » Artikelen » 59. Bevrijd je longen van verdriet

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

59. Bevrijd je longen van verdriet — 152 reacties

 1. Beste Mireille
  Ik start vandaag om mijn longen te bevrijden van verdriet. Dit is de eerste keer dat ik met jouw methode aan de slag ga. Alles wat ik erover vond, geeft mij vertrouwen. Je komt heel integer over.
  Dank je om dit te deken

 2. Ik ben begin december ’23 weer begonnen frequent de MIR-Methode te doen. Met kerst was ik zo ziek van verkoudheid, hoge koorts en heb ik bijna m’n longen uit m’n lijf gehoest, leek wel of ik gekneusde ribben had. Nu begin februari gaat het gelukkig de goede kant op, nog wel kortademigheid, maar gaat steeds beter.
  Er komt nog wel geregeld verdriet voorbij, niet van mij, dat weet ik. Ik huil voor mijn (groot)ouders, beelden en gedachten van hen komen in beeld.
  Bijzonder hoe de MIR-Methode helpt met opruimen, zowel energetisch als lichamelijk.
  Heel dankbaar voor deze methode

 3. De laatste tijd komt er ontzettend veel slijm vrij terwijl ik oude emoties aan het verwerken ben met behulp van de MIR-Methode. Zo fijn dat de MIR methode dit in gang kan zetten en dat je deze artikelen schrijft, Mireille. Daardoor maak ik me geen zorgen meer, maar voelt het juist heel goed dat dit gebeurt. Dankjewel!

 4. Lieve Mireille, wat ben je een prachtmens. Je geeft zoveel aan ons door je kennis te delen
  Dit artikel over de longen geeft weer zoveel informatie en zoveel inzicht aan me. Dank je wel.
  Ik begrijp daardoor meer van mijn familieleden en dat verrijkt me.
  Ik hou van je zoals je bent en doet.
  Groetjes, Paulien

 5. ik volg de chinese arts in ukraine,die daar de arme mensen helpt,nu weet ik waar de MIR-Methode vandaan komt,met een stokje masseert hij ook zijn vingers,de wijsvinger,einde van een meridiaan,te zien op you tube.

 6. Ik ben begin december weer begonnen met de MIR-Methode en heb ontzettend veel en langdurig gehoest. Er komt een klein beetje slijm los.
  Ik denk dat er veel oud verdriet in mijn lijf zit. Mooi dat het er uit komt.

 7. Hallo ik lees het stukje hierboven over de longen maar ik vind het helemaal niet fijn dat er elektrische auto’s zijn. Deze zijn niet afbreekbaar of recyclebaar met name de accu’s. En er zijn nog nooit auto’s in de brand gevlogen als nu met alleen de elektrische auto’s.
  Verder is het een goed stuk. Dankjewel

 8. ik heb sinds ik de MIR-Methode doe, veel meer energie. eerst heb ik een lange tijd veel slijm opgehoest, maar voelde me verder niet ziek. ik blijf de MIR-Methode doen 2x per dag omdat ik veel heb meegemaakt en het me helpt met ook bijvoorbeeld mezelf mogen zijn en mijn gewicht.

 9. Hoi Mireille,
  Ik schrik van je promotie van de electrische auto. Op deze manier wordt de deur geopend voor kerncentrales.
  We zouden minder moeten rijden en minder consumeren, we hebben het vaak niet nodig. En laat ons eerst eens andere energiebronnen ontdekken. Subsidie geven zorgt ook voor een kromme werkelijkheid. Menselijkheid heeft ook te maken met groeien van bewustzijn, dus dat je zelf keuzes kunt maken.

  • Beste Kitty,
   Ja, daar heb je gelijk in! Ik had niet in de gaten hoe vervuilend elektrische auto’s zijn wat betreft hun accu. Ik doelde alleen erop dat het minder uitlaatgassen geeft en dat is fijn voor onze longen. Maar ik hoop dat er een beter alternatief komt dan elektrische auto’s. Waterstofauto’s bijvoorbeeld. Dus met je eens!
   Groetjes, Mireille

   • Ha ha Mireille, ik dacht al, huh elektrische auto s? Voortschrijdend inzicht dus. X Brigitte Allesisliefde.com

   • in drenthe rijden al enkele autobussen ov op waterstof,op stille lijnen waar weinig mensen vervoerd worden dus dat schiet ook niet op,de auto lobby terugdringen is essentieel,de reactionnaire corrupte politiek die dit land te grond richt doet daar niets aan,uitstellen,praten,niets doen,maar zij zijn democratisch gekozen?doen nu wat ze willen, Rutte word beloond met mooi baantje,bij NAVO of in Brussel.

 10. Hoi Mireille
  Je hebt het dan over elektrische auto’s maar wat doen al die oplaad palen…punten
  De straling ervan voor de Mens en de paneeltje ‘s op de huizen
  Ben benieuwd wat je daar van vind.
  Vriendelijke groet Mieke

  • Beste Mieke,
   Met de MIR-Methode maak ik me geen zorgen over de straling, maar ik ben wel tot inkeer gekomen dat al die elektrische auto’s een erg slecht idee zijn geweest. Ik zal het aanpassen in mijn artikel!
   Groetjes, Mireille

 11. Beste Mireille

  Dank voor de mooie en heldere uitleg. Ik heb ontzettend last van mijn longen en ademhalingsproblemen. Mede dankzij longcovid. Ik heb veel slijm en bij het ademhalen hoor ik steeds een krakend geluid bij mijn borst en keel.

  Hoe vaak kan ik de Mir methode doen. Af en toe doe ik het vier weken en dan stop ik ermee.

  Bedankt voor je reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Rismah

  • Beste Rismah
   Je kan de MIR-Methode dagelijks (2 keer) blijven doen, zo lang als je wilt.
   Hartelijke groetjes,
   Team MIR-Methode

 12. Lieve Mireille,
  Al een paar weken ben ik bezig met de cursus eetverslaving. Ik merk daar best veel van. Mijn eetbuien zijn sterk vermindert en aan mijn kleding te voelen ben ik ook al gewicht kwijt. Op de dag dat ik in de avond de webinar over Bescherming aanvullen zou doen en Emoties mogen uiten aan bod komt moest ik met ernstige benauwdheid klachten naar het ziekenhuis. Daar werd geconstateerd dat ik een dubbele longembolie heb. Daarna vond ik jouw artikel bevrijd je longen van verdriet. Omdat er geen fysieke aanwijzing is waarom de longembolie is ontstaan was ik er van overtuigd dat dit aan iets anders ligt. Nu weet ik het. Onverwerkt verdriet wat ik nog mag gaan uiten. Dat laatste vind ik moeilijk omdat ik weinig huil. Maar misschien verras ik mijzelf nog de komende weken. Wat ik wel weet is dat de MIR Methode dingen in werking heeft gezet.
  Lieve groet,
  Monique

  • Ben het helemaalmaal eens met de MIR methode
   Maar wat u schrijft over de elektrische auto, vindt ik absurd.
   Mss moet u zich eens goed gaan verdiepen hoe dat allemaal tot stand komt,
   Dan weet ik zeker dat u er anders over gaat denken

   • Beste Peter,
    Ja dat wordt inderdaad steeds duidelijker hoe vervuilend de accu’s van elektrische auto’s zijn, ook nadat ze uit de auto’s zijn gehaald. Waar ik in het artikel op doel, is dat mensen met longaandoeningen geen last hebben van vervuilende uitlaatgassen met elektrische auto’s. Wat dat betreft hoop ik dat de waterstofauto’s of auto’s op vrije energie uiteindelijk op de markt zullen komen.
    Groetjes en dank voor je kritische noot!
    Mireille

    • Waar ook vaak niet bij stilgestaan wordt zijn de gevolgen voor het land van herkomst van de grondstoffen voor accu’s. Zoals bv kobalt uit Congo. In artikel in Trouw van 4-6-2020 worden o.a. genoemd : watervervuiling, dode vis in rivieren, lapjes landbouwgrond die wordt ingepikt, ongelukken etc. Bovenden is er schaarste aan grondstoffen. Electrisch rijden als onrealistische droom.

 13. Ik ben 4 weken geleden moeiteloos gestopt met roken na een ademsessie en familie opstellingen heb constant het gevoel dat mijn hoofd onder water wordt geduwd , elke stap die ik zet is teveel . Mijn vader is 11 maanden geleden aan COPD 4 overleden . Wij hadden een band en nu besef ik hoe sterk die was.. ben radeloos en zo benauwd .

  • Beste Alexandra,

   geweldig dat je gestopt bent met roken.
   Roken zei mijn longarts ooit is vele malen slechter dan luchtvervuiling.

   De kunst tegen benauwdheid is een vorm van tegenover gestelde reflex. Je wilt meer lucht. Daarmee ‘blaas je jezelf op’.

   De kunst is zoveel mogelijk uitademen. Zit op een lage stoel en buig voorover terwijl je uitademt.
   Pers zoveel mogelijk je longen leeg.
   Adem met kleine tuigjes in.

   Als je hierover meer wilt weten mag je best contact met me opnemen.

   groet,
   Duco (copd ergste stadium)
   heel veel sterkte. Ik weet er ‘alles’ van . Houdt moed !

   • Dag Duco, ik las net je reactie over ademhalen bij COPD.
    Ik zou wel wat meer willen weten hoe ik mijn ademhaling kan verbeteren.
    Ik kan door 4 ingezakte rugwervels nog maar weinig lopen door de pijn. Moest daarom veel liggen en omdat ik te weinig beweging heb ben ik steeds meer benauwd. Ik kan alleen nog naar het toilet lopen en vaak zakt dan mijn separatie naar 72, dan wordt ik duizelig en moet snel ergens zitten, dan volgt er benauwdheid en hijgen. Ik zit wel aan de zuurstof maar de huisarts vind dat ik deze niet hoger moet zetten. Ik heb vroeger gerookt, daarna gevaped, kreeg 3 maanden diarree, ik verzwakte, waardoor ik een dubbele longontsteking kreeg. Toen volgden de wervelinzakkingen door botontkalking. De zrtsen kunnen me niet helpen. Prednison is slecht voor mijn botten en van morfine krijg ik zoveel bijwerkingen, moest ook daarmee stoppen. Heb jij ideeën voor meer lucht voor mij? Soms denk ik dat ik stik.
    Dank, Giny

 14. Hoe herkenbaar dit artikel. Mijn vader had zwaar COPD en is jong overleden. Wij zijn ook grootgebracht met dat gegeven dat hij niet oud zou worden. Op z’n 50- ste werd hem verteld dat ze niets meer konden doen voor hem. Vanaf dat moment ben ik gaan “aftellen”. Haalt hij de kerst, z’n verjaardag en onze verjaardagen? Durfde niet goed meer op vakantie te gaan nadat ik als 17- jarige naar Zuid-Frankrijk was gegaan en terug kwam en hij zó ziek was (geweest). (Geen mobiele telefoons en de keer dat ik naar huis belde werd het niet genoemd. Ook lang last van gehad en voelde het vertrouwen afnemen daardoor)
  Affijn, mijn vader heeft het enorm zwaar gehad maar er uiteindelijk 15 jaar bij geknokt. Nog steeds trots op hem. Moedig gedragen noemen ze het dan. Ik weet nu hoeveel pijn en verdriet hij gehad heeft en hoop dat hij alle rust nu dubbel terug heeft in het hiernamaals.
  Na z’n overlijden ben ik lid geworden van een groep, oud-Indiër strijders. Hij vertelde nooit iets over die ruim 3,5 jaar daar als jonge van 19 jaar. Toen mijn eigen zoon 23 werd kwam het besef hoe verschrikkelijk jong dat is geweest. Affijn. Op de boot naar huis terug is hun duidelijk gemaakt dat er in Holland nooit over gepraat mocht worden over wat ze hadden meegemaakt. Nu nog is door de overheid bepaald dat dossiers na 2040 (meen ik) openbaar gemaakt mogen worden.
  Naarmate hij ouder werd werd ik banger voor de gevolgen vh zwijgen. Nu heb je programma’s over ppts. Ik weet van anderen dat z’n laatste jaren regelmatig uitbarstingen zijn geweest. Verstopt verdriet. Volledig pgesloten. Zelf als baby en kind veel longproblemen gehad. Regelmatig ziekenhuis opnames als baby en kleuter. Inhalers etc.
  Ook veel opgesloten verdriet weet ik nu. Medicijnen, inhalers? Nee. Paar jaar geleden een elektrische fiets gekocht en vraag mij nu vaak af. Wil ik dat nog wel. Heb ik die nog nodig? Doe nu zo’n 5,5 jaar de Mir en geloof er heilig in wat mij heeft opgeleverd. Dank voor dit gegeven, dit artikel dat mij vandaag weer in volle hevigheid terug brengt naar mijn jeugd en puberteit. Dank voor wéér een stap verder.

  • Hallo Loes, dankjewel voor jouw reactie. Het gaat over dit stukje ‘Durfde niet goed meer op vakantie te gaan nadat ik als 17- jarige naar Zuid-Frankrijk was gegaan en terug kwam en hij zó ziek was (geweest). (Geen mobiele telefoons en de keer dat ik naar huis belde werd het niet genoemd. Ook lang last van gehad en voelde het vertrouwen afnemen daardoor)’.

   Ik kreeg de mededeling, na thuiskomst van een vakantie met vriendinnen (15 of 16 jaar was ik) dat mijn broer een zwaar ongeluk had gehad. Hij had een paar dagen op het ‘dodenkamertje’ gelegen, zo werd dat toen genoemd. Nog geen 2 jaar daarvoor was mijn zus overleden door een ongeluk. Mijn ouders dachten er goed aan te doen mij lekker te laten genieten en niets te zeggen.

   Ik was laaiend dat ze me niets gezegd hadden. Nu zie ik het als een totaal gebrek aan respect en vertrouwen dat ik mijn eigen keuzes wel kan maken, 2 gevoelens die me lange jaren achtervolgden…. Niets is toevallig Loes, het werd tijd dat ik hier meer helderheid in kreeg en dat gebeurde door jou berichtje. Dankjewel daarvoor, Anneke

 15. beste mireille,

  zou je bijna na elke nieuwsbrief kunnen schrijven hoe bijzonder je mirmethode werkt en hoe de verschillende onderwerpen zo kloppen bij mij, ongelooflijk!
  mir nu denk ik anderhalf jaar met de zekerheid dat er inderdaad heel veel gebeurd en veranderd ten goede.

  ook nu, ivm met longen en verdriet. mijn rechterlong is, net als bij mijn inmiddels overleden vader, 2 keer geklapt door stress en zenuwen. op zicht niks mis met de long. ben me bewust van dat dat ook bij mij de plek is van heel veel oud verdriet, ook van mijn lieve vader die dit leven veel te moeilijk vond en niet zo goeie hulp had als ik nu.

  kortom mireille, heel veel dank!!!

  groet leoni

 16. Beste Mireille en allen, even een opmerking mbt electrisch rijden. Laten we in hemelsnaam niet de oplossing van electriciteit verwachten zo lang de bron daarvan niet in orde is. Momenteel speelt de wat mij betreft volksverlakkerij, en nog zwaar gesubsidieerd ook!, van de biomassa. Het venijn zit al in de naam met “bio” die suggereert dat het iets goeds zou zijn, maar het gaat “gewoon” om het verbranden van hout, uit Canada en uit Nl (hier in 020 zijn haast geen volwassen/oude bomen meer over), dat natuurlijk nog vervuilender is (het lijken de middeleeuwen wel!) dan het verbranden van kolen. Om nog maar te zwijgen over het belang van bomen, los van hun intrenstieke waarde, voor het milieu, de lucht en de kwaliteit van leven. In dit kader wil ik alle lezers oproepen zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij Extinction Rebellion Nederland, en/of op andere wijze zelf actief te worden ter bescherming van de ecologische systemen en adequaat te reageren op de klimaatcrisis! En te beginnen met zich zelf goed te (laten) informeren en voorlichten over wat er op dat terrein allemaal aan de hand is. Met dank namens al het leven en groene groet, Loes

  • Heb ook een reactie nav electrisch rijden. Er zit ook een andere kant aan, die maar al te vaak wordt vergeten.Voor de batterijen zijn grondstoffen nodig, moeten uit de grond gehaald worden, in welke landen en door wie gebeurt dat ? Waar moet het afval van de uitgewerkte batterijen blijven ? Tijdens het rijden kunnen de voltages ( laagfrequente straling zoals dat heet) enorm oplopen. Als je electro-sensitief bent, is dat geen pretje.Ik spreek uit eigen ervaring. Voor mij geen electrische (of hybride) auto.
   Overigens veel waardering voor al je werk Mireille, het blijft me inspireren!

   • Ik lees alle opmerkingen over de electrische auto’s, die zijn al gemaakt wat heel terecht is. Ik wil er nog bij aanvullen dat de grootste oplaad centrales van Tesla draaien op… diesel generatoren! Want die wekken de electriciteit op …. nou ja, het moet toch niet gekker worden!? Dit ter aanvulling…. groet Vanessa

  • Hallo Loes, ik ben blij met je reactie mbt ‘bio’-massa. Het is voornamelijk massa en natuurlijk niet bio. Wat betreft XR: die heeft niets maar dan ook helemaal niets gedaan tegen de kap van 13000 bomen in de duinen bij Bergen(NH) en doet ook helemaal niets tegen biomassacentrales. Ik ben absoluut en dat al jaren een grote voorstander van een gezond milieu. Klimaat is m.i. een heel ander verhaal. Maar dat is voor hier nu even niet de plek om te bediscussiëren. Voor mij zijn er meerdere redenen om mij verre van XR te houden. Vriendelijke groet, Gabriël

 17. Hoi Mireille,
  Ik heb al 5 weken een virus, veel wit soms groen slijm ophoesten, Ik ben al sinds het begin met de MIR methode bekend pas het soms toe, nu weer iedere dag begonnen. Maar virus gaat niet over.
  Heb jij hier uitleg over.
  Krijg altijd de nieuwsbrief super fijn.
  Met vriendelijke groeten Marianne

  p.s. het is mij niet duidelijk wat ik moet aanklikken op het onderstaande

  • Beste Marianne,
   Geef het nog even de tijd. En bij twijfel even langs de huisarts. Eet je voldoende vitamine C?
   Groetjes, Mireille

  • Lees dit nu pas. Heb hetzelfde, sinds de MIR methode krijg ik opeens slijm in mn keel en nu in mn longen. 5 weken ook duurt het al en lijkt erger te worden. Was wel gestopt met MIR-Methode omdat ik me te moe voelde. Missch toch maar weer beginnen..? Ben al bij huisarts geweest, bloedonderzoek kwam niks uit. Slik voldoende vit C

  • Hallo Marianne

   Ik wil even reageren op je hoest probleem.
   Ook ik had veel last van hoesten en slijm als gevolg van verdriet. Wat bleek mijn longen zitten vol verdriet en het advies wat ik kreeg was dat ik geen melk en zuivel producten meer moest nemen.
   Dat heeft me enorm geholpen. Mijn hoesten en het slijmprobleem is nu helemaal weg.
   Als ik soms een ijsje neem, dan hoest ik een dag later en heb ook weer slijm. Ik weet dan dat het van het ijsje komt en houdt me daarna weer strikt aan het advies geen zuivel en melk producten meer te pakken en dan blijft de hoest en het slijm echt weg.

   Succes.
   Groet Lucy

 18. Vraagje ik heb alles gelezen en het lijkt mij heel goed, enkel ik kan al 24 jaar niet huilen.Wat kan ik doen om toch te gaan huilen

  • Beste Joke,
   Door de MIR-Methode te gebruiken, komt het uiteindelijk weer goed met je vermogen om te huilen. Als je het sneller wilt, zou je naar een MIR-Methode begeleider kunnen gaan. Die kan de blokkade op het huilen snel traceren en met jou gericht aanpakken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 19. Mirelle,ik heb Copd zit aan de zuurstof stand 1 dag en nacht. MIR-Methode heeft mij verlichting gebracht samen met chakrameditatie .
  Eens hoop ik dat zelfgenezing graag zou ik van de zuurstof verlost worden.
  Ik gebruik alleen Foster verder vit.van Vitakruid waar ik ook veel baat bij heb.
  Mireille fijn dat je op mijn weg ben gekomen.
  Lieve groet Tonnie

  • Beste Tonnie,
   Ik hoop het ook van harte voor je!
   Veel sterkte en vooral toenemende gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Tonnie, ik las dat je middelen van Vitakruid gebruikt. Ik heb ook COPD en zit aan de 3 liter zuurstof dag en nacht. Mijn longcapaciteit is nog maar 20%, dus dan maak je geen bokkensprongen meer. Mijn hoofd wil nog steeds meer dan mijn lijf aankan en ik wil graag wat beter worden.
   Kun je me vertellen welke Vitakruidmiddelen je gebruikt?
   Groetjes, Nelly

 20. Het probleem zit em vnml in de chemtrails. De fijnstof van motoren werkt er nauwelijks aan mee. Fabrieken richten meer schade aan. Die fijnstof komt vnml met regen neer.
  Auto’s op water is de beste oplossing. Zo komen de batterijen van electrische auto’s niet in het milieu

 21. Hallo Mireille,
  Ook dit is weer zeer behulpzaam. Wat heerlijk al die inzichten. Dank je wel.
  Ik heb al een hele tijd het gevoel dat ik benauwd ben zonder dat ik een gebrek aan lucht heb. Ik ben al naar diverse deskundigen geweest en die zeggen dat er niets aan mijn longen mankeert. Dat gevoel heb ik zelf ook wel. Ik kan op zich goed ademen. Nu ik dat stuk lees over het oude verdriet besef ik ineens dat het dat is wat op mijn schouders rust en wat mijn een onvrij benauwd gevoel geeft. Verdriet van meerdere generaties. Ik ben geboren in een complexe familie en als HSPer heb ik de natuurlijke neiging om alles te willen begrijpende doordenken. Door al dit begrip ben ik ook veel gaan meetorsen wat eigenlijk helemaal niet bij mij thuishoort begrijp ik nu. Het inzicht is de eerste grote stap naar het kunnen laten gaan. Ik blijf MIRren en lezen

  • Hallo Margriet,

   Wat bijzonder behalve het dragen van dezelfde naam herken ik me ook helemaal in jouw verhaal. Tot aan het HSP’er aan toe. Ook ik hoop zover te komen dat ik al de oude pijn, veel van mijn (voor)ouders, kan loslaten. Ook ik ervaar een soort van benauwdheid zonder iets te mankeren. Alle goeds en bijzonder om jouw verhaal te lezen!

 22. Dag Mireille,
  Ik heb jaren last gehad van veel verkoudheden en chronische bronchitis. Nu lees ik hier alles van zal ook veel verdriet achter zitten. Moet nu wel zeggen sinds ik gezonder eet en zuivel laat ben ik al enkele jaren verlost van verkoudheden en de chronische bronchitis heb ik al 20 jaar zeker niet meer gehad. Heb nog wel last van zuurstoftekort (lichte astma) en dit wanneer de temperatuur rond de 30 graden is. Heb nog steeds last van in- en uitademen. Ben daarmee aan het oefenen maar het gaat niet zoals het moet. Hopelijk betert het wel.

 23. Dag Mireille,
  Ik ben nu 8 weken bezig met de MIR-methode en mijn longprobleem is aardig gestabiliseerd. 3Jaar geleden begon ik met hoesten, dag en nacht en dit duurde 6 weken lang. Met antroposofische middelen ging het bijna over, maar het kwam toch regelmatig terug. Ik heb nooit gerookt en altijd gezond gegeten, geef zelf voedingsvoorlichting in gezonde voeding. Ondertussen is mij wel duidelijk geworden dat verdriet een grote rol speelt. 24 jaar geleden is mijn zoon plotseling overleden en ik merk dat het verdriet nog lang niet over is. Mondjesmaat wordt het verwerkt, het verdriet is anders te groot.
  De MIR-methode helpt me hierbij en ik ben dan ook dankbaar dat deze methode op mijn pad is gekomen.
  Groetjes Tonnie

 24. Hallo Mireille,
  Ik zet dit even onder het stukje longen omdat ik er niets over kan vinden.
  Hyperventilatie kun je dit ook beïnvloeden door de MIR-Methode toe te passen.
  Mijn lichaam begint steeds meer te laten zien en ik ga van genezing uit.
  Gr Annemiek

  • Beste Annemiek,
   Ja, het lichaam is razend knap in het zichzelf weer herstellen! Ik schreef iets over hyperventilatie in het artikel 136. Spreek je gedachtes tegen.
   En ja, er zijn al mensen waarvan de hyperventilatie minder is of helemaal weg. Veel hangt samen met stress en als je die innerlijke rust kunt terug brengen, heeft je lichaam ook geen hyperventilatie meer nodig.
   Sterkte en goede gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 25. Als ik iets drinkt of eet de laate 5 dagen wordt me longen een soort van warm van binnen en ik voel netals ik vuur vab binnen wil blazen wat is het probleem?

  • Beste Jonathan,
   Dat kan ik niet zo goed zeggen wat er is. Voelt het onprettig? Misschien wil je een keer bij je huisarts langs?
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 26. Lieve Mireile. Zojuist van de longarts de diagnose gekregen van COPD. Het verhaal van groot verdriet, ook in vorige generaties, klopt. . Ik MIR al geruime tijd twee keer per dag en wordt steeds zieker. Net twee zware dubbele longontstekingen gehad, behandeld met prednison en antibiotica. Is het een kwestie van stug doorgaan totdat het beter wordt? Word er niet echt vrolijk van, maar wat nodig is is nodig, daar leg ik me dan bij neer. Heb je nog aanvullend advies ajb.
  Dank je wel en veel liefs van Boukje.

  • Beste Boukje,
   Je hebt wel heel veel te verwerken, lijkt het. Ik zou een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan, of een telefonisch/Skype-consult aanvragen, om uit te laten zoeken of er nog hardnekkige blokkades zijn die maar moeizaam oplossen. Je route is nu wel erg zwaar.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Ooit al eens aan EFT gedacht (Emotional Freedom Technics)? Een echte aanrader is samenwerking met de therapie van Mireille, doet wel wonderen!

   • Hoi Vanessa,
    Hoe gebruik je dat dan samen?
    Ik wil graag veel van mijn problemen sneller oplossen.
    Groetjes Cindy

 27. Hallo Mireille,

  Ik ben nu sinds 3 maanden bezig met Mirren…en..nog nooit zoveel ziek geweest. Heb nu 2 x griep achter de rug (met heel hoge koorts) dat had ik al in geen 20 jaar meer gehad, en als toetje toe nu een longontsteking..
  Ik ga gewoon door met MIR-Methode, maar ik zou me toch wel eens wat beter willen gaan voelen..

  Vriendelijke groet,
  Caro

  • Beste Caro,
   Koorts is wel een heel goed teken! Je bent echt oude stukken aan het uitwerken, loslaten. Ik schreef over koorts al eens een artikel: 16. Nooit koorts? Erg moe? Zet je hersenen aan het werk! Misschien dat dat jou nu helpt om te begrijpen hoe het werkt. De longontsteking dwingt jou nu echt om totale rust te nemen en pas als je echt weer hersteld bent weer in actie te komen. Natuurlijk niet leuk, maar eigenlijk een heel natuurlijk proces. Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat je gaat merken dat je nieuwe ‘batterijen’ hebt gekregen!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,
    Heb jij wel eens iets gehoord over de Germaanse Geneeskunde? Bepaalde zaken die jij schrijft lijken er wel iets op, bijv. de longontsteking schrijf je: dwingt jou om totale rust te brengen, het is een natuurlijk proces!! inderdaad, Biologie van mens en dier! Wij leren dat ‘ziekte’ genezing is van iets wat je van te voren hebt meegemaakt en bewust of onbewust weer een plekje heeft gekregen, dan krijg je sympthomen. MIR is dan een mooie ondersteuning er erbij. kijk ook eens op: http://www.biologikanederland.nl

    • Beste Aisha,
     Ik ben sinds kort inderdaad me aan het verdiepen in de 5 biologische natuurwetten en ik ontdek dat ik veel overeenkomstige ideeën erover heb. Het lichaam doet eigenlijk altijd keihard z’n best om te genezen en we denken algauw dat iets een ‘ziekte’ is, terwijl het eigenlijk een genezingsproces is. Als we daar meer over begrijpen, kunnen we vaak veel meer gerust zijn over wat er met ons lichaam gebeurt. Dan heelt alles ook sneller, want angst of ongerustheid kan een aardige sta-in-de-weg zijn.
     Mooi dat jij je er ook in verdiept!
     Groetjes, Mireille

     • Ik zie ook veel herkenning met de natuurwetten (ik heb ook trainingen bij Eniko van Biologika gevolgd)! Heartconnection Nederland van Marjolein van der Meulen neemt naast de 5 natuurwetten ook de levensblauwdruk mee. Daarbij zie je dan de effecten van generatie op generatie en leer je hoe je die historie achter je kunt laten.

 28. Dag Mireille. Mijn longen doen al een tijd zeer. Ik heb ook maar een longcapaciteit van 60%. Nu eindelijk komen er een soort snikkende zuchten los. Ik denk dat de pijn in mijn longen voelen en de snikkende zuchten een goed teken zijn. Vroeger voelde ik helemaal niets. Ik hoop dat veel verdriet nu goed loskomt. Vannacht deden mijn longen nog meer pijn. Door het nieuws laaide oude haat heel sterk op. En onder haat zit zover ik weet verdriet. Onmacht ook. Ik ga gewoon elke avond door met de MIR-methode, en bid dat ik op deze manier de haat los kan laten. Dank je wel voor alle artikelen.

  • Beste Siny,
   Het kan goed zijn dat je longen aan het afvoeren zijn en dat is iets dat bij de MIR-Methode past. Verder is slijmvorming vaak een gevolg van het eten van melkprodukten. Eet of drink je die veel?
   Groetjes en sterkte! Mireille

   • Bedankt voor je snelle reactie
    Ik drink een beker melk en 4koffie met melk.
    verder drink ik alleen thee water ,snachts als ik slaap heb ik nergens last van zodra ik mijn hoofd beweeg voel ik het lopen naar mijn keel en er zitten ook heeel veel kleine stukjes in.

    Moet ik het slijm uitspugen of doorslikken?
    Groet Siny

    • Beste Siny,
     In principe mag je slijm altijd inslikken, omdat je lichaam (maag) het wel aanpakt en opruimt. Maar ik vind het zelf altijd fijn om te monitoren wat voor kleur het heeft en of het minder wordt, dus dan is uitspugen handiger. Kijk maar wat jij fijn vindt. Mocht het je te lang duren, ga dan gerust een keer naar je huisarts.
     Veel opruim-geluk gewenst!
     Groetjes, Mireille

    • Siny,

     ik zie dat jij melk drinkt en ook nog eens melk in je koffie! Melk is over het algemeen slijmvormend!, misschien eens uitproberen om melk te laten staan. Kijken wat het voor je longen en de rest van je lichaam doet??

 29. Hi Mireille, Dank je wel voor je buitengewoon geweldige informatie en de bijbehorende 9 stappen.
  Ik ben bij de longen terechtgekomen door een 9 jarige. Deze heeft nu voor de 4x een klaplong gekregen en voor de 4e x geopereerd. Artsen spreken van een heel oude long alsof het van een oude man is.
  Kan het helpen als de ouders met jouw 9 stappen starten met deze jongeman?
  Dank voor je reactie en heel veel liefs en succes met alles.

  • Beste Jane,
   Je kunt ze niets beloven, maar ze kunnen het altijd proberen. Kijk maar of ze er voor open willen staan.
   Groetjes, Mireille

 30. Beste Mireille,

  Sinds ik de MIR methode doe is er al heel veel gebeurd. Ik schreef al onder diverse thema’s daarover. Ik ben nu bezig vanaf ongeveer september vorig jaar en ben sindsdien heel veel ziek geweest en heb ook grote besluiten kunnen nemen. Nu ben ik alweer vanaf december bezig met griep gevolgd door longontsteking. Ik doe wel de MIR methode al doe ik hem 1x per dag want het voelde heftig. Er komt nu heel veel slijm. De huisarts heeft me een antibiotica plus een stootkuur prednisolon gegeven want ik ben ongelofelijk benauwd. Zelf heb ik heel erg het gevoel dat ik een reiniging onderga. Daarnaast ben ik ook goed bezig mijn grenzen te bewaken en probeer ik dit rustig en op een niet verwijtende manier of met stemverheffing te communiceren. Ik neem meer mijn plekje in en wil niet alle verantwoording nemen die niet bij mij hoort.
  Kan ik overigens gewoon de methode door blijven doen ondanks dat het heftig is?

  Hartelijke groet
  Martine

  • Beste Martine,
   Ja, je kunt gewoon door blijven gaan met de MIR-Methode. Ben ook blij dat je medische hulp hebt aangepakt, zodat het in ieder geval sneller opgelost kan worden. Ik wens je heel veel sterkte en dat het maar gauw beter mag gaan! Super dat je zo goed je grenzen aan het aangeven bent!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 31. Beste Mireille,

  Ik doe de MIR nu ongeveer 3 jaar. Ben daardoor van het roken af en van psychofarmica.
  Ben nu bezig gedrag/ denkwijze en copd aan te pakken.
  IK doe 6 reset zinnetjes waarna ik na ieder afzonderlijk zinnetje 3 x Mirmethode zeg en inaai!!

  Mijn vraag is : Moet ik ook nog de 9 stappen per stap 3 x en 3 x MirMethode ervoor zeggen en inaaien voordat ik de zinnetjes doe op bovengenoemde wijze????

  Warme groet,
  Bloem

  • Beste Bloem,
   Je vraag is een beetje verwarrend voor me. Ik denk dat je de EHBO verwart met de MIR-Methode 9 stappen? Wat je het beste kunt doen, is gewoon de 9 stappen los van elkaar aaien. Het voordeel is dat je daardoor even 2 minuten volledig aandacht voor jezelf hebt. De troostende werking die daar vanuit gaat, is heel helpend bij COPD.
   Ik wens je heel veel geluk!
   Groetjes! Mireille

 32. Beste Mirreille,ik ken een vrouw die zwaar depressief is en medicatie inneemt.Nu is mijn vraag of het nut heeft dat ik haar de MIR methode leer? Werkt het ook met die zware medicatie? Ze is niet zo jong meer en durft niet meer van die pillen af.Wat raad je me aan?

  Warme groet,
  Maria

  • Beste Maria,
   In de eerste plaats is het de vraag of ze ervoor open kan staan, omdat ze vast al zoveel geprobeerd heeft. Ja, ze kan gerust de MIR-Methode doen. Het is daarbij altijd mijn advies dat mensen gewoon doorgaan met het innemen van de medicatie. Het doel is ook niet om van de medicijnen af te komen, maar om de medicijnen beter te laten werken. Of ze er ooit mee kan stoppen, is dan altijd aan de arts die haar begeleidt.
   Ik wens haar wel ongelooflijk veel sterkte en moed om elke dag weer door te gaan!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 33. Hoi Mireille,

  ik heb uitgezaaide borstkanker en ik krijg om de 2 weken chemo. Kan ik zonder problemen de MIR-Methode gebruiken of moet ik in dit geval toch oppassen.

  groetjes,
  Linda

  • Beste Linda,
   Je kunt de MIR-Methode er altijd naast gebruiken. Het zal je ondersteunen in de achtbaan die je nu moet doormaken. Ik wens je ongelooflijk veel sterkte en geluk!
   Liefs, Mireille

 34. Beste mireille,
  Ik heb een vraag. Heb je een verklaring voor een acute blindedarm ontsteking.
  Ik heb afgelopen week een heel intensieve retraite gehad in een klooster, daar was ook een middag met healers die in onze groep hebben gewerkt. Op dat moment heb daar weinig van gemerkt. Het was heel mooi en liefdevol. De dag erna was ik erg moe en kreeg last van mijn buik. De daarop lag ik in het ziekenhuis en is mijn blinde darm verwijderd. Ik ben nu thuis voor herstel. Ik ben aan het onderzoeken wat de reden zou kunnen zijn. Toen zag ik jou nieuwsbrief en vroeg me af of je mij zou kunnen helpen hier een antwoord op te geven. Lieve groet, Marij

  • Beste Marij,
   Nee, daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Ik kan je wel een paar ideeën geven. Wat healers vaak doen, is iets in beweging zetten wat jouw lichaam zelf oplost. Een blinde darmontsteking is een acute situatie voor iets wat al langere tijd (jaren) geleden is ontstaan. Ik ben blij voor je dat je goed hebt kunnen handelen en de artsen hun werk hebt kunnen laten doen. Een blinde darm ontsteking hoeft overigens geen emotionele oorzaak te hebben, maar kan puur pech zijn dat er afval is vast blijven zitten.
   Veel sterkte met herstellen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 35. Hoi Mireille

  Ik ben begonnen toen ik het artikel tegen kwam over de longen.
  Ben normaal met erg warm weer benauwd en niet lekker in me vel.
  Ben verbaasd dat ik daar nu geen last van heb.
  Kan dat zo snel al werken ,blijf nu doorgaan natuurlijk met de MIR-Methode

  Hartelijke groetjes

  Jose

  • Beste Jose,
   Wat ontzettend fijn voor je! Ik hoop dat het zo blijft en dat je je veel vrijer gaat voelen! Dankjewel voor je bericht, want het is heel hoopgevend voor anderen.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 36. Lieve Mireille,

  Even een antwoordje op je vraag.
  Ik heb geen benauwdheid of hoest ervaren, wel komt er zo af en toe een traantje uit mijn ogen. Ik kan namelijk niet huilen en daar ben ik al erg blij mee.
  Liefs,
  Anny

 37. Dag Mireille, Het artikel ‘Bevrijd je longen’ vond ik in mijn mail na een bezoek aan mijn huisarts vanwege aanhoudende hoest en pijn achter mijn schouderbladen. De week ervoor was ik begonnen met een protocol. Het artikel kwam dus als geroepen! In juni had je een artikel over het bijstaan van zieke naasten: ik had een paar dagen ervoor afgesproken met een van mijn beste vriendinnen dat ik met haar mee zou gaan als ze geopereerd werd aan een voorstadium van borstkanker. Ook dat artikel had je dus niet beter kunnen timen.
  Met het protocol probeer ik van mijn overmatige drankgebruik af te komen, maar ik realiseer me dat er achter dat drankgebruik veel oud verdriet zit. De afgelopen week heb ik vier dagen geen druppel gedronken en het was niet eens moeilijk! Ik ben ervan overtuigd dat het me gaat lukken eraf te komen. Mireille, heel erg bedankt voor het prachtige werk dat je doet! Ik was bij de lezing in Amsterdam en vond het een bijzondere avond. Je bent een inspirerend mens!
  Astrid

  • Beste Astrid,
   Diepe buiging van respect voor hoe je jezelf weet te veranderen! Vooral alcohol is een verslaving die vaak diep zit. Ik ben ontzettend blij voor je dat je deze 4 weken al ‘gewonnen’ hebt. En heel veel sterkte met alles wat er om je heen gebeurt. Ik hoop van harte dat het verdriet je lichaam gaat verlaten en dat je jezelf kunt gaan bevrijden.
   Veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 38. Ik heb je bericht niet in een keer kunnen uitlezen. Wat schokkend vond ik het. Ik ben erg bezig met het verlies van m’n vader nu 25 jaar geleden. Nog meer nu m’n moeder is overleden. M’n vader had longemfyseem en ik als enigste vd kinderen had ook long problemen.ik was een half jaar geleden begonnen met de MIR-Methode en rond de kerst ging het slecht met me. Sinds jaren zo kortademig en voelde me zo ontheemd. Ik krijg spontaan mensen op m’n pad die me helpen in het verdriet en verwerken van m’n vaders pijn die hij had uit Indonesië en waar niet over gepraat kon worden. Ik voel nog vaak zijn verdriet lijkt het en nu krijg ik weer deze bevestiging. Ik ga weer volop aan het mirren en laat m’n inhalers ( sinds kerst na jaren weer vd arts) in de kast en ga verder met verwerken. Het enigste wat goed, maar ook soms zo zwaar voelt.

  • Beste Loes,
   Dankjewel voor je openhartige reactie. Ik schreef het artikel met telkens mensen in mijn achterhoofd uit oorlogssituaties die daar niet over konden praten, omdat het te erg was wat ze hadden meegemaakt. Ik kan me voorstellen dat het binnen kwam. Ben wel heel blij dat je het artikel hebt uitgelezen! Ik wens je heel veel sterkte met het verwerken van al het verdriet. En wees lief voor jezelf: als je de inhaler nodig hebt, gebruik hem dan ook, want soms kan de benauwdheid sterk toenemen. Ik ben erg blij voor je dat je ‘ineens’ mensen op je pad hebt die je helpen met het verwerken van het verdriet! Fantastisch!
   Ik wens je veel geluk en bevrijding!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Zie nu tot mijn verbazing dat ik nu weer reageerde op ditzelfde artikel. Wat een verschil voelt dit nu met bovenstaande. Ja, ik begin spontaan te hoesten nu en er zit nog wat:), maar wat ben ik nu een stap verder door oa jouw methode. Dank daarvoor

 39. Beste Mireille,

  Ongelooflijk dat ik nu deze mail onder ogen krijg. Ik kom toevallig net uit een gesprek met mijn man over zijn benauwdheid waarbij ik vermoed dat het meer spanningen zijn dan iets medisch. Zo mooi om nu deze mail te lezen.

  Mijn vraag is of ik ook de MIR-Methode voor mijn man (bij mijzelf maar in gedachten voor hem) kan doen. Hij is namelijk nog niet zo ver dat hij een dergelijke methode gemotiveerd zal volhouden, vrees ik. Helaas staat hij nog niet zo open voor het “niet” medische. Stapje voor stapje komt dat wel maar ik denk dat hij nu erg veel baat heeft bij de MIR-Methode.

  Alvast bedankt voor je antwoord! Liefs Can

  • Beste Can,
   Alles wat je daarover moet weten, staat bij de vragen nr. 5. Zorg er wel voor dat jouw man je er eerst toestemming voor geeft. Het is uiteindelijk wel belangrijk dat hij het ook zelf gaat doen, maar dan pas als hij dat zelf wil.
   Veel geluk!
   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

 40. Ik doe de methode nu zo’n twee weken en het gaat goed. Ik zou graag een zin toevoegen zoals: moeiteloos mijn streefgewicht bereiken of moeiteloos afvallen. Kan ik dat doen? Wat zou dan een goede formulering zijn volgens jou? Dank!

  • Beste Marijn,
   Je kunt altijd een extra zin toevoegen als stap 0, maar het hoeft niet. De formulering kun je dan zelf bedenken, naar wat goed voor jou voelt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 41. tijdje geleden was ik begonnen met de MIR-Methode en ik sloeg de eerste stap over en begon gelijk met de volledige 9 stappen maar de volgende dag werd ik wakker met verschrikkelijke nek en schouderpijn ben toen toch maar overgestapt op de stappen 5 en 7 voor 2 weken en de pijn was snel weer weg na 2 weken ben ik weer met de 9 stappen begonnen en werd weer wakker met weer de verschrikkelijke pijn ik ben het een week blijven doen maar de pijn ging niet weg vanaf het moment dat ik ermee stopte verdween het langzaam weer. sindsdien doe ik het niet meer.

  • Beste Viviana,
   Klinkt als dat de MIR-Methode intens werkt bij jou. Zou je de stappen 5 en 7 nog weer willen oppakken, eerst weer een week en dan pas de 9 stappen weer ‘s proberen, maar dan 1x per twee dagen? Dan gaat het hele proces rustiger. Kijk maar of je het nog wilt. Zorg er ook altijd voor dat je voldoende water drinkt om afvalstoffen af te voeren.
   Hartelijke groetjes en sterkte!
   Mireille Mettes

 42. Hoi Mireille,
  Ik ben ongeveer 6 maanden bezig met de MIR-Methode, met een tussenstop in juni. Ik merk dat ik steeds gevoeliger / emotioneler reageer op de situaties die ik meemaak. Daarnaast maak ik steeds vaker de situaties mee die dat weer triggeren. Het is voor mij best heftig. Dat was al de laatste paar jaar zo, maar nu zijn mijn emoties/gevoelens nog intenser geworden. Zelfs mijn lichaam is gevoeliger geworden. Ik voel met name heel veel verdriet, ook als ik ergens blij van word. Ook heb ik vaak heimwee. Het verdriet kan soms omslaan in woede. Ik heb de afgelopen periode wel een paar dierbare mensen en dieren verloren. Kort na een van die gebeurtenissen vorig jaar heb ik ook een longontsteking gehad, ook al had ik toen helemaal geen lichamelijke longklachten gehad. Ik weet dat dit mede met het verdriet te maken had…Ik merk ook dat ik steeds meer moeite heb om afscheid te nemen, het valt me steeds zwaarder.
  Ik blijf mede daarom de MIR-Methode toepassen.
  Hartelijke groetjes,
  Silvana

 43. Hoi Mireille ik heb al heel wat jaren last van mijn longen maar merk sins ik de MIR-Methode doe dat ik nog maar af en toe slijm ophoest. Gisteren hadden we een gezellig samen zijn met ons koor maar de ruimte waar we in waren daar was het erg benauwd door de warmte met als gevolg dat ik vandaag weer veel hoest.ook is er nu pas weer genoeg met mijn man gebeurd maar ik merk door het doen van de MIR-Methode voel ik me sterk om voor hem daar te zijn.
  lieve groetjes

 44. Ik ben sinds 1,5 week met de MIR-Methode bezig. Kan het zijn dat een gevoel van eenzaamheid terug is gekomen? Ik heb me langere tijd eenzaam/verdrietig gevoeld en dit was er niet meer. Voel me gewoon down. Kan dit door het mirren komen?

  • Beste Inge,
   Ja, dat kan. Je wordt sowieso een tijdje gevoeliger voor de emoties die nog in je leven. De eenzaamheid zal zich gewonnen geven wanneer je doorgaat met het contact met jezelf maken (handen aaien). Dan ga je voelen dat je in je eentje al niet eens meer eenzaam bent, omdat het al best gezellig is met jezelf! Met andere woorden: je gaat meer van jezelf houden. Je kunt ook altijd een keer naar een lezing komen om gelijkgestemde mensen te ontmoeten.
   Sterkte in de tussentijd, maar het komt goed!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 45. Wat als je partner hele zware longproblemen heeft? Ik weet niet of hij in de MIR-methode gelooft. Zou het wel willen, maar durf het niet goed met hem erover te hebben. We eten al anders, en gelukkig vertrouwd hij me daarin. Hij doet ook al samen met mij sinds kort op aanraden van de dokter elke middag een mindfullness-oefening, de body-scan. Dat is heel prettig, maar nu weer iets bijzonders erbij zoals de MIR-Methode? Daar durf ik nog niet over te beginnen. Ik geloof zeker dat het veel oud verdriet is bij hem. Ik denk dat ik voorlopig maar weer vaker zijn voeten ga masseren. Ik ben erg blij met dit artikel.

  • Beste Lidwina,
   Wat fijn dat je zo rustig aan doet met je man, ook al zou je het hem wel willen laten doen. Geef hem de kans te wennen aan andere dingen. De bodyscan doet ook al ontzettend veel, dus laat hem daar lekker mee bezig gaan. Wat ik wel eens doe, is de MIR-Methode heel kort 1x noemen en verder er niet meer over praten. Wanneer het dan vanuit een andere hoek naar deze persoon komt, gaan mensen het herkennen. Daarom zijn ervaringsverhalen van mensen ook zo belangrijk op deze site.
   Dankjewel dat je zo lief bent dat je je partner de voeten wilt masseren! Dat zal hem beslist ook goed doen!
   Hartelijke groetjes en veel geluk!
   Mireille Mettes

 46. Ha Mireille, ik heb de MIR-Methode al 5 maanden toegepast en ben sindsdien niet meer ziek geweest, slaap beter en dieper, heb meer energie en voel me gewoon sterker in alles. Een prachtige aanvulling en ervaring waar ik dagelijks van geniet. Mijn klachten van mijn longen, snel hoesten, bij inspanning van sporten kortademig worden zijn helemaal weg. Ook een verademing! Wat ik nog wel bij me draag is een diep verdriet. Het voelt als een oud verdriet en wordt heel sterk geactiveerd als ik afscheid van iemand moet nemen, ook gewoon uitzwaaien op vakantie, en als ik anderen verdriet zie hebben. Ook als ik teksten voorlees die over het goede in de mens gaan, onvoorwaardelijke liefde, kan ik dan niet zonder tranen horen of voorlezen. Op zich geen ramp maar soms wat onhandig. Ik zou dat verdriet graag loslaten maar weet niet hoe. Heb jij daar ervaringen mee?

  • Beste Christa,
   Ja, mijn ervaring is dat het wel degelijk mogelijk is om intense oude verdrieten los te laten, te verwerken. De MIR-Methode kan daarbij helpen. Wat je beschrijft, zie ik overigens als verschillende soorten verdriet. Misschien helpt ‘t om daar naar te kijken. Het laatste wat jij beschrijft, noem ik een diep, intens verlangen dat het goede in de mens mag boven komen drijven, dat er harmonie mag ontstaan. Dat verlangen is zo intens dat je ervan moet huilen. Klopt dat?
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Dat klopt inderdaad Mireille. Blijf ik inderdaad de MIR-Methode toepassen of helpt het om met iemand een persoonlijk consult toe te passen? Wat is wijsheid? En ik heb wel vertrouwen dat ik het mettertijd kan loslaten maar ben er wel aan toe. Dank voor je antwoord en je mooie werk!

    • Beste Christa,
     Die keuze mag je zelf maken. Een MIR-Methode begeleider gaat via spiertesten bij jou uittesten waar de problemen zitten en werkt daar heel gericht aan. Dat kan je maanden zelf-aaien schelen. Dus het hangt er vanaf hoeveel geduld je zelf hebt. Ja, ga sowieso door met de 9 stappen.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille Mettes

 47. Beste Mireille
  Ik ben met de MIR- Methode begonnen op 12-06-14 en doe verder tot als het lukt. Ik zou zo graag alle ellende van vroeger loslaten, VERGETEN. Ik heb nog altijd zoveel verdriet:vader overgegaan, toen ik in verwachting was van jongste zoon, 7 maand na zijn geboorte echtscheiding, had vijf kinderen. Jongste zoon was verslaafd, drugs, drank gokken enz. Kon de dood van zijn zus niet verwerken, ze was pas 21jaar , en dan de omstandigheden hoe ze is om het leven gekomen. De gevolgen van zijn verslaving waar zeer dramatisch voor mij, teveel om te vermelden.
  Is er nog hoop voor mij? Ik ben 78 jaar.
  Volgens huis dokter moet ik ijzersterk zijn, maar gezien de leeftijd kan ik al die last niet meer dragen.
  Heel veel liefs
  Nelly

  • Beste Nelly,
   Onlangs ontving ik ook een kaartje van een dame op leeftijd. Ik zou het gewoon proberen. Je hebt enorm veel meegemaakt en wat je nu het beste kunt doen, is zoveel mogelijk liefde en troost aan jezelf geven. De MIR-Methode kan je daarbij ondersteunen. Ik hoop van harte dat je veel werkelijk kunt gaan loslaten, zodat je er niet meer zo vaak aan herinnerd wordt.
   Veel sterkte!
   Mireille Mettes

  • Beste Nelly,
   Hier is dan een reactie van een bijna 70-jarige vrouw, die de nodige ervaring heeft opgedaan met loslaten van oud zeer. Sinds een jaar doe ik de MIR-Methode, en het heeft met al een heel stuk sterker gemaakt. Maar goed, wat ik fijn vind om met je te delen is het volgende.
   Gevoelens kun je alleen maar loslaten, als je ze allereerst accepteert dat ze er zijn. Alles waar je van af wilt, of tegen vecht in jezelf, wordt alleen maar sterker, en gaat steeds meer vastzitten.
   Althans, dat is mijn ervaring. Ik heb van een zeer wijze meneer, bij wie ik een stilte retraite heb gedaan, de volgende oefening gekregen, die ik je wil doorgeven.
   Als je een heel sterk gevoel hebt, wat voor emotie ook, ga je rustig in een stoel zitten. Je laat het hele verhaal over de oorzaak en achtergrond van het gevoel los, en concentreer je op het gevoel dat je in je lichaam hebt. Dat kan natuurlijk heel intens zijn. Maar val er niet helemaal mee samen, voel het echt, geef het gevoel de boodschap van: het is prima dat je er bent, je mag er helemaal zijn. Als je dat een tijdje hebt gevoeld, ga je naar een andere stoel, of plek tegenover waar je zit, heel langzaam. En voel dan dat je de persoon met de intense gevoelens letterlijk achter je laat. Ga op de andere plek zitten, en voel dan hoe je je nu voelt, zonder die energie van de heftige gevoelens in jezelf. Mijn ervaring is dat ik me dan veel lichter voel, gewoon mezelf. Misschien even rustig zitten daar, en dan kijk je naar de plek die je achter je hebt gelaten. Zonder oordelen kijk je naar dat deel van jezelf dat je in de stoel hebt achtergelaten; en dank dan die persoon (die al die jaren al die gevoelens in zichzelf heeft gedragen), en zeg dan zoiets in de trant van (gebruik vooral je eigen woorden! Ik probeer de sfeer te schetsen): al dit gevoel mag weer opgaan in het licht , of iets dat voor jou een goede plek is om de gevoelens in los te laten.
   Zelf doe ik deze oefening vaak als ik weer oude stukjes energie/gevoelens tegenkom. En wat ik als het meest helend ervaar, is om veel ruimte en rust voor mezelf te nemen, vooral, net zoals Mireille schrijft, liefdevol en accepterend naar mezelf te zijn. (Hoe maf ik soms ook doe, volgens mijn oordelende zelf!).
   Dit is trouwens voor mij een nieuwe stap, om te reageren. Het heeft te maken met zichtbaar durven zijn en plek durven innemen. Want ik realiseer me wel, dat dit een lang verhaal is geworden. Maar goed, ik leer steeds meer, en ben trouwens van plan m’n leven door te gaan met Mirren. Heerlijk, zo’n ritueel tweemaal per dag.
   Nelly, alle goeds gewenst en veel lieve groetjes van Trix

 48. lieve Mireille, ik en mijn broertje blaften vroeger de longen uit ons lijf zoals ze dat benoemden.Nu zie ik dat dat inderdaad te maken had met onverwerkt verdriet van onze ouders, en ook nu als ik moet hoesten of slikken ben ik alerter naar wat er aan de hand is.
  Heel veel dank, ik ben mijn 2e protocol aan het doen, en er gebeuren aparte dingen. Elke keer jouw nieuwsbrieven doen me enorm veel, en het aaien met de zinnen pas ik gemakkelijk toe, en ken opeens de zinnen vanbuiten… het lukt, het stroomt. DANK DANK Gaia

 49. Hallo Mireille

  Ik heb een vraag: Kun je aan punt 3 van de MIR-methode ook een punt c toevoegen. Ik heb nl 3 jaar geleden mijn vrouw verloren aan een massale embolie.
  Kan punt c dan luiden: Vrouw of Ivonne loskopppelen. Het klinkt nl nogal cru.
  Vriendelijke groet
  Frans

  • Beste Frans,
   Ja, het klinkt inderdaad cru en dat is zeker zo wanneer je iemand kort geleden verloren hebt. Je hoeft die extra zin niet toe te voegen, omdat ‘moeder loskoppelen’ al geldt voor alle vrouwen. Houd het gewoon bij die zin, dan gaat het loslaten van je vrouw ook geleidelijk aan en zo liefdevol mogelijk.
   Veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 50. Hi Mireille,
  Ik behandel mijzelf maar ook mijn hondje met de MIR methode, zij heeft reverse sneezing en ook een allergie, zij heeft het heel benauwd en heeft ook veel jeuk. Kan ik dit ook toepassen voor haar?
  Hartelijk dank voor alles wat je doet, ik heb een paar workshops met jou gedaan in Rotterdam en Apeldoorn, en ik vind je een fantastisch mens. Toen ik je voor het eerst ontmoette schrok ik wel even, want met mijn 1.55 m torende je echt boven mij uit. Hartegroetjes, Sabrina.

  • Hai Sabrina,
   Ja, dieren reageren meestal snel en goed op de MIR-Methode, dus ga gerust je gang. Je hondje zal het zelf aangeven wanneer ze het niet meer wil. Dan loopt ze weg.
   Ha ha ha, ja dat hebben meer mensen als ze me ontmoeten, maar… uiteindelijk blijk ik dan toch wel weer mee te vallen. Overigens, de meeste leiders en acteurs in de wereld hebben vooral jouw lengte!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 51. Hallo Mireille
  Ik ben via mijn yoga lerares in contact gekomen met de MIR methode . Ik beoefen de methode nu elke dag 2 keer. Ik ben nog maar een week bezig denk. Ik heb allergische astma en was vorige week een paar dagen in een tent. We hadden veel regen en het was koud. Ik merk nu wel dat ik meer hoest en er komt echt slijm. Ik weet nu nog niet of het komt van die kou of van de methode. Ik ga er gewoon mee door. Het verdriet is er zeker. Mijn vader verloor zijn hele familie in de oorlog en hij sprak er nooit over. Ook heb ik zelf op jonge leeftijd al van alles meegemaakt. Ik hoop dat de methode me verder helpt.
  Ik bedank je hartelijk voor het delen ervan.
  Groeten van Mimi Leussink

 52. Goede morgen,
  Via een goede vriendin aan het “mirren” gegaan. Ben nu zo’n 6 weken bezig, de eerste tijd alleen met 2 zinnen, daarna steeds de volledige. Mijn bevindingen tot nu toe: de artrose in mijn knie werd aanvankelijk erger maar is nu totaal pijnloos. Het viel me ineens op, he, de pijn bij het lopen is verdwenen!
  Ik ben nooit verkouden en heb ook nooit griep. Maar vorige week ineens, moest ik veel hoesten en slijm opgeven. En nog steeds hoest ik slijm op. Ik heb wel door een hartziekte vocht achter de longen. Wie weet, wordt dit wat minder. Frappant dat dus veel anderen ook die slijmvorming ervaren. De drijfveer om te gaan mirren is mijn vermoeidheid, door ziekte, die me zo kan overvallen. Als ik dat een beetje minder heb……..ik houd u op de hoogte. En ga gewoon door!

 53. Goedemorgen Mireille, bedankt dat je zoveel voor de mensen probeert te doen.
  Ik probeer zelf de MIR-Methode vol te houden, vorig jaar heb ik wel een maand lang de MIR-Methode gedaan maar daarna niet meer.
  Moet ik nu weer van opnieuw beginnen?
  Alvast bedankt en een fijne dag
  Lijnie

  • Beste Lijnie,
   Nee, je hoeft nooit van voren af aan te beginnen, want wat je vorig jaar hebt aangepakt met de MIR-Methode, is inmiddels weggewerkt. Het is wel een idee om weer te beginnen, zodat je jezelf kunt helpen met wat er nu speelt. Je kunt de MIR-Methode altijd weer oppakken om jezelf te begeleiden.
   Veel geluk!
   Hartelijke groetjes, Mireille Mettes

 54. Beste Mireille,

  Half juni ben ik begonnen met de MIR methode, de eerste twee weken alleen stap 5 en 7, vanaf 1 juli alle 9 stappen, 2 x daags.
  Ik heb nu een hoest en benauwdheid die zeer uitputtend zijn. De KNO arts heeft me onderzocht en zegt dat ik een bijholte ontsteking met postnasale drip heb, echter zijn diagnose zal niet helemaal juist zijn want zijn medicatie slaat niet aan. De huisarts weet zich er ook geen raad mee en stuurt me nu naar de longarts. Het is onmiskenbaar zo dat ik bijna twee jaar geleden ben geconfronteerd met een oud en heel heftig verdriet waarvan ik vanaf toen pas kon gaan zien welke consequenties het voor mijn leven heeft gehad. Wat is wijs: doorgaan met MIR-Methode of even stoppen?

  vriendelijke groet,

  Frank

  • Beste Frank,
   Je kunt het beste juist nu doorgaan met de MIR-Methode en tegelijkertijd het advies van je arts volgen. De MIR-Methode ondersteunt jou in het loslaten van de oude emoties en artsen kunnen je goed onderzoeken en kijken wat er nog meer speelt.
   Veel geluk en sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 55. Beste Lidwien,
  Dankjewel voor deze interessante aanvulling! Mooi hoe je uitlegt hoe die cirkel in elkaar zit van verdriet bij je dragen, tot en met het zieker worden van je lijf en longen.
  Hartelijke groetjes!
  Mireille Mettes

 56. Dag Mireille,
  heb je wat aan deze info? Bij mij is helemaal geen sprake van longaandoeningen of benauwdheid of hoesten in welke vorm dan ook. Zowel voor als tijdens de uitoefening van de MIR methode. Op zich bijzonder, lijkt mij, want zowel mijn vader, broer en zus hadden/hebben dat wel ernstig, astma en bronchitis. Mijn moeder en andere zus hebben ook geen benauwdheid- en hoestproblemen.

  • Hai Marja,
   Nee, je informatie is juist helemaal niet passend bij het artikel! Je bent dus meer uitzondering dan dat je mijn theorie onderschrijft. Je bent daardoor voor mij een boeiende puzzel. Waarom bij jou niet en bij zoveel anderen wel? Het enige dat ik kan bedenken dat ALS je nog iets te verwerken hebt, het bij jou op een andere manier een weg heeft gevonden.
   Ik ben uiteraard ook gewoon heel blij voor je!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 57. Hallo Mireille,

  Wat een mooi stukje over de longen.Ik weet dat er iets cruciaals aan de hand is met mijn longen. Mijn oma die ik nooit heb gekend is in het kamp gestorven aan uitputting. Zij had zwakke longen. Mijn vader was geregeld verkouden (praatte nooit over het verdriet uit de oorlog),mijn moeder heeft net als haar vader en net als verschillende mensen in mijn eigen gezin en ikzelf geregeld last van de longen. Bronchitis, astma, “stikhoest”-buien noemen wij dat. Altijd maar weer die tweejaarlijks terugkerende heftige verkoudheid waardoor alles drie weken stil ligt en je je hele conditie weer van voren af aan moet opbouwen. Nee ik hoest niet minder door de MIR methode. Wel helpt het los te laten en verandert het de relatie met alle lieve en ingewikkelde vrouwen in mijn familie. Wat helpt tegen het hoesten is niet roken (al lang mee gestopt) geen suiker, chocolade of rode wijn.(En andere alcoholische dranken) licht eten: granen,groenten en wit vlees. Maar ik ga de MIR-Methode wel weer oppakken en dan met focus op de longen. Wie weet.
  groet maud

 58. Dank je wel voor al je liefdevol gegeven informatie en adviezen. Ik lees ze met veel plezier en voel dankbaarheid dat dit zomaar op mijn pad komt

 59. Het is alweer een tijdje geleden dat ik de methode deed, een jaar ongeveer. Er is veel losgekomen, mijn adem wordt wat ruimer. Maar er zit ook nog best wel veel oud verdriet en angst en er mag nog veel meer ruimte en plezier komen. Is het goed om te herhalen?
  M.VR.gr, Ton

  • Beste Ton,
   Ja, dat is zeker een goed idee. Ik ben er zelfs van terug gekomen dat je het ‘maar’ 4 weken hoeft te doen. Ik heb gezien dat mensen die het blijven doen, zelfs een jaar lang, sneller door de dikkere vastzittende lagen heen komen. Je begeleidt jezelf langduriger wanneer je de MIR-Methode blijft doen en dat is eigenlijk alleen maar mooi. Eind van de zomer komen er nieuwe video’s waarin ik dat ook uitleg.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 60. Beste Mireille,

  dank je voor je berichten, ik lees ze elke keer met interesse. Ik doe de MIR methode al een tijdje en ik kan je geen ‘snel’ succes verhaal geven, want ik voel geen groot verschil. Toch geloof ik in je methode en ik voel me goed, dus doe ik het om onbewuste blokkades op te heffen, die hebben we allemaal. En dat gaat nu eenmaal niet zo snel. Ik vind vooral stap 3 (vader loskoppelen, moeder loskoppelen) erg interessant, ik weet van mezelf dat ik ‘op dat gebied’ nog wel wat los te laten heb!

  Ik heb 3 algemene vragen:
  1. Ik probeer de 9 stappen uit mijn hoofd te leren, maar vind dat lastig. Heb jij (of heeft iemand) al een leuk ezelsbruggetje bedacht, met de eerste letters van de 9 stappen? (Ik denk aan het ezelsbruggetje om de snaren van de gitaar te onthouden: e-b-g-d-a-e wordt: een beer geeft de aap eten. 🙂 )

  2. Verder ben ik nieuwsgierig naar het ontstaan van de methode. Daar zou ik graag wat meer over willen lezen. Waar kan ik dat vinden?

  3. Een laatste vraag: is de volgorde van de stappen erg belangrijk en zo ja, waarom?

  Met vriendelijke groet,
  Linda

  • Hai Linda,
   Dankjewel over je hartelijke woorden over de MIR-Methode. Ik hoop van harte dat je onbewuste blokkades ook gaan oplossen!
   1. Ja, er was al een keer iemand die een ezelsbruggetje had bedacht, die staat bij artikel 55, gemaakt door Petra. Je kunt er natuurlijk ook zelf een bedenken.
   2. Er staat een video op deze site waarin ik erover vertel en tijdens elke lezing vertel ik erover.
   3. Ja, de volgorde is belangrijk voor je onbewuste. Houd die aan. Ik heb het met spiertesten uitgetest. Dit is de meest logische volgorde waarin je onbewuste het graag binnen krijgt.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

  • Hoi Linda.
   Wat mij helpt bij het onthouden van de stappen is dat ik de nummers ervoor zeg. Een nummer is makkelijker te onthouden dan een hele zin en dat is voor mij het ezelsbruggetje.
   Misschien heb je hier iets aan.
   groetjes, Renske.

 61. Goeiemorgen Mireille, jouw mailtje i.v.m. de longen komt voor mij echt als een antwoord op vraag die ik gisteren naar het universum stuurde… Afgelopen week was ik met mijn vriend en 2 vriendinnen aan zee… Ik wist dat het in contact komen met die bepaalde plaats diende om voor mezelf na te gaan of ik een oud verdriet had verwerkt.. Ik vertrok met een tikkeltje weerstand, maar dankbaar om het geschenk dat ik kreeg… Alles verliep zowat naar wens, af en doe dacht ik wel eens aan de plaats waar ik als kind werd misbruikt, maar het lukte. Tot de voorlaatste dag…we wandelden langs de dijk, op en toen ik het strand zag, de schopjes en zoveel meer kwam veel verdriet naar boven, ik dwong me om NIET te huilen.
  Toen ik zaterdag terug thuiskwam overviel me een koude rilling… Van het ene op het andere ogenblik begon ik koorts te maken.. Van 37.6, 38.8, 39.4. Toen besliste ik om de arts te bellen ik moest af en toe hoesten niet zoveel. Maar heb ook last van mijn schouder en duim.. Er werd met medicatie opgestart.. De dokter zei tegen vrijdag moet de koorts heel wat beter zijn. Anders dienen er foto’s te worden gemaakt. Ik was ondertussen weer met de MIR-Methode begonnen(dagelijks) en kreeg wel meer pijn in mijn duim en in mijn schouder… Toen ik gisteren in meditatie ging, en ging reizen in mijn “longen”… zag ik als het ware een vervuilde spons op bepaalde deeltjes… Er werd mij getoond dat het om een oud verdriet ging… Er werd een groenhelende emulsie in de long aangebracht, waar mijn INNERLIJKE KINDJE bloemen diende in te planten, het voelde helend en bevrijdend. Toen ik uit mijn meditatie stapte was de KOORTS heel erg gezakt. En ook vanmorgen is het een groot verschil. Tussen 37.4 en 37.5. Dus wat ik ervaarde in de meditatie wordt via jouw mail bevestigd. Waarvoor dank. Ik ga door met het MIRREN en hou je zeker op de hoogte. Liefdevolle groet. Mia Walckiers.

  • Beste Mia,
   Prachtig hoe je die innerlijke reis beschrijft. Ook heel duidelijk te lezen wat er gebeurt wanneer je je verdriet niet uit en je jezelf dwingt om niet te huilen.
   Veel geluk en gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille Mettes

 62. Ik zou graag de MIR Methode aan mijn schoonouders leren. Ze zijn heel gelovig, en dus wat de dominee zegt weegt zwaar. Het zijn lieve schatten, en ze zijn allebei doof. Hij kwakkelt met zijn gezondheid zolang ik hem ken 15 jaar. Vroeger rookte hij heel veel, waardoor hij nu benauwd is! Toen hij 1 was heeft hij een hersenvlies ontsteking gehad, en is daardoor doof geworden. Op Het doven internaat zijn veel erge dingen gebeurd, daar praat hij gelukkig met ons wel over. Maar toch heb ik het gevoel, dat zijn emoties hem ziek maken.Hij mist zijn moeder heel erg, waar hij een hele goede band mee had. Het is een lieve, grappige, man die zijn eigen ding doet en het liefst met zijn vrouw is. Of alleen. Bestaat deze methode ook in gebaren taal of makkelijk geschreven, zodat hij zijn vrouw niet altijd nodig heeft.hoe zou ik dit kunnen aanpakken. Zelf kan ik niet gebaren, maar mijn vriend wel.

  • Beste Annelies,
   Als je schoonvader ervoor open staat, zou je hem de video kunnen laten zien. Die is ondertiteld. En de 9 stappen staan onder de video getypt. Verder zou hij het boek kunnen lezen. Je liefde voor je schoonouders is overduidelijk. Kijk wat ze zelf willen. Mochten ze er niet voor open (kunnen) staan, laat dan jouw liefde voor hen het werk al doen.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Hoi Mireille,

    Ik herken wat Annelies verteld bij mijn eigen ouders, moeder vooral. Vanaf haar derde levensjaar naar het internaat, 1x per twee/drie maanden een weekendje bij papa en mama en alle andere (horende) broertjes en zusjes. Ze heeft veel emotioneel verdriet, veel troost gezocht in zoetigheid, nu suikerziekte.. Het uitleggen van de MIR-Methode alleen al bracht een heftige reactie teweeg. Ze staat er voor open om de methode toe te passen, dus ik ben blij om hier te lezen dat er ondertiteling bij de video zit, dat wist ik niet. Moet mijn moeder de zinnen gewoon net als iedereen hardop uitspreken? Hoort je lichaam/onbewuste de woorden wel, ook al ben je doof?

    • Beste Rachel,
     Ja, daar vraag je wat! Nee, dat hoeft inderdaad niet als je jezelf niet kunt horen. Ze kan het dan gewoon voor zichzelf in gedachten opzeggen.
     We werken nog flink door aan de ondertitelingen. Blij dat je moeder nu ook gebruik kan maken van de MIR-Methode!
     Wens je haar geluk van mij?
     Groetjes, Mireille

 63. Ben altijd gauw moe soms hoesten meestal als ik me druk maak. Maar volgens de arts is dat bronchitus nog van mijn kindertijd. Het verdriet van mijne kindertijd mijn kindertijd is alleen maar verdriet. Ik telde niet echt mee was heel onzeker met momenten nu nog willemien

  • Beste Willemien,
   Ik hoop van harte dat je al het oude verdriet van vroeger langzaam maar zeker milder mag worden. Dat er iets in je gaat groeien van eigenwaarde en zelfvertrouwen en dat je jezelf los kunt maken van het verleden.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 64. Hallo Mireille
  Ik ben nu ongeveer 6 weken bezig ( opnieuw) met de MIR methode en heb kortgeleden in Veldhoven de ‘Be the MIRror’ dag gevolgd.
  Kort nadat ik ben begonnen, realiseer ik me nu pas, ben ik akelig gaan hoesten. Geen verkoudheid maar slijm ophoesten. Nu heb ik het nog steeds af en toe. Ik ben blij met het bovenstaande artikel. Begrijp nu hoe goed het is. Net zoals op de dag in Veldhoven waar ik in een B&B logeerde omdat ik van ver moest komen ( Zuid Scharwoude). ‘s Morgens in de zon deed ik de oefening en het gevoel van liefde voor mijzelf wat er toen door mij heen stroomde was onbeschrijflijk. Net als het spontaan veel loslaten van ballast via mijn darmen. Ik wil er nog lang mee door gaan want ik ben nog niet waar ik wezen wil.
  Heel veel dank voor al het delen wat je doet.
  Lieve groet, Ans

 65. Dag Mireille begin van dit jaar heb ik op aanraden van vrienden de relatie met mijn ouders verbroken.toen kreeg ik erg veel last van mijn longen.pijn achter mn schouderblad en erg moe.heb toen een poosje thuja D6 gebruikt en ben daarna begonnen met de MIR-Methode. nu ik deze mail van jou krijg besef ik weer te meer hoe het heeft geholpen om deze tijd voor mezelf te nemen.ben er nog niet maar veel dank.ook de berichtjes die je stuurd helpen me.lieve groet Ineke

 66. Hoi Mireille, dank je wel dat je de MIR-Methode met ons deelt. Ik vind het erg fijn om elke dag te doen, nu toch al bijna een jaar. Ik wil graag reageren op dit artikel. Ook ik kom uit een generatie met longproblemen. Als kind zelf ook astmatisch en op het moment dat ik volwassen werd was dit ook over. Sinds ik met de MIR-Methode ben begonnen, ben ik ook een paar keer een paar weken zo ziek geweest, veel slijm ophoesten en benauwd. Terwijl er volgens een bloedonderzoek en het luisteren naar mijn longen eigenlijk niks aan de hand was. Maar ik ben dus behoorlijk aan het opruimen geweest lijkt me nu. Heel bijzonder,
  hartelijke groeten

 67. Ik heb een persoonlijke protocol laten maken, 14 dagen gedaan, ik voelde me echt niet beter, maar idd. veel slijm, ben nu weer begonnen met de 9 stappen v.d. MIR-Methode, weer veel slijm, maar ik weet dat het met een week ook weer beter gaat, Thanks voor de MIR-Methode, ♥ gr. Ans

 68. Het klopt dat elektrisch autorijden geen vuile uitstoot meer geeft, maar wat te denken van de batterijen/accu’s? Deze zijn NIET milieuvriendelijk. Dus op de lange duur is het nog steeds schadelijk voor t milieu, misschien niet direct in de lucht, maar dan toch wel op lange termijn in de bodem. En de manier waarop deze accu’s gemaakt worden is ook niet bepaald milieuvriendelijk. Begrijp me niet verkeerd, ik ben er ook voorstander van om minder CO2 uitstoot te krijgen(ik heb zelf hooikoorts, dus ook vaak benauwd) maar het is een verkeerd beeld dat elektrisch rijden geheel milieuvriendelijk is.

  • Hai Ank,
   Ja dat klopt en dat weet ik ook. Het is goed dat je daarop wijst. Ik vind wel dat we er een stap mee vooruit zetten, in dit geval voor de rechtstreekse gezondheid van de lucht die we inademen. Veel alternatieve kleding is minder belastend voor het milieu, maar nog lang niet zoals het zou moeten. Ik houd er wel van om achter vernieuwingen te staan, ook al zijn ze nog niet perfect.
   Dankjewel voor je aanvulling!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 69. Ik vind wel dat je heel ver gaat met je MIR methode! Als ik jouw artikelen lees kun je alle ziektes met deze methode bestrijden of verhelpen. Ik denk persoonlijk dat je daar mee op moet passen want dat valt een keer in het verkeerde keelgat……

  • Beste Brenda,
   Ja, ik denk dat je gelijk hebt hoor. Ik weet ook dat er veel ziektes zijn die niet overwonnen kunnen/willen worden. De MIR-Methode heeft in potentie veel mogelijkheid, maar of het bij iedereen lukt, is maar zeer de vraag. Toch wil ik graag mensen bewust maken van wat er mogelijk speelt en hoop ik dat ze daardoor inzicht krijgen in wat ziektes kan veroorzaken. Zo hoop ik dat ze daarmee een deel van het gezondmakingsproces in eigen hand kunnen nemen. Ik beweer niet DAT de MIR-Methode geneest, maar dat het misschien verlichting kan brengen. En er zijn gelukkig veel mensen die de moeite nemen om een ervaringsverhaal te schrijven over wat het hen gedaan heeft.
   Dankjewel voor je waarschuwing. Ik zal kijken of ik meer genuanceerd moet schrijven.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Beste Mireille,

    Ik doe nu al 3 jaar de MIR-Methode met pauzes er tussen en soms een protocol of freewheelen.
    Ik vind het heel bijzonder!!!
    IK heb van alles en nog wat:emotionele achterstand, chronische burnout en copd 2.
    Ben inmiddels van bijna alle medicatie en het roken af en op emotioneel vlak nog steeds aan het helen aangezien daar nog wel wat te herstellen valt omdat ik in mijn jeugd geen platform heb geleerd met alle gevolgen van dien.
    Mijn ervaring leert mij dat de MIR-Methode wel eens tot iets uit kan groeien waar we nu nog helemaal het overzicht niet over kunnen hebben. Ik geloofde als kind al dat moeder natuur alle ziekten kan genezen …..,dat we alleen nog niet weten hoe!!!
    Aangezien ik wonderlijke dingen meemaak met de MIR-Methode zou het mij niet verbazen als de MIR-Methode wel degelijk alle ziekten kan genezen zodra ons bewustzijn toeneemt. Uiteraard gecombineerd met andere disciplines. Doordat ik al 24 jaar mijn geest bewust observeer heb ik bij het doen van de MIR-Methode wonderlijke wegen gemerkt. De veranderingen in je lichaam en geest zijn nog niet vast te stellen regulier maar zijn wonderlijk en waarschijnlijk bij iedereen uniek omdat we allemaal uniek zijn.
    Ik weet zeker dat je wel een lange adem moet hebben!!!
    Geduldig doorzetten en blijven vertrouwen is essentieel!! Wel is het belangrijk bij ernstige ziekten om je te laten begeleiden door een goede natuurgeneeskundig!!! Zoals met alles heb je daar ook goede en minder goede tussen. Geef het niet op als het met je eerste keuze niet zo goed gaat!!! Zoek gewoon iemand anders en ga door!!!
    Soms word ik zo door elkaar gegooid mede door de MIR-Methode…maar ik kom daar iedere keer weer gezonder uit!!!!
    IK GELOOF IN DE MIR-METHODE!!! HET KAN HAAST NIET ANDERS DAN DAT WE HIER NOG VEEL VAN GAAN LEREN!!! ZEKER ALS WE OP DEZE MANIER ELKAARS BEVINDINGEN DELEN!!
    MIREILLE IK VIND HET GEWELDIG WAT JE DOET!!!
    OOK HOE JE HET DOET!!! JE BENT GEEN GOLDDIGGER ZOALS ANDEREN DIE MET MOOIE METHODES KOMEN!!
    DAAR KUN JE TROTS OP ZIJN!!
    HET WERKELIJKE GOUD ZIT IN GELUK IN JEZELF EN HET DELEN !!! MATERIE IS VAAK KLATERGOUD IN MIJN BELEVING!!!!
    DUS HARTELIJK DANK VOOR DE MIR-METHODE EN HOE JE ER MEE OMGAAT!!
    IK BLIJF DE ERVARINGEN VAN ANDEREN OOK HEEL NIEUWSGIERIG VOLGEN!!!

    WARME GROET,
    BLOEM

 70. goede morgen mirreille
  ik herkend dit heel goed ,ik ben zwaar mishandeld ,dus een trauma ,ik ben mn leven lang assepoester geweest ,voor achteraf gezien hele gemenen mensen die het niet goed met me voor hadden ,die heb ik gelukkig uit mn leven verbannen,maar nu nog moet het tussen mn oren weg ,los laten dus .
  een geweldige site heb je ik doe het al lang ,ik ben 58 jaar en zins een half jaar ben ik er achter gekomen,wel heftig hoor.
  maar beter laat dan nooit ,de waarheid is mooi maar ook heftig.ps ik heb veel gehuild en hoest nog wel,ik doe mn best
  liefs licht en warmte Theresia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.