Home » Artikelen » 132. Zinloze hoest en nuttige hoest

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

132. Zinloze hoest en nuttige hoest — 66 reacties

 1. Ik ben een echte hoester, terwijl ik niet rook en ook goed ventileer in huis. Als ik verkouden word (niet vaak,gelukkig) schrik ik me rot, want dat betekent voor mij minstens zeven weken mij kapot hoesten, hoestaanvallen waarbij ik er in lijk te stikken. Sinds een paar jaar voelt het (vooral vanaf de herfst) geïrriteerd aan van keel tot in maag dus ben ik voortdurend bang voor slokdarmkanker of zo (ja ik ben wel enigszins een hypochonder). Het is een schrijnend gevoel en het wordt erger als ik iets heb gegeten. Ik schraap dan steeds en er komt ook altijd slijm naarboven. Longen zijn al een keer nagekeken, twee jaar terug. Niets te zien. Ik doe de MIR-Methode sinds maart dit jaar en leg mijn hand nu steeds op mijn borst tijdens. Zit wel al jaren in een situatie (wonen) die vijandig is en wat veel woede bij mij (temperament, een rode) oproept. Wie weet heeft dat er mee te maken.
  Maar het lijkt bij mij dus meer de slokdarm te zijn en hoe kan het dan slijm produceren? Voor geen goud ga ik zo n maagonderzoek laten doen, met een slang in mijn strot. Nog even over mijn roodharigheid: is het waar? Heb ik daarom altijd gekke dingen die anderen (meestal, behalve de roodharigen :)) niet hebben?

  • Beste Emmy,
   Nee, dat van die roodharigheid is niet waar. Dat kan je gelukkig loslaten. De situatie waar je in leeft, heeft waarschijnlijk wel veel te maken met je hoestaanvallen. Het kan zijn dat je er veel verdriet van hebt. Dat verdriet drukt op je longen/longmeridiaan. Zou je daarover dit artikel eens willen lezen? Bevrijd je longen van verdriet. Misschien dat je iets herkent?
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je reactie, Mireille. Ik heb het gelezen. Inmiddels ben ik bij een homeopaat geweest en zij vermoedt sterk dat ik een breuk heb (maag/slokdarm) waardoor de inhoud vaak weer teruggaat naar boven, ook veel zuurbranden (wat uiteindelijk een andere oorzaak heeft, psychisch, i know). Mijn slokdarm/maag is ws zo geirriteerd geraakt (in de loop der jaren), dat ik daardoor ga hoesten, het is een schrijnend gevoel in de slokdarm en het komt dus niet van de longen. Het slijm dat ik ophoest, is ook van de maag, volgens de homeopaat. Ik neem nu groene kleipoeder in (met water) als beschermende functie en ik heb homeopatische medicijnen om de klacht te verhelpen. Ondertussen werk ik aan het achterliggende psychisch-emotionele conflict. Ik doe nu de on line cursus over de Vijf natuurwetten van Biologika. Dat stimuleert in de goede richting. Groet! Emmy

 2. Hallo ik heb een vraag. Ik heb het idee als mensen bij mij in de buurt zijn, dat die dan ineens beginnen te hoesten. Ook als ik binnen zit aan de straatkant. Kan dit door mijn energie komen of beeld ik mij dit in?

  • Beste Marij,
   Het zou kunnen, maar hoeft niet. Je zou eens kunnen observeren hoe vaak het gebeurt en of het echt zo is.
   Groetjes, Mireille

 3. beste Mireille,
  ik doe regelmatig de MIR-methode en ben er heel dankbaar voor.
  Hoesten, niezen, pijn aan de rechter knie, jeuk op het hoofd en rug – en ik begroet het!
  Maar voor der est geweldig gezond!
  dank je wel voor jouw moeite, mensen dit te leren over hun lichaam en de chacras

 4. Hallo Mireille,
  Dank je wel voor alle informatie.
  Mag ik een kleine aanvulling geven?
  Je schrijft dat een droge hoest een nutteloze hoest is. (Hetzelfde las ik ook op andere sites op internet.)
  Hierover was en ben ik erg verbaasd.
  NIETS is nutteloos!! Ziekte maakt eerlijk, een ook een droge hoest is een boodschap van het lichaam om aan te geven dat we iets, diep in onszelf, (nog-) niet zien. Een conflict, overbelasting, iets niet onder ogen willen zien enz. enz. We hebben ergen ‘de hoest van’..

 5. Hallo Mireille en Mede mirrers

  Wat fijn om dit te lezen. Ik ben na 15 november begonnen met de MIR methode. Heb netjes mijn 2 klachten opgeschreven en goed vooruitgang geboekt. 1 weg 2 verrassende progressie na een lange stilstand! Hoera.

  Vanaf half december had ik echter ineens last van een enorme druk op mijn keel. Alsof er een prop in zit. Het is soms erger en dan weer minder. Vooral als ik gemediteerd heb kan het heel drukkend zijn. (tot niet meer willen eten en licht ziek) Ik heb het idee dat er van alles uit wil wat ik niet los kan laten. Ook hoest ik regelmatig om dat drukkende gevoel eruit te hoesten. Zo een korte droge kuch en soms borrelt het een beetje. Verder lijdt mijn stem eronder en zing ik niet zo gemakkelijk.
  Al voor ik de MIR methode ging doen had ik na een periode van flink hoesten een hele zachte oorsuizing. Die is in december flink toegenomen.
  Had wel al de link gelegd met het keelchakra maar nog niet met de MIR methode en dat dit mogelijk een uiting hiervan is. Dit is wel geruststellend om te lezen.
  Denk dat ik het best nog maar even door MIR

  Hebben jullie ook suggesties met betrekking tot het oorsuizen?

  Alvast bedankt,
  Inge

  • Beste Inge,
   Heb je ook gelezen dat je je hand op je keel kunt leggen tijdens het MIRren? Daarover vertel ik in artikel 124. Extra techniek met de MIR-Methode. Daar kun je ook een video zien waarin ik het voordoe.
   Over oorsuizen heb ik nog geen eenduidige ideeën. Het kan te maken hebben met iets dat je niet wilt horen, maar het kan ook technisch zijn en het kan te maken hebben met frequenties die je oppikt zonder dat je het weet. Misschien een idee om je hand op je oren te leggen tijdens het doen van de MIR-Methode?
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Kent iemand dit ook dat je een hoestbui krijgt bij bepaalde mensen en of situaties?
   Ben heel erg benieuwd naar reacties.

  • ja dat heb ik ook heel vaak ik krijg dan een schorre stem.
   Ben ook een tikje hoog gevoelig, denk ik.
   hartelijke groet, anky.

 6. Hallo Margreet,je hebt het bij Karin over opschrijven,en hardop zeggen,maar wat als je niet weet waar het probleem zit.Ik merk nu toch dat ik nog veel mijn keel schraap,terwijl ik dacht dat het over was,maar ik ben mij er van bewust geworden dat ik het toch nog veel doe.Hoe kom ik er dan achter waar dat aan ligt.
  Vriendelijke groet,Rima

 7. Ik heb enorm veel gehoest in mij leven. Op het moment dat ik met persoonlijke ontwikkeling begon werd het nog erger. Ik schaamde me soms om op een cursus of bijeenkomst te zijn. Naar gelang ik mijn emotie begon te begrijpen voelde ik hoe de hoest opkwam en begon hem te accepteren en toe te laten. door het er gewoon te laten zijn en de Mir Methode te doen werd het stap voor stap minder. nu heb ik er nauwelijks nog last van.

 8. Hallo Mireille,
  Bedankt voor al je mooie teksten.
  Een (wellicht vaak gestelde vraag, maar ik kan hem niet vinden..): Als ik de MIR-teksten zeg, dien ik dan te begrijpen wat de achtergrond is? Dus de betekenis te kennen die achter de zinnen zit?
  Met vriendelijke groet!

  • Beste Catharine,
   Nee, je hoeft in principe niet te weten wat het precies betekent. Veel mensen vinden dat wel prettig, dus lezen ze er informatie over. Maar in principe weet ons onbewuste precies wat ermee bedoeld wordt en kunnen we daar op vertrouwen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 9. Beste Mireille,

  Een paar weken geleden voelde ik weer de behoefte de MIR methode toe te passen en werd prompt erg verkouden.
  En wat prachtig; daar was ook jouw mail over hoest! Ik wilde er wel iets aan toevoegen:
  in het artikel wordt geschreven over de droge hoest als zinloze hoest.
  Ons lichaam geeft vele signalen af, maar zelden of nooit zinloos.
  Deze droge hoest kun je prachtig koppelen aan het woord “irritatie”. De slijmvliezen en luchtwegen zijn bij een zinloze hoest immers geirriteeerd.
  Ik heb voor de kerst en na de kerst tweemaal een behoorlijke tijd last gehad van deze droge hoest. Nu zit ik met een situatie rond mijn werk, waarbij ik me inderdaad behoorlijk geirriteerd voel. Door eens goed te “‘voelen” in mijn lichaam (lees; rond mijn keel en luchtwegen) kwam ik erachter dat dit inderdaad verband hield met een grote irritatie naar de hele situatie. Dat ik niet voldoende vertrouw op mijn eigen kunnen in dit geheel.
  Wonder boven wonder was de hoest de nacht na deze “scan” op slag verdwenen.
  Prachtig toch?
  Het lichaam geeft m.i. geen zinloze signalen. Soms zien we alleen niet direct wat het lichaam ons wil vertellen en worden we uitgenodigd beter te luisteren en te kijken.

  Hartelijke groet,
  Miriam

  • Hallo José. Een vetbult kan opgehoopte energie zijn – energetisch gezien- Op onze schouders dragen we veel. Kan het een bepaalde last zijn die je daar hebt opgeslagen? Stap 2 en 3 kan daar belangrijk zijn. Detoxen en mensen /emoties van anderen loslaten. Er lopen ook meridianen langs en over de schouders. Mijn advies is om door te gaan met de 9 stappen. Fine tuning kan een Begeleider voor je doen, mocht je daar behoefte aan hebben.
   Warme groet, Margreet Pielage MIR-Methode begeleider,trainer,therapeut in Ommen.

 10. Hai, ik doe al vele jaren de MIR-Methode, in het begin kwam er wel veel slijm los maar nu niet meer. Waar ik nu last van heb is, dat ik heel vaal schor ben en dat ik mijn keel ga schrapen. Heb je daar een verklaring voor. Gr. Ans

  • Hallo Ans. Het schor zijn kan te maken hebben dat je je eigen waarheid wilt gaan spreken. Bij vaak schrapen raakt je keel gebied geïrriteerd. Zuigen op een dropje of een steentje zorgt voor meer speeksel en een goed en verzachtend smeermiddel is honing. Je keelchakra zit in stap 8.Hopelijk heb je wat aan deze informatie. Warme groet, Margreet Pielage. MIR-Methode begeleider, trainer , therapeut in Ommen

 11. Dag Mireille,
  Even een reactie op jouw hoest-bericht.
  Ik ben nu ongeveer 6 weken bezig met de MIR methode. Het bevalt me uitstekend. Ik verbaas me over dit artikel want ik werd vlak voor kerst verkouden. Mijn neus liep als water een dag lang. Daarna begon ik te hoesten en het wordt stilletjesaan nu minder. Er komt veel slijm mee. Het wonderlijke is dat mensen tegen mij zeggen”wat ben jij verkouden zeg en dat ik steeds weer antwoord”ja maar ik heb er geen last van. Dat is denk ik de eerste keer in mijn leven dat ik zonder pijn of moeite verkouden ben. Ik ben er blij mee dat er zoveel in mij loskomt. Dank je wel voor jouw verhelderende artikel.
  Het ga je goed. Groetjes Marijke

  • Beste Mireille,

   Oh jaaaa idd het keelchakra, het klopt allemaal als een bus.
   Ben aan het hoesten en oud vuil aan het opruimen.
   dank je dat ik nu weer weet wat met wat verband houdt!

   Alle goeds
   liefs Corina

 12. hoi Mireille,
  Ik had een paar dagen koorts zonder verkoudheidsverschijnselen, die kwamen pas daarna. Hoe kan dit? Meestal heb ik geen koorts overigens.

  Lucy

  • Beste Lucy
   Het klinkt misschien gek maar het is heel mooi dat jij koorts heb.
   Dat betekend dat jou lichaam hard aan het werk is. En lekker aan het opruimen is. Dat is een mooi begin voor het nieuwe jaar. Een dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 13. door de emotie van de laatste tijd heb ik ook een hoest doe de mir methode nu op mijn keel chakra en het helpt!!!!!!!!!1
  er kwam heel veel slijm wat me dwars zat en begint nu een stuk beter te worden dank je wel Mariëlle voor de goed tips liefs

  • Hallo Maria. Wat fijn dat je de MIR-Methode ook op je keelgebied doet en het zo goed werkt! Met het slijm dat je dwars zat kun je andere dingen zoals emoties die je dwars zaten of zitten ook mooi wegwerken, gelijk met oude aannames. Grote schoonmaak bij jou.
   Succes met de rest en blijf lief voor jezelf door voldoende rust te nemen wanneer nodig.. dat geldt voor ons allen “Luisteren naar mijn lichaam.”
   Hartelijke groet, Margreet Pielage MIR-Methode begeleider, trainer, therapeut in Ommen

 14. Beste mireille, allereerst een gezond 2016.
  Verleden jaar ben ik Door een vriendin met de MIR methode in aanraking gekomen.
  Ben er meteen mee begonnen,eerstalleen stap 2 en 5 e daarna het hele programma.
  Het duurde wel lang maar begon wel wat beter te voelen. Na die 6 weken gestopt.
  Daarna een hele nare tijd gehad, nu zij wij sinds 21 dec. verhuisd.
  Ben nu sinds maandag weer begonnen.Ga het nu weer 6 weken volhouden.
  Groetjes Rennie

 15. inderdaad nu je het zegt ik loop al heel de winter verkouden en dus te hoesten blij te horen dat dit een goed teken is

 16. Hahaha het is duidelijk nu,ben 27dec begonnen met de MIR-Methode en sinds een paar dagen hoest ik al,voel me verder niet ziek of verkouden maar nu valt het kwartje.
  En ik word wakker met een beetje hoofdpijn maar ook niet zo dat het niet te houden is.
  Ik ga er maar van uit dat het ook een reactie is.
  Ik ga in ieder geval verder en weet nu de reden,dank je wel voor deze eye opener.

 17. Ik hoest al drie jaar. Ik heb een tijdlang vorig jaar de MIR-Methode gedaan, maar het hoesten is er nog steeds. Ik ben ermee naar een hoestpoli geweest, men denkt dat het in de keel zit. Ik heb nu voor een maand een pufje, maar het hoesten gaat gewoon door, dan weer droog, dan weer nat, alles door elkaar.Ik doe momenteel de MIR-Methode niet, maar moet misschien weer beginnen?

  • Beste Janny,
   Je moet natuurlijk niks! Als je weer begint, zou je dan niet een keer naar een MIR-Methode begeleider willen gaan om te laten uittesten wat er aan de hand is in je keelgebied?
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Janny, kan het misschien aan je voeding liggen??
   Als ik melk of melkproducten drink/eet alsook walnoten dan krijg ik een vervelende kuch. Mij longen “lozen” de stof die ik niet verdraag en zo begint het hoesten/kuchen.
   Misschien iets om uit te zoeken?

  • Ben blij dat ik niet de enige ben die al jaren hoest, Janny! Ik weet inmiddels dat het mijn ego is dat de weg naar mijn innerlijke stem blokkeert…. Veel te bang voor wat die me te zeggen heeft. Ik heb nog geen oplossing gevonden helaas, maar zodra ik die heb zet ik het op deze site.
   Hartelijke groet

 18. Bij stap 2,4 en 8 voel ik me altijd heel prettig.
  Ik heb een nare longkwaal, jouw mail maakt voor mij duidelijk waarom dat zo is.

  Dankjewel

 19. Hoi Mireille,
  Wat een leuk artikel. Maar als je ook bloed bij het slijm ophoest klinkt het niet goed, toch? Of juist wel? Longen zijn volgens foto schoon en ook ct scan gaf gelukkig geen afwijkingen. Kan het gewoon door geiiriteerde luchtwegen komen? Daarvoor nl. al heel erg lang (jaren) last van ernstige hooikoortsachtige klachten ( ook nu nog). Volgens homeopaat voedingsallergie.
  Ik ben erg benieuwd wat jouw idee bij dit verhaal is. Zou fijn zijn er vanaf te komen.

  • Beste Mieke,
   Ja, het kan echt onschuldig zijn als je bloed ophoest. Kijk goed hoeveel bloed het is. Een druppeltje kleurt algauw veel rood. Ik ben wel blij dat je het zo goed hebt laten onderzoeken! Maar geïrriteerde luchtwegen kunnen echt een keer kapot gaan, als een wondje, en even wat bloed loslaten. Dat is iets dat kan gebeuren, vooral als je al langdurige klachten had. Toch heel goed dat je de arts ook hebt geraadpleegd. Spoedig herstel toegewenst!
   Groetjes, Mireille

 20. Heb net voor de jaarwisseling last van mijn keel gekregen, hoesten en heel, heel veel slijm dat ik ophoest. nu is het gelukkig wat minder.
  Had ook last van dat mensen mij irriteerde, werd ook boos en kwaad van wat ze deden.
  Voelde me ook warm en koud en niet lekker.
  Nu is de hoest over gegaan in meer droge mond en droge hoest en voel me wat beter. Doe de MIR-Methode nu regelmatig.
  Had de week voor het hoesten Antibiotica gehad i.v.m. een ontsteking. Kan ik hierdoor vatbaarder geworden zijn en begonnen zijn met loslaten?

  • Beste Jan Pieter
   Ja dat is zeker mogelijk. Mensen klagen heel vaak dat ze zo moe zijn na een antibiotica kuur. En dat maakt je dan weer vatbaar. Ik wil je graag aan raden om de MIR-Methode dagelijks te doen want dat je aan het loslaten bent is zeker zo. een dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn.

  • Hallo Jan Pieter. Ik ben blij voor je dat het nu wat beter met je gaat. Het is goed dat je na de antibiotica ook probiotica of Yoghurt gaat nemen, zodat de goede bacteriën weer aangevuld kunnen worden. Dat je loslaat is fijn. Mag ik hardop denken?? Ik wil je vragen om eens In jezelf te kijken Wat precies de irritaties zijn, hoelang ben je daar dan mee bezig…. Hiervoor kan je de MIR-Methode EHBO voor emoties doen. Mireille legt dat uit in een video op Be The MIRror.. misschien ben je daar al lid van?? je kan natuurlijk ook een begeleider bij jou in de buurt zoeken als het Diep zit..
   Ik wens je veel vrijheid in jezelf toe. Met een ondersteunende groet, Margreet Pielage. MIR-Methode begeleider, trainer, therapeut in Ommen

 21. Sinds ik de MIR methode doe hoest ik heel veel. Zo erg dat ik er niet van slapen kan. Heb van de huisarts codeïne gekregen, ik sliep haast niet meer. Daarbij geef ik heel veel slijm op. Er zitten dus blijkbaar heel veel afvalstoffen in mijn lichaam. Dit alles duurt nu precies een jaar. Hoop dit jaar alle afvalstoffen kwijt te zijn en een schoon jaar te beleven. Dank voor alle goede tips en uitleg. Namasté.

  • Beste Boukje,
   Poeh, dat duurt wel heel erg lang! Ja, het kan zijn dat je echt heel veel ballast bij je hebt en dat het de tijd nodig heeft. Het kan ook zijn dat je onbewust jezelf telkens weer ballast bezorgt. Via voeding of via emoties die je weer oploopt gedurende de dagen. Misschien dat je daar ook naar wilt kijken?
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor de reactie.Heb je advies hoe ik daar naar kan kijken. Van de huisarts heb ik al drie antibiotica kuren gehad en dat wil ik niet meer. Ik doe iedere dag de MIR methode, nu al ongeveer 5 maanden. Heb je een idee wat voor soort ballast het zou kunnen zij? Ben de laatste tijd ook erg down en weinig fut. Slik nu naar aanleiding van een advies vitamine D.
    Liefs, Boukje.

    • Beste Boukje,
     Meestal hebben longproblemen met verdriet te maken. Bijvoorbeeld vanwege het verlies van een dierbare of vanwege nare gebeurtenissen. Is er misschien iets waar je steeds in gedachten aan terug denkt waar je verdriet over hebt? Herken je hier niets van, dan kun je ook altijd een keer een afspraak maken bij een MIR-Methode begeleider. Die kan via spiertesten met jou onderzoeken of er emotionele blokkades zijn en die samen met jou gericht aanpakken.
     Ik hoop dat je hoest dit jaar mag gaan afnemen!
     Veel geluk,
     Groetjes, Mireille

 22. Dank je wel Mireille voor je atijd heldere uitleg.
  Ik ben vanaf begin december bezig en ik ga nog n poosje door met de aai methode omdat ik mij daar goed bij voel.
  Wat mij is opgevallen dat ik heel erg jeuk aan mijn armen heb gehad en achter in mn nek. Ik ben nooit verkouden en nu wel vooral hoesten (nat) Bij het lezen van jou visie op hoesten werd ik steeds blijer mijn lichaam is dus al weken de oude rommel aan het opruimen 🙂
  Ik zeg heel erg bedankt
  Warme groet
  Krina

 23. Wat ik nog graag aan wil vullen is dat een blokkade in het keelchakra ook kan wijzen op een verstoorde communicatie met je diepste Zelf.
  Niet naar binnen durven keren.
  Liefs en dank Mireille

  • Beste Sylvia,
   Hee, wat een mooie aanvulling! Ja, en bij hoeveel mensen zou dat spelen? Als je bedenkt dat zoveel mensen afleren om naar hun eigen intuïtie te luisteren als kind?
   Groetjes, Mireille

  • Beste Sylvia en Mireille,
   Die blokkade komt mij bekend voor en heb daar ook weleens over gehoord dat het met communicatie te maken heeft. Maar ik ben er tot heden niet veel wijzer geworden. Ik snap het, maar hoe ga ik het oplossen? Het is het verbale gedeelte van je zijn. Non-verbaal ben ik redelijk duidelijk, alleen verbaal niet. Hebben jullie tips?
   Alvast bedankt.
   Liefs,
   Karen

   • Hallo Karen. Zou het je kunnen helpen om het op te schrijven en dan hardop naar jezelf uitspreken. Daarna spreek je hardop tegen jezelf…Steeds weer, zodat je aan je eigen stem went als je hardop spreekt; daarmee bouw je dan ook Vertrouwen en Zelfvertrouwen op en op een goed moment hoor jij jezelf zomaar de juiste dingen zeggen. Hoe mooi zou dat zijn..
    Ik wens je een open hart en een open keelchakra toe.. daarbij kunnen de 9stappen je heel goed helpen.
    Warme groet, Margreet Pielage. MIR-Methode begeleider, trainer en therapeut in Ommen

 24. Inderdaad, ben ik veel mijn keel aan het schrapen, als kind deed ik dat ook al. Nu zit er ook slijm, en af en toe hoesten. Het artikel is dus heel toepasselijk, en verduidelijkt het voor mij.

  • Hallo Rima. Ik ben nieuwsgierig of het keel schrapen een automatisme is geworden, een soort van patroon… dat je die maar los kan laten indien dat zo is. Hartelijke groet, Margreet

   • Hallo Margreet,vroeger was dat denk ik wel zo,,maar ik heb dat al jaren niet meer, alleen begon het nieuwe jaar voor mij met verkoudheid in mijn hoofd, en lamlendig zijn, en daarna begon dat keel schrapen, en kwam er ook slijm los. Nu ben ik daar weer van af, dus in dat opzicht gaat het weer goed.
    Vriendelijke groet, Rima

     • Beste Rima. Fijn dat het weer beter gaat. misschien heb je ook wel wat aan de reactie die ik aan Karen gaf, kan je boven jouw bericht lezen. Weet je dat Longen ook voor o.a. verdriet staan? Wanneer je kan zien of dat zo is, dan kan je deze meteen oplossen. Vooral door stap 4 (Long meridiaan zit in deze stap)
      Warme groet,Margreet.

     • Hallo Margreet,je hebt het bij Karin over opschrijven,en hardop zeggen,maar wat als je niet weet waar het probleem zit.Ik merk nu toch dat ik nog veel mijn keel schraap,terwijl ik dacht dat het over was,maar ik ben mij er van bewust geworden dat ik het toch nog veel doe.Hoe kom ik er dan achter waar dat aan ligt.
      Vriendelijke groet,Rima

    • Hallo Margreet,je hebt het bij Karin over opschrijven,en hardop zeggen,maar wat als je niet weet waar het probleem zit.Ik merk nu toch dat ik nog veel mijn keel schraap,terwijl ik dacht dat het over was,maar ik ben mij er van bewust geworden dat ik het toch nog veel doe.Hoe kom ik er dan achter waar dat aan ligt.
     Vriendelijke groet,Rima

     • Hallo Rima. Ook al weet je niet waar het aan ligt, je kan toch beginnen met schrijven, ook al is het eerst onzin: ik weet niet wat ik moet schrijven enzovoort, vaak kom je dan toch bij een diepere laag in jezelf en zet je het antwoord op papier. Je kan ook naar een MIR-Methode begeleider gaan , die kan met spiertesten met jou ontdekken wat er precies onder zit. We hebben allemaal blinde vlekken, iets waar we niet bij kunnen, waar we ons niet van bewust zijn en een begeleider kan die zo voor je opsporen zodat je verlost kan raken van het keel-schrapen.
      Ik wens je een ruim en schoon keelgebied toe. Warme groet, Margreet Pielage, MIR-Methode begeleider, trainer, therapeut in Ommen.

      PS weet je dat veel begeleiders ook via Skype werken?? Reuze handig en werkt net zo goed 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.