Home » Artikelen » 95. Ben je een gulle schuld-gever?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

95. Ben je een gulle schuld-gever? — 42 reacties

 1. Jeetje er gaat een wereld voor mij open. Dan moet ik ook een ‘Sorry moeder’ geweest zijn. Ik twijfel zo aan mijn zelf doordat mijn oudste dochter, mij overal maar dan ook overal mij en ook de wereld de schuld geeft van haar eigen gebreken. Omdat mijn oudste niets van haar leven wil maken en behandeld wil worden als de eerste de beste DIVA en ik haar voor de keuze heb gesteld, of je gaat naar school, en of zoekt werk ander neem ik afstand van jouw leven, die mijn leven tot een hel maakt. Krijg ik alle bagger over mij heen dat ik haar keihard heb laten vallen. Ik weet dat ik mij niet schuldig hoef te voelen, maar trek mij alle beschuldigingen toch aan.

 2. Hoi Mireille,
  Ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd naar je visie, als je zelf steeds schuld op je nek nemer bent en dat van andere overneemt, dus al die schuld voor van alles en nog wat voelt, terwijl het helemaal niks goed toevoegt eigenlijk. Ik ben is gaan opschrijven waar ik me allemaal schuldig over voel en kwam tot de ontdekking dat het echt werkelijk nergens op slaat, maar zit er wel mee, heb nu een extra zin toegevoegd aan de MIR-Methode schuld loslaten en ervaarde al veel verlichting en ontspanning, ook met geld werkt dat door, alsof ik door al die schuld ook schuld heb, hoe zie jij dat? Dank je wel

  • Beste Sandra,
   Ja schuld is echt een heel raar iets. Het is niet eens een echte emotie, maar is ons in opvoeding aangeleerd. Wat je erg goed hebt gedaan, is het allemaal eens opschrijven en daardoor te zien dat het ‘echt werkelijk nergens op slaat’, zoals jij schrijft. En die extra stap die je hebt toegevoegd, gaat je er beslist bij helpen.
   Veel geluk met het afschudden van al die schuld!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Emely,
   Ja hoor! Eigenlijk zijn alle moeders onbewuste ‘sorry moeder’s. Omdat ze het beste voor hun kind willen, cijferen ze zichzelf vaak weg. Ze hebben dan alleen niet meer in de gaten hoeveel ze inleveren en hoeveel ze eigenlijk op zich nemen.
   Groetjes! Mireille

 3. Je geeft als reactie bij Janneke,op 1- 4-2015 ,dat je het artikel naar sorry moeders kan sturen,maar wat als die niet meer hier op aarde is? Mijn man is nl een schuldgever,en ik heb mij vaak afgevraagd hoe dat komt,zijn broers doen het ook!Mijn schoonmoeder deed alles voor haar kinderen,maar of zij een sorry moeder was? Dat weet ik niet meer,ze is al heel lang geleden overleden.

  • Beste Anoniem,
   Is het voor jou mogelijk om er met je man over te praten? Om na te vragen hoe zijn moeder was? Of ze veel voor hen deed. Of ze wel eens sorry zei als de sportkleren niet schoon waren? Leeft de vader nog? Die kan die antwoorden misschien ook geven. Aan de andere kant hoef je het niet per se te weten. Belangrijker is dat je je ervan bewust wordt dat je een schuldgever als partner hebt en dat dat betekent dat je sterker voor jezelf mag gaan opkomen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 4. Ik was 19 jaar getrouwd met wat achteraf een Narcist bleek te zijn………
  Nu 16 jaar later geef ik mezelf nog overal de schuld van als er iets gebeurd, heb weinig zelfvertrouwen en eigen waarde.Vaak zeg ik: Sorry dat ik besta…..Tegen mijn dochters zei ik: Sorry dat ik jullie zo’n vader gegeven heb……..

  • Op … staat veel over slachtoffers van narcisme. Lotgenoten, workshops, werkboek, coaches. Heel herkenbaar en verhelderend.

   • Beste Mischa,
    De website die je noemde, leidde naar een aparte website waar niet zoveel informatie stond. Wil je nog eens kijken welke website je bedoelde?
    Groetjes en dankjewel, Mireille

 5. hoi mireille

  ik heb z’n moeder niet gehad ik had een moeder die alleen maar kon commanderen
  en ik heb geprobeerd om het anders te doen
  ook een beetje aan hun zelf over te laten
  toen ik trouwde heb ik een belofte gedaan
  om voor het huishouden te zorgen en voor de kinderen
  dus ik was er altijd voor ze en nu nog

  groetjes mieke

 6. Het is natuurlijk de gemakkelijkste manier om op iets of iemand de schuld door te geven.Dit zijn de caterogie mensen die hun verantwoordelijkheid niet opnemen en ook geen gezichtsverlies willen hebben tov anderen.In plaats van toe te geven dat iets fout of vergeten zijn wat het ook moge zijn.Dat zijn mensen die pretenderen
  dat ze perfect zijn in het leven.Ik wens die gasten veel succes om dit vol te houden.Ik zie het wanneer ik het mis heb hoe de buitenwereld reageerd dat is mijn referentie.
  Groetjes Kamiel

 7. Hi mireille,

  Ik ken dit fenomeen als slachtofferschap. Je geeft iemand de schuld waardoor je uit je eigen kracht stapt. Ik heb dit geleerd bij een training van Ander Leven. Ik ben in die training, die drie dagen duurt, voor tachtig procent hersteld van me/cvs. Op dit moment kan ik het geleerde zelf toepassen en ik vertrouw erop dat ik voor honderd procent herstel. Echt een ander leven, dus! Ken je Ander Leven?
  Hartelijke groet,
  Esther van der Leeden

  Oh ja, en volgens mij kan je best deze mensen laten zien dat ze hun eigen verantwoordelijkheid hebben en kunnen nemen. Confronteer ze eens met de consequenties die het gevolg zijn van hun keuzes.

  • Beste Esther,
   Nee, ik ken Ander leven niet, maar het klinkt heel goed! Dankjewel voor het melden ervan!
   Groetjes, Mireille

 8. Lieve Mireille, Dankjewel. Zo’n thema!!!!!!
  Ik doe vreselijk mijn best hierin maar wat ga ik vaak de fout in….

  ‘Het overwinnen is nooit het overwinnen van degene, die het je lastig maakte, maar het overwinnen van de zwakheden en het verkeerde in je EIGEN natuur, die door de ander geactiveerd werden!!!!’

  Met liefs! Anja.

 9. dank weer je artikel: waarom komen ze altijd op het juiste moment
  en dan de jakhals en de giraffe ….zeer bekend ‘workshop’ voor mij
  maar is een ieder niet eens een ‘gulle gever’?
  naar jezelf kijken vergt moed.

 10. Erg mooi artikel.
  Als ik kritisch naar mezelf kijk, zie ik zowel de gulle schuld-gever in mezelf, maar ook heel erg de sorry-moeder. Ik doe beiden en ik baal ook van beiden! Want geef ik de ander niet de schuld, dan geef ik mezelf wel de schuld. Erg vermoeiend!

 11. Ja Mireille ,ik heb ook zo n moeder.
  Ze is inmiddels overleden.o,ja ik heb van haar geprofiteerd,mam waar zijn m n gymschoenen/mam ,nee geen zin om af te wassen,schiet nou eens op, heb je je koffie nog niet op!!JEEEE wat een lullig gedrag van mijn kant.En ik moet toegeven in mijn volwassen leven heb ikzelf heeeeel vaak met mijn vinger naar de ander gewezen.Zelf verantwoordelijkheid nemen ,is in mijn leven een missie geworden en dat werpt vruchten af, hoewel, ik heb veel dierbaren pijn gedaan!SORRY hiervoor dank aan jou Mireille ,ik ben zo blij met je,Rose

  • Beste Rose,
   En dit is het enige, dat we ons hiervan bewust worden! Goed gedaan, hoor, hoe pijnlijk het ook is om onder ogen te zien. Het feit DAT je dat doet, betekent dat je een moedige vrouw bent!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 12. Oei, je ps. Om het niet naar een ander te sturen waarop het van toepassing is heeft me gered van desillusie en nieuwe nare conflicten vermoed ik, hoe graag ik het er met die ander ook over zou willen hebben ( lees die ander zou willen veranderen, wat dus niet lukt meestal, weet ik nu).
  Ik ben helaas zelf een sorry-moeder en besef dat ik mijn drie dochters weinig zelfrespect heb voorgeleefd en mij man en zoon hebben absoluut de neiging om over me heen te lopen en het zich gemakkelijk te maken (hele kluif wordt dat voor n hopelijk toekomstige schoondochter, waar ik dan sorry tegen zou willen zeggen 😉 ). Als ik iets voor mezelf vraag gaan ze slachtoffer spelen en ben ik te egoïstisch bezig ofzo.
  Ik heb het spel nu door en hoe draai ik het nog terug?
  Als ik het hard ga spelen ben ik bang dat het op een scheiding uitloopt en ben ik mijn gezin kwijt. Ik doe de MIRmethode al meer dan n half jaar en ervaar bij vlagen in mijn kracht te staan en als ik voldoende overtuigd mijn waarheid zeg, merk ik ook dat er meer ondersteuning en betrokkenheid bij mijn manvolk is. Grote veranderingen vragen veel geduld en volharding, vaak voel ik me eenzaam, doodmoe en grijpt wanhoop me aan.

  • Beste Maria,
   Het is precies wat jij schrijft: ‘grote veranderingen vragen veel geduld en volharding’. Dat is de enige manier. Ga goed in jezelf na wat je wilt en waarom je iets wilt. Waarom is het belangrijk voor je? Laat dat aan ‘je mannen’ weten en herhaal die boodschap. Net zo vaak en net zo lang totdat ze gaan inzien dat het echt heel belangrijk voor je is. Mannen willen echt heel graag dat hun moeder of vrouw gelukkig is en als ze daaraan mee kunnen doen, zullen ze dat ook doen. De meeste mannen krijgen alleen nooit duidelijk te horen van de vrouw wat ze nou werkelijk heel graag wil! Soms vergt dat eerst diep graafwerk in jezelf!
   Het gaat je lukken!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 13. Schuldgevers geven de regie ook uit handen. En als je je dat beseft en je wilt de regie weer in eigen handen, moét je wel naar je eigen aandeel kijken. Het is gewoon leuk om te merken wat je dan zelf allemaal kan doen! En het effect!

  • Beste Inez,
   Ja, wat mooi gezegd! Spijker op de kop! En dan het plezier dat een schuld-gever gaat krijgen, omdat hij of zij weer grip krijgt op het leven!
   Dankjewel voor de aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 14. beste Mireille,
  Ik heb een schuldgever in mijn omgeving. Hoe kan ik dit onderwerp wel bespreekbaar maken, zonder dit artikel onder zijn ogen te leggen>
  Groeten
  Jolanda

  • Beste Jolanda,
   Dat kun je bijna niet. Het enige dat je kunt doen, is door de boosheid heen gaan vragen waar het de schuld-gever eigenlijk om gaat. Wat is de goede bedoeling van de ander, waar zitten de emoties? Ik vind het werk van Marshall Rosenberg hier heel duidelijk en bruikbaar voor!
   Veel sterkte!
   Mireille

 15. Hallo Mireille,

  Dank je wel, wauw..dit artikel geeft mij veel inzicht in mijn relatie met mijn zoon. (Toevallig ben ik ook deze periode in een helend proces met mijn tienerzoon van 16 beland.)
  Alleen ben ik niet de schuldgever, maar de sorry-moeder..
  Mijn vraag is dan ook of je misschien tips hebt voor mij als ‘sorry-moeder’?

  Warme groet,

  Sandrine

  • Beste Sandrine,
   Lees het artikel ‘vrouwenkwaal’. De MIR-Methode helpt je om langzaamaan je zelfvertrouwen terug te krijgen. En hoe meer je je ervan bewust bent, hoe makkelijker het wordt. Het woord ‘sorry’ mag je voortaan achterwege laten. Word je er eerst bewust van hoe vaak je het zegt en: hoe ontzettend onterecht het is dat je het zegt, want kijk maar eens wat je allemaal doet, zo liefdevol en belangeloos. Word je er maar bewust van hoe vaak je ‘stank voor dank’ krijgt en ga daar vanuit verder werken aan je eigenwaarde. Uiteindelijk verlangen schuld-gevers naar liefdevol tegengas!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je reactie Mireille..
    Ik vind het erg spannend, maar ik ga ermee aan de slag!

    Groetjes Sandrine

 16. Goedemorgen Mireille,
  Zeer herkenbaar. Mijn moeder was ook zo’n schuldgever type.
  Iedere dag kreeg ik wel een paar keer te horen : dat is jouw schuld.
  Zij was dan ook “perfect”.
  Het gevolg is denk ik wel dat ik altijd de schuld bij mijzelf zoek
  in plaats van verder te onderzoeken of dat wel zo is.
  Ja, het blijft moeilijk; probeer een evenwicht te zoeken.
  Hartelijke groeten, Inge

  • Beste Inge,
   En het onderzoeken of het wel waar is dat jij de schuld krijgt, dat is precies waar het om gaat. Zoveel mogelijk zien wat je wel voor moois hebt gedaan en je daar meer bewust over worden.
   Veel geluk, het groeit vanzelf in je!
   Groetjes, Mireille

  • Beset JP,
   Leuke vraag! Het hele verhaal is dan hetzelfde! En sorry-vaders hebben daarbij extra schaamte dat ze niet ‘sterk’ of ‘mannelijk’ zouden zijn. Versterken van hun eigenwaarde is de weg daar naartoe.
   Wil je hem erover vertellen? Dan kan hij zich er meer bewust van worden.
   Groetjes! Mireille

    • Beste JP,
     Nou nee, dat zeg ik niet. Het hangt er maar net vanaf hoe die vader een sorry-vader is geworden. Dat kan ook weer bij zijn moeder liggen. Of bij zijn vader.
     Groetjes, Mireille

 17. (weer) Herkenbaar ! Ik ga er ook mee aan de slag, ik neem mijn verantwoordelijkheid en kom voor mezelf op, zonder de schuld bij de ander te leggen.
  Dat met in gesprek gaan met leidinggevende vind ik een hele goede tip. Met mijn ex-werkgever kan dat niet meer (alhoewel ik dat al regelmatig probeerde), maar in mijn nieuwe baan kan ik dit wel oppakken.
  Ik ben weer heel blij met je artikel, het geeft inzicht en ik kan het zelf aanpakken!
  Ik dacht vroeger vaak, waarom snap je me niet, waarom zie je niet dat ….? Maar, als ik het niet aangeef, niet vraag, logisch dat men het niet ziet!
  Tegenwoordig praat ik al meer, geef ik meer aan en zie ik het al meer in dat ik zelf verantwoording moet nemen, dat wordt door dit artikel gesterkt.
  Ook de tip het niet door te sturen (waar ik wel aan dacht …. iemand (naast mezelf) die het héél goed zou kunnen gebruiken), inderdaad, dat heeft geen zin.
  Ik ben blij dat ik steeds meer en meer inzicht krijg, mede door jouw artikelen.
  Lieve groet, Janneke

  • Beste Janneke,
   En heerlijk om te lezen dat je het zo praktisch oppakt! Veel geluk! Het artikel kun je niet doorsturen naar ‘schuld-gevers’, want dat is te kwetsend, maar je kunt het wel aan ‘sorry-moeders’ doorsturen. Graag zelfs!
   Groetjes!
   Mireille

 18. Dank je wel voor de goede raadgevingen en INDERDAAD de tijd moet er rijp voor zijn “JEZELF “!
  Stilte is mij boodschap en het komt vanzelf.

 19. Hoi Mireille,

  Ja herkenbaar weer. Een vriendin van mij doet dit. En geeft mij vaak de ‘schuld’. Jammer dat ze de MIR-Methode niet wil toepassen!

 20. Lieve Mireille,

  Er was me al heel veel duidelijk maar toch.. dan nog er naar handelen, jouw methode laat me nóg meer zien en mijn grenzen kan ik steeds beter aangeven en ja…wat ik heel bijzonder vind is dat ik makkelijker rustig blijf praten als ik in een discussie beland. Eerst had ik de neiging om uitdrukkelijk en hard te gaan praten, soms zelfs tegen schreeuwen aan en dat dan uit frustratie. Nu luister ik beter, blijf rustig (het lukt nog niet altijd) en het lijkt of mijn energie “zachter” wordt.

  Ik blijf in elk geval doorgaan met mirren

  dank je wel en lieve groet, Hannie

 21. Dankjewel Mireille voor dit artikel. Hier heb ik veel aan en ik hoop mijn gezin ook. Ik ga er mee aan de slag en ben open voor wat er uit komt.
  Met hartelijke groet
  Maud

  • Beste Maud,
   Wat super van je! Het vergt altijd moed om naar jezelf te kijken. Ik verheug me er altijd op als mensen zo open zijn om naar zichzelf te kijken. Veel geluk met je gezin!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.