Home » Artikelen » 61. Klemmende of gespannen kaken? 3 tips om ze los te krijgen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

61. Klemmende of gespannen kaken? 3 tips om ze los te krijgen — 164 reacties

 1. Ja hoor gegaapt na een klein minuutje luchtkauwen gedaan te hebben. Ik mir nog steeds dagelijks en wanneer nodig de ehbo.
  Ook mir ik standaard als ik wakker wordt virussen en bacteriën omdat ik veel al een droge of verstopte neus heb, maar scan eigelijk elke morgen mn body. Dankjewel Mirelle

 2. Hi Mireille, bedankt voor alle mooie fijne informatie!
  Wat ook helpt tegen klemmende kaken. Zei de tandarts tegen mij. Is je duim van je rechterhand in je linkerwang doen en met je (wijs)vingers je linkerwang van boven naar beneden masseren. En dat ong 5x daarna de rechterwang.

  Hartelijke groet, Marielle

 3. Wat een heel nieuwe dingen lees ik hier Mireille. Ze klinken ook heel logisch.
  Dat ga ik zeker in praktijk brengen… Heel hartelijk dank.
  Hartegroet Francine

 4. Heerlijk geeuwen tijdens het ‘lucht kauwen ‘ een goede hulp om de spanning van mijn kaken los te krijgen

 5. Kan het zijn dat ik door het kaakklemmen ook een soort vage misselijkheid / benauwdheid ervaar? Heb hier al 9 jaar vrijwel dagelijks last van en beperkt echt mijn hele leven helaas. Heb ook non stop soort gespannen wangen. En ga inderdaad erg vaak eten terwijl ik geen honger heb omdat dat dan wel wat verlichting lijkt te geven tijdelijk. Heel benieuwd!

 6. Hallo,
  3 jaar geleden was ik zwanger van mijn zoontje, de laatste maanden kreeg ik tandpijn, en toen heeft de tandarts mijn tand ontworteld. Nu ben ik zwanger van mijn 2de kindje alweer in mijn laatste trimester en heb ik terug tandpijn. De tandarts wil op deze tand alweer een wortelkanaalbehandeling doen, maar hij ziet niets van ontsteking op de foto’s. Dus ik sta er niet om te springen.

  • Ik krijg dezelfde pijn als die je omschrijft op het moment dat oude pijn/herinneringen getrickerd worden .Dit kan wel maanden duren .Wat ik ervaar als ondersteunent zijn yogaoefeningen voor het bekken en de stilte opzoekenSucces..

 7. Beste Mireille,

  Wat een goede tip! Ik heb al bijna een jaar een soort spasme op mijn linkerkaakspier. Deze trekt dan samen denk ik en daardoor ‘klapt’ de linkerkant vaak op elkaar. Ook als ik praat. Een bitje vd tandarts helpt niet. Door het slapen heb ik wel kiespijn omdat het best wel vaak gebeurt. Ik masseer mijn kaakspier vaak maar het helpt niet. Kan je gebit daar wel tegen? Heb jij een tip? Groetjes Djeena

  • Beste Djeena,
   Mijn beste tips zijn: de oefeningen doen om de kaken ontspannen te houden, en zo ook je bekken. En misschien een keer naar een MIR-Methode begeleider om uit te laten testen wat er precies onder die kaakklem zit. Wat wil jouw lichaam nog uitwerken van vroeger? Een MIR-Methode begeleider kan daar, via een testschema, vrij makkelijk duidelijkheid over geven.
   Groetjes en sterkte!
   Mireille

  • Ik heb geen spanning en nauwelijks frustratie, kauw niet extra door de dag heen. Ik had ineens enorme kraken bij het kauwen en werd wakker met pijn in mijn kaak, mijn kaak zat door de kaakklemmen helemaal scheef. Ach zei de tandarts der komt door spanning. Ik kan je zeggen… ik had/heb geen spanning. Had altijd last van mijn bekken na het hardlopen. Vorig jaar werd ik ziek. Bleef last houden van pijn midden in mijn ribben. De manuele therapeut heeft mijn ribben weer rechtgezet. En zo ineens na wat behandelingen viel de spanning van mijn kaak maar ook mijn bekkenpijn weg. Nu al maanden geen last van mijn kaken meer. Dus er kan ook heel goed wat in je lichaam niet rechtstaan.

  • Hoelahoepen werkt voor mij heel goed. Je maakt je bekken los, je onderrug wordt sterker. Geen zijvleugeltjes meer en strakkere buik en mijn kaken gaan goed. Nooit geweten maar nu besef ik ineens dat het sinds
   Het hoelahoepen goed gaat. Toen ik stopte, had ik weer last van een knappende kaak.

 8. Hoi Mireille,

  Ik kreeg ook ooit als tip, om je tong tegen je gehemelte aan te drukken, zodat je niet gaat knarsen. En verder kreeg ik dus een bitje van de tandarts, maar dat schijnt het alleen maar erger te maken.

  Wat heerlijk om al je artikelen te lezen op je ‘be the mirror’ website! Aanrader! Nogmaals super wat je allemaal doet en hoe het mij helpt. Veel dank en heel veel succes met je methode!

  Hartelijke groet, Sandra

  • als je je tong omhoog duwt creëer je juist nog meer spanning in de mond , én keel.
   Het advies van Mireille lijkt me een beter advies.

 9. Ja als ik achter loop met het lezen van je mails Mireille, maak ik me al dagen bezorgd omdat die kies weer opspeelt en ik geen tandarts heb… en nu lees ik dat het er allemaal bij hoort! en harde dingen eten en pijn in mn kaken… als kind tandenknarste ik al, alles is totaal afgesleten.
  En kauwen en geeuwen werkt, nu nog even een liedje met heupen en kaken.
  Dank je wel Mireille.

 10. Als kind al last van, ben inmiddels 57 (!) en ja dit helpt.
  De schrijf actie gedaan, goh wat ik daar op schrijf geeft soms al gelijk spanning in mijn kaak… is nog werk aan de winkel.
  Maar wel eye openener dus. Swingen help echt, kaak los heupen los.
  Dans soms even voor het koken of zomaar.
  En kauwen zonder eten ook, als ik in de auto zit even kauwen. Heerlijk de spanning is dan van mijn kaak en nek. Dank!

 11. Ik ben een minuut aan het kauwen geweest en begon enorm te gapen. Ik voel dat het is verbonden met emoties, prachtig. Ik hou deze erin en ga hem ook in de yogales toepassen. Zelf doe ik ook vaak de glimlach. Gewoon technisch glimlachen, lippen op elkaar en je mond verbreden. Ook ongelofelijk wat er dan gebeurt. Ik voel dan mijn hart letterlijk openen

 12. hoe is het mogelijk mireille, wederom schot in de roos met de klemmende kaken!!!
  DANK VOOR JE ANTWOORD.

  groet leoni

 13. Feldenkrais heeft ook een goede kaak-oefening. Deze staat in het boek Relaxercise van David Zemach-Bersin en Mark Reese. Is niet meer leverbaar maar ws wel tweedehands. Met de oefeningen van Feldenkrais leer je weer te bewegen zoals je als kind bewoog, gewoon natuurlijk zoals het voor een mens bedoeld is. Het zijn hele kleine oefeningen. Zelfs mensen die niet meer kunnen bewegen kunnen ze doen omdat je ze ook in gedachten kan doen en dan werkt het ook.

  • Ja Emmy, dit wilde ik net ook doorgeven… de Feldenkrais oefeningen staan ook op U tube met goede filmpjes erbij, ook heerlijk om te doen en dit kan ook veel opleveren en ook zo fijn voor mensen die weinig bewegingsmogelijkheden hebben en zelfs ook voor ernstige zaken zoals verlammingen ontstaan door herseninfarcten.

   M.vr.grt
   Odette.

 14. Beste Mireille, Ik heb de kaakbeweging methode geprobeerd. Ik heb geen tinnitus maar 16 jaar bonzen in mijn bovenvoortanden tgv erge stress oa door een heel slecht huwelijk Elke nacht wordt het erger zodat mijn lichaam allerlei klachten krijgt Erge pijn in mijn rechter onderbeen waarvoor ik Morfine krijg.

  Het zou erg FIJN zijn, als je hier een oplossing voor weet.

  Hopelijk kun jij me helpen

  Ik kijk uit naar je antwoord.

  Alvast heel hartelijk dank, Annelies.

  • Beste Annelies,
   In je voortanden lopen de blaasmeridiaan en de niermeridiaan. In dit artikel schrijf ik daar over. Je kunt ook de video’s van de niermeridiaan en de blaasmeridiaan op de Be the MIRror-website bekijken. Als de pijn in je rechter onderbeen aan de achterkant zit, heeft het daar ook te maken met de blaasmeridiaan. Meestal verbetert het als je je zelfvertrouwen kunt opbouwen en vandaaruit een beslissing kunt nemen. De MIR-Methode kan jou helpen om je zelfvertrouwen te versterken.
   Sterkte! En vooral nieuw geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Mir-methode icm voetreflex-plus behandeling (waarbij de meridianen ook mee worden gemasseerd op hoofd, armen, benen en voeten) zou prima kunnen helpen!

 15. Hoi Mireille,
  Ik ben door surfen en zoeken naar klemmende kaken, ben ik op uw video gekomen
  8 jaar geleden kreeg mijn enige dochter een zware subarachnoidale hersenbloeding, op haar 33ste. Als bij wonder overleefde het, na 8 maanden coma, maar heeft amper 3% van haar hersenen die nog werken, ze lacht, ze aait me met de rechter hand, enige dat nog beweegt, ze heeft nog sterke nekspieren, zit in relax of rolstoel, maar door de vele verschillende medicatie tegen epilepsie, knarsetand ze overdag enorm en soms uren aan een stuk, ze kan enkel ja en neen zeggen, en kan dus de 9 zinnen niet zeggen. Haar nu 14 jarige zoon zien we door deze omstandigheden al 3 jaar niet meer (ondanks vonnissen) Ikzelf heb daardoor een erg emotionele spanning ontwikkeld vooral op mijn kaken, maag en darmen, en bij het minste dat er fout gaat, begin ik mijn kaken over en weer te bewegen en klem soms hevig mijn achterste tanden op elkaar, soms voel ik dat mijn tong een eigen leven leidt met momenten, en fel over en weer gaat in mijn mond. Ik ben amateur zangeres en zelfs als ik zing is dit erg
  vervelend. Mijn maag en darmen geraken ook overstuur. Ik slaap ook niet zonder slaapmiddel. Ik heb al getracht te gapen..wat soms werkt, soms ook niet. Ik ga zeker uw MIR methode op mezelf trachten toe te passen, Maar wat kan ik bij mijn dochter doen, helpt het aaien over haar handen om haar te laten relaxen. Wat raadt U mij aan?? met dank.

  • Beste Linda,
   Ja, het is mogelijk om uw dochter te behandelen. Als u daar toestemming voor heeft. Er zijn mogelijk meer mensen die over haar mogen beslissen? Het is belangrijk dat u het communiceert met de mensen die haar dagelijks verzorgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze vaker verschoond moet worden wanneer ze meer ontlasting krijgt in de eerste dagen.
   Bij vraag 5 van de veel gestelde vragen staat nog meer uitleg.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 16. Dit zijn erg handige tips. Het is me al een tijd niet overkomen dat mijn kaak geblokkeerd was. Maar toen ik nog studeerde gebeurde het weleens door stress. Ik moest dan naar fysiotherapie om het weer op te lossen.

 17. Dank voor deze tip naast het MIRren. Ik heb ‘s nachts regelmatig last van pijn in mijn kiezen doordat ik ze kennelijk op elkaar klem. Overdag nergens last van. Ik zing veel en met passie maar ook daar koste het soms moeite mijn mond goed en ontspannen open te doen. Voor mij heeft het allemaal te maken mt er mogen zijn. Jezelf toestaan er te zijn. Een langdurig maar mooi proces. Ook het MIRren is heel behulpzaam

 18. Ik klem heel hevig al zo’n tien jaar! Heb alles geprobeerd teveel om op te noemen. Heb erg veel pijn en niks lijkt te helpen. Die kaakspieren zijn zo overbelast ik kan mijn mond niet eens ontspannen. Ik heb veel stress en hyperventileer chronisch. Heb ook een angststoornis. Pas nog Osteopathie geprobeerd hielp ook niet! Weet niet of MIR-Methode me hierbij kan helpen. Ben op het punt dat ik er haast niet meer in kan geloven dat er nog iets zou helpen…. :'(

  • Beste Brenda,
   Ik kan het je ook niet garanderen. Maar misschien wil je het proberen? De MIR-Methode werkt aan de oorzaken van binnenuit. Misschien ook interessant dat de maagmeridaan een punt in de kaak heeft die door acupuncturisten wordt gebruikt bij PTSS.
   Ik hoop dat je het een kans wilt geven.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Anouk, Helaas heb ik zo\’n vijftien jaar bij vlagen enorm opgezette kauwspieren gehad, gelukkig gaat het nu beter, maar het was lange tijd echt vervelend.
   Eén wang was dan twee dagen zo opgeblazen alsof ik de bof had. Het kon al dicht trekken en opzwellen van de geur van citroen. Ik wist toen niet dat ik knarste en klemde, niemand wist wat de oorzaak van die dikke en pijnlijke wangen was. De kaakchirurg gaf zelfs antibiotica (…) Later merkte ik dat het te maken had met drukte, spanning, vermoeidheid en weerstand. Ik hoop dat ik met de MIR-Methode, waar ik heel dankbaar voor ben, dat en andere klachten nog meer kan verbeteren! Isabelle

 19. Hoi Mireille, maand of 4 terug kreeg ik last van mijn linker gedeelte van de kaak, knakte als ik aan het eten was soms en ineens kon ik moeilijk een banaan eten. Naar een fysio speciaal geweest met oefeningen om de opening tussen mijn tanden groter te maken stap voor stap. Oefeningen thuis mee gekregen. Voel nog steeds dat er iets niet goed is, geen echte pijn of zo. Schijfje is ook naar voren geschoten waar je de kaak open en dicht mee doet. Geen pijn maar wel last vervelend . Ik ben nu door de tandarts naar een Gnatholoog verwezen om te kijken wat er aan de hand is. Ook de kauwspieren voel ik wel eens. Dit is al 4 maanden aan de gang en gaat maar niet over, ook klachten bovenbeen spieren of gewrichten. Heb dit nog nooit gehad ook.
  Wat kan de MIR-Methode voor mij doen denk je.
  Mvg, Eva

  • Beste Eva,
   De MIR-Methode werkt in je onbewuste aan de diepe oorzaken die uiteindelijk tot zoiets lichamelijks kunnen leiden. Of het je gaat helpen, kan ik niet voorspellen. Ik kan alleen hopen dat je het eens wilt proberen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Eva, toen ik in juni 2014 begon met de MIR-Methode, had ik heel veel last om een appel te eten. Enkele weken later besefte ik op een morgen dat de druk en ongemak in mijn kaakscharnier weg was. Gewoon nooit meer gehad. Af en toe heb ik wel de neiging om mijn kaken te doen kraken maar dat gebeurt volledig zonder pijn. Try it, you ll like it.
   Een overtuigde mirror, ja ik doe het nog dagelijks. Het ontspant. Diana

 20. Hoi, Ik heb een vraag. Bij mijn eetloze-kauwbewegingen gaan af en toe rustig en licht mijn kiezen wel tegen elkaar aan. Nu staat er in jouw instructie uitdrukkelijk “Let op: tanden en kiezen mogen elkaar niet raken!”
  Kun je de betekenis hiervan aan mij uitleggen?
  Alvast bedankt.

  • Beste Mettie,
   Het is alleen bedoeld om te voorkomen dat je teveel met je kiezen op elkaar klappert. Maar het zou niet echt erg zijn hoor. Ze kunnen wel een stootje hebben.
   Groetjes, Mireille

 21. Hallo,

  Ik ga de lucht kauwen en bewegen gebruiken… Maar over straat kan je dat niet doen, dus heb je iets voor over straat ? Dan gaan mijn kaken en tong spontaan gespannen zitten

   • Beste Koen,
    Ja, dat kan ik me voorstellen! Je kunt overwegen om dan af en toe een kauwgom te kauwen, hoewel ik daar niet echt voor ben, gezien de verwarring in de spijsvertering. Ik zou je graag willen uitnodigen om je er bewust van te worden wanneer je kaken en tong gespannen zitten en op welk moment dat begint. Het kan zijn dat je een (zachte) angst hebt voor andere mensen. Als er zoiets speelt, heeft dat altijd met vroegere ervaringen te maken en is het een kwestie van tijd om het met de MIR-Methode weg te krijgen. Je kunt ook tijdens het wandelen op straat zachtjes met je handen over elkaar aaien of met duim over wijsvinger in je jaszak, zodat het niet opvalt.
    Veel geluk en sterkte!
    Groetjes, Mireille

 22. Dank je Mireille voor het delen van al je wijsheid.
  Vandaag begonnen met 5 en 7. Gaap gaap gaap….met een luxatie van mn kaak. Vraagt veel zachtheid en allertheid van me en voor mezelf. Ik wrijf trouwens over mijn gezicht voel namelijk dat ik dan nog meer ontspan en mezelf ontvang…

  Morgen ga ik me uitspreken. Hetgeen ik moeilijk vind om te doen maar waarvan ik weet dat ik als ik die stap zet ik trots op mezelf ben en dat t ruimte geeft.

  Ben benieuwd hoe of wat MIR-Methode me de komende tijd gaat brengen…of nog belangrijker wat ga ik ervan ontvangen 🙂
  Liefs Bente

  • Beste Bente,
   Veel succes met je uit te spreken! Ik denk dat je trots zal zijn, hoe het ook uitpakt, want jezelf uitspreken, is vaak een enorme stap!
   Groetjes, Mireille

 23. Hoi Mireille, Ik heb erg last van tong persen!dat ik heel de dag met mijn tong tussen mijn boven kies zit te vroeten. Dat is voor mij heel vervelend, en er irritant, krijg daar door geen rust in me zelf.veel naar de tandars geweest maar die kan niks zien en zegd dat het er gewoon goed uit ziet, voor de nacht draag ik een bitje om te slapen, anders duurt het heel lang voor dat ik in slaap val omtrent het tong persen.
  ik weet dat ik heel veel spanning en stress in me heb zitten. kan je zeggen hoe ik hier van af kan komen??? ik ben begonnen met de MIR-Methode eerst met stap 5,7 en nu doe ik een maand alle 9 stappen.

  groetjes van Sascha.

  • Beste Sascha,
   Ja, ik kan me voorstellen dat dat heel vervelend is! Ik hoop dat de MIR-Methode er ontspanning in kan brengen. Veel spanning en stress kun je ook kwijt raken door te bewegen. Via je spierbewegingen voer je dan de overtollige cortisol af die door stress teveel in je bloed zit. Neem dat serieus en ga bijvoorbeeld eens meer met je heupen bewegen, zoals ik hierboven beschreef. Ik hoop van harte dat het minder gaat worden! Denk er trouwens ook aan dat je altijd nog naar een MIR-Methode begeleider kunt gaan als het niet over gaat. Dan kan zij voor je uittesten of er een emotionele blokkade mee speelt en die samen met jou wegwerken.
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille, bedankt voor je reactie! Ik heb eergisteren een MIR-Methode begeleider gesproken over het tongpersen, zij heeft mij geadviseerd om de 9 stappen te gebruiken op mijn wang met het aaien. Dus heb dat gisteren avond gedaan voor het slapen gaan! Zonder het bitje in. Ben daarna gelijk in slaap gevallen zonder bitje!!! Wat daar voor niet lukte om zonder bitje te slapen. Dus er zit verbetering in.

    Groetjes van Sascha.

    • Beste Sascha,
     Wat leuk om te horen! Ja, we gaan steeds meer zien dat als iemand de MIR-Methode aait, precies op de plek waar de klacht zit, dat er dan vaak al snel verbetering optreedt. Ik ben erg blij voor je! Slaap lekker!
     Groetjes, Mireille

 24. Ook ik heb last van kaakklemmen ‘s nachts en kreeg van de tandarts zo’n tandenbeschermer, maar die zuig ik helemaal vast, zodat er ‘s morgens zelfs bloed in zit………Ik begon na het minuutje luchtkauwen ook meteen te gapen, leuk! Ik was nog niet begonnen met de MIR Methode maar begin er direct aan! Hoop dat ik mijn man zover kan krijgen het ook te doen, want ook hij heeft het hard nodig. Bedankt! Angela

 25. Wat een goede tip! Ik begon ontzettend te gapen en vond t heerlijk, nu voelen mijn kaken ook wat meer ontspannen. Tegelijkertijd voel ik na deze oefening hoe gespannen ze eigenlijk zijn. Voor herhaling vatbaar!

 26. Ondanks dat er al heel veel reakties op gekomen zijn, hier toch nog mijn reaktie erbij.

  Tot mijn grote verbazing begon ik meteen te gapen, nog voordat ik de uitleg hierover gelezen had. Bijzonder.

  Anne

 27. Ik kamp al een paar jaar met kaakproblemen (door te veel spanning in m’n kaakspieren).

  Ik ben deze week op het spoor gekomen van jouw methode en ben met stap 5 en 7 begonnen (ivm mijn hooggevoeligheid).

  Ik heb er zelf nog een stap bij bedacht: kaakspieren ontspannen.
  Is dat oké?

  Hartelijke groeten,
  Martine

  • Beste Martine,
   Doe vooral ook die oefening met het losschudden van je kaken om meer spanning los te laten. En als je een stap toevoegt, doe het dan voorafgaand aan de 9 stappen! In principe is het niet nodig, omdat de 9 stappen al het werk al doen.
   Ik hoor het graag van je hoe het met je gaat!
   Succes!
   Groetjes, Mireille

 28. Hoi Mirreille
  Ik heb vaak dat ik gaap bij bepaalde mensen,dan word ik daar zo moe van,
  Terwijl degene heel lief is voor mij en alles voor mij over heeft.
  En toch trekt diegene een hoop energie van mij.
  Wat is dat,wat moet ik hiermee,want ik vind dit een beetje raar?

  • Beste Hannie,
   Als je gaat gapen terwijl je bij iemand bent, kan het zijn dat die andere energie van je trekt, maar het kan ook zijn dat de ander jou juist helpt met helen! Om jezelf te beschermen tegen het weglekken van energie doe je de MIR-Methode. Met stap 8 maak je je aura sterker, waardoor het weglekken van energie minder wordt en uiteindelijk niet meer. Met stap 3 koppel je jezelf bovendien los van anderen, waardoor ook onnodige verbindingen los gaan, wat energie kan schelen.
   Dus… niet raar!
   Groetjes, Mireille

 29. Hallo Mireille,

  Vorig jaar had ik het ook dat ik wakker werd met zere kiezen en merkte ik dat ik met klemmende kaken had geslapen. In die periode was mijn moeder overleden dus heel veel emotionele spanning, de dingen regelen etc. Helaas kende ik de MIR-Methode toen nog niet. Maar heb het zelf op den duur kunnen oplossen door met de tong tegen het verhemelte te drukken en de kaak wat naar beneden te drukken om zo in slaap te vallen, dat werkte op den duur gelukkig.
  Na een tijdje verdween de spanning zoals dat gaat, en de klemmende kaken dus ook.
  Ik zit nu al 7 jaar dik in de overgang, volg de MIR-Methode 1 1/2 week, merk dat mijn handgewrichten minder pijnlijk worden waar ik erg veel last van heb, s’ochtends nog wat stijf maar na wat oefeningen weer wat soepeler en minder pijnlijk daardoor weer meer kracht dankzij de MIR-Methode, want het was voorheen een constante pijn en stijfheid, Iedere dag hetzelfde, net alsof mijn handen op slot zaten. Daarom ben ik hier heel blij!
  De opvliegers worden juist wat erger net als het transpireren, maar ik denk dat dat net als met de homeopathie eerst erger moet worden voor het gaat helpen? Hoop ik tenminste maar.
  In ieder geval heel fijn dat mijn collega mij wees op de MIR-Methode.
  Hoop dat alles met de overgang wat minder erg zal gaan worden na een poosje.
  Dank je wel Mireille 🙂
  Groetjes jen

 30. Mireille

  Dit artikel kwam precies op tijd, want klemmende kaken hielden mij uit de slaap en vaak had ik de behoefte om vlak voor het slapen gaan nog te willen kauwen, wat dan weer niet goed is voor de darmen en vertering…
  Heel veel dank voor de MIR-methode en je nieuwsbrief.

 31. Dag Mireille,
  Wat bijzonder om elke week jouw nieuwsbrief te lezen en dat dat vaak op het moment komt dat het voor mij zo van toepassing is.
  Ik ben al vanaf 2010 bekend met MIR; dat werd mij aangereikt door een vriendin die dat toen sinds een paar weken deed en hoopte dat het mij ook zou aanspreken. Het was juist, dat mijn man ziek werd en ook hij er voor open stond, zodat wij het samen deden. Hij had darmkanker met een uitzaaiing in de lever, die aan de grote ader vast zat, waardoor dat niet geopereerd kon worden. Bestralingen, chemo en stoma volgden, maar na 15 maanden is in september 2011 overleden. Doordat wij de MIR deden hebben wij de periode van ziekte erg goed doorstaan en heeft het mij veel kracht gegeven na zijn overlijden door te gaan. Ik deed de MIR en heb ook acupunctuur gehad omdat ik last had van schouders en een vreemde “overbelasting” in mijn rechter hand/pols. De acupuncturist Rangkuti in Koog aan de Zaan adviseerde mij naar een neuroloog te gaan, omdat hij mij niet van de klachten af kon helpen. De neuroloog constateerde rusttremor, maar bijna 2 jaar later bleek ik de ziekte van parkinson te hebben. Medicijnen brachten geen verbetering en ook bijwerkingen zoals diarree waren heel lastig. Darm- en maagonderzoek sloten uit dat er daarmee iets aan de hand was (wij hadden tenslotte 35jaar uit onze groentetuin gegeten, terwijl bleek dat de grond vervuild was en die inmiddels gesaneerd is.)Inmiddels heb ik een medicijn, dat de tremor en de diarree tot stoppen heeft gebracht. Ook heb ik al sinds 2000 de ziekte van Graves en ook daar is de balans al lang gevonden.
  Ik heb nooit het idee gehad dat de MIR mijn problemen zou oplossen, maar heb altijd vertrouwen gehouden dat ik het daardoor allemaal beter kon handelen.
  Het gaat ondanks alles goed met mij. Er staat binnenkort wel veel te veranderen want door mijn parkinson heb ik besloten mijn huis te verkopen en ga ik dit huis na 39 jaar verruilen voor een appartement. Met een dubbel gevoel maar ervan overtuigd dat het een juist besluit is. 2 Jaar geleden heb ik jou mogen begroeten in Apeldoorn op de therapeutenbeurs. Ik was toen met mijn vriendin Tiny en haar zus. Wij ervoeren dat als heel bijzonder en jij vond ons weer bijzonder en dacht dat wij gedrieën iets deelden, terwijl ik die zus pas voor het eerst had ontmoet, maar met Tiny kan ik heel goed praten. Wij wandelen elke zondagochtend een paar uur in het bos en zij is onlangs naar een lezing van jou geweest.

  In jouw brief van woensdag j.l. lees ik dat je met een nieuwe website bezig bent en ik zou heel graag bij de lezers willen horen.
  Ik wens je veel succes en wijsheid daarmee en hoop op een antwoordje van jou op deze brief. Dank je wel en lieve groet van Ien.

  • Lees eens de boeken van Anthonie William dit i.v.m. je klachten en vervuilde grond. Ik heb zelf een trage schildklierwerking. Volg sinds een half jaar de methode zoals beschreven in zijn boek Thyroid healing. Ook zijn boek Medical Medium is zeer de moeite waard. Daarnaast slik ik ook jodium; lees het boek “Genezen met jodium” van Dr. Mark Sircus. Daarnaast MIR ik dapper door. Het gaat mij goed en veel van mijn klachten zijn verminderd zo niet over. Mijn schildklierfunctie is sterk verbeterd en ik slik geen pillen meer.
   Veel sterkte,
   Geeske.

 32. Goh.. Nooit gedacht dat meer mensen met opeengeklemde kaken sliepen. Vorig jaar wees mijn tandarts me erop dat ik een knarser was. Maar ik knars niet. Dat is heel zeker.
  Wat ik dus wel doe is met opeengeklemde kaken slapen. En sinds ik dit weet probeer ik af en toe om de boel te ontspannen maar dat lukte me nooit.
  En nu ben ik 6 dagen bezig met MIR-Methode en merk dat ik al 2 nachten met een ontspannen mond heb geslapen.
  Het voelde voorheen heel ongemakkelijk als ik probeerde mijn hele mond te ontspannen voor het slapen en nu voelt het gewoon goed.
  En dan te bedenken dat ik ben begonnen met deze methode om uit een zware burn-out te komen, mijn PDS aan te pakken, hoge bloeddruk en die nare brok in mijn keel.
  Ik zie de kaakklem nu als een mooie bonus en de verwachtingen zijn nu nog hoger gespannen.
  Bedankt voor deze hele mooie methode Mireille.

 33. Beste Mireille,

  Ik doe de MIR-Methode nu al 6 maanden en ik doe de 9 stappen nog elke dag en blijf dit ook doen omdat ik me er goed bij voel. Tijdens de eerste weken kreeg ik een loopneus, niesbuien en een droge hoest/kuch. Ik ben ook nogal zwaar verkouden geweest en gedurende een week/2 weken mijn stem kwijt geraakt. Ik heb nu soms nog jeuk aan mijn neus en tintelingen op mijn kruin wanneer ik de MIR-Methode doe. De MIR-Methode heeft al enorm geholpen om mijn emoties beter te uiten en minder dingen op te kroppen! Elke gevoelige medemens kan hier baat bij hebben!
  Wat een super tip om op lucht te kauwen! Ik moest bijna meteen geeuwen! Mijn kiezen zijn de laatste tijd (het is al jaren bezig) gevoelig geworden omdat ik waarschijnlijk klem tijdens mijn slaap… Mijn tandarts had al lang een vermoeden.. Ik merk ook op dat ik soms wil eten (op iets kauwen) zonder dat ik echt honger heb.
  Hartelijk dank voor al de tips die je wil delen! Ik ben echt overtuigd van de positieve effecten van de MIR-Methode. 😀
  Groetjes Tina

 34. bedankt voor de tips Mireille
  ik ben inderdaad aan een goed gesprek toe maar durf er niet aan beginnen. de laatste tijd snoep ik veel en trachtte dat te vervangen door kauwgom te knabbelen maar na het lezen van klemmende kaken ga ik zeker trachten lucht te kauwen.
  het is toch niet echt simpel vind ik.
  het opschrijven van emoties doe ik al heel lang maar ik kan het toch moeilijk loslaten nadien… moet nog veel leren. groetjes Mia

 35. Ha Mireille,
  Ik was in mijn verhaal even vergeten te reageren op kaakklemmen en je oefening lucht kauwen. Dat helpt inderdaad, vaak al binnen een paar seconden. Elke keer denk ik er nu aan en kan ik mijn kaken ontspannen krijgen. En dus ook mijzelf. Geweldige tip! Dank!
  Groeten
  Karin

 36. Hallo Mireille, ik heb veel respect voor hoe je, geheel onbaatzuchtig, jouw kennis met ons allen deelt! Ik wil je daarvoor hartelijk danken!!! Ik las ergens in de reacties over de (zoals ik dat benoem) dikke keel, brok in de keel die er constant is. Als jaren, af en aan, heb ik hier last van. Ik slik me suf om van dat gevoel af te komen…. wetende dat ik daarmee mijn emoties weer terug mijn lichaam in duw. Ik ben zo’n 3 weken aan het mirren en het voelt erg fijn. Ik kijk uit naar jouw email die je elke dag stuurt! Ik denk dat de bovenstaande tip zeker goed is voor mij. Heel erg veel dank voor de inspiratie die je geeft! Mooie groet, Tamara

 37. Hi Mireille,
  Doe enkele maanden iedere morgen de 9 stappen merk veranderingen bij mezelf zoals weer meer voor mezelf kiezen, er is veel gebeurd de laatste jaren dus ik verwacht geen wonderen in korte tijd. Dank voor deze techniek en ik kijk uit naar je filmpjes lijkt me erg leerzaam, veel plezier met het maken hiervan.
  Lieve groet,
  Yvonne.

 38. Dag Mireille,

  Goed, leuk, geweldig om te doen en te ervaren het lucht- kauwen.
  Mooie ontspanningsoefening voor de kaken! Oeiii… en dan….echt geeuwen.
  Het werkt Mireille!
  Dank je wel.
  Graag volg ik strakjes ook jouw filmpjes.
  Nieuwsgierig en vol vertrouwen ben ik!

  Groet, Maaike

 39. Hoi Mireille,

  Wat een heerlijke oefening, het kauwen. Meteen geeuwen en niet meer ophouden, heerlijk ontspannen. Zing sinds kort weer bij een koor en dat is ook iedere keer geeuwen. Dank voor de oefening.

  groet, Pauline

 40. Is diabetes en een lekkende hartklep, alsmede ritmestoringen ook met deze
  methode te genezen?
  Ben benieuwd.
  vriendelijke groet
  Diny Nijhof

  • Ik heb ook ritmestoornissen na 3 ablaties en 4 cardioversies en het doen vd MIR-Methode niet over wel een stuk beter. Doe de MIR-Methode nu 10 maanden en ga hier zeker mee door. Ik zie vooruitgang op meerdere gebieden. Ben daar dankbaar voor. Ik ga zeker met de MIR-Methode door. Ik heb er ook lang over gedaan om klachten te krijgen kun je ook niet verwachten dat het meteen weg is. Sterkte haretegroet Edit

 41. Dag Mireille, nee vastzittende kaken heb ik niet, ik zing veel, ben lid van een koor en doe daar en thuis ook kaakoefeningen. Ik kan goed gapen, soms gaap ik wel 10 minuten lang, heel diep en heel veel, ik voel dat het gapen geleidelijk aan verandert en minder diep wordt. Na deze 10 minuten gapen ben ik klaarwakker en heb ik meestal heel veel energie, vaak begint het gapen ook in de auto als ik ik naast mijn man zit. Misschien heb je wat aan mijn verhaaltje?? Mijn vraag is, kan snurken ook met boosheid te maken hebben??

 42. Hoi Mireille,

  Ik kijk er nu al naar uit wat fantastisch en mooi om dit te kunnen doen, ik heb in mijn slaap mijn wangen kapot gebeten maar het gaat nu veel beter na mijn scheiding, ik kan weer genieten en kom beetje bij beetje weer bij mijn zelf maar ik doe MIR-Methode bijna weer elke dag. Dank je wel voor dit moois,

  Vriedelijke groet Nel.

 43. Dag Mireille, ik kauw heel veel op kauwgom, had niet door dat ik zoveel spanning in me heb maar blijkbaar toch! Moet ook veel gapen binnen de minuut lucht kauwen! Doe al ongeveer 3 mnd 2x per dag de 9 stappen van de MIR-Methode en voel me wel goed erbij. Ik heb alleen erg veel last van oorsuizen heb je daar ook een tip voor? alvast bedankt:) Groetjes Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.