Home » Artikelen » 61. Klemmende of gespannen kaken? 3 tips om ze los te krijgen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

61. Klemmende of gespannen kaken? 3 tips om ze los te krijgen — 156 reacties

 1. Beste Mireille!

  Wat is er als iemand met veel speeksel praat in de wangen?

  Graag! Hartelijke groet van Dorien!

 2. Ik dacht dat de kaartjes voldoende waren, maar ik vind de nieuwsbrief een welkome aanvulling
  Dank daarvoor.
  vriendelijke groet,
  Diny Nijhof

 3. Wauw! Wat een fijne oefening! Zelf doe ik ook aan ‘stembevrijding’, wat ook al zo’n goede ontlading van spanning geeft. Deze ‘kauw’oefening is er een welke je ten alle tijde kunt doen, geweldig! Dank hiervoor! Groetjes (een gapende) Nathalie.

  • Hoi Nathalie, ik ben ook stembevrijder en merk idd dat ik tijdens de opleiding steeds minder spanning in mijn kaken kreeg en nu na een paar jaar nog steeds beter wordt. Tijdens stembevrijdingsessies wordt er heel wat afgegaapt en doen we ook kaakgymnastiek 🙂

 4. Hoi Mireille,
  Heerlijk om te lezen hoe enthousiast je bezig bent. Het is aanstekelijk en stimuleert me om nog meer te doen waar ik blij van word !

 5. he mireille gelijk geprobeerd met mijn kaken en kan nu niet stoppen met geeuwen dat zegt genoeg ben heel blij met jou stukjes steeds en hoop er nog genoeg te krijgen ben nu bijna een jaar bezig met de mir en blijf zeker door gaan ik ga dat schrijven ook zeker proberen en dansen doe ik al regelmatig dankjewel en fijne zomer voor jou xxx

 6. Wat ben je toch een lieve schat Mireille…..ook in je lieve antwoorden die je geeft! Dankjewel voor alles wat je doet!!!!!!!
  Graag wil ik even toevoegen dat ik zelf enorm veel pijn in mijn nek heb gehad lange tijd en dat dit nu helemaal weg is.
  Ik heb verschillende atlascorrecties ondergaan bij Jan de Vriendt, een Belgische arts die zelf ook supersensitief is. Ook heb ik mijn amalgaamvullingen laten vervangen bij een biologische tandarts. (Peter Dros- op maandag in Eindhoven) ism met zijn broer Menno die dan bep. zaken uittest zoals klemmen, oorzaken etc. Een hele tijd lang heb ik veel ‘ontladingen’ gehad, soort klappertanden- soms minutenlang. Oud zeer (boosheid/verdriet).
  Het Mirren heeft mij hierin enorme ondersteuning gegeven, ook omdat ik dacht dat ik de hele wereld moest dragen……..ha ha!!! (begonnen als gevoelig kind).
  Met liefs, Anja.

 7. Hoi Mireille,

  Blij dat ik jou en de MIR-methode heb leren kennen. Ben sinds januari dit jaar bezig. Bezoek ook regelmatig MIR-therapeute. Soms heel heftige reacties maar voel subtiele verbetering en meer bewustwording. Laatste tijd heel erg moe en doe m’n best om naar m’n lichaam te luisteren. Stilaan leer en kan ik loslaten. Ben benieuwd naar de resultaten van je nieuwe project.

  Groeten, Wis

 8. Ha Mireille,
  Wat leuk dat je een nieuwe website gaat maken en zo lekker bezig bent om ons weer nieuwe inspiratie en groei te kunnen meegeven. Dank daarvoor!
  Ik ga de MIR-Methode ook weer oppaken nu ik merk dat ik in een emotionele rollercoaster zit door de overgang. Ook verwerk ik in een coachings traject een hoop oud zeer, maar het zeer wat maar niet wil oplossen is dat ik die coach niet kwijt wil, de hoop blijf houden op een vriendschap met haar en bang ben dat na het stoppen van de therapie ik verdrietig blijf. Elke keer als ik aan dat afscheid denk komt er verdriet en ik krijg het maar niet onder controle. Ik weet dat er een oud verlangen onder zit dat ik geen moeder dochter relatie heb gehad en dat dat verlangen nooit door een ander ingevuld kan worden in je latere leven. Het moet dus een plek krijgen, eens kijken wat de MIR-Methode deze keer brengt. Grappig, ik pak hem telkens weer op gevoel op. Mireille, een hele fijne zomer met mooie inzichten en veel inspiratie.
  Lieve groet,
  Karin

 9. Ha Mireille
  Dank voor je nieuwsbrief elke woensdag kijk ik hier naar uit.
  Ik ben nu ruim 2 mnd bezig en merk dat ik directer reageer. Na verdriet en veel boosheid voelde ik me veel meer ontspannen. Nu voel ik echter zoveel spanning in mijn buikspreken dat het me misselijk maakt. Heb je hier nog een advies voor om mee om te gaan?
  Ga er vanuit dat dit zo duidelijk aanwezig is zelfs aan me opdringt om nog meer los te kunnen laten.
  Ik kijk uit naar je nieuwe video’s blijf het graag volgen. Vr. groet Maud

 10. Hallo Mirelle,

  Geweldig nieuws over je nieuwe website. Ik verheug me erop.
  Ben sinds een jaar bezig met de MIR-Methode en het heeft mij veel goeds gebracht. En dan nu dat kauwen…. wat een schot in de roos. Ben meteen begonnen met luchtkauwen en dat geeft me toch een geeuwpartij…:-).
  Duizendmaal dank voor je moed om met de MIR-Methode te zijn begonnen.
  Frappant gebeuren: enkele weken voor het verschijnen van jouw artikel in de Happinez, betrapte ik mijzelf erop regelmatig over mijn handen te wrijven….toeval ? zat deze energie voor mij al in de lucht ?…
  Werd ik hierop al voorbereid door de Engelen…. ?
  Hoe dan ook: ik ben begonnen met de MIR-Methode en nog steeds niet gestopt.
  Veel succes met je nieuwe boek en een hele fijne zomer gewenst.
  Liefs Yolanda

 11. oeps…dat was duidelijk =) Binnen die minuut ? Na een paar seconden begon ik al te gapen =0 Ik knars dan wel niet, ik klem wel… Vaak ben ik me er pas van bewust wanneer ik ineens voel dat mijn kaken zich weer ontspannen.
  Dat wordt dus meer zingen en swingen 😉
  groetjes Gerlinde

  • Yeah Gerlinde,

   Jouw woorden blijven me bij: meer zingen en swingen!!

   Zit ook met kaakklem, een verbroken relatie en een hervonden jeugdliefde waar ik van hou, maar die getrouwd is. Dus genoeg gekke dingen, maar ik ga en blijf ZINGEN EN SWINGEN. Biodanza is het helemaal voor mij. En nu gauw mijn favoriete top drie swingnummers maken!! alle liefs voor jou, Karin

   • Hoi Karin
    Dank voor je reactie =)
    Ook hier het nodige meegemaakt (ik stond alleen aan de andere kant van jouw dilemma om maar een voorbeeld te noemen) maar er is ook veel op zijn pootjes terecht gekomen . Juist door die heftige tijd , ben ik gegroeid, sterker geworden en ben ik voor het eerst echt voor mij gaan kiezen en voor wat mij gelukkig maakt =) na een jaar uit elkaar hebben we elkaar weer terug gevonden (we konden beide leren en groeien ) ik ben de schoolbanken weer ingedoken en daarmee veel geleerd over mijzelf en het waarom . Ik ben er nog niet , maar dat geeft niet , elke keer wordt er een nieuw laagje afgepeld, en daarmee dingen te plek gezet 😉 en ondertussen dus meer zingen en swingen =) (ben stiekem wel benieuwd wat je top drie is geworden 😉 ) Sterkte en wijsheid toegewenst ! Liefs Gerlinde

 12. Hoi Mireille,

  ik ben zo blij met de MIR-Methode, ik hanteer ze nu voor de 4e week en voel me stukken energieker en dichterbij mijzelf. Jaren geleden is de diagnose gesteld dat ik een extreme vorm van CVS/ME heb, sindsdien ben ik op verschillende wijzen bezig (geweest) om toch mijn uithoudingsvermogen en mijn manier van denken onder de loep te nemen.
  Jouw methode draagt voor mij een grote steen bij om dit proces te ondersteunen. Mijn grote dank ervoor.
  Het advies over de kaakoefening heb ik gedaan en bracht me vrij vlot aan het gapen, grappig om dat systeem te voelen dat het in werking gezet wordt.
  Bij voorbaat dank.
  Veel succes en plezier met de ontwikkelingen waarmee je bezig bent!
  Warme groet, Gabriele

 13. ik hou me van harte aanbevolen voor jou nieuwe website met jou nieuwe bevindingen en hoop daar net zo van te genieten zoals ik nu doe van de MIR-Methode; waar ik me toch best sterker door ben gaan voelen, maar kben er nog lang niet kblijf er mee door gaan en kijk elke week vol spanning naar jou nieuwe mail uit. ga vooral zo door.
  ik wil ook graag iets vragen betreft mijn kaak. in 2010 heb ik implantaten laten plaatsen waar ik nog steeds heel veel last van heb. volgens de verschillende specialisten die ik al gehad heb in t ziekenhuis voor bijzondere tandheelkunde zitten de implantaten goed. maar volgens mij moeten die dingen er gewoon uit want ik heb konstant kaakpijn over m’n hele kaak, oorpijn, moeilijk slikken, hoofdpijn. ze hebben ook geprobeerd 1 week mijn prothese uit dag en nacht. dat hielp ook niet. mijn enige optie is dat die dingen eruit moeten want eerst had ik deze klachten ook niet. MIR-Methode helpt hier echt niet voor want die doe ik best al een hele tijd vanaf 21 mei 2014, dan had ik hier voor m’n kaken ook iets van moeten voelen. specialisten staan zelf ook voor een raadsel, want die dingen eruit halen daar zijn ze ook niet zo voor, maar ik wel want eerst was t niet dus implantaten zijn voor mijn kaken niks. mijn laatste tandarts waar ik geweest ben na een secondopinion van t ziekenfonds zei tegen mij ksnap niet waarom ze die dingen bij u geplaatst hebben uw kaak is er eigenlijk niet geschikt voor. ik zei tegen hem dat die dingen er ook met geweld in gegaan waren want verdoving hielp op een gegeven moment niet meer, maar zelf lig je voor pampus en kan niet reageren dat t zo niet goed gaat. maar ja nu zit ik met de gebakken peren. over een paar weken moet ik weer terug naar de specialist, misschien wil hij nu wat ik wil nl. eruit met die dingen want medicijnen helpen ook niet want die had ie meegegeven. maar ik wil er wel eens vanaf dat snap jij ook wel. wat is jou mening. mvrgr. ineke nog een fijne zomervakantie en tot de volgende nieuwsbrief daar kijk ik elke week naar uit.

  • Beste Ineke,
   Ja, als ze niet goed bij je passen en ze moeten eruit, dan zal dat ook vast gebeuren. Wat me opvalt, is dat de implantaten ‘met geweld’ in je kaak zijn gezet. Dat is genoeg aanwijzing om een keer voor naar een MIR-Methode begeleider te gaan. Ze staan op deze website. Die kan met je uittesten wat er precies nog voor emotionele pijn zit aan het plaatsen van de implantaten. Je hebt een kans dat als die emotionele pijn is wegbehandeld met een eigen MIR-Methode op Maat, dat je de implantaten dan toch kunt laten zitten. Ik zou zeggen: geef jezelf nog die kans.
   Heel veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Beste Ineke,
   Wil graag even reageren op je implantaten. Heb zelf een enorme overbeet.
   Heb nu een noodprothese. Mijn tandarts, een complementaire biologische tandarts – Peter Dros in Kerkdriel – werkt nauw samen met een therapeut, die ging kijken of mijn immuunsysteem het plaatsen van implantaten wel aan kon. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ik geen titanium implantaten verdraag, maar wel zirkonium implantaten. Daarna werd ik door mijn tandarts doorgestuurd naar Staas en Bergmans in Den Bosch, tel. 073-6133433 voor een Cone Beam CT om te controleren of ik voldoende kaakbot heb voor implantaten. Deze gegevens gaan weer naar mijn tandarts in Kerkdriel. Daarna gaan we bespreken welke opties er voor mijn kaken mogelijk is. Staat dit vast, dan ga ik nogmaals naar therapeut Menno Dros van MindLink om door te testen of de juiste keuze is gemaakt en of mijn immuunsysteem e.e.a. aan kan. Kijk voor meer info op http://www.mindlinkcoach.nl
   Op de website kwam ik nog een artikel tegen INZ. ÏNFECTIEUZE COMPLICATIES BIJ IMPLANTATEN van A.J. van Winkelhoff, P.G.G.L. van der Avoort, D. Wismeijer. Ned. Tijdschrift, Tandheelkunde 2009. Hierin wordt het volgende gesteld:
   “De introductie v.d. orale implantaten heeft tegelijkertijd ook een probleem gecreëerd: peri-implantitis. Risicofactoren voor deze aandoening zijn o.a. roken, een parodontitisverleden, genetische factoren en een ongecontroleerde diabetes mellitus. Door het ontbreken van een gevalideerd behandelprotocol voor peri-implantitis is de clinicus aangewezen op eigen ervaring en inzicht en ervaring van anderen”.

   Daarnaast verscheen er nog een stuk in het tijdschrift Wat Artsen je niet vertellen. Dit ging over Walter Clifford van Clifford Consulting & Research. Zijn laboratorium biedt een test om na te gaan in hoeverre tandheelkundige materialen botsen met het persoonlijk ummuunsysteem van een patiënt. Aangezien iedereen verschillend reageert op tandheelkundige materialen, is het misschien verstandig te laten controleren waar u zelf gevoelig voor bent. Een biol. tandarts kan nagaan wat voor u het beste is door een laboratoriumtest voor u te regelen, b.v. bij het Europees Laboratorium voor Nuriënten in Bunnik (www.europeanlaboratory.nl).
   Dit aldus het Tijdschrift “Wat Artsen je niet vertellen”.
   Ik wens je veel sterkte. Maar waar pijn is, zijn er klachten.
   Nanda

 14. Hoi Mireille Dank je wel voor de MIR-Methode. Sinds ik MIR-Methode doe ben ik ook gaan sporten.Alleen het punt waar ik nog tegen aan loop is het gedrag van mijn moeder87 .Zij wil nog steeds moeders wil is wet.Probeer wel voor mijn op te komen.Dank je wel.warme Gr Lia P.

  • Beste Lia,
   Het enige wat je kunt doen, is zelf veranderen. Wanneer je werkelijk los bent van je moeder, kan zij haar ‘wil is wet’ blijven hanteren, maar zal het je niet meer zo raken. Dan kan je het van haar horen en zien dat ze onder dat gedrag echt wel van je houdt. Ze drukt zich alleen wat onhandig uit. Zoiets zal je dan gaan zien/denken. Ik wens je toe dat het je gaat lukken!
   Veel vrijheid gewenst!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • wat is dat toch met de moeders van die generatie. ik ben zelf therapeut en dochter en kom heel vaak vrouwen tegen die nog door hun moeder “bemoeid” worden.
    ik merk dat hier een gevoelig puntje ligt.

 15. Beste Mireille

  Ik kijk steeds uit naar de artikels. Ze helpen me om onzekerheden te plaatsen en rust te vinden. Superveel dank hiervoor.
  Nav een recent artikel over longaandoeningen las ik iets over slijm (inkapselen van infectie of zo).
  Ik ondervind vaak spanning in mijn keel, alsof mijn strottenhoofd klem zit. Ook heb ik al jaren een gevoel van slijm ergens tussen neus en keel. Ik zeg ‘gevoel’ daar na meerdere onderzoeken met intubatie er niets te zien is. Dus beeld ik mij dit in, zegt de arts.
  Toch worstel ik er dagelijks mee en slik ik het constant door…Heeft u advies voor mij?

  • Beste Bea,
   Je kunt beslist iets voelen in je keel, ook al kunnen artsen niets vinden. Je moet het dan vaak symbolisch bekijken. Soms geeft je lichaam door middel van een sensatie aan dat er iets ‘dwars’ zit. Kun je ontdekken wat dat is, dan verdwijnt die dikke plek ook daadwerkelijk. Ik ken dit uit eigen ervaring en ik blijf het iets bijzonders vinden! Als de 9 stappen van de MIR-Methode je geen verlichting geven, ga dan een keer naar een MIR-Methode begeleider om je ‘s te laten natesten met spiertesten. Zij maakt dan een MIR-Methode op Maat en zoekt uit waardoor er zo’n plek in je strottenhoofd zit.
   Hartelijke groetjes en sterkte!
   Mireille Mettes

 16. Dankjewel Mireille ♡ Ik kijk uit naar je video’s. Voor mij is het vaak te ver weg, dit is een goede oplossing 🙂

 17. Mireille,
  na een familie drama met de MIR-Methode begonnen. Ik merk veel positiefs.
  Vanmorgen op de fiets steeds ge lucht-kauwd. Ik stond op met hoofdpijn van t knarsen en de hoofdpijn is verdwenen ! Annemieke

  • Hai Annemieke,
   Wat heerlijk dat je hoofdpijn over is! Ik had daar nog niet aan gedacht dat tanden knarsen of spanning op de kaken ook hoofdpijn kan geven, maar het is eigenlijk heel logisch. Iemand anders gaf al aan dat ze er nekpijn van kreeg. Hee, dit geeft mij nieuwe inzichten, dank jullie wel!
   Hartelijke groetjes en dat je je hoofdpijn maar altijd kan weg-lucht-kauwen!
   Mireille Mettes

 18. Dag Mireille, jij bent vandaag – niet voor het eerst trouwens!- mijn reddende engel. Ik heb heel veel spanning in mijn kaken en vrees ook dat mijn tanden afschilferen door de druk. Ik heb al een “bit” gekocht voor ‘s nachts, maar dat zorgt voor heel veel speekselaanmaak en is niet handig, dus meestal flikker ik het in mijn slaap uit mijn mond. Ik ga jouw tips zeker proberen! Een hele dikke dankjewel! Liefs, Ann

 19. vanaf april doe ik de MIR-Methode om gewicht te verliezen, het gevolg was dat ik ontzettend ging snoepen en 4 kg gewicht erbij kreeg in 1 maand. ik ben er nog steeds mee bezig, nu 1 keer per dag, het gewicht blijft stabiel. Het kauwen met de kaken deed ik en binnen 20 seconden gaapte ik, onvoorstelbaar, ik wist niet dat ik nog zoveel spanningen had.

  • Beste Clara,
   Ja, dat is iets dat vaker voorkomt. De reden is dat als je begint bij de MIR-Methode, oud verdriet meer naar de oppervlakte komt. Dan heb je eigenlijk heel veel behoefte aan troost. Vaak gaan mensen dan eten of snoepen om zichzelf te troosten. Die troost wordt langzaam maar zeker aangevuld met stap 7. Basisbehoeften aanvullen. Ik heb daar een keer een video over gemaakt: MIR-Methode bij eetbuien. Bekijk hem hier. Het is dus een kwestie van nog langer doorgaan met de MIR-Methode en ik hoop van harte dat je het snoepen helemaal kunt loslaten!
   Veel geeuwplezier gewenst!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 20. Hannie
  Goede morgen,ik volg en lees met aandacht jouw website,en stuur artikelen door naar mensen die er nog niet mee in aanraking zijn gekomen. Het heeft me veel gebracht,en wil dit graag delen .
  Het artikel van vandaag mbt tandenknarsen ect.is me helaas op het lijf geschreven,het heeft me al een kies en kroon gekost,en vervelende behandelingen,is het mogelijk dat het doortrekt tot het oor? mn linkerkant ,als ik daar op ga liggen kan ik niet inslapen zonder paracetamols.😢 In ieder geval ga ik aan de slag,verheug me op nieuwe website ,veel schrijfplezier 👍💐

  • Beste Hannie,
   Ja, dat het doortrekt naar je oor is heel goed mogelijk. De scharnierpunten van je kaken zitten aan de zijkant van je wangen en dicht bij je oren. Het is zelfs een idee om met pijn in die scharnierpunten een controle te laten doen door de tandarts! Dit schrijf ik in het algemeen hoor, niet specifiek aan jou. Ik hoop van harte dat er ontspanning mag komen in je kaken en dat je tanden en kiezen verder gespaard kunnen blijven!
   Hartelijke groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 21. Hallo Mireille
  Ik lees net je bericht, ik ben meteen begonnen met m`n kaken te bewegen en ja hoor heel veel geeuwen.
  Dank je Mireille
  Grt Oda

 22. Dag Mireille,
  Ik wil je bedanken voor de MIR-Methode. Mijn kalknagels leken te verminderen,maar mijn rechterkant is het meest problematisch. Soms ben ik niet konsekwent en hoop toch dat het doorgaat.het schrijven over vader en moeder heeft mij geholpen om de ontkoppeling daarvan toch gewoon te doen.de vijf min. vind ik meer zo,n trucje.Ik mediteer nu weer iedere morgen 20min,dat helpt ook.
  ga zo door en nogmaals dankjewel..lieve groet Angelieke

 23. Wat ontzettend fijn om te merken dat de spanning in mijn kaken minder werd door zo’n simpele oefening en ook ik begon meteen te gapen! Ik doe de MIR-Methode nu pas twee weken en heb vooral hoop bij het in evenwicht brengen van mijn hormoonstelsel, na twee miskramen en twee currretages. Nu ben ik begin deze week ongesteld geworden, op een goede dag in mijn cyclus, dus ik was blij dat dat weer normaal was. Echter hield het weinige vloeien na 1 dag al op….Ik twijfel nu of ik door moet gaan met de MIR-Methode….
  Afgezien daarvan voelt het erg fijn om elke ochtend en avond te doen!
  Groetjes alma

  • Beste Alma,
   Ja, je kunt gerust doorgaan met de MIR-Methode. Blijf vertrouwen in het zelfhelende vermogen van je lichaam. Ben erg blij voor je dat je cyclus weer op het juiste moment begon. Dat is op zich al een fantastisch resultaat. Neem er de tijd voor en geef je lichaam de tijd zich te herstellen.
   Veel geluk, ik duim voor je!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 24. Hallo Mireille,
  Wat was ik blij met je eerste persoonlijke nieuwsbrief deze morgen!! Net weer een hele vervelende ervaring met een relatie achter de rug en ik zakte weer in een depressie vanmorgen. Nu lees en doe ik de dingen die je adviseert en hoop zo me er weer uit te kunnen trekken. Gaat lukken. Veel succes en plezier met je video’s maken en je privé leven.
  Gr., Anneke

 25. Leuk om die “foute” man Mink De Ville te zien. En lekker te dansen op de nummers die je aanraadde. twee waren er nieuw voor me. Het lijkt me leuk als we met ons allen een lange lijst maken met dansnummers.
  Ik dans graag op Mpeople – Search for the hero
  Lisa Stansfield – Soul Deep
  Yazz – One True Woman
  Misschien meer vanwege de inspirerende tekst, bedenk ik me nu dan vanwege de heupen, maar als je maar beweegt! Zitten is sowieso dodelijk.

  • Hai Joke,
   Ja, lijkt me een heel leuk plan om een superlijst van swingende nummers met elkaar te maken! Wie heeft er nog meer ideeën?
   Swing ze!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Beste mensen,
    De lijst tot nu toe:

    – Michael Jackson – Wanna be startin’ something. (6 minuten)
    – Blues Brothers – Shake your tailfeather. (3 minuten)
    – Mink de Ville – Demasiado Corazon. (Olé!) (4 minuten)
    – Mpeople – Search for the Hero
    – Lisa Stanfield – Souldeep
    – Yazz – One True Women

    En ik voeg daar graag mijn favoriet aan toe:

    – Santana – Smooth

    MIR-ze!
    Hoeda

 26. Hoi Mireille, met veel interesse lees ik altijd je nieuwsbrieven en jouw MIR-Methode doe ik regelmatig en met goede gevolgen!
  Ik wil je graag heel hartelijk bedanken voor alles wat je voor iedereen ‘die er voor openstaat’ doet!!
  Echt fantastisch Mireille en ik kijk nu al uit naar ‘de extra website’!!
  Lieve groet Mariet.

 27. Beste Mireille,
  “kaken en bekken staan met elkaar in verbinding”… die regel is een gouden cadeau voor mij! ik heb sinds vorig jaar vaak last van gespannen, krakende kaken. en net dat jaar ben ik me heel fel gaan isoleren en heb ik veel spanning en shit voor mezelf gehouden.. ik masseer mijn kaakbeen vaak (op het gewrichtspunt) en begin dan spontaan te geeuwen.. Bedankt Mireille, nu weet ik ook waarom ik vaak ‘voel’ dat ik ‘even moet dansen’.. nl. als het daarboven weer wat te vol zit. je intuïtie volgen is toch iets moois hè? dansen en mirren, beiden blijf ik doen! zomerse groeten, Evi x

 28. Hoi Mireile,

  De rug van mijn handen is inmiddels redelijk ongevoelig geworden door het vele handen wassen in de verpleging. Kun je ook je onderarmen strelen. Ik merk dat dat heel prettig voelt, en daar gaat het toch om?

  groetjes Petra

  • Hai Petra,
   Ja, goed bedacht van je! Vooral de binnenkant van je onderarmen zal gevoelig voelen. Uiteindelijk maakt het niet uit, omdat het gaat om het stimuleren van je zenuwuiteinden in je handen, maar het gevoel van liefde aan jezelf geven, zal jij sterker ervaren via je onderarmen en dat is wel een grote extra!
   Veel plezier en dankjewel voor al je mooie werk in de verpleging!
   Mireille Mettes

 29. ik heb 1x per 3 weken last van een zware epileptische aanval. Deze komt meestal ‘snachts en Daarbij ben ik ontzettend aan het tandenknarsen en kaakklemmen. Jouw artikel komt dus mooi op tijd want ik heb net een aanval gehad.Ik hoop dat ik er weer zin in krijg.

  • Beste Winny,
   Laat het me weten wanneer je verbeteringen merkt, namens alle mensen die deze klachten ook hebben!
   En ik wens je in de tussentijd veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 30. Dag lieve Mireille, ook deze keer weer veel herkenning. Zojuist een minuut zitten kauwen en inderdaad een paar keer heerlijk zitten gapen en ….. het geeft ruimte!
  Een jaar geleden kwam ik in aanraking met de MIR-Methode en heb inmiddels tijdens een aantal periodes de 9 stappen gedaan.
  Door de MIR-Methode voel ik me steeds sterker en krachtiger worden, en steeds meer mezelf! Dit proces gaat met vallen en opstaan en wanneer ik weer in een dip raak, ben ik blij dat ik daar zelf iets aan kan doen: “gewoon” mezelf aaien en de 9 stappen volgen….
  Bedankt voor deze prachtige methode en een fijne & creatieve zomer gewenst!

 31. hi Mireille,
  Je bracht me op een idee met dit onderwerp!
  Heel af en toe word ik ‘s nachts wakker van de plotselinge, hevige pijn: mijn onderkaak is dan ineens dichtgeklapt met een velletje van de binnenkant van mijn lip ertussen: meestal heb ik dan een bloedblaar en inmiddels is er al een blijvend bultje ontstaan.
  Ik begreep nooit waarom dat gebeurde, maar je hebt me nu wel op een idee gebracht. Ik ga dit zéker onderzoeken en dankbaar gebruik maken van je tips.
  Wat fijn dat je zo veel inspiratie hebt en met ons deelt!
  Liefs, José

 32. Mireille even een vraagje ik ben in behandeling bij voetreflextherapie mag ik dan ook gewoon de MIR-Methode doen grt Marianne

  • Beste Marianne,
   Ja, je mag altijd een andere therapie combineren met de MIR-Methode. Overleg het wel even met je voetrefloxologe, want zij kan dat dan meenemen in haar behandelingen. Het kan namelijk zijn dat jij iets in gang zet, waar zij extra op door kan pakken. Als zij het liever niet tegelijkertijd wil, heb daar dan ook respect voor en doe het dan pas nadat je klaar bent met je voetreflextherapie.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 33. Dank je wel Mireille. Helaas kunnen mijn heupen door slijtage niets meer (rolstoel nu), maar ipv snoepen eerst ‘luchtkauwen’ ga ik zeker proberen.
  Ik doe de MIR-methode al meer dan een jaar, maar merk eigenlijk nog geen verbetering. maar misschien ben ik nu minder achteruit gegaan dan dat ik anders zou hebben ervaren?? Succes, ik kijk uit naar je video’s! knuf.

  • Hai Conny,
   Wat jammer dat je er nog zo weinig van gemerkt hebt. Ja, misschien dat je minder achteruit zou zijn gegaan, maar ik hoop nog wel op meer verbetering voor je. Misschien dat minder snoepen je wat verbetering kan geven. Snoepen is trouwens een teken dat je troost nodig hebt. Misschien speelt dat wel een rol. Hoe dan ook wens ik je heel veel sterkte en dankjewel dat je de MIR-Methode zo trouw vol houdt!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 34. Beste Mireille,
  Ik ben nog steeds erg dankbaar dat ik op het spoor van de MIR-Methode ben gezet. Als MS patiënt kan ik volmondig zeggen: HET WERKT!!! Iedere week kijk ik rijkhalsend uit naar de volgende tip. Vergeet zelf niet te genieten van een heerlijke zomertijd. Dank je wel dat je je zo inzet voor het welzijn van mensen.
  Hartelijke groet,
  Ch.

  • Hai Christiane,
   Jeee, wil je me alsjeblieft meer vertellen over wat de MIR-Methode jou brengt? Ik heb een drietal mensen met MS in mijn praktijk gehad en zoek nog altijd naar nog meer sleutels en mogelijkheden voor deze mensen. Ik kan me er niet bij neerleggen dat er niks te doen zou zijn. Ik hoor heel graag jouw ervaringen. Mijn ervaring tot nu toe is dat de MIR-Methode bij MS zorgt voor golfbewegingen (paar dagen goed, paar dagen minder) en vooral emotionele verbeteringen, van binnen sterker voelen. Ik hoor graag van je en ben sowieso heel blij voor je!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes
   (En oh ja, ‘s ochtends werken en ‘s middags lekker luieren of met de kinderen spelen is een fijn ritme. Ik denk dat ik dat het hele jaar maar ga doen 😉 )

 35. Hallo Mireille,

  Prachtige oefeningen, dank je wel

  Heb jij wel eens van Ismakogie gehoord, een houding- en bewegingsleer die volgt de anatomie van het lichaam, in houding en beweging. Klein maar fijn.
  Een vrolijk klein spieren spel voor het gehele lichaam.
  Een fijne zomer, groet Margriet

  • Beste Margriet,
   Ja, heb ik wel van gehoord en is me ook uitgelegd, maar ik heb nog nooit echt zelf gedaan. Het is volgens mij heel erg mooi en passend bij het lichaam. Het viel me op dat de vrouw die het me uitlegde zo sierlijk bewoog en in de stoel zat.
   Ik ga het een keer doen, dankjewel voor het helpen herinneren!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 36. Heel vreemd…… Klopt precies……het kraakt allemaal en toen het minderde , moest ik gaan geeuwen………. de MIR methode is voor mij een grote steun!

 37. Dag Mireille,

  Dank voor je mail. Elke keer ben ik blij dat het weer woensdag is, want dan is er mail van jou! Al geruime tijd ben ik met de MIR-Methode bezig, ik ga door diepe dalen maar ondanks de vele huilbuien blijf ik overeind. Iedere morgen word ik rond 4/5 uur wakker van de tintelingen in mijn lichaam en dan doe ik de MIR-Methode en wat oefeningen en dan herstel ik weer.
  Doe ik allemaal zelf, bijzonder vind ik dat, het zelfhelende vermogen noem ik dat.
  Voor nu fijne dag,
  warme groet!

  • Beste Marieke,
   Wat leuk dat je zo’n trouwe lezeres bent! Je hebt een heftige reis, zo te lezen. Fijn dat je het zelf zo goed kan hanteren! Rond 4/5 uur is een bepaalde meridiaan. Kijk eens bij het artikel over slecht kunnen doorslapen, daarin leg ik uit wat dat te betekenen kan hebben. Misschien lost dat wel iets voor je op. En ja, dat zelfhelende vermogen, dat is precies wat er gebeurt. En het fijne is dat ieder mens dat in z’n systeem heeft! We hoeven het alleen aan te sporen!
   Veel geluk en nog sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Hoi Mireille,

    Dit artikel komt ook weer op het goede moment, aangezien ik de laatste week bij mezelf spanning op de kaken merk, die ik overigens nog kan verminderen met “gekke bekken trekken”. Bovenstaande reactie vind ik nog frapanter: ik word al een tijd wakker tussen 5 en 6 uur… Dan begin ik te tobben over mijn terminaal zieke moeder, verhouding met zussen, vinden van nieuw werk, allemaal zaken die ik los moet laten! Tevens zijn mijn darmen gevoelig (in 1 van je vorige artikelen schreef je over de 9 stappen doen terwijl je je hand op je buik legt (ik aai vaak dan direct over mijn buik). En ook mijn onderrug is gevoelig. Alles staat in verband met elkaar. Onbewust doe ik op zo’n wakker wordt moment al de MIR-Methode… Nu eens op letten of ik dan ook weer beter in slaap val. Ik merk dat ik zolangzamerhand de weg naar boven weer vind, mede dank zij de MIR-Methode! Hoop oud zeer, dus ook een lange weg te gaan! Maar de goede richting is weer ingezet. Dank je Mireille!

    Gr. Dina

 38. Bonjour Mireille,
  Wij,mijn vrouw en ik doen de MIR methode al een jaar. Het meest bijzondere wat me opvalt dat je als je een onderwerp in je nieuwsbrief beschrijft,dat het dan exact gaat over een onderwerp waar wij mee tobben. Heel bijzonder.
  Overigens,ik ben 68 jaar,en moeder loslaten heeft gewerkt.
  Ik heb vorige maand met heel veel liefdegevoel in mij een beeld gemaakt van haar. Ze is al 20 jaar geleden overleden maar ik had nog veel conventies van haar waar ik mij niet van bewust was.
  Ik ben zeer geïnteresseerd in je nieuwe website.
  groet uit de Lot,
  Frank Rosen

  • Bonjour Frank,
   De Lot, is dat in Frankrijk? Wat fijn dat de MIR-Methode jullie zo goed doet! En ja, ik hoor het vaker dat de artikelen vaak zo ‘toevallig’ goed passen. Ik kan ze meestal pas de dag ervoor schrijven en luister dan naar wat er in me op komt. Misschien dat ik dan onbewust afstem op veel mensen die de MIR-Methode doen? Hoe dan ook, heel blij dat het goed past en ik hoop dat het jullie ontspanning zal brengen!
   Hartelijke groetjes, ook aan je vrouw!
   Mireille Mettes

 39. Ik start smorgens geregeld de dag met Oil Pulling. Daarbij maak je ook een kauw, spoel, en de olie tussen je tanden door trekken beweging. Een prima begin van de dag, om je kaken soepel te maken, en Detox!
  Je kan hiervoor Koud geperste Sesam olie, of Zonnebloem olie van de eerste koude persing gebruiken. Ook goed voor tanden en tandvlees!

 40. Bij logopedie leerde ik een uitbreiding van je klauwen op lucht: kauwen op klanken.
  Mjam, mjam mom mom mom mjum mjum mjum

  • Dat is grappig ik kauwde eerst met mijn mond dicht en begon niet met gapen totdat ik het met open mond deed en het gapen niet meer stopte. Dank je.

 41. Wat een deugdoende oefening; het lucht eten. Het geeft echt veel energie aan je kaken, vooral als je het ongemanierd mag doen ( met de mond open eten)
  Bedankt voor de tip.
  Fijne dag nog.
  Nelly

 42. Dag Mireille,
  Ik ben heel erg dankbaar voor de MIR-methode. Ik hanteer het nog iedere dag. Na een TIA, bijna 3 jaar geleden al, heb ik op advies
  van mijn behandelend homeopatisch arts, het advies gekregen om de zin: laat mijn bloed soepel en zacht door mijn aderen stromen, toe
  te voegen aan de andere zinnen. Vooral daar ik niet van plan was om
  mijn leven lang bloedverdunners en aspirines te slikken, heeft de arts dit aan mij voor gesteld. Ik ben heel erg hooggevoelig en nog zo wat, dus wil absoluut geen allopatische middelen slikken. Ook geen antibiotica enz. Ik draag dit niet echt uit naar anderen, ik wil het jou heel erg graag laten weten. Ter aanvulling van jouw misschien “gewaagde” uitspraken tijdens jouw cursussen/lezingen.
  Hartelijke groet en Mir-Ze…..

  • Beste Anke,
   Wat een vooruitstrevende arts, fijn! Je kunt altijd een zin toevoegen aan de MIR-Methode, maar in principe hoeft het niet, om dat alles al in de 9 stappen zit. Mocht je het wel doen, plaats die zin dan altijd voorafgaand aan de 9 stappen.
   Ik wens je heel veel geluk en dat het goed met je mag blijven gaan!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

  • Beste Anke,
   heb je al gehoord over Aarden. Echt contact met de aarde, gras, water, zand, ed. Het helpt om uw bloed beter te laten stromen. Zie Earthingnederland voor meer uitgebreid informatie.
   Diana

 43. Beste Mireille; wat was ik blij , toen ik onlangs je brief kreeg; Bevrijd je longen van verdriet, ik heb al een hele tijd een hoest, ik moest onderzoek laten doen van longen en schildklier; doch men kan niks vinden ,de dokter gaf me dan maar een puffer ; waar ik zo niet voor ben; ineens dacht ik ; maar Monique, begin terug met de MIR-methode , ik zat er weer onderdoor; héél emotioneel; altijd maar wenen; ik zit met onverwerkt verdriet+een relatie net beeindigt, … dus ik doe nu de 2 stappen 5 EN 7 gedurende 2 weken; het gaat al wat beter ; dank zij uw Methode, waar ik echt in geloof, dank U Lieve Mireille; ik geloof dat mijn dochter Els U al ontmoet heeft, zij volgt trouwens ook een 2 jarige opleiding in Gent voor Coach te worden ; Hartelijk Dank van uw brieven; is voor mij een echte steun Liefs Monique xxx

  • Beste Monique,
   Wat fijn dat je zoveel baat heeft bij de MIR-Methode! Als je al eerder alle 9 stappen deed, is het nu het beste om al meteen de 9 stappen weer op te pakken. Ik wens je veel geluk met het loslaten van het oude verdriet en uiteraard met het rouwen om je verloren relatie. Fijn dat de artikelen je inspireren! Groeten aan je dochter!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 44. Hoi Mireille, dit artikel komt precies op tijd. Onze zoon van 5 jaar knarst de hele nacht met zijn tanden. Wat zou je aanraden voor een kind. Ik kan al voor het slapen even paar minuten dansen met de bekken en lucht-kauwen, maar heb je ook nog andere tips? Welke stappen van de MIR-methode zijn voor hem heel belangrijk om dagelijks te doen?
  In de mail schrijf je dat tandenknarsen wijst dat je ergens kwaad om maakt, hoe kom ik erachter wat bij hem dwars zit?
  Bedankt in elk geval!
  Groetjes Mariska

  • Hai Mariska,
   Je doet gewoon alle 9 stappen, kinderen ook. Dan pak je alle elementen mee die een rol kunnen spelen bij het tanden knarsen. Wat belangrijk is is vragen stellen. Ben je ergens boos over? Is er iemand die gemeen tegen je doet? Is er iets wat je zou willen doen, maar wat je nog niet kunt? Het kan ook zijn dat hij de boosheid van iemand anders voelt en daarop reageert. Om die reden is het ook altijd goed wanneer je als moeder (en evt. vader) de 9 stappen doet. Dan help je je zoontje mee. Duurt het al met al nog heel lang voordat het minder wordt, leg het dan ook een keer voor aan je huisarts.
   Veel succes!
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.