142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten.
Spoel jij je eten door met drinken? Frisdrank? Water? Thee? Wijn? Het is een gewoonte die vrijwel iedereen heeft. Het maakt dat we eten makkelijker weg krijgen, beter kunnen doorslikken. Toch is het een van de ongezondste gewoontes die er is.
Niet verteren, is weggegooid voedsel
In artikel 20. ‘Geef je buik meer gemak, kauw 20 keer per hap’ schreef ik al eens hoe belangrijk het is om goed te kauwen. Je mengt je eten dan met speeksel en dat speeksel is heel belangrijk om je eten goed te kunnen verteren. Drink je bij je eten, dan hoeft je mond minder speeksel aan te maken. Je bemoeilijkt daardoor de vertering, omdat in je speeksel het enzym amylase zit (zie artikel 20), dat voeding al voor-verteert voor je maag.
Daarbij komt dat als je je eten vermengt met drinken, je al sneller het idee hebt dat je het kunt doorslikken. Want het is sappig. En daar zit nou net het probleem: je verdunt je eten met drinken en niet met speeksel! Zonde! Want je verteert daardoor je eten veel minder goed. Het betekent dat er veel voedsel dat je naar binnen haalt, onverteerd en ongebruikt weer in de toiletpot verdwijnt. Jammer van je eten, want je mist daardoor vitamines en mineralen! En die had je nou net nodig voor meer energie en betere concentratie! En mocht je begaan zijn met de wereld, dan is het ook jammer van je geld en van het werk van de boer, de kweker, de vrachtwagenchauffeur, de supermarktmedewerker, de cassière en van jouw tijd om boodschappen te doen. Maar ik draaf door…
Je maakt je eten te basisch
Als je je eten vermengt met drinken, heb je nog een probleem: je maakt je eten te basisch. Om voedsel goed te verteren, heeft je maag een pH nodig van rond de 2.0. Dat betekent dat je maagzuur heeeeeeeel zuur moet zijn om z’n werk goed te kunnen doen. Als je nu drinken toevoegt aan je eten, dan maak je je maagzuur minder zuur, dus meer basisch en daarmee werk je je maagzuur tegen. Dat is vooral het geval als je melk, thee of water drinkt. Laten staan dus! Laat eerst je maag z’n werk doen!
Brandend maagzuur
En een wijntje bij het eten is helemaal onhandig, geeft hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout van het AMC aan. Hij heeft onderzocht dat je sneller last krijgt van brandend maagzuur als je alcohol drinkt tijdens het eten. Alcohol laat namelijk je slokdarmkringspier verslappen. Je wat? Je slokdarmkringspier. Dat is de afsluiting tussen je slokdarm en je maag, vergelijkbaar met een dik elastiek. Als je alcohol drinkt wordt die kringspier slapper en gaat het te makkelijk open en kan je maagzuur terug gaan je slokdarm in, wat branderig aanvoelt. Pijnlijk! Zo vergroot een wijntje bij het eten de kans op brandend maagzuur.
Wat is brandend maagzuur precies?
Tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje, dat als een ringetje kan samenknijpen. Soms werkt dat spiertje niet helemaal goed. Het staat dan te vaak en te lang open, waardoor er zuur maagsap vanuit de maag in de slokdarm terechtkomt. Dat kan klachten geven als een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, een geïrriteerde keel, het gevoel van een brok in de keel en oprispingen. Artsen noemen die aandoening ‘refluxziekte’, maar het staat beter bekend als brandend maagzuur. Als brandend maagzuur lang aanhoudt, kan de irritatie een beschadiging in de slokdarm veroorzaken. Tot mijn grote plezier heb ik al meldingen ontvangen van mensen dat zij met behulp van de MIR-Methode geen last meer hebben van deze zuurbranden.
Eten zonder drinken? Uitdaging!
Nou is het best een uitdaging om te eten zonder daarbij te drinken. Als je al te weinig vocht in je lichaam hebt, helemaal! Nu is er 1 oplossing: je drinkt een glas water uiterlijk een half uur vóóraf aan het eten. Bijvoorbeeld als je begint met koken, of net voordat je op weg gaat naar huis. Een afscheidsglaasje. Proost collega’s, het was me weer een genoegen met jullie te werken! En dan dat glas achteroverslaan. Water dan welteverstaan. Met voldoende vocht in je lichaam is het heel goed mogelijk om voldoende speeksel te produceren tijdens het eten, zodat je je happen goed kunt kauwen, sappig kunt maken en je maag een plezier doet. Hoor je je maag al juichen?
En, ga je het uitproberen? Of doe je het al? Ik hoor het graag van je! Schrijf het hieronder, dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!
Ik hoop van harte dat je het wilt uitproberen en natuurlijk dat het je meer energie mag geven en je stoelgang mag verbeteren!
Groetjes, Mireille Mettes
Bij de lunch drink ik altijd een beker karnemelk. Wat is beter: eerst brood en daarna de karnemelk (echt na elkaar, dus niet wegspoelen na een hap), of juist eerst de karnemelk en daarna het brood? Of moet er meer tijd tussen zitten en welke volgorde is dan het beste?
Beste Trudie,
Uiteindelijk gaat het erom dat je het eten zo goed mogelijk doorkauwt, zodat er speeksel met amylase (verteringsenzym) in komt. Je kunt daarbij gerust slokken karnemelk nemen.
Groetjes, Mireille
“Je maakt je eten te basisch” hebt u hier ook bronnen van? Want mij is namelijk geleerd dat je maag vrijwel direct zoutzuur aanmaakt om de ph-waarde weer op pijl te krijgen. Daarnaast is HCl een zwak zuur, wat een soort ingebouwd balansmechanisme heeft wanneer het verdunt wordt. Wat betekend dat de ph waarde iets zal stijgen, maar echt maar heeeeeeeeeel weinig. Dus het effect van een glas water wat over de loop van de maaltijd leeg gedronken wordt lijkt me gering. Maar ik ben geen voedseldeskundige dus zou graag meer hierover lezen.
Beste André,
Ja, je zou best eens gelijk kunnen hebben. Nieuwe wetenschap lijkt uit te wijzen dat drinken bij de maaltijd weinig verschil maakt. Wat wel verschil uitmaakt, is het mengen van het voedsel met speeksel in de mond. Dat bevordert de spijsvertering. Ik haal o.a. informatie uit het boek ‘De mooie voedselmachine‘ van Giulia Enders.
Dankjewel voor je aanvulling!
Groetjes, Mireille
Hoi Mireille,
ik eet inderdaad te snel, en zal mijn voedsel beter gaan kauwen, dat is een heel goeie tip!
Maar hoe zit het met soep eten? Ik ben dol op allerlei soep en eet dat meestal bij de lunch voordat ik aan mijn (glutenvrije) boterhammen begin maar ook een maaltijd soep vind ik heerlijk. Geldt voor soep dan ook dat er door het vele vocht slechter wordt verteerd in maag en darmen?
Ben erg benieuwd hiernaar!
En wat zie jij dan als oplossing?
groetjes, Annelies
Beste Annelies,
Soms is het beter om soep wat in je mond te laten zijn en te vermengen met speeksel. Maar soep is een ander verhaal. Het is goed opneembaar door het lichaam. Geen zorgen daarover.
Groeten, Team MIR-Methode
Bedankt voor deze info 🙂
Ik hoop dat je bedoeld dat je een een slok drinken neemt na het kauwen en doorslikken van je eten in het artikel? Het lijkt me echt heel smerig als je je drinken mengt met de hap eten die je nog in je mond hebt.
Dus ik kauw mijn eten gewoon en slik het dan door.
Af en toe een slokje drinken tussendoor. Of aan t einde van de maaltijd.
Maar spoel mijn eten niet door terwijl t in mn mond zit, bah.
Maar zo lees ik het wel in t artikel.
Maar sowieso is drinken bij het eten dus niet goed?
Dan ga ik dat zeker veranderen.
Ik drink liefst een half uur voor het eten en dan 2 uur na de maaltijd maar nu moet ik medicatie nemen na de maaltijd. Wat raad je aan wat ik best doe ? Kan ik 2 uur na de maaltijd die medicatie ook nog nemen ?
Beste Jan,
Neem gewoon de medicatie zoals het je is voorgeschreven.
Groeten,
Team MIR-Methode
Ik ben 77 jaar en slik nogal wat voedingssupplementen. Die neem ik tijdens het eten in met een slok water. Maar sommige supplementen heb ik in poedervorm en die lossen slecht op met weinig water. Wel zonde als de supplementen ook in de toiletpot terecht komen.De poeders hebben het voordeel dat er geen hulpstoffen in zitten.
Interessant artikel, maar ik mis hoe snel ik na de maaltijd weer iets mag drinken.
Beste Anneke,
Houd een half uur aan na de maaltijd.
Groetjes, Mireille
Restaurants…
In een restaurant vroeg de ober of alles goed was. Ik zei dat ik me afvroeg, waar mijn 2 ons groente was, tja, twee in elkaar gevochten boontjes.. En een blaadje sla… Vlees was de hoofdmoot… Dit had ik niet mogen zeggen. U bent hier wel in een toprestaurant, antwoordde hij. En als je zo naast elkaar denkt, heeft een discussie geen zin.
Gelukkig zijn er steeds meer toprestaurants die wel aandacht aan groente besteden. Maar, net als het ‘drankprobleem’… is gezonde voeding voor velen nog een stap te ver.
Wie drinkt bij het eten, blijkt minder goed te kauwen, waardoor minder speeksel wordt aangemaakt. Maar dat kan voor de vertering geen probleem opleveren, zegt hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout (AMC). Het enzym dat de speekselklieren maken, kan ook verderop in het spijsverteringskanaal worden toegevoegd, zegt hij, want het wordt in ruime mate door de alvleesklier geproduceerd.
Wat André Smout zegt staat haaks op de beredenering van Mireille dat wanneer je eten verdunt met drinken, het eten minder goed verteert en dat er veel voedsel dat je naar binnen haalt, onverteerd en ongebruikt weer in de toiletpot verdwijnt. Dat klopt dus volgens André niet.
Hallo Mireille,
Ik had het al eens eerder gehoord maar met deze uitleg ga ik dan toch de uitdaging aan!
Hoeveel tijd ‘moet’ er zitten tussen het eten en een glas water of kop thee NA het eten?
Liefs!
Beste Laura,
Houd een half uur aan na de maaltijd.
Groetjes, Mireille
Ga het eens uitproberen. bedankt. Ria
Zo leuk, ik logeerde door omstandigheden een poosje bij mijn dochter. Zij drinken sinds enige tijd niet meer bij het eten en vanzelfsprekend deed ik dit dus ook niet meer, dit bevalt me heel goed, ik word vrijwel nooit meer wakker met een “ hongerklop”.
Ik raad het iedereen aan.
Hoe lang ná het eten zou je dan wel mogen drinken?
Beste Rens,
Wacht ongeveer een half uur na de maaltijd.
Groetjes, Mireille
Hai Mireille,
Genieten van je maaltijd gaat zeker samen met een glas, al is het maar water.
Nederlanders nemen helemaal niet de tijd om rustig te eten. Die eten zo snel mogelijk en vandaar misschien dat wegslikken met iets te drinken.
Maar ik woon in Frankrijk en daar blijft een maaltijd een maaltijd en niet zo snel mogelijk naar binnen werken, maar genieten van wat er op je bord ligt. Eenvoudig of uitgebreid, dat doet er niet toe.
Een ieder drinkt daarbij wat hij/zij wilt. Water, wijn of bier.
Maar de meeste mensen in Nederland nemen er zeker niet de tijd voor.
Dat brandend maagzuur komt vooral van het te snelle eten of teveel alcohool drinken of zorgen hebben en stress enz… maar niet van een glas bij de maaltijd drinken.
Dus leer eerst eens genieten van je maaltijd in rust.
Groetjes Lotje.
Ik gebruik een aantal supplementen die ik tijdens de maaltijd moet innemen. Daar gebruik ik dan wel een paar slokken water voor. Dat is dus twee keer per dag bij de maaltijd wel wat water drinken. Heb je hier eventueel een alternatief voor? Ik heb namelijk ook een wat slapper kringspiertje.
Beste Mariëlle,
Geen zorgen daarover en gewoon die paar slokken water nemen.
Groetjes, Mireille
Ik zie wat opmerkingen over restaurants.
Het eten in een restaurant heeft een hele andere functie (extra) dan het eten thuis.
Het gaat daar ook om de beleving.
Dat ze drinken aanbieden is logisch: het is waar ze winst op maken en het gezellig glaasje heffen (niet per se alcoholisch) verhoogd de verbinding en de sfeer.
Voor dit soort ‘leefregels’ zoals niet drinken bij het eten, mogen ook best uitzondering bestaan. Bijvoorbeeld tijdens het uit eten. Als je er voor 80 procent aan kunt houden, gewoon bij je thuis, is het echt niet erg als je een glas water of wijn bij je diner in het restaurant neemt.
Belangrijker is ontspannen omgaan met jezelf en de ‘regels’die je jezelf oplegt.
Hi Mireille,
Ik drink bij ontbijt en lunch. Bij lunch kan ik gemakkelijk weglaten. Bij ontbijt heb ik een vraag: ik eet brinta met (haver)melk en daarbij een glas rijstmelk. Dan zie ik beide soorten melk als voeding. De rijstmelk maakt mn brinta wat dunner. :o) Ik vermoed dat je gaat zeggen: Alles goed kauwen!?
Beste Dianne,
Ja, de melksoorten maken onderdeel uit van je voeding. Goed mengen met speeksel, ja dan maak je het helemaal optimaal.
Groetjes, Mireille
Ik drink nooit bij mijn eten, niet bij lunch, ook geen warme maaltijd. Alleen met een etentje voor de “gezelligheid” een wijntje
Ja idd
Ik doe dat ook denk ik…
Gauw een slok water voor het transport vh eten en het gaat sneller.
Maar ik geef toe msch toch eens anders proberen ‘ ?!
Groet
Kati uit de oude hoofdstad der Nederlanden in de Middeleeuwen …
Mechelen
Beste Silvia
Ik drink wel melk met de lunch sins een jaar en merk idat ik minde speeksel grijg vooral inde nacht krijg ik een een hele droog mond .
Ik zal zo als uw zecht voor en na het eten een uur voor en na het eten water drinken .
En geen melk drinken met de lunch
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-het-ongezond-te-drinken-bij-het-eten~b6c190b2/
Ik vind dat alle restaurants hier ook van op de hoogte moeten zijn . Ze blijven allen aandringen op het drinken , zelf drink ik alleen water voor het eten maar ze blijven je vervelen en aandeingen , het lijkt wel alsof je MOET drinken … zijn hier tips voor ?
Hallo Alex.
Bedoel je dat je zou willen weten wat je er tegen kunt doen? Gewoon vriendelijk aangeven dat je niet wilt. En ook dat je tijdens de maaltijd niet hoeft bijgeschonken te worden….
Ik denk dat hrestaurants niet zo gauw veranderen in hun drank aanbied beleid.
In drinken en dat ook nog het liefst alcoholische drank, zit de meeste winst per verkochte eenheid. In sommige restaurants maken ze zelfs de entree of het mandje brood met kruidenboter lekker zout, zodat je meer gaat drinken tijdens de rest van de maaltijd.
Een restaurant verdient minder op de hoofdschotel, sla of een toetje.. meeste winst maken ze op alcohol.
In een goed restaurant zullen ze wel aanbieden, maar respecteren dat je water wilt drinken en niet meer tijdens het feitelijke eten..
Dat heet klantvriendelijk.
Maar echt veranderen…. dat zal niet zo gauw gebeuren. Hoewel de houding ten aanzien van alcohol ook wel veranderd is. Het is veel gewoner, dat je geen alcohol drinkt. Vroeger was de Franse stijl; zelfs verschillende wijnen bij verschillende gangen een teken van culturele beschaving… Je kende je wijnen….. en je wist “hoe het hoort”. Dat is veel minder geworden….Gelukkig dus dat er wel een zekere evolutie is..
Is dit het antwoord op je vraag?
Hallo, niet drinken tijdens de maaltijd Okay. Maar hoe zit het dan met de vertering van smoothies waar toch ook altijd water aan toegevoegd wordt?
Beste Caroline,
Smoothies van fruit kan je het beste niet drinken. Beter om los fruit te eten. Smoothies van groenten gewoon doen. Het gaat mij om het ‘metselen’: het wegspoelen van het eten, zonder er goed op te kauwen. Bij groentesmoothies wordt ook aanbevolen om de smoothie door de mond te ‘wentelen’ voordat je het doorslikt, zodat het zich kan mengen met amylase, het verteringsenzym in je speelsel in je mond.
Groetjes, Mireille
Ik adviseer en doe het zelf ook: kauwen op elke slok Smoothie..
Soms kan je er niet van buiten.
Totaal geen speeksel door een ongeluk. Je moet het eten toch weg krijgen. Dan zit er niets anders op dan toch water erbij te drinken.
las ik ooit een keer: “eet je drinken, en drink je eten” wat dus inhoudt dat je goed moet kauwen en mengen met speeksel. Dus drink je bijvoorbeeld een glas sap, sla het dan niet ineens achterover. Makkelijk te onthouden, niet altijd even makkelijk om het toe te passen.
Je kunt dus gewoon drinken tijdens de maaltijd. Zo lang je het drinken maar niet in de mond giet terwijl je eten nog in je mond zit. Dat laatste lijkt me overig wat ranzig, maar hier wordt aangenomen dat iedereen dat doet. Dat is toch onzin? Je kunt toch tussendoor drinken?
Beste Ingrid,
Ga gerust eens observeren in een restaurant! Zo leuk om te zien hoe mensen hun eten ‘metselen’!
Groetjes, Mireille
Hoi Ingrid, ook als je tussen happen door drinkt verdun je je maagzuur. Dus beter niet drinken tijdens de maaltijd.
Ik heb dezelfde reactie en denk ‘hoe dan?’. Eten, goed kauwen en tussendoor wat slokjes. Ook voor de rust.
Ja precies Ingrid,
En als je echt van je maaltijd geniet, gebruik je niet een slok om het eten weg te spoelen, maar omdat je gewoon zin hebt tussen de hapjes door iets te drinken, wat het ook is.
Ik vind het heel jammer dat Mireille denkt dat iedereen dat doet.
Iedere keer als Mireille het over alcool heeft, lijkt het wel dat het een zonde is dat te drinken. Dat vind ik ook echt jammer.
Een echte heerlijke maaltijd is nog lekkerder met een glas wijn of bier, zoals je het zelf het lekkerste vind. Dat is gewoon een moment van genieten.
Het lijkt echt calvinistisch om hier niet van te mogen genieten.
Jammer en heel ouderwets Nederlands.
Maar gelukkig krijg ik altijd iets lekkers te drinken bij maaltijden en thee of koffie bij de lunch.
Dat is gewoon genieten.
Lotje
Hoi Ingrid, je redenatie gaat voorbij aan het feit dat je maagzuur verdund wordt als je drinkt bij het eten en je PH dus te hoog (basisch) kan worden om de boel goed te verteren. Dit is exact waarom Mireille aangeeft om maximaal een half uur voor je maaltijd een glas water te drinken en niet 10 minuten ervoor bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor na het eten, wacht een half uur (beter een uur zelfs) voordat je iets drinkt.