Home » Artikelen » 182. Het verband tussen ziekte en maandverband

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

182. Het verband tussen ziekte en maandverband — 210 reacties

 1. Goed artikel Mireille!

  Toen ik dit een paar jaar geleden hoorde. Heb ik ook gelijk een menstruatiecup besteld. Het bevalt me beter als tampons. Soms loopt er wat langs maar dat kan bij tampons ook gebeuren. Lichamelijk merk ik helaas geen verschil. (Ik heb o.a. fibromyalgie en ben hypermobiel). Ik heb ook 3,5 maand de MIR-Methode 2x per dag gedaan, maar ook geen verschil.
  Fijn dat zoveel andere mensen er wel baat bij hebben!

  • Beste Tineke,
   Zó jammer dat je nog niks hebt gemerkt… ik zou je zo graag gunnen dat het verbetert. Hoop dat er iets naar je toe mag komen dat wel een oplossing kan bieden..!
   Groetjes, Mireille

  • Zo’ n 10 jaar terug had je de softcups. Die zijn toen uit de handel genomen en waren voor eenmalig gebruik. Lijken ze op de menstruatiecups waar jullie het over hebben ?

   • Ja, die lijken erop maar de meeste menstruatiecups hebben een steeltje zodat je het er gemakkelijker uit kunt halen.

 2. Beste Mireille,
  Weer een goed artikel. Zelf ben ik enige jaren terug gestart met wasbare katoenen inlegkruisjes. Imse Vimse heeft hele trendy kleurtjes. Ook kun je kijken bij green jump. Ecologisch verantwoorde matrialen.
  vriendelijke groet, Inge

 3. ik gebruik nu bijna 2 jaar een mensturatiecup en het bevalt me prima. Ben een dag eerder klaar met menstrueren, ook minder buikpijn. geen irritaties meer. ook handig met reizen. je hoeft niet zo veel meer mee te zeulen.
  Ze worden in Duitsland tegenwoordig ook in drogisterijen verkocht, in elk geval bij de DM-drogist. Goede ontwikkeling want ik vond het nog al een gok om ze online te bestellen. als je ze in ”het echt” ziet kun je beter inschatten of het bij je past..Ben heel benieuwd of en wanneer de Nederlandse ketens/apotheken overstag gaan.

 4. Fijn artikel! Ik ga een bericht naar de consumentenbond sturen en me eens op die cups oriënteren. Ik gebruik nu vooral Yoni. Bevalt goed, alleen jammer dat zij het maandverband driedubbel verpakken. Is niet van deze tijd. Ik denk daar steeds aan. Ik zal ze nu gelijk eens een berichtje sturen, anders ga ik overstappen nu ik ook andere merken weet.

  • Beste Joyce,
   Ja, die verpakking kan van Yoni inderdaad beter. En super dat je ook de consumentenbond een bericht gaat sturen! Yeah!
   Groetjes, Mireille

 5. Wat goed dat er gelukkig aandacht aan wordt besteed. Hier heb ik nooit zelf aan gedacht. Gebruik al jaren inlegkruisjes. Nu heb ik alle relevante opmerkingen genoteerd. Overigens, ik heb nooit ergens last van gehad, maar wil in de toekomst wel overstappen op verantwoorde middelen.

  groet, M

 6. Goed dat je dit onder de aandacht brengt Mireille. Het geldt natuurlijk ook voor tampons en gaat nog veel verder want ook bio-katoenen ondergoed is belangrijk om dezelfde reden en een ecologisch wasmiddel. En wat denk je van reguliere, gebleekte papieren zakdoeken? Ik moet daar altijd accuut van niezen! (Chemicaliën via je neusslijmvliezen)…zo blijf je verkouden;)… en koop je weer een nieuw pak…

  • Beste Anne,
   Oh ja? Zou daar ook verband tussen zijn? Tjee… wat gaat het toch ver, hè als je eenmaal die ‘rabbit hole’ ingaat! Ik ga me er eens op richten en kijken of ik het op een of andere manier onderbouwd kan krijgen.
   Dankjewel voor het aanvullen!
   Groetjes, Mireille

 7. Fijn dat je hier aandacht aan besteed. Ik ga andere maandverband kopen voor mij en mijn dochter. En natuurlijk de Consumentenbond een berichtje sturen.

 8. Ik gebruik sinds een jaar een menstruatiecup en zou willen dat ik van het bestaan eerder had geweten! Ik ben veel minder bang om door te lekken, m’n vaginale huishouding is weer op orde en ik ben ook vooral blij met de mindere belasting voor het milieu!

  Ik zou het echt aan iedereen aanraden 🙂

 9. Wat een geweldig artikel.
  Ik heb het direct doorgestuurd naar iemand die directrice is van 4 tehuizen voor demente bejaarden.
  Mijn moeder heeft daar ook 3 jaar gewoond en liep op het eind ook met inco’s en had vaak blaas-ontstekingen. Zij niet alleen,maar het was eerder regel dan uitzondering.
  Wat zou het toch prachtig zijn ,als hiermee rekening wordt gehouden.
  Gezondere ouderen!

  • Beste Henriëtte,
   Jaaaa, super actie!! Dankjewel Henriëtte, op die manier krijgen we het overal onder de aandacht. Als mensen de feiten gaan bekijken, kan er veel veranderen!
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 10. Beste Mireille,
  Hartelijk bedankt voor dit artikel. Ik heb er nooit bij stilgestaan, eigenlijk best gek. Ik heb nu een freedom cup besteld, mooi dat daar ook een andere vrouw mee geholpen wordt. Ik ben heel benieuwd hoe het zal bevallen.
  Ik heb ook een bericht aan de consumentenbond gestuurd.
  groet,
  Anne

 11. Wat een eyeopener weer je bericht Al decennia niet meer het probleem van menstruatie bij mij maar voor veel vrouwen incontinentieverband. Heel veel vrouwen boven 50 gebruiken die en wel elke dag !Is gelukkig ook al hier genoemd.Misschien wel net zoveel vrouwen als maandverband .

  Las veel over wasbaar maandverband …als oudje denk ik dan aan de tijd dat er geen maandverband en tampons waren en dat moeder het katoenen maandverband kookte in de wasketel op het fornuis ( 6 meiden dus heel wat gekook) .Ik vond het maar vieze troep ,zat niet lekker en was zo blij met maandverband en later soms tampons .Ik ga me ook melden bij consumentenbond ,want mijn moeder gebruikt al jaren van alles en mijn vader vroeger na operatie en bestraling ivm prostaatkanker ook .

 12. Hoi Mireille, dankjewel voor dit heldere artikel. Sinds een paar maanden gebruik ik nu de menstruatiecup, fantastisch! (Besteld bij cutecotton, super geholpen daar!) Ik sport veel en hoef me nu geen zorgen te maken over doorlekken of verschuiven. Ook minder last van jeuk ‘down under’. En als klap op de vuurpijl wordt mijn menstruatie minder heftig, minder lang en heb ik geen/nauwelijks krampen meer. Je raad het al: ik ben blij! Zal zo gelijk de consumentenbond eens berichten :).
  Groetjes,
  Marjolein

 13. Hoi Mireille,
  Goed onderwerp, maar dit zal natuurlijk ook opgaan voor incontinentie materiaal. Dat gebruiken ook veel vrouwen maar dan van een andere leeftijd of bij bepaalde klachten.
  Groetjes,
  Marion

 14. Hallo allemaal,

  Ik gebruik inmiddels sinds een paar maanden een menstruatiecup en ben er zeer tevreden over. Heb me nog nooit zo schoon en fris gevoeld en totaal geen last meer van vervelende kwaaltjes e.d

 15. Hallo,
  Dat onderwerp komt juist van pas voor me….Ik gebruik inlegkruisjes en heb de laatste tijd heel veel jeuk….Ik ben overgeschakeld naar het merk TENA en voel veel minder jeuk…Is TENA zonder chemicaliën? IK zal het even moeten bekijken…Of weten jullie het antwoord? DAnkjewel….Fijn dat we hier zo spontaan kunnen over praten…
  GRoetjes,Martine

 16. Dank! Heb nog nooit gedacht of gehoord over dit onderwerp. Gebruik dagelijks maandverband voor incontinentie. Ga me orieenteren op wasbare oplossingen. Ik moet dan wel een lucht- maar geen vochtdoorlatend broekje vinden. De Consumentenbond gaat van me horen.

 17. Ha Mireille,

  Waar zou ik incontinentie inlegkruisjes kunnen kopen,die zijn toch van een andere kwaliteit dan die er gebruikt worden voor de menstruatie.

  hartelijke groet,Cathinka

 18. Hallo Mireille
  Wat ik vragen wil gaat niet over dit artikel.Ik ben bezig met de kristal chakra’s. Een fantastische methode.Warme en tintelende benen.Ik loop een week achter, ben nu bezig met kristal chakra 0.Ik loop een week achter op het schema. Kan ik chakra 1 er gelijk achteraan doen.
  Groetjes Ank.

 19. Ik mis de slopende ziekte endometriose in dit verhaal. Ook bij deze ziekte wordt geadviseerd om geen tampons te gebruiken. Maar wat ik nu lees over het effect van maandverband en inlegkruisjes wist ik niet. Schokkend!

  • Beste Carolien,
   Ik kon in het artikel helaas niet over ernstige ziektes schrijven, omdat daar nog geen wetenschappelijk bewijs over is, maar ik had het er dolgraag bijgeschreven! Net als baarmoederhalskanker. Konden we maar even 20 jaar in de toekomst kijken en dan horen wat ze er ondertussen over ontdekt hebben..!
   Blij dat ik je heb kunnen informeren.
   Groetjes, Mireille

 20. Mijn gynaecoloog en huisarts raadden maandverband en inlegkruisjes af.Zij hadden helaas geen alternatief. Ik heb geen menstuatie meer maar moet wel iets gebruiken. Bij het opruimen van de babyspullen ontdekte ik navelbandjes en dat was de oplossing. Zacht en goed wasbaar materiaal. Al jaren gebruik ik ze; goedkoop en geen afval.

 21. Hoi, ik was al jaren fan van de menstruatiecup, maar sinds mijn bevalling ben ik weer gewone tampons gaan gebruiken. Ik kocht een divacup voor vrouwen die een bevalling gehad hebben, maar die zat niet zo goed als de cup die ik daarvoor had (Keeper). Nu ik hier weer aan herinnerd word, heb ik wel zin om het opnieuw te proberen, dus lees ik graag de suggesties van anderen ivm cups!

 22. Dag lieve vrouwen, ik gebruik al jaren de femcup tot mijn volle tevredenheid. De eerste paar keer was het even wennen, maar wanneer ik ook nog gedachten liet meehelpen, zoals: ‘ik breng mijn femcup makkelijk en eenvoudig in’ .. is het nu heel gewoon geworden. Alleen tijdens de eerste dagen van mijn menstruatie draag ik dan nog een biologisch inlegkruisje…
  p.s. Ik probeer steeds mijn gedachten zo helpend mogelijk te laten zijn met alles in mijn leven overigens…zodat ik de wereld zo min mogelijk belast met negatieve vervuilende gedachten. Leestip hierover: de ziener van Lars Muhl.)
  Succes met een eventuele overstap naar een vrouwvriendelijke femcup, gezonde groeten van Marjolijn

 23. Ik gebruik nu ongeveer een jaar een menstruatiecup. In 1 woord geweldig! Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen!

  • Beste Diana,
   Ha, Trekpleister ook! Ik ga het in het artikel erbij zetten, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 24. hoi,wat een goede informatie, ik heb nog nooit afgevraagd waar maandverband en inlegkruisjes nu uit bestaan. ik ga zeker op zoek naar de producten zonder chemicaliën. En vertel de info door.

 25. Hallo,
  Sanatura Is ook te koop bij Kruidvat.
  Ikzelf gebruik een menstruatiecup. Maar op de dagen dat er erg vloei gebruik ik een extra bescherming tegen lekken of overstromen. Ik kan niet tegen regulier maandverband en gebruik dan wen grote zwarte badstof sok. Deze was ik met waspoeder zonder parfum en geen wasverzachter. Want daar krijg ik ook irritatie van.
  Ik ben nog opzoek naar een alternatief voor inlegkruisjes. Ik merk dat ik tussendoor meer vloei. Kan dat als je wat ouder wordt? Ik ben 44. Ik denk aan zelfgemaakte inlegkruisjes die ik ook kan wassen.
  Geweldige reacties op het interessante artikel!
  Groet,
  Hellen

  • Beste Hellen,
   Vrouwen hebben meestal wel wat afscheiding, het normale vocht. Dat is de ene week wit en slijmerig en de andere week doorzichtig en waterig. Dat heeft te maken met waar je bent in je cyclus. Je kunt het beste gewoon dagelijks een schone katoenen onderbroek aan trekken en weten dat het normaal is. Inlegkruisjes kunnen algauw gaan broeien en de klachten juist verergeren.
   Groetjes, Mireille

  • Hellen …
   er zijn katoenen herenzakdoeken .. met een paar steekjes om te toveren tot jouw gewenste inlegkruisje … succes !!
   Nellie

  • Lanaluna heeft katoenen wasbare inlegkruisjes en maandverband, werkt erg goed (uit ervaring). Ik vind dan zwarte het fijnst omdat je bloedvlekken toch niet zo makkelijk eruit krijgt. De menstruatiecup is toch ook van een dirty siliconen spul? Dat leek mij dus ook niet zo’n goed idee om dat in te brengen. Ik hoorde dat mensen erg last kregen van onaangename geur. Maar bij jou niet dus?

    • Ik ben nu zelf een jaar geleden overgestapt op wasbaar maandverband van Imse Vimse, gekocht bij http://www.lanaluna.nl
     Zou willen dat ik 10 jaar eerder had gedaan! Geen irritaties, prettig in gebruik en duurzaam. Waar ik eerst nog dacht het alleen thuis te gebruiken, ben ik inmiddels zo om dat ik het ook op mijn werk gewoon gebruik…

  • Super artikel!
   Bij Sanature kan je een sample aanvragen voor een inlegkruisje en maandverband of een inlegkruisje en een tampon.

 26. Ik ben geen voorstander van een menstruatiecup. Het is vreemd materiaal in je vagina, veel dagen per maand. En het geeft druk rondom de baarmoedermond.

  Laat het stromen in wasbaar maandverband of verantwoord maandverband. Dat is zonder chemische shit en echt beter voor het vaginale milieu.

 27. Hallo,

  Gewoon even vermelden dat er ook HERBRUIKBAAR MAANDVERBAND bestaat. Omwille van een blaasverzakking kan ik geen cups gebruiken maar ik ben zeer enthousiast over het goed uitgedachte stoffen maandverband van KIDDYBIBS in België. Na gebruik leg je ’t eerst in een emmer koud water en dan de wasmachine in. Een beetje extra werk maar dat neem ik er graag bij want het voelt ZÓ anders; het ademt tussen je benen terwijl je toch helemaal’safe’ bent!

  Verena

 28. Dankjewel Mireille dat je hier aandacht aan schenkt. Ik gebruik al jaren geen inlegkruisjes meer ivm de allergie hierover. Ik ga op zoek naar de andere merken en ben benieuwd of ik daar tegen kan.
  Ik ga de consumentenbond een berichtje sturen. Groetjes Emilia

  • Beste Emilia,
   Dankjewel voor je vraag aan de consumtenbond! Ze zullen opkijken vandaag! Laat het daar maar even lekker stormen!
   Groetjes, Mireille

 29. Goed idee Mireille. Dank je wel.
  Het geldt ook voor incontinentiemateriaal. Het valt mij op dat veel vrouwen op latere leeftijd blaasontstekingen krijgen.
  Ik heb meteen de vraag bij de consumentenbond neergelegd.

  Sinds ik geen maandverband of tampons hoef te gebruiken, heb ik geen vaginale schimmel meer gehad.

  Vriendelijke groet van Ellie

  • Beste Ellie,
   Dankjewel voor je vraag aan de consumentenbond! En kijk eens wat een interessant bewijs jij neerlegt: sinds je geen maandverband meer gebruikt, geen vaginale schimmels meer gehad. Poeh, hoe duidelijk willen we het zien, he!
   Dankjewel voor het openlijk delen!
   Groetjes, Mireille

 30. Sinds kort verkoopt onze Albert Heijn ook Yoni. En Natracare en dergelijke kun je ook goed online bestellen. Die cup vond ik persoonlijk helemaal niks, dus ik gebruik nu uitsluitend chemicaliën vrije tampons en maandverband.

 31. Bij de Jumbo is katoenen maandverband te koop genaamd Sanature. Ik heb het even voor je opgezocht. Ik heb het wel online opgezocht, dus ik weet niet of het ook te koop is in de winkels. Het zal zeker dan besteld kunnen worden voor je.

  Fijne dag, Esther

 32. Ik kwam een aantal jaren geleden in aanraking met de cup. Geweldig, geen irritaties meer, geen naar gevoel ‘daar beneden’. Een goede website met hulp van vrouwen die allerlei soorten cups hebben geprobeerd en je van online en telefonisch advies kunnen voorzien is cutecotton.nl En het Yoni maandverband koop je in ieder geval bij etos ja. Weet zo ff niet meer waar nog meer..

 33. Hoi Mireille, goed om dit aan te kaarten. Vraag me af, geldt dit ook voor inlegkruisjes? Die gebruik ik namelijk al jaren….wat zou daarvoor een oplossing zijn?

  Groetjes!

 34. Goedemorgen, allereerst de beste wensen.

  Ik gebruik de menstruatiecup sinds september, ik vindt het helemaal geweldig. In begin is het enorm wennen vooral om het cupje eruit te halen, maar het kan gewoon niet mis gaan. Ik heb/had erge bloedingen tijdens de menstruatiefase, ik voelde me niet meer veilig om de deur uit te gaan omdat ik echt van top tot teen onder kon zitten zoveel bloed ik soms ineens verloor. Nu kan ik overal naar toe en ik kan het helemaal sturen, ik voel me weer veilig en vertrouwd. Doordat ik nu weet hoeveel bloed ik verlies en het bijhoudt is er op een onverklaarbare reden sinds de laatste 2 x menstruatie niet zoveel bloedverlies meer, ik ben ook in de overgang maar toch, is dit een signaal? Ik raad elke vrouw aan om een menstruatiecup te gaan gebruiken, groet Karin.

  • Beste Karin,
   Ik hoopte zó dat iemand het zou noemen. Ik heb ook op andere plaatsen gelezen dat de menstruatiecup ervoor zorgt dat de menstruatie MINDER wordt. Bijzonder, he! Zou er dan ook nog een verband zijn tussen bloedverlies en maandverband? Wie weet. Ik houd mijn ogen open en meld het zodra ik het weet. Dankjewel voor het melden. En ja, het zal zeker wennen zijn in het begin. Fijn dat je het hebt uitgeprobeerd en het nu kan promoten aan anderen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 35. Hi Mireille, ik ben zo blij dat je ook de menstruatiecup noemt! Die gebruik ik nu zo’n anderhalf jaar en het heeft echt wel wat moeite gekost om er handig in te worden, maar ik wilde dat ik het 20 jaar eerder had ontdekt! Zo veel fijner dan maandverband en tampons, juist ook met zwaar bloedverlies. Het voelt allemaal veel rustiger en veel minder geïrriteerd en wordt van binnen ook niet meer droog en pijnlijk zoals ik met tampons altijd had in de laatste dagen van mijn menstruatie. Ik raad het alle vrouwen aan, maar het is wel even onderzoeken welke soort cup bij jou het beste past.

  • Beste Jessy,
   Ja, dat is eigenlijk ook een van de grote nadelen van tampons, dat ook het gewone vocht van de vagina wordt geabsorbeerd, waardoor er extra veel droogte kan ontstaan, maar ook een onbalans in de zuurte van de vagina. Dan hebben bacteriën vrij spel, waardoor er weer schimmels kunnen ontstaan. Hmmmm, als je het allemaal zo op een rijtje zet, toch wel heel veel pro-menstruatiecup. Niet alle vrouwen zullen het fijn vinden, maar het is zeker het proberen waard!
   Groetjes en dankjewel voor het openlijk delen!
   Mireille

 36. Volgens mij zag ik dat het merk Yoni ook bij de Albert Heijn te koop is. Dat scheelt: ben je tussen het gewone boodschappen doen makkelijker geneigd om dit mee te nemen.
  Ik wens ieder een stralend, toxvrij 2017 toe!
  Dat we maar veel mogen gaan groeien en voelen en samenwerken.

  met warme groet, Beatrijs.

 37. Het merk Yoni ben ik behalve bij de Etos ook al bij sommige Albert Heijns tegengekomen. Dit gebruik ik zelf ook, heel tevreden over. Daarnaast las ik onlangs over het merk Cottons wat van oorsprong Australisch is en nu ook in NL te koop is.Volgens mij alleen online via cottonswomen.nl

 38. Hi Mireille en andere vrouwen nog even een andere tip: er zijn ook wasbare stoffen inlegkruisjes en maandverbanden te koop in allerlei vormen maten en kleuren:)
  Op Google te vinden.

  • Beste Ery,
   Ja, die heb ik inderdaad helemaal niet genoemd in het artikel. Weet jij zo waar die te koop zijn? Ik heb het in het artikel erbij gezet.
   Groetjes, Mireille

  • Fijn, dat deze informatie gedeeld word ! Ik gebruik al jaren de menstruatiecup en bevalt me super,ben id overgang,weet hoeveel ik vloei…geef t bloed aan de aarde. S nachts gebruik ik zelfgemaakte katoenen maandverbandjes en overdag zelfgemaakte dunnetjes voor mocht t lekken etc. Ik zet ze na gebruik direct in koud water en krijg ze goed schoon. Groetjes Ina

 39. Dag Mireille,

  Heb mijn vraag gesteld en het maar wat breder gemaakt, door incontinetiemateriaal, inlegkruisjes en babyluiers hierin mee te nemen.

  Marijke

 40. Misschien ook interessant om eens over de inlegkruisjes na te denken. Worden dagelijks jarenlang gebruikt. Bron van bacteriën!

  • Beste Carla,
   Ja, dankjewel voor het toevoegen! Ik had daar helemaal niet aan gedacht. Je hebt gelijk! Veel vrouwen gebruiken die elke dag, maar als dat inlegkruisjes met chemicaliën zijn, dan móet dat wel iets doen in het lichaam…
   Ik ga kijken waar ik dat in het artikel kan toevoegen. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.