Home » Artikelen » 103. Eelt op je voeten of op je ziel?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

103. Eelt op je voeten of op je ziel? — 181 reacties

 1. Hallo Mireille. Mijn hele leven (69) heb ik op dezelfde plaatsen eelt onder mijn voeten en haal dat altijd weg. Vooral in de sauna elke week gaat dat makkelijk. Ik woon in Luxemburg en mijn vriendin en kinesiologe Kick Brackman die helaas overleden is, heeft mij ooit op jouw methode attent gemaakt. Ik doe de MIR-Methode weer frequent en heb heftige jaren achter de rug. Sinds deze zomer valt het me echter op dat het eelt wegblijft ondanks dat ik veel wandel. Alleen aan de zijkant van mijn rechter grote teen blijft het nog groeien. Duidelijk: sommige dingen zijn me ook nog teveel. Wat fijn om te zien via jouw artikel dat de grote positieve ommekeer in mijn leven onder mijn voeten ook merkbaar is! Hartelijke groet!

 2. Beste Mireille,
  Ik heb op mijn rechter hiel eelt op de rand en links op de linker grote teen, het is hard, ik schuur het om de dag weer glad en doe er klovenzalf op om het zacht te houden.
  Ik heb jaren geleden problemen met mijn rug gehad, en daar zit een licht kromming in, is er door de manuele therapeut niet uit te halen, en heb dan kans dat ik weer last krijg. ik heb er de laatste jaren gelukkig geen last meer van rugklachten. Om het halfjaar laat ik er even naar kijken door de manuele therapeut en corrigeert hij mijn bekken stand, hij weet van de eelt vorming, en zegt dan ook dat het voortkomt uit de rug en bekken stand. Ik ga om de acht weken naar de pedicure die dan het eelt weer wegsnijd. Als ik ’s zomers met Crocks en Slipper loop dan groeit het nog sneller het eelt vocht natte voeten na het zwemmen e.d. Ik doe de MIR methode al zeker drie jaar.

  • Beste Nico,
   Goed dat je al weet dat het echte probleem vanuit je rug komt. Telkens eelt krijgen, betekent dat er iets is dat je alsmaar niet verteren kan. Wanneer je daar aan kunt werken, wordt het eelt minder. Je kunt overwegen daarvoor een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Toenemende innerlijke vrijheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 3. Ik heb al jarenlang een scherp eeltrandje onder mijn beide kleine tenen, bij elke stap die ik zet voel ik het.
  Probeer het zelf bij te houden, maar krijg het niet goed weg of minder scherp. Ook mijn pedicure lukt het niet. Ook had ik jarenlang on de zes weken eksterogen op beide kleine tenen, altijd dieper en erger op de rechter kleine teen. Hoewel beide teentjes nog steeds heel bol zijn, heb ik vd eksterogen geen last. Ook veel eelt aan de zijkant v beide grote tenen. Heb een staand beroep maar loop ook de hele dag. Ben vooral nieuwsgierig wat die scherpe randjes te betekenen hebben.,groetjes Patrice

 4. Hallo Mireille,

  Ik ben ooit door te googlen op eelt op de hand bij de MIR methode uitgekomen en deze gaan doen. Naast andere hulp heeft de MIR methode mij al flink geholpen. M.b.t. het eelt op de voeten is het al minder maar op mijn rechterhand is het nog steeds aanwezig. Twéé plekjes één onder de aanzet van de pink en één onder aanzet van de ringvinger. Heeft dit enige betekenis?

  Hartelijke groeten,
  Linda

 5. interessant deze info!
  ik vroeg me af, ik heb sinds 10 jaar op allebei mijn grote tenen een hele diepe overdwarse groef. heb je enig idee wat dat zou kunnen zijn?
  ikbenheel benieuwd. groetjes daphne

  • Beste Daphne,
   Nee, dat weet ik helaas niet, maar ik denk dat iemand die veel met voeten werkt, dat wel weet.
   Groetjes, Mireille

 6. hey , ik heb reeds jaar of 4 continu 2 slapende tenen als ik rechtsta , aan de onderkant van deze tenen heb ik een eeltplek . het gaat om de linkervoet en de twee tenen naast mijn grote teen , ook heb ik in mijn linkerkuit veel spierspasmen en regelmatig kramp.kunnen jullie mij eventueel helpen of wat meer uitleg geven wa eventueel oorzaak zou kunnen zijn. dank bij voorbaat

  • Beste Luc,
   Ja, dat zou kunnen worden uitgetest door een MIR-Methode begeleider. En je zou eens naar de plekken van de meridianen kunnen kijken. Bijvoorbeeld de maagmeridiaan, miltmeridiaan of de levermeridiaan. Ik heb op de Be the MIRror-website een aantal meridiaanvideo’s staan en er komen er nog een paar bij in de meridianencursus. Maar je kunt overal op internet informatie vinden over de meridianen.
   Groetjes! Mireille

 7. heb aan de buiten zijde van alle 2 voeten opgezette bulten 4 a5 cm maar dat valt nog mee maar in die bulten zitten hele kleine eelt puntjes en dat geeft me de nodige problemen met lopen en werk als ze iets naar buiten komen vijl ik ze een beetje bij maar komen steeds weer, dit probleem doet zich alleen voor in de winter zomers nergens last van

  • Beste Ruurd,
   Het klinkt als iets waar een pedicure goed raad mee zou weten. Zou je daar een keer naartoe willen gaan? En misschien kan zij wel vertellen waar precies die plekken mee te maken hebben.
   Sterkte!
   Groetjes Mireille

 8. Ik ga 1 x in de 6 welen naar de pedicure. Ze zegt dat ik erg weinig eelt heb dus dat is mooi. Mijn voeten zien er goed uit maar toch word ik moe. Moe omdat er een neuroom zit tussen twee tenen. Dat maakt mijn voet minder soepel dan wenselijk is. Ik heb er zooltjes voor gekregen van een fijne podoloog. Maar ik heb het gevoel dat ik zelf mijn voeten sterker en soepeler wil maken. Van zooltjes worden je spieren ook wel lui. Via een berichtje op deze site ben ik op het spoor van ismakogie gekomen. Dat pas ik nu toe om mijn voeten, en eigenlijk mijn hele lijf, soepeler en sterker te krijgen. Ik ontdek nu pas hoe ongelofelijk belangrijk je voeten zijn. Als daar iets niet goed gaat voel je het uiteindelijk overal want ze zijn de basis.

 9. Mijn voeten plagen mij met eelt op de hoogte van de knobbels bij de linkervoet is het heviger dan de rechtervoet.
  Ik vind het geweldig dat er verbinding is met eelt en emoties. Het is een heel gevecht in mijn leven.

 10. Hi Mireille,
  Ik schaam me voor mijn voeten. Al vanaf mijn 30e jaar dikke eeltlagen onder mijn voeten. Ik ben een tijd bij een pedicure geweest die ze netjes verzorgde maar het groeide weer snel aan. Ook heb ik nu meer dan 10 jaar kalknagels (de grote teen en die naast de kleine teen). Ik loop graag op blote voeten en vind het zo vervelend dat mijn voeten zo lelijk zijn. Ik doe al gedurende lange tijd de MIR methode, helaas heeft het geen effect op mijn voeten. Ik ben inmiddels 53 jaar oud en blijf van alles doen om er vanaf te komen. Als je tips voor me hebt, houd ik mij van harte aanbevolen.
  Warme groet,
  Dick

  • Beste Dick,
   De beste tip die ik kan geven, is om eens naar een MIR-Methode begeleider te gaan en te laten uittesten hoe het komt dat jouw voeten zich zo willen ‘verhullen’. Kan je je gevoelens makkelijk uiten? Daar zit vaak een antwoord.
   Hoop dat het een verbetering mag brengen!
   Groetjes, Mireille

 11. Beste Mireille,
  Dank je wel voor de uitleg! Ik woon 3 weken in m’n nieuwe huis en voel dat eelt afneemt waar het zit zolang ik me kan herinneren: op de plek van de slokdarm. Ik ervaar het als speciaal en als een opluchting. Ik ben doodmoe van de verhuizing en het werken daarnaast, maar dit is een mooie ontwikkeling

  • Heel bijzonder wat eelt kan zeggen over je! Ik heb eind november 2017 hielspoor aan mijn rechterhiel gekregen. De hiel was een aantal dagen warm, klopte en een tekening van een soort paddestoel was zichtbaar. Onlangs is het eelt van die hiel er in grote vellen vanaf gegaan. Mijn hielspoor is eigenlijk voor 85% verdwenen. Houdt dit verband met elkaar ?

 12. Bijzonder artikel. Klopt precies bij mij. Maar ik heb sinds een tijdje ook eelt op de bovenkant van mijn (rechter) grote teen. Ik ben heel benieuwd wat dit betekent.

  • Beste Annemieke,
   De meridianen die in de grote teen lopen, zijn de miltmeridiaan en de levermeridiaan. Die komen nog aan bod in de meridianencursus die ik maak op de ‘Be the MIRror’-website. De miltmeridiaan heeft veel te maken met zelfvertrouwen. De levermeridiaan heeft veel te maken met boosheid. Verdiep je er gerust in op internet… heel interessant!
   Groetjes, Mireille

  • Goedemiddag,
   Wat een mooie site dit,veel gelezen ener van geleerd.
   Ook ik heb af en toe eelt op de hakken,loop op blote voeten en geef les op blote voeten (pilates),smeer ze bijna elke avond in met een fijne voetcreme.
   Mijn vraag is wel…hoe komt t dat ik af en toe een dikke barst in mijn hakken heb?pijnlijk ook,zegd dit ook wat over mezelf?emoties?

   • Beste Erna,
    Ik weet niet goed waar dat door komt. Misschien tekort aan vocht? Of misschien tekort aan vet in de huid. Een pedicure of voetreflexologe zal je er meer over kunnen vertellen, verwacht ik.
    Groetjes, Mireille

 13. Hallo Mireille,

  Buiten het feit om dat ik op meerdere plekken eelt heb op mijn voeten.
  Heb ik ook veel andere voetklachten de afgelopen 2 /3 jaar gehad. O.a hielspoor en een teen gebroken en nu loop ik met mijn voet in het gips omdat ik een breukje heb in mijn grote teen. Telkens betreft het de rechter voet!!
  Ik ben voor mezelf op zoek naar diepere betekenis.

  • Hai Catharina,
   Ik zal het de MIR-Methode begeleiders eens vragen die ook voetreflexologie doen.
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je berichtje.
    Wacht wel af of het uberhaupt iets betekend of domme pech is.
    Groetjes Catharina

 14. Jeetje, gisterenochtend ben ik bij de pedicure geweest en zij heeft behoorlijk wat eelt weggehaald. In de avond kwam er ineens heel veel verdriet, tranen en emoties naar boven over de bevalling en kraamtijd van mijn eerste kindje: onverwacht prematuur. Een onstuimige en vervelende tijd in het ziekenhuis, waarin er zoveel is gebeurd, en zoveel voor je wordt beslist. Het is al bijna 1,5 jaar geleden maar ik had er ‘ineens’ zoveel verdriet van en voelde de onmacht van toen weer zo goed.

  Hopelijk is het nu uit mijn systeem, ik denk het niet maar hoop het wel.

 15. Ik heb eelt op beide voeten helemaal aan de binnenkant van mijn voet op de bal van mijn voet. Werd veel erger tijdens het tennissen en gaf dat altijd de schuld maar nu ik dit lees valt t kwartje. Wat betekent de plek van dit eelt ?

  • Hallo Chantal, vanuit mijn ervaring als docent voetreflexoloog en docent Tenen lezen wil ik je graag op weg helpen. Eelt staat ook voor beschermen en afschermen. De bal van de voet staat in verbinding met de longen =>de longen bepalen hoeveel adem je kunt innemen =>hoeveel adem je in kunt nemen bepaald hoeveel ruimte je voor jezelf kunt innemen => zo kom je bij de onderliggende betekenis terecht. Hoe sterk kun je in het veld staan! de MIR-Methode zal je in ieder geval helpen nog krachtiger voor jezelf op te komen.
   Ik hoop dat ik je weer een stukje op weg heb kunnen helpen. Kijk eventueel ook nog bij de reactie die ik aan Jorike heb gegeven.
   Harten groet, Marion van Brussel (MIR-Methode begeleidster) http://www.aventurijn.net

   • En wat te denken van schimmel? Het begint als een onschuldige zwemmers “eczeem” en dan krijg je kalknagels en als je die dingen niet grondig aanpakt, krijg je eelt en kloven en het kan zelfs naar binnen slaan, op je organen…….Als je Diabetes hebt, willen ze (in Duitsland) heel graag dat je de schimmel serieus en langdurig aanpakt tot ie echt helemaal weg is…………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.