Home » Artikelen » 112. Oxytocine, het geluks-knuffelhormoon

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

112. Oxytocine, het geluks-knuffelhormoon — 89 reacties

 1. Mijn man is rolstoelafhankelijk, incontinent en impotent vanwege MS (multiple sclerose) Vaak krijg ik klusjes toegeschoven die hij zelf niet kan doen. Als ik hem wil knuffelen moet ik meestal bukken en dat is erg onnatuurlijk. Iemand advies?

  • Ja, aai z’n hand, maak er kleine liefdevolle bewegingen van en x zo zorg vooral ook goed voor jezelf en je eigen behoefte wat dat betreft!

 2. Mijn man is rolstoelafhankelijk, incontinent en impotent. Vaak krijg ik klusjes toegeschoven die hij zelf niet kan doen. Als ik hem wil knuffelen moet ik meestal bukken en dat is erg onnatuurlijk. Iemand advies?

 3. Beste Mireille,
  Wat ben ik blij dat ik de mirmethode ontdekt heb ruim 1 jaar geleden.
  Het heeft mij zó geholpen de 4 maanden quarantaine in Portugal door te komen op een zeer positieve manier.
  De tegenslag van steeds weer een gecanselde terugvlucht vielen veel minder zwaar.
  De 2 maanden zijn er 4 geworden,en ik had ze hoe raar het ook klinkt niet willen missen.
  Nu hopen we dat as zaterdag onze vlucht wel door mag gaan.
  Het gaat hier erg heet worden,en één hittegolf van 16 dagen vinden we wel genoeg.
  Dank voor deze bijzondere methode,die wonderlijke ervaringen kan opleveren.
  Ik hoop zó dat het goed met je gaat.
  Hartegroet
  Ria

 4. Hi Mireille,
  Wist je dat even los van jou methode hoor. Er in Amerika door 250 ouders een proces tegen de leveranciers van Oxcitocine loopt.? Hun kinderen hebben nl allen zelfmoord gepleegd toen ze het middel gingen gebruiken.
  De kinderen gingen het gebruiken omdat ze depressieve klachten hadden. Vandaar schrik ik een beetje als ik het woord Oxytocine hoor. Het kan Ook tegen je werken xx

  • De chemische variant van oxytocine word overal haast klakkeloos gegeven als je in het ziekenhuis bevalt. Veel vrouwen EN hun baby’s kunnen er niet tegen. Je lichaamseigen oxytocine word dan niet aangemaakt waardoor er allerlei klachten ontstaan. Bv niet kunnen ontspannen, niet/slecht slapen, druk op je hoofd, malende gedachten etc. Baby’s noemen ze dan huilbaby’s.
   Bij mijzelf noemden ze het postnatale depressie. Wat het niet echt was. (Ik ben nu 67) vorig jaar werd duidelijk wat het was. En…het kan ontstoord worden dmv homeopathie.
   Je kan het googelen. Mijn dochter en kleinzoon hebben daardoor toch uiteindelijk een fijne kraamtijd gehad.

 5. gezien het belang van knuffelen is het des te schadelijker dat we elkaar volgens de coronaprotocollen niet meer mogen aanraken en daarvoor zelfs boetes kunnen krijgen plus een strafblad! — en dat we straks als we niet oppassen een politiestaat worden ingerommeld agv de nieuwe coronawet (waarin de protocollen WET worden) en iedereen zijn of haar eigen huis kan worden aangehouden als je iemand aanraakt die niet tot je huishouden behoort, dus ook familieleden en vriendinnen aanraken is straks strafbaar! Mensen word wakker!!

 6. Oh het verrast mij dat je ook masturberen noemt, zit zoveel lust en ontlading in, in mijn overtuiging dat ik het als fout voel, ik verwar overigens ook wel sex met liefde, erg verwarrend soms. Welke zin zou ik kunnen gebruiken om mijzelf hierbij te steunen? Groetjes van irene bos

 7. In het kader van dit artikel vind ik het heel gaaf dat het advies om afstand te houden samengaat met het advies om vaak je handen te wassen. Het is er niet voor bedacht, maar zo kunnen we het wel beter volhouden.

 8. Hi Mireille,

  In deze bizarre tijd is het heel belangrijk om Oxytocine aan te maken. Ik aai me rot.
  Helaas wordt ons dat, door de huidige regering, steeds moeilijker gemaakt. Met 1.5 meter gaat dat niet lukken.
  De nieuwe grondwet wordt nog erger.

  HART-elijke groet,
  Cees.

  • hoi Cees, volg de acties van viruswaanzin.nl, zij komen met een gegrond weerwoord (rechtzaak is donderdag as.) Ik woon in Ierland en hier is het 2 meter afstand houden..rara… Hartelijke groet, Jacoline

 9. Mireille ik ben sinds november al met je stappen bezig door klachten van medicijnen moeten stoppen schildklier medicijn gaat goed ook 3 weken van bètablokkers af hartkloppingen had ook met de bètablokkers bloeddruk was prachtig loop ook bij een natuur therapeut dat gaat best goed maar die hartkloppingen of hartslag blijft met momenten hoog en vervelend hoe lang mag ik doorgaan met de 9 stappen.

  • Beste Marianne,
   Je mag zolang doorgaan met de MIR-Methode als je wilt. Het ondersteunt je zelfhelende vermogen en werkt samen met medische hulp, dus daar kun je gerust over zijn. Vaak zijn hartkloppingen ook een signaal van hart waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Goed dat je het blijft onderzoeken en kijk ondertussen ook of je hart je iets te zeggen heeft. Het hart kan vaak wijzer zijn dan het verstand…
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. Ik ben weer begonnen met de MIR methode ,weet dat ik veel los moet gaan laten. Ik heb te veel van mezelf weggegeven.. Na de tweede dag mirren merk ik al verandering. Als ik Snachts wakker word gaat mijn hand automatisch over mijn lichaam. Lief zijn voor mezelf, mezelf gerust stellen, van mezelf houden.

  • Hi Mireille,
   Stel dat iemand mijn hand vast pakt en erover aait – à la de MIR methode – en tegelijkertijd zegt dat hij mij bijv. zo lief vindt, is dat dan verstorend?
   En wat als je dit bij jezelf zou doen?
   Ik hoor het graag!
   Hartelijke groet,
   Sas

   • Beste Sas,
    Dus die ander aait en zegt dat hij je zo lief vindt? Dat is pure liefde die je dan binnen krijgt. Veel en vaak laten gebeuren, als jij dat ook wilt! Met de 9 stappen van de MIR-Methode doe je het ook al. De 9 stappen zijn samen zelfliefde.
    Groetjes, Mireille

  • Beset Wesley,
   Nee, dat is niet erg. Het helpt ook als je het zelf doet, alleen merk je dat niet zo duidelijk. Mijn vermoeden is dan dat dat te maken heeft met behoefte aan aandacht of de uitdaging om van jezelf te houden of voor jezelf te zorgen.
   Misschien dat je daar iets van herkent?
   Groetjes, Mireille

   • beste Mireille,

    dank voor u reactie.

    ik heb wel net een hele rotte periode van al 7 jaar achter de rug en het wordt nog niet beter. maar ik ga niet alles open leggen hier.
    mischien dat het inderdaad aandacht kan zijn of geborgenheid om eerlijk te zijn heb ik er niet zoveel verstand van. maar ik moet wel een oplossing zoeken.

    ik hoop gauw van u te horen.
    vriendelijke groet, wesley

    • Beste Wesley,
     Goed dat je ziet dat je een nare periode achter de rug hebt. Neem de tijd om te verwerken. De MIR-Methode kan je erbij helpen. Mocht het je te zwaar zijn, dan kun je altijd nog de hulp van een MIR-Methode begeleider inschakelen.
     Veel sterkte!
     Groetjes, Mireille

    • Beste,
     Ikzelf heb altijd voor mezelf geaaid, tot ik tijdens het babysitten (72 uur) eens een kind had die me bezig zag en heel geïnteresseerd bij me kwam. Ik zei dat ze gerust mocht meedoen (door mijn band met de ouders wist ik dat ze hier geen probleem mee gingen hebben). Ik liet haar eerst ervaren wanneer ik haar aaide en daarna als ze het zelf deed (ze kon pas lezen) maar ook zij zei snel dat bij elkaar aaien toch veel leuker is dan bij jezelf.

 11. Ik ben 80 jaar en juist nu met de “feestdagen” erg eenzaam. Vandaag voelde ik me koortsig en na een korte wandeling viel ik op de bank in slaap. (Even tevoren had ik over mijn armen ge-aaid) Ik droomde en plots was er in mijn hoofd een “plofje”! Ik werd er wakker van en ik voelde me plots heel licht. Alle pijn in mijn lichaam was ook weg. Ik vind dit heel wonderlijk en hoop dat ik dit nog vaker mag beleven.

 12. Dank je Mireille voor het delen van deze manier van zelfheling.
  Ik ben dit nu sinds een dikke week aan het proberen.
  Al 25 jaar Spierspanningshoofdpijn, en sinds een jaar hartkloppingen, vooral als ik op mijn linker zijde ga liggen.
  De betablokkers die ik daarvoor gekregen heb vond ik te ver gaan en liggen nog in de kast.
  Alle kleine kwaaltjes zijn er teveel om op te noemen.
  Ik weet dat er bij mij veel door emoties komt en ken mijn eigen lichaam nu behoorlijk goed door 2 zwangerschappen en door de anesthesist.
  Hopelijk geeft de MIR-Methode me meer rust en sterkte in mijn dagelijkse dingen.
  Ik meen nu, na een week, wat sterker in mijn schoenen te staan.
  Ook enkele kleinigheden in mijn lichaam waardoor ik merk dat er dingen veranderen.
  Nogmaals dank, en ik ga dit zeker een hele tijd uitproberen!

  Groetjes Lizzy.

 13. Ik worstelde met emo-eten, wat ik zelfstandig niet onder de knie kreeg. Hiervoor heb ik een MIR-Methode begeleider bezocht en vanaf dag 1 heb ik geen eetbuien meer gehad, gewoon geen behoefte!! Wel kreeg ik een enorme lijst met opdrachten mee waardoor ik drie weken 2x 20 minuten aam het aaien was. Maar het is al die moeite meer dan waard geweest. Nog steeds doe ik dagelijks 2x 2 minuten de 9 stappen, omdat het goed voelt. Mireille DANK dat je de MIR methode beschikbaar stelt voor iedereen. Ik deel mijn goede ervaringen met zo veel mogelijk mensen en verwijs ze naar jouw site.
  Liefs, Jet

  • Beste Jet,
   Dankjewel dat je het met ons deelt, want wat een fantastische resultaten! Ik ben enorm blij voor je! En ook dank aan de MIR-Methode begeleider die jou geholpen heeft. Misschien wil je haar naam noemen? Dan zetten we haar even in het zonnetje.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hoi Jet,
   Ik ben ook al jaren een emotie eter en ondanks al 2 keer 20kilo af te vallen lukt het niet om het door te breken. Fijn dat jij er zo mee geholpen bent. Ik zou graag de naam ve begeleider weten om hier van af te komen. Hoor graag van je, Wendy

 14. Hallo Mireille…Ik ben twee dagen geleden begonnen met de MIR-Methode. Ik streel met me rechterhand mijn linkerhand en volg de 9 stappen. Nu bemerk ik dat me linkerpols heel pijnlijk wordt en dat ik niet veel kracht in me pols hebt. Komt dat door de MIR-Methode en is dit n teken dat het aan t werken is? Of moet ik van hand wisselen met strelen…? Met vriendelijke groet, Carla

  • Beste Carla,
   Ja, je kunt sowieso even kijken hoe het is als je op je andere hand gaat strelen. Wat ik vermoed is dat de pijn wordt veroorzaakt door de hartmeridiaan. Die loopt door je pols, net als nog een paar andere meridianen. Als de blokkades in die meridiaan worden aangepakt, kan dat tijdelijk pijnklachten geven. De hartmeridiaan raakt verstoord bij emoties als afwijzing, teleurstelling of liefdesverdriet.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Maddy,
   Nee, ik weet niet zo goed wat de reden daarvan is. Misschien dat je iets minder hard hoeft te duwen? Probeer het eens heel zachtjes? Misschien dat dat een verschil uitmaakt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 15. Ik doe de MIR-methode nu 5 wk, waarvan de eerste 2 wk alleen stap 5 en 7. Ik wilde het proberen. Gaat het niet, het schaadt ook niet, dacht ik. Ik vaar er wel bij. Ik werd eerst rustiger. Ik zat in een hele emotionele periode, waar maar geen eind aan kwam. Toen volgde een afwisseling van onrust en rust. Daarna werd ik onrustig en erg emotioneel in vlagen. En nu word ik steeds energieker en kom langzamerhand in mijn balans. Dat is een rijkdom om te ervaren. Ik vind je heel inspirerend en je straalt zoveel liefde uit, dat dat mij aanzette tot deze actie. Dank je wel! Tijdens mijn zeer doelgerichte vakantie maakte ik kennis met mijn slaapmaatje, die mij op je spoor zette, omdat ik zulke tranende ogen had. We hadden nog nergens over gesproken. Zij bleek nl een begeleidster van de MIR-Methode en vertelde hoe het in zijn werk ging. Ik had een heerlijke zeil/schilder vakantie en ben thuis meteen begonnen. Dank je wel!

  • Beste Truce,
   Wat fijn dat je die MIR-Methode begeleidster hebt ontmoet! Het zijn ook allemaal zulke schatten! En wat fijn dat de MIR-Methode je goed doet! Ben altijd erg blij te horen als het mensen bevrijdt en hen geluk geeft!
   Dat het je maar veel goeds mag blijven brengen!
   Groetjes, Mireille

 16. Al vaker heb ik me afgevraagd of het noemen van de zinnen bij de MIR-methode het beste met hand aaien kan samengaan. Zelf ervaar ik vaak een prettiger gevoel als ik mijn arm aai, of mijn hoofd, soms mijn benen, mijn hele lijf. Is daar iets op tegen?

 17. Beste Mireille, ik ontvang je mail en lees ze allemaal. Ik houd iedere keer niet voor mogelijk wat de De MIR methode weer bewerkstelligt. Als ik me handen streel en zeker gekoppeld aan de negen welbekende stappen, voel ik dat ik sterk uitadem en me ontspan. Had een trilling aan mijn oog (stress) en als ik streelde over mijn hand en tegen mijzelf zei “ontstress mijn ooglid” verdween mijn trilling. De MIR-Methode werkt super bedankt. Hanneke

 18. Hallo Mireille wat ik merk bij het aaien van men handen is ddat deze er beter gaan uit zien. Ik had heel er gerimpelde handen van al dertien jaar buiten werken en ik doe nu bijna vier weken de MIR-Methode en ik zie al duidelijk verbetering.Ps ik heb ook almeer energie. ik ben blij deze methode te mogen leren kennen.

  • Beste Dorine,
   Wat leuk dat je dat merkt aan je handen! Fijn! En ik ben blij dat je meer energie hebt, hoera!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 19. Lieve Mireille. Deze week de Sail-in door het Noordzeekanaal voorbij zien varen.
  Mijn hart maakte een sprongetje toen het Russische schip “De MIR” langs kwam,
  wat “vrede” betekent zoals jij ons verteld had. Door te Mirren geef je aandacht en
  liefde aan jezelf waardoor je je vanzelf vredig voelt. Ik had het een maand lang
  vol gehouden tot volle tevredenheid, maar ik ga weer eens op herhaling!
  Dank voor je wekelijkse nieuwsbrief, ben er heel blij mee.
  Lieve groet van Trude.

  • Beste Trude,
   oh ja, ik had hem ook zo graag in levende lijve gezien, dat schip! Ik vond het ook geweldig toen het op het journaal genoemd werd! Laat dat schip maar veel en vaak varen, zodat mensen herinnerd blijven aan de mogelijkheid van vrede1
   Groetjes! Mireille

 20. Beste Mireille,
  Mag je terwijl je de stappen doet ook een andere plek aaien dan je hand? Ik vind het geen fijn gevoel om over mijn handen geaaid te worden. Veel mensen hebben de neiging om dat te doen als iemand heel ziek is of getroost moet worden, maar ik heb mijn omgeving al gewaarschuwd dat als ik doodziek in bed lig niet over mijn handen geaaid wil worden. Ik wordt daar niet blij van. Kan wel genieten van andere massages. Mag het dus ook op een andere plek?
  Groetjes,
  Ria

  • Beste Ria,
   Ja, dat kan zeker. Het gaat om huid-huidcontact. En je handen zijn super-gevoelig. Daar kan het mee te maken hebben.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 21. In het eerste weekend samen met mijn helaas inmiddels overleden vriend ervoer ik voor het eerst in mijn leven op mij 57e! wat knuffels voor je betekenen als ze uit liefde gegeven worden. Ik heb er 3 jaar van mogen genieten! En nu ben ik weer op mezelf aangewezen. Gelukkig word ik regelmatig via de MIR methode op het geweldige effect van jezelf strelen gewezen. Ik vergeet het anders nogal eens. En het is zo eenvoudig. Geef ook eens aandacht aan alle gevoelens door contact van je huid met je lakens in bed. Ook de aanraking van je huid met je kleding (lange broek/rok) voelt heerlijk als je er aandacht aan geeft. Voel verder tijdens het lopen de grond onder je voeten. Allemaal fijn voor je lijf. Maar waarom verdwijnt het zo vaak en leef ik er een tijd aan voorbij?

  • Beste Marja,
   Het is zo makkelijk om ons lichaam te vergeten! Mooi om de voorbeelden te lezen die je noemt. Het gebeurt vooral bij mensen die denkers zijn, die intense gedachtes kunnen hebben, die vergeten nogal snel hun lichaam. Zoals een professor een keer zei: ik dacht dat mijn lichaam er was om mijn brein te verplaatsen!
   Groetjes, Mireille

   • En die professor had ik dus kunnen zijn. Ik vond mijn lichaam ‘de woning van mijn hersens’. Een andere functie kon ik 30 jaar geleden niet bedenken. En ‘voelen’ was toendertijd ook iets dat je aan een computer zou kunnen leren. Lever de invoergegevens aan voor het ‘ontstaan van verdriet’ en je kunt een computer de juiste reactie voor verdriet laten zien. Gelukkig denk ik er NU heel anders over. Maar dat heeft wel de nodige moeite en therapie (vooral lichaamswerk oftewel bio-energetica) gekost. Het is echter helaas nog geen automatisme. Ik moet bewust mijn aandacht geven aan mijn lichaam, anders ben ik alleen maar aan het denken. En DAAR word ik NIET gelukkig van.

    • Beste Marja,
     En dat heb je dan toch maar mooi heel helder! Het is soms ook een ‘helaas’ van een intelligent brein. Of van het leren overleven door vooral veel na te denken. Je bent hartstikke goed op weg, zo te lezen!
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

 22. Hai Mireille, je hebt al over vele onderwerpen geschreven en ik volg ze allemaal, als ik enige herkenning erin vind, maar wat ik mis is : artrose,
  kun je daar iets over schrijven? Ik tob met een halux falgus en artrose in de voet en ben er natuurlijk voor in behandeling geweest en nog bij podologen en orthopeuten, maar die zijn nu “helemaal klaar met me”, ik moet er maar mee leren leven, het kan alleen nog maar erger worden, naarmate ik ouder word etc. . En wat oxytocine betreft, was dat maar leverbaar in pilletjes, hmmm!

  Lieve groetjes, in verbondenheid, Tineke Ruyg, die maar blijft “aaien”….

  • Beste Tineke,
   We hebben al wel een paar ervaringsverhalen over mensen waarbij de pijnklachten van artrose sterk verminderd zijn, maar ik wil er graag nog een paar meer horen voordat ik erover schrijf. Het is nogal een complexe aandoening. Als er pijn is in voeten of enkels, kan het vaak ook te maken hebben met ‘stappen zetten in je leven’. Misschien een beetje vaag, maar soms verdwijnen klachten wanneer iemand een beslissing neemt, een grote stap zet. Iets waar je al jaren tegenaan zit te hikken. Misschien dat dat bij jou speelt?
   Oxytoxine is wel verkrijgbaar in injecties en pillen, maar daarover heb ik begrepen dat dat je hormoonstelsel flink kan ontregelen. Ik laat het dan liever aan het lichaam over om het weer aan te vullen. Dus veel knuffelen en aaien!
   Groetjes, Mireille

 23. Beste Mireille,
  is het de bedoeling of mag ik ” oxytocine aanvullen” zeggen, mijn hand aaien voor ik de negen stappen doe.
  Hartelijke groetjes,
  corinne

  • Beste Corinne,
   Nee, dat is niet nodig. Je vult zelf al de oxytocine aan via stap 5. Het is een van de tekorten die je in stap 5 benoemt.
   Groetjes, Mireille

 24. Dag Mireille, kan het ook te heftig zijn?
  Ik deed alle stappen maar kreeg sinds tijden weer soort menstruatiepijn terwijl ik al 4 jaar zonder ben . Wat kan ik nu het beste doen?Groetjes, Lilian

  • Beste Lilian,
   Nee, in principe werkt je lichaam oude zaken uit op een manier die je hanteren kunt. Mocht het te intens zijn, dan kun je altijd contact opnemen met een MIR-Methode begeleider. Meer vrouwen ervaren ineens weer pijn of bloedverlies als was het menstruatie. Het is een onderdeel van stap 2, de schoonmaak. Mocht je herhaaldelijk bloedingen krijgen (kreeg je die?), ga dan altijd even voor de zekerheid naar de huisarts.
   Veel sterkte!
   Mireille

 25. Hallo Mireille,

  Het interview van Lilou Mace en Sonia Choquette loopt wat langzaam, door de gesproken, franse vertaling.
  Lilou Mace heeft over de hele wereld veel goede sprekers voor haar interviews.
  Veel mensen volgen haar.
  Op internet en Facebook is ze goed te vinden.
  In Nederland heeft ze Baptist de Pape geïnterviewd n.a.v. het verschijnen van zijn boek en DVD The Power of the Heart.
  Het zou voor de MIR – Methode super zijn als je een interview van haar zou kunnen krijgen, denk ik.
  Het is maar een voorstel, jijzelf voelt wat goed is voor het geheel.
  Hartelijke groet,
  Sonja Puts-Stevens

  • Beste Sonja,
   We hebben Lilou al een keer benaderd, maar nog geen respons gehad. Ja, is een grote wens van mij!
   Groetjes, Mireille

 26. http://youtu.be/BRKvvIp4gmE

  Hallo Corrie en Mireille,
  N.a.v. de vraag van Corrie op 19 augustus over relaties en tweelingzielen, zie bovenstaande link.
  Het is een interview van Lilou Mace met Sonia Choquete. Het interview van Lilou Mace en Sonia Choquette duurt een tijdje.
  Vanaf 14 minuten na de start begint het stuk over tweelingzielen.
  Het vergt wat concentratie, maar de uitleg over o.a. tweelingzielen is leerzaam.
  Groetjes,
  Sonja Puts-Stevens

 27. Ben sinds een paar dagen bezig met de 9 stappen. Ik heb eerst een weekje alleen stap 5 en 7 gedaan. Ik voel me op dit moment niet zo goed en ben heel emotioneel, moe en lusteloos. Bovendien slaap ik heel slecht. Ik hoop dat dit snel weer beter gaat!
  MVG

  • Beste Helen,
   Dat hoop ik ook voor je! Veel sterkte en wees extra lief en zorgzaam voor jezelf! Als het je te zwaar is, neem dan contact op met een MIR-Methode begeleider. Geef jezelf de tijd om hier doorheen te komen. De kans is groot dat je lange tijd op je tenen hebt gelopen en dat je lichaam dat nu laat merken.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 28. Beste Mireille,

  Al jaren smeer ik ‘s avonds en ‘s morgens wat van mijn gezichtscreme op de bovenkant van mijn handen! Sinds ik de MIR-Methode heb ontdekt, maak ik tegelijk met het insmeren van mijn handen contact met mezelf door tegen mezelf te zeggen dat ik de dingen waar ik mee zit, los moet laten. Ik moet weer eens alle negen stappen doorlezen, want ik ben ze een beetje vergeten. Werkt de MIR-Methode ook als je olie of creme op je handrug in masseert, of werkt het alleen zonder?

  • Beste Catharina,
   Ja hoor, het werkt ook met olie of creme. Het gaat om het huid-huidcontact.
   Veel plezier!
   Groetjes, Mireille

 29. Hoi Mireille,

  Het werkt ook bij mij. Wat ben ik daar blij mee. Ik ben sinds mijn jeugd depressief en heb last van angsten. Angst voor bijna alles.
  Ik bleek een trauma uit mijn jeugd te hebben. Dankzij jouw methode en een geweldige trauma psycholoog kreeg ik meer zelfvertrouwen en durfde ik de pijn, die mijn ouders mij hebben aangedaan, te voelen.

  Bijna een jaar geleden ben ik met jouw methode begonnen. Deze had ik gevonden op intranet. Het aaien over mijn hand voelde bij mij van het begin al heel erg goed.

  Maar na het lezen van deze mail over Oxytocine, het geluks-knuffelhormoon, kon ik het eindelijk voelen. Wat een bijzondere ervaring.

  Dank je voor je motiverende mailtjes.

  • Beste Gloria,
   Wat ontzettend fijn voor je! En wat super dat je zo dapper aan jezelf hebt gewerkt. En nu een extra beloning: je kunt het voelen. Super fijn!
   Groetjes, Mireille

 30. Er leefde eens een vrouw met haar man in het huis waar hij geboren was. Zijn moeder woonde daar bij in. Dit tot gruwel van de jonge vrouw. De schoonmoeder was ook een verbitterde, chagrijnige vrouw. Het werkte de jonge vrouw op de zenuwen, te meer omdat de oude vrouw zich bemoeide én met de relatie én met het huishouden van het jonge stel. Ten einde raad consulteerde deze jonge vrouw de vroede vrouw van het dorp, die wijd en zijd bekent stond om de wijze raad en tegelijkertijd overal middeltjes voor had. Of er geen middel bestond om een einde aan de situatie te maken. Zeker die was. Elke dag na de lunch masseer je dit elixer in bij je schoonmoeder, terwijl je masseert pas je de MIR-Methode toe, en dat zal alras een einde maken aan deze situatie. Komt er dan echt een einde? Zeker knikte de vroede vrouwe. De jonge vrouw moest over een hoge drempel heen. ugh deze vrouw masseren, maar ja des te eerder was ze eraf. Vier weken later stond de jonge vrouw weer bij de vroede vrouw op de stoep. Of ze het ajb ongedaan kon maken. Ongedaan maken. Huilend en huilend stond de jonge vrouw, ontroostbaar bij de vroede vrouw. Door het masseren ben ik van mijn schoonmoeder gaan houden en zij is zo blij en lief geworden. Prima zei de vroede vrouw, Je wilde toch een einde aan de situatie. Die heb je, wat een liefde en wat een gezondheid voor jullie alletwee!!

 31. Een reactie , ook op je vorige nieuwsbrief, over spijt. Ik had ergens spijt over op het relationele vlak en ging het concreet opschrijven, en de tranen stroomden rijkelijk, ook door je uitspraak dat spijt je immuunsysteem verlaagd….Toen de tranen voorbij waren was ik klaar met schrijven en ik ging in de tuin het geheel verbranden op een klein vuurtje van oude, bewaarde
  kersttakken, die goed fikten. En ik voel HERBOREN! Pijn in mijn arm ( al heel lang) is nagenoeg verdwenen.
  Ben ook weer met de MIR-Methode begonnen ( na enkele jaren!!!) DANK voor het bijzondere werk dat je doet!

  • Beste Anna,
   HOERA, wat fijn voor je! Goed gedaan! Ben ontzettend blij dat je het hebt los kunnen laten. Sterk van je, hoor! Zo leuk: de dikke darmmeridiaan die veel te maken heeft met kunnen loslaten, loopt ook door de arm heen. Vaak voel je het sterk aan de buitenkant van de elleboog.
   Ik wens je veel geluk met het gevoel van herboren zijn!
   Groetjes, Mireille

 32. Hai Mireille,

  Ik word zo blij van jouw artikel. Knuffelen, aanraken, praten waarbij altijd even lichamelijk contact wordt gezocht……..het is voor mij zo belangrijk. Het verdiept en verbindt. Niet alleen in contact met de ander maar zeker ook met jezelf. Dat is een van de redenen waarom ik ook massages geef in mijn praktijk. Fijn dat jij hier aandacht aan besteedt. Zeker in deze tijd waarin men vaak zo bang is om elkaar te knuffelen. Zolang er een goede liefdevolle intentie is en wederzijdse toestemming, zeg ik dan ook: Er mag meer geknuffeld worden!!!!❤️
  Een dikke knuffel,
  Ria Boor-van Arkel
  joy2reconnect
  MIR-Methode begeleidster

 33. Ik zit momenteel in een moeilijk proces. Heb mijn tweelingziel ontmoet wat mijn leven op zijn kop heeft gezet. De relatie met mijn partner bestaat eigenlijk nog uit maatjesschap wat op zich heel goed is, maar intimiteit hebben we niet meer. Gelukkig hebben we een schat van een hondje en die wordt wat afgestreeld wat inderdaad heel positief werkt. Ook als we haar zien spelen! Mijn man en ik worden daar heel blij van. Mireille ik ben jouw boek ‘Waarom ben ik een vredesnaam op aarde?‘ aan het lezen en vind het geweldig. Heel eenvoudig, mooi en duidelijk geschreven. Ik vraag me af ben jij op de hoogte van het fenomeen ‘tweelingzielen’? Ik zou daar graag wat over horen! Misschien dat jij daar ook handreikingen voor kunt doen. Het zou voor mij in ieder geval een uitkomst zijn.
  Lieve groet
  Corrie

  • Beste Corrie,
   Ja, ik ken het verschijnsel tweelingzielen, hoewel ik er nog maar weinig vanaf weet. Het is soms bijna niet te doen om met zo iemand een relatie te hebben, omdat het contact zo intens en heftig kan zijn. Er is volgens mij al wel over geschreven in boeken, maar die heb ik nog niet gelezen, dus kan ik ze niet aanbevelen. Misschien iemand anders?
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille

    Bedankt voor je reaktie. Ik heb geen relatie met mijn twin maar ik hou wel ontzettend veel van hem. Het is nu hinken op twee benen. Het is de intense liefde die ik voel en dat maakt het tussen mijn partner en mij moeilijk. Ook hoe mijn twin naar mij is is niet fijn. Als we elkaar zien is het heel fijn om vervolgens, zodra hij weer weg is, te doen of er niets aan de hand is. hij ontkent, terwijl hij heel goed weet dat er meer aan de hand is. Dat maakt het allemaal zo gecompliceerd. Ik hoop dat de MIR methode daar ook op inspelen kan want dat zou mij wel verlichting geven. Ik ben al twee keer bij een begeleidster geweest die me een aangepaste MIR-Methode op Maat heeft gegeven. Ik merk echter nog niet zo veel. Maar misschien ben ik wel te ongeduldig. Dit hele gebeuren duurt nu al ruim drie jaar en ik word er doodmoe van.

    Lieve groet
    Corrie

    Ik ben sinds ik mijn twin ken 8 kilo aangekomen terwijl ik heel bewust met eten bezig ben. Het heeft volgens mij puur met stres te maken. Ook van die vage lichamelijk klachten komen om de hoek kijken.

  • Liefste Corrie ,
   Op internet kun je zoeken naar: Carma Coaching/tweelingzielen .kun je al heel wat inlichtingen krijgen.Kristien De Winter heeft ook een roman,? Geschreven over tweelingzielen enz…
   Hopelijk heb je er iets aan.
   Mireille,
   Bedankt voor het vele werk dat je doet. Je “geestdrift” doet deugd.
   Warme, liefdevolle knuffel.
   Marleen

   • Lieve Marleen

    Dank je wel voor je suggestie. Ik heb al heel veel informatie over tz, maar het is de heftigheid waar ik in beland ben. Hoe hiermee omgaan, ook naar de omgeving. Het is een eenzaam gebeuren waar ik alleen uit moet zien te komen. Het zijn de gevoelens die voor een buitenstaander niet te bevatten zijn. Ook het oordelen en beoordelen omdat het niet begrepen wordt.

    Lieve groet
    Corrie

 34. Bij het aaien over de hand voel ik weinig. Nu, in de zomer met vaak blote armen, merk ik dat het aaien via de hand en langs de armen, mij veel meer doet.

  • Beste Marit,
   Goed om dat bij jezelf te merken. Gewoon doen, dus!
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

 35. Ik merk dat wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, ook heel veel moeite heb met mezelf aaien. Ik kom van ver,(liefdeloos opgegroeid en liefdeloos huwelijk gehad),toen ik met de MIR Methode begon kon ik mezelf niet eens aanraken, nu na 4 jaar gaat het al beter. Ik vind het ook niet fijn wanneer anderen mij aanraken. Ik hoop door door te zetten met de MIR Methode, het ooit fijn te gaan vinden.

  • Beste Monica,
   Ja, dat hoop ik ook voor je! Er zijn al mensen die je voor zijn gegaan, dus er is beslist hoop dat je de liefdeloosheid zult overwinnen!
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

 36. Ik ontvang jouw nieuwsbrief maar heb de MIR-methode eigenlijk nog niet toegepast – het leek me te eenvoudig om effect te hebben Ik verzamel allerlei informatie en technieken maar kom niet tot de toepassing ervan (misschien door mijn sterrebeeld: dubbel Maagd = teken van de oogstmaand: oogsten voor later maar het zelf (nog) niet gebruiken!). Maar ik slaap slecht, ben heel emotioneel en onzeker en kom er ook niet toe mijn talenten te benutten. Word volgende week 66j, het is dus wel hoog tijd dat ik wat onderneem om mezelf er weer bovenop te krijgen. Ga vanaf vandaag jouw methode toepassen. Wat extra aanmoediging zou zeker helpen! Alvast bedankt!

  • Beste Josiane,
   Oh, die heerlijke valkuil van eerst alles grondig onderzoeken en er dan uiteindelijk niet toe komen om het ook te DOEN. Ik wens je toe dat je het een kans geeft. Gun het jezelf om wat dichter bij jezelf te komen en te laten ontstaan wat mag ontstaan. En jee, stel dat je over een paar maanden veel beter slaapt, hoe geweldig zou dat zijn? Ik hoop van harte dat de MIR-Methode je veel goeds zal brengen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

  • Beste Josiane
   Weet je het is nooit te laat om te beginnen! Ik begrijp dat je denkt hoe kan zo’n eenvoudige methode nou werken. Dat is nou juist zo mooi. Je neemt even helemaal de tijd voor je zelf door je zelf te aaien. En zo als Mireille vertelt het maakt oxytocine aan. Het knuffel hormoon. Dat hebben we zo hard nodig. Dan is het toch geweldig dat de MIR-Methode je daar bij kan helpen.
   Beste Josiane ik wens je heel veel succes.

   Een dikke knuffel Groetjes Corrie Wouters
   MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 37. Tijdens het aaien van mijn hand moet ik altijd veel gapen. Niet omdat ik moe ben maar omdat ik helemaal ontspannen raak en kan ontladen. Dat alleen al doet me goed!

 38. Klopt helemaal Mireille, met de MIR methode is al een heleboel te doen. Toch zijn er mensen met een wel hele grote oxytocine ‘achterstand’ (of dip) bijvoorbeeld door een burn out, een verdrietige periode of door alleenzijn. Die mensen hebben dan eigenlijk even een goede oxytocine boost nodig. Die krijgen ze bij/door een behandeling Tactiel Stimulering. Meer info daarover bij http://www.SchoolofTouch.nl Zou fijn zijn als je deze aanvulling zou willen plaatsen. Vriendelijke groet, Liesbeth Sprenger (Amsterdam).

  • Beste Liesbeth,
   Hee, wat een mooie aanvulling, dat wist ik niet. Ik ken wel de School of Touch. Emmy de Ligny had dat toch opgezet? Zij is inmiddels ook MIR-Methode begeleider, zo toevallig! Ik ben blij dat je dit aanvult. Lijkt me belangrijke informatie voor mensen die een flinke burnout hebben.
   Groetjes, Mireille

 39. Ik heb jarenlang gekampt met hardnekkige eczeem (roodheid, schilfers, etter, …) vooral in mijn gezicht en hals. Dit heeft geduurd van mijn 12 tot mijn 25ste. Geen enkele dokter, therapeut of homeopaat heeft me kunnen helpen. Ik voelde me neerslachtig en lelijk. Ik verlangde zo erg naar een vaste relatie maar dat lukte nooit. Tot ik op mijn 25 mijn huidige vriend leerde kennen. Stilletjes aan begon de eczeem te verminderen. Ik ben er zeker van dat het knuffelhormoon hiervoor verantwoordelijk is! Sindsdien ben ik dus heel gelukkig en de eczeem is niet meer terug gekomen, ook al ervaar ik nu en dan ook nog wel stress.

  • Beste Evelyne,
   Wat de liefde al niet teweeg kan brengen, he! Ik ben enorm blij voor je! En eczeem is ook vaak nog een uiting van eenzaamheid en gemis aan intimiteit. Je zat dus eigenlijk in een vicieuze cirkel. Ben erg blij voor je en dat je vriend op je pad is gekomen! ❤️
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 40. Goedemorgen Mireille
  Dank je voor de informatie.
  U schrijft in dit artikel dat de bloeddruk kan verlagen, mijn bloeddruk is veel te laag, wat kan ik hieraan doen?
  Ik doe al n hele tijd de MIR methode.
  Mvg Oda

  • Beste Oda,
   Bloeddruk is een heel complex iets in het lichaam. Hoe de MIR-Methode het aanpakt, dat kan ik met de kennis die ik heb een beetje uitleggen, maar het is altijd afwachten of het werkt. Wat ook mee speelt is de voeding die je eet en de hoeveelheid lichaamsbeweging. Kijk of de MIR-Methode er verandering in brengt en overweeg anders om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

 41. Ik heb juist door de MIR-Methode het zelfstrelen herontdekt. Na een lang liefdeloos huwelijk miste ik de lichamelijke aanraking heel erg. Werd er zelf ook koel en ongelukkig van. Toen dat beëindigd werd en ik de MIR-Methode ontdekte heeft me dat heel veel gebracht. Elke ochtend en avond doe ik de 9 stappen en streel mezelf nadien nog over mijn armen, mijn gezicht en mijn lijf. Heerlijk om zo voldaan te gaan slapen en wakker te worden. Het werkt geeft me warmte en rust en ik voel de liefde voor mezelf.

  • Beste Nileen,
   Wat heerlijk om te lezen hoe lief je nu met jezelf omgaat! Het zal je beslist goed doen. Ik ben enorm blij voor je dat je het hebt herondekt!
   Veel geluk! ❤️
   Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.