Home » Artikelen » 94. Zes oorzaken van kramp in je spieren, auwwww!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

94. Zes oorzaken van kramp in je spieren, auwwww! — 100 reacties

 1. Hallo Mireille, mijn kaliumgehalte is te hoog, ook dat kan tot spierkramp (en hartritmestoornis) leiden.
  Ik voeg nu dagelijks aan de Mir methode – zin “ alle tekorten aanvullen” ook “alles wat teveel is afvoeren”.
  Kan dat zo?
  Mirjam

  • Beste Mirjam,

   Dat hoef je niet te doen, want dat gebeurt al bij stap 2. Alles wat teveel is, zal het lichaam als ‘toxisch’ ervaren en afvoeren.

   Heb je het artikel over hartkloppingen al ‘s gelezen? Misschien staat daar iets in wat jou aan het denken kan zetten. https://www.mirmethode.nl/hartkloppingen/

   Veel sterkte met alles!
   Groetjes, Mireille

 2. Ik heb al jaren last van Rusteloze Benen Syndroom waardoor ik zeer slecht slaap o.a. Neem extra magnesium, doe al enkele jaren MIR methode.
  Wie heeft goede tips voor mij?

 3. Hallo ik heb al heel mijn levenkrampen in mijn benen ik moet smorgens opstaanvan depijnin mijn benen en voeten en ik nneem al meer dan 25 jaar magnesium ingenomen ik eet
  Alle dagen 1 banaan ik heb ook geweldige krampen mijn billen en handen dat is het erste dan wordt ik benauwd ik heb maar 1nier meerde specialist heeft me gezegd dat ik veel ijzer en veel calcium ik drink veelmelk en veel watervoor mijn nieren ze heeft me iets voorgeschreven kinin met phenergan dat neem ik alledagen nog helpt niet ik weet niet meer wat te doen ik ben nu 81 jaar en ik hebhet al vanaf ik 20 jaar was.

  • Beste Hilda,
   Wat een akelige aandoening heb je! Wat moet dat een pijn doen elke keer. Ik weet niet of je er voor voelt, maar ik vermoed dat een MIR-Methode begeleidster voor jou zou kunnen uitzoeken wat de oorzaak ervan is.
   Je kunt een begeleidster opzoeken in haar praktijk, maar vele werken ook via telefoon of internet.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 4. Anja
  Ik heb sinds november spierkramp in mijn luchtpijp .ik slaap ook al jaren slecht tot niet .
  Ik denk zelf dat het daar door komt het is vreselijk of iemand je wurgt.
  Ik ben helemaal op

  • Beste Anja,
   Wat moet dat angstaanjagend naar voor je zijn! Heb je al eens een specialist ernaar laten kijken? Of als die geen antwoord heeft, misschien een keer naar een MIR-Methode begeleider? Ik denk dat die met jou kunnen uitzoeken wat hier de oorzaak van is. Ik kan me goed voorstellen dat je helemaal op bent…
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Ik heb dat in mijn slokdarm. Doet gruwelijk pijn en krijg dan ook geen lucht. Het is dan ook alsof een halswervel verkeerd gaat zitten.
   Ik krijg de kram weg met Diazepam. Niet een ideale oplossing. Maar als je geen lucht krijgt dan ga je vanalles proberen. Ik ben ook een beetje hypermobiel. Misschien schieten daarom spieren soms ook in een kramp?

 5. Minimaal 3 tot 5 diepe kniebuigingen iedere ochtend. Rustig tempo.
  Daarna de kuitspieren oprekken. 3 Maal,beide benen.
  De krampen nemen aanzienlijk af.
  Zelf heb ik bijna geen spierkrampen meer.

 6. Hallo allemaal.

  Ik ben met al mijn verkrampingen naar de orthomoleculair arts gegaan.
  Met haar adviezen, bioresonantie en homeopatische aanvulling is mijn lijf geweldig opgeknapt.
  Echt over is een groot woord, maar voor mij werkt het geweldig.
  MArretje.

 7. Beste
  ik zit met een vervelende vraag ,laats was mijn hele lichaam verkramp nochtans neen ik magnesium en het helpt niet ik ben opgenomen geweest in het ziekhuis waar ze me baxters hebben gegeven met vocht zout en calcium en magnesium ,ik heb daar heel veel last van ,kan soms mijn vlees niet snijden het is verschrikkelijk als ik het heb graag zou ik eens willen weten bij welke dr ik daarvoor moet zijn ,nu heb ik ook een te lage bloeddruk 8 over 5 en ben zo moe .

  • Ik heb ook een lage bloeddruk. Ik word heel moe van het eten van tarwe.
   Misschien is jouw opname van voedingsstoffen ook verstoord door een intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel. Ook medicijnen, vooral maagzuur remmers kunnen de opname van voedingsstoffen beïnvloeden.

  • Nee sorry ik heb alle jaren krampen en wat ik net gelezen heeft lost mijn krampen niet mee of ik ben zelf helderziende. Dat is fijn om te horen

 8. Beste Mireille
  Ik heb veel last van krampen in mijn benen en een prikkelend gevoel in de benen kan wel doorlopen maar vraag me af of het weer een begin is van het dicht slippen in de vaten ben namelijk in2001 aan de aorta geopereerd en daar is een prothese in maar niet met aftakking naar de benen ben in febr nog door de scan geweest voor die prothese die was goed ik heb wel warme voeten
  Groetjes Nellie

  • Beste Nellie,
   Als je je daar zorgen over maakt, is het altijd goed om je te laten onderzoeken bij de specialist. Je zegt daarbij dat je in februari nog een scan hebt gehad? Fijn dat daaruit bleek dat alles goed was! Houd jezelf goed in de gaten en als het niet minder wordt, het met je huisarts of specialist bespreken.
   Groetjes, Mireille

 9. ik heb heel veel krampen in me armen bovenarm en in mijn borsten heel vervelend ik ben chauffeur heb iemand enig idee wat ik moet doen

 10. Hallo Mireille,

  Ik heb heel veel kramp in mijn kaken. Al jaren, ik ben hiervoor ook bij de kaakchirurg geweest en heb een prothese voor de nacht zodat ik niet meer knars ‘s nachts. Soms word ik wakker van de herrie in mijn hoofd omdat ik toch lig te knarsen maar dan op kunststof. Ik gebruik hem iedere nacht en toch is nu de linkerkant ontstoken geweest en ik kan mijn kaken niet altijd goed gebruiken. De spieren gaan vastzitten en de kaken komen scheef op mekaar te staan waardoor ik mijn eten niet goed kan kauwen. Heb jij enig idee wat hieraan ten grondslag kan liggen en welke stap van de methode hier goed voor zou zijn.

  Hartelijke groet en bedankt voor je goede werk Mireille,

  • Beste Patricia,
   Kijk nog eens in het artikel hierboven naar de 6 mogelijke oorzaken? Welke daarvan zouden op jou kunnen slaan? Om het op te lossen, doe je alle 9 stappen van de MIR-Methode.
   Groetjes, Mireille

  • tegen wie of wat wil je graag eens te keer gaan, maar hou je dit in? die verkrampte kaken vertellen dat je iets inhoud, niet uitspreekt.
   het tanden knarsen vertelt dat je de woede ‘s nachts verbijt, je maakt je tanden minder scherp
   Liefs, Marijke

  • Ga lezen bij de Germaanse geneeskunde ! Zielsoorzaken can ziekte. Ik heb de meest afschuwelijke en zelfs levensbedreigende ziektes door oa deze kennis een goede draai kunnen geven het neemt ook zorgen en angst weg. Alleen dat kan al verlichten.

 11. hey , ik heb reeds verschillende jaren 2 slapende tenen , nu de laatste jaren zijn er spierspasmen en krampen bijgekomen ( alleen in linkerkuit -kant van slapende tenen).5-tal jaar geleden opgemerkt dat rechterbeen 1,5cm korter is en dat ik dubbele hernia heb maar onlangs gelezen dat hernia na paar jaar opdroogt en geen druk meer uitoefend op zenuw. ik sport intensief(triathlon) maar als ik paar weken rust blijven mijn problemen , wat kan de oorzaak zijn ? heb reeds bloedonderzoek laten doen en alles normaal. Ben al bij veel osteopaten,chiropraktors en dergelijke geweest maar niemand kan probleem oplossen.Weet jij soms oplossing ? dank bij voorbaat

  • Beste Luc,
   Wanneer je met de MIR-Methode de werking van de meridianen aanpakt, kan de doofheid in de tenen weer vanzelf herstellen. Wel goed dat je ook bij je arts bent geweest om andere oorzaken uit te sluiten.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 12. Beste,

  Ik ben Bert, 55 jaar en vorige week woensdag om omstreeks 17.00 uur een spoedoperatie gehad in mn buik. De galblaas moest er uit. Donderdagmorgen ontslagen uit ziekenhuis en lichtelijk ter been geweest. Vrijdag wat boodschappen gedaan en laat in de middag begon het probleem. Ik kon bijna niet meer op mn rechterbeen staan van de pijn en krampen in bovenbeen. Ik kon zelfs niet op mn linkerzij liggen van de pijn. HAP geweest maar konden zaterdag niets vinden. Maandag via HA naar de spoedeissende hulp geweest. Daar 4 buisjes bloed afgenomen en konden niets vinden. Wel een verhoogde ontstekingswaarde maar was normaal na operatie zegt men. Onderzoek door Chirurg gehad en er zijn foto’s van been gemaakt maar geen bijzonderheden gevonden. Naar huis gestuurd met 2 soorten morfine en moest deze met de bestaande medicatie zoals diclofinac en paracetamol innemen. Hierdoor slaap ik gelukkig wel eindelijk maar het probleem en de pijn blijft.

  Iemand hier ervaringen mee ??

  Groeten Bert

  • Dag Bert,

   Vanuit de TCM Trad. Chinese Geneeswijze hebben de galblaas en lever te maken met het houtelement d.w.z. de lente, spieren pezen, boosheid, irritatie, stres, bij de slapenhoofdpijn, kramp. De biologische kloktijden van de galblaas en de lever zijn tussen 23 uur en 3 uur in de nacht. Slaap je niet in deze tijd dan zijn de meridianen van de galblaas en de lever te vol.

   Daar tegenover ligt de biologische klok tussen 11uur en 3 uur in de middag van het hart en de dunne darm meridianen. Geef je jezelf onbewust te veel weg, steeds klaar staan voor een ander. B.v. veel plichtsbesef, uit dwang, moeten, vanuit een trauma ik wil gezien worden of b.v. ik wil aandacht dan raken deze hart-, dunne darmmeridianen overdag leeg.
   En galblaas-, levermeridianen in de nacht te vol van bv te veel kramp, boosheid, niet slapen, irritaties, frustraties, stres etc.
   Oef. Tai Chi, yoga, meditatie, wandelen, hoofd leeg maken, goede positieve vrienden, stres vermijden, rust, van jezelf houden, MIR-Methode ontspant.

   De Chinezen zeggen ook is een orgaan verwijderd dat is niet erg als deze het maar doet dwz als andere organen of meridianen het werk en de energie maar overnemen.

   Lever en galblaasmeridianen zijn een koppel. Ze staan met elkaar in verbinding. De levermeridianen lopen aan de binnenkant van de benen, de galbl aan de zijkanten benen, heupen en zijkantbuitenkant van de benen. Je kunt dagelijks Do-In zachte klopmassage toepassen, rek en strekoefeningen over de onderrug, buitenkant en binnenkant van je benen.

   Staat hier wat voor je tussen of kun je er misschien wat mee? Alle kleine beetjes helpen.
   Groetjes, Mirabay

   • Hallo Mirabay,

    Dank je wel voor je reactie. Ik ga me er in verdiepen ondanks dat ik inmiddels 2 operaties heb gehad m.b.t. een rughernia en 1 operatie m.b.t. een nekhernia waarbij ik tegen een wiplash aanzat. De nek moest met spoed gebeuren nadat ze er in augustus 2019 er achter kwamen middels een toen gemaakte mri scan van rug en nek. In 2018 was ik al een keer geopereerd aan hernia in de rug en 3 oktober vorig jaar weer een operatie in de rug waarbij ruimte is gemaakt en littekenweefsel is verwijderd. De eerste week was pijnloos en daarna klachten van krachtverlies en pijn in rechter bovenbeen. Voor die klachten loop ik nu bij een fysiotherapeut in de hoop dat hij het weer allemaal goed gaat krijgen en ik weer kan gaan werken. Nogmaals dank je wel voor je reactie.

    Groeten Bert

  • Hallo Bert,
   Misschien heb je verkeerd gelegen tijdens de operatie. Bij mij zijn vorig jaar galstenen uit mijn galwegen gehaald en toen heb ik ook verkeerd gelegen. Daar heb ik nog een tijd last van gehad. Maar door stress verergert het ook nog eens, vooral als je je daar druk om maakt. Bij mij helpt het als ik aqua fit oefeningen doe in het zwembad. Dat ontspant al je spieren. En ik neem extra magnesium en vit. D. B kan ook helpen als kuurtje. Wie weet? Ik hoop, dat je weer snel opknapt. Groetjes Ria

   • Hallo Ria,

    Dank je wel voor je reactie,

    Ik denk dat ik idd verkeerd heb gelegen toen. Van mijn galblaas verwijderen heb ik nooit naweeën gehad zoals sommige dat wel hebben bij te vet of te gekruid eten. Inmiddels heb ik 2 operaties heb gehad m.b.t. een rughernia en 1 operatie m.b.t. een nekhernia waarbij ik tegen een wiplash aanzat. De nek moest met spoed gebeuren nadat ze er in augustus 2019 er achter kwamen middels een toen gemaakte mri scan van rug en nek. In 2018 was ik al een keer geopereerd aan hernia in de rug en 3 oktober vorig jaar weer een operatie in de rug waarbij ruimte is gemaakt en littekenweefsel is verwijderd. De eerste week was pijnloos en daarna klachten van krachtverlies en pijn in rechter bovenbeen. Voor die klachten loop ik nu bij een fysiotherapeut in de hoop dat hij het weer allemaal goed gaat krijgen en ik weer kan gaan werken. Nogmaals dank je wel voor je reactie.

    Groeten Bert

 13. Beste Mireille ik heb al lang last van kuit krampen en dan vooral in de nacht in het recher been is het ergst nu heb ik een heupdisleci gehad vanaf mijn geboorte en ik had toen het niet meer dragelijk was en elke dag pijn had geopereerd en heb een nieuwe heup gekregen dus ook een nieuwe kom. wat was nu het probleem mijn rechter been was voor de operatie bijna 4 centimeter korter ne na de operatie iets langer als het linker been nu zijn mijn spieren tekort kan dat ook een oorzaak zijn van die krampen. ik doe de MIR al meer dan 3 maanden dus daar kan het niet aan liggen heeft u er een antwoord op deze vraag. Ik kan mij ook niet bukken.

  • Beste Herman,
   Ik weet niet goed waar het aan kan liggen. Het lijkt me niet dat het door te korte spieren kan komen, hoewel ik je redenering wel logisch vind. Ben je hiermee al eens naar een huisarts gegaan? Als die geen raad weet, wil je dan een keer naar een MIR-Methode begeleider gegaan? Het lijkt me zo pijnlijk elke keer…
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 14. Goede morgen, Ik heb bijna alle dagen last van krampen. En dit niet alleen ‘s nachts. Mijn vingers verkrampen als ik aardappelen schil of als ik borduur, als ik op mijn zij ligt in bed verkrampt mijn flank en dan de beruchte beenkrampen ‘s nachts die zo erg zijn dat mijn been er later pijn van doet. Het is geen gevolg van alcohol, want tijdens de week drink ik niets. Het begint wel vervelend te worden. Moet ik een dokter raadplegen???

  • Beste Emilienne,
   Ja, laat het gewoon eens onderzoeken. Bijvoorbeeld of je geen voedingstekorten hebt. Het belemmert je teveel in je dagelijks leven en in je liefhebberijen. Als de dokter niets vindt, ga dan gerust een keer naar een MIR-Methode begeleider om het uit te laten testen wat er aan de hand is. Herkende je trouwens iets in een van de 6 punten die ik hierboven in het artikel schreef? Daar kan ook al een aanwijzing in zitten voor je.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Ik neem cortisone voor mijn astma. Sommigen zeggen dat het daardoor komt. Ik zal dit wel levenslang moeten innemen.
    Vitamine D zit goed, veel stress heb ik ook niet. Zout: eerder teveel dan te weinig.

  • Beste Emilienne,

   Ook ik heb in verleden veel krampen gehad in mijn handen en tintelingen.Kortom… Cts klachten. Ook duizelingen tijdens het lopen als ik naar boven keek. Achteraf bleek dat ik een nekhernia had en tegen een dwarslaesie aan zat. Geholpen in de nek en de krampen zijn voor altijd weg. Misschien heb je iets aan deze info. Heel veel sterkte.

   Groeten Bert

 15. hallo

  beste allemaal
  ik heb ook last van pijn in de buik Ga m naar de Ostophaat
  maar of er ietst aan te doen is weet ik niet
  ik heb slechte rug en ook pijn in de buik
  weet er iemand watje daar kunt voor doen /
  het is zeer vervelend ,, en je word er angstig van hoe kan dat
  zal op een antwoord wachten ,, bedankt
  groeten aan allemaal Annie

  • Beste Annie,
   Laat de osteopaat z’n werk doen. Ik vermoed dat hij/zij je een flink eind kan helpen met je buikpijn. Veel sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Merel,
   Zou je eens willen onderzoeken of je erg veel suiker eet en frisdrank drinkt? Je kunt daardoor tekort aan voedingsstoffen krijgen, zoals magnesium en dat kan kramp veroorzaken.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 16. Hallo. Ik heb al meer dan 20 jaar last van krampen in mijn hoofd en in mijn lichaam. Vaak is het een reactie op angst of als ik schrik. Emdr, gesprekken met een psycholoog, voeding, ademhaling- en ontspanningsoefeningen, haptotherapie. helpen allemaal wel iets maar.nog helpt het niet genoeg. Wat kan ik doen?
  Groet,
  Ina

  • Beste Ina,
   Heb je ook al eens je calciumgehalte laten onderzoeken? Dat kan ook krampen veroorzaken. Ik neem aan dat dat via een huisarts aan te vragen is. Het heet dan ‘Hypercalciëmie of hypocalciëmie’. En anders is het een idee om je te laten uittesten bij een MIR-Methode begeleider om uit te zoeken of er diepere emotionele oorzaken aan ten grondslag liggen.
   Ik hoop dat je het gaat vinden!
   Groetjes en sterkte!
   Mireille

 17. Hallo aangenaam,Ik ben een vrouw op leeftijd, ppff eehh, Ik ben verslaafd aan alcohol,ben ik zeker niet trots op. Sinds een week heb ik in de nacht heftige krampen in mijn onderkuiten, raar, en overdag zijn ze zo slap als een elastiekje,terwijl ik een fanatieke fietser ben, weet mischien iemand hoe dit kan komen? Bij voorbaat vriendelijk dank. En het valt niet mee om toe te geven dat ik aan alcohol verslaaft ben, ben dus hierin heel serieus,dank jullie wel. In afw: Groeten van Monja.

  • Beste Monja,
   Mijn respect voor je dat je durft toe te geven dat je verslaafd bent aan alcohol. Krampen in je kuiten kan meerdere oorzaken hebben. Wil je dit artikel er eens over lezen: Zes oorzaken van kramp in je spieren, auwwww! Misschien dat dat je een aanwijzing geeft?
   En heel veel sterkte met je verslaving!
   Groetjes, Mireille

  • Ha Monique,
   Las over je krampen en je alcohol gebruik.
   Wat betreft de alcohol zou ik je de tip kunnen geven om zelf Kombucha drank te gaan maken en die eens te gaan nemen ipv een glaasje(s) alcohol.
   Het is een geweldige vervanging. Gewoon eens proberen.

  • Hallo Monja,
   Je zou kalium capsules kunnen proberen. Als het hart sneller slaat, is de kalium behoefde groter, en van een gebrek aan kalium kun je ook spierkramp krijgen. Van de alcohol gaat het hart sneller kloppen.
   Ikzelf drink praktisch elke dag koffie, ook daarvan klopt het hart sneller. Dan neem ik preventief vaak een, soms twee kalium capsules in de avond, en ik heb gemerkt dat dit een verschil maakt. Anders heb ik in de nacht ook vaak kramp in de voeten en kuiten.
   Magnesium helpt mij qua kramp absoluut niet.
   Heb ook gemerkt dat een blad boerenkool of palmkool in een smoothie helpt. Ik neem aan dat daar ook veel kalium inzit. Of ik moet tenminste drie bananen eten, dan heb ik hetzelfde effect. In bananen zit ook veel kalium.

   Groetjes, Martina

 18. Een opmerking: spierkrampen kunnen ook het gevolg zijn van te veel blootstelling aan draadloze velden (wifi, smartphones etc.). Het is een van de meest voorkomende klacht bij mensen die niet goed tegen al deze velden kunnen, en dat zijn er meer dan we denken. Dat al die draadloze velden voor niemand goed zijn, is een feit, maar de macht van de industrie is groot en de meeste mensen weten dit helemaal niet. Kijk hier eens naar:
  https://www.youtube.com/watch?v=pKUGJsjQeGY
  Neem bedraad internet, bel thuis met een bedrade telefoon en onderweg met oortjes, en gebruik je smartphone zo min mogelijk. Leg deze snachts zeker niet bij je bed.
  Ik merk het meteen als ik te veel blootstelling heb gehad aan spierkrampen snachts, en nek-schouder pijnen. Magnesium, vit. D, calcium helpen wel wat maar nemen de oorzaak niet weg.

 19. Hoii ik ben een simpele meisje van 11 ! Ik weet hoe de pijn bij menstruatie voelt maar, ik krijg wel vaker een soort steek in mn onderbuik het doet pijn omdat ik niet makkelijk kan bewegen.. ik snap niet hoe dit komt !!! Kan iemand me helpen ??!!! Het gebeurt heel vaak

  • Beste Anoniem,
   Het kan gewoon iets zijn omdat je aan het groeien bent. Als de pijn erger wordt, wil je het dan tegen je moeder vertellen? Of tegen de moeder van een vriendin? Het kan ook gewoon iets in je buik zijn, in je darmen waar je geen zorgen over hebt.
   Groetjes, Mireille

  • Mogelijk ben je overgevoelig voor Lactose. Dit geeft soortgelijke symptomen. gemakkelijk te testen door een tijd melkproducten te mijden. (kaas kan wel)

  • Beste anoniem, dit kan ook een gevolg zijn van de ziekte van Crohn. Ik zelf heb die ziekte ook en heb ook regelmatig buikpijn. Als de buikpijn blijft aanhouden ga dan gerust eens langs bij de dokter. De dokter weet zeker een verklaring voor deze buikpijn.

 20. Beste Mireille,

  als ik wakker word,dan stel ik een kramp vast ter hoogte van mijn staartbeen,aars en dit straalt uit naar benen,kuiten voeten…ook is er dan een sterke spierspanning ter hoogte van tanden, mond…ik worstel al een ruim jaar tijd met heftig rugprobleem en zwakke rechtervoet-been, verzwikken gebeurde meermaals (25 jaar geleden eerste keer gelijkaardige problemen) ook soms druk onderaan keel met dan hese stem enzo
  Inzichtelijk weet ik dat het gaat om “doodsangsten”die terug gaan naar eigen zwangerschap, staat ook in verband met angst en mistoestanden bij dokters,meerdere verhalen bij geboorte eigen kinderen ervaren…het is een heel heftig stuk die als een rode draad door mijn leven loopt en die ik graag ten gronde zou kunnen helen. Wat ik merk is dat mijn lichaam verkrampt of dat er iets heftigs in mijn rug schiet als ik naar “loslaten” van deze diepe, eerder onbewuste angsten toe ga. Hoe dan ik mijn lichaam ahw hierover heen brengen, het voelt alsof mijn lichaam deze angst draagt, ik voel dat dus niet zo heftig bij mezelf, mijn eigen wezen, bizar ? Zou het kunnen dat deze angsten ook uit het systeem=voorouders komen en dat mijn lichaam hierdoor bijkomend belast is? Hoe moet ik dat aanpakken? oprechte dank, Miet

  • Beste Miet,
   Je kunt twee dingen doen: doorgaan met de MIR-Methode. Dan haal je laagje voor laagje de diepe angsten uit je systeem. En ja, die angsten kunnen beslist ook uit de familielijn komen. Het andere is dat je een keer naar een MIR-Methode begeleider kunt gaan. Die kan jou dan heel gericht helpen met het aanpakken van de angsten en ze ter plekke met jou wegwerken. Dat zal alles in versnelling brengen.
   Veel sterkte!
   Mireille

  • Heb je al een rug scann laten maken. Het LAN goed zijn dat je een hernia hebt . Ik had precies het zelfde en bij de rugpolie in Tilburg zagen ze een overduidelijke hernia. Eerst zorgen dat je in balans komt via een Accupuncturist en dan Spuit erin bij de rug polie . Dan voel je je eigen weer helemaal flexibel.

 21. Ik had ‘s nachts vaak last van plotselinge spierkramp in mijn benen. Vooral als ik die dag andere schoenen dan daarvoor had gedragen.
  Sinds ik elke dag 1/2 eetlepel zuivere appelstroop (biologisch, Crombach) eet, heb ik geen kramp meer ‘s nachts

 22. hallo heb net de 9 stappen op video beken,zal dat zeker uitproberen en hopelijk helpt het dan ook.Heb nl;neuropatische pijnen aan mijn bene ,en ook kleine infarcten in kleine hersenen gehad,bij deze 2 helpt geen enkel medicijn.Loop met rolator omm vallen te vermijden wat voor mijn leeftijd beschaamtelijk is.Grts en hoop dat het werkt,zal zeker iets laten weten.

 23. Beste Mireille en geïnteresseerden,

  Sinds november/december 2014 pas ik elke dag de MIR-methode toe.

  Ik heb afgelopen zaterdag mijn onderrug licht geblesseerd of geïrriteerd met sporten. Echter, voelde ik een oude blessure/pijn die ik op mijn 19e of 20e had opgelopen. Ik heb toen door te trainen met zware gewichten mijn onderrug zwaar geblesseerd, geen hernia gelukkig. Toen had ik vooral last van mijn onderrug, heupen, liezen, bovenbenen tot aan mijn voeten aan toe. Ik liet het niet merken en ging gewoon door met alles.

  Ik was toen onzeker, angstig, wanhopig, wist niet wat ik wilde, mijn thuissituatie was erg gevoelig voor ruzies, spanningen, irritaties, verbale- en non-verbale agressie, onbegrip, bemoeienis, geleefd worden, geen aandacht voor elkaar, er werd met twee maten gemeten en daarnaast was ik als jongste kind altijd op de achtergrond aanwezig. Mijn vader was alcoholist en mijn moeder lichamelijk en psychisch erg ziek.

  Op mijn 23e ben ik naar de orthomanuele geneeskunde geweest en die heeft de pijn toen grotendeels weten te verhelpen. Er bleek iets scheef te zitten in mijn onderrug. Maar dat was het fysieke gedeelte achteraf gezien. Ik heb ondanks dat ik vrij lenig ben in mijn onderlichaam een bepaalde stijfheid gehouden vanaf mijn onderrug. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik emoties zoals stress, in mijn onderlichaam opgeslagen heb. Mijn onderlichaam heb ik onbewust ook verwaarloosd.

  Ik was na afgelopen zaterdag bang dat de oude blessure weer terug was, maar na twee dagen is de irritatie erg verminderd. Ik doe trouwens al jaren yoga wat er ook mee te maken zal hebben.

  Mijn vraag is eigenlijk of deze oude pijnen en kwalen te maken kunnen hebben met emoties van vroeger wat vast zit in mijn onderlichaam en nu los komt of dat het gewoon ermee te maken heeft dat ik een verkeerde beweging heb gemaakt?

  Ik zou graag willen weten wat jouw mening en advies hierover is.

  MvG,
  Soedish

 24. Hoi Mireille,
  Zelf heb ik gelukkig zelden last van kramp, maar mijn vriendin Anna wel, en zij heeft daar een bijzondere oplossing voor die werkt!
  In bed een stuk sunlight zeep leggen, geloof het of niet, succes verzekert.

  • Helaas voor mijn man en mij werkt het niet.
   Er liggen al maanden 2 stukken sunlight zepen in bed maar nog steeds krampen.

  • hoi bij mijn wel gisterren heeft mijn vrouw bed verschoond niks gezecht zeep uit bed gelegd, van morgen had ik een kramp ik geloofde het ook niet maar het werkt wel gr rien vd berg

 25. ik heb een oud grootmoeders recept,

  leg een stuk zeep onder je kussen, maakt niet uit wat voor zeep.

  Het helpt echt.

  Heel veel liefde en vrede gewenst.

  Namaskar,

  Diana

 26. Hallo Mireille, dank je wel voor je uitvoerige artikel.
  Even een vraag…je zegt dat je bij angst kramp kunt krijgen in je voeten en bij onzekerheid in je kuiten… nou heb ik vaak kramp in mijn bovenbenen ( ‘s nachts) wat zijn jouw gedachten daarbij??

  Groetjes Wilma

  • Beste Wilma,
   Dat hangt er vanaf of het aan de voor- of achterkant is. Aan de voorkant lopen andere meridianen dan aan de achterkant. Voorkant: Maag- of Miltmeridiaan, Achterkant: Blaasmeridiaan, Binnenkant: Nier- of Levermeridiaan en buitenkant: Galblaasmeridiaan. Op internet zijn daar afbeeldingen van te vinden en er zijn vele website die vertellen over de emoties die erbij horen. Elke MIR-Methode begeleider kan je hier ook meer over vertellen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je reactie Mireille!
    Het is de voorkant bij mij…ik zal eens gaan rond neuzen online,
    groetjes Wilma

 27. als je 50 bent geweest adviseert de huisarts zo wie zo vitamine D tabletten omdat je als je ouder word slecht tegen de zon kunt je hebt echt zon nodig op je hoofd en blote armen ook mensen die en hoofddoek dragen kijk maar eens op de site van vitaminen bij google wat heb je nodig aan vitaminen. succes ermee groetjes van mij.

 28. Beste Mireille,

  Ik heb regelmatig al eens krampen in voeten en kuiten en van zodra ik de kramp voel, ‘MIR’ ik met de woorden: magnesium aanvullen. Meestal helpt het onmiddellijk of na 2x ‘MIRREN’. Als een volgende keer het resultaat wat langer op zich laat wachten, zal ik er ook ‘calcium aanvullen’ aan toevoegen. Bedankt voor de tip.

  Lieve groetjes,
  Hilde

 29. Hoi,

  Kramp is inderdaad iets wat lastig is om te verklaren.
  Ik sport regelmatig en best wel intensief. En heb wel eens kramp in mijn kuiten. Vaker links dan rechts. Je kan deze kramp binnen een paar tellen kwijtraken. als je de kramp begint te voelen, moet je direct de spieren waar je de kramp in voelt spannen zo strak mogelijk, dan verdwijnt de kramp direct. en als de kramp dan weg is heel rustig weer de spanning los laten, komt het dan terug weer even spannen, meestal is het dan wel weg. (Meestal is het gewoon een tekort aan water.)

  Groeten Chris

 30. Hallo,
  Heb chemo,heb daar door veel angsten opgelopen ook de krapen aan mijn voet neemt toe.
  Doe elke dag de stappen voelde mij wel beter. Maar heb wel iedere keer een terug slag, omdat ik het even niet zie zitten. Maar ik geef niet op.
  Groetjes Rachel

  • Beste Marianne,
   Wanneer je voldoende water drinkt, verlaten de afvalstoffen op de gewone manier je lichaam. Via je ontlasting en urine en via zweet.
   Groetjes! Mireille

 31. Hallo Mireille,
  Ben nu 2 weken met de MIR-Methode bezig. Als ik last van kramp heb dan is het meestal in mijn grote teen of soms in mijn darmen, alsof er in knoop in gelegd wordt!
  Ook afgelopen week een enkele keer voorgekomen.
  Is kramp kramp of waar de kramp zit heeft ook nog eens een betekenis?
  Vriendelijke groeten
  ien

  • Beste Ien,
   Leuke vraag! Je kunt de meeste oorzaken van kramp terug vinden in de routes van de meridianen. Zoek op internet naar de plaatjes ervan en lees de beschrijvingen van de emoties erbij. Verder is kramp in de buik vaak het samentrekken van darmen die in hoog tempo rotzooi willen afvoeren.
   Sterkte en ik hoor graag of het beter met je gaat!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille,
    Het gaat idd al wat beter met mij en van krampen de laatste week geen last meer gehad.
    Daar ik een chronische patiënt ben zal ik je tip, voor deze groep mensen, opvolgen en trouw de MIR methode 4 maanden volgen.
    groetjes ien

 32. Dag Mireille,
  Dit artikel lees ik weer net op het moment dat ik het nodig heb. Ik zit een week thuis met een ontsteking aan een spier/pees/bindweefsel… Veroorzaakt door stress en vooral angst voor de veranderingen die op m’n werk gaan plaatsvinden. M’n geest wil ze aanvaarden en loslaten en vertrouwen dat het goed komt maar m’n lichaam reageert anders. Ik ben me er wel heel bewust van dat de angst er is. Wat als het allemaal tegenvalt want het moet net beter worden… Ik doe de MIR-Methode nu al een hele tijd terug 2x per dag. Ik moet Magnesium bij nemen maar krijg er darmkrampen en diarree van. Citroenmelisse dan maar. Stress blijft zich vertalen via lichamelijke klachten ondanks alles wat ik doe om te ontspannen zoals yoga. Heb je nog tips voor me? Dankjewel!

  • Beste Elly,
   Je doet het al heel goed! Veranderingen op het werk, rammelen nu eenmaal aan je fundamenten. Je basisvertrouwen wordt daardoor op de proef gesteld en dat is gewoon heel spannend! Het is prettig als je je lichaam in de gelegenheid stelt de spanning af te voeren, bijvoorbeeld door de oefening ‘lucht-kauwen’ die ik hier beschrijf, of door wandelingen te maken. Je lichaam is in een staat van vechten of vluchten en dan is het fijn dat de spieren de spanning kwijt kunnen.
   Veel sterkte en geluk en houd vertrouwen!
   Mireille

 33. Ik voel het vaak aan komen als ik mij per ongeluk te veel uitrek, ‘s morgens in bed! Dan snel het bed uiten de voet plat op de grond. En het is gelijk over! Wel even door de zure appel heen bijten met overeind komen!!!!HGR

 34. Hallo Mireille,
  Wonderlijk fijn wat je hebt mogen bedenken en uitdokteren, geweldig, dank dank dankjewel. Nog een reden van kramp in de kuiten kan zijn, etalagebenen, slechte doorbloeding van. De kramp slaat dan toe bij een korte stukje wandelen. Ik ben hieraan geopereerd, bypass, heb nog wel last van restverschijnselen welke zijn oorzaak vinden in, nekstenose. De MIR-Methode website circuleert bij de voor mij andere aanrader, de Germaanse Geneeskunde, waarin en waarnaar het prachtig ondersteunend werkt. Ik ben nu 1 1/2 week bezig, het ontgiften van mijn lichaam is in volle gang, geweldig, kwam daarin gisteren mijn flinke angsten tegen, wondroos – spierkrampen – niet meer kunnen wandelen, mijn benen verkrampten vanaf mijn heupbeenderen, overgave en meegeven is alles wat ik het te doen in deze, dankdankdankjewel voor wie je bent en wat je doet, Misha

 35. Hi Mireille,
  Het artikel kwam voor mij precies op tijd. De spierkrampen,in kuit,bovenbenen en zij, waren een poos veel minder geworden maar kwamen ineens hevig terug. Ondanks de magnesium die ik slikte en als voetenbad gebruikte. Na testen kwam er inderdaad vitamine D aanvullen uit. Door jouw artikel begrijp ik nu dat Magnesium alleen (soms) niet voldoende is. Hopelijk gaat het nu snel weer beter. Dank je wel.
  Een lieve groet, Ria

 36. Ik heb met de MIR-Methode altijd moeite met loskoppelen Vader -Moeder.
  Ze leven niet meer ,maar het voelt niet goed. Wat moeit daar mee.

  • Beste Annie,
   Het is belangrijk dat je begrijpt wat er bedoeld wordt met ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen.’ Het gaat om alles wat van hen was en niet bij jou hoort. Hun emoties, hun pijn, verdriet, zorgen, depressie, verwachtingen. Alles wat je naar binnen hebt gehaald, maar eigenlijk je nu belemmert om voluit te kunnen leven. Dat mag je loskoppelen. Het zorgt ervoor dat je daardoor volledig los van je ouders kunt staan, volledig zelfstandig. Wat het effect daarvan is, is dat het contact, de herinneringen aan je ouders als vanzelf liefdevoller en vrijer wordt. Zelfs nu ze al overleden zijn.
   Ik hoop dat je het met deze uitleg met een gerust hart weer kunt doen.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 37. bij mij slaat het altijd op maag en darmen, heeft dat een andere betekenis?
  met vriendelijke groet marga

  • Beste Marga,
   Ik begrijp je vraag niet zo goed. Bedoel je krampen in je maag en darmen?
   Groetjes, Mireille

 38. lieve Mireille,
  Graag wil ik reageren op je mail. Ik heb inderdaad minder last van kramp in mijn voeten en kuiten sinds ik de MIR-methode doe.
  Ik zou nog een tip willen geven als je kramp in je kuiten hebt. Ga op je rug liggen. Doe de bekken-kanteloefening( holle rug -bolle rug) tot de pijn helemaal verdwenen is.(± 5 minuten).Het is even doorzetten. Je zal merken dat de pijn snel verdwijnt en dat je overdag nauwelijks meer wat voelt. Ervaring van ruim 40 jaar!
  Dank voor alle informatie.Lieve groet, Mechteld

 39. Beste mensen,

  Ik ben uitgegleden op een gladde vloer tijdens dansen en brak mijn pols, ik was 3 weken met de MIR methode bezig.
  Vanwege mijn leeftijd (56 jaar) krijg je dan een botdichtheid onderzoek.
  Tijdens bloedafname, kreeg ik pijn in mijn re. duim kramp gevoel misschien zenuw aangeprikt, ook vannacht kramp in mijn voet en kuit.
  Ik let op mijn eet en drink gewoonte.

  PS bedankt voor de tips, fijn om te lezen.

  Lieve groet,
  Lia

  • Beste Lia,
   Dat klinkt alsof er nog een oorzaak is van kramp: aanprikken van een zenuw. Opmerkelijk! Ik ga het bestuderen. Dankjewel voor het vertellen en heel veel sterkte met je pols!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Lia,
    Ik heb ook een keer meegemaakt dat er tijdens bloedprikken een heel pijnlijke schok naar mijn duim ging. Net zo’n gevoel als bij het aanraken van het telegraafbotje in je ellenboog een schok naar je pink gaat. Er werd mij uitgelegd, dat het wel eens gebeurd dat bij bloedprikken de zenuw wordt geraakt die naar de duim loopt.

 40. Beste Mireille,
  Ben in mijn derde week nu van de MIR-Methode ,ik neem dagelijks 1 tablet magnesium tegen deze krampen(al lang voor ik begon met de MIR-Methode) deze week heb ik het nog eens gehad;maar ik ben mij bewust dat ik nog een lange weg te gaan heb ik ben zo blij met de MIR-Methode en blijf het iedere dag doen ik voel er mij ontzettend goed bij Dankjewel!Voor de dagelijkse begeleiding het is een enorme steun….
  Lieve groet
  Paulette

 41. Goede morgen Mireille,weer een zeer waardevol artikel,heel veel dank hoor.
  Gisteravond nog een client,met deze klachten en had reeds verteld wat de oorzaken waren of zouden kunnen zijn.Wilde niets van de MIR horen,werd opstandig,voor mij duidelijke symptomen,Zo mooi dat jij nu hier een artikel aan hebt gewijd.Volgende week woensdagmiddag hou ik een lezing over de MirMethode ,ga dit artikel zeker gebruiken,het is hier een veelvoorkomende klacht,ook mede door de rode wijn die hier veel wordt gedronken.Leuk dat je een webinar gaat geven.Hartegroet van mij en stuur dit artikel door naar mijn client.Liefs AnnA

  • Beste Anna,
   Dankjewel voor jouw mooie werk in Spanje! En wat een toeval dat jouw cliënt dan net hier wat aan kan hebben. Toevallig!
   Ik wens je veel goeds en hoop dat veel mensen in Spanje mogen opklaren van de MIR-Methode.
   Groetjes! Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.