Home » Artikelen » 142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten. — 150 reacties

 1. Wat hier beschreven staat over kauwen en drinken is wat ook in de makrobiotiek geleerd wordt. Zelfs het kauwen op soep en water. Kauwen als het even in je mond laten en eens ronddraaien. Met water doe ik dat sowieso want wat er doorslikken kan ik niet.

 2. Bij de lunch drink ik altijd een beker karnemelk. Wat is beter: eerst brood en daarna de karnemelk (echt na elkaar, dus niet wegspoelen na een hap), of juist eerst de karnemelk en daarna het brood? Of moet er meer tijd tussen zitten en welke volgorde is dan het beste?

  • Beste Trudie,
   Uiteindelijk gaat het erom dat je het eten zo goed mogelijk doorkauwt, zodat er speeksel met amylase (verteringsenzym) in komt. Je kunt daarbij gerust slokken karnemelk nemen.
   Groetjes, Mireille

 3. “Je maakt je eten te basisch” hebt u hier ook bronnen van? Want mij is namelijk geleerd dat je maag vrijwel direct zoutzuur aanmaakt om de ph-waarde weer op pijl te krijgen. Daarnaast is HCl een zwak zuur, wat een soort ingebouwd balansmechanisme heeft wanneer het verdunt wordt. Wat betekend dat de ph waarde iets zal stijgen, maar echt maar heeeeeeeeeel weinig. Dus het effect van een glas water wat over de loop van de maaltijd leeg gedronken wordt lijkt me gering. Maar ik ben geen voedseldeskundige dus zou graag meer hierover lezen.

  • Beste André,
   Ja, je zou best eens gelijk kunnen hebben. Nieuwe wetenschap lijkt uit te wijzen dat drinken bij de maaltijd weinig verschil maakt. Wat wel verschil uitmaakt, is het mengen van het voedsel met speeksel in de mond. Dat bevordert de spijsvertering. Ik haal o.a. informatie uit het boek ‘De mooie voedselmachine‘ van Giulia Enders.
   Dankjewel voor je aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 4. Hoi Mireille,
  ik eet inderdaad te snel, en zal mijn voedsel beter gaan kauwen, dat is een heel goeie tip!
  Maar hoe zit het met soep eten? Ik ben dol op allerlei soep en eet dat meestal bij de lunch voordat ik aan mijn (glutenvrije) boterhammen begin maar ook een maaltijd soep vind ik heerlijk. Geldt voor soep dan ook dat er door het vele vocht slechter wordt verteerd in maag en darmen?
  Ben erg benieuwd hiernaar!
  En wat zie jij dan als oplossing?
  groetjes, Annelies

  • Beste Annelies,
   Soms is het beter om soep wat in je mond te laten zijn en te vermengen met speeksel. Maar soep is een ander verhaal. Het is goed opneembaar door het lichaam. Geen zorgen daarover.
   Groeten, Team MIR-Methode

 5. Ik hoop dat je bedoeld dat je een een slok drinken neemt na het kauwen en doorslikken van je eten in het artikel? Het lijkt me echt heel smerig als je je drinken mengt met de hap eten die je nog in je mond hebt.
  Dus ik kauw mijn eten gewoon en slik het dan door.
  Af en toe een slokje drinken tussendoor. Of aan t einde van de maaltijd.
  Maar spoel mijn eten niet door terwijl t in mn mond zit, bah.
  Maar zo lees ik het wel in t artikel.
  Maar sowieso is drinken bij het eten dus niet goed?
  Dan ga ik dat zeker veranderen.

 6. Ik drink liefst een half uur voor het eten en dan 2 uur na de maaltijd maar nu moet ik medicatie nemen na de maaltijd. Wat raad je aan wat ik best doe ? Kan ik 2 uur na de maaltijd die medicatie ook nog nemen ?

 7. Ik ben 77 jaar en slik nogal wat voedingssupplementen. Die neem ik tijdens het eten in met een slok water. Maar sommige supplementen heb ik in poedervorm en die lossen slecht op met weinig water. Wel zonde als de supplementen ook in de toiletpot terecht komen.De poeders hebben het voordeel dat er geen hulpstoffen in zitten.

 8. Restaurants…
  In een restaurant vroeg de ober of alles goed was. Ik zei dat ik me afvroeg, waar mijn 2 ons groente was, tja, twee in elkaar gevochten boontjes.. En een blaadje sla… Vlees was de hoofdmoot… Dit had ik niet mogen zeggen. U bent hier wel in een toprestaurant, antwoordde hij. En als je zo naast elkaar denkt, heeft een discussie geen zin.
  Gelukkig zijn er steeds meer toprestaurants die wel aandacht aan groente besteden. Maar, net als het ‘drankprobleem’… is gezonde voeding voor velen nog een stap te ver.

 9. Wie drinkt bij het eten, blijkt minder goed te kauwen, waardoor minder speeksel wordt aangemaakt. Maar dat kan voor de vertering geen probleem opleveren, zegt hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout (AMC). Het enzym dat de speekselklieren maken, kan ook verderop in het spijsverteringskanaal worden toegevoegd, zegt hij, want het wordt in ruime mate door de alvleesklier geproduceerd.

  Wat André Smout zegt staat haaks op de beredenering van Mireille dat wanneer je eten verdunt met drinken, het eten minder goed verteert en dat er veel voedsel dat je naar binnen haalt, onverteerd en ongebruikt weer in de toiletpot verdwijnt. Dat klopt dus volgens André niet.

 10. Hallo Mireille,
  Ik had het al eens eerder gehoord maar met deze uitleg ga ik dan toch de uitdaging aan!
  Hoeveel tijd ‘moet’ er zitten tussen het eten en een glas water of kop thee NA het eten?
  Liefs!

 11. Zo leuk, ik logeerde door omstandigheden een poosje bij mijn dochter. Zij drinken sinds enige tijd niet meer bij het eten en vanzelfsprekend deed ik dit dus ook niet meer, dit bevalt me heel goed, ik word vrijwel nooit meer wakker met een “ hongerklop”.
  Ik raad het iedereen aan.

 12. Hai Mireille,
  Genieten van je maaltijd gaat zeker samen met een glas, al is het maar water.
  Nederlanders nemen helemaal niet de tijd om rustig te eten. Die eten zo snel mogelijk en vandaar misschien dat wegslikken met iets te drinken.
  Maar ik woon in Frankrijk en daar blijft een maaltijd een maaltijd en niet zo snel mogelijk naar binnen werken, maar genieten van wat er op je bord ligt. Eenvoudig of uitgebreid, dat doet er niet toe.
  Een ieder drinkt daarbij wat hij/zij wilt. Water, wijn of bier.
  Maar de meeste mensen in Nederland nemen er zeker niet de tijd voor.
  Dat brandend maagzuur komt vooral van het te snelle eten of teveel alcohool drinken of zorgen hebben en stress enz… maar niet van een glas bij de maaltijd drinken.
  Dus leer eerst eens genieten van je maaltijd in rust.
  Groetjes Lotje.

 13. Ik gebruik een aantal supplementen die ik tijdens de maaltijd moet innemen. Daar gebruik ik dan wel een paar slokken water voor. Dat is dus twee keer per dag bij de maaltijd wel wat water drinken. Heb je hier eventueel een alternatief voor? Ik heb namelijk ook een wat slapper kringspiertje.

 14. Ik zie wat opmerkingen over restaurants.
  Het eten in een restaurant heeft een hele andere functie (extra) dan het eten thuis.
  Het gaat daar ook om de beleving.
  Dat ze drinken aanbieden is logisch: het is waar ze winst op maken en het gezellig glaasje heffen (niet per se alcoholisch) verhoogd de verbinding en de sfeer.

  Voor dit soort ‘leefregels’ zoals niet drinken bij het eten, mogen ook best uitzondering bestaan. Bijvoorbeeld tijdens het uit eten. Als je er voor 80 procent aan kunt houden, gewoon bij je thuis, is het echt niet erg als je een glas water of wijn bij je diner in het restaurant neemt.

  Belangrijker is ontspannen omgaan met jezelf en de ‘regels’die je jezelf oplegt.

  • Hi Mireille,
   Ik drink bij ontbijt en lunch. Bij lunch kan ik gemakkelijk weglaten. Bij ontbijt heb ik een vraag: ik eet brinta met (haver)melk en daarbij een glas rijstmelk. Dan zie ik beide soorten melk als voeding. De rijstmelk maakt mn brinta wat dunner. :o) Ik vermoed dat je gaat zeggen: Alles goed kauwen!?

 15. Ik drink nooit bij mijn eten, niet bij lunch, ook geen warme maaltijd. Alleen met een etentje voor de “gezelligheid” een wijntje

 16. Ja idd
  Ik doe dat ook denk ik…
  Gauw een slok water voor het transport vh eten en het gaat sneller.
  Maar ik geef toe msch toch eens anders proberen ‘ ?!
  Groet
  Kati uit de oude hoofdstad der Nederlanden in de Middeleeuwen …
  Mechelen

 17. Beste Silvia

  Ik drink wel melk met de lunch sins een jaar en merk idat ik minde speeksel grijg vooral inde nacht krijg ik een een hele droog mond .
  Ik zal zo als uw zecht voor en na het eten een uur voor en na het eten water drinken .
  En geen melk drinken met de lunch

 18. Ik vind dat alle restaurants hier ook van op de hoogte moeten zijn . Ze blijven allen aandringen op het drinken , zelf drink ik alleen water voor het eten maar ze blijven je vervelen en aandeingen , het lijkt wel alsof je MOET drinken … zijn hier tips voor ?

  • Hallo Alex.
   Bedoel je dat je zou willen weten wat je er tegen kunt doen? Gewoon vriendelijk aangeven dat je niet wilt. En ook dat je tijdens de maaltijd niet hoeft bijgeschonken te worden….
   Ik denk dat hrestaurants niet zo gauw veranderen in hun drank aanbied beleid.
   In drinken en dat ook nog het liefst alcoholische drank, zit de meeste winst per verkochte eenheid. In sommige restaurants maken ze zelfs de entree of het mandje brood met kruidenboter lekker zout, zodat je meer gaat drinken tijdens de rest van de maaltijd.
   Een restaurant verdient minder op de hoofdschotel, sla of een toetje.. meeste winst maken ze op alcohol.
   In een goed restaurant zullen ze wel aanbieden, maar respecteren dat je water wilt drinken en niet meer tijdens het feitelijke eten..
   Dat heet klantvriendelijk.
   Maar echt veranderen…. dat zal niet zo gauw gebeuren. Hoewel de houding ten aanzien van alcohol ook wel veranderd is. Het is veel gewoner, dat je geen alcohol drinkt. Vroeger was de Franse stijl; zelfs verschillende wijnen bij verschillende gangen een teken van culturele beschaving… Je kende je wijnen….. en je wist “hoe het hoort”. Dat is veel minder geworden….Gelukkig dus dat er wel een zekere evolutie is..
   Is dit het antwoord op je vraag?

 19. Hallo, niet drinken tijdens de maaltijd Okay. Maar hoe zit het dan met de vertering van smoothies waar toch ook altijd water aan toegevoegd wordt?

  • Beste Caroline,
   Smoothies van fruit kan je het beste niet drinken. Beter om los fruit te eten. Smoothies van groenten gewoon doen. Het gaat mij om het ‘metselen’: het wegspoelen van het eten, zonder er goed op te kauwen. Bij groentesmoothies wordt ook aanbevolen om de smoothie door de mond te ‘wentelen’ voordat je het doorslikt, zodat het zich kan mengen met amylase, het verteringsenzym in je speelsel in je mond.
   Groetjes, Mireille

  • Soms kan je er niet van buiten.
   Totaal geen speeksel door een ongeluk. Je moet het eten toch weg krijgen. Dan zit er niets anders op dan toch water erbij te drinken.

 20. las ik ooit een keer: “eet je drinken, en drink je eten” wat dus inhoudt dat je goed moet kauwen en mengen met speeksel. Dus drink je bijvoorbeeld een glas sap, sla het dan niet ineens achterover. Makkelijk te onthouden, niet altijd even makkelijk om het toe te passen.

 21. Je kunt dus gewoon drinken tijdens de maaltijd. Zo lang je het drinken maar niet in de mond giet terwijl je eten nog in je mond zit. Dat laatste lijkt me overig wat ranzig, maar hier wordt aangenomen dat iedereen dat doet. Dat is toch onzin? Je kunt toch tussendoor drinken?

  • Beste Ingrid,
   Ga gerust eens observeren in een restaurant! Zo leuk om te zien hoe mensen hun eten ‘metselen’!
   Groetjes, Mireille

  • Hoi Ingrid, ook als je tussen happen door drinkt verdun je je maagzuur. Dus beter niet drinken tijdens de maaltijd.

  • Ja precies Ingrid,
   En als je echt van je maaltijd geniet, gebruik je niet een slok om het eten weg te spoelen, maar omdat je gewoon zin hebt tussen de hapjes door iets te drinken, wat het ook is.
   Ik vind het heel jammer dat Mireille denkt dat iedereen dat doet.
   Iedere keer als Mireille het over alcool heeft, lijkt het wel dat het een zonde is dat te drinken. Dat vind ik ook echt jammer.
   Een echte heerlijke maaltijd is nog lekkerder met een glas wijn of bier, zoals je het zelf het lekkerste vind. Dat is gewoon een moment van genieten.
   Het lijkt echt calvinistisch om hier niet van te mogen genieten.
   Jammer en heel ouderwets Nederlands.
   Maar gelukkig krijg ik altijd iets lekkers te drinken bij maaltijden en thee of koffie bij de lunch.
   Dat is gewoon genieten.
   Lotje

  • Hoi Ingrid, je redenatie gaat voorbij aan het feit dat je maagzuur verdund wordt als je drinkt bij het eten en je PH dus te hoog (basisch) kan worden om de boel goed te verteren. Dit is exact waarom Mireille aangeeft om maximaal een half uur voor je maaltijd een glas water te drinken en niet 10 minuten ervoor bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor na het eten, wacht een half uur (beter een uur zelfs) voordat je iets drinkt.

 22. Leuk om dit te lezen. Bij ons thuis was het altijd standaard dat er niet gedronken werd bij het eten. Ik heb er echt aan moeten wennen dat veel mensen dit juist wel doen, maar heb het nooit over genomen. In ons gezin wordt bij de maaltijden niet gedronken.

  • Bij ons thuis ook en dat vond ik geen gemis, appelmoes zorgde voor de frisse noot En nu die ik het nog steeds niet, uitzondering bij feestmaaltijden (Kerst etc) voor de sfeer.

 23. Na bijna 2 weken 5 en 7 MIRren doe ik nu 5 dagen de 1-9 MIR.
  Mijn chronische darmwandontsteking was bijna voorbij totdat ik enkele dagen geleden weer erg veel bloed bij de ontlasting kreeg.
  Ik heb toen extra Salofalk 4g/60g klysma’s en Pentasa Compact 2g genomen in de hoop dat de MIR-Methode het snel kan oplossen zodat ik niet weer zo’n darmonderzoek hoef te ondergaan……dus MIR-Methode doe je best!!

  • Beste Ad,
   Veel sterkte! Ik hoop dat het over mag gaan. Wat voor kleur had het bloed? Het schijnt dat als het donker of juist licht is, het een hele andere betekenis kan hebben. Dat het bijvoorbeeld door een aambei kan komen.
   Ik hoop op goed nieuws voor je!
   Groetjes, Mireille

  • Als je een chronische darmwandontsteking hebt is het juist zaak dat er een minder zuur mengsel je maag verlaat, dus juist wel drinken om de ontsteking niet teveel te pesten.
   Ik weet het uit ervaring, dus eerst goed kauwen zonder erbij te drinken, maar na de maaltijd een klein glaasje water drinken om het mengsel in je maag iets te verdunnen zodat het minder zuur wordt.

 24. Het zou nog mooier zijn als we aan dat water wat we drinken, Keltisch zeezout of Himalaya zout zou worden toegevoegd (± 0.5 theelepeltje per liter). We hebben de mineralen ervan nodig om maagzuur te kunnen opbouwen!

 25. Heet water drinken is ook prettiger voor je spijsvertering. Meer hierover kun je ook lezen bij informatie over voeding volgens de vijf elementen.

  • Ik drink amper iets bij mijn eten. Van thuis uit meegekregen. Vroeger dronken we nooit iets bij het eten. Zon- en feestdagen misschien 1 rood wijntje. Maagzuur kennen we niet en spijsverteringsklachten ook niet. Wij drinken ook geen dierlijke melk en yoghurtdranken. Ayurveda en de Chinese voedingsleer raden het drinken tijdens het eten ook af. Jij beschrijft het prima en heel logisch, zoals altijd. Dank voor je mooie werk. Je inspireert me enorm. Lieve groet!

 26. Goedenavond Mireille,

  Mag je wel meteen na het eten water drinken? Of moet daar ook een half uur tussen zitten? Hopende helpt het tegen de klachten.

  Mvg

  • Hai Pleunie,
   Ja, liefst daar ook even een half uur mee wachten na het eten. Gewoon uitproberen of het bevalt!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 27. Beste Mireille, zou je ook wat kunnen zeggen over verkramping van de slokdarm, waar het door ontstaat en wat ik er aan kan doen? Het is een situatie die een paar keer per jaar ontstaat, en erg pijnlijk is. Het lijkt op een hartinfarct omdat je van de pijn niet goed kunt ademen. Zitten en liggen verergerd de pijn, de duur is varieren van twintig minuten tot een paar uur.

  • Beste Margriet,
   Nee, ik weet daar helaas niet zoveel van. Ik heb wel een keer geschreven over kramp: “Zes oorzaken van kramp.” Als het een verkramping is in de spiertjes in de slokdarm, dan zou je in dat artikel misschien een aanwijzingen kunnen vinden. Het lijkt me erg naar om mee te maken. Ken je de MIR-Methode EHBO? Die zou je bij aanvang van de kramp meteen kunnen inzetten. Je kunt de EHBO vinden op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Direct als je zo’n kramp voelt aankomen een glas koud water drinken. Dat helpt mij altijd. Het hoeven soms maar een paar slokken te zijn en je voelt de pijn wegtrekken. Ik heb daarom onderweg ook altijd een flesje water bij de hand.

  • Hoi Magriet

   Als je slokdarmkramp heb kan je het beste zoveel mogelijk,(een glas of meer) Koud of ijskoud water in een keer drinken.
   Dat verkoeld die spier waardoor hij uit de kramp komt.
   Heb ik uit eigen ervaring meegemaakt en gelukkig het helpt want het is een rot pijn.

   Sterkte Els

   • Beste Mireille..
    ook ik heb vrij veel last van verkramping van de slokdarm..het is echt een heel naar gevoel..Ben wel in behandeling bij een homeopaat..Ik ga ook eens kijken op de ‘ Be the MIRor’-ledenwebsite…en dan laat ik alsnog weten hoe het gaat..Ik ben ook lid van MIROR…

    • Beste Fanny,
     Wat je kunt doen als je weer zo’n kramp hebt, is je hand op je keel leggen of op de plek waar je de verkramping voelt en dan de MIR-Methode EHBO doen. Die staat op de ‘Be the MIRror’-website, dus ken je vast al.
     Veel sterkte!
     Groetjes, Mireille

   • Hoi Margriet..
    Als ik die kramp heb kan ik mijn speeksel nog geeneens doorslikken..hoe kan ik dan een glas water drinken…wat moet ik dan doen?

 28. Hallo Mireille, vanaf mijn 20e had ik vaak maagklachten waaraan een paar maand geleden dankzij informatie die ik op het internet vond een einde is gekomen. ( Ik ben nu 47). Mijn huisarts schreef mij steeds maagzuurremmers voor en die hielpen goed. Ik had geen goed gevoel bij het steeds maar slikken van maagzuurremmers en ging opzoek naar de oorzaak. Ik kwam erachter dat een bacterie de pijn veroorzaken kan en ben in het ziekenhuis getest of ik deze bacterie bij mij droeg. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. Door een antibioticakkuur ben ik gelukkig verlost van deze bacterie en van de pijn. Ik heb mijzelf al die tijd afgevraagd welk voedsel de veroorzaker was of wat ik niet goed deed waardoor ik vaak zo’n pijn had. Zo zie je maar weer dat er veel oorzaken kunnen zijn van klachten. Ik ben heel dankbaar dat ik de veroorzaker gevonden heb en ervan af ben. Verder doe ik al meer dan een jaar de MIR-Methode en vind ik het super van jou dat je deze methode hebt ontwikkeld en voor iedereen toegankelijk hebt gemaakt. Top! Lieve groet

 29. ik drink nooit tijdens het eten (alleen als ik uit eten ben). heb dat ook nooit meegekregen van thuis. Heb zelden maagzuur of obrispingen of wat dan ook. Trouwens ook nooit als ik wel, tijdens een etentje, drink bij het eten. Wat dan vaak alcohol is.
  of ik echt langzaam kauw weet ik eigenlijk ook niet want ik zit altijd te lezen onder het eten..
  Heb ik dan nu gewoon mazzel dat het allemaal goed werkt bij mij, of omdat ik er gewoon niet mee bezig ben?? Vriendin van mij hoor ik altijd voor het eten al zeggen: “ik zal wel weer last krijgen” en dus heeft ze bijna altijd last…

 30. Ik drink nooit bij het eten.. Ook niet als ik uit eten ga. Vind het ook niet lekker. Alcohol drink ik niet. Geen koolzuurhoudende dranken. Alleen water – Thee en koffie.

 31. Ik drink nooit bij het eten. In een restaurant kijken ze wel vreemd..
  …Maar ik zeg gewoon.. Ik drink niet bij het eten!

 32. Kijk, nu snap ik het ook weer! Ik ben een paar jaar geleden gestopt met het bekertje melk bij de lunch, omdat ik met melk vaak achteraf zo’n steen op de maag gevoel had. Karnemelk ging iets beter, maar was ook niet altijd zo’n succes. Dus dan maar helemaal niet meer.

  Bij de overige maaltijden dronk ik al vrijwel niets. Ik zou nog wel iets beter kunnen letten op dat halve uur voor en na.

 33. Een half uur voor het eten stop ik met drinken en ik begin pas weer een uur na het eten. Toen ik nog in Australië woonde, heeft Gary Martin van Living Valley Springs mij hiervan op de hoogte gebracht. Hij heeft vier prachtige video’s gemaakt onder de naam Health Survival 2000. Naast het water komen onder andere “Sickness – No Accident”, “Dangers of Drug Medication” and “You are what you Eat” naar voren. Wanneer ik iemand te gast heb, wil ik nog weleens een fles wijn openen, maar OK helaas…

  Ga zo door Mireille!

  Groet,
  Mirjam

 34. Dag Mireille,
  Misschien interessant in het kader van deze nieuwsbrief zijn de inzichten van Leo Pruimeboom over het veel drinken van water.

 35. OK wanneer jij het zegt weet ik dat het niet zomaar is…omdat je hart werkelijk bij mensen ligt…verteren op diverse lagen kan bij mij wel wat ontwikkeling gebruiken dusss…minimaal 49 dagen doen en ervaren…je hoort het…

  harte groet
  Karoline

 36. Ik drink voor het eten een glas verse gemberthee, drie maal per dag met wat citroen en honing,
  zo heb ik tijdens het eten geen dorst meer en het doet voorbereidend werk voor mijn spijsvertering, dit doe ik al een hele tijd op aanraden van een mesologe en ik voel me er heel goed bij

  • Beste Carla,
   Klinkt goed! Hoeveel tijd laat je tussen de thee en het eten? Sommige dranken kunnen de spijsvertering juist bevorderen. Ben benieuwd! Fijn dat je je er zo goed bij voelt!
   Groetjes, Mireille

 37. hi Mireille,

  Wat je schrijft over havermout/pap/soep geldt waarschijnlijk ook voor smoothies? Want dat is ook eten en drinken tegelijk. Ik heb wel gelezen dat je smoothies ook langzaam moet eten om het voldoende met speeksel te kunnen vermengen. Klopt dat

  • Beste Lucie,
   Ja, dat klopt, je speeksel blijft daarbij belangrijk. En het is bij smoothies ook belangrijk dat je de vezels, de pulp, ook drinkt. En dat je je er bewust van bent dat je misschien meer fruit binnen krijgt dan je zou eten als je het fruit zo uit de hand zou eten. Ik vertelde daar een keer over tijdens webinar nr. 8 over. Die staat op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite en heet: ‘Overgewicht.’ Het wordt ook uitgelegd in ‘That sugar film’. Ik weet alleen niet of die op internet al vrij te vinden is.
   Groetjes! Mireille

 38. Als ik dit allemaal lees, wil ik ook reageren.
  Brandend maagzuur ontstaat doordat men TE WEINIG maagsappen heeft. Als je te weinig maagsappen hebt, dan verteren de eiwitten slecht, en wat doen onverteerde eiwitten? Die gaan rotten en gisten en dat moet eruit via de keel of je darmen. Oplossing: Drink ‘s-morgens een glas water met daarin een theelepel appelazijn en een theelepel Sole( gemaakt van keltisch zeezout) Wel met een rietje drinken ander beschadig je het tandglazuur. Zo wordt de aanmaak van maagsappen bevordert en heb je geen last meer van brandend maagzuur. Ook de MIR methode erbij doen en weg met de rennies en alle andere zogenaamde maagzuur remmers

  • Beste Will,
   Dankjewel voor je aanvulling! Ik heb al wel eens gehoord dat er mensen zijn die te weinig maagzuur hebben. Ik weet er nog onvoldoende van, maar ik vraag me dan af hoe dat komt, want ik vind het zo’n gek verschijnsel! Ik ga er op puzzelen. Ondertussen dankjewel voor je tips hoe het aan te pakken. Weet je ook hoe mensen erachter kunnen komen of zij te weinig maagzuur hebben?
   Groetjes, Mireille

   • hoi Mireille,
    we hebben te weinig maagsappen door stress, van welke oorzaak ook.
    Bijnieren zorgen voor aanmaak van maagzuur.
    Slecht voedsel, emoties, te zwaar sporten, gifstoffen, de bijnieren die stress reguleren zien alles dus als STRESS en maken daardoor steeds cortisol aan. Als het lichaam (bijnieren) steeds aandacht aan stress moeten besteden kan het geen maagzuur aanmaken bij binnenkomen van voedsel. Stress gaat voor voedselvertering. Aangezien wij als mens voortdurend in stress zijn is er ook een chronisch maagzuurprobleem bij een behoorlijk deel van de bevolking, inclusief mijzelf.
    Hier nog een interessante link voor je Mireille, kan je het zelf onderoeken met wat info http://www.voedingisgezondheid.nl/maag_hoofd.html
    groet Marijan

    • en bij mij wordt problematisch maagzuur getriggerd door suiker, tarwe en tomaten (nachtschade- aardappel en paprika in mindere mate)

  • Beste Erik,
   Soep is een prachtig gerecht en maakt onderdeel uit van de maaltijd. Chinese mensen begrijpen niet dat wij ‘westerlingen’ het water van de groentes afgieten. Juist omdat in het water van soep zoveel goede mineralen en vitamines uit groente zitten. Dus genieten maar!
   Groetjes, Mireille

 39. Dank je wel Mireille. Wij doen al weer een aantal maanden de MIR-Methode en gaan nu ook jouw advies rond drinken bij de maaltijd opvolgen. Ik heb nu een kleine week last van brandend maagzuur met name ‘s avonds rond 9 uur, nadat ik wat sap met water heb gedronken. Enig idee hoe dat kan? Ik word er soms ook wakker van ‘s nachts.

  • Beste Suchitap,
   Nee, hoe het komt dat je brandend maagzuur hebt, weet ik niet. Misschien dat je niet goed reageert op het sap? Fijn dat je het niet-drinken een keer wilt uitproberen! Ik ben benieuwd!
   Fijne maaltijden gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Volgens ons bioritme houdt onze maag s’avonds na 8 uur op met werken. het is dus logisch dat het dan de aanval met een zuur sapje niet aan kan. als je echt iets wilt drinken , neem dan kruidenthee van goede kwaliteit bv. Pyramide.

 40. Sorry, maar ik moet voor/tijdens of na de maaltijd een glas water drinken met medicijn er in opgelost, dus ik zal wel moeten. Maar geen last van zuurbranden hoor……..

  • Beste Angela,
   Dat is dan gewoon nodig! En misschien dat er sommige maaltijden zijn waar je geen medicijnen bij hoeft in te nemen, dan zou je die zonder drinken kunnen doen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 41. Dus afgelopen met het heerlijke wijntje bij het eten? Wat zou dat jammer zijn. Voor mij betekent het juist een mooie afsluiting van de dag. Ik heb nooit last van brandend maagzuur. Ik drink ook maar een wijntje, en kauw mijn eten supergoed. Ik denk dat het ook belangrijk is dat je hele gestel een gevoel van welbehagen kent als je geniet van eten en drinken. Ik ben nu 66, en ik heb het idee dat het niet goed voor me is om mijn gewoonte te veranderen

  • Beste Catharina,
   Uiteindelijk is het het belangrijkste dat je zelf voelt wat goed voor je is. Als jij het gevoel hebt dat je wel vaart met het wijntje en je geniet er zo heerlijk van, dan vraag ik me af of het genieten zelf niet veel krachtiger is. Uiteindelijk is wat voor jou goed, het belangrijkste.
   Groetjes, Mireille

  • Hai Catherine,

   Ja, ik ben het helemaal met je eens. En trouwens een glas wijn drinken tijdens de maaltijd en zelfs een glas water is geen soppen. Een glas wijn of ook water tijdens de maaltijd drink je niet om je eten weg te spoelen. Er is een enorm verschil tussen wegspoelen, wat vroeger metselen heette en inderdaad niet goed is voor de maag, en genieten van een slok water of wijn. Goede rode wijn geeft geen maagzuur, dat kan gebeuren met wrange wijn en sommige mensen verdragen minder witte wijn. Ik woon in Frankrijk, in een land waar de maaltijd een echte plaats inneemt. Ook een gewone maaltijd. In Nederland zitten veel mensen amper aan tafel, eten vreselijk snel en gaan alweer iets anders doen. Hier wordt eer gegeven aan het eten, zelfs dus als het een heel gewone maaltijd is. Zo geeft men eer aan iedereen, die gekweekt heeft, aan vissers, aan veehouders en transport enz…
   Wat heel belangrijk is, is kauwen. Als ik zie hoe al die Nederlanders hun eten snel opeten, dan denk ik altijd dat ze geen echt eetplezier hebben. Een lekkere maaltijd, daar moet je van genieten, dus de tijd voor nemen.
   En door te snel eten is het bekend, dat dat slecht is voor de maag. De mensen moeten eerst begrijpen, dat aan tafel gaan niet in 15mn gebeurt. Ik ken een vrouw die iedere dag 1uur in de keuken stond en manlief en zoon aten haar zorgvuldig voorbereidde maaltijd in 10mn op, daar kreeg ze meer dan genoeg van en terecht.
   Verder kunnen er zoveel andere redens zijn voor maagpijn : teveel koffie, dat drinken heel veel Nederlanders, zorgen en verdriet enz enz…
   Het belangrijkste van eten is : genieten van de zelfs eenvoudige maaltijd en in vrede. Want ruzie aan tafel of je gevoelens opkroppen is niet bepaald bevorderlijk voor een goede vertering en je maag zal dat laten voelen.
   Dus genieten van eten en neem er de tijd voor.
   Hartelijke groet, Ada

   • Beste Ada,
    Prachtig geschreven. Dankjewel voor de aanvulling. Zo te lezen kunnen we als Nederlanders nog heel wat leren van de Franse manier van eten!
    Groetjes, Mireille

 42. Ik krijg juist sneller maagzuur na het eten van soep….?
  En een natuurreservaat heeft me ooit aangeraden, behalve goed te kauwen venkel of kummelthee te drinken tijdens de maaltijd om zuurvorming te voorkomen omdat ik artrose heb en juist meer basisch moet zijn…
  Het zet me nu wel weer aan het denken. Doe de MIR-Methode nu al bijna een jaar als vast ochtendritueel en ik voel dat ik er wel baat bij heb en steun

  • Beste Rose,
   Wat kunnen al die adviezen soms toch lastig zijn, he? Vooral als ze tegenstrijdig lijken te zijn. Als er sprake is van teveel zuurvorming in je lichaam kun je daar middelen, zoals thee voor drinken. Verder kijken naar de diepere oorzaken is dan nodig. In de MIR-Methode werd duidelijk dat een te hoge zuurgraad, dus teveel zuurvorming in het lichaam, te maken heeft met een koppeling aan vader of aan andere mannen. Dat kan onbewust nog altijd stress geven, wat je zuurgraad verhoogt. Misschien dat daar een antwoord voor je ligt?
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille,

    Mijn zuurgraad en ook zo die van mijn dochter is sinds haar geboorte ook veel te hoog. Dit is de eerste keer dat ik lees dat dit met een koppeling aan vader of andere mannen te maken heeft. Mijn gevoel zegt dat het klopt wat je zegt. Kan je mij hier meer info over geven? Ik ben erg benieuwd en zou er heel graag wat mee gaan doen. Alvast heel erg bedankt. Groetjes, Jolanda

    • Beste Jolanda,
     Het is informatie die ik normaal tijdens cursussen vertel, zoals de coachcursus die ik in september ga geven. Kort uitgelegd: in mijn praktijk ontdekte ik een verband tussen zuurgraad en in hoeverre iemand nog beïnvloed wordt door mannen uit zijn/haar leven, doordat de waardes die ik testte, telkens met elkaar opgingen. Dus werd iemand’s zuurgraad beter, dan was ook de loskoppeling van vader (of andere mannen) beter. Werd iemand’s zuurgraad zuurder, dan was er vaak een aanvaring met een man geweest. Misschien dat het je verder inzicht geeft? Ik hoop het!
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

  • Maagzuur van soep herken ik zeker, hoewel ik dat bij verse soep nooit ervaar. Misschien dat eens uitzoeken. Wellicht dat de oorzaak van jouw probleem veel meer in de niet natuurlijke toevoegingen zit…

  • Beste Marie Courage,
   Gewoon innemen met een slokje water. Daar zit het probleem niet. Het zit meer in als mensen hele bekers of glazen drinken bij het eten.
   Groetjes! Mireille

 43. Beste Mireille,
  helder verhaal zoals altijd bij jou. Ik drink ‘s morgens altijd kamillethee bij het eten, lekker warm. Kleine teugjes, lekker rustig de dag beginnen.
  Wel 3 of 4 glazen, ja. Echter, ik spoel er mijn eten volgens mij niet helemaal mee weg, want ik kauw wel heel erg goed, altijd al. Vroeger noemden ze dat treuzelen met het eten, herinner ik me. Hoe zit het dan in mijn geval? Toch ook een vorm van wegspoelen ook al kauw ik wel heel lang en goed?
  Groetjes van Roelfina

  • Beste Roelfina,
   Hmmmm, ja twijfelgeval! Zolang je je voedsel goed mengt met speeksel, win je al veel voor je vertering. Ik zou zeggen: kijk hoe het met je gaat, met je gezondheid, met je darmen en concludeer daar uit of je het zo verder blijft doen. De tijd en de rust nemen om te eten is op zich al pure balsem voor je spijsvertering!
   Groetjes, Mireille

 44. Hoi Mireille
  Ik doe dat eigenlijk al jaren, 1/2 uur voor het eten niet drinken. Maar ik doe dat ook met na de maaltijd. Mijn vraag is of dat ook echt nodig is om na het eten ook een half uur niet te drinken.
  Groetjes Joke

  • Beste Joke,
   Ja, na het eten is het ook beter om zeker een half uur niets te drinken. Laat je maag eerst even z’n werk doen!
   Groetjes, Mireille

 45. Ik kreeg dit laatst in een nieuwsbrief….en wat is nu waar?

  Drinken tijdens het eten

  Als je drinkt tijdens het eten kan het water niet of moeilijk langs de maagstraat wegvloeien en vermengt zich met de maaginhoud. Uit de voedingsfysiologie weten we dat waterrijk voedsel goed verteert omdat de nutriënten dan niet geconcentreerd zijn. Het eten van een sappige vrucht verteert veel gemakkelijker dan noten of peulvruchten met hun hoge concentratie aan eiwit en weinig water. Hetzelfde kan gezegd worden van boterhammen of pasta. Het drinken tijdens het eten heeft het grote voordeel dat de maaginhoud aanvankelijk vloeibaarder wordt en daardoor gemakkelijk gekneed wordt. Hou er rekening mee dat drinken bij het eten de vertering niet kan verstoren om de eenvoudige reden dat in een verder kneedproces de vloeistof zich van de vaste stoffen scheidt zodat het water wordt afgevoerd. Als wij soep eten loopt het water van de soep langs de kleine maagbocht door de maagstraat naar de maaguitgang. Een vloeistof zoekt altijd de kortste weg. Het wegvloeien van het vocht (water of vocht van het voedsel) brengt de maaginhoud tot een vastere consistentie waardoor de kneedbaarheid in het antrum, dit is de plaats in de maag waar de eindvertering plaats vindt, zeer grondig gekneed wordt.

  Het is algemeen bekend dat het soppen van een boterham ongezond is, maar dat heeft een andere reden. Het zetmeel van graan moet men in de mond goed kauwen en met speeksel vermengen zodat het speekselenzym ptyaline (amylase) voor een voorvertering zorgt. Het is niet aan te raden om bij het kauwen van een graan- of broodmaaltijd te drinken omdat dan de kans groot is dat het voedsel uit de mond wordt gespoeld of het speeksel te sterk wordt verdund. Sopt men de boterham dan kan men niet meer kauwen en vindt er geen voorvertering plaats zodat het zetmeel achteraf minder goed verteerd. Water drinken tijdens het eten heeft een positieve invloed op het verteringsproces. Uit onwetendheid en een gebrek aan inzicht in de verteringsfysiologie durven sommige mensen tijdens het eten niet te drinken en dat is jammer.

  Drinken op volle maag

  Wat gebeurt er als je drinkt op een volle maag? Als de maag flink gevuld is, vooral bij een zware maaltijd, kan het water nergens naar toe en blijft het in de fundus achter en zorgt daar voor een klotsend gevoel. Bij een minder zware maaltijd of na een uur komt er meer ruimte vrij en vermengt het water zich met de maaginhoud. Daardoor verbetert zich de vertering net zoals je water drinkt tijdens het eten. Drinken op een lege maag, tijdens of na het eten heeft een gunstige invloed op de kwaliteit van de vertering. Wees voorzichtig met extreme standpunten in te nemen die op niets zijn gebaseerd en de gezondheid niet bevorderen. Kies zelf het moment waarop je graag drinkt, maar beperk je tot het drinken van water. Het maakt niet uit of je platwater of water met natuurlijk of toegevoegd koolzuur drinkt. Koolzuur heeft niets met verzuring te maken en heeft geen invloed op het zuur-base evenwicht. Het koolzuur zet zich om in zuurstof. Koolzuurhoudend bronwater geeft een sprankelend mondgevoel, dat sommige weten te waarderen. Verder zijn er geen voor- of nadelen aan verbonden. Andere dranken gebruikt u best buiten de maaltijd, maar geef de voorkeur aan gezonde drank.

  • Beste Caroline,
   Ja, dat dat verwarring geeft, kan ik me voorstellen! Ik blijf bij mijn standpunt dat drinken bij het eten het chemische proces van speeksel en maagzuur verhindert. Ik vind wat ik lees ook wel overtuigend klinken, maar wil dan de onderzoeken die daar achter zitten eerst bekijken. Heb je misschien de bron van dat artikel voor me?
   Dankjewel voor het toesturen!
   Groetjes, Mireille

   • Dag Mireille,
    ook ik ben verbaasd over jouw artikel aangaande het drinken tijdens de maaltijd, meestal heb je goed onderbouwde teksten!
    bovenstaand verhaal is geheel kloppend en het niet drinken tijdens de maaltijd is eigenlijk een beetje achterhaald. het drinken van water heeft geen invloed op de samenstelling van het maagzuur en daarnaast loopt een groot deel van het vocht dat je drinkt langs de korte kant van de maag weg. goed kauwen is de basis van de vertering en dan is 20 x niet genoeg, 35 komt eerst. bovendien is kauwen en drinken tegelijk een beetje lastig, dus al er vocht=water bij de goed gekauwde substantie in de maag komt is er niet zo veel aan de hand.

 46. Hallo Mireille,

  Maagzuur heb je nodig voor een goede vertering. Maar hoe zit dat dan met het maagzuurremmende middel Omeprazol dat ongelooflijk veel mensen slikken,
  en dat ook nog eens jarenlang.

  Groet van Anette

  • Beste Anette,
   Medicijnen worden vaak voorgeschreven omdat artsen de oorzaak van de klacht niet kunnen achterhalen, samen met de patiënt. Ten einde raad schrijven artsen dan maagzuurremmers voor. Dat heeft in mijn ogen een averechtse werking, omdat je lichaam graag wil kunnen verteren. Soms zijn medicijnen nodig als andere alternatieven niet willen werken…
   Groetjes, Mireille

  • Beste Mirtha,
   Als je een half uur kunt wachten met drinken na de maaltijd win je al heel veel. Probeer het eens uit!
   Groetjes, Mireille

 47. Dank je wel voor het heldere verhaal. De vertering en de invloed van enzymen is mij bekend daarom doe ik erg lang over de maaltijd door goed te kauwen. Door het syndroom van sjogren heb ik heel weinig speeksel. Oplossing is water drinken. Ook voor het slikken heb ik dat nodig maar wil door het artikel wel gaan experimenteren. Omdat er nogal wat ziektes en medicijnen zijn die een droge mond geven wil ik vragen of je nog andere suggesties hebt.

  • beter even goed nalezen wat te doen want water drinken is echt geen probleem, zie de reactie van Caroline

 48. Interessant artikel en weer heel beeldend beschreven. Het wordt echter wel heel moeilijk om geen drinken na afloop van het eten te nemen. Dat is zo’n mooi moment voor drinken (ook voor de kinderen) als je 6-8 bekers op een dag moet drinken (ontbijt, lunch, avondeten zijn 3 vaste momenten)

  Vraag: hoeveel tijd na het eten kun je weer drinken zonder het verteringsproces te verstoren? (oftewel hoe lang is de maag aan het werk?)

 49. Ha Mireille,
  ik drink nooit bij het eten maar heb wel al een hel lang problemen met maagzuur, constant pijn met name in mijn slokdarm. Ik heb acupunctuur gehad, ik wil geen medicijnen gebruiken daarvoor want al die chemische middeltjes ben ik niet zo van. Ik gebruik een middel op natuurlijke basis. Ik heb ook mijn eetpatroon veranderd en dat gaat redelijk maar ben er niet vanaf. Je hebt me aan het denken gezet met de MIR-Methode en ik ga het weer een poosje oppakken. Ik ben benieuwd.groetjes Marja

  • Best Marja,
   Vul je maagzuur aan met biologische troebele appelazijn en betaine tabletten met pepsine. Doe dit telkens voor het eten. Na jarenlang maargzuurremmers te hebben gebruikt ben ik er op deze manier vanaf gekomen omdat we meestal te weinig maagzuur hebben ipv te veel…

   Vr. gr. Marjan

  • Marja, ik heb hetzelfde probleem en heb van iemand de tip gekregen om minstens een half uur voor het slapen gaan een glas water te drinken met daarin een beetje appelazijn en een ruime theelepel honing …. ik doe het trouw iedere avond en het helpt …. nog niet altijd maar er is een enorme vooruitgang

 50. Bedankt , voor de tip , ik ga het zeker proberen, zijn er nog meer tips om b.v. disciplines aan te leren zodat je af kan vallen ?

  • Beste Sandra,
   Bij soep en pap is het vocht onderdeel van de maaltijd. In het vocht van soep zitten veel vitaminen en mineralen van de groentes en zouten die je binnen krijgt. In dat geval is het juist behulpzaam voor je spijsvertering. Het is anders als je de maaltijd wegspoelt met drank dat de vertering tegen werkt.
   Groetjes, Mireille

 51. Geldt dit ook voor havermoutpap? Ik eet ‘s ochtends Havervlokken met sojamelk; kan ik de Havervlokken beter zonder melk eten?

 52. Daarnaast is het ook belangrijk om niet meteen na het eten iets te drinken maar wacht daar ook een half uur mee! Je maag is als een verbrandingsoven die je net mooi hebt aangestoken en te snel een glas water of wat dan ook zou de boel als het ware ‘blussen’, waardoor ook de spijsvertering niet goed werkt.

 53. Wat een interessant artikel. Ik eet mijn ontbijt ‘s ochtends altijd met thee en dat vind ik ook echt dat het beter wegspoelt, nooit gedacht dat dat niet goed zou zijn.
  Wat vindt u dan van havermoutpap (havermout vermengd met melk) of yoghurt met muesli. Is dit ook niet aan te raden aangezien het vermengd is met iets? Wat is eventueel een goed alternatief?

 54. hallo Mireille
  even een vraag over opboeren mijn man boert altijd vreselijk op gedurende de dag alles onderzocht in het ziekenhuis niets te vinden
  voedingsmiddelen weggelaten van alles geprobeerd maar niets helpt
  kun jij misschien een suggestie doen
  Mevr A v Halen

  • Beste Adrie,
   Het zou kunnen dat je man een tekort heeft aan goede bacteriën in de darmen. Elke natuurgeneeskundige zou dat kunnen uitzoeken. Of via bioresonantie. Het lichaam kan dan niet goed verteren en stuwt het eten weer omhoog. Het kan ook een emotionele oorzaak zijn, doordat er iets is gebeurd in zijn leven dat hij letterlijk niet verteren kan. Een MIR-Methode begeleider zou dat kunnen uitzoeken. En vraag hem eens of hij de MIR-Methode wil doen?
   Groetjes, Mireille

 55. Als ik het 2de alinea van uw artikel goed begrijp worden mensen die verslaafd zijn aan – en veel eten niet dik als ze daarbij veel drinken?
  Hoe onlogisch!

  • Beste Barbara,
   Ja dat zou wat zijn! Nee, dat is veel te ver doorgevoerd. Hoewel je dat wel uit de woorden zou kunnen concluderen. Nee, vetten en suikers worden wel degelijk opgenomen. Dat gaat namelijk erg snel. Voor vitamines en mineralen zijn er langduriger processen en is het belangrijk dat je voeding goed verteerd kan worden, anders worden de vitamines en mineralen niet opgenomen. Het geldt overigens wel voor mensen die echt alcoholist zijn. Die hebben meestal niet veel gewicht meer.
   Groetjes, Mireille

 56. Ha Mireille even een vraagje. Tijdens het eten,drink ik nooit. Maar wel meteen daarna. Maar dat geeft dan hetzelfde effect, toch?al heb ik nooit last van brandend maagzuur.Groetjes Recie

  • Beste Recie,
   Ja, vlak erna geeft hetzelfde effect. De voedingsbrij is dan nog in je maag. Het brandende maagzuur komt vooral voor bij alcohol drinken. Gelukkig maar dat je die nooit hebt!
   Groetjes, Mireille

 57. Hallo Mireille. ☕️

  Het ontbijt ‘s morgens gaat altijd vergezeld van een paar heerlijke koppen thee, ik geniet daar heel erg van, maar is dat nu toch verkeerd ? Net als een glas melk bij de lunch, ook fout ?
  Nooit last van brandend maagzuur gehad trouwens…

  • Beste Vivien,
   Fout, fout, wat is fout? Het gaat erom dat je een bewuste keuze hebt. Je hindert de natuurlijke processen van je lichaam als je drinkt bij je eten. Het genieten van het kopje thee bij het eten, is ook heerlijk. Nu je er je bewust van bent, kun je zelf de keuze maken die voor jou goed is.
   Groetjes! Mireille

 58. Ik dronk eerder altijd veel te weinig. Sinds en paar jaar eindelijk zo’n 1,5 liter per dag. Ik had al eens gelezen dat je teveel voeding wegspoeld van het drinken bij het eten. Het viel me al een tijdje op dat ik steeds vergat een glas bij m’n bord neer te zetten. Onbewust?!

 59. Ik heb nog nooit tijdens het eten gedronken. Als ik dat wel doe krijg ik oprispingen en moet ik boeren! Heb ook nooit van huis uit meegekregen om te drinken bij het eten dus voor mij geen probleem om dat te laten/ niet te doen.Heb du weinig ervaring met wel drinken tijdens het eten.

  • Beste Jolanda,
   En erg leuk om te lezen dat er gezinnen zijn waar dat juist niet gedaan wordt! Het is uiteindelijk een gewoonte waarvan al heel lang geleden duidelijk was dat het goed is om niet te drinken bij het eten. Goed bezig!
   Groetjes, Mireille

 60. Bedankt Mireille, voor weer zo’n duidelijk artikel. Ik schrik alleen wel, want elke ochtend begint mijn dag tot nu toe met een bordje Brinta. Dat is dus niet goed ivm de melk. Wat kun je dan het beste s ochtends eten?

  • Beste Petra,
   Ik maak een uitzondering voor pap, hoor. Dat is onderdeel van je maaltijd. Dus gewoon blijven eten! Je gaat bovendien vanzelf merken als je behoefte krijgt aan andere voeding ‘s ochtends. Vertrouw op je lichaam!
   Groetjes, Mireille

 61. Hi Mireille,

  vroeg me de laatste tijd al af waarom ik dat deed. Het viel me ineens op.En idd geen maagzuur meer in de mond))).
  Dankjewel voor de uitleg.
  Hartelijke groet
  Irma

  • Beste Irma,
   Wat prachtig dat jouw lichaam en onbewuste dat al zelf in gang hebben gezet! Yeah! Jij mag echt op je lichaam vertrouwen! Mooi, hoor!
   Goede gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 62. Dit is een gewoonte die ik gelukkig van thuis uit meekreeg, niet drinken tijdens de maaltijd. Persoonlijk kauw ik niet lang genoeg en let ik er toch regelmatig op te vertragen en te genieten van elke hap. Graag herinner ik het boek “de mooie voedselmachine” van Guilia Enders die je een reis door je verteringskanaal laat beleven.
  Jij bent een wereldverbeteraar, hartelijk dank. Grts Diana.

  • Hai Diana,
   Dankjewel voor je lieve woorden en aanvulling! Dankzij wereldverbeteraars en aanmoedigers als jij kan ik het daadwerkelijk vorm geven. Merci!
   Groetjes, Mireille

 63. als ik geen drinken heb bij het eten,dan krijg ik het niet weg. bij mij blijft het nl heel vaak ‘hangen’,heb ik al van kinds af aan…volgens mijn moeder is dat gekomen na het verwijderen van mijn keelamandelen.
  en het is géén pretje als er een hap eten in je keel blijft hangen,het is net of je stikt…

  • Beste Sylvia,
   Ja, dan is er echt een andere oorzaak. Misschien zit er zelfs wel een emotionele blokkade door het keelamandelen knippen. Kun je je daar nog iets van herinneren?
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.