Home » Artikelen » 20. Geef je buik meer gemak: kauw 20 keer per hap!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

20. Geef je buik meer gemak: kauw 20 keer per hap! — 27 reacties

 1. Lieve Mireille.
  Lang geleden dat ik een reactie gaf
  Nu hoogtijd,want ik heb heel veel last in buik en darmen.
  Waarschijnlijk door mijn faute mannier van eten
  Veel te vlug en soms rechtopstaand.
  Heb ook veel stress, grote verhuis pas gedaan.
  Ga je goede raad volgen, proberen 20 maal kauwen en rustiger eten.
  Ik doe al de Mir- Methode sinds 2014 meestal dagelijks.
  Ik heb ook goed nieuws, misschien weet u het nog IVM zoon.
  Wel die is helemaal veranderd geen drank of drugs meer en de enige van 4 kinderen die me dagelijks komt helpen.

  Veel oprechte groetjes van Nelly Philips uit Aalst België

 2. hallo Mireille, Ik ben macrobiotisch opgevoed en wij moesten als ik het me juist herinner wel 100x kauwen op 1 hap en dat was gerst, en tarwe en rijst en haver en linzen en andere peulen, en weet ik veel nog wat , niets daarvan lust ik nog en wil ik amper nog eten zo een degout heb ik er van gekregen, ik moest er zelfs van kokhalzen en dan moesten we als straf met ons bord in de badkamer het opeten, maar o zo slim dat ik dacht te zijn kiepte ik het door de raam en hoopte heimelijk dat de hond het wel zou lusten, en mijn ouders het niet zouden merken, en lang kauwen doe ik ook niet meer (geen geduld duurt me te lang) spijtig genoeg eet ik graag en goed, zou willen dat ik zonder eten kon en op licht kon leven maar ik eet zo graag dat ik er nog niet direct aan toe ben,
  Ik weet zeker dat mijn ouders het beste met ons voorhadden maar op deze manier zorgt het alleen maar voor trauma’s die heeeeel laaaang blijven hangen ik hoop ze met de MIR-Methode weg te krijgen,
  Sterkte aan alle goede kauwers!

  • Beste Sonja,
   Als er teveel speeksel wordt geproduceerd, is er iets anders aan de hand. Het lichaam geeft misschien alsmaar speeksel omdat het iets wil verteren? Ik weet zelf nog niet precies wat de oorzaak ervan is.
   Groetjes, 
   Mireille

 3. Ik maak te weinig speeksel aan volgens de tandarts.
  Moet ‘s nachts een tablet tegen mijn wang plakken. Er zijn ergere dingen maar niet leuk
  Ook gauw schimmmels en pijn in mijn verhemelte.
  Wat te doen?

  • Beste Loes
   Je vraag is doorgestuurd naar een MIR-Methode begeleider en deze zal contact met je opnemen.

  • Beste A.,
   En kan je makkelijk naar de wc? De kans is groot dat je maag en darmen dan extra moeite moeten doen om voeding te halen uit je broodjes. Daar kan je moe van worden, omdat ze zo hard moeten werken en omdat je voedingsstoffen mist. Aan de andere kant ben je 14 en nog jong, dus kan het ook zijn dat je er nog niks van merkt. Maar wat meer rust tijdens het eten zou je buik best fijn vinden!
   Groetjes, Mireille

 4. Ik ben erop gaan letten, maar ik kauw automatisch al meer dan 20 keer per hap. Het gaat hier vooral om zachte voeding zoals aardappelpuree wat we geneigd zijn te snel door te slikken. Maar lekker normaal stevige dingen, dan vindt ik 20 keer weinig!

 5. Ja ik eet te snel en kauw te weinig! Ik krijg er altijd commentaar op en in gezelschap is het vaak gênant dat ik mijn bord al zo snel leeg heb.
  Ik wil het eten (maar ook klusjes en net zo goed leuke dingen als verjaardagen!) het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben, geloof ik. Ben bang om fouten te maken.
  Maar ik krijg door te mirren (oa) steeds meer inzicht!
  Veel zaken liggen mij zwaar op de maag 😉
  Lieve groetjes, Juul R

 6. Ik heb veel last van mijn maag en dacht toch goed te kauwen, zal eens gaan tellen.
  Kennelijk heb ik de EHBO methode gemist, kan ik die nog ergens vinden?

 7. Ik ben nu ruim 4 weken bezig met de MIR-Methode, ik heb chronische pijn klachten daarvoor ben ik in behandeling bij een revalidatie centrum. Heb gaat nu veel beter en ik voel dat de MIR-Methode daar ook veel aan heeft bijgedragen, na een paar dagen had ik al geen last meer van opvliegers!

 8. Hallo Mireille,
  Ik weet wel zeker dat ik te snel eet. Goed dat je dit onder de aandacht brengt, want hier is voor mij nog veel winst te halen. Als ik er over nadenk is het toch heel zonde om zomaar voedsel weg te gooien, want dat is wat ik eigenlijk doe als ik slecht kauw.
  Ik wil nog even extra noemen dat smoothies en sappen ook heel langzaam gedronken moeten worden, juist om deze reden. Eigenlijk moet je dat lepeltje voor lepeltje “drinken”, zodat het speeksel dan ook zijn werk kan doen. Of dan de spijsvertering wordt aangezet weet ik niet, want kauwen is inderdaad ook heel belangrijk. Dank je wel weer voor je informatie! Groeten,
  Petra

 9. Hallo Mireille,

  Of ik echt twintig keer kauw dat weet ik niet. Ik ben van nature een langzame eter, zo eentje die altijd of bijna altijd het laatste haar bord leeg heeft. Even snel een broodje, wat ik niet meer eet, naar binnen werken is voor mij geen optie. Ik kan het niet, gelukkig. Ik geniet van me eten of dat nu het zoeken naar een recept is of het klaar maken of het eten voor mij hoort het allemaal bij het eten. Ik proef de structuren en de smaken en dat is wat mij blij maakt. Soms zelfs zo dat ik in mijn handen klap van blijdschap en mezelf een compliment geef dat ik weer lekker gekookt heb. Nu heb ik ook alle tijd om het op deze manier te doen.

 10. Hallo, ik ben al veel langer goed aan het kauwen, maar wanneer ik het element echt proeven mee laat werken, echt ‘durven’ te proeven dan merk ik dat ik meer en meer alleen maar degelijk en vast voedsel wil vb echt zelf gebakken volkoren brood, noten, alleen maar volle rijst ed…dan ga ik ook minder eten en ben toch veel langer voldaan, stoelgang verbeter dan. groetjes Lieve

 11. Hoi Mireille,
  Ik probeer het al een week om beter te kauwen, en ik merk nu al dat ik veel minder voedsel nodig heb en inderdaad minder snel trek krijg.
  Als ik een keer sneller eet betrap ik mezelf er achteraf op dat ik helemaal niet bewust gegeten heb. En dan doe ik het de keer erop wel weer. Het werkt echt, Ik ga hier zeker mee door!
  Mvg, Kristel

 12. Mijn probleem is dat ik teveel kauw op suikervrije kauwgom. Om niet steeds te gaan eten eet ik de hele dag kauwgom. Als Ik probeer ermee te stoppen raak Ik helemaal gestressed. Hardstikke slecht met al die zoetstoffen. Ik eet wel te snel en probeer meer te kauwen, maar blijf een honger/trek gevoel houden en eet dan maar weer kauwgom. Verder leef Ik heel gezond. S ochtends begin ik met de zonnegroet, eet veel sla, groente vis en kip en mager vlees. Verder regelmatig rauwe noten. Heb jij een tip om van die vieze kauwgom verslaving af te komen zonder te gaan vreten. Tx Conny

  • Beste Conny,
   Zoetstoffen zijn beslist niet gezond. Je lichaam verwacht dat er suikers komen die het kan verteren, maar die suikers komen niet. De insuline die dan staat te wachten, gaat vervolgens in je bloed circuleren, waardoor je lichaam denkt dat het geen vetten hoeft te verbranden.
   Wat ik vermoed is dat je onvoldoende verzadigend voedsel eet. Dus bij je maaltijden te weinig vezelrijke, langzaam afbreekbare voeding eet. Dat voorkomt hongergevoel. Het ontstaat meestal wanneer je te weinig vetten eet. Ik zie dat je mager vlees eet. Probeer weer eens vlees of vis met gezonde vetten te eten. Wil je daar eens naar kijken?
   Groetjes, Mireille

 13. Mireille,

  Ik woon in Brazilië dus als je naar het noorden komt zul je me daar niet vinden. Overigens mijn eten gaat weg zonder veel te kauwen terwijl ik dat toch wel wist dat ‘t beter is. Proberen dus. Af en toe vertel ik mijn vriendinnen over de MIR Methode en mijn psychologe vond de methode héél interessant.
  dank je.
  Tiny Swart

  • Beste Tiny,

   Wat leuk om te horen dat jij de MIR-Methode al in Brazilië verder brengt, dankjewel! Ja, je psychologe zal waarschijnlijk de achtergronden herkennen die in de MIR-Methode verwerkt zijn.
   Fijn dat je inzicht kreeg over het kauwen. Ik hoop dat het je maag en darmen ten goede zal komen!

   Veel geluk!
   Mireille Mettes

 14. Hallo Mireille, voor de aardigheid heb ik net bij het eten van de boterham opgelet hoeveel ik kauw. Ik kom bij elke hap op zo,n 30 keer uit!
  Nog even wat anders: gistermorgen kreeg ik opeens een giga niesbui en daarna een loopneus, ik heb toen aan de hand van de adviezen die je afgelopen zondag gaf
  de MIR-Methode EHBO gedaan en wat denk je……..eerst kreeg ik het even erg warm en daarna…..nergens geen last meer van!!!!!!
  Nogmaals bedankt voor de fijne cursusdag en misschien weer tot ziens!
  Harte-groet,
  Louise.

  • Hai Louise,

   Wat fijn dat je zo duidelijk merkte dat het werkt. Altijd weer zo leuk om te horen! Ik hoop dat je jezelf nu altijd heerlijk kunt begeleiden met de MIR-Methode. Veel succes!

   Groetjes, Mireille Mettes

  • Nou ik heb de laatste tijd ook last van niesbuien en loopneus, heeft dat ook met de MIR-Methode te maken? En wat is die EHBOtruuk? Ik kocht gisteren een flesje echinacea met propolis om mijn immuunsysteem wat op te krikken.
   In het begin had ik heel veel stoelgang, meer dan anders, dus dacht ik ok we voeren af en laten los.
   Ik ben nu zo’n 3 weken bezig met de MIR-Methode!
   Na een jaar in een impasse gezeten te hebben, is er nu al wat voortuitgang.
   Bedankt MIReille!

 15. Goed kauwen helpt echt wel,
  ik ben een trage eter, en zit altijd als laatste nog aan tafel als kind al,:-)
  nu ben ik al jaren alleen maar ik zit nog rustig te kauwen op mijn eten, heb weinig tot geen last van mijn buik, en een prima stoelgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.