Home » Artikelen » 142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten. — 150 reacties

 1. Wat hier beschreven staat over kauwen en drinken is wat ook in de makrobiotiek geleerd wordt. Zelfs het kauwen op soep en water. Kauwen als het even in je mond laten en eens ronddraaien. Met water doe ik dat sowieso want wat er doorslikken kan ik niet.

 2. Bij de lunch drink ik altijd een beker karnemelk. Wat is beter: eerst brood en daarna de karnemelk (echt na elkaar, dus niet wegspoelen na een hap), of juist eerst de karnemelk en daarna het brood? Of moet er meer tijd tussen zitten en welke volgorde is dan het beste?

  • Beste Trudie,
   Uiteindelijk gaat het erom dat je het eten zo goed mogelijk doorkauwt, zodat er speeksel met amylase (verteringsenzym) in komt. Je kunt daarbij gerust slokken karnemelk nemen.
   Groetjes, Mireille

 3. “Je maakt je eten te basisch” hebt u hier ook bronnen van? Want mij is namelijk geleerd dat je maag vrijwel direct zoutzuur aanmaakt om de ph-waarde weer op pijl te krijgen. Daarnaast is HCl een zwak zuur, wat een soort ingebouwd balansmechanisme heeft wanneer het verdunt wordt. Wat betekend dat de ph waarde iets zal stijgen, maar echt maar heeeeeeeeeel weinig. Dus het effect van een glas water wat over de loop van de maaltijd leeg gedronken wordt lijkt me gering. Maar ik ben geen voedseldeskundige dus zou graag meer hierover lezen.

  • Beste André,
   Ja, je zou best eens gelijk kunnen hebben. Nieuwe wetenschap lijkt uit te wijzen dat drinken bij de maaltijd weinig verschil maakt. Wat wel verschil uitmaakt, is het mengen van het voedsel met speeksel in de mond. Dat bevordert de spijsvertering. Ik haal o.a. informatie uit het boek ‘De mooie voedselmachine‘ van Giulia Enders.
   Dankjewel voor je aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 4. Hoi Mireille,
  ik eet inderdaad te snel, en zal mijn voedsel beter gaan kauwen, dat is een heel goeie tip!
  Maar hoe zit het met soep eten? Ik ben dol op allerlei soep en eet dat meestal bij de lunch voordat ik aan mijn (glutenvrije) boterhammen begin maar ook een maaltijd soep vind ik heerlijk. Geldt voor soep dan ook dat er door het vele vocht slechter wordt verteerd in maag en darmen?
  Ben erg benieuwd hiernaar!
  En wat zie jij dan als oplossing?
  groetjes, Annelies

  • Beste Annelies,
   Soms is het beter om soep wat in je mond te laten zijn en te vermengen met speeksel. Maar soep is een ander verhaal. Het is goed opneembaar door het lichaam. Geen zorgen daarover.
   Groeten, Team MIR-Methode

 5. Ik hoop dat je bedoeld dat je een een slok drinken neemt na het kauwen en doorslikken van je eten in het artikel? Het lijkt me echt heel smerig als je je drinken mengt met de hap eten die je nog in je mond hebt.
  Dus ik kauw mijn eten gewoon en slik het dan door.
  Af en toe een slokje drinken tussendoor. Of aan t einde van de maaltijd.
  Maar spoel mijn eten niet door terwijl t in mn mond zit, bah.
  Maar zo lees ik het wel in t artikel.
  Maar sowieso is drinken bij het eten dus niet goed?
  Dan ga ik dat zeker veranderen.

 6. Ik drink liefst een half uur voor het eten en dan 2 uur na de maaltijd maar nu moet ik medicatie nemen na de maaltijd. Wat raad je aan wat ik best doe ? Kan ik 2 uur na de maaltijd die medicatie ook nog nemen ?

 7. Ik ben 77 jaar en slik nogal wat voedingssupplementen. Die neem ik tijdens het eten in met een slok water. Maar sommige supplementen heb ik in poedervorm en die lossen slecht op met weinig water. Wel zonde als de supplementen ook in de toiletpot terecht komen.De poeders hebben het voordeel dat er geen hulpstoffen in zitten.

 8. Restaurants…
  In een restaurant vroeg de ober of alles goed was. Ik zei dat ik me afvroeg, waar mijn 2 ons groente was, tja, twee in elkaar gevochten boontjes.. En een blaadje sla… Vlees was de hoofdmoot… Dit had ik niet mogen zeggen. U bent hier wel in een toprestaurant, antwoordde hij. En als je zo naast elkaar denkt, heeft een discussie geen zin.
  Gelukkig zijn er steeds meer toprestaurants die wel aandacht aan groente besteden. Maar, net als het ‘drankprobleem’… is gezonde voeding voor velen nog een stap te ver.

 9. Wie drinkt bij het eten, blijkt minder goed te kauwen, waardoor minder speeksel wordt aangemaakt. Maar dat kan voor de vertering geen probleem opleveren, zegt hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout (AMC). Het enzym dat de speekselklieren maken, kan ook verderop in het spijsverteringskanaal worden toegevoegd, zegt hij, want het wordt in ruime mate door de alvleesklier geproduceerd.

  Wat André Smout zegt staat haaks op de beredenering van Mireille dat wanneer je eten verdunt met drinken, het eten minder goed verteert en dat er veel voedsel dat je naar binnen haalt, onverteerd en ongebruikt weer in de toiletpot verdwijnt. Dat klopt dus volgens André niet.

 10. Hallo Mireille,
  Ik had het al eens eerder gehoord maar met deze uitleg ga ik dan toch de uitdaging aan!
  Hoeveel tijd ‘moet’ er zitten tussen het eten en een glas water of kop thee NA het eten?
  Liefs!

 11. Zo leuk, ik logeerde door omstandigheden een poosje bij mijn dochter. Zij drinken sinds enige tijd niet meer bij het eten en vanzelfsprekend deed ik dit dus ook niet meer, dit bevalt me heel goed, ik word vrijwel nooit meer wakker met een “ hongerklop”.
  Ik raad het iedereen aan.

 12. Hai Mireille,
  Genieten van je maaltijd gaat zeker samen met een glas, al is het maar water.
  Nederlanders nemen helemaal niet de tijd om rustig te eten. Die eten zo snel mogelijk en vandaar misschien dat wegslikken met iets te drinken.
  Maar ik woon in Frankrijk en daar blijft een maaltijd een maaltijd en niet zo snel mogelijk naar binnen werken, maar genieten van wat er op je bord ligt. Eenvoudig of uitgebreid, dat doet er niet toe.
  Een ieder drinkt daarbij wat hij/zij wilt. Water, wijn of bier.
  Maar de meeste mensen in Nederland nemen er zeker niet de tijd voor.
  Dat brandend maagzuur komt vooral van het te snelle eten of teveel alcohool drinken of zorgen hebben en stress enz… maar niet van een glas bij de maaltijd drinken.
  Dus leer eerst eens genieten van je maaltijd in rust.
  Groetjes Lotje.

 13. Ik gebruik een aantal supplementen die ik tijdens de maaltijd moet innemen. Daar gebruik ik dan wel een paar slokken water voor. Dat is dus twee keer per dag bij de maaltijd wel wat water drinken. Heb je hier eventueel een alternatief voor? Ik heb namelijk ook een wat slapper kringspiertje.

 14. Ik zie wat opmerkingen over restaurants.
  Het eten in een restaurant heeft een hele andere functie (extra) dan het eten thuis.
  Het gaat daar ook om de beleving.
  Dat ze drinken aanbieden is logisch: het is waar ze winst op maken en het gezellig glaasje heffen (niet per se alcoholisch) verhoogd de verbinding en de sfeer.

  Voor dit soort ‘leefregels’ zoals niet drinken bij het eten, mogen ook best uitzondering bestaan. Bijvoorbeeld tijdens het uit eten. Als je er voor 80 procent aan kunt houden, gewoon bij je thuis, is het echt niet erg als je een glas water of wijn bij je diner in het restaurant neemt.

  Belangrijker is ontspannen omgaan met jezelf en de ‘regels’die je jezelf oplegt.

  • Hi Mireille,
   Ik drink bij ontbijt en lunch. Bij lunch kan ik gemakkelijk weglaten. Bij ontbijt heb ik een vraag: ik eet brinta met (haver)melk en daarbij een glas rijstmelk. Dan zie ik beide soorten melk als voeding. De rijstmelk maakt mn brinta wat dunner. :o) Ik vermoed dat je gaat zeggen: Alles goed kauwen!?

 15. Ik drink nooit bij mijn eten, niet bij lunch, ook geen warme maaltijd. Alleen met een etentje voor de “gezelligheid” een wijntje

 16. Ja idd
  Ik doe dat ook denk ik…
  Gauw een slok water voor het transport vh eten en het gaat sneller.
  Maar ik geef toe msch toch eens anders proberen ‘ ?!
  Groet
  Kati uit de oude hoofdstad der Nederlanden in de Middeleeuwen …
  Mechelen

 17. Beste Silvia

  Ik drink wel melk met de lunch sins een jaar en merk idat ik minde speeksel grijg vooral inde nacht krijg ik een een hele droog mond .
  Ik zal zo als uw zecht voor en na het eten een uur voor en na het eten water drinken .
  En geen melk drinken met de lunch

 18. Ik vind dat alle restaurants hier ook van op de hoogte moeten zijn . Ze blijven allen aandringen op het drinken , zelf drink ik alleen water voor het eten maar ze blijven je vervelen en aandeingen , het lijkt wel alsof je MOET drinken … zijn hier tips voor ?

  • Hallo Alex.
   Bedoel je dat je zou willen weten wat je er tegen kunt doen? Gewoon vriendelijk aangeven dat je niet wilt. En ook dat je tijdens de maaltijd niet hoeft bijgeschonken te worden….
   Ik denk dat hrestaurants niet zo gauw veranderen in hun drank aanbied beleid.
   In drinken en dat ook nog het liefst alcoholische drank, zit de meeste winst per verkochte eenheid. In sommige restaurants maken ze zelfs de entree of het mandje brood met kruidenboter lekker zout, zodat je meer gaat drinken tijdens de rest van de maaltijd.
   Een restaurant verdient minder op de hoofdschotel, sla of een toetje.. meeste winst maken ze op alcohol.
   In een goed restaurant zullen ze wel aanbieden, maar respecteren dat je water wilt drinken en niet meer tijdens het feitelijke eten..
   Dat heet klantvriendelijk.
   Maar echt veranderen…. dat zal niet zo gauw gebeuren. Hoewel de houding ten aanzien van alcohol ook wel veranderd is. Het is veel gewoner, dat je geen alcohol drinkt. Vroeger was de Franse stijl; zelfs verschillende wijnen bij verschillende gangen een teken van culturele beschaving… Je kende je wijnen….. en je wist “hoe het hoort”. Dat is veel minder geworden….Gelukkig dus dat er wel een zekere evolutie is..
   Is dit het antwoord op je vraag?

 19. Hallo, niet drinken tijdens de maaltijd Okay. Maar hoe zit het dan met de vertering van smoothies waar toch ook altijd water aan toegevoegd wordt?

  • Beste Caroline,
   Smoothies van fruit kan je het beste niet drinken. Beter om los fruit te eten. Smoothies van groenten gewoon doen. Het gaat mij om het ‘metselen’: het wegspoelen van het eten, zonder er goed op te kauwen. Bij groentesmoothies wordt ook aanbevolen om de smoothie door de mond te ‘wentelen’ voordat je het doorslikt, zodat het zich kan mengen met amylase, het verteringsenzym in je speelsel in je mond.
   Groetjes, Mireille

  • Soms kan je er niet van buiten.
   Totaal geen speeksel door een ongeluk. Je moet het eten toch weg krijgen. Dan zit er niets anders op dan toch water erbij te drinken.

 20. las ik ooit een keer: “eet je drinken, en drink je eten” wat dus inhoudt dat je goed moet kauwen en mengen met speeksel. Dus drink je bijvoorbeeld een glas sap, sla het dan niet ineens achterover. Makkelijk te onthouden, niet altijd even makkelijk om het toe te passen.

 21. Je kunt dus gewoon drinken tijdens de maaltijd. Zo lang je het drinken maar niet in de mond giet terwijl je eten nog in je mond zit. Dat laatste lijkt me overig wat ranzig, maar hier wordt aangenomen dat iedereen dat doet. Dat is toch onzin? Je kunt toch tussendoor drinken?

  • Beste Ingrid,
   Ga gerust eens observeren in een restaurant! Zo leuk om te zien hoe mensen hun eten ‘metselen’!
   Groetjes, Mireille

  • Hoi Ingrid, ook als je tussen happen door drinkt verdun je je maagzuur. Dus beter niet drinken tijdens de maaltijd.

  • Ja precies Ingrid,
   En als je echt van je maaltijd geniet, gebruik je niet een slok om het eten weg te spoelen, maar omdat je gewoon zin hebt tussen de hapjes door iets te drinken, wat het ook is.
   Ik vind het heel jammer dat Mireille denkt dat iedereen dat doet.
   Iedere keer als Mireille het over alcool heeft, lijkt het wel dat het een zonde is dat te drinken. Dat vind ik ook echt jammer.
   Een echte heerlijke maaltijd is nog lekkerder met een glas wijn of bier, zoals je het zelf het lekkerste vind. Dat is gewoon een moment van genieten.
   Het lijkt echt calvinistisch om hier niet van te mogen genieten.
   Jammer en heel ouderwets Nederlands.
   Maar gelukkig krijg ik altijd iets lekkers te drinken bij maaltijden en thee of koffie bij de lunch.
   Dat is gewoon genieten.
   Lotje

  • Hoi Ingrid, je redenatie gaat voorbij aan het feit dat je maagzuur verdund wordt als je drinkt bij het eten en je PH dus te hoog (basisch) kan worden om de boel goed te verteren. Dit is exact waarom Mireille aangeeft om maximaal een half uur voor je maaltijd een glas water te drinken en niet 10 minuten ervoor bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor na het eten, wacht een half uur (beter een uur zelfs) voordat je iets drinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.